__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 21, juni/juli 2018, € 6,95

Pilsen,

meer dan pils alleen

Westerwald Raiffeisen

On the Move

Ocean Drive Hotels

Klassehotels in Spanje

Gerard van den Tweel

Entrepeneur pur sang

WWW.BETWEENBUSINESS.TRAVEL


Inhoud JAARGANG 21, juni/juli 2018

TRAVEL

04

24

10

30

On the Move

BB-Interview G. van der Tweel

OD Hotels BB-cruise

32

13

Hotelnieuws

BB-Break Pilsen

39

16

Focus On Hospitality

BB-City Brussel

39

19

BB-Break Westerwald

Uitgever: Media Company Holland Hoofdredacteur: Bert van den Berg bert@betweenbusiness.travel Eindredacteur: Marijke Bongaards marijke@betweenbusiness.travel Redactieadres: Berkenoord 30, 8172 AV Vaassen Tel.: 0578 - 576 224 info@betweenbusiness.travel www.betweenbusiness.travel

Boekenrubriek

Aan dit nummer werkten verder mee: Evelyne van Cleven Florbela Baltazar Romy den Ouden Evert Jan de Rooij Erna Lise Snoeij Elvira Wilthagen Advertenties: BetweenBusiness.travel Vormgeving: GM Productiemanagement Haarlem

Druk: GM Productiemanagement Haarlem Abonnementen: klantenservice@aboland.nl www.aboland.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

Air Miles en Vliegwinkel.nl kondigen BetweenBusiness Traveller samenwerking aan BetweenBusiness Transport Dankzij deze nieuwe samenwerking kunnen spaarders in ruil voor Air Miles tegen een BetweenBusiness Incentives gereduceerd tarief vluchten boeken bij Vliegwinkel.nl. Korting op vliegreizen staat in de top 5 van gewenste inwisselmogelijkheden. BetweenBusiness Interview

dien past deze samenwerking goed binnen de recente ontwikkelingen van ons spaarprogramma, want met Mastercard kan men tegenwoordig ook buiten Nederland Air Miles sparen. Zo kun je direct de ingewisselde Air Mils weer tijdens je reis terugverdienen”.

Commercieel directeur Benelux Thomas WolBetweenBusiness Wellness ters van Vliegwinkel.nl: “bij Air Miles denk Overigens kun je Air Miles ook doneren ik aan mooie sterke Nederlandse merken en aan een goed doel, zoals Nationaal Fonds BetweenBusiness Break uitzonderlijke reisdeals. Dat maakt de comKinderhulp, Warchild, Stichting AAP en bij binatie met Vliegwinkel.nl – dat sinds 1989 Justdiggit. Focus on Hospitality BetweenBusiness vliegtickets aan biedt – vanzelfsprekend. Ook Jacques Hoendenvangers, directeur van Cruisede orgaBetweenBusiness Loyalty Management Netherlands, nisatie achter het Air Miles spaarprogramma, isBetweenBusiness blij met de samenwerking. “Spaarders Eigen land associëren Air Miles nog steeds met vliegen. Zeker in een jaar, waarin de 5 jarige geldigHotelnieuws BetweenBusiness heid van veel Air Miles gaat verlopen, is deze inwisselmogelijkheid zeer welkom. Boven-

Airbus A350-1000 nieuwste aanwinst voor Cathay Pacific

BetweenBusiness Books Destination BetweenBusiness FedEx koopt extra Special en 777’s BetweenBusiness767’s Boeings Special BetweenBusiness Citytrip

Cathay Pacific heeft onlangs in Toulouse de eerste A350-1000 in ontvangst genomen. Het is de eerste van 20 longhaul vliegtuigen voor de airline uit Hongkong. Interessant voor de Nederlandse markt is dat Cathay Pacific dit type per 1 december a.s. gaat inzetten op de lijn Amsterdam-Hongkong.

Pakketvervoerder FedEx heeft bij Boeing een aanvullende order geplaatst voor 12 Boeing 767F’s en 12 B777F’s. De toestellen zullen worden ingezet om aan de groeiende vraag naar vrachtvliegtuigen te kunnen voldoen.

Cathay Pacific introduceerde de A350-1000 op 1 juli op regionale routes vanuit Taipei als eerste bestemming. De eerste verre route is direct een prestigieuze: Washington DC.

De vrachtmarkt groeide vorig jaar met zo’n 10% en vertoont ook dit jaar groeicijfers, wat terug te zien is in de vliegtuigverkoop.

In oktober wordt Madrid de tweede bestemming, op 1 december gevolgd door Amsterdam Schiphol Airport. Ook Tel Aviv, Manchester en Zűrich zullen komende winter vanaf de thuisbasis Hongkong worden aangevlogen.

Boeing ontving dit jaar al bestellingen voor 50 vrachtvliegtuigen. Met de order van FedEx is volgens catalogusprijzen $ 6,6 miljard gemoeid. De B767F – gebaseerd op de Boeing 767-300ER kan ruim 58 ton vracht vervoeren. De grotere B777F biedt ruimte aan maar liefst 102 ton vracht.

Op de dagelijkse lijndienst naar Schiphol neemt de nieuwe A350-1000 de plaats in van de Boeing 777-300ER. De A350-1000 heeft een nieuw interieur en biedt plaats aan 334 passagiers, waarvan 46 in de Businessclass, 32 in de Premium Economy en 256 in de Economy Class.

FedEx vliegt op dit moment al met 57 Boeing 767F’s en 35 B777F’s, naast talloze Boeing 757’s, Airbus A300’s, Airbus A310,’s, ATR42’s, ATR72’s, Mc.Donnell Douglas MD-11’s en Douglas DC10’s.

Ten opzichte van de Boeing 777-300ER liggen de operationele kosten 15% lager. De grotere efficiëntie is vooral te danken aan de aerodynamica en de geavanceerde Rols Royce Trent XWB-97 motoren.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van vrachtvliegtuigen van andere airlines.

Meer info: www.cathaypacific.com 4


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

easyJet is voor uitbreiding Heathrow Uitbreiding Heathrow leidt tot lagere prijzen en betere Europese verbindingen easyJet heeft bevestigd, dat de uitbreiding van de luchthaven London Heathrow het mogelijk zou maken voor lage-kostenmaatschappijen om vanaf deze luchthaven te gaan vliegen.

periode is het aantal Europese vluchten gestegen met 91% voor de hele industrie.

Een toename in concurrentie op Europese routes en routes in het Verenigd Koninkrijk leidt tot een daling in ticketprijzen van circa 30% van deze routes op Heathrow. Dit leidt tot nieuwe Europese bestemmingen en routes binnen de UK en geeft een belangrijke extra impuls aan de hub-luchthaven.

Een daling van 40% in het aantal stoelen op binnenlandse vluchten

Een daling van 13% in het aantal stoelen op Europese vluchten

Een daling van het aantal bestemmingen binnen de UK van 14 naar 8

Passagiers die gebruik maken van luchthaven Heathrow hebben de afgelopen jaren een continue daling gezien in het aantal routes en vluchten naar binnenlandse en Europese bestemmingen. In de periode 2000-2017 is het aantal passagiers op Heathrow gegroeid met 21%. In dezelfde

In totaal zijn dit 200.000 minder stoelen op kortere afstanden. Door de beperkte capaciteit op Heathrow is passagiers de mogelijkheid ontnomen om gebruik te kunnen maken van lage-kostenmaatschappijen op Europese routes.

Air Transat voor het laatst met A310 op Schiphol

Op Heathrow deed zich echter het volgende voor:

BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport De ervaring van easyJet is, dat wanneer BetweenBusiness het een markt betreedt, Incentives zoals die op Heathrow nu bestaat, dat het tickets voor een circa 30% lagere prijs kan aanbieden dan BetweenBusiness Interview de traditionele maatschappijen. Dat komt door het operationele model waarmee de BetweenBusiness Wellness kosten per passagier significant lager liggen dan bij andere luchtvaartmaatschapBetweenBusiness Break pijen.

Zo vliegt easyJet met toestellen dieHospitality voor Focus on BetweenBusiness een goede prijs zijn aangeschaft en waarmee alle piloten, bemanning en onderCruise BetweenBusiness houdsteams overweg kunnen. Daarnaast zijn door efficiënt gebruik van ruimte en hoge bezettingsgraad easyJet toestellen Eigen land BetweenBusiness vaal goed gevuld en wordt er veel bespaard op gewicht van stoelen, vloerbedekking en trollies. Hotelnieuws BetweenBusiness Meer info: www.easyJet.com

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

Etihad Airways ziet af van Boeing 777X Etihad Airways wil mogelijk af van een bestelling van 25 Boeing 777X toestellen. De luchtvaartmaatschappij uit Abu Dahabi kampt met financiële strubbelingen en wil de vlootplannen voor de toekomst bijstellen, meldt persbureau Reuters. Etihad Airways verslikte zich in investeringsprojecten zoals Alitalia en airberlin en stroomlijnde de afgelopen tijd al de vloot en het personeelsbestand.

Air Transat vliegt vanaf nu in principe niet meer met de Airbus A310 op Schiphol. Alle vluchten worden vanaf nu uitgevoerd met de A330. De A310 zal in 2019 definitief het veld ruimen bij Air Transat en wordt deels vervangen door de nieuwe A321LR. Air Transat vliegt al jaren op Schiphol. Eerst met de Lockheed L-1011 TriStar en de B757200, later met de Airbus A310 en A330. De oude A310 toestellen, waarvan Air Transat er nog zeven heeft, is eind juni verdwenen in het schema van vluchten op Nederland. De Airbus A330 biedt per toestel 100 extra zitplaatsen. Bovendien hebben reizigers in dit toestel – in tegenstelling tot in de A310 – de beschikking over inflight entertainment bij elke stoel. Air Transat verbindt Schiphol met de Canadese steden Calgary, Toronto en Vancouver.

5

Bronnen melden aan Reuters dat Etihad Special BetweenBusiness de order voor de B77X, die in 2020 moet gaan vliegen, wil uitstellen of annuleren. De luchtvaartmaatschappij is hierover in Special gesprek met Boeing. DeBetweenBusiness boete voor het annuleren van de bestelCitytrip ling zou minder kosten dan het nodeloos in de vloot hebben van een groot toestel zoals de B777X- een verlengde versie van de huidige B777-serie.


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness Travellerservice in Economy Class KLM start nieuwe Er komt een nieuwe versie Transport in BetweenBusiness Economy Class op internationale KLM-vluchten. Het nieuwe concept sluit goed aan bij de BetweenBusiness Incentives behoeften van passagiers. Aan het begin van de intercontinenBetweenBusiness Interview tale vlucht ontvangen Economy passagiers straks een flesje BetweenBusiness Wellness water, een verfrissingsdoekje en een koptelefoon, waarmee zij zich direct kunnen installeren voor de reis. BetweenBusiness Break

Door de ruimte op het nieuwe maaltijdplateau beter te benutten, passen er meer plateaus in een trolley zodat passagiers een snellere service krijgen. De nieuwe service sluit ook beter aan op de behoeften van de klant. De hoeveelheid eten en drinken aan boord blijft hetzelfde, terwijl de kwaliteit van de service verbetert.

Na deze welkomstservice biedt KLM de BetweenBusiness Focus on Hospitality passagiers een uitgebreid keuzemaaltijd op vluchten vanuit Amsterdam.

BetweenBusiness Cruise

Op een intercontinentale dagvlucht vanuit Amsterdam bestaat de vernieuwde maaltijdEigen land BetweenBusiness service onder andere uit een warme maaltijd naar keuze, een grote en rijkelijk gevulde salade en een dessert. OpHotelnieuws BetweenBusiness de medium- en lange intercontinentale vluchten worden naast gewone snacks ook nog extra versnaperingen uitgeserveerd, zoals ijsjes, zoetigBooks BetweenBusiness heden en hartige snacks. Passagiers hebben ook de mogelijkheid deze versnaperingen in de galley te halen. Destination BetweenBusiness De eerste negen bestemmingen waar de nieuwe service al op 1 juli isSpecial aangeboden zijn: BetweenBusiness Bonaire (via Aruba), Entebbe (via Kigali), Fortaleza, Osaka, Hongkong, Vancouver, Seoul, Rio de Janeiro en Houston. Special Vanaf 28 oktober – met ingang van de winterdienstregeling – is de service beschikbaar BetweenBusiness Citytrip op alle intercontinentale vluchten.

