1551 Den magiska godisaffären - Två påsar pärlor

Page 1

Den magiska

GODISAFFÄREN

Del 2

T Två vå påsar påsar pärlor pärlor Susanna Lönnqvist André Högbom


I samma serie: En seg cykel (2021)

Den magiska godisaffären, del 2 – Två påsar pärlor Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340–355 05 © Text: Susanna Lönnqvist, 2022 © Bild: André Högbom, 2022 Författare: Susanna Lönnqvist Illustratör: André Högbom Redaktör: Isac Carlsson Läsbarhetsindex (lix): 16 Art. nr beta-1552 ISBN 978-91-88871-57-2 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2022

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Susanna Lönnqvist • André Högbom

Den magiska

GODISAFFÄREN Del 2

Två påsar pärlorKapitel 1

Önskningen I fyra dagar har Melli jobbat i GottFridas magiska godisaffär. Hon har fått göra många roliga saker. Packa upp godis. Göra fint i hyllorna. Slå in i kassan. Roligast av allt är att hjälpa kunderna. Många vill ha tips. En del köper presenter. Då slår Melli in godiset i fint papper. Hon knyter om snöre och krullar det med en sax. 5


Dessutom får hon äta hur mycket godis hon vill! Fast hon har faktiskt tröttnat lite. Tänk att man kan tröttna på godis! Det trodde Melli aldrig. Men varm choklad dricker hon varje dag. Det behövs. Gott-Frida säger att det finns mycket magi i affären. Chokladen skyddar mot den. Därför är det bra att alltid börja dagen med en kopp. I dag är det fredag. Melli ska få sin första lön. Men det är ingen vanlig lön. Hon ska få en önskning!

6


Hela veckan har Melli funderat på vad hon ska önska sig. Gott-Frida har sagt att hon får önska sig vad som helst. Nästan i alla fall. Det finns två regler. Önskningen får inte göra någon illa. Och den får inte vara värd mer än femtusen kronor. Femtusen! Det är jättemycket pengar. Det räcker till en hamster. Melli vill verkligen ha en. Men pappa har sagt nej. Han är allergisk. En hamster skulle göra pappa illa. Han skulle börja nysa och få kli i ögonen.

7


Melli måste komma på något annat. Men det är svårt. Kanske kan hon önska sig en dator. Eller en ny mobil. Eller en snygg jacka. Eller en cool tavla att sätta upp i sitt rum. Melli funderar medan hon äter frukost. På teven visar de ett program om fängelser. En bankrånare berättar om när han åkte fast. – Om jag hade varit osynlig hade jag klarat mig, säger han. Melli får en idé!

8Kapitel 2

Pärlorna Melli tänker inte råna någon bank. Men tänk vad spännande att vara osynlig! Gott-Frida kanske kan fixa det? Bara det inte är för dyrt! Prick klockan nio kliver Melli in i godisaffären. Gott-Frida är redan där. Hon har olika färg på håret varje dag. I dag är det lila. Det ser ut som lila sockervadd. 10


Gott-Frida ger Melli en kopp varm choklad. – I dag ska du få din lön, säger hon. Har du kommit på vad du önskar dig? Melli blåser på chokladen. – Jag har en idé, säger hon. – Låt höra, säger Gott-Frida. – Jag skulle vilja bli osynlig för en dag, säger Melli. – Jag förstår, säger Gott-Frida. Det är det många som vill. Tyvärr är det dyrt att bli osynlig. Pärlorna som används är dyrare än guld. För femtusen kronor kan du bara få en timme. 11


En timme. Det är inte mycket. Men ändå. Melli vill testa. – En timme blir bra, säger hon. Gott-Frida nickar. – En timme blir nog alldeles lagom, säger hon. Vänta här. Jag är strax tillbaka. Gott-Frida går till godisfabriken. Melli vet fortfarande inte var den ligger. När hon frågar svarar GottFrida alltid samma sak. ”Precis runt hörnet”, säger hon. Melli har gått runt alla hörn och spanat. Hon hittar ingen godisfabrik.

12


Efter en liten stund kommer Gott-Frida tillbaka. Hon ger Melli två små påsar av brunt papper. De väger nästan ingenting. – Det behövs bara pyttelite pärlor, säger Gott-Frida. Du kan strö dem över mackan. Eller hälla dem i ett glas vatten. Det är viktigt att du tar alla på samma gång. – Okej, säger Melli. – En påse räcker till en halv­ timme. Så ta båda. Och var rädd om dem! säger Gott-Frida. Tappa inte påsarna. Magiska saker ska inte hamna i fel händer.

13


14


– Absolut, säger Melli. – Och en sista grej! säger Gott-Frida. Drick ingen varm choklad samma dag som du använder pärlorna. Då kommer de inte att funka.

15


Böcker i serien

Del 1 En seg cykel

Del 2 Två påsar pärlor

Del 3 i serien (Tre knasiga kolor) kommer under hösten 2022!

Du hittar många fler böcker och bokserier på betapedagog.se. Där kan du också provläsa och bläddra i böckerna.– Det behövs bara pyttelite pärlor, säger Gott-Frida. Du kan strö dem över mackan. Eller hälla dem i ett glas vatten. Det är viktigt att du tar alla på samma gång. – Okej, säger Melli.

Den magiska godisaffären är en serie lättlästa kapitelböcker för barn mellan 6 och 9 år. Böckerna är både spännande och roliga, och givetvis innehåller de även en del magi. Två påsar pärlor är den andra boken i serien, där Melli får chansen att önska sig något väldigt speciellt som sin första lön. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 16. Susanna Lönnqvist är författare och barnbibliotekarie, med en uttalad målsättning att sprida läslust till alla barn. Hon skriver i flera olika genrer, både spänning, äventyr och humor. André Högbom är en kreativ mångsysslare och illustratör med en alldeles egen stil. Hans bilder är välgjorda, humoristiska och detaljrika.

Art. nr beta-1552

9 789188 871572