Page 1

AMARAMA

Nummer 1 Jaargang 1 Maart 2013

Magazine van Beyond Borders voor en door (voormalige) alleenstaande minderjarige asielzoekers

Leven in illegaliteit: Wat is de AMARAMA? Beste lezer! In jouw handen ligt de AMARAMA. Dat is een nieuw magazine van Beyond Borders met voorlichting en inspiratie voor en door AMA’s en ex-AMA’s. In dit allereerste nummer onder andere: een interview over illegaliteit (pagina 1), informatie over jouw recht op onderwijs (pagina 3), en een inspirerend verhaal over de ‘onzichtbare dag van morgen’ (pagina 4). Probeer ook een bioscoopbon te winnen met de puzzel op pagina 4! Heb jij tips om de AMARAMA te verbeteren? Of wil jij meewerken aan het magazine? Heel fijn! Stuur een mailtje naar info@beyondborders.nu. De vriendelijkste groeten, Beyond Borders PS. Check ook de ‘Words and phrases’: belangrijke of moeilijke woorden worden vertaald in het Engels.

“Ik zie mijn toekomst niet” Emmanuel was 14 jaar toen hij uit Burundi vluchtte naar Nederland. Nu is hij 24 jaar en leeft hij ruim 5 jaar in de illegaliteit. Toch blijft hij actief. “Als je niets doet, verandert er nooit iets.” Ik heb een diploma gehaald in Zorg en Welzijn. Daarmee kan ik werken in alle bejaardentehuizen*. Ik heb alleen geen verblijfsvergunning, dus ik mag niet werken. Met een diploma heb ik wel betere kansen in de toekomst.”

Hoe kwam jij in de illegaliteit? “Na mijn komst in Nederland heb ik in verschillende AZC’s gewoond. Na mijn 18de kreeg ik het bericht dat ik moest terugkeren naar Burundi. Ik heb niets in Burundi, dus ik zei nee. Toen ben ik opgepakt door de politie en ben ik naar een vreemdelingengevangenis gebracht. Dankzij mijn advocaat kwam ik vrij. Toen ben ik op straat gezet. Ik mocht niet meer in het AZC komen.” Wat heb je gedaan toen je op straat kwam? “Ik had geen idee wat ik moest doen! Ik ben gaan lopen van Oisterwijk naar Eindhoven, omdat ik daar mensen kende. Bij goede vrienden kon ik logeren*. Ik kan niet stil blijven zitten, dus ik ben iedereen gaan helpen, bijvoorbeeld met schoonmaken. Het is heel belangrijk dat je veel mensen kent. Daardoor heb ik het overleefd.” Vind jij school belangrijk? “Als je niet naar school gaat, ben je de domste van de wereld! Als je die kans krijgt, moet je die gelijk pakken.

WORDS AND PHRASES

Hoe zie jij jouw toekomst? “Ik zie mijn toekomst niet. Ik weet nooit wat er morgen gaat gebeuren, dus ik kan geen plannen maken. Het is soms moeilijk om uit bed te komen, maar ik doe het toch altijd! Als je niets doet, weet je zeker dat er niets gaat veranderen. Ik heb wel een toekomstdroom*: kinderen helpen die in een moeilijke situatie zitten.” Heb jij advies voor andere jongeren? “Je moet gewoon altijd je best blijven doen. Je moet contact zoeken met andere mensen door soms een praatje* met iemand te maken. Ik heb veel vrienden gemaakt door te gaan basketballen en voetballen. Je moet alleen omgaan met goede mensen. Niet met slechte mensen!”

Logeren = To stay Bejaardentehuis = Old people’s home

Toekomstdroom = Future dream Praatje = Small talk

Nieuwe website Beyond Borders www.beyondborders.nu In april lanceert Beyond Borders haar nieuwe website! Wat kan je daar vinden? - Informatie, tips en video’s over jouw toekomstmogelijkheden. - Uitlaatklep. Vertel jouw verhaal (anoniem) aan de rest van de wereld! - Informatie over de activiteiten van Beyond Borders. - En nog veel meer!

Words and phrases Learning Dutch is of major importance for you. Otherwise it would become very difficult to study and graduate in the Netherlands and to participate in Dutch society if you do get a permit. If you return to your country of origin you can benefit from Dutch language skills in business.