Ryanair: nieuwe Marokkaanse route vanaf vliegveld Weeze. Vanaf het vlakbij de Nederlandse grens gelegen vliegveld Weeze gaat Ryanair komend winterseizoen 2 keer per week vliegen naar de bij toeristen populaire stad Essaouira aan de Atlantische kust. De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 737-800 met in totaal 189 stoelen. Het is de 8ste bestemming van deze luchtvaartmaatschappij in Marokko vanaf Weeze, naast Agadir, Fez, Marrakesh, Nador, Oujda, Rabat en Tanger www.ryanair.com

Deze vluchten zijn onderverdeeld in dag- en nachtvluchten, maar ook in drie verschillende zones: •

Korte intercontinentale vluchten

Middellange intercontinentale vluchten

Lange intercontinentale luchten

Het aanbod van de totale service verschilt per zone en sluit zoveel mogelijk aan bij het bioritme van de passagiers. Ook worden er op alle vluchten, net als voorheen, alcoholische en niet-alcoholische dranken aangeboden. In de nieuwe cao voor cabinepersoneel is afgesproken, dat er een bemanningslid minder wordt ingezet op een groot aantal intercontinentale vluchten. Daarbij hoort een service in Economy Class die efficiënter is.

KLM maakt de catering aan boord zo duurzaam mogelijk. Op alle KLM-vluchten wordt UTZ gecertificeerde of fairtrade chocolade en koffie geserveerd. Op de vluchten vanaf Amsterdam gebruikt KLM uitsluitend gecertificeerde, diervriendelijk geproduceerde kip- en eiproducten voor de maaltijden aan boord. Hier heeft KLM onder andere de Good Egg Award en de Good Chicken Award voor ontvangen. Waar mogelijk is de catering op de vluchten vanaf buitenstations ook duurzaam. Ook het nieuwe intercontinentale Economy concept blijft zo duurzaam mogelijk. De nieuwe plateaus en het nieuwe bestek zijn lichter van gewicht, wat helpt met het verlagen van CO2 uitstoot. Tenslotte is de papieren placemat van de maaltijdtray verdwenen, wat miljoenen vellen papier op jaarbasis bespaart. Meer info: http://nieuws.klm.com/klm-startnieuwe-service-in-economy-class/

Rotterdam The Hague Airport : inchecken op de parkeerplaats Passagiers, die vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrekken, kunnen vanaf nu hun koffers op de parkeerplaats inchecken. Daardoor hoeven zij hun zware bagage niet meer zelf naar de terminal te slepen. De zogenaamde Remote Service is beschikbaar op het parkeerterrein P3 ( Lang Parkeren). De bagage wordt vanaf hier met speciale karretjes naar het terminalgebouw gebracht en in het bagagesysteem opgenomen. Na het afgeven van de bagage kunnen de passagiers rustig naar de veiligheidscontrole lopen, waardoor ze niet meer in de vertrekhal in de rij hoeven te staan. 6


Reizen op rolletjes Slimme alles-in-één reistrolley als handbagage Een groot deel van alle zakelijke reizigers reist bij voorkeur slechts met handbagage. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook aanzienlijk tijd bij het in- en uitchecken. De nieuwe Leitz Complete Handbagage Trolley voldoet aan de strenge richtlijnen voor handbagage bij de belangrijkste vliegtuigmaatschappijen. In deze slim ingericht reiskoffer kun je al je apparaten, zoals laptop en telefoon kwijt, terwijl er ook nog voldoende ruimte is voor kleding en andere reisbenodigdheden voor een korte businesstrip. Dankzij z’n slimme opbergsysteem heb je niet alleen je reisdocumenten altijd binnen handbereik, ook biedt het voorste compartiment direct toegang tot laptop en toilettas, voor een snelle bagagecontrole.

Ondanks zijn lichtgewicht uitvoering is de trolley van zeer hoge kwaliteit en biedt veel gebruiksgemak. Dankzij een slim opbergsysteem met maar liefst 10 verschillende vakken, kun je al je reisbenodigdheden handig organiseren met onder andere aparte vakken voor kleding, een laptop, kabels en een toilettas en een aparte pennen- en sleutelhouder. Daarnaast beschikt de trolley over een verstelbare trekstang en een TSA gecertificeerd combinatieslot, zodat alle vakken veilig op slot kunnen, maar de inhoud van de trolley nog gewoon door de douane kan worden gecontroleerd.

De tassen en koffers van Leitz Complete Smart Traveller zijn niet alleen slim en comfortabel, ze mogen ook zeker gezien worden met een design dat functionaliteit en stijl combineert. Meerde artikelen uit de collectie hebben al internationale design prijzen in de wacht gesleept: zowel de prestigieuze Red Dot Award 2015 als de iF Design Award 2015. De adviesprijs is vanaf € 195,- (incl. BTW) en is onder andere verkrijgbaar bij www.bol.com info: www.leitz.com/complete


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

Vol Schiphol niet langer de best verbondene Europese BetweenBusiness Traveller luchthaven BetweenBusiness Transport Schiphol staat niet langer op de eerste plaats in de ACI ranglijst van Europese luchthaven met de BetweenBusiness Incentives beste connectiviteit. Frankfurt Airport is de Nederlandse nationale luchthaven voorbij gestreefd en neemt nu de koppositie in. BetweenBusiness Interview

In het afgelopen jaar is de connectiviteit van BetweenBusiness Wellness Schiphol niet gedaald, maar ook niet gestegen. Doordat de luchthaven aan de slotlimiet van BetweenBusiness 500.000 per jaar zit, is hetBreak lastig om meer vluchten toe te voegen. Frankfurt Airport is in de gunstige positie om wel door te groeien. Focus on Hospitality BetweenBusiness Air Councel Internationale (ACI) doet elk jaar onderzoek naar hoe goed luchthavens Cruise verbonden BetweenBusiness zijn. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het aantal bestemmingen dat wordt aangevlogen, BetweenBusiness Eigen land maar ook met welke frequentie dat gebeurt. London Heathrow, Parijs Charles de Gaulle en Hotelnieuws BetweenBusiness Instanbul Atatűk staan respectievelijk op plaats 3,4 en 5 van de ACI ranglijst.

BetweenBusiness Books

Berlin Tegel Airport gaat voorgoed dicht.

BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

Hoewel de Berlijnse bevolking vorig jaar in een raadgevend referendum nog vóór het openhouden van Tegel Airport stemde, heeft het deelstaatparlement nu besloten dat de luchthaven dicht moet.

al eerder hebben laten weten de uitslag van het raadgevend referendum naast zich neer te leggen. Bij de stemming in het parlement bleken er 90 voor en 59 tegen de sluiting te zijn.

Precies een half jaar na de opening van de nieuwe luchthaven Brandenburg, gaan de deuren op slot, zo meldt de Berliner Morgenpost.

Berlin Brandenburg moest al in 2011 operationeel zijn, maar door immense problemen met de brandveiligheid is de opening uitgesteld tot 2020 of zelfs nog later.

Het besluit van het Berlijnse deelstaatparlement komt niet als een verrassing, aangezien de linkse partijen de meerderheid hebben en

8


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness

Van flessenjongen tot multimiljonair BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special In gesprek met …. Gerard van den Tweel, 50 jaar ondernemer

Special

BetweenBusiness Citytrip

Tekst: Bert van den Berg

Fotografie: Van den Tweel Groep / Erwin Neles

Jubilaris met een tomeloze energie, die in 50 jaar uitgroeide van plaatselijke kruidenier tot internationale allrounder. Zakenman en tegelijkertijd maatschappelijk een zeer geëngageerde weldoener. Maar wie is de mens achter deze succesvolle entrepreneur pur sang? Weliswaar geboren en getogen in Nijkerk, is Gerard van den Tweel in de 50 jaar van het ondernemer zijn, een prominente betweenbusiness-traveller geworden. Met een fijne neus voor kansen, mogelijkheden en uitdagingen, pionierde hij niet alleen dicht bij huis, maar ook aan de andere kant van de wereld.

In 1990 zette ik mijn eerste schreden in de horeca sector met de bouw van een hotel in Nijkerk.

“Al op vijfjarige leeftijd hielp ik mee in de kruidenierszaak van mijn ouders als ‘flessenjongen’, verantwoordelijk voor het sorteren van lege flessen. Het echte vak leerde ik bij Jac. Hermans in Amsterdam, waar ik na afronding van de middelbare handelsschool en de kruideniersvakschool een aantal jaren veel werkervaring opdeed’. Zijn ondernemerscarrière begon in 1968 toen hij in het bedrijf van zijn ouders – de eerste supermarkt in Nijkerk – aan de slag ging. Samen met zijn vrouw Klasien, zijn drijvende kracht op de achtergrond, begon van den Tweel hier aan de bouw van het conglomeraat van bedrijven op het gebied van retail, horeca en vastgoed.

De retailgroep van de Van den Tweel Groep slaat zijn vleugels uit en bouwt een supermarkt over zee: het eerste AH filiaal in Willemstad op Curaçao. Vanaf de eerste dag een groot succes en nog in hetzelfde jaar, in 2007, gaat de IFC (International Fresh Company) daar van start. Er volgen een bakkerij, slagerij en horecagroothandel op Bonaire en de Van den Tweel Groep neemt de prestigieuze supermarkt Ling & Sons op Aruba over. Op Curaçao komt een tweede supermarkt van de Van den Tweel Groep, evenals op Bonaire.

Hij ging van start met enkele supermarkten, aanvankelijk in Nijkerk en directe omgeving, maar later ook verder daar vandaan. In de jaren ’80 zocht Van den Tweel met zijn winkels als een van de eersten aansluiting bij de destijds nieuwe Albert Heijn-franchiseformule. Ook was hij een tijdje voorzitter van de landelijke vereniging van Albert Heijn Franchisers. De retail vormt nog steeds de basis onder de variëteit van verschillende activiteiten.

En intussen pionierde hij ook nog in Suriname. “Begin dit jaar heb ik samen met Jules Fernandes de ‘Van den Tweel Fernandes Store’ in Paramaribo geopend. De mix van groothandel en winkel is uniek in Suriname, want zowel bedrijven als particulieren kunnen hier terecht voor Nederlandse (AH) producten, waaraan in Suriname grote behoefte is”.

“In 1990 zette ik mijn eerste schreden in de horeca sector met de bouw van een hotel in Nijkerk. Hotel-Restaurant Ampt van Nijkerk werd destijds feestelijk geopend door de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Yvonne van Rooij. Ruim vijf jaar later volgde de bouw van het multifunctionele evenementencentrum ‘Hart van Holland’. Hierna volgden een uitbreiding van het Ampt van Nijkerk met extra kamers, de bouw van het prachtig in de natuur gelegen hotel- en congrescentrum ‘de Heerlickheijd van Ermelo’ en de aankoop van Restaurant Mariënhof in Amersfoort”.

Sinds 2011 is Van den Tweel honorair consul van Suriname in Nederland. Al rond het einde van de negentiger jaren in de vorige eeuw, had hij zich verdiept in de mogelijkheden, die dit land kon bieden. In zijn functie als honorair consul is hij voortdurend bezig het bedrijfsleven te stimuleren om te investeren in Suriname en

10


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness

met succes zoals te zien is op het gebied van onder meer machinebouw, houtverwerking en de im- en export van agro-producten.

BetweenBusiness Break

Ook als het gaat om toerisme en recreatie heeft hij al de eerste resultaten kunnen boeken. Zo kreeg hij het voor elkaar, dat een 14-tal ondernemers gezamenlijk werkt aan de aanleg van een toeristische fietsroute vanuit Paramaribo langs de Commewijne rivier via onder andere Mariënburg naar Bakkie.

