Page 1

Hebben studenten het echt zo slecht ? MVO Lowlands

Fotoreportage Pontiac Firebird commercial Intervieuw Hofpleiners

Juni 2012 Adviesprijs â‚Ź 3,99


Inhoud Wie is Bianca Column Wicked Intervieuw Hebben studenten het echt zo slecht? Fotofeportage Commercial Pontiac Firebird Recensie stichting Skyway MVO Lowlands Intervieuw Jeugdtheater Hofpleiners EME woordzoeker


Wie is Bianca? Dit magazine gaat over Bianca Huisman en haar ervaring met de EME branche zowel op als buiten school. Bianca wilde vroeger iedere week iets anders worden. Dit ging van dieren arts naar kapper naar actrice, maar waar het uiteindelijk op neer kwam was dat zij een creatief beroep wilde gaan doen. Vanaf groep 8 kwam Bianca er achter dat ze theater toch wel heel erg leuk vond en besloot les te gaan nemen bij Jeugdtheater Hofplein. In 2009 deed Bianca MAVO examen en besloot dat zij naar de theater school wilde. Dit wilde echter helaas niet lukken. Na bij 2 theater scholen afgewezen te worden is ze dan toch maar naar de HAVO gegaan. Zo kon ze nog een beetje tijd rekken en bedenken wat ze nou eigenlijk wilde gaan doen als ze niet naar de theater school kan. In dat zelfde jaar 2009 vroeg haar broer haar mee te gaan naar het festival Lowlands in Biddinghuizen. Zo gebeurde het dus dat Bianca twee jaar achter elkaar naar Lowlands ging. Dit vond zij geweldig en bedacht zich dit wil ik ook! Maar wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van zo een festival? In 2011 deed Bianca HAVO examen en was het toch echt tijd om een opleiding te gaan kiezen. Alleen het grote probleem was er waren zo veel dingen die Bianca leuk vond om te gaan doen. Na veel studiekeuze testen was ze er toch wel achter dat zij zeker een creatieve opleiding wilde gaan doen. Zo kwam ze uit bij Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies (CO-IEMES) in Tilburg. Als alles volgens planning gaat zal Bianca in 2015 afstuderen op haar opleiding. Wat haar toekomst plannen zijn voor daarna is voor haar nog niet duidelijk. Zo als altijd kan Bianca nog steeds niet kiezen, er is zo veel keus. Wat haar wel echt geweldig lijkt is om bij stichting Skyway stage te gaan lopen.

Naam: Bianca Huisman Leeftijd: 19 Geboortedatum: 11 februari 1993 Woonplaats: Roosendaal, NoordBrabant Burgerlijke staat: In een relatie School: Fontys academy for creative industries, Tilburg Opleiding: Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies (CO-IEMES) Werk: Medewerken brood en deli afdeling, Albertheijn Roosendaal


Wicked! Mijn zusje Kiona, mijn ouders en ik hebben allemaal een passie voor musicals. Niet gek dus wij ook allemaal een grote fan zijn van Glee en degelijke series. Alleen is het probleem dat mijn zusje en ik eigenlijk vrij weinig naar musicals gaan. Dit heeft veel te maken met de prijs van de kaartjes. Dus iedere keer als er een nieuwe musical begon keken we altijd ook naar de series die daar aan vooraf gingen zoals bijvoorbeeld “op zoek naar Joseph”. Met de intentie om ook daadwerkelijk naar deze musicals te gaan. Mijn ouders zijden altijd ‘we zullen kijken naar kaartjes’, maar uiteindelijk gingen we dus nooit. Tot de teleurstelling van mij en mijn zusje. Maar! Dit jaar met kerst hebben mijn zusje en ik toch eindelijk kaartjes gekregen voor een musical! Kaartjes voor de musical Wicked. 6 januari 2012 gaan wij met ze allen naar de musical Wicked in het circus theater. Ik kan niet wachten! De musical was echt geweldig. Van het begin tot het eind had ik gewoon overal kippenvel over mijn hele lichaam. Zo mooi vond ik het. Tot onze verrasssing hadden we ook nog is de sterren cast met Chantal Janzen, Jim Bakkum en Willemijn Verkaik. Wicked was top en zeker de moeite waard voor mij. Ik zou zo nog een keer gaan.


Hebben studenten het echt zo slecht? “Ik heb 3 banen!” Danny Windsant is een jongen van 25 jaar oud en woont in een appartement in Roosendaal. Danny heeft na 4 jaar besloten toch weer naar school te gaan en de opleiding Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies (CO-IEMES) te gaan volgen op het Fontys in Tilburg. Weer terug naar het studenten leven. Hoe gaat Danny om met zijn geld als student zijnde?

