Page 1

herfst 2009

Medewerkers in het nieuws

Gerard Oosterlaar

Groot onderhoud aan

de Wondestraat Lievelingsrecept Smakelijk nazomeren

Projecten in ontwikkeling 95 jaar Beter Wonen Kunst voor een prikkie Renovatie in de jaren ‘80 Nieuws van de SHBW


Een nieuw seizoen, een nieuwe look! Het is misschien even wennen, maar we hebben ons blad een nieuwe vorm gegeven. Een nieuw gezicht voor een vertrouwde partner! Beter Wonen gaat met haar tijd mee.

Als organisatie doen we dat onder andere door een nieuw Onder­ nemingsplan op te stellen. Onder de titel ‘Mensen centraal’ formuleren we waar we de komende jaren voor staan en waar we voor gaan in en rondom Almelo. We willen onze naam waarmaken, we gaan voor ‘beter wonen’. Een koers waarin we ons nog meer betrokken voelen bij de stad, de wijken en buurten. En bovenal bij onze huurders! Ons Ondernemingsplan is net voor de zomer vastgesteld. Dit najaar informeren we u uitgebreid over de nieuwe koers. In dit nummer alvast een voorproefje. Bij de nieuwe koers van Beter Wonen hoort ook een nieuwe look. Het blad heet vanaf nu beter wonen, is moderner vormgegeven en kent een aantal nieuwe rubrieken. Ook de vertrouwde rubrieken vindt u erin terug. Via ons blad willen we u graag op de hoogte houden van onze activiteiten en u bijpraten over wonen in Almelo en omgeving, in brede zin. Ook willen we u een bijdrage laten leveren. Het nieuwe blad beter wonen ontvangt u elk kwartaal.

Wij wensen u veel leesplezier! Peter van der Hout Directeur/Bestuurder Beter Wonen

Projecten in ontwikkeling

De Buitenhof Woontoren De Buitenhof, met 44 appartementen verdeeld over 12 woonlagen, is gereed. De Buitenhof staat in de Schelfhorst, tegenover het park en vlakbij diverse winkels en zorgvoorzieningen. De oppervlakte van de appartementen in De Buitenhof varieert van 100 tot 160 m². Omdat de huurprijzen vrij hoog liggen en huurtoeslag beperkt mogelijk is, zijn de woningen vooral geschikt voor mensen met een hoger inkomen. Colofon september 2009

Oplage 7.200 exemplaren Redactieadres Postbus 327, 7600 AH Almelo E-mail: redactie@awsbeterwonen.nl Redactieteam P. Berkers, P. van der Hout, mw. M. den Breejen, mw. I. Westerhof Druk Drukkerij Roelofs Enschede Foto’s/Illustratie Arthur Riet Fotografie, Beter Wonen Papier Houtvrij MC Silk (T.C.F.) Concept, design en eindredactie slagbijalmelo

De interesse bij omwonenden en kandidaat-huurders voor De Buitenhof is groot. Tijdens de Open Huis Dagen in juli liep

het storm. Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Hetty Niekolaas, consulent Woonzaken. De kinderen en het onderwijzend personeel van de Herderscheeschool werden op 3 juli jl. verrast door de bel van de ijscoman. Zij kregen een traktatie voor de overlast die zij ondervonden door de bouw van De Buitenhof. Hoewel, die overlast viel nog wel mee. Het was vooral de spanning die een rol speelde. Wat als de grote kraan zou omvallen? Mooie fantasieën! Gelukkig deden zich op de bouw geen ernstige ongelukken voor en staat er nu een prachtig complex op een mooi punt in Almelo.

3


Projectnieuws

De Bavink Het nieuwbouwcomplex De Bavink zal goed aansluiten op de wooncomplexen Oxford en Manchester. De hoek van de Grotestraat, Holtjesstraat en Bavinkstraat zal hierdoor meer volume krijgen. De architect heeft wederom geprobeerd een stukje geschiedenis van de buurt in het nieuw­ bouwproject vast te leggen. In het gebouw komen 22 appartementen. Duurzaamheid Beter Wonen besteedt in het project extra

Koopwoning voor starters Starters op de woningmarkt kunnen ervoor kiezen om te kopen of te huren. Huren kan bij een particulier, een makelaar of een woning­ corporatie. Kopen kan bij een makelaar, maar ook bij een woningcorporatie.

aandacht aan duurzaamheid. Er wordt gedacht aan zonnecellen (als stroomopwekkers) en een warmtekrachtkoppeling (als warmte- en stroomopwekker). Uiteraard worden de muren goed geïsoleerd en krijgt het gebouw hoog­ rendementsglas. Rijke historie Het hele gebied rond De Bavink heeft een rijke historie, die teruggaat tot het jaar 1606. Vroeger was het gebied in bezit van de familie Bavink. De grond rond de Bavinkstraat zit nog vol schatten uit die tijd. De welbekende molen­ steen en het onlangs ontdekte ondergrondse waterreservoir met gemetselde bogen zijn hier voorbeelden van.

Voor de starter die nog niet zoveel geld achter de hand heeft, biedt Beter Wonen betaalbare woningen met een goede prijs-kwaliteitver­ houding. Natuurlijk blijft een goede, realistische afweging van kosten en baten een must.

De Riet, Nieuwland, Ossenkoppelerhoek, Beeklust 1, Aalderinkshoek, Windmolenbroek, Boomsplaats en Nieuwstraatkwartier. Kijk voor meer informatie op www.awsbeterwonen.nl of vraag ernaar op ons kantoor.

Kopen of huren Wanneer de investering in een koopwoning boven een reële grens ligt, is het beter een huur­ woning te overwegen. Maar een koopwoning kan een goede investering zijn als je voldoende inkomen hebt en genoeg geld overhoudt voor onvoorziene zaken en vaste lasten, zoals onderhoud van de woning.

Beter Wonen verkoopt haar woningen via 2 gerenommeerde makelaars: Mols Makelaardij Prinsenstraat 102 7607 JZ  Almelo Tel. (0546) 45 48 20 www.molsmakelaardij.nl

Woningaanbod Beter Wonen biedt verschillende soorten wonin­ gen aan, waaronder ruime appartementen en eengezinswoningen in de wijken Binnenstad,

Snelder Zijlstra Makelaars Wierdensestraat 39B 7607 GE  Almelo Tel. (0546) 85 01 11 www.snelderzijlstra.nl

Op initiatief van de bewoners werd in dit deel van De Riet gezocht naar een oplossing voor de parkeeroverlast in de straten. Op de plek waar eerder de vakschool stond, kwam ruimte vrij. Om deze plek te kunnen omtoveren tot een openbare parkeerplaats overlegden de 4

gemeente, de eigenaar van de grond, Beter Wonen, de eigenaar van de woningen aan de Zwanebloemstraat en een afvaardiging van de bewoners met elkaar in een projectgroep. Deze groep werkte een inrichtingsplan uit. Succes De samenwerking tussen de verschillende partijen heeft haar vruchten afgeworpen. Het resultaat:

Beter Wonen vindt het belangrijk dat bewoners prettig kunnen wonen in een mooie en veilige woonomgeving. Daarom wordt de omgeving rondom de Wondestraat opgeknapt. Nadat het groot onderhoud aan de woningen was afgerond, zijn we gestart met het opknappen van de achterpaden.

Wij hebben de bewoners gevraagd ook in actie te komen, door met elkaar tuinafval en andere goederen op te ruimen. Het afval kunnen zij eenmalig deponeren in een container die Beter Wonen gratis ter beschikking stelt.

Parkeerplaatsen Prima Roza in De Riet Op zaterdag 20 juni jl. werden de nieuwe parkeerplaatsen op de hoek van de Rozenstraat, de Zwanebloemstraat en de Primulastraat opgeleverd.

Groot onderhoud aan woonomgeving Wondestraat

• de parkeervoorziening Prima Roza, bestaande uit 30 openbare parkeerplaatsen; • 27 nieuwe achteruitgangen voor bewoners, die nu op eigen grond kunnen parkeren; • extra eigen grond (door aankoop) voor bewoners van de Primulastraat; • nieuwe sociale verbondenheid door de vele contacten die tijdens dit project zijn gelegd.

Inspraak van bewoners In de maanden maart tot en met juni van dit jaar heeft Beter Wonen alle betrokken bewoners bezocht om te praten over de aanpak van de woonomgeving. Tijdens de huisbezoeken is geïnventariseerd waar bewoners zich voor willen inzetten en wat zij belangrijk vinden.