BetweenBusiness Focus on Hospita BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

De economische betekenis van toerisme is voor dit land dermate groot, dat hij zich ook wil gaan inspannen om Suriname nog meer als vakantiebestemming te promoten.

BetweenBusiness Hotelnieuws

Naast de vele winkels en hotellerie zit er ook heel veel vastgoed in de beleggingsportefeuille van Gerard van den Tweel. Zo heeft hij een speciale formule in samenwerking met Snippe Projecten ontwikkeld voor een AH op de Campus Diemen Zuid, op 10 minuten met de metro van Amsterdam. Op deze plek stonden kantoorpanden, die niet meer gebruikt werden en nu een heel nieuw leven hebben gekregen. De twee zoons van Gerard en Klasien zitten beiden in het familieconcern. Edward sinds 1992 als directeur van de gehele retailgroep en George sinds 2002 als directeur Vastgoed en Projectontwikkeling. Continuïteit is dus verzekerd.

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special

Gelukkig blijk ik er een neus voor te hebben om te zien, waar de mogelijkheden liggen.

BetweenBusiness Citytrip

Terugkijkend op 50 jaar ondernemerschap, denkt Gerard van den Tweel vooral aan de vele uitdagingen. Het telkens maar blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Volgens hem is ondernemen ook investeren in werkgelegenheid. “Gelukkig blijk ik er een neus voor te hebben om te zien, waar de mogelijkheden liggen. Tegen jonge ondernemers zeg ik altijd “probeer je zo goed mogelijk te oriënteren, voordat je tot een beslissing komt. Luister goed naar je adviseurs en je omgeving”. “Belangrijk vind ik ook dat je sociaal-maatschappelijk meedenkt en je verdiept in de problematiek van je directe omgeving. Kijk waar je een steentje kunt bijdragen, want je moet als het ware maatschappelijk gedragen worden. En last, but not least houd ik een startende ondernemer voor: overleg goed met het thuisfront, want in 40 uur per week kun je het niet verdienen. Je hebt zo’n 70 à 100 uur per week nodig om succesvol te kunnen zijn”. Wat zijn de mooiste ervaringen uit 50 jaar ondernemen? “Daartoe behoren zeker mijn activiteiten op Curaçao en de andere twee ABC-eilanden. Het kostte weliswaar heel veel tijd en energie om dit alles tot stand te brengen. Ja, het was echt pionieren om daar de eerste winkel te bouwen, maar dankzij de goede contacten met de Curaçaose bevolking wist ik dat ik op de goede weg was. Er was namelijk grote behoefte aan levensmiddelen uit Nederland. Achteraf bezien speelden mijn contacten met de overheid en de politiek op de ABC-eilanden een cruciale rol. Zelfs van de Minister-president van Curaçao kreeg ik allerlei praktische adviezen over hoe je daar ter plaatse moet ondernemen. Uiteindelijk bleek mijn maatschappelijke betrokkenheid daarbij de sleutel tot het succes. En ten aanzien van de medewerkers was het voor mij al snel zonneklaar: behandel je mensen met respect, je krijgt er heel veel voor terug”.

11


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

De lijst van onderscheidingen is indrukwekkend:

BetweenBusiness Focus on Hospitality

Linnaeus penning van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel

BetweenBusiness Cruise

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

BetweenBusiness Eigen land

Commandeur in de Orde van de Heilige Gregorius de Grote

BetweenBusiness Hotelnieuws

Mr. D.U. Stikker plaquette van de VVD

Paul Harris Award door Rotary Club of Curaçao

Ridder van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem

Commandeur in de Orde van Sint Silvester

Grootkruis in de Orde van Sint Silvester

Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster van Suriname

Commandeur in de Orde van Pius

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

De naam Van den Tweel blijft op de gevels en Gerard blijft nog minimaal 5 jaar verbonden aan deze Caribisch-Nederlandse supermarkten. Men zal hem daar dus nog regelmatig zien, waarbij hij en Klasien kunnen blijven genieten van hun huis op Curaçao. Kijkend naar de mens achter deze succesvolle entrepreneur, valt steeds meer op dat we te maken hebben met een veelzijdige, boeiende en zeer markante persoonlijkheid. Iemand met een bewonderenswaardig verantwoordelijkheidsgevoel, niet alleen voor zijn directe omgeving, maar ook voor de plekken op de wereld waar hij als ondernemer actief is. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor 100 procent en in z’n volle betekenis – van toepassing op deze jubilaris.

Na lang onderhandelen heeft Van den Tweel onlangs zijn winkels op de ABC-eilanden verkocht. In 2017 noteerde de Van den Tweel Groep overzee een omzet van meer dan € 125 miljoen (van de totale omzet van € 270 miljoen)en dat betekende een recordjaar. Het uiteindelijke besluit had niet alleen met geld te maken, maar veel meer met vertrouwen en continuïteit.

Deze maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit de dit jaar opgerichte Van den Tweel Foundation, die een bijdrage wil leveren aan diverse algemeen nuttige activiteiten en initiatieven. Het betreft activiteiten, die bijdragen aan de gemeenschappen in en op plaatsen, waar het Van den Tweel-concern actief is.

Buiten zijn reguliere werkzaamheden is Van den Tweel onder meer ook:

12

Voorzitter Parochiële Caritas Instelling Nijkerk

Penningmeester Stichting Koninkrijksamenwerking

Ondersteuner Nationaal Fonds 4/5 mei

Vice- voorzitter en penningmeester van het Trade Promotion Team


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws

Adagio opent eerste aparthotel in Amsterdam Aparthotels Adagio – de Europese marktleider in aparthotels heeft eerste hotel in Amsterdam geopend. Het Adagio Amsterdam City South is gelegen tussen het Nederlandse polderlandschap en het business district van zowel Amsterdam Zuid als Amstelveen en op nog geen 20 minuten van Amsterdam CS. Het pand biedt ruimte aan 151 innovatieve appartementen, ontworpen om een dynamische leefruimte te creëren. De gemeenschappelijke ruimtes hebben een ‘urban’ design en bieden de gasten volop ruimte om te relaxen en te ontspannen.

De Amsterdamse metro, tram en bus is op loopafstand van het hotel en daarnaast biedt het hotel parkeergelegenheid voor haar gasten. Het hotel biedt moderne studio’s en appartementen, 24-uur receptie en gratis WIFI in het hele hotel. Alle studio’s en appartementen zijn uitgerust met een smart TV, een compleet ingerichte keuken met fornuis, magnetron, koelkast en vaatwasser.

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

Meer info: www.adagio-city.com

Het centrale concept van het design van het hotel is gebaseerd op de ‘Green Lab formule’- het bieden van het serene gevoel van de Nederlandse polder gecombineerd met elegante elementen geïnspireerd op de klassieke laboratoria. Marie Claire Pardon, general manager: “bij binnenkomst in Adagio Amsterdam City South voel je je direct op je gemak. Het is een aparthotel geïnspireerd door de directe omgeving, waar klassieke elementen en het typisch Nederlandse landschap samenkomen. Ons aparthotel heeft uitstekende locatie en goede connecties met de Zuidas, het Rai Convention Centre, het VUmc en de binnenstad van Amsterdam”.

Eden Hotels sluit zich aan bij House of Hospitality Eden Hotels en het ROC van Amsterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend in het kader van House of Hospitality. Eden Hotels onderschrijft daarmee de hoofddoelstelling van House of Hospitality om van de metropoolregio Amsterdam de meest gastvrije regio van Europa te maken.

Eden Hotels wil de samenwerking vormgeven door masterclasses en workshops aan te bieden en gaat zich oriënteren op het inrichten van een hybride leeromgeving volgens de filosofie van House of Hospitality. Léon Dijkstra wil zelf een rol gaan spelen in House of Hospitality Lab, dat innovaties en onderzoeksvraagstukken initieert.

Met de ondertekening is Eden Hotels officieel de 25ste partner van het publiek-private samenwerkingsverband. “Wij willen met onze deelname een directe bijdrage leveren aan het vergroten van de gastvrijheid en de hospitalitybelevening in de regio Amsterdam”, zei algemeen directeur Léon Dijkstra. Als belangrijke speler op de Amsterdamse hospitalitymarkt erkent Dijkstra de ambitie om meer hospitalitytalent – jong en oud – te laten instromen en meer studenten te laten kiezen voor een opleiding in de hospitality.

De samenwerking met het ROC van Amsterdam is voor Eden Hotels bovendien een uitstekende mogelijkheid om ook eigen medewerkers verder op te leiden en zo de talenten te behouden voor de organisatie. Een leven lang ontwikkelen is een belangrijke pijler van House of Hospitality.

Meer info: www.edenhotels.nl

13


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books Eerste van een reeks innovaties: Eurostar lanceert Destination BetweenBusiness een aanbod met hotels Special een pakket van trein en zorgvuldig geselecteerde hotels BetweenBusiness Eurostar biedt reizigers Special BetweenBusiness Citytrip

Eurostar, de hogesnelheidstrein die het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbindt, biedt reizigers nu de keuze uit een reeks zorgvuldig geselecteerde hotels voor een gunstig tarief wanneer de trein + hotel in één pakket boeken. Het nieuwe aanbod is samengesteld uit hotels in het centrum van Londen en voor elk budget. Ze werden gegroepeerd in verschillende thema’s om snel en gemakkelijk de perfecte reis te kunnen boeken. Van designpareltjes tot gastronomische hotspots: het nieuwe platform helpt reizigers om het perfecte hotel te vinden, elk getest en goedgekeurd door Eurostar.

Het platform werd ontworpen om vrijetijds – en zakelijke reizigers een meer gestroomlijnde ervaring te bieden bij het boeken van hun reis. Binnenkort kunnen zij bovendien hun hele reis afstemmen op een thema. Van cultuur en gastronomie tot ontspanning, een speciale gelegenheid, budgetvriendelijk of met de hele familie.

• • • • • •

Reizigers kunnen dan hun voorkeuren op het moment van boeking selecteren, om zo de perfecte hotel- en reisopties te kiezen voor hun specifieke wensen. •

Voor cultuurliefhebbers : Double tree Jilton Greenwich, St. Pacras Renaissance Voor foodies: The Kensington, The Edition Shop ‘till you drop: The Langham Om te ontspannen: The Franklin Hotel Op ontdekkingstocht: Victory House Hotel Met adembenemend uitzicht: The LaLit London

Dankzij een snelle en gemakkelijke check-in, een naadloze reis van stadscentrum en tot stadscentrum en een royale hoeveelheid toegestane bagage is Eurostar de ideale manier om naar Londen te reizen en een meer dan prettig alternatief voor een vliegreis. Meer info: www.eurostar.com

Het aanbod van hotels is de eerste van een reeks innovaties bij Eurostar.

La Marquise is Beste Bed & Breakfast van Nederland 2018 Bed & Breakfast La Marquise in het Noord Brabantse Budel is uitgeroepen tot Beste Bed & Breakfast van Nederland 2018. Deze B&B blinkt uit door haar faciliteiten en waardering van bezoekers. B&B La Marquise mag zich een jaar lang de Beste Bed & Breakfast van Nederland noemen!

de kwaliteitsverschillen tussen B&B’s inzichtelijk door middel van 1 t/m 5 Tulpen. Deelnemende accommodaties worden door een mystery guest beoordeeld aan de hand van objectieve normen. Ruim 500 B&B’s in Nederland zijn bij het Classificatiesysteem aangesloten.

B&B La Marquise behaald het afgelopen jaar een topscore in de categorie 5 Tulpen van de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie. Binnen dit systeem worden B&B’s beoordeeld en ingedeeld op kwaliteit. La Marquise krijgt bovendien uitzonderlijk goede reviews op Bedandbreakfast.nl: dé B&B Specialist van Nederland.

