__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 19, september/oktober , € 6,95

On the Move Jubileum Airport City Citytrips Special

WWW.BETWEENBUSINESS.TRAVEL


Ultiem genieten... Vakantie is verwend worden; genieten van de goede dingen in het leven

Cape Weligama, Sri Lanka

+

TRAVEL IN STYLE

Silverjet selecteert het beste wat de wereld u te bieden heeft! Als merk is Silverjet ‘since 1997’ betrouwbaar en krachtig verbonden met ultiem genieten. Wij kennen de wereld als geen ander en wij ontnemen u alle zorg. De mooiste bestemmingen, zorgvuldige geselecteerde hotels, VIP-services, privétransfers en fraaie reisbescheiden. Voor Silverjet vanzelfsprekend. Flexibele reisdata en vliegen met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, versnelde douanepassages en de altijd inbegrepen executive lounge op Schiphol, Düsseldorf en Brussel. Vanzelfsprekend Silverjet. Voor meer informatie en advies over luxe Silverjet-vakanties kijk op www.silverjet.nl/bbt, of bel 055 - 357 55 97.


04

Inhoud

05

JAARGANG 18, SEPTEMBER/ OKTOBER 2016

13 16 20 24 27 04 On the Move

32

43

20 BB-Golf

27 Cruise Nieuws 31 Uit & Reis City Trips

05 100 jaar Schiphol 24 BB-Break

- 32 Famous City Amsterdam

13 Hotelnieuws

- 36 Funchal Madeira

27 Cruisenieuws

16 KLM en Schiphol 24 BB-Boeken

- 33 Dresden - 39 Southend on Sea - 41 Porto - 44 New York

Uitgever: Media Company Holland Ltd. Hoofdredacteur: Bert van den Berg b.vandenberg@betweenbusiness.travel Eindredacteur: Marijke Bongaards info@betweenbusiness.travel Aan dit nummer werkten mee: Peter van Roon Dick van der Veen Marten Witkamp

Redactieadres: Postbus 45, 8170 AC Vaassen Tel.: 0578 - 576 224 Fax: 084 - 83 05 561 info@betweenbusiness.travel www.betweenbusiness.travel Advertenties: BetweenBusiness-travel 0578-576224 info@betweenbusiness.travel Mart Mulder mart.mulder@ betweenbusiness.travel Vormgeving: Vincent van den Burg, GM Productiemanagement Opmeer info@gmp.eu

Druk: GM Productiemanagement Opmeer www.gmp.eu Abonnementen: www.betweenbusiness.travel Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

airberlin groeit in Zwitserland BetweenBusiness

Traveller

Op 14 november a.s. start voor de eerste keer een vlucht BetweenBusiness Transport van airberlin vanaf Dűsseldorf met bestemming Genève. Deze verbinding wordt 3 keer dagelijks uitgevoerd. Naar BetweenBusiness Incentives Zűrich verhoogt airberlin vanaf Berlijn en Dűsseldorf haar frequenties: 36 keer per week. Dit betekent en toename van BetweenBusiness Interview 16% op dit traject ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het verkeer op de lange afstanden naar de VS zal opnieuw BetweenBusiness Wellness

aanzienlijk vergroot worden . Nieuw is de verbinding Dűsseldorf > Orlando. Alle vliegtuigen voor langeafstandsvluchten van het type Airbus A330-200 beschikken over een FullFlat Business Class. airberlin biedt wereldwijde lounge toegang via haar Etihad Airways partner en de oneworld® partnerairlines.

BetweenBusiness Break airberlin introduceert voor de eerste keer Business Class op vluchten binnen Europa Focus on Hospitality BetweenBusiness - Meer comfort, royale beenruimte en service net als in een restaurant, aan boord van de nieuwe Europa Business Class Cruise BetweenBusiness - Welkom in de airbistro – nieuw food-concept op korte en middellange trajectenEigen land BetweenBusiness

In het kader van haar strategische vernieuwde invulling Hotelnieuws BetweenBusiness biedt airberlin dit jaar nog een Business Class op vluchten binnen Duitsland en Europa aan en levert zo voor de eerste BetweenBusiness Books keer een algemene productervaring op korte en middellange trajecten en langeafstandsvluchten.

BetweenBusiness Destination

Aan boord is de eerste rij bestemd voor de passagiers van de Business Class. Reizigers genieten dan naast de excluSpecial BetweenBusiness sieve service vooral ook van royale beenruimte die met 32 inch (81 cm) de Europese standaard in de Business Class Special overtreft. Een verder essentieel kenmerk van de nieuwe Business Class is de gegarandeerd vrije middelste zitplaats, wat ook hoog boven in de lucht voor een bijzondere mate van exclusiviteit zorgt en de passende persoonlijke ruimte biedt.

Deze winter: met airberlin non-stop van Dűsseldorf naar Reykjavik

De premium-service voor passagiers van de Business Class begint reeds vóór de vlucht: tot de voordelen behoren bijvoorbeeld het inchecken aan het priority-loket, de fast-lane bij de veiligheidscontrole, de toegang tot lounges en exclusieve wachtruimtes binnen het luchtnet van airberlin evenals de priority boarding. Aan boord worden passagiers van de Business Class door de crew persoonlijk verwelkomd met een welkomstdrankje en kunnen zij vervolgens naar believen “à la carte” eten en drinken uitkiezen uit het uitgebreide boordmenu. Daarnaast zorgt een kussen voor elke passagier voor extra comfort. Bij de prijs voor een Business Class-ticket zijn bovendien twee stuks bagage van elk maximaal 32kg evenals twee stuks handbagage van elk 8kg inbegrepen. De volledig flexibele tickets voor de Business Class kunnen kosteloos worden overgeboekt en vergoed en ook zitplaatsreserveringen zijn in de Business Class gratis.

IJsland scoort – en niet pas sinds het EK Voetbal.

Naar aanleiding van de grote vraag naar vluchten op IJsland, breidt airberlin vanaf het komende winterseizoen haar vluchtaanbod naar deze bestemmingen opnieuw uit en biedt vanaf november a.s. tot april naast de verbinding vanaf Berlin-Tegel ook 2 vluchten per week van Dűsseldorf naar Reykjavik aan. Elke donderdag en zondag vertrekt er vanaf beide knooppunten van airberlin een non-stopvlucht naar dit eiland aan de noordelijke poolcirkel. Ook tijdens het laagseizoen is IJsland fascinerend door de adembenemende natuur, het milde klimaat dankzij de warme golfstroom, evenals de hete bronnen en geisers. Reizigers, die het beroemde kleurenspel van het Noorderlicht willen zien, komen vooral in het winterseizoen door een hoge noorderlicht-activiteit, volledig aan hun trekken.

Deelnemers aan het frequent flyer-programma topbonus sparen voor elke vlucht in de Business Class dubbel zoveel miles en kunnen zo sneller een hogere status behalen of hun status ontvangen.

Meer info: www.airberlin.com

4


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

100 jaar Schiphol

BetweenBusiness

Traveller

Hoe de vliegweide zich in 100 jaar ontwikkelde tot de huidige airportcity, bewijst Lounge 2 wel. BetweenBusiness Transport Centraal in terminal 2 vinden we – direct achter de douane – de nieuwe Lounge 2. Schiphol heeft hiermee weer eens een nieuwe dimensie toegevoegd aan het reiscomfort. De moderne Airportcity Schiphol laat hiermee zien, dat het de gewoontes en behoeftes van de reiziger anno 2016 goed begrijpt. De 100-jarige luchthaven besteed steeds meer aandacht aan de menselijke aspecten van de passagiers. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor de kinderen.

durend bezig is de wijzers op tijd te krijgenIncentives en te houden. BetweenBusiness Echte bomen, verzonken in de vloer, ondersteunen het pleingevoel. In de Family World staat onder andere een BetweenBusiness Interview groot kleurrijk speelvliegtuig, waar kinderen zich heel even piloot kunnen voelen.BetweenBusiness Wellness

BetweenBusiness Breakalle zeven Vertrekkende passagiers zien bij binnenkomst werelden in één oogopslag. Elke themawereld kenmerkt on Hospitality BetweenBusiness zich door eigen materiaalgebruik, designFocus en is voorzien van bijpassende services, zoals zitgelegenheden, horeca faciliteiten en winkels. BetweenBusiness Cruise Eigen land BetweenBusiness De verbouwing van Lounge 2 heeft ruim anderhalf jaar in beslag genomen. De werkzaamheden vonden gefaseerd Hotelnieuws BetweenBusiness plaats en zoveel mogelijk in de avonduren, zodat het proces in de lounge gewoon kon doorgaan. De ambitie van Schiphol Group is om Books de luchthaven BetweenBusiness Schiphol te ontwikkelen tot Europe’s Preferred Airport’: de voorkeursluchthaven BetweenBusiness voor reizigers, airlines en logistieke Destination dienstverleners. Jaarlijks reizen ruim 15 miljoen mensen via Lounge 2, BetweenBusiness meer dan de helft (61%) hiervan stapt over Special op Schiphol. Special

Lounge 2 zorgt voor verrassingen en voor ‘het beleven met een glimlach’. De verbouwing van Lounge 2 is onderdeel van het Masterplan: een ingrijpende kwaliteitsverbetering van Schiphol om de capaciteit te vergroten en de efficiency en het comfort voor reizigers te verbeteren. Executive Vice President & Chief Commercial Officer van Schiphol Group, André van den Berg, zegt hierover: “wij geven onze passagiers in het kader van 100 jaar Schiphol een prachtig cadeau. Het is een internationaal onderscheidende lounge geworden waar voor de reiziger niet één, maar zeven werelden opengaan”.

Met de komst van het toonaangevende Johnnie Walker House heeft Schiphol een primeur in Europa. Daarnaast zijn er merkwinkels van onder meer Gucci, Bulgari, Hermès en Rolex. Ook op het gebied van horeca valt er genoeg te beleven met Café Cocó, een Starbucks met innovatieve foodconcepten en de Heineken Bar. Nieuwe energie opdoen of even ontspannen vlak voor vertrek kan bij XpresSpa.

Lounge 2 is ingedeeld in zeven themawerelden, waarin de reiziger centraal staat. Iedere themawereld biedt de reiziger beleving: van ‘Luxury’ tot ‘Family’ en van ‘Modern Dutch’ tot ‘Çare & Wellness’. Kossman.de Jong heeft het interieur ontworpen, de architectuur is van Benthem Crouwel NACO. Midden in het centrale plein hangt een grote ‘levende’ klok (ontworpen door Maarten Baas), waar een man in werkkledij voort-

5


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

Ideaal voor reizigers die tijdens de najaarsvakantie willen genieten van de Indian Summer.

BetweenBusiness VOORDELIG DE INDIAN SUMMER ONTDEKKEN IN CANADA MET AIR TRANSAT BetweenBusiness Air Transat biedt voor vertrekdata in september en oktober voordelige tarieven naar Canada. Voor veel reizigers is de Indian Summer de mooiste periode van het jaar voor een bezoek aan Canada. De bijzondere kleuren van de bomen zorgen voor spectaculaire aangezichten in de nationale parken. Met Air Transat kan men voordelig naar steden als Toronto, Montreal, Calgary en Vancouver vliegen. Rechtstreeks naar Toronto vliegen is al mogelijk vanaf €399 retour per persoon. Bij dit tarief is één stuk bagage tot 23 kilo gratis in te checken. Het aantal beschikbare stoelen voor dit tarief is beperkt dus snelheid bij het boeken is gewenst.

Traveller Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise

Indian Summer De Indian Summer is een warme en droge periode in het najaar. In deze periode kleuren de bladeren van loofbomen, vooral van de esdoorns die veel in Canada staan, diep rood en oranje. Vanuit de steden die Air Transat aanvliegt, is het eenvoudig om de Canadese Indian Summer te ervaren. Oost-Canada beschikt over loofbossen die het volledige Indian Summer gevoel geven en is aan te reizen via de luchthavens van Toronto en Montreal. Reizend langs de Saint Lawrence rivier ervaart men complete rust in een natuurrijke omgeving. Toronto is een prima bestemming voor een city trip met bekende bezienswaardigheden als de CN Tower en het kasteel Casa Lomo. Voor het Indian Summer

BetweenBusiness Eigen land

gevoel bezoekt men Tommy Thompson Park, een kunstmatig schiereiland langs Lake BetweenBusiness Ontario. Hotelnieuws Vanuit Vancouver in West Canada kunnen bezoekers een rondreis maken door de prachtige natuur van de Rocky Mountains. BetweenBusiness Books Men komt onderweg bossen, bergen, watervallen en eilanden tegen. De bomen hebben de meest prachtige kleuren en er is zelfs Destination BetweenBusiness kans op het zien van beren en elanden. In Vancouver stad zijn de Indian Summer kleuren ook volop te aanschouwen in het stadspark Stanley Park en in BetweenBusiness de parken op VancouverSpecial Island. Vluchten kunnen geboekt worden op www.airtransat.nl

Special

Waar laat je je benen tijdens het vliegen?

Beenruimte in het vliegtuig – de strijd om elke centimeter De verschillen lopen uiteen van 72,5 centimeter bij easyjet tot wel 83 centimeter bij Turkish Airlines. De verschillen in stoelruimte zijn juist klein: over het algemeen rond 43-44 cm. per stoel, waarbij Lufthansa met 46 cm. Omgerekend krijg je de goedkoopste centimeters bij prijsvechter Ryanair, waar je slechts € 1,62 per centimeter beenruimte betaalt en € 2,86 voor een cm. stoel. Bij Turkish Airlines ben je omgerekend het meeste per centimeter kwijt. Zo is 1 cm. stoel maar liefst € 10,25 en mogen je benen mee in een ruimte van € 5,31 per cm. Dan heb je wel de grootste beenruimte van deze vliegmaatschappijen.

De been- en stoelruimte zijn vaak beperkt, waardoor inschuiven soms veel van de passagiers vraagt. Beperkte beenruimte is dan ook de grootste irritatiefactor voor bijna 1 op de 2 Nederlanders, gevolgd door te kleine stoelen (18%). Skyscanner nam daarop de been- en stoelruimte van 9 populaire vliegmaatschappijen onder de loep voor Europese bestemmingen in de Economy Class. Hieruit blijkt dat de verschillen voor beenruimte tot wel 10 centimeter uiteenlopen. Bij stoelruimte zijn de onderlinge verschillen veel kleiner, over het algemeen is een stoel 43-44 centimeter breed. Vervolgens berekende Skyscanner de kosten per centimeter ruimte: en die verschillen lopen op. Voor 1 centimeter stoel betaal je tot wel € 10,25. Voor elke centimeter beenruimte ligt dat tussen de € 1,62 en € 5,31. Naast weinig beenruimte en smalle of te kleine stoelen, ergert 17% zich aan kleine kinderen aan boord, waarmee de top 3 grootste irritatiefactoren tijdens het vliegen afsluit. Wat betaal je per centimeter in de Economy Class?

Bij het onderzoek zijn de prijzen per centimeter berekend op basis van gemiddelde ticketprijzen per airline over heel 2015 voor een retour voor 1 volwassenen voor een Europese bestemming in de Economy Class van een Airbus A380-800 met vertrek vanaf een vliegveld in Nederland. Bron: skyscanner (www.skyscanner.nl)

7


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP Emirates introduceert ‘werelds eerste interactieve amenity kits’ in de Economy BetweenBusiness TravellerClass.

De investering is de kers op de taart in 2016, het jaar waarin SAS haar 70-jarig jubileum viert. Al eerder implementeerde SAS een WiFi-upgrade op langeafstandsvluchten, nu profiteren ook de korte- en middellange afstandsvluchten van snelle WiFi in de lucht. Dat betekent: meer mogelijkheden om aan boord te werken, goede onboard YV-streaming en genieten van films en muziek. Ook de passagiers die zich van gate naar gate door de luchthaven verplaatsen tijdens een overstap, behouden de SAS internetverbinding. De eerste vlucht met het nieuwe WiFi systeem staat gepland voor medio 2017. Onboard WiFi is gratis op korte afstandsvluchten voor alle SAS EuroBonus-leden en bezitters van een SAS Plus Ticket. Meer info: www.flysas.nl

Voor een nog comfortabelere reiservaring heeft Emirates ’s weBetweenBusiness Transport reld eerste amenity kits in de Economy Class gelanceerd. De stijlvolle kits maken gebruik van de populaire augmented (AR) BetweenBusiness Incentives technologie, waardoor passagiers via een bijbehorende app interessante content kunnen downloaden: een primeur binnen de BetweenBusiness Interview luchtvaartindustrie. Verder is er een breed scala aan entertainment beschikbaar zoals diverse muzieklijsten, entertainment en BetweenBusiness Wellnessvlucht. Uiteraard kunnen de tips voor een fitte en ontspannen passagiers direct naar de Emirates app voor de laatste vluchtBetweenBusiness Breakover Emirates. Alle content wordt gegevens en meer informatie elke zes maanden ge-update voor een actueel aanbod. on Hospitality BetweenBusiness De amenity kits zijn er 6Focus verschillende ontwerpen, gebaseerd op zes regio’s van het wereldwijde netwerk van Emirates: Australazië, het Midden-Oosten,Cruise Afrika, Europa en het Verre Oosten. De BetweenBusiness

Emirates benoemd tot World’s Best Airline tijdens Skytrax World Airline Awards 2016

BetweenBusiness Eigen land

Emirates heeft de titel ‘World’s Best Airline 2016’ in de wacht gesleept tijdens de prestigieuze Skytrax World Airline Awards. Daarbij won de airline ook de award voor Worl’s Best Inflight Entertainment en voor het 12de jaar op rij de award voor Best Airline in the Middle East. In totaal heeft Emirates nu 20 Skytrax awards op haar naam staan.

BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special

De World’s Best Airline Awards zijn gebaseerd op het grootste passagiers tevredenheidsonderzoek binnen de luchtvaartindustrie en worden beschouwd als de wereldwijde maatstaf voor de kwaliteit van luchtvaartmaatschappijen. De prijzen die nu zijn uitgereikt zijn gebaseerd op 19,2 miljoen ingevulde vragenlijsten onder 280 luchtvaartmaatschappijen van klanten uit meer dan 104 verschillende lanen. De Skytrax enquête meet kwaliteitsnormen van de 41 belangrijkste indicatoren van de producten en diensten in de luchtvaartindustrie.

amenity kits bevatten alle benodigdheden voor extra comfort op Special een oogmasker, oordopjes, tandenlange vluchten, waaronder borstel met tandpasta en comfortabele sokken. De multifunctionele kist zijn gemaakt van neopreen materiaal, een waterafstotende stof en zijn speciaal ontworpen om hergebruikt te worden na de vlucht, bijvoorbeeld om cosmetica of apparaten in op te bergen.

SAS investeert fors in next generation onboard WiFi en hightech vliegtuiginterrieur De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS investeert € 50 miljoen in snelle onboard WiFi-verbinding op alle korte- en middellange afstandsvluchten. Dankzij een samenwerking met ViaSat, krijgen SAS passagiers een onboard internetverbinding van minimaal 12 MB per seconde: de snelste op de Europese markt. In het verlengde daarvan wordt een nieuw, hightech vliegtuiginterieur geïntroduceerd.

Emirates is de grootste internationale luchtvaartmaatschappij ter wereld met een netwerk dat is gegroeid tot 154 bestemmingen in 81 landen verspreid over zes continenten. Dit allemaal met gemakkelijke verbindingen via de hub in Dubai. De luchtvaartmaatschappij vliegt met de jongste moderne widebody vloot ter wereld. Deze vliegtuigen zijn niet alleen efficiënt, maar bieden ook meer comfort aan de passagiers en dit geeft Emirates de kans om de nieuwste on-board producten te installeren en aan te bieden. 8


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

KLM treedt toe tot samenwerking van Air France en China Eastern Airlines

BetweenBusiness

KLM is toegetreden tot de bestaande samenwerking tussen Air France en China Eastern Airlines. KLM zal samen met China Eastern Airlines gezamenlijke vluchten aanbieden met code share op de route Amsterdam en Shanghai en vice versa. Ook kunnen passagiers gebruik maken van drie nieuwe aansluitende bestemmingen bovenop de al bestaande 12 code share bestemmingen.

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness

“Met de start van China Eastern Airlines op BetweenBusiness Break Amsterdam is de hub van KLM op Schiphol de enige Skyteam hub buiten Azië, waar alle vier de BetweenBusiness Focus on Hospitality maatschappijen uit Greater China op vliegen. Het onderstreept het belang van deze uitgebreide samenwerking. De coöperatie op de route AmsterBetweenBusiness Cruise dam-Shanghai is de volgende stap van KLM’s partnership met China Eastern Airlines en het verstevigt KLM’ strategie voor China met als doel Amsterdam de poort te laten zijn tussen Europa en China”, aldus Pieter Elbers, President directeur KLM.

BetweenBusiness Eigen land

China Eastern Airlines vliegt vanaf nu vier keer per week tussen Schiphol en Shanghai. De samenwerking met China Eastern Airlines BetweenBusiness Hotelnieuws omvat 5 routes tussen Nederland en 35 aansluitende code share bestemmingen.

Books KLM vernieuwt de World Businessclass in al haar Airbus A330BetweenBusiness toestellen Vanaf 2018 kunnen passagiers gebruikDestination maken van de BetweenBusiness vernieuwde World Businessclass in de Airbus A330. Hiermee blijft KLM investeren in klantcomfort. Special BetweenBusiness Met het vernieuwen van het cabine interieur zal vanaf eind 2018 de gehele ICA vloot vernieuwd zijn. Eerder al werd de WBClass van Boeing 777-200 en 747-400 omSpecial gebouwd. Het vernieuwen van de Boeing 777-300 vloot is net gestart en dit proces zal in juni 2017 voltooid zijn. Uiteraard zijn KLM’ s nieuwste toestellen, de Boeing 787 toestellen, allemaal voorzien van een nieuwe World Businessclass. De nieuwe World Businessclass betekent full flat stoelen, zodat passagiers geheel plat kunnen rusten. Maar ook het nieuwe 12-talige Inflight Entertainment System met uitgebreid aanbod en 3D flight tracking systeem zal worden toegevoegd. De Nederlandse topdesigner Hella Jongerius heeft KLM’s World Businessclass cabine interieur ontworpen. Daarnaast biedt KLM al jaren maaltijden aan in de WBClass, die ontwikkeld zijn door toonaangevende Nederlandse chef-koks. Dit jaar is dat chef-kok Jacob Jan Boerma van ‘de Leest’ in Vaassen, die de keuken van KLM verrijkt. Het servies dat KLM gebruikt is ontworpen door de Nederlandse designer Marcel Wanders.

KLM gaat op Teheran vliegen KLM breidt haar dienstregeling uit door de heropening van de bestemming Teheran in Iran. De nieuwe route wordt v.a. 30 oktober gevlogen. Er zullen 4 wekelijkse vluchten worden uitgevoerd. Vanaf 30 oktober vertrekt de vlucht KL0433 iedere dinsdag, donderdag en vrijdag en zondag om 17.40 uur vanaf Schiphol met aankomst om 01.20 (lokale tijd) in Teheran. De terugvlucht KLo434 vertrekt daar weer om 03.20 uur (lokale tijd) met aankomst om 06.45 op Schiphol. Dit is in aanvulling op de route Parijs-Teheran, die Air France v.a. 17 april j.l. al aanbiedt. 9


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

Verkoopcijfers vliegtickets laten zien: populariteit regionale luchthavens toegenomen

Luchthavens van Eindhoven, Charleroi en Groningen vertonen sterkste groei BetweenBusiness Traveller In de eerste zeven maanden van 2016 zijn gemiddeld 19,29% BetweenBusiness Transport meer vliegtickets verkocht voor vluchten vertrekkende vanaf regionale luchthavens dan vorig jaar. Dit is gebleken uit een BetweenBusiness Incentives overzicht van de verkoopcijfers van Vliegtickets.nl. Redenen die Vliegtickets.nl geeft voor de toename zijn o.a. de sterke positioBetweenBusiness Interview nering van lowcost airlines op de regionale luchthavens en het

groeiende aanbod in eindbestemmingen. Eindhoven, Charleroi en Groningen grootste uitschieters Alle regionale luchthavens die zich op aanrijafstand van Utrecht bevinden zijn meegenomen in de analyse. Van alle regionale luchthavens zijn Eindhoven Airport (43.4%), Charleroi (56,8%) en Groningen Airport Eelde (40,2%) de grootste uitschieters. Redenen die Vliegtickets.nl geeft voor de toename zijn het sterke aanbod in vliegtickets van lowcost airlines en de groei in het aanbod van bestemmingen. Uit de afzetcijfers blijkt dat Ryanair en Transavia voorop lopen met de verkoop van vliegtickets.

BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality

Regionale luchthavens In het overzicht zijn alle luchthavens meegenomen die zich op aanrijafstand van Utrecht bevinden. Naast Eindhoven, Charleroi en Groningen zijn dit ook de luchthavens van Rotterdam, Brussel, Weeze en Maastricht. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal verkochte vliegtickets in de periode van 1 januari tot en met 20 juli 2016, tegenover dezelfde periode in 2015.

BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

Singapore Airlines non-stop van Destination BetweenBusiness Singapore naar Manchester

WOW Air dagelijks naar Amsterdam tijdens winterdiensteregeling.

De non-stop Singapore-Manchester vluchten worden vijf keer per week uitgevoerd en zullen vanuit Manchester doorvliegen naar Houston. Vlucht SQ52 zal om 02.35 vanuit Singapore vertrekken en om 09.00 in Manchester arriveren. Vanuit Manchester is vertrek om 10.15 met aankomst om 15.35 in Houston. Met de lancering van de Singapore-Manchester-Houston dienst zullen de bestaande vluchten Moskou-Houston en Műnchen-Manchester komen te vervallen. Bovenstaande vluchten zijn onder voorbehoud van wettelijke goedkeuringen. Tickets voor deze vluchten zullen geleidelijk aan voor verkoop beschikbaar komen via de diverse distributiekanalen.

Voor Amerika is deze winter dé absolute nieuwkomer New York City met een dagelijkse verbinding naar Reykjavik. De voordelige trans-Atlantische vluchten van WOW air zijn een groot succes. De reeds bestaande bestemmingen binnen Amerika en Canada zijn deze winter goed bereikbaar. Boston en Washington krijgen een dagelijkse vlucht toegewezen en ook de Amerikaanse westkust, San Francisco en Los Angeles, zijn goed bereikbaar met gemiddeld vier vluchten per week.

Met ingang van 31 oktober a.s. vliegt Singapore Airlines nonstop tussen Singapore enSpecial Manchester. Daarnaast zullen als onBetweenBusiness derdeel van de winterdienstregeling het aantal vluchten naar Adelaide, Christchurch en Kolkata worden uitgebreid tijdens het Special hoogseizoen en worden er in december tijdelijk vluchten naar Sapporo (Japan) uitgevoerd.

WOW Air breidt – als onderdeel van de winterdienstregeling – het aantal vluchten naar Amsterdam uit en zal ook in deze periode dagelijks op Schiphol landen. Ook naar Noord Amerika worden deze winter meer vluchten vanaf Reykjavik ingezet. In de winter van 2015 vloog de IJslandse low-cost airline slechts 2 keer per week van Amsterdam naar Reykjavik. Met de uitbreiding van 5 extra vluchten laat WOW air zien veel vertrouwen te hebben in Amsterdam-Schiphol voor het komende winterseizoen. Naast Amsterdam/Schiphol zal WOW air in de komende maanden ook frequenter naar Dublin vliegen (5 wekelijks), Berlijn gaat naar wekelijkse vluchten en Parijs en Kopenhagen krijgen net als Amsterdam dit jaar een dagelijkse verbinding tijdens de wintermaanden. Londen blijft de belangrijkste bestemming voor WOW air met 11-14 wekelijkse vluchten naar IJsland. Deze winter groeit WOW air hard: nieuwe bestemmingen binnen Europa zijn Stockholm Arlanda, Bristol, Edinburgh, Barcelona en Frankfurt.

10


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

Diner tussen de rails

BetweenBusiness

Op perron 2b van het Centraal Station Amsterdam ligt tussen de Koninklijke Wachtkamer en die van de 1e klasse, de rode loper uitgerold. Langs het perron staat de ‘City of Amsterdam’, een prachtig gerestaureerde 65 jaar oude locomotief van de NS-serie E 1200. Er hangen 2 restauratie rijtuigen – daterend uit de jaren 60 van de vorige eeuw - achter. De grote panoramische ramen geven een blik op het sfeervolle interieur met prachtig gedekte tafels. Het is dan ook geen wonder dat deze bijzondere trein veel bekijks heeft op Amsterdam Centraal.

Traveller

De restaurant belevening op het spoor duurt ongeveer 2uu en 45 minuten en tijdens deze rit krijgen de gasten een heerlijk vierBetweenBusiness Transport gangendiner, samengesteld door chef Julius Jaspers. Ondertussen Incentives genieten de gasten van BetweenBusiness het unieke Nederlandse landschap waar de trein met gemiddeld 100 km. per BetweenBusiness Interview uur soepel doorheen zoeft.

BetweenBusiness Wellness

BetweenBusiness Break De 2 restauratie rijtuigen bieden plaats aan 56 passagiers, verdeeld over tafels voor 2 en 4 personen. Ideaal om samen iets te FocusHet onisHospitality BetweenBusiness vieren of als uitje voor relaties, club of onderneming. ook mogelijk om de trein in z’n geheel af te huren. Reserveren kan voor € 99,p.p. bij www.panoramarail.nl. CruiseHier kun BetweenBusiness je ook het actuele menu bekijken. BetweenBusiness Eigen land

Onduidelijke weergave prijzen grootste ergernis

BetweenBusiness Hotelnieuws

Onderzoek: ergernissen bij boeken vliegticket BetweenBusiness Books

Nederlanders ergeren zich bij de online aanschaf van een vliegticket vooral aan onduidelijke weergave van prijzen, namelijk 31,5% van de respondenten. Veel anderen vinden prijzen in het algemeen te hoog.

BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special

Grootste ergernissen Aan het onderzoek, dat in opdracht van Vliegtickets.nl is gehouden onder 435 Nederlanders is een top vijf met grootste ergernissen naar voren gekomen:

Special

1. Onduidelijke weergave van prijzen: 31,5%; 2. Prijzen zijn te hoog; 17,9%; 3. Teveel keuze: 7,6%; 4. Internetverbinding is te langzaam: 6,2%; 5. Ik weet niet goed wat ik wil: 2,8%. Mannen vs. vrouwen: teveel keuze en niet weten wat je wilt Wat ook opvalt is dat vooral mensen tot 35 jaar zich ergeren aan onduidelijke tariefstelling, namelijk 39,4%. Vanaf 35 jaar is dit 29%. Hele duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er niet. Mannen vinden iets vaker dat er teveel keuze is en weten iets vaker niet wat ze willen.

een zo effectief mogelijke manier via internet aan te bieden aan onze doelgroep. Soms is dit makkelijk en soms helemaal niet. De input uit dit onderzoek volgen we op door mensen uit te nodigen voor deelname aan kwalitatief onderzoek, het verbeteren van de eigen website en om de discussie aan te gaan met verschillende luchtvaartmaatschappijen om hun aanbod te vereenvoudigen”.

Anders 34% van het totaal aantal respondenten heeft aangegeven een ander punt als grootste ergernis te ervaren. In deze categorie zijn dan ook antwoorden te vinden als: ‘ik erger mij niet’, ‘kosten die gemaakt worden wanneer je wilt bellen met extra vragen’, ‘onduidelijkheid van kosten voor het bijboeken van extra bagage’ en ‘dat er niet direct duidelijk is dat de heen- en terugreis niet met dezelfde maatschappij wordt gevlogen’.

Optimalisatie dienstverlening Vliegtickets.nl is marktleider in Benelux voor de verkoop van online vliegtickets en doet constant onderzoek onder de doelgroep om de eigen dienstverlening te optimaliseren. Als onderdeel hiervan is onderzoek gedaan naar de grootste ergernissen van Nederlanders bij de aanschaf van een vliegticket.

Follow-up Volgens Sander van Veen, manager E-commerce bij Vliegtickets.nl, zijn dergelijke onderzoeken een basisbehoefte om de eigen dienstverlening te kunnen verbeteren: “wij zijn constant bezig om het aanbod van alle verschillende vliegtuigmaatschappijen op 11


Asian Dream LU X E S T R A N D VA K A N T I E S

LU X E S T R A N D VA K A N T I E S N A A R D E M O O I S T E A Z I AT I S C H E B E S T E M M I N G E N

5 redenen voor een Asian Dream • Vliegen met Singapore Airlines • Keuze uit Economy, Premium Economy of Businessclass • De mooiste Aziatische strandbestemmingen

BALI

• Keuze uit fantastische resorts, boutique hotels en villa’s • Transfers ter plaatse altijd inclusief

INDONESIË

KOTA KINABALU

BORACAY

MALEISIË

FILIPIJNEN

www.asiandream.nl

Bel 0180 – 457 803 of ga naar uw ANVR reisadviseur


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

van de Chinese reizigers blijft uitgeven ondanks gematigde AccorHotels breidt aanbod met 92% economische groei. BetweenBusiness Destination wereldwijde luxemerken uit. Reizen is een essentieel onderNadat de Algemene Vergadering van aandeelhouders onlangs. deel van het leven voor 2/3 van de BetweenBusiness Special haar goedkeuring uitsprak, kondigde AccorHotels Group officieel de acquisitie aan van FRHI Hotels & Resorts (FRHI), met de drie Chinese toeristen.

Special

prestigieuze luxe hotelmerken Fairmont, Raffles en Swissôtel. Met de overname van deze drie belangrijke merken wordt AccorHotels meteen ook een toonaangevende speler op de wereldwijde luxe hotelmarkt.

De vijfde Chinese International Travel Monitor van Hotels.com™ laat zien , dat 92% van de Chinese reizigers beoogt om in het aankomende jaar evenveel uit te geven aan reizen. Ondanks de gematigde economische groei van het land geeft 1/3 zelfs aan meer te gaan spenderen aan reizen.

De nieuwe aanwinsten in het wereldwijde netwerk van AccorHotels zijn hotelmerken met wereldfaam en voegen enkele van de meest bijzondere en historische hotels ter wereld aan hun portefeuille toe. Verder beschikken zij over een strategische ligging in grote wereldsteden: het Savoy in Londen, het Raffles in Singapore, het Fairmont in San Francisco, het Plaza in New York, het Fairmont Le Château Frontenac in Quebec City en Le Royal Monceau Raffles in Parijs.

China is nog steeds top spender wat betreft toeristische bestedingen en het groeipotentieel van de markt is enorm, gezien het feit dat slechts 5% van de bijna 1,4 miljard Chinezen een paspoort heeft. Ongeveer 120 miljoen Chinezen hebben in 2015 overzees gereisd, tegenover 117 miljoen in 2014, het jaar waarin de mijlpaal van 100 miljoen voor het eerst gepasseerd werd.

Fairmont, Raffles en Swissôtel bezitten samen 154 hotels en resorts (waarvan 40 in aanbouw) en 56.000 hotelkamers verspreid over 34 landen op vijf continenten. De meeste daarvan worden geëxploiteerd met langetermijncontracten, die een gemiddelde looptijd van bijna 30 jaar hebben. Zes hotels worden geleased en 1 hotel is eigendom. Meer info: accorhotels.group / accorhotels.com

Het rapport laat een grote verandering zien in het gedrag van de Chinese reizigers sinds de Chinese International Travel Monitor vijf jaar geleden voor het eerst gepubliceerd werd. Volgens de hoteliers uit het onderzoek waren de voornaamste veranderingen de verbeterde Engelse taal, hun zoektocht naar prijs-kwaliteit verhouding, hogere verwachtingen en eisen hebben en een afname in uitgaven. De perceptie, dat Chinese reizigers alleen Chinees ontbijt willen is verouderd. Het onderzoek toont aan dat de industrie nieuwe producten en marketing strategieën moet ontwikkelen voor de hedendaagse, verfijnde Chinese reiziger.