‘Bridges’ op Facebook facebook.com/grou

“Je kan niet alleen maar wachten, wachten, wachten” ps/sierraleonebrid facebook.com/groups/afghanistanbridge ge

idge

facebook.com/groups/angolabr

ridge

s/guineab

com/group

facebook.

facebook.

com/group

s/kurdista

nbridge

Younes woonde 6 jaar illegaal in Nederland. In 2012 ging hij terug naar Noord-Irak (Koerdistan). In Dohuk heeft hij nu een eigen computerwinkel. Ook beheert hij de Facebookgroep ‘Kurdistan Bridge’, waar jonge (ex-)asielzoekers uit Irak informatie en ervaringen kunnen delen*. Even chatten.

Tim Beyond Borders Hey Younes! Chewani bashi?

Younes Doski Hallooooo! As bashim sopas = het gaat goed met mij. Dank je wel. Het is zo koud in Dohuk en tegelijkertijd* wil ik graag naar buiten, want het is zo mooi om een rondje te rijden in de auto door al die bergen. De kleuren van de natuur zijn gewoon prachtig*.

Tim Beyond Borders Hier is het ook koud. Hoog tijd voor de lente*! Maar… mag ik je een aantal vragen stellen voor de AMARAMA?

Younes Doski Dat is goed 

Tim Beyond Borders Vond je het moeilijk om terug te gaan naar Noord-Irak?

Younes Doski Het kost heel veel geduld om een goed leven op te bouwen in Noord-Irak. In het begin waren het de slechtste dagen van ons leven, maar nu gaat het goed. We hadden verwacht* dat mensen die eerder waren teruggekeerd ons konden informeren. Niemand deed het, geloof me!

Tim Beyond Borders Waarom ging je eigenlijk terug?

Younes Doski Mijn vrouw had een verblijfsvergunning, maar ik niet. Ik woonde lang illegaal in Nederland. Het was tijd om actie te ondernemen* en iets op te bouwen. Je kan niet alleen maar wachten, wachten, wachten.

Tim Beyond Borders Was je bang?

Younes Doski Je hebt angst nodig om een volgende stap te nemen, vind ik. De grootste zorgen* hadden we over onze dochter. Hoe gaan we geld binnenkrijgen om voor haar te zorgen? We moesten een plekje voor haar vinden, want een kind verdient gewoon het beste.

Tim Beyond Borders Is dat gelukt?

Younes Doski Gelukkig lukt het ons wel. We kwamen via Maatwerk bij Terugkeer in contact met een organisatie die mensen helpt bij terugkeer. Daar werkt een goed persoon. Hij kent veel mensen en weet wat er allemaal geregeld moet worden. Hij heeft ons bijvoorbeeld geholpen bij het vinden van een huis en medewerkers voor onze winkel. Er zit veel geld in Dohuk, maar je hebt gewoon een diploma nodig. Ik ga een opleiding volgen om advocaat te worden.

Tim Beyond Borders Heb je tips voor AMA’s en ex-AMA’s in Nederland?

Younes Doski Je moet niet denken maar doen. Alleen denken heeft geen zin. Je hoeft niet bang te zijn, als je maar leert van je fouten*. Je moet ook in jezelf geloven, anders heb je nergens een toekomst. Iedereen kan contact met mij opnemen. Ik kan alle vragen beantwoorden en ik help graag! Sorry Tim, ik moet weer werken. Groeten = slav.

Tim Beyond Borders Bedankt voor je tijd en slav!

Beyond Borders heeft in Afghanistan, Angola, Guinee, Noord-Irak en Sierra Leone netwerken van jonge ex-asielzoekers die zijn teruggekeerd. Zij bieden ondersteuning aan andere jongeren die terugkeren. Via Facebookgroepen geven zij eerlijke informatie. Wil jij alles weten over een toekomst in jouw herkomstland? Of wil je gewoon vrienden maken?

Word lid! Afghanistan: facebook.com/groups/afghanistanbridge Angola: facebook.com/groups/angolabridge Guinee: facebook.com/groups/guineabridge Noord-Irak (Koerdistan): facebook.com/groups/kurdistanbridge Sierra Leone: facebook.com/groups/sierraleonebridge

MEE EENs of NIET MEE EENS? stelling:

Nederlands eten is lekker!

Alusine

Jawad

Yola

(28 jaar, Sierra Leone)

(19 jaar, Afghanistan)

(26 jaar, Angola)

“Mee eens! Nederlands eten is echt heel goed! Ik vind alles lekker smaken*: boerenkool, pindakaas, drop. Mijn favoriete Nederlands eten is broccoli met aardappels*. Dat eet ik heel vaak. Ik eet alleen geen vlees, want dan krijg ik last van mijn buik. In Sierra Leone wordt veel rijst gegeten met cassaveblad. Dat eet ik af en toe, maar het duurt heel lang om dat klaar te maken. Liever eet ik broccoli, want dat is makkelijker.”