Meer info: www.bedandbreakfastclassificatie.nl

B&B La Marquise beschikt over 5 designsuites en een stijlvolle loungeruimte. Uniek aan deze B&B is de zwemvijver met privéstrand. Gasten genieten hier van een luxe verblijf, voorzien van ontbijt met overheerlijke streekproducten. Naar de maatstaven van het B&B-classificatiesysteem biedt deze accommodatie het allerhoogste kwaliteitsniveau. Gasten beoordelen deze B&B gemiddeld met een 9,6! Stichting Bed & Breakfast Nederland is uitvoerder van het Nederlandse classificatiesysteem voor B&B’s. De stichting maakt

14


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

Hotel Raffles Europejski Warsaw geopend

BetweenBusiness Destination Vijfsterren hotel met rijke historie en imposante kunstcollectie Begin juni is Hotel Raffles Europejski Warsaw geopend. Dit luxe hotel in de Poolse hoofdstad is gevestigd in een 160 jaar oud paleis in neo-renaissance stijl. Binnen wordt met trots de top van de moderne en hedendaagse Poolse kunst tentoongesteld. Het hotel is een ode aan Poolse vakmanschap – van de grijze marmeren wanden in de badkamer waarin de skyline van Warschau is geëtst tot de bewerkte wortelnotenhouten hoofduiteinden van de bedden.

ontbreken niet, zoals Wilhelms Sasnal, MonikaSpecial BetweenBusiness Sosnowska en Turner Prize genomineerde Goshka Macuga. Restaurant Europejski Grill serSpecial veert moderne Poolse gerechten met een ‘twist’. De beroemde Spaanse Studio Lázaro Rosa Violán BetweenBusiness Citytrip ontwierp het interieur van het restaurant. In het hart van het hotel bevindt zich de Long Bar – vernoemd naar de bar in Raffles Singapore, waar de legendarische Singapore cocktail bedacht werd. The Humidor in het hotel is de meest exclusieve lounge van Warschau met leren banken, gedimd licht en een haardvuur – ideaal voor liefhebbers van sigaren en gedistilleerde dranken.

De 106 kamers en suites zijn klassiek stijlvol ingericht met zwarte eikenhouten vloeren, hedendaagse Poolse kunst en een bibliotheekhoek. Hotel Europejski is het derde hotel van Raffles & Resort in Europa, naast Instaboel en Parijs.

Patisserie Warszawa is een bekende naam in Warschau en wordt geroemd om het heerlijke gebak.

Europejski heeft een eigen, zorgvuldig gecureerde collectie van Anda Rottenberg, voormalig directeur van de Zacheta National Galery of Art. De collectie bestaat uit circa 500 werken, gemaakt door meer dan 120 kunstenaars, waaronder de legendarische Poolse avant-gardist Tadeusz Kantor. Ook de belangrijkste vertegenwoordigers van de hedendaagse kunst

De Raffles Spa in het hotel is een oase van rust in de drukke stad. Er zijn zes behandelkamers, een sportschool, die 24/7 geopend is en een binnenzwembad. Er worden behandelingen aangeboden met exclusieve merken als Aromatherapy Associates en Sisley. Meer info: www. raffles/com/warsaw

Nieuwe design hotel in Hamburg geopend In het Stadthôfen-Quartier in de noord Duitse havenstad Hamburg is een nieuw design hotel geopend: Tortue Hamburg.

Originele fresco’s van Adrian Karbowsky uit 1910, prachtige mozaïek vloeren en imposante raampartijen.

Een hotel met luxe kamers en een gastronomie van wereldklasse, dat deze voormalige Hanzestad ‘verdient’.

Het hotel heeft 2 restaurants: De Brasserie met zitplaatsen voor 130 personen en gericht op de Franse keuken en Jin Gui, waar zo’n 160 personen kunnen aanschuiven om te genieten van exclusieve Aziatische en andere internationale gerechten.

Een dynamisch en zeer stijlvol hotel in het centrum van de stad met de flair van het Franse ‘savoir vivre’, een eeuwenoude historie en een uitstraling van rust.

Verder zijn er 2 bars: de bar blue in de lobbyhal en de bar noire met terras en wintertuin.

Vlakbij het Raadhuis, de winkelboulevards en de beroemde Jungfernstieg is dit een ideaal hotel voor zowel de zakelijke- als de vrije tijds gast.

Voor evenementen, banketten en andere festiviteiten zijn er 3 prachtige gedecoreerde salons beschikbaar.

Het ‘Franse tintje’ vindt zijn oorsprong in het feit dat deze stad tussen 18061814 een departement was van Parijs en dat Napoleon in deze straat zelfs overnacht zou hebben. Dan blijft er altijd wel wat Franse invloed hangen. Tel daarbij op dat Hamburg als wereldhaven altijd al gericht op de wereld is geweest en kosmopolitisch genoemd kan worden.

Het hotel heeft126 kamers, waaronder 114 tweepersoons kamers, 8 suites en 4 long-stay appartementen. Overigens: de naam ‘Tortue’ betekent schildpad – een dier dat alle rust neemt, zelf zijn gang gaat en zich niet op laat jagen. En laten dat nu precies de kenmerken van dit hotel zijn!

Een enorme aanwinst voor Hamburg – een plek waar je gezien wilt worden.

Meer info: www.tortue.de

15


BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

Kunst, cultuur en sterrengastronomie aan de Rijn BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

Mannheim opende op 1 juni de spectaculaire BetweenBusiness Destination nieuwe Kunsthalle BetweenBusiness Special In de Duitse kunst- Special en cultuurstad Mannheim is op 1 juni j.l. de nieuwe Kunsthalle geopend: het grootste, nieuwe museum van Duitsland. De nieuBetweenBusiness we Kunsthalle is gevestigd Citytrip in een van de mooiste en grootste Jugendstilfabrieken. Het nieuwe museum is daarmee een ‘stad in een stad’ en heeft door de grote ramen – die veel licht doorlaten – een kosmopolitische uitstraling.

collectie met gerenommeerde werken van Francis Bacon en Édouard Manet. Particuliere investeerders, de stad Mannheim en diverse stichtingen hebben gezamenlijk zo’n € 70 miljoen geïnvesteerd in dit innovatieve, op maat gemaakte, architectonische ontwerp van het Duitse architectenbureau Gerkan, Marg en Partners.

De Kunsthalle Mannheim is een ’s werelds eerste openbare collecties van moderne kunst. Het museum werd meer dan honderd jaar geleden geopend en heeft een verzameling internationale kunstwerken van Édouard Manet tot Francis Bacon en een focus op beeldhouwkunst, die uniek in Duitsland is.

De zeven tentoonstellingshallen zijn omringd door een transparant en bronskleurig metalen net en worden met elkaar verbonden door bruggen, terrassen en een daktuin.

Door de grootte van het museum is het doel dan ook om een vitaal onderdeel van het stedelijk leven te worden. De entree dient als verlengstuk van de straat en nodigt mensen uit in het centrale atrium.

Mannheim is niet alleen een perfecte bestemming voor kunst- en cultuurliefhebbers. Met zes Michelin-sterrenrestaurants op slechts een paar minuten lopen van elkaar, is de stad een hotspot geworden voor culinaire liefhebbers.

Daar kunnen zij de Kunsthalle verkennen met zijn galerijen, creatief laboratorium, restaurant en winkel.

Mannheim biedt nieuwe, exclusieve en hoogwaardige gastronomische concepten, die kunnen worden gecombineerd met winkelen.

Een oppervlakte van zo’n 13.000 m² - gelijk aan ongeveer 2 voetbalvelden – biedt nu nog meer ruimte voor kunst. 13 Galerijen zijn hieraan volledig gewijd en daarnaast is nog 1.500 m² beschikbaar voor wisselende tentoonstellingen. 9 galerijen en 3 terrassen zijn gewijd aan de in-house

Op de bovenste verdieping van het traditionele modehuis Engelhorn serveert de jongste tweesterren kok Tristan Brandt gastronomie van wereldklasse in restaurant ‘Opus V”.

16


BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP In hetzelfde gebouw kan restaurant ‘Le Corange’ onder leiding van chef Dominik Markowitz, sinds eind 2017 uitkijken naar een ster. Slechts een paar honderd meter verderop serveert sterrenchef Dennis Maier op hoogste niveau in de ‘Emma Wolf since 1920’, in het nieuwe Q 6 Q 7 district. Daarmee is het Q 6 Q 7 district in Duitsland het enige winkelcentrum met zo’n uitmuntende gastronomie. Het restaurant ‘Dobler’s is een echt Mannheim-instiuut onder de sterrenrestaurants. En aan de oevers van de Rijn heeft de Palatijn Gregor Ruppenthal en zijn restaurant ‘Marly’ een Michelinster gekregen voor de mediterraans geïnspireerde, creatieve keuken.

Naast de nodige dosis kunst, cultuur en gastronomie, kun je in Mannheim naar hartenlust shoppen. Modern, gevarieerd en divers – in Mannheim vind je alles op een relatief klein gebied.

BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitalit BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

Die Planken in Mannheim wordt beschouwd als de ‘langste loopbrug’ van de stad. Daar vind je naast vele kleine winkeltjes en traditionele warenhuizen ook concept stores, boekhandels en natuurlijk grote winkelketens. Hoogtepunt is het aanbod van schoenenwinkel, dat ongeëvenaard is. Vanwege het uitgebreide herontwerp van de winkelstraat dat gepland staat, schitter de ‘catwalk van Mannheim’ eind 2019 in een geheel nieuwe pracht. De smalle zijstraten en passages bieden dan nog meer ruimte voor on ontdekkingen, van exclusieve parfumeries tot boetiekjes.

BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special

Meer info: www.visit-mannheim.de

Special BetweenBusiness Citytrip

17


Vakantie DUITSLAND Het magazine voor onafhankelijke reizigers

Bestel nu voor â‚Ź 9,95 (incl. verzendkosten) het nieuwe Vakantieboek Duitsland 2018! Vol leuke tips en aanbiedingen voor een geweldige vakantie in Duitsland Besteladres: info@mediacompanyholland.nl Met aantrekkelijke prijzen!

www.vakantieboek-duitsland.com

Met e ctiev a r t t a en! z j i r p


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hosp

Raiffeisen

BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

BetweenBusiness Hotelnieuws de grote Duitse sociale vernieuwer BetweenBusiness Books

BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

Tekst: Bert van den Berg

Het Duitse laaggebergte Westerwoud strekt zich uit over maar liefst 3 deelstaten: Rheinland Palts, Noordrijnland Westfalen en Hessen. Hier bestaat 40% van de oppervlakte uit bos. Deze regio wordt in het westen begrensd door de Rijn, in het noorden door de Sieg , in het zuiden door de Lahn en in het oosten door de Sieg. Het Westerwoud is bij ons vooral bekend door Slot Dillenbrug – het stamslot van de Oranjes - waar Willem van Oranje in 1533 geboren werd.

Maar het is ook de regio waar Wilhelm Raiffeisen in 1818 geboren werd, een man die de basis heeft gelegd van wat nu bij ons de Rabobank ( RAffeisen – BOerenleenbank) is.

van een mislukte oogst leende hij geld aan de boeren. Het was de tijd van grote menselijke catastrofes als gevolg van mislukte oogsten, zoals die ook in Ierland plaatsvonden.

Dit jaar wordt in Duitsland en in het bijzonder in de regio Westerwoud, de 200ste geboortedag van deze pionier op sociaal gebied uitbundig gevierd.

Raiffeisen hielp deze boeren zonder toestemming van de landvoogd, wat hem zijn baan had kunnen kosten, want de geldwoekeraars waren destijds zijn grootste vijanden. Desondanks richtte hij grote liefdadigheidsorganisaties op. Op dorpsniveau werkte hij zowel met de katholieke- als de protestante kerk samen, ook om in te kunnen schatten of de handwerkslieden en boeren in staat - en genegen waren om te zijner tijd hun leningen terug te kunnen betalen.

Wilhelm Raiffeisen werd in het stadje Hamm aan de Sieg geboren als 7e van negen kinderen. Na de basisschool kon hij zich met hulp van een oom verder ontwikkelen en ging hij op 17 jarige leeftijd in dienst. Hij was onder andere gelegerd in Koblenz, maar moest door een oogafwijking op 21 jarige leeftijd de dienst verlaten.