NH Den Haag verwelkomt Holland HAL Meeting en evenementruimtes WTC The Hague per heden geëxploiteerd door NH Hotels

Technologie blijkt een sleutelrol te spelen. Zo vinden Chinezen gratis Wi-Fi het belangrijkste bij hun hotelkeuze. Momenteel biedt 45% van de onderzochte hotels gratis Wi-Fi aan en is 46% van plan het als dienst aan te gaan bieden. Wi-Fi geeft Chinese reizigers toegang tot social media, dat in toenemende mate (+6% ten opzichte van 2015) een bron van reisinformatie vormt. Volgens het onderzoek werd meer dan 62% van de boekingen gemaakt via een mobiel apparaat, 10% meer dan een jaar eerder.

NH Den Haag heeft haar vergader- en evenementencapaciteit fors uitgebreid. In het onlangs verbouwde WTC The Hague is het hotel nu exploitant van onder meer de 520 m² tellende Holland Hal, die plaats biedt aan 500 gasten in theateropstelling. Hiermee biedt het hotel nu in totaal 13 multifunctionele ruimtes voor meetings, events, congressen en seminars, waarbij de gasten gebruik kunnen maken van alle overige faciliteiten van het hotel en het WTC.

bruik maken van de onder het pand gelegen parkeerfaciliteiten, de directe OV-verbindingen voor de deur en kunnen genieten van de NH Hotels ‘Briljant Basics’ zoals gratis WiFi, comfortabele kamers en het bekende NH Breakfast. Na een grootschalige verbouwing en herindeling is het WTC complex een ontmoetingsplek geworden voor zowel zakelijke gasten en ondernemers alsook buurtbewoners. NH Den Haag is onderdeel van NH Hotels, dat in 2016 voor het derde jaar op rij door de Nederlandse consument werd verkozen tot ‘Beste Hotelketen van Nederland’, tijdens de Zoover Awards. Meer info: www.nh-hotels.nl/hotel/nh-denhaag

NH Den Haag groeit hiermee uit tot een van de grootste vergaderhotels van de Hofstad. NH Den Haag telt 205 modern ingerichte kamers en een ruim restaurant op de eerste verdieping. Gasten van NH Den Haag kunnen ge13


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

DESIGNHOSTEL GENERATOR OPENT IN STOCKHOLM BetweenBusiness Destination HOSTELKETEN OPENT TWEEDE AWARD-WINNING SCANDINAVISCHE VESTIGING BetweenBusiness Special Designhostelketen Generator opende eind juni jl. haar deuren in Stockholm. De populaire citytrip-bestemming was een logische Special stap voor Generator: als zijnde de snelst groeiende stad in Noord Europa en als voorloper in mode en design. Gelegen dichtbij het centrum in de bloeiende ‘technologie hub’ op Torsgatan 10, biedt Generator 796 bedden in 233 kamers, een restaurant, bar en inspirerende sociale ruimtes.

locatie in Stockholm. Met deze vestiging introduceren we een bijzondere “shared accomodation lifestyle experience” naar de

Volgens de “Generator spirit” biedt ook de Stockholm vestiging indrukwekkende sociale ruimtes waar food, art, muziek en design samenkomen, in samenwerking met lokale artiesten en kunstenaars. Het Café en de Bar zijn iedere dag geopend voor ontbijt, brunch, lunch en diner met een menu van lokaal gevestigd kooktalent David Gard First Floor is een chill-out lounge om te ontspannen of om te werken; met flexibele werkplekken met stroompunten en Wi-Fi. Het Restaurant opent later dit jaar en gaat internationale streetfood dishes serveren met een Scandinavische touch.

hoofdstad. We kijken ernaar uit om te zien hoe Generator ook hier de mondiale en lokale bezoeker met elkaar verbindt”.

Overige details De lobby heeft een eigenzinnige kleurstelling met oversized hanglampen en is dag en nacht geopend voor gasten. Generator Stockholm heeft een studio-appartement met uitzicht op Stockholm, met een eigen keuken woonkamer en TV.

Toekomstige openingen Nog op de planning staan de opening van Generator Rome (najaar 2016) en Miami (zomer 2017).

Design Design is net als bij alle andere Generator vestigingen de leidraad van het hostel. Onder leiding van het Canadese bedrijf DesignAgency is het pand voorzien van micro-chique kamers, lokale flair en dynamische ruimtes die de esthetiek en cultuur van de stad weerspiegelen. Fredrik Korallus, CEO Generator Hostels: “Met trots breng ik Generator naar mijn thuisland Zweden met deze fantastische

Generator Stockholm biedt suites, premium private kamers en gedeelde kamers (vier tot zes personen). Alle kamers zijn voorzien van en-suite badkamers Prijs kamer: vanaf € 80,-, Prijs bedden: vanaf €30,-

Praktische informatie: Generator Stockholm Torsgatan 10 111 23 Stockholm, Zweden

Voor meer informatie, zie www.generatorhostels.com, www.nescioamsterdam.com en facebook.com/generatorhostels en facebook.com/nescioamsterdam.§

Pulitzer Amsterdam heropend

Cassidy Hallman heeft samen met zijn keukenbrigade het menu van moderne klassiekers samengesteld, die de eenvoud van de kwaliteit van producten en ingrediënten respecteren. De naastgelegen Pulitzer’s Bar is een klassieke hotelbar met een luxueus interieur en een warme, intieme sfeer waar een voorliefde prevaleert voor iconische drankjes met een moderene uitvoering.

Na een verbouwing, restauratie en restyling van bijna 1,5 jaar, is het nieuwe klassieke Pulitzer Amsterdam onthuld. De voltooiing van de renovatie in alle vijfentwintig Gouden Eeuwse grachtenpanden is groots gevierd. Met de heropening aan de Prinsengracht, kunnen de nieuwe entree, excentrieke lobby, binnentuinen, fitnessruimtes en 145 kamers en suites weer in alle glorie te benut worden.

Pulitzer Amsterdam is gelegen middenin de Negen Straatjes, binnen handbereik van het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frankhuis. Kamers vanaf € 250,-.

De 225 kamers en suites verenigen het rijke verleden en het hedendaagse van Amsterdam. Een mix van eclectische details en designstukken, samen met het individuele karakter van elk grachtenpand, laten Pulitzer Amsterdam tot leven komen. Elke hotelkamer beschikt over een vintage telefoon, Le Labo producten, een speciaal ontworpen minibartrolley met eigen cocktailset en een fietsband reparatiesetje om het echte Amsterdamse gevoel compleet te maken.

Meer info: www.pulitzeramsterdam.com

Het restaurant van Pulitzer Amsterdam – Jansz. – toont een bedreven passie voor het culinaire vakmanschap. Executive Chef 14


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

Roberto Payer een van de vijf Haags Boutique Hotel Carlton Destination beste hoteliers ter wereld. AmbassadorBetweenBusiness onder sprankelende Roberto Payer – general manager van Waldorf Astoria Amster- leiding van Esther Boers BetweenBusiness Special dam – behoort tot de vijf beste hoteliers van de wereld. Hij ontving de eervolle onderscheiding ‘Best of the Best Hotelier of the Year’ tijdens de jaarlijkse prestigieuze verkiezing van de Virtuoso Travel Experst Group, die onlangs in Las Vegas plaatsvond.

Het gastvrije Carlton Ambassador Hotel Den Haag verwelSpecial komde deze zomer de charmante en ambitieuze Esther Boers (34) als haar nieuwe General Manager. De geboren Haagse neemt na ruim vier jaar als GM bij Banks Mansion de leiding van dit fameuze hotel over. Haar ervaring in de Amsterdamse hotelwereld komt haar goed van pas bij het uitbouwen van de ultieme gastvrijheid in het luxe hotel aan de Sophialaan.

Wie ‘Virtuosa’ zegt, weet dat het over de meest luxueuze bestemmingen en hotels in de internationale reiswereld gaat. Deze groep vertegenwoordigt wereldwijd geselecteerde toplocaties met de allerhoogste graad van hospitality en service. Waldorf Astoria Amsterdam behoort sinds de opening in 2014 tot deze exclusieve groep. Met zijn onderscheiding als ‘Best of the Best Hotelier of the Year’ verkeert Payer als GM van het Waldorf Astoria Amsterdam in het illustere gezelschap van Deborah Yager Fleming, Acqualina Resort & Spa on the Beach in Florida (VS); Nikheel Advani, Grace Bay Club, Providenciales, Turks & Caicos; Philip Barnes, Firmont Pacific Rim, Vancouver (Canada) en José Silva, Four Seasons Hotel George V, Parijs (Frankrijk).

De recente renovaties van de kamers en restaurant én het vorig jaar verkregen lidmaatschap van de ‘Preferred Hotels & Resorts’ zijn de juiste strategische stappen om het hotel verder te positioneren als top Haags hotel. Deze positionering sluit bijzonder goed aan bij de ambities van de stad Den Haag om de in 2015 ingezette toeristische groei verder voort te zetten. Esther Boers: “Onze sector vraagt om een minder conventionele vorm van gastvrijheid. Wij moeten andersom denken, dus vanuit de wensen en behoeftes van de gast. Dat vergt creativiteit en lef. Het blijft af en toe spannend om anders te durven zijn in hoe wij onze partners benaderen, maar we zijn hierin graag een voorbeeld en sparringpartner voor anderen’.

Waldorf Astoria Amsterdam participeert in Hilton HHonors®, het enige gast loyalty programma, waar gasten, die rechtstreeks via www.waldorfastoria.com boeken, exclusieve voordelen genieten, zoals een persoonlijke conciërge en gratis WiFi in alle Waldorf Astoria hotels wereldwijd. Meer info: news.waldorfastoria.com / www.waldorfastoria.com/ amsterdam

Louvre Hotels Group gaat nieuwe samenwerking aan met drie luchtvaartmaatschappijen. Louvre Hotels Group breidt het Golden Tulip loyaliteitsprogramma Connections uit door samenwerkingen aan te gaan met de luchtvaartmaatschappijen Ethiopian Airlines, Gulf Air en Tunisair. De samenwerking is voordelig voor gasten, die regelmatig met deze maatschappijen vliegen. Zij kunnen nu miles sparen wanneer ze logeren in 3-sterren Tulip Inn Hotels, 4-sterren Golden Tulip Hotels en 5-sterren Royal Tulip Luxury Hotels. Het aanbod van bestemmingen waar de drie luchtvaartmaatschappijen naar toe vliegen komt overeen met populaire steden onder de frequent flyers. Tunisair vliegt naar 19 steden waaronder Amsterdam, Casablanca en Rome. Gulf Air opent deuren naar 17 bestemmingen zoals Mumbai, Beiroet en Dubai.

Ethiopian Airlines heeft meer dan 27 bestemmingen op de lijst waar onder Addis Abeba, Zanzibar en Washington DC. Meer info: www.goldentulip.com en www.louvre-hotels.com 15


BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport

KLM bestaat 97 jaar en is nog steeds bezig de beste te zijn als het gaat om efficiency, vliegverbindingen, duurzaamheid en niet in de laatste plaats als het gaat om de passagiers.

BetweenBusiness Incentives

Al 97 jaar bezig het verschil te maken BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality

BetweenBusiness Cruise

BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special De 97ste verjaardag van KLM werd op 7 oktober traditiegetrouw gevierd met de onthulling van een nieuw Delfts blauw huisje. De inmiddels wereldberoemde serie miniaturen voor de business-class passagiers werd uitgebreid met huisje 97: het Rotterdamse Hotel New York. Het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn symboliseert een stuk uit de lange en boeiende geschiedenis van de KLM.

Het begin van de burgerluchtvaart was moeilijk; er kon alleen overleefd worden met heel hard werken en doorzettingsvermogen. Ook voor KLM was het in de twintiger jaren van de vorige eeuw behelpen. De start- en landingsbanen lagen doorgaans in weilanden, die al snel veranderden in modderpoelen. Het kwam dan ook regelmatig voor dat op Schiphol de passagiers door sterke mannen naar het gereed staande vliegtuig gedragen moesten worden.

De jarige KLM ontving ook de felicitaties van Schiphol Airport, dat 100 jaar bestaat. De beide jarigen hebben een historische en nauwe band met elkaar. In het 100 jarig bestaan van Schiphol heeft KLM altijd een cruciale rol gespeeld in de ontwikkelingen van onze nationale luchthaven. En om het met de woorden van president-directeur Pieter Elbers te zeggen: “Schiphol is de basis vanwaar de KLM Nederland verbindt met de wereld en de wereld met Nederland”.

In 1921 beschikte de KLM over haar eerste eigen vliegtuigen (Fokkers) en eigen piloten. Al in 1924 maakte KLM de eerste intercontinentale vlucht met een Fokker F-VII van Amster-

Feilloos gevoel voor publiciteit Nadat in september 1919 het luchtvaartbedrijf in oprichting van Koningin Wilhelmina het predicaat ‘koninklijk’ kreeg, kon Albert Plesman officieel zijn Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en de koloniën presenteren. Albert Plesman was de eerste directeur van KLM en het duurde nog tot 17 mei 1920 tot de eerste vlucht een feit was. Met een geleaste De Havilland kwamen naast een zak post 2 passagiers uit Londen mee naar Amsterdam. Het waren twee journalisten van The Times en ook toen al had de KLM directie een feilloos gevoel voor publiciteit en PR. Als langst onder eigen naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld, is KLM een bedrijf dat structureel investeert in naamsbekendheid en binding met de passagiers. 16


BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport

dam naar Batavia. In 1929 onderhield KLM met de lijndienst Amsterdam-Batavia de langste reguliere luchtverbinding ter wereld. De positie van KLM in de internationale burgerluchtvaart werd in 1934 nog eens extra onderstreept met de eerste prijs in het handicapgedeelte van de luchtvaartrace Londen-Melbourne. Dit was de legendarische vlucht van de DC-2 ‘Uiver’ die daarbij zowel passagiers als ook vracht vervoerde.

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

Met de introductie van de Douglas DC-8 begon KLM in 1960 aan het tijdperk van de straalvliegtuigen.

BetweenBusiness Focus on Hospitalit BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

geprezen evenement met voor ons een hoge PR-waarde. Maar ook de successtory van de Delfts blauwe huisjes bewijst de klanBetweenBusiness Hotelnieuws tentrouw aan KLM’. Begin deze eeuw kwamen de ontwikkelingen binnen de luchtBooks BetweenBusiness vaartsector in een stroomversnelling. Ook KLM werd geconfronteerd met de gevolgen hiervan wereldwijd. En het was dan Destination ook niet zo verwonderlijkBetweenBusiness dat in mei 2004 de fusie met Air France tot stand kwam. “Samen met Air France kan KLM zich als toonaangevend bedrijf blijven ontwikkelen op het wereldtoneel Special BetweenBusiness van de internationale luchtvaart”, zoals Pieter Elbers onlangs nog verwoordde.

De Tweede Wereldoorlog bracht de burgerluchtvaart praktisch tot stilstand, maar al snel daarna pakte KLM haar vliegactiviteiten weer op. En zo kon het gebeuren, dat de vliegmaatschappij de concurrentie aanging met o.a. de Holland Amerika Lijn. Was het de ‘ss Rotterdam’, die op 15 oktober 1872 begon met passagiersvervoer naar New York, op 21 mei 1946 ging de KLM lijndienst Amsterdam-New York van start, uitgevoerd met een Douglas DC-4, genaamd ‘de Rotterdam’.

Special

In de 97 jaar heeft het aan visie nooit ontbroken. De vliegmaatschappij speelde in al die jaren voortdurend een pioniersrol. Voor de 11e keer staat onze ‘Koninklijke’ als Nr. 1 op de Dow Jones Sustainability Index als meest duurzame airline. Voor Citytrips kun je ook heel goed terecht bij KLM. Er zijn al Europese stedentrips vanaf € 99,-

Met de introductie van de Douglas DC-8 begon KLM in 1960 aan het tijdperk van de straalvliegtuigen. Het duurde echter nog tot 2010 voordat met de laatste vlucht van de Fokker-50 definitief afscheid werd genomen van de turboprop-toestellen. Op dit moment beschikt KLM over een state-of-art vloot met o.a. de nieuwe Boeing 787 ‘Dreamliner’ en de nieuwe Embraers, die de Fokker F-70’s vervangen. De maatschappij vliegt rechtstreeks naar meer dan 150 bestemmingen wereldwijd.

Pieter Elbers: “samen met nog 32.000 KLM-ers zorgen wij ervoor, dat we een servicegerichte organisatie blijven. Ondanks de hoge leeftijd blijft KLM een jong en innovatief, dynamisch bedrijf ”.

Harm Kreulen, directeur KLM Nederland: “behalve de niet aflatende aandacht voor onze passagiers, zijn wij ook constant op zoek naar verbeteringen en uitbreidingen van ons netwerk. Wij prijzen ons gelukkig met de enorme hoeveelheid vaste klanten. Alleen al in Nederland zijn er 1,4 miljoen flying blue cardhouders. Neem nu het jaarlijks KLM-Open golftoernooi, waar we onze stake holders ontvangen. Een alom hoog gewaardeerd en 17


Andalusië

Inhoud

Andalusië

Europa’s oriënt Sevilla

Costa de la Luz

Van de Costa del Sol tot de Costa de Almería Córdoba en Jaén Granada

Andalusië: warmte, de zon op je huid, je voeten in het zand. En flamenco, tapas en sherry. Andalusië is een gebied met unieke bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld de wereldberoemde Alhambra en andere schitterende paleizen uit Duizend-en-eennacht. Voor die indrukwekkende erfenis uit de Moorse periode moet je naar de steden Sevilla, Granada en Córdoba. En wie even iets anders wil dan monumentale hoogstandjes, steden en charmante pueblos blancos, de witte dorpen, kan ontspannen in de prachtige natuur. Nummer één is Nationaal Park Sierra Nevada, met ruim 3000 meter hoge bergen. Door de combinatie van zandstranden, unieke cultuur en afwisselende natuur is Andalusië de ideale vakantiebestemming.