Naast de containeractie en het verbeteren van de achterpaden, is gepraat over een tuinwedstrijd, tuinadvies en een meer actieve aanpak van Beter Wonen bij slecht tuinonderhoud. De bewoners waren positief over de extra aandacht voor de woon­ omgeving en wilden graag meedenken en meehelpen. Zij kwamen ook met eigen ideeën om de woonomgeving te verfraaien. Bijvoorbeeld: • plaatsen van bloembakken op de stoep of aan de gevels; • opknappen van het pleintje bij de Peppelstraat; • bomen voor de deur; • plaatsen van tuinhekjes; • vuilcontainers achter de woningen stallen. Tuinwedstrijd Er is inmiddels (als proef) een tuinwedstrijd gestart in de Wondestraat. Het doel is bewoners te stimuleren om iets moois van hun tuin of gevel te maken. Van de 3 tuinkeuringen zijn er 2 afgerond. De laatste vindt een dezer dagen plaats. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid onkruid, de hoogte van het gras (wordt er regelmatig gemaaid?), de aanwezigheid van vuilcontainers of andere goederen in de tuin én naar de creativiteit van de bewoners. Deze maand worden de winnaars van de tuinwedstrijd in de Wondestraat bekendgemaakt en worden de prijzen uitgereikt. Als onderdeel van het woonomgeving-/schuttingplan is een parkeer­ terreintje tussen de woningen van de Wondestraat en de Vlierstraat gerealiseerd. Het verbeteren van de woonomgeving vergt een investering van Beter Wonen en van de huurders. En dat werkt! Samen komen we verder.

5


95 jaar Beter Wonen

Wie jarig is trakteert

High tea

Lievelingsrecept

Voor onze huurders van 65 jaar en ouder Graag vieren wij het 95 jarig bestaan van Beter Wonen samen met u. Daarom nodigen wij u uit voor een gezellige middag high tea in Almelo. De exacte datum en locatie zijn nog niet bekend, maar de planning is eind november of begin december van dit jaar. De high tea zal beginnen rond 15.00 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur. Tijdens de high tea zorgen wij voor een prettige animatie. U kunt zich opgeven via de onderstaande bon.

Smakelijk nazomeren Peter van der Hout, directeur van Beter Wonen, bijt het spits af in deze nieuwe rubriek. Hij geniet ervan om uitgebreid te koken met en voor familie en vrienden. Voor Peter is dit dé tijd om stil te staan bij momenten van afgelopen zomer. En dat kan volgens hem uitstekend tijdens het bereiden van deze heerlijke Italiaanse gerechten.

Kindercircus Voor jongeren vanaf 4 tot 13 jaar Geen echte huurders, maar wel belangrijk voor onze toekomst zijn de jongeren. Voor hen hebben wij kindercircus Tubantino uit Oldenzaal gevraagd om een optreden te verzorgen. Het optreden vindt plaats op 24 in Almelo en duurt ruim een uur. In de pauze is er voor iedereen een drankje en aan het eind ontvangen de kinderen een lekkere traktatie. Bent u huurder van Beter Wonen en heeft u kinderen die naar dit leuke optreden willen komen? Meld uw kind dan aan via onderstaande bon.

Stuur de onderstaande bon vóór 30 september 2009 op naar: Beter Wonen T.a.v. Traktatie 95 jaar Beter Wonen Antwoordnummer 327 7600 VB Almelo Op de bon is ook ruimte voor eventuele belangrijke persoonlijke informatie waarvan wij op de hoogte moeten zijn voor het welslagen van deze uitjes (bijvoorbeeld allergieën of rolstoel­ toegankelijkheid). Laat het ons weten! Deze informatie vindt u ook op onze website: www.awsbeterwonen.nl

Voorgerecht:

Hoofdgerecht:

soep met tomaten en ditalini Nodig voor 4 personen: 2 el olijfolie 1 grote ui, fijngesnipperd 2 stelen bleekselderij, fijngesneden 3 door de zon gerijpte tomaten 1,5 l kippen- of groentebouillon 90 gram ditalini (pasta) 2 el gesneden verse peterselie (platte blaadjes)

gerookte kip-linguine Nodig voor 4 personen: 1 el olijfolie 1 prei, dun gesneden 3 grote knoflooktenen, fijngehakt 125 ml droge witte wijn 300 gram kastanjechampignons, in plakjes 2 tl verse tijm, fijngehakt 300 ml dikke room 2 gerookte kippenborstfilets, in dunne plakken 350 gram tagliatelle

Aan de slag Verhit de olie in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui en de bleekselderij toe en bak deze ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Maak met een mes een kruis onder in elke tomaat en leg ze 1 minuut in een kom met kokend water. Dompel ze in koud water en pel vanaf het kruis de schil eraf. Halveer de tomaten en schep de zaden eruit. Hak de tomaten grof in stukken. Voeg de bouillon en de tomaten toe aan het uimengsel en breng dit aan de kook. Voeg de ditalini toe en kook deze 10 minuten of totdat het beetgaar is. Breng de soep op smaak met kruiden en strooi de peterselie erover. Serveer eventueel met vers stokbrood.

Aan de slag Verhit de olie in een pan. Voeg de prei toe en bak deze al roerend 3 tot 4 minuten op laag vuur, totdat deze zacht is. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Giet de wijn erbij en laat 2 tot 3 minuten sudderen, totdat het vocht voor de helft verdampt is. Verhoog het vuur tot matig, voeg de champig­ nons en de tijm toe en bak 5 minuten, totdat al het vocht is geabsorbeerd. Doe de room en de plakjes kip erbij. Verlaag het vuur en laat het totaal 4 tot 5 minuten sudderen, totdat de saus wat is ingedikt. Kook intussen de tagli­ atelle beetgaar in een grote pan met kokend water. Giet de pasta af, verdeel het over de borden en schep de saus erover. Hierbij is een verse salade erg smakelijk.

Nagerecht: Naam

Ik meld mij aan met

Adres

High tea

Postcode

Kindercircus Tubantio

Woonplaats Telefoonnummer

Leeftijd kinderen

personen voor

pasta met vers fruit en slagroom Nodig voor 4 personen: 4 verse of gedroogde lasagnevellen olie, om te frituren 5 dl slagroom 250 gram aardbeien 250 gram bosbessen 250 gram frambozen 4 passievruchten poedersuiker

Aan de slag Kook de lasagnevellen met 2 tegelijk in een grote pan met kokend water gaar. Doe een beetje olie in het water om te voorkomen dat de vellen aan elkaar plakken. Laat ze uitlek­ ken en spoel ze voorzichtig af met koud water. Snijd elk vel in de breedte in 3 stukken. Dep de vellen droog met een theedoek. Vul een middelgrote pan voor de helft met olie. Verhit de olie tot deze matig heet is en frituur de lasagnevellen goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Klop de slagroom stijf. Klop er indien gewenst wat suiker of vanille-essence doorheen. Leg een gefrituurd lasagnevel op een bord. Schep er de helft van de slagroom, de helft van het fruit en wat passievruchtenpulp op. Bestrooi met wat poedersuiker. Leg er nog net zo n laagje bovenop en eindig met een lasagnevel. Bestuif het gebakje met poedersuiker en serveer direct. Tip U kunt in dit gerecht alle soorten fruit gebruiken. Snijd of hak het fruit net zoals u wilt.

Eet smakelijk! Stuur ons uw speciale recept Heeft u zelf een gerecht met een verhaal, traditie of bijzondere sfeer? Laat het ons dan weten. Wij nemen het recept graag op in deze rubriek en plaatsen het op onze website. Komt uw recept in beter wonen, dan ontvangt u een dinerbon voor 2 personen.

U kunt uw speciale recept opsturen naar: Redactie beter wonen Klimopstraat 2a 7601 SH Almelo Of per e-mail: redactie@awsbeterwonen.nl

Emailadres 6

7


95 jaar Beter Wonen

Renovatie in de jaren ‘80 Eind jaren ’70, begin jaren ‘80 is er volop beweging in corporatieland. De eerste renovatieprojecten

Beter Wonen doet weer volop mee!

vlak: de inspraak van de betrokken bewoners. Hoe informeren we huurders zodanig dat zij in staat zijn op gelijk niveau mee te denken en te praten over de mogelijkheden? En hoe gaan we om met hun wensen? Ook deze bewonersparticipatie was voor Beter Wonen onbekend terrein.

In de jaren ’80 blijken de eerstgebouwde woningen uit de jaren 1919 tot 1925 verouderd. Door alle technische en sociaal-economische ontwikkelingen voldoen zij niet meer aan de normen. Ze zijn dringend toe aan vernieuwing. Beter Wonen overweegt de huizen te slopen of helemaal nieuw te bouwen. Uiteindelijk valt de keuze op renovatie: een grondige opknapbeurt met vernieuwing/uitbreiding. Een heel nieuw onderwerp voor de woningcorporatie.

Onderhandelen Op beide vlakken was er energie, uitdaging en motivatie. Bij Beter Wonen én bij de huurders. Zij hadden veel baat bij de steun van zogenaamde opbouwwerkers: mensen in het beroepsveld die hen betrokken bij de renovatieprojecten en hielpen bij de onder­ handelingen. Want er werd scherp onderhandeld, soms zelfs met het mes op tafel. Beter Wonen keek bijvoorbeeld naar de materialen en technieken die bij de renovatie gebruikt zouden worden. Het ging immers om grote investeringen die weer 30 tot 50 jaar moesten overbruggen.