Toen hij na het overlijden van zijn vrouw en om gezondheidsredenen moest aftreden (hij was pas 47 jaar en bijna blind), ging hij toch door met de ‘leen-coöperaties’ – de eerste vorm van de latere banken. Hij bouwde een hechte band op het de Fűrsten zu Wied, die destijds nogal vooruitstrevend waren. Zo kende Neuwied toen al de grootste persvrijheid van heel Duitsland.

Op 27 jarige leeftijd werd hij burgemeester in Hamm. In die tijd heerste er gigantische armoede, met name onder de boerenbevolking. Hij trok zich het lot van deze boeren erg aan en besloot om een bakkerij te bouwen, zodat deze mensen in elk geval te eten hadden. Ook liet hij scholen bouwen en een weg tussen Weyerbusch via Flammensfeld naar Heddesdorf bij Neuwied aanleggen, zodat de boeren hun producten verder in de regio konden afzetten.

Zijn ideeën en werkwijze kregen navolging: er werden coöperatieve verenigingen opgericht in bijvoorbeeld Nederland, Oostenrijk, Rusland, Zuid-Amerika en Japan.

Hiermee legde hij de basis voor sociale hulp. In geval 19


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality

Raiffeisen’s motto was: ‘wat iemand in z’n eentje niet voor elkaar krijgt, lukt het velen gezamenlijk wel!’

BetweenBusiness Cruise

Alleen al in Europa zijn er z’n 150 miljoen mensen verenigd in coöperatieve verenigingen. Mondiaal Eigen land zijn dat er ruim 1 miljard. BetweenBusiness In het plaatsje Hamm vind je dan ook het Raiffeisenmuseum, Hotelnieuws BetweenBusiness ondergebracht in het Historisch Museum bij het Kulturhaus. Gedurende het hele jaar worden in de regio Westerwoud veel BetweenBusiness activiteiten en festiviteitenBooks georganiseerd. Kijk hiervoor op www. westerwald.info.

BetweenBusiness Alte Vogtei

Destination

In dit gebouw in het plaatsje Hamm werd Raiffeisen in 1818 BetweenBusiness Special geboren. In dit prachtige gebouw in vakwerkstijl vind je momenteel Hotel

Special

BetweenBusiness Citytrip

‘Alte Vogtei’ , aangesloten bij de Romantik Hotels Duitsland. Dit hotel, gelegen in het centrum van Hamm is in handen van de 5e generatie Familie Wortelkamp. Slechts 15 kamers, maar een uitstraling van gastvrijheid, zorg en liefde voor het vak, gevoel voor details en bovenal gevoel voor historisch besef. In het sfeervolle restaurant worden gerechten uit de regionale keuken geserveerd met kruiden en fruit uit de eigen moestuin. De zeven vaste medewerkers zijn niet alleen uiterst vriendelijk, maar ook zorgzaam naar de gasten. Vanuit de Alte Vogtei kun je geweldig mooie uitstapjes in de omgeving maken. Bonn, Keulen en Koblenz liggen vlakbij. (www. altevogtei.de)

20


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hosp BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

21


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special

Koblenz Vanuit Koblenz kun je sinds jaar en dag met een gondel over de Rijn naar de vesting Ehrenbreitstein, die op 125 meter hoogte ligt. Met een indrukwekkend uitzicht op de plek waar de Rijn en de Moezel samenvloeien. Indrukwekkend is ook het enorme standbeeld van ‘der Kaiser’(Keizer Wilhelm I ).

In deze vesting is momenteel de tentoonstelling ingericht over 200 jaar Raiffeisen, die nog tot en met 27 januari 2019 te bezoeken is. Deze tentoonstelling onder het motto ‘Wirtschaft – Neu denken’ zet de bezoekers aan na te denken over ons huidige economische systeem en hoe iedereen daar een steentje aan bij kan dragen. (www.raiffeisen2018.de)

Special BetweenBusiness Citytrip

22


VAN DER VALK HOTEL SCHIPHOL A4

PARK, SLEEP FLY ARRANGEMENT Dit arrangement is inclusief: 1x Overnachting Inclusief tot 31 dagen parkeren Gratis shuttle service tussen 06.00 en 23.40 uur* Gratis gebruik zwembad en wellness- en fitness faciliteiten

Gratis wifi internet in het gehele hotel

Prijs vanaf

109

00 ,

p.k.p.n.

* Buiten dit tijdschema verzorgen wij ieder heel en ieder half uur betaald vervoer à € 20,- per kamer (max. 4 personen) op basis van beschikbaarheid.

, 250

KORTING PER PERSOON

ValkLoyal korting: € 2,50 p.p. korting op uw volgende verblijf, indien u boekt via www.valkexclusief.nl

www.valkexclusief.nl

HOTEL SCHIPHOL A4 VAN DER VALK EXCLUSIEF | 91 Rijksweg A4 Nr.3 | 2132 MA Hoofddorp | T: +31 (0)252 67 53 35 | schiphol@valk.nl | www.hotelschiphol.nl

68 | VAN DER VALK EXCLUSIEF


BetweenBusiness On the Move Tekst: Bert van den Berg

BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

OD Hotels het neusje van de zalm

Foto’s: OD hotels

BetweenBusiness Transport

BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land De naam OD Hotels komt van ‘Ocean Drive’, het eerste hotel van de groep, geopend in 2009 op het poHotelnieuws BetweenBusiness pulaire Spaanse eiland Ibiza. De OD Hotels zijn eigendom Books van een Spaans familiebedrijf en worden geleid door CEO en oprichter BetweenBusiness Marc Rahola. De familie Rahola speelt een actieve rol in het voor Spanje zo belangrijke toerisme.

Destination BetweenBusiness De groep omvat boetiek hotels in enkele plaatsen, die tot de meest aantrekkelijke bestemmingen aan de Middellandse Zee behoren. Het doel dat wordt nagestreefd is dat deze hotelgroep tegemoet komt aan de wensen, c.q. eisen van de gast van de 21ste eeuw. Special BetweenBusiness Het unieke vanSpecial de OD Hotels is, dat zij altijd gevestigd zijn op de beste locaties van steden, die tot de meest populaire van de wereld behoren. Voor de BetweenBusiness Citytrip gasten van de OD Hotels betekent dit, dat zij altijd in de buurt zitten van de highlights van een vakantiebestemming, zoals de beste restaurants, trendy clubs, exclusieve boutiques of in een meest authentieke natuurlijke omgeving.

vallen deze hotels op door de combinatie van een modern aanzicht met het gebruik van traditionele, zeer speciale materialen als hout, leer, suède, exclusieve textielsoorten en staal.

De directie van OD Hotels is voortdurend op zoek naar beschikbare gebouwen met een ‘geschiedenis’, zoals bijvoorbeeld voormalige banken, kantoren of hotels. Dankzij de visie en aanpak van de familie Rahola beginnen deze gebouwen als het ware weer aan een nieuw leven.

Ook belangrijk om te weten is, dat de OD Hotels worden gerund op basis van ethisch verantwoorde duurzaamheid. Dit is niet alleen terug te zien in de bouw, maar ook in milieuvriendelijke voorzieningen zoals de daktuinen, zonnepanelen, efficiënte isolatie en een zeer innovatief temperatuur controlesysteem, dat voor een energiebesparing van maar liefst 35% zorgt.

De meubels zijn van de hand van beroemde designers zoals onder meer Mies van der Rohe, Hans Wegner, Barbara Corsini en vele anderen.

De Od Hotels onderscheiden zich onder meer door de eigentijdse voorzieningen en de inclusieve service. Zo zijn er voor de gasten, gratis Smart cabrio’s beschikbaar, evenals iPads, WIFI, dagelijks internationale nieuwsvoorzieningen, TV-programma’s in diverse talen en last but not least de service van het meerdere talen sprekende personeel.

Ibiza Het eiland Ibiza behoort tot de Balearengroep in de Middellandse Zee, gelegen bij de oostkust van Spanje. Het is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van veel Nederlanders, niet alleen vanwege de zon en de stranden, maar zeker ook vanwege het bruisende nachtleven, dat is voortgekomen uit de hippie-cultuur.

De hotels staan ook bekend om de diversiteit aan exposities, filmvoorstellingen, modeshows en als ontmoetingsplek tussen gasten en de lokale bevolking. De OD Hotels zijn altijd gesitueerd in de meest levendige steden van Spanje en – als het aan de familie Rahola ligt – binnenkort ook van de wereld. Er liggen namelijk al plannen gereed voor een hotel in het meest mondaine Franse S. Tropez, evenals in Miami in Florida.

De belangrijkste plaatsen op Ibiza zijn San Antonio Abad en Ibiza stad met ruim 132.000 inwoners. De oude, hoger gelegen ommuurde stad is de moeite waard om te gaan verkennen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren het Archeologisch Museum en de kathedraal Maria del Neves.

Omdat design en kunst een belangrijke rol spelen bij de OD Hotels, werden specialisten als architect Victor Rahola en interieurontwerper Mayte Matutes aangetrokken. Zo 24


BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitalit Vanaf de burcht van IbizaBetweenBusiness – op het hoogste punt van de Cruise oude stad – heb je een adembenemend uitzicht over de haven, de stad, de rotseilanden en de Middellandse EigenZee. land BetweenBusiness Bij Ibiza stad liggen prachtige stranden, zoals bijvoorbeeld Hotelnieuws San Figuerelas en Playa deBetweenBusiness Talamunia. Maar ook bij San Antonio Abad heb je een ruime keuze uit BetweenBusiness Books diverse strandjes. OD Hotels op Ibiza

BetweenBusiness Destination

Op het bruisende eiland Ibiza bevinden zich maar liefst 3 BetweenBusiness OD Hotels, het Ocean Drive, Talamanca en CanSpecial Jaume hotel.

Specialde groep Het Ocean Drive is het eerste hotel, waarmee in 2009 van start ging. Dit hotel is nog steeds het vlaggenschip van de familie en vormt een onmiskenbaar baken op BetweenBusiness Citytrip Ibiza. Ocean Drive is gelegen vlakbij de kade van Ibiza’s vernieuwde jachthaven Marina Botaforch. Een bevoorrechte locatie, bij een van de mooiste stranden en tegelijkertijd ook bij de oude stad, de Ciudad Vieja, behorend tot het UNESCO Werelderfgoed. Op loopafstand van het hotel bevinden zich beroemde nachtclubs zoals Pachá, Lio, Heart. En in de buurt vind je ook talloze internationaal georiënteerde restaurantjes. Alle 40 kamers zijn opvallend ontworpen en op een glansrijke manier gecompleteerd met meubilair van de hand van Mies van der Rohe en Le Corbusier. De skybar is de ‘place to be’ om interessante mensen te ontmoeten en te chillen onder het genot van een drankje. In tegenstelling tot veel andere hotels op Ibiza, is het OD Hotel Ocean Drive het hele jaar geopend. www.od-hotels.com/es/hotel-ocean-drive-ibiza

25


BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip OD Hotel Talamanca opende zijn deuren in 2016. Dit 5-sterren hotel ligt op een van de meest aantrekkelijke locaties van het eiland. Namelijk aan de baai van Talamanca en vlakbij Ibiza stad. Overigens bedraagt de afstand naar het vliegveld slechts 10 kilometer en liggen de mooiste stranden van eiland als het ware ‘om de hoek’. OD Hotel Talamanca beschikt over 117 kamers, waaronder een groot aantal suites. De kamers, in de karakteristieke OD Hotel-stijl, hebben zeezicht of uitzicht op het UNESCO Werelderfgoed. Deze exclusieve OD stijl is ook terug te vinden in de lounge, de 3 zwembaden en de zonneterrassen. Het à la carte restaurant is gespecialiseerd in een gezonde manier van koken, geïnspireerd door zowel de Aziatische- als de Europese keuken. De skybar is een unieke plek om te genieten van het uitzicht onder het genot van overheerlijke cocktails of om aan- of in het zwembad te relaxen. Voor de gasten in de suites staat er een Smart cabrio klaar om het eiland zelf te gaan verkennen. www.od-hotels.com/es/hotel-od-talamanca-ibiza

26


BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness dit idyllische plekje verwijderd ligt.

