Page 1

Architecture Portfolio

Miami University | Bachelor of Arts in Architecture | 2016 North Carolina State University | Master of Architecture Candidate | 2019


What’s Inside

00 Studio Summary

02 Raleigh Central Library Comprehensive

Master Studio | Fall 2017

02 Za’atari Refugee Camp Za’atari

Studio | Spring 2016

03 Wrightian Studies - Springfield

Westcott Studio | Fall 2015

04 Energy-Efficient by Design

London Studio | Summer 2015

05 Wrightian Studies - Mill Run

Fallingwater Studio | Summer 2013

06 Auxiliary Works


00 Studio Summary Past Studios ARC ARC ARC ARC ARC ARC ARC ARC ARC ARC ARC

101: Beginning Design Studio | Fall 2013 102: Beginning Design Studio | Spring 2014 499X: Fallingwater Studio | Summer 2014 201: Architecture Studio | Fall 2014 202: Architecture Studio | Spring 2015 399N: Energy Efficient by Design | Summer 2015 301: Westcott Studio | Fall 2015 302: Za’atari Studio | Spring 2016 402: Nashville Studio | Fall 2016 500: Comprehensive Masters Studio | Fall 2017 503: Coastal Dynamics | Spring 2018

Relevent Skills • • • • Adobe Suite • • • • Google SketchUp • • • AutoDesk • • • • • Hand drawing and rendering


01 Raleigh Central Library Location Raleigh, NC

Problem

The urban library has evolved as it serves the denizens of a technological era. As such, it must fulfill two vital and contrasting roles that exist harmoniously. A refuge from the bustling city around it, the library must act as a safe haven of self-reflection and self-improvement, a break from urban sensory bombardment. Conversely, a vehicle of community engagement and empowerment, the library must interject itself into the urban fabric as a hub of knowledge and technology, encouraging the dynamic intertwining of minds and ideas.

Solution

Addressing the street, the Raleigh Central Library houses program to engage and intrigue the community, including a maker space, assembly, gallery, and computer space. These spaces shield more individual sanctuary spaces, including reading and study spaces. These are anchored about a central courtyard. Masters Comprehensive Studio | Professor Jamey Glueck | Fall 2017

03

Raleigh Central Library


The Raleigh Central Library is located at the corner of S Blount and E Hargett Streets. near Moore Square and a bus station to the west, this area is a pedestrian hotspot. The diagonal axis of the building addresses the consideration of this important corner.


Raleigh Central Library

06


Raleigh Central Library

08


02 Za’atari Refugee Camp Location East of Mafraq, Jordan

Problem

80,000 displaced individuals escaping the civil and governmental unrest in Syria have fled south to the Jordanian border for sanctuary. Here, a makeshift community, perpetuated mostly by its motivated Syrian inhabitants and aid groups, has been created. While basic living necessities are available here, the camp is bereft of the Syrain culture, everyday luxuries, and protection from the elements that were left behind. Materials and means of construction are limited to what is already in the camp.

Solution

Through direct interaction with a team of displaced Syrian designers, our team designed interventions based on the needs and desires of those in the camp. From this, a focus was placed on creating roadside shelters, transportation means, playground space, modular furniture for the disabled, greenhouses, and cookout stalls. Our Syrian counterparts will construct these interventions based on our instructions. Za’Atari Studio | Professor Diane Fellows | Spring 2016

09

Za’atari Refugee Camp


The octagonal footprint and original function of my design was based on ablution fountains, areas in the courtyard of traditional Syrian mosques where one would wash before prayer. These shelter concepts featured seating space and protection from the elements while also incorcporating rain water harvesting via the roof planes.

11

Za’atari Refugee Camp

Water harvesting was utlimately not as desirable to the refugees as seating and recreation space. Based on this feedback, the roof planes were adjusted and the “alley” created by the two adjacent shelters was altered into a small play area with climbing walls.


Za’atari Refugee Camp

12


Za’atari Refugee Camp is enclosed by an outer road, dubbed the Ring Road, that acts as the primary means of traversing the vast camp. Other roads perpendicularly intersect the rest of the camp districts (above middle). Journeying on the Ring Road can be a perilous daily occurrence, especially for the elderly, disabled, or pedestrians. These shelters would punctuate the Ring Road as a means for rest and protection from the elements throughout a refugee’s daily pursuits (above right).