Volop uitdaging Waar moet je op letten als je woningen uit het begin van de vorige eeuw wilt optrekken naar een niveau dat voldoet aan de normen van de jaren ’80? Waar liggen de zwaartepunten? Wie bepaalt wat echt nodig is en wat is extra? Niemand kende de antwoorden op deze vragen, maar ze werden gaandeweg duidelijk. Naast de technische uitdaging rondom de renovatie, was er uitdaging op een heel ander

De huurders waren echter meer gericht op de beleving, de sfeer en het woongenot. Het was een bijzonder leerproces waaraan wij met veel plezier – en af en toe met kromme tenen – terugdenken, net als de toenmalige huurders. Gelukkig bleef het mes altijd op tafel liggen. Want uiteindelijk kwamen wij er samen met de huurders wel uit. Voor alle partijen was het geven en nemen, goed luisteren, doorvragen, uitleggen en zoeken naar alternatieven.

komen van de grond. Huurders krijgen inspraak, op beleidsniveau worden belangen behartigt en

8

Schelfhorst en Windmolenbroek In de jaren ‘80 is veel moois neergezet en zijn bijzondere processen op gang gekomen. Almelo breidde zich opnieuw uit. In het noorden ontstond de wijk Schelfhorst, in het zuidwesten Windmolenbroek. Er werden moderne woningen gebouwd met isolatie, centrale verwarming en een toilet op de eerste verdieping. De wijken waren niet statisch, maar prettig opgebouwd met veel groen. Inspraak voor huurders Als klap op de vuurpijl richtte Beter Wonen als een van de eerste woningcorporaties in de regio een officiële Bewonersraad op. De raad bestond uit vertegenwoordigers van de huurders, die op beleidsniveau meedachten en meepraatten. Voormalig opbouwwerker Frits Ekkel­ boom heeft dat proces vormge­geven. Hij gaf de eerste groep betrokken huurders – het waren er in het begin 40 – handvatten, leidde hen op en begeleidde hen naar zelfstandigheid.Na de Bewonersraad ontstonden meer commissies, zoals de bewonerscommissies en de wijkhuurderscommissies. Hun zeggenschap binnen Beter Wonen werd officieel vastgelegd in een participatiestatuut. In beter wonen leest u opnieuw over participatie, inspraak en vormen van overleg. We zetten weer een stap vooruit. We vernieuwen,

verdiepen en verbreden de basis die in de jaren ’80 is gelegd. En nog meer dan toen ligt de nadruk op ‘samen’. Samen met huurders, met partners in de wijk, met iedereen die een bijdrage wil leveren aan ‘beter wonen’.


Kunst voor een prikkie

Met kunst creëert u een bijzondere sfeer in huis. Een schilderij of beeldhouwwerk is vaak net de persoonlijke noot die een ruimte nodig heeft. Omdat de prijs van een echt kunstwerk behoorlijk kan oplopen, kiezen veel mensen voor een goedkoper alternatief, zoals een poster of een print op canvas. Heeft u toch liever een origineel kunstwerk aan de muur? Ga dan eens kijken bij kunst­ uitleen Hof 88. De collectie omvat schilderijen, tekeningen, sculpturen en foto’s. Het moet dus wel heel raar lopen, wilt u bij Hof 88 niet een kunstwerk naar uw smaak kunnen vinden.

Galerie & Skulpturenpark

Groeneveld Binnen de stadsgrenzen van Almelo vindt u een prachtige gelegenheid om kennis te maken met

kunst. Kunstenares Marie-Louise Kersbergen ontvangt u graag op landgoed Huize Groeneveld. Vanaf 1990 houdt zij zich daar bezig met het opbouwen en inrichten van een galerie met een oppervlakte van 800m² en een beeldentuin van 1,5 hectare. De beeldentuin is geschikt om lekker doorheen te dwalen. Je vindt er rust en wordt overrompeld door vormen en kleuren. Niet alleen de beelden van brons, glas, natuursteen, keramiek, zink, staal of gietsteen zijn bijzonder. Het is evengoed de architectuur van de tuin zelf die tot genieten aanzet. De tuin bestaat uit velden afgescheiden door hagen, een vijver met kikkers, krekels en een rietkraag en rustige stukken gazon. Ook is er een terras waar je heerlijk kunt zitten en bijkomen van alle indrukken. In de galerie vindt u ook volop variatie. Objecten van glas en keramiek, schilderijen en sieraden hebben er allemaal hun eigen plekje. Spontane expositie Marie-Louise Kersbergen kwam in 1988 als docent Beeldende kunst vanuit Amsterdam naar Almelo. De eerste jaren werkte zij als beeldend kunstenaar aan eigen werk. Op 1 september 1990 maakten bewoners van de wijk Groeneveld een fietstocht door de wijk en kwamen bij haar op de boerderij ter afsluiting een drankje nuttigen. Voor die gelegenheid werd de oude stal opgeknapt en als aankleding exposeerde Marie-Louise daar haar eigen schilderijen en beelden. Dat was het begin van de galerie. Later, in 1990, werd een echte tentoonstelling georganiseerd. Het geld van de opbrengst gebruikte Marie-Louise voor de inrichting, verfraaiing en het opknappen van de 10

Hoe werkt het? Als u zich inschrijft als lid van de kunstuitleen kunt u meteen één of meerdere kunstwerken voor onbepaalde tijd lenen. Het bedrag dat u hiervoor maandelijks betaalt, hangt af van de waarde van het geleende kunstwerk. Bent u toe aan wat nieuws aan de muur? Dan kunt u het geleende kunstwerk op elk gewenst moment omruilen voor een ander werk uit

galerie en de beeldentuin. Dit gebeurt tot vandaag nog steeds op die manier. Door haar relaties in de kunstwereld krijgt ze nu opdrachten vanuit de hele wereld. Extra activiteiten In de periode dat haar kinderen (waaronder 4 geadopteerde Tibetaanse vluchtelingen) opgroeiden, hield Marie-Louise zich bezig met werk in opdracht en advisering aan bedrijven en particulieren over het inpassen van ruimtelijke kunst in architectuur en tuinen. In de loop der tijd kwamen daar kunstlease en relatiegeschenken bij. In de galerie houdt ze lezingen voor organisaties, stichtingen en groepen. De foto’s zijn genomen tijdens een bezoek van medewerkers van SCOOP aan de galerie. Voor particulieren bestaat de mogelijkheid om een intiem feestje te geven in de rustige sfeer van de galerie of beeldentuin. Synergie Marie-Louise vindt het heerlijk dat ze als kunstenares, galeriehoudster, docent en adviseur al haar kwaliteiten kan inzetten. Daarnaast is ze ook nog organisator. ”Ieder jaar organiseer ik een expositie. Dit jaar is het thema ‘Synergie - De kunst om samen beter uit de verf te komen.” De expositie is tot 1 december 2009 te bezichtigen. Iedereen is welkom en kopen is zeker geen verplichting.” De entree voor de expositie is € 8,00 per persoon. Deze prijs ontstaat doordat er voor het onderhoud van de tuin en de galerie 3 personen verantwoordelijk zijn en de beveiligingskosten hoog zijn. De entreeprijs is inclusief een consumptie.

“Gun uzelf een heerlijk dagje uit en laat uw zintuigen eens flink prikkelen.” Gun uzelf een heerlijk dagje uit en laat uw zintuigen eens fijntjes prikkelen. Galerie & Skulpturenpark Groeneveld is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op de eerste zondag van de maand. Rondleidingen voor groepen en andere activiteiten zijn mogelijk na een telefonische afspraak tel. (0546) 81 81 11. Kijk voor meer informatie op www.galerie-groeneveld.nl.

de collectie. Zolang u kunst leent bij Hof 88, spaart u het volledige huurbedrag als collectietegoed. Met dit tegoed kunt u na verloop van tijd een kunstwerk uit de collectie kopen. Dit hoeft overigens niet één van de kunstwerken te zijn die u heeft geleend. U mag zelf kiezen van welk kunstwerk u de trotse eigenaar wilt worden. Naar de kunstuitleen U vindt kunstuitleen Hof 88 aan de Elisabeth­ hof 8 in Almelo, tel. (0546) 85 02 63. Kijk voor meer informatie op www.kunstuitleen-almelo.nl. Op www.artstart.nl vindt u informatie over diverse kunstuitleencentra in Nederland.

Dromen over wonen Heeft u dromen over wonen? Deel uw dromen dan met ons. Wat is voor u het ultieme woongenot? Wij vragen u om met ons mee te denken. Uw wensen en verlangens worden meegenomen in de ontwikke­ lingen van Beter Wonen. Schrijf uw dromen op of maak een tekening, maquette of collage. De inzenders van de 3 meest opmerkelijke dromen ontvangen een reischeque. Terwijl wij uw dromen proberen waar te maken, kunt u lekker verder dromen op vakantie… De trekking vindt half november plaats. Stuur uw woondroom op naar: Redactie beter wonen Klimopstraat 2a 7601 SH Almelo Of geef hem af bij de receptie van Beter Wonen.

Doe mee een win een reischeque!