“Lastige vraag. Ik vind nasi en bami lekker Nederlands eten. O nee, dat is Chinees! Bij de daklozenopvang hadden ze soms een mix van aardappelen, vlees en groenten. Stamppot* heet dat toch? Dat vind ik echt lekker. Samen met mijn broer maak ik soms frikandellen. Die eet ik ook graag! Mijn favoriete eten is Afghaanse döner, maar dat hebben ze niet in Nederland. Turkse döner is ook goed, hoor.”

“Ja, zeker mee eens. Ik hou bijzonder veel van een broodje pindakaas en jam, hihi! Maar het allerlekkerste vind ik natuurlijk haring*. Dat heeft een heerlijke aparte smaak. Minstens één keer in de week kook ik zelf Nederlands, bijvoorbeeld erwtensoep of stamppot met rookworst. Koken is mijn passie. Ik probeer altijd verschillende culturen te combineren. Ik kijk veel naar kookprogramma’s en daar leer ik veel van. Ik wil altijd alles proeven!”

WORDS AND PHRASES

Smaken = To taste Aardappelen = Potatoes

Stamppot = Vegetable mash Haring = Herring (fish)

CITAAT

“Faith is taking the first step, even when you don’t see the whole staircase” Martin Luther King, Jr. 1929-1968

WORDS AND PHRASES Delen Tegelijkertijd Prachtig Lente

= To share = At the same time = Beautiful = Spring (season)

Verwachten Actie ondernemen Zorgen hebben Van je fouten leren

= To expect = To take action = To have concerns = To learn from your mistakes


18 jaar en dan?

Ben jij AMA en word jij 18 jaar? Dan gaat er veel voor jou veranderen*. Als je nog geen verblijfsvergunning hebt, dan is de kans heel groot dat je van de Nederlandse overheid moet terugkeren naar jouw land van herkomst. Je zal geen opvang en leefgeld meer krijgen. Je komt in een moeilijke situatie. Daarom is het belangrijk dat jij weet wat jouw mogelijkheden* zijn na je 18de.

Illegaliteit

Terugkeer

Als je moet terugkeren, maar je besluit om in Nederland te blijven, dan doe je dat ‘illegaal’. Van de Nederlandse overheid mag jij hier niet zijn. Je hebt daarom bijvoorbeeld geen recht op werk en huisvesting*. Je hebt alleen maar recht op noodzakelijke medische zorg*. Ook loop je risico* op vreemdelingendetentie (gevangenis) en gedwongen* terugkeer naar jouw land van herkomst. Er zijn veel organisaties die jou (tijdelijk) kunnen helpen als je in de illegaliteit leeft. Kijk op www.stichtinglos.nl bij ‘Organisaties’ en ‘Noodopvang’.

Doormigratie

Als jij geen vertrouwen meer hebt in een toekomst in Nederland, kan je nadenken over zelfstandige terugkeer naar jouw land van herkomst. Ook terugkeer is niet makkelijk: het kan soms jaren duren voordat je een goed bestaan hebt opgebouwd. In Nederland zijn gelukkig verschillende organisaties actief die jou daarbij kunnen helpen. Zij bieden bijvoorbeeld ondernemerstraining*, financiële ondersteuning en persoonlijke begeleiding. Bij Maatwerk bij Terugkeer kan je vrijblijvend informatie opvragen: info@maatwerkbijterugkeer.nl of tel. 030-7551580.

Iedere optie is moeilijk. Maar jij kan zelf iedere optie iets makkelijker maken. Of jouw toekomst nou in Nederland of ergens anders ligt: jij hebt kennis en vaardigheden* nodig om een zelfstandig bestaan* op te kunnen bouwen. Het is dus altijd heel belangrijk dat jij naar school gaat en probeert een opleiding te volgen. Wil jij meer weten over jouw toekomstmogelijkheden*? Neem contact op met Beyond Borders: info@beyondborders.nu of tel. 030-7551524.