REGIOGIDS

Geschiedenis in vogelvlucht

REGIOGIDS

Het zonnige zuiden

Andalusië

Linda O’Bryan en Hans Zaglitsch

Andalusië

Linda O’Bryan en Hans Zaglitsch Andalusië is wereldberoemd door haar indrukwekkende Moorse erfenis zoals de schitterende paleizen en bouwwerken uit ‘duizend-en-een-nacht’ die je vindt in Sevilla, Granada en Córdoba. En met als hoogtepunt van oriëntaalse architectuur natuurlijk het Alhambra. Wil je meer dan monumentale hoogstandjes en charmante pueblo’s blanco, dan biedt de prachtige natuur voldoende afleiding. Zoals de 3000 meter hoge bergtoppen van Nationaal Park Sierra Nevada. Maar Andalusië is ook de streek van de zandstranden aan de Costa del Sol, Flamenco, tapas en sherry. Die afwisseling maakt Andalusië tot de ideale vakantiebestemming. Algemene informatie

s

Dominicus Reisgids Auteurs: Linda O’Brian en Hans Zaglitsch ISBN 9789025762803 € 19,95

Hans Zaglitsch en Linda O’Bryan hebben een voorkeur voor Spaanstalige reisbestemmingen. Voor Dominicus schreven ze ook Costa Rica.

www.dominicus.info

Umbrië is het groene hart van Italië. Met eeuwenoude stadjes als bijvoorbeeld Perugia en Orvieto. Een rijke geschiedenis, waar je zorgeloos doorheen kunt struinen. Ook de streek De Marken heeft veel te bieden, met prachtige steden en indrukwekkende zandstranden. Maak hier mooie dagtochten, langs de kust of door het veelzijdige Chientidal. En dan natuurlijk Florence met zijn kerken, festivals en imposante Dom. Alle bezienswaardigheden worden uitgebreid beschreven. Dominicus reisgids Auteur: Herman Beliën ISBN 9789025762827 € 24,95

Ultieme Bestemmingen – de top 500 van beste plekken op aarde De wereld is gigantisch en er is zo veel te zien, dat je het overzicht soms dreigt te verliezen. Wat is absoluut het mooiste om te bekijken en te beleven? De Taj Mahal? De Grand Canyon? Of toch Machu Picchu? De experts van Lonely Planet geven voor eerst antwoord op deze vraag. Zowel de populairste toeristische trekpleisters als de verborgen parels zijn in dit prachtige boekwerk gerangschikt. Lonely Planet Ultieme Bestemmingen levert genoeg inspiratie op voor een volgende vakantiebestemming en biedt daarnaast prachtige foto’s van plekken, die je gemakkelijk overslaat. Leuk om zelf te hebben, maar ook heel geschikt als (relatie-) geschenk. Auteur: Lonely Planet ISBN: 9789021562551 Prijs: € 29,99 Uitgegeven door Kosmos

s

Italië is rijk aan geschiedenis, kunst en cultuur. De vernieuwde Dominicus reisgids Toscane, Umbrië en De Marken besteedt aandacht aan zowel stad als natuur en laat deze steden zien in al haar verscheidenheid. Toscane wordt vaak het mooiste landschap van Italië genoemd. Het wordt gekenmerkt door golvende heuvels, bedekt met olijfboomgaarden, zonnebloemvelden, cipressen en lange rijen druivenstokken. Kortom: de ultieme Italiaanse omgeving.

s

Toscane, Umbrië en De Marken

s

DEF_Dominicus_omslag_andalusie_13,5mm.indd 1

s s

762803

In de namiddag a Een strandwand Met de auto de b Verschillende sh • Duizend-en-een • Slenteren door S •

s

Linda O’Bryan Hans Zaglitsch

9 789025

ANDALUSIË


BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise Eigen land BetweenBusiness Erik-Jan Ginjaar (32) directeur Postillion Hotels vertelt over de nieuwste plannen in Amsterdam. BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

Ginjaar – afkomstig van het Amrath in Heerlen – trad op 1 januari j.l. toe tot de tweehoofdige directie van Postillion Hotels. Mathilde van der Weer geeft intern leiding aan de hotelketen, terwijl Erik-Jan naar buiten toe als spokesman optreedt. Op 26 september opende Postillion het conventiecentrum in Amsterdam. In het bestaande pand van de voormalige kauwgomballenfabriek kon er praktisch en snel gebouwd worden aan het nieuwe Postillion vergaderconcept. daarom de hele dag door voeding aan met een gelijkmatige energieopname. Daarnaast blijft uiteraard de persoonlijke aandacht heel belangrijk. Dit geldt ook voor de directeur, die middels een app-je communiceert met bijvoorbeeld de directie van de vergaderende partij. Ginjaar; “we moeten begrijpen wie we in huis hebben. Wij helpen mee om het congres en/of de vergadering te doen slagen. Immers het succes van een congres slaat ook terug op de locatie”.

Ginjaar: “als Postillion hebben we al de nodige ervaring opgedaan met het WTC in Rotterdam. We snappen die wereld heel goed. Wij zijn nu aan het ‘droogoefenen” als geleidelijke opmaak naar een volledig concept. Zo kunnen we rustig wennen aan de werkwijze in Amsterdam. De opzet is om in 2017 te starten met de bouw van een hotel als onderdeel van ons congresaanbod in Amsterdam”.

Vooral Amerikanen zijn erg enthousiast

De Postillion Hotels bevinden zich op een 7-tal locaties, die zorgen voor een omzet van zo’n € 30 miljoen. Straks met de 8ste locatie in Amsterdam erbij, moet de te realiserende omzet richting de € 45 miljoen gaan.

Op onze vraag of er wel voldoende ruimte is voor weer een hotel in de hoofdstad, antwoordt Ginjaar: “er is zeker toekomst voor de Postillion formule ‘meet, work, stay’. Dit eigen Postillion concept is primair gefocust op de vergadermarkt en de groeiende vraag naar flex werkplekken. Vanuit onze vaste klantenkring is er een toenemende vraag naar Amsterdam geconstateerd. Ook de internationale doelgroep wordt steeds belangrijker voor ons unieke concept”.

Ginjaar heeft er bewust voor gekozen om geen eigen kantoor te hebben. Geen hoofdkantoor met een overkoepelende staf. Het geld wordt verdiend op de locaties. “Ik geloof in de snelheid van deze organisatie. De gemiddelde leeftijd van de vestingmanagers is 32 jaar: zij moeten het lokale gezicht van de Postillion Hotels zijn”`, besluit Erik-Jan Ginjaar. De huidige groep Postillion Hotels, waarbij je om verwarring te voorkomen met het verleden, deze naam met dubbel l schrijft – bestaat sinds 2010. Hoewel de naam een Franse achtergrond doet vermoeden, hebben we hier toch te maken met een puur Nederlandse onderneming. De eigenaar is een Nederlandse Holding, die van Postillion een ‘no nonsens’ bedrijf maakte met de vuistregel ”what you see, that’s what you get”.

Vooral Amerikanen zijn erg enthousiast, omdat zij weten dat Postillion zich onder meer voortdurend bezig houdt met de vraag wat voeding doet tijdens een congres. Vergaderen is tegenwoordig topsport, dus moet je ook het voedsel hierop aanpassen. Postillion heeft hiervoor een eetformule ontwikkeld en biedt

19


BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

GOLFEN IN MORAVIË / TSJECHIË BetweenBusiness Travel TIP

O S T R A V A !!! BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise

Tekst + fotografie: Eigen Martenland Witkamp BetweenBusiness Dát zou echt een zeer positieve zaak zijn: een directe luchtverbinding tussen Amsterdam en Ostrava, geHotelnieuws pland in het voorjaar van 2017. Geen mogelijke vertraging meer op vliegveld Praag maar rechtstreeks naar BetweenBusiness de bestemming, dit met de wetenschap dat ook de bagage en de golftas op hetzelfde vliegtuig meekomen. Books En evenmin op de zeer onchristelijke tijd van 03.15 uur ’s morgens opstaan om tijdig voor de retourvlucht BetweenBusiness op de luchthaven van Ostrava te arriveren! BetweenBusiness Destination Precies wat de golfer wil, en niet alleen de golfer! Vliegen is immers allang zo leuk niet meer en zeer tijdrovend. BetweenBusiness Special Eerst naar het vliegveld toe om daar uren voor vertrek aanwezig te zijn, dan de security en paspoort check en vervolgens wachten, Special vooral veel wachten! Ook: op de airport de hoofdprijs voor een simpele koffie betalen en vervolgens op de meeste Europese routes de koek en zopie aan boord cash moeten afrekenen. OK, dat wordt allemaal snel vergeten zodra men gearriveerd is – vooropgesteld althans dat ook de bagage tezelfdertijd is aangekomen en niet op de tussenstop is blijven hangen.

naar website www.ostravainfo.cz of neem contact met Nina Urbankova (onze lieftallige lokale gids), e-mail nurbankova@ostrava.cz Toch even een paar absolute hoogtepunten dan: - TATRA Museum (u weet wel, die Tsjechische auto) www.tatramuseum.cz - Het dorpje Stramberk - www.stramberk.cz - The Lower Area of Vitkovice - www.dolnivitkovice.cz - Stodolni Street (nightlife!) - www.stodolni.cz - Antonin Dvorák Theater - www.ndm.cz

Tsjechië is als golfbestemming meer dan de moeite waard En echt, Tsjechië is als golfbestemming meer dan de moeite waard, waarheen je in dat land ook gaat. Ons reisdoel was ditmaal Ostrava in Moravië, de hoofdstad en voormalige ‘ijzerwinkel’ van die provincie, die nu is omgeturnd in een prachtige stad waar ongelofelijk veel te doen is. Wil je weten wat zoal, ga dan

Werkelijk, er is zóveel te doen en te zien in Ostrava dat dit een bestemming is voor golfer en niet-golfer gelijk, reden waarom ik – met uw welnemen – begonnen ben om de lofzang van deze stad te bezingen.

20


BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

elk 5 zeer comfortabele kamers (Green Inn) en aan de fairway van hole 7 van de New Course Celadná tref je het Miura Travel (www. TIP BetweenBusiness miura.cz), een zeer bijzonder art & design hotel met 44 kamers en verrijkt met kunstwerken van Andy Warhol, Damien Hirst en BetweenBusiness Traveller vele anderen. Dit hotel heeft diverse architectuurprijzen gewonnen en is voorzien van een prachtige spa, een wijnkelderTransport en een BetweenBusiness fantastische keuken.

Dan de lokale golf courses: daarvan bezochten wij er 4, en die waren absoluut de moeite van het spelen waard. - Golf & Ski Resort Ostravice - www.ostravice-golf-cz - Prosper Golf Resort Celadná - www.prosper-golf.cz - Ropice Golf Resort - www.beskydgolf.com - Silesia Golf Resort Kravare - www.golfkravare.cz

BetweenBusiness Incentives

De Tsjechen timmeren echt heel BetweenBusiness Interview goed aan de (golfbaan)weg BetweenBusiness Wellness

De uiteindelijke beoordelingen van al deze banen vind je vanzelfsprekend terug op leadingcourses.com en/of golfreiswijzer. nl, evenals alle ins and outs van die banen: lengtes, greenfees, openingstijden, faciliteiten, Alles kan uiteraard ook op de eigen websites van die banen gevonden worden. Zoals tijdens eerdere bezoeken aan andere Tsjechische golfbanen vastgesteld, timmeren de Tsjechen echt heel goed aan de (golfbaan)weg, en is het mij met de beste wil van de wereld niet mogelijk om aan te geven waar men steken heeft laten vallen. Het zijn ook niet de geringste mannen die voor een aantal banen getekend hebben. Zo had topgolfer Miguel A. Jiménez een hele dikke vinger in het ontwerp van Celadná’s Old & New Course, gastheer van de PGA European Tour in 2009, 2010 en 2011, en zijn Celadná en Ostravice zeer nauw met elkaar verbonden, ook

Ropice Golf Resort, geopend in 2004 en ontworpen door Hans BetweenBusiness Break Georg Ehrhardt – die ook tekende voor de wondermooie Rosa Private Golf Course in Czestochowa/Polen) – is ook al weer eenon Hos Focus BetweenBusiness schitterende kampioenschapsbaan, type links course waarop alleen in 2015 al zo’n 124 toernooien gespeeld werden. Absoluut Cruise BetweenBusiness niet eenvoudig vanwege de zeer vele grasheuvels maar een genot om te spelen. BetweenBusiness Eigen land Goed opletten op hole nr. 18 welke green je dient aanHotelnieuws te speBetweenBusiness len. Staat weliswaar aangegeven, maar je zult de mensen de kost moeten geven die zich de moeite niet getroosten om daarnaar te BetweenBusiness Books kijken, om vervolgens halverwege niet goed meer te weten waar heen: links over het water of redelijk veilig naar rechts.

BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

Last but not least het Silesia Golf Resort Kravare in de gelijknamige plaats, een halfuurtje in autominuten vanaf Ostrava. Een 18 hole parklandbaan - dus vlak – waar men op zeker 15 van de 18 holes water treft in de vorm van riviertjes en meertjes. Niet eigenwijs zijn dus maar de meegegeven birdie card bekijken, dat scheelt een hoop ballen! De baan is aangelegd rond een chateau maar de routing is voor nieuwkomers vaak erg onduidelijk, dus mijn maatjes en ik moesten regelmatig door insiders op het goe-

hemelsbreed (4 km/10 minuten). Deze combinatie afficheert zichzelf dan ook als Celadna-Ostravice Golf Destination met als website www.55holes.com Prachtige banen: glooiend, open, soms links-achtig, bosrijk en voorzien van alle hindernissen die het leven van een golfer aantrekkelijk, maar vaak ook zo lastig kunnen maken! En dan de hotels op zowel Ostravice als Celadná, absoluut geweldig! Op de eerste golfbaan staan 6 fraaie houten chalets met

21


BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport

O S T R A V A !!!

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

de spoor worden gezet. Focus Verder wordt alle tekst in het Tsjechisch on Hospitality BetweenBusiness weergegeven en dat is nou net een taal die geen van ons spreekt. Wil Silesia derhalve meer Westerlingen aantrekken dan moet Cruise BetweenBusiness men daaraan toch wel iets doen. Afgezien van deze kleinigheden was ook deze baan een Eigen genot om te spelen, ook al omdat het qua land BetweenBusiness zon en temperatuur de mooiste dag van ons verblijf in Moravië was.

Doe daarom hetzelfde wat wij deden, ga naar OSTRAVA!!! en laat je verrassen door zowel de schitterende golfbanen, het omliggende natuurschoon als de zeer vele fraaie bezienswaardigheden in die stad. Doe daarbij vooral de hartelijke groeten aan Nina Urbankova, die ons samen met de immer enthousiaste Petra Koorn-Palecková in de gelegenheid stelde om u middels deze verkenningstrip enthousiast te maken voor de unieke bestemming die OSTRAVA!!! is.

BetweenBusiness Hotelnieuws

Terug naar hotel Imperial in Ostrava vergastte de organisatie ons BetweenBusiness op een modern ballet inBooks het nabijgelegen Antonin Dvorák Theater, een zeer onverwacht maar buitengewoon passend sluitstuk Destination BetweenBusiness van het bezoek aan Ostrava. Niet mijn eerste bezoek aan Tsjechië maar het wordt elke keer beter, ook al omdat de ons begeleidende (charmante!) Petra en Special BetweenBusiness haar collega Nina werkelijk alles tot in de puntjes geregeld hadden.

Tsjechisch Bureau voor Toerisme - www.czechtourism.com Czech Airlines - www.czechairlines.com Hotel Imperial Ostrava - www.cpihotels.com

Special

22


VAN DER VALK HOTEL SCHIPHOL A4

PARK, SLEEP FLY ARRANGEMENT Dit arrangement is inclusief: 1x Overnachting Inclusief tot 31 dagen parkeren Gratis shuttle service tussen 06.00 en 23.40 uur* Gratis gebruik zwembad en wellness- en fitness faciliteiten

Gratis wifi internet in het gehele hotel

Prijs vanaf

00 , 109

p.k.p.n.

* Buiten dit tijdschema verzorgen wij ieder heel en ieder half uur betaald vervoer à € 20,- per kamer (max. 4 personen) op basis van beschikbaarheid.

, 250

KORTING PER PERSOON

ValkLoyal korting: € 2,50 p.p. korting op uw volgende verblijf, indien u boekt via www.valkexclusief.nl

www.valkexclusief.nl

HOTEL SCHIPHOL A4 VAN DER VALK EXCLUSIEF | 91 Rijksweg A4 Nr.3 | 2132 MA Hoofddorp | T: +31 (0)252 67 53 35 | schiphol@valk.nl | www.hotelschiphol.nl

68 | VAN DER VALK EXCLUSIEF


BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport

Zonovergoten regio tussen de Taag en de Algarve

Marijke Bongaards

BetweenBusiness Incentives

ALENTEJO BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws Dit uitgestrekte landschap – dat bijna een derde deel van Portugal beslaat –- staat bekend om zijn wijngaarden, olijfgaarden, kurkeiken, indrukwekkende culturele historie en een uitstekende gastronomie. Voor diegenen, die van rust en natuur houden Books BetweenBusiness is dit een uitgelezen plek om rond te toeren en te genieten van authentieke dorpjes, machtige stadsvestingen en heel wat lekkers op het bord en in het glas.