Samen ‘beter wonen’

Kleur in de wijk Op woensdag 17 juni jl. brachten kinderen van basisschool De Compaan vrolijk beschilderde platen aan op de ingangen van de leegstaande

Weekendschool Almelo start ‘Toppers op zondag’ Op 8 maart jl. was de aftrap van ‘Toppers op zondag’. Een initiatief van de weekendschool om getalenteerde en gemotiveerde kinderen uit minder kansrijke situaties op sociaal, economisch en of cultureel gebied extra kansen te geven. Zo kunnen zij hun talenten en interesses ontdekken en meer zelfvertrouwen ontwik­kelen. De kinderen maken kennis met verschillende beroepen. Aan Toppers op zondag ging een selectie­ ronde vooraf. De kinderen schreven zelf een verhaal waarin zij vertelden waarom zij wilden meedoen. Daarna motiveerden ook de ouders waarom zij vonden dat hun kind in aanmer­ king kwam voor de weekendschool. Motivatie en interesse spelen een belangrijke rol bij de selectie. Toppers op zondag bestaat uit 20 bijeenkom­ sten die in het teken staan van verschillende thema’s. Bijvoorbeeld: • Veiligheid: politie, brandweer, ambulance, landmacht, veiligheid bij Heracles. • Verpleging en verzorging: dierenarts, hondentraining, kinderboerderij. • Architectuur en bouwen. De kinderen krijgen voor iedere bijeenkomst een uitnodiging. Daarin staan het onderwerp, het thema en de naam van de instelling waar ze naartoe gaan of die op bezoek komt. De bijeenkomsten vinden plaats in de bibliotheek en duren van 11.00 tot 15.00 uur. Nieuwe ervaringen Terwijl de andere kinderen werken aan een 12

verslag over de vorige keer, vertelt een aantal kinderen over hun ervaringen. Daniël: ‘Het is heel leuk om achter de schermen te kijken bij allerlei bedrijven, nieuwe dingen te leren. En ik heb ook nieuwe vrienden gekregen.’ Melissa vond de hondentraining het leukst: ‘ Daar mocht je zelf meehelpen en lopen met de hond. Er waren veel verschillende honden, ik had een Beagle Buddy en er was ook een Pyrenese herder.’ Merve wil nog wel een keer naar het politiebureau bij de schietbaan. ‘Daar kom je anders nooit.’ Dierenambulance Tijdens een van de bijeenkomsten kwamen er mensen van de Dierenambulance en de reptielenopvang. De kinderen begonnen met het schrijven van een verhaal over wat ze de vorige keer hadden meegemaakt en bedach­ ten vragen voor het nieuwe thema. Daarna vertelden de medewerkers van de dieren­ ambulance over wat zij allemaal meemaken. De kinderen waren één en al oor. Ze stelden actief vragen en wisselden kennis uit. Ook de koffer met hulpmiddelen werd nauwkeurig bekeken; alles moest uitgelegd en verklaard worden. Aan het eind van de bijeenkomst

volgde een blik in de ambulance. En ook daar was weer van alles te ontdekken.

flat in de Meindert Hobbemastraat.

Uit een aantal flats in de Ossenkoppelerhoek zijn bewoners op verzoek van Beter Wonen verhuisd. Deze flats zijn toe aan een grote opknapbeurt of worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Beter Wonen zoekt uit wat mensen in de wijk willen en wat financieel mogelijk is. Totdat duidelijk is wat er precies gaat gebeuren, staan enkele flatgebouwen leeg. Dit zag er helaas niet aantrekkelijk uit.  

Schilders van de wijk De kinderen uit de wijk besloten voor meer kleur en vrolijkheid te zorgen. Samen met hun onderwijzers beschilderden leerlingen uit groep 3, 4 en 5 van basisschool De Compaan grote platen voor de ingangen van de flat. Op 17 juni bevestigden zij die aan de Meindert Hobbemastraat 92 t/m 142. Peter van der Hout, directeur van Beter Wonen, was daarbij aanwezig. De kinderen kregen als dank voor hun enthousiaste inzet en initiatief een ijskoude traktatie.

Gezellige sfeer De kinderen die meedoen aan Toppers op zondag zijn stuk voor stuk erg geïnteresseerd en enthousiast. Ze zitten er helemaal in en genieten elke keer van de gezellige en vrije sfeer. Kim Novak en Lisette Bloebaum, de medewerksters die de kinderen begeleiden, genieten er ook van. Beiden zijn werkzaam in de welzijnszorg (SCOOP). Kim als profes­ sioneel medewerker, Lisette als stagiair. Toppers op zondag doen zij er graag bij, want het is belangrijk! Volgend jaar januari willen ze starten met een nieuwe groep 7. Het initiatief voor Toppers op zondag is van de grond gekomen mede door steun van het bedrijfsleven, de provincie Overijssel en de gemeente Almelo. Ook werd er een speciale sponsorloop in Enschede georganiseerd.

Beter Wonen werkt samen met...

Twente Milieu Overlast van stank of ratten? Beter Wonen krijgt dit soort meldingen geregeld binnen. Bij controle is niet altijd duidelijk waar de stank vandaan komt of via welke kier ratten in de spouw komen. In die situaties roepen wij de hulp in van Twente Milieu. Met een speciaal apparaat spuit Twente Milieu onder hoge druk rook in de rioleringspijp. Deze zogenaamde discorook is ongevaarlijk. Als er een scheur in de riolering zit, kringelt de rook daardoor naar buiten. Zo worden defecten aan rioleringsbuizen opgespoord, die Beter Wonen vervolgens kan repareren.

Rattenweetjes Ratten hebben de neiging om naar het eind van een blok woningen te lopen. Als er ratten in de spouw zitten, hebben meerdere huurders er meestal last van. Strooi niet te veel broodresten en vogelzaad in de tuin. Ratten houden hier erg van.

Onze Technische Service informeert u graag over het oplossen en voorkomen van deze problemen, tel. (0546) 54 62 22.

13


Medewerkers in het nieuws

Na verschillende kortdurende dienstverbanden werd Gerard Oosterlaar, samen met oud-collega Hans Hovenier, uit 80 sollicitanten gekozen voor

Irma Westerhof consulent Betalingen

de functie van vakman bij Beter Wonen.

De functie consulent Betalingen is een nieuwe

Gerrit Reefman (elektramonteur), Hennie Janssen

functie bij Beter Wonen. Deze is in het leven geroepen

(loodgieter) en Harm Karsten.

Dat was 30 jaar geleden. Gerard was timmerman en Hans metselaar. Bij Beter Wonen werkten in die tijd 5 à 6 vaklieden in vaste dienst, waaronder

om betalingsproblemen bij huurders sneller te signaleren, zodat huurachterstanden geen onoplosbare problemen worden. Beter Wonen wil hiermee ook het aantal uithuisplaatsingen terugdringen. De nieuwe functie wordt vervuld door Irma Westerhof. Zij is al jaren een bekend gezicht bij Beter Wonen. Na haar studie is zij in 1980 bij ons bedrijf begonnen. Misschien kent u haar nog uit de tijd van de grote renovatiegolf in de jaren ’80. Zij was toen medewerkster Renovatie en begeleidde huurders van hun eigen woning naar een wisselwoning en weer terug naar hun eigen, gerenoveerde woning. Nieuwe uitdaging Via diverse functies binnen het bedrijf, zoals medewerkster Inspraak en Voorlichting en medewerkster PR en Communicatie, heeft Irma nu gekozen voor deze nieuwe uitdaging. ‘Ik wil graag terug naar het directe klantcontact. Hiervan ben ik veel te ver afgedreven. In deze

nieuwe functie kan ik samen met de klant zoeken naar oplossingen voor de betalingsproblemen, ook als de oorzaak niet direct financieel is. Ik kan de problemen uiteraard niet zelf oplossen, maar de klant wel de weg wijzen naar een oplossing. In dat proces houd ik dan een vinger aan de pols.’ Als uw huurbetaling daar aanleiding toe geeft, zal Irma contact met u opnemen. U kunt haar ook zelf benaderen via het algemene telefoon­ nummer van Beter Wonen: tel. (0546) 54 64 64.

Huismeesters in beweging Marinus Schollink In de nadagen van zijn carrière werkte Marinus Schollink als huismeester bij de Magnolia-appartementen. Nu is hij met pensioen. Officieel startte zijn pensioen op 31 augustus jl., maar vanwege de vele vakantiedagen die nog op hem wachtten, eindigde zijn werkbare leven op donderdag 25 juni 2009. Directe collega’s en bewoners namen op informele wijze afscheid tijdens een receptie. Voor Marinus breekt een nieuwe tijd aan. Wat hij gaat doen is nog niet bekend,

maar in ieder geval heeft hij nu veel tijd voor zijn kleinkinderen. Wij wensen Marinus, zijn vrouw Wil, zijn kinderen en kleinkinderen, een mooie en prettige tijd toe. Harrie Lemaire Een oude bekende komt terug als huismeester op het Magnoliapark. Harrie startte hier zijn carrière als huismeester. Ook heeft hij ondertussen op de Castelloflat zijn stempel gedrukt. Door een verschuiving van taken en ondersteuning van zijn collega Dick van Zwol

is het mogelijk voor Harrie om ook bij het Magnoliapark de functie van huismeester te vervullen. Hij heeft er zin in! Adrie Groeneveld Adrie was huismeester bij de appartementen­ complexen Swanehof, De Prince en de Kleine Wingerd. Hij solliciteerde op de functie van huismeester bij Trinon in Hengelo en werd daar aangenomen. Adrie blijft zijn taken als huismeester bij de Swanehof uitvoeren. Helga Vis Helga werkt als huismeester bij de Rietpoort en Anemone. Vanaf juni 2009 werkt ze ook als huismeester bij appartementencomplex Prince. Hiermee breidt ze haar uren uit en daar is ze blij mee. Marco Kollen Marco werk als huismeester bij de apparte­ mentencomplexen Oxford en Manchester. Vanaf juni 2009 werkt hij ook als huismeester bij de Kleine Wingerd. Ook voor Marco betekent dit een uitbreiding van zijn uren.