Verblijfsvergunning

Als je in Nederland zonder succes asiel hebt aangevraagd, kan je geen asiel meer aanvragen in een ander land in de Europese Unie. Als je dat toch probeert, loop je kans om teruggestuurd te worden naar Nederland. Dan kom je in vreemdelingendetentie terecht en kan je worden uitgezet naar jouw land van herkomst. Je kunt ook doormigreren* naar een land buiten de Europese Unie. De reis kost echter veel geld. Als jij je onderweg* moet identificeren, kan je bovendien grote problemen krijgen. Daarnaast: ook dat land heeft toelatingseisen*, zoals een bepaalde opleiding of inkomen.

Terwijl je leeft in de illegaliteit, zou je kunnen blijven vechten voor een permanente verblijfsvergunning. Hierbij kan je misschien hulp krijgen van een advocaat of een medewerker van VluchtelingenWerk of het steunpunt in jouw regio. Juridische procedures duren vaak echter enorm lang, soms in totaal meer dan 10 jaar. Per persoon en per situatie verschilt de kans op een succesvolle procedure. Helaas krijgen verreweg de meeste mensen in de illegaliteit nooit een permanente verblijfsvergunning.

WORDS AND PHRASES Veranderen = To change Mogelijkheden = Possibilities Huisvesting = Housing Noodzakelijke medische zorg = Necessary medical care Risico lopen = To risk Gedwongen = Forced Doormigratie = Transit migration or relocation Onderweg = On the way Toelatingseisen = Admission requirements Ondernemerstraining = Business training Kennis en vaardigheden = Knowledge and skills Zelfstandig bestaan = Independent living

JOUW RECHTEN Recht op onderwijs Alle kinderen hebben recht op onderwijs*. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag* van de Verenigde Naties. Nederland heeft dit verdrag ondertekend en daarom is het verplicht om ook AMA’s toegang te geven tot onderwijs. Scholing is extreem belangrijk voor jouw toekomst. Maak daarom gebruik van dit recht! Ook als jij niet weet of jouw toekomst in Nederland ligt.

Dromen uit de schaduw Ex-AMA’s uit Den Haag presenteren hun talent in Humanity House Geen uitgeprocedeerde asielzoeker, maar schoonheidsspecialist, boekhouder* of dj. Alleenstaande ‘illegale’ jongeren stapten op 24 januari in het Humanity House in Den Haag uit de schaduw. Op de talentenmarkt van Beyond Borders toonden zij trots hun kwaliteiten. Een cursus merengue van Manuel, beats van dj Ermy en Nepalese kookkunst* van Sumeet. Deze en nog 8 jongeren lieten de bezoekers van de Ex-AMA Talentenmarkt met veel enthousiasme kennismaken met de mensen achter de problematiek van illegaliteit. “Onze mogelijkheden zijn beperkt en we worden anders behandeld, maar we geven niet op”, zei kok Sumeet strijdvaardig*.

Toekomstdromen Deze energie is precies wat Beyond Borders wilde bereiken* met de empowermenttraining voor ex-AMA’s in Den Haag. “Het hebben van dromen is heel belangrijk voor het ontwikkelen van een toekomstperspectief ”, aldus Mark de Koning-Man van Beyond Borders. “Door veel tegenslagen* in Nederland, verliezen ex-AMA’s echter vaak al hun ambities.” In de trainingen ontdekken de jongeren hun eigen unieke talenten. Daardoor krijgen zij weer dromen. Om deze dromen vorm te geven, maken zij een toekomstplan met behulp van een coach. Op de talentenmarkt vragen de jongeren vervolgens ondersteuning

bij de uitvoering van dat plan, in de vorm van bijvoorbeeld een leerplek* of ‘oude’ spullen.

Doorzettingsvermogen Burgers, organisaties en politici toonden in het Humanity House veel interesse in de presentaties van de jongeren. Zo luisterde wethouder* Marnix Norder van Den Haag aandachtig naar het verhaal van Baatar. Hij wil terugkeren naar Mongolië om daar een winterstalling voor vee* op te zetten. Met foto’s had Baatar zijn toekomstdroom in beeld gebracht. “Ik heb grote bewondering voor het doorzettingsvermogen* van deze jongeren”, zei Norder. “Dat zij bezig zijn met hun toekomst, is een enorme winst.” Beyond Borders organiseert de empowermenttraining om de 3 maanden in een andere gemeente. De training wordt uitgevoerd door stichting New Dutch Connections van Bright O. Richards. Hij is theatermaker en ex-vluchteling uit Liberia.

