__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 20, december 2017, € 6,95

On the Move Hotelnieuws go barneveld Vakantie 2018

WWW.BETWEENBUSINESS.TRAVEL


05

Inhoud

20

JAARGANG 20, december 2017

07 28 09 05

On the Move Luchtvaart Nieuws

07

On the Move City-Hopper

09

On the Move Eurostar

11

Hotspot Nederland Barneveld

15

43 18 20 22 25

27 Vakantie 2018

28 Gargano

33 Lissabon

36 Bratislava

Focus on Hospitality Hotel I Melogiani

BB-Cruise

Boekenrubriek

BB-Home Interview Tom van de Brink

40 Saksen

43 Servië

46 Rügen

48 Porto

51 Königsleiten

Hotelnieuws

Uitgever: Media Company Holland Ltd. Hoofdredacteur: Bert van den Berg b.vandenberg@betweenbusiness.travel Eindredacteur: Marijke Bongaards marijke@betweenbusiness.travel Aan dit nummer werkten verder mee: Joke van Andel Theo Hanselaar Ank Herstel Peter van Roon Niels Wesselink

Redactieadres: Berkenoord 30, 8172 AV Vaassen Tel.: 0578 - 576 224 info@betweenbusiness.travel www.betweenbusiness.travel Advertenties: BetweenBusiness-travel 0578-576224 info@betweenbusiness.travel Vormgeving: Vincent van den Burg, GM Productiemanagement Amsterdam info@gmp.eu

Druk: GM Productiemanagement Amsterdam www.gmp.eu Abonnementen: www.betweenbusiness.travel info@betweenbusiness.travel Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move CityJet stopt met vluchten tussen Antwerpen en London City. BetweenBusiness Travel TIP

Air Lingus introduceert een nieuw uitgekleed tarief op verre vluchten

Op 27 oktober a.s. wordt de stekker uit de route Antwerpen-London City getrokken. BetweenBusiness Traveller

Daarmee gaat het in de tegenaanval richting prijsvechter Norwegian. Bij het zogeheten Saver-tarief krijgt de reiziger 1 maaltijd en gratis inflight entertainment en mag hij 1 koffertje van max. 10 kg. Als handbagage meenemen. Voor het inchecken van een koffer, het vooraf kiezen van een stoel en gebruik van headset en dekentje moet worden betaald. Air Ligus ziet zich gedwongen door de actie van Norwegian. Deze prijsvechter streek onlangs brutaal neer in de achtertuin van de Ieren door spotgoedkope vluchten naar Noord Amerika aan te bieden vanuit Dublin, Cork en Shannon. Het trans-atlantische netwerk van Air Lingus – 11 bestemmingen vanuit Dublin – wordt gevoed door vluchten naar 75 Europese bestemmingen.

Het lukte de Ierse maatschappij niet langer om de route rendabel uit te voeren. BetweenBusiness De luchthaven van Antwerpen wil echter de verbinding graagTransport behouden en zou in gesprek zijn met 2 partijen om te route te vullen. Het besluit van CityJet kwam op een moment, dat VLM Airlines - die eerder de route vloog – een doorstart wil BetweenBusiness Incentives maken. Echter zij hebben de vergunning nog niet rond. De nieuwe Eurostar verbinding tussen België en London vangt een deel van de passagiers op.

BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

AirPlus voegt nieuwe functies toe aan A.I.D.A. Virtual Cards

BetweenBusiness Een nieuwe stap in virtual betalen: verbeterd gebruikscomfort en meer controle

Focus on Hospitality

AirPlus International, een toonaangevende internatiCruise BetweenBusiness onale aanbieder van oplossingen voor het dagelijkse beheer van zakenreizen, heeft de virtuele creditcardopEigen land lossing A.I.D.A. verder ontwikkeld. DeBetweenBusiness belangrijkste nieuwe functies zijn de vernieuwde gebruikersinterface en verbeterende controlefuncties voor bedrijven om hun zakelijke reiskosten optimaal te beheren. Hotelnieuws

BetweenBusiness

A.I.D.A. is voor alle AirPlus klanten beschikbaar via het gebruikersportal. Met AirPlus A.I.D.A. Virtual Cards kunnen zakelijke reizigers MasterCard-nummers van16 cijfers Books en BetweenBusiness Corendon maakt come back op genereren om wereldwijd hun reiskosten te betalen, zoals de kosten voor hotelovernachtingen autohuur. Het is een digitale versie van een MasterCard®-creditcard, die alleen voor het betalen van Maastricht Aachen Airport één specifieke reisservice wordt aangemaakt. Met de nieuwe functies is A.I.D.A. nog flexibeler: ieder Destination Corendon Dutch Airlines heeft voor het eerst creditcardnummer kan worden beperkt tot een specifiekBetweenBusiness doel en kan op maat worden aangepast met sinds lange tijd weer vanaf Maastricht Aachen diverse opties, van een kaartlimiet tot een geldigheidperiode of een bepaalde valuta.

Airport gevlogen. Om 15.25 uur vertrokken Dat maakt betalen voor bedrijven veiliger en geeft hen BetweenBusiness bovendien de mogelijkheid Special om hun reizigers te 181 passagiers naar Faro in Portugal. Dit zomerseizoen vliegt Corendon 6 x per week vanaf Maastricht Aachen Airport naar diverse bestemmingen, zoals Kreta en Antalya: elke bestemming 2 x per week.

geven wat zij nodig hebben, of het nu om hun eigen werknemers gaat of om externe serviceproviders, die op hun kosten reizen.

Special

Alle betalingen met A.I.D.A. virtuele creditcards worden centraal gefactureerd en komen op een duidelijk afschrift te staan. Het onlangs toegevoegde kaartoverzicht, dat de gebruiker alle virtuele kaartnummers toont, kan individueel worden afgesteld met BetweenBusiness Citytrip Naast Corendon verwelkomt de luchthaven verschillende extra filters. Zo kan de gebruiker alle individuele boekingen gemakkelijk bijhouden.

deze zomer ook de Duitse vakantievlieger Germania. Meer info: www.airplus.com

easyJet en Wright Electric gaan elektrisch passagiersvliegtuig ontwikkelen easyJet, Europa’s toonaangevende luchtvaartmaatschappij geeft een kijkje in de toekomst van de luchtvaart door de samenwerking met vliegtuigbouwer Wright Electric.

commerciële luchtvaart kan ondersteunen. Wright Electric gaat gebruik maken van

easyJet heeft in 2017 nauw samengewerkt met Wright Electric en er zijn perspectieven gedeeld waardoor een spannende stap voorwaarts is gezet in de ontwikkeling van een door een batterij aangedreven vliegtuig. Beide bedrijven hebben onlangs laten zien, hoe het nieuwe elektrische toestel eruit komt te zien.

nieuwe energieopslag, die ervoor zorgt dat de batterij een stuk lichter is dan de huidige commerciële batterijen. easyJet kondigt de nieuwe samenwerking aan als onderdeel van hun strategie om uitstoot en geluidsbelasting in de vliegtuigindustrie te reduceren. Sinds 2000 is easyJet’s CO2 uitstoot verminderd met meer dan 31% van 116,2 gram tot 79,98 gram per passagierskilometer in 2016.

Wright Electric heeft het ambitieuze doel om binnen 20 jaar iedere korte afstandsvlucht zonder emissies te laten vliegen. Het bedrijf mikt op een vluchtbereik van 335 mijl of 542 kilometer, wat in potentie 20% van de huidige easyJet-passagiers op hun bestemming kan brengen.

Tot deze strategie behoort de aanschaffing van de A320neo en A312neo vliegtuigen, die wel tot 15% minder brandstof verbruiken en CO2 uitstoot bij het opstijgen en landen 50% minder geluidsuitstoot genereren. Bovendien gebruikt easyJet waterstoftechnologie om het mogelijk te maken elektrisch te taxiën met minder uitstoot en geluidshinder.

Eerder onthulde Wright Electric het eerste tweezits vliegtuig, waarmee het bedrijf de techniek op kleinere schaal demonstreerde. Wright Electric richt zich er nu op deze technologie te verbeteren, zodat het de behoefte van

Wright Electric is in 2016 opgericht door een team van luchtvaartingenieurs, aandrijfsysteem- en batterij deskundigen. Wright Electric heeft als doel om klimaatopwarming terug te dringen via elektrisch vliegen. Het team bestaat uit mensen van NASA, Boeing en Cessna.

5


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller Nieuwe vliegmaatschappij JOON, dochter van Air France is op 1 december van start gegaan.

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives Europese zakenreizigers

gaan het vaakst naar Londen en Wenen

BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness

KLM introduceert KLM Flight Bundle in de Nederlandse markt

Londen en Wenen zijn de populairste Europese bestemmingen Begin oktober lanceerde KLM voor BetweenBusiness Break voor zakenreizigers. Buiten EuroEuropese vluchten de KLM Flight pa zijn het New York en Sjanghai. Focus on Hospitality BetweenBusiness Bundle. Met dit nieuwe product BCD Travel analyseerde zijn Eukunnen klanten van KLM meerderopese vluchtdata en verzamelde Cruise BetweenBusiness de opmerkelijke resultaten in het re tickets in één keer aanschaffen. recent uitgebrachte jaarlijkse EuBundels zijn op basis van verschillenEigen land BetweenBusiness ropese ‘Cities & Trends Report’. de variabelen volledig aan te passen Zakenreizen kunnenHotelnieuws een indicatie BetweenBusiness

zijn van economische groei: als het aantal zakenreizen naar een beBetweenBusiness Books paald gebied toe- of juist afneemt, zegt dat iets over de plaatselijke Destination BetweenBusiness economische ontwikkelingen. Het rapport is gebaseerd op boekingsdata van vluchten voor acht grote Special BetweenBusiness zakenreismarkten in Europa: België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Special Luxemburg, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

BetweenBusiness Citytrip In vergelijking met 2015 is er wei-

nig verandering in de ranglijst met Europa’s populairste zakenreisbestemmingen. De Europese steden, die het vaakst bezocht worden, zijn nog steeds Londen, Wenen en Amsterdam. Door een 7,1% toename in geboekte tickets in 2016, stijgt Barcelona drie plaatsen – van 9 naar 6 – en Madrid staat op nummer 8. De hoge ranking van Barcelona en Madrid is te verklaren door de economische opleving in Spanje: een gemiddelde groei van 3,2% in 2016. Volgens de statistieken van 2015 en 2016 is er weinig seizoensfluctuatie in vliegreizen. De meeste zakenreizen vinden plaats na de zomervakantie in september (9,5%). Meer info: www.bcdgroup.com

Vanaf Charles de Gaulle zullen 4 bestemmingen worden aangevlogen: Barcelona, Berlijn, Lissabon en Porto. In het zomerseizoen 2018 zullen de eerste lange afstandsvluchten naar Forteleza en de Seychellen op het programma staan. Vooral Barcelona wordt de belangrijkste bestemming voor JOON met vanaf 1 december maar liefst 51 wekelijkse vluchten. Berlijn wordt 37 per week aangevlogen, Lissabon 28 keer en Porto 3 x per week. Tickets voor deze Europese bestemmingen zijn al vanaf € 39,- te boeken.

aan de wensen en behoeftes van de klant.

Voor een ticket naar het Braziliaanse Forteleza moet v.a. € 249,- worden betaald en naar de Seychellen minimaal € 299,-

De prijs van alle tickets binnen de KLM Flight Bundle is vooraf vastgelegd.

Forteleza wordt 2 per week aangevlogen en naar Mahe op de Seychellen vertrek 3 x per week een toestel.

Met de KLM Flight Bundle richt KLM zich op klanten die regelmatig vliegen, mensen met bijvoorbeeld familie in het buitenland of een tweede huis, stedenbezoekers en het midden- en kleinbedrijf. Klanten hoeven niet direct bij aanschaf van de tickets vluchten te boeken. Zij kunnen hun tickets verzilveren zodra de reisplannen en reisdata bekend zijn. Voor alle tickets binnen de Flight Bundle geldt, dat de klant kan boeken tot en met de laatst beschikbare stoel. Dit geldt voor alle vluchten, dus ook in het weekend en tijdens schoolvakanties. Naast de bestemming kan de klant ook het aantal tickets, aantal gebruikers van de bundel en de vooruitboekperiode zelf kiezen. Deze factoren hebben ook invloed op de prijs. KLM Flight Bundle wordt aangeboden in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Optiontown, specialist in innovatieve online salesmodellen voor Airlines. 6

DANS ONDER DE ZON DIE NOOIT ONDERGAAT MET WOW AIR Reispakketten naar 72-uur durende Secret Solstice festival in juni IJslandse budget airline WOW air biedt festivalgangers de kans om drie dagen lang te feesten onder de zon! De luchtvaartmaatschappij kondigt aan samen te gaan werken met IJsland’s populairste en snelst groeiende muziekfestival, Secret Solstice. Van 16 tot 18 juni vindt dit festival in Reykjavik plaats. Iedereen kan nu een volledig reispakket boeken bij WOW air om hier bij te zijn. Dans, leef en geniet van midzomernacht tijdens Secret Solstice! Met 72 uur lang daglicht en een nog steeds groeiende world-class line-up waaronder grote namen van verschillende muziekstijlen zoals Foo Fighters, The Prodigy, Chaka Khan, Rick Ross, Big Sean, Seth Toxler, Kerri Chandler en Richard Ashcroft is er voor ieder wat wils. De reispakketten zijn nu te boeken vanaf €590, inclusief vlucht naar IJsland, vervoer vanaf de luchthaven, accommodatiemogelijkheden variërend van een camping op het terrein, hostels, pensions en luxe hotels, en natuurlijk het festivalticket.


BetweenBusiness Golf

Koningsblauwe stedenverbinder

BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws Books carBetweenBusiness ‘In de vertrouwde KLM kleuren biedt KLM Cityhopper als operating rier naar veel Europese steden maximaal vliegcomfort tegen acceptabele prijzen. Al vanaf de oprichting in 1966 isBetweenBusiness dat ons motto en nog altijd onze Destination corebusiness’ In gesprek met … Boet Kreiken, directeur KLM Cityhopper Teskt: Bert van den Berg Foto’s: KLM City Hopper Kreiken: “in de zestiger jaren van de vorige eeuw dreigden de Nederlandse (snel) wegen vol te lopen. Bovendien had het net geopende Schiphol de aanvoer nodig van passagiers uit de verder gelegen delen van ons land. Als gevolg hiervan kwam het regionale vliegverkeer op gang vanaf onder meer Enschede en Maastricht naar Schiphol. Aanvankelijk werden de vluchten uitgevoerd door KLM dochter NLM met de toen oer-Nederlandse machine – de Fokker F27, ook wel de ‘Fokker Friendship’ genoemd. Toen in 1991 KLM dochter NLM en Netherlines werden samengevoegd, ontstond KLM Cityhopper. Het regionale netwerk werd steeds verder uitgebouwd, voornamelijk naar bestemmingen gericht op het omringende buitenland. De 100% dochter van KLM behoort inmiddels tot de grootste regionale luchtvaartmaatschappijen binnen Europa”.

