Page 1

25

DAGEN Fredag 31 januari 2014 Redigering: Martin Einald

Fredag

Dagens namn ■ I VA R har fornnordiskt ursprung vars förled iwa- har

betydelsen ”idegran” och efterleden kommer av harja med betydelsen ”krigare”. ■ J OA R är ett nordiskt mansnamn, som på runstenar skrivs som Iuar, och betyder ”hästkrigare”.

31

JANUARI

Ivar Joar

Dagen för 30 år sedan: MHF varnar för fri folköl ■ – Det är den svage som bör skyddas. Folk kommer nog över sitt öl ändå, när butikerna får sälja klass II under fem dagar i veckan. Det säger Valeri Surell,

vd på MHF som en kommentar till finansminister KjellOlof Feldts utspel om att släppa folkölet fritt under kvällar och helger.

JUBILAREN

Evolutionen var ett skavsår i hans tro Så nu har Anders Gärdeborn ägnat en stor del av sitt liv åt att föreläsa om skapelsen Fossiler har betytt mycket för Anders Gärdeborns kristna tro. Än har han långt kvar till fossilstadiet, men på söndag fyller han 60 år. F Ö R M Å N G A K R I S T N A spelar nog fossiler en blygsam roll i deras tro. Anders Gärdeborn däremot, har en helt annan relation till dessa gamla förstenade djur och växter. För snart fyrtio år sedan blev han frälst. Och sattes snabbt på prov. – Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap. 1975 blev jag frälst, och jag fick inte ihop det. Evolutionsläran var dominerande redan då, och jag såg evolutionen som ett skavsår i min kristna tro. När han inte fick ihop sin tro med vetenskapen satte det bryderier i huvudet, för Anders ville inte lägga förnuftet på hyllan.

frälsningsögonblicket läste han en avhandling om fossiler. Där fördes argumentet fram att ordningen på fossilerna stämde bättre överens med den bibliska versionen än den officiella evolutionsteorin. Tog man in syndafloden i beräkningen fanns det en logisk förklaring att fossiler låg sorterade i en viss ordning. – Där fanns en bättre förklaring, anser Anders Gärdeborn, som sedan dess ägnat en stor del av sitt liv åt att föreläsa om skapelsen ur ett vetenskapligt perspektiv. Han är med i organisationen Genesis, som samlar kristna med liknande intresse. Ibland blir de kallade kreationister, ett ord Anders inte gillar då det blivit något slags skällsord, synonymt med att vara vetenskapsfientlig. – Skapelsetroende låter mycket bättre, säger Anders. Till vardags jobbar han som vd i ett företag som levererar IT-lösningar till olika fackförbund. Anders Gärdeborn bor i Västerås, men jobbet är placerat i Stockholm.

Inget ont om jobbet, men hjärtat klappar för skapelsefrågan, och på fritiden är han ute och föreläser en hel del. Tidigare blev det en del skolbesök, men oftast är det kyrkor som tar emot honom. Skolorna har blivit försiktigare med att presentera alternativ till evolutionsläran. Vilken är den vanligaste frågan du brukar få när du föreläser?

SNABBA ❍ Nya testamentet ❍ Gamla testamentet ❍ Storstad ❍ Småstad ❍ Historia ❍ Nutid

– Ett ämne som brukar komma upp handlar om ondska och allt lidande i världen. Bibeln har ett svar även på detta, säger Anders Gärdeborn, och det är att Gud utrustade människan med en fri vilja och med förmågan att kunna älska och bli älskad. – Alternativet hade varit att Gud skapade robotar. Men han ville ha människor av kött och blod, och då även riskera att ondska och synd ska få finnas. Vad är roligt med fossiler?

T VÅ Å R E F T E R

❍ Läsa ❍ Motionera ❍ Godis ❍ Kakor

– Fossiler är inte speciellt kul. Men de är ett bevis på Bibelns trovärdighet. Det går att se bevis på syndafloden i fossiler, och därför är de kul. Finns det de som fnyser åt det du säger om skapelsen i kyrkorna?

– Ja, så är det. Och fnysandet är väldigt samfundsberoende, utan att namnge något specifikt samfund. Det finns en större skepticism i vissa kyrkor. Att Anders i dagarna är på väg att fylla 60 år verkar inte vara så märkvärdigt. Livet traskar på, och några större festligheter ska det inte bli. Så låter det till en början när Anders Gärdeborn pratar om den stundande 60-årsdagen. Men snart kommer det fram att en hel del är på gång, släkten kommer på kalas, men först kommer något annat att hända. – Familjen har sagt åt mig att avsätta några dagar, säger han efter ett tag och fortsätter. – Så något hemligt är på gång.

S K A P E L S E T R O E N D E . Anders Gärdeborn är med i organisationen Genesis, som samlar kristna med liknande intresse. Ibland blir de kallade kreationister, ett ord Anders inte gillar då det blivit något slags skällsord, synonymt med att vara vetenskapsfientlig.  ”Skapelsetroende låter mycket bättre”, säger Anders. FOTO: PRIVAT

Anders Gärdeborn JACOB ZETTERMAN jacob.zetterman@dagen.se 08-619 24 25

Familj: Hustrun Helene, fyra utflugna barn och

två barnbarn. Bor: I Västerås. Aktuell: Fyl-

ler 60 år på söndag. Passion: Under-

visa om skapelsen utifrån ett vetenskapligt

perspektiv.

Dagen 140131 skapelse vs evolution  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you