__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 18, DECEMBER 2015, € 6,95

Kura Hullanda

uniek stadshotel in Willemstad

Curaçao

..in gesprek met

Kerstmarkten in Duitsland met o.a. Frankfurt am Main

Van der Valk Travel en Vakanties

Jerez de la Frontera Sherry is terug!

Wintersportbijlage 2015-2016 Vakantie 2016

WWW.BETWEENBUSINESS.TRAVEL


De mooiste vakanties

KIJK OP WWW.VALKVAKANTIES.NL VOOR ALLE:

3 3 3 3 3 3 3 3

AUTOVAKANTIES BUSREIZEN VLIEGREIZEN STEDENTRIPS RIVIERCRUISES ZEECRUISES GROEPSREIZEN OP MAAT INCENTIVES

VOOR MEER INFORMATIE EN BOEKINGEN: 0172 - 469696 INFO@VALKVAKANTIES.NL | WWW.VALKVAKANTIES.NL


12

58

Inhoud JAARGANG 18, DECEMBER 2015

30 Van der Valk

32 Jerez de la Frontera

14 34 32 26

34 Haute Savoie 39 Uit & Reis Wintersport

4

30 On the Move

12 KLM Curaçao 14 In gesprek met 17 Focus on Hospitality Uitgever: Media Company Holland Ltd. Hoofdredacteur: Bert van den Berg b.vandenberg@betweenbusiness.travel Eindredacteur: Marijke Bongaards info@betweenbusiness.travel Aan dit nummer werkten mee: Geraldine van den Berg Viktoria Broens Theo Hanselaar Peter van Roon Dick van der Veen Marten Witkamp

40

52

19 Hotelnieuws 22 KLM Huisjes 24 BB-Golf - Tsjechië 26 Kerstmarkten Redactieadres: Postbus 45, 8170 AC Vaassen Tel.: 0578 - 576 224 Fax: 084 - 83 05 561 info@betweenbusiness.travel www.betweenbusiness.travel Advertenties: BetweenBusiness-travel 0578-576224 info@betweenbusiness.travel Vormgeving: Vincent van den Burg, GM Productiemanagement Opmeer info@gmp.eu

42 Servië

44 Wilder Kaiser 46 Polen 48 Königsleiten

51Uit & Reis Vakantie 2016 52 Puy du Fou 54 Limousin 58 Curaçao 61 Colombia 63 Panama Druk: GM Productiemanagement Opmeer www.gmp.eu Abonnementen: www.betweenbusiness.travel Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


Reservatiedata: tot en met 30 novembe

BetweenBusiness Golf

BetweenBusiness On the Move

Reisdata: van 1 december 2015 tot e

BetweenBusiness Travel Budget parkeren opTIPRotterdam The Hague Airport

Luchthaven introduceert vernieuwde parkeerfaciliteiten en is voordeligste aanbieder BetweenBusiness

Traveller

Tarieven (enkele reis):  € 39 voor een reis in decemb  € 29 in januari  € 19 in februari

Rotterdam The Hague Airport heeft een nieuw BetweenBusiness Transport budget parkeerterrein geopend op loopafstand van het luchthavengebouw. Het terrein ligt verder van de BetweenBusiness Incentives terminal dan de al bestaande parkeerterreinen, waardoor het voordeliger Interview is. Al vanaf €4,- per dag kunnen BetweenBusiness reizigers van dit terrein gebruik maken, terwijl zij BetweenBusiness Wellness zeker weten dat zij hun auto achterlaten bij een vertrouwde partij. Het budget terrein is mede aangelegd BetweenBusiness Break om ongewenst parkeren in Overschie te voorkomen. Naast het budgetterrein is heton parkeeraanbod Hospitality ook uitBetweenBusiness Focus gebreid met de mogelijkheid om kosteloos elektrische auto’s op te laden op Kort Parkeren, direct voor de BetweenBusiness Cruise deur van de terminal.

Vanzelfsprekend is er ook te allen tijde een parkeermogelijkheid op de reguliere terreinen voor lang parkeren voor degenen die niet van tevoren kunnen of willen reserveren.

Met de introductie van het budget parkeerterrein is Rotterdam The Hague Airport de voordeligste aanbieder van parkeerfaciliteiten voor reizigers. Bovendien weten zij, die parkeren op het luchthaventerrein zeker dat ze hun auto tijdens hun reis achterlaten bij de vertrouwde luchthaven organisatie, waar 24 uur per etmaal beveiliging aanwezig is.

Bestemmingen: van Brussel, Luik of A

BetweenBusiness Eigen land Om gebruik te maken van het budget parkeerterrein P10, moeten Hotelnieuws passagiers uiterlijk 24 uur van BetweenBusiness tevoren een reservering maken via www.rotterdamthehagueairport.nl/parkeren. BetweenBusiness Books

Een ander voorbeeld van het vernieuwde parkeerproduct is de introductie van laadpalen voor elektrische auto’s op het terrein voor Kort Parkeren, voor de deur van de terminal. Het gebruik van deze palen is kosteloos, ze kunnen echter niet gereserveerd worden.

Verkoopsvoorwaarden: enkele reis thalys.com, via de Thalys-app of via onder voorbehoud van beschikbaarhe

Het langer van tevoren gereserveerd wordt, hoe BetweenBusiness groter de kans is opDestination een zeer voordelige parkeerplaats op P10.

Meer info: www.rotterdamthehagueairport.nl

Overigens kan ook voor de overige parkeerterreinen, die dichterbij de terminal of voor de deur zij gelegen, via deze site gereserveerd worden.

Winteractie van Thalys – vanaf € 35,- naar Parijs Thalys biedt reizigers opnieuw de kans om voor een zacht prijsje naar Parijs, Lille of Brussel te reizen. Met deze winteractie kunnen reizigers vanaf 1 december tot en met 29 februari 2016 al een ticket naar Parijs boeken in de Comfort 2 vanaf slechts € 35,- en naar Lille of Brussel vanaf € 29,Reizigers die in Comfort 1 willen reizen zijn in die periode voor Parijs € 59,- en voor Lille en Brussel € 45,- kwijt.

4


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

Budget autoverhuur breidt uit in Europa

Ruim 200 nieuwe vestigingen, waaronder Maastricht en Hengelo

BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

“Feitelijk hebben we in minder dan twee jaar bijna 400 nieuwe locaties geopend om te voldoen aan de toenemenBetweenBusiness Transport de vraag naar huurauto’s op de belangrijkste bestemmingen in Europa, voor za zakelijkeen de vakantiereiziger”. BetweenBusiness Incentives

Budget Autoverhuur heeft dit jaar haar aanwezigheid in Europa flink uitgebreid met de opening van meer dan 200 nieuwe vestigingen. De uitbreiding biedt klanten nog meer keus voor betaalbare huurauto’s op de belangrijkste Europese bestemmingen.

Deze uitbreiding borduurt voort op Budget’s stevige positie BetweenBusiness Interview op de Europese markt, waar ze BetweenBusiness Wellness sterk vertegenwoordigd is in BetweenBusiness Break Duitsland, PorFocus on Hospitality BetweenBusiness tugal, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het wagenpark van Budget bestaat uit auto’s met zowel handschakeling als automaat. Klanten kunnen tevens proCruise BetweenBusiness fiteren van een ruim aanbod aan extra diensten, zoals een Eigen land navigatiesysteem, kinderzitjes, schadeverzekering en een BetweenBusiness verzekering voor persoonlijke spullen.

In Frankrijk is het aantal vestigingen bijna verdrievoudigd met de opening van 208 nieuwe verhuurlocaties in onder andere Parijs, Aix-en-Provence en Marseille. In Italië zijn vijf nieuwe locaties geopend op populaire bestemmingen als Bologna, Milaan en Rome. Maar ook in Nederland zijn recentelijk drie nieuwe vestigingen geopend, één in hartje Centrum van Rotterdam, één in Maastricht en één in Hengelo. “De opening van nieuwe filialen in Frankrijk, Italië en Nederland bewijst onze toewijding om zowel zakelijke- als vakantiereizigers kwaliteit, gemakkelijk te bereiken faciliteiten, goed onderhouden auto’s en perfecte service te bieden”, zegt Mark Servodidio, Managing Director Europa van Avis Budget Group.

BetweenBusiness Hotelnieuws

Budget Rent a Car is een van de drie grootste autoverhuurders ter wereld met ca. 3.500 vestigingen in 125 landen. Books BetweenBusiness Wereldwijd beschikt Budget over 270.000 personenauto’s en 18.000 bestelwagens.

BetweenBusiness Destination

Lage olieprijzen en hoge capaciteit houden prijzen vliegtickets in bedwang.

- Andere trends zijn vroegboeken van vliegtickets en stijgende vraag naar maatwerk hotel-accommodaties De gemiddelde basisprijs van een vliegticket daalt overal ter wereld. Deze ontwikkeling is voornamelijk te danken aan de lage olieprijs. Die prijs heeft ertoe geleid dat luchtvaartmaatschappijen hun capaciteit veel sneller konden uitbreiden dan werd verwacht. De vraag groeit echter niet even snel, waardoor de maatschappijen hun tickets goedkoper verkopen. Daarnaast valt op, dat veel bedrijven hun tickets vroeger boeken, waardoor extra besparingen mogelijk zijn.

Op het vlak van hotelovernachtingen zijn de prijzen stabiel. Slechts de prijsinschattingen voor Europa en Australië zijn lichtjes bijgesteld. Advito signaleert wel een andere belangrijke trend, waarmee travelmanagers rekening moeten houden. Onder invloed van de millennial reizigers komt er meer vraag naar op maat gesneden logeeradressen. Hotels spelen daarop in door ook een ‘boutique’ versie van hun producten aan te bieden. De kamers zijn dan vaak kleiner, maar de prijzen blijven dezelfde. Dat betekent meer return of investment voor het hotel en meer onderhandelingsruimte voor de travelmanagers.

“Aanvankelijk voorspelden wij een lichte stijging van de ticketprijzen omdat werd verwacht dat de capaciteit minder snel zou groeien dan de vraag. Nu blijkt het tegenovergestelde het geval. En hoewel de olieprijs momenteel stabiel is, kan die snel nog verder dalen door een aantal redenen: Iran, dat momenteel een rol gaat spelen op de wereldmarkt, een verminderde vraag vanuit China en het groeiende risico van de Griekse schulden”, zegt Inge Stok, Director EMEA bij Advito.

Bron: Advito/BCD Travel

5


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

Parkeren op Nederlandse vliegvelden goedkoper dan voorheen, weekend parkeren voordeliger dan in België of Duitsland

BetweenBusiness Travel TIP

Schiphol voor de 26ste keer beste Europese luchthaven volgens Britse zakenreizigers BetweenBusiness Traveller Amsterdam Airport Schiphol is verkozen tot de winnaar BetweenBusiness Transport van de Business Traveller Award door Britse zakenreizigers. Het is de 26ste keer dat Schiphol als beste uit de BetweenBusiness Incentives bus komt in de categorie ‘Best European Airport”. Jaarlijks kiezen de Britse lezers van het magazine ‘Business BetweenBusiness Interview Traveller’ de winnaars van de Business Traveller Awards. BetweenBusiness Wellness Het magazine bestaat sinds 1976 en is een autoriteit op het gebied van informatievoorziening voor zakelijke reizigers BetweenBusiness over de hele wereld. Break

De parkeertarieven op Nederlandse vliegvelden zijn niet gestegen in de afgelopen 2,5 jaar, in tegenstelling tot de prijzen op Belgische en Duitse luchthavens. De gemiddelde prijs voor 3 dagen parkeren op een vliegveld in Nederland is nu zelfs lager dan in de herfst van 2012. Voor een weekend parkeren op een vliegveld in Nederland betalen reizigers gemiddeld € 35,70. Dat is 12% goedkoper dan 2,5 jaar geleden. In België werd 3 dagen vliegveld parkeren 6% duurder. De prijzen in Duitsland stegen met maar liefst 18%. Met uitzondering van Dűsseldorf Airport en Műnster Osnabrűck Airport zijn de parkeerkosten in Duitsland flink gestegen. Zo is parkeren op Bremen Airport nu 27% duurder en op Keulen Bonn Airport bedraagt de stijging 38%. De prijs voor een week parkeren op Keulen Bonn Airport is zelfs met 51% verhoogd (van € 39,- naar € 59,-). Toch is een week lang parkeren op het vliegveld nog altijd het goedkoopst in Duitsland.

on Hospitality BetweenBusiness Maarten de Groof, Focus Vice President & CCO Schiphol Group: “Wij zijn verheugd dat Britse zakenreizigers ons Cruise van Europa vinden. Tussen BetweenBusiness opnieuw de beste luchthaven Schiphol en Groot-Brittannië gaan dagelijks 125 vluchten land BetweenBusiness naar 26 luchthavens inEigen de UK. Groot Brittannië was in 2014 onze grootste bestemming met 8,2 miljoen passagiers. Zakenreizigers uit de UK Hotelnieuws BetweenBusiness vormen daarbinnen een heel belangrijke doelgroep voor de Mainport Schiphol”.Books BetweenBusiness Om haar positie te versterken en de reizigers en luchtvaartBetweenBusiness Destination maatschappijen een topproduct te kunnen blijven bieden, investeert Schiphol fors in de infrastructuur. Zo is er sinds orig jaar een Centrale Security waardoor passagiers sneller en comfortabeler hun reis kunnen vervolgen en wordt er hard gewerkt aan de vernieuwing van Lounge 2, waarbij ook de passagier en zijn comfort centraal staan.

Het gemiddelde parkeertarief voor 3 dagen bedraagt in Nederland € 35,70, In Duitsland € 38,80 en in België € 42,80 Het gemiddelde parkeertarief voor 7 dagen bedraagt in Nederland € 58,-, in Duitsland €46,30 en in België € 71,50 Bron: vliegveldinfo.nl

Zelf inchecken neemt grote vlucht -

4 op de 5 passagiers checkt zichzelf in

Deze bevindingen tonen aan dat technologie van invloed is op de customer experience, dat reizigers tijd willen besparen, dat ze meer controle willen hebben over hun eigen reis en dat interactie met mensen niet langer nodig is om vertrouwen daartoe te geven. Zakelijke reizigers zijn sneller geneigd om zichzelf online in te checken. Bijna tweederde (61%) van de zakelijke passagiers op London City Airport printen hun instapkaarten op kantoor of thuis of downloaden deze op hun mobiele telefoon. Bij vakantiegangers is dit minder dan de helft (45%). De digitale ‘Doe-Het-Zelf ’ betekent veel tijdbesparing voor de reiziger.

Volgens London City Airport checken tegenwoordig meer dan de helft van de mensen die met het vliegtuig reizen zichzelf online in. Uit een onderzoek, dat op de luchthaven is uitgevoerd, bleek dat er in de maand juni 53% van de passagiers zichzelf online had ingecheckt en ze hun instapkaarten thuis op hun mobiele telefoon gedownload hadden of al hadden uitgeprint. Het jaar ervoor was dat nog 43%. Ondertussen maakt nog steeds 1 op de 5 reizigers gebruik van de bemande check-in balies op de luchthaven. Dit is een grote daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen bezocht nog 1 op de 3 reizigers (36%) de vertrouwde bemande check-in balie. Ook het gebruik van de self-service check-in kiosken zijn populairder geworden. Het gebruik hiervan is op London City Airport in 12 maanden van 10% tot 21% gestegen.

www.londoncityairport.com 6


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

Jubileumcadeau Turkish Airlines

BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

Turkish Airlines blijft de beste luchtvaartmaatschappij van Europa

BetweenBusiness Hotelnieuws

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

Dubbelfeest bij Turkish Airlines.

Het jubileum van de 50-jarige verbinding met Nederland was reden voor een feest met medewerkers en veel relaties. Terwijl iedereen nog napraatte over dit zeer geslaagde feest, kondigde zich een nieuw heugelijk feit aan, namelijk de toekenning van een aantal prestigieuze awards. Ook dit jaar werd Turkish Airlines alweer voor de vijfde keer op rij verkozen tot niet alleen de beste luchtvaartmaatschappij in Zuid Europa, maar ook de allerbeste Europese luchtvaartmaatschappij. De imposante business-class lounge van Turkish Airlines op de internationale luchthaven Atatűrk van Istanbul werd gekozen tot de beste. Had Turkish Airlines in 2010 al een award gekregen voor de catering in de economy class, dit jaar kwam daar voor de zesde achtereenvolgende keer het predicaat van ‘Beste Businessclass Lounge Dining’ bij.

Dit zeer gerespecteerde onderzoekbureau in de luchtvaartsector kan onafhankelijk werken, omdat er geen invloeden van buitenaf worden toegestaan en er geen sprake is van externe sponsoring of advertentie inkomsten.

Deze awards zijn het resultaat van enqǔetes onder ruim 13 miljoen passagiers van maar liefst 112 verschillende nationaliteiten, uitgevoerd door Skytrax. 7

In 1933 gestart met slechts 5 toestellen, beschikt Turkish Airlines tegenwoordig over 289 vliegtuigen.


BetweenBusiness BetweenBusiness Golf Golf BetweenBusiness BetweenBusiness On Onthe theMove Move BetweenBusiness BetweenBusiness Travel TravelTIP TIP BetweenBusiness BetweenBusiness Traveller Traveller BetweenBusiness BetweenBusiness Transport Transport BetweenBusiness BetweenBusiness Incentives Incentives BetweenBusiness BetweenBusiness Interview Interview BetweenBusiness BetweenBusiness Wellness Wellness BetweenBusiness BetweenBusiness Break Break BetweenBusiness Focuson onHospitality Hospitality BetweenBusiness Focus BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigenland land BetweenBusiness Eigen BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Destination Dankzij de innovatieve aanpak en de constante investeringen in zowel kennis als bedrijfsmiddelen, maar ook door de gedrevenheid en motivatie van alle 40.000 medewerkers, blijft Turkish Airlines populair onder de vliegtuigpassagiers. In 1933 gestart met slechts 5 toestellen, beschikt Turkish Airlines tegenwoordig over 289 vliegtuigen. Tegen het einde van dit jaar zal de vloot uit meer dan 300 toestellen bestaan, niet alleen voor passagiers, maar ook voor vrachtvervoer. Als cargovervoerder staat Turkish Airlines in Europa op de 6e plaats. Vanaf de basis in Istanbul vliegt Turkish Airlines naar 276 bestemmingen in 110 landen en naar 50 bestemmingen binnen Turkije. Het binnenlands vervoer maakt de laatste jaren een enorme groei door. De luchtvaartactiviteiten, die in Turkije voornamelijk op het conto van Turkish Airlines komen, leveren een niet te onderschatten aandeel in de economie en de werkgelegenheid. De staat heeft een belang van 49% in Turkish Airlines, hetgeen een gezonde bedrijfsvoering garandeert. De luchtvaartmaatschappij is constant alert op de da-

gelijkse ontwikkelingen in de sector, die geconfronteerd wordt met enerzijds de enorme groei in het vliegverkeer en aan de andere kant de grillige concurrentie. De kracht van Turkish Airlines zit echter in haar beleid, dat gericht is op de constante upgrading van haar product. Turkish Airlines is aangesloten bij de luchtvaartalliantie Star Alliance, het in 1997 ongerichte wereldwijd opererende samenwerkingsverband.

“De staat heeft een belang van 49% in Turkish Airlines, hetgeen een gezonde bedrijfsvoering garandeert.” 8

Turkish Airlines biedt 45 vluchten per week aan vanuit Nederland. Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag is dit 6 x per dag (waarvan 5 uit Amsterdam en 1 uit Rotterdam), maar op dinsdag, donderdag en zaterdag is dit 7 x per dag. Vanaf Airport Rotterdam-The Hague kan er ook dagelijks – op een zeer gunstig tijdstip – naar Istanbul worden gevlogen. Uit een recent gehouden klantenonderzoek over Rotterdam-The Hague Airport als vertrekpunt, zijn de ondervraagden unaniem van mening, dat Turkish Airlines ook hier ‘value for money’ levert.


BetweenBusiness Golf

Műnchen nieuwe thuisbasis voor Transavia Transavia breidt uit. De luchtvaartmaatschappij opent een nieuwe thuisbasis en gaat vanaf eind maart 2016 dagelijks vluchten verzorgen vanaf Műnchen Airport. Deze stap past in de strategie van Transavia, dat haar positie als Europese low-cost airline wil versterken. Transavia, al bijna 50 jaar een begrip in Nederland, presenteerde eerder dit jaar nieuwe, ambitieuze doelen voor de toekomst. Mattijs ten Brink, CEO van Transavia: “Ik ben er trots op dat wij onze komst op Műnchen-Airport officieel kunnen aankondigen. Hiermee maken we onze belofte waar. Wij hebben in januari de ambitie uitgesproken om een leading low-cost airline in Europa te willen zijn, met groei, zowel in Nederland als buiten onze thuismarkt. Nu hebben we een belangrijke stap gezet. Binnen de Air France KLM Group alsmede binnen de KLM Group is er brede steun voor dit plan. De vestiging in Műnchen wordt vanuit Nederland aangestuurd en de vluchten worden onder de Nederlandse AOC (Air Operator Certificate) van Transavia uitgevoerd”. Na Schiphol, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven in Nederland en Parijs-Orly, Nantes en Lyon in Frankrijk, wordt Műnchen Airport de zevende internationale thuishaven voor Transavia. Het vliegveld in Beieren verwerkt jaarlijks bijna 40 miljoen passagiers en geldt na Frankfurt als tweede luchthaven van Duitsland. “Wij zien in dit deel van het land een duidelijke behoefte aan onze service”, zegt Ten Brink. “Wij zijn als Transavia toonaangevend in gastvrijheid, digitale service, toegankelijkheid en vriendelijke en bieden reizigers in Beieren tal van nieuwe reisopties. Van een spontaan weekendje weg tot en met diverse zakelijke bestemmingen. En dat allemaal tegen zeer betaalbare prijzen. Daarmee zijn we voor een zo groot mogelijke doelgroep aantrekkelijk”.

BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP WOW Air vanaf zomer 2016 ook BetweenBusiness Traveller naar Los Angeles en San Francisco

Palma de Mallorca, Faro, Palermo en Marrakech gaat het ook om zakelijke bestemmingen als Verona, Kopenhagen en Brussel. Transavia vliegt nu al naar Műnchen vanaf Parijs-Orly. Iedere week vertrekken er meer dan 100 vluchten (enkele reis) vanaf Műnchen Airport. “Steeds meer mensen ontdekken het voordeel, gemak en gastvrijheid van Transavia. Onze ambitie is om vanuit de nieuwe basis in Zuid-Duitsland te groeien naar 1 miljoen passagiers in het eerste jaar”, aldus Ten Brink. Voor de luchthaven in Beieren wordt Transavia in ieder geval de eerste low cost airline met een eigen thuisbasis. De komst van Transavia betekent een economische boost voor de luchthaven en de regio. De komst van 4 Boeing 737-800 toestellen zorgt voor ongeveer 120 banen. Voor de vier toestellen op Műnchen Airport zet Transavia grotendeel Duitse cabinecrew en piloten in. Michael Kerkloh, President en CEO van Műnchen Airport is zeer verheugt. “Met 101 wekelijkse vluchten naar 18 bestemmingen in negen landen, biedt Transavia een brede keuze aan nieuwe verbindingen vanaf onze luchthaven. Dit verhoogt de reismogelijkheden voor passagiers en maakt onze luchthaven nog aantrekkelijker”. De Transavia vluchten vanaf Műnchen Airport kunnen nu al worden geboekt via www.transavia.com. Op de website is ook een overzicht te vinden van alle Transavia bestemmingen vanaf Műnchen Airport.

Op Műnchen Airport worden vier Boeing 737-800 vliegtuigen gestationeerd. Er worden dan vluchten verzorgd naar 18 verschillende bestemmingen – in Italië, Spanje, Portugal, Denemarken, Kroatië, Marokko, België, Frankrijk en Nederland. Naast populaire vakantiebestemmingen als 9

BetweenBusiness Transport IJslandse low-cost maatschappij breidt vloot uit met drie nieuwe A330-300’S BetweenBusiness Incentives zoWOW Air gaat vanaf aankomende mer ook naar de westkust van de VS vlieBetweenBusiness Interview gen. Dan start de IJslandse ultra low-cost carrier met routes naar Los Angeles en San BetweenBusiness Wellness Francisco, die hiermee de vijfde en zesde trans-Atlantische bestemming voor de airBetweenBusiness Break line zijn. De vluchten worden uitgevoerd met drie BetweenBusiness Focus on Hospitality gloednieuwe Airbus A330-300 toestellen; de eerste wide-body vliegtuigen in de BetweenBusiness WOW vloot, die ruimteCruise bieden aan 340 passagiers in een configuratie met één BetweenBusiness Eigen land klasse. De Amerikaanse routes sluiten aan op de Hotelnieuws BetweenBusiness vluchten van Amsterdam naar Keflavik, waardoor Nederlanders met WOW air vier keer per week naar Los Angeles en vijf Books BetweenBusiness keer naar San Francisco kunnen vliegen. Tickets gaan in BetweenBusiness Destination januari 2016 in de verkoop. Na de succesvolle lancering van trans-Atlantische vluchten naar Boston en Washington DC vanaf € 99,- begin 2015 en de aankondiging van vluchten naar Montreal en Toronto vanaf mei 2016, breidt WOW air haar routenetwerk nu uit met Californië. Alle vluchten gaan via IJsland en en de tarieven worden in januari 2016 bekend gemaakt. De reeds gelanceerde routes naar de VS worden het hele jaar door uitgevoerd en hebben een consistente bezettingsgraad van meer dan 90%. Met de introductie van WOW air op deze route zijn de marktprijzen tussen Boston en IJsland met 30% gedaald. Met de twee nieuwe routes groeit WOW air’s jaarlijkse passagierscapaciteit van 900.000 in 2015 naar ruim 2 miljoen in 2016. De A330-300 bieden één klasse en hebben een standaard beenruimte van 30 inch (ruim 76 cm). Stoelen met 34 inch (ruim 86 cm) zijn tegen extra betaling verkrijgbaar.


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP een code-share overeenkomst KLM en Air Malta hebben

Dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en Malta BetweenBusiness Traveller De vluchten worden beheerd door de Maltese BetweenBusiness met Transport luchtvaartmaatschappij de toestellen Airbus A319/A320. Dankzij deze code-share overeenkomst zullen BetweenBusiness Incentives passagiers van beide luchtvaartmaatschappijen van enkele nieuwe diensten kunnen BetweenBusiness Interview genieten, zoals aansluitende check-ins voor aansluitende vluchten.

BetweenBusiness Wellness

Zowel KLM als Air Malta heeft klanttevredenheid als topprioriteit, waar klantvriendelijkheid en servicelevel hand-inhand gaan”. Vliegschema (plaatselijke tijd) Maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag KM396/KL3398: vertrek malta 07.50 > aankomst Schiphol 10.50 KM397/KL3399: vertrek Schiphol 11.50 > aankomst Malta 14.50

Ursula Silling, Chief Commercial Officier BetweenBusiness Break over deze van Air Malta zie het volgende nieuwe overeenkomst: “Deze code-shaBetweenBusiness re overeenkomst komt Focus voor onsonopHospitality een speciaal moment. Dit jaar vieren wij Donderdag en zaterdag ons 40-jarig dienstverband van en naar KM396/KL3398: Cruise BetweenBusiness Schiphol. Wij zijn dan ook razend enthou- vertrek Malta 07.50 siast met deze nieuwe overeenkomst en wij > aankomst Schiphol 11.00 Eigen landvoor KM397/KL3399: vertrek Schiphol 11.50 BetweenBusiness doen er alles aan om het maximale onze klanten uit deze overeenkomst te halen. > aankomst Malta 14.50 Dankzij dit nieuwe samenwerkingsverband Hotelnieuws BetweenBusiness van Air Malta en KLM kunnen onze passa- Meer info: giers eenvoudig naar verschillende Europese www.airmalta.com / www.klm.com Books BetweenBusiness of intercontinentale bestemmingen van KLM vliegen. De overeenkomst is een aanvulling op de reeds bestaande afspraken Destination BetweenBusiness met Air France, vanaf de vliegvelden Charles de Gaulle en Orly.

Nieuwe dreamliner met First Class van British Airways maakt maidenflight tussen Londen en New Delhi. Onlangs vond de maidenflight van British Airways’ nieuwe Boeing 787-9 Dreamliner plaats tussen Londen en New Delhi. Deze route wordt vanaf nu uitgevoerd door het meest technologisch geavanceerde vliegtuig, compleet met een nieuwe First Class De allernieuwste toevoeging aan de vloot werd op de Londense luchthaven Heathrow in traditionele Indiase stijl uitgezwaaid. De eerste Officier, Caitlin Emery, werd bij het dopen van het vliegtuig bijgestaan door Suki Waterhouse en Neelam Gill. Een krans en een speciaal ontworpen Bindi werd rond de voorkant van het vliegtuig geplaatst.

dus Robert Williams, hoofd Azië-Pacific van British Airways. De aanschaf van de nieuwe 787 is onderdeel van het £ 5 miljard investeringsprogramma van BA. De vloot wordt uitgebreid met in totaal 42 nieuwe 787-toestellen.

“Wij zijn zeer verheugd om met onze eerste Boeing 787-9 Dreamliner de route naar New Delhi te starten. Wij versterken hiermee onze focus op India. Bij British Airways stellen wij onze klanten centraal door een hoge standaard aan comfort en luxe aan boord van onze vluchten te bieden, evenals een uitgebreid wereldwijd netwerk van bestemmingen met meer dan 179 steden in 75 landen”, al10

Emirates en Alaska Airlines lanceren codeshare overeenkomst Emirates heeft een nieuwe codeshare en lounge overeenkomst met Alaska Airline aangekondigd, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring. Voor Emirates passagiers worden door deze samenwerking vele Amerikaanse en Canadese bestemmingen beter bereikbaar. Reizigers kunnen via één reservering tickets boeken voor aansluitende vluchten van beide maatschappijen en er is een naadloze aansluiting bij het inchecken en de bagage controle. Daarbij zorgt de overeenkomst voor toegang tot de lounges en voorrang bij het boarden en inchecken voor elite flyers. De twee dagelijkse vluchten vanuit Dubai naar Seattle geven passagiers goede verbindingen naar 49 steden, inclusief Honolulu, Denver, Las Vegas, Portland, Phoenix, Pullman, Sacramento, Spokane, Anchorage, Juneau en Fairbanks en ook Canadese bestemmingen waaronder Calcary, Edmonton, Vancouver en Victoria. Naast de codeshare overeenkomst, krijgen Emirates Skywards® Gold & Platinum leden ook toegang tot de Alaska Airlines Board Room lounges op verschillende vliegvelden als ze een gezamenlijke vlucht hebben geboekt.


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

EasyJet introduceert real time Flightradar24

SAS introduceertBetweenBusiness nieuw Travel TIP concept SAS Go Light BetweenBusiness Traveller

- Tracking feature beschikbaar in mobiele app EasyJet versterkt haar bekroonde mobiele app met Flightradar24. Deze functie maakt het mogelijk om live vliegtuigen te volgen. Passagiers kunnen zo de exacte positie van het vliegtuig, waarin zij gaan vliegen volgen vanaf drie uur voor vertrek. easyJet is ’s werelds eerste luchtvaartmaatschappij die deze functie introduceert. De functie is het resultaat van een speciaal voor easyJet gebouwde Software Development Kit, ontwikkeld door Flightradar24. De functie maakt gebruik van GPS-informatie verzonden vanaf 240+ vliegtuigen. De flight tracking software, die op 30 november j.l. live is gegaan, toont e vliegroute, vliegsnelheid, type vliegtuig, de hoogte, afgelegde afstand en totale afstand tot de bestemming. James Millett, Head of Digital van easyJet: “Wij zijn verheugd, dat wij zijn gestart met een live locatie-gebaseerde flight tracking via onze bekroonde app. Meer dan 800.000 consumenten gebruiken onze app

wekelijks om reizen binnen ons netwerk met meer dan 780 routes eenvoudiger te maken. De app is hard op weg om de essentiële reisgenoot voor Generation easyJet te worden”.

Sinds kort biedt Scandinavian Airlines een nieuw concept: SAS BetweenBusiness Transport Go Light, een aanvulling op het bestaande SAS GO en SAS Plus. Bestemd voor de reiziger die voor BetweenBusiness Incentives het scherpste tarief wil reizen met alleen handbagage. wordt ons Interview aanbod breder en BetweenBusiness Met de introductie van SAS Go wordt het gemakkelijker voor een optie te Light biedt SAS de BetweenBusiness passagier onze passagiers Wellness meer keuzemogelijkheden. Het kiezen die precies aansluit bij is een low-cost aanvulling op SAS hun reiswensen”, zegt Linda van BetweenBusiness Break Looveren, Head of Sales SAS. Go en SAS Plus voor passagiers die geen koffers hoven in te checFocus on Hospitality die SAS Euroken. SAS Go Light biedtBetweenBusiness de mo- De voordelen gelijkheid om, net als bij SAS Go Bonus members genieten, zijn en SAS Plus, het ticket binnen 24 ok beschikbaar op SAS Go Light. Cruise BetweenBusiness Silver, Gold en uur om te boeken en dat zonder Dat betekent dat extra kosten 22 uur voor vertrek Diamond members met een SAS zonderland bijkomeneen stoel gereserveerd kan wor- Go Light ticket Eigen BetweenBusiness den. Aan boord worden koffie en de kosten bagage kunnen inchecken. thee geserveerd.

In aanvulling op deze nieuwe functie heeft easyJet een 3D touch-functionaliteit toegevoegd aan de app, waarmee passagiers met een iPhone 6s en 6s Plus nog sneller kunnen profiteren van vier belangrijke app-gebieden. Door het app-icoon lang in te drukken gaan gebruikers direct naar Boek Vlucht, Mijn Vluchten, Boarding Passes en Flight Tracker. In de afgelopen jaren heeft easyJet een technologie omarmd, die het voor passagiers gemakkelijker maakt om te reizen. De app van easyJet is de snelste luchtvaartmaatschappij-app en is al meer dan 14,5 miljoen keer gedownload. Meer info: www.easyjet.com/nl www.facebook.com/easyJetNederland www.twitter.com/easyJet

BetweenBusiness Hotelnieuws

“Wij zien meer vraag naar goed- Vluchten op basis van Go Light kopere tickets, reden om SAS Go zijn vanaf heden te boeken, voorBetweenBusiness Books Light te introduceren. Hiermee alsnog in een testfase op routes bieden wij de reiziger met alleen tussen Scandinavië en zes Eurowaaronder Nederhandbagage een goedkoper al- pese landen, Destination BetweenBusiness ternatief. Aangezien SAS Go en land. SAS Plus ongewijzigd blijven, Meer info: www.flysas.nl

airberlin opent vanaf Dűsseldorf met vier nieuwe bestemmingen voor langeafstandsvluchten het volgende zomerseizoen. • Drie nieuwe bestemmingen in de VS: Boston, Dallas/Fort Worth en San Francisco • Frequentieverhoging naar New York (JFK) en Los Angeles • Nieuwe XL-seats in de Economy Class voor meer comfort • Vanaf mei 2016 nieuw naar Havana en vaker naar Varadero “De optimalisatie van ons netwerk is een centrale bouwsteen van de heroriëntering van airberlin. De focus ligt hierbij op onze knooppunten in Berlijn en Dűsseldorf. Met ons nieuwe aanbod voor langeafstandsvluchten nemen wij binnen dit segment een nog betere positie in om voor zakenreizigers en vakantiegangers nog aantrekkelijker re worden”, aldus Stefan Pichler, CEO airberlin. Opdat in het bijzonder het segment van zakenreizigers een nog uniformere luchtdienstregeling bij airberlin aantreft, wor-

den de verbindingen vanaf Dűsseldorf naar New York (JFK) en Los Angeles qua frequentie per week verhoogd. Deze populaire route wordt dan twee keer dagelijks aangeboden en Los Angeles wordt voortaan dagelijks als bestemming opgenomen. Vanaf de zomer 2016 ook naar Havana. airberlin breidt het vluchtaanbod naar Cuba uit en vliegt behoudens ambtelijke vergunning met ingang van 28 mei 2016 voor de eerste keer vanaf Dűsseldorf naar Havana. Twee keer per week start airberlin dan naar de Cubaanse hoofdstad, die nu als trendbestemming boomt. Ook vliegt airberlin vanaf de zomer 2016 in plaats van twee keer, voortaan drie keer per week vanaf Dűsseldorf naar Varadero. De vluchtdagen vullen zich optimaal aan, zodat reizigers de mogelijkheid hebben om bij hun reisplanning beide bestemmingen met elkaar te combineren en de verscheidenheid van Cuba te beleven. 11

zMeer comfort in de Economy Class: de complete vloot voor langeafstandsvluchten wordt nu geleidelijk uitgerust met 40 extra XL-seats die 15cm. Meer beenruimte bieden dan de normale Economy Class. De XL-seats kunnen online, via het reisbureau of direct bij de balie geboekt worden. Voor passagiers met een FlyFlex tarief is de XL-seat inclusief. Tot aan de komende zomer dienstregeling brengt airberlin bovendien een eenheid aan in haar vloot voor langeafstandsvluchten en rust ook de drie resterende vliegtuigen van het type A330-200 – die tot dusver in een All-Economy-configuratie onderweg zijn – met een Businessclass uit. Alle 14 vliegtuigen voor de lange afstanden beschikken dan over een Businessclass met elk 19 comfortabele FullFlat-stoelen. Meer info: www.airberlin.om


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

De KLM vliegverbinding Amsterdam-Curaçao bestaat al 81 jaar. Onze BetweenBusiness Travel TIP Koninklijke heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij het onderhouden van BetweenBusiness de banden metTraveller Nederland. BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

In gesprek met … Destination Pieter de Man (59), BetweenBusiness General manager KLM voor de Caribbean en Suriname. “Pieter de Man: in het museum van Curaçao staat niet voor niets het overgebleven deel van het eerste KLM toestel dat 81 jaar geleden begon met de vaste vliegverbinding AmsterdamCuraçao. KLM is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van dit land. Nu anno 2015 vliegt KLM deze route dagelijks met een gemoderniseerde en comfortabele Boeing 747-400. Daarnaast vliegen wij in het hoogseizoen, dat in november begint, ook nog eens drie keer per week via Sint Maarten naar Curaçao. In de drukste periode van het jaar vliegen we maar liefst negen keer naar deze zonnige bestemming. Hoewel er tegenwoordig ook concurrentie op deze lijn is, hebben onze toestellen toch altijd nog een bezettingsgraad die schommelt tussen de 90%-93%. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het imago van KLM, dat staat voor onder meer betrouwbaarheid, productkwaliteit en klantvriendelijkheid. Dienstverlening zit in onze genen en wij leveren een goed product tegen een redelijke prijs. Dit laatste is ook te danken aan de tegenwoordig veel zuinigere vliegtuigen en de bij ons ingevoerde efficiency verbeterin-

gen. Door de gestage groei van de markt kwam er op dit soort bestemmingen ook ruimte voor collega’s. KLM vond een prima partner in Insel Air, waarmee de lijndienstverbindingen worden onderhouden met de andere eilanden in de regio. Curaçao is hierbij een steeds belangrijkere hub geworden”. Voor maar € 125,- per uur extra door de nacht. Vooral de zakelijke reiziger maakt op de KLM lijnvluchten AmsterdamCuraçao graag gebruik van de BusinessClass. De Boeing 747-400 beschikt over 35 business-class stoelen, waarvan 20 op het zogenaamde upperdeck. De extra kosten bedragen zo’n € 125,- per uur, legt Pieter de Man uit. Maar je reist dan wel zeer comfortabel door de nacht en de tijd. Bovendien geniet de business-class passagier van uitstekende culinaire hoogstandjes aan boord, momenteel volgens het concept van niemand minder dan Jan Jacob Boerema (chef-kok van sterrenrestaurant ‘de Leest’ in Vaassen). “De prachtige serie KLM huisjes, die wereldwijd in grote aantallen verzameld worden, bewijzen weer eens onze excellente service. Over deze Delfts blauwe huisjes, 12

waarvan nr. 96 onlangs werd uitgebracht, schreef Mark Zegeling een schitterend boek, getiteld: ‘Sterke verhalen’. Met de beschrijving van KLM huisje nr. 85, t.w. het Penha huis aan de Heerenstraat 1 in Willemstad, wijdt de auteur een zestal boeiende pagina’s aan Curaçao. Het huisje werd in december 2004 uitgebracht – precies 70 jaar na de eerste KLM vlucht vanuit Amsterdam”, aldus de Man. Op jaarbasis vervoert KLM zo’n 270.000 passagiers naar en van Curaçao, zowel zakelijk als voor vakantiedoeleinden. “De keuze voor KLM ligt voor de hand, want wij leveren een compleet product. Bovendien hebben wij nooit klachten over zaken als extra kosten, toeslagen of vliegschema’s. En last but not least: de toewijding van ons cabinepersoneel, de zogenaamde ‘smile van KLM’ zegt genoeg”, besluit Pieter de Man.


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws

VAN DER VALK HOTEL SCHIPHOL A4

Books BetweenBusiness PARK, SLEEP FLY ARRANGEMENT BetweenBusiness Destination Dit arrangement is inclusief: 1x Overnachting Inclusief tot 31 dagen parkeren Gratis shuttle service tussen 06.00 en 23.40 uur* Gratis gebruik zwembad en wellness- en fitness faciliteiten

Gratis wifi internet in het gehele hotel

Prijs vanaf

00 , 109

p.k.p.n.

* Buiten dit tijdschema verzorgen wij ieder heel en ieder half uur betaald vervoer à € 20,- per kamer (max. 4 personen) op basis van beschikbaarheid.

, 250

KORTING PER PERSOON

ValkLoyal korting: € 2,50 p.p. korting op uw volgende verblijf, indien u boekt via www.valkexclusief.nl

www.valkexclusief.nl

HOTEL SCHIPHOL A4 VAN DER VALK EXCLUSIEF | 91 Rijksweg A4 Nr.3 | 2132 MA Hoofddorp | T: +31 (0)252 13 67 53 35 | schiphol@valk.nl | www.hotelschiphol.nl

68 | VAN DER VALK EXCLUSIEF


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

In gesprek met… Hugo Clarinda, directeur ad interim Curaçao Tourist Board en Lizanne Dindial, president en ceo van CHATA Dat toerisme een steeds belangrijkere rol speelt in de economie van Curaçao, blijkt overduidelijk uit het ‘Masterplan’ voor de jaren 2015-2020 Hugo Clarinda staat als interim directeur aan het hoofd van daarbij een cruciale rol. Gelet op het gevarieerde, maar ook de organisatie, die wereldwijd Curaçao op de kaart moet grote hotelaanbod, zullen we ons qua marktbewerking extra zetten als ideale reis- en vakantiebestemming. focussen op de Noord-Amerikaanse markt. Amerikanen kieDe Curaçao Tourist Board, kortweg CTB, heeft voor deze zen altijd weer voor een hotel, terwijl Nederlanders en andetaak 42 mensen in dienst en beschikt over kantoren re Europeanen vaak de voorkeur hebben voor een apin Brazilië, Colombia, Miami, Venezuela en Den partement. Ik moet daar wel direct aan toevoegen, Er Haag. dat de Europese en met name de Nederlandse Vanuit het Nederlandse kantoor wordt heel markt zeker ook de nodige aandacht van het wordt op dit Europa Curaçao-minded gemaakt. moment stevig gelobbyd CTB zullen blijven behouden”. De hiervoor benodigde middelen komen voor 60% direct van de overheid en de overige om meer Amerikaanse Er wordt op dit moment stevig gelobvliegmaatschappijen te byd om meer Amerikaanse vliegmaat40% komt uit de toeristenbelasting. schappijen te interesseren voor Curaçao. interesseren voor Speciaal gericht op de Amerikaanse markt Clarinda: “omdat het toerisme dermate belangrijk Curaçao. zal er meer geïnvesteerd moeten worden in het is voor onze economie, zullen we ons in toenemende toerisme, waarbij een nog aan te wijzen marketingmate moeten profileren. In het toeristisch Masterbureau in de VS een belangrijke rol zal gaan spelen. plan 2015-2020 hebben we daarom een aantal prioriteiten vastgelegd. Productontwikkeling en marktbewerking spelen 14


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospita BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

belangen behartigt van de private sector voor zover deze op de een of andere manier met het toerisme te maken heeft.