Na 30 jaar dienstverband

neemt Gerard Oosterlaar het ervan Storingsdienst Vanaf het begin (april 1978) werkte Gerard ook in de storingsdienst, waarbij hij in de avond, nacht en in het weekend oproepbaar was. In deze tijd deed hij veel ervaring op, vooral op het gebied van cv-storingen. Samen met zijn collega’s volgde hij daarvoor speciaal een cursus in de fabriek in Deventer. Ontwikkelingen “In de jaren ’90 ontstonden wijkteams,” vertelt Gerard. “Iedere wijk kreeg zijn vaste vakmensen, consulent, opzichter en buurtbeheerder. Dat betekende meer specifieke kennis van de woningen in de wijk en van de mensen die daar woonden. Dat voelde prettig.” Ook de introductie van het onderhoudsabonnement was volgens hem een prima actie. “Het nodigde mensen uit om op tijd reparatieverzoeken te melden. In de meeste gevallen geldt dat bij slijtage de reparatie op rekening komt van Beter Wonen. Als sprake is van vernieling en eigen schuld zijn de reparatiekosten natuurlijk voor de huurder zelf.” Het goed organiseren van de technische service blijft in beweging. De handgeschreven bonnen zijn vervangen door meldingen in een handzame computer. “Wat altijd een aandachtspunt blijft, is het goed kunnen vertalen van het verzoek van de klant naar een werkopdracht. Ter plaatse blijkt regelmatig dat het manco niet correct verwoord of verwerkt is. Meestal lost zich dat zo op, maar soms is echter een specialist of bijzonder materiaal nodig. Dan moet er een nieuwe afspraak worden gemaakt,” aldus Gerard. Bijzondere klus “Het leukste van mijn werk vind ik de vrijheid, ook al worden alle afspraken tegenwoordig per dagdeel gepland. Ook de omgang met de mensen is altijd boeiend, een bonte variëteit,” vertelt Gerard.

“We zijn alle huizen langsgegaan en op de elfde etage bleek een oude koelkast te staan op een houten ondergrond. Die sloeg af en toe aan en maakte daarbij een enorme herrie.” “Of ik gekke dingen heb meegemaakt? Nou, we zijn eens een week lang op zoek geweest naar een geluid in de 12 verdiepingen hoge flats aan de Sibeliusstraat. Het doordringende geluid was er dag en nacht. Dan weer wel, dan weer niet. We konden het niet direct lokaliseren. Ten einde raad hebben we per streng de elektrische stroom eraf gehaald. Toen wisten we in ieder geval in welke reeks woningen we moesten zoeken. We zijn alle huizen langsgegaan en op de elfde etage bleek een oude koelkast te staan op een houten ondergrond. Die sloeg af en toe aan en maakte daarbij een enorme herrie.” Toekomstplannen Vanaf augustus geniet Gerard samen met zijn vrouw Gerda van zijn vrije tijd. Op het programma staan bezoeken aan de beide zoons, schoondochters en 2 kleinkinderen. Daarnaast denken ze aan mooie reizen, iets waar ze allebei erg van genieten. In het voorjaar was er al de prachtige reis naar Zuid-Afrika. Ook is er het jeugdsentiment: de Volkswagen Kever. Als lid van de landelijke club voor luchtgekoelde Volkswagens doet Gerard mee aan toertochten. Daarnaast verzamelt hij miniatuur-Kevers, boekjes, folders en accessoires en legt hij iedere Kever die voorbijkomt vast met de digitale camera. Met die vrije tijd zal het wel loslopen! 15


Kruiswoordpuzzel

Samen tegen armoede

Ondertekening armoedepact Samen met 13 organisaties ondertekende Beter Wonen met de gemeente Almelo op donderdag 11 juni jl. een armoedepact. Met het ondertekenen van het Armoedepact Almelo willen we een impuls geven aan de voorkoming en bestrijding van armoede in Almelo.

Helaas komt het nog te vaak voor dat mensen met een laag inkomen te weinig hulp krijgen. De betrokken organisaties onderkennen dit pro­ bleem en willen met de volgende uitgangspunten de algemene hulp­ verlening verbeteren:

Samenwerken

Horizontaal 1 exploiteren, 8 woning, 15 waterpartij, 16 graad in vechtsport, 18 wielerwedstrijd, 19 geen bijzonderheden (afk.), 21 meertje, 22 fabeldier, 24 klapje, 25 scheikundig element, 26 meisjesnaam, 8 vogelspin, 31 broer van Jakob, 33 naaigerei, 35 sterrenbeeld, 36 Internationaal Standaardisatie Organisatie (afk.), 37 kleur, 38 soort springstof, 39 getij, 41 slijpvlak op edelsteen, 42 wiskundig getal, 43 pluspunt, 44 schoonmaakgerei, 45 toorn, 46 droog 48 gecastreerde stier, 49 uitstekend, 52 boksterm, 53 halt!, 55 ruzie, 57 soort slang, 58 uitroep, 60 nimmer, 62 graansoort, 63 korte aardbeving, 66 jongen, 67 voorzetsel, 68 tv-zender, 70 gebak, 71 troefkaart, 73 scheikundig element, 74 strijkinstrument, 76 Radio Filharmonisch Orkest (afk.), 77 christelijk feest, 79 blunder, 80 helemaal.

Verticaal 1 dringend, 2 televisie (afk.), 3 instemming, 4 groet, 5 onderkomen, 6 bijwoord, 7 betrekking, 9 klein kind, 10 rekening, 11 soort scheepstouw, 12 plaats in Zuid-Holland, 13 lectori salutem (afk.), 14 vrouw wiens man is overleden, 16 treurspel, 17 staat, 20 alcoholische drank,

16

22 paardensport, 23 reddingsorganisatie, 25 eiland in de Indische Oceaan, 27 vochtig, 29 voertuig, 30 lichamelijke oefening (afk.), 32 vruchtvocht, 34 opslagplaats, 37 drinkfles, 40 woud, 42 teer, 46 kwetsuur, 47 verhoogde noot, 50 militair detectiesysteem, 51 overdre­ ven mannelijk, 53 plaats in Noord-Brabant, 54 sporter, 56 val, 57 scheikundig element, 59 stop!, 61 armholte, 63 soort vetplant, 64 kluis, 65 zuivelproduct, 69 speelgoed, 72 hufter, 74 Verenigde Staten (afk.), 75 scheikundig element, 77 scheikundig element, 78 direct. Als de kruiswoordpuzzel goed ingevuld is, kan de slagzin worden opgelost door de letters te zoeken die in de overeenkomstige genummerde hokjes staan. Succes! De oplossing van de puzzel kunt u vóór 15 oktober a.s. sturen naar: Beter Wonen Redactie beter wonen Klimopstraat 2a 7601 SH Almelo

• Kennen en gekend worden; organisaties en mensen met schulden moeten elkaar leren kennen, weet van elkaar hebben; • Voorkomen is beter dan genezen; actie en initiatief vanuit de organisaties en vanuit de klant; • Aanval op de uitval; voorkomen dat mensen buiten de boot vallen, zich terugtrekken; • Op eigen benen staan; leren verantwoordelijk zijn voor eigen handelen, wat kan ik; • Aanboren van maatschappelijke betrokkenheid; wij kunnen het niet alleen, wij zoeken hulp.

Eén van de dingen die bij armoedebestrijding verbeterd kan worden is de samenwerking tussen de organisaties. Wij denken dat een uithuisplaatsing soms kan worden voorkomen als we elkaar op de hoogte houden van situaties die dreigen mis te gaan. Op tijd in gesprek gaan met bijvoorbeeld de Stadsbank, Stichting Bemoeizorg, de Gemeente en anderen, kan zorgen dat zaken niet uit de hand lopen. Het Armoedepact blijft niet bij goede ideeën. Samen met de onder­ tekenaars maken wij een beleids- en actieprogramma dat dit jaar aan u gepresenteerd wordt.

Uitslag woordzoeker juni De oplossing van de woordzoeker in het vorige nummer is: ZELF AANGEBRACHTE VERANDERINGEN Ondanks een fout in één van de woorden werd weer een groot aantal goede oplos­ singen ingestuurd. De winnaars van deze keer zijn:

Impuls wijk Ossenkoppelerhoek Voor de zomer kreeg de gemeente Almelo het goede nieuws dat het

1e prijs, waardebon van € 25,00  Mw. A. Baars, Rembrandtlaan 2e prijs, waardebon van € 15,00 Dhr./Mw. G. Pater, Elzenstraat 3e prijs, waardebon van € 10,00 Dhr./Mw. M. Finke, Witvoetenstraat

Ministerie van Wonen, Werken en

De winnaars hebben de waardebon per post ontvangen. Hartelijk gefeliciteerd!

aan de plannen voor deze wijk.