Anno 2017 vervoert KLM Cityhopper op jaarbasis zo’n 8 miljoen passagiers. Met 105.000 vluchten per jaar worden op Schiphol gemiddeld 1 op de 5 starts en landingen door deze operating carrier, herkenbaar aan de bekende en vertrouwde blauwe KLM kleur, uitgevoerd. KLM Cityhopper vliegt op 67 bestemmingen, niet alleen voor het moederbedrijf, maar ook voor de 18 code-sharepartners van KLM. De lijst van bestemmingen wordt nog steeds aangevuld, zo zijn onlangs nog London City, Southampton, Inverness, Cagliari, Split, Graz en Gdansk toegevoegd. Boet Kreiken benadrukt nog eens dat KLM Cityhopper niets is zonder KLM, die op haar beurt de koningsblauwe stedenverbinder ook weer hard nodig heeft voor haar intercontinentale netwerk. “Niet alleen omdat wij kunnen leunen op ons moederbedrijf, maar ook omdat veel taken zijn uitbesteed aan diverse andere partijen, kan onze professionele staf van maar net 1.500 mensen de groei en al het werk aan. 7

BetweenBusiness Special

Onze flexibele organisatie beschikt over zeer toegewijde en 100% gemotiSpecial veerde mensen. Het passagiersvervoer door KLM Cityhopper is verdeeld in 60% zakelijk en 40% leisure. De kern BetweenBusiness Citytrip van de activiteiten is nog steeds het zakelijke connecting vervoer binnen Europa en de wereld”. Bestond de vloot van KLM Cityhopper aanvankelijk uit alleen maar vliegtuigen van eigen bodem, eind oktober zal op eervolle wijze afscheid worden genomen van het Fokker tijdperk. Vanaf dat moment vliegt KLM Cityhopper uitsluitend nog met de in Brazilië ontworpen Embraer. De vloot bestaat momenteel al uit 37 Embraers in een tweetal configuraties, t.w. de E175 en de E190. In de loop van 2017 en 2018 zal de vloot met meerdere Embraers verder worden uitgebreid. “Het was een weloverwogen beslissing om de Fokker te laten vervangen door de Braziliaanse Embraer. Het is een zuiniger toestel qua brandstofverbruik en veel minder belastend voor het milieu. En last but not least: de Embraer


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel wordt hoog gewaardeerd doorTIP onze passagiers. De meeste starts en lanBetweenBusiness Traveller dingen van Embraer E-jets in de wereld worden uitgevoerd door KLM BetweenBusiness Transport Cityhopper op Schiphol. Dit heeft er mede toe geleid dat Embraer BetweenBusiness haar commerciële Incentives hoofdkantoor voor Europa, Afrika en het MidBetweenBusiness Interview den Oosten naar Amsterdam heeft verplaatst. Het netwerk van KLM BetweenBusiness Wellness en KLM Cityhopper was de belangrijkste factor bij de vestigingskeuze. BetweenBusiness Break Dit laatste is ook weer goed voor de werkgelegenheid in ons land.on Hospitality Focus BetweenBusiness KLM Cityhopper is een airoperator, die alleen maar steeds Cruise meer wil vlieBetweenBusiness gen in steeds hogere frequentie voor steeds meer tevreden en land trouwe Eigen BetweenBusiness klanten”, besluit Boet Kreiken. BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

de Embraer BetweenBusiness Special wordt hoog Special gewaarBetweenBusiness Citytrip deerd

BetweenBusiness Destination

Wie is Boet Kreiken? Geboren op 20 juli 1958 in Kaapstad. Hij studeerde bestuurskunde, distributie en logistiek aan de Universiteit van Twente. Na zijn afstuderen en daarop volgende diensttijd bij de Koninklijke Luchtmacht, ging hij aan de slag bij KLM. Zijn carrière bij de KLM omvatte meerdere management functies van onder meer commercieel tot wereldwijd accountmanagement, area manager Asia Pacific en Centraal/Zuid Amerika. Sinds 2009 is Boet Kreiken directeur van KLM Cityhopper. Hij is President van ERA (European Regional Airlines Association. Een extra functie is die van executive Vice-President Custumer Experience bij KLM om de klantervaring gedurende de hele reis met KLM centraal te stellen en continue te verbeteren. Sinds medio april is Boet Kreiken benoemd als EVP Customer Experience voor KLM. Deze functie heeft tot doel dat KLM nog klantgerichter wordt. Iedereen in het bedrijf moet vooral in dienst staan van de klant waarbij ‘Moving Your World by Creating Memorable Expierences’ de centrale gedachte is. Boet Kreiken combineerde deze functie tot oktober met zijn werkzaamheden voor KLM City Hopper, waarbij hij zich met meer dan 100% in zal zetten voor Customer experience. 8


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move

Per Eurostar comfortabel

BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

reizen met tijd voor jezelf.

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

Zonder stress snel naar Londen City

BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

Een

Zonder irritaties en stress beginnen aan je zakenreis of weekendje is een van de voordelen van reizen met de Eurostar. Vanaf het Centraal Station van Amsterdam en die van Rotterdam gaat het eerste deel van de reis nu nog met de Thalys, overigens ook zeer comfortabel.

BetweenBusiness Special Special

BetweenBusiness Citytrip

indrukwekkende

Na de overstap in Brussel-Midi duurt de reis nog maar een kleine 2 uur naar hartje Londen. Na de security en paspoortcontrole – die overigens maximaal 20 minuten duurt en voor de Businessclass reizigers amper 10 minuten – zoef je met zo’n 300 km. per uur naar de overkant van het Kanaal. De nieuwste Eurostar treinen van de serie E320 bieden de passagiers een maximum aan comfort met gemakkelijk zittende fauteuils en veel beenruimte. Hier kun je ontspannen lezen of met je PC werken.

9

Reis


BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP

des, ontmoetingen met bevallige zeemeerminnen en zelfs een bijzonder sociale inktvis.

Naast de Standaard klasse biedt Eurostar ook nog de Standard Premier met net wat meer comfort en maaltijBetweenBusiness Traveller den, die aan tafel geserveerd worden.

Eurostar Odyssey is beschikbaar in alle nieuwe e320 treinen en gerenoveerde e300 treinen via het gratis digitaal entertainmentkanaal en rechtstreeks op het mobiele toestel van de reiziger.

BetweenBusiness Transport

Reizigers in de Business Premier hebben tevens toegang tot de speciale lounges in Brussel en op London St. PanBetweenBusiness Incentives cras Station.

Het is beschikbaar op het traject tussen Londen en Brussel, Rijsel, Parijs, Lyon en Zuid-Frankrijk.

BetweenBusiness Zojuist heeft EurostarInterview een virtual reality-ervaring in de trein gelanceerd: Eurostar Odyssey™ - op avontuur diep BetweenBusiness Wellness in de zee met smartphones en VR-kijkers.

Dankzij de WiFi in deze treinen is ook meer dan 300 uur aan films, series, documentaires en spelletjes gratis te bekijken via dat kanaal.

BetweenBusiness Break Zo wordt de reiservaring in de trein naar Londen nog indrukwekkender. Speciaal ontworpen kijkers worden tijon Hospitality BetweenBusiness dens de piekperiodes Focus in de zomer aan gezinnen uigedeeld. Terwijl reizigers met hoge snelheid onder het kanaal door Cruise BetweenBusiness zoeven, kunnen ze voor het eerst de verborgen diepten van de zeebodem ontdekken in een virtuele wereld vol Eigen land BetweenBusiness zeedieren, gezonken schatten en mysterieuze schepen.

Meer info en tarieven: www.eurostar.com

BetweenBusiness Hotelnieuws

Het avontuur is beschikbaar is het Nederlands, Engels en Frans op het gratis entertainmentkanaal van Eurostar. Books BetweenBusiness Reizigers kunnen inloggen met hun iphone of Android apparaat en meteen in de ontdekkingstocht duiken. Zo zie jeBetweenBusiness dan het dak van de virtuele trein in een glazen plafond Destination veranderen en komt de onderwaterwereld rond de trein tevoorschijn. Twee ontdekkingsreizigers – Rose en BeBetweenBusiness noit – begeleiden je opSpecial een tocht boordevol piratenlegen-

Special BetweenBusiness Citytrip

10


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hospita BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip DE ROUTE: ACHTERVELD - BARNEVELD DE GLIND - GARDEREN - KOOTWIJK KOOTWIJKERBROEK - STROE TERSCHUUR - VOORTHUIZEN ZWARTEBROEK

In gesprek met…Wilco de Jong Sinds enige tijd ben je kwartiermaker in Barneveld, wat houdt dat in? Energiek begint Wilco de Jong op zijn bekende manier: “een kleine 2 jaar geleden werd ik door de gemeente Barneveld gevraagd een plan te maken voor de Stichting Toeristisch Aanjaagteam met als doel het stimuleren van het dag- en verblijfstoerisme. Maar Barneveld heeft de associatie met kip en ei en dat is niet vreemd, want Barneveld heeft van oudsher een sterke pluimvee sector, die wereldwijd zijn producten afzet”.

75KM

Om er even lekker tussenuit te gaan komt bij de consument niet direct Barneveld bovendrijven…. en toch …. deze Gelderse gemeente op de Veluwe heeft zeer aantrekkelijke dorpskernen, zoals Voorthuizen, Stroe, Kootwijk en Garderen met een groot aanbod aan vakantieparken en dagattracties.

G

EVELD N R A B I D IRO

.NL

Afgelopen jaar is er de Barneveldse Kippenrally bijgekomen – een autopuzzelrit met leuke opdrachten die de toerist ook langs pluimveebedrijven leidt.

Hoe heb je dat aangepakt? “Om te beginnen”, vertelt Wilco de Jong, “zijn wij met actieve ondernemers om de tafel gaan zitten en hebben een aantal nieuwe toeristische initiatieven gelanceerd.

Is er ook sprake van regionale samenwerking? “Natuurlijk is Barneveld geen eiland. Op toeristisch gebied maakt Barneveld deel uit van de Veluwe en daarom werken wij nauw samen met VisitVeluwe, de organisatie, die de Veluwe als toeristische bestemming promoot”.

Toen de grote wereldklassieker Giro d’ Italia in Gelderland in 2016 onder enorme belangstelling van start ging, hebben wij onze eigen Ronde van Barneveld gemaakt ofwel de ‘Giro di Barneveld, en direct gezegd dat deze nieuwe fietsroute – die alle dorpskernen van Barneveld met elkaar verbindt – er voor altijd en in elk seizoen is!

De Jong is positief over deze samenwerking en beseft maar al te goed, dat wil je Barneveld op de recreatieve kaart zetten, deze samenwerking meer dan gewenst is. 11


BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview

Hoe staat het met het lokaal gastheerschap?

Meer info:

“In het centrum van Barneveld (Nieuwstraat 29) in de BetweenBusiness Break Bibliotheek is er het Toeristisch Informatie Punt, het gehele jaar geopend, waar de recreant/toerist terecht kan Focus on Hospitality BetweenBusiness voor persoonlijke informatie en uiteraard voor fiets- en wandelroutes en actuele andere wetenswaardigheden. In CruiseHeijn) is er een Toeristisch BetweenBusiness Voorthuizen (t.o. De Albert Informatiepunt gevestigd in een heuse ‘pipowagen’ – allandwaard! Garderen heeft BetweenBusiness leen deze wagen is alEigen een bezoek een Toeristisch Informatiepunt in molen ‘De Hoop’ aan de Oud Milligenseweg ( op de donderdag en zaterdag Hotelnieuws BetweenBusiness draait de molen en kan men een kijkje nemen hoe de molenaar te werk gaat ). Books BetweenBusiness

www.girodibarneveld.nl

BetweenBusiness Wellness

www.gobarneveld.nl www.visitveluwe.nl www.middennederlandhallen.nl www.visitvoorthuizen.nl www.garderen.nl www.daarombarneveld.nl

BetweenBusiness Destination

Wat heeft de gemeente Barneveld de zakelijke bezoeker te bieden?

BetweenBusiness Special

“Naast de vele recreatieve mogelijkheden, biedt de gemeente Barneveld ook interessante adressen voor zaSpecial kelijke bijeenkomsten. Wat te denken van de Midden Nederland Hallen, nabij de kruising A1/A30 – een hyBetweenBusiness Citytrip permoderne en veelzijdige ontmoetingsplaats, geschikt voor beurzen, events en congressen met onder andere een auditorium geschikt voor maximaal 2.500 personen. Daarnaast zijn er hotels. Zo kent Garderen twee prachtige Bilderberghotels: ’t Speulderbos en Groot Heideborgh. Prima adressen voor de kleinere meetings en uiteraard uitstekende diner- en overnachtingsmogelijkheden. Dus ook voor de combinatie van business en leisure ben je inde gemeente Barneveld aan het juiste adres”, besluit Wilco de Jong..

Wie is Wilco de Jong? Wilco is geen onbekende in toeristisch Nederland. Na de Hogere Hotelschool in Maastricht heeft hij ervaring opgedaan in het toenmalige Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen om vervolgens 8 jaar verschillende functies te bekleden bij Golden Tulip Hotels. Na deze periode is Wilco gaan werken voor verschillende toeristische organisaties. Als Marketing Manager was hij verbonden aan de Stichting Promotie Den Haag, waarna hij gevraagd werd als directeur van VVV Maastricht. In 2002 startte hij Marketing Moments en was hij onder meer oprichter-directeur van het Veluws Bureau voor Toerisme. Tegenwoordig is hij actief als kwartiermaker in Barneveld en begeleidt hij reizen in het buitenland voor onder meer Djoser en Arriveer Reizen. Verder bekleedt hij enkele bestuursfuncties, waaronder het voorzitterschap van Gelderland Gastvrij.

12


VAN DER VALK HOTEL SCHIPHOL A4

PARK, SLEEP FLY ARRANGEMENT Dit arrangement is inclusief: 1x Overnachting Inclusief tot 31 dagen parkeren Gratis shuttle service tussen 06.00 en 23.40 uur* Gratis gebruik zwembad en wellness- en fitness faciliteiten

Gratis wifi internet in het gehele hotel

Prijs vanaf

109

00 ,

p.k.p.n.

* Buiten dit tijdschema verzorgen wij ieder heel en ieder half uur betaald vervoer à € 20,- per kamer (max. 4 personen) op basis van beschikbaarheid.