BetweenBusiness Destination

De hoofdstad van Alentejo (‘achter de Taag’) is Évora, het historische hart van de streek. De stad werd meer dan 2000 jaar geleden door de Romeinen gesticht, die niet alleen hun wijnranken meebrachten, maar ook veel kennis met betrekking tot Special BetweenBusiness irrigatiesystemen. Daardoor kon hier tarwe verbouwd worden, niet alleen in het belang van de bevolking, maar ook voor het Romeinse Rijk. Maar ook vóór de komst van de Romeinen, waren hier al nederzettingen, waarvan stenen cirkels, dolmens en andere overblijfselen uit het Stenen Tijdperk tot op de dag van vandaag getuigen.

Special

De ommuurde stad Évora werd na het vertrek van de Romeinen en daarop volgend dat van de Moren, vooral in de middeleeuwen bekend als centrum voor onderwijs en kunst. Hier stond een van de eerste universiteiten van Portugal en ook nu nog bepalen de studenten voor een groot deel het levendige karakter van de stad. In 1986 zette UNESCO de hele stad op de lijst van het Werelderfgoed. Het centrum is overzichtelijk en gemakkelijk wandelend te verkennen. De prachtige marmeren fontein op de Grote Markt dateert uit 1571 en kreeg als eerste water via het aquaduct, dat nu nog overeind staat (16e eeuw). Ook vind je hier restanten van de Romeinse tempel, die ter ere van Diana – godin van de jacht – rond de 2e eeuw gebouwd werd. Deze tempel dient nu als decor voor een groot aantal evenementen en concerten, die hier in de zomermaanden plaatsvinden. Vlakbij de tempel ligt het restaurant BL, onderscheiden met de bib-gourmet van Michelin voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Gevestigd in een voormalige fabriek vind je hier een functioneel, hedendaags interieur, een traditionele keuken en perfecte bediening en service, (www.bllounge.wordpress.com)

Het wijngoed Quinta do Quetzal is sinds 2011 in handen van een Nederlandse familie. Hier heerst een microklimaat en zijn er op 3 diverse locaties wijngaarden aangelegd. Bij de oogst wordt geen blending toegepast: dat gebeurt pas na 2 à 3 jaar. Meer dan 70% van de wijnen ligt na 3 maanden in de winkel. In Nederland o.a. te koop bij de Heren van wijn. De voortreffelijke Guadeloupe wit gaat voor circa € 6,- / 7,- over de toonbank. Het totale concept van Quinta do Quetzal is opzienbarend te noemen: rondleiding door de winery, prachtig aangelegde kruidentuin, heerlijk lunchen in het eigen ruim opgezette en sfeervolle restaurant en sinds kort ook een bezoek aan het inpandige art centre. Meer dan een bezoek waard! (www.quintadoquetzal.com/pt)

De vlakbij gelegen dom van Évora – de Sé – is opgetrokken uit graniet en heeft 2 verschillende torens: de ene gekroond met een koepel met omringende torentjes en de andere door een blauwe tegelvormige pinakel. Bij de ingang word je geraakt door de prachtige gebeeldhouwde afbeeldingen van de apostelen. Vanaf de dom loop je door de Rua 5 de Outubro langs sfeervolle winkeltjes, waar handwerk en kunstnijverheidsproducten staan uitgestald.

Het meest spectaculaire dorp van Alentejo ligt in het noordelijke puntje: Marvão – als een adelaarsnest op een rotsige richel op 862 meter hoogte. Het kasteel en de middeleeuwse muren lijken uit de rotsen te groeien en maken deel uit van een reeks versterkte steden en dorpen langs de grens met Spanje. Je kunt de muren en de kantelen beklimmen en wordt hiervoor beloond met een adembenemend uitzicht op de woeste bergen van de Sierra de

Niet voor gevoelige zielen is de Capela dos Ossos, onlangs helemaal gerestaureerd, waar de muren en de kolommen volledig bedekt zijn met schedels, dijbenen, scheenbeenderen en andere botten van 5.000 monniken. 24


BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Cruise

Adega Mayor

Marvão

BetweenBusiness Focus on Hospitalit

BetweenBusiness Eigen land

São Mamede en de met sneeuw bedekte toppen van de Sierra de Estrela. Marvão is bekend om het internationale klassieke muziek festival, dat dit jaar van 22 t/m 31 juli op de binnenplaats van het kasteel gehouden werd. Van heinde en verre komen muziekliefhebbers hier genieten naar zeer gevarieerde concerten onder leiding van de Duitse maestro Christoph Poppen.

Siza heeft hier een bijna futuristisch gebouw neergezet met een uitgekiend systeem van klimaatbeheersing. Hotelnieuws Hier worden de druivenBetweenBusiness van het ca. 58 ha. grote wijngoed geperst, gerijpt en opgeslagen. Het wijngoed produceert 75% rodeen 25% witte wijnen van een hoog niveau en kwaliteit. (www. BetweenBusiness Books adegamayor.pt)

Het hier gevestigde Restaurante Mil-Homens aan de Rua Nova serveert originele gerechten uit de regio. Veelal doorgegeven van moeder op dochter en zoon. Het gaat er gemoedelijk aan toe en de pure gerechten stillen niet alleen een stevige trek, maar strelen ook de tong.

Een uitstekend logeeradres in Elvas is SL Hotel Santa Luzia. In Destination BetweenBusiness 1942 geopend als eerste Pousada de Portugal, biedt dit hotel niet alleen een geweldige sfeer met prachtige kamers, maar ook een uitmuntend restaurant. Een royaal, schaduwrijk terras, zwembad Special BetweenBusiness en geweldige service zorgen ervoor dat je je hier echt thuis voelt. In het restaurant ‘1942’ kun je heerlijk eten. De beroemde BaSpecial calhau Dourado (gouden kabeljauw) is een van de bekendste gerechten evenals de Sericaia, een tongstrelend dessert van pruimen in suikerstroop. (www.slhotel-elvas.pt) De middeleeuwse bovenstad van Estremoz, omgeven door solide wallen, wordt gedomineerd door de 13e eeuwse, 27 meter hoge marmeren toren: de Torre das Trěs Coroas (toren van de drie kronen). Het net buiten het centrum gelegen wijngoed João Portugal Ramos heeft een uitgebreid programma voor bezoekers, die hier hun eigen wijn kunnen samenstellen. Al meer dan 30 jaar worden hier fantastische wijnen gemaakt, die hun weg naar de betere restaurants vinden, maar ook bij een beperkt aantal retailers te vinden zijn. De belangrijkste druivensoorten, die hier groeien zijn de Aragonez, Trincadeira en de Alicante Bousschet. ( www.jportugalramos.com)

Op slechts 12 kilometer van de Spaanse grens ligt de stad Elvas, een van de zwaarst versterkte grensstadjes van Europa. Hier ligt de basis voor de strijd tegen Spanje voor onafhankelijkheid. De stad wordt omringd door stervormige versterkingen, waarvan de meeste uit de 17e eeuw dateren. Zij zijn aangevuld met twee vestingen. De vijfhoekige bastions en vrijstaande hoekige ravelijnen vormen een ster en zijn ontsproten aan het ingenieuze idee van de Franse militaire architect Marquis de Vauban. Deze fortificatie, die nooit veroverd werd, is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De veelzijdigheid van de altijd groene kurkeiken (Quercus suber) zorgt in de Alentejo niet alleen voor schaduw, maar zeker ook voor een bloeiende industrie. Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld, heeft ca. 7.000 km² land met kurkeiken en produceert nog altijd zo’n 25 miljoen kurken per dag. De komst van de schroefdop op wijnflessen heeft geen invloed op de productie.

Tot aan de 16e eeuw was de put van Alcalà, de enige waterbron van Elvas. Toen deze dreigde op te drogen, werd besloten een aquaduct te bouwen naar Amoreira (8 km.) De bogen en steunen – over 5 niveaus – doorkruisen de vallei en hebben een hoogte van ruim 30 meter. Verder heeft Elvas een interessant Archeologische Museum met bibliotheek en een prachtige kerk met azulejos, (de zo kenmerkende diepblauwe tegels), die uit de 17e eeuw dateert.

In de 17e eeuw herontdekte Dom Pérignon de kurk als smaaken geurloos afsluitmateriaal voor wijnflessen. De kurkbomen worden om de negen jaar van hun schors ontdaan – een heel intensief procedé, dat meestal van vader op zoon overgaat en veel kennis vereist. Behalve voor flessen wordt kurk op allerlei manieren toegepast: vloeren, wanden, tassen, schoenen, kleding, koffers en als isolatiemateriaal.

Iets buiten Elvas ligt het indrukwekkende wijngoed van Adega Mayor. Uiteraard gaat het hier om de wijn, maar het gebouw is een attractie op zich. De beroemde Portugese architect Alvaro

Het vreedzame landschap rond het aantrekkelijke dorpje Monsaraz nodigt uit tot een bezichtiging. In het hoogseizoen is het hier behoorlijk druk en wemelt het in de keistenen straatjes van de 25


BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

Monsaraz

BetweenBusiness Focus on Hospitality

toeristen. Bij dit stadje liggen de wijngaarden van Adega Ervideira. Aan Hotelnieuws BetweenBusiness het hoofd staat Maria Isabel Leal de Costa en haar zes kinderen. Zij hebben een familietraditie hoog te houden. In de 19e eeuw heeft hun voorvader de graaf van Evideira, zijn eerste wijngaarBooks BetweenBusiness den laten aanleggen op glooiende heuvels op een bodem van rode aarde, leisteen en graniet. Momenteel kan Evideira zich meten met internationaalDestination gerenommeerde wijnhuizen. BetweenBusiness In de Ervideira wijnwinkel komen gasten proeven van de heerlijke, fruitige wijnen van het gelijknamige landgoed. Beroemd zijn de Lusitano Branco en deSpecial Lusitano Tinto. BetweenBusiness (www.portugalwineyards.com)

Tussen de plaatsjes Alqueva en Marmelar ligt de Herdade do Sobroso, een wijn- en country house. Een verborgen pareltje in het fascinerende landschap van Alentejo. Herdade do Sobroso laat je ‘baden’ in een warme omgeving met een exotisch tintje. Het totale terrein beslaat 1.500 ha. en beschikt over vijf kamers in de Casa da Quita en vijf appartementen vlakbij het zwembad. Comfort staat hier voorop! De keuken is hier voortreffelijk evenals de service. Vrolijke gezichten van medewerkers verhogen het vakantieplezier. Het estate biedt een groot aantal activiteiten in de directe omgeving, zoals ballonvaren, kajakken, vissen en fietsroutes. Een aanrader! (www.herdadedosobroso.pt)

Special De Rua Direita leidt naar het 13e eeuwse kasteel, dat ooit een vesting van de Tempeliers was. Vanaf de borstweringen heb je een prachtig uitzicht over het dorp en het landschap van de Alentejo. Op de binnenplaats worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Voor meer informatie: www.visitalentejo.com www.visitportugal.com

De Serenada Eno turismo wijngaard in Grândola produceert onder leiding van de bekwame vinologe Jacinta Sobral, in totaal 8 wijnen – 4 witte, 3 rode en 1 rosé. De wijnen zijn soepel te drinken De wijngaarden zijn al 300 jaar in de familie. Sinds 2015 kun je hier ook logeren (agro-toerisme). Je kunt kiezen uit 6 kamers, sfeervol ingericht en een heel gezellige gezamenlijke woonkamer met terras en zwembad. De B&B is inmiddels erg populair bij Nederlandse en Duitse toeristen, die een vakantie hier combineren met fietsentochten, wandelingen door de wijngaarden en een bezoek aan het strand (ca. 10 km. afstand). (www.serenada.pt)

Amieira Marina ligt ten oosten van de weg van Évora naar Beja. Dit prachtig gelegen meer is de thuishaven van de Ameira Marina, waar je house-boats kunt huren voor 1 dag of voor een hele week. Na een instructie van 2 uur ga je op weg en geniet van het prachtige landschap. De boten zijn comfortabel ingericht met 2 slaapkamers (4 slaapplaatsen) en volledig ingerichte keuken. De huurprijzen zijn buitengewoon aantrekkelijk. Ook kun je hier kano’s en kajaks huren. (www. amieiramarina.com)

26


BetweenBusiness Focus on Hospit BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

behandeling nog optreden. Door middel van een veiling, onder leiding van veilingmeester Junior Zegger, kon op bijzondere items worden geHotelnieuws BetweenBusiness boden zoals een replica van de Nachtwacht op een glasplaat, veldplaatsen bij een Ajax wedstrijd en een outdoor mediacampagne. In totaal werd een bedrag van €34.744 ingezameld, dat volledig ten goede komt BetweenBusiness Books aan onderzoek naar cognitieve problemen. On Deck for a Cause Holland America Line hecht veelBetweenBusiness belang aan het inzamelen van geld Destination waardoor kanker de wereld uit kan worden geholpen en levens gered kunnen worden. Aan boord van alle 14 schepen wordt tijdens elke cruise een sponsorloop gehouden onder de naam ‘On Deck for a Cause’. Special BetweenBusiness Cruisegasten doneren voor deelname hieraan geld en de opbrengst van deze sponsorlopen gaat naar zes wereldwijde kankerfondsen, waaronder KWF in Nederland. Special Tijdens het ‘Cruise with a cause’ evenement werd door Nico Bleichrodt, Managing Director Sales & Marketing – Continental Europe van Holland America Line een cheque van €11.776 overhandigd aan Jan Willem Förch, Hoofd Fondsenwerving van KWF. Het bedrag betrof de opbrengsten van de sponsorlopen van de laatste negen maanden. “Sinds vier jaar werkt Holland America Line samen met KWF en zetten we ons gezamenlijk in voor de strijd tegen kanker. Ik ben erg trots op het feit dat we opnieuw een prachtig bedrag heb kunnen ophalen. We hechten veel belang aan de steun voor KWF en we zullen ons blijven inzetten door het organiseren van speciale evenementen en de sponsorlopen aan boord van al onze schepen.”, aldus Nico Bleichrodt. “De droom dat op een dag niemand meer hoeft te sterven aan kanker kunnen we alleen realiseren als we ons met z`n allen daarvoor inzetten. Een mooie samenwerking met Holland America Line onderstreept dat. Wij bedanken Holland America Line voor hun prachtige steun aan KWF en het fantastische bedrag dat ze hebben opgehaald.”, aldus Jan Willem Förch. Ieder jaar worden wereldwijd meer dan 25 liefdadigheidsevenementen aan boord van schepen van Holland America Line gehouden. Daarnaast steunt de cruiserederij op diverse andere manieren goede doelen. Denk hierbij aan sponsoring in geld, donaties van materialen en het aanbieden van vrijwilligersprogramma’s voor werknemers.

Holland America Line ontvangt KWF Kankerbestrijding ‘Cruise with a cause’ evenement aan boord van ms Koningsdam

Begin september vond op het ms Koningsdam van Holland America Line het ‘Cruise with a cause’ evenement van KWF Kankerbestrijding plaats. De rederij had het schip aangeboden, gelegen aan de cruiseterminal in Amsterdam, als locatie voor het evenement om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar cognitieve problemen bij kankerpatiënten. Aan boord van het ms Koningsdam vond zondagmiddag een uitgebreid programma plaats voor genodigden van KWF en Holland America Line. Gasten werden rondgeleid aan boord van het gloednieuwe schip, kregen een bevlogen lezing van neuropsychologe dr. Sanne Schagen, genoten van een optreden van zangeres en harpiste Iris Kroes en eindigden de dag met een driegangen lunch. Het gehele programma werd gepresenteerd door Gijs Staverman. Doel van het ‘Cruise with a cause’ evenement was geld in te zamelen voor onderzoek naar cognitieve problemen bij kankerpatiënten. Dit zijn geheugen- en concentratieproblemen die soms tien jaar na een kanker-

Princess Cruises heeft de belangrijkste blikvangers van de Majestic Princess bekend gemaakt. De Majestic Princess zal haar inaugurele afvaart op dinsdag 4 april 2017 maken met een vijf daagse cruise vanuit Rome met aanleghavens Kotor en Corfu. De voor 3.560 passagiers ingerichte Majestic Princess is speciaal gebouwd voor de Chinese markt, maar zal eerst 6 weken na haar inaugurele cruise in de Middellandse Zee varen en zo Nederlandse gasten de mogelijkheid bieden om met dit prachtige schip kennis te maken. Deze cruises zullen 7, 14, 21 en 28 dagen zijn en vertrekken vanuit Rome, Barcelona en Athene. Op 14 mei 2017 zal er een herpositionering cruise zijn vanuit Barcelona naar haar thuishaven Shanghai, waarvandaan de Majestic Princess een gevarieerd programma zal aanbieden met onder andere Japan en Zuid-Korea als bestemmingen. Dit Royal Class schip is een zusterschip van de al succesvolle Regal Princess en Royal Princess. Het schip biedt haar gasten dezelfde spraakmakkende kenmerken aan boord als haar zusterschepen, zoals het Piazza atrium, het centrale punt aan boord; de unieke ‘SeaWalk’, een glazen vloer dat maar liefst tot acht meter buiten het schip komt; de Princess Live! TV studio; en de speciale Chef tafel Lumiere, een privé diner gelegenheid waarbij de gasten worden omringd door een gordijn van licht. Maar de Majestic Princess heeft ook nieuwe, unieke kenmerken aan boord, zoals:

Twee nieuwe specialiteiten restaurants: - Harmony Cantonese restaurant, ontworpen in samenspraak met Chef Richard Chen, voormalig chef van ‘Wing Lei’ – het eerste Chinese restaurant in Noord Amerika dat een Michelin ster kreeg. Dit Chinese restaurant zal gerechten serveren van Chef Chen’s interpretatie van de klassieke Kantonese keuken. - Le Bistrot. In dit restaurant, gelegen in de Piazza, zullen bekende Franse gerechten worden geserveerd. Zoals in een bistro in Parijs, zullen de gasten kunnen genieten van traditionele escargots, gesmoorde ossentong en champignon ragout, tezamen met baguettes, sandwiches, taartjes en Franse patisserie.