Integratie bijna 2 miljoen euro beschikbaar stelt voor de wijk Ossenkoppelerhoek. Hiermee wordt definitief invulling gegeven

De gemeente heeft samen met STJA en Beter Wonen plannen voorbereid om de wijk een stevige impuls te geven. Daarbij is gekeken naar maatregelen rondom bouwen en

onderhoud, maar ook naar veiligheid en samenleven in de wijk. Nieuwe seniorenwoningen Beter Wonen realiseert in Ossenkoppelerhoek nieuwe woonvoorzieningen voor ouderen. Aan de Rombout Verhulstlaan komen circa 90 appartementen, waarvoor huurtoeslag te krijgen is. De woningen liggen nabij het winkelcentrum, de kinderboerderij en het park. Een mooie plek om te wonen! Er wordt nog driftig nagedacht over de opzet van de woningen en de mogelijkheden om welzijnsof zorgvoorzieningen toe te voegen aan de woonomgeving. In de omgeving wordt tevens de Titus Brandsmahof gebouwd. Beter Wonen is al begonnen met het slopen van de

bestaande flats. Hiermee willen we tege­ moetkomen aan de behoefte aan senioren­ woningen en winnen we tijd. Ook werken we uiteraard aan de uitwerking van de nieuwe woningen. We hopen u in het december­ nummer een tussenstand te geven van de nieuwbouwplannen aan de Rombout Verhulstlaan. Nog een impuls De verandering van de trapportalen in de Gerard Doustraat, Albert Cuypstraat, Jan Steenstraat en de Jacob van Ruysdaelstraat is in ontwikkeling. De eerste schetsen zijn gemaakt en er hebben projectvergaderingen plaats­gevonden. De basis is gelegd om de wijk ook hier een impuls te geven!

17


Energiebesparingsproject Almelo

De bewoners van…

Bewonerscommissie biedt AED-cursus aan

Hoe zuinig gaat u om met energie? Deze vraag wordt 3600 gezinnen uit de wijk Ossenkoppelerhoek gesteld in het kader van het Almelose

In 2007 en 2008 werden er onderhoudswerk­zaam­

energiebesparingsproject. Aan de hand van een vragenlijst krijgen zij

heden uitgevoerd aan en in de appartementen van

inzicht in hun energieverbruik.

De Wingerd en de Overbeke. Bij de feestelijke afsluiting ontvingen de bewoners een cadeau

Hoe kun je energie besparen en dus winst boeken? Een optie is spaarlampen te gebruiken, tochtstrippen of een water­­­be­sparende douchekop aan te schaffen. Het lijken kleine ingrepen, maar bij een gezin kan de besparing oplopen tot € 250,00 per jaar! Pilot project Het energiebesparingsproject is een idee van de gemeente Almelo en is door Niek Wessels, projectleider van SOWECO, concreet uitge­ werkt. Op 30 september 2009 vindt de officiële aftrap van dit pilot project plaats. Als het slaagt, wordt het ook in andere wijken uitgezet. Ter voorbereiding werden 24 mensen opgeleid tot energieadviseur, om alle 3600 gezinnen te kunnen voorzien van deskundig advies. Het gaat om mensen die al langere tijd werkloos zijn en via dit traject (op vrijwillige basis) praktijkervaring kunnen opdoen. Zo vergroten zij direct hun kansen op de arbeidsmarkt. De energieadviseurs zijn geselecteerd door de afdeling Sociale Zaken & Werkgelegenheid van het MAC (Maatschap­ pelijk Activering Concept).

18

Eerste resultaten De werkwijze van de energie­ adviseurs is als volgt. Vanaf half september tot mei 2010 gaan zij aan de deur vragen of de mensen behoefte hebben aan een energieadviesgesprek. Als men hiermee instemt, maakt het callcenter van SOWECO binnen 10 dagen een definitieve afspraak. De energieadviseurs maken gebruik van het pand van Beter Wonen aan de J. van Ruysdaelstraat 48. In de afgelopen weken bezochten de nieuwbakken adviseurs, als duo’s, de eerste 40 huishoudens. Het door­nemen van de vragenlijst kostte hen gemiddeld 30 minuten. Uit deze eerste gesprekken bleek dat veel bewoners denken dat ze hun zaakjes goed op orde hebben, maar dat velen jaarlijks nog gemiddeld € 200,- aan energie kunnen besparen. Big shopper met inhoud t.w.v. € 65,00 cadeau! Ongeveer 1500 geïnteresseerden in de wijk

Ossenkoppeler­ hoek ontvangen binnenkort tijdens een energieadviesgesprek een big shopper, gevuld met energie­ besparende materialen ter waarde van € 65,00. Alle huurders van Beter Wonen die meewerken aan een energieadviesgesprek belonen wij bovendien extra met 2 gratis spaarlampen. Beter Wonen ondersteunt dit project van harte, omdat duurzaamheid ook bij ons hoog in het vaandel staat. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze huurders profiteren van lagere (energie)lasten. Klussenservice Het aanbrengen van isolatiemateriaal, de douchekop, waterbegrenzers, tochtstrips en de spaarlampen moet en kan u normaliter zelf regelen. Ouderen en mindervaliden unnen echter ook gebruikmaken van het klussenteam van Piet Nijhuis. De kosten bedragen slechts € 6,00 per uur. Tijdens het advies­gesprek kunnen de adviseurs hierover meer informatie geven.

van de commissie: een koffiezetapparaat voor de recreatieruimte en een AED-apparaat (Automatische Externe Defibrillator).

Zo’n AED-apparaat is aardig, maar wat doe je ermee? Aan alle bewoners werd daarom gevraagd of zij wilden deelnemen aan de cursus ‘Leren hanteren van de AED’. De heer en mevrouw Groene­ woud gaven zich op. Zij wonen nog niet zo lang in De Wingerd en vonden het een prima initiatief. De heer Groenewoud was lange tijd werkzaam in de gezondheidszorg en had al eens eerder een dergelijke cursus gevolgd. Bovendien gaf het hen de gelegenheid kennis te maken met een aantal medebewoners. Op de oproep reageerden, naast de heer en mevrouw Groenewoud, nog een tiental bewoners. Leren hanteren van de AED In 2008 deden zij mee aan de eerste AED-cursus. Een beetje zenuw­ achtig waren ze wel, want het is toch vreemd om met een pop te werken. En wat als je het fout doet? De instructeur gaf even ruimte voor deze gevoelens en pakte het daarna weer stevig aan. Het gaat tenslotte om een serieuze zaak, een levensreddende handeling waar je je aandacht goed bij moet houden. In 2009 vond de tweede cursus plaats. Helaas moesten enkele enthousiastelingen afzeggen vanwege de lichamelijke inspanning die het reanimeren vergt. Het gaat niet alleen om het plaatsen van 2 elektroden op het lichaam. Je moet op

je knieën, een beetje voorovergebogen steunend op je armen, met je hele gewicht drukken op het borstbeen en weer loslaten in een redelijk tempo. Hard werken dus! In de praktijk De heer en mevrouw Groenewoud hopen het AED-apparaat nooit te hoeven gebruiken. Op de vraag of er al een beroep is gedaan op hun kundigheid als AED’ers antwoorden zij: “Nee, gelukkig niet” en: “Ik hoop het eigenlijk ook niet mee te maken.” Een begrijpelijke reactie. Want ben je wel in staat de juiste handelingen te verrichten op het juiste moment? Enige realiteitszin is hier op zijn plaats. Als een lichaam niet meer wil, dan kun je door te reanimeren nooit echt succes boeken. Maar de eerste reactie is wel zeer belangrijk. De eerste handelingen zijn essentieel, daarna dienen professionele hulpverleners het altijd over te nemen. Tijdens de AED-cursus worden deze handelingen dan ook regelmatig herhaald. Oproep Voorafgaand aan de volgende cursus overwegen de AED’ers een oproep te doen onder de nieuwe bewoners van de Wingerd/Overbeke, zodat ook zij de gelegenheid krijgen deel te nemen aan deze cursus.


Nieuws van Beter Wonen

Nieuwe basis voor bewonersparticipatie gelegd Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 24 juni jl. ondertekenden 9 van de 11 bewonerscommissies een samenwerkingsovereenkomst met Beter Wonen. Deze overeenkomst is opgesteld naar aanleiding van de nieuwe Overlegwet. Consulenten Elske Albert en Esther van den Esschert leverden hieraan hun bijdrage. Participatiestatuut. Met de nieuwe samenwer­ kingsovereenkomst leggen wij een nog steviger basis voor participatie voor en door bewoners/ huurders. Het doel is dit steeds verder te ontwikkelen.