, 250

KORTING PER PERSOON

ValkLoyal korting: € 2,50 p.p. korting op uw volgende verblijf, indien u boekt via www.valkexclusief.nl

www.valkexclusief.nl

HOTEL SCHIPHOL A4 VAN DER VALK EXCLUSIEF | 91 Rijksweg A4 Nr.3 | 2132 MA Hoofddorp | T: +31 (0)252 67 53 35 | schiphol@valk.nl | www.hotelschiphol.nl

68 | VAN DER VALK EXCLUSIEF


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

American Breakfast-diner By Jarmusch

BetweenBusiness Destination

opent deuren in Rotterdam

BetweenBusiness Special

In de schemering van de vroege ochtend aanschuiven aan een meterslange bar. Verse filterkoffie wordt Special direct in je mok geschonken en daarnaast bestel je ‘eggs-any-way-you-like’, sandwiches of pancakes met maple syrup. Vanaf nu is het allemaal mogelijk bij breakfast-diner by Jarmusch in Rotterdam. BetweenBusiness Citytrip Geïnspireerd op de diner cultuur uit de Verenigde Staten is deze nieuwe breakfast hotspot een ware toevoeging voor het Industriegebouw in het opkomende Hoogkwartier. Het interieur geeft een moderne knipoog naar de archetype diner en architect Hugh Maaskant. Add as much as you like Schuif aan in één van de bordeauxrode ‘booths’ of pak een ‘barstool’ aan de 20-meter lange bar. De verse filterkoffie van Man met Bril staat iedere ochtend bij binnenkomst al klaar om uitgeschonken te worden en de menukaart, die is classic American: minimalistisch en bedoeld als richtlijn. Naast filterkoffie staan er breakfast cocktails, gezond eten en natuurlijk de nodige guilty pleasures op de kaart. ‘Add as much as you like’ is het motto by Jarmusch. Als ontbijt de belangrijkste maaltijd is van je dag, dan moet je deze de hele dag kunnen bestellen zoals jij dat wilt. Breakfast by Jamusch is mogelijk van 08:00 uur tot 16:00 uur. Knap staaltje werk Het interieur van de nieuwe horecazaak is een ode aan zowel de classic American-diners als aan Hugh Maaskant, de architect van het rijksmonument Het Industriegebouw. In de inrichting van by Jarmusch vind je subtiele hints die verwijzen naar Maaskant, zoals de vorm van de lange toog en de zwarte stalen lampen boven de bar, in de booths én in de krukken. By Jarmusch dankt haar naam aan filmmaker Jim Jarmusch, regisseur van de cultfilm ‘Coffee and Cigarettes’. Ook hij wordt zeker niet vergeten. De enorme muurschildering van Bier & Brood verwijst naar ‘the endless coffee refill culture’ waar de film bekend om staat. Those guys De drijvende krachten achter by Jarmusch zijn Ruben Venema (Biergarten Rotterdam, Vermaakbaar) en Tjeerd Hendriks (Groos, Het Industriegebouw). Ruben en Tjeerd sloegen de handen ineen om hun droomzaak waar te maken. Een diner waar gastvrijheid en service ouderwets hoog in het vaandel staan. “We willen hier de trucker naast de advocaat aan de bar hebben. Je klaarmaken voor je werkdag of in het weekend je kater verhelpen.” Het Industriegebouw Rotterdam By Jarmusch is gevestigd in een icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Gerealiseerd in een naoorlogs Rotterdam en ontworpen door de legendarische architect Hugh Maaskant. Naast een bedrijfsverzamelgebouw is Het Industriegebouw, na twee jaar herontwikkeling, inmiddels ook een culinaire hotspot aan het worden.  Met de komst van By Jarmusch opent er voor de derde maand op een rij een nieuw foodconcept haar deuren.  By Jarmusch Het Industriegebouw | Goudsesingel 64 | 3011 KD Rotterdam www.byjarmusch.nl

NH Hotel Group verstrekt haar aanwezigheid in Frankrijk.

De keten heeft een managementcontract voor 20 jaar getekend voor het Palm Beach Hotel in Marseille. Het hotel wordt momenteel grondig verbouwd en zal medio 2018 als nhow hotel in Marseille geopend worden. Het toekomstige nhow hotel zal over 150 kamers en 15 vergaderzalen – waarvan de grootste plaats biedt aan max. 300 personen – gaan beschikken. Het hotel ligt aan een van de mooiste baaien van de Middellandse Zee en van hieruit heb je zicht op Château d ‘If en het nationale park Calanques. Het hotel ligt vlakbij de Vieux Port, het MUCEM museum, de pittoreske kustweg La Corniche en Parc Chanot. De unieke omgeving en de uitstekende faciliteiten van het hotel, zoals zwembad, groot terras, de bar, spa en het restaurant, maken het hotel een bestemming op zich. nhow is een van de vier hotelmerken van de NH Hotel Group en elk hotel in dit genre heeft een eigen identiteit die wordt ontleend aan de stad waar het hotel gevestigd is. Het zijn onconventionele lifestyle hotel met een wow-factor. Meer info: www.nh-hotels.com / www.nh-collection.com

Hudson Bar & Kitchen opent nieuwe vestiging in Leiden Een stukje hip USA op de gerestylede Nieuwe Beestenmarkt Na een maandenlange verbouwing werd onlangs Hudson Bar & Kitchen aan de Leidsche Nieuwe Beestenmarkt geopend. De gigantische raampartij en het zonnige terras bieden een sfeervol uitzicht op de levendige omgeving. Zoals de naam al doet vermoeden neemt Hudson Bar & Kitchen bezoekers mee langs een culinaire trip dwars door de USA. De Amerikaanse invloeden vertalen zich door in food classics, een amicale service, royale gerechten en een classy style. Kortom: The All American Experience tijdens een gezellige borrel, smaakvolle lunch én diner. 14


BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws Zomerterras met uitzicht levendige omgeving Books BetweenBusiness Precies in het middelpunt van Leidsche bezienswaardigheden werd de afgelopen maanden hard gewerkt aan de nieuwe horeca hotspot Hudson Bar & Kitchen. De Nieuwe Beestenmarkt staat door de recente oplevering van de moderne Lammermarktgarage bekend als de nieuwe toegangspoort naar het bruisende Leidsche Stadscentrum. Het pand uit ca. 1920 onderging een complete metamorfose. Geen muur bleef overeind, alles is verwijderd zodat er een goede inschatting kon worden gemaakt van de ruimte. De zaak is opnieuw opgebouwd met bakstenen, stalen en houten muren waardoor eenBetweenBusiness warm geheel is ontstaan. HetDestination restaurant is compleet gestyled met Amerikaanse accessoires zoals comfortabele lederen chesterfields, club verlichting en buffelhuiden. Kunstenaar Tinus Teder heeft zijn artistieke talent de vrije loop laten gaan in humoristische kunstwerken en voorzag een brickwall van een stevig staaltje graffiti art.

BetweenBusiness Special

Diner en borrel op z’n Amerikaans Met een menu vol Amerikaanse klassiekers zoals chili, spareribs, steaks en (vegetarische) burgers zijn foodliefhebbers bij Hudson aan het juiste adres. Dit is de Amerikaanse keuken bij uitstek! Een uitgebreide borrelkaart, bruisende speciaal bieren, cocktails en goede wijnen maken Hudson tot een plek waar Leidsche Special locals en toeristen zich snel thuis zullen voelen. Met stalen scheidingsroosters is een evenwichtige verdeling ontstaan tussen knusse hoekjes en een sfeervolle borrelruimte. De zaak is geschikt voor een romantische date, feestelijke borrels en groepsdiners.

BetweenBusiness Citytrip

Hudson Bar & Kitchen In 2009 opende de eerste vestiging van Hudson Bar & Kitchen in Den Haag. De Amerikaanse stijl bleek een schot in de roos: door gebruik te maken van natuurlijke materialen als hout, leer en staal is de ambiance vergelijkbaar met dat van een hippe club in New York. Tegenwoordig duiken er overal Hudson restaurants op. De ondernemers achter het populaire horecaconcept hebben grote plannen, komende periode opent in Voorschoten vestiging tien, hierna volgen meer steden. Overige Informatie:

Hudson Bar & Kitchen| Elke dag geopend vanaf 10.00 uur Nieuwe Beestenmarkt 15-21 | https://www.facebook.com/HudsonLeiden/ 2312 CG Leiden | http://www.restauranthudson.nl| leiden@restauranthudson.nl

Jonnie en Thérèse op Bonaire Vanaf 1 november kunnen gasten op Bonaire gaan genieten van de signatuur van Jonnie en Thérèse Boer van De Librije, Zwolle. Het culinaire koppel gaat op Bonaire een Caribische avontuur beginnen door het management te verzorgen van het beachrestaurant op het Delfins Beach Resort. Zij voeren hier een wereldse, toegankelijke kaart mét de signatuur van De Librije. De wijnen zijn met zorg geselecteerd om de gast een zo divers mogelijk aanbod aan smaakpaletten te bieden. Ook een aantal van de huidige medewerkers van De Librije waarborgen op Bonaire de kwaliteit en filosofie. Jonnie heeft de keuken zo ingericht, dat er zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt gaat worden. Natuurlijk wordt alles vers bereid en is de creativiteit van Jonnie en Thérèse op de menukaart zichtbaar. Zij zijn geïnspireerd door gerechten, die zij wereldwijd gegeten hebben en waar zij hun eigen versie van maken, zoals de Tom Kha Kai. Voor deze Thaise soep kiezen zij niet voor kip, maar juist voor leguaan. “Het mooie van Bonaire is, dat je hier nog direct bij de vissers je inkopen doet”, zo legt Jonnie uit. “Dat betekent wel dat als het een week heel hard waait, de kleine vissersbootjes niet kunnen uitvaren en er dus niet veel viste krijgen is. Als ze wel uitvaren, dan kun je rekenen op de meest prachtige tonijn of een mooie Mai Mai”. Meer info: www. delfinsbeachresort.com

Novotel geopend in Londense wolkenkrabber Hotel aan de Theems biedt 360° uitzicht over Londen Onlangs is één van de hoogste hotels van het Verenigd Koninkrijk geopend voor gasten. Novotel London Canary Wharf brengt de geschiedenis van het iconische havengebied Dockland tot leven. Het hotel, gelegen aan de Theems, heeft 39 verdiepingen en biedt een 360° overzicht over Londen. De spectaculaire wolkenkrabber heeft 313 kamers, 26 individueel ontworpen suites, een gym en zwembad. Tevens heeft het hotel negen vergaderzalen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met het industriële karakter van dit bijzondere havengebied. Het hotel mikt op zowel de zakelijke reiziger als de vakantieganger. Ook is het hotel bedoeld als ontmoetingsplaats met een coffeebar (Canary Coffee) op de begane grond en een modern restaurant op de 38ste etage. Van hieruit heb je een 360° uitzicht over de Britse hoofdstad. Gasten kunnen in- en uitchecken via tablets, zonder hulp van een receptie. Daarna worden ze welkom geheten door zogenaamd ‘Welcomers’, krijgen gasten hun sleutel en kunnen direct door naar hun accommodatie. Prijzen kamers: vrijdag tot zondag v.a. £125,- p. nacht en van maandag t/m donderdag £ 235,- Prijzen suites: v.a. £ 250,- p. nacht. Meer info: www.accorhotels.com 15


BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise

Great Northern Hotel – logeren in hartje Londen

BetweenBusiness Eigen land

BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books

BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

Naast St. Pancras International Station en pal voor de ingang van Kings Cross bevindt zich het statige Great Northern Hotel. Reizigers, die met de Eurostar in Londen aankomen, lopen er zo tegenaan. Dit stijlvolle en typisch Engelse hotel heeft een uitnodigend en gezellig terras aan de straatkant, vlak voor de ingang.

Vanaf het terras en de vanuit de daarachter liggende pub heb je een altijd boeiend uitzicht op het levendige plein voor Kings Cross. De sfeervol ingerichte kamers hebben niet alleen een minibar maar ook een Nespresso machine en gratis WiFi. Op elke etage bevindt zich een pantry met koffie, thee, frisdranken en zoete lekkernijen voor de gasten. Het in heel Londen bekende ‘Plum + Spilt Milk’ restaurant op de eerste etage serveert seizoensgebonden gerechten uit de moderne Britse keuken. In de GNH Bar kun je genieten van heerlijke wijnen en diverse cocktails. Het oorspronkelijke hotel dateert uit 1854, maar werd door de huidige eigenaar Jeremy Hobson gerenoveerd en omgetoverd tot een juweeltje van Engelse gastvrijheid. Het Great Northern Hotel ligt vlakbij de British Library en is maar een paar underground haltes verwijderd van onder meer Picadilly Circus. Maar ook te voet is dit tochtje goed te doen. Meer info: www.GNHLondon.com

16


Ultiem genieten... Vakantie is verwend worden; genieten van de goede dingen in het leven

Cape Weligama, Sri Lanka

+

TRAVEL IN STYLE

Silverjet selecteert het beste wat de wereld u te bieden heeft! Als merk is Silverjet ‘since 1997’ betrouwbaar en krachtig verbonden met ultiem genieten. Wij kennen de wereld als geen ander en wij ontnemen u alle zorg. De mooiste bestemmingen, zorgvuldige geselecteerde hotels, VIP-services, privétransfers en fraaie reisbescheiden. Voor Silverjet vanzelfsprekend. Flexibele reisdata en vliegen met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, versnelde douanepassages en de altijd inbegrepen executive lounge op Schiphol, Düsseldorf en Brussel. Vanzelfsprekend Silverjet. Voor meer informatie en advies over luxe Silverjet-vakanties kijk op www.silverjet.nl/bbt, of bel 055 - 357 55 97.


BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise In het resort ‘Baia degli Aranci’ liggen zowel hotel i Melograni als het geEigen land BetweenBusiness lijknamige bungalowpark. De naam Melograni is het Italiaanse woord voor granaatappel, bijzonder en zeldzaam.

BetweenBusiness Hotelnieuws

Het hele terrein, vanaf de heuvels tot aan de zee was 50 jaar geleden nog een sinaasappelboomgaard, Bookswaar in de loop der jaren een camping ontBetweenBusiness stond. Deze camping was zo populair, dat uitbreiding noodzakelijk was.

Destination BetweenBusiness Maar zo rond de eeuwwisseling kwam de oudste zoon van de familie, die eigenaar van dit landgoed was en is, met het idee om op deze prachtige locatie een hotel te bouwen. BetweenBusiness Special

De bouw van het hotelcomplex begon in 2000 en bestond uit 2 hoofdgebouwen.

Special

De kleine bungalows, die later op het terrein gebouwd zijn, zijn tegenwoordig privé bezit, maar worden ook verhuurd tijdens de vakantieperiode. BetweenBusiness Citytrip Het hotel beschikt over 115 kamers voor 2-4 personen in de categorieën standaard. Deluxe en juniorsuites. Elke kamer is uitgerust met badkamer met douche en föhn, Sat-TV, minibar, safe, airco, balkon of veranda. De kamer zijn royaal van omvang en comfortabel ingericht. Het hotel ligt op nog geen 150 meter van de zee verwijderd. Via een tunnel onder de weg kom je op het eigen strand en vanaf de boulevard wandel je makkelijk naar het pittoreske centrum van Vieste. Het hotelcomplex, dat wordt omring door prachtige tuinen en eeuwenoude olijfbomen met hun grillige vormen, beschikt over een eigen strand met snack-bar en speelplaats, zwembad met whirlpool en kinderbassin. Er zijn 3 bars, een kiosk en internet locatie Wifi in alle openbare ruimtes binnen en buiten de locatie. Voor sportieve gasten is er van alles te doen: tafeltennis, beach volleybal, kanotochten en boogschieten. In het zomerseizoen kun je hier surflessen volgen. Natuurlijk kun je hier ook fietsen huren om de prachtige omgeving te gaan verkennen. In het restaurant – met grote ramen en uitzicht op zwembad en tuinen – kun je je laten verwennen door de veelzijdige keuken met zowel typische gerechten uit de regio Gargano als ook internationale verwenmenu’s. Voor hen, die een dieet volgen of glutenvrij willen eten is de keuze groot.

18


BetweenBusiness Break BetweenBusiness Focus on Hospitality

Hotel i Melograni BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land – een heerlijke 4 sterrenBetweenBusiness locatie in Hotelnieuws Viesta in de regio Gargano. BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

De schitterende ligging en de vriendelijke en professionele medewerkers garanderen een first class service en laten je vanaf het eerste moment ‘thuis voelen’. Zoals bij veel hotels, die al generaties lang door één en dezelfde familie geleid worden, is de sfeer bijzonder warm en de voortdurende aandacht voor de natuur heeft het hotel een ISO14001 waarmerk opgeleverd. Als je met de auto komt rij je vanuit het noorden via de A14, afrit Poggio Imperiale, dan de route richting Vieste. Per vliegtuig kun je naar Bari en dan ca. 2 uur met het openbaar vervoer of een taxi. Meer info: www.imelograni.it / www.baiadegliaranci.it

19


BetweenBusiness Focus on Hospitality BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land

Holland America Line na 30 jaar weer terug in Cuba. Hotelnieuws BetweenBusiness Na meer dan 30 jaar vaart Holland America Line deze Books BetweenBusiness winter weer naar Cuba. Met de ms Veendam worden 2 havens op Cuba aangedaan: Havanna en Cienfuegos – cultuur snuiven ten top.