27


BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

Nieuwe diner opties: -BetweenBusiness World Fresh Marketplace (Horizon Court buffet genaamd op Hotelnieuws andere Princess schepen), waar een groot diversiteit van eten zal worden geserveerd vanuit de gehele wereld, waaronder MediterBookspasta buffet en een nieuw ‘East BetweenBusiness raanse gerechten, een Italiaanse meet West’ specialiteiten restaurant. De bakkerij in de World Fresh Marketplace zal Westerse, Europese en Aziatische gebakjes Destination BetweenBusiness serveren. - Vers fruit en groente sappen bij de Ocean Terrace Juice Bar. Special -BetweenBusiness Lobster Grill en Dim Sum Bar. - Chopstick Noodle Bar. - Leaves Tea Bar.

blanc en Rado. Jan Swarts, President van Princess Cruises, zegt: ‘In de afgelopen 50 jaar zijn we in staat geweest om een werkelijk Internationale cruise ervaring te leveren aan onze gasten. Met het debuut van de Majestic Princess, eerst in Europa en daarna in China, nodigen we gasten uit om te genieten van een geweldige ervaring dat ze in staat stelt om compleet te relaxen, te onthaasten met als doel: “Come back new”, de slogan van Princess Cruises. Over Princess Cruises: Met een van de meest bekende namen in de cruise industrie, biedt Princess Cruises met haar 18 moderne cruiseschepen een uitgebreide keuze van wereldwijde vaarschema’s. Princess Cruises vaart haar 1,7 miljoen passagiers naar 360 bestemmingen op meer dan 150 vaarroutes die variëren van lengte tussen de 3 en 114 dagen. Aan boord zijn er een breed scala aan dinermogelijkheden en entertainment, dit alles ondersteund door een uitzonderlijke klantservice gerichtheid. De rederij is onderdeel van Carnival Corporation & plc.

Special

‘Sing on the Sea’ Karaoke suites: - Privé Karaoke zaaltjes met een modern aankleding met sofa’s, grote TV’s en een minibar. The Shops of Princess: - Ruim 1.100 vierkante meters met luxe winkels, waaronder designer merken zoals Cartier, Bvlgari and Chopard, lederen warden van Burberry en Gucci, en design horloges zoals van Mont-

Cruisen voor newbies: tips voor de eerste keer op cruisevakantie Bron: Costa Cruises

Ga je binnenkort voor het eerst op cruisevakantie of overweeg je het? Waar moet je aan denken en wat neem je mee? Daarom enkele tips van cruisepro’s voor iedereen, die de vuurdoop krijgt als het om cruisen gaat. Kies een cruise die bij je past: de keuze in cruiseland is groot. Kijk daarom goed wat voor schip, rederij of type cruisereis bij je past. Een groot schip met veel faciliteiten of een kleiner, intiemer schip? Een formele ambiance of meer een clubgevoel? Een schip gericht op families of juist niet? Begin met een korte cruise. Als je niet volledig overtuigd bent, dat cruisen iets voor je is, maar je het wel wilt proberen, dan is een mini-cruise een goede optie. De 3- tot 5-daagse minicruises zijn ideaal: een mix van city, wellness en relaxen in het westelijke Middellandse Zeegebied bijvoorbeeld. Vertrek vanuit het Italiaanse Savona en aanmeren bij Barcelona en Marseille. Bij meer dagen zet je ook voet aan wal op Ibiza en Mallorca. Ga voor een relaxte hut. Wie denkt dat alle hutten aan boord hetzelfde zijn, heeft het mis. Kijk – afhankelijk van je budget – naar een hut die hoort bij de cruisebeleving. Een binnenhut is weliswaar goedkoper, maar biedt geen zeezicht. Een buitenhut heeft een patrijspoort, een raam en soms een balkon. Kiezen voor een luxe suite kan ook. De meerprijs die je betaalt voor meer ruimte en zicht, is het vaak meer dan waard. All Inclusive en deals waarmee je bespaart. Bij sommige rederijen geldt dat het verblijf aan boord op basis van volpension is en activiteiten van de sport- en wellness faciliteiten tot aan het entertainment zijn inbegrepen.

algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe meer je bespaart. Pak de trap en sport. Bij cruisen hoort lekker eten en drinken: van versbereide 4-gangen menu’s, dessertbuffeten, huisgemaakte pizza’s tot gastronomische diners op sterrenniveau. Laat de lift staan en neem standaard de trap om al dat lekkers te compenseren. Nog beter is om af en toe een sportrondje te doen. Terwijl je vaart fitnessen, voetballen, tennissen, yoga of pilates beoefenen: het kan allemaal.Sneller in- en uitchecken. Zorg dat je aan het begin van de cruise niet teveel tijd kwijt bent met inchecken en maak gebruik van de web check-in. Thuis online inchecken is eenvoudig, veilig en bespaart veel tijd bij de inscheping. Activeer binnen 24 uur na aankomst aan boord de betalingswijze of

Voor de bijkomende kosten zijn vaak aantrekkelijke pakketten beschikbaar, denk aan social media- of drankpakketten. Ook hutprijzen variëren naarmate meer inbegrepen is en in het 28


BetweenBusiness Focus on Hospit BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

betaal de rekening op een na de laatste dag, zodat je ’s ochtend voor het uitchecken niet in een lange rij hoeft te staan bij de Customer Service desk. Safety en gezondheid first. Veiligheid is een heel belangrijk item. Zo moet je, voordat je vertrekt uit de thuishaven, verplicht de Safety Drill bijwonen. In zwemvest gehuld, krijg je veiligheidsinstructies en wordt verteld waar de reddingsboten zich bevinden en wat te doen in geval van nood. Zorg er verder voor dat jezelf gezond en veilig reist. Deining voel je nauwelijks op een groot cruiseschip, maar krijg je toch last van zeeziekte dan helpt: frisse lucht (naar buiten!), voldoende water drinken, focussen op de horizon, groene appels eten en als dat niet genoeg is, een medicijn als Dramamine.

BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

Zie meer op de bestemmingen die je aandoet en relax! Aan boord valt van alles te beleven, maar in de steden waar je aanmeert ook. Ga voor een excursie met professionele lokale gidsen. Op eigen houtje iets ondernemen, kan natuurlijk ook. Zorg dan wel dat je een plan hebt en weet hoeveel tijd je hebt en zorg dat je altijd het noodnummer van de cruisemaatschappij bij de hand hebt voor als je – onverhoopt – het schip mist. Eenmaal aan boord heb je alle tijd van de wereld. Bezoek eens de spa, ga naar de kapper en geniet van al het entertainment dat geboden wordt!

Crew van 5 Pepper robots monstert aan op de Costa Diadema

Wat is leuk om te doen in Marseille of Palma de Mallorca? In welk restaurant eet ik pizza? En waar boek ik een spatreatment? Vanaf 12 juli 2016 geeft een crew van 5 jonge, 1.20 meter lange Pepper robots hierop antwoord in het Italiaans, Engels of Frans op de Costa Diadema, het vlaggenschip van Costa Cruises. Gasten aan boord van de Costa Diadema die vanaf deze zomer een 7-daagse cruise maken door het Westelijk Middellandse Zeegebied ontmoeten Pepper in 5 verschillende ruimtes van het schip. Hij beantwoordt directe vragen over restaurants, activiteiten, excursies en spatreatments, maar maakt net zo lief zo maar een praatje, ook om te horen hoe de cruise bevalt. Zijn serieuze kant, wisselt hij af met entertainment: Pepper kan dansen, hij doet mee met spelletjes en is fotogeniek als het om selfies gaat. Tot slot geeft hij toeristische tips over de plaatsen die de Costa Diadema tijdens de 7-daagse cruises aandoet: Savona, Marseille, Barcelona, Palma, Cagliari en Civitavecchia. Uniek in de cruise-industrie Pepper is de eerste robot ter wereld die menselijke emoties herkent en actief contact zoekt met z’n omgeving. Pepper is geboren in 2014 in Tokio en is volledig uitgerust met talrijke features en een high-level interface om te communiceren met de wereld om hem heen. Hij analyseert uitdrukkingen en toonhoogtes en is toegerust met de laatste technieken in stem- en gezichtsherkenning. Deze innovatie, uniek in de cruise-industrie, is het resultaat van een samenwerking tussen Costa Cruises en het Franse bedrijf Softbank Robotics (voorheen Aldebaran). De Costa Diadema heeft de Pepper primeur, vanaf september 2016 varen nog eens 5 robots mee op het cruiseschip de Costa Fascinosa tijdens 7-daagse cruises over de Middellandse Zee. Meer informatie: www.costacruises.nl

29


7 Vakantie 1 0 2 k e o DUITSLAND B

Het magazine voor onafhankelijke reizigers Met ve e i t c a attr n! prijze

Bestel nu voor â‚Ź 8,95 (incl. verzendkosten) het nieuwe Vakantieboek Duitsland 2017! Vol leuke tips en aanbiedingen voor een geweldige vakantie in Duitsland Besteladres: info@mediacompanyholland.nl

4 194878 302703

01

Met aantrekkelijke prijzen!

www.vakantieboek-duitsland.com


Citytrips Special 51


BetweenBusiness City

FAMOUS CITY AMSTERDAM BetweenBusiness Meeting

BetweenBusiness Golf

BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Een monumentaal boekwerk, dat ons op indrukwekkende wijze Amsterdam leert kennen: boeiend te lezen vóór of na de citytrip. Het is een kunstwerk geworden, zoals de fotografe/kunstenares het ook bedoeld heeft.

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives

Marte Visser is een veelgevraagde en getalenteerde (portret) fotografe. Tot haar opdrachtgevers behoorden onder meer Van Lanschot Bankiers, Royal Asscher Diamonds, JC Deceaux en Garuda Indonesia Airlines. Het boek ‘Famous City Amsterdam’ is niet alleen een ode aan haar geliefde stad Amsterdam, maar zeker ook een ode aan haar vader, een gerenommeerde cardioloog, die aan kanker is overleden.

BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

32


BetweenBusiness City werk te kunnen maBetweenBusiness Meeting ken. In de laatste fase BetweenBusiness Golf van zijn leven hield hij zich bezig met het BetweenBusiness On the Move vraagstuk hoe de kanker zich in het lichaam BetweenBusiness Travel TIP kan verspreiden. Marte heeft daarom BetweenBusiness Traveller besloten dat de volledige opbrengst van BetweenBusiness Transport Famous City Amsterdam ten goede komt BetweenBusiness Incentives aan het Hubrecht Instituut in Utrecht, BetweenBusiness Interview dat specifiek onderzoek verricht naar BetweenBusiness Wellness kanker en daarvoor wereldwijd erkenning gekregen heeft. BetweenBusiness Break

Marte maakte 36 prachtige portretten van internationale beroemdheden, maar ook van enkele van huis uit rasechte Amsterdammers, die de lezer een kijkje geven in hun band met Amsterdam. Het zijn stuk voor stuk zeer bijzondere mensen uit de wereld van sport, wetenschap, kunst en muziek. Zij hebben allemaal hun eigen verhaal over de Famous City. Burgemeester van der Laan noemt in zijn voorwoord een aantal geportretteerden bij naam. Zo neemt Johan Cruijff de lezer mee naar Betondorp, waar hij een onbezorgde jeugd beleefde. Astronaut André Kuipers droomde aan de Wibautstraat als kind al van zijn ruimteschip. Blondie, oftewel Deborah Harry, genoot telkens weer van Amsterdam, zowel voor als na haar optreden in Paradiso. “Amsterdam inspireert”, zo vertellen alle geportretteerden.

BetweenBusiness Focus on Hos

Famous City Amsterdam kost € 50,- en is te koop (verkrijgbaar) bij Uitgeverij Lubberhuizen, de beCruise BetweenBusiness tere boekhandels en ook online bij o.a. bol.com. Een geweldig mooi cadeau onder de kerstboomEigen of alsland BetweenBusiness relatiegeschenk met heel veel toegevoegde waarde.

Cardioloog Cees Visser inspireerde zijn dochter om dit meesterlijke boek-

BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

33


BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting

Dresden BetweenBusiness Golf

BetweenBusiness On the Move

BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

– het ‘Florence aan de Elbe’ BetweenBusiness Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness

De hoofdstad van de deelstaat BetweenBusiness Break Saksen werd vroeger wel het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd vanwege haar enorme kunstschatten. Nu de indrukwekkendeFocus restauratiewerkzaamheden on Hospitality na de Duitse eenwording voltooid zijn, is deze eretitel met recht weer op BetweenBusiness Dresden van toepassing. Hier zijn kunst en architectuur weer in de allerbeste harmonie met elkaar verbonden. Hoogste tijd dus om deze prachtige en gezellige stad eens te gaan bezoeken.

BetweenBusiness Cruise

Het allesverwoestende bombardement van 1945 en de daarop volgende DDR-periode van 45 jaar – met nauwelijks aandacht Eigen landvan Dresden een kleurloze en trieste stad gemaakt. BetweenBusiness voor de historische kunst – hadden

BetweenBusiness Hotelnieuws

de keurvorst van Saksen en koning van Polen: August de Sterke.

Dankzij de met groot enthousiasme en voortvarendheid aangepakte restauratie, direct na de ‘Wende’, ligt er nu weer een schitBetweenBusiness Books terende stad aan de oevers van de Elbe.

BetweenBusiness Als je voor de eerste keerDestination in Dresden komt is het aan te raden een ticket te kopen voor een Stadtrundfahrt, die begint op de Theaterplatz bij de Augustusbrug. Deze hop-on-hop-off bus brengt je BetweenBusiness Special langs alle bezienswaardigheden van de stad. Elk kwartier vertrek er een bus en de uitleg wordt in een groot aantal talen gegeven. Na afloop weet je Special precies waar je moet zijn om de bezienswaardigheden op ‘eigen houtje’ je gaan bezoeken. Natuurlijk is daar de wereldberoemde Frauenkirche. Niet alleen vanwege de tot ieders verbeelding sprekende historie, maar ook om even een moment rust te nemen en te genieten van alle pracht en praal. Het barokke interieur is hier bij de restauratie in alle details terug bij zijn oorsprong gebracht. Een echte aanrader is het direct achter de kerk gelegen Coselpalais, waar je op het terras kunt genieten van koffie en gebak of een lichte lunch. Het paleis dateert uit 1763 en was destijds eigendom van de zoon van

Het Zwinger Paleis huisvest kunstcollecties met veel topstukken. Een groot deel van deze collecties is door de eerder genoemde keurvorst August de Sterke in het begin van de 18e eeuw verzameld. Hij stond bekend als een levenslustig persoon met oog voor schoonheid. Je vindt hier onder meer een enorme collectie Dresdener porselein en de galerij Oude Meesters uit 6 eeuwen met bijvoorbeeld de Sistine Madonna van Rafael, werken van Rembrandt, Vermeer, Rubens en van Dyck. Ook Duitse schilders zijn vertegenwoordigd in de Zwinger met prachtige kunst van Dűrer, Cranach en Holbein De Opera van Dresden is wereldberoemd vanwege de unieke akoestiek en het prachtige interieur. Het Grűne Gewölbe is een van de rijkste schatkamers van Europa. Ook hier heeft Augustus de Sterke fantastische kunstwerken uit de barok bijeengebracht. Je kunt je hier vergapen aan zo’n 3000 34


BetweenBusiness City meesterwerken van gou ds me e d ku nst , kostbaarheden gemaakt van barnsteen en ivoor en kunstzinnige bronzen beelden. De Turkse kamer is meer dan een kamer alleen. Het is een van de oudste en belangrijkste collecties Osmaanse kunst, waaronder prachtige Osmaanse zijden legertenten, wapens, helmen, met edelsteen ingelegde voorwerpen en maliënkolders.

Tot in de vroege uurtjes wordt hier gefeest en ook het openbaar BetweenBusiness Meeting vervoer rijdt altijd, zodat je weer veilig en snel naar hotel of pension terug kunt.

BetweenBusiness Golf

Bereikbaarheid: BetweenBusiness On the Move Ideaal is de nieuwe verbinding van KLM naar Dresden. Vanaf de luchthaven neem je de S Bahn, Lijn S2 brengt je in 20 minuten BetweenBusiness Travel TIP naar het Centraal Station in het hartje van de stad.

BetweenBusiness TIP: bezoek een van de locaties van Watzke, bijvoorbeeld ‘Am Goldener Reiter’ voor bier uit eigen brouwerij en gegrilde specialiteiten. Gezellig, vriendelijke bediening en redelijke prijzen! www.watzke.de

Het Albertinum bij de Brűhlsche Terrasse toont kunst vanaf de Romantiek tot op heden. Ook hier vind je een galerij oude meesters met schilderkunst van Caspar David Friedrich tot Gerhard Richter en een beeldencollectie vanaf Rodin tot in de 21 e eeuw. Een heel bijzonder museum (dat ook oudere kinderen erg zal aanspreken) is het Duitse Hygiëne Museum. Een uniek forum voor wetenschap en cultuur met wisselende tentoonstellingen. De permanente tentoonstelling ‘het avontuur mens’ en het interessante kindermuseum ‘onze vijf zintuigen’ laten de werking van ons lichaam in al zijn facetten zien.

Meer info: www. dresden.de/tourismus

Wanneer de zon achter de Frauenkriche ondergaat, ontwaakt een ander Dresden. In de Äussere Neustadt en op het voormalige industrieterrein vind je een groot aantal clubs en discotheken met een veelzijdig muziekaanbod, waarvan niet alleen de 40.000 studenten zich moeilijk kunnen losmaken en die deze stad voor jonge bezoekers bijzonder aantrekkelijk maken.