Jouw rechten en plichten op het gebied van onderwijs: 1) Tot je 18de moet jij verplicht* naar school voor een ‘startkwalificatie’ (een hbo-, vwo- of mbo-diploma). Doe je dat niet, dan ben jij of is jouw verzorger strafbaar volgens de Leerplichtwet*. 2) Vóór jouw 18de mag jij beginnen aan een opleiding. Deze mag jij volgens de wet ook afmaken, ook als het diploma pas na jouw 18de kan worden behaald. Een onderwijsinstelling* mag jou niet weigeren. 3) Als een stage* nodig is om jouw opleiding af te maken, dan mag jij stage lopen, ook als jij op dat moment ouder bent dan 18 jaar en ‘illegaal’ in Nederland verblijft. Een onderwijsinstelling of stagebedrijf mag jou niet weigeren. Als een onderwijsinstelling of stagebedrijf jouw rechten niet naleeft, trek dan snel aan de bel*! Neem contact op met Beyond Borders of de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children: tel. 071-5160980 of info@defenceforchildren.nl. Voor meer informatie over jouw rechten kijk op www.ilegaalkind.nl. Onderwijs na je 18de Als je ouder bent dan 18 jaar en je hebt geen verblijfsvergunning, dan mag je officieel niet meer aan een opleiding beginnen. Onderwijsinstellingen mogen jou dan weigeren. Sommige opleidingen maken soms een uitzondering*. Samen met Nederlandse kennissen of jouw steunpunt kan je proberen om toch ergens binnen te komen. Om je studie te kunnen financieren, kan je proberen een bijdrage te vragen bij een studiefonds*. Bekijk daarvoor de ‘Studiefondsenlijst’ op www.studiefondsplus.nl.

WORDS AND PHRASES

WORDS AND PHRASES

Boekhouder = Book-keeper Kookkunst = Cooking Strijdvaardig = With a fighting spirit Bereiken = To achieve Tegenslagen = Setbacks Leerplek = Learning spot Wethouder = City Counsil Member Vee = Cattle Doorzettingsvermogen = Determination

Onderwijs Kinderrechtenverdrag Verplicht Leerplichtwet Onderwijsinstelling Stage Aan de bel trekken Uitzondering Studiefonds

= Education = International Convention on the Rights of the Child = Obligated = Compulsory education law = Educational institution = Internship = To sound the alarm = Exception = College fund


CREATIEF Sunil is ex-AMA en woont in Den Haag. Hij stuurde Beyond Borders het inspirerende verhaal ‘Unseen tomorrow’. Heb jij ook een gedicht*, verhaal, tekening* of iets anders creatiefs voor de AMARAMA? Stuur een mailtje naar info@beyondborders.nu.

Unseen tomorrow How many of us know the moment, when we unwrap the mysterious day gifted to us when we open our eyes for the first time in the morning? Normally we forget to enjoy that moment.

TIP VOOR JE TOekOMST Vergroot je netwerk! ‘Netwerk’ is een belangrijk woord. Jouw netwerk zijn al jouw vrienden en kennissen* en hun vrienden en kennissen. Als jij contact maakt met andere mensen, ben jij aan het ‘netwerken’. Het is heel belangrijk om een goed netwerk te hebben. Je hebt andere mensen nodig om dingen te kunnen krijgen die je nodig hebt of leuk vindt. Daarnaast: sociaal contact maakt je vrolijk en is goed voor jouw zelfvertrouwen*! Jij zit in een moeilijke situatie. Om te kunnen overleven of een toekomst op te kunnen bouwen in Nederland of in jouw land van herkomst, heb jij een netwerk extra hard nodig. Hoe kan jij een netwerk opbouwen? Hier een aantal tips.

p

Volg een opleiding of cursus. School is een belangrijke plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Ben jij jonger dan 18 jaar, dan mag je een opleiding gaan doen en afronden*. Na je 18de wordt het een stuk moeilijker om een opleiding te starten. Meer informatie hierover is te vinden in deze AMARAMA. Ook kan je een cursus* gaan volgen, bijvoorbeeld bij een buurthuis*.

p

Leer goed Nederlands, want dan kom je makkelijker in contact met Nederlanders. Vraag naar de mogelijkheden bij VluchtelingenWerk of het steunpunt* in jouw regio. Ook kan je wellicht terecht bij Gilde SamenSpraak (www.gilde-samenspraak.nl).

p

Ga sporten, want met sport maak je snel vrienden. Ga voetballen in het park of probeer (via jouw Nederlandse kennissen) bij een sportvereniging* te komen. Ben je jonger dan 18 jaar, neem dan eens contact op met het Jeugdsportfonds (www.jeugdsportfonds.nl).

p

Neem een maatje* of coach. Dat is iemand die het leuk vindt om met jou te praten en leuke dingen te doen. Je kunt ernaar vragen bij VluchtelingenWerk of het steunpunt in jouw regio. Als jij ex-AMA bent, dan kan je ook meedoen aan de empowermenttraining van Beyond Borders. Dan krijg jij een coach die jou helpt bij het maken van een toekomstplan.