Persoonsgegevens Naam: Danny Windsant Leeftijd: 25 Geboortedatum: 30 juni 1986 Woonplaats: Roosendaal, NoordBrabant Burgerlijke staat: Vrijgezel School: Fontys, Tilburg Opleiding: Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies (CO-IEMES) Werk: Zelfstanding ondernemer, schoonmaker

“Ik ben Danny Windsant en ben 25 jaar oud. Ik heb verschillende banen, ik werk bij Philips hier maak ik de machines schoon, ik doe de programmering bij El Corazon en ik heb mijn eigen bedrijfje BrandNew entertainment waar vanuit ik verschillende feesten organiseer. Door dat ik zoveel verschillende banen heb zijn mijn inkomsten niet altijd het zelfde. Het geld dat ik verdien bij Philips en bij El Corazon zijn eigenlijk wel mijn vasten inkomsten. Al het geld dat ik verdien aan mijn feesten gebruik ik toch eigenlijk altijd wel om te investeren in het volgende feest, zodat ik geen of minder investeerders nodig heb.”

“Natuurlijk ook Philips wat erg lekker verdient” “Natuurlijk ontvang ik ook iedere maand zorgtoeslag om mijn zorgverzekering te betalen en studiefinanciering om mijn studie te kunnen betalen. Als student zijnde heb ik het zeker niet slecht. Ik woon op me zelf midden in het centrum en krijg genoeg geld binnen. Doordat ik mijn eigen appartementje heb, heb ik natuurlijk wel meer kosten dan een student die nog lekker bij zijn ouders woont. Ik moet iedere maand huur betalen aan de huisbaas, moet mijn gas en licht betalen en zelf mijn boodschappen doen. Natuurlijk als ik een keer geen zin heb om eten te koken of niets in huis heb ga ik lekker bij mijn moeder eten.”

“Ik ben al 29 als ik afstudeer!” “Ondanks al de extra kosten houd ik toch genoeg geld over om gewoon lekker leuke dingen te kunnen blijven doen. Ik ben bijvoorbeeld een maand of twee terug met een vriend voor 4 dagen naar Barcelona gegaan. Ik ga ook nog steeds lekker ieder weekend stappen met mijn vrienden. Buiten mijn vaste rekeningen gaat mijn geld toch wel het meesten op aan drank tijdens het stappen en chocola, iedereen heeft zo zijn verslaving bij mij is dat chocola.”


Commercial Pontiac Firebird De eerstejaars studenten van CO-IEMES kregen de uitdaging om een commercial te maken voor het vak media design. De opdracht was om een commercial te maken van een product of bedrijf in groepjes van 3. Charly Horst, Richard Brusse en Bianca Huisman besloten om een commercial te maken voor het merk Pontiac. Pontiac produceerde hun laatste auto in november 2010, dus besloten ze Pontiac te eren met een mooie commercial. Op 25 november 2011 begon de dag al vroeg voor Charly en Bianca, zij moesten namelijk helemaal naar Tiel waar Richard woont want hij had thuis namelijk een mooie Pontiac Firebird staan. Tijdens de lange rit naar Tiel zagen Charly en Bianca de donkere al aankomen. Eenmaal aangekomen in Tiel was het tijd om eerst nog even het script door te nemen, en voor Bianca de hoogste tijd om zich om te kleden en op te maken. De donkere wolken kwamen steeds dichterbij dus de commercial moest zo snel mogelijk opgenomen worden. Aangezien het in november niet erg warm is en Bianca niet echt warm gekleed was voor de commercial was Richard gelukkig zo lief om haar jas tussen de scènes door aan te geven. Na al het beeld materiaal terug gezien te hebben waren Charly, Richard en Bianca het er in ieder geval over eens dat het de reis en het koude weer dubbel en dwars waard was. De commercial zag er namelijk geweldig uit, dankzij Charly zijn film en editing kunsten.