BetweenBusiness Destination

Holland America biedt 8- en 13 daagse cruises aan met vertrek uit Fort Lauderdale (Florida), inclusief bezoeken aan Mexico en Belize.

BetweenBusiness Special

De ms Veendam is een modern schip, dat als een ‘klassieke schoonheid’ gezien mag worden. Middelgroot (max. 1258 passagiers) met alle faciliteiten, die de hedendaagse passagier zich wenst. Vermeldingswaard is het feit, dat de passagiers op dit cruiseschip Special kunnen genieten van een hoog culinair niveau. Meer info: www.hollandamericaline.nl

BetweenBusiness Citytrip

Holland America Line verhoogt capaciteit op de Nederlandse markt Nieuwste schip Nieuw Statendam in 2019 vanuit Amsterdam

In 2019 brengt HAL haar nieuwste schip – de Nieuw Statendam – naar Amsterdam. Vanuit onze hoofdstad maakt het schip rondreizen naar diverse bestemmingen. Daarnaast verhoogt HAL de capaciteit voor Nederland in 2019 met een record aantal vertrekken vanuit de havens van Amsterdam en Rotterdam: maar liefst 35 cruises worden aangeboden. De Nieuw Statendam, het nieuwste Pinnacle-class schip van Holland America Line, maakt een reeks van 7 tot 14-daagse reizen naar de Noorse fjorden, Baltische staten, IJsland en de Noordkaap. Nieuw Statendam vervangt de Koningsdam, die sinds haar start in 2016 in de zomer vanuit Amsterdam gevaren heeft. Prinsendam, het kleinste schip in de vloot met een capaciteit van 835 passagiers, blijft rondreizen maken naar bijzondere bestemmingen en kleinere havens. Het vlaggenschip van HAL, de Rotterdam vertrekt gedurende de zomer traditiegetrouw vanuit havenstad Rotterdam. Het klassieke schip brengt gasten naar IJsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Elk schip van HAL heeft zijn eigen ambiance, zodat gasten altijd een schip kunnen kiezen dat aansluit bij de persoonlijke voorkeur. De toevoeging van de nieuwe capaciteit op de Nederlandse markt toont het vertrouwen van HAL in de locale cruise markt, evenals de bereidheid hierin te investeren. Onderzoek door TNS NIPO heeft aangetoond, dat 31% van de Nederlanders graag eens een cruise zou willen maken. Zes procent heeft zelfs het voornemen om gedurende de komende drie jaar een cruise te maken. Meer info: www.HollandAmerica.com

20


BetweenBusiness Focus on Hospit BetweenBusiness Cruise

Majestic Princess succesvol

BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws

Princess Cruises heeft laten weten zeer tevreden te zijn over de reacties van de passagiers aan boord van de Majestic Princess. Dit na de eerste maand dat de Majestic Princess vaart. De Majestic Princess is het eerste schip dat nieuw is gebouwd met de Chinese markt als uitgangspunt. BetweenBusiness Books

Eind maart jl. werd de Majestic Princess door de Italiaanse Fincantieri werf overgedragen aan Princess Cruises. Sindsdien vaart de zij door de Middellandse Zee. Op 21 mei begon zij aan een lange cruise naar Shanghai, wat haar BetweenBusiness nieuwe thuishaven zal worden. Destination

BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip Aan boord zijn vele faciliteiten die men ook kan vinden aan boord van de andere 17 Princess schepen. Zoals The Crown grill, een specialiteitenrestaurant met vis en vlees. Maar nieuw zijn La Mer, op afstand begeleid door de Franse drie sterren chef Emmanuel Renaut, en Harmony met gerechten uit de Chinese keuken. Deze gerechten zijn geïnspireerd door de Chinese sterren chef Richard Chen. Deze twee restaurants zijn zeer populair gebleken in de eerste weken. Niet alleen tijdens het diner, maar ook tijdens de lunches weten de passagiers beide restaurants te vinden. Opvallend, maar niet verrassend, is de aanwezigheid van Karaoke zalen aan boord. De bewegwijzering is zowel in het Chinees als Engels weergegeven. Want de Majestic Princess zal naast Chinezen ook andere nationaliteiten welkom heten op haar cruises door de Aziatische wateren. In de Middellandse Zee is al te zien dat er meer Aziaten aan boord zijn dan tijdens andere Middellandse Zee cruises, maar de meerderheid bestaat nu nog uit Europeanen. Over Princess Cruises: Met een van de meest bekende namen in de cruise industrie, biedt Princess Cruises met haar 18 moderne cruiseschepen een uitgebreide keuze aan wereldwijde vaarschema’s. Princess Cruises vaart haar 1,7 miljoen passagiers naar 360 bestemmingen op meer dan 150 vaarroutes die variëren van duur tussen de 3 en 114 dagen. Aan boord is een breed scala aan dinermogelijkheden en entertainment, dit alles ondersteund door een uitzonderlijke klantenservice en klantgerichtheid. Princess Cruises is onderdeel van Carnival Corporation & plc. Meer info: www. Princess.com of www.CruisePR.nl.

SEVEN SEAS SPLENDOR NIEUWSTE SCHIP VAN REGENT SEVEN SEAS CRUISES TWEEDE ‘EXPLORER-CLASS’ SCHIP WORDT IN 2020 IN DE VAART GENOMEN

Na meer dan 14.000 ingezonden namen te hebben ontvangen van vakmensen en trouwe passagiers heeft Regent Seven Seas Cruises aangekondigd dat haar nieuwste schip begin 2020 de zee op gaat onder de naam Seven Seas Splendor. Het schip belichaamt dezelfde elegantie, stijl en luxe als zusterschip Seven Seas Explorer, dat niet voor niets is uitgeroepen tot ‘het meest luxueuze schip ooit gebouwd’. “Het benoemen van een nieuw schip is een belangrijke mijlpaal in de maritieme traditie. Wij zijn verheugd met de aankondiging van de nieuwe naam Seven Seas Splendor” aldus Jason Montague, President en Chief Executive Officer van Regent Seven Seas Cruises. “De populariteit van de Seven Seas Explorer heeft ons doen besluiten om de vloot uit te breiden”. De Seven Seas Splendor zal een vijfde optie zijn voor gasten om door middel van een onvergetelijke luxe ervaring naar ’s werelds meest bijzondere bestemmingen te reizen. Het nieuwe schip met enkel suites met balkon met een totaal bruto tonnage van 55.254 heeft ruimte voor 750 gasten. Voor meer informatie, bezoek www.RSSC.com Over Regent Seven Seas Cruises Regent Seven Seas Cruises viert haar 25e verjaardag in 2017 en is de meest inclusieve luxueuze cruisemaatschappij, met een vloot van vier schepen die varen naar meer dan 450 bestemmingen, wereldwijd. Momenteel voert de rederij een renovatie uit waar $125 miljoen mee gemoeid is en die de gehele vloot upgrade naar het niveau van de Seven Seas Explorer, dat in juli 2016 in de vaart werd genomen en wel bekend staat als het meest luxueuze schip ooit gebouwd. Het volgende baanbrekende schip wordt in 2020 gelanceerd. Regent Seven Seas Cruises is toonaangevend in het cruisetopsegment met suites-only accommodatie, persoonlijke service, exquise cuisine, kwaliteitswijnen en sterke dranken, ongelimiteerde Wi-Fi, excursies in iedere haven en fooien inbegrepen.

21


BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

Rust in uitvoering Special BetweenBusiness Overwerken is de nieuwe moraal, rusten doe je wanneer het werk af is – maar het werk is nooit af. Special te rusten, verhoog je je productiviteit, je krijgt Door meer en doelbewust meer energie, een scherpere blik en vooral een beter leven. BetweenBusiness Citytrip Dit boek, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek laat je zien hoe je dat doet. Welke ontspanning levert het meeste op? Alex Pang levert overtuigend bewijs dat we meer en anders moeten rusten om werkelijk meer voor elkaar te krijgen. Auteur: Alex Pang, Paperback – 352 pagina’s Uitgever: Kosmos, ISBN: 978 90 21560 922 € 20,00, E-book: € 12,99

National Geographic Wereldplekken Ervaar de mooiste en meest afgelegen plaatsen op aarde National Geographic Wereldplekken toont de 50 meest ongerepte, verlaten, ruige en schilderachtige plaatsen op aarde. Van afgelegen valleien en indrukwekkende woestijnen tot adembenemende bergketens. De praktische reisinformatie en beschrijvingen worden vergezeld door de oogverblindende fotografie, die we van National Geographic gewend zijn. Bezoek bijvoorbeeld de Pantanal in Brazilië, het grootste wetland op aarde of vergaap je aan de bloemenzee in Namakwaland in Zuid Afrika. ISBN: 97 89021565194, Uitgever: Kosmos Uitgevers Prijs: € 29,99

PARIJS – hotspots voor fashion lovers Als het gaat om mode, dan is Parijs absoluut the place to be. Van Prada en Dior tot Louis Vuitton. Met haar ongeëvenaarde oog voor de modewereld, neemt illustrator Megan Hess je mee in heer nieuwe boek Parijs. In dit boek vind je de beste plekken voor een fashionista om te eten, te shoppen, ontspannen en overnachten in de Franse hoofdstad. Van kijken naar de beau monde in de Rue Sint-Honoré tot cocktails drinken in het Ritz hotel: dit is Parijs op haar chicst! De vele schitterende, gedetailleerde illustraties in het boek onthullen de stad in al haar pracht zoals je haar nog nooit gezien hebt. Auteur: Megan Hess, ISBN: 9789021566658 Prijs: € 17,50

22


BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination

BUCKETLIST REIZEN

BetweenBusiness Special

25 reizen, die je ooit gemaakt moet hebben Snorkelen in het Great Barrier Reef, een roadtrip langs de mooiste plekken in Canada, struinen over de soek in Marrakech en het beklimmen van actieve vulkanen op Hawaï: er zijn van die reizen die echt op je bucketlist thuishoren. Dit boek geeft praktische info, handige tips en inspirerende foto’s om je op weg te helpen.

Special BetweenBusiness Citytrip

Na het lezen hiervan wil je nog maar één ding: vandaag nog je koffer pakken!

Auteur: Marloes de Hooge ISBN: 9789021566993 Prijs: € 20,Kosmos Uitgeverij

BOEKEN

Boeken

BOEKEN

Het Survival Handboek & Mess Tin Dé voorbereiding op iedere survivaltocht Opgeborgen in een handige mess tin is het Survival Handboek de perfecte gids voor een tocht in de wildernis. Boordevol tips, technieken en essentiële informatie over hoe je overleeft in de vrije natuur. Van het vangen van wild, het plukken van eetbare platen en spoorzoeken tot het maken van een overnachtingsplek, EHBO en reddingsoperaties. Het boek vertelt je alles over overleven in gebieden van woestijn tot noord- of zuidpool, te land en op zee. Het boek is geschreven door voormalig SAS Combat Survival instructeur Colin Towell. Hij gaf meer dan 30 jaar les in overleven aan Britse legereenheden. Auteur: Colin Towell ISBN: 9789021565491, Uitgever: Kosmos Uitgevers Prijs: € 20,-

23

BOEKEN


(advertorial)

Reizen op rolletjes Slimme alles-in-één reistrolley als handbagage

Een groot deel van alle zakelijke reizigers reist bij voorkeur slechts met handbagage. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook aanzienlijk tijd bij het in- en uitchecken. De nieuwe Leitz Complete Handbagage Trolley voldoet aan de strenge richtlijnen voor handbagage bij de belangrijkste vliegtuigmaatschappijen. In deze slim ingericht reiskoffer kun je al je apparaten, zoals laptop en telefoon kwijt, terwijl er ook nog voldoende ruimte is voor kleding en andere reisbenodigdheden voor een korte businesstrip. Dankzij z’n slimme opbergsysteem heb je niet alleen je reisdocumenten altijd binnen handbereik, ook biedt het voorste compartiment direct toegang tot laptop en toilettas, voor een snelle bagagecontrole. Ondanks zijn lichtgewicht uitvoering is de trolley van zeer hoge kwaliteit en biedt veel gebruiksgemak. Dankzij een slim opbergsysteem met maar liefst 10 verschillende vakken, kun je al je reisbenodigdheden handig organiseren met onder andere aparte vakken voor kleding, een laptop, kabels en een toilettas en een aparte pennen- en sleutelhouder. Daarnaast beschikt de trolley over een verstelbare trekstang en een TSA gecertificeerd combinatieslot, zodat alle vakken veilig op slot kunnen, maar de inhoud van de trolley nog gewoon door de douane kan worden gecontroleerd. De tassen en koffers van Leitz Complete Smart Traveller zijn niet alleen slim en comfortabel, ze mogen ook zeker gezien worden met een design dat functionaliteit en stijl combineert. Meerde artikelen uit de collectie hebben al internationale design prijzen in de wacht gesleept: zowel de prestigieuze Red Dot Award 2015 als de iF Design Award 2015. De adviesprijs is vanaf € 195,- (incl. BTW) en is onder andere verkrijgbaar bij www.bol.com Meer info: www.leitz.com/complete


Een tweede huis is niet alleen een goede belegging, maar ook een vakantiewoning, een rustplek

BetweenBusiness Home BetweenBusiness City BetweenBusiness Meeting BetweenBusiness Golf BetweenBusiness On the Move BetweenBusiness Travel TIP BetweenBusiness

Traveller

BetweenBusiness Transport BetweenBusiness Incentives BetweenBusiness Interview BetweenBusiness Wellness BetweenBusiness Break

BetweenBusiness Focus on Hosp BetweenBusiness Cruise BetweenBusiness Eigen land Between Business In gesprek met Tom van den Brink, Exhibition Manager Second Home

land in alle seizoenen erg inBetweenBusiness trek is. En natuurlijk zijn Hotelnieuws er de meer exotische bestemmingen zoals Florida en de Antillen.

BetweenBusiness Books

Tom van den Brink: “Er is in de afgelopen 5,6 jaar veel veranderd op de tweede huizen markt, met name wat betreft de doelgroep. Zagen we voorheen praktisch alleen maar 65+ ers, die hun tweede huis absoluut niet wilden verhuren, tegenwoordig zijn het veelal de 40+ ers die steeds meer belangstelling tonen. Deze nieuwe groep kopers is er meer op uit om, naast het eigen gebruik, rendement te behalen middels verhuur. De kopers van nu stellen ook andere eisen aan het tweede huis, dat groter en comfortabeler moet zijn. Als gevolg van de crisis, waarin de vastgoedprijzen onderuitgingen, kwamen er met name in Spanje en Portugal veel tweede huizen op de markt. Toen de economie zich herstelde, diende een volledig nieuwe groep kopers zich aan, waardoor de markt weer in beweging kwam. Mede als gevolg van de lage vliegprijzen en de bereidheid om grotere afstanden af te leggen en niet vergeten het grotere consumentenvertrouwen”.