OD Hotel Can Jaume, gericht op het wat luxere agro-toerisme naar Ibiza.

Traveller

De 10 villa’s van Can BetweenBusiness Jaume beschikken samen over 15 Transport kamers, variërend van 1-persoons kamers tot suites. Alle kamers zijn gedecoreerd in de warme Mediterrane stijl en BetweenBusiness Incentives sommige beschikken over een royaal terras. De gasten vinden verkoeling in het prachtige buitenzwembad en om Interview aan de wensen van deBetweenBusiness lang-slapers tegemoet te komen, kun je hier tot 12.00 uur ontbijten.

Toen OD CEO Marc Rahola in 2010 een sinaasappelplantage bezocht aan de rand van het rustige stadje Puig dén Valls, ontdekte hij Can Jaume. Het complex bestaat uit een boerderij met aangrenzende gebouwen midden in het bos. Vervolgens heeft hij Can Jaume omgetoverd tot een ideale plek om het heerlijke gevoel te beleven van een verblijf op het platteland.

BetweenBusiness Wellness

Vanuit deze oase van rust is het makkelijk om zonder enige vorm van stress deBetweenBusiness rest van het mooie Break eiland Ibiza te gaan verkennen.

Maar desgewenst kan de weldadige rust van de natuur ook even worden afgewisseld met een bezoek aan de bruisende stad Ibiza, die maar op een paar kilometer van

BetweenBusiness Focus on Hospitalit

www.od-hotels.com/od-can-jaume

BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

Mallorca

muur naar boven richting kathedraal. Overigens kwamen de golven van zee vroeger tot aan de stadsmuur, maar in 1960 moest dit deel van Palma worden drooggelegd vanwege de aanleg van de huidige luchthaven.

Het grootste van de Balearen eilandengroep met zo’n 850.000 inwoners, waarvan een kleine 400.000 in de hoofdstad Palma de Mallorca wonen. Al vanaf het begin van de vorige eeuw was Mallorca een populaire vakantiebestemming. Aanvankelijk voor de happy few, maar vanaf de zestiger jaren zeker ook voor de modale vakantieganger.

Het eerste imponerende gebouw dat je passeert is de oude Handelsbeurs, daterend uit de 15e eeuw, waarin het gerechtshof van het internationale zeerecht gevestigd was.

Naast zon, zee en strand biedt Mallorca ook veel unieke bezienswaardigheden, pittoreske dorpen en dynamische steden, zoals Palma de Mallorca.

Wandelend naar boven door straatjes met allerlei leuke winkeltjes en langs gezellige terrassen, val je van de ene verbazing in de andere.

Palma lopend te gaan verkennen is een absolute must. Wandel vanaf de Parce de la Mar langs de oude stads-

27


BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport Tot de verrassingen behoort zeker ‘Abaco’ aan

de San JuanIncentives nr. 1. Dit oude patriciërshuis met BetweenBusiness een enorme patio herbergt nu een exclusieve cocktailbar. Loop eens binnen en geniet van de BetweenBusiness Interview uitzonderlijke ambiance.

BetweenBusiness Wellness Ontdek zelf dat Palma de Mallorca een stad is,

waar je je nooit hoeft te vervelen. Geniet er in

BetweenBusiness Break van de heerlijke tapas of de vele restaurants

geniet van het uitzicht op de Middellandse Zee

Focus on gezellige Hospitality BetweenBusiness vanaf een van de vele terrasjes.

Flaneer langs de vaak unieke winkeltjes en kom Cruise BetweenBusiness

onder de indruk van de gotische gebouwen, zoals bijvoorbeeld de kathedraal La Seu. De bouw Eigen land maar het uiteindelijke BetweenBusiness hiervan duurde eeuwen, resultaat mag er dan ook zijn. Het interieur van Hotelnieuws BetweenBusiness de kathedraal is op zijn allemooist als de zon via de glas in lood ramen de kerk binnen schijnt.

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip Op Mallorca OD Hotel ‘Port Portals’ ligt bij Puerto Portals vlakbij de stranden van Costa dén Blanes en Portal Nous – net even buiten Palma de Mallorca.

Vanaf de skybar en vanuit het restaurant heb je een fenomenaal uitzicht!

Het in 2014 geopende hotel leent zich ook uitstekend voor allerlei mice-activiteiten mede dankzij de volledig geoutilleerde vergaderruimtes. Hier zijn business en leisure perfect te combineren.

Bij de junior suites hoort het gratis gebruik van een Smart cabrio gedurende het hele verblijf. Het hotel verhuurt ook elektrische scooters met de service van accu-uitwisseling, dankzij de samenwerking met andere hotels, verspreid over het hele eiland.

OD Hotel Port Portals ligt op loopafstand van de meest aanlokkelijke restaurantjes, exclusieve boutiques, prachtige stranden, golf- en tennisbanen en alles wat je nodig hebt voor een relaxed verblijf.

Het OD Hotel Port Portals is het hele jaar geopend en ligt op slechts 20 minuten rijden van het vliegveld en maar een kleine 10 minuten van het centrum van Palma de Mallorca. www.od-hotels.com/es/hotel-od-port-portals-mallorca

28


BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Barcelona

Traveller

BetweenBusiness Transport

Barcelona is de grootste stad van Catalonië met 1.620.800 inwoners. De stad ligt aan de Middellandse Zee aan de Costa del Maresme met in het noorden de Costa Brava en in het zuiden de Costa del Ganaf. De haven van Barcelona vormt een belangrijk economische- en toeristische locatie. Vanaf hier vertrekken veel cruiseschepen voor een langere- of kortere reis op de Middellandse Zee.

hotel ligt in het centrum van de stad op loopafstand van de Paseo de Gracia Boulevard en de Rambla.

BetweenBusiness Incentives

Ook al door de ligging, is dit een perfect hotel voor een city trip of voor een business & leisure combinatie. BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness

Architectonisch is Barcelona bekend vanwege de Gotische Wijk en de modernistische woonhuizen van het Eixample. Maar liefst 9 gebouwen hebben ene plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

BetweenBusiness Break

Op het gebied van musea is de stad een eldorado: zo hebben de beroemde kunstenaars Gaudi, Picasso en Miró hier hun eigen museum. Vanwege de ligging aan zee is het Maritiem Museum buitengewoon interessant evenals het MACBA – Museum voor Moderne Kunst.

BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

De Catelaanse keuken is verfijnd met invloeden van de Franse- en Italiaanse cuisine. Specialiteit is de ‘cava’ een frisse bubbelwijn, die heerlijk te combineren valt met de diverse tapas.

BetweenBusiness Books

BetweenBusiness Focus on Hospitalit

BetweenBusiness Hotelnieuws

Het hotel biedt alle faciliteiten om een zakelijke bijeenDestination BetweenBusiness komst te combineren met het beleven van deze populaire stad. De hotelterrassen zijn omzoomd door veel groen en het geheel vormt een relax-oase middenin een drukke BetweenBusiness Special stad. Er zijn 98 kamers, ontworpen in een moderne stijl en afgewerkt met geluiddempende materialen

Barcelona is natuurlijk wereldwijd bekend als thuishaven van Barça, de beroemde voetbalclub met zijn eigen stadion ‘Camp Nou’ in het district Les Corts. In Barcelona

Special

www.od-hotels.com/es/hotel-od-barcelona

OD Barcelona is het nieuwste hotel van de groep, geopend in de zomer van 2017. Dit typische 5-sterren city

BetweenBusiness Citytrip

Hotspot Restaurant LomoAlto – een aanrader! Gelegen in het hart van de wijk Eixample is Restaurant LomoAlta beroemd om zijn heel bijzondere vleesgerechten. Op de eerste verdieping zien de gasten hoe het excellente vlees wordt bereid. Het vlees is minimaal 30 dagen ‘gerijpt’ en behoudt daardoor zijn aroma en textuur. Meer info: www.lomoalta.barcelona Vanuit Nederland worden vluchten aangeboden door easyJet, Vueling en Transavia naar de Balearen en Barcelona. www.od-hotels.com

29


BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

Seabourn Ovation gedoopt in Valletta, Malta tijdens bijzondere ceremonie. BetweenBusiness Hotelnieuws

Seabourn – ’s werelds beste ultraluxe cruiserederij – heeft onlangs in de prachtige haven van Valletta op Malta haar nieuwste schip Seabourn Ovation aan de wereld getond tijdens een feestelijke doopBooks BetweenBusiness ceremonie.

Destination De ceremonie bestond uit een reeks feestelijke gebeurtenissen, BetweenBusiness waaronder een live optreden van de doopvrouwe van het schip, Elaine Paige, één van ’s werelds meest geliefde en geprezen artiesten. BetweenBusiness Special

Na haar optreden gaf zij een traditionele zegening door een champagnefles op de scheepsboeg stuk te laten slaan.

Special

Het triomfantelijke moment werd op een groot scherm getoond, zodat alle gasten van de inaugurele cruise en andere genodigden dit BetweenBusiness konden aanschouwen. Citytrip

“De lancering van Seabourn Ovation brengt ons naar een nieuw tijdperk voor Seabourn, waar we onze positie als de nieuwste, meest consistente vloot in het ultraluxe cruisesegment verder versterken”, aldus Richard Meadows, president van Seabourn. “Dit schip is weer een grote stap voorwaarts in de groei van Seabourn en een kans voor ons om gasten te voorzien in de beste hedendaagse luxe reiservaring op zee. Net als haar zusterschepen in de vloot is de Seabourn Ovation een prachtig schip en ik ben ervan overtuigd, dat gasten en professionals uit de cruisewereld onder de indruk zullen zijn vanaf het moment dat zij aan boord gaan”.

Meer info: www.seabourn.com

Holland America Line opent nieuwe gastenverblijven met suites in Alaska Holland America Line breidt de gastenervaring uit met nieuwe gastenverblijven in Denali als onderdeel van haar prijswinnende Alaska Land+Sea Journeys. In totaal wordt het aanbod uitgebreid met 99 kamers waaronder de allereerste junior suites in het resort. Naar verwachting gaan deze gastenverblijven in 2019 voor het Alaska cruiseseizoen open. De 55 nieuwe junior suites beschikken over een balkon, een groter woongedeelte en meer faciliteiten voor de gasten

derde verdieping heeft een open ruimte met tafels en ligstoelen met een panoramisch uitzicht. Het nieuwe gebouw wordt een fundamenteel onderdeel van McKinley Chalet Resort, Holland America’Line’s 68 hectare grote hotelcomplex aan de Nenana rivier. Het hotel – met receptie, restaurant en gastenkamers – dient als basiskamp voor alle activiteiten en excursies in het Denali National Park zoals rondvluchten, quad avonturen, wandelpaden en raften op de rivier. Alle accommodaties zijn stijlvol ingericht en beschikken over eersteklas voorzieningen.

De nieuwe kamers zijn een toevoeging op Holland America Line’s Alaska landprogramma in Denali. Denali bestaat uit het McKinley Chalet Resort hotel en Denali Square, een ontmoetingsplek om te ontspannen, winkelen, dineren en genieten van muziek en entertainment. De uitbreiding ligt ten westen van Denali Square met uitzicht op Mount Healy en Denali National Park.

Holland America Line’s prijswinnende Land+Sea Yourneys combineren een 3-, 4- of 7 daagse Inside Passage of Glacier Discovery cruise met een uitgebreid landprogramma in Yukon.