Skyway Maart 2011 was het weer zo ver voor de IEMES studenten. IEMES week 2 was aan gebroken, dit betekende weer veel leuke seminars van mensen uit de EME branche. Op woensdag stond hun ons een seminar van skyway te wachten. Ik had nog nooit van SKyway gehoord en had dus geen idee wat zij deden. SKyway blijkt een organisatie te zijn die feesten organiseert voor doven mensen. Nu denk iedereen wat moet een dove nu op zo een feest, hij hoort de muziek toch niet. De feesten die zij organiseren heten Sencity. Deze feest zijn heel anders dan de standaard dans feest. Op deze feesten prikkelen zij namelijk alle zintuigen. Ze maken gebruik van trillende dansvloeren zodat iedereen de ritme kan voelen. Verder hebben ze signdancers die de liedjes vertalen in hand gebaren, aroma dj die geuren verspreid en kleine hapjes die passen bij de sfeer. De vrouw die de seminar gaf had een slecht horende jongen mee genomen die zelf wat kwam vertellen over zijn ervaring bij Skyway. Dit vind ik zelf heel indrukwekkend. Hij vertelde dat hij heel erg van muziek hiel, en hij heel er graag danst. Nu was het zijn grote droom om dans les te geven aan dove kinderen. Dit klinkt natuurlijk heel raar, en lijkt onmogelijk. Tot dat hij aanklopte bij Skyway en zijn verhaal vertelde. De visie van Skyway is not even the sky is the limit. En met deze gedachten zijn zij deze jongen gaan helpen zijn droom war te maken. Na het bijwonen van deze seminar was ik erg onder de indruk. Ik vind het zo mooi wat zij doen. daarom zou het mij ook geweldig lijken om stage te lopen bij stichting Skyway, en hun te helpen bij het organiseren van deze feesten. Want op deze manier kunnen doven en slechthorende mensen ook is een feestje bouwen.


Hoe MVO is Lowlands? Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen neemt een bedrijf/organisatie verantwoordelijkheid voor de effecten die hun acties op mens en milieu hebben. Een bedrijf maakt dan keuzes om een balans te bereiken tussen de drie pijlers: Peole, Planet en Profit. Dat betekent dat een bedrijf naast het streven naar winst(profit) ook rekening houdt met de gevolgen van hun acties op het milieu(planet) en met de gevolgen voor de mensen binnen en buiten het bedrijf(people). MVO wordt ook wel duurzaam ondernemen genoemd. Tegenwoordig is MVO de standaard voor het ondernemen in de 21ste eeuw. Een aantal uitgangspunten hierbij zijn: • MVO is een algehele visie op het ondernemerschap, waarbij een bedrijf waarde creëert op economisch, ecologisch en sociaal gebied. • MVO is verweven in alle bedrijfsprocessen. Bij iedere beslissing wordt er een afweging gemaakt tussen verschillende stakeholderbelangen( de belangen van betrokken personen, bedrijven en organisaties). Bij iedere onderneming zijn de MVOactiviteiten er anders uit. Dit hangt af van hoe groot het bedrijf is, de sector, cultuur van de onderneming en de bedrijfsstrategie. • MVO is een proces en heeft geen eindbestemming. De doelen die nagestreefd worden veranderen met de tijd en met elke beslissing die door het bedrijf gemaakt word. De onderneming zal altijd blijven zoeken naar haalbare stappen om MVO vorm te geven in hun bedrijf. De balans van de 3 pijlers van MVO is voor ieder bedrijf anders. Luchthavens zullen zich meer richten op people: de mensen die in de buurt van de luchthaven wonen. Een oliemaatschappij zal de meeste aandacht besteden aan planet: het beperken van de nadelige gevolgen voor het milieu. MVO heeft betrekking op de kernactiviteiten van het bedrijf. Voor een papierfabriek kan MVO het duurzaam produceren van papier zijn. Voor een ICT-bedrijf is MVO bijvoorbeeld het ontwerpen van energiezuinige en gebruiksvriendelijke software. Bedrijven die MVO toepassen, leggen bijvoorbeeld in een jaarverslag verantwoording af over de maatschappelijke gevolgen van hun activiteiten. Agrarische bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, kunnen gebruik maken van de duurzaamheidscan. De duurzaamheidscan geeft informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de agrarische sector.


MVO is niet vastgelegd in de wet. Wel zijn er richtlijnen voor MVO ontwikkeld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze internationale richtlijnen zijn aanbevelingen van overheden aan de multinationale ondernemingen om zo verantwoord mogelijk te ondernemen.