“In Nederland zijn een aantal regio’s erg in trek, waaronder de Veluwe, Zeeland, Noord HollandDestination en BetweenBusiness Limburg, waar de meeste tweede woningen onderdeel uitmaken van een vakantiepark. Ons land BetweenBusiness Special heeft maar liefst 1500 vakantieparken met in totaal 110.000 recreatiewoningen. Deze tweede huizen leveren naast veel faciliteiten op het vakantiepark Specialniet alleen goed rendement op, maar zijn ook makkelijk in het beheer”. BetweenBusiness Citytrip Op onze vraag “waar moet je als koper alert op zijn”, antwoordt Tom van den Brink: “het is heel erg belangrijk om je goed te laten informeren, over een aantal cruciale zaken. Met name in het buitenland gaat het dan om eigendomsrechten, grondstukken, belastingen etc. Vaak zijn er in de praktijk taalproblemen, dus raadpleeg daarbij altijd een specialist en ga zelf eerst ter plaatse een kijkje nemen. Bij voorgenomen verhuur spelen allerlei factoren een rol, zoals, is er een supermarkt in de buurt, hoe is de bereikbaarheid en hoe is de toeristische infrastructuur in de omgeving. Bij financiering kunnen in het buitenland problemen ontstaan omdat er in de praktijk vaak sprake is van een afwijkende wetgeving. Maar vooral, ga niet over één nacht ijs. Ons advies is dan ook altijd: bezoek een beurs en maak kennis met de verschillende aanbieders, dan kun je vergelijken”.

Populaire landen voor een tweede huis, een zogenaamd ‘betweenbusiness-home’ zijn onder meer Spanje (zo’n 30% bij Nederlanders, maar bij onze zuiderburen scoort Spanje zo’n 60%), verder Frankrijk, Italië, Portugal, Oostenrijk en in toenemende mate ook Nederland. Over het algemeen levert een tweede woning in Oostenrijk een hoog rendement op, mede omdat dit 25


BetweenBusiness Home BetweenBusiness City

Wie is

Second Home Expo wordt georganiseerd door beursorganisator Consult. Dit bedrijf is in BetweenBusinessFairs Meeting 2006 opgericht, vanuit een samenwerking tussen een Belg en een Nederlander. Aanvankelijk was BetweenBusiness Golf Fairs Consult alleen actief in België met beurzen in BetweenBusiness the Move Gent, Antwerpen enOn Brussel. In 2012 wordt de Second Home Beurs in Nederland overgenomen van BetweenBusiness Travel VNU Exhibitions. Twee keerTIP per jaar – in maart en oktober – is er in de Utrechtse Jaarbeurs een ‘Second Home’ Beurs. De kantoren van Fairs Consult BetweenBusiness Traveller bevinden zich in Bunnik en Gent (B).

Tom van den Brink?

BetweenBusiness Transport

De populariteit van deze beurzen neemt elk jaar met zo’n 10% toe en ‘Second Home’ is inmiddels BetweenBusiness Incentives een begrip geworden voor potentiële kopers van een tweede huis.

Tom van den Brink is 37 jaar en woont samen met zijn vrouw en twee dochters in Odijk. Hij is de Exhibition Manager voor de Nederlandse markt en is inmiddels 4 jaar werkzaam bij Fairs Consult. Oorspronkelijk komt Tom uit de Automotive, maar de beurswereld in combinatie met vastgoed, sprak hem direct aan. ‘Deze markt is volop in beweging en zeer divers!’ Een beurs organiseren is vraag en aanbod bij elkaar brengen, business creëren voor exposanten en een unieke beleving meegeven aan bezoekers.

BetweenBusiness Interview

BetweenBusiness Wellness “Nieuw is de Second Home Beurs in Maastricht op BetweenBusiness Break 27 en 28 januari 2018. Speciaal op verzoek van onze vaste exposanten hebben wij een tweede loFocus on BetweenBusiness catie in Nederland gekozen enHospitality komen daarmee ook tegemoet aan de wensen van belangstellenden onCruise BetweenBusiness der de lijn Eindhoven”, besluit Tom van den Brink.

BetweenBusiness Eigen land BetweenBusiness Hotelnieuws BetweenBusiness Books BetweenBusiness Destination BetweenBusiness Special Special BetweenBusiness Citytrip

26


H É T CO M P L E T E M AG A Z I N E V O O R VA K A N T I E E N V R I J E T I J D

VAKANTIE 2018 GARGANO! BRATISLAVA LISSABON


GARGANO – een stukje nauwelijks ontdekt Italië

Tekst: Bert van den Berg Fotografie: Regio Puglia De Italianen weten al heel lang dat dit schiereiland een heerlijke vakantiebestemming is. Net boven de ‘hak’ van Italië’ steekt dit uitstulpsel van de regio Apulië in de Adriatische Zee. Vooral de schone en intieme zandstranden zijn populair. Gargano heeft een indrukwekkende kustlijn met hoogoplopende rotsen en ontelbare grotten, vaak van een adembenemende schoonheid. Zonder te overdrijven kan gesteld worden, dat de kust van Gargano met z’n zeegrotten, steile klippen, beschutte stranden, verrassende kleine baaien en pittoreske vissersdorpjes tot de mooiste van Italië behoort. Hoewel de in Nederland verkrijgbare reisgidsen er nauwelijks aandacht aan besteden, blijkt in de praktijk, dat Gargano meer dan de moeite van een bezoek waard is. Het landschap is het meest gevarieerde van heel Zuid Italië. De zoutmeren in het noorden, waar veel watervogels waaronder flamingo’s hun habitat hebben, worden afgewisseld met bossen in het oosten. Hier ligt ook het Foreste Umbra – het dichtbegroeide Nationale Park met een enorme variëteit aan bomen. (www.forestaumbra. com) Een absolute aanrader is om na een wandeling door dit park even uit te rusten en te lunchen bij Fausta Munno, een azienda agricola met pure, heerlijke en eerlijke producten uit de regio. (www.faustamunno.it) Overigens is Apulië de belangrijkste producent in Italië van het ‘groene goud ‘, de olijven, die in diverse smaken en bereidingen het water in je mond doen lopen. Het schiereiland – met een kustlijn van 140 kilometer – wordt doorkruist door de oude pelgrimsroute, de N272 van Monte Sint’ Angelo naar San Severo.

Een bijzonder en opvallend verschijnsel langs de kust van Gargano wordt gevormd door de zogenaamde ‘trabucco’. Een soort vissersplatform, zoals die hier en op sommige andere plekken in Apulië nog worden aangetroffen. De vistechniek vanaf een houten platform met een enorm net aan houten hefbomen bestaat al meer dan 120 jaar. De kunst en de kennis om zo te vissen is van generatie op generatie overgedragen. Van de meer dan 50 zijn er nu nog zo’n 5 in gebruik en bezoekers zijn er van harte welkom om deze manier van vissen te bekijken, bijvoorbeeld bij de trabucco Molinella.


Voor een bezoek aan de kustplaatsen zoals Rodi Garganico, Peschini, Manfredonia en vooral Vieste moet je vooral ruim te tijd nemen. De stad Vieste ( 14.000 inwoners ) is onderdeel van het Parco Nazionale del Gargano, dat in 1995 werd open gesteld voor bezoekers. Dit stadje behoort ongetwijfeld tot de meest attractieve en nog onbedorven badplaatsen van Gargano. Het historische centrum ligt boven op de rosten met uitzicht op de grillige kust, de prachtige zandstrandjes en het kristalheldere zeewater. Net als de meeste stadjes op het schiereiland is het centrum fascinerend. Een wandeling langs het kasteel en de kathedraal, door de vaak nauwe steegjes geeft de indruk dat de tijd hier heeft stilgestaan. Pittoreske pleintjes – met elkaar verbonden door trapjes – worden geflankeerd met dicht op elkaar gebouwde huizen.

De 11e eeuwse kathedraal en het kasteel zijn samen met het klooster van San Francesco de meest dominerende bouwwerken van het op een smalle rotsrichel liggende centrum. De kathedraal is een van de oudste romaanse kerken in Puglia en is gewijd aan de Hemelvaart van de Hl. Maria. De bijzondere details in deze kerk zijn adembenemend en dateren uit diverse stijlperiodes. Het kasteel zou al in de 5e eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verdediging van deze regio. Saracenen en Byzantijnen bouwden op deze strategische erg belangrijke plek een defensieve reeks van torens en nederzettingen om de kust te verdedigen tegen aanvallen vanaf zee. Door de eeuwen heen heeft het kasteel diverse aardbevingen overleefd, weliswaar dikwijls zwaar beschadigd, maar steeds weer opgebouwd om zijn belangrijke functie van kustbescherming te kunnen blijven uitvoeren.


‘trabucco’.

Aan de zuidkant van dit centrum kijk je op een prachtige baai met brede zandstranden. Het typische kenmerk van Vieste wordt gevormd door de Pizzo Munno, een klossale losstaande rotskegel van 25 meter hoog, op het strand. Vanaf dit punt begint ook de lange boulevard met winkeltjes, restaurants, hotels en campings. Je moet hier ook vooral de markt met streekproducten en een overvloed aan geurige kruiden gaan bezoeken. Om het beeld compleet te maken is een rondvaart vanuit de haven van Vieste langs de kust een aanrader. De imponerende rotswanden worden afgewisseld door grotten, waarin je binnenvaart en geboeid wordt door de kleurenpracht van het gesteente. Tijdens deze rondvaart ontdek je kleine intieme strandjes, die alleen vanaf zee bereikbaar zijn. (www.garganook.com) Zeker ook de moeite waard zijn de Isole Tremiti – eilandjes die voor de kust van Gargano liggen. De belangrijkste en meest interessante zijn San Domino en San Nicola.

Vanaf de Vieste Heliport zijn de Tremiti eilanden per helikopter in een klein half uurtje te bereiken. Na de security en de briefing gaat de vlucht per Augusta Westland over de smaragdkleurige zee richting de spectaculaire rotskust van San Domino. Met een bootje is het dan nog geen 10 minuten naar het naburige San Nicola met een burcht en

een klooster hoog boven op de rosten.

Hier kun je heerlijk eten in een van de kleine restaurantjes met de authentieke smaken van de Adriatische Zee. Uiteraard staat hier ook het nationale gerecht ‘Orecchiette’ (een bijzondere pasta soort) op het menu. De Tremiti eiland zijn overigens ook per boot vanuit de haven van Viëste bereikbaar en de helikoptervlucht ( ca. € 64,- ) is te boeken via www.alidaunia.it.

De regio Gargano heeft een ruime keuze uit diverse hotels., pensions, vakantiewoningen en campings in diverse categorieën en prijsklassen. Hotel i Melograni in Viesta steekt er met kop en schouders bovenuit. Voor een beschrijving van dit hotel: zie de rubriek ‘Focus on Hospitality’ in dit nummer. Bereikbaarheid: Met transavia (rechtstreeks), Eurowings (overstap in Stuttgart) en Alitalia (overstap Milaan of Rome) naar luchthaven Bari. Meer info: www.garganomare.info www.comitelpartners.it


Santa

Maria di

Pulsano


Inspiratie voor reizen, eten, cultuur en het heerlijke Italiaanse leven...

lees je in magazine De Smaak van Italië!

2 N R . 8 4 • V I J F T I E N D E J A A R G A N G • 2 0 17 • HET LIFEST YLE MAGA ZINE OVER REIZEN, CULTUUR EN ETEN • SARDINIË • DE MARKEN • TRIËST • DE DOLOMIETEN

H e t

m a g a z i n e

e t l i f e s t y l e HierH vieren

o v e r

m a g a z i n e

r e i z e n ,

o v e r

r e i z e n ,

c u l t u u r

c u l t u u r

e n

e t e n

e n

e t e n

Editie 2 * maart/april 2016 * € 5,99 * www.desmaakvanitalie.nl

PUGLIA OPTIMAAL GENIETEN IN OSTUNI

DE DOLOMIETEN BOERENTRADITIES EN special EINDELOZE NATUUR

RECEPTEN UIT DE

SICILIAANSE KEUKEN

DROOMADRES IN MATERA TRIËST CITYTRIP MEDITERRANE PASTA & WEENSE CHOCOLA

Ligurië

SUCCESVERHAAL UIT IK VERTREK

De oostkust van FIETSEN LANGS DE BLOEMENRIVIÈRA

Salute!

SARDINIË

SICILIË

MARKTEN, CHAOS EN LEKKER ETEN IN CATANIA

De beste terrassen voor een aperitivo

ongepolijst paradijs Venetië

WIN EEN WEEKEND Recepten:

NAAR PUGLIA DE ZONNIGE 'GA EN GENIET!' & DE MARKEN KEUKEN SUCCESVERHAAL VAN PUGLIA UIT IK VERTREK

desmaakvanitalie.nl

DE FIJNSTE ADRESSEN IN HET CENTRUM

Proeven:

ORANGE WINES

Matera

HET OPENLUCHTMUSEUM VAN BASILICATA Editie 2 • april-mei 2017 • € 5,99 AP

copy_ cover los.indd 100

Riviera_Renault.indd 34

l i f e s t y l e

SPECIAL

VAKANTIE IN DE MARKEN Italianen zelf ONTDEK VALLE DEL! CESANO vakantie

13/04/17 12:59

29/06/17 11:5


Lissabon – meer dan een sfeervolle hoofdstad Tekst: Marijke Bongaards Fotografie: Ank Herstel Gelegen op zeven heuvels aan de noordelijke oever van de monding van de Taag, is de Portugese hoofdstad een opwindende, multiculturele en zeer

bezienswaardige

bestemming

voor een lang weekend genieten. De levendige zuidelijke sfeer is duidelijk voelbaar in het stadscentrum en de bijzondere stadswijken zoals Alfama en Bairro Alto. Voor heerlijk eten en drinken ben je hier op een perfecte plek en de vriendelijke bevolking draagt daaraan heel wat steentjes bij. Tram 28 Stap, voordat je de stad gaat verkennen, in Tram 28. De électrico 28, is een begrip in de stad en voert je door smalle straatjes – soms met 14% stijging – door alle historische buurten. Vertrek vanaf de Martim Moniz in de Baixa. Duur: ca. 50 minuten en de informatie wordt in heel veel talen gegeven, waaronder Nederlands. Een hop-on – hop off systeem, waardoor je meteen de belangrijkste bezienswaardigheden voorbij ziet komen. Probeer deze tocht vroeg in de ochtend te maken, dan is er nog volop ruimte in de tram. De stad Lissabon heeft in haar geschiedenis heel wat heersers (gewenst en ongewenst) gekend. Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren hebben hier heel veel moois achtergelaten. Hun sporen vind je

door de hele stad, die heel veel profijt heeft gehad van de ontdekkingen en veroveringen, die Portugese zeevaarders rond 1500 deden. Diverse musea geven een interessant

en duidelijk beeld van de enorme rijkdom, waarover het land toen door zijn koloniën kon beschikken. MNAA Museu Nacional de Arte Antiga Het Nationaal Museum van Kunst uit de Oudheid – ondergebracht in een 17e eeuw paleis van de Graven van Alvor – heeft de meest complete collectie Portugese kunst binnen zijn muren. Je vind hier Indo-Portugese meubels, keramiek, heel veel kunstvoorwerpen uit de voormalige Portugese kolonies, schilderijen uit de Vlaamse school, verguld beeldhouwwerk, een schitterende collectie zilveren voorwerpen en bijzonder mooie azulejo tegels. Uniek zijn de Namban schermen, afkomstig uit het 16e eeuwse Japan. Hoogtepunt

in

de

afdeling


schilderkunst is het veelluik São Vicente de Fora, het belangrijkste 15e eeuwse Portugese schilderij, dat in de tijd van de ontdekkingsreizen een nationaal symbool werd. Op het altaarstuk zie je afbeeldingen van de verering van St. Vincentius, patroonheilige van Portugal, die omringd is door geleerden, ridders, monniken, vissers en bedelaars. De collectie ivoor en meubelen met Europese motieven illustreert eens te meer de invloed, die Portugal op zijn koloniën had. www.museudearteantiga.pt/ www.mnaa.imc-ip.pt Nationaal Rijtuigen Museum In dit populaire museum in de wijk Belém, met koetsen en gesloten draagstoelen uit de 17e-18e eeuw wordt indrukwekkend weergegeven hoe de adel en andere rijken zich in die tijd lieten verplaatsen. In die periode draaide Dom João V zijn hand er niet voor om, om drie koetsen naar paus Clement te sturen: een extravagante tentoonspreiding van koninklijke rijkdom. De koetsen bevatten veel allegorische verwijzingen uit de tijd van de grote ontdekkingen, zoals engelen die Lissabon in glorie verheffen. w w w. mu s e u d o s c o c h e s . p t

