__MAIN_TEXT__

Page 1

Röster från andra sidan – Lärarhandledning Anna Hansson


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Förord Tack för att du har valt att jobba med Röster från andra sidan!

om du vill använda dig av diskussions­ uppgifterna. Jag har delat in dem i tre delar, en del att arbeta med före, en under tiden, och en efter läsningen. Använd alla uppgifter, eller plocka ut de du tycker skulle passa att använda i din klass.

Spöken och övernaturliga saker är det bästa jag vet att skriva om, och jag har verkligen haft roligt under arbetet med den här boken. Jag vill att man ska bli lite lagom rädd när man läser, eller lyssnar, på historien om Klara och hennes släkt. Att den ska dröja sig kvar.

Jag hoppas att du och din klass upp­skattar både boken och lärar­ handledningen, och om ni dessutom ryser lite extra nästa gång ni ser eller hör något oförklarligt, då har jag lyckats!

Drömmen vore förstås att den skulle läsas högt en mörk oktoberdag, med tända ljus och regnet smattrandes mot rutan. Men det går så klart precis lika bra att eleverna läser på egen hand en solig dag i maj. Det viktiga är att alla elever är på samma ställe i boken

Anna Hansson Författare

Innehåll Före läsningen ..................................................................................................................................2 Under läsningen ...............................................................................................................................2 Arbetsuppgifter, kapitel 1–25 ................................................................................................3–27 Efter läsningen ............................................................................................................................... 28 Arbeta vidare med boken ............................................................................................................ 28

Röster från andra sidan – Lärarhandledning Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se Tel. 0340-355 05 Copyright © Anna Hansson, Oskar Aspman och Beta Pedagog AB, 2018 Författare: Anna Hansson Omslagsillustration: Oskar Aspman Redaktör: Isac Carlsson Art. nr beta-3744 ISBN 978-91-88009-68-5 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2018

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

1


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Före läsningen • Hur många är rädda för spöken?

Vad vet ni om spöken? Fundera tillsammans på vad det är man förknippar med just spöken när det gäller: 1. 2. 3. 4. 5.

Gör en ny omröstning, efter att ni har läst boken, och se om resultatet blir likadant då!

platser väder tider på dygnet dofter ljud

Förutsäg handlingen i boken En viktig del i läsförståelsearbetet är att kunna förutsäga vad som kommer att hända i berättelsen. Här följer några saker att fundera på innan ni läser boken:

Kusligheter Kan ni hitta några saker som alla i klassen tycker är läskiga? Skriv ner dem och se hur många av dem som dyker upp i den här boken!

1. Titta på framsidan och skriv ner vad du tror att boken kommer att handla om. 2. Läs baksidestexten. Jämför med det du skrev på fråga 1. Hade du rätt? 3. Skriv ner vad du tror att du kommer att tycka om boken. 4. Gå tillbaka dina svar på fråga 3, när boken är slut, och se om det stämde.

Tror ni på spöken? Gör en omröstning i klassen: • Hur många tror egentligen på spöken? • Hur många tror att de har sett eller hört ett spöke?

Under läsningen På följande sidor finns förslag på arbetsuppgifter, som eleverna kan arbeta med antingen enskilt, parvis eller gruppvis.

Utöver läsförståelsefrågorna finns det varierande uppgifter under rubriken ”Mer att jobba med”. De består bland annat av ordförståelse-, skriv- och diskussionsuppgifter.

Till varje kapitel finns fem läsförståelsefrågor, vilket kan vara ett lagom antal för de flesta elever. Om ni vill fokusera mer på läsförståelse kan du som lärare antingen komplettera med egna frågor, eller låta eleverna skriva läsförståelse­frågor till varandra.

I slutet av häftet finns frågor att diskutera när ni läst klart hela boken. Där finns också förslag på hur ni kan arbeta vidare med boken.