Op onze vraag wat er gedaan wordt aan productontwikkeling, legt de CTB-ceo uit, dat de focus in het Masterplan ook ligt op trainingen en bewustzijn verbeteringen van de bij het toerisme betrokken mensen op Curaçao. Zo is een van de speerpunten er op gericht om meer goed opgeleide mensen te krijgen in de sector.

“De belanghebbende in CHATA zijn alle mensen en organisaties, die de mening zijn toegedaan, dat toeris-

Een andere trend is de toenemende belangstelling voor ons mooie eiland van cruisemaatschappijen.

“Bij de productontwikkeling zien we voor Curaçao een nieuwe trend, namelijk het opkomende aanbod van hoogwaardige appartementen. Een andere trend is de toenemende belangstelling voor ons mooie eiland van cruisemaatschappijen. Willemstad is voortdurend bezig met het verbeteren en uitbreiden van de faciliteiten voor cruisemaatschappijen”, aldus Clarinda. Hugo Clarinda wijst vervolgend op het grote belang van CHATA, waarmee voortdurend overleg plaatsvindt over de ontwikkelingen binnen het toerisme. CHATA staat voor Curaçao Hospitality Tourism Association, de vereniging die de

15


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness

me enorm belangrijk is”, legt Lizanne het toerisme. Dit is uiteraard in het belang Dindial uit. Zij is president en ceo van de leden. Partnership tussen overheid BetweenBusiness Break bestaat uit en bedrijfsleven is in dit geval essentieel. van CHATA. Het bestuur 11 leden, afkomstig uit de hotel- Ook ligt de focus uiteraard op productverFocus on Hospitality BetweenBusiness sector en van de zogenaamde allied mem- betering, hoewel wij ons als CHATA niet bers. Aan het hoofd staat een voorzitter, bezighouden met de exploitatie van de indie onafhankelijk en neutraal Cruisemoet kunnen dividuele properties”, besluit Lizanne. BetweenBusiness zijn. Met verve bekleedt Lizanne momenteel deze functie en fungeert daarmee als Lizanne Dindial, die vanaf 2011 bij CHATA Eigen land BetweenBusiness de scepter zwaait, is van huis uit juriste. CEO. Haar carrière verliep via ontvanger van BetweenBusiness Hotelnieuws “Tot de belangrijkste doelstelling van de belastingen tot gezaghebber van het CHATA behoort onder andere de lobby bij eiland. Books de overheid. Deze lobby is er onder meer BetweenBusiness op gericht om meer vluchten naar Curaçao te krijgen. Het analyseren van trends en BetweenBusiness Destination onderzoekgegevens behoort tevens tot ons takenpakket en verder alle aspecten die belangrijk zijn voor de bevordering van

Bij de productontwikkeling zien we voor Curaçao een nieuwe trend, namelijk het opkomende aanbod van hoogwaardige appartementen

16


BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise

Kura Hulanda -

BetweenBusiness Eigen land

uniek stadshotel in Willemstad

BetweenBusiness Hotelnieuws

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

‘Het stadshotel Kura Hulanda in het hart van Willemstad is de verwezenlijking van de droom van Jacob Gelt Dekker’

In gesprek met… Jeanette Bonet, general manager van Hotel Kura Hulanda in Willemstad en de Kura Hulanda lodges bij Playa Kalki Beach, aan de westkust van Curaçao. In dienst van de Colombiaanse groep GHL geeft zij leiding aan de twee hotelcomplexen, die nog steeds eigendom zijn van de Jacob Gelt Dekker Foundation. Stadshotel Kura Hulanda, zo’n 14 jaar geleden geopend, beschikt over 82 kamers in de categorie 4 sterren-plus. Op slechts een paar na, zijn het allemaal suites, ondergebracht in prachtig nagebouwde authentieke Nederlands-koloniale huizen. Zo werd bijvoorbeeld een uit Suriname afkomstig huis ter plaatse gedemonteerd en hier weer in elkaar gezet. Dit huisje staat aan het centrale ‘dorpspleintje’. Alle kamers zijn verschillend en hebben qua inrichting een geheel eigen karakter. Het complex Kura Hulanda bi Playa Kalki Beach omvat 100 luxe bungalows.

Jeanette: ‘alle kamers in de huizen liggen aan pittoreske straatjes, die je terugbrengen naar vervlogen tijden. Wij zeggen wel eens dat qua ambiance veel kamers ‘onbetaalbaar’ zijn, want eigenlijk is elke kamer een huisje op zich. Onze gasten weten dit echt op waarde te schatten. Zo ook ons koningspaar, dat tijdens hun bezoek aan Curaçao bij ons te gast was. Overigens zijn veel van onze gasten van Nederlandse nationaliteit, maar ook de Amerikanen weten ons inmiddels te vinden. Tenslotte heeft een hotel in het centrum van de stad veel voordelen’”. In het centrum van het hotel vind je het eerste ziekenhuis van het eiland, waarin zich nu de ‘Silver Presidential Suite’ bevindt. Het

17

interieur is afkomstig uit 1930 en heeft een lange weg afgelegd: uit het UMaid Bawan Paleis van de maharadja van Jodhur in India. “Op onze hotellocatie heb je de keuze uit diverse restaurants. Voor ontbijt, lunch en diner is er Jacob’s Restaurant, het Kura Hulanda Museum Cafe is in de openlucht en hier kun je terecht voor een kopje koffie, thee en kleine snacks. Het News Café is dagelijks van 07.00 tot 11.00 geopend en heeft een gezellige bar, waar het happy hour op vrijdag – ook bij de locale bevolking – bijzonder populair is. Verspreid over onze locatie zullen de gasten altijd iets van hun gading vinden”, aldus Jeanette Bone. Bij uitstek geschikt voor business-/ leisure combinaties.


BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise

Het Conference Center Kura Hulanda is aan de overkant van de Eigen land BetweenBusiness straat gevestigd met een spectaculair zicht op de St. Anna Baai BetweenBusiness Hotelnieuws en de Koningin Emma brug. Er zijn twee conferentieruimtes met BetweenBusiness ruimte tot maximaalBooks 30 personen. Voor kleine gezelschappen ideaal en intiem. Tevens is Destination BetweenBusiness er een auditorium in theaterstijl voor zo’n 160 personen. De conferentielocaties zijn uiteraard allemaal voorzien van de meest geavanceerde technische snufjes.

Museum Kura Huland “Helemaal in de stijl van Jacob Gelt Dekker, werd het Museum Kura Hulanda opgericht. Een antropologische museum, dat zich focust op pre dominante culturen op Curaçao. Hier vind je een kroniek van wereldformaat omtrent de oorsprong van de mens, de Afrikaanse slavenhandel, west-Afrikaanse koninkrijken, gouden voorwerpen uit Colombia, Antilliaanse kunst en opgravingen uit Mesopotamië.

Jacob Gelt Dekker is een Nederlandse zakenman, die op Curaçen van de destijds zwaar verloederde wijk Otrabanda heeft laten restaureren. Hij is bekend als oprichter van de fitnessketen Splash, One Hour Super Photo en Holland Car leasing. Deze bedrijven heeft hij destijds met veel winst verkocht. Hij is lid van de Raad van Advies van Star Children Nepal, voorzitter van de Stichting EARTH, lid van Raad van Advies MOWIC en betrokken bij diverse non profitprojecten. Tevens is hij columnist en heeft diverse publicaties op zijn naam staan.

18

De naam Kura Huland is afkomstig uit het papiaments – de voertaal op het eiland – het betekent ‘Nederlandse plein’, besluit Jeanette Bonet Het museum is van maandag tot en met zaterdag van 09.30-16.30 uur geopend. Meer info: kurahulanda

www.sonesta.com/


BetweenBusiness Eigen land

Louvre Hotel Group neemt portfolio van het Duitse Nordic Hotels AG over. Aantal Golden Tulip en Tulip Inn hotels verdubbelt in Duitsland Louvre Hotel Group, één van de grootste hotelketens van Europa, heeft het Duitse Nordic Hotels AG overgenomen. Hiermee voegt de hotelketen maar liefst 25 hotels in 11 Duitse steden met een totale capaciteit van 1.816 kamers aan haar portfolio toe. 10 Hotels worden Golden Tulip, 10 krijgen het label Tulip Inn en 5 gaan het merk Première Classe voeren.

De prijs, die je betaalt voor deze dagelijkse dosis cafeïne verschilt nog wel eens per stad. De Club Sandwich Index (CSI) van Hotels.com™ brengt jaarlijks de prijzen van maaltijden en dranken in hotels wereldwijd in kaart. En wat blijkt? Voor een

BetweenBusiness Destination

De 25 hotels worden omgedoopt tot Golden Tulip (10), Tulip Inn (10) en Première Classe hotels (5). Deze worden toegevoegd aan de 18 al bestaande hotels van Louvre Hotels Group in Duitsland. Nordic Hotels AG, opgericht in 202, is een onafhankelijke Duitse Hotelgroep met 25 hotels en opereert door het hele land onder haar eigen merk Nordic en ook onder Best Western en Mercure. Nordic Hotels AG zal zich nu richten op hotel onroeren goed. Meer info: www.louvre-hotels.com

Laat het zwembad maar leeglopen, hotelgasten willen ontbijt

Wat je voor een kopje koffie betaalt in wereldsteden

Of je nu een voorzichtige eerste afdaling op de ski’s in de Alpen maakt, op een bijzondere stedentrip bent in wereldstad New York of verdwaalt in de prachtige oude straten van Rome, overal ter wereld kun je koffie bestellen.

BetweenBusiness Books

snel tempo aan het vergroten. “Met deze strategische overname is de Duitse capaciteit van de Louvre Hotels Group in de afgelopen twee jaar uitgegroeid van 8 tot 43 hotels, met in totaal 3.730 kamers, verdeeld over 15 grote steden in het hele land”, zegt Matthieu Evrard, Chief Development Officer bij Louvre Hotels Group.

“Duitsland is een snel groeiende markt – 20% groei in de afgelopen 5 jaar – en is dan ook een belangrijke markt voor de Louvre Hotels Group. We willen een toonaangevende speler in dit land worden. Deze strategische acquisitie van Nordic Hotels is een nieuwe stap in de richting van onze internationale ontwikkeling, ondersteund door onze aandeelhouder Jin Jiang, die voorziet in de middelen om onze ambitieuze beleidsontwikkeling in Europa te ondersteunen”, aldus Pierre-Frédéric Roulot, CEO van Louvre Hotels Group. De afgelopen jaren is de hotelketen de aanwezigheid in Duitsland in

Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Columbia, waar gasten slechts € 1,38 betalen. Het duurste kopje koffie werd in het ZuidKoreaanse Seoul gedronken met een gemiddelde prijs van € 8,53. Nederland valt net buiten de top 10 landen met het goedkoopste kopje koffie in hotels met € 3,41 (11e plek).

BetweenBusiness Hotelnieuws

Nederlandse hotelgasten baseren hun keuze vooral op gratis ontbijt Hotelgasten laten hun keuze voor een hotel voornamelijk afhangen van het gratis ontbijt, blijkt uit onderzoek van de boekingswebsite HotelGrouper.com. Zij deden onderzoek naar het verschil tussen de recreatieve en zakelijke gasten en hun belangrijkste beslissingsfactor bij het boeken van een hotel.

goedkoop kopje koffie kun je beste terecht in hotels in Bogotá, Rio de Janeiro en Mexico-Stad. Alle drie deze plaatsen in landen die liggen in de zogeheten koffiegordel en staan bekend om de 100% Arabica koffie, die er geserveerd wordt. Opmerkelijk is dat de rest van de top 10 gevuld wordt door landen, die niet direct veel koffie produceren, maar wel veel consumeren. Denk bijvoorbeeld aan de Italiaanse koffietentjes of de hippe barista’s in Berlijn.

Gratis ontbijt is de belangrijkste hotelfaciliteit voor de recreatieve gast (39%). Geheel tegen de verwachting in was de aanwezigheid van gratis WiFi veel minder belangrijk. Als tweede factor werd de centrale ligging van het hotel genoemd,(22%), gevolgd door de aanwezigheid van een zwembad (16%) en gratis parkeren (13%)

De duurdere kopjes koffie drink je in Aziatische landen, zoals het Zuid-Koreaans Seoul (€8,53), maar ook de Japanse hoofdstad Tokyo is niet goedkoop met € 7,50, terwijl je in de Chinese hoofdstad Beijing gemiddeld € 6,74 kwijt bent.

Voor de zakelijke gast zien de beslissingsfactoren er heel anders uit. Ook hierbij kwam de gratis WiFi verbinding niet verder dan de derde plek. Voor de zakelijke gast blijkt een goede bereikbaarheid de belangrijkste eigenschap bij de keuze van een hotel gaf 31% van de ondervraagden aan. Ook de aanwezigheid van een restaurant was een belangrijke factor met 26%. Een goede WiFi verbinding kreeg 23%, gevolgd door de aanwezigheid van een bar en gratis parkeergelegenheid. De aanwezigheid van een zwembad bleek voor de zakelijke gast niet van groot belang. Slechts 2% gaf aan hier een keuze van af te laten hangen.

Bron: Hotels.com

Bron: HotelGrouper.com

19


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws

Marriott opent eerste hotel in Rotterdam Books BetweenBusiness The Manhattan Hotel per 1 februari 2016 verder als ‘Marriott Rotterdam’

Destination HetBetweenBusiness prestigieuze Rotterdamse The Manhattan Hotel gaat vanaf 1 februari 2016 verder onder de naam ‘Marriott Rotterdam’. Het is lang geleden, dat een hotelketen van deze omvang besloot zich in de havenstad te vestigen. De samenwerking is gebaseerd op een franchise-overeenkomst. Het hotel houdt dezelfde eigenaar; ook het huidige management en personeelsbestand veranderen niet. Wel worden de internationale sales- en marketingactiviteiten van het hotel straks door Marriott ondersteund en helpt de keten het hotel een aantal innovaties door te voeren om de klantbeleving naar een nog hoger niveau te tillen. “Het feit, dat Marriott besloten heeft met ons samen te werken aan deze rebranding, bevestigt de reputatie die wij de afgelopen jaren in Rotterdam hebben opgebouwd”, stelt Bart van de Brug, Hotelmanager bij The Manhattan hotel. Als reden voor het succes noemt hij de professionaliteit en passie voor het vak van zijn hotelteam, plus de ambitie om het beste te willen zijn. “Met deze rebranding maken wij de perfecte combinatie tussen internationale allure en onze typische Rotterdam mentaliteit”.

Executive Lounge, Business Centre, Lobby Café en een volledig uitgerust fitnesscentrum. Het hotel heeft een interne verbinding met De Doelen ICC, dat ruimte biedt aan groepen tot 1.800 gasten. Naast 24-uurs roomservice en gratis high speed internet in het hele gebouw, beschikt het hotel ook over valet parking. Met al z’n faciliteiten, comfort en grandeur is The Manhattan Hotel Rotterdam de ideale locatie voor zowel zakelijke reizigers als de toerist.

The Manhattan Hotel Rotterdam is gevestigd in de indrukwekkende Millennium Toren tegenover het nieuwe Centraal Station, in het centrum van Rotterdam. Het premium luxury hotel telt 230 kamers en suites, bijna 600 m² aan flexibele ruimte voor vergaderingen en evenementen, een internationaal georiënteerde brasserie en bar, een

Hotelprijzen in Nederland gestegen met 6% ten opzichte van vorig jaar Reizigers betaalden in Nederland gemiddeld € 131 voor een hotelovernachting

Meer reizigers, hogere uitgaven in belangrijke gebieden en sterke wisselkoersfluctuaties hebben allemaal bijgedragen aan dit resultaat. In Nederland zijn de gemiddelde hotelprijzen gestegen van € 124 in de eerste helft van 2014 tot € 131 in de eerste helft van 2015: een stijging van 6%.

Volgens de laatste Hotel Prix Index van Hotels.com stegen wereldwijd hotelkamerprijzen met 1% gedurende de eerste helft van 2015. Hotelprijzen zijn nog niet terug op het niveau van vóór de economische crisis, maar drie regio’s zetten een nieuw record qua prijzen. Reizigers betaalden in Nederland gemiddeld € 131 voor een hotelovernachting tijdens de eerste helft van 2015.

Reizigers van over de hele wereld betaalden in Amsterdam gemiddeld € 154 per hotelovernachting (stijging van € 12,-). Amsterdam bleef hiermee de bestemming waar reizigers gemiddeld het meest betaalden voor een hotelovernachting in Nederland. Op plaats 2 en 3 van de stedenlijst met gemiddelde prijzen voor een hotelovernachting volgen Maastricht ( € 115) en Utrecht ( € 108). In Utrecht stegen de hotelprijzen met 10% het snelst

Voor het eerste liggen betaalde hotelkamerprijzen in drie wereldregio’s hoger dan vóór de financiële crisis van 2008-2009, met een nieuw record in de regio’s Noord-Amerika, de Caraïben en Latijns Amerika. De wereldwijde groei van kamerprijzen was echter slechts 1% in de eerste helft van 2015 vergeleken met dezelfde periode in 2014, volgens de laatste Hotel Prix Index ™ (HPI™) van Hotels.com™.

Luidruchtige buren grootste ergernis onder hotelgasten Heerlijk ontspannen in een luxe hotelkamer. Het klinkt allemaal perfect, maar toch kunnen hotelgasten zich behoorlijk ergeren. De boekingswebsite HotelGrouper deed onderzoek naar de meest voorkomende klachten. De grootste ergernis onder hotelgasten werd veroorzaakt door hotelburen, die net iets te veel lawaai maakten. Het onder-

Bron: Hotels.com

zoek is uitgevoerd onder 600 hotelgasten. Zij kregen een lijst voorgelegd met mogelijke ergernissen die ze ervaren tijdens hun verblijf in het hotel. Veel gasten waren uitermate tevreden over hun overnachting, maar toch leidde het onderzoek tot een aantal verrassende antwoorden. Niet geheel onverwacht bleken luidruchtige buren de grootste ergernis te veroorzaken. Nachtelijke conversaties, ruzies, rennen over de gang of net iets te hard met de deur slaan.

20

Op nummer twee staat slechte hygiëne op een hotelkamer. Vieze hotelkamers wekken – met 15,4% van de stemmen – regelmatig de nodige irritaties op bij hotelgasten. Vooral de hygiëne in de badkamer was in deze gevallen onvoldoende. Slechte klimaatcontrole op kamers neemt plek 3 in: bijvoorbeeld een airco die niet sterk genoeg was of een systeem dat ’s nachts teveel lawaai maakt. Bron: HotelGrouper com


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws

Secret Escapes Top 5 meest bijzondere nieuwe hotel van 2016 Books BetweenBusiness Santorini: Destination BetweenBusiness dit populaire Griekse eiland is erg geliefd onder pasgetrouwde stellen. Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa opent in april 2016 en stellen kunnen hier hun bruiloft en huwelijksreis combineren. Bij het hotel staat een prachtig kerkje. Er zijn 44 luxe suites met zeezicht.

Extravagante architectuur in Dubai, luxe en natuur midden in Hamburg of een oriëntaalse oase in de bergen van Oman: in 2016 openen enkele spectaculaire nieuwe hotels hun deuren. Van innovatieve stadshotels tot prachtige, landelijke resorts: de hotelexperts van het luxe reisplatform Secret Escapes zetten de vijf bijzondere nieuwkomers op een rij. Dubai: het adembenemende ME by Mélia is een futuristisch vijf sterren hotel, gevestigd in het nieuw gebouwde Opus Building. Het 95 meter hoge gebouw heeft de vorm van een glazen kubus en de foyer beschikt over een metalen balkconstructie waar honderden glazen ballen hangen. Elke kamer heeft grote ramen met een weergaloos uitzicht over de skyline van Dubai

Parijs: het beroemde Ritz Paris opent na een driejarige verbouwing komende jaar weer haar deuren. Binnen in de bar Hemmingway kun je genieten van een drankje of totaal ontspannen in de opnieuw ontworpen Chanel Spa. De ongekende charme van het 117 jaar oude gebouw is intact gebleven en de antieke inrichting van de kamers en suites is gecombineerd met modern comfort en luxe.