De accommodatie telt drie verdiepingen en beschikt over junior suites en standaardkamers met een rustieke en chique inrichting. Elke verdieping heeft een centrale lobby in de open lucht met knus meubilair. De

Meer info: www.HollandAmerica.com

30


BetweenBusiness Focus on Hospit BetweenBusiness Cruise

Princess Cruises voltooit renovatie Crown Princess Eigen land BetweenBusiness BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

Princess Cruises’ 3080 gasten tellende schip, Crown Princess, heeft een miljoenen kostende renovatie ondergaan. Het schip heeft nieuwe eetgelegenheden, een luxueus bed in elke hut en een gemoderniseerde spa- en fitnessruimte gecreëerd. De Crown Princess vaart momenteel in de Middellande Zee en later dit jaar volgt een vaarseizoen in de Caribbean. In het voorjaar en de zomer van 2019 zal zij worden afgemeerd in Southampton voor een serie cruises om Groot-Brittannië. De modernisering bestaat uit: •

Er zijn nieuwe activiteiten voor kinderen in samenwerking met Discovery Channel, een groter winkelaanbod en de komst van Effy Fine Jewelry Boutique.

Een luxueus bed in elke hut, exclusief ontworpen voor Princess Cruises en omvat zacht linnen, versterkte matrasondersteuning n een kingsize deluxe kussen gevuld met veren of anti-allergisch microfibe.

De renovatie is uitgevoerd in Freeport, Bahama’s op de Grand Bahama scheepswerf. Princess Cruise heeft 330 miljoen Engels Pond geïnvesteerd in de modernisering van haar 17 schepen tellende vloot om zo haar ‘Come Back New promise’ campagne voort te zetten.

Vier top-deck outdoor eetgelegenheden zijn vernieuwd en van naam veranderd:

The Salty Dog zal burgers, hotdogs en taco’s met gerilde chipotle-lime kip of geroosterde zoete aardappelen-groene chili serveren;

Princess Cruises biedt een 10-nachten ‘Zuid Caribische Medley’ Cruise aan van en naar Fort Lauderdale met de Crown Princess. Vertrek op 27 november 2018, aanleghavens Aruba, Bonair, Grenada, Dominica, St. Thomas en Princess Cays.

Slice serveert de eigen Napolitaanse pizza. Veder staan nieuwe gerechten als ‘deep dish focaccia’ met marinara, gehaktballen en kaas, ‘California ambachtelijke toast’ met avocado of caprese en ‘sliced stromboli’- gebaseerd op de Italiaanse pizza Calzone op de menukaart.

Tevens kun je boeken op de 12-nachten ‘Briste Eilanden Cruise’ (met overnachting in Dublin) van en naar Southampton met Crown Princess. Vertrek woensdag 1 mei 2019 met aanleghaven Guernsey (St. Peter Port), Cork, Dublin, Belfast, Glasgow, Invergordon, Edinburgh en Le Havre (Normandië)

Bij Coffee & Cones kun je de lekkerste ijscoupes, gratis ijshoorntjes en koffiespecialiteiten bestellen.

Meer info: www.Princess.com en www.cruisePR.nl

Ook The Mix zwembadbar heeft een modernisering ondergaan.

De fitness ruimte is voorzien van de nieuwste apparaten en de Spa en Wellnessruimte is grondig aangepakt. Een nieuwe premium stateroom categorie is geïntroduceerd: de ‘Club Class’ – mini suites. Deze omvat een besloten dinerruimte met uitgebreid menu opties in één van de hoofdrestaurants, upgraded voorzieningen in de hut en priority in- en ontscheping.

31


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality

PILSEN is meer dan ‘een pilsje’ BetweenBusiness Cruise

BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special Tekst: Bert van den Berg

BetweenBusiness Citytrip

De eeuwenoude Tsjechische stad Pilsen ligt op een uurtje rijden verwijderd van de hoofdstad Praag. Qua grootte de vierde stad van het land. Misschien wat minder bekend, maar eigenlijk zouden we telkens als we een ‘pilsje’ drinken, moeten toosten op de naamgever: de stad Pilsen.

Hoewel volgens velen hier het beste bier ter wereld wordt gebrouwen, biedt Pilsen nog veel meer. Niet voor niets werd Pilsen in 2014 benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa. Ook staat Pilsen bekend om de verschillende festivals en de enorm gevarieerde culturele evenementen die er met grote regelmaat plaats vinden. De jaarlijkse bierfestivals in de binnenstad worden gecombineerd met openluchtconcerten en zijn niet alleen populair bij de Tsjechen, maar zeker ook bij heel veel buitenlandse bezoekers. Bij een wandeling door de historische binnenstad val je van de ene verrassing in de andere. Een opvallend en al van ver te zien herkenningssteken in het stadsbeeld is de toren van de St. Bartholomeuskerk – met z’n 103 meter de hoogste van het land. Een aanrader is om de wandeling even te onderbreken in een van de vijf lommerrijke parken zoals het Smetana Park, vernoemd naar een van de beroemdste componisten van Tsjechië. Je komt dan langs het oude Hotel Continental, ooit de ontmoetingsplek van vele beroemdheden. Zo logeerde Ingmar Bergman hier. Momenteel wordt er hard gewerkt om het eerbiedwaardige hotel in zijn oude luister te herstellen.

van de 19e eeuw in de imposante Moors-Romaanse stijl. Kom onder de indruk van het prachtige interieur van dit gebedshuis, dat tot de 5 grootste synagoges ter wereld behoort. Op het Plein van de Republiek (Námĕsti Republiky) – dat overigens tot de grootste pleinen van Europa behoort – vallen de prachtige vergulde fonteinen meteen op. Indrukwekkend is ook het Raadhuis, gebouwd in de stijl van de renaissance. Daarnaast staat het VVV-kantoor, aangegeven met een levensgrote ‘I’, waar je allervriendelijkst geholpen wordt. Omdat Pilsen betrekkelijk weinig last gehad heeft van de grote pestepidemie, werd uit dankbaarheid hiervoor naast de kathedraal in 1681 de zogenaamde pestzuil opgericht. Een klein stukje verder wandelend langs de zo verschillende gevels, kom je bij het Poppenmuseum. In dit meer dan anderhalve eeuw bestaande museum in de binnenstad, vind je niet alleen een indrukwekkende verzameling poppen, maar ook een poppentheater. Tenslotte is Tsjechië wereldberoemd als het gaat om animatiefilms in alle soorten en maten. www.museumloutek.cz Ook het Grote Theater uit 1902 met het prachtige Jugendstil interieur is de moeite van een bezoekje meer dan waard.

Pilsen heeft maar liefst 2 synagoges, de Oude Synagoge, die aan de buitenkant als zodanig niet opvalt, waardoor het gebouw de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft. De andere is de Grote Synagoge, gebouwd aan het einde

Pilsen ondergronds Via de ingang aan de Veleslavinova nr. 6 geeft dit stelsel een boeiend kijkje in de geschiedenis van de

32


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break stad. Eind 13e eeuw werd dit project van gangen, kelders en opslagruimtes aangelegd, Uiteindelijk bedoeld om voedsel op te kunnen slaan. Een rondleiding laat zo’n 800 meter zien van de in totaal 14 kilometer lengte.

De ingang wordt gekenmerkt door de in 1892 gebouwde poort. Opvallend en van veraf te zien is BetweenBusiness ook de 50 meter hoge Focus waterto-on Hosp ren uit 1907. Het voor brouwerijen zo belangrijke zuivere water komt uit een 100 meter diepe bron. Het hier in 1842 toegepaste BetweenBusiness brouwproces voor het unieke lager is nog steeds de basisCruise voor ruim twee derde van alle zogenaamde Pilsner bieren over de hele wereld. BetweenBusiness Eigen land

In Pilsen en in de directe omgeving zijn nog steeds zo’n 30 brouwerijen actief. Op een biologische verantwoorde manier worden er veel verschillende soorten bier gebrouwen. Je komt tijd tekort om al die heerlijk soorten te proeven. Bij het merendeel van de brouwerijen bevindt zich tevens een inpandig restaurant zoals:

De rondleiding door de brouwerij geeft niet alleen een goed en Hotelnieuws BetweenBusiness compleet beeld van de historie, maar ook van het tegenwoordige hypermoderne en innovatieve brouwproces. Pilsner Urquell wordt momenteel naar ruim 50 landen geëxporteerd en levert Books BetweenBusiness ook nog eens een enorme bijdrage aan de naamsbekendheid van de stad.

‘Na Spilce’ , gelegen aan U Prazdroje 7, met heerlijke traditionele gerechten en natuurlijk het onvervalste Pilsener binnen handbereik, want het in 1992 geopende restaurant is onderdeel van de Pilsner Urquell Brouwerij.

www.prazdrojvisit.cz

‘Beer Factory’, gevestigd aan de Dominikanski 8, is een populair restaurant met een geweldige sfeer en een ruime keuze uit veel, hier zelf gebrouwen biersoorten.

Rondom Pilsen

BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special

Ook de omgeving van de stad Pilsen heeft veel te bieden als het gaat om natuurschoon en historisch cultureel erfgoed. Een aantal van de kastelen, die je kunt gaan bezoeken Special zijn:

Restaurant ‘Comis’, gelegen aan de Nam. Republiky 14a heeft weliswaar een eenvoudig interieur maar de menukaart mag er wezen! Alleen de beste ingrediënten worden hier verwerkt in de gerechten van chef-kok Vaclav Matouśek. ‘Na Parkanu’, gelegen in het centrum van de stad, tegen de oude vestingmuren, bij de ingang naar de ondergrondse stad en bij de ingang van de Pilsener Urquell. Het restaurant heeft dan ook een directe pijplijnverbinding vanuit de brouwerij met de biertap. Het nostalgisch ingerichte restaurant biedt een keur aan culinaire lekkernijen. Te vinden aan de Veteslavinova 59/4

Kasteel Kozel, waarvan de naam kan worden vertaald als BetweenBusiness Citytrip ‘geit’, verwijzend naar een oude Slavische legende, waarin de geit als offer gebruikt werd. Het is een oud jachtslot dat uit 1784 dateert. Omdat het geen vreemde bestemming na de Tweede Wereldoorlog kreeg, is het slot nog in de originele staat. Anders dan de buitenkant doet vermoeden, zijn de te bezoeken ruimtes prachtig. In de voormalige stal van een van de favoriete paarden van de eigenaars, de familie Cernin, bevindt zich het oudste en kleinste privé theater van Europa.

Pilsner Urquell

www.zamek-kozel.eu

De wereldberoemde Pilsner Urquell – in Tsjechisch ‘Plzensky Prazdroj’ – dateert uit 1842 en is een absolute must bij een bezoek aan de stad Pilsen.

Kasteel Nebilovy, gebouwd in de stijl van de Weense barok, zoals her en der in West Bohemen nog te bewonderen valt.

33


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality

Het oorspronkelijke kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot een voor die tijd moderne residentie.

BetweenBusiness Cruise

Tijdens een rondleiding kunnen bezoekers zien, hoe de restauratie van dit na WO IIEigen ernstigland verwaarloosde kasteel inmidBetweenBusiness dels gevorderd is.

Hotelnieuws BetweenBusiness De prachtig beschilderde plafonds en wanden van een aantal zalen maken grote indruk. De zalen en kamers met authentieke meubels uit de 18e en 19e eeuw geven een goed beeld Books BetweenBusiness van de wijze waarop de aristocratische familie Cernin destijds geleefd heeft. BetweenBusiness Destination www.zamek-nebilovy.cz Bier Wellness

BetweenBusiness Special

Deze bier-spa ligt net even buiten de stad bij de mini brouwerij van Purkmistr, vertaald ‘de brouwerij van de burgemeester’. Uniek is zijn opzetSpecial en perfect om even bij te komen van alle indrukken, die de stad en omgeving hebben nagelaten.

