Page 1

12

Portfolio Beth Pearcy


01

Studio III

02

Studio IV

03

Studio V

Norman House

Uganda Clinic

Community Center


04

Studio VI

05

Studio VIII

Training Center

Systems Analysis

06

Design-Build Competition 2012

Nature Center


Norman House Located in Norman, Oklahoma, this house is two bedrooms, two bathrooms, and 1200 square feet. Designed for a couple in their mid-thirties, the program requested large areas for entertaining and exercise. At only 1200 square feet the challenge proved to be providing open space without compromising other spaces. In order to accomplish this, most rooms are within large open spaces and rooms are separated with movable walls or changes in floor materials. The largest space is surrounded by windows which open up to a large patio for entertaining purposes.

North

East


Uganda Clinic The Uganda Clinic serves a sub county (usually about 20,000 people) and includes a birthing room, a room for small surgeries, and an emergency room. There is a great need for clinics like this one in the poorest sub counties of Africa because they provide levels of technology that are difficult to obtain and manage in such regions. The key quality of my clinic design is that it could be completely built by locals using only local materials and technology. Additionally, all of the areas are naturally ventilated and sterilized, and the clinic has its own water supply. Although the site I chose was located in Patonga, Uganda, the design allows for materials to be easily substituted for other materials so that the clinic can be built virtually anywhere in Africa.


Entrance

Floor Plan


Uganda Clinic

Public Gathering Space

Site Plan


Waiting Garden

Corrugated Metal Roof Wood Girder

Wood Truss

Wood Column

Wood Girder

Concrete Foundation

Brick Footing Rammed Earth Wall

Wood Louvers


Community Center Maps 3 was the third in a series of urban planning projects designed to revitalize downtown Oklahoma City. As part of the proposal a series of senior community centers were requested throughout the Oklahoma City metro area. As part of a third-year urban studio, architecture students were paired with interior design students to prepare a proposal for the design of the community centers. Each center contains areas for members to take classes, exercise, and hold meetings and events. Additionally the center contains a grocery store, restaurant, library, travel center and art gallery. The design created a seamless transition between a series of exterior and interior spaces through the use of sunlight and materials.


Lobby

Hallway

Rooftop Garden

Locker Room


Community Center

Reflecting Pool


Pool

First Floor

Rooftop Garden

Second Floor

Gym


Training Center For a building to be considered zero net energy, it must produce equal or more energy than it uses. This can be done through the use of solar and wind energy, building orientation and massing, material use, and construction methods. Located in Long Beach, California, the energy school trains workers how to install, maintain, and repair green technology. The technology the school uses to create its own energy is also used as hands-on experience for the students. The training center has a large window that opens out to the patio on the north side of the building. The window lights a large interior space central to the building. Enclosed spaces such as offices and classrooms line the outer walls adding to the massing. These enclosed spaces have some windows on the exterior walls but also have windows that open to the interior area so that they can use natural light from the northern window.

First Floor

Second Floor

All of the materials are local. The large massing of the walls allows for a great deal of insulation reducing the amount of energy needed to cool and heat the interior. The training center harvests its own energy through the use of many different methods, such as solar panels. I was able to reduce the building footprint by using the rooftop as a lab where students can get hands-on experience maintaining the solar panels. Third Floor


Training Center


Systems Analysis Gaylord Hall (pictured below) houses the College of Journalism and Mass Communication at the University of Oklahoma. As part of a systems integration studio students are assigned different buildings around campus and asked to analyze their structural systems and spatial organization. Steel framing and poured-in-place concrete floor slabs make up the primary structural system for Gaylord Hall. The foundation is composed of 16� deep grade beams and piers. The placement and sizes of the beams and girders is regularized due to the spacing of the columns. This is not true however in the main computer lab. The ceiling extends into the second floor causing a break in the beam and girder spacing. The main rotunda area also has irregular spaced beams due to its unusual shape.

Gaylord Hall


(9) Dome The dome is framed with wide flange steel beams that become progressively smaller to give the illusion of a circular structure. The glass is supported by steel tube.

(8) Window and Curtain Wall Structure The walls that consist prely of curtain wall use tube steel in place of wide flange beams.

(7) Open Web Joists The roof framing plan is the only part of the structure that includes open web joists. They are all K-series joists and vary from 12K to 14K.

(6) Beams and Girders The horizontal structure consists of wide flange steel beams and girders running inbetween the columns. They are connected using metal plates.

(5) Floor Slabs The floor slab consists of corrugated steel desking with a 5” thick concrete top.

(4) Columns The columns are steel wide flanges and run from the foundation to the roof.

(3) Foundation Slab The foundation slab is connected to the grade beams and is 4” thick with a 4” layer of sand beneath it.

(1) Grade Beams A typical grade beam for this particular structure is 16” deep and bears on a pier.

(2) Piers The piers vary in size and are located under every column and most corners of the grade beam.


Systems Analysis

First Floor

Second Floor


(3)

(1) Beam Connection Detail

Foundation Slab Detail

(1) (2) (3) (4)

Grade beam Pier Foundation Slab Column

(4)

(3)

(1) (2) Wall Detail

Multi-purpose Offices Circulation Bathrooms Education Third Floor

Storage/Equipment


Nature Center Design-Build Competition - First Place

The ASC/TEXO Region V Student Design-Build Competition is comprised of teams, each with six students. Each team is made up of a Project Manager, Superintendent, Estimator, Project Engineer, Design Architect, and Project Architect. Teams are given a request for proposal and have 16 hours to create a proposal that includes their design, estimate, and schedule. The 2012 competition asked students to design an interpretive nature center in Dallas, Texas. The site that was given served as the landfill for the city of Dallas but was to be relocated as part of the project. Surrounding the entrance, two sloped masses ascend from the ground leading to the green roof. These masses are made up of compacted earth and waste from the landfill. The building curves around to create a central courtyard area. The main circulation follows this curve on the north side so that as you walk through the building you maintain a view of the courtyard garden. Mirroring the main circulation hallway, a covered deck wraps around the entire building allowing visitors to enjoy the views in a shaded space. The deck is enclosed with louvers starting 10 feet above the deck so as not to obstruct the view but to limit direct lighting to the interior spaces. The team designed a system of interactive plaques throughout the building and site highlighting educational points about the design. The first plaque is at the entrance where visitors can look into the hill to see how landfill waste was recycled and learn about the concept of a brownfield site. The 22,000 square foot center is LEED Gold.


Nature Center


contact: 708 Tollie Dr. Norman, OK 73071 beth.pearcy@ou.edu 405.760.0441 www.bethpearcy.com


20

Undergraduate Architecture Portfolio  

My undergraduate portfolio from the University of Oklahoma

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you