Oman: midden in een kloof van het Hadschar gebergte vind je het Anantara Resort Jabal Al Akhdar. Het hotel ligt 3.000 meter boven de zeespiegel. Naast luxe kamers en villa’s beschikt het hotel over diverse specialiteitenrestaurants en een wellness met een infinity pool. Opening voorjaar 2016

Hamburg: volgend jaar herfst opent The Fontenay Hamburg een vijf sterrentop-hotel in de Hanzestad. Frisse lucht en natuur midden in de stad. Alle 131 kamers hebben een eigen balkon met uitzicht en op het dakterras bevinden zich de bar en een gastronomisch restaurant

Meer info: www.secretescapes.nl 21


BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books Destination BetweenBusiness “Omdat we bij het ondernemen de grootste lol hebben, werd het boek een succes” In gesprek met … Mark Zegeling en Eric Borgers van Mark Media, de uitgever van ‘Sterke Verhalen’ en “Kingdom by the Sea’. De Delftsblauwe huisjes, die ons Koninklijke Luchtvaart Maatschappij al sinds de jaren vijftig op intercontinentale vluchten uitdeelt aan passagiers in de royal class en later de businessclass, zijn wereldwijd een begrip geworden. Mark Zegeling schreef er een monumentaal boek over en wat daarna volgde was niets minder dan een verhaal uit een jongensboek: twee tentoonstellingen, een tournee van lezingen door Amerika en Canada, een vastgoedfonds om te beleggen in monumentaal erfgoed en straks zelfs een complete woonwijk van Delfts blauwe KLM-huisjes. Samen met oud KLM-er Eric Borgers (61) werd in 2009 Mark Media & Art opgericht. Het duo zorgde voor een adequate taakverdeling, waarbij Eric de zakelijke kant op zich nam en Mark (49) zijn handen vrij had als auteur. Eerst werden bijna alle huizen en nationale monumenten, die model hebben gestaan voor de KLM-collectie, bezocht. Uitgebreid archiefonderzoek en interviews met bouwhistorici en met de huidige bewoners , leverde drie jaar later een schitterend, rijk geïllustreerd

koffietafelboek op. ‘Sterke Verhalen voor bij de Borrel’ werd vrijwel onmiddellijk een bestseller. Avontuurlijke reis Zoals Mark Zegeling in het voorwoord schrijft is zijn boek een avontuurlijke reis door de tijd, langs hoogtepunten van de Nederlandse bouwkunst van de 16e tot en met de 20ste eeuw. De KLM-huisjes geven een charmant beeld van onze vaderlandse bouwhistorie, met ontwerpen van beroemde architecten als Jacob van Campen, Hendrick de Keyser, H.P.Berlage en Cuypers. Mark Zegeling: “Sterke Verhalen gaat niet alleen over ons monumentaal erfgoed, maar vooral ook over de mensen, die er de afgelopen vijf eeuwen gewoond hebben. En dat zijn niet alleen bekende namen als leden van het koningshuis, Rembrandt, Anne Frank, Mata Hari of Heineken, maar ook veel onbekenden. Vaak waren de bewoners pioniers en ondernemers, die ons land internationaal op de kaart gezet hebben. Een aantal van hen had een buitenlandse achtergrond; ze kwamen tijdens de Tachtigjarige Oorlog naar ons land. Deze mensen konden zich hier ontplooien en leverden met hun talent, vakmanschap en buitenlands netwerk een belangrijke bijdrage aan de welvaart van ons land. De Amsterdamse grachtengordel is

22

voor een belangrijk deel gefinancierd en bebouwd door rijke immigranten. Het zijn onder meer deze historische ontwikkelingen geweest, die mij geïnspireerd hebben bij het schrijven van dit boek. De KLM-huisjes vormen daarbij de rode draad”. Van hier tot Curaçao Eric Borgers: “Op 7 oktober – de dag dat de KLM in 1919 werd opgericht – wordt nog elk jaar een nieuw huisje aan de Delfts blauwe collectie toegevoegd. Tot groot plezier van de verzamelaars, die ooit massaal in opstand kwamen toen KLM de huisjes wilde afschaffen.. Op jaarbasis deelt KLM tussen de 850.000 en 1 miljoen huisjes uit. De replica’s van Nederlandse monumenten worden overigens in China gemaakt en zijn niet van porselein maar van aardewerk. Vaak denkt men dat alle monumenten in Amsterdam staan, maar de KLM-huisje vindt je over het hele land verspreid tot aan Willemstad op Curaçao. Het aantal Delfts blauwe miniaturen loopt precies gelijk met de leeftijd van KLM. In oktober j.l. werd huisje 96 uitgebracht: het Hamel-huis in Gorinchem, dat een replica is van het geboortehuis van de Nederlandse Marco Polo”. Mark en Eric overhandigden het eerste exemplaar van ‘Sterke Verhalen’ aan de voormalige grootmeesteres van de koningin, Martine van Loon-Labouchère,


BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

die zelf naast KLM-huisje nr. 83 woont. Het is een monumentaal pand aan de Keizersgracht in Amsterdam, daterend uit 1672 en met een geschiedenis van kleurrijke bewoners, die leest als een spannende roman. Tegelijkertijd werd het boek uitgereikt aan baron en barones Van Pallandt, die in huisje nr. 26 wonen. Dit huis met een boeiende historie staat in Den Haag vlakbij Hotel des Indes, en was van 1914 tot 1917 het onderkomen van de legendarische danseres en spionne Mata Hari. Beleggen in KLM-huisjes “Van het Nederlandstalige boek ‘Sterke Verhalen’ zijn inmiddels 20.000 exemplaren verkocht. Zelf hebben Eric en ik wel een verklaring voor het succes. Omdat we bij het ondernemen de grootste lol hebben! “ aldus Mark Zegeling. De bestseller leidde in 2014 tot een tentoonstelling in het Jenevermuseum in Schiedam, met verhalen en voorwerpen uit het boek en tot eind januari 2016 is er een foto expositie in het Amstel Hotel in Amsterdam. Ook wordt er onder leiding van Rijksbouwmeester Frits van Dongen gewerkt aan de realisatie van een woonwijk van veertig KLM-huisjes op ware grootte, naast de historische binnenstad van Delft. Mark Zegeling is adviseur van ‘Delft Village’ en maakte op verzoek een keuze welke huisjes inspiratiebron kunnen dienen voor het prestigieuze bouwproject. Ook is hij betrokken bij een nieuw vastgoedfonds, waarin beleggers aandelen kunnen kopen in de monumenten, die oorspronkelijk model stonden voor de KLM-collectie. De panden worden na restauratie her-ontwikkeld en vervolgens opnieuw op de markt gebracht.

BetweenBusiness Destination

volgde een mini-uitgave ‘Little Kingdom by the Sea’, met plattegronden waarop te zien is, waar de KLM-huisjes in het echt staan. In oktober verscheen ‘Kingdom by the Sea – a celebration of Dutch cultural heritage’. Het is een zeer luxueus compleet nieuw vormgegeven koffietafel boek geworden, met veel nieuwe foto’s en verhalen. Daarnaast is er nog een Limited Edition verschenen met een cover van flinterdun Delfts blauw porselein. De bijzondere kaft is een wereldwijde primeur en wekte zelfs de aandacht van uitgevers in China en Japan. De unieke porseleinen tegel is gemaakt door kunstenaars van het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk.. ‘Kingdom by the sea’ is een eerbetoon aan de innovatieve kracht van Nederland en geldt als een exclusief en representatief relatiegeschenk. Meer info: www.kingdombythesea.nl

Mark Zegeling begon zijn carrière als schrijvend journalist in 1987. Via Joop van den Ende Producties belandde hij in de televisiewereld en werkte de afgelopen 25 jaar achter de schermen mee als eindredacteur, regisseur en producent van ruim 80 TV-programma’s. In 2013 publiceerde hij zijn eerste boek.. Eric Borgers werkte 27 jaar bij ons nationale luchtvaartmaatschappij KLM als purser, coach, trainer en als human resource manager. Hij was namens KLM gestationeerd in Rio de Janeiro en Muscat (Oman).

Limited Edition van porselein Verzamelaars van KLM-huisjes zijn over de hele wereld te vinden en Eric en Mark maakten in mei een tournee langs 15 steden in Amerika en Canada om aan de hand van de KLM-huisjes lezingen te geven over het Nederlandse erfgoed. Een Engelse uitgave kon daarna natuurlijk niet uitblijven. Eerst 23


BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf

TSJECHIË – echt te gek! BetweenBusiness On the Move

Waar blijven de Nederlandse golfers toch? Tekst + fotografie: Marten Witkamp, freelance golfjournalist BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

W

ant niet alleen hebben ze daar prachtige vrouwen, schitterende kuuroorden, Becherovka – een pittig lokaal brouwsel, heel veel cultuur, het echte Pilsner Urquell maar tevens een aantal golfbanen die moeiteloos met andere banen in de wereld kunnen worden vergeleken.

Nederlandse Petra Koorn-Palecková die alle goed samengestelde afspraken op tijd nakwam. Zes golfbanen in 5 dagen tijd – gespeeld ja! – kuuroorden en de stad Karlovy Vary (Karlsbad) bewonderd, het Becherovka museum bezocht en het lokale brouwsel geproefd, diverse restaurants getest en in zeer aan te bevelen hotels overnacht. Nu denk je natuurlijk “ja, alles mooi betaald”, maar dan doe je ons tekort. Waar het ons namelijk om gaat is om de beste deals voor jou te vinden: luchtverbindingen, hotels, restaurants, golfbanen, uitstapjes/bezoekjes etc. Dat wij daarbij misschien niet helemaal op jouw lijn zitten kan best zijn, reden waarom wij geen waardeoordeel geven maar slechts suggesties aandragen, ik althans.

OK, geen Euro dus een beetje lastig in het begin. Ook: een voor ons onverstaanbare taal, ofschoon heel veel Tsjechen goed Engels spreken. Omgekeerd is ons Nederlands net zo goed een soortgelijk koeterwaals voor de Tsjechen! Goede en betaalbare luchtverbindingen tussen onze landen dus daarvoor hoef je het ook al niet te laten om Tsjechië aan te doen. Een beetje Tour Operator kent prima de weg in luchtvaartland, maar als je enigszins thuis bent in het googlen vindt ook jij de beste deals. Ga je met de auto omdat je ook wel iets van het glooiende en bergachtige landschap wilt zien, weet dan dat je in pakweg 8-8,5 uur vanuit midden Nederland naar Praag rijdt, sanitaire en/of koffiestops meegerekend.

Die suggesties vind je onder andere terug in de baanbeoordelingen op leadingcourses.com, een toonaangevende landelijke website waarop je niet slechts mijn impressies vindt, maar ook die van diverse andere mensen die dezelfde golfbanen bezocht hebben. Tevens tref je op die websites informatie over naburige hotels, gespecialiseerde Tour Operators en nog veel meer gegevens.

Het Tsjechisch Verkeersbureau www.czechtourism.com stelde voor ons – 2 golfjournalisten en een T.O. – een geweldig programma samen. En om er zeker van te zijn dat alles zonder problemen verliep werden wij vergezeld doorde charmante Tsjechisch/

Een baanbeoordeling is en blijft uiteraard zeer subjectief. Waar de één zegt een golfbaan buitengewoon interessant en uitdagend te vinden, zegt de 24


BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness

ander niet onder de indruk te zijn. Persoonlijk vind ik dat een golfbaan voor de amateur golfer (m/v) niet ontmoedigend mag zijn, maar juist uitnodigend. Niets is zo erg als om op de eerste tee van een baan te staan en dan jouw partners te horen zeggen “wij vinden dit parcours veel te moeilijk dus geef mij de autosleutels maar schat, dan gaan wij shoppen!” En daar sta je dan met twee man. Je schiet weliswaar beter op maar gezellig is het niet! Vervolgens doorlopend achter 4-ballen aansjouwen is ook niet echt plezier bevorderend ...

Een niet onbelangrijk aspect van een bezoek aan Tsjechië (landklimaat, dus warm t/m eind september) zijn de kosten voor Break o.a. eten BetweenBusiness en drinken, verblijf, de green fees etc. Gemiddeld duidelijk lager dan bij ons en dat moet toch heel veel Nederlanders aanspreken! Focus on Hos BetweenBusiness

Tsjechië telt inmiddels ruim 60 golfbanen en dat aantal groeit zeer snel tot boven de 80. Niet verkeerd voor een land met slechts circa 30.000 geregistreerde spelers (m/v). De achterstand met andere westerse landen, opgelopen tijdens het communistische regime van 1948 – 1989, wordt dan ook in rap tempo verkleind. Daarbij timmert Czech Tourism ook flink aan de weg om Tsjechië en in het bijzonder de Tsjechische golfbanen in het buitenland te promoten. Wij golfjournalisten helpen hen daarbij graag; verder is het aan de banen zelf om zich internationaal in de kijker te spelen. Dat dit toch hard nodig is bleek ons uit de opmerkingen van het management der bezochte banen. Men vraagt zich af waar nu toch die reislustig en avontuurlijk ingestelde Nederlandse golfers blijven? Wellicht toch iets meer geld en aandacht voor een gerichtere promotie, onder andere in de diverse golf magazines? Advertenties, betaalde content, het inroepen van promotors zoals wij, zo maar een paar ideeën. Je kunt als golfer onbeperkt spelen – wat bijvoorbeeld veel Scandinaviërs doen – maar je kunt jouw golfvakantie ook op een prettige manier afwisselen met bezoeken aan de prachtige steden Praag, Karlsbad, Mariënbad, Pilzen etc. Wil jouw partner niet alleen maar golfen? Geen enkel probleem want er zijn tig wellness centra en spa resorts op zowel diverse golfbanen als in prachtige kuuroorden, al dan niet begeleide city trips én natuurlijk shopping.

Ik zal je zeggen welke BetweenBusiness Hotelnieuws banen wij mochten testen. Aan jou om via de websites van BetweenBusiness Books leadingcourses.com en/of golfreiswijzer.nl informatie te krijgen over de meningen van BetweenBusiness Destination diverse golfers.

Nu dan, ik heb in dit verhaal een lans voor Tsjechië in het algeCruise meen willen breken. Het is nu aanBetweenBusiness jou om zelf te ontdekken wat voor fantastische (golf)bestemming dit land is.

BetweenBusiness Eigen land

Zelf heb ik ook voorkeuren, wellicht af te leiden aan de volgorde van de betreffende golfbanen: -Karlovy Vary - www.golfresort.cz -Konopiste (36 holes dus 2 banen)– www.gcko.cz -Royal Mariánské Lazné – www.golfml.cz -Albatross – www.albatross.cz -Beroun Golf Resort – www.beroun.cz

25


BetweenBusiness Travel TIP

Kerstmarkten zijn een romantische traditie BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness Elk jaar weer lokken in Duitsland van noord tot zuid talrijke kerstmarkten bezoekers van heinde en verre. Veel van deze romantische BetweenBusiness Break kerstmarkten vind je in oude middeleeuwse stadscentra of op bijzondere locaties in grote steden. Maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijke factor: de bezoeker kan erop rekenen dat hij wordt getrakteerd op talrijke kerstdecoraties, culinaire lekkernijen en een betoverende sfeer! Focus on Hospitality BetweenBusiness BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

DRESDEN De beroemde kersttraditie van Dresden begint in 1434. De kerstmarkt van Dresden, die hier ‘Striezelmarkt’ wordt genoemd is de oudste markt van Duitsland. De naam is afkomstig van een culinaire specialiteit ‘de Striezel’, de oude naam voor een kerststol. Hier neemt de bezoeker een duik in de wereld van nijverheidsproducten, die traditioneel bij de kerstmarkt horen en waar de omgeving van Dresden zo beroemd om is: houtsnijwerk uit het Ertsgebergte, textiel met blauwe opdrukken en keramiek uit de Lausitz, honingkoeken uit de peperkoekstad Pul en met de mond geblazen boomversieringen uit de glasblazersstad Lauscha. www.dresden-tourist.de

een echte ‘knutselstraat’ waar de kinderen zich naar hartenlust vermaken. www.wismar.de BETOVERENDE KERSTSFEER IN MŰNSTER Als de Prinzipalmarkt weer volop verlicht is en over de stad het aroma van kruidige wijn, geroosterde amandelen en dennengroen hangt, dan wordt ook in MÜnster de kerstmarkt weer opgetuigd. Hier heb je de keuze uit maar liefst zes verschillende locaties. Op het plein van de Vrede van MÜnster (Rathaus-Innenhof) vind je de

WISMAR Omgeven door het prachtig verlichte raadhuis, kunstwerken op het water en eerbiedwaardige oude trapgevels, nodig de kerstmarkt van Wismar op het marktplein haar gasten uit. Middenin dit prachtige architectonische ensemble – dat een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO heeft weten te bemachtigen – vind je de wel mooiste kerstmarkt van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Hier is speciaal voor de kleintjes een aparte kerstmarkt met bakkerij, muziekpaviljoen, pottenbakkershuisjes en 26

grootste: gekroond door een hemel van lichtjes. Vlak daarnaast ligt de feestelijke verlichte markt St. Lamberti, waar de meer dan 15 meter hoge kerstboom een prominente plaats inneemt. Ook kunst en cultuur hebben hun eigen plaats in deze periode en diverse verenigingen zetten hun deuren dan ook wijd open voor de bezoekers. www.tourismus-muenster.de


BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Romantische kerstdecoraties, de geur van dennenbomen, honingkoeken en kruidige wijn in Frankfurt am Main

Traveller

BetweenBusiness Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality

BetweenBusiness Cruise

BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

I

n de adventtijd is een bezoek aan een Duitse kerstmarkt altijd weer een belevenis. De kerstmarkt in Frankfurt/M behoort tot de oudste van Duitsland. In het middelpunt staat de Römerberg, die met zijn prachtige vakwerkhuizen een sfeervolle coulisse biedt. Daar staat ook de hoogste kerstboom van Duitsland. Bijzonder populair zijn de regionale kerstproducten, die een lange traditie kennen: de Bethmännchen, een koek van marsepein en amandelen, warme appelwijn met kaneel en kruiden en de zogenaamde Quetschemännchen, gemaakt van blauwe druiven. Uniek is het Honinghaus op de Paulsplatz. In dit 300 jaar oude vakwerkhuis – dat speciaal voor de kerstmarkt wordt opgetuigd – worden honing, honingwijn, kaarsen en andere producten uit bijenwas verkocht. Op woensdag en zaterdag wordt de kerstmarkt opgefleurd met prachtige klanken

als om 18.00 uur de torenblazers vanaf de Alten Nikolaikerk prachtige melodieën ten gehore brengen. Tijdens de kerstmarkt zijn er ook bijzondere exposities. In de Römerhalle en de Paulskerk kun je genieten van werken van Frankfurter kunstenaars. Hier vind je vast wel een heel uniek kerstcadeau! Je kunt je ook aansluiten bij een rondleiding over de kerstmarkt. Dat kun je op zaterdag en zondag om 11.30 en 13.30 doen. Je kunt dan onder meer vanaf de dakgalerie van de oude Nikolaikerk een prachtig blik werpen op de kerstmarkt. Tijdens de kerstmarkt zijn er speciale verblijfsarrangementen voor een weekend samengesteld. Logies en ontbijt in een hotel naar keuze, diverse coupons voor versnaperingen op de kerstmarkt, de Frankfurt Card voor gratis gebruik van het openbaar vervoer en een informatiepakket. 27

Dit kan al v.a. € 61,- p.p. op basis van een 2-persoons kamer. Ook in plaatsen rondom Frankfurt staat de kerstmarkt hoog in het vaandel. Zoals de historische kerstmarkt op Burcht Ronneburg met minnezangers, vuurspuwers, oude ambachten en volop muziek. In de wijnkelder kun je daar genieten van kruidige wijn en authentieke wintergerechten.

Bijzonder populair zijn de regionale kerstproducten, die een lange traditie kennen.


BetweenBusiness BetweenBusiness Destination

Tijdens de kerstmarkt zijn er speciale verblijfsarrangementen voor een weekend samengesteld

Voor de indrukwekkende coulisse van het Landgrafenslot in Bad Homburg staan maar liefst 60 kramen opgesteld. Een bijzonder attractie is de levensgrote, handgesneden kerstkribbe, Ook in Michelstadt vind je een heel bijzondere kerstmarkt met meer dan 100 kramen in de straten en steegjes rond-

28

om het historische en wereldberoemde raadhuis in vakwerkstijl. Eyecatcher is hier de 7 meter hoge piramide in kerststijl Meer info: www.frankfurt-tourismus.de


21.12.2015

8:46 Uhr

Seite 1

6 Vakantie 1 0 2 k e o DUITSLAND B

Het magazine voor onafhankelijke reizigers

Bestel nu voor â‚Ź 8,95 (incl. verzendkosten) het nieuwe Vakantieboek Duitsland 2016! Vol leuke tips en aanbiedingen voor een geweldige vakantie in Duitsland

Met eve i t c a r att n! prijze

Besteladres: info@mediacompanyholland.nl

01

Met aantrekkelijke prijzen!

www.vakantieboek-duitsland.com

4 194878 302703

Titel_2016


BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

‘Kan niet, bestaat bij ons niet’ BetweenBusiness Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

In gesprek met… twee bevlogen specialisten, de directie van Van der Valk Tours BetweenBusiness Destination en Van der Valk Vakanties ‘Al onze producten en diensten moeten altijd Van der Valk-waardig zijn. De prijs-kwaliteitverhouding speelt bij ons immers een constante cruciale rol’ Aan het woord zijn Martin van der Valk (63), oprichter, eigenaar en directeur van Van der Valk Tours en Jeanette Hagoort (51), algemeen directeur Van der Valk Vakanties. Van der Valk Tours en Van der Valk Vakanties, gezamenlijk gevestigd onder één dak in Alphen aan de Rijn, vormen de ideale combinatie voor business & leisure. Toen Martin van der Valk in 1986 van der Valk Tours oprichtte, kon hij niet bevroeden, dat deze onderneming in luttele jaren zou uitgroeien tot een toonaangevende reis- en vervoersorganisatie met twee aparte elkaar onderling versterkende bedrijven. Het begon met 6 bussen, waarmee van der Valk klanten naar verschillende vestigingen vervoerd werden. Momenteel staat er een volgens de hoogste normen gecertificeerd touringcarbedrijf met het modernste en meest comfortabele materieel.

“Ons allround touringcarbedrijf vervoert niet alleen de gasten van het Van der Valk hotel naar- en van de luchthaven, maar wij werken ook voor derden. Hierbij moet je denken aan diverse vormen van groepsvervoer zoals bijvoorbeeld bedrijfsuitjes en vervoer naar- en van congressen. Of het nu gaat om de personeelsvereniging of de raad van bestuur: wij zorgen voor reizen op maat. Deze reizen op maat beperken zich niet tot ons eigen land, maar kunnen ook – dankzij de daartoe prima opgeleide chauffeurs – grensoverschrijdend zijn. Ook worden wij vaak betrokken bij de uitvoering van incentives, het vervoer naar sporttoernooien, internationaal en op topniveau. Dit geldt ook in niet geringe en toenemende mate voor koren en andere artiesten in binnen- en buitenland”, aldus Martin Van der Valk.

