Page 160

KE

158 Kemi

Färgblandning Att ta fram:

Extra tillbehör: Karamellfärg Vatten

Bra att veta:

Blandar du två färger får du en ny färg.

Så här gör ni: Fyll det största provröret, nästan ända upp, med vatten.

Skinande tia

Tillsätt 5 droppar röd karamellfärg. Sätt på locket och skaka provröret. Ta av locket.

Att ta fram:

Tillsätt 3 droppar gul karamellfärg, i ett av de små provrören. Sätt på locket och skaka. Ta av locket.

Fyll de små provrören, till hälften, med vatten.

Tillsätt 3 droppar blå karamellfärg, i det andra av de små provrören. Sätt på locket och skaka. Ta av locket.

Extra tillbehör:

2 st. tiokronor Vatten Citronjuice Pappershanddukar

Bra att veta:

Citronjuice är en syra. Vatten är inte en syra.

Fyll pipetten med rött vatten och droppa i provröret med gult vatten. Sätt på locket och skaka. Nu blir det en ny färg. Vilken? Fyll pipetten med rött vatten och droppa i provröret med blått vatten. Sätt på locket och skaka. Nu blir det en ny färg. Vilken? Prova att blanda andra färger.

Så här gör ni: Lägg en tiokrona i vart och ett av de små provrören.

Åk F - 3

Använd pipetten för att föra över vatten till ett av provrören. Sätt det orange locket på provröret. Använd pipetten för att föra över lite citronjuice till det andra provröret. Sätt det gula locket på provröret. Vänta i 10 minuter. Häll försiktigt ut vattnet respektive citronjuicen. Därefter häller du ut tiokronorna på en pappershandduk. Vilken tiokrona är blankast? Tiokronan som har legat i citronjuicen är blankast, för att citronjuice innehåller syra och syra reagerar med missfärgningen på tiokronan.

FÖRSTA LABPAKETET Ett startpaket med laborationer för yngre elever. Var redo att iaktta, pröva, utforska, experimentera och upptäcka vetenskap. Kanske starten för att bli kemist?! Använd era fem sinnen. Låt eleverna arbeta enligt arbetskorten eller gör egna uppgifter till eleverna. Innehåller: 1 bägare, 1 pipett, 1 kolv, 1 tratt, 1 par skyddsglasögon, 1 förstoringsglas, 2 små provrör, 1 stort provrör och 1 jumbogrepp. 10 arbetskort i A5, med tryck på båda sidor, medföljer. Det är svensk text på arbetskorten. beta-2884 285:-/förp.

Kemiexperiment

Hemliga meddelanden Det kan vara spännande att hålla saker hemliga för andra. Skriv ett hemligt meddelande till en kompis som ingen annan kan läsa.

Det här behöver du:

citron

glas

pensel

papper

strykjärn

Så här gör du: 1. Pressa citronen i ett glas. 2. Använd penseln och skriv ditt hemliga meddelande med citronsaften på pappret.

3. Låt citronsaften torka. Då syns inte meddelandet längre.

4. Stryk med ett varmt strykjärn på pappret. Vad händer?

Frågor till experimentet: A. Vilket ämne i luften tas upp i lungorna när vi andas? B. Vad händer med ett skalat äpple som får ligga framme ett tag? C. Om ett skalat äpple läggs i vatten blir det inte brunt. Vad beror det på? D. Varför blir citronsaften synlig när man värmer den, tror du?

www.beta-pedagog.se

31

EXPERIMENTBOKEN Kopieringsunderlag

EXPERIMENTBOKEN

Johanna Hilmo Elli Linsten Nathalie Zambon

Art. nr 0898

PROVRÖR STORA Stora experimentmöjligheter för små händer. Prova, testa och experimentera. Stora, rejäla och tåliga. Provrören tål temperaturer från -12°C till 93°C. De är markerade med 25, 50, 75 och 100 ml. Storlek: 15 cm höga och 35 mm i diameter. Innehåller: 6 provrör, 1 provrörsställ och lärarhandledning. beta-2788 160:-/förp.

PIPETTER STORA De här färgglada pipetterna uppmuntrar eleverna till att experimentera. Samtidigt är det ett roligt sätt att träna finmotoriken. Perfekta att använda ihop med Provrör stora. Pipetterna tål temperaturer från -12 °C till 93 °C. Storlek: 11 cm långa. Innehåller: 6 stora pipetter i ett ställ. beta-2779 160:-/förp.

Åk 2 - 5

EXPERIMENTBOKEN 23 spännande, roliga, praktiska och lärorika experiment i kemi och fysik. Tydliga instruktioner om hur du ska genomföra experimentet: Det här behöver du, Så här gör du. Det finns frågor till experimenten och teoretiska förklaringar. Testa, prova och experimentera. Känn, upplev och förstå. T.ex. Vulkanen, Lavalampan, Bakpulverbomben, Tvålmotorbåten, Flytande potatis ... Känn glädjen när du lyckas. Aha, är det så här det fungerar?! Är kemi så här roligt? Häftigt! Pärm. 53 sidor. Allt i färg. Författare: Johanna Hilmo, Elli Linsten och Nathalie Zambon. beta-0898 320:-

Profile for Beta Pedagog

Läromedel 2018, årskurs F-6  

Läromedel 2018, årskurs F-6