Wat doet Lowlands met betrekking tot MVO? Transport Het publieksvervoer van en naar het festival levert, vergeleken met alles wat er bij een festival komt kijken, de grootste bijdrage aan de CO2-uitstoot (bron: Julie’s Bicycle: First Step research): 43%. Daarom adviseert en stimuleert Lowlands bezoekers om met het openbaar vervoer te komen. In samenwerking met de NS wordt een voordelig festivalretour aangeboden en de bezoeker kan voor het transport van en naar de treinstations gebruik maken van ongeveer 90 gratis pendelbussen. Hierbij wordt o.a. de milieubelasting per vervoersmogelijkheid inzichtelijk gemaakt. Energie In 2004 is het totale stroomverbruik geanalyseerd om op basis daarvan de grootte van de benodigde generatoren aan te passen. Als er bijvoorbeeld stroom nodig is voor de opbouw van een podium, wordt niet de grote generator gebruikt die nodig is voor concerten, maar een kleine mobiele generator. Generatoren worden uitgezet op het moment dat er geen stroom nodig is. Dit scheelt bij elkaar 20.000 liter diesel per editie. Afval Ook op het gebied van afval werkt Lowlands aan een schonere bedrijfsvoering. Op het festival ontstaat ongeveer 500 ton afval. Het publiek produceert 250 ton afval (150 ton op het festivalterrein en 100 ton van de camping) en 250 ton is bedrijfsafval, voornamelijk van cateraars. Sinds 2003 verwerkt Lowlands statiegeld in de consumptieprijs van een drankje. Veel bezoekers leveren hun wegwerpbekers in met als resultaat een veel schoner festivalterrein. De bekers zijn van PLA. PLA kan op een cradle-to-cradle manier opnieuw worden gebruikt. Op de draagtrays van gerecycled karton zit ook statiegeld. Nu al is 60 tot 70% van alle wegwerpartikelen biologisch afbreekbaar. Vanaf 2010 zijn alle leveranciers verplicht uitsluitend biologisch afbreekbare wegwerpartikelen te gebruiken. De publiekscatering scheidt het afval in petfless en, papier, glas, plastic etc.


Wat vinden de Jeugdtheater Hofpleiners van Jeugtheater Hofplein? Kiona Huisman is een jonge en vlotte meid van 15 jaar oud en wij hebben haar een aantal vragen gesteld over haar passie. Hoe lang zit je al op Hofplein? Ik zit al 8 jaar op hofplein. Ik heb 6 jaar les gehad en 2 producties gespeeld. Volgend jaar word mijn 9e jaar en dat word weer een lesjaar. Waarom Hofplein in plaats van een ander theatergezelschap? Bij Hofplein zit je bij leeftijdsgenoten, ze proberen alles uit je te halen. Je moet na een paar jaar ook auditie doen waardoor iedereen daarna een beetje op hetzelfde niveau zit. Je mag ook pas productie spelen als je door de audities bent. Zo word het ook een productie van kwaliteit en niet zomaar een amateurvoorstelling. Ook leer je veel van leraren, anderen en jezelf en daar kom je ook echt verder mee je ziet jezelf groeien. Wat vind jij zo leuk aan theater? Ik heb theater altijd al leuk gevonden. bij theater kan ik mezelf zijnen gek doen als ik wil want niets is fout. Je kan ook lekker in de huid van iemand anders (een karakter) kruipen en gewoon je ding doen. Je kan jezelf ook helemaal verliezen of vinden in het theater. Wat is jou top 3 favoriete musicals en waarom? 1. Tarzan:Ik heb tarzan een paar jaar geleden gezien in het circustheater in Scheveningen. Ik vond het heel mooi, het decor, de acteurs en alles bij elkaar was heel mooi gedaan dat is het mooiste wat ik ooit heb gezien. 2 Annie: Ik heb zelf meegedaan met de audities van Annie toen ik klein was. Ik kwam toen tot de 3e ronde maar daarna lag ik eruit. Ik kreeg toen gratis kaartjes voor de musical. Ik vond het toen heel indrukwekkend om te zien. Dat was ook het moment dat ik zeker wist dat ik dit later echt wil doen. Dat ik hier mijn beroep van wil maken. 3. Wicked:Ik heb ik januari Wicked gezien. Ik vond het toen zo’n goede musical vooral ook het decor was mooi gemaakt. Het was een mooie musical en je zat helemaal in het verhaal. Wil je hier later je beroep van maken waarom wel/ waarom niet? Ik wil hier later wel mijn beroep van maken ja. Dit is echt wat ik wil doen. Het is natuurlijk wel moeilijk omdat de theaterwereld hard is en je makkelijk afgewezen word. Maar ik ga het sowieso proberen en misschien hopelijk dat het lukt.

Naam: Kiona huisman Leeftijd: 15 Geboorte datum: 26-08-96 School: Jan Tinbergen College Roosendaal Hobby’s: Jeugdtheater Hofplein en stijldansen Status: In een relatie


Event Entertainment Gaming Music Lowlands Televisie draadmodel mapping Pinkpop musical controler beat Sziget theater renderen jazz mvo Magazine retail manager mojo Ik hou van holland developer boeking extrema Bioscoop programmeren sena vergunning rtl goldmaster akoestiek tent realityshow alpharelease componist


Bianca Magazine  
Bianca Magazine  

First magazine

Advertisement