Maybe the first thing we do, is think about how to live through this day. Then we look at the clock and start living. When we look at our agenda it shows us the plans that aren’t carried out yet. We start to worry or get expectations from that unseen time. Expectations bring false hope and dreams for the following day and might disappoint us if it doesn’t turn out the way we wanted. So basically we are running after the time and towards the future, ignoring the fact that we are living in the present moment. All we do is stress. They say ‘good things take time to happen, but great things happen in the blink of an eye’. We all have memories from the past. Some are good, others are bad, but these made us what we are today. All we can do is learn from failures and cherish the good moments we’ve had, rather than having trauma or getting depressed. We do not live in our past anymore and future doesn’t exist. It’s always today. We’ve been given this one life to live. Every morning when we look at the clock let’s think it’s taking us to our end. Then we’ll realize the value of living.

p

Make your life worthy, don’t take it for granted or waste it on something that doesn’t deserve your time to think about. Don’t stress for the distorted and false image of the unseen tomorrow. So wake up every morning like it’s a new day and embrace every challenge with a smile.

p

No matter what, don’t forget to live and enjoy the present.

Ben jij gelovig? Maak dan contact met mensen binnen jouw kerk, synagoge, moskee of tempel. Het maakt niet uit bij welke groep (kook-club, theatervereniging, zangkoor*, enzovoorts) jij je wilt aansluiten: probeer het gewoon! Je hebt niets te verliezen*. Als jij enthousiast bent, worden andere mensen ook enthousiast over jou.

Sunil

WORDS AND PHRASES Gedicht Tekening

= Poem = Drawing

Heb jij ook een goed idee om je netwerk groter te maken? Mail dan naar info@beyondborders.nu. Beyond Borders zorgt ervoor dat jouw idee andere jongeren bereikt. Meer tips voor je toekomst verschijnen binnenkort op de nieuwe website van Beyond Borders!

WORDS AND PHRASES Vrienden en kennissen Zelfvertrouwen Een opleiding afronden Cursus

= Friends and acquaintances = Self-confidence = To graduate = Course or training

Buurthuis Steunpunt Sportvereniging Maatje Zangkoor Niets te verliezen

COLOFON

AMARAMA is een uitgave van Beyond Borders. Beyond Borders ondersteunt AMA’s en ex-AMA’s bij het ontwikkelen van een toekomstperspectief, zowel in Nederland als in de landen van herkomst. Aan dit nummer werkten mee: Emmanuel, Younes, Alusine, Jawad, Yola, Sunil, Marlien Denekamp, Mariëlle Crijns (puzzel) en de medewerkers van Beyond Borders. Om privacyredenen zijn sommige namen veranderd. Beyond Borders: Liesbeth Devos, Mark de Koning-Man, Ossama Abu Amar en Tim Looten. Vormgeving: Chiel te Bokkel, www.claut.nl Drukwerk: Drukkerij All Print, www.all-print.nl Contact: Postbus 9769 3506 GT Utrecht T: 030-7551524 info@beyondborders.nu www.beyondborders.nu facebook.com/beyondbordersnu

= Community centre = Point of support = Sports club = Buddy = Choir = Nothing to lose

WIN EEN bioscoopbon! Zoek de 21 beroepen*! De overgebleven letters vormen een zin. Stuur het antwoord vóór 1 juni 2013 naar info@beyondborders.nu en maak kans op een bioscoopbon* ter waarde van 15 euro! Uit de goede inzendingen* worden 3 winnaars geloot.

LINKS Meer informatie over onderwerpen in deze AMARAMA: www.ilegaalkind.nl www.stichtinglos.nl www.vluchtelingenwerk.nl www.maatwerkbijterugkeer.nl www.gilde-samenspraak.nl www.jeugdsportfonds.nl www.studiefondsplus.nl www.defenceforchildren.nl www.beyondborders.nu

WORDS AND PHRASES Beroep = Profession Bioscoopbon = Cinema coupon Inzendingen = Entries

Antwoord: ___ ___ ______ __ __ _______

AMARAMA 1  

Voorlichtingskrant voor en door (voormalige) alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's).