Anno 2015 is Van der Valk Tours een allround touringcarbedrijf met heel veel kennis en ervaring op het gebied van ‘reizen op maat’. Eigenlijk was de aankoop in 1989 van het Plaza hotel in Willemstad op Curaçao door de familie Van der Valk, de aanleiding voor de oprichting van Van der Valk Vakanties. Aanvankelijk bedoeld als een soort intern reisbureau voor de gasten van Plaza op Curaçao, groeide dit bedrijf onder leiding van Jeanette Hagoort uit tot een professionele en breed georienteerde reisorganisatie. Van der Valk Vakanties kon zich zo succesvol ontwikkelen dankzij de combinatie van reisbureau en touroperator en last but not least, dankzij de bezielende leiding van de door de familie Van der Valk aangestelde algemeen directeur. Jeanette Hagoort: “uiteraard verzorgen we busreizen met onze eigen touringcars naar verschillende Europese bestemmingen. Dit zijn reizen naar onze eigen vestigingen in het buitenland zoals onder andere Hotel Berlin Bran-

De onderneming beschikt over 15 eigen touringcars, voorzien van alle gemakken en herkenbaar aan de geheel eigen huisstijl. 30


BetweenBusiness Travel TIP denburg in Berlijn en Hotel St. Aygulf in Zuid Frankrijk. Bij de door ons gearrangeerde vliegreizen promoten wij uiteraard primair onze hotels op Bonaire en Curaçao. Voor ons als reisorganisatie levert dit bovendien het voordeel op, dat wij niet onnodig geconfronteerd worden met klachten, omdat hierbij altijd de kwaliteit gewaarborgd wordt. Daarnaast contracteren wij ook hotels, die wij Van der Valk waardig vinden en waarmee wij schitterende reisarrangementen kunnen aanbieden. De Valk Vakanties reisgids staat boordevol van deze aanbiedingen.”.

samenwerking met de Tros werden diverse van dit soort reizen met veel succes georganiseerd en uitgevoerd. Onder meer naar Oostenrijk, Italië en Curaçao. Vooral de liefhebbers van het Nederlandstalige lied, maar ook de artiesten, hebben Van der Valk Vakanties in hun hart gesloten. Daarnaast zijn de nodige op maat samengestelde reizen uitgevoerd voor leden van het Grootkoor in diverse samenstellingen, variërend van 100 tot 300 stemmen.

In de loop der jaren hebben wij ook steeds meer ervaring opgedaan en kennis vergaard als het gaat om de uitvoering van incentives. Voor het in elkaar zetten en uitvoeren van een incentive reis moet je als organisatie beschikken over veel kennis en over een grote dosis flexibiliteit. Die hebben wij ‘in huis’ en daarom zijn bedrijven en instellingen bij ons aan het juiste adres. Of het nu gaat om een incentive naar Curaçao of naar Duitsland: ons team maakt het op maat”, aldus Jeanette Hagoort.

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Martin van der Valk Eigen land

Uitganspunt en slogan bij deze reisaanbiedingen zijn de begrippen vertrouwd, verzorgd en voordelig. Daar staat ook het bekende logo – de toekan – voor. Alle Van der Valk vestigingen zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid in hun service en kwaliteit. Dat geldt zeker voor de nieuwe vestigingen, tenslotte verwacht de consument een Van der Valk waardig product en service. “Je ziet steeds meer dat onze standaard reizen en arrangementen online geboekt worden. Maar voor de enigszins afwijkende vakanties wordt toch steeds meer een beroep gedaan op onze deskundige reisadviseurs. Een voorbeeld hiervan zijn de combinatiereizen naar Curaçao, Bonaire, Aruba en Suriname. Wij kunnen heel ver gaan met de specifieke wensen van onze klanten als het gaar om bijzondere vakantiewensen: ‘kan niet … bestaat bij ons niet!

BetweenBusiness

Deze rasechte ondernemer is 63

jaar en behoort tot de derde geneHotelnieuws BetweenBusiness

ratie van de Van der Valk familie. Bedrijven die onder zijn verantwoordelijkheid vallen Books zijn naast BetweenBusiness Van der Valk Tours en Van der Valk Vakanties, ook nog Van der Destination BetweenBusiness Valk Avifauna en Hotel Rotterdam-Blijdorp. Van de diverse hobby’s van Martin, behoort reizen tot de grootste.

Jeanette Hagoort: “deze koorreizen organiseerden wij naar onder meer Cyprus, Curaçao, Thailand, Canada, Parijs, Rome en Zuid Afrika. Tegenwoordig organiseren wij zelf ook reizen, waarop kleine clubs en bedrijven kunnen inhaken en uiteraard kan ons team daarbij voor de nodige aanpassingen zorgen en wensen in vervulling laten gaan. Ook zien wij een duidelijke trend in het organiseren van zogenaamd ‘fan-reizen’, waarvoor artiesten ons benaderen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een schitterende reis voor de fans van Frans Bauer”, zo besluit Jeanette Hagoort.

De afdeling groepsreizen heeft inmiddels zijn sporen meer dan verdiend als het gaat om artiestenreizen. In 31

Jeanette Hagoort Zij werd 51 jaar geleden in Utrecht geboren. Het hele reisgebeuren werd haar met de paplepel ingegoten. De moeder van Jeanette organiseerde bridgereizen en werkte voor het Brandnertal in het Oostenrijkse Vorarlberg. Alle Nederlandse gasten boekten via het reisbureau van Mevrouw Hagoort. Toen Jeanette 14 was, ging ze al mee op de hotel inkoopreizen en op haar 16e stond ze al op vakantiebeurzen. Om wat geld bij te verdienen werkte Jeanette bij Van der Valk Biltsche Hoek. Zo kwam ze terecht in de Van der Valk familie. Vanwege haar kennis en ervaringen met de reisbranche vroeg Martin van der Valk haar om het Van der Valk team in Alphen aan de Rijn te komen versterken.


BetweenBusiness BetweenBusiness Destination

Sherry – weer populair

Tekst + fotografie: Peter van Roon

‘When you see the bull on the road, you know you’re in Spain.’

S

inds 1957 siert het silhouette van de Osborne Sherry stier de lange Spaanse autostrada’s tot ver in het zuidelijk gelegen Jerez de la Frontera in Andalusië aan toe. Een streek met een groot aantal zonne-uren en daarom ideaal voor de wijn- en olijfbouw. Zomer’s kunnen de temperaturen hier oplopen tot 40-50’ Celsius. De kust heeft daarom de bijnaam ‘Costa da Luz’ en Jerez is de hoofdstad en betekent Sherry. Hier vindt je het centrum waar de beste sherry’s gemaakt worden..

Het maakt grote indruk op mij. In combinatie met hartige hapjes en anjovis op toast was ik niet direct om .Pas later ontdekte ik dat er achter de benaming sherry wel zes verschillende smaken waren. Van zeer droog tot creamy sweet.

Al vroeg in de geschiedenis, vóór de 15e eeuw, waren het de Moren en de Romeinen die hier de wijnbouw en landbouw cultiveerden. Uiteindellijk waren het de Engelsen die de commerciële mogelijkheden ervan inzagen en hieraan flink verdiend hebben.

De grote sherry bodega’s bevinden zich in Jerez met enorme opslagplaatsen (kathedralen) waarin tienduizenden vatten gevuld met wijn in het schermerduister liggen te rijpen. De duur van het rijpen is afhankelijk van de smaak waarvoor ze bedoeld zijn.

Mijn eerste kennismaking met sherry was bij mijn tante, die een gekoeld glas Fino inschonk. Het etiket van de fles stelde het gouden silhouette van een man voor in de vorm van een fles met een gitaar aan zijn zij en een licht naar rechts gekantelde sombreo op z’n hoofd.

Sherry wordt gemaakt van de Palomina druif, die in November wordt geoogst.

32


BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination De sleutel tot productie van sherry is de rijpingstijd die o.a. beïnvloed wordt door de z.g ‘ flor’ in het vat. Die rijping geeft de smaak aan de sherrywijn.. In Jerez kreeg ik onderricht van een Engelse lord, die mij uitlegde, hoe je sherry het best kunt beoordelen . ‘First the nose, than the colour and at long last , the taste’. De sherry begon voor mij te leven en ik ontdekte de mooie zuivere smaak ervan. Momenteel is de sherry bezig aan een opmars en meer mensen gaan de schoonheid van sherry weer ontdekken, en dat het genot van een glas als aperitief met wat hapjes weer populair wordt. The last surprise of that day was a good glass of Sherry, well chilled, Hopefully you like it too.

Zomer’s kunnen de temperaturen hier oplopen tot 40-500 Celsius. De kust heeft daarom de bijnaam ‘Costa da Luz’

33


BetweenBusiness BetweenBusiness Destination

Op de Turbo naar de Top

Tekst + fotografie: Peter van Roon

34


BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

In de zuid Franse Alpen, de Haute Savoie, kun je je

hart ophalen met cross-country biking. Dit gebied ligt tegen Zwitserland aan en is met de TGV via Lyon of Genève gemakkelijk te bereiken.

de France , die komende zomer in het hart van de streek, Albertville, van start zal gaan. De Haute Savoie is tevens het minst bevolkte gebied van heel Frankrijk, een gebied met chambres d’hotes op de prachtigste plekken.

Voorzien van een gehuurde moutainbike met trap-ondersteuning is een zwaar parcour uphill makkelijk te nemen. De bike heeft de keuzestanden eco, tour, sporten turbo. Ik werd dan ook stomverbaasd nagekeken door een koe terwijl ik deberg opsnelde.

Na een dag fietsen vind je restaurants op heuveltoppen waar je heerlijke maaltijden kunt nuttigen zoals La Raclette au feu. Dit is een kaasfondue met salade en allerlei bijgerechten.

Het is een regio met vele col’s en bij helder weer is de Een uitstekende afsluiting van een sportieve dag. besneeuwde top van de Mont Blanc goed te zien. We komen door sparrenbossen en langs uitgestorven pittoreske dorpjes. We rijden langs wijngaarden met druiven waar de heerlijke Rousette de Savoie A.O.C. van wordt gemaakt.

“Ook wordt hier

verantwoorde biologische

Ook wordt hier verantwoorde biologische landbouw bedreven en wordt er heerlijke kaas gemaakt , Emmentaler en Gruyère.

landbouw bedreven”

Grotere bekendheid kreeg deze region vanwege de Tour

35


BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land MSC Cruises onthult CUBA als nieuwe BetweenBusiness Hotelnieuws bestemming vanaf december 2015

BetweenBusiness De onlangs gerenoveerde Books MSC Opera zal Havana als thuishaven verwelkomen voor het winter 2015-2016 cruise seizoen BetweenBusiness Destination

MSC Cruises – ’s werelds grootste particuliere, wereldwijde cruiserederij en marktleider in de Middellandse Zee en Zuid Amerika – heeft aangekondigd dat vanaf december 2015 de MSC Opera, Havana als thuishaven zal hebben voor het winterseizoen 2015/2016 om haar gasten 16 cruises in de Caribbean te bieden.

Gianni Onorato, Chief Executive Officer van MSC Cruises verklaarde: “wij zijn bijzonder trots op deze spannende nieuwe bestemming. Hiervoor wil ik iedereen persoonlijk bedanken, die het mogelijk hebben gemaakt voor MSC Cruises om Cuba te lanceren als een bestemming voor haar gasten”.

MSC Cruises zal cruisereizigers uit de hele wereld een unieke kans bieden om aan boord te komen voor een cruise naar Jamaica, de Kaaiman Eilanden en Mexico en maar liefst tee en een halve dag in de Cubaanse hoofdstad.

Tijdens hun twee en een halve daags verblijf in Havana kunnen de gasten het prachtige oude centrum van de stad gaan verkennen en de geschiedenis, cultuur en architectuur ontdekken. Een bezoek aan Havana is niet compleet zonder een wandeling over de beroemde Malecón boulevard, waar de relaxte levensstijl van de bewoners van het eiland zo duidelijk tot uitdrukking komt. Op het eiland Cozumel op het Mexicaanse schiereiland Yucatan zullen de spectaculaire Maya ruïnes van Tulum de cruisegasten de adem benemen. Ook kan men hier snorkelen met zee schilpadden en zwemmen in helder water. In Montego Bay aan de noord westelijke kust van Jamaica staat wildwatervaren in de Martha Brae rivier op het excursieprogramma, maar ook een rondleiding over een oude plantage en alles leren over de geheimen van het Rose Hall Great House – een fascinerende koloniale relikwie, doordrenkt met geruchten en intriges. Op de Kaaimaneilanden kan met snorkelen in Stingray City, een catamaran cruise boeken naar de koraalriffen of gewoon lekker relaxen op de ongerepte witte stranden van Seven Mile Beach. Meer info: www.msccruises.nl

BBC Earth creëert exclusieve programmering voor Holland America Line schepen in baanbrekende samenwerking. Bekroonde BBC Earth beelden verbinden gasten met de wonderen der natuur Holland America Line start een samenwerking met de bekroonde BBC Earth om voorlichting en entertainment van wereldklasse aan boord van haar vloot premium schepen te brengen. Door de innovatieve en adembenemende programmering, die zo kenmerkend is voor BBC Earth, worden gasten ondergedompeld in de wonderen der natuur door middel van filmbeelden, live multi-media shows, verrijkende ervaringen, activiteiten voor kinderen en thema cruises.

Een live concert dat speciaal voor de rederij gecreëerd is op basis van het programma ‘Blue Planet’ neemt de gasten mee op een reis over oceanen en door landschappen met extreme omstandigheden en ongelooflijke natuurlijke schoonheid. De productie is een feest voor alle zintuigen waarbij beelden uit ‘Blue Planet’ worden begeleid door live muzikanten en gesproken teksten. Er is ook gedacht aan jonge cruisegasten met speciale BBC Earth programma’s, die beelden bevatten uit zowel ‘Blue Planet’ als ‘Frozen Planet’ en ‘Walking with Dinosaurs’. Kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten als dino eieren zoeken, ontdekkingstochten over het schip verkleed als ontdekkingsreizigers, speurtochten, fotoshoots met dinosaurussen voor een echt green-screen en nog veel meer.

De planning is om het BBC Earth programma over de hele vloot van Holland America Line uit te brengen tussen april 2016 en september 2016. “Bij Holland America Line cruises staan beleving en het ontdekken van de wereld centraal en deze exclusieve samenwerking met BBC Earth draagt bij aan een ervaring die voor onze gasten nog unieker en onvergetelijker si”, aldus Orlando Ashford, president van Holland America Line. “Er is geen enkele andere aanbieder in de cruise branche, die de hoogstaande kwaliteit aanbiedt, die BBC Earth naar onze schepen brengt en we hopen dat dit programma onze gasten een diepere verbinding geeft met de bestemmingen die we bezoeken”.

36


BetweenBusiness Focus on Hospit BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land Costa Group is de eerste cruisemaatschappij, die BetweenBusiness Hotelnieuws een proef start met menselijke robots. BetweenBusiness Books

als zij inschepen en aan boord. Zij zijn ook beschikbaar om aanbevelingen en tips te geven over restaurants, evenementen en excursies. Uiteraard in vloeiend Destination BetweenBusiness Duits, Italiaans en Engels.

De Costa Group heeft een exclusief contract van meer dan € 1 miljoen getekend met het Franse bedrijf Aldebaran, een dochteronderneming van de SoftBank Group, voor het gebruik van ‘Pepper’ robots. Pepper is de eerste robot ter wereld, die menselijke emoties kan herkennen. Hij is perfect toegerust om de gasten aan boord te helpen en te vermaken.

Tegen de zomer van 2016 zullen alle robots aansluiten bij de bemanning aan boord van de volledige Costa en AIDA vloot, waar ze ongetwijfeld de gasten van alle leeftijden zullen vermaken.

Pepper verbetert de vakantiebeleving van gasten en zorgt voor assistentie en entertainment aan boord van de schepen van de cruisemerken van de Costa Group: AIDA Cruises en Costa Cruises. “Met een emotionele robot aan boord van cruiseschepen zetten we opnieuw onze traditie van innovatie voort. Voor ons is dit een belangrijke stap in de richting van een digitale toekomst voor onze merken. Ik ben ervan overtuigd, dat onze gasten van Pepper zullen houden”, zegt Michael Thamm, CEO van de Costa Group.

Pepper bezit alle eigenschappen en een high-level interface voor het communiceren met mensen om hem heen, om vloeiend te bewegen en uitdrukkingen en stemmen te analyseren met behulp van de nieuwste ontwikkelingen in stem- en emotieherkenning. Pepper in getallen: lengte 1.20 m. en weegt 28 kilo 17 gewrichten voor sierlijke bewegingen 3 in alle richtingen draaiende wielen voor behendigheid 3D camera voor het detecteren van mensen en hun bewegingen en voor interactie 10inch touch screen.

Pepper is al met vlag en wimpel geslaagd tijdens zijn stage aan boord van de AIDAstella, waar hij zijn zeewaardigheid heeft kunnen demonstreren terwijl hij actief bezig was met gasten en bemanning. De eerste partij Peppers zullen zich in het voorjaar 2016 voegen bij de bemanning van de AIDAprima en Costa Diadema om te helpen bij het begeleiden van gasten

Gasten van Holland America Line lopen ruim € 25.000,- bij elkaar voor KWF organisaties. KWF is de partner van HAL in Nederland. Sinds het begin van ‘On Deck for a Cause’ in 2006 tot en met dit jaar, hebben ruim 316.000 gasten de vijf kilometer gelopen, wat een totaalbedrag van € 4,5 miljoen dollar heeft opgebracht voor de wereldwijde ondersteuning van onderzoek naar kanker.

Holland America Line heeft ook het afgelopen weer de succesvolle ‘On Deck for a Cause’ wandelevenementen aan boord van haar cruiseschepen georganiseerd. In 2015 hebben tot nu toe ruim 24.000 gasten deelgenomen aan de populairste 5 kilometer-loop op zee. De rederij heeft in totaal voor meer dan € 25.600 bij elkaar gelopen voor onderzoek naar kanker.

Ook in 2016 biedt Holland America Line haar gasten weer de mogelijkheid om hun beste beentje voor te zetten door deelname aan ‘On Deck for a Cause’ wandeling gedurende hun cruise.

Begin december verraste Nico Bleichrodt, Managing Director Sales & Marketing – North & Central Europe bij Holland America Line, KWF Kankerbestrijding met een mooie cheque.

Meer info: www.hollandamerica.com

Het populaire ‘On Deck for a Cause’ wandelevenement nodig gasten uit om deel te nemen aan en niet-competitieve sponsorloop. Aan boord van alle veertien schepen van Holland America Line wordt gedurende elke cruise een sponsorloop gehouden. De opbrengst hiervan gaat naar zes wereldwijde kanker37


buitenzijde cover JULI AUG 2015 def.indd 1

TR A V E L

TRAVEL

Geen nummer missen? Neem een abonnement!

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 17, JULI/AUGUSTUS 2015, € 6,95

MAG

Winter

AZIN JAAR

E VO

GANG

OR BU

17, OK

TOBE

ITEN

R 201

On the Move

‘t BE

5, €

2015 - 2

SAIL AMSTERDAM

6,95

DRIJ

F

016

Ser vië Wilder Kaiser

Cambridge

Focus on Hospitality

De Veluwe

Ker stm

Kur a

Hull and a

unie k stad shot el in

Cur ac

..in

-

Wil lem stad

ao

gesp rek met

ar met kten o.a. Fran in D furt am uitsla mai nd n Van Trav der el en V Vaka alk ntie Jere s z de la Sher F ry is ro teru nt Win era g! ters por tbijla ge 2 015 -201 Zom 6 er 2 016

WWW.BETWEENBUSINESS-TRAVEL.NL

Polen Königs leiten

17-08-15 15:51 www.r eisvraag baak.nl

WW

W.B ET

WEE

NBUS

INES

S-TR

AVEL

.NL

Speciale aanbieding voor een abonnement, dat het beste bij u past en ontvang extra 4 keer per jaar gratis de UIT & REIS bijlage over vakantie & vrije tijd.

Om voortaan geen enkele editie van BetweenBusiness-travel – het magazine dat al ruim 18 jaar inspireert en informeert over activiteiten buiten ’t bedrijf – te missen, neemt u simpelweg een jaarabonnement. De voordelen van zo’n abonnement zijn talrijk, om er maar een paar te noemen: • U ontvangt Between Business-travel automatisch op de zaak en als eerste op uw bureau of leestafel • U betaalt per nummer aanzienlijk minder dan in de losse verkoop • U ontvangt 4 keer per jaar gratis de UIT & REIS bijlage voor vakantie & vrije tijd • U ontvangt maandelijks de digitale nieuwsbrief • U kunt elke editie tevens gratis downloaden op smartphone of tablet • U profiteert van speciale abonnee acties en voordelen Voor een jaarabonnement met de hierboven genoemde voordelen betaalt u , inclusief verzendkosten slechts € 23,Omdat het in de praktijk vaak handig is om over meerdere exemplaren te beschikken, betaalt u voor een extra magazine een toeslag van € 10,- op jaarbasis. Aanmelding: info@betweenbusiness-travel.nl/info@mediacompanyholland.nl


Winter 2015 - 2016

ServiĂŤ Wilder Kaiser

Polen KĂśnigsleiten


BetweenBusiness BetweenBusiness Destination

Meerderheid gaat onvoorbereid de piste af

Meer dan de helft (53%) van de wintersporters bereidt zich niet fysiek voor als ze op wintersport gaan, terwijl 84% wel weet dat je hiermee de kans op blessures kunt verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Zilveren Kruis. Jaarlijks keren honderden mensen met een botbreuk terug van wintersport, om maar te zwijgen over het aantal blessures. Vandaar dat er een zelftest ontwikkeld is om wintersporters bewust te maken van het belang van een goede voorbereiding. Liever afdalen dan opbouwen “Een week wintersporter vraagt vaak meer van je lichaam dan je denkt. Ook als je al sport, is een goede voorbereiding voor wintersport noodzakelijk”, zegt Beate Dejaco, fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal en betrokken bij sportkoepel NOC*NSF. “Skiën en snowboarden zijn intensieve sporten die veel van je lichaam vragen. Je gebruikt spieren die je normaal misschien niet of nauwelijks traint”. Ondanks dat veel wintersporters (zo’n 84%) weten, dat een goede voorbereiding blessures kan voorkomen, handelt niet iedereen ernaar. Meer dan de helft doet niets met deze voorkennis. Jongeren lijken nog meer te vertrouwen op hun eigen fysieke conditie en bij hen ligt het gemiddelde dan ook nog hoger: 59% bereidt zich niet voor. Gevraagd naar de reden waarom wintersporters zich niet voorbereiden: ‘niet nodig’(51%) luidt het antwoord. Met alle gevolgen van dien, zo blijkt uit cijfers van Alarmcentrale Eurocross. Tijdens de wintersport ontstaan vaak blessures, die veelal het einde van de vakantie betekenen.