13

Za’atari Refugee Camp


03 Wrightian Studies - Springfield Individual Tea House | Westcott House

Location Springfield, OH

Problem

In an initiative to encourage community engagement and remodel the grounds of the Westcott House, architect Peter Bohlin designed a new visitor center, community garden, additional parking, and landscaping on site. Based on Bohlin’s interventions, Miami University students were asked to design a 12’x12’ tea house, meant to house educational discussion, reflection, and occupation by the public, for consideration of placement on site.

Solution

My tea house design was based on japanese-inspired joinery, rotated geometry, and the wrapping and weaving of elements. An effortless strength is demonstrated through airy and articulated elements. The space is largely rectilinear and unhindered, allowing full utilization for instructional and educational purposes. The entrance and main circulatory axis is diagonal to the Westcott House; while no emphasized views exist, one is subconsciuosly led in the direction of Wright’s work. Westcott Studio | Professor John Reynolds | Fall 2015

15

Individual Tea House


Individual Tea House

16


Simple mortise joints and personalized design were explored through mallet studies. These tools acted as extensions of the hand and were meant to adjust to multiple grips, blows, and the hand as one swings the mallet.

The proposed ceiling-column condition of the tea house offsets the square footprint of the house, featuring a rotated structure upon a secondary, rectilinear cladding. The joinery of this structure utilizes simple forms interlocking to create more complex, visually interesting forms. This was the impetus for the rest of the structure, as it appears to spring from these initial forms.

17

Individual Tea House


Individual Tea House

18


03 Wrightian Studies - Springfield

Group Tea House | Westcott House

Location Springfield, OH

Problem

Based on the individual propositions, the studio was divided into groups, each to draw the most successful concepts from the individual designs and incorporate them into a final deliverable for review by Peter Bohlin and Westcott House staff. Final designs should have a hierarchy of views.

Solution

An emphasis was placed on a lightness of structure, celebration of structure and joinery, tactility and user interaction, simplicity of form, and the separation and explotiation of cladding and structure. Key site features are highlighted through fenestration that also slides to open up the space to the elements. Westcott Studio | Professor John Reynolds | Fall 2015 Group Members: Elizabeth Clark | Nicholas Carlson | Brooke Adams

19

Group Tea House


The final tea house is capped by an inverted-butterfly roof with exposed trusses. Springing from the trusses are roated roof beams and columns, reminiscent of the rotated geometry of my original design. Another borrowed example from my design was the wrapping of the floor and ceiling joinery. a stud wall separate from the roof and floor structure appears to float in between, acting as the cladding. The northwest, northeast, and southeast corners feature movable glazing. A brazier punctuates the floor strucutre, creating a lightness of structure and appearance of suspension,

20

Group Tea House


04 Energy-Efficient by Design Location Heron Quays, London, England

Problem

London-based creative design agency, Square Circle, is seeking a new headquarters along the bank of the Thames River. This building should house rented space, a central lobby, studio space with breakout and conference rooms, offices, client consultation space, and auxiliary staff spaces such as a break room. The client also requests inspired architectural intervention that visually and functionally separates the building from the staunch office buildings typical of the financial district of Heron Quays. All requirements and design interventions should aid to an overall neutral or positive environmental impact.

Solution

The location of Heron Quays makes it especially susceptible to considerable winds and rainfall. The form of the building is molded by the natural tendency of the winds on the site to harbor wind collection as a form of additional energy. The large fins make up a secondary roofing structure that also facilitates rain harvesting and recycling.

22

London Studio | Professors J E Elliott, Sam Toland | Summer 2015 Group Members: Elizabeth Clark | Lynn Belhumeur Leung Energy-Efficient by Design


24

Energy-Efficient by Design


This design features a functional and creative Square Circle space distinctive from the financial district, reduces the sense of hierarchy between Square Circle and the other companies that will be renting space, provides outdoor spaces to create a better rapport with pedestrians, and utilizes the “wind tunnel� as a vehicle of circulation and wind harvest.