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hos BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

35


BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

Madeira BetweenBusiness Special

– bloemenpracht, cultuur en culinaire hoogstandjes Special

Tekst: Marijke Bongaards Fotografie: Tourist Board Madeira

te musea en historische gebouwen en ook de beste hotels, restaurants en winkels. Het is een gezellig, overzichtelijk en levendig centrum, waar je vanaf een terras met een drankje binnen handbereik, het reilen en zeilen kunt gadeslaan. In deze oude stadskern heb je vanaf veel plekken een prachtig zich op de natuurlijke, diepe haven, waar cruiseschepen af- en aanmeren.

Het Portugese subtropische eiland Madeira is slechts 57 km lang en 22 km breed, maar biedt een overweldigende natuur, die buitengewoon toegankelijk is. Tel daarbij de interessante culturele bezienswaardigheden en uitstekende gastronomie op en je hebt een ideale vakantiebestemming. Hoewel de zon hier volop schijnt is het geen strandbestemming bij uitstek. De kuststrook is ruw met kliffen en rotsen en af en toe een kleine baai met zandstrand.

Loop ook eens de kathedraal (de Sé) binnen, die dateert uit 1514 en in opdracht van koning Manuel I gebouwd werd. Het plafond is gemaakt van cederhout met ingelegd ivoor en de graftombes zijn met leisteen bedekt. Onderwerpen van het alledaagse leven zie je terug in de decoratieve details op zittingen en armleuningen van de koorbanken: een engel draagt een tros bananen en een andere een geitenleren zak met wijn. (www.sefunchal.com)

In 1427 trok de eerste kolonie pioniers vanaf het vasteland naar het eiland, die de vruchtbare grond gebruikten om er suikerriet te gaan verbouwen. Er werden terrassen en irrigatiekanalen aangelegd, die nu nog op de steile hellingen te zien zijn. Vanaf die periode groeide de stad door de handel in suikerriet en hout uit tot een internationaal handelscentrum op de Atlantische route.

Sinds eind 19e eeuw is de Monte een populaire bestemming op het eiland. Er werd in die tijd (1850) een tandradbaan aangelegd om passagiers van cruiseschepen naar de top van de berg te transporteren. Momenteel brengt een moderne kabelbaan de toeristen naar boven, waar zij de weg naar beneden afleggen met de ‘tobogans’- rieten manden op houten glijders. Een fascinerende belevenis van ca. 15 minuten, waarbij de passagiers in goede handen zijn van de toboganbestuurders, die vanaf de achterkant duwen en sturen. (www.madeiracablecar.com)

Vanwege de vulkanische bodem en het altijd aanwezige verse water, vind je hier de mooiste tuinen en wijngaarden. De Portugese veroveringen ver over zee en de ongekende welvaart die dit met zich meebracht, de zeeroute naar India en later de cruciale rol tijdens WO II als haven voor het trans atlantische scheepvaartverkeer, gaven de hoofdstad een internationale allure. Beroemdheden als keizerin Elisabeth van Oostenrijk, Winston Churchill, koningin Adelaide van Engeland en andere aristocratische families brachten hier jaren van hun leven door en vonden er de rust en ruimte, waar zij in hun gecompliceerde leven zo naar verlangden.

Een leuke manier om de stad te leren kennen is een wandeling met een van ‘history tellers’. Vanaf het oude depot achter de markthal leiden studenten je door de oude straatjes van de stad en vertellen over de geschiedenis van de stad. Zij doen dit van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Op een prettige en losse manier. Zo kom je op plekjes, die jezelf waarschijnlijk nooit ontdekt zou hebben. (www.colegiodosjesuitas.pt) Je kunt ook een eco city tour maken met de Tukxi (www.tukxi.pt)

De hoofdstad Funchal is het centrale punt. Hier vind je de mees-

Een parel onder de diverse musea in Funchal is Quinta das Cruzes, gehuisvest in een elegant 19e eeuws landhuis. Het museum van toegepaste kunt is ingericht als een rijke koopmanswoning met wandkleden van Indiase zijde, oosterse tapijten en dressoirs in Regency stijl. In de benedenverdieping staat prachtig handge36


BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination maakt meubilair, waarmee na het ineenstorten van de suikerhandel handel werd gedreven. Hier vind je tafels, kabinetten, kasten, stoelen en kisten van mahoniehout, waar geen enkele houtworm vat op heeft gekregen. (www.mpc.gov-madeira.pt)

Riso Restaurant, sfeervol restaurant met groot terras aan het Special BetweenBusiness water in het oude stadsdeel. Gezellige en vriendelijke bediening. Specialiteiten: rijstgerechten van de beroemde chef Fausto Airoldi. Special (www.riso-fx.com/pt

Het Museum van hedendaagse kunst – MUDAS – in het plaatsje Calheta, is een indrukwekkend gebouw (architect Paulo David) met een sublieme collectie moderne Portugese kunst. De collectie dateert uit 1960 en is in de loop der jaren aangevuld met werken van Lourdes Castro, Martha Telles, José Pedro Croft en vele anderen. Veel werk is uit galeries aangekocht of geschonken door de kunstenaars zelf. Maar ook particuliere verzamelaars als Ana Hatherly, Pedro Valdez Cardoso hebben hun bijdragen geleverd. (www.visitmadeira.pt/mudas-contemporary-art-museum)

Santa Maria Restaurant, gespecialiseerd visrestaurant in het oude deel van Funchal. Internationale gerechten en terras. (www.santamariafunchal.com) Il Basillico Restaurant, onlangs geopend Italiaans specialiteiten restaurant met kleine, maar fijne kaart. Gelegen aan de Lidopromenade in Funchal met zicht op zee. (www.ilbasillicofunchal.pt) NINI Design Center, gevestigd bovenop de burcht aan de haven van Funchal met prachtig uitzicht. Per lift bereikbaar. Benedenverdieping met permanente tentoonstelling van de beroemde ontwerpster Nini Andrade Silva . Modern restaurant in strak zwart-wit design. Perfecte keuken, hogere prijsklasse. (www.ninidesigncentre.com)

Wandelparadijs Madeira Meer dan 14 uitgezette wandelroutes door onder meer het Madeira Laurissilva Forest (15.000 ha) brengen je naar de mooiste plekjes langs de noordkust. De bewegwijzerde routes zijn

voor zowel beginners als ervaren wandelaars goed te doen. Bij de VVV-Funchal zijn routebeschrijvingen beschikbaar.

Forte Restaurant, gevestigd in het 17e eeuwse fort. Restaurant behorend tot de top. Mozart Restaurant en Poet Room voor kleinere gezelschappen. Duurdere segment. Rolls Royce Pick-up service. (www.gropoforte.com)

Culinaire hoogstandjes Gezien de grote hoeveelheden verse vis, wild, groenten en ontelbare fruitsoorten, mag je op Madeira culinaire hoogstandjes verwachten. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Restaurant Adega da Quinta, gelegen buiten Funchal in het lan37


BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

delijke Estreito de Câmara de Lobos. Onderdeel van Quinta do Estreito-Charming hotels. Originele, traditionele gerechten met inheemse, verse ingrediÍnten. (www:charminghotelsmadeira.com) Voor meer informatie:

www.visitmadeira.pt www.exploremadeira.pt virtual visit: www.virtual.visitmadeira.pt

38


BetweenBusiness Books

Southend-on-Sea

BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

– terug naar de tijd van QueenVictoria

Tekst+ fotografie: Peter van Roon Na amper 15 minuten vliegen vanaf de luchthaven Schiphol zie ik ver beneden mij de kust van zuidelijk Engeland verschijnen en wordt door de co-piloot omgeroepen dat met de afdaling op vliegveld Southend-on-Sea wordt begonnen. Mijn koffie is nog warm.

Maar de blikvanger in deze badplaats is de langste pier ter wereld, the Southend Pleasure Pier van maar liefst 2,5 kilometer. Dit bijzondere bouwwerk dateert uit 1878 en werd vooral gebruikt als aanlegsteiger voor plezierboten met dagjesmensen uit London die hier vertier zochten. De in snoepjes-kleuren geschilderde Victoriaanse strandhuisjes op palen zijn nog altijd in gebruik om te verkleden en in te relaxen.

De badplaats Southend-on-Sea ligt aan de oostelijke uitmonding van de Thames en tijdens het bewind van Queen Victoria lieten veel welgestelde Londoner’s hier hun tweede buiten - met uitzicht op zee - bouwen . Nog altijd is er een spoorlijn verbinding tussen de kustplaats en ‘the City’. De reisduur is 50 minuten en een dagkaart kost 15 pond. Het is trouwens goed uitkijken de eerste dag hier: zoals bekend rijdt men hier links.

In de tussentijd heeft de pier met 360° zicht het zwaar te verduren gehad met diverse branden , averij met koopvaardijschepen die er in dichte mist tegen aan voeren en de invloeden van Moeder Natuur. Om de pier een meer eigentijds karakter te geven wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw restaurant waar TV Chefkok Jamie Oliver wekelijks zijn eigen kookprogramma verzorgt.

De boulevard langs de kust met een eindeloos schelpenstrand en schilderachtige visserbootjes doet denken aan de Bretonse kust.

39


BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

Voor wie niet van wandelen houdt kan op een van de wagons van de mini spoorlijn stappen, die hier al in 1878 werd aangelegd en de grootste afstand op de pier overbrugt. Waar ook aan is gedacht, is een permanent 365 dagen geopend pretpark (Adventure Island) compleet met screaming rollercoasters tot Merry–go-rounds voor de kids. Gokhallen en casino’s om je geluk te beproeven ontbreken hier evenmin en het vissersdorpje is een must-see. Last but not least zijn er de beroemde Engelse pub’s waar voornamelijk mannen achter hun pints zitten en ‘er nog maar eens een nemen’. Round table gesprekken worden hier gevoerd met Charles Dicken’s achtige personages, waarbij intriges en achterklap de boventoon voeren. Op de achtergrond staat de TV aan waarbij antieke spullen voorbij komen die per opbod verkocht worden in de BBC produktie The Antiques Roadshow. Het is bovendien vandaag Friday, dus staan ‘Fish and Chips’ op het menu die gretig aftrek vinden. Voor wie het rustig aan wil doen en niet zoveel op heeft met sea, sun, sand and shells zijn inwaarts prachtige golfbanen te vinden met mooie greens waar je een balletje kan slaan en af en toe ‘Fore’ hoort roepen ter waarschuwing. Ter afsluiting een afternoon tea met scones voor de liefhebber, wat wil je nog meer ?

Cheers!. www.visitsouthend.co.uk www.adventureisland.co.uk www.sealifeadventure.co.uk www.southendpiermuseum.co.uk www.facebook.com/Southend Pier Visitor Information Centre Southend Pier Western Esplanade Southend-on-Sea Essex SS1 1EE Telephone :01702 215620 Email: vic@southend.gov.uk

40


PORTO

BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf

– parel aan de Douro

BetweenBusiness On the Move

BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hos BetweenBusiness Cruise

Tekst + fotografie: Peter van Roon

BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws

een citytrip kunt gaan bekijken. Zoals het Bolsa Paleis, de Sé (Romaans-Gotische kathedraal), de Cedofeitakerk in Romaanse BetweenBusiness Books stijl, Torre dos Cléigos, de Fransiscokerk met een prachtig interieur, dat is bedekt met verguld houtsnijwerk en niet te vergeten de unieke Carmokerk – daar kom je met het authentiekeDestination tramBetweenBusiness lijntje 22 – waarvan de façade helemaal is bedekt met azulejos, de wereldberoemde blauwwitte tegels. Verder is er een aantal inSpecial BetweenBusiness drukwekkende musea met hedendaagse kunst en natuurlijk veel wijnkelders.

De Portugese stad Porto – gelegen aan de oevers van de Douro – is een van de oudste steden van Europa. Vanaf de rivier langzaam oprijzend, is deze stad door de eeuwen heen een inspiratie voor veel artiesten geweest. De bruggen over de Douro zijn op zich al een bezienswaardigheid: voor een van deze tekende de beroemde architect Gustav Eiffel. Porto heeft zo’n twee eeuwen geleden wereldwijd naam gemaakt met zijn fameuze portwijn. Inmiddels UNESCO Werelderfgoed, heeft de stad haar naam aan deze godendrank te danken. Langs de Douro en in het achterland strekken de wijngaarden zich kilometerslang uit. Hier worden de druiven na de oogst richting de rivier getransporteerd, waar ze in de wijnhuizen geperst worden en vervolgens in de kelders in eikenhouten vaten opgeslagen. Diverse portwijnkelders kunnen worden bezocht en een proeverij behoort tot de mogelijkheden.

Special

Porto is weliswaar geen metropool, maar wel een eldorado voor shoppers. Alle grote modemerken zijn hier vertegenwoordigd en je kunt er de mooiste leren schoenen en laarzen voor een redelijke prijs aanschaffen. Verder zijn de Portugezen meesters in het vervaardigen van gouden sieraden en filigrein. Borduurwerk, glas geblazen voorwerpen en keramiek kom je in de hele stad tegen en zijn van een hoge ambachtelijke kwaliteit. Ook is Porto de stad van boeken.

Als belangrijkste stad van het noorden van Portugal heeft Porto een groot aantal interessante bezienswaardigheden, die je tijdens

41


BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

De fantastische boekhandel Lello & Armao is een bezienswaardigheid op zich. Loop hier eens binnen en geniet van het unieke interieur. 42


BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting

Laat je in Porto verplaatsen met een oude tram, een stoomtrein of originele Rabelo zeilboot. Tijdens BetweenBusiness Golf zo’n ‘creatieve river cruise’ krijg je het leggen van knopen onder de knie en geniet je van eenOn heerlijBetweenBusiness the Move ke lunch bestaande uit zeebanket met een glaasje portwijn binnen handbereik. BetweenBusiness Travel TIP Maak kennis met de ziel van Porto en start bij de BetweenBusiness Traveller Clérigos Toren, dan langs de beroemde boekhandel Lello & Armao, over de schilderachtige BolBetweenBusiness Transport hão openluchtmarkt, rust even uit in het Majestic Café om vervolgens het barokke S.João Theatre te gaan bezoeken. KijkBetweenBusiness onderweg je ogen uitIncentives in het São Bento treinstation met zijn prachtige azulejos muurversieringen en eindig deze stadswandeling BetweenBusiness Interview bij het fameuze Bolsa Palace.

BetweenBusiness Wellness

Vanuit Nederland ben je – afhankelijk van het vliegveld van vertrekBetweenBusiness – binnen 2.25 tot 3.00Break uur op het moderne vliegveld Francisco Sa Carneiro. Per taxi, metro of bus ben je binnen een half uurtje on Hos Focus BetweenBusiness in het centrum van de stad.

BetweenBusiness Cruise

Vliegmaatschappijen: Transavia en Ryanair en TAPAir Portugal

BetweenBusiness Eigen land

Meer info: www.porto.pt

BetweenBusiness Hotelnieuws

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

43


BetweenBusiness City

NEW YORK BetweenBusiness Meeting

BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

–BetweenBusiness beleef hetTraveller beste van de herfst in New York City BetweenBusiness Transport Van openluchttours, prachtige parken tot outdoor BetweenBusiness Incentives evenementen BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws Met het kleuren van de boomtoppen en de dalende temperatuur, nodigt New York bezoekers uit om New York tijdens de herfst te BetweenBusiness beleven. Wandel door deBooks bladeren in een van de 1.700 parken of fiets door de verschillende wijken: alle 5 stadsdelen hebben tijdens deze tijd van het jaar iets heel speciaals.

BetweenBusiness Destination

New York komt tot leven tijdens de herfst en het grote voordeel is dat bezoekers de stad niet hoeven te verlaten om de magie van dit seizoen te beleven. De prachtige parken, gratis outdoor evenementen, leuke tours en pittoreske uitzichten zijn de perfecte redenen Special BetweenBusiness om een trip naar New York te maken.

Manhattan Special

Het uitgestrekte Central Park is dé plek om te genieten van het prachtige uitzicht met alle kleurrijke bladeren. Dus houdt je fototoestel paraat en schiet de mooiste plaatjes. Central Park Conservancy biedt hier verschillende tours aan, met of zonder gids, waardoor je je tijd in het park optimaal kunt benutten zonder hoogtepunten te missen. Een andere manier om het ultieme herfst-in-NY-moment te beleven is door een kijkje te nemen bij het Central Park Boathouse. Hier kun je heerlijk dineren met uitzicht op het meer, genieten van een tour in de gondel of er zelf met een gehuurde roeiboot op uit te gaan. Bij Sail the Park kun je eventueel ook nog een zeilboot huren.

wandeltours aan. Waaronder de Full River Paddle en de jaarlijkse Tour de Bronx op 23 oktober. De New York Botanical Garden heeft ook het nodige op de agenda staan. Zo ga je deze stadswijk van een heel andere kant zien.

Brooklyn

Omgeven door mooie waterpartijen en historische parken, biedt Brooklyn veel manieren om volop van de herfst te gaan genieten. Bezoekers kunnen kiezen voor een klassieke- of sunset fietstour via Get Up and Ride. Ook Citybike biedt de mogelijkheid om Brooklyn al fietsend te gaan verkennen. Kijk uit over de iconische skyline vanuit Brooklyn Bridge Park of bezoek Prospect Park. Hier kun je trouwens naast fietsen ook genieten van lekkere hapjes van een van de 100 verkopers bij Smorgasburg.

Friends of the High Line neemt je mee naar Manhattans West Side – verschillende wandelingen geïnspireerd door het najaar kun je met deze organisatie ondernemen. Hun Wildlife Tour en Garden Tour zijn beide een uitgesproken kans om een glimp op te vangen van alle prachtige herfstkleuren in dit deel van de stad. Aan de andere kant – in Midtown – kunnen bezoekers van het Bryant Park de hele maand oktober gratis mee op tours, die je meer leren over de verscheidenheid aan vogels in het park.