In de Overlegwet heeft de overheid opnieuw vastgesteld waarin huurders inspraak en medezeggenschap hebben op het gebied van wonen. Dit is geen nieuw onderwerp voor Beter Wonen. Al vanaf 1980 houden wij ons actief bezig met inspraak, voorlichting en participatie. Afspraken daarover waren vastgelegd in een

Uit het ondertekenen van de samenwerkings­ overeenkomst blijkt dat Beter Wonen volledig achter haar uitgangspunten staat, er actief werk van maakt en ervoor zorgt dat inspraak van bewoners gewaarborgd is. De medewer­ kers die direct contact hebben met de bewonerscommissies zullen hier nog meer alert op zijn en er nog beter naar handelen. Handafdruk De samenwerking tussen Beter Wonen en de bewonerscommissies werd ook symbolisch vastgelegd. De betrokken commissieleden en

medewerkers van Beter Wonen plaatsten hun handafdruk in een groot paneel met cement. Van al deze handafdrukken wordt een afgietsel gemaakt.

Beter Wonen kiest voor

Bent u benieuwd naar inhoud van de samenwerkingsovereenkomst? Kijk dan op onze website: www.awsbeterwonen.nl/ huurdersvertegenwoordiging.

Beter Wonen voelt zich sterk betrokken bij de

Maatschappelijk Ondernemen samenleving en kiest ervoor een maatschappelijke onderneming te zijn. Dit heeft te maken met onze visie op de samenleving, maar ook met onze visie op onze

Ondernemingsplan ‘mensen centraal’ is vastgesteld Het werken aan de corporatie van de 21e eeuw vraagt om veel veranderingen. Beter Wonen is zich ervan bewust dat haar blik mede bepaald is door het verleden. Er is nog veel te leren en nog niet alles gaat goed. Het goede willen we behouden, maar we gaan actief op zoek naar nieuwe inzichten en een nieuwe kijk op wonen en woonomgeving. We laten het niet bij praten, maar willen ook – met vallen en opstaan – ‘gewoonweg doen’. We hebben de ambitie te laten zien dat het nog beter en anders kan! Onze missie hebben we als volgt geformuleerd: Beter Wonen is een herkenbare aanbieder in haar werkgebied Almelo en directe omgeving en levert een kwalitatief goed, gevarieerd en betaalbaar pakket aan woonproducten en woondiensten voor een brede groep woon­ consumenten. Beter Wonen is betrokken bij de samenleving, bovenal bij haar primaire doelgroep. Wij zorgen samen met onze partners

20

voor een vitale leefgemeenschap in wijken en buurten. Beter Wonen wil een organisatie zijn die haar klanten diensten en producten op maat biedt. Het gaat ons om de individuele klant. Beter Wonen kiest ervoor haar klanten keuzemogelijkheden te geven. Dat doen wij door nieuwe producten aan te bieden en bestaande producten te verbeteren. Midden in de samenleving Beter Wonen wil een onderneming zijn die zakelijk opereert zonder haar sociale doel­ stelling uit het oog te verliezen, met een open oog voor maatschappelijke ontwikkelingen. De komende jaren ontwikkelen wij ons van een beherende naar een mensgerichte, maatschap­ pelijk betrokken en vernieuwende corporatie. We formuleren daarbij onze koers. Die koers laten we mede beïnvloeden door onze partners. Beter Wonen wil midden in de samenleving staan. Beter Wonen wil zich als samenwer­ kingspartner profileren naar het brede veld

van maatschappelijke medespelers. Door samenwerking willen we ons onderscheiden in het belang van de gemeenschap. Bij al onze activiteiten staan mensen centraal. Beter Wonen ziet simpelweg haar naam als haar missie: Beter Wonen! Steun van de SHBW Ons ondernemingsplan is voorgelegd aan de SHBW. Zij hebben hierover in juni positief advies gegeven en onderschrijven de vernieuwde koers van Beter Wonen. Daar zijn wij erg blij mee. De SHBW heeft gevraagd om betrokken te blijven bij de uitwerking van het ondernemings­ plan. Ook heeft zij nadrukkelijk gevraagd om de openingstijden voor onze klanten te verruimen. De komende tijd zullen we druk aan de slag gaan om de doelstellingen waar te maken. Wij hebber er zeker vertrouwen in en zijn blij met de ondersteuning voor onze koers vanuit de SHBW.

organisatie en de inrichting van onze bedrijfsvoering. We voelen ons verplicht om zorgvuldig om te gaan met mensen, middelen en milieu.

Beter Wonen heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de vraag hoe we met diverse verzoeken om sponsoring en dergelijke willen omgaan. We hebben daarbij gekozen voor een maatschappelijke koers. Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Als het om mensen gaat, vinden wij het belangrijk om als corporatie, zonder eigenbelang, een bijdrage te leveren aan de lokale samenleving. We zetten ons op die manier maatschappelijk betrokken in. Beter Wonen ondersteunt jaarlijks in natura en/of geld een aantal activiteiten van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de inwoners. We kiezen met name voor speciale aandachtsgroepen in Almelo. Wij hopen hiermee een goed voorbeeld te zijn en proberen dan ook zo veel mogelijk samen te werken met andere organisaties. Bij de sponsoring van activiteiten vinden wij het van groot belang dat zo veel mogelijk mensen hiervan gebruik kunnen maken. Als activiteiten niet voor iedereen toegankelijk zijn, willen we toegangskaarten die wij als sponsor krijgen graag aanbieden aan onze huurders. Wij deden dit al voor de Nacht van Almelo: ruim 400 huurders maakten we blij met

een polsbandje. Gezien de spontane reacties, valt deze aanpak goed in de smaak! Wij zien betrokken ondernemen als stimulans om onze medewerkers in te zetten voor de Almelose gemeenschap. We bouwen daarmee concreet aan de stad en de samenleving. Uitgangspunt is dat de activiteiten (mede) door personeelsleden van Beter Wonen worden uitgevoerd. Een aantal voorbeelden: het helpen opknappen van het schoolplein van basisschool De Kubus door de inzet van mankracht en middelen, het schoonmaken van het pand van de Voedselbank en het begeleiden van activiteiten bij de Straatspeeldag. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen loopt als een rode draad door onze hele organisatie. Het bepaalt onze identiteit. Dit uit zich bijvoorbeeld door de inkoop van milieuvriendelijke, energiezuinige en duurzame producten, het ontwikkelen van speciale activiteiten voor de wijk en klanten en het besparen van papier. Een recent voorbeeld is de duur­ zame sloop van 2 van onze complexen; hiervan worden zo veel mogelijk materialen hergebruikt. In het vorige nummer kon u hier meer over lezen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen moet continu de aandacht van alle medewerkers hebben. Vanuit het management sturen wij hier actief op aan en medewerkers worden uitgenodigd suggesties aan te dragen. Samen kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen voor mensen, middelen en milieu. Op basis van deze nieuwe koers beoordelen wij de verzoeken om sponsoring en bijdragen. Ook zullen we een en ander publiceren op onze website.


Nieuws van de SHBW door Henk Koster (voorzitter)

Er op uit 27 juni t/m 27 september Expositie De Sloppentoren ‘Het Torentje’, Egbert Gorterstraat, Almelo

Mededeling Op tijd betalen, win ieders belang!

12 september

Iedere huurder weet dat hij maan-

Boekenmarkt Aan de AA Binnenstad Almelo

delijks op tijd moet betalen. Maar

13 september

vooruit, wat betekent dat u ervoor

Optreden Musikzug der Freiwilligen Feuerwehr uit Wettringen 16.00 - 17.00 uur Beeklustpark, Almelo www.beeklustpark.nl

wat is op tijd? U betaalt de huur

zorgt dat de huur op de eerste van de maand op de rekening van Beter Wonen staat. Deze afspraak vindt u

19 september

terug in uw huurcontract en in het

Straattheater Binnenstad Almelo

Burgerlijk Wetboek.

Eerste en derde zaterdag van de maand Orgelspelen om 14.00 - 15.00 uur. Grotestraat, Almelo

26 en 27 september Atelierroute 11.00 - 17.00 uur. Start: bibliotheek in Almelo www.atelierroutealmelo.nl

3 oktober Servus speelt Mikado 20.00 uur. Pniëlkerk, Almelo www.servus-almelo.nl

Beter Wonen gaat deze regel met ingang van 1 januari 2010 strikter toepassen. Wij willen daarmee oplopende, onoverkomelijke huurschulden voorkomen. Loopt u een achterstand op met uw huurbetaling, dan zullen wij daar snel op reageren. U kunt dan een betalingsregeling met ons treffen.

Veranderingen vanaf 2010 Vanaf 1 januari 2010 betaalt u de huur vóór de eerste van de maand. Dit geldt voor betalin­ gen per kas, per acceptgiro en voor automati­ sche betalingen. Het huurbedrag moet op de eerste van de maand op onze rekening staan. Bij bestaande automatische incasso’s blijven we het geld op de afgesproken datum afschrijven. Nieuwe automatische incasso’s gaan altijd in vanaf de eerste van de maand. Consulent Betalingen Naast het strikter handhaven van de betalingstermijn, zal Beter Wonen ook meer moeite gaan doen om met u in contact te komen. Wij hebben hiervoor een consulent Betalingen aangesteld, die elders in dit blad wordt voorgesteld. Als u betalingsproblemen voorziet, zien wij natuurlijk het liefst dat u contact met ons opneemt. Wij zoeken graag samen met u naar oplossingen.