A vertical-axis wind turbine (left) can be inverted to create a turbine that follows the direction of the bridges that penetrate the wind tunnel. Bridges will be enclosed with views to the surrounding turbines. On average, these bridges will provide enough energy to power the entire ground floor.


26

Energy-Efficient by Design


My role in this group consisted of initial idea creation, diagram presentation and editing, partial Revit model creation, and all final graphics.

Energy-Efficient by Design

27


05 Wrightian Studies - Mill Run

Experiential Edge | Kirkpatrick House Location Mill Run, PA

Problem

The Kirkpatrick House addresses the extended lodging needs of visitors to Frank Lloyd Wright’s Fallingwater. The existing Kirkpatrick House is split-level, more archtypal of rural Pennsylvania, that overlooks a rolling field and noteworthy view. This guest residence required 3 supplementary private lodging spaces separate from the structure (“cabanas”).

Solution

Working with guidance from Fallingwater staff and architect Peter Bohlin, our group utlizied cabana placement and design as the main determinant of form and design, A focus is created on one’s act of journeying across the expansive site. Views and the separation of public and private space are held paramount. Fallingwater Studio | Professor John Reynolds | Summer 2013 Group Members: Elizabeth Clark | Nicholas Carlson | Stephen Fields

28

Experiential Edge


Experiential Edge

29


Being provided with an expansive site, a focus on creating more useable outdoor space drove the initial design. The existing topography was molded to gradually meet the “edge” created by the new walkway that services the cabana spaces. Like beads on a necklace, the cabanas punctuate one’s journey down the path.

30

Experiential Edge

the existing Kirkpatrick House, in addition to needing updates more akin to the inspired architecture to which it services, also needed ADA-certified interventions, such as a wheelchairfriendly entrance ramp.


Each cabana has an unhindered view to the rolling field while blocking views into other cabanas, maximizing privacy. Doors slide to allow the cabanas to be opened. An emphasis on simplicity and connection to nature exists in the interior.

My role in this group project mainly involved initial concept and layout organization of the cabana space, creating study models, graphic creation and presentation, and editing final graphics for presentation. Experiential Edge

31


03 Wrightian Studies - Mill Run

Voulkos Sculpture Cover | Fallingwater Location Mill Run, PA

Problem

The grounds of Fallingwater act as a sculpture garden. Staff at Fallingwater turned to Miami University to transform the covers that protect the works in the off-season into a work of art itself. In 2009, the redwood carcas of this cover was designed and fabricated. From here, our team was to complete the cover, making it watertight, weather-proof, and cohesive as a piece. focus areas to develop included: a roof covering, protection for the overlapped edges, a covering for the exposed corner, and a scupper. All elements should act as a system for removing rain water from the cover and into the reflecting pool below.

Solution

Using bent copper, corner. We created and slows down the The corner becomes

our group tackled the resolution of the exposed a “water stair� detail that wraps around the gap journey of the water before it reaches the scupper. both functional and aesthetically appealing.

Fallingwater Studio | Professor John Reynolds | Summer 2013 Group Members: Elizabeth Clark | Paige Schmeling | Joseph Malekela

32

Voulkos Sculpture Cover


Voulkos Sculpture Cover

33


34

My role in this project was to help design and fabricate the corner detail through all iterations of design, including the fabrication and installation of the final product to thepreexisting redwood carcas of the sculpture cover. Voulkos Sculpture Cover


Rain water lands on the inverted-pitch roof, slanted toward the revealed corner and water stair. This empties onto the scupper and into the reflecting pool. Simultaneously, water that lands on the exposed edges will travel along the interior and into the pool as well.

Voulkos Sculpture Cover

35


06 Auxiliary Works Among my strongest abilities are drawing, painting, and hand-rendering. Media used include acrylic paint, charcoal, colored pencil, graphite, marker, and ink.

36

Auxiliary Works


38

Auxiliary Works


Auxiliary Works

39


40

Auxiliary Works


Auxiliary Works

41


elizabeth

clark esclark3@ncsu.edu 440

708

8689

Elizabeth Clark | Architecture Portfolio  
Elizabeth Clark | Architecture Portfolio  
Advertisement