Queens

De combinatie van het optimale herfstgevoel met een stukje geschiedenis is te vinden in de wijk Queens. Bezoekers kunnen deelnemen aan de World’s Fair Bike Tour, georganiseerd door Bike New York op 30 oktober. Deze tocht leert je meer over de fascinerende constructies, die

Bronx

Wist je dat je in de Bronx allerlei avonturen kunt gaan beleven? De Bronx River Alliance biedt verschillende kano-, fiets- en 44


BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf

hier ter gelegenheid van de World’s Fair in 1964 gebouwd zijn. BetweenBusiness On the Move Voor een familievakantie naar de Big Apple is er ook genoeg te beleven. Zo kun je bij Queens County Farm Museum elk TIP BetweenBusiness Travel weekend rondwalen in het Amazing Maize Maze. Dit gigantische maisdoolhof zit vol aanwijzingen en op te lossen puzBetweenBusiness Traveller zels. Ook kun je hier je eigen pompoen uitzoeken.

Staten Island

BetweenBusiness Transport

Als groenste stadsdeel heeft Staten Island veel mogelijkheBetweenBusiness den, die outdoor avontuur en het bekijken van het Incentives herfstachtige natuur combineren. BetweenBusiness Interview Historic Richmondtown presenteert het Great American Harvest Fest op 23 oktober – een festival dat het Amerika BetweenBusiness Wellness van de 19e eeuw viert. Een gratis shuttle naar Decker Farms voor het traditionele Break pompoen rapen gaat ook hierBetweenBusiness van start. Verder is er de keuze uit verschillende excursies om Staten Focus on Hos BetweenBusiness Island in de Greenbelt te leren kennen. Meer info: www.nycgo.com /BetweenBusiness www.nycgovparks.org Cruise Veel luchtvaartmaatschappijen bieden dagelijkse vluchten Eigen land BetweenBusiness aan.

BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

45


BetweenBusiness City

BRNO

BetweenBusiness Meeting

BetweenBusiness Golf

BetweenBusiness On the Move

–BetweenBusiness uitgegroeid van het ‘Moravische Manchester’ tot Europa’s Travel TIP Silican Valley van nu BetweenBusiness Traveller BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness Bert van den Berg BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality

siteitsstad Brno heeft maar liefst 1 Staats- , 5 publieke- en 7 particuliere universiteiten, waaraan meer dan 90.000 studenten staan ingeschreven.

In de 19e eeuw was Brno bekend vanwege de textielindustrie – tegenwoordig is dat de IC-industrie. BetweenBusiness De Mandela UniversiteitCruise speelt bij deze ontwikkelingen een significante rol. Eigen land binnenstad vinden we BetweenBusiness Aan de buitenranden van de historische op enorme terreinen tentoonstellingsgebouwen, groter dan de Amsterdamse RAI. Hotelnieuws BetweenBusiness

Brno is tevens de zetel van de hoogste rechtelijke macht en van andere belangrijke instituten. Veelal gericht op zakendoen, ondernemen, onderzoek, wetenschap, maar ook voor cultuur en sport. De aanwezigheid van zoveel studenten zorgt voor een bruisend uitgaansleven, grand-café’s, terrassen, festivals, zomerfeesten en vuurwerkspektakels.

Met zo’n 400.000 inwoners is Brno na Praag de tweede stad van BetweenBusiness Books de Republiek Tsjechië. De hoofdstad van Zuid-Moravië is een compacte stad, overzichtelijk en goed om te voetDestination te gaan verkennen. BetweenBusiness Het kosmopolitische karakter zie je terug in het historische centrum, dat een rijke geschiedenis uitstraalt. Dit historische Specialdoor de architectonische conBetweenBusiness centrum wordt ook gekenmerkt trasten, die de stad extra boeiend en aantrekkelijk maken. Deze tegenstellingen worden onder meer geïllustreerd door Special Villa Tugendhat uit 1930, de Petrus- en Pauluskathedraal en de burcht Spilberk.

Absolute musts bij een bezoek aan Brno Het oude raadhuis – het oudste niet-religieuze gebouw van de stad. Totdat zij in 1935 werden verhuisd naar het ‘nieuwe stadhuis’, hadden hier vanaf het midden van de 13 eeuw gemeenteambtenaren hun werkplek. De doorgang naar de binnenhof gaat via het laat-gotische portaal, waarvan de middelste pinakel is kromgetrokken. Dit symbool speelt een belangrijke rol in de talloze legendes van Brno.

Brno is ook de stad van exposities en beurzen. Al in 1928 werd het Tentoonstellingscentrum Brno gesticht. Mede daardoor is de stad een toonaangevend centrum voor innovatie, wetenschappelijk onderzoek en universitair onderwijs. De univer-

Burcht Spilberk dateert uit de 13e eeuw en fungeerde eeuwenlang als koninklijke residentie. In de 17e en 18e eeuw werd de

46


BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview

burcht in barokstijl verbouwd tot vesting. Tegenwoordig is hier het Stedelijk Museum gevestigd met een vaste expositie gewijd aan de geschiedenis van de burcht en de stad. Ook toegankelijk voor het publiek zijn de kazematten, die oorspronkelijk bescherming boden aan de garnizoenssoldaten, maar later dienst deden als cellen voor de zwaarste misdadigers. Rondom de burcht ligt een groot park.

Wandelroutes door de stad: keuze uit 3 km (ca. 1 uur) of 5 km BetweenBusiness Wellness (ca. 2 uur). Tijdens een van deze wandelingen maak je kennis met de mooiste plekjes van de stad. De routes vergen geen extra BetweenBusiness Break voorbereiding. Als je goed om je heen kijkt en luistert, vertelt de stad haar eigen verhaal.

BetweenBusiness Focus on Hos

Logeertips: BetweenBusiness Cruise • Courtyard by Marriott, nieuw hotel, modern, 4 sterren. Het hotel heeft 281 luxe kamers verdeeld over 15Eigen land BetweenBusiness etages. Het hotel is gevestigd vlakbij de Spilberk burcht met prachtig uitzicht op het historische centrum van de stad. Vanaf BetweenBusiness Hotelnieuws hier is maar een kort wandelingetje naar de BRNO Exhibition Grounds. Het hotel heeft een uitstekend restaurant, gezellige Books BetweenBusiness bar, terras, fitness center, parkeergarage en 18 vergaderlocaties met daglicht. Het hotel wordt op 16 november a.s. geopend. • Hotel Barcelo Brno Palace, in het voormalig stedelijke Destination BetweenBusiness paleis ligt in het hart van Brno. Een stijlvol hotel in een indrukwekkend gebouw, maar wel voorzien van alle comfort. In deze 5-sterren ambiance is het BetweenBusiness ook prettig en succesvolSpecial vergaderen en men heeft hier alles in huis voor een organiseren van een congres. Special www.barcelobrnopalace.com

De Petrus- en Pauluskathedraal is een van oorsprong romaanse basiliek op de Petrovheuvel. Het huidige neo-gotische uiterlijk dateert van het einde van de 19e eeuw. Behalve het barokke interieur van de kerk zijn ook de beide toren en de crypte voor publiek toegankelijk. Vanaf de Petrovheuvel zijn de bovenste terrassen van de Kapucijnertuinen en het Denisovy sady-park te bereiken. Villa Tugendhat staat sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De beroemde architect D. Jurkovič bouwde in 1930 dit meesterwerk van functionalisme in opdracht van de welvarende familie Tugendhat. Sono-Centrum is de naam van het ultramoderne gebouw, dat het muziekcentrum onderdak biedt, met veel pop- en soulconcerten. Naast concerten van het hoogste niveau, biedt het Sono centrum ook veel theater- en filmvoorstellingen.

Meer info: www.brno.cz

47


BetweenBusiness City

Dublin BetweenBusiness Meeting

BetweenBusiness Golf

BetweenBusiness On the Move

– voor een perfecte citytrip BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws De hoofdstad van Ierland behoort tot de leukste steden van Europa en leent zich uitstekend voor een korte stedentrip. De compacte BetweenBusiness Books en overzichtelijke infrastructuur biedt een gevarieerde keuze aan mogelijkheden om je eigen ‘things-to-do’ pakket samen te stellen.

BetweenBusiness Destination

Chester Beatty Museum Direct naast Dublin Castle vind je deze historische bibliotheek en kunstgallery. Volgens Lonely Planet ‘het beste museum van Europa’. Sir Alfred Chester Beatty liet in 1968 een van de grootste particuliere kunstcollecties aan de stad na. Het is niet alleen een bibliotheek en kunstgallery, maar ook een internationaal museum met de verzamelde collectie van deze wereldreiziger .

Dublin is een stad van contrasten, van de bewogen geschiedenis en worsteling van het Ierse volk, maar tegelijkertijd ook van de Special BetweenBusiness aanstekelijke vrolijkheid in de vele pubs. Door de eeuwen heen vonden kunstenaars en vooral schrijvers – zoals James Joyce, George Bernard Shaw, Oscar Wilde, SamuSpecial el Beckett en Frank O’Connor – hier de nodige inspiratie. Het is dan ook niet zo verwonderlijk, dat Dublin in 2010 door de UNESCO werd uitgeroepen tot ‘literatuurstad’.

National Museum Voor de Ieren is dit het historische hart van de republiek. De lange en indrukwekkende geschiedenis van Ierland wordt hier weerspiegeld in de enorme collectie oudheden: van prehistorische kunstnijverheid tot voorwerpen, kledingstukken, wapens en andere bezienswaardigheden uit de onafhankelijkheidsstrijd. Het is een verrassend museum, waarin je uren kunt ronddwalen en dat een diepe indruk achterlaat.

We hebben een aantal highlights op een rijtje gezet: Dublin Castle Van het oorspronkelijke Normandische kasteel is nog maar een klein deel intact. Het belangrijkste deel, zoals dat nu nog te zien is, dateert uit de 19e eeuw. Dit kasteel werd eeuwenlang gezien als symbool van de Britse overheersing. Tegenwoordig worden hier belangrijke bijeenkomsten gehouden zoals onder meer Europese top-conferenties en de installatie van de gekozen president. Dublin Castle is te bezichtigen evenals de 19e eeuwse Royal Chapel.

48


BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport Incentives onder andere het Irish Film CentreBetweenBusiness en de Gallery of Photography. En ook de zaterdagochtendmarkt hier is zeker een bezoekje waard. In Temple Bar blijkt algauw dat de beste plek omInterview meer te BetweenBusiness weten te komen over de stad, zonder twijfels de kroeg is. De Ierse pub is het kloppend hart van het dagelijks leven, waarWellness wordt BetweenBusiness gepraat, gezongen en vooral naar heerlijke muziek geluisterd wordt. BetweenBusiness Break

Trinity College Omdat Koningin Elisabeth I vond dat er wat meer beschaving in Ierland moest komen, richtte zij Trinity College op. Hoewel aanvankelijk bedoeld als protestantse universiteit, is Trinity College tegenwoordig het belangrijkste onderwijs- en wetenschappelijk instituut van Ierland, waaraan in tegenstelling tot destijds nu ook vrouwen en katholieken mogen studeren. Wereldberoemd is Trinity College echter vanwege het ‘Book of Kells’. Dit rond 800 door monniken geschreven en geïllustreerde boek, behoort tot de mooiste ter wereld.

Guiness Hop Store BetweenBusiness Focus on Hos Voor liefhebbers van het ‘zwarte spul’ is een bezoekje aan deze brouwerij een must. Hier loop je rustig langs borden, waarop het BetweenBusiness Cruise brouwproces staat beschreven. Maar de grootste attractie is wel de expositie van amusante reclame uitingen door de jaren heen, Eigen zoals ‘My Goodness My Guiness’. BetweenBusiness Gevestigd in James’s Gate, Cra-land ne Street en dagelijks geopend.

Sint Patrick’s Cathedral De uit 1190 daterende St. Patricks Kathedraal – gewijd aan de beschermheilige van Ierland – is een grote en prachtige kerk. Hier bevindt zich onder meer de gedenksteen van de schrijver van ‘Gulliver’s Travels’, Jonathan Swift, die van 1667 tot 1745 leefde. Er zijn ook nog andere praalgraven te zien zoals die van de familie Boyle uit de 17e eeuw,, waartoe de wetenschapper Robert Boyle behoorde. Daarnaast zijn er de gedenktekens voor de Ierse soldaten die in de vele oorlogen van het Britse Rijk gesneuveld zijn.

BetweenBusiness Hotelnieuws

Winkelen Wat is een stedentrip zonder winkelen? In Dublin kom jeBooks volleBetweenBusiness dig aan je trekken. De voornaamste winkelwijken in het centrum zijn Liffey (van Henry Street) en O’Connell Street tot het excluBetweenBusiness Destination sievere Grafton Street gebied. In Nassau Street moet je zijn voor Ierse kwaliteitsproducten zoals kristal, tweed kleding en keramiek. Ierse mode vind je Special in KilBetweenBusiness kenny en ook bij House of Ireland en Barney Woollen Mills. De grootste boekenwinkel in deze UNESCO ‘literatuurstad’ is Hodges Figgis. Antiek wordt verkocht in het Powercourt Townhouse Special Centre en antiek- en verzamelbeurzen worden elke zondag gehouden in Newman House.

The Little Dublin Museum Een bekroond museum, speciaal opgezet door Dubliners voor Dubliners. Een pareltje: voorheen verborgen en onbekende juweeltjes, waaronder veel historische erfstukken. Voor de echte U2-fans is er een U2-expositie. Temple Bar Wie Dublin zegt, denkt aan Temple Bar. Een bezoek aan Dublin is niet compleet zonder een bezoek aan dit bruisende uitgaanscentrum. Was het in de tachtiger jaren van de vorige eeuw nog een armetierig stadsdeel, vandaag de dag is het een moderne wijk, waar straatmuzikanten en andere kunstenaars en kunstenmakers de aandacht van het publiek vragen. Restaurants worden afgewisseld door eetstalletjes en pubs. De centrale plek van Temple Bar is Meeting House Square met

Bereikbaarheid: Rechtstreekse vlucht met KLM naar Dublin Airport. Vanaf de Airport rijden er elke 20 minuten Airlink bussen naar het centrum. www.klm.com www.VisitDublin.com

49


buitenzijde cover JULI AUG 2015 def.indd 1

TR A V E L

TRAVEL

Geen nummer missen? Neem een abonnement!

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 17, JULI/AUGUSTUS 2015, € 6,95

MAG

Winter

AZIN JAAR

E VO

GANG

OR BU

17, OK

TOBE

ITEN

R 201

On the Move

‘t BE

5, €

2015 - 2

SAIL AMSTERDAM

6,95

DRIJ

F

016

Ser vië Wilder Kaiser

Cambridge

Focus on Hospitality

De Veluwe

Ker stm

Kur a

Hull and a

unie k stad shot el in

Cur ac

..in

-

Wil lem stad

ao

gesp rek met

ar met kten o.a. Fran in D furt am uitsla mai nd n Van Trav der el en V Vaka alk ntie Jere s z de la Sher F ry is ro teru nt Win era g! ters por tbijla ge 2 015 -201 Zom 6 er 2 016

WWW.BETWEENBUSINESS-TRAVEL.NL

Polen Königs leiten

17-08-15 15:51 www.r eisvraag baak.nl

WW

W.B ET

WEE

NBUS

INES

S-TR

AVEL

.NL

Speciale aanbieding voor een abonnement, dat het beste bij u past en ontvang extra 4 keer per jaar gratis de UIT & REIS bijlage over vakantie & vrije tijd.

Om voortaan geen enkele editie van BetweenBusiness-travel – het magazine dat al ruim 19 jaar inspireert en informeert over activiteiten buiten ’t bedrijf – te missen, neemt u simpelweg een jaarabonnement. De voordelen van zo’n abonnement zijn talrijk, om er maar een paar te noemen: • U ontvangt Between Business-travel automatisch op de zaak en als eerste op uw bureau of leestafel • U betaalt per nummer aanzienlijk minder dan in de losse verkoop • U ontvangt 4 keer per jaar gratis de UIT & REIS bijlage voor vakantie & vrije tijd • U ontvangt maandelijks de digitale nieuwsbrief • U kunt elke editie tevens gratis downloaden op smartphone of tablet • U profiteert van speciale abonnee acties en voordelen Voor een jaarabonnement met de hierboven genoemde voordelen betaalt u , inclusief verzendkosten slechts € 23,Omdat het in de praktijk vaak handig is om over meerdere exemplaren te beschikken, betaalt u voor een extra magazine een toeslag van € 10,- op jaarbasis. Aanmelding: info@betweenbusiness.travel/info@mediacompanyholland.nl


Meet Work Stay Met ons concept ‘Meet Work Stay’ komen wij tegemoet aan de wensen van de moderne zakelijke reiziger. Zo kunnen onze zakelijke gasten via postillionhotels.com last minute vergader- en werkplekken online boeken en direct betalen met creditcard. Uniek in Nederland! Wij zijn dé vergaderexpert en zorgen ervoor dat u op al onze locaties zorgeloos kunt vergaderen. Mocht er toch iets misgaan fixen we dit binnen 15 minuten! Dat is onze 15-minute fix garantie.

POSTILLIONHOTELS.COM

Brainfood concept | Vergaderen is topsport Brainfood verhoogt de concentratie, zit boordevol gezondevoedingsstoffen en vermindert de after meal dip.

Amersfoort | Amsterdam Arnhem | Bunnik | Deventer Dordrecht | Haren | Rotterdam


Schiphol verbindt. Al 100 jaar.

2014

2015

2009

2003

2009

1990 1970

1970

1970

1966

1956

1937

1945 1938

1958

1937

1935

1932

1918

1920

1916

1930

1929

Profile for Between Business travel

BB travel september-oktober 2016 web  

The fall edition of the Between Business corporate travel magazine

BB travel september-oktober 2016 web  

The fall edition of the Between Business corporate travel magazine

Advertisement