2


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Kapitel 1 – Dödsbud Läsförståelsefrågor 1. Hur vet Klara att det är något som har hänt när hon kommer hem? 2. Vem är Ebbe, och hur gammal är han?

3. Hur bodde Ines? 4. Varför ska Klara åka till sin mormor? 5. Vad gör Tim på fritiden?

Mer att jobba med torp såg ut. Gör en miljöbeskrivning där du skriver om hur torpet ser ut, både utvändigt och invändigt, och hur det ser ut runt omkring det.

Träna ord Förklara följande ord: a) b) c) d) e)

kattluckan intrippande kurrade trams torp

Ta reda på Klara och Tim är kusiner. Ta reda på vem i klassen som har flest kusiner!

Skriv Leta på nätet efter bilder på gamla torp, och välj ut ett som ser ut så som du tror att Ines

3


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Kapitel 2 – Rykten Läsförståelsefrågor 1. När kommer Klara fram till mormor? 2. Vad vet Tim och Klara om Ines, och varför vet de så lite? 3. Vad talar emot att Ines och Klaras mormor är syskon?

4. Hur kommer det sig att Klara aldrig varit i Ines torp? 5. Vad kunde man göra för att få Ines på bättre humör?

Mer att jobba med Diskutera 1. Vad har mormor valt för påslakan när hon bäddat till Klara och Tim? Hur tror du hon tänkte när hon valde just dem? 2. Vad tror du om Ines, är hon Klaras mormors syster? Om inte, vem skulle hon kunna vara?

Skriv 1. Skriv en dialog som pågår mellan Tim, hans mamma och mormor, medan de väntar på att Klara och hennes föräldrar ska komma. 2. Låtsas att du hälsade på Ines i hennes torp, när hon fortfarande bodde där. Skriv ner dina upplevelser, hur det kändes att träffa henne och vad som hände.

4


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Kapitel 3 – Fotografiet Läsförståelsefrågor 1. Varför säger Klaras mamma att de är tvungna att vänta med att städa ur torpet? 2. Vad tycker Klara om att de måste stanna kvar en dag extra?

3. Vad luktar det i Ines lägenhet? 4. Varför hade Ines plast på bordet? 5. Vad fanns det i lådan där Klaras mormor trodde att det mest låg kvitton?

Mer att jobba med Diskutera 1. Vad skulle du ha köpt, om du hittade guld? 2. Ines hade sparat urklipp från tidningar. Sparar du på något?

Träna ord Ta reda på så många synonymer du kan till följande ord: a) skratt b) tillhörigheter c) spännande

Skriv 1. Städfirman verkar ha för få anställda. Hjälp dem att skriva en jobbannons! 2. Svara på annonsen och skriv att du söker ett sommar­jobb.

Rita och måla Hur tror du att Ines ser ut? Rita ett porträtt av henne.

5


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Kapitel 4 – Dagboken Läsförståelsefrågor 1. Varför skickar Klara en bild på Ines som ung till Tim? 2. Vad hittar Klara för spännande i lådan? 3. Vad är det som händer som får Klara att rysa till?

4. Varför blir Klaras mamma förvånad när Tim föreslår att han och Klara ska gå före från lunchen för att städa? 5. Vad är det Tim har tänkt att han och Klara ska göra i stället för att städa?

Mer att jobba med 3. Skriv ner vad du tror kommer att hända i nästa kapitel.

Skriv 1. Skriv ner vem du tror att Alma är, och vad hon har skrivit om i sin dagbok. När du har läst ut boken kan du gå tillbaka till dina anteckningar och se om du hade rätt. Hade någon i klassen rätt? 2. Sammanfatta kapitlet du just läst, med tio meningar.

Rita och måla Välj en scen ur kapitlet du just läst och rita en bild till den.

6


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Kapitel 5 – Berlocken Läsförståelsefrågor 1. Vad händer när Tim och Klara kommer tillbaka till Ines lägenhet? 2. Varför har Klaras mamma ställt ett sängbord på balkongen? 3. Varför bestämmer sig Klara för att stuva om det som ligger i baksätet för att få plats med säng­bordet?