Lisboa Story Centre Centraal gelegen centrum, waarin de historie van de stad op een innovatieve en speelse manier wordt weergegeven. Veel aandacht voor de ontdekkingsreizigers en de grote aardbeving van 1755 en de daarop volgende stormvloed, die aan meer dan 40.000 inwoners het leven heeft gekost. Duizenden huizen en paleizen werden verwoest. Alleen de wijken Bélem en Alfama werden als door een

wonder gespaard. De wederopbouw van de stad werd door Graaf van Pombal, die destijds minister was, in minder dan 10 jaar voltooid. Hij stelde direct orde op zaken, reorganiseerde de handel en zorgde voor voedseltransporten. Met een audiogids loop je rustig in een kleine anderhalf uur door het centrum, dat is gelegen aan de Praςa do Coméricio. www.lisboastorycentre.pt Palácio Fronteira Dit ‘pareltje’ werd in 1640 als jachtslot gebouwd voor João de Mascarenhas, de eerste Markies de Fronteira. Het paleis ligt landelijk, vlakbij het bosrijke Parque Florestal. Hoewel het paleis nog steeds bewoond wordt – nu door de 12e markies – zijn er interessante rondleidingen door een aantal woonvertrekken, de bibliotheek en de geometrische tuinen. Het oudste deel is de kapel uit de 16e eeuw, waarvan de gevel versierd is met stukjes glas en schelpen. In de tuin vind je nissen, die zijn versierd met mythologische figuren en aan het uiteinde zie je azulejos met afbeeldingen van ridders te paard en voormalige bewoners van dit paleisje. www.fronteira-alorna.pt

Oceanário Op het voormalige terrein van EXPO 1998 staat een van de grootste zee aquaria ter wereld. De Wereldtentoonstelling gaf Lissabon de kans om belangrijke stadsvernieuwingsprojecten uit te voeren. Een troosteloos gebied met oude pakhuizen en fabriekshallen in het oosten van de stad werd gesloopt en verbouwd tot een prachtig park langs de rivier. Via met metrostation bij het Estaςao

do Oriente kom je hier bij de grootste trekpleister: het Oceanário met een enorme centrale watertank (formaat 4 olympische zwembaden)met hoge ramen op twee niveaus, zodat je de haaien, roggen en platvissen op de zeebodem kun zien zwemmen. Hierom heen liggen vier reservoirs, die gewijd zijn aan de ecosystemen van de Noord Atlantische Oceaan, de Zuid Atlantische Oceaan, de Stille- en de Indische Oceaan. Meer dan 15.000 zeedieren en vogels hebben hun habitat in dit geweldige gebouw. www.oceanario.pt

Winkelen Natuurlijk wil je in zo’n grote stad ook eens gezellig winkelen. Vooral kleding, schoenen, antiek en handwerk zijn favoriet. De prijzen zijn allerzins redelijk en hier kun je


je slag slaan. Stap ook eens een van de leuke kruidenierswinkeltjes binnen, zoals Confeitaria de Belém voor versgebakken pastéis met suiker en kaneel.

De Ribeira Foodmarket is een lust voor het oog en andere zintuigen. Er zijn diverse barretjes en restaurants, waaronder Pap’Aςorda, waar ze zowel lunchgerechten als diners serveren. www.timeoutmarket.com / www. papacorda.com Uitgebreide informatie vind je onder www.visitlisboa.com en www.visitportugal.com Dagelijks diverse directe vluchten vanaf Schiphol met TAP: www.flytap. com

Hotelinformatie:

• Altis Avenida, vijf sterren boutique hotel in het centrum van de stad. Het hotel beschikt over 70 comfortabele kamers, waarvan sommige met balkon. Er rijdt een shuttle bus vanaf het vliegveld. Voor conferenties is er ruimte voor 35 personen en er is een business corner met WiFi en internet. Restaurant en bar Rossio op de bovenste etage met prachtig uitzicht. www.altishotels.com • Santiago de Alfama, vijf sterren boutique hotel in de wijk Alfama. Ondergebracht is een prachtig gerestaureerd pand met fraaie design elementen. Ruime kamers, uitstekend ontbijt en restaurant met fantastische keuken en perfecte wijnen. Medewerkers buitengewoon attent en vriendelijk. www.santiagodealfama.com • Myriad (Sana hotel), gelegen aan het water, vlakbij het Convention Centre en het voormalige EXPO terrein. Royale kamers en prachtige Spa on de top-floor. Perfect gourmetrestauant ‘River Lounge’. www.myriad.com

Aanbevolen restaurants

• Grambrinus, een van de beste visrestaurants van Lissabon, elegant interieur, geopend van 12.00 – 01.30. www.gambrinuslisboa.com • Monte Mar, gelegen in Cascais aan het water. Perfect adres voor vis- en schaaldiergerechten. Vlakbij golfterrein van Quinta de la Marina. www.mmlisboa.pt • A fabrica de Santiago, in de wijk Alfama. Sfeervol, intiem restaurant, heel prettige bediening en fantastische keuken. www.fabricadesantiago.com


Bratislava – bruisende stad aan de Donau ‘bruisend’ slaat niet alleen op de dynamiek van de stad, maar ook op het vele en lekkere bier dat er gedronken wordt

Wandelend door het centrum kom je langs gezellige terrasjes en leuke kroegjes en in een van de parken kun je even de benen strekken.

Weliswaar nog niet in de mondiale Top-10 van populairste stedenreizen, maar de hoofdstad van de Republiek Slowakije is zeker de moeite van een bezoek waard.

Hoog boven de binnenstad troont de St. Martinuskathedraal, ook wel de ‘Kroningskerk’ genoemd.

Pressburg – zoals Bratislava in de Habsburgse Tijd heette – leen zich dan ook uitstekend voor business- en leisure combinaties. Met ruim 400.000 inwoners is de stad veruit de grootste stad van het land. Net iets groter qua oppervlakte dan Nederland, heeft Slowakije maar een kleine 5 miljoen inwoners. Overigens bestaat de Republiek Slowakije pas sinds 1993, toen het na het afscheiden van Tsjechië zelfstandig werd. Slowakije maakt deel uit van de Europese Unie en heeft de euro als munteenheid.

Bratislava is heel goed lopend te verkennen. Flaneren door de binnenstad is al een belevenis op zich.

De gouden kroon op de torenspits glinstert in het zonlicht. Omdat de Turken de Hongaarse hoofdstad Boedapest bezet hadden, werden hier vanaf de 17e tot 1830 de Habsburgse keizers gekroond tot koning van Hongarije. Het huidige Slowakije maakte in die tijd deel uit van Hongarije, dat tot het enorme uitgestrekte Habsburgse Rijk behoord. De sporen uit deze geschiedenis kom je overal nog tegen in de stad die tegen de Oostenrijkse grens aanligt. De skyline van Bratislava wordt dominant bepaald door de burcht. De vier torens van het voormalige koninklijke paleis zijn kenmerkend voor dit gebouw dat op een 400 meter hoog plateau ligt. Tegenwoordig is hierin onder meer het Historisch Museum gevestigd. Een absolute must, al was het maar om te genieten van het prachtige uitzicht over de stad en de Donau.


Een dag slenteren door Bratislava maakt hongerig en dorstig. Geen probleem, want gelukkig is er dan de ‘Dunajskŷ Pivovar’- de bierbrouwerij op de Donau. Een echte aanrader om deze gigantische ‘woonboot’ met een heuse brouwerij met, een echt Slowaaks restaurant met gezellig terras te bezoeken. De drie verschillende biersoorten zijn bijzonder lekker, zeker in combinatie met de authentieke hapjes en maaltijden.

De ‘Ufo’ zoals de stalen brug over de Donau door de bevolking wordt genoemd, behoort ook tot de ‘must sees’. Op een hoogte van 95 genieten van een uitzicht rondom – op de stad, op Oostenrijk en op Hongarije: dat kan vanuit het observatiedek of vanuit het hooggelegen restaurant. In het Grassalkovich Palace resideert sinds 1996 de president. De prachtige Franse tuinen zijn een lust voor het oog en worden opgesierd door een standbeeld van Maria Theresia, fonteinen en avant-garde beelden van hedendaagse kunstenaars.

‘Dunajskŷ Pivovar’ De omgeving van Bratislava biedt heel veel en is het beste per auto te verkennen. Een willekeurige greep uit de vele bezienswaardigheden en tips voor een bezoek aan de regio: Ten noord-oosten, op zo’n 37 km. van de stad, staat het zgn. ‘rode kasteel’, genoemd naar de rode stenen die nog in de kelder te vinden zijn. Oorspronkelijk dateert het kasteel uit de 14e eeuw, maar het werd in de 16e eeuw ingrijpend verbouwd en uitgebreid. De toenmalige eigenaren behoorden tot de uit Duitsland afkomstige steenrijke familie Fugger. Het rijkelijk ingerichte kasteel kwam vervolgens in het bezit van de Italiaanse familie Palffy, die er tot 1945 woonde. De ‘Sala Naturale’ van het als museum fungerende kasteel wordt tegenwoordig ook gebruikt voor trouwpartijen en andere evenementen. De reusachtige kelders kunnen in z’n geheel of gedeeltelijk worden gehuurd voor feesten, banketten, presentaties en andere vormen van festiviteiten. Ook de onafzienbare wijngaarden en de vele wijnhuizen in de directe omgeving van Bratislava zijn niet alleen leuk, maar ook erg interessant. Je kun hier aansluiten bij een zogenaamde ‘wijnsafari’. Al dan niet met een groepje, met een jeep via rotsachtige en kronkelige paden de hellingen gaan beklimmen. Bovenaan gekomen geniet je dan van een lekker glas wijn van de prachtige uitzichten op stad en rivier. Gelegen net onder de Karpaten beslaat de wijnregio van Slowakije zo’n 5.488 ha. De bodem is hier kleiachtig, vermengd met zand en aan de hellingen rotsachtig. Er heerst hier een landklimaat met veel


zonuren, de wind komt meestal uit het noord westen en de gemiddelde temperatuur in de groeiperiode van de druiven is 17,5°C. Er worden hier diverse druiven verbouwd, waaronder de Grűner Veltliner, Welschriesling, Cabernet Sauvignon Gewűrztraminer en Blaufrãnkisch. Bereikbaarheid:Luchthaven Wenen – per shutlle in ca.45 min. naar Bratislava. Meer info: www.visitbratislava.com

Austria Trendhotel Bratislava Aan het begin van de voetgangerspassage in de historische binnenstad van Bratislava staat het opvallende Austria Trend Hotel. Het moderne designhotel bevindt zich op loopafstand van de burcht en vlakbij onder meer de Michaelerpoort, het Slowaaks Nationale Theater, het Primitial paleis en andere interessante bezienswaardigheden. Het stijlvol ingericht hotel telt 199 kamers in 3 categorieën, variërend van luxe tot executive luxe. Op de 1e etage bevinden zich een aantal vergaderruimtes

met een totale capaciteit van 250 personen. Tevens is er een business corner en ondergrondse parkeergarage. Het Austria Trend Hotel Bratislava maakt deel uit van de Austria Hotels Group. Deze groep bezit 15 hotels en andere resorts en is een begrip in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Daarnaast zijn er Austria Trend Hotels in onder andere Graz, Innsbruck, Linz en Salzburg en in diverse steden in Slovenië en Slowakije. Meer info: www.austria.trend.at


Vakantie DUITSLAND Het magazine voor onafhankelijke reizigers

Bestel nu voor â‚Ź 9,95 (incl. verzendkosten) het nieuwe Vakantieboek Duitsland 2018! Vol leuke tips en aanbiedingen voor een geweldige vakantie in Duitsland Besteladres: info@mediacompanyholland.nl Met aantrekkelijke prijzen!

www.vakantieboek-duitsland.com

Met e ctiev a r t t a en! z j i r p


Saksen land vol ‘makers’ met oog voor detail Beleef de mooiste dingen van menselijk vernuft Met Dresden en Leipzig liggen in Saksen, na Berlijn, de grootste metropolen in het oosten van Duitsland. De trotse Freistaat Sachsen is een eldorado voor liefhebbers van cultuur en natuur. Prachtige steden en stadjes, vele topkastelen met een geweldige historie, imposante rivieren (Elbe, Spree, Mulde en Oder Neisse) en fraaie natuurgebieden, inclusief het nationale park Sächsische Schweiz met zijn karakteristieke rotspartijen. Dit ‘gewone’ reisaanbod is al meer dan genoeg reden voor een afwisselend bezoek. Maar Saksen voegt hieraan een extra element toe: het ervaren hoe mooie dingen gemaakt worden. Bijvoorbeeld muziekinstrumenten, auto’s, horloges en wijnen. Beleven en genieten inéén.

De eerste stoomlocomotieven werden gebouwd in Saksen. De eerste intercityverbinding van Duitsland reed tussen Dresden en Leipzig. Nog altijd heeft Saksen het grootste aantal nog in bedrijf zijnde smalspoorbanen met stoomtreinen van heel Duitsland. Veel van die smalsporen lopen door mooie natuurgebieden in de middelgebergten. In Dresden, Leipzig en Chemnitz is veel te vinden over dit enorme spoorwegverleden. ’s Werelds grootste spoorbrug uit baksteen staat in het Vogtland. Voor de brug over

de Göltzschdal werden 12 miljoen bakstenen gebruikt. Over deze enorme brug uit 1851 rijden nog dagelijks treinen.

Autowereld In Zwickau begon Horch in 1909 met het bouwen van auto’s. Zijn Auto Union imperium omvatte DKW, Wanderer, Horch en Audi (de vier ringen in het Audi logo symboliseren nog altijd deze vier merknamen). Na de Tweede Wereldoorlog vertrok Audi naar Ingolstadt. In haar voormalige fabriek werd het bekendste DDR product gebouwd: de Trabant. Audi eert haar bakermat en ondersteunt het August Horch musuem in Zwickau. De originele fabriekshallen zijn in ere hersteld. Er staat een rijke collectie Auto Union modellen en ook de Trabant wordt in vele uitvoeringen getoond (van cabrio tot brandweerwagen). Eind 2018 is het Horch Museum verdubbeld en de autoliefhebber mag deze bestemming niet vergeten in zijn reisplan. Na de Wende investeerden BMW, Porsche en VW in nieuwe autofabrieken. BMW en Porsche zijn in Leipzig te bezoeken. De transparante fabriek van VW in het centrum van Dresden is de hotspot voor e-mobiliteit. Op deze bijzondere locatie wordt de e-Golf gebouwd. VW biedt een stadsrondrit van 10 km aan om met een e-Golf het ‘Florence aan de Elbe’ te ontdekken en het elektrisch rijden te ervaren.