Klachtencommissie Als u van mening verschilt met het hoofd van een afdeling over de afhandeling van een klacht, kunt u die klacht schriftelijk voorleggen aan de onafhankelijke klachten­commissie. Een procedurebeschrijving kunt u opvragen bij afdeling Woonadmini­stratie. Klachtencommissie Beter Wonen Postbus 327 7600 AH Almelo

4 oktober Vergaderingen Algemeen Bestuur De openbare vergaderingen van het Algemeen Bestuur worden in het vierde kwartaal van 2009 gehouden in de kantine van Beter Wonen (zij-ingang) en beginnen om 19.30 uur. Wij nodigen u van harte uit deze vergaderin­ gen bij te wonen. De agenda en de bijlagen liggen vanaf 19.00 uur ter inzage in de kantine. Huurders- en bewonerscommissies ontvangen op verzoek de vergaderstukken 10 dagen voor de vergaderingen. Wie de stukken tot op heden niet ontvangt, maar daar wel prijs op stelt, verzoeken wij contact op te nemen met de tweede secretaris, de heer L. de Groot, Karelia 86, 7604 KA Almelo, tel. (0546) 81 18 81. Inspraak vanaf de publieke tribune is mogelijk bij voorstellen waarover besluiten worden genomen. Schriftelijke vragen kunt u vooraf indienen bij het Dagelijks Bestuur. De eerstvolgende vergaderingen zijn op de maandagen 28 september, 26 oktober, 23 november en 14 december. 22

Spreekuren De eerstvolgende spreekuren zijn op de maandagen 14 september, 12 oktober, 9 november en 7 december, van 15.00 tot 16.00 uur. Huurders en leden van huurdersen bewonerscommissies kunnen hier terecht met vragen en opmerkingen. De spreekuren worden gehouden in ons kantoor aan de Deldensestraat 39. Voor spoedgevallen kunt u bellen met tel. 06 53 29 56 43. Ondernemingsplan Beter Wonen Het nieuwe ondernemingsplan 2009-2013 is gereed. Hierin komt tot uiting dat Beter Wonen als professionele, moderne en slagvaardige organisatie wil reageren op de wensen en behoeften van haar klanten. Om de SHBW te betrekken bij de plannen, organiseerde Beter Wonen een middag voor het personeel. Er waren enkele workshops en in een drietal zittingen werd een Lagerhuis­ debat gehouden. Het Dagelijks Bestuur trad op als jury en publiek. Uiteindelijk kwam naar voren dat het belangrijk is dat er een goede relatie is tussen een huurderorganisatie en

een woningstichting en dat een kritische opstelling daarbij belangrijk is. Samenwerkingsovereenkomst Het Algemeen Bestuur van de SHBW heeft tijdens het overleg met de directie aan­­ gegeven dat afspraken met de bewoners­ commissies rechtstreeks door Beter Wonen ter hand worden genomen en dat men graag op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Ook besloten zij een (concept)samen­ werkingsovereenkomst met de SHBW en met de bewonerscommissies op te stellen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 24 juni jl. werd de samenwerkings­ overeenkomst tussen Beter Wonen en de SHBW getekend. Jaarlijkse excursie Op vrijdag 5 juni hebben de leden van het Algemeen Bestuur van de SHBW met hun partners deelgenomen aan de jaarlijkse excursie. Dit jaar brachten zij een leerzaam bezoek aan woningstichting Domesta in Emmen.

Markt in het verleden 12.00 - 17.00 uur. Centrum Almelo www.marktalmelo.nl

26 oktober Sint Maartensmarkt 8.00 - 14.00 uur. Centrum Wierden www.vvvwierden.nl

11 november Slachtvisite Vanaf 10.00 uur Zompen en Klompenmuseum, Enter. www.vvventer.nl

14 november Intocht Sint Nicolaas Haven, Almelo. www.evenementenalmelo.nl

17 november Schaatsen beschilderen 12.00 - 16.00 uur. Wevershuisje, Almelo. www.wevershuisje.nl

28 november Sint verwendag 13.00 - 16.00 uur Wevershuisje, Almelo. www.wevershuisje.nl

Almelose Woningstichting Beter Wonen Klimopstraat 2a 7601 SH Almelo Postbus 327 7600 AH Almelo Alle afdelingen (0546) 54 64 64 Fax (0546) 54 62 02 www.awsbeterwonen.nl Reparatieverzoeken (0546) 54 62 22 reparaties@awsbeterwonen.nl Openingstijden kantoor en magazijn Maandag t/m donderdag 8.00 tot 16.30 uur en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur. Telefonisch spreekuur Van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur zijn de consulenten Woonzaken en opzichters bereikbaar voor het maken van afspraken of het beantwoorden van vragen met betrekking tot verhuur, verkoop, bewonerszaken en technische kwesties.

Telefonisch melden van reparatieverzoeken Voor reparaties kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen met tel. (0546) 54 62 22. U kunt uw verzoek ook indienen via reparaties@awsbeterwonen.nl. De verzoeken worden tijdens kantooruren in behandeling genomen. Klachtencommissie Als u van mening verschilt met het hoofd van een afdeling over de afhandeling van een klacht, kunt u die klacht schriftelijk voorleggen aan de onafhankelijke klachtencommissie. Een procedurebe­ schrijving kunt u opvragen bij afdeling Woonadministratie. Klachtencommissie Beter Wonen Postbus 327 7600 AH Almelo

23


Tips & trucs

Sfeer in huis en tuin Volg de seizoenen Om uw huis en tuin gezellig te maken, zijn er in woonwinkels én tuincentra genoeg spulletjes te vinden. Kleurige kaarsen, lantaarns, vrolijke kussens, geurige bloemen, groene planten en tuinschilderijen. Als u een beetje creatief bent en verschillende items met elkaar combineert, creëert u uw eigen sfeer in huis of tuin!

De sfeer van de herfst Door bij het decoreren het seizoen te volgen, zorgt u in een handomdraai voor een speciale sfeer. In de herfst neemt de behoefte aan warmte en gezelligheid in huis toe. De dagen worden korter en het wordt frisser. Kastanjes, beukennootjes en eikels liggen op de grond en bomen verliezen hun blad. Met kaarsjes en een knisperende open haard is het snel gezellig in huis. Daarnaast kunt u warme kleuren en herfstsnuisterijen aan uw interieur

toevoegen. Denk eens aan andere overtrek­ ken voor de kussentjes op de bank of een sfeervol herfstboeket op tafel. Ook een schaal met bladeren en noten uit het bos draagt bij aan een knusse herfstsfeer. Buiten Ook buiten kunt u aan de slag; in de vooren achtertuin of op uw balkon. Op een houten bankje, een brede plank op schragen of houten kisten van verschillende grootte kunt

u de mooiste creaties maken. Natuurlijk mogen kleurige pompoenen in allerlei soorten en maten niet ontbreken. U kunt zelfs uw tuin tussen 15 en 31 oktober een Halloweenlook geven! Ook is het leuk om van bij elkaar gebonden twijgjes een ‘heksenbezem’ te maken. En natuurlijk zijn gekleurde herfst­ bladeren, kastanjes, eikels, beukennootjes, (nep)paddenstoelen, bolchrysanten en een grote lantaarn perfecte ingrediënten voor een fraai herfsttafereel.

Verbeter zelf uw huurwoning U woont in een huurwoning en wilt uw vloer, keuken of badkamer veranderen of energiebe­sparende maatregelen treffen. De website www.verbeteruwhuur­ woning.nl kan dan een handig vertrekpunt zijn. Tegenwoordig heeft u als huurder meer mogelijkheden om zelf uw woning te verbeteren. Beter Wonen staat positief tegenover goed uitgevoerde verbeteringen. Maakt u vooraf afspraken met ons, dan vergoeden wij misschien zelfs een deel van de investeringen. Verbeter uw Huurwoning helpt u bij de voorbereiding. Stappenplan Op de website komen de volgende onderwerpen aan bod: badkamer, energiebesparing, indeling en uitbreiding, keuken, tuin, vloeren en trapbekleding. U vindt er een overzicht van de stappen die u moet

nemen, de zaken die u met uw verhuurder moet bespreken en speciale aandachtspunten. Ook is er volop aandacht voor de afweging ‘zelf doen’ of ‘uitbesteden’. In het laatste geval wordt verder ingegaan op de afspraken die u kunt maken met het bedrijf dat de klus voor u gaat klaren. Alle informatie op de website kunt u ook eenvoudig downloaden als brochure. Verbeter uw Huurwoning is een gezamenlijke uitgave van Kwaliteits­ centrum Woningcorporaties Huursector, Milieu Centraal, VACpunt Wonen, Vastgoed Belang, VLOK, VvE Belang en de Woonbond. Kluswijzers Ook op de website van Beter Wonen (www.awsbeterwonen.nl) vindt u verschillende kluswijzers. Deze vormen een goede handleiding bij het klussen. Met vragen kunt u ook altijd terecht bij de Balie Techniek.

Huisblad 2009, herfst  
Huisblad 2009, herfst  

Huisblad Beter Wonen 2009 herfst

Advertisement