BetweenBusiness Onderga hier een van deCitytrip aangeboden biermassages, geniet van de bier spa en kom bij in de stoombaden van de Finse sauna. Het bijbehorende en gezellige restaurant biedt een grote keuze uit heerlijke specialiteiten. Brouwerij Purkmistr heeft bovendien een eigen hotel en vergaderfaciliteiten. www.purkmistr.cz Meer weten over Pilsen? Ga dan naar: www.czechtourism.com of www.pilsen.eu

34


Ultiem genieten... Vakantie is verwend worden; genieten van de goede dingen in het leven

Cape Weligama, Sri Lanka

+

TRAVEL IN STYLE

Silverjet selecteert het beste wat de wereld u te bieden heeft! Als merk is Silverjet ‘since 1997’ betrouwbaar en krachtig verbonden met ultiem genieten. Wij kennen de wereld als geen ander en wij ontnemen u alle zorg. De mooiste bestemmingen, zorgvuldige geselecteerde hotels, VIP-services, privétransfers en fraaie reisbescheiden. Voor Silverjet vanzelfsprekend. Flexibele reisdata en vliegen met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, versnelde douanepassages en de altijd inbegrepen executive lounge op Schiphol, Düsseldorf en Brussel. Vanzelfsprekend Silverjet. Voor meer informatie en advies over luxe Silverjet-vakanties kijk op www.silverjet.nl/bbt, of bel 055 - 357 55 97.


Special BetweenBusiness Citytrip

Brussel – hoofdstad van Europa

Tekst en fotografie: Peter van Roon Omdat Brussel niet alleen de hoofdstad van België is, maar ook van Europa, heeft de stad twee gezichten. Zowel de gezelligheid van smalle straatjes met kasseien, boordevol gezellige terrassen en winkels, als ook indrukwekkende, glanzende en spiegelende hoogbouw van de Europese wijk.

Onder de paraplu van de Europese Unie bevindt zich hier de vertegenwoordiging van de 28 lidstaten die met elkaar samenwerken bij het oplossen van rivaliteit op sociaal-economisch gebied, met als bezegeling de introductie van de euromunt per 1 januari 1999.

Iedere dag is het hier een komen en gaan van politici, ambtenaren, journalisten en dagjesmensen, behalve in het weekend, dan is het hier uitgestorven. De Europese wijk ligt in een mooie rustige omgeving met ruim opgezette parken, fonteinen, monumenten en boomrijke lanen die dateren uit 1880. Historisch

In de nabijheid van het Leopoldpark bevindt zich ‘Het Huis van de Europese Geschiedenis’, dat na de val de Berlijnse muur in 1989 werd opgericht. De expositie laat de ontstaansgeschiedenis zien op politiek-, economisch-, sociaal- en cultureel gebied

gezien is het rijk aan met Art-Deco versierde gebouwen, de vele musea, waaronder die van de Schone Kunsten, het Wiertzmuseum en niet te vergeten het Auto World museum dat 300 bolides onder één dak heeft uit de tijd dat auto’s op kunstobjecten leken waarmee je naar de maan kon vliegen.

36


BetweenBusiness Citytrip vanaf de 19de eeuw tot de verwezenlijking van het Europees Parlement, waarin we sommige dingen moeten onthouden en weer andere liever doen vergeten. Er is hier zoveel te zien aan film- fragmenten, voorwerpen, foto’s en interactieve programma’s dat een halve dag niet toereikend is om alles te bezichtigen.

groot en breed balkon aangebracht met zitgelegenheid voor belangstellenden, die de plenaire vergaderingen willen bijwonen. Jean-Claude Juncker is de President en Frans Timmermans de vice President. Alle vergaderingen worden hier in 24 talen gevolgd door per 4 interpreters (tolken) per land, die elkaar afwisselen. Mocht er bijvoorbeeld één fout zijn geconstateerd in een van de vele memo’s , dan moet alles in 24-voud overnieuw worden gedrukt. Bezoekers zijn hier altijd welkom . Er wordt hier wekelijks vergaderd tot donderdagmiddag, wanneer bij mooi weer alle gebouwen letterlijk leegstromen en er een run op de ‘happy hour’ op gang komt met een kakafonie aan vreemde talen. Last , but not least is het iconisch ontworpen gebouw van ‘The new European Headquarters’ met de bijnaam ‘The Lantern’ van het Belgische architectenbureau Samyln en partners.

Op de zesde verdieping is een rijk gevulde boekenkast als ‘statement’ te vinden van architect Rem Koolhaas.

Binnen in het gebouw zitten the House of Members of Head States , de Ambassadors rooms, Europol, talloze vergaderruimtes en working rooms voor de 1000 journalisten die hier dagelijks hun verslag doen. Het is een kleurrijk interieur met overal kunst ,vrolijke vergaderruimtes en er is gebruik gemaakt veel natuurlijke materialen.

In het hart van de Europese wijk bevindt zich het zeer herkenbare en vele malen gefotografeerde ‘Berlaymont gebouw’ van de Europese Commissie waar 3000 medewerkers zorgen voor de afhandeling van taken en beslissingen die door het Europese hof en de EU-raad genomen zijn. Elk jaar wordt geld ter beschikking gesteld zodat de Europese Commissie de takenlijst kan uitvoeren. Het grootste deel van het geld gaat naar het stimuleren van de groei van de economie, de werkgelegenheid en het verminderen van de economische verschillen tussen de regio’s. Een ander deel wordt besteed aan landbouw,

plattelandsontwikkeling, visserij en milieubescherming. Verder financiert de EU maatregelen tegen terrorisme, georganiseerde criminaliteit en tegen immigratie. In dit Godengebied bijgenaamd het ‘Caprice des Dieux’ ligt het bezoekerscentrum ‘Parlamentarium’, waar o.a. een rollenspel in gang gezet kan worden in de 360’ perspectief projectiezaal, vergelijkbaar met die van het Europees Parlement. Er zijn ook multi-mediale programma’s, die interactief inspelen op politieke gebeurtenissen en leuk zijn om aan deel te nemen. Na deze virtuele ervaring ga ik op zoek naar het gebouw van het Europees Parlement. Eenmaal binnen volg ik een eindeloos gangenstelsel waar overal aangekochte kunst te bewonderen is en meermalen een uitgebreide veiligheidscontrole plaats vindt, voordat je in het enorm oratorium (Hemicyle) van het Europees Parlement plaats kan nemen. Het biedt plaats aan 854 politici. Rondom is een

37


Special BetweenBusiness Citytrip

‘Heel Europa komt hier naar toe’ vertelt de gids: zo mooi is het hier. Het enorme ‘Lantern’ building bevindt zich in een netwerk behuizing van staal en glas en komt ’s nachts het beste tot zijn recht als de enorme ‘Lantaarn lamp’ aangaat en vervolgens als een verlichte wereldbol gaat gloeien.

Meer info: www.visit.brussels.be www.visit.brussels.be/green www.autoworld.be

Elk jaar is er hier begin mei een feestje met muziek en feestelijkheden, alle reden om dan eens langs te komen in het ‘Caprice des Dieux’ van de Europese Wijk in Brussel.

www.europarl.europa.eu/visting/en/brussels/parlamentarium www.europarl.europa.eu/visting/en/brussels/house-of-history

38


BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special

Special Met 9 bewoonde en 8 onbewoonde eilanden vormen de Azoren een fascinerende vakantiebestemming. Actieve vakantiegangers kunnen lande waandelingen maken door het unieke vulkanische berglandschap. Echte avonturiers beklimmen de vulkaan op het eiland Pico.

19,95

BetweenBusiness Citytrip

Ook kun je heerlijk relaxen op de Azoren in een van de natuurlijke thermen van Santa Maria of die van Graciosa. Hier kom je helemaal tot rust. Hoogtepunten zijn de Espírito Santo feesten, een bezoek aan een van de koffieplantages in Säo Paolo of walvis spotten. Het prettige klimaat, de prachtige stranden en de korte vliegduur vanuit Europa maken de Azoren een aantrekkelijk vakantieland voor veel reizigers. Dit is de eerste Nederlandstalige reisgids, die naast de meeste bezienswaardigheden ook achtergrondinformatie over de Azoren geeft. Uitgever: Dominicus Reisgidsen, Auteur: Mariëtte van Beek, ISBN 978 90 257 5750 2

Met de Stad-in-kaart kom je overal: uitklapbare stadskaart met veel adressen en tips.

9,95

In deze super compacte reisgids ontdek je gemakkelijk de Portugese hoofdstad. Per stadswijk een uitvouwbare kaart met veel up-to-date tips voor musea, bars, bezienswaardigheden, restaurantjes en openbaar vervoer. Alles in één oogopslag! Uitgever: Dominicus Reisgidsen, ISBN 978 90 257 6130

PERU Peru intrigeert iedereen door wonderbaarlijke archeologische vondsten en inheemse mystiek. Maar er is meer: landschappen variërend van een woestijnachtige kuststrook tot uitgestrekte regenwouden en hoge toppen van het Andesgebergte. En dan is er nog de bevolking, die afstamt van de oude Inca’s en deel van de Spaanse veroveraars. In deze gids lees je alles wat Peru zo bijzonder maakt en het land allemaal te bieden heeft. Uitgever: Dominicus Reisgids, Auteur: Marja Kusters, ISBN 978 90 257 6093 9

39

22,95


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

40


BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hosp

Geen nummer missen? Neem een abonnement! Om voortaan geen enkele editie van BetweenBusiness.travel - het magazine dat al ruim 21 jaar inspireert en informeert over activiteiten buiten ’t voudig uw abbonement regele kan via www.aboland.nl of stuur een email naar klantenservice@aboland.nl

BetweenBusiness Eigen land WINTERSPORT 2016-2017

Hotelnieuws BetweenBusiness NOORWEGEN: SNEEUWZEKER EN AVONTUURLIJK

BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination WWW.REISVRAAGBAAK.NL

BetweenBusiness Special

TRAVEL TRAVEL TRAVEL

bedrijf – te missen, neemt u simpelweg een jaarabonnement. Snel en een-

BetweenBusiness Cruise

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 17, JULI/AUGUSTUS 2015, € 6,95

Special

BetweenBusiness Citytrip

Neem een abonnement op BetweenBusiness.travel, uw ideale reisgenoot en profiteer van de speciale aanbieding voor 2018

SAIL AMSTERDAM

On the Move Cambridge Focus on Hospitality De Veluwe

WWW.BETWEENBUSINESS-TRAVEL.NL

buitenzijde cover JULI AUG 2015 def.indd 1

De voordelen van zo’n abonnement zijn talrijk – om er maar een paar te noemen: •

U ontvangt BetweenBusiness.travel automatisch op de zaak

en als eerste op uw bureau of leestafel U betaalt per nummer aanzienlijk minder dan in de losse verkoop

U ontvangt 2 keer per jaar gratis de UIT & REIS bijlage voor

vakantie & vrije tijd

U ontvangt maandelijks de digitale nieuwsbrief

JAARGANG 17, OKTOBER 2015, € 6,95

Kura Hullanda-

uniek stadshotel in Willemstad

Curacao

..in gesprek met

Kerstmarkten in Duitsland met o.a. Franfurt am main

Van der Valk Travel en Vakanties

Jerez de la Frontera Sherry is terug!

Wintersportbijlage 2015-2016 Zomer 2016

WWW.BETWEENBUSINESS-TRAVEL.NL

U kunt elke editie tevens gratis downloaden op smartphone

of tablet

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF

U profiteert van speciale abonnee acties en voordelen

Voor een jaarabonnement met de hierboven genoemde voordelen, betaalt u voor 5 nummers in 2018 slechts € 15,- (inclusief verzendkosten).

Cover BBT 2017-01.indd 1

41

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 20, jan/feb 2017, € 6,95

On the Move Inspirerende vergaderplekken Basilicata voor fijnproevers

WINTER SPORT 2017

17-08-15 15:51

WWW.BETWEENBUSINESS.TRAVEL 19-01-17 12:49


EXCELLENT SERVICE THAT EXTENDS BEYOND THE AIRPLANE

With Turkish Airlines, corporate customers benefit from excellent after-sales service; hence, any queries or questions are dealt with pace and professionalism. corporatehelpdesk.nl@thy.com +31 203 16 5015

Profile for Between Business travel

Between Business Travel juni/juli 2018  

Between Business Travel juni/juli 2018  

Advertisement