4. Vad hittar Klara i sängbordet? 5. Vad säger Klaras mormor om berlocken?

Mer att jobba med Träna ord 1. Skriv motsatsorden till följande ord: a) b) c) d) e)

Skriv Hur kan berlocken ha hamnat bakom lådorna i sängbordet? Skriv en egen historia om det och läs upp den för en kompis eller för hela klassen.

ingenting låst gammal aldrig öppna

Rita och måla Hur tror du berlocken ser ut? Rita och måla en bild av den!

2. Skriv ner alla ord du inte förstår och alla ord du tycker är svåra i kapitlet du just läst. Ta reda på vad orden betyder och träna på stavningen. Skriv sedan nya meningar där du använder de här orden.

7


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Kapitel 6 – Alma och Gunnar Läsförståelsefrågor 1. Hur får Klara Tim att följa med henne till vinden? 2. Varför berättade inte Klara om antecknings­boken för mormor?

3. Vad tycker Tim om dagboken? 4. Vad åt Alma och Gunnar? 5. Varför blev inte Gunnars föräldrar glada när de fick reda på att Alma var med barn?

Mer att jobba med Diskutera 1. Är det någon gång okej att läsa någon annans dagbok, och i så fall när? 2. Vems dagbok skulle du vilja läsa? 3. Har du någon gång läst någons dagbok? Om du har det, hur kändes det?

Träna handstil Dagboksanteckningarna i boken är skrivna med en stil som påminner om hur man skrev för 100 år sedan. Försök skriva brevet från föregående uppgift med gammaldags skrivstil, så som det kan ha sett ut när Alma skrev det 1917.

Skriv 1. Skriv en dagboksanteckning som du vet kommer att läsas om ungefär 100 år. Vad tycker du är viktigt att berätta om då? 2. I kapitlet står det att Alma skrev ett brev till sina föräldrar och sin syster. Skriv det brevet!

Rita och måla Rita en bild av hur du tror det ser ut på gården där Alma och Gunnar bor. Träna språk Leta reda på ett recept på kornmjölsgröt och översätt det till valfritt språk.

8


Röster från andra sidan – Lärarhandledning

Kapitel 7 – Ines Läsförståelsefrågor 1. Vad är det Alma har haft på känn ett tag? 2. Vad var det som hade hänt med Cecilia? 3. Vad är ett decemberbarn?

4. Varför fick barnet namnet Ines? 5. Vad hade Ines för färg på ögonen?

Mer att jobba med Träna ord Förklara följande ord: a) b) c) d) e)

Ta reda på 1. Ta reda på hur många decemberbarn det finns i klassen! Finns det någon månad som är vanligare att fylla år i än andra? 2. Ta reda på hur många i klassen som har gröna ögon. Finns det någon ögon­färg som är vanligare än andra?

dagbok motvilligt balanserade chips snarkade

Skriv Välj ut ett lämpligt datum och skriv dagbok som om du vore Gunnars mamma.

9


I den här lärarhandledningen finns uppgifter att arbeta med före, under och efter läsningen av boken Röster från andra sidan. Till varje kapitel finns läsförståelsefrågor och dessutom innehåller handledningen många skriv-, ordförståelse-, diskussions- och rituppgifter. Använd alla uppgifter, el­ ler välj ut dem du tycker passar just din klass. Boken och handledningen är gjorda för att passa elever i åldern 9–12 år. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga.

Profile for Beta Pedagog

3744 Röster från andra sidan - Lärarhandledning  

I den här lärarhandledningen finns uppgifter att arbeta med före, under och efter läsningen av boken Röster från andra sidan. Till varje ka...

3744 Röster från andra sidan - Lärarhandledning  

I den här lärarhandledningen finns uppgifter att arbeta med före, under och efter läsningen av boken Röster från andra sidan. Till varje ka...