Van zilver naar horloges Saksen werd rijk van het zilver uit het Ertsgebergte, maar in de 19ee eeuw raakten de ertslagen uitgeput. Veel inwoners van het Ertsgebergte zochten een nieuwe broodwinning. Velen stapten over op houtbewerking en het gebied ontwikkelde zich tot een grote leverancier van houten speelgoed, meubelen en kerstartikelen. In het bergstadje Annaberg-Buchholz is over deze cultuur veel te vinden in het museum ‘Manufakter der Trãume’. De voormalige (zilver)mijnen zijn overigens op diverse plekken te bezoeken, inclusief de ondergrondse mijnschachten.

Met hulp van de Saksische keurvorst streken eind 1800 in het bergstadje Glashütte de eerste horlogemakers neer. ‘Tijd is overal hetzelfde, maar niet altijd zo aantrekkelijk als hier’, is sindsdien het motto van Glashütte. In dit stadje zitten nog altijd de producenten van luxe mechanische horloges bij elkaar, waaronder Glashütte Original, Lange & Söhne, Nomos en Union. Glashütte is in horlogeland een beschermde merknaam met een wereldberoemde klank. Van Dubai tot New York liggen de meesterwerken bij topjuweliers. Een horloge mag pas de naam ‘Glashütte’ dragen als tenminstens 50% van de productiewaarde daar is uitgevoerd. Een kijkje nemen is mogelijk, want diverse bedrijven geven rondleidingen aan bezoekers. Het Deutsches Uhrwerkenmuseum in de voormalige horlogevakschool is ook een aanrader. Neem de tijd voor het precisiewerk in Glashütte. Porselein en ruim 850 jaar wijnbouw De Saksen zijn ook de uitvinders van porselein in Europa. Keurvorst August de Sterke gaf alchemist Böttger de opdracht om een recept te vinden om goud te maken.

Dat lukte natuurlijk niet, maar in zijn zoektocht vond hij wel de receptuur om porselein te maken. Dat was tot dan alleen bekend in het Verre Oosten. In 1708 begon in Meissen de eerste productie van Europees porselein. De Staatliche Porzellan Manufaktur Meissen® maakt nog steeds porselein van wereldfaam, maar het bedrijf benut haar reputatie op designgebied nu ook in woningdecoratie en sieraden.

Naast het porselein is Meissen ook een wijnstad. Het Elbedal, met zijn aangename zomers, werd al in 1161 ontdekt als prima locatie voor de wijnbouw. Tussen Pirna en Diesbar-Seuslitz loopt de 55 km lange Saksische Wijnroute. De twee belangrijkste wijnplaatsen zijn Meissen en het stadje Radebeul. Het grootste wijngoed is Schloss Wackerbarth dat staatseigendom is. Schloss Wackerbarth is prachtig gerestaureerd en heeft een modern bezoekerscentrum. In het glazen design gebouw wordt de wijnproductie uitgelegd. Naast droge witte wijnen is Wackerbarth beroemd om zijn mousserende wijnen (het is de op één na oudste producent van sprankelende wijnen in Duitsland). Het grootste particuliere wijngoed in Saksen is Schloss Proschwitz in de buurt van Meissen. Net na de val van de DDR kocht Prinz zur Lippe (een volle neef van wijlen prins Bernhard) het landgoed terug dat vroeger van zijn familie was geweest. Sindsdien heeft Prinz zur Lippe fors geïnvesteerd in het wijndomein. Op Schloss Proschwitz is het mogelijk om te overnachten in stijl. De Saksische Wijnroute is prima actief te ontdekken. De bekende fietsroute Elberadweg loopt er dwars doorheen. Voor wandelaars is de Sächsiche Weinwanderweg dé manier om te genieten. Muziekinstrumenten De Staatskapelle Dresden of het Gewandhaus Orkest uit Dresden behoren tot de wereldtop. Overal in Saksen is de culturele muziekagenda, van klassiek, jazz tot pop, goed gevuld.


Misschien dat de liefde voor muziek voortkomt uit het maken van muziekinstrumenten. Vooral in het Vogtland en het Ertsgebergte zitten nog altijd veel makers van instrumenten. De Bandoleon, het instrument dat Koningin Maxima de beroemde huwelijkstraan ontlokte, is een vinding uit Saksen en wordt door specialisten geproduceerd. Trompetten, bandoneons, violen: tientallen bedrijven produceren, veelal handmatig, topmateriaal en laten bezoekers graag zien hoe een muziekinstrument gebouwd wordt. Veel bedrijven vind je rondom Markneukirchen; een stadje met muzikale genen. In deze plaats is een muziekmuseum te vinden met één van de grootste collecties ter wereld. Meer info: www.saksen.info

Met KLM naar Dresden Dagelijks vliegt KLM rechtstreeks tussen Amsterdam-Dresden. Retourtarieven vanaf € 99.


Republika Srpska

Tekst + fotografie: Peter van Roon Als je de mooie stranden van Kroatië achter je laat om een avontuur in de Republika Srpaka ( Republiek Servië ) aan te gaan moet je eerst de Panonische vlakte doorkruisen en een heuse grenscontrôle passeren. Deze voormalige Joegoslavische deelstaat is een gebied van rivieren, bergen, een gematigd landklimaat met mediterane invloeden. De eerste middelgrote stad met mooie pleinen, oude kerken en een enorme romeinse vestingsmuur is Banja Luka: het doet hier Westers aan maar dan met de geur van stoofpotten. Het meest traditionele vleesgerecht van de Balkan is cepavi met hete pepers , worst, olijven en frites. In noord-oostelijke richting volgen we de M16 die parallel loopt aan de diep onder mij in het ravijn kronkelende river de Vrbas. De Vras is een gevaarlijke , snelstromende berg rivier met rapids en snel wisselende stroomversnellingen. Hoog in de met naaldbossen bedekte bergtoppen zie je af en toe een kloooster en naast kippen, koeien, geiten en vogelverschrikkers slaat weleens een waakhond aan bij ‘t passeren.

Het allereerste bergdorp dat wij aan doen heet de Krupa en is een mooie gelegenheid om van dichtbij de wild water stromingen uit de bergen te kunnen fotograferen. Een bospad

omhoog brengt ons bij een klooster in een muisstille omgeving, waar alleen het verre gemotoriseerd geluid van een tractor op het land hoorbaar is.


Terug bij de rivier Vrbas in het dorpje Pliva is alle gelegenheid om te ‘fly fishing’ boven het snelstromende water. Aangrenzend in deze mooie omgeving zijn bungalows te huur, waar je wel tegen het continue geluid van voorbij stromend water moet kunnen. De lunch bestaat uit vers gevangen forel, op houtskool geroosterd met frites, groenten uit de tuin en een lekkere witte wijn uit de streek. Rafting is hier sport nummer één en in een grote rubberboot gaan wij het ook proberen om de Vrbas rivier beter te leren kennen. Na wat uitleg over hoe je moet gaan zitten om het ge-

wicht gelijkmatig te verdelen valt het reuze mee dankzij de aanwijzingen van de strenge gids. Wie terug in de tijd wil om te zien hoe mensen hier in de Middeleeuwen leefden kan dat doen in een volledig nagebouwd dorp compleet met dorpspomp , café en restaurant in Etho Village. Natuurliefhebbers, wandelaars en vakantiegangers, die met de camper onderweg zijn, kunnen naar het National Park Kozara gaan om in de vrije natuur tot rust te komen. Ver weg van de bewoonde wereld is een mobiel met weinig bereik geen luxe meer, wel

een een goede warme wollen trui . De Republiek Servië heft een oppervlakte van 24.641 km² en heeft ongeveer 1,46 miljoen inwoners. Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks naar Belgrado met JAT Airways


Rügen, een eiland vol ( vis-) verrassingen. tekst en fotografie: Niels Wesselink

Petri Heil!

Rügen, het grootste eiland van Duitsland, ligt in de Oostzee op ca.700 km afstand van ons land en is iets kleiner dan onze provincie Utrecht (950 km²).

vistrip: mogelijkheden van strand,- lagune- en zeevissen, bootverhuur, kopen van visvergunning en aas, een grote variatie in vissoorten en last but not least : een goede vangst !!

Bij onze oosterburen is dit voormalige DDR-eiland al jaren een zeer geliefd en druk bezocht vakantieparadijs. En terecht, zo hebben wij ervaren ! Onze opdracht was om met name de recreatie op het gebied van vismogelijkheden te belichten en te ervaren. Hierbij de ervaringen van 2 ervaren vissers en 1 dilettant. Ook enkele wetenswaardigheden van dit unieke eiland willen wij u echter niet onthouden. De toegangspoort naar Rügen (vernoemd naar de Oostgermaanse stam der Rügiers) is per auto alleen rechtstreeks te bereiken via de Strelasandbrug , een 2,4 kilometer lang prachtig voorbeeld van moderne Duitse architectuur ! Onder een stralende zon, - Rügen heeft bovengemiddeld veel zonuren - zetten we onze reis voort naar Nonnewitz, gelegen in het uiterste noorden van het eiland. Dit dorp en het nabijgelegen Schaprode hebben we als uitgangsbasis gekozen in verband met de uitstekende faciliteiten die deze plaatsen te bieden hebben voor een geslaagde

Na een prachtige rit, met verrassende panorama’s van glooiend graan- en weideland, dichte bossen, tot zich aan de horizon uitstrekkende * wieken en *bodden bereiken we ons basiskamp. Na de vereiste vergunningen te hebben afgehaald (het gebruik van je Nederlandse vispas hierbij voorkomt allerlei administratieve rompslomp) kan onze ‘visexperience’ beginnen.


* wieken : grote grillige inhammen in de kust. * bodden : ondiep baai, afgescheiden van de zee door langwerpige (schier)eilandjes. Vanuit de haven van Schaprode (goede parkeermogelijkheden) kun je met een viskotter meevaren voor een geweldige dag zeevissen op snoek, kabeljauw en baars. En na deze unieke belevenis verwen je jezelf met een heerlijke maaltijd in Schillings Gasthof, waar natuurlijk veel visgerechten op het menu staan. Meer informatie over vertrekdata kotters en prijzen vind je op www.bodden-angeln.de en www.ruegen.de

TIP: verblijf op Camping Nonnevitz is een aanrader. De camping ligt op het schiereiland Wittow, direkt aan de Oostzee en het strand. Deze camping is meerdere keren onderscheiden vanwege de prachtige kampeerplekken, veelal onder oude bomen, is autovrij en heeft veel faciliteiten te bieden (www.regenbogen.ag/ferienanlagen/nonnevitz.html)


Porto en Noord Portugal, waar Business en Leasure hand in hand gaan Porto heeft volgens de vele bezoekers iets mysterieus dat moeilijk te omschrijven is en dat verandert naargelang het tijdstip van de dag en het daglicht. De mensen die er wonen en werken zijn liberaal en aangenaam in de omgang. De Douro en de stad aan de oevers van de rivier, met haar bruggen en monumenten, de azulejos, de met bloemen versierde balkons en de winkelstraten, het maakt alles een onvergetelijke indruk op de bezoeker. Het historisch centrum van Porto en de andere oever van de Douro in Vila Nova de Gaia, waar zich de port wijnkelders bevinden, zijn erkend als UNESCO werelderfgoed. Porto is een fantastische stad met rond de grote pleinen mooie gebouwen met de allure van wereldsteden als Praag en Parijs. Prijzen zijn naar Nederlandse en Belgische begrippen erg laag, dit geldt met name voor eten, drinken en vervoer. Tailor Port-wijnkelders Een van de absolute hoogtepunten van een bezoek aan Porto is het bezoek aan de wijnkelders van Tailers gelegen in het hart van het historische gebied van Vila Nova de Gaia in het oude centrum van Porto. Hier liggen de portvoorraden van het bedrijf opgeslagen om in alle rust te rijpen. De kelders zijn lang, koel en donker. De dikke granieten muren en hoge plafonds zorgen er het hele jaar voor dat de temperatuur aangenaam koel blijft. De kelders in Vila Nova kunnen het hele jaar door worden bezocht. Het bezoek kan nog leuker worden gemaakt met een

lunch in het BarĂŁo Fladgate restaurant naast de lodges of een verblijf in The Yeatman, het luxe 5-sterrenhotel, op een steenworp afstand over de weg. (http://www.taylor.pt) Gastronomie De gastronomie van Portugal verrast veel van haar bezoekers. Porto en de omliggende streek zijn hierop beslist geen uitzondering. In de talrijke restaurants kunt u genieten van de meest verfijnde traditionele gerechten die vergezeld gaat van uitstekende Douro-wijnen of een verfrissende vinho verde, de typische wijn uit deze regio. Wij hadden tijdens ons bezoek aan Porto een fantastische ervaring in het visrestaurant Marisquera Mauretania. (www.restaurantemauritania.com)


De Douro Valley De Douro Wine Region Valley, tot aan Barca de Alva, is een van de oudste wijngebieden in de wereld. De Douro heeft diepe valleien in het landschap gevormd en het gebied kleurt er in de zomer verfrissend groen en in de herfst vlammend rood. De overweldigende natuur maakt grote indruk op haar bezoekers. Vanuit Porto kom je er snel met de auto, de trein, een rivier cruise schip of zelfs per helikopter.

bestemming voor pelgrimstochten, volgens de traditie vooral voor vrouwen. Van hieruit zie je de helft van de Douro. Six Senses Een van de allermooiste resorts in the Douro valley is Six Senses. Het resort beschikt, in een prachtig gerenoveerd 19e-eeuws herenhuis, over 51 uiterst luxueuze kamers met een fantastische blik over de heuvels en de wijngaarden van de Douro vallei. De ruime Spa in het complex biedt 10 behandelkamers. Er is een verwarmd binnenzwembad met waterstralen, een buitenzwembad en een fitnessruimte met de nieuwste uitrusting onder professionele begeleiding. (http://www.sixsenses.com/resorts/douro-valley/destination)

Prachtige uitzichten De Douro vallei in het achterland van Porto kenmerkt zich door adembenemende uitzichten met wijnbergen, zover het oog reikt. Een aantal van deze uitzichtpunten willen wij u niet onthouden. São Leonardo da Galafura Het uitzichtpunt São Leonardo da Galafura ligt dicht bij Régua en gunt de bezoeker een blik in de DouroValley en op de MarãoMountain in het landschap dat de schrijver Miguel Torga omschreef als een ‘geologisch gedicht’.

Wijnervaring Pacheta The Wine House Het Wine House Hotel is een van de bekendste ecologische hotels van de Douro en heeft al vele internationale prijzen gewonnen. Met de wijngaard en de wijn als inspiratie is het gericht op gastronomisch en ecologisch toerisme. De kamers in dit hotel combineren soberheid en elegantie tot een moderne avant-garde uitstraling. Naast de kamers in het hoofdgebouw is er hier ook een mogelijkheid om in een XXL wijnvat in de vrije natuur te overnachten. Tijdens het oogstseizoen bestaat er de mogelijkheid om mee te helpen met het plukken van de druiven en vervolgens de druiven in grote bassins met de blote voeten te ‘crushen’. Porto en Noord-Portugal, de juiste keuze voor uw evenement, bijeenkomst of incentive

Quinta do Noval De bevoorrechte locatie en de kleurrijke geometrie van zijn wijngaarden maken dit landgoed een plaatje. Gelegen aan de linkeroever van de Pinhão-rivier, strekt de quinta zich uit over schuine ommuurde terrassen.

In Porto en Noord-Portugal vindt u de ideale locaties voor het hosten van uw evenement. De beste locaties en landschappen in de regio, gecombineerd met een kwalitatieve en strenge professionele dienstverlening zullen uw evenement onvergetelijk maken. Door de keuze voor Porto en Noord-Portugal kunt u ook de rijkdom van de regio ervaren: een unieke keuken, hoogwaardige wijnen, indrukwekkende landschappen, die zich uitstrekken van de prachtige kuststranden naar de bergen van Minho en Trás-os-Montes. U zult ook de echte gastvrijheid ervaren van degenen die graag hun tradities met een grote glimlach delen.

Casal de Loivos Dit is een echt balkon met uitzicht op Pinhão en de vallei met de rivier die een ‘S’ rond het dorp vormt. De BBC noemde dit uitzicht een van de zes mooiste ter wereld.

TAP airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal brengt u dagelijks comfortabel van Amsterdam Schiphol naar de luchthaven van Porto tegen aantrekkelijke tarieven. (www. flytap.com) Bij het kiezen van een locatie is er volop keuze uit: een oud kasteel, een luxe herenhuis, een wijngaard of een meer verfijnd hotel in een stedelijke, berg-, zee- of rivieromgeving. Modern, klassiek, traditioneel, geavanceerd: Porto en Noord-Portugal bieden een scala aan verschillende locaties voor evenementen. HF Ipanema Park Hotel Prachtig hotel met goede faciliteiten. Ze bieden een complete service, van de accommodatie van de deelnemers tot en met de volledige inrichting van de meeting- en break-out rooms. https://www.hfhotels.com/events-and-meetings/

Sao Salvador do Mundo Een heilige en mythische plek, een paar kilometer van São João da Pesqueira, aan de zuidoever, is São Salvador do Mundo een

The Yeatman De Yeatman biedt ruime vergader- en evenementenkamers en een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad Porto. Yeatman heeft 12 vergader- en evenementenkamers in verschillende stijlen en afmetingen, met daglicht en een prachtig uitzicht op de rivier de Douro en het historische centrum van Porto. https://the-yeatman-hotel.com/en/conference-events/corporate-events/


Sheraton Porto Hotel&Spa Het centraal gelegen Sheraton hotel heeft 266 zeer luxe kamers en 12 multifunctionele vergaderzalen met een totale oppervlakte van 1750 m² die beschikbaar zijn voor evenementen en bijeenkomsten. (www.sheraton.com/porto)

Crown Plaza Hotel Van kleine vergaderingen tot grote conventies en banketten - het luxueuze Crown Plaza Porto biedt een breed scala aan ruimtes en diensten voor elk type evenement. Het hotel beschikt over 9 vergaderzalen met een maximum capaciteit van 600 personen. (www.crowneplaza.com/porto)

Porto Cruise Terminal De Porto Cruise Terminal (South Cruise Terminal) is gelegen in het zuiden van de haven van Leixões, op slechts 3 km van de stad Porto. De terminal heeft een aantal vergaderlocaties met zeeblik in een inspirerende omgeving. (www.apdl.pt) Casa de Musica Het door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen markante Casa da Música heeft twee grote auditoria met een vloeroppervlakte van 1440 m² die zeer gemakkelijk kunnen worden aangepast voor concerten, workshops en andere educatieve activiteiten. Naast de belangrijkste auditoria zijn er andere open ruimten voor evenementen. (http://www.casadamusica.com) Alfandega Congress Centre Alfandega Congrescentrum - Porto is een ideale plek voor zakelijke, wetenschappelijke, culturele en commerciële evenementen. Het beschikt over een breed scala aan auditoria, multifunctionele kamers en ruimtes voor conferenties, tentoonstellingen, topconferenties, vergaderingen, lanceringen van producten, workshops, cocktails, gala-diners en andere vergelijkbare evenementen. (http://www.ccalfandegaporto.com/en)

The Porto Convention Bureau, Uw evenement, maar ook uw ontspanning verdienen het beste comfort en service. Porto en Noord-Portugal bieden een brede keuze aan hotels, gevuld met charme, design en verfijning. Wij geloven dat Porto en Noord-Portugal een perfecte bestemming zijn voor uw evenement. Het Porto Convention Bureau, een non profit organisatie, helpt u graag met de organisatie.

Palacia da Bolsa In het historische centrum van Porto ligt het Palacia da Bolsa, de voormalige aandelenbeurs van Porto. Het gebouw wordt door velen gezien als het kroonjuweel van de stad Porto en doet momenteel dienst als het hoofdkantoor van de Porto Commercial Association. Het Palacia da Bolsa beschikt over diverse vergaderlocaties in het zeer imposante gebouw. (www.palaciodabolsa.com)

www.visitportoandnorth.travel/Porto-Convention/ Porto-Convention-Bureau Meer info: www.visitportoandnorth. travel / www.flytap.com


Königsleiten, ideaal in het voorjaar en de zomer

De meeste mensen kennen Königsleiten als centrum van de Zillertal Arena: een van de beste wintersportregio’s in Oostenrijk. Maar wist je dat je ook in het voorjaar en de zomer hier van een fantastische vakantie kunt genieten? Hier vind je allerlei activiteiten voor vakantie en vrije tijd en als extraatje ‘frisse berglucht’! Tijdens afwisselende wandelingen – waarbij jezelf de moeilijkheidsgraad kunt bepalen – leer je het prachtige landschap van de Zillertal Arena het beste kennen. Vooral de Königsleitner Jodelweg is bijzonder populair bij gezinnen met kinderen. Hier maak je op een speelse en sportieve manier kennis met de imposante bergwereld. (www.jodelweg.at/home.html). Wandelgids Lois vertelt je onderweg leuke en interessante verhalen en brengt je naar de mooiste plekjes!

Paradijs voor Mountainbikers

Maar ook mountainbikers komen hier volledig aan hun trekken en kunnen zich uitleven op diverse spannende en uitdagende parcoursen. Hier kun je je krachten meten met andere sportievelingen. E-bikers kunnen sinds 2014 gebruik maken van een nieuwe route: Wald –Königsleiten. Onder het motto ‘e-BOB=Bewegung ohne Belastung’ kun je op eigen houtje of met een deskundige gids de regio gaan verkennen. Hier komen de mooiste panorama’s van de Alpenwereld aan je voorbij. (www.e-bob.at) Voor een vakantie met kinderen is een bungalow of chalet een ideale accommodatie. Ruimte genoeg in en om de woning en je kunt je eigen gang gaan.


Direkt Holiday heeft een ruim aanbod in diverse prijsklassen. Aanbiedingen lente in de Zillertal Arena Vakantiehuizen Inge en Karli liggen aan de zonzijde van Königsleiten. In deze huizen zijn 4 appartementen van diverse afmetingen beschikbaar. Alle appartementen hebben een balkon of terras op het zuiden en gratis WiFi. Parkeren direct voor het appartement! Prijzen per week: 2-kamer appartement (2 personen) € 319,- incl. energie, schoonmaak bij vertrek, reserveringskosten en plaatselijke toeristenbelasting 3-kamer appartement (4 personen) € 459,- incl. energie, schoonmaak bij vertrek, reserveringskosten en plaatselijke toeristenbelasting 4-kamer appartement (6 personen) € 649,- incl. energie, schoonmaak bij vertrek, reserveringskosten en plaatselijke toeristenbelasting. Voor een korter verblijf (verlengd weekend) prijzen op aanvraag. Meer info: www.direktholidays.at


Barneveld - meer dan de kip en het ei Barneveld bestaat als kerkdorp al sinds 1333. In de 17e en 18e eeuw was Barneveld een belangrijk knooppunt in het netwerk van de zogenaamde Hessenwegen. De naam Barneveld is mogelijk een oude naam of een verbastering van de naam Bronveld. Een andere verklaring zou het woord ‘barnen’ betekenen – de branden, die vroeger werden aangestoken om een bouwland te ontginnen. Je kunt Barneveld en zijn 9 kernen en dorpen op diverse manieren gaan ontdekken. Fietsroute In Barneveld met de dorpskernen de Glind, Garderen, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Terschuur, Voorthuizen en Zwartebroek is in 2016 een nieuwe fietsroute gelanceerd, die vanaf het begin razend succesvol is gebleken.De ‘Ronde van Barneveld’ oftewel (niet geheel onbescheiden) de ‘Giro di Barneveld’ is een circa 75 kilometer lange fietsroute, waarlangs je de verschillende facetten van deze Gelderse plaats en haar dorpskernen kunt gaan ontdekken.

Autoroute Barneveld staat vooral bekend om haar kippen en eieren. Maar er is veel meer dan dat. De autopuzzelrit ‘Kippenrally Barneveld’ voert je door de 9 kernen en dorpen en laat je kennismaken met de prachtige omgeving. Tijdens het rijden kun je rebussen oplossen en maak je zelfs kans op een weekendje weg! Paardenroutes Voor paardenliefhebbers is deze regio een eldorado. Met de Veluwe als uniek decor vormen de diverse paardentrails een onvergetelijke ervaring. Langs de verschillende routes vind je horecagelegenheden, waar zowel de viervoeter als de ruiter even kunnen ‘uitspannen’ en ‘ontspannen’.

Wandelroutes Als sinds mensenheugenis zijn er wandelpaden. In de Middeleeuwen trokken marskramers vanuit het westen van Nederland via Barneveld naar het oosten. Vanuit het oosten en met name vanuit het huidige Duitsland werden goederen ook via deze route naar het westen getransporteerd. Oorspronkelijk hadden deze wandelwegen een sterk economisch karakter, maar vandaag de dag maken recreanten en toeristen hier graag gebruik van. We zijn ons er allemaal van bewust, dat voor de lichamelijke conditie wandelen uitstekend is, maar hier krijg je er nog wat extra’s bij, namelijk een prachtige omgeving vol natuur als toegevoegde waarde. Nog geen uurtje rijden vanuit de Randstad – kom, ontdek en beleef de Veluwe! Kinderen vervelen zich hier nooit Vakantie op de Veluwe in de regio Barneveld is voor gezinnen met kinderen een heel goede keuze. Behalve het ongekend grote aanbod op het gebied van natuurbeleving, kun je hier je vakantiedagen ook nog op andere manieren invullen. Zoals een bezoek aan het Klimbos Garderen: het veiligste en hoogste klimbos van de Veluwe. Het park bestaat uit 7 verschillende parcoursen en 70 bruggen. Roetsj als een ware superheld door de bomen op het MARVEL Superhelden Parcours en niet te vergeten het Parcours Discover voor de echte avonturier. Dit parcours heeft een unieke hoogte van 25 meter met een bijzondere uitdaging. (www.klimbosgarderen.nl) Ontdekken, schatgraven, goud zoeken, klimmen en nog zoveel meer. In het sfeervolle en overdekte Schateiland in Zeumeren ga je terug in de tijd van zeevaart, onbewoonde eilanden, verborgen schatten en piraterij. Het ruime buitenterrein heeft diverse uitdagende activiteiten te bieden, waaronder shortgolf, waterskiën en wakeboarden. Geniet van een drankje en een hapje op het terras aan het water bij het Lounge & Sport Paviljoen of ontspan op de verschillende zandstranden en ruime ligweiden. (www.zeumeren.nl)


Nieuw diner concept

Er bestaan 3 varianten: ‘het walk diner’, het biking diner’ en het ‘driving diner’.

Veel horecagelegenheden in de gemeente Barneveld hebben zich aangesloten bij het succesvolle diner concept. Dit houdt in dat je op drie verschillende locaties kunt genieten van een 3-gangen diner tegen een vast tarief.

Meer informatie over actuele zaken en evenementen vind je onder www.daarombarneveld.nl

Bij het Nederlands Pluimveemuseum komt de geschiedenis van pluimvee tot leven. Van maart t/m december zijn er wisselende exposities en kinderen kunnen knuffelen met kuikentjes. Er is een authentieke eierveiling en in de ‘Kippenlijn’ ga je terug in de tijd. In de tuin scharrelen oer-Hollandse kippen en terwijl zij een graantje meepikken kun je gezellig wat drinken in de koffiekamer en rondkijken in de museumwinkel. (www.pluimveemusuem.nl)

Met zo’n 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes is het Oude Ambachtenmuseum in Terschuur een leuke bestemming voor jong en oud. Ga terug in de tijd, dat er nog geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand gedaan werd en men afhankelijk was van familie, buren en vrienden. Naast de oude ambachten is er een Speelgoedmuseum met onder meer ouderwetse spelletjes, poppenhuizen, Dinky Toys en antieke beren. Je zult hier ogen tekort komen! (www.ambachtenmuseum.nl)

Voor cultuur en archeologie ga je naar Museum Nairac in Barneveld. Dit museum heeft een uitgebreide archeologische collectie met onder andere fraai versierde pre-historische bekers, stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en sieraden van brons en glas. Je kunt hier ook latere archeologische opgravingen bekijken van het middeleeuwse dorp uit Kootwijkerzand. (www.nairac.nl)


Geen nummer missen? WINTERSPORT 2016-2017 NOORWEGEN:

SNEEUWZEKER EN AVONTUURLIJK

Neem een abonnement! WWW.REISVRAAGBAAK.NL

magazine dat al ruim 20 jaar inspireert en informeert over activiteiten buiten ’t bedrijf – te missen, neemt u simpelweg een jaarabonnement.

Speciale aanbieding voor een abonnement, dat het beste bij u past en ontvang extra 4 keer per jaar gratis de UIT & REIS bijlage over vakantie & vrije tijd.

TRAVEL TRAVEL TRAVEL

Om voortaan geen enkele editie van BetweenBusiness-travel – het

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 17, JULI/AUGUSTUS 2015, € 6,95

SAIL AMSTERDAM

On the Move Cambridge Focus on Hospitality De Veluwe

WWW.BETWEENBUSINESS-TRAVEL.NL

buitenzijde cover JULI AUG 2015 def.indd 1

• • • • • •

U ontvangt Between Business-travel automatisch op de zaak en als eerste op uw bureau of leestafel U betaalt per nummer aanzienlijk minder dan in de losse verkoop U ontvangt 4 keer per jaar gratis de UIT & REIS bijlage voor vakantie & vrije tijd U ontvangt maandelijks de digitale nieuwsbrief U kunt elke editie tevens gratis downloaden op smartphone of tablet U profiteert van speciale abonnee acties en voordelen

Voor een jaarabonnement met de hierboven genoemde voordelen betaalt u , inclusief verzendkosten slechts € 23,Omdat het in de praktijk vaak handig is om over meerdere exemplaren te beschikken, betaalt u voor een extra magazine een toeslag van € 10,- op jaarbasis. Aanmelding: info@mediacompanyholland.nl

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 17, OKTOBER 2015, € 6,95

Kura Hullanda-

uniek stadshotel in Willemstad

Curacao

..in gesprek met

Kerstmarkten in Duitsland met o.a. Franfurt am main

Van der Valk Travel en Vakanties

Jerez de la Frontera Sherry is terug!

Wintersportbijlage 2015-2016 Zomer 2016

WWW.BETWEENBUSINESS-TRAVEL.NL

Cover BBT 2017-01.indd 1

MAGAZINE VOOR BUITEN ‘t BEDRIJF JAARGANG 20, jan/feb 2017, € 6,95

On the Move Inspirerende vergaderplekken Basilicata voor fijnproevers

WINTER SPORT 2017

De voordelen van zo’n abonnement zijn talrijk, om er maar een paar te noemen:

17-08-15 15:51

WWW.BETWEENBUSINESS.TRAVEL 19-01-17 12:49


E T S I O O M E D K E D T ON N A V E T U O R S T E I F ! D N A L R E D GEL

B I D O R GI

L N . D L E V E N AR

Profile for Between Business travel

Between Business Travel 2017/2018  

Between Business Travel 2017/2018  

Advertisement