1) Verbeter je conditie met simpele quick wins. Neem de trap of pak de fiets naar je werk in aanloop naar een wintersportvakantie; 2) Vergeet de skibus en loop naar de eerste lift om je spieren warm te maken; 3) In de bergen verbruik je meer vocht. Drink voldoende water en je houdt het langer vol. Zeker de piste af Zo zeker als sommige wintersporters zijn voordat ze op wintersport gaan, zo ander kan het zijn als ze eenmaal op de top van de berg staan. 59% van de vrouwen erkent wel eens bang te zijn iets te breken, bij mannen ligt dit lager, zo’n 38%. Goed verzekerd zijn neemt bij een grote groep (61%) een deel van die onzekerheid weg. Wat veel mensen niet weten is dat je niet altijd met elke polis standaard goed verzekerd bent voor opgevallen op de piste. Check daarom altijd of je goed verzekerd bent voordat je wintersportvakantie begint.

Winter APK voor je lijf “Iedereen heeft een goede voorbereiding nodig. Ook ik bereid me altijd voor, voordat ik afdaal. Ervaring mag nooit een aanleiding zijn dit over te slaan,” zegt Olympisch snowboardkampioen Nicolien Sauerbreij. Samen met Sport Medisch centrum Papendal en Zilveren Kruis werkt zij daarom mee aan de Ski APK, een online tool, waarmee wintersporters hun fitheid kunnen testen. Sauerbreij deelt haar drie belangrijkste tips met wintersportend Nederland.

Bron: ANP Perssupport, onderzoek TNS NIPO onder 1.155 Nederlanders in opdracht van Zilveren Kruis. 40


BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

Bergen sneeuw, lekker dichtbij Duitsland, het favoriete vakantieland van de Nederlanders, heeft alles in huis voor een bijzondere wintervakantie. Aantrekkelijke skigebieden en een afwisselend aanbod voor jong en oud, ook buiten de piste. Naast skiĂŤn en snowboarden kun je er langlaufen, rodelen, sneeuwschoenwandelen, snowkiten en nog veel meer. Ideaal voor een weekendje weg of een langere vakantie. En dat alles verrassend betaalbaar!

Aantrekkelijke aanbiedingen, sneeuwinfo en meer vind je op: www.germany.travel/winter

bis

41


BetweenBusiness BetweenBusiness Destination

Voordelig op wintersport in Servië 6-daagse skipas al vanaf slechts € 45,-

Voor wie eens voordelig op winter-

sportvakantie wil gaan en bereid is verder te kijken dan de geijkte bestemmingen in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, is Servië een heel goede keuze. Het ligt wat verder weg, maar de afstand wordt ruimschoots gecompenseerd door het aantrekkelijke prijsniveau. Ben je de prijzen in de Alpenlanden zat, dan zit je hier goed: de gemiddelde prijs voor een kop koffie is € 1,30 en voor een biertje betaal je gemiddeld € 1,70. Je hebt hier al een 6 daagse skipas voor slechts € 45,-.

Kopaonik Dit is zonder meer het grootste en meest moderne skiresort van Servië en geschikt voor zowel ervaren- als beginnende skiërs. Het ligt in het gelijknamige Nationale Park. Vanaf het vliegveld bedraagt de transfer ca. 4 uur. Kopaonik heeft 55 km pistes en 18 km loipes en is dus ook heel leuk

strijden georganiseerd worden. Kopaonik heeft drie FIS-pitesslalom, giant slalom en super downhill. Ook de après-ski is hier behoorlijk levendig. Je vindt hier een groot aantal hotels en appartementen, waaronder Grand Hotel & Spa, familiehotel Angella en appartementen Konaci van de MK Mountain Resort Group. Voor een dagpas betaal je hier € 30,- en voor zes dagen ben je € 100,- kwijt.

Stara Planina Op 330 km. van Belgrado gelegen is dit een van de mooiste bergketens en natuurparken van Servië. Op een Servië heeft verschillende skioorhoogte van 1.100 – 1.900 meter. Het den, waarvan de drie belangrijkste voor cross country skiërs. kleine Babin Zub Skiresort ligt op Kopaonik, Stara Planina en Zlatibor Is snowboarden meer jouw ding, 1.758 meter. Het skigebied is duidezijn. Het skiseizoen loopt hier van er is ook een snowboardpark, waar lijk in ontwikkeling en is 5 maanden half december tot medio april. nationale- en internationale wed- per jaar met sneeuw bedekt. Een 42


prima hotel is hier het Falkensteiner hotel Stara Planina. Een skipas voor zes dagen kost slechts € 45,-

Ideaal voor kinderen is het gebied rond Obudovica, eveneens geschikt voor cross country en biatlon. Ook hier veel hotel, appartementen en chalets waaronder het hotel Zlatibor Zlatibor Mona. Zeer geschikt voor kinderen en be- Voor een zesdaagse skipas betaal je ginners is Zlatibor in het zuidwes- hier € 55,-. ten van het land op zo’n 240 km. van Belgrado. Het gebied is zeer populair bij de Serven zelf en de wintersportactiviteiten concentreren zich rond de toppen van de Cigota, Tornik, Ribnica en Zmajevac.

Het ligt wat verder weg, maar de afstand wordt ruimschoots gecompenseerd door het aantrekkelijke prijsniveau.

43

Afstand Utrecht – Belgrado is ruim 1.700 km. Vliegduur is 2 uur en 15 minuten. Naast directe vluchten van KLM en Air Serbia vanaf Schiphol, vliegen ook Wizz Air vanaf Eindhoven en air berlin vanaf Dűsseldorf rechtstreeks op Belgrado. De koers is momenteel: 120 Dinar = € 1,Meer info: www.serbia.travel.rs www.skijalistasrbije.rs/en


Wintersport met alles erop en eraan in Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental Maar dorp Hopfgarten blijft gewoon zichzelf Tekst + fotografie: Dick van der Veen Luxe en eenvoud gaan hand in hand in Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental. Je kunt het zo gek niet bedenken op het gebied van wintersport of de regio voorziet er in. Het heeft daarentegen het authentieke – het streekeigene – weten te behouden. Integendeel, als in Hopfgarten een gerespecteerde inwoner sterft, treft dat de totale gemeenschap, is alles en iedereen in rouw gedompeld. Het stoffelijk overschot ligt opgebaard in een open ruimte aan de straatkant. Dorpelingen staan er in deze dagen diverse keren voor stil om zwijgend hun respect te tonen. Op de dag van de begrafenis kun je in Hopfhgarten een kanon afschieten zonder iets te raken. Het gehele dorp loopt uit. Het witte goud doet de eenvoud niet verblinken. Zoiets in de geest van: ‘De gast kan het krijgen zoals ie het hebben wil; wij zelf blijven wie we zijn’.

Christina Kirchler van de Ferienregion Hohe Salve en het Skiwelt Marketin Team, geformeerd door Anita Baumgartner en Janine Guggelberger, trekken in een even vermoeiende als boeiende vierdaagse alle registers van het Brixental en de Hohe Salve open om het veelzijdige gezicht van het wijdvertakte skigebied te tonen. We mogen proeven van alle pistes, maar tevens van het omvangrijke randgebeuren. Loes Slib, een Nederlandse die al 30 jaar in de streek woont, maakt ons vertrouwd met het fascinerende lopen op sneeuwschoenen en vertelt honderduit over de flora en fauna, waarvan ze als gediplomeerd Waldpädagogin

alles-en-nog-veel meer weet. Tussen de bedrijven door is het genieten geblazen van de culinaire veelvoud. Het grootste aaneengeschakelde skigebied offreert een ruime keuze aan afdalingen in rood, blauw en zwart. De Hoge Salve Tour Hopfgarten-Itter-Söll, de Wilder Kaiser Tour Hopfgarten-Brixen-Scheffau-Ellmau en de Westendorf Tour HopfgartenBrixen-Westendorf, die raakt aan de grens van Kitzbühel. Hier moet je moeite doen om geen Nederlander te vinden. Iets waar ze in Hopfgarten, een klein beetje jaloers op zijn.

Het grootste aaneengeschakelde skigebied offreert een ruime keuze aan afdalingen in rood, blauw en zwart.

Stefan Grafl, chef de bureau in Hopfgarten-Kelchsau, zijn charmante assistente 44


Vermaak

Met de slede door het prachtige buitengebied van Hopfgarten. De dampende paarden trekken het gezelschap omhoog naar hotel Leamwirt, waar de zingende gastvrouw Beate haar gasten bekoort tijdens copieuze maaltijden. Prins Albert van Monaco maar ook tv-grootheden als Hansi en Andi, waren er gast. Eenmaal buiten proef je de winter onder een warme deken. We hebben dan al een confrontatie met de huskiefarm van Martin in het dorp Penning achter de rug. Een vijf uur durende tocht met 4 tot 12 honden voor de slee is een lichte sensatie. Het voeden en gezond houden van de Canadese huskies is kostbaar. Tegen die achtergrond moet de € 200 voor een wonderschone tocht worden gezien. Tourismusfachschule in dit bedrijf zijn toekomst gevonden. “We hebben geen last van de crisis. De gasten komen slechts voor 10 procent uit eigen land en voor 90 procent uit diverse buitenlanden. Sterk verspreid met weliswaar een groot aandeel Duitsland (dicht tegen de grens) maar dusdanig dat wanneer het in één land iets minder gaat dat door het andere weer wordt opgevangen”. In de winter iets meer gasten dan in de zomer, maar groot is dat verschil niet. Wie weg wil van de drukte in Westendorf vindt dichtbij een prima alternatief.

In Hochbrixen is het Iglodorp iets speciaals. Prachtige creaties, gemaakt van ijs waarvoor de grondstoffen van ver worden aangevoerd. Het slapen in zo’n iglo hut is heel apart. Temperaturen ver onder nul en geen centje pijn dankzij de beschermende maatregelen waar dekens en wanten deel van uitmaken. In het hart van de ijshut aan de bar. Ook dat geeft een kick. Met fakkels op sneeuwschoenen door de omgeving. Lous Slob is de ervaren gids. (Zie verhaal over haar). Onvergetelijk het nachtelijke rodelen, de grootste baan van Oostenrijk, in Söll. Haarspeldbochten vergen enige stuurmanskunst. Je kunt kiezen uit een route voor beginners en één voor gevorderden. Te gek! Een adrenalinestoot om van te huiveren! Van camping tot sterrenhotel, de gast heeft ’t voor het kiezen.

Landhaus Margarethe: www.LHM. Meer info: Ferienregion Hohe Salve www.hohe-salve.com

Wintersport voor iedere beurs.

Landhaus Margarethe is een uitstekend overnachtingadres pal naast het dalstation van de skibaan, een grote parkeerplaats en naast de bedrijven die ski-uitrusting verhuren. Niet alleen daarom aanbevelenswaardig. Het beschikt over zestien goed geaccommodeerde kamers, sauna en fitnessruimte en biedt een prima ontbijt. De junior gerant vertelt dat de naam van het landhuis verwijst naar de grootmoeder die op steenworp afstand van de huidige plek aan de Meierhofgasse 33a de basis legde voor een hotel. “Dat hebben we 10 jaar geleden verkocht om hier een Landhaus te beginnen. Keuken en restaurant gaven ons als familie veel meer werk. Nu kunnen we alle energie steken in datgene wat we als core business beschouwen: klantvriendelijke kwaliteit en service. Mijn zus en zwager runnen het kleine huis met bar, waar de mensen als ze van het skiën komen een drankje nemen”. Zelf heeft hij na vijf jaar

Landhaus Margarethe heeft een unieke ligging pal naast de bergbaan 45


Heb je al eens gedacht aan skiën in Polen? Tekstverwerking: Marijke Bongaards Het winterseizoen in Polen duurt langer dan in West of Midden Europa. Vanaf november tot maart zijn de Poolse bergen bedekt met sneeuw en bieden heel goede mogelijkheden voor gezellige wintervakanties. Voor skiën, snowboarden en andere wintersporten vind je hier een ruim aanbod in grote en prachtige wintersportcentra. Maar er zijn ook veel rustige en prachtige dorpen, die vooral geschikt zijn voor gezellige gezinsvakanties. TATRA De winterhoofdstad van Polen is ZAKOPANE, gelegen op een hoogte van 800-1000 meter aan de voet van de Tatra – een gebergte met een Alpijns karakter qua flora, fauna en klimaat. Zakopane zelf beschikt niet over de natuurlijke omstandigheden om zeer moeilijke en inspannende skiroutes te kunnen bieden. Hier hebben skiërs wel enkele tientallen pistes met een kleine helling tot hun beschikking. Deze pistes zijn uitstekend geschikt voor beginners en onervaren skiërs. Op alle pisten zijn er skiliften.

In de directe omgeving van Zakopane zijn veel dorpen met uitstekende skimogelijkheden, zoals Bukowina Tatrzánska, Bialka Tatrzánska en Poronin. Op de zacht glooiende hellingen kun je heerlijk skiën, mede dankzij de vele skiliften. REUZENGEBERGTE Een echt paradijs voor skiërs is Szklarska Poreba, een stad gelegen op een hoogte van 440-886 m. in zuid-west Polen aan de voet van het Reuzengebergte (in de omgeving van de Szrenica 1362 m.) en Izerskie-Bergen (de hoogste toppen van de Wysoki Kamien 1058 m en de Czarna Gora 965 m.). Dit polaire wintersportcentrum heeft 8000 inwoners en kan circa 6000 gasten ontvangen. Szklarska Poreba heeft een specifiek klimaat, waardoor de sneeuwlaag op de hellingen die de stad omringen, ruim zes maanden per jaar in stand wordt gehouden. Veel zon en een lage luchtvochtigheid zorgen ervoor dat hier het typische bergklimaat heerst, dat zo aantrekkelijk voor wintersporters is. Ook in het Reuzengebergte – aan de voet van Sniezka (Sneeuwwitje, 1602 m) ligt een ander bekend wintersportcentrum – Karpacz. De stad ligt op een hoogte van 630885 m en beschikt over uitstekend skilocaties. Hotels en pension kunnen een comfortabel verblijf aan ruim duizend gasten bieden.

De meest populaire en meest geschikte berg van de Tatra voor alpineskiën is de Kasprowy Wierch (1985 m.). De top is met de kabelbaan (lengte 4,3 km.) te bereiken vanuit Kuznice. Zakopane is een ski-kuuroord met de hoogste Europese standaard. In de stad (30.000 inwoners) zijn hotels, pensions en herbergen die aan ruim 100.000 toeristen onderdak kunnen bieden. De gasten kunnen hier gebruik maken van zwembaden en uitgebreide fitness centra. Bijzonder rijk en aantrekkelijk is de folklore van deze regio – de Podhale. De andere gebergten, Gubalówka, top Nosal en Polana Szymoszkowas, bieden ook goede skimogelijkheden. Overal vind je moderne en goed uitgeruste verhuurlocaties van kwaliteitskies. Tevens is er een ruime keuze uit skischolen met professionele instructeurs. 46


Zieleniec is nog steeds het bekendste familiesportcentrum van Sudery. Deze wintersportplaats staat bekend om zijn langdurige sneeuwzekere periode. Er zijn hier meer dan 20 skiliften. Sinds kort heeft deze plaats concurrentie gekregen van Czarna Góra, dat aan de voet van de Snieinik berg ligt. Het wintersportcomplex bestaat onder meer uit een kabelbaan en zes sleepliften. De Poolse bergen en het wintersportcentrum verwelkomen niet alleen de klassieke skiër, maar ook de beoefenaars van het steeds populairder wordende snowboarden en andere moderne takken van wintersport. Czarna Góra is een gezellig en sfeervol dorp, waar het prettig vertoeven is. In het Reuzengebergte zijn niet alleen goed skimogelijkheden, maar zeker ook om te gaan langlaufen. De omgeving en de lang liggend blijvende sneeuw maken organisatie van massa evenementen met deelname van vele duizenden mensen mogelijk. Zoals bijvoorbeeld de beroemde “Piasten-loop”. BESKIDY Een andere bekend wintersportcentrum in Polen is Szczyrk, gelegen in de Beskid Slaksi op een hoogte van 450 meter. De stad telt 4500 inwoners en kan ruim 10.000 gasten ontvangen en onderdak bieden. Skiroutes van verschillende moeilijkheidgradaties zijn voornamelijk geconcentreerd op de Skrzyczne (1257 m) bij de Salmopolska-pas en op de

Van zwart (zeer moeilijk) via rood, blauw tot groen. Tijdens een verblijf in Szczyrk is het de moeite waard de nabij gelegen dorpjes te bezoeken, die beroemd zijn om hun bergfolklore en kunstnijverheid. Het dorp Wisla is ook zeer aan te bevelen en je treft hier uitstekend verzorgde pistes aan.

“Szklarska Poreba heeft een specifiek klimaat met veel zon en een lage luchtvochtigheid wat het zo aantrekkelijk maakt voor wintersporters.”

Bila in Szczyrk. Het net van skiliften wordt verbonden door een ruim 32 km lang “doolhof” van skiroutes. Alle skiroutes in de omgeving van Skrzycne zijn gemarkeerd met kleuren die de moeilijkheidsgraad aangeven en tevens – voor een betere oriëntatie – ook een nummer hebben. 47


Königsleiten - Hemels skiën

Tekst: Theo Hanselaar Fotografie: Joke van Andel , Königsleiten

“Königsleiten is de hemel op aarde” zeggen Nederlandse win-

tersporters die het hoge skigebied tussen Salzburgerland en Tirol ontdekt hebben. Door zijn prachtige ligging in het hart van de Zillertal Arena is Königsleiten een ideale bestemming. Met vier nieuwe gondels is Königsleiten nog himmlischer geworden. Hemelsbreed Op een hoge alm van het bergdorp Wald im Pinzgau ligt het skigebied Königsleiten. Hemelsbreed ligt Königsleiten zo’n 30 kilometer ten zuiden van Kufstein. Bij Zell am Ziller rijden we met onze vier wiel aangedreven ‘Japanner’ de pas op en zien na een pittige klim de eerste huizen van Gerlos. Voorbij Gerlos gaan we bij de stuwdam nog eens flink omhoog. Königsleiten kenner Peter Hofer heet ons welkom in de verse sneeuw van Königsleiten.

hun nieuwe Hotel Alpenrose met onder andere een prachtig nieuw zwembad. Ook is er een kapel gebouwd. Voor de twee jaar geleden overleden skipionier Fritz Kröll wordt daar vaak een kaarsje opgestoken.

In de loop der jaren hebben veel Nederlanders Königsleiten ontdekt.

Skipaus is vol lof Trots als hij is, brengt Hofer ons naar de moderne Dorfbahn naast hotel Alpenrose, daar waar de wintersport in Königsleiten begon. “Fritz Kröll de grote skipionier van Königsleiten hoorde van een plan om op de Königsleiten-alm een skilift te bouwen. Tijdens een tocht met skiprofessor Stefan Kruckenhauser raakte de Oostenrijkse skibondscoach lyrisch over de afdalingen van Königsleiten en spoorde Kröll aan een lift te bouwen. Dankzij de grote investeringen van Fritz Kröll was het mogelijk om in 1965 de eerste stoeltjeslift naar de Larmachkopf te openen. Sinds die tijd is er veel veranderd. Kröll’s Liftstüberl en de eerste hotels werden geopend. Appartementen, skischool, sportzaak en een supermarkt volgden. Dochter Susanne Kröll en man Hannes Schnell openden vorig jaar

Nieuwe Dorfbahn Het skigebied van Königsleiten is sinds 1999 onderdeel van de Zillertal Arena en aangesloten op de skigebieden van Gerlos, Zell am 48


Ziller en de Gerlosplatte bij HochKrimml. Het gebied wordt ieder jaar comfortabeler door het upgraden van liften en de horeca. Bedrijfsleiders Hannes Schnell en Markus Strasser slaagden erin om de oude stoeltjesliften naast Hotel Alpenrose te vervangen door de moderne achtpersoonsgondel ‘Dorfbahn’. Het dalstation heeft een dubbeldeks parkeergarage en een overdekte bushalte voor de roltrap naar de kassa’s. De nieuwe ‘Dorfbahn’ met zitverwarming vertrekt vanaf 1600 meter en gaat via het middelstation (1900 m) in acht minuten naar de Königleitenspitze ( 2247 m). Daar is het Kinderland en ook het nieuwe bergrestaurant ‘Gipfeltreffen’. In het hoogstgelegen bergrestaurant van de regio geniet je van gastronomische hoogstandjes en adembenemende uitzichten op de toppen van de Hohe Tauern en de Zillertaler Alpen.

Press. Met de Krummbach-X-Press komen we boven in het skigebied van Gerlos en gaan door de stille bergwereld van het Teufeltal naar de Krimml-X-Press. Dan ligt het skigebied van Zell am Ziller aan onze voeten. Heerlijk skiën daar. Maar wees op tijd terug bij de 8-persoons Falsbachgondel om de dalafdaling naar Königsleiten te kunnen maken. Skiën in Königsleiten is een genot: met goede horeca, moderne liften en lekker brede pistes in het zonnetje is het hemels skiën in het sneeuwzekere Königsleiten.

Skiën in Königsleiten is een genot: met goede horeca, moderne liften en lekker brede pistes

Skiën is hier hemels Het 166 pistenkilometers tellende skigebied van Königsleiten strekt zich uit van de Plattenkogel (2040 m) in Hochkrimml tot de Karspitz (2264 m) in Zell am Ziller. Met Peter en Hannes gaan we met de verwarmde Dorfbahngondel naar het terras van bergrestaurant ‘Gipfeltreffen’. Daar zien we langlaufers en winterwandelaars genieten van de witte bergwereld. We skiën naar de oranje Gipfelbahn die naar de Königsleitenspitze voert. Dan ‘schussen’ we langs de oefensleeplift naar het schitterend gerenoveerde restaurant Larmachalm waar de geur van gegrilde kippetjes ons tegemoet zweeft. Na de lunch gaan we met de Larmachlift naar de andere kant om te genieten op de drie kilometer lange ‘autobaan’ langs de Fußalm-X-

Hollanders en Direkt Holidays In de loop der jaren hebben veel Nederlanders Königsleiten ontdekt. Sterker nog ,veel landgenoten hebben er een eigen huisje of chalet. Vanwege de plaatselijke regelgeving mag de eigenaar er

49


slechts een beperkte tijd vertoeven. Wel mag het huisje verhuurd worden via een plaatselijk verhuurbedrijf. Zo kocht bijvoorbeeld familie Van der Fliert uit ’t Harde hier hun eerste huisje. Hun Fliertenalm wordt nu door Direkt Holidays verhuurd. Het succesvolle bedrijf heeft onlangs zijn 15-jarig jubileum gevierd en verhuurt voornamelijk aan Nederlanders. Het nieuwste product van Direkt Holidays betreft een premium product dat exclusieve chalets wil verhuren of verkopen. Informatie is te vinden onder www.himmelsnah.at In de zevende hemel Königsleiten ligt in het beschermde natuurgebied van de Hohe Tauern. ‘s Winters is het mogelijk er met gidsen als Gunter Unterwurzacher skitoeren te maken. Winterwandelaars, langlaufers, snowboarders komen evenals schaatsers, rodelaars en liefhebbers van de romantische arrenslee ook aan hun trekken. Aan het eind van elke dag is het gezellig op de terrassen. De echte aprés-ski, in Königsleiten bescheiden, is onderaan de Dorfbahn verrijkt met Hannes’ Skialm en zijn K1- Après Ski Club. Door de sneeuwzekerheid, het grote aanbod en de prachtige natuur voelen wintersporters zich hier in de zevende hemel.

Bereikbaarheid: Auto: vanaf Utrecht 900 km. Vliegen: Transavia dagelijks op Innsbruck: www.transavia.com

Informatie: Direkt Holidays 0043-(0) 6564/8686 www.direktholidays.at www.himmelsnah.at www.wald-koenigsleiten.info

Huurauto: Sunny Cars op Innsbruck Airport: www.sunnycars.nl

50


VAKANTIE 2016 Panama De Limousin Curaรงao Puy du Fou Colombia 51


PUY DU FOU – Themapark met Europese historie Tekst + fotografie: Geraldine van den Berg / Puy du Fou

Vakantiegangers die de afgelopen jaren zuid Bretagne of de Vendee in Frankrijk hebben aangedaan, zullen de naam Puy du Fou waarschijnlijk wel herkennen. Op de diverse auto- en snelwegen wordt dit historische Themapark via grote borden aangegeven.

O

ok op de diverse campings in dit gebied liggen er kleurrijke folders waarin een bezoek aan dit park als het ultieme gezinsuitje wordt beschreven. Toch bezoeken Nederlandse vakantiegangers dit park nog niet massaal, onterecht, zo ondervonden wij. Puy du Fou trekt jaarlijks zo’n 2 miljoen bezoekers, is al tweemaal bekroond met de titel ‘beste themapark van de wereld’ en adviseert vanuit deze rol onder andere de Efteling. Afgelopen zomer reisde ik met mijn gezin naar Puy du Fou, ruim een uur rijden vanaf het vliegveld van Nantes, om twee dagen lang de geschiedenis van Europa te mogen ervaren. Bij aankomst blijkt dat de accommodaties in Puy du Fou ook geheel in the-

ma zijn - zo is er o.a. een Romeins Tentenkamp, luxe ingerichte tenten met eigen badkamer en echte bedden. Wij verblijven op het eiland van Clovis, prachtige huisjes gebouwd op palen in het water. Met zeer comfortabele familiekamers: we wanen ons nu al in een andere eeuw. Dit gevoel wordt , zodra we het park ingaan, alleen nog maar versterkt. Puy du Fou ligt in het hart van een eeuwenoud bos. De opzet is ruim, er is dan ook een treintje om je van attractie naar attractie te vervoeren, het is er uiterst schoon en de omgeving is adembenemend mooi. De aanvangstijden van de voorstellingen, die elk 30 minuten duren, zijn goed op elkaar afgestemd , je zou binnen één dag alle voorstellingen kunnen zien. De eerste voorstelling die wij gaan zien is Het Teken van de Zege, in een reusachtig

52

Colosseum, met 6000 zitplaatsen, is het alsof we in het oude Rome terecht zijn gekomen. Paard-en-wagens, gladiatoren, vuur en zelfs leeuwen zorgen voor een verbluffend spektakel. Tientallen acteurs spelen alsof hun leven er van af hangt, en in het verhaal is dit ook deels zo. Via een kleine MP3 speler met koptelefoon is het mogelijk de Nederlandse vertaling te volgen. Als dierenliefhebber kun je je wel afvragen of dit in deze tijd nog kan, de leeuwen worden met een stok opgejaagd, en de panter zit in een wel heel klein kooitje, iets wat in ons land inmiddels ondenkbaar zou zijn. De show is echter adembenemend. Vanuit het oude Rome maken we een sprong in de tijd naar de 10e eeuw. We nemen plaats op een. tribune aan een rivier waar zich een lieflijk dorpje bevindt. We kijken naar een romantische bruiloft tot-


dat Vikingen vanuit een levensgroot drakenschip het dorp in komen denderen en de dorpsbewoners overvallen. We worden meegezogen in de spanning, chaos, vuur, schoten en harde muziek. Uiteraard loopt het allemaal goed af . Los van de spectaculaire voorstellingen is er in het park ook nog genoeg te beleven, het is één groot openluchtmuseum , er is zowel een middeleeuws- als een 18e eeuws dorp, waar oude ambachten uitgevoerd worden. Voor de kleinsten is er een kinderkasteel, poppenkast en een grote speeltuin. Ook zijn er diverse thema restaurants, voor een snelle snack of een echte Franse maaltijd. Wij lunchen zeer uitgebreid, echt op zijn Frans, met goede wijn en verfijnde gerechten bij Le Bourg 1900, een restaurantje aan een pittoresk plein in de sfeer van de 19e eeuw. Als de zon bijna onder gaat bezoeken wij de show La Cinéscénie, volgens Puy du Fou de grootste avondvoorstelling ter wereld. We nemen, in de openlucht, plaats op de tribune die ruimte biedt aan zo’n 12.000 (!) bezoekers. Deze avond is het nog rustig, wij mogen getuigen zijn van de generale repetitie vóór het hoogseizoen van start gaat. Voor ons ligt geen podium maar een groot meer, met daaromheen dorpjes, bossen en een kasteel. In een spectaculaire show van ruim anderhalf uur maken we een reis langs de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Frankrijk.

Ruim 3400 vrijwilligers uit de omringende dorpen, melden zich ieder jaar voor deze show, die tijdens het hoogseizoen iedere avond opgevoerd wordt. Deze traditie wordt door 4 generaties opgevolgd. Samen met 1200 acteurs en 120 ruiters, lopen zij over water, rijden zij op spectaculaire wijze langs het meer en gebruiken zij 24.000 (!) kostuums. Het is een groot visueel spektakel; ruim 5000 (vrijwillige) acteurs, paarden, fonteinen die gekleurd water spuiten, vlammenwerpers en projecties die er voor zorgen dat het kasteel ook door de eeuwen heen veranderd. De opzwepende muziek is speciaal voor Puy Du Fou gecomponeerd door een Hollywood Componist. Het vuurwerk aan het eind van de show is het allergrootste dat wij ooit hebben gezien. We kwamen ogen en oren tekort deze avond, zelfs onze kinderen vonden de ruim anderhalf uur niet te lang! Moe maar voldaan gaan we naar ons prachtige huisje waar we heerlijk slapen. De volgende ochtend is het prachtig weer en starten we onze ochtend met de buitenvoorstelling Dans van de Spookvogels .Een indrukwekkende show, in de ruïnes van een oud kasteel scheren honderden valken, uilen en gieren over de hoofden van het publiek. De vogels vliegen zo rakelings langs onze hoofden dat we regelmatig moeten bukken en af en toe flink schrikken, maar wat een prachtig schouwspel. Leuk om te weten is dat Puy du Fou de enige

53

plaats in Frankrijk is waar een opleiding wordt gegeven aan roofvogelverzorgers. De Valkeniersacademie kweekt zo’n 500 vogels van 70 verschillende soorten (haviken, arenden, buizerds, pelikanen, condors,…). Elk jaar worden er zo’n 80 kleine vogels geboren. De volières gaan helemaal op in de natuurlijke omgeving en werden gebouwd om ook de allergrootste roofvogels onderdak te geven en hen de nodige leefruimte te bieden om te vliegen en zich voort te planten. De academie participeert ook in verschillende kweek- en natuurbehoud programma’s waarbij op regelmatige basis vogels opnieuw worden geïntroduceerd in hun natuurlijke habitat. Tot slot zien wij nog Het geheim van de Lans, waar ridders de meest acrobatische stunts uitvoeren, zij racen, vaak ondersteboven hangend, keihard door het, ook weer prachtige, decor. Vooral de kinderen zijn diep onder de indruk van deze show en zijn teleurgesteld dat we weer richting Nederland vertrekken De prachtige omgeving, de opzet van het park en de professionaliteit van de shows, maken dat Puy du Fou zeker de moeite waard is om als gezin te bezoeken. Overnachten in het park is zoals eerder gezegd een beleving, maar Puy du Fou leent zich ook prima als dagactiviteit tijdens een gezinsvakantie in de Vendee. Meer info: www.puydufou.com


Tekst + fotografie: Victoria Broens

De paradoxen van de Limousin

‘Au milieu de rien.’ – daar ligt de Limousin. Omringd door Lyon, Bordeaux en Toulouse is het een regio waar je doorheen rijdt, op weg naar een andere bestemming. Maar deze slaperige, landelijke streek herbergt een ware luxe-industrie. Daarin schuilt meteen de paradox van de Limousin, zo vertelt mijn gids: “Ons porselein is wereldbekend. Onze leerlooiers werken voor de meeste luxe merken. We maken hier de mooiste tapijten van de wereld. Maar we weten onszelf niet te verkopen.”

Overal is porselein Als bezoeker is dat helemaal niet erg. Deze streek is een van de minst bevolkte van Frankrijk en het ritme is er aangenaam rustig. En doordat de Limousin relatief onderbelicht is , is er ruimte om verrast te worden. Begin daarvoor in Limoges, het porseleinen hart van de regio. Deze kabbelend provinciestad heeft twee Middeleeuwse stadskernen, een geanimeerde uitgaansstraat, een imposant Hotel de Ville en een keur aan fijne Franse modezaken (Maje, Gerard Darel). Bijzonder zijn de overdekte markthallen (Les Halles Centrales): het gebouw van rode baksteen en giet-

ijzer stamt uit de 19e eeuw en heeft een opmerkelijke fries van 328 porseleinen tegels. Er is iedere ochtend markt, dus loop vooral even naar binnen. Voor je je vervolgens laat verleiden door de chique servieswinkels is een bezoek aan het Musée National Adrien Dubouchet een must. Het museum onderging een van de grootste museale renovaties in Frankrijk van de afgelopen tien jaar en heeft nu meer dan 6000 vierkante meter aan oppervlakte, een wintertuin en een eigentijdse aanbouw. Staal, glas, ruimte en licht; en dat in verrassende harmonie met het oude deel. De collectie porselein die er is gehuisvest is de rijkste ter wereld.: met glas ingelegde kopjes, gigantische struisvogels, fragiele, blauw geëmailleerde vazen en hooghartige meisjesgezichten - allemaal bij elkaar. Wie van porselein houdt is hier lang zoet, maar de grote diversiteit aan objecten en de bijzondere architectuur maken deze stop ook 54

voor een wat breder publiek interessant. Let ook op de tijdelijke exposities. Tijdens mijn bezoek zie ik complete 4-delige serviezen voor de op 50-vierkante meter wonende stadsbewoner, vazen gemaakt met digitaal geprinte mallen en smetteloze witte borden met haarfijne afdrukken van kobaltblauwe artisjokkenharten. Dubouchet doet wat een goed museum moet doen: het bruist, inspireert en geeft energie. Een tweede stop, even buiten het centrum, is het museum van het bekendste en meest luxe porseleinhuis uit de Limousin: Bernardaut. Het porselein


wordt vandaag de dag in fabrieken in de regio gemaakt, maar hier, hoog op zolder, leer je over de verschillende stappen in het proces. Uitgestald op planken staan eindeloze rijen vazen en potten, ongeglazuurd, oplichtend in de zon. Extra leuk is de fabriekswinkel beneden. Hier staan de ontwerpen met (onzichtbare!) foutjes die voor een zacht prijsje van de hand gaan. Let wel: het is en blijft Bernardaut. Loop even rond, aai zachtjes over de borden en bezweer jezelf dat het leven zonder een kopje met Marie Antoinette-motief van € 23 ook de moeite waard is. In deze streek doemt na even rondrijden meestal wel een bord op aan de kant van de weg: ‘Usine de porcelaine, vente directe.’ Ook mooi en iets betaalbaarder. Madonna en Saint-Junien Ook de leerindustrie kent een lange geschiedenis in de Limousin, met als zwaartepunt Saint-Junien, een stadje op 31 km van Limoges. Al sinds de Middeleeuwen vormen de nabijheid van La Vienne en de kwaliteit van haar water, samen met het alom aanwezige vee de basis voor een levendige industrie. Deze is nu al een tijd op haar retour, met name wat betreft de handschoenen die niet meer zo massaal gedragen worden als vroeger. Vandaag de dag staan er nog drie ateliers - waarvan een voor Hermes werkt - en een looierij. Gantier Agnelle, een van de drie ateliers, bevindt zich in een rommelig Art Deco gebouw, op een even rommelige straathoek. Boven zitten een paar vrouwen geconcentreerd te werken. Alle vier begin vijftig en ze lijken op elkaar met hun korte, nette kapsels, hun brillen en hun naaischorten. Op de muur een printje met daarop een foto van Madonna tijdens een optreden. In leer en netpanty’s gehuld, met handschoenen tot boven haar ellenbogen. Die handschoenen zijn gemaakt in Saint Junien - en dat geldt ook voor de luxe lederwaren van o.a. Lanvin en Dior. De dames werken voor de absolute top, maar desgevraagd reageren ze wat laconiek. Ze zijn er niet zo mee bezig, dat hun creaties tijdens grote modeshows

gedragen worden. Ze werken al dertig jaar bij Agnelle, het loon is niet geweldig, maar samen hebben ze het leuk, zo wordt mij verteld. Naast het atelier is een winkeltje, al even bescheiden in aanblik, maar volgestouwd met handschoenen, op maat gesorteerd, in alle denkbare kleuren en modellen, verkrijgbaar vanaf € 60,- / 70,-. Absolute luxe, verstopt in Saint Junien. Zo hebben ook de befaamde leermerken Weston en Daguet hun fabriekswinkels opengesteld voor het publiek. Plekken die op het oog niet veel indruk maken, maar in de rekken liggen riemen, tassen en schoenen van superieure kwaliteit, voor een hele interessante prijs.

55

Een echte Aubusson Een bezoek aan de Limousin is niet compleet zonder een bezoek aan Aubusson, op 90 kilometer afstand van Limoges. Hier bevindt zich Le Musée de la Tapisserie. Net zoals de leerateliers van Saint Junien tot de mondiale top behoren, zijn ook de tapijten die hier hangen van onbetwiste kwaliteit, en van grote historische waarde – zozeer dat ze onlangs een plek hebben gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Creaties uit de 16e, 17e en 18e eeuw hangen er naast moderne werken. Ook zijn er plannen voor de toekomst: het museum verhuist binnen Aubusson naar een nieuw gebouw waarvan de bouwtekeningen veelbelovend zijn. Let wel


Deze slaperige, landelijke streek herbergt een ware luxe-industrie op: het museum zal gesloten zijn in de eerste helft van 2016, en als het goed is heropenen in de zomer. Een perfect excuus om een bezoek te plannen en met eigen ogen te zien hoe de uitvoerig gebloemde, waanzinnig gedetailleerde, en hopeloos romantische ‘Trois medaillons à scenes galantes’ uitkomen in de spectaculaire nieuwbouw. Niet ver van het museum is het Ateliers-Musées des Carton de Tapisserie d’Aubusson gevestigd. Hier restaureert, exposeert en verkoopt Chantal Chirac de kartonnen prenten die onder horizontale weeftouwen gespannen werden en op basis waarvan de tapijten werden geweven. Een perfect alternatief voor wie er stiekem van droomt een echte Aubusson aan zijn muur te hangen.

Quinoa & logeren in een loft In Limoges is een keuze aan overnachtingen beschikbaar. Maar een bezoek aan deze regio biedt juist ook de mogelijkheid om La France Profonde en haar bossen, heuvels, meren en dorpjes te ontdekken. En daarvoor is Domaine de la Jarrige een goede basis: een verbouwde boerderij met verschillende kamers, suites en verrassende, loft-achtige appartementen. De ruime kamers zijn modern en smaakvol ingericht door de eigenaren Yolande en Marc. Het ontbijt wordt geserveerd aan een enorme en overvloedig gedekte tafel. Daarna rest je maar een ding: de bossen inlopen, de lucht opsnuiven en genieten. De 2-persoons kamers zijn vanaf: € 80 per nacht te reserveren.

56

Ook wat betreft dineren geldt dat Limoges diverse laagdrempelige restaurants heeft die een stevige boerenkeuken serveren met een glansrol voor het bekende rundvlees uit deze regio. Voor wie buiten de stad wil dineren is restaurant Nougier een goed adres met een uitstekende reputatie. Dit sfeervolle, klassieke restaurant is gelegen in Saint Etienne-de-Fursac, te midden van het Franse platteland. Het menu is opmerkelijk eigentijds: zo wordt de vis geserveerd op een bedje van quinoa wat voor Franse begrippen beslist revolutionair is. Voor de hotelgasten is er aan de achterkant van het hotel een prachtig terras met zwembad. Met Bib Gourmand vermelding. Hoofdgerecht vanaf € 26.


“De wereld komt tot leven”

ou

d?

DERLIJKE WON

ou

d?

ONT DEK HET IN DEZE WONDERL IJKE WERELDATLAS!

ATLAS W E R ELD

et

af vin dr d u k je ke me n ns va e n l ij k 3 m e i lj oe

n

ja

ar

W ho of d el ke st he ef t ad na am ee n 16 8 le va n tt er s? In w la nd m el k oet je ou deja m et ar av on d sge le on ee n br oe k de raa n?

wonderlijke

junior

ONTDEK HE T IN WONDERL IJ DE ZE WERELDATL KE AS!

WONDERLIJKE

wonder lijke

W vo aa et r v af in dr d u k je ke m n en va se n l ij 3 ke m i lj o

en

ja

ar

h o o We lk e fd h e e s ta d n a a ft e e n 1 6 8 le m v a n Sla deze tt e las rs ? ke wereldat k Wonderlij In je hoe leu dan ontdek la n d w e lk snel open, er onze wereld is. moe t en bijzond zicht een over ou d je m et t zo deze atlas ft leer gee Je ten e van landen. l veel kaar av o ja a r s en cult uur Naa st hee . hiedenis nd e n ken nen van de gesc allerlei leuke feite e en leven. g e le n land ere o in and en. n komb kinderen ro e k n d e rwaa rvandaa Je ziet hoe emd heden aan doen en welke bero ? ne quiz jes Je ontdekt boel klei hele . Je kunt een grote quiz één heel

NUR 232 rs, Kosmos Uitgeve rpen Utrecht/Antwe

De we re ld ko m

WERELDATLAS

reis om de ar voor je tocht om Ben je kla t wordt een wereld? He geten! nooit te ver

r junio

Cover_NL.indd

Lonely Planet wonderlijke wereldatlas

r junio

itgevers.nl

www.kosmosu

Sla deze Wonderlijke wereldatlas snel open, dan ontdek je hoe leuk en bijzonder onze wereld is. Naast heel veel kaarten geeft deze atlas een overzicht van de geschiedenis en cultuur van landen. Je leert zo allerlei leuke feiten kennen.

t tot le ve n 30-04-15

Je ziet hoe kinderen in andere landen leven.

1

Je ontdekt welke beroemdheden waarvandaan komen. Je kunt een heleboel kleine quizjes doen en één heel grote quiz.

junior

Ben je klaar voor je reis om de wereld? Het wordt een tocht om nooit te vergeten! NUR 232 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

ATLAS_LVEBK_Cover_NL.indd 1

www.kosmosuitgevers.nl

De wereld komt tot leven

10:34

Waar kun je voetstappen zien van 3 miljoen jaar geleden? Welke hoofdstad heeft een naam van 168 letters? Waar komen we allemaal vandaan? Waarom wonen mensen op gevaarlijke plekken? Sla Lonely Planet wonderlijke wereldatlas open en ontdek hoe leuk en bijzonder onze wereld is. Ingedeeld op werelddeel en met heel veel informatie, feiten en weetjes over landen, dieren, klimaat en geschiedenis is dit een boek waarin je uren kunt kijken, lezen en bladeren. Voor jong en oud komt de wereld tot leven met deze mooi geïllustreerde en informatieve atlas! De vele quizjes maken deze reis om de wereld compleet. Auteurs: Deboray Murrell en Philip Steele ISBN: 9789021559346 Uitgever: Kosmos Uitgevers Prijs: € 19,99 30-04-15 10:34

Amsterdam in stijl De style guide vol eigentijdse adresjes en de allerbeste hotspots Zo juist verschenen dé reisgids voor liefhebbers van mode, interieur, vintage, food en markten: Amsterdam in stijl Monique van den Heuvel, die Amsterdam op haar duimpje kent, geeft in dit boek haar geheimen prijs. Ze neemt je mee nar de kleine, verborgen en onbekendere plekken, die in een doorsnee reisgids niet voorkomen. In onze hoofdstad valt nog zoveel meer te ontdekken en dat laat dit boek allemaal zien. Amsterdam in stijl is prachtig vormgegeven; vol organic adressen, winkels met handmade artikelen, stijlvolle vintage en ontwerpen van jonge kunstenaars. Een must voor elke lifetsyle-lover! Amsterdam in stijl Gebonden uitgave van Kosmos Uitgevers Pagina’s: 280 ISBN: 9789021559216 Auteur: Monique van den Heuvel Prijs: € 19,99 57


Curaça – zon, zee en strand in een vertrouwde omgeving

58


ao

Accommodaties zijn er in alle prijsklassen en de benzine voor je huurauto kost je de kop niet. Op Curaçao gaat alles in het Antilliaanse ritme: ‘rustig aan dan breekt het lijntje niet’. Er heerst hier van oudsher een gastvrije cultuur. Maar men weet hier ook de toeristen te pamperen, want qua inkomen zijn de ca. 150.000 bewoners voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. En dan wil je wel je beste beentje voorzetten! Culinair interessant Elke dag komen bootjes vanuit Venezuela – dat is zo’n acht uur varen heen ook weer acht terug – met de lekkerste verse groenten en fruitsoorten naar het eiland. Vanuit hun voorraadscheepjes verkopen ze hun waar. Helaas is Curaçao niet meer rijk begroeid, maar de drijvende markt en de grote supermarkten voorzien de bevolking en de toeristen van de lekkerste artikelen.

Genieten van het goede leven, het klimaat is hartverwarmend, de passaatwind zorgt voortdurend voor een koel briesje en de bevolking is gastvrij. Bovendien kun je er Nederlands spreken en Nederlandse producten kopen, alhoewel de inla ndse keuken zeker niet te versmaden is. De zee is azuurblauw, de stranden schoon en veilig en op het gebeid van watersport kun je hier je hart ophalen.

59


Typische Curaçaose gerechten zijn bijvoorbeeld stoba (stoofvlees), galina di smor (gestoofde kip) en pittige vissoep. Vaak met gewone rijst maar ook wel met arroz moro (rijst met bonen). Probeer eens iets heel bijzonders: leguaan. Bij voorkeur die uit het bos, want die zijn lekker mals. Volgens de eigen bevolking een stuk lekkerder dan een mals kippetje. De visliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken: ’s nachts gevangen en ’s morgens aan wal. Verser kan het niet. Ga daarvoor naar de Marshe Bieu, een overdekte markt achter het postkantoor in Punda. Stop ook eens bij een TRukí pan. Je vindt deze kleine busjes met een vaste staanplaats werkelijk overal op het eiland. Hier kun je terecht voor heerlijke lokale gerechten tegen een aantrekkelijk prijsje Wil je wat meer voor een bijzondere maaltijd uitgeven, bezoek dan een van de prachtig gerestaureerde landhuizen, waar heerlijke diners geserveerd worden. De gerechten variëren van lokale gerechten (Landhuis Dokterstuin) tot de meer internationale gerechten (Landhuis Brakkeput Mei Mei en Landhuis Daniël.

Voor snorkels en duikliefhebbers is Playa Porto Mari een eldorado. Hier kun je ook een duikuitrusting huren, er zijn douche- en toiletruimtes, een prachtige strandbar en restaurant. Wie duikt of snorkelt op Curaçao raakt niet uitgesproken over de schoonheid van de onderwaterwereld. Pal langs de kust liggen de meest schitterende koraalriffen. Het aardige van duiken hier is, dat de mooiste plekjes voor duikers van alle niveaus heel goed bereikbaar zijn. Vanaf Amsterdam Schiphol Airport en Airport Dűsseldorf zijn er dagelijkse vluchten naar Curaçao. Meer info: www.bezoekcuraçao.nl

Cultuur met een grote C Willemstad, de monumentale binnenstad en het havenfront van Curaçao, is door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed. Een van de meest indrukwekkende historische wijken van de regio is het westelijke gedeelte van de stad: Otrabanda. In het 18e en 19e eeuwse Otrabanda sta je oog in oog met het oude Curaçao: romantische steegjes met oude verweerde monumenten uit een glorierijk verleden en de prachtige architectuur van de gerestaureerde wijken. Onder leiding van enthousiaste en trotse Curaçaoënaars worden op diverse dagen rondleidingen gegeven. Een deel van het cultureel erfgoed ligt zorgvuldig bewaard in diverse musea. Hier vind je een verzameling traditioneleen eigentijdse kunst. Zoals het Curaçao Museum, gehuisvest in een historisch gebouw dat dateert uit 1853 aan de Van Leeuwenhoekstraat. Hier bewaard men zorgvuldig onder andere antieke Curaçaose meubelen, schilderijen, Indiaanse kunstwerken en oude landkaarten van het eiland en het Caribisch gebied. Heel wat kleiner van omvang en knusser is Kas di Palí Maishi, een typisch Curaçaos kunuku huisje in het landelijke westen. Hier kun je ervaren hoe de meeste eilandbewoners tot een eeuw geleden geleefd hebben. Aan- en in het water Curaçao heeft meer dan 38 stranden met een enorme verscheidenheid. Je kunt kiezen uit intieme baaien of langgerekte parelwitte zandstranden. Het enige dat al deze stranden gemeen hebben is het kristalheldere azuurblauwe water en daarboven een stralende zon. Een van de meest populaire en langste stranden is Mambo Beach. Dit strand is uitgerust met diverse bars, restaurants en winkeltjes en staat beken om de gezelligheid en spetterende feestjes met optredens van binnenlandse- en buitenlandse artiesten.

60


Tekst: Marjke Bongaards Fotografie: JBC Agencies

Colombia is hartstocht In Colombia zijn in één land alle aantrekkelijkheden van het totale continent verenigd. Als je met een enkel woord tot de kern van Colombia wil doordringen, is dat ‘veelzijdigheid’.

H

et land, dat zijn charmes weet uit te buiten, heeft op toeristisch gebied het totale scala te bieden: van een vakantie in het teken van ecologie en natuur tot een avontuurlijke-, culturele- en strandvakantie. Witte zandstranden aan de Caribische kust, de Amazone en haar jungle, met sneeuw bedekte toppen van de Andes en bruisende, moderne steden.

Een paradijselijke natuur In Colombia bevinden zich zeer verschillende biotopen: nevelachtige bossen, mangrovekusten, hooggebergte en marslanden. Ontelbare dieren hebben hier hun natuurlijke habitat en vormen voor de botanicus en de toeschouwer een waar eldorado. Voor natuurliefhebbers is het Amazonegebied het neusje van de zalm. De enorme veelzijdigheid in deze regio staat garant voor de hoogste zuurstofregulator van onze planeet. Tot de daar voorkomende plantensoorten behoren onder meer ceders, rubberbomen en de victoria regia, de grootste lotusbloem ter wereld. Apen, kaaimannen, alligators, roze dolfijnen en zo’n kleine 580 vogelsoorten zijn slechts enkele voorbeelden van de ontelbare soorten die hier leven.

Enkele hoogtepunten • • •

De koffiedelta; de beste en mild-ste koffiesoorten worden in Colombia verbouwd en gebrand. Een van de rijkste eco-systemen ter wereld: ongeveer 51% van Colombia wordt door regenwoud bedekt. De rijkste culturele erfenis ter wereld, die voor iedereen toegankelijk is: geen ander land in Zuid Amerika heeft een hogere museumdichtheid!

In het Parque Tayrona in de Sierra Nevada de Santa Marta – pal

61


in het noorden van het land - loopt de jungle helemaal door tot aan de Caribische stranden. Het Nationale Park ligt op slechts 35 kilometer van Santa Marta verwijderd en biedt diverse logiesmogelijkheden voor elk type vakantie: van eco-lodges tot hangmatten en tenten. Ciudad Pérdida kun je alleen bereiken via een tocht door exotische bossen, over hangbruggen en bergen en langs indrukwekkende watervallen. Hier middenin het tropische oerwoud, liggen de ruïnes van het grote Tayrona Imperium, dat zich onderscheidt door een hoog ontwikkelde harmonie tussen natuur en civilisatie en door een buitengewone architectuur.

1.200 mensen. Zij wonnen zout uit de stenen en dreven levendige handel met de omliggende regio’s. Nog steeds wordt in dit gebied zout gewonnen en is – niet in de laatste plaats dankzij de in het zouten gesteente uitgehouwen kathedraal – een van de belangrijkste excursiedoelen in de omgeving van Bogotà. De stad, die momenteel zo’n 70.000 inwoners telt, ligt 50 km. ten noorden van de hoofdstad en wordt gekenmerkt door wit gekalkte huizen met dikke muren. Cartagena de Indias is de op 4 na grootste metropool van Colombia en is destijds ontstaan op een door mangrovemoerassen en lagunes omgeven eiland voor de kust. De stad werd in 1533 gesticht en is ouder en mooier dan de meeste Colombiaanse steden en verleidt de bezoeker met haar koloniale charme. Niet voor niets is deze stad een van de populairste reisdoelen van het land en prijkt sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de mooiste koloniale steden van Zuid Amerika.

Kustgebieden Colombia beschikt als enig land in Zuid Amerika over twee kusten: de Pacific- en de Caribische kust. Voor duikers is de Caribische kust een openbaring; stranden met fijn zand, palmbomen en kristalhelder water zijn typerend voor deze regio. In het Natuurpark Corales del Rosario y San Bernardo met de beroemde Islas del Rosario bestan diverse eco-systemen naast elkaar. Je vindt er mangroven, zeeprairies en koraalriffen, die vanwege hun veelzijdigheid, omvang en kleur exceptioneel zijn. Van juli tot en met oktober trekken de bultwalvissen naar de Colombiaanse Pacific om te paren en hun jongen te baren – een echte highlight voor natuurliefhebbers en duikers. De kleurrijke onderwaterwereld biedt hen ook zicht op visbanken, waar de waaivleugelvis, de blauwe marlijn en de zaagrog hun habitat hebben, evenals de voor deze regio zo typische dolfijnen. Zipaquirà: toen de conquistador Jimenez de Quesada in 1537 in het gebied van het huidige Zapaquirà arriveerde, woonden hier

62


Medellin was vanaf 1826 de hoofdstad van de provincie Antioquia en tot de tweede helft van de 19e eeuw lag deze stad nogal geïsoleerd. Door de komst van de koffieproductie, de aanleg van een spoorverbinding en de enorm expanderende textielindustrie, groeide de stad uit tot een metropool. Het aanbod aan restaurants, bars, kunstgaleries, modeboetieks en elegante nachtclubs kan zich uitstekend meten met dat in de steden Santiago de Chile en San Paulo.

Bovendien werken de koffieboeren in Colombia nog op een traditionele manier. Dat betekent dat vanaf het planten tot het oogsten alles met de hand gedaan wordt. Dit alles tezamen zorgt voor een hoge kwaliteit en een niet te evenaren aroma. De drie steden Maininzales, Pereira en Armenia vormen samen de zogenaamd ‘Eje Cafetero’ - de koffie driehoek - die zich 300 km. ten westen van Bogotá tot een hoogte van 1.000 tot 2.000 meter uitstrekt. Op voornamelijk kleine- en middelgrote plantages wordt zoveel koffie van de Arabica soort geplant, geoogste en gedeeltelijk ook geraffineerd, dat die momenteel ruim 7% van de totale export van Colombia uitmaakt.

Mysterieuze archeologie Colombia heeft de grootste museumdichtheid van heel Zuid Amerika. Dat komt voor een deel door de rijke erfenis, die de eerste en oorspronkelijke bewoners hebben nagelaten. Archeologische parken en musea zijn twee van de belangrijkste toeristische attracties van het land. In de parken kun je indrukwekkende culturele schatten – zoals de gigantische stenen beelden – bewonderen. Zij vormen een erfenis van een tot op heden onbekende cultuur van duizenden jaren geleden en werden door historici naar San Augustin vernoemd en staan in het gelijknamige park opgesteld. Maar er valt nog veel meer te ontdekken: de graven uit de pre Colombiaanse cultuur in Tierradentro, kleurrijke schilderingen op de muren van de grotten van Facatativá, de Ciudad Periad en de Balsa Musica, dat ons het mysterie van de legende van El Dorado openbaart. En wie geïnteresseerd is in de enorme hoeveelheid gouden schatten van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners, die zal zijn hart kunnen ophalen in het Goudmuseum in Bogotá. Dit museum biedt onderdak aan een collectie van ca. 34.000 gouden voorwerpen, meer dan 2.000 stukken van been, steen, keramiek en textiel, die kunnen worden toegeschreven aan 12 pre Colombiaanse culturen. De collecties zijn het enige dat nog is overgebleven van de schatten van deze culturen, nadat de Spaanse- en Portugese conquistadoors Colombia veroverd hadden.

Op diverse koffieplantages kun je ook overnachten. Het spectrum van accommodaties is breed: van laat-koloniale, luxe locaties tot aan een eenvoudige, maar liefdevol ingericht boerderij. Strand en zon Aan de oost- en noordkust liggen door koraalriffen beschermede bochten met een kalme zee. In het zuiden vind je op de verschillende eilanden als Islas de Rosario, San Andres en Providencia met prachtige stranden zoals Cocoplum, San Luis en Sound Bay. Voor de kust gelegen eilanden zoals ‘Johnny Cay’ met hun witte zandstranden, kokospalmen en leguanen laten de Caribische droom ook in Colombia volledig uitkomen. Bereikbaarheid: KLM-Air France, Avianca, Lufthansa, Iberia, Air Europa Nederlandse touroperartors: www.fox.nl; www.src.nl Meer info: www.colombia.travel/en

“De koffieboeren in Colombia werken nog op een traditionele manier. Dat betekent dat vanaf het planten tot het oogsten alles met de hand gedaan wordt.”

Koffieland Nr. 1 Het bekendste en meest traditionele exportproduct van Colombia is zonder enige twijfel de koffie, die wordt gekenmerkt door een volle smaak, een licht zuurtje en een uniek, edel aroma. Het succes van de Colombiaanse koffie is terug te voeren op het feit, dat de omstandigheden voor de groei en het rijpen van de bonen hier bijzonder optimaal zijn. Er spelen hierbij een aantal factoren een belangrijke rol: de hoge ligging van de plantages, de bijna gelijke dag- en nachttemperatuur en de neerslag, die voor een gelijkmatige irrigatie zorgt.

63


Panama – een grote verrassing

Tekst: Marijke Bongaard Fotografie: JBC Agencies

Deze nogal onbekende ‘parel’ in Midden Amerika heeft veel onverwachte kanten. Je staat er niet zo bij stil, maar als kruispunt van handelsroutes is de Panamese samenleving een multiculturele smeltkroes met een rijk verleden.

W

zijn inmiddels ontstaan. Overigens is het landschap ongelofelijk verscheiden. Er zijn indrukwekkende bergtoppen in het westen die zorgen voor enorme verschillen in neerslag aan zowel de noordals de zuidkant. Er heerst een vochtig tropisch klimaat met vaak stevige buien en een noordoost passaat.

ij kennen Panama vooral van het wereldberoemde kanaal, dat 2 oceanen met elkaar verbindt en natuurlijk de beroemde panama hoed, die de arbeiders droegen tijdens de aanleg van dit kanaal. Deze hoed is het handelsmerk van Panama geworden, alhoewel de hoed oorspronkelijk helemaal niet uit Panama komt, maar uit Ecuador, maar dit terzijde.

Geografisch gezien bestaat Panama uit vijf delen: De Isthmus Central in het centrum van het land, Centraal Panama met zijn landbouw, Darién met zijn jungles, het berglandschap en de kust van Chiriquí en de sprookjesachtige eilandenarchipel Bocas del Toro.

De Panamezen hebben hun wortels wereldwijd. Vanaf het moment dat de Spanjaarden hier voet aan de grond zetten, zijn er veel bevolkingsgroepen gevolgd. En allemaal hebben ze op hun eigen manier bijgedragen aan de opbouw van dit prachtige land. De mengelmoes van culturen manifesteert zich onder meer in de diverse festivals en in de zeer gevarieerde keuken. Een opgewekte levenshouding – is ook niet zo moeilijk in dit heerlijke klimaat – en een keuken om je vingers bij al te likken. Ook veel internationale keukens zijn in Panama City waardoor het een echte mengelmoes is van heel veel verschillende restaurants

Jaarlijks passeren hier gemiddeld 14.800 schepen en voor elke doortocht moet tol worden betaald.

De skyline van de hoofdstad Panama zal iedereen verbazen: de economie bloeit als nooit tevoren. De steden zijn een harmonische mix van oud en nieuw en de terrassen zitten vooral in het weekend bomvol. De afgelopen jaren hadden de Panamezen het economische tij mee. De aanleg van nieuwe havens en de uitbreiding van de capaciteit op de containerterminals zullen bij veel Nederlandse havenbaronnen het water in de mond doen lopen. Maar naast handel ontwikkelt ook het toerisme zich razendsnel. Panama heeft een geweldige mooie en zeer gevarieerde natuur. De regen- en nevelwouden strekken zich uit van oost naar west. Het is een schatkamer aan flora en fauna, mede dankzij het tropische klimaat. De overheid heeft goed begrepen dat deze schatten gekoesterd moeten worden en tientallen beschermede parken en reservaten

Panama stad Panama stad is booming. De afgelopen jaren is er op grote schaal gebouwd, zijn er compleet nieuwe woonwijken ontstaan en is de infrastructuur ingrijpend aangepast. Gelukkig is die zakelijke aanpak niet ten kosten van de warme latino sfeer gegaan. Ook monumentale theaters en stadspaleizen zijn in hun oude glorie hersteld. 64


Panamakanaal Een van de hoogtepunten van menselijk vernuft is ongetwijfeld het Panama kanaal. De economie draait voor een groot deel op de inkomsten uit deze waterweg, dat inmiddels wordt uitgebreid. Een bezoek aan dit sluizencomplex en een tocht over het kanaal zou je eigenlijk niet mogen missen. Het is een indrukwekkend schouwspel van voorzichtig voorbijschuivende oceaanreuzen. Jaarlijks passeren hier gemiddeld 14.800 schepen en voor elke doortocht moet tol worden betaald. Deze tol kan voor grote schepen wel oplopen tot $360.000 per doorvaart en levert de schatkist op jaarbasis al gauw zo’n slordige $ 880 miljoen op. Vanaf een platform kun je de scheepsbewegingen goed volgen. De vergroting van het Panama Kanaal wordt komend jaar af-

gerond: 101 jaar na de opening! Een immens project vergroot de capaciteit 2 keer maar heeft ook speciale voorzieningen ter bescherming van de natuur en milieu. In Colon is een prachtig bezoekerscentrum geopend dat uitzicht geeft op het bestaande maar ook de nieuwe uitbreidingen: het blijft een wereldwonder!! Panama Canal Railroad Elke ochtend klinkt om 07.00 uur het vertreksein van de Panama Canal Railroad vanuit Panama stad naar ColĂłn. Behalve forenzen wordt de trein bevolkt door toeristen, die in een apart rijtuig met panoramadek genieten van deze rit, die voor een groot deel langs het kanaal en de lagunes voert. Eco-toerisme Duurzaam toerisme staat hier hoog in het vaandel en wordt door de overheid nadrukkelijke gestimuleerd. Met het resort toerisme, dat zowel de exclusieve variant kent, als de bij de Europeanen zeer geliefde all-inclusive arrangementen, trekt Panama veel toeristen aan. Geen wonder, de stranden zijn van een ongekende schoonheid, het klimaat is heerlijk en de bevolking vriendelijk. 65


Inmiddels zijn er al de nodige goede websites over het land. De landelijke toeristenorganisatie (IPAT) heft een uitgebreid digital portal met veel informatie. De natuurparken worden beheerd door de Autoridad Nacional del Ambiente en op hun website vind je uitgebreide informatie over de flora en fauna en de afzonderlijke parken. Sinds kort is een nieuw museum geopend, Museum of the Biodiversity, in een sensationeel gebouw dat ontworpen is door de beroemde architect Gehry en dat een goed beeld geeft van de natuur, bescherming en de milieu effecten in Panama Hotels Een enorme variatie aan hotels is beschikbaar: van de grote internationale hotelketens als Waldorf Astoria, Hilton, Intercontinental, Holiday Inn, Meridien, Radisson, Hard Rock Cafe Hotel tot Trump Tower hotel and Spa Resort maar ook typische kleine hotelletjes in de stad maar vooral verspreid over heel Panama zorgen voor een gastvrij verblij in dit prachtige land. Meer info: www.visitpanama.com www.anam.gob.pa www.panamahoed.nl Bereikbaarheid: KLM-Air France, Lufthansa, Iberia, Binnenlandse vluchten: Copa Airlines (ook internationaal in Latijns en Zuid Amerika) en Air Panama Nederlandse touroperators o.a.: www.FOX.nl, www.LAS.nl; www.SRC.nl;

66


NAAR HET HART VAN COLOMBIA MET FOX VERRE REIZEN

Colombia swingt! Caribische stranden, prachtige koloniale dorpen en indrukwekkende steden, Colombia heeft het allemaal.

National Park Tayrona

Santa Marta Cartagena

Maak met FOX een rondreis door Colombia; één van de meest veelzijdige en bijzondere landen van Latijns-Amerika! Door de grote hoogteverschillen vindt u hier de ruige besneeuwde bergpieken van de Andes, diepe dalen waar zich rivieren doorheen kronkelen, groene koffievalleien en witte Caribische stranden. Tel hier de prachtige koloniale dorpen en steden, wereldse metropolen met indrukwekkende musea en uiterst vriendelijke bevolking bij op en u heeft alle ingrediënten voor een boeiende vakantiebeleving bij elkaar!

+ Unieke fietstocht in Bogotá + Koffietour en vele stadstours + Verblijf in ecohotel bij Tayrona NP + Drie binnenlandse vluchten + Alle entreegelden en vluchten met KLM

Medellín Villa De Leyva

19-daagse groepsrondreis VERRASSEND COLOMBIA Meer weten: FOX.nl/BCO2

Koffieregio

Bogotá COLOMBIA

Popayán

19-daagse single groepsreis VERRASSEND COLOMBIA

Neiva

San Agustín Archeological Park

Meer weten: FOX.nl/SCO11

Paola, Lokale partner FOX

"Bezoek één van de mooiste valleien van Colombia, de Cocora Valley met de grootste palmbomen ter wereld."

Exclusief: Calamiteitenfonds: € 2,50 p.b., reserveringskosten: € 20/30 p.b., reis- en/of annuleringsverzekering. Ter plaatse: Optionele excursies, bijdrage fooienpot (deelname is optioneel), fooien voor reisleiding en housekeeping, niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven. Kijkt u voor reisvoorwaarden en eventuele additionele kosten op www.FOX.nl

Altijd naar het hart

Altijd comfortabel

Altijd uitstekende 67 service

Altijd de beste prijs


68

Profile for Between Business travel

BBtravel december 2015  

BetweenBusiness-travel, The independent (online) magazine for business and for companies and institutions, for the travel-manager, the event...

BBtravel december 2015  

BetweenBusiness-travel, The independent (online) magazine for business and for companies and institutions, for the travel-manager, the event...

Advertisement