Page 1

Kiosk 31 Verschijnt éénmaal per jaar Nummer 31 — september 2011 www.onlinegrafics.be

oplossingen & diensten voor het grafisch productieproces digitale fotografie

computer to plate

Het fotograferen van een beeld voor verdere creatie & publicatie.

De overgang van creatie naar de werkelijke productie.

desktop publishing

digitaal drukken

Het bewerken van beelden en opmaken van de pagina’s voor publicatie.

Digitaal drukwerk als eindproduct of proofing in het productieproces.

web & tablet publishing

groot formaat printen

De creatie publiceren naar het web en/of tablet, al dan niet interactief.

Het printen van foto’s, posters, belettering op groot formaat.

color managment

IT oplossingen

Het zo goed en accuraat mogelijk reproduceren van kleuren.

Betrouwbaar uitgebouwde infrastructuur, cruciaal voor het productieproces.

onlinegrafics

you create, we integrate

onlinesupplies

color the media


edito

Kiosk #31 edito 3. Grafische sector op woelige zee.

digitale fotografie 6. Mijn print is klaar, of toch niet? 7. Nik Software, tools voor fotografen. 8. Epson grootse kleine printer. 9. Gmund, hoog kwaliteitspapier sinds 1829. 10. Online Supplies, uw specialist in media. 12. Totale controle over uw prints met Shiraz Focus.

desktop publishing 14. Gebruik van ICC profielen in Adobe Photoshop CS5. 16. EIZO beeldschermen voor DTP. 17. De kracht van 3D. 18. Enfocus Switch 10 & PitStop Connect 10. 21. Xerox Office producten: voor ieder wat wils. 22. De Apple Mac line-up met OS X Lion.

web & tablet publishing 26. Adobe Digital Publishing Suite: tablet publishing voor iedereen. 28. Cross media publishing met WoodWing. 30. Combo: als eerste Belgisch bedrijf aan de slag met Digital Magazines! 32. Breng orde in de digitale chaos.

color managment 34. Color management met GMG. 38. Athena Graphics, overtuigd van GMG Flexoproof.

computer to plate 40. Heidelberg Suprasetter A75, verhoging van de productiviteit. 41. Prinect Prepress Manager-P.

digitaal drukken

Grafische sector op woelige zee. De grafische communicatiesector beleeft een periode van verandering en bevindt zich in een woelige zee. De moeilijke economische situatie, veroorzaakt door overcapaciteit en nieuwe technologie, dwingt bedrijven beslissingen te nemen om hun toekomst veilig te stellen. In deze introductie wil ik een aantal duidelijke signalen geven om de toekomst van onze sector te helpen verzekeren. Gedelegeerd bestuurder Geert Coolman Drukwerk versus digitale media. Aan de ene kant zien we dat klassiek drukwerk nog steeds het overgroot deel van de hedendaagse communicatie betekent, maar dat de vraag gestadig daalt. Overcapaciteit zwelt verder aan. Papierfabrieken sluiten. Prijzen blijven onder druk staan. Meerwaarde bieden met drukwerk alleen wordt hoe langer hoe moeilijker. Alleen bedrijven die er in slagen zich te specialiseren en die kiezen voor de hoogst mogelijke efficiëntie in hun workflow zullen hier nog een belangrijke rol blijven spelen.

42. Xerox 800/1000: hoge productiviteit met scherpe afdrukkwaliteit!

groot formaat printen 44. Wat kan de Roland VersaUV printer niet? 45. Betreed de metallic wereld met Roland VS printers.

IT oplossingen 46. Apple iPhone en iPad in business. 48. Infortrend Storage, ideaal voor grafische bedrijven. 50. NEC T09A2 : een unieke 9 cartridge oplossing in 1U rack formaat. 51. HELIOS Software introduceert UB2. De Unbreakable fileserversoftware.

opleidingen 52. Kennis is de motor voor kwaliteit.

diensten 54. Oplossingen en diensten met lange termijn visie.

onderwijs 57. Online grafics & Lab9, IT partner voor het onderwijs.

Lab9 60. Kies voor een Mac bij Lab9. Vanaf dit najaar ook in Ieper! 61. Lab9 Academy: onze missie!

online supplies 62. Supplies bestellen via de Webshop van Online Supplies.

Anderzijds zien we een sterke groei van digitaal drukwerk en breken sociale media (Facebook, Twitter...) en digitale media (tablets, smartphones, websites...) door als communicatiemiddel. Deze nieuwe technologie biedt een totaal andere manier om informatie te ontsluiten en dus ook heel wat kansen. U kunt gebruik maken van audio en video om uw content op een nieuwe, interactieve manier te verspreiden. Door interactiviteit toe te voegen aan publicaties voor tablets of smartphones, laat u uw lezers een nieuwe beleving ervaren. Als u deze technologie beheerst, kunt u opnieuw als grafisch bedrijf extra meerwaarde creëren voor uw klanten en vooral voor uw klanten van morgen, onze “digital natives”. Online Grafics volgt reeds 18 jaar de digitalisering binnen de grafische markt. Met die opgebouwde ervaring leveren wij de best mogelijke producten en diensten voor de grafische communicatiebedrijven van België. Dankzij onze uitstekende contacten met onze

leveranciers, beursbezoeken en het constant bijscholen van ons team via seminaries en opleidingen krijgen we inzicht in de verdere evolutie binnen deze sector. Deze ervaring willen we graag met u delen. We willen u helpen om een richting te kiezen binnen uw bedrijf. Soms zijn ook moeilijke beslissingen nodig om de toekomst van uw bedrijf te garanderen. Maar zelfs een overname, consolidatie of verkoop kan een stap vooruit betekenen, als u maar met deze beslissing een richting kiest, gebaseerd op een vooraf uitgewerkt en weldoordacht plan. Zonder plan bereik je niets. Online Grafics biedt u informatie die bijdraagt tot de uitbouw van een goed plan dat de efficiëntie binnen uw premedia afdeling helpt te verbeteren. Verder in deze inleiding geef ik een aantal tips die u kunnen helpen bij het bepalen van een strategische keuze. Investeer in kennis en vaardigheden. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk degelijke opleidingen zijn binnen onze veranderende sector. Om vandaag in te spelen op de opportuniteiten van digitale media, zijn bijkomende opleidingen en de laatste software versies noodzakelijk. Alle grafische nieuwe pakketten bieden naast de klassieke grafische functies steeds meer functionaliteiten voor deze nieuwe media. U krijgt vooral

de mogelijkheid om interactieve content te maken met audio en video. Adobe CS5.5 is hier duidelijk een voorbeeld van. Naast Adobe biedt ook Apple heel wat software om interactieve digitale content te creëren. Om hieraan tegemoet te komen start Online Grafics onder de naam Lab9 Academy een authorised training center op voor Apple & Adobe. Cursisten krijgen een professionele opleiding door onze gecertifieerde lesgevers. Na elke opleiding krijgen de cursisten de kans om een examen af te legen, opgesteld door de fabrikant in kwestie. Slagen ze

3


4

edito

hiervoor, krijgen ze een erkend certificaat van de fabrikant waarmee de cursist aantoont dat hij de materie grondig kent. Dit is een meerwaarde voor zowel werkgever als werknemer. Samen met het Qfor label en het AATC label voldoet Online Grafics aan de strengste normen, waardoor de klant kan reken op de hoogst mogelijke kwaliteit.

edito

en opleidingen, vormen de ideale bron van inspiratie om bij u de juiste ideale situatie te vormen.

Innoveren start met het kunnen bepalen wat voor uw bedrijf de ideale situatie zou zijn. Het bezoeken van beurzen en het volgen van seminaries en opleidingen, helpt u om die ideale situatie te creëren.

Onder de naam Lab9 Academy, start Online Grafics een authorised training center voor Apple en Adobe opleidingen. lees meer op pagina 53 Innoveren is uw klanten verwennen. De laatste jaren is het werkwoord “innoveren” niet meer weg te slaan uit onze bedrijfscommunicatie. Wat betekent dit nu voor u? Hoe doet u dat? Is dit niet enkel voor grote bedrijven? Innoveren kan iedereen die het wil, het is vooral een kwestie van durven. De eerste stap is de werkwijzen in uw bedrijf eens goed bekijken, zeg maar de verschillende productieprocessen. Vooraleer u de factuur kunt maken, moeten er heel wat stappen uitgevoerd worden. Het begint bij klantencontacten, u krijgt een order en u creëert het gevraagde waardevol eindproduct. Breng al deze productieprocessen in kaart en bekijk ze kritisch. Bedenk de meest ideale situatie in handeling en tijd en vergelijk dit met de huidige situatie. U kunt nu naar deze ideale situatie streven door zoveel mogelijk tegenstellingen weg te werken. Wees hierin creatief en ambitieus en betrek al uw medewerkers in dit proces. Let op, want hier schuilt ook gevaar: hebt u de verkeerde “ideale situatie” voor ogen, dan mislukt uw innovatie proces. Het bezoeken van beurzen en het volgen van seminaries

Innoveren hoeft niet altijd dure investeringen te vragen. Enkele kleine doordachte aanpassingen in uw werkwijze kunnen al zorgen voor meer efficiëntie. Betrek uw klanten bij uw ideeën. U zult merken dat ze uw vernieuwingen appreciëren. Het verhoogt de loyaliteit van de klant en zorgt voor extra plezier bij het zakendoen. Innovatie verhoogt de levensvatbaarheid van uw bedrijf in een periode van sterke marktverandering door technologie, crisis, concurrentie of overaanbod. Online Grafics gaat voor u op zoek naar de beste kansen om te innoveren. Ons aanbod van producten en diensten helpt u op een verantwoorde wijze te innoveren en zo te streven naar uw ideale situatie. Voor uw premedia productie hebben we onder meer de Enfocus-, de WoodWing- en de Cumulusproducten. Voor uw Prepress hebben we de GMG- en Heidelbergproducten. Onderliggend zorgen wij voor de meest optimale IT structuur, zorgt dat uw die productieprocessen werken.

Kies voor cross-media publishing. Papier is al lang niet meer de enige manier om informatie aan te bieden. Sinds de komst van het internet eind de jaren 90 wordt steeds meer informatie beschikbaar gesteld via email en websites. In het begin zag de grafische sector de komst van internet veel eerder als een bedreiging dan als een opportuniteit. Veel grafische bedrijven boden daarom weinig of geen diensten aan rond het internet en hebben hierdoor de trein gemist. Ondertussen is hier een nieuwe industrie ontstaan van verschillende nieuwe jonge bedrijven die diensten aanbieden rond websites bouwen en internet diensten. Vorig jaar is een nieuwe revolutie gestart binnen onze grafische sector. Sinds de lancering van de iPad door Apple in 2010 hebben we opnieuw een nieuw medium om informatie te ontsluiten. Het succes is enorm. De vraag overschrijdt alle verwachtingen. Met de komst van iPad 2 heeft de iPad dit jaar nog meer wind in de zeilen en zorgde voor een verdubbeling van de verkoop. Apple verkocht in het eerste kwartaal van 2011 4,69 miljoen exemplaren en in het tweede kwartaal waren dit er 9,25 miljoen. Zowel de IT-, de telecom- als de grafische sector zijn in de ban van de mogelijkheden. De kracht van dit nieuwe medium zit niet alleen in het toestel, maar vooral in de 350.000 applicaties, “App’s” genoemd, die beschikbaar zijn in de Apple App-Store. Andere grote IT spelers zoals Samsung, HP, Motorola, RIM... brengen nu gelijkaardige toestellen op de markt. Net zoals bij de iPod, zal elke potentiële consument beschikken over zijn eigen tablet-PC, zij het een iPad of iets anders. Digital publishing en tablet publishing worden meteen nieuwe begrippen in de grafische communicatiewereld. De uitgever en de ontwerper krijgen de kans om op een nieuwe

manier om te gaan met kranten, magazines, boeken, catalogi, sales kits, enz... Zij kunnen hierbij dezelfde basiscontent gebruiken als van hun publicaties op papier en deze verrijken met heel wat interactiviteit die zorgt voor entertainment. De lezer ontdekt een veel intensievere beleving. Dit was voordien nog ongekend. In tegenstelling tot de informatiebronnen op het internet, geeft de iPad de lezer opnieuw het gevoel dat de content die hij leest ook zijn eigendom is. Hij wil er dan ook best voor betalen zolang de inhoud voor hem kwalitatief is en niet zomaar gratis te vinden is op het internet. Een aantal studies hebben dit reeds bevestigd. Brand owners zien hierin dankzij die interactiviteit een nieuwe mogelijkheid om hun doelpubliek te benaderen en hun merkbeleving te verhogen. Mits de nodige creativiteit komen ze te weten wat hun doelgroep echt interesseert. Dit kan bevestigd worden door gekoppelde statistieken, meteen een belangrijke driver voor marketeers want meten is weten. Het gebruiksgemak van de iPad is verrassend, zowel voor jong als oud. Zijn revolutionaire touch technologie, de schermkwaliteit en de uiterst intuïtieve software maken van de iPad de media drager van de toekomst. We mogen aannemen dat de generatie van morgen vooral door digitale media op eigen tablet te beïnvloeden zal zijn.

De generatie van morgen zal vooral informatie ontsluiten en merkervaring beleven via digital media Het is overduidelijk dat er hier voor de grafische sector nieuwe kansen ontstaan om toegevoegde waarde te creëren als alternatief voor de dalende vraag naar

papier. Speel hier nu op in. Laat die trein niet opnieuw passeren. U kunt hiervoor gebruik maken van de bestaande business modellen van Apple, Adobe of WoodWing. Verlies geen tijd meer! U beschikt reeds over de klanten, de content en de lay-out ervaring. Investeer in uzelf en wordt nu specialist in de creatie van

krantenmarkt, inclusief de digitale verkoop, groeide met 0,6 procent. De sterkste stijger is De Standaard met 2,8 procent. De enige verliezers zijn De Morgen en Gazet van Antwerpen.” Wie als uitgever niet investeert in digitale media zal ongetwijfeld zijn klassieke oplages

interactiviteit en entertainment voor digital media. De investeringen in hardware en software blijven hier beperkt.

zien dalen.

Voor onze Belgische uitgevers is het meer dan tijd om te kiezen voor digitale media. Ik stel vast dat we hopeloos achter komen tegenover onze buurlanden. Nederland telt vandaag reeds 25 digitale interactieve periodieke uitgaven voor iPad. België telt er momenteel twee. Ze zijn gebaseerd op WoodWing technologie, tot voor kort de enige fabrikant met een compleet werkende software oplossing (www.woodwing.com/en/ tablet-publishing-app-gallery). Online Grafics behoort tot de pioniers wat digital publishing betreft. Met Apple en WoodWing als vaste partner waren we er bij vanaf het eerste uur. Toen de Adobe Digital Publishing Suite in mei 2011 op de markt kwam, heeft Online Grafics een samenwerkingsakkoord afgesloten met Adobe. Online Grafics wil zijn klanten helpen met de best mogelijke oplossing voor hun toepassingen. Naast de producten verzorgt Online Grafics de complete installatie, de opleiding en de dienst na verkoop. Tenslotte las ik begin augustus 2011 het volgend artikel in de krant “De Tijd”. “In de afgelopen twaalf maanden boekte De Tijd 3.928 digitale abonnementen, ruim een vervijfvoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Standaard verkocht dagelijks gemiddeld 3.144 digitale kranten, een stijging met een kwart. Bij de andere kranten bleef de webverkoop bescheiden. De totale Vlaamse

Bezoek ons tijdens Print 2011 Op woensdag 12 en donderdag 13 oktober organiseert easyFairs in paleis 9 van Brussels Expo de tweede editie van de grafische vakbeurs Print, de vakbeurs voor print en cross-media toepassingen. U ontmoet er de volledige grafische communicatie industrie. U krijgt een overzicht van het productgamma, de belangrijkste producenten en vertegenwoordigers. Het is voor u dus de ideale gelegenheid om uit te zoeken welke producten en diensten u kunnen helpen om te innoveren binnen uw bedrijf. Bereidt u voor, spreek met uw leveranciers en ontdek wat de ideale situaties kunnen zijn binnen uw productieprocessen. Met een team van experts zal Online Grafics samen met Adobe aanwezig zijn op Print 2011, stand B023. Wij laten u kennismaken met de laatste nieuwe ontwikkelingen rond Print media, Digitale media en Cross-media publishing. We verzorgen een aantal seminars over oplossingen van Adobe en WoodWing rond tablet publishing. In deze Kiosk krijgt u een mooi overzicht van onze producten en van de diensten de we leveren. Voor extra uitleg of een demo, bent u welkom op onze stand tijdens Print 2011. Veel leesgenot. Geert Coolman, gedelegeerd Bestuurder

5


6

digitale fotografie

digitale fotografie

Mijn print is klaar, of toch niet? Wie een fotoalbum openslaat, een fotovergroting bekijkt of een roll-up display aankoopt, vraagt vaak hoe deze zijn gemaakt. Dat hebben we geprint, is hier vaak het antwoord. Met dit antwoord bent u veel te bescheiden. Het geeft niet voldoende weer wat er allemaal is gebeurd om deze prachtige display, poster of vergroting te realiseren. Product Specialist Digitale Output & Supplies Jürgen Verheye

Nik Software is een Amerkaans bedrijf, dat software oplossingen aanbiedt voor de groeiende digitale fotografie markt. Het bedrijf produceert technologie en plug-in producten voor digitale fotografie en professionele beeldverwerking met ondermeer U-point technologie. Sales & Product Specialist Anne Verkest

Het schept te veel het beeld alsof het de printer is die het afgewerkte product levert terwijl de meeste tijd opgaat in de afwerking na het printen. Wie reeds enkele jaren als fotograaf of signmaker aan de slag is, weet dat printen aan 100 m2 per uur weinig zinvol is wanneer de afwerking tegen 12 m2 alles achterna holt. Daarom is Online Grafics op zoek gegaan naar veelzijdige afwerkingsapparatuur waaronder de volgende snijsystemen.

een zeefdruk grid voor makkelijk snijden van verschillende formaten. Deze markeringen zijn beschikbaar in mm en/of inches. De Desktrim Plus is verkrijgbaar in verschillende formaten tussen 50 en 130cm. Zonder problemen verwerkt u snel en nauwkeurig papier tot 0,8mm dik. De compacte afmetingen zorgen dat dit snijapparaat uiterst geschikt is voor de fotograaf die snel en nauwkeurig prints dient af te werken.

Neolt Desktrim Plus

Electrisch of manueel?

De Neolt Desktrim plus is een manuele desktop trimmer met een roterend mes. De werkoppervlakte in plaatstaal en gepoedercoate afwerking is gemarkeerd met

Wanneer u over een grotere printer beschikt kunt u perfect gebruik maken van de bredere manuele en elektrisch bediende trimmers. Voorzien van een stand en een mes in gehard

staal, zijn deze toestellen uitermate inzetbaar voor het snijden van CAD tekeningen, posters, filmmaterialen en lamineerfolies. Afhankelijk van het model beschikt u over een snijdikte van 0,8 tot 2,2mm voor de manuele trimmers en 0,8 tot 1,8mm voor de elektrisch aangedreven toestellen. De meest robuuste Electro Strong Trim Pro is met dubbele messen uitgerust om een maximale dikte van 4,5mm aan te kunnen. Breedtes van deze toestellen variëren tussen 1 meter tot de Electro Super Trim die beschikbaar is tot 5,40 meter. Uw Online Grafics en Online Supplies contactpersoon helpt u graag bij het vinden van de voor u ideale trimmer.

THE PERFECT MATCH! TECCO:PAPER featuring Nik Color Efex Pro 3.0 Software

De volledige collectie bestaat uit vijf onderdelen met hun specifieke eigenschappen. Deze zijn allemaal apart verkrijgbaar of samen in de Complete Collection.

een revolutionaire nieuwe all-in workflow met een volledig gamma aan eigenschappen voor het opmaken en fine-tunen van uw HDR beeld, zonder de applicatie te moeten verlaten. Alweer kunt u hier heel wat tijd mee besparen.

Dfine 2.0 Zowat alle digitale camera’s creeëren ongewenste onvolmaaktheden zoals ruis. De hoeveelheid ruis is afhankelijk van het type sensor waarmee het beeld tot stand kwam. Dfine 2.0 geeft u een ongeëvenaarde controle over waar en hoeveel u de ruisreductie wenst toe te passen. Het geeft u de mogelijkheid om ruis in uw beeld te verwijderen en toch uw detail en scherpte te behouden. Het verbetert bijgevolg de kwaliteit van elke digitale foto die u maakt. Dfine 2.0 werd ontwikkeld om het verlies van detail tegen te gaan, wat dikwijls voorkomt in andere ruis reductiesoftware.

Silver Efex Pro 2

250 effecten van Color Efex Pro 3.0, kunt u eindeloze kleurcorrecties en creatieve correcties aanbrengen. Er zijn updates voor uw favoriete filters zoals Classical Soft Focus, Darken/Light Center en Vignette filters evenals nieuwe filters zoals Film Effects, Glamour Glow, High Key, Selective Contrast, Bleach Bypass, enz …

Color Efex Pro 3.0

% to 60 p u e sav

Order now with selected TECCO:PHOTO papers the full version of Nik Color Efex Pro 3.0 Standard Edition with 15 Photo filters for high quality retouching, color correction and creative photo enhancing. From classical Baryt paper over cotton based FineArt Rag to professional Luster portrait paper there are 7 different versions of the TECCO/NIK bundle available in DINA3 and DINA4 Save up to 60% in comparison to the single prices of paper and software.

Nik Software, tools voor fotografen.

& Tecco GmbH | Buchholzstraße 79 | 51469 Bergisch Gladbach | Germany Telefon: +49 (0) 22 02 - 29 24 - 0 | Fax: +49 (0) 22 02 - 29 24 - 99 contact@tecco.de | www.tecco-photo.de

Nik software Color Efex Pro 3.0 filters zijn wereldwijd de meest gegeerde filters voor digitale fotografie. Ze worden door heel veel fotografen op een hoog professioneel niveau gebruikt. De Complete Edition en zelfs de Standard Edition biedt u ontelbare mogelijkheden om uw foto in een mum van tijd te transformeren. De gepatenteerde U-point technologie biedt u de mogelijkheid om verbeteringen aan te brengen zonder gebruik te maken van de ingewikkelde maskers, layers of selecties. U heeft de controle over licht, kleur en toon en brengt in uw beelden unieke, professionele verbeteringen aan. Met de 52 filters en

Viveza 2 Viveza 2 geeft een nieuwe tijdsparende dimensie aan het opmaken van uw beelden. Het is de krachtigste tool om via de U Pointtechnologie, snel en selectief, kleur en licht te controleren in uw foto. Dankzij Viveza 2 bespaart u veel tijd in de opmaak van uw foto’s, waardoor u meer tijd kan spenderen met uw kerntaak: fotograferen. Dit zal voor altijd de manier van opmaken veranderen.

HDR Efex Pro HDR Efex Pro is de nieuwe standaard voor het maken van realistische tot artistieke HDR beelden van uiterst hoge kwaliteit. Het heeft

Ontdek dankzij Silver Efex Pro 2 de schoonheid van zwart-wit fotografie. Silver Efex Pro 2 biedt een krachtige set van eigenschappen die zowel professionelen als hobbyisten die met heimwee aan de donkere kamer terugdenken, zal bekoren. Het start met tientallen visuele presets waarbij u onmiddellijk het effect ziet. Wanneer u een stap verder gaat, kunt u de helderheid, structuur, saturatie, film types en nog veel meer, aanpassen. Voor het selectief en precies aanbrengen van wijzigingen, wordt opnieuw gebruikt gemaakt van de U-point technologie. Om uw foto volledig af te werken, is er een keuze tussen verschillende foto randen. Kortom, met Silver Efex Pro 2, kunt u heel snel en op een gebruiksvriendelijke manier uw zwart/wit foto’s nog beter gaan bewerken dan vroeger in de donkere kamer!

Sharpener Pro 3.0 Sharpener Pro 3.0 is de modernste, performantste en meest complete software, voor het opscherpen van uw beelden. Het laat u toe met exacte precisie het beeld aan te passen, waar en hoeveel u wenst. Het is de laatste stap in het proces dat er voor zorgt dat het digitaal printen de kwaliteit evenaart die men haalde in de conventionele donkere kamer.

7


8

digitale fotografie

digitale fotografie

Epsons grootse kleine printer.

Gmund, hoog kwaliteitspapier sinds 1829.

Met de Epson Stylus Pro 4900 heeft Epson inderdaad een grootse kleine printer op de markt gebracht. Er zijn vele aspecten die deze grootsheid verklaren en ik deel er graag enkele met u.

Online Supplies neemt Gmund op in papieraanbod. Product Specialist Digitale Output & Supplies Jürgen Verheye

Product Specialist Digitale Output & Supplies Jürgen Verheye

Nieuwe koppentechnologie Epson maakt voor de Stylus Pro 4900 gebruik van de nieuwste piézo printtechnologie. In vergelijking met eerdere Epson printkoppen print men met deze nieuwe kop sneller en accurater. Er wordt heel wat snelheid gewonnen door de verdubbeling van het aantal nozzles of spuitmondjes. De nieuwe printkop heeft over dezelfde afstand 360 nozzles tegenover 180 nozzles voor de vroegere types. Gemiddeld genomen printen we ook effectief tweemaal sneller dan vroeger. De MicroPiézo TFP tienkanaals printkop print het volledige arsenaal aan kleuren die de printer ondersteunt. Slechts één printkop voor tien kleuren. Om dit te verwezenlijken was er nood aan een verkleining van de printkoparchitectuur. Om alle kanaaltjes (10 x 360= 3600 inktkanaaltjes) in een printkop van slechts 1 inch of 2,54cm breed te krijgen heeft Epson een nieuw piézokristal ontwikkeld. Een piézokristal zet uit onder invloed van elektriciteit of kan zelf electriciteit opwekken onder druk, een eenvoudig voorbeeld is de electrische aansteker. Dit nieuwe piézokristal is 400 keer dunner dan de kristallen in de vorige generatie printkoppen. De buiging onder invloed van electriciteit zorgt voor de stuwing van de inkt in de printkop naar buiten. Om een zo groot mogelijke controle te hebben over de vorm van de afgevuurde inktdruppel gebruikt Epson een techniek onder de noemer meniscuscontrole, een techniek die men best vergelijkt met het klappen van een zweep. Net zoals bij een zweep wordt de inkt in de printkop eerst achterwaarts bewogen om daarna voorwaarts gestuwd te worden. Om de inktdruppel volledig los te maken van de

printkop wordt een laatste trekbeweging gebruikt. Dit zorgt telkens weer voor een perfecte ronde druppel die exact daar valt waar gevraagd. Door meerdere snelle impulsen aan ditzelfde kristal mee te geven kan men ook variëren in de grootte van de afgevuurde druppels. Dit zorgt voor fijnere druppels in lichte partijen en grotere druppels waar donkere partijen gevraagd worden. Dit alles zorgt ook voor een zo economisch mogelijk printresultaat.

Automatisch wisselen tussen photo en matte black Net zoals bij zijn grotere broers is er op de Epson Stylus Pro 4900 een zeer efficiënte en economische schakeling tussen de verschillende zwarte inkten. Waar men vroeger de cartridges moest wisselen en een uitgebreide cleaning moest uitvoeren, kiest men nu in drie klikken op het duidelijke display voor het wisselen van de inkt.

Maximum drie minuten later kunt u met de nieuw gekozen inkt aan de slag.

11-kleuren Ultrachrome HDR ink Bouwend op de successen uit het verleden heeft men bij de Epson Stylus Pro 4900 ervoor gekozen om de kleuren oranje en groen toe te voegen. Hierdoor wordt de printer ideaal voor gebruik als contract proofer of high-end photoprinter. De toevoeging van deze kleuren zorgen voor een betere evenaring van Pantone kleuren alsook een verbetering in huidtinten voor het fotografische werk. Dit maakt de Epson de meest veelzijdig inzetbare printer op de markt. De printer is uitgerust met elf inktcartridges van 200ml die zorgen voor een langere operationele duur.

Alle wegen leiden naar de printkop Vier manieren om uw papiersoorten optimaal door de printer te transporteren.

Onderaan vind u een lade die tot 250 vellen papier kan bevatten en van waaruit u geautomatiseerd kunt printen. Deze lade kunt u gebruiken voor de lichtere materiaalsoorten. Voor de dikkere en zwaardere materialen vindt u net boven de lade een tweede lade die u de mogelijkheid geeft printmaterialen tot 1,5mm door te voeren. Voor materialen tot 0,8mm dikte kunt u eveneens gebruik maken van de toploader waarin u meerdere vellen kunt laden. Last but not least is er de mogelijkheid om te printen op rolmaterialen. Laden van de rollen kon niet makkelijker gemaakt worden en het printen op rol is ideaal voor het all-round borderless printen. Wanneer u terugschakelt naar vellen papier blijft de rol voor later gebruik meteen beschikbaar. Deze wordt immers vastgehouden op een locatie die terugschakelen zonder interventie mogelijk maakt. Een functie die vaak vergeten wordt is de aanduiding van de resterende lengte op een rol. Met een eenvoudige instelling kan de printer bij het uitladen van rolmaterialen een barcode voorzien met daarop het type papier en de resterende lengte. Bij terugladen wordt deze barcode automatisch ingelezen en de correcte resterende lengte op het display getoond. Geen verloren jobs meer door prints die net niet meer op de rol raken.

Samengevat De Epson Stylus Pro 4900 is een grootse printer die inzetbaar is voor zowel de proofing als fotografische markt. Hierbij staan gebruiksgemak, accuraat printen en kwaliteit voorop.

De Gmund productlijnen bieden een oplossing aan ieder die zoekt naar papier voor exclusieve verpakkingen, brochures, uitnodigingen, menukaarten, huwelijksalbums, gepersonaliseerde mailings, certificaten en zoveel meer. Deze papiersoorten worden ingezet voor prestigieuze evenementen. De kwaliteit ervan wordt onder andere gesmaakt door het filmfestival van Cannes (VIP invitaties), Westwood Candels, Tui Cruises, … Met de Gmund Digital lijn is dit nu ook mogelijk voor een digitaal productieproces. Enkele specificaties: - inzetbaar voor de meest voorkomende digitale technieken - goedgekeurd voor gebruik op alle standard printsystemen (XEROX, Canon, OCE) en gecertificeerd voor HP indigo - van wit tot donkere kleurschakeringen - twee types: white en chamois met een mat oppervlakte, voelt aan als handgemaakt papier - digital Embossed: vijf interesante en stijlvolle designs - chloorvrije cellulose - resistent tegen vervagen en PH neutraal - FSC gecertificeerd

het bedrijf leidt sinds 1904, hebben deze traditie niet alleen voortgezet maar verder ontwikkeld om aan de noden van vandaag te voldoen.

Gmund: fine paper from Gmund am Tegernsee.

Technologie ter bescherming van het milieu

Aan deze belofte houdt Gmund zich al bijna 180 jaar vast voor al hun producten. De basis voor het zelfvertrouwen in hun expertise en in de esthetische kracht van hun papieren is een actief ondernemende filosofie die zich uit in elk detail van de Gmund Büttenpapierfabrik.

Gmund ijvert voor het behoud van hun idyllische locatie in de Mangfall vallei. Hiervoor stelt men alles in het werk om de gebruikte technologieën en productieprocessen zo milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Gmund is dan ook de trotse bezitter van de enige ozon waterzuiveringsinstallatie ter wereld, die hen helpt om tijdens de papierproductie tot 30% water te besparen. Voor meer informatie over de Gmund Digital produktlijn kan u met al uw vragen terecht bij uw Online Supplies vertegenwoordiger.

Traditie en Toekomst De oprichter van het bedrijf, Johann Nepomuk Haas, was de eerste om zich toe te leggen op de productie van het fijnste handgemaakt papier naar specifieke kwaliteitsstandaarden. De Kohler familie, die

Expertise en vakmanschap Niettegenstaande de productie in grote mate op moderne apparatuur wordt uitgevoerd, ligt de basis voor het produceren van het Gmund kwaliteitspapier in technisch meesterschap. De meer dan 100 arbeiders bij Gmund zijn ervaren specialisten in hun vakgebied en trots op het gedeelde success.

Kwaliteitsmaterialen Gmund hanteert de hoogste standaarden bij hun keuze van materialen die wereldwijd worden verkregen. Voor hun productie gebruikt men enkel exclusief geslecteerde “raw materials” gekenmerkt door de hoogste zuiverheid en stabiliteit. Deze omvatten chloorvrij gebleekte pulpen of natuurlijke katoenen doeken. Kleurstoffen en pigmenten dienen zo lichtecht mogelijk te zijn en van nature vrij van zware metalen. De hoge kwaliteitseisen voor de mineralen en vulstoffen zijn verdere vereisten voor de zuurvrije, non-aging kwaliteit van hun papier.

9


10

digitale fotografie

digitale fotografie

Online Supplies, uw specialist in media. Online Supplies is reeds enkele jaren dé specialist in media voor verschillende merken zoals Tecco, Hahnemühle, Innova, Epson, … alsook voor de inkten van de verschillende merken zoals Epson, Canon en HP. Hieronder zullen we enkele belangrijke details bespreken over de verschillende papiersoorten van onze twee topmerken: Tecco en Hahnemühle Account Manager Online Supplies Gregory Williams

Tecco, Living Paper getest en goedgekeurd! Sinds Tecco de trend heeft gezet in de proofing papers in 1997, heeft deze media specialist een sterke reputatie neergezet in Fine Art media. Ze zijn oplossingsgericht en een zeer betrouwbare partner voor de fotografen voor héél Europa. Dat is dan ook de reden dat steeds meer fotografen, fotografische bedrijven en artiesten voor de Tecco Baryt en Fine art papers kiezen (conform met de ISO normen voor galerijen en musea). Eén van de grootste troeven van Tecco is dat ze zéér flexibel zijn in hun productie. Denk hierbij aan de FineArt Rag PFR310 dat Tecco op special formaat (1m op 1m) heeft laten maken voor een productiebedrijf dat dit voor een tentoonstelling nodig had.

Baryt De fotograaf of artiest heeft bij Tecco de keuze uit drie soorten Baryt papier. Tecco BT270 heeft een glad zijdeachtig oppervlak en heeft de lichtste grammage van het gamma. De BTI290 heeft een ivoorachtige kleur en is ideaal voor warmachtige zwart-wit prints. Als laatste hebben we de BTG300, deze heeft een glanzende oppervlakte die voor hoge contrasten zorgt.

Katoen fotopapieren De Tecco katoen fotopapieren hebben een fluweelzacht gevoel en zorgen voor verbazingwekkende prints met matte inkten. Dit Fine Art gamma heeft reeds vier

onbetwistbare referentie voor galerijen, professionelen en musea. Vele prijzen (TIPA, BIPP en American Photo) bevestigen de uitzonderlijke kwaliteit voor zowel fotografische afdrukken, reproducties van kunstwerken als digitale werken.

Inzet voor het milieu Vandaag de dag is Hahnemühle één van de papierfabrikanten ter wereld die de meest geavanceerde is in termen van totale milieuaanpak van haar productie. Alle Hahnemühle papieren zijn hoofdzakelijk gemaakt uit katoenvezels met de traditionele productietechnieken, die ook uitsluitend hernieuwbare energiebronnen gebruiken.

Welk papier bieden ze aan? Hahnemühle Fine Art papiersoorten kunnen onderverdeeld worden in 4 categorieën: glanzende papieren, matte papieren met structuur , gladde matte papieren en canvassen. verschillende soorten. De Duo Fine Art Rag, PFR200, is een dubbelzijdig papier dat de ideale media is voor het maken van foto albums. Met zijn natuurlijk wit en glad oppervlak is de PFR310 een bijzondere papiersoort dat veel wordt gebruikt voor reproducties. De PFR450 heeft dezelfde kwaliteiten als de PFR310 maar dan met een uitzonderlijke grammage van 450gr. Tecco, met zijn Tecco Photo Book, heeft een zeer sterke reputatie in het maken van fotoalbums. Zo kan men de albums op verschillende wijzen personaliseren. Men kan de cover uit verschillende kleuren kiezen alsook uit drie verschillende formaten zoals A4, A3 en A3+. Afgelopen jaar liet Tecco enkele papieren testen door het Wilhelm Imaging Research (=WIR). Dit instituut onderzoekt de papiersoorten op duurzaamheid. Met fierheid heeft Tecco de volgende vijf papiersoorten gecertifieerd: PL285, BT270, BTG300; PFR200DUO, PFR295.

Hahnemühle, een uniek gamma, opgebouwd door traditie en innovatie Hahnemühle heeft juist zijn 425 jarig bestaan gevierd, wat het één van de oudste papierfabrikanten gericht op Fine Art

papieren ter wereld maakt. Hoewel deze ervaring op zich al een enorme troef is, wil Hahnemühle blijven innoveren. Momenteel past Hahnemühle al hun papieren voor schone kunsten aan naar Digitaal Fine Art en is hierdoor absoluut de voorloper van het digitaal printen! Tot nu toe is Hahnemühle de wereldleider van de Fine Art papiersoorten met een uniek gamma van papieren en canvassen op highend gebied. Het volledige gamma bestaat uit 22 papiersoorten en canvassen die de hoge verwachtingen van de artiesten of fotografen beantwoorden. Het volledige gamma van Hahnemühle beantwoordt de strikte vereisten van duurzaamheid volgens de ISO 9706. Al deze papieren worden op regelmatige basis getest door de onafhankelijk instituten zoals het Wilhelm Imaging Research (=WIR) en het Laboratoire National de métrologie et d’essais. (=LNE). Ook staan alle prints die geprint worden met Hahnemühle papier met gepigmenteerde inkten, garant voor meer dan 200 jaar bestaan.

Thuis in musea! Als wereldleider van de Digitale Fine Art papiersoorten, is Hahnemühle de

Glanzende papieren Photo Rag Pearl (320gm2) heeft een glad en homogeen oppervlakte met een unieke Pearl coating. Het is met name geschikt voor foto’s en reproducties van kunstwerken met warme en grijze tinten. Photo Rag Satin (310g/m2) geeft een satijnen glans weer aan de geprinte foto’s, de onbedrukte gebieden blijven mat. FineArt Pearl (285g/m2) maakt indruk met zijn extreme witheid die voor contrasten en een levendige beelddiepte zorgt bij foto’s in zwart-wit of in kleur. Photo Rag Baryta (315g/m2) is een synergie van hoogstaand katoenpapier en van een klassieke baryt kaart. De fijne, glanzende oppervlakte zorgt voor expressieve portretten. FineArt Baryta (325g/m2) is een papier die de standaarden overtreft op het gebied van kleurendensiteit. Maar ook in de verschillende grijstonen geeft deze papiersoort een uitstekende kwaliteit. De jongste telg is Baryta FB (350g/m2). Dit is een special ontworpen baryt papier voor de gepassioneerde fotograaf. Door zijn witheid maar ook door zijn gladde en glanzende textuur komen deze kenmerken overeen met het traditionele baryt papier van vroeger.

Matte papieren met structuur William Turner (190g/m2 en 320g/m2) heeft een aquarel textuur en roept daardoor zowel bij aanraking als op zicht een handgeschept papier op. William Turner is ideaal voor traditionele reproducties van kunstwerken alsook voor fotografische kunstwerken door zijn aquarel “look and feel”. Albrecht Dürer (210g/m2) heeft ook een aquarel textuur, maar is nog op traditionele manier geproduceerd op ronde vormen. Dankzij deze ronde vormen kan men meer uitgesproken details uit de foto krijgen. Torchon (285g/m2) is een papier met uitgesproken korrel. Dit extra-wit papier kan zo de tijdloze schoonheid en de driedimentionaliteit van een kunstwerk weergaloos weergeven. Museum Etching (350g/ m2) gebruikt de uitmuntende textuur van een traditioneel papier voor een diepdruk en de witte natuurlijke tint zorgt voor de ideale ondersteuning van afbeeldingen met fijne schakeringen of grijze tinten. German Etching (310g/m2) is een dikker papier, oorspronkelijk ontwikkeld voor diepdruk en heeft een fluweelachtige en fijne coating. German Etching is wereldwijd één van de meest verkozen ondersteuningen voor de kunst en de fotografie. Sugar Cane (300g/m2) wordt uitsluitend geproduceerd uit eco-energie. Het papier, Sugar Cane, is voor 75% gemaakt uit vezels van suikerriet wat er een perfect ecologisch product van maakt en 25% van katoenvezels afkomstig van de recyclage van het papier Hahnemühle. Het eindproduct hiervan is een Fineart papier met een warme tint.

Mat en Glad papier Photo Rag (188g/m2 en 308g/m2 en 500g/m2) is het meest geliefde papier van fotografen om reproducties van kunstwerken met grote beelddiepte te maken. De aanraking en de zéér fijne coating en soepele structuur van Photo Rag passen zich opmerkelijk goed aan voor zwart-wit en kleurenfoto’s. Photo Rag Ultra Smooth (305g/m2) heeft een zéér gladde oppervlakte die vooral de belangstelling wekt van gebruikers die de kwaliteit van afdruk van Photo Rag willen verenigen met een fijnere structuur en een

schitterende witheid. Photo Rag Bright White (310g/m2) is de eerste keuze van al de gebruikers die houden van bijzonder wit, katoenen papier. Contrastvolle onderwerpen komen uitzonderlijk goed uit op Photo Rag Bright White. Photo Rag Duo (276g/m2) laat een rectoverso weergave toe op de kwaliteit van Photo Rag, een papier dat bijzonder gewaardeerd wordt door de fotografen. Zo is het ook een uitstekend aangepast voor portfolio’s en fotoalbums. Bamboo (290g/m2) is het eerste papier ter wereld dat gemaakt is uit bamboovezels en bestemd is voor digitale afdruk. Bamboo werkt mee aan milieubescherming door de gebruikte middelen voor de fabricatie te beperken. Het is bijzonder geschikt voor de monochrome en polychrome weergave met warme tinten die de sensualiteit van het onderwerp benadrukt.

Canvas Leonardo Canvas (390g/m2) is door zijn korrelfijnheid en zijn soepelheid uiterst geschikt voor de fotografie. Door zijn hoge glans is het water- en wrijvingsbestendig. Het is reeds gevernist waardoor deze afwerking overbodig is. Monet Canvas (410g/m2) is een dik katoenen canvas met een fijne structuur. Zijn neutrale witte kleur is uiterst geschikt voor artistieke reproducties en fotografische werken. Canvas Artist (340g/m2) bezit een canvas structuur dat zicht- en tastbaar is. Het staat borg voor uitzonderlijke schakeringen die verwijzen naar een 3D-effect. Goya Canvas (340g/m2) Goya Canvas komt overeen met de Canvas Satin 340 van vroeger. Zijn structuur geeft aan de reproducties van kunstwerken en van weergave van foto’s, de kenmerkende glans van schilderijen. De satijnen coating geeft een zijde achtige matte glans weer. Daguerre Canvas (400g/m2) heeft een zeer fijne canvasstructuur. Daguerre Canvas is uiterst geschikt voor het weergeven van kunstfoto’s. Door zijn zeer hoge witheidsgraad bekomt men heldere, zuivere kleuren en zeer contrastvolle zwart-wit foto’s.

11


12

digitale fotografie

Totale controle over uw prints met Shiraz Focus. Shiraz Focus is de ideale rip voor professionele fotografen die correct, snel en met een minimuum aan tijdverlies willen printen op grootformaatprinters. Product Specialist Digitale Output & Supplies Jürgen Verheye Het gebruiksgemak en intuitieve interface maken van deze software de ideale oplossing voor zowel onervaren als professionele gebruikers. De software is platformonafhankelijk, wat betekent dat u de software op uw favoriete besturingssysteem kunt gebruiken. Shiraz laat een volledige controle en optimalisatie van uw productie toe. De geavanceerde eigenschappen van Photo Pack Design, wachtrijen, nesting, en ICC kleurbeheer zorgen voor een complete fotoprint oplossing. De software wordt constant up-to-date gehouden zodat u, als gebruiker, steeds over de laatste drivers en mediaprofielen beschikt voor professionele printers zoals Epson en HP. Wanneer u klaar bent met de opmaak van uw ontwerpen stelt zich de vraag hoe u deze het best vertaalt naar geprinte resultaten. Een

vraag die makkelijk op te lossen is wanneer u gebruik maakt van de Shiraz Focus software. De twee kernfuncties, design (layout) en printproductie zijn namelijk naadloos in de software geïntegreerd. Het Photopack design en layout aspect voorziet in alle functies om op een logische en duidelijke wijze tot een productieklaar ontwerp te komen. De gebruiker kan via drag en drop de geselecteerde afbeelding in het geselecteerde Photopack (lay-out template) slepen. De afbeelding wordt automatisch aangepast aan de grootte van uw template maar kan ook eenvoudig vergroot, geroteerd of gespiegeld worden. In een volgende stap wordt het materiaal samen met de gewenste resolutie geselecteerd en kunnen we de printopdracht of job naar de printerwachtrij sturen voor output.

De naar de wachtrij gestuurde printopdrachten worden één na één in de queue geplaatst. Meerdere jobs die op hetzelfde materiaal geprint worden kunnen heel makkelijk genest worden. De geavanceerde nesting functie zorgt ervoor dat afbeeldingen zo economisch mogelijk op het substraat gerangschikt worden. Indien men dit wenst kunt u zelfs nesten in horizontale of verticale richting. Dit zorgt ervoor dat een schikking wordt berekend die toelaat om makkelijker af te werken. Na het printen worden uw opdrachten in een archief geplaatst van waaruit u eerder geprinte jobs met één klik terug kunt oproepen. Dit laat snel herprinten van jobs toe zonder u zorgen te moeten maken of alle instellingen nog wel met de originele opdracht overeenkomen.

CAN‘T FIND THE RIGHT SIZE? Try us!

From 10 x 15cm to A1 – Tecco:Photo paper offer every size you could need. Whether it’s postcard, Portrait Studio or poster format, plus all the standard sizes. Our Tecco:Photo range offers a unique range in every size you could ever want. Free ICC RGB profile downloads at www.tecco-photo.com.

Tecco GmbH | Buchholzstraße 79 | 51469 Bergisch Gladbach | Germany Telefon: +49 (0) 22 02 - 29 24 - 0 | Fax: +49 (0) 22 02 - 29 24 - 99 contact@tecco.de | www.tecco-photo.de


14

desktop publishing

desktop publishing

Gebruik van ICC profielen in Adobe Photoshop CS5. Wanneer u een job als grafisch vormgever uitvoert, is het natuurlijk belangrijk dat u enkele basisvaardigheden in huis hebt zoals: creativiteit en stressbestendigheid maar u moet vooral ook de nodige technische kennis hebben, bijvoorbeeld over color managment. Het is vooral dit laatste dat veel mensen onzeker maakt.

bij…” (ask when…) aan. Deze laatste zorgen ervoor dat bij conflicten Photoshop de gebruiker de keuze laat hoe kleuren moeten worden omgezet. Klik om te eindigen op “save” en geef een beschrijving van deze voorinstelling. Vervolgens slaat Photoshop deze voorinstelling op als een .CSF bestand (color settings file) op de harde schijf.

Stap 3. Nu onze programma’s

Training & Application Specialist Bart Van de Wiele Over color management bestaat er een overvloed aan informatie, maar wordt door weinig mensen echt 100% begrepen. Het komt allemaal neer op de basisvraag: “waarom ziet mijn ontwerp er in druk anders uit dan op mijn scherm?”. Het antwoord zit verborgen in een waslijst instellingen en het opstellen van een goed “color management beleid”. Aangezien Photoshop een belangrijke schakel is van het color management proces bij DTP-werk is het zeker de moeite waard hier even bij stil te staan.

“Don’t show again”. Het is belangrijk om weten dat u als vormgever de basis moet leggen van een goed color management beleid. U moet ervoor zorgen dat hetgeen u op het scherm ziet ook wel degelijk accuraat is. Hiervoor moet u enkele voorzorgsmaatregelen nemen zoals het kalibreren van de monitor en input toestellen (zoals scanners en camera’s). Op deze manier ziet u alvast juiste kleuren op het scherm en wordt een kleurzweem (dus bedrog als het ware) vermeden. Vervolgens wordt Photoshop gebruikt om een voorinstelling te maken van kleurprofielen en kleuromzettingen. Deze voorinstelling wordt vervolgens hergebruikt in alle andere Adobe Print applicaties om te zorgen voor een uniforme manier van werken. Hou er rekening mee dat ondanks deze voorinstellingen het succes van color management mede wordt bepaald door de input van de gebruiker zelf. De gebruiker moet een goed beeld hebben van het color management proces en moet goed begrijpen wat er zal gebeuren met zijn kleuren eens

Photoshop lastige vragen begint te stellen. In dat opzicht was de “don’t show again”-knop in Photoshop nog nooit zo populair.

Soorten profielen Een ICC-profiel kan het best omschreven worden als een soort samenvatting van de karakteristieken van een toestel (zoals printer, pers, monitor, enz.). Hierin staan verschillende eigenschappen beschreven: de grootte van het kleurgamma, het maximaal inktdebiet, punttoename %, UCR-GCR, enz. Het is dus belangrijk de juiste profielen te gebruiken in Photoshop om voorspelbare kleuren te kunnen garanderen in druk. In Photoshop is het belangrijk om het verschil goed te kennen tussen profielen in de werkruimte (working space) en profielen die als uitvoer worden gebruikt. Deze laatste profielen kunnen bij afbeeldingen ingesloten zijn (embedded) of ontbreken (untagged). Het color management-beleid in Photoshop bepaalt hoe de omrekening zal gebeuren tussen deze profielen. De rest van dit artikel zal de nodige belangrijke stappen beschrijven om een goede basis kleuromzetting te maken.

Stap 1. Eerst en vooral moet u de standaard instellingen van Photoshop aanpassen, aangezien er een grote kans is dat deze nog op Amerikaanse instellingen staan (vooral wanneer Photoshop in het Engels is geïnstalleerd). Open in Photoshop de kleurinstellingen (color settings) via het menu edit /color settings (bewerken / kleurinstellingen). Hier wordt bepaald met welke profielen gewerkt wordt voor de verschillende kleurmodi (RGB-CMYK-

volgende melding van Photoshop al een stuk beter wanneer we afbeeldingen openen:

grijswaarden-spotkleuren). Deze profielen worden dan ook de standaardkeuze bij het maken van nieuwe bestanden in Photoshop en worden ook als werkprofielen gebruikt om kleuren te visualiseren indien we een beeld openen zonder ingesloten profiel. In het geval van het RGB profiel is het een goede keuze om een RGB profiel te kiezen met een groot kleurgamma zoals Adobe RGB (1998). Voor CMYK is het belangrijk het juiste profiel te kiezen dat zal worden gebruikt als uitvoer, met andere woorden: u moet reeds weten naar welk uitvoertoestel u wenst te gaan. Gelukkig zijn er enkele standaarden waar u op kunt terugvallen indien het profiel onbekend lijkt te zijn. Maar wees niet te snel, informeer uzelf goed bij de drukkerij of het servicebureau wanneer u aan een job start die bij hen wordt gedrukt. Het is niet ongewoon dat deze zelf profielen hebben laten ontwikkelen om de beste kleurreproductie te garanderen. U kunt ook steeds terugvallen op standaarden die te downloaden zijn via de www.medibelplus.be of www.eci.org websites. De huidige standaarden schrijven ISO Coated v2 (ECI) voor (waar ook de FOGRA 27 en 39 op zijn gebaseerd) als profiel voor offset drukwerk, ISO Newspaper 26v4 voor krantendruk en ISO Coated v2 300 (ECI) voor magazines. Dit profiel wordt vervolgens gebruikt bij de CMYK-optie in de Photoshop kleurinstellingen. Kies verder onderaan in het vakje ‘”beleid voor kleurbeheer” (color management policies) voor de “ingesloten profielen behouden” (preserve embedded profiles) en vink daaronder de drie opties “vragen

gesynchroniseerd zijn is het belangrijk te begrijpen welke beslissingen we als gebruiker nog moeten maken indien er conflicten optreden met profielen. Er zijn twee procedures die u daarom goed moet begrijpen en niet met elkaar mag verwarren: “convert to profile” en “assign profile”. Beiden zijn terug te vinden in het “edit” menu.

Stap 2. Nu we onze eigen instellingen hebben gemaakt is het belangrijk deze te delen met de andere Adobe applicaties zoals Illustrator, Acrobat en InDesign. Het zou teveel werk zijn om deze instellingen elke keer opnieuw in te stellen in deze programma’s. Daarom gaan we de gemaakte .CSF van Photoshop hergebruiken in deze andere programma’s. En dat doen we met Adobe Bridge. Bridge is niet enkel handig om afbeeldingen te verkennen en te visualiseren, het is ook voor color management de perfecte overbrugging naar de andere programma’s uit de Creative Suite. Open Adobe Bridge en klik op edit / Creative Suite color settings. U krijgt een lijst te zien met alle vooropgeslagen .CSF bestanden op de harde schijf (waaronder ook die instellingen die u net hebt aangemaakt). Klik de juiste instellingen aan uit de lijst en klik vervolgens op “apply” om deze naar de andere programma’s te brengen.

Convert to profile is mogelijk van en naar elke andere kleurmodus en zal altijd kleurwaarden herberekenen. Zelfs wanneer we van RGB naar RGB gaan of CMYK naar CMYK (bijv. van een Amerikaanse pers naar een Europese pers). Het neemt de huidige visualisatie van de afbeelding in Photoshop en probeert deze zo goed mogelijk te benaderen in de nieuwe gekozen kleurruimte door kleurwaarden bij te stellen. Het herberekenen van kleurwaarden is het aanpassen van de inktmenging omdat andere persen kleuren nu eenmaal anders drukken. Kies eventueel ook deze optie om van kleurmodus te veranderen (zoals van RGB naar CMYK). Assign profile: is enkel mogelijk in dezelfde kleurruimte. Dit zal de huidige kleurwaarden op het scherm omzetten naar een simulatie van het gekozen profiel, zodat u ziet hoe het er zal uitzien wanneer u met dit profiel print. Dit zorgt voor een grote verandering op het scherm zonder dat de kleurwaarden veranderen. Dit is als het ware vertellen aan Photoshop dat u de huidige kleurwaarden wenst te drukken op een ander toestel, waarna Photoshop ons simuleert hoe die kleuren er gaan uitzien op dat ander toestel. Op deze manier begrijpen we ook

Use the embedded profile zal de afbeelding tonen met het ingesloten profiel. Zo ziet u het beeld zoals de fotograaf het zag, maar verschilt het profiel met uw werkprofiel. U moet dus nadien nog ‘convert to profile’ uitvoeren om de huidige visualisatie te bekomen in uw werkprofiel. Convert document’s colors to the working space zal het beeld met een convert profile omzetten zonder het originele eerst te tonen. Discard the embedded profile zal het ingesloten profiel verwijderen en het beeld visualiseren met uw eigen werkprofiel (aangezien het beeld zelf geen profiel meer heeft). Nadien moet u nog ‘assign profile’ uitvoeren om het beeld het juiste profiel te geven. Met deze keuzes kunt u Photoshop perfect vertellen wat de prioriteit van een bepaalde job is: de inktpercentages behouden of de huidige visualisatie behouden. Voor het verder opslaan van afbeeldingen is het aangeraden om de “embed profile” optie te kiezen om het profiel mee te bewaren in het bestand. Op deze manier reist deze informatie mee indien deze afbeeldingen worden doorgegeven aan collega’s of andere organisaties. Hou er wel rekening mee dat color management een zeer complex gegeven is en de uitleg in dit artikel geen volwaardige workflow beschrijft. Er is nog verdere kennis uit Photoshop, Illustrator, InDesign en PDF nodig om de color management workflow te vervolledigen. Aarzel niet Online Grafics te contacteren om deze vaardigheden te leren en zo zelf in staat te zijn een volwaardige workflow op te stellen en te beheersen. Tenslotte is kleur één van de belangrijkste zaken bij het opmaken en verdient dit aspect meer dan ooit de nodige aandacht.

15


16

desktop publishing

desktop publishing

EIZO beeldschermen voor DTP.

De kracht van 3D.

Een goede en betrouwbare schermvisualisatie is de basis om de job van DTP’er uit te voeren en de kwaliteit van projecten hoog te houden. Hierbij zijn we al snel tevreden met onze Apple Cinema Display of iMac beeldscherm. Maar soms zijn we toch op zoek naar iets extra en kunnen we ook voor een beeldscherm een specialist ter zake in huis halen.

De kracht van 3D wordt dankzij de verschillende Strata-oplossingen geïntegreerd binnen uw professioneel design, illustraties en multi-media. Verleg uw creatieve grenzen dankzij 3D en geef uw ontwerpen een fotorealistische look!

Training & Application Specialist Bart Van de Wiele

Mag het ietsje meer zijn? Over specialisten gesproken, EIZO is er zo eentje. De beeldschermen staan als één van de hoogste aangeschreven in de grafische markt en blijven kwaliteit leveren. Het gamma van producten wordt opgedeeld over verschillende sectoren gaande van algemene beeldschermen voor zakelijk gebruik, tot beeldschermen specifiek voor medische doeleinden, gamers, en jawel, de grafische sector. Voor de grafische sector denken we bijvoorbeeld aan de FlexScan SX modellen en ook aan de ColorGraphic reeks. De beide reeksen zijn beschikbaar van een 22” model tot een 30” model en voelen zich het meest comfortabel bij een resolutie van 2560 x 1600 pixels wat zorgt voor een extreme scherpte bij teksten en lijnwerk. Bovendien zorgt het 900:1 contrast van de FlexScan SX voor een zeer diep zwart en een 270 cd/m2 voor een mooie helderheid in het beeldscherm. Dit zorgt ervoor dat het contrast in afbeeldingen beklemtoond wordt en bijdraagt tot een getrouwe visualisatie van kleuren. Bovendien genieten de EIZO schermen ook van een brede kijkhoek waardoor het niet uitmaakt of je recht voor het scherm zit of langs de zijkant met iemand meekijkt. De gelijkheid van kleuren en kleurovergang blijft hetzelfde, zelfs bij een andere kijkhoek. Het zijn vooral deze laatste eigenschappen die deze beeldschermen altijd een stuk betrouwbaarder maken dan andere spelers op de markt en dan vooral bij de 30” versies. Het is namelijk niet makkelijk

om in de uithoeken van het beeldscherm dezelfde intensiteit licht naar buiten te sturen. Dit systeem wordt bij EIZO aangepakt door de “digital uniformity equalizer (DUE)”. Dit is een chip in het beeldscherm die ervoor zorgt dat de helderheid real-time gebalanceerd blijft tijdens het werken met het beeldscherm. Uiteraard is het beschikbare kleurgamma ook van belang. EIZO beeldschermen gebruiken een zogenaamde 10-bit LUT (look-up-table) in plaats van een “klassieke” 8-bit bij andere LCD beeldschermen wat zorgt voor preciezere kleuren. Ook kan de kleurtemperatuur worden aangepast per 500° Kelvin gaande van 4000° tot 10.000° en kan het kleurgamma worden bijgesteld van 1,4 tot 3, 0 met stappen van 0,2. Schaduwen en helderheid worden berekend met een 14bit systeem (wat overeenkomt met 1/16.000). Dit zorgt ervoor dat schaduwen meer grijstrappen hebben waardoor er minder zwarte toonwaarden dichtlopen tot één enkele tint. En dat afbeeldingen van hoge kwaliteit (zoals 16bit/ kanaal afbeeldingen) en RAW afbeeldingen in de hoogst mogelijke kwaliteit worden gevisualiseerd.

Goedgekeurd voor/door de grafische sector. De eerder vernoemde FlexScan SX en ColorGraphic reeks (zoals de CG303W) bieden een uitstekende werkomgeving om DTP werk te verrichten. Zo kan de

ColorGraphic reeks tot 98% van het AdobeRGB kleurspectrum visualiseren en maar liefst 100% van het sRGB profiel. Dit laatste maakt dit beeldscherm dus ook geschikt om te werken voor online of motion graphics. Voor printdoeleinden kan dit beeldscherm maar liefst 99% visualiseren van het ISO Coated v2 CMYK profiel. Met andere woorden het is zo goed als perfect mogelijk om de gehele uitvoer van drukwerk te simuleren op het beeldscherm. Uiteraard moet hiervoor het beeldscherm gekalibreerd zijn, wat ook mogelijk is met al deze modellen. De ingesloten ColorNavigator software werkt perfect met standaard hardware zoals de X-Rite’s Eye-One. Opvallend voor de beeldschermen van EIZO is dat deze zelfs na enkele uurtjes werk erg rustig voor de ogen blijven. Dit komt omdat de kleurvisualisatie en helderheid stabiel wordt gehouden door de speciaal ontworpen grafische chips in het beeldscherm. Praktisch gezien kan de gebruiker makkelijk starten met een zeer betaalbaar FlexScan SX model (trouwens winnaar van de “Advanced Photoshop editor’s choice award”) of meteen kiezen voor de ColorGraphic, het ultieme beeldscherm voor DTP’ers.

Training & Application Specialist — Dimitri Stevens De ervaring leert ons dat wanneer we de kans krijgen om eventjes te demonstreren wat er met 3D mogelijk is de monden letterlijk openvallen! 3D lijkt voor velen onder ons een vervan-mijn-bed gebeuren die vaak met de verpakkingsindustrie en architectuur wordt gelinkt. Maar niets blijkt minder waar. 3D kan voor iedereen een meerwaarde betekenen wanneer het correct wordt gebruikt. Zo kan 3D bijvoorbeeld gebruikt worden voor het presenteren van een huisstijl, om diepte te geven aan tekst of als grafisch ondersteunend element in een opmaak.

Fotorealistisch ontwerpen: Om uw ontwerpen vlot op een fotorealistische manier te presenteren of te integreren in bestaande foto’s kunt u gebruik maken van Adobe PhotoShop Extended 5.5 in combinatie met een 3D pakket. Werken in een 3D omgeving is in vele opzichten vergelijkbaar met studiofotografie. U creëert of plaatst bestaande objecten in een ruimte, je bepaalt de belichting ervan en neemt een foto. U zal net zoals in een echte studio achtergronden, lichteffecten en reflectiepanelen kunnen kiezen. Het is zelfs mogelijk om de camera te bepalen alsook de lens ervan en nog veel meer. Presenteer een huisstijl, briefpapier, enveloppe enz. als fotorealistische 3D object en integreer deze in een bestaande foto. Zodoende wekt u bij de opdrachtgever de indruk dat het object reeds echt bestaat! Deze presentatiewijze zal veel meer impact hebben op de klant dan bijvoorbeeld een plat statisch PDF-bestand. Bovendien blijft er steeds een link bestaan tussen het 2D drukklare bestand en het fotorealistische 3D

object. Op deze wijze kunt u op elk moment correcties in de 2D omgeving aanbrengen die tevens zullen plaatsvinden in de 3D presentatie.

Voor welk 3D programma kan ik het best kiezen? Er bestaan tal van 3D paketten, maar wat heb ik echt nodig? Sommige 3D applicaties zijn bijzonder geavanceerd maar tegelijk bijzonder gecompliceerd voor diegenen die nog niet vertrouwd zijn met 3D. Anderzijds zijn er programma’s gratis te downloaden die heel eenvoudig zijn in gebruik maar weinig te maken hebben met de fotorealistische rendermogelijkheden van professionele 3D software. De gulden middenweg is Strata Design 3D CX 6.2. Strata Design 3D CX 6.2 is een 3D softwarepakket waarin men 3D objecten kan creëren, renderen en zelfs animeren. Er is bovendien een krachtige wisselwerking tussen Strata Design 3D CX 6 en Adobe PhotoShop Extended CS5.5!

De Strata 3D CX Suite De Strata 3D tools helpen de creatieve professionals om qua technische vaardigheden, kracht, kennis en creatieve mogelijkheden een sprong voorwaarts te maken. Fotografeer, creëer en presenteer via de Strata 3D CX Suite. De vier stand-alone Strata producten die deel uitmaken van de Suite bevatten elk plug-ins voor Adobe programma’s.

› Strata Foto 3D CX Strata Foto 3D CX laat toe om met een gewoon digitaal fototoestel beelden om te zetten in een volwaardig 3D object voorzien van texturen. Deze techniek is ideaal voor

moeilijk te tekenen objecten. › Strata Enfold 3D CX Converteer 2D in 3D dankzij de Adobe Illustrator plugin Strata Enfold. De software converteert vouw- en snijlijnen uit een Adobe Illustrator bestand in een gesloten 3D verpakking. U kunt uw gemaakt 3D beeld exporteren naar een TIFF-file of naar een U3D-File en bewerken in Design 3D.

› Strata Design 3D CX Strata Design 3D CX is zonder twijfel de belangrijkste applicatie uit de suite en brengt eigenlijk alles bij elkaar. Elementen vanuit Foto 3D en Enfold kunnen in Strata Design verwerkt worden alsook 3D objecten die vanuit andere 3D programma’s komen. Uiteraard kunt u ook 3D objecten van nul opbouwen. De interface voldoet aan de Adobe richtlijnen waardoor we heel snel vertrouwd geraken met de gereedschappen. Bij het installeren van Srata Design CX worden er tevens zes plug-ins aan de filters van Adobe Photoshop Extended toegevoegd. Native Adobe bestandsformaten zoals .ai, .psd en .PDF worden ondersteund waardoor we buiten Strata correcties kunnen uitvoeren op de gebruikte texturen.

› Strata Live 3D CX 2 Presenteer uw creatie via Strata Live 3D CX 2. in realtime 3D. Dit kan via een simpel “Export to Web” commando. Een tweede optie is om deze als realtime 3D te presenteren in een PDF-bestand die vervolgens via de gratis Adobe Reader kan worden bekeken. Wenst u meer te leren over deze producten? Schrijf u in op een gespecialiseerde training! Dimitri.stevens@onlinegrafics.be

17


18

desktop publishing

desktop publishing

Enfocus Switch 10 & PitStop Connect 10. Sinds juni van dit jaar zijn de nieuwe Enfocus Switch en Pitstop Connect beschikbaar. Hiermee viert Enfocus de 10e versie van hun automatisatievlaggenschip. Hoewel de vernieuwingen voor PitStop Connect vooral in het verbeteren van het gebruiksgemak liggen, biedt de nieuwe Switch 10 algemene verbeteringen over de gehele lijn én nieuwe functionaliteiten.

oogopslag kan je de username, het IPadres, de datum en het uur dat de job werd aangemaakt én de status van de lopende jobs zien.

Check & submit metadata

Training & Application Specialist Bart Van de Wiele

Switch 10: less is more … Het is opvallend om te zien hoe er een kleine interfacelift gebeurd is bij Switch 10. Men heeft ervoor gekozen om enkele vaste knoppen en interface-elementen compact te groeperen of te verplaatsen om de algemene gebruikers interface minder druk te maken. Zo zijn de vroegere knoppen voor de design-, test-, en runinterface samen gegroepeerd onder een nieuwe workspaceknop om wat plaats te besparen. Bij de lijst met beschikbare flows zijn de kleine icoontjes zoals het potloodje, zandloper of slotje ook verdwenen om de leesbaarheid van deze lijst te vergroten. Flows kunnen ook worden gegroepeerd in een “flow group” om de lijst beter te structureren. Dit is handig om flows uit een zelfde categorie samen te groeperen. Het is trouwens niet enkel PowerSwitch die deze nieuwigheden heeft, ook de LightSwitch, FullSwitch, SwitchClient en SwitchScripter hebben deze veranderingen geërfd. In het jobsvenster zijn de belangrijkste eigenschappen van een te verwerken job beperkt tot de naam, bestandsgrootte, type, datum van aanpassing en de prefix.

Alle andere eigenschappen zijn vanaf nu verborgen maar kunnen als standaard (custom) kolommen worden ingesteld. Op deze manier kan de info van een jobworkflow naar onze eigen hand worden gezet en wordt alleen de gewenste jobinformatie gevisualiseerd. Er zijn niet enkel opties weggevallen bij Switch, er zijn er ook enkele bijgekomen. Zo verwelkomen we drie nieuwe vensters: de Health Indicator, de Job Information Pane en Client Activity. Deze drie bieden ons informatie over de huidige jobs en statistieken, over de verwerking hiervan én de performantie van Switch zelf. De Health Indicator is een horizontale balk die aan de hand van kleur aangeeft hoe goed de “gezondheid” is van de lopende Switch server. Switch kan vertraging oplopen door het dichtlopen van het systeem (performantie) of door bottlenecks in de huidige actieve

flows waardoor er teveel moet verwerkt worden in één keer. De Health Indicator toont snel of Switch nog vlot kan draaien of niet. Als deze meter oranje of rood wordt is het dringend tijd de huidige flows te bestuderen en bij te stellen of om te zorgen voor meer performante hardware. De Job Information Pane geeft een overzicht van alle jobs in een bepaalde flow, geordend per flow element. Hierbij kunnen we nakijken hoeveel jobs er tegelijk verwerkt worden door een bepaald flow element. Stel dat dit cijfer hoog oploopt kan je het ontwerp van de flow veranderen, bv. door deze op te splitsen of een hold element te gebruiken. Wat je ook doet, de informatie over de job is steeds beschikbaar in de Job Information Pane. De Client Activity geeft meer informatie over de gebruikers die via SwitchClient een connectie maken met Switch. In één

oppikken door Switch mail receive. Voor de FTP-flow elements is de beveiliging verbeterd dankzij het sFTP protocol. Deze nieuwe opties zijn ook beschikbaar in de overige Switch versies (waaronder LightSwitch, die voornamelijk van deze flow elements gebruikt maakt).

Ook kleine extra’s helpen ons beter te werken met Switch: gegevens die verplicht in te vullen zijn worden in Switch 10 nu automatisch in het rood aangeduid en als u een datum moet invullen, kunt u snel en eenvoudig uit een kalender kiezen. Daarnaast duiden de “tooltips” snel aan waar de problemen zich in een flow bevinden zodat onnodig zoekwerk vermeden wordt.

Mail en FTP Enkele van de meest gebruikte flow elements zijn ongetwijfeld de mail- en FTPelementen. Deze zorgen voor de aanlevering, de verzending en de stockage van bestanden én voor notificatie aan de gebruiker. Voor deze elementen zorgen kleine veranderingen voor grote voordelen: het mail receive element heeft de mogelijkheid om een port nummer te specifiëren en het is nu ook mogelijk om meerdere email attachments te verzamelen in één jobfolder of zelfs attachments uit een forwarded mail te laten

De nieuwe Switch biedt veel meer mogelijkheden op gebied van metadata. Dit is meteen één van de krachtige nieuwe opties (enkel PowerSwitch). Aan de hand van een simpele interface kunt u bij een “submit point”-flowelement extra informatie aan de gebruiker over de te verwerken job vragen. Deze informatie wordt per job ingevuld in de nieuwe SwitchClient interface. Zo kan er per job gevraagd worden naar specifieke metadata zoals jobnummer of andere informatie in de vorm van ja/neen vragen, pulldownmenu’s, data (in kalendervorm) of vrije invulvelden. Ook nieuw zijn de zogenaamde “dependant metadatafields”. Dit zijn metadatavelden die voor de gebruiker beschikbaar worden gemaakt wanneer bepaalde vereisten in vorige velden voldaan zijn. Bijvoorbeeld: stel u voor dat SwitchClient aan de gebruiker vraagt of er een proof van de job nodig is of niet. Wanneer de gebruiker “ja” antwoordt, verschijnt er automatisch een extra vraag of bijvoorbeeld een keuzelijst met beschikbare proofers. Op basis van deze input kan Switch de job naar de juiste proofer sturen. Indien de gebruiker “neen” had geantwoord op de eerste vraag, dan had hij geen verdere vragen gekregen. Voor de check-flow elements kunt u ook via SwitchClient reeds ingevulde metadata bekijken of aanpassen. Dit kan handig zijn indien u een extra checkup van de job info wenst te doen of indien bijsturing van de job nodig is. Denk eraan, Switch gebruikt deze metadata ook op basis van XML, XMP en JDF informatie. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

PitStop Connect 10 PitStop Connect 10 is een zeer krachtige tool die gebruikers de mogelijkheid geeft om hun workflow te automatiseren zonder hierbij het programma zelf helemaal te kennen. PitStop Connect laat deze gebruikers, zoals bijvoorbeeld ontwerpers, toe om hun bestanden te droppen op zogenaamde connectors. Een connector is een miniapplicatie die de administrator in PitStop Connect aanmaakt en waar bepaalde bewerkingen aan vast hangen. Dit is goed te vergelijken met een droplet. De gebruiker kan hier dan één of meerdere bestanden naartoe slepen, waarna deze verwerkt worden. Deze bestanden worden vervolgens onderworpen aan een reeks zelf te kiezen Enfocus actions en/of preflight procedures. Wanneer deze acties en/of preflight procedures voltooid zijn, worden de bestanden automatisch verstuurd naar een FTP server of een Enfocus Switch flow voor verdere verwerking. Een dergelijke workflow is snel een eenvoudig op te bouwen. De administrator doorloopt de zes tabbladen in het programma en bepaalt hier hoe de bestanden verwerkt moeten worden. Deze tabbladen bevatten gegevens over de naam en vormgeving van de connector, actionlists en preflight, color management instellingen, FTP-uitvoer en FTPupdate instellingen. Deze laatste instellingen zijn handig wanneer u de connector bijwerkt. De bijgewerkte instellingen uit PitStop Connect zullen de connector automatisch updaten. Een intern versienummer houdt de evolutie van de connector bij. Het is belangrijk om weten dat de kracht van het programma ligt in de gebruikswijze ervan.

19


20

desktop publishing

Het instellen van connectors gebeurt één keer per connector waarna deze connector lokaal bij alle gebruikers wordt geplaatst. Daarna rest er alleen nog “drag & drop” om de connector te gebruiken. In deze versie 10 werden zoals aangekondigd ook enkele verbeteringen aangebracht. Vanaf nu is het mogelijk om de metadatafuncties uit Switch 10 te gebruiken in de connectors van PitStop Connect. Hier kan de gebruiker nu ook metadata invullen wanneer bestanden worden gedropt, dus bij het openen van de connector, net zoals je in Switch een submit point zou gebruiken. Deze informatie wordt samen met het bestand bewaard. Op basis van de opgegeven metadata kan Switch de job verder verwerken. Net zoals bij Switch werd in PitStop Connect het sFTP protocol beschikbaar gemaakt om te connecteren met FTP servers. Ook interessant is de

desktop publishing

nieuwe manier van updaten van connectors. Terwijl PitStop Connect vroeger een nieuwe connector genereerde per versie, zal de nieuwe versie 10 nu eerder de inhoud van de connector updaten. Hierdoor verloopt het updateproces een stuk sneller. Als laatste werd ook het preflight proces verbeterd. Nu kan er ook gekozen worden voor de nieuwste preflight profielen zoals de nieuwe PDF/X-4 en PDF/A standaarden. Deze 10e versie van zowel Switch als PitStop Connect combineert een verbeterde interface met enkele krachtige nieuwe opties. Enfocus heeft duidelijk geluisterd naar de feedback van hun gebruikers en is er daardoor in geslaagd om de programma’s overzichtelijker te maken.

Xerox Office producten: voor ieder wat wils. Elke dag opnieuw hebt u een aantal standaard klussen te doen: een pagina moet worden gekopieerd, een kritiek rapport moet in fullcolor geprint worden, dan gefaxt, gescand en gemaild naar gebruikers over de hele wereld. Wat uw opdracht ook is, Xerox heeft de juiste printer of het juiste multifunctionele systeem om te zorgen dat u de opdracht optimaal kunt uitvoeren; sneller, betrouwbaarder en met meer waarde dan u ooit voor mogelijk had gehouden. Product Specialist Digitale Output & Supplies Jürgen Verheye

Breid de waarde van uw multifunctionele systeem uit

Ongeëvenaarde service en ondersteuning

Op het drukke kantoor van vandaag de dag is de multifunctionele printer een onmisbaar apparaat. Maar echte multitaskers willen meer doen dan alleen printen, kopiëren, scannen en faxen. Ze zoeken in elk bedrijfsproces naar manieren om stappen te verminderen. Het robuuste multifunctionele systeemplatform van Xerox (Xerox Extensible Interface Platform® genaamd) maakt dat mogelijk. Vandaag de dag vertrouwen bedrijven overal ter wereld op Xerox om multifunctionele systemen met hun IT te integreren en duizenden bedrijfskritieke processen te automatiseren.

Xerox heeft voor al hun producten een netwerk aan professionals die zorgen voor klantondersteuning. Deze service professionals zijn getraind in ultramoderne technologieën en worden ondersteund door technici die uw product hebben ontworpen. Xerox optimaliseert hun kantoorpapier en verbruiksartikelen om te waarborgen dat uw machines altijd op hun best kunnen presteren.

Documentbeveiliging zorgt voor gemoedsrust Xerox heeft innovatieve nieuwe functies gecreëerd om uw gevoelige gegevens te beschermen. Zo is er een exclusieve optie

‘Image Overwrite Security’ die alle sporen van bestanden verwijdert van de opslagruimte op uw machine. Veel van de netwerkmachines van Xerox bieden de optie voor het inloggen met een kaart om ongeautoriseerd gebruik te voorkomen en bovendien waarborgen beveiligd printen en faxen dat uw gegevens vertrouwelijk blijven. Al deze opties zorgen ervoor dat Xerox u de breedste selectie aan producten met de NIAP Common Criteria certificering (de internationale standaard voor informatiebeveiliging) kan aanbieden.

Flexibiliteit troef Veel van onze multifunctionele systemen bevatten EIP (Extensible Interface Platform), zodat ze gemakkelijk aangepast kunnen worden om aan uw bedrijfseisen te voldoen. Xerox werkt samen met toonaangevende softwarebedrijven om geïntegreerde oplossingen te creëren die de mogelijkheden van Xerox producten en services verder uitbreiden. Gedurende de afgelopen 30 jaar is dit samenwerkingsprogramma uitgegroeid tot meer dan 200 partners wereldwijd en bestaat onder andere uit technologie als de Xerox Mobile Print Solution. Dit product maakt mobiel printen eenvoudiger en gemakkelijker door de hedendaagse mobiele professionals de vrijheid te geven om printtaken van elk met e-mail uitgerust apparaat te versturen terwijl uw bedrijf veilig blijft. Kijk op www. xerox.com/eipinfo voor een overzicht van onze nieuwste EIP-compatibele producten.

21


22

desktop publishing

desktop publishing

De Apple Mac line-up met OS X Lion. Apple heeft voor iedereen de perfecte Mac. Hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende modellen. Opvallend is dat Apple sinds de lancering van de vernieuwde MacBook Air de witte MacBook niet meer verkoopt. Aleen grote onderwijsinstellingen kunnen deze nog (in grote volume) bestellen. De instap MacBook Air is immers sneller en vooral goedkoper geworden dan de witte MacBook. Maak kennis met alle Mac’s en het meest geavanceerde desktopbesturingssysteem ter wereld die nu nog geavanceerder geworden is. Lab9 Dominique De Bouver & Hannes Nolf MacBook Pro: drie grote stappen voorwaarts. Sinds de MacBook Pro van een duurzame unibodybehuizing en Multi-Touch-trackpad voorzien wordt is, hebben we al verschillende updates van deze mobiele krachtpatser gezien. Opvallendste vernieuwingen zijn dan ook de tot 2x snellere processors, tot 3x snellere graphics en de ultrasnelle Thunderbolt poort. Het grote verschil met een MacBook Air is dat de MacBook Pro meer aansluitingsmogelijkheden heeft en beschikbaar is in een 15-inch en 17-inch model. Gigabit Ethernet, FireWire 800, SuperDrive en een 15- en 17-inch scherm zorgen ervoor dat u voor het Pro model kiest.

De supersnelle Thunderbolt poort zorgt voor talloze nieuwe mogelijkheden. Waar vroeger FireWire de standaard was voor het aansluiten van snelle harde schijven, lijkt Thunderbolt de veelbelovende opvolger. Tot twaalf keer sneller dan FireWire 800 en tot twintig keer sneller dan USB 2.0. U kunt de Thunderbolt-poort ook gebruiken voor het aansluiten van de nieuwe Apple Thunderbolt Display. Zo verandert u de MacBook Pro in een complete dekstopcomputer. Momenteel

is het nog afwachten op een uitgebreid aanbod aan Thunderbolt randapparatuur, maar zowel Lacie als Promise hebben al externe Harde Schijven en RAID systemen voorzien van een ultrasnelle thunderbolt poort.

en uw gegevens zijn altijd snel te benaderen. Bovendien kan MacBook Air nu tot maar liefst 30 dagen lang standby staan. De MacBook Air is beschikbaar in een 11-inch en 13-inch model. Beide modellen beschikken nu ook over een verlicht toetsenbord. Zo hoeft u nooit meer in het duister te tasten.

MacBook Air. Vernieuwd en sneller. Apple lanceerde zopas de vernieuwde MacBook Air. De grootste vernieuwing is de introductie van de Intel Core i5- en i7-processors en de toevoeging van Thunderbolt. Dankzij de nieuwe i5 en i7 processors is de nieuwe MacBook Air tot 2,5 keer sneller dan zijn voorganger.

Flash geheugen is niet standaard voorzien op elke MacBook Pro, maar Apple kiest er voor om dit wel standaard te voorzien op elke MacBook Air. Omdat de flash-opslag zo weinig ruimte inneemt, was er plaats voor een grotere batterij. Met apparaten als iPhone en iPad is al gebleken wat het voordeel is van flash-opslag: betrouwbaarheid, snelheid en efficiëntie. Het lag dus voor de hand om voor een ultracompacte notebook als MacBook Air ook flash-opslag te gaan gebruiken. Dit type opslag zorgt voor een korte opstarttijd

iMac. De ultieme all-in-one zet alles op alles. Sinds de introductie van het 27-inch iMac model, is deze zeer succesvol gebleken. De kwaliteit van het led-achtergrond verlichte scherm was een lumineus idee. Kirstal- en consistent helder beeld met een maximum resolutie van 2560 x 1440 pixels in een 16:9 beeldverhouding is nooit gezien in een desktop computer van deze prijsklasse.

De recentste quad-core Intel-processors zorgen er bovendien voor dat de nieuwe iMac tot wel 80% sneller is dan de vorige generatie. Uiteraard kon de nieuwe Thunderbolt-poort niet ontbreken. Met Thunderbolt kunt u tot maximaal zes apparaten in een keten (net zoals SCSI) aankoppelen. USB, FireWire 800, Wi-Fi en BLuetooth ontbreken uiteraard ook niet in dit vernieuwd model. De FaceTime HD-

camera en geïntegreerde SDXC-kaartsleuf zijn een mooi extraatje. De iMac is meer dan tien jaar geleden door Apple geïntroduceerd. De ontwerpfilosofie is al die tijd hetzelfde gelbeven: een all-in-one die even krachtig als prachtig is. De iMac is beschikbaar in een 21.5-inch en 27-inch model.

Mac mini. Alleen z’n afmetingen verdienen de naam mini. Dit toestel is slechts 19,7 bij 19,7 cm en maar 3,6 cm dun. Dat heeft Apple kunnen bereiken door de SuperDrive uit de vernieuwde Mac Mini weg te laten. Dit is dan ook de opmerkelijkste vernieuwing en het lijkt een evolutie die zal doorgetrokken worden in alle Mac’s. Alleen de Mac Pro, iMac en MacBook Pro beschikken nog over een SuperDrive. Maar hoe lang nog? Meer en meer software is enkel beschikbaar als download. Sinds Apple de Mac App Store heeft geïntroduceerd, lijkt deze evolutie onomkeerbaar. In het slechtste geval kunt u nog altijd de externe SuperDrive van Apple aanschaffen.

De vernieuwde Mac mini valt onder meer op door z’n 2x snellere processors en graphics. Thunderbolt kon uiteraard ook niet ontbreken. Het geheugen is makkelijk zelf uit te breiden en kunt u in een handomdraai toevoegen. De Mac mini wordt zonder toetsenbord, muis en scherm geleverd en u kunt er al uw bestaande randapparatuur op aansluiten. Dit zorgt ervoor dat de Mac mini een aantrekkelijk prijskaartje heeft en ideaal is als instap Mac, server of om aan te sluiten op je HD televisie via de HDMI poort.

Mac Pro. Tot de 12e macht. De Intel Xeon-processors leveren tot 12 cores aan verwerkingskracht, u kunt tot vier harde schijven van 1 of 2 TB of SSD-schijven van 512 GB installeren en veel en snel SDRAM geheugen toevoegen. De Mac Pro is eenvoudigste Mac om dit allemaal uit te breiden. Het gemakkelijk toegankelijke binnenwerk van Mac Pro is net zo goed georganiseerd als het eruitziet: geen wirwar aan snoeren en onderdelen, u hoeft de kast niet op zijn kant te zetten of u in bochten te wringen om op lastige plaatsen iets te veranderen. Als u het zijpaneel even verwijdert, is alles direct toegankelijk. Om extra geheugen toe te voegen, schuift u de processorlade uit en voor extra opslagruimte schuift u de schijfnissen uit. Als u even een schuifje verzet, kunt u in één keer tot vier uitbreidingskaarten verwisselen, en aan de voor- en achterzijde zitten ruim voldoende

I/O-poorten, dus je hebt ruimte voor al uw externe apparaten.

De Mac Pro is verkrijgbaar met één of twee Quad-Core Xeon processor of met twee 6-Core Xeon processor. Met deze laatste beschikt u over 12 cores en hebt u de snelste Mac ooit!

23


24

desktop publishing Adobe® Creative Suite® 5.5 25 Adobe® Digital Publishing Suite

desktop publishing

OS X Lion, het meest geavanceerde desktopbesturingssysteem ter wereld is nu nog geavanceerder geworden. Eens om de zoveel tijd brengt Apple een nieuwe versie uit van zijn desktopbesturingssysteem. Het is alweer twee jaar geleden dat Apple Snow Leopard uitbracht. Snow Leopard was vooral een technische update zonder spectaculaire nieuwe functies. OS X Lion biedt u een vernieuwde besturingssysteem die niet enkel technische verbeteringen bevat, maar vooral 250 nieuwe functies. Opvallend is dat Lion niet beschikbaar is op DVD. Lion is enkel beschikbaar als download in de Mac App Store en dit kunt u gerust een revolutie noemen. Indien u liever niet voor elke download in de App Store een aparte factuur inboekt, kunt u bij ons terecht voor iTuneskaarten, waarmee u al uw nodige aankopen in de App Store kunt doen. Apple heeft voor OS X lion vooral goed naar het iOS besturingsysteem van de iPad en iPhone gekeken en daar inspiratie opgedaan. Zo kunt u applicaties schermvullend weergeven, hebt u meer multi-touchbewegingen en worden documenten automatisch bewaard. Hierna doen we deze belangrijkste vernieuwingen kort uit de doeken.

Multi-touch-bewegingen Multi-Touch-bewegingen zetten de manier waarop u uw Mac bedient helemaal op z’n kop, want op alles wat u doet, wordt sneller gereageerd. Multi-touch in OS X Lion is verder verbeterd. De reactie op elke vingerbeweging is nog vloeiender, nog realistischer. Denk aan stuiterscrollen, in- en uitzoomen op pagina’s en afbeeldingen en vegen om het scherm te vullen.

Schermvullende weergave OS X Lion biedt ondersteuning op systeemniveau voor oogstrelende schermvullende programma’s die elke centimeter van uw Mac-beeldscherm benutten. U kunt meerdere schermvullende programma’s tegelijk geopend hebben, samen met programma’s op normale grootte. Bovendien is het gemakkelijk om te schakelen tussen een schermvullende weergave en de bureaubladweergave.

Hervatten, automatisch bewaren en versies Programma’s die u sluit, worden de volgende keer geopend op de plaats waar u gebleven was, dus u hoeft nooit meer helemaal opnieuw te beginnen. Wanneer u software-updates installeert, hoeft u uw werk niet meer eerst te bewaren, uw programma’s te sluiten en kostbare tijd te verliezen

met alles opnieuw klaarzetten. Dankzij de hervattingsfunctie kunt u uw Mac opnieuw starten en daarna meteen teruggaan naar waar u gebleven was, met al uw programma’s nog precies hetzelfde als daarvoor. Verder hoeft u zich niet meer druk te maken over het regelmatig opslaan van uw werk. Voortaan bewaart uw Mac namelijk automatisch alles waaraan u werkt, zodat u dat niet meer hoeft te doen. Dit is niet alleen een verbetering voor OS X, maar ook voor iedereen die wel eens uren werk is kwijtgeraakt doordat hij of zij was vergeten om op Command + S te drukken. Versies is een nieuwe voorziening die de geschiedenis van uw documenten in kaart brengt, op tijd momentopnames maakt en deze naast de nieuwste versies weergeeft in een tijdlijnoverzicht waarin u gemakkelijk kunt bladeren. U kunt oudere versies bekijken, een vorige versie herstellen of delen uit oude versies kopiëren en plakken naar nieuwe versies.

+

Mission Control vervangt Dashboard, Exposé en Spaces. Mission Control bundelt schermvullende programma’s, Dashboard, Exposé en Spaces samen tot één nieuwe helikopterview van alles op uw systeem. Met één veegbeweging op het trackpad laat u het bureaublad uitzoomen en verschijnt Mission Control. U kunt Mission Control zien als het middelpunt van uw hele systeem: alles is te overzien en met één klik gaat u naar de gewenste plek. De lage kostprijs, eenvoudige installatie en nieuwe functies zorgen ervoor dat Lion een zeer aantrekkelijke update is. Op het internet waren er bijna enkel positieve reacties te lezen. Dit zowel van journalisten als Mac gebruikers. Als u meer vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Deliver your digital magazines and interactive publications to any tablet. More info: http://www.adobe.com/products/digitalpublishingsuite

©2011 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. Adobe, the Adobe logo and Creative Suite are registered trademarks in the United States and/or other countries.


26

web & tablet publishing

web & tablet publishing

Adobe Digital Publishing Suite: tablet publishing voor iedereen. Sinds de komst van de eerste echte tablet, namelijk de iPad, rond maart 2010 is er een ware explosie geweest van nieuwe tablet toestellen op de markt. Meerdere fabrikanten brachten hun versie van een tablet uit waardoor dit toestel als nieuw medium werd onthaald op de markt. Tegenwoordig zijn onze favoriete kranten, magazines en andere publicaties te verkrijgen in een mobiele tablet versie, ook bedrijven presenteren hun diensten liever met een stijlvolle iPad in de hand in plaats van de gewoonlijke droge PowerPoint presentatie. Het nieuwe mobiele medium is geboren! Training & Application Specialist Dimitri Stevens & Bart Van de Wiele

Adobe stapt in de ring Om interactieve publicaties te ontwerpen is er uiteraard ook de nodige software nodig. Tot vorig jaar leek de WoodWing Tablet Publishing oplossing één van de weinigen te zijn die dit tot een goed einde kon leiden. Er was toen nog weinig nieuws beschikbaar betreffende de evolutie en plannen uit het Adobe kamp. Enkel een pre-release programma werd gelanceerd via Adobe Labs waardoor de markt toch wist dat Adobe nog hard aan het sleutelen was aan een gepaste oplossing. Sinds enkele maanden heeft het kind ook een naam: de Adobe Digital Publishing Suite, of kortweg “DPS”. Het is duidelijk dat Adobe een afwachtende houding heeft aangenomen hiervoor en de concurrentie goed in de gaten heeft gehouden. In de plaats van extra plugins, tools en stand-alone programma’s te installeren gebruikt de Digital Publishing Suite de gekende tools en opties uit InDesign CS5 om interactieve en rijke content te creëren. Ook blijft de designer in zijn gekende InDesign omgeving werken waardoor het makkelijk wordt om bestaande opmaken om te zetten naar een digitale tablet versie. Op deze manier zijn ze er in geslaagd om een zeer competitieve oplossing te lanceren die een kolfje naar designers hun hand is. Het ontwerpen van digitale publicaties kan met de Adobe oplossing voor iPad, Android en

Blackberry. Sinds de start van de officiële lancering van de Digital Publishing Suite rond februari/maart zijn er op het moment van dit schrijven ruim 630 apps geproduceerd met deze oplossing voor meerdere tablet platformen.

Interactiviteit in de vingers Op vlak van interactiviteit worden alle voor de hand liggende opties ondersteund zoals de klassieke slideshows, video, geluid, hyperlinks en hotspots. Ook is het mogelijk om 360° panorama’s te maken en

zogenaamde “image sequences” waardoor 3D objecten in real-time kunnen worden geroteerd in de publicaties zelf. Ideaal voor productvoorstellingen en andere creatieve “eye candy”. Opvallend is de ondersteuning voor HTML5 materiaal waar Adobe meer en meer lijkt op te bouwen. Aangezien vele interactieve opties uit InDesign gebaseerd zijn op Flash technologie werd het problematisch dit te hergebruiken voor tablet. Het is namelijk zo dat, voor het publiceren naar tablet, vooral de iPad als primair toestel wordt gezien. En deze zelfde iPad heeft geen ondersteuning voor Flash technologie. De conclusie is dat het moeilijk wordt om verregaande interactiviteit in een publicatie te stoppen door enkel afhankelijk te zijn van de ingebakken InDesign opties voor bijvoorbeeld animaties. Daarom bracht Adobe ook Wallaby uit die Flash bestanden kan omzetten naar HTML5 om zo te kunnen hergebruiken in bijvoorbeeld tablet publicaties. Hoewel deze technologie nog niet helemaal op punt staat, lijkt de HTML5 ondersteuning wel fors te groeien in de verdere tablet publishing workflow. Het is eveneens mogelijk om bepaalde zones in de publicatie om te zetten naar een “web content” zone waarbij een HTML5 pagina/interface kan worden gelinkt of ingebakken (waardoor geen internet connectie vereist is als de gebruiker later de publicatie leest). Door het insluiten van deze HTML5 pagina’s worden de mogelijkheden van de publicaties eindeloos. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een quiz, spelletje, Twitter feed of interactieve animatie makkelijk als een pagina in de publicatie kan worden gebruikt. En het koppelen van deze extra content in de publicatie zelf is kinderspel.

Cloud services: geen gebakken lucht Hoe werkt heel het systeem eigenlijk? Het zogenaamde content gedeelte van de publicatie (interactiviteit en layout) wordt lokaal voorbereid in InDesign. Deze bestanden worden geupload als zogenaamde .folio bestanden. Eens de klant een licentie op Digital Publishing Suite afsluit worden login gegevens aangeleverd om toegang te krijgen tot de échte DPS diensten van Adobe. Vervolgens worden de ontwerpen in InDesign

zelf geupload naar de DPS cloud (hier de Adobe Folio Producer genaamd) die verder beheerd kan worden via de Digital Publishing site (tevens een onderdeel van Acrobat. com). Via deze site kunnen de folio’s worden aangevuld met publicatiegegevens zoals data, job info en artikel info. Eens deze stap achter de rug is kan de publicatie worden doorgezonden naar de Adobe Content Delivery Service. Dit is een server waarop alle content finaal wordt gestockeerd. Als in een later stadium een publicatie wordt aangekocht vanuit een app (zoals een nieuwe editie van een weekblad) zal iTunes de feitelijke publicatie van deze server downloaden. Nu bestaat de inhoud van de publicatie, maar is de zogenaamde “viewer” nog niet gemaakt. De viewer is de applicatie die we downloaden van iTunes of Marketplace, gepersonaliseerd met een eigen icoontje en naam. Om deze viewer te maken gebruiken we het programma Adobe Viewer Builder (te downloaden vanop de Adobe DPS site). De Viewer Builder is een mini desktop applicatie waarmee we snel en efficiënt een eigen app icoontje opmaken. Eens dit klaar is kan de app worden geupload naar de Apple Store of Android Marketplace.

is dat u zoveel apps kunt maken als u wilt (zowel apps met ingesloten inhoud als een kiosk), en deze apps kunt maken voor wie u maar wilt. U mag dus zowel apps maken voor uzelf als voor uw klanten. Het Enterprise niveau onderscheid zich echter van de Pro door: • Gedetailleerde statistieken: via een Adobe Omniture account. • Personalisatie van de kiosk: door toevoegen van extra knoppen die de klant naar andere pagina’s/diensten leidt, banners, etc. • Gebruik van uw eigen abonnement systeem. • Kortingen op gebruik van de Adobe hosting en download service. Ook de e-commerce mogelijkheden van de Adobe DPS zijn toonaangevend. Via een link naar de gedownloade publicatie kan de uitgever zien hoe lezers omgaan met hun publicaties. Zo zijn statistieken beschikbaar over de bekeken advertenties en gebruikte interactiviteit.

Adobe DPS: Pro en Enterprise

Kortom: Adobe biedt een betaalbare totaaloplossing voor tablet publishing. Hiervoor combineren ze de kracht van Adobe InDesign met krachtige delivery mogelijkheden.

De Adobe DPS oplossing is beschikbaar in twee versies: Pro en Enterprise. Afhankelijk van uw noden kiest u een gepaste oplossing. Wat de twee met elkaar gemeen hebben

Contacteer uw Online Grafics sales contact persoon voor prijzen en gedetailleerde product info.

27


28

web & tablet publishing

web & tablet publishing

Cross media publishing met WoodWing.

binnen uw vertrouwde omgeving. Er is geen programmering nodig en er is nauwelijks een leercurve. Met de WoodWing plug-ins kunt u lay-outs aanmaken met interactieve hotspots, digitale diashows, ge-embedded of gehoste videos, scrollable elements en nog veel meer. Gebruik de innovatieve Artboards voor het creëren van verschillende schermgroottes binnen één InDesign layout. Met de Widgets kunt u ook content die u bijvoorbeeld eerder aanmaakte voor uw website of print publicatie, binnenbrengen in uw tablet.

Uw lezers willen toegang tot informatie 24/7 en dit via prints, het web, social media en apps voor hun mobiele telefoons en tabletten. Een hele uitdaging voor een uitgever, denkt u? Niet voor WoodWing. Account manager Prepress Nils Van Driessche

Enterprise Enterprise is de ruggengraat waarop u kunt vertrouwen inzake veiligheid, verantwoordelijkheid, opslag van data en connecteerbaarheid met andere systemen. Het zorgt voor het volledige proces, automatiseert waar mogelijk en laat zo alleen nog de inspiratie en creativiteit over aan uw team. De schaalbaarheid van deze software zorgt ervoor dat zowel teams van vijf gebruikers als organisaties met duizenden medewerkers er net zo eenvoudig mee kunnen werken. Terwijl de Enterprise-server op de achtergrond werkt als ruggengraat van uw processen, kunnen uw operatoren, editeurs, fotografen en managers gebruik maken van WoodWings gebruiksvriendelijke Content Station om hun dagelijkse taken te vervullen, ten einde de uiteindelijke publicatie uit te voeren.

Single interface Content Station

Met het cross-media publishing systeem van WoodWing kunt u de juiste boodschap sturen naar het juiste kanaal op het juiste moment en dit allemaal met hetzelfde personeel en vaardigheden. Dit is mogelijk omdat u met WoodWing alle kanalen kunt bedienen vanuit één en dezelfde interface. Bovendien kunt

u uw materiaal op een intelligente manier hergebruiken en wordt dubbel werk tot een minimum herleidt.

Hoe werkt het? WoodWings cross-media publishing oplossing is gebaseerd op twee peilers: de

Enterprise Server en de Content Station. Met deze combinatie bent u in staat om uw publicaties te beheren en om op elk moment op eender welk kanaal te publiceren: print, online, mobiel, e-mail of tablet.

Content Station is het zichtbare deel van de oplossing: één enkele interface voor alle stappen van het publishing proces. Uw teamleden kunnen hiermee aan de slag om te plannen, zoeken, verzamelen, creëren, beheren en publiceren van verhalen voor verschillende uitvoerkanalen. Met behulp van de desktop-versie of de webversie, kunnen uw medewerkers, ongeacht hun

locatie werken aan de verschillende taken.

Tablet Publishing WoodWings eenvoudig te gebruiken oplossing omvat het hele proces van het plannen van uw inhoud tot het creëren van uw branded reader applicatie. Het mooie hieraan is dat u van bij de start tot aan de finish de volledige controle over het proces hebt.

Hoe werkt het? 1. Planning: u hebt steeds de controle Op basis van een solide en efficiënte workflow die kan bestaan uit één enkele gebruiker, of uit honderden ontwerpers, redacteuren en schrijvers helpt WoodWing’s Tablet Publishing Solution u bij het plannen en het verzamelen van uw inhoud. U kunt WoodWing’s Tablet Publishing oplossing gebruiken ter aanvulling van uw huidige systemen of u kunt de volledige crossmediaoplossing van WoodWing gebruiken voor al uw online en offline publicaties. Welke optie u van deze ook kiest, reeds van bij de planning hebt u steeds een duidelijk overzicht en controle over al het werk.

2 Creatie: ontwerpen voor tablets is net als ontwerpen voor print. Met de Tablet Publishing plug-ins voor Adobe InDesign kunt u interactieve publicaties maken

3 Stel samen: even eenvoudig als drag en drop. In de interface van WoodWing hebt u een perfect overzicht van al uw tablet pagina’s, inclusief previews voor verschillende apparaten. U kunt deze pagina’s heel eenvoudig herschikken door te klikken en te slepen. Wanneer u klaar bent, klikt u op de knop “exporteren” en bekijkt u een preview in een open-source cross platform-formaat. U kunt kiezen voor welke apparaten u dient te publiceren: iOS, Android, WebOS, RIM of voor de desktop (HTML5). WoodWing’s Tablet Publishing Solution doet al het harde werk voor u. 4 Delivery: rechtstreeks naar uw publiek. Zodra u de export hebt gedaan, kunt u uw digitaal magazine toegankelijk maken voor het publiek. U kunt ervoor kiezen om één enkele publicatie direct te leveren aan uw publiek, of indien er later nog extra edities volgen, kunt u een applicatie uploaden in de cloud met WoodWings Content Delivery Service (CDS), waarmee uw publiek dan alle publicaties kan geleverd krijgen. De Content Delivery Service is het ultieme tool voor frequente publicaties. Gebruikers hoeven alleen maar een applicatie te downloaden en de CDS levert dan de content aan. Dit is uitermate geschikt wanneer u voor de gebruikers een abonnementendienst wil implementeren.

Tablet Publishing en Online Grafics. Dankzij Online Grafics kunt u nu reeds de digitale tabletmarkt betreden. Ons deskundig team begeleidt u en biedt u opleidingen om u van start tot finish een vlekkeloze integratie te garanderen.

29


30

web & tablet publishing

web & tablet publishing

Combo: als eerste Belgisch bedrijf aan de slag met Digital Magazines! Het grafisch communicatiebureau Combo werd in 2001 opgericht door Luc en Marc Bonnaerens. Combo was eerst gevestigd in Bornem, maar sinds 2010 bevindt het bureau zich in Lokeren. Ondertussen heeft Combo negen medewerkers. Hun core business is prepress en webdesign voor reclamebureaus, uitgeverijen en kmo’s. Van zodra de iPad in België op de markt kwam, was Combo reeds bezig met Digital Magazines via WoodWing. We stelden Luc Bonnaerens, mede-oprichter van het bedrijf, hierover enkele vragen. Account manager Prepress Nils Van Driessche

Van waar kwam de interesse in Digital Magazines? Op 1 april 2010 kwam de iPad op de markt. Tegelijkertijd lanceerde Time magazine hun eerste digitale editie met Steve Jobs op de cover. Een tijdje daarvoor hadden we een brainstorm weekend georganiseerd met onze medewerkers. De bedoeling was om tijdens die brainstorm alle nieuwigheden op de grafische markt onder de loep te nemen. Het was snel duidelijk dat we deze trein niet mochten missen. De volgende generatie is de “scherm-generatie”, dus we moeten wel zorgen dat we mee zijn! De kennis hadden we reeds in huis, want wie kan ontwerpen voor papier of web, kan ontwerpen voor tablets. We wilden geen tijd verliezen en schoten dus meteen in actie.

Hoe bent u in contact gekomen met WoodWing? Vanaf dag één zijn we gaan uitpluizen hoe de digitale editie van Time magazine gemaakt werd. Zo kwamen we snel bij WoodWing terecht. Ik kende WoodWing van hun cross media publishing tools in InDesign. Dat ze nu ook Digital Magazine tools op de markt brachten, was nieuw voor mij. We maakten zo snel mogelijk een afspraak in Zaandam (het hoofdkantoor van WoodWing in Nederland) waar we een uitgebreide opleiding volgden. We kenden Online Grafics al langer en

waren blij dat we in België hiervoor bij onze vertrouwde partner terecht konden. Alles verliep eigenlijk heel vlot. Nog voordat de iPad effectief beschikbaar was in België, was onze opleiding voltooid, was alles goed en wel geïnstalleerd en konden wij al tablet publicaties maken! We waren dan ook de eerste in België die digitale magazines kon aanbieden.

Ging u ook op zoek naar andere software om digitale magazines aan te maken? WoodWing was de eerste die klaar was. Ik had gedacht dat er veel sneller andere spelers op de markt zouden komen. Ik ben actief op zoek gegaan naar andere oplossingen om te vergelijken voor we er effectief aan begonnen. Op dat moment waren er al een paar andere, maar geen enkel kon aanbieden wat WoodWing doet.

Wie zijn uw klanten voor digitale magazines? Wat zijn uw ervaringen op gebied van prospectie? Wij denken dat onze diensten voor digitale magazines vooral interessant kunnen zijn voor uitgeverijen van tijdschriften en kinderboeken. Onze ervaringen zijn over het algemeen positief. Iedereen is meteen overtuigd van de mogelijkheden en van de technische en creatieve aspecten. Alleen

is het soms nog wat zoeken naar het juiste prijsmodel voor de Vlaams-Nederlandse markt. Digitale magazines zullen meestal als extra medium, naast het gedrukte magazine, uitgebracht worden. Momenteel is het nog een beetje afwachten hoe de Belgische iPadgebruikers (of gebruikers van andere tablets) zullen reageren en in welke mate zij digitale magazines zullen lezen. Voorlopig worden de meeste publicaties die wij gemaakt hebben gratis aangeboden in de App Store. Het zijn meer de customer media bedrijven (Belgacom, Telenet….) die momenteel gebruik maken van deze nieuwe vorm van publiceren. Eerste contacten zijn snel gelegd aangezien iedereen geïnteresseerd is in het publiceren van digitale magazines, maar dan is het moeilijker om deze prospects over de streep te trekken tot het effectief publiceren. Zij zien het vandaag voornamelijk nog als image building. Maar Combo heeft de juiste mensen om ook deze prospects op een professionele en enthousiaste manier te vinden. Er bestaan ondertussen ook al heel wat verschillende tablets. Wij publiceren zowel voor iPad, Android (voornamelijk Samsung) als de PlayBook van BlackBerry. Het voordeel aan de tools van WoodWing is dat je er voor al deze verschillende besturingssystemen magazines mee kunt creëren. Een nadeel is echter dat er geen standaard is binnen de formaatgroottes en schermverhoudingen

zodat je voor elk apart toestel de layout moet aanpassen.

Hoe stond u oorspronkelijk tegenover de Digital Magazine Tools van WoodWing? Zodra ik hoorde dat het om plug-ins voor InDesign ging, stond ik meteen zeer positief tegenover de Digital Magazine Tools. Dit had immers als gevolg dat de investering in opleidingen beperkt kon blijven, want al mijn mensen zijn ontwerpers en die kunnen dus goed met InDesign werken. Verder is het zeer mooi meegenomen dat we kunnen vertrekken vanuit de reeds gecreëerde bestanden, opgemaakt in InDesign, zonder volledig van nul te moeten herbeginnen.

Hoe hebt u het proces ervaren om te starten met WoodWing? Hoe hebt u onze diensten hierin ervaren? De opstart is vlot gegaan. Laurent, (verantwoordelijke voor WoodWing binnen Online Grafics) heeft ons hier zeer goede ondersteuning in geboden. Zo konden we vrij snel van start gaan.

Hoe staat u er nu tegenover?

Hoe werkt u er vandaag mee?

Ik geloof vandaag meer dan ooit in deze oplossing, zeker omdat WoodWing met de release van hun Content Delivery Service GO zijn prijsmodel wat heeft aangepast aan de Benelux-markt. Hoewel ik merk dat de eerste golf wat is gaan liggen, blijf ik overal nieuwe kansen zien. Er zijn nog zoveel nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld voor bedrijven die jaarverslagen en dergelijke willen publiceren. Het is ondertussen wel duidelijk dat klanten een app nog te weinig zien als afgewerkte publicatie. Ze denken dat dit werkt zoals een website en dat we na publicatie nog ten allen tijde wijzigingen kunnen aanbrengen. Dit is echter niet zo, de app moet telkens opnieuw aangemaakt worden en die moeten we telkens opnieuw laten publiceren. Zo merk je dat deze markt zich nog volop aan het ontplooien is. Momenteel zijn er ook nog niet zo heel veel ervaringsdeskundigen met als gevolg dat er voorlopig nog weinig feedback over de gemaakte publicaties terug te vinden is.

Onze klanten leveren hun materiaal aan en wij maken er hier, via WoodWing, een interactieve publicatie voor tablets van. We proberen voor onze klanten een workflow op te bouwen, waardoor de samenwerking een stuk vlotter verloopt. We ondersteunen hen in het ontwerp en geven hen opleiding en opmaaksjablonen, zodat ze al hun materiaal correct kunnen aanleveren. Op deze manier moeten wij er veel minder uren aan werken, wat voor de klant kosten uitspaart.

Welke resultaten merkt u vandaag al? Wat heeft WoodWing u al opgeleverd? Deze nieuwe markt gaf ons de kans om nieuwe klanten aan te trekken en te prospecteren. Het is op dit moment nog een niche markt waar we ons in gespecialiseerd hebben en waar je nog steeds het verschil kunt maken qua uitstraling. Het publiceren van digitale magazines geeft aan Combo een extra cachet om zo het bedrijfsimago van een innoverend en up-to-date bedrijf nog meer te laten schitteren. Opmerkelijk is dat we na één jaar tijd onze kost reeds terugverdiend hebben. Vanaf nu kunnen we een continuïteit creëren. Op dit moment zorgt het creëren en publiceren van digitale magazines al voor 10% van onze activiteiten.

Wat zou u starters met WoodWing aanraden? Starters moeten er zeker rekening mee houden dat het geen zuivere copy/paste actie is van een “papieren” versie naar een digitale versie. Je creëert voor single-page devices, dus er moet rekening gehouden worden met de leesbaarheid van de content op een scherm in plaats van op papier. Ze moeten er zeker geen schrik van hebben, al moet je ook van je digitaal magazine geen “kermiskraam” maken. Zorg voor een rustige, interactieve en aangename opmaak en werk niet op iedere pagina met filmpjes, geluiden en ronddraaiende objecten, want dit gaat snel op de zenuwen werken.

31


32

web & tablet publishing

web & tablet publishing

Breng orde in de digitale chaos. Canto Cumulus, Digital Asset Management (DAM) voor organisatie die nood hebben aan eenvoud in gebruik, flexibilteit, stabiliteit en veiligheid. Uitdagingen in onze informatie maatschappij Met de veelheid aan digitale bestanden die we dagdagelijks nodig hebben en de exponentiële groei daarvan, is het voor vele bedrijven soms moeilijk om door het digitale bos de bomen nog te blijven zien. De manier waarop we documenten bewaren op het file-system (Harddisk, Shared Volume, CD/DVD,…) kent al snel een aantal beperkingen in de huidige manier van werken en de service die men wil of moet leveren aan klanten, partners, werknemers en anderen. Snelheid van publiceren, 24 uur op 24 toegang tot bestanden van gelijk waar, optimalisatie van werkprocessen, versiebeheer, aansluiting bij andere systemen, enzovoorts maakt dat er een noodzaak is

voor een efficiënt en gecontroleerd beheer, gebruik en verspreiding van digitale media. Het gebruik van het internet in alle lagen van onze werkmethodes speelt daar ongetwijfeld ook een grote rol in. Cumulus biedt een oplossing op al deze uitdagingen. Canto Cumulus is een digital asset management oplossing waarmee u al uw digitale assets (bestanden) kunt organiseren, delen, gebruiken en distribueren. We spreken over een “asset” wanneer het digitale bestand verrijkt wordt met additionele informatie, meta-data genoemd. Cumulus is een oplossing van het Duitse bedrijf Canto dat reeds meer dan 20 jaar

op de markt is en gerust onder de noemer “proven technology” mag gekaderd worden. Ooit ontstaan als beeld-archiveringspakket op Apple en ondertussen uitgegroeid tot wereldspeler op vlak van Digital Asset Management. Mede ondersteund door een netwerk van gecertificeerde partners vormt het een oerdegelijk antwoord op de uitdagingen van vandaag en morgen.

Wat biedt zo een oplossing? De inzet van een DAM Systeem biedt veel voordelen. Men heeft om te beginnen een “venster” op alle bestanden en steeds de laatste ( juiste) versie ter beschikking. Het organiseren van deze bestanden kan op verschillende manieren en werkt onafhankelijk van het onderliggende file-

systeem of operating systeem. Hierdoor is het heel gemakkelijk om bestanden toe te wijzen aan verschillende categorieën en toch het bestand maar één keer op het file-systeem te houden (wat men single sourcing noemt). Dus gedaan met die Photoshop file die in twintig mapjes terug te vinden is. Deze categorieën zijn als het ware containertjes die de onderliggende bestanden groeperen, bijvoorbeeld als job. Verder kan men een heel efficiënt systeem opbouwen door gebruik te maken van de automatische herkenning van metadata en het flexibel toevoegen ervan. Dit maakt de échte kracht uit van een DAM Systeem. Het snel terugvinden en eventueel hergebruiken van materiaal wordt hierdoor een makkie. Wist u trouwens dat in traditionele omgevingen ongeveer 70% van het materiaal opnieuw gemaakt wordt in plaats van te hergebruiken? Dit is verleden tijd met een goed DAM Syteem!

Productie-ondersteuning door het DAM Systeem. Cumulus biedt tegelijkertijd productieondersteuning out-of-the-box. Met bijvoorbeeld de InDesign Companion kan men vanuit InDesign de Cumulus Catalogs aanspreken en gebruiken (drag en drop) en nadien in het DAM Systeem ook alle relaties bekijken. Uiteraard kan men ook vanuit Cumulus

direct andere pakketten aanspreken zoals Photoshop, Illustrator, enz… Opvolgen van de verschillende stadia van een productie kan perfect door gebruik te maken van de volledig personaliseerbare statussen. Deze statussen kunnen ook als trigger gebruikt worden om andere stappen in het productieproces aan te sturen. Een hoge mate van automatisering kan bereikt worden vanuit de standaard Cumulus omgeving, eventueel aangevuld met andere tools zoals bijvoorbeeld Switch.

Communicatie met de buitenwereld Eén van de meest waardevolle aspecten van Cumulus is het publiceren en distribueren van assets naar de buitenwereld (intranet, extranet, internet). Niet enkel het distribueren van assets is mogelijk, maar ook de echte interactie tussen verschillende partijen. Afhankelijk van de opzet en rechten (wie kan of mag wat) die men geeft voor de gebruikers kan dit op een read-only of read-write manier aangeboden worden. Zo kan men bijvoorbeeld goedkeurings- en selectie-cycli maken die perfect passen in de moderne manier van werken. Cumulus Sites, de web-portal voor Cumulus maakt dit allemaal mogelijk.

aan andere systemen. Hetzij administratieve omgevingen zoals artikelen-databanken of andere, aanvullende oplossingen in het productieproces zoals Catalog Publishing, Editoriale Systemen enzovoorts. Zo kan men bijvoorbeeld vanuit de Content Station van WoodWing direct de Cumulus Catalogs aanspreken of de in Cumulus beheerde assets en hun metadata direct gebruiken in de geautomatiseerde opmaak van folders en dergelijke (bijvoorbeeld met EasyCatalog). Hierdoor creëert men niet alleen tijdswinst maar tevens wordt de kans op fouten zo goed als uitgesloten.

Voor wie is het bedoeld? Canto Cumulus is heel breed inzetbaar. Zowel voor Primary Content Users, de veelal grafische en creatieve bedrijven die assets gebruiken als onderdeel van hun core-business, als voor de Secondary Content Users, de Corporates, de Brand Owners, Overheidsinstanties, enzovoort die assets gebruiken ter ondersteuning van hun bedrijfsactiviteiten.

Cumulus op Print 2011

Integratie met andere omgevingen

Tijdens de Print 2011 beurs op 12 en 13 oktober in Brussel kunt u verder kennismaken met Canto Cumulus en de oplossingen die daarrond mogelijk zijn.

We zien vandaag meer en meer de vraag en noodzaak om het DAM Systeem te koppelen

Wij kijken ernaar uit om u daar te ontmoeten!

33


34

color managment

Color management met GMG. Over smaken en kleuren wordt er niet gediscussieerd, zegt men vaak. In de grafische wereld wordt er echter maar al te vaak over kleuren gediscussieerd. Dit gebeurt meestal wanneer de kleuren van het resultaat van een opdracht verkeerd zijn en er reeds een pak geld verloren is gegaan. Stabiliteit en het voorspellen van kleur zijn daarom van cruciaal belang binnen de grafische markt, dit om overbodige discussies en al te hoge kosten te vermijden.

color managment

GMG is ontwikkelaar en verdeler van highend kleurbeheer software en oplossingen, met als doel problemen te vermijden door eenduidige kleurcommunicatie. Momenteel wordt GMG vooral gebruikt door reclamebureaus, fotogravures voor offset of flexo, verpakkingsfabrikanten, analoge en digitale drukkers, grootformaat digitale drukkers tot zelfs internationale diepdrukkers. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: kleur consistent beheren. Wat hieronder volgt is een overzicht van de GMG producten met daarbij een beknopte beschrijving.

Color Application Specialist Steven Van Ryckeghem

kunt deze zelfs beveiligen, zodat anderen niet zomaar mee kunnen profiteren van uw werk. Verder kunt u via Spotcolor Editor eigen spotkleuren aan de bestaande Pantone bibliotheken toevoegen en aanpassen. Ook belangrijk is de eenvoud waarmee u proeven digitaal kunt uitwisselen voor remote proofing, wat zeker een grote tijdswinst en gespaarde kost inhoudt. Niet onbelangrijk is ook het gebruik van de laatste Adobe PDF Print Engine, waardoor problemen met het verwerken van PDF’s tot een minimum worden herleid. Natuurlijk kunnen andere bestandformaten zoals PSD, tiff, jpeg… ook door het systeem worden verwerkt.

Proofing - ColorProof De voorbije jaren heeft GMG ColorProof zichzelf wereldwijd gevestigd als de meest professionele oplossing voor het maken van contractproeven. Men kan zelfs spreken van een de facto standaard, als u ziet hoe wijds het product is verspreid. Dit product komt vooral van pas voor designers, fotografen, uitgeverijen, ook prepress bedrijven voor zowel commercieel als verpakkingsdrukwerk. Kortom, voor iedereen bij wie kleurcommunicatie een zeer belangrijke rol speelt. De belangrijkste eigenschap van dit product is de eenvoud waarmee u het product kunt implementeren binnen uw bedrijf. Het laat zich eenvoudig integreren binnen een bestaande workflow, daar het ook hotfolder gebaseerd kan worden aangestuurd. Daarbovenop is de eenvoudige gebruikersinterface een gemakkelijke instaptool voor zelfs wie leek is. Natuurlijk zijn de mogelijkheden verregaand, waardoor ook echte kleurprofessionals aan hun trekken komen. In het pakket werden reeds een waaier aan standaarden ingebouwd. U kunt bijna onmiddellijk na installatie de eerste proeven afdrukken. Er zijn verschillende standaarden, gaande van alle ISO standaarden tot Gracol en indien in-huis standaarden voor closed loop kleurbeheer vereist zijn, kunt u zelf eigen standaarden gaan ontwikkelen.

Profile Editor De tool waarmee u eigen conversie profielen kunt aanmaken en editeren. U

Proofing - DotProof Als uitbreiding bovenop ColorProof kunt u ervoor kiezen om via eigen geripte data gerasterde proeven aan te maken, die bovendien kleurecht zijn. Aangezien u een proef kunt maken met de werkelijke data waarmee de belichter wordt aangestuurd, kunt u dus aan de hand van deze proef een idee krijgen van hoe deze in druk zal worden vertaald. Denk hierbij aan verkeerde hoeken en lineaturen, foutieve trapping en overdrukken, maar ook indien de RIP het zelf laat afweten kunt u dit op de proef vaststellen. GMG ontwikkelde speciale algoritmes om deze gerasterde data te vertalen naar resoluties voor inkjet printers zoals Epson, HP, Canon en Roland. Samen met de kleurinformatie levert dit een accurate rasterproef op, waarbij lineaturen tot 200 lpi kunnen worden gereproduceerd, afhankelijk van de gebruikte printer.

Proofing - FlexoProof Voor de flexo- en de verpakkingsmarkt worden nog extra functies bijgevoegd aan het pakket, waardoor u nog betere proeven kunt realiseren. Door ook met gerasterde data te werk te gaan, kunt u zelfs proeven vervaardigen waarin de zo belangrijke flexo kenmerken, zoals het afbreken van punten in de highlights, de effecten van sterke bump curves en het simuleren van hybride rasters, vervat zijn. U hebt zelfs de mogelijkheid om bepaalde substraten te simuleren, ik denk daarbij aan de effecten van drukken op

golfkarton. Kortom, FlexoProof bevat alle functionaliteiten die u zich maar kan voorstellen.

Proofing - ProofControl Aangezien de proef de belangrijkste tool binnen kleurcommunicatie is, dringt een sluitend controlemiddel zich op. ProofControl geeft de gebruiker de mogelijkheid om met een nog grotere zekerheid de beoogde kwaliteit te controleren. U kunt dit doen door op de proef controlestrips te plaatsen die opgemeten kunnen worden. Door bepaalde waarden in deze strip te meten, kunt u zien of de verschillen binnen bepaalde toleranties vallen en zo controleren of de gemaakte proef representatief is. Dit vertelt de gebruiker of de printer in een goede toestand is, waardoor de proef waardevol is. Zowel u als uw klant kunnen deze nameten met behulp van een spectraalmeter, zoals bijvoorbeeld een Xrite i1. Met deze tool kunt u evenzeer eigen strips definiëren naast de bestaande Fogra strips en eigen toleranties opstellen. Met een eenvoudige gebruikersinterface kunt u eveneens de gemeten data in een rapport gieten. U kunt de data eveneens afdrukken op een label om op de proef te plakken. Epson biedt daarenboven de mogelijkheid om de strips op te meten op de printer zelf. Om de communicatie mogelijk te maken tussen het controle middel en de data die de geïntegreerde spectroproofer opmeet, ontwikkelde GMG de mogelijkheid ook deze data in Proofcontrol binnen te halen. Deze optie heet Inline ProofControl. Wanneer u Inline ProofControl gebruikt, hoeft u de strips niet manueel op te meten, de printer doet dit zelf en zal het resultaat van de meting bijprinten op de proef. U wint hierdoor dus heel wat tijd die u kunt gebruiken voor andere taken.

Proofing - ProofMedia Om tot een waardevolle contractproef te komen, moet niet enkel de printer, maar ook de media waarop u print, stabiel zijn. Daarom voorziet GMG zelf media die aan hoge eisen moet voldoen, zodat u op een consistente manier een zo ruim mogelijk bereik van de

35


36

color managment

printer kunt benutten. De media worden enkel vervaardigd door bedrijven die aan de eisen van GMG voldoen en worden nauwkeurig door GMG getest en opgevolgd. Er is een ruime keuze aan papiersoorten voorhanden, van semi matt tot glossy papiersoorten, zelfs newspaper en transparante folies behoren tot het gamma. Het grote voordeel van het gebruik van GMG ProofMedia is dat alle nodige calibratieen conversieprofielen reeds in de Proofing software aanwezig zijn. Hierdoor kunt u vertrouwen op de door GMG geteste media en hebt u geen uitgebreide kennis nodig om eigen media te profileren. U bent ook niet langer afhankelijk van de producenten van andere media. Indien u eigen substraten gebruikt, kan men u niet garanderen dat deze aan de juiste standaarden en toleranties voldoen, waardoor het volledige proefgebeuren verloren kan gaan.

Color Management - ColorServer Tijdens de verschillende stappen van het productieproces worden beelden aangeleverd. Deze worden vaak in verschillende kleurruimtes opgemaakt en moeten meestal voor verschillende drukprocessen voorbereid worden. Partners of klanten leveren soms hun data in verschillende profielen aan, meestal door onwetendheid. In het omzetten van deze profielen kruipt veel werk. GMG ColorServer kan u heel wat inspanningen besparen. ColorServer zal automatisch gemengde rgb-cmyk data omzetten naar ĂŠĂŠn welbepaalde standaard. Dit gebeurt aan de hand van separatie, herseparatie of kleurconversie. De 4D conversies van GMG, die vergelijkbaar zijn met DeviceLinks door de cmyk-to-cmyk conversie, herleiden de gekende beperkingen van de pure iccconversie tot een minimum of zelfs tot niets. De meest gekende van deze beperkingen, is het hersepareren van het zwartkanaal over de vier cmyk kanalen, waardoor bijvoorbeeld zwarte tekst in de vier separaties komt te zitten. ColorServer wordt vooral gebruikt in repro en prepress van alle printprocessen. Door de vele conversiemogelijkheden is het zeker een aanrader voor bedrijven die hetzelfde

color managment

drukwerk op verschillende materialen met verschillende technieken kleurvast wensen te reproduceren. Het omzetten van data van de ene naar de andere standaard, bij zowel industriÍle standaarden als in-huis standaarden, is zeker het sterkste punt van ColorServer. Het gevolg is dat het resultaat gelijk blijft, ongeacht het gebruikte drukproces. Op een zelfde manier kan een zelfde kleur worden bekomen in digitale druk, large format, offset, flexo,... Houdt hierbij in gedachten dat beperkingen met betrekking tot alle verschillende processen en materialen zo klein mogelijk worden gehouden. ColorServer zorgt niet alleen voor een aanzienlijke tijdwinst in de drukvoorbereiding, het verhoogt ook de productiviteit van de pers. Door de herseparatie wordt de kleuropbouw gestandaardiseerd. Hierdoor zal de kleuropbouw van verschillende bronnen zich in druk op een zelfde wijze gedragen. Grijsbalansen worden gelijk gehouden en de totale inktopbouw gestandaardiseerd. Op die manier kunt u het eerste vel sneller verkopen en hebt u achteraf geen problemen met het overzetten of kleven van de drukvellen. De gebruikte kleurprofielen voldoen aan hoge eisen en de ontwikkelde conversietechnieken, vergelijkbaar met rendering intents, zorgen ervoor dat kleuren op een zo ideaal mogelijke manier worden omgezet van de ene naar de andere kleurenruimte. De kleuropbouw van gradaties en verlopen blijft zo goed mogelijk behouden, zodat er geen abnormale verschuivingen optreden. Daarnaast behouden beelden zo goed mogelijk hun contrast en detail in de donkere partijen. Bovenop de conversie voorziet GMG ook nog andere veel gebruikte transformaties zoals schalen en verscherpen van bestanden. Spotkleuren kunnen op een eenvoudige manier worden omgezet naar full color van de doel kleurenruimte al dan niet aangepast naar eigen behoeftes. U kunt ook welbepaalde regels opstellen zodat bepaalde spotkleuren voor technische tekeningen niet worden omgezet. Denk daarbij aan maataanduidingen, snijlijnen en uitkapvormen. Ook vernis wordt beter niet omgezet. Voor de verwerking van PDF’s, wordt

gebruikt gemaakt van de laatste Adobe PDF Library, waardoor ook bestanden kunnen worden afgevlakt met welbepaalde instellingen. Dit zorgt ervoor dat verdere verwerking van de bestanden op andere RIP’s geen onverwachte resultaten geven. ColorServer kan eenvoudig in een bestaande workflow geïntegreerd worden. Het systeem werkt met hotfolders die eenvoudig zijn aan te maken aan de hand van een wizard. Dit is alweer zeer gebruiksvriendelijk voor de leek in kleurbeheer en toch ook zeer uitbreidbaar voor de echte color professional.

Color Management - InkOptimizer In dezelfde interface van ColorServer, kunt u met InkOptimizer op automatische wijze de totale inktopbouw gaan reduceren. Natuurlijk gebeurt dit met respect voor en zonder afbraak te doen aan de kleur van het orgineel. Door ook hier gebruik te maken van de 4D DeviceLink technologie, wordt een deel van de c-m-y-kanalen omgezet naar het zwart kanaal, wat er voor zorgt dat het zwart kanaal zuiver blijft. Via ICC-technologie is dit niet helemaal mogelijk. Het gebruik van InkOptimizer heeft meerdere voordelen: het inktverbruik wordt tot 20% beperkt, een kleinere inktopbouw zorgt voor een aanzienlijk kortere opstarttijd van de pers en ook de stabilieit doorheen de volledige oplage wordt makkelijker behouden. Dat ook dit product zorgt voor kostenbesparing en tijdswinst is duidelijk. Kortere opstarttijden bezorgen u immers niet alleen sneller een eerste verkoopbaar vel, maar zorgen ook voor minder papierverlies bij het opstarten. Via de InkReportTool kunt u op basis van de inhoud van de verwerkte bestanden bij benadering bijhouden wat de reĂŤle besparing op inkt is.

men een mix vindt van alle verschillende processen. Om aan deze vraag te voldoen, ontwikkelde GMG een zeer gebruiksvriendelijke interface voor het aanmaken van kalibratie- en conversieprofielen. De wizard die men hiervoor gebruikt start op de achtergrond alle parameters op in ColorServer. Door gebruik te maken van een dergelijk centraal kleurbeheersysteem, moet u zich niet meer verdiepen in alle mogelijk verschillende front-end-systemen en RIPs van verschillende fabrikanten. Door de client/server architectuur tussen SmartProfiler en ColorServer, kunt u SmartProfiler installeren op een andere computer dan de ColorServer.

applicaties te beheersen en deze op een zo optimaal mogelijke manier te integreren in de volledige workflow van het bedrijf.

GMG Connect bestaat uit een aantal componenten:

Color Management - FlowConect

- GMG Connect Server: de centrale data en informatie server - GMG FlowConnect: de interface om GMG Connect te verbinden en te integreren in externe workflow systemen, zoals bij voorbeeld Enfocus Switch. - GMG WebConnect: de monitor en de tool om jobs aan te maken en op te volgen, gebaseerd op een web browser interface; het biedt tevens de mogelijkheid om workflow systemen te integreren die geen interface hebben voor directe communicatie met FlowConnect.

Door de toenemende automatisatie in de grafische wereld dringt de vraag naar een centraal netwerk gebaseerd kleurbeheersysteem zich op. De mogelijkheid om de verwerking van orders met samenhangende bestanden op alle tijdstippen nauwkeurig op te volgen, wordt groter en groter. GMG Connect biedt  de mogelijkheid om verschillende GMG

De Connect Server beheert alle profielen, parameters en jobs met bijhorende statusinformatie en verzorgt de communicatie met de andere Connect componenten. Het biedt ook de mogelijkheid om kleurbeheer te synchroniseren over verschillende vestigingen binnen ĂŠĂŠn bedrijf, zodat vereiste  kwaliteitsstandaarden in alle verschillende

  Â Â?

vestigingen worden toegepast. FlowConnect verzorgt de tweerichtingscommunicatie tussen de verschillende workflow componenten. Deze eenvoudige opzet met tal van mogelijkheden is in staat om aan zo goed als alle eisen te voldoen. Orders kunnen worden aangemaakt via XML of XMP data, zodat u In ColorServer geen nood meer hebt aan grote aantallen hotfolders, maar dat de nodige parameters mee worden verstuurd wanneer het order zich op ColorServer aanbiedt. WebConnect zorgt voor onafhankelijkheid van platform en plaats. Daar de interface op een browser werkt (zowel op Windows als op Mac), kunt u van eender waar nieuwe jobs aanmaken, versturen en monitoren. Ook kunt u Remote Proofen via WebConnect. De centrale data kan zowel binnens- als buitenshuis data versturen voor bepaald printers. Door de realtime interface kunt u de jobs waarvoor u rechten heeft via users en groups, direct monitoren en opvolgen.  

     

 

 

  

 

 Â? 

Â? 

Color Management - SmartProfiler Op de digitale en grootformaatmarkt wordt op heden ook een hogere kleurnauwkeurigheid verwacht en dan vooral voor de herhaalbaarheid van orders. Wanneer er een herdruk wordt gemaakt, gebeurt het vaak dat de kleuren niet meer overeenstemmen met de eerste druk. Ook moet er consistentie en vergelijkbaarheid zijn met klassieke drukprocessen, vooral in omgevingen waar

  

 Â Â?

  

37


color managment

color managment

Athena Graphics, overtuigd van GMG Flexoproof.

geprint. Het gebruik van de GMG printer drivers leidt tot optimale print kwaliteit en tot zeer geringe kleurverschillen. GMG Flexoproof geeft ons de mogelijkheid om te kiezen tussen reverse of surface print op transparante folies. We kunnen ook de opaciteit aanpassen en het wit als een apart kanaal printen en dit zonder dat hiervoor nog een extra handeling nodig is. Dit was voordien niet mogelijk.

Athena Graphics is één van de grootste spelers op de Belgisch grafische markt, meer bepaald in het leveren van prepress diensten voor de verpakkingsindustrie en het maken van kleurechte proeven en flexografische drukvormen. Athena Graphics wist door hun perfectionistische aanpak zelfs door te stoten tot de Europese top, het bedrijf heeft reeds vestigingen in België, Frankrijk en Nederland. Op heden speelt het bedrijf een heuse voortrekkersrol in de toepassingen van nieuwe grafische technologieën.

Wat is voor jullie het belangrijkste onderdeel? We deden testen op verschillende substraten, zowel transparante als metalische folies. Voor de substraten die niet beprintbaar zijn, werkten we met simulaties. Hiervoor werd ook nauwlettend toegezien dat deze simulaties binnen de juiste toleranties vielen. Hierdoor ontdekten we trouwens nog een bijkomend voordeel: dankzij deze simulaties is het niet meer nodig om alle mogelijke substraten voor handen te hebben.

Color Application Specialist Steven Van Ryckeghem

EL

M

IMAGING RE

TECCO

SE

A

FINE ART & PHOTO PAPERS

H

P

TESTED WITH EPSO N CANON AND H P PIGMENT INKS R

IN

S

CERTIFIED NG

De overstap was een samenwerking tussen Athena Graphics enerzijds en GMG met Epson anderzijds. We stonden met Athena Graphics al vrij ver op gebied van color management en wilden natuurlijk zeker zijn dat de stap die we zouden zetten een stap vooruit was en niet achteruit. Daarom hebben we eerst alles uitvoerig getest.

R

De samenwerking tussen Athena Graphics, GMG en Epson, bood hiervoor een oplossing. Het vervaardigen van de proeven met GMG gebeurt nu een pak sneller en goedkoper.

Hoe verliep de omschakeling naar GMG?

WI

Dankzij deze voorspelbaarheid kunnen we ook bij grote oplages zoals in de

Vroeger gebruikten we zeer hoog kwalitatieve proeven, zoals Cromalin en Kodak Approval, aangezien dit toen de systemen waren die aan alle gestelde eisen voldeden. Dit was echter zeer arbeidsintensief en liet de kosten soms hoog oplopen, wat niet altijd door de klanten geapprecieerd werd.

RC

Om het realistisch aspect van een proef te laten gelden, wordt er steeds een rasterproef gemaakt. We gebruiken GMG FlexoProof om vervolgens met onze eigen RIP data rasters te reproduceren. Hybride rasters zijn voor de flexo industrie van groot belang. We moeten dus een proef kunnen maken die ook alle druktechnische beperkingen, zoals bij voorbeeld het afbreken van highlights, waarheidsgetrouw weergeeft.

Het is duidelijk dat het maken van proeven echt belangrijk is. Hoe deed u dit voordat u GMG ontdekte?

De testen bleken te voldoen aan alle eisen: in praktijk kunnen we zowat alle kleuren en materialen weergeven die we ook met vroegere systemen konden. Bijkomende voordelen als tijdswinst en goedkoper vervaardigen van de proeven, zijn ook heel belangrijk voor onze klanten. We waren dus

TI

Voorspelling en kleurechtheid van het eindresultaat is voor ons van uiterst belang. Om dit te kunnen garanderen moeten we wel proeven maken. En om op deze proeven te kunnen vertrouwen, moeten deze aan een aantal eisen te voldoen.

Om net dat beetje extra service te bieden aan onze klanten, gaan wij (Athena Graphics) nog een stap verder: naast de bestaande high end workflowsysteem, ontwikkelden we een ons eigen upload center: Athena Upload. Dit biedt onze klanten de mogelijkheid om zelf via dit online portaal kleurproeven te maken met GMG. Bij sommige klanten werd ook nog eens remote proofing voorzien, zodat de proef bij de klant kan wordt afgeprint.

Daarbij vonden we dankzij GMG een sterke oplossing voor het reproduceren van PMS kleuren met hun SpotColor Editor* en FlexoProof**. De GMG software is ook veel krachtiger wat het toepassen van kleurprofielen betreft. Hierdoor mogen we stellen dat de uiteindelijke kleurproeven veel accurater zijn dan de vroegere cromalin. * Met Spotcolor Editor kunt u verbeteringen of zelfs eigen spotkleuren kunt. Dankzij deze software kunt u omgaan met de reproductie van dekwitten in combinatie met overdrukken naar bestaande spotkleuren en het simuleren van bepaalde witte tinten. ** Profile Editor is software om profielen aan te maken. Hiemee kunt u op een eenvoudige manier aanpassingen maken die leiden tot een nog betere en waarheidsgetrouwe contact proef, zoals het optrekken van de minimum dots.

H

Maken jullie al altijd proeven? Waarom vinden jullie dit belangrijk?

verpakkingsindustrie nog corrigeren voor het op de pers gaat. Zowel voor ons als voor onze klanten biedt het dus alleen maar voordelen als we eerst een proef maken.

IL

“Athena Graphics wil ook in de toekomst blijven vooruit denken. Het is voor ons nog steeds van het grootste belang om kwaliteitsvolle producten en diensten aan onze klanten aan te bieden. Zo wordt nonstop geïnvesteerd in zowel technologische innovatie als in de knowhow van de medewerkers.” zegt Kenneth Hostyn, Proofing Manager bij Athena Graphics.

W

38

T

PERM NENCE A

RA

snel overtuigd.

Wat waren de resultaten na de aanschaf van GMG FlexoProof? Het grootste verschil was de grote tijdswinst die het nieuwe systeem opleverde. Terwijl het vroeger gemakkelijk één uur duurde alvorens een goede proef werd gemaakt, wordt er nu een proef gemaakt in 15 minuten. Indien er plots toch nog een laatste correctie dient te gebeuren, betekent dit nu in tegenstelling tot vroeger niet meteen een grote vertraging. Niet alleen de tijdswinst en kostendrukking waren een groot verschil. Door het gebruik van de volledig kleurenruimte van de Epson printer worden de reproducties van spotkleuren binnen zeer nauwe toleranties

De mogelijkheid om eigen profileringen op een eenvoudige manier en tot in de kleinste details aan te passen is voor ons het sterkste punt. Het integreren in de bestaande workflow en de mogelijkheid om files via “Athena Upload” aan te bieden, zorgt voor een betere dienstverlening en communicatie voor onze klanten.

Zou Athena Graphics GMG Proofing aanraden? Door de meerdere voordelen die het systeem biedt, is het zeker een aanrader voor iedereen die in contact komt met kleurgetrouwe reproductie, vooral naar voorspelbaarheid van drukwerk. Je kan op een zeer eenvoudige manier instappen in de software en dit uitbreiden tot alle eisen, die jij en je klant stellen, voldaan zijn.

39


40

computer to plate

computer to plate

Heidelberg Suprasetter A75, verhoging van de productiviteit. Nu is er ook bij de Suprasetter A series GEN III de optie DTL Dual Top Loader, waarbij de tray’s niet manueel moeten gewisseld worden. Senior Consultant Computer To Plate Jaak Debaene

Double Swivel Table voor sneller laden

Suprasetter A52/A75 – Dubbel plaattransport voor hogere productie

De Heidelberg Suprasetter A52 en A74 die uitgerust zijn met een automaat zijn de meest compacte automatische Ctp-plaatbelichters in hun soort. Dankzij de unieke “Swivel Table” en de uitgekiende automatische verwijdering van de tussenvellen, is deze automaat slechts 50 cm langer dan de manuele versie. De totale omvang met de automaat inbegrepen, bedraagt slechts 2,6m2 en kan dus bijna overal probleemloos worden geplaatst. In vergelijking met andere oplossingen biedt deze doordachte oplossing de meest betaalbare en efficiënte automatisatie. De automaat neemt de platen van de stapel in een “plate loading tray” en verwijdert zelf de tussenvellen. Indien u van plaatformaat wenst te wisselen verwijdert u eenvoudig de tray en vervangt deze door de tweede tray voorzien van een ander plaatformaat. De tray positioneert zich bij het plaatsen automatisch in de belichter. De standaard capaciteit is 100 platen 0.15 en 50 platen 0.30 dik. Met de nieuwe Dual Top Loader is de capaciteit van de laders aanzienlijk hoger. Hierover leest u straks meer.

Deze optie verhoogt aanzienlijk de productie dankzij het gelijktijdig laden en ontladen van de platen. Er is een versnelling mogelijk van 20 naar 27 pph voor het formaat B3 en van 17 naar 22 pph voor het formaat B2. Indien de Thermal Direct platen van Kodak worden gebruikt, worden deze na de belichting automatisch gestapeld via een plaatstacker die verbonden is met de transporttafel van de belichter. Dit is de meest compacte vorm van automatisatie. Er kan er een online spoelunit of ontwikkelmachine worden aangesloten tussen de transporttafel en de plaatstacker, voorzien van een mechanische en elektronische interface voor communicatie met de belichter.

Millieuvriendelijk drukken De instapmodellen van Suprasetter helpen het millieu beschermen. In vergelijking met rivaliserende systemen, presteren de instapmodellen van de Suprasetter A series boven de gemiddelde verwachtingen en beloftes naar milieunormen toe. Met een verbruik van 0.7 kilowatt per uur, hebben

de Suprasetter A52 en A75 plaatbelichters ongeveer vijf keer minder energie nodig en produceren ze ongeveer vijf keer minder verloren warmte dan vergelijkbare modellen van andere fabrikanten. Bovendien is meestal voor andere systemen ook een airconditioning systeem nodig. In combinatie met het laag energieverbruik resulteert dit al vlug in een besparing van ongeveer €2.700 per jaar in vergelijking met gelijkaardige systemen in hetzelfde

Modulaire automatisering op alle Heidelberg Suprasetters De plaatinleg en het verwijderen van de tussenvellen van een CTP belichter is bij voorkeur automatisch. Alle Heidelberg CTP belichters zijn volledig modulair. Een manuele belichter kan dus steeds achteraf worden uitgerust volgens de noden en dit via doordachte en betrouwbare automatische invoer systemen. Zowel de Prosetter, Suprasetter als Suprasetter A machines kunnen worden uitgebouwd tot half- of volautomatische productiemachines: deSCL Single Cassette Loader voor Prosetter en Suprasetter, de MCL Multi Cassette Loader voor Prosetter en Suprasetter, de automaat voor SuprasetterA Gen III met of zonder Dual Top Loader en de automaat voor SuprasetterA Gen III met of zonder Double Swivel Table. Voor al deze upgrade mogelijkheden zijn online ontwikkelmachines of spoelunits voorzien met mechanische en electronische koppelingen met de belichter en de automaat. De opstellingen zijn mogelijk aan de zijkant van de automaat voor of achteraan in lijn, naargelang de voorziene ruimte en doorvoer volumes. Bij de A serie enkel in lijn achteraan de belichter. Het automatiseren van de plaatinleg is een verantwoorde investering die zich zeer snel laat terugverdienen.

Prinect Prepress Manager-P. Hebt u problemen met de prestaties van uw prepress-afdeling? Hebt u ooit al eens veel tijd verloren met het controleren van jobs voor haarlijntjes, ontbrekende fonts of afbeeldingen in de verkeerde resolutie of kleurruimte? Dan hebben wij goed nieuws voor u, want daar hebben we nu een oplossing voor! Customer Support Engineer Steven Jacob

Uw prepress productie automatiseren zonder te moeten investeren in een compleet nieuwe RIP en workflow systeem Met Prinect Prepress Manager biedt Heidelberg een zeer schaalbare oplossing, ook zonder een Heidelberg RIP: Prinect Prepress Manager-P. Het is de pagina georiënteerde instapworkflow van Heidelberg voor de productie van drukbare PDFbestanden. Prinect Prepress Manager-P automatiseert dagelijkse taken zoals normaliseren, preflighting, kleurconversies, steunkleuren en optioneel trapping om zo PostScript of PDF te optimaliseren voor druk. De gecontroleerde en verwerkte PDF-bestanden kunnen dan op inslag worden gezet met Prinect SignaStation, Prinect Imposition Editor of een ander impositiepakket voor uitvoer naar uw bestaande RIP.

Laat uw systeem meegroeien met uw bedrijf Door zijn modulaire en open architectuur kunnen er op elk moment uitbreidingen en opties toegevoegd worden. Dit betekent dat uw systeem kan meegroeien met uw productie- en capaciteitseisen wanneer dit nodig is. Prinect Prepress Manager-P kan worden opgewaardeerd naar een volledig Prinect Prepress Manager Systeem met geintegreerde Prinect MetaDimension en interactieve Prinect SignaStation.

Centrale functies Prinect Prepress Manager-P biedt een

gecentraliseerde werking van jobs via Prepress Manager Cockpit, die een betere controle van de productie-omgeving garandeert. Via de Template Editor kan u de automatische sequenties voor de productiestappen aanmaken, zoals normaliseren en trapping. Pagina’s kunnen ook nog handmatig behandeld worden voor eenmalige opdrachten.

Color Management Net als alle Prepress Manager Systemen is de Pantone kleur bibliotheek ingebouwd zodat een nauwkeurige conversie van steunkleuren naar proceskleuren mogelijk is.

Automatische verwerking Prepress Manager automatiseert typische prepress-processen die veel tijd in beslag nemen wanneer deze handmatig gedaan worden en waarbij de snelheid en nauwkeurigheid ook afhankelijk is van de expertise van de prepress operator. Dankzij Prepress Manager is er veel minder manuele tussenkomst van de operator nodig. Dit automatische proces zorgt voor hoge productie beveiliging met minder fouten en een enorme tijdsbesparing.

De volgende functies zijn opgenomen in het geautomatiseerde Prepress Manager-P systeem: - Normaliser: automatische conversie van PostScript- of EPS-bestanden naar PDF bestanden op basis van individuele conversie-instellingen. - CEPS Converter: zet TIFF-IT/P1 data om

naar PDF-bestanden. - PDF Splitter: genereert enkel-pagina PDF bestanden van een meerdere-pagina PDF bestand om pagina correcties te versnellen. - PDF Merger: genereert één enkel pagina PDF-bestand van verschillende meerdere pagina PDF-bestanden om de behandeling en verwerking te vereenvoudigen. - Font Vectoriser: zet tekst in PDF-bestanden om naar vectoren om de productie betrouwbaarheid te verhogen. - Preflighter Direct: detecteert en rapporteert de gevonden fouten zoals ontbrekende fonts, haarlijntjes of foutieve afbeelding resoluties. - Color Carver: volledig geautomatiseerde kleurruimte conversies van LAB en RGB naar CMYK en Spot. Dit proces ondersteunt ook CMYK-gamut mapping (bijv. Euro Offset naar Newspaper) met behulp van ICC profielen. - Color Carver Plus: ondersteunt Hexachrome kleuren. - Job Exchange: verzorgt de import en export van en naar Prinect Prepress Manager ZIP bestanden.

Automatische trapping kan optioneel worden toegevoegd: Trapper: analyseert binnenkomende PDFbestanden en genereert automatisch de vereiste trapping als echte vector trapping.

41


42

digitaal drukken

digitaal drukken

Xerox 800/1000: hoge productiviteit met scherpe afdrukkwaliteit! Uw klanten willen dat hun drukwerk snel worden geleverd met een consistente, hoge kwaliteit. Zij verwachten dat u flexibel genoeg bent om onverwachte klussen tussendoor snel uit te kunnen voeren. De Xerox Color 800/1000 pers is van de grond af helemaal ontworpen om ervoor te zorgen dat u op tijd aan alle eisen kunt voldoen. In dit ontwerp heeft Xerox er rekening mee gehouden dat routineonderhoudstaken gemakkelijk en snel moeten kunnen worden uitgevoerd. Zo kunt u de tijd dat de pers beschikbaar is optimaliseren en volledige controle houden over de afdrukkwaliteit, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Account Manager Prepress Production Systems Bert Vandermeulen

Dankzij de Emulsion Aggregation (EA) toner met laag smeltpunt en de nieuwe fusingtechnologie van Xerox, biedt de Xerox Color 800/1000 pers een nog groter kleurbereik met sprankelende beelden en egale kleurverlopen, waardoor uw drukwerk nog meer aandacht trekt. Op deze pers kunnen bijna alle papiergewichten met een nominale snelheid van 80 tot 100 pagina’s per minuutworden verwerkt, van licht papier van 55 g/m tot zeer zwaar papier van wel 350 g/m. Deze bijzonder innovatieve kleurenpers is qua veelzijdigheid, schaalbaarheid en prestaties niet alleen geschikt voor uw huidige productiecapaciteit, maar biedt ook voldoende groeipotentieel voor de toekomst. Met de indrukwekkende middentonen, haarscherpe tekst, zuivere neutrale kleuren,

gedetailleerde schaduwen, heldere felle tinten en de prachtige fotoweergave, is de Xerox Color 800/1000 de ideale oplossing voor de digitale fotoapplicaties die een solide groeimarkt vertegenwoordigen. U kunt de creativiteit en de impact van uw drukwerk verhogen, dankzij een optionele vijfde afdrukmodule. Met deze vijfde module kunt u een onderscheidend effect gaan toepassen. Hiermee kunt u elk digitaal geproduceerd vel drukwerk een extra dimensie en toegevoegde waarde meegeven, waardoor de mogelijkheid om meer hoogwaardige applicaties te gebruiken, wordt uitgebreid. Bovendien biedt de Xerox 800/1000 de mogelijkheid om uw drukwerk te veredelen met een transparante toner, wat u toelaat om optimaal in te spelen op de snelle ontwikkelingen in de grafische industrie. Dankzij deze transparante toner kunt u specifieke gebieden van uw afdruk benadrukken of een heel vel bedekken, met de volgende effecten als doel:

- Extra visuele attentiewaarde aan beelden geven, zodat deze als het ware van de pagina af springen - De aandacht vestigen op een koptekst of variabele tekst - Foto’s, logo’s of variabele beelden verbeteren - Glanzende of metallic kleuren simuleren - Digitale watermerken toepassen om artistieke effecten toe te voegen of de veiligheid te vergroten - De afdrukkwaliteit op gestructureerde of gevergeerde papiersoorten verbeteren Voor verschillende omgevingen zijn verschillende workflows nodig. Om tegemoet te komen aan uw specifieke behoeften, biedt Xerox de keuze uit drie unieke, hoogwaardige kleurenservers waarmee u kleuren van grafische kwaliteit kunt produceren. Alle drie beschikken ze over geavanceerde kleurbeheerfuncties en op alle drie wordt het afdrukken van variabele gegevens ondersteund. Bovendien ondersteunen alle kleurenserveropties Adobe PDF Print Engine, waardoor u ook complexe designelementen en grafische effecten nauwkeurig kunt reproduceren Met de Xerox Color 800/100 kunt u ook de perfecte afwerking bekomen. U kunt een Xerox Color 800/1000 configuratie samenstellen met precies die nabewerking die het beste aansluit bij uw behoeften. Ongeacht of u nu veel verschillende drukwerkopdrachten produceert of dat u zich concentreert op een beperkt aantal tijd- en kwaliteitskritische opdrachten. Onze reeks afwerkmogelijkheden voegt glans toe aan al uw drukwerktoepassingen ongeacht of het of het nu om uitlegstations met een grote capaciteit, perforeren en vouwen, SquareFold-brochures of plat openslaande boeken gaat.

43


44

groot formaat printen

groot formaat printen

Wat kan de Roland VersaUV printer niet?

Betreed de metallic wereld met Roland VS printers.

Het kopje koffie, dat ‘s morgens vaak het creatieve proces op gang brengt, zal u nog zelf moeten zetten maar eens dit achter de rug is, kunt u voor alle andere zaken rekenen op de VersaUV printers van Roland.

De VersaCAMM VS-540, VS-420 en VS-300 zijn printers/snijplotters die u met maximaal acht kleuren, waaronder wit en metallic zilver, kunt uitrusten. Wanneer u de metallic inkt combineert met CMYK, verkrijgt u meer dan 500 metallic.

Product Specialist Digitale Output & Supplies Jürgen Verheye

Product Specialist Digitale Output & Supplies Jürgen Verheye

Print, vernis, emboss, crease en snij contouren en doe dit allemaal met één enkel toestel. Deze opdracht doet eenieder die nog niet het genoegen had de Roland VersaUV printers aan het werk te zien, de wenkbrauwen fronsen. Toch is dit exact waarvoor de Roland Versa-UV 330 / 540 printers zijn ontwikkeld. De VersaUV printers laten prototyping en custom short runs toe van start tot finish. De geavanceerde printeigenschappen maken het mogelijk om elk printproces te simuleren, inclusief embossing en vernis. Geautomatiseerd rillen, contoursnijden en perforeren van zelfs de meest complexe vormen elimineert tijdrovende afwerking. Waar u met conventionele printers gebonden bent aan slechts enkele geschikte materialen kunt u met de VersaUV printers meteen aan de slag op het finale substraat. De milieuvriendelijke ECO-UV inkt droogt namelijk onmiddellijk op elke ondergrond door curing met UV-licht. U print trouwens niet alleen CMYK maar beschikt over de mogelijkheden om glanzende en matte vernis te simuleren en de toevoeging van witte inkt

voor printen op transparante en donkere materialen. Creatief omspringen met meerdere lagen vernis laat toe om structuur aan te brengen in uw ontwerp. Wilt u details in uw ontwerp, bijvoorbeeld waterdruppels, tastbaar maken dan kan dit. De VersaUV printer maakt zelfs braille mogelijk. De UV-technologie die dit allemaal toelaat berust op een eenvoudig principe. Door de ECO-UV inkten bloot te stellen aan een bepaalde frequentie UV-licht, harden de inkten uit. Men is met andere woorden niet afhankelijk van het substraat om de droging van de inkten te garanderen. Hierdoor is een ongelofelijk gamma van materialen beschikbaar voor mock-up prototyping en short run productie. Print rechtstreeks op leder, textiel, decoratieve materialen, folies, polyester- en polyethyleen films en offset materialen. De mogelijkheid om vlakke materialen te laden laat zelfs kartonnen vellen en polycarbonaat toe tot diktes van 1mm. Bij de eerste UV-printers werd voor het curen (hard maken) van de inkten gebruik gemaakt van metal-halide lampen. Bij deze

printer heeft Roland echter gekozen voor de milieuvriendelijke en energiebesparende LED technologie. Deze LED lampen moeten niet eerst op temperatuur gebracht worden en zijn daardoor onmiddellijk klaar voor productie, wat zorgt voor tijdwinst. De levensduur van deze LED lampen is trouwens tien keer hoger dan de vroegere conventionele lampen en het verbruik is tot een fractie herleid. De warmteontwikkeling die met conventionele lampen gepaard gaat is eveneens afwezig waardoor printen op hittegevoelige substraten zonder risico kan worden uitgevoerd. Met al deze voordelen mag het geen wonder heten dat Roland voor deze innoverende technologie heeft gekozen. Last but not least worden de Roland VersaUV LED printers ondersteund door GMG. Hierdoor bundelen we alle reeds genoemde eigenschappen aan het meest complete colormanagement pakket. Zo bereiken we een visuele match met de meest gebruikte printprocessen zoals flexo-, offset- en gravure printing.

De VS-540 is 137cm breed, de VS-420 is 107cm breed en de VS-300 is met zijn 76cm de kleinste van de reeks. De VS-540 is het ideale toestel om signalisaties, banners, autostickers/wraps en raamstickers te maken. De VS-420 blinkt uit in het printen van A0 en B0-posters, die traditioneel met watergebaseerde inkten worden geprint. De VS-300 is een uitstekend productietoestel voor stickers, labels en hittetransfers voor textiel. Op alle VS-toestellen kan een geavanceerd oprolsysteem worden geplaatst waardoor u grote printopdrachten zonder problemen kunt afwerken. Eco-solvent inkten zorgen nog voor ongeevenaarde printresultaten en door hun flexibiliteit zijn toepassingen mogelijk die met andere technologieën niet haalbaar zijn. Wanneer u nood heeft aan een printer die het allemaal kan, zit u met de VS gebeiteld.

Nieuw ontwikkelde metallic en witte inkten zorgen voor “anders dan anders” effecten en zorgen dat uw creativiteit niet beknot wordt. In combinatie met de Roland Metallic System Library beschikt u over 512 metallic spotkleuren die eenvoudig kunnen worden toegevoegd aan uw designs vanuit Illustrator of CorelDraw. Metallic inkten kunnen in twee verschillende printmodes gebruikt worden. Een “blend” mode die CMYKLcLm en metallic inkten samen print of een “layered” mode die eerst metallic inkt print, gevolgd door de CMYKLcLm kleuren. Deze laatste mode geeft het rijkste metallic resultaat. Witte en metallic inkten bevatten zwaardere pigmenten dan andere kleuren. Om te voorkomen dat deze pigmenten sedimenteren heeft Roland een ingenious circulair systeem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat deze inkten continue circuleren. Dit

voorkomt verstoppingen en zorgt mede voor een betere productiviteit. De printer is eveneens uitgerust met een verwarmingssysteem dat nauwkeurig de hoeveelheid warmte controleert, afgestemd op het te printen substraat. De nieuwe printkop is uitgerust met variable droplet technology die toelaat om verschillende druppelgroottes te printen. Om het gamma VS printers nog completer te maken is er ook de Roland VS-640 met een maximale printbreedte van 160cm. Zonder twijfel is deze reeks printers met print- en snijmogelijkheid, metaalinkten en wit de meest complete en veelzijdige printerreeks ooit. Uw Online Grafics contactpersoon voorziet u graag van alle informatie of verzorgt met plezier voor u een demo in onze showroom te Kortrijk.

45


46

IT oplossingen

IT oplossingen

Apple iPhone en iPad in business. Dat consumenten de iPhone en de iPad wel zien zitten blijkt uit de overweldigende verkoopscijfers van deze apparaten. Sinds de laatste systeemversie iOS 4 zijn beide toestellen ook helemaal klaar voor het bedrijfsleven. In dit artikel geven we je een overzicht van de vele mogelijkheden. Eerst en vooral is er valt er een groot verschil op tussen Apple’s mobiele devices en dat van andere producenten: Het operating system. Daar waar andere producenten voor elk type toestel een andere versie van een bepaald mobiel operating system nodig hebben heeft Apple één operating system voor zowel de iPhone, de iPad (en de iPod Touch). Dit zorgt ervoor dat alle iPhones en ipads in een bedrijfsomgeving heel gemakkelijk beheerd en geüpdate kunnen worden. Als we vanaf nu spreken over iOS devices bedoelen we dus de iPhone én de iPad.

agendabeheer. Hiervoor is ondersteuning voorzien voor Microsoft Exchange 2003, 2007 en 2010 inclusief belangrijke beveiligingsopties, zoals wissen op afstand en wachtwoordbeleid. iOS 4 maakt het tevens mogelijk om meerdere Microsoft Exchange accounts in te stellen op hetzelfde toestel. Voor wie geen gebruik maakt van Microsoft Exchange zijn de iPad en iPhone compatibel vrijwel elke op standaarden gebaseerde voorziening voor e-mail, agendabeheer en contactgegevens, zoals het IMAPmailprotocol, CalDAV-agenda’s en LDAPadreslijstvoorzieningen.

Ondersteuning van Microsoft Exchange ActiveSync

Ingebouwde Wi-Fi en VPN voorziening

Alle iOS devices kunnen rechtstreeks communiceren met Microsoft Exchange Server via Microsoft Exchange ActiveSync, zodat men gebruik kan maken van pushfunctionaliteit voor e-mail, contacten en

Op een iPhone of iPad kunt u veilig werken in afgeschermde bedrijfsnetwerken via standaard-VPN-protocollen, zoals SSL VPN van Juniper en Cisco. Ze ondersteunen WPA2 op bedrijfsniveau, waarmee gebruikers hun

draadloze bedrijfsnetwerk veilig kunnen benaderen. Door veelgebruikte websites en webapps een webknipsel of bookmark op uw beginscherm te plaatsen, kunt u deze met één tikje oproepen.

Gelaagde beveiliging iOS devices bieden een krachtige versleuteling voor gegevensoverdracht en beproefde methoden voor identiteitscontrole voor toegang tot bedrijfsvoorzieningen. Alle gegevens op een apparaat worden beveiligd door een hardwaresleutel. Indien nodig kan men de hardwareversleuteling vanop afstand verwijderen waardoor een toestel onbruikbaar wordt. Op deze manier is kritische bedrijfsdata veilig in geval van diefstal of verlies van een toestel.

Eén van de oplossingen voor dit probleem is het gebruik van configuratieprofielen. Dit zijn op XML gebaseerde bestanden die accountinstellingen, beleidsregels en andere gegevens bevatten en automatisch geconfigureerd worden op iOS devices. Deze profielen kunnen aangemaakt worden met de gratis applicatie “iPhone Configuration Utility”, beschikbaar voor zowel Mac als PC.

Flexibele implementatie mogelijkheden Eindgebruikers kunnen hun iPhone of iPad eenvoudig zelf handmatig configureren, maar het is perfect denkbaar dat een bedrijfsleider of IT-dienst bepaalde vereisten heeft bij het gebruik van zo’n toestel. Zo zou men de werknemers in de banksector waarschijnlijk willen verplichten om een wachtwoord in te stellen op hun toestel, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van de ingebouwde camera willen verbieden. Wanneer elke werknemer zijn eigen iPhone of iPad configureert zijn er geen garanties dat de vooropgestelde regels gevolgd worden. Er zal in dat geval ook heel veel communicatie moeten zijn tussen de gebruikers en de IT-verantwoordelijke. Denk maar aan WiFi-paswoorden, e-mailinstellingen, VPNgegevens, enz.

Concreet voorbeeld Stel dat u als IT-verantwoordelijke de opdracht krijgt om 25 iPads (of iPhones) uit te rollen in uw bedrijf. De gebruikers van die toestellen bevinden zich allen in het buitenland en kopen hun iPad lokaal. U krijgt de toestellen dus niet in handen. Van zodra de gebruikers hun toestel ophalen in de winkel moeten ze operatief zijn. Hoe pakt u dit aan? Om te beginnen downloadt u de iPhone Configuration Utility van Apple’s website. In deze applicatie kunt één of meerdere profielen gaan aanmaken. In dit geval zal elke gebruiker een apart profiel nodig hebben want we zijn van plan om eenieders e-mailaccount te configureren aan de hand van het configuratieprofiel van de gebruiker. We willen uiteraard niet dat iemand toegang zal hebben tot andermans e-mails.

We beginnen met met het eerste profiel en geven het toestel een naam, bepalen dat er een wachtwoord moet gekozen worden van minimum 10 tekens en staan maximum 3 pogingen in om het in te geven alvorens de hardwaresleutel gewist wordt. Vervolgens kennen we de VPN-gegevens toe zodat de gebruiker kan inloggen op het bedrijfsnetwerk, configureren we e-mail, agenda en contactpersonenlijst. Het eerste profiel is af. In principe moet dit proces nu nog 24x herhaald worden, maar via scripting kunt u een op voorhand gemaakte Excellijst met de nodige gegevens automatisch de nodige profielen laten genereren. In ons voorbeeld bevinden de gebruikers zich allemaal op verschillende locaties en

krijgt u de toestellen niet in handen. Het is dus geen optie om de profielen manueel op te laten via USB. De profielen e-mailen is hier ook geen optie omdat de e-mailaccounts nog niet geconfigureerd zijn op de iPads. Out-of-the-box kunnen de toestellen wel connecteren met een niet-beveiligd WiFi netwerk. Daarom kiezen we ervoor om alle profielen op een webserver te plaatsen en de URL van ieders configuratieprofielen door te sms’en. De gebruikers surfen dan naar die url met hun iPad, klikken op het profiel en een seconde later is hun toestel geconfigureerd. Aangezien we in het profiel bepaalden dat er een wachtwoord moet zijn van minimum 10 tekens zal er onmiddellijk een venster tevoorschijn komen die de gebruiker vraagt om een wachtwoord te kiezen. Klaar is kees!

47


48

IT oplossingen

Infortrend Storage, ideaal voor grafische bedrijven. Infortrend is al jaren één van de marktleiders op het gebied van oplossingen voor data opslag, en biedt een uitgebreid gamma. Verscheidene producten in dit productgamma beantwoorden bovendien specifiek aan de behoeften van professionele grafische bedrijven die betrouwbare en kostefficiënte systemen zoeken voor het opslaan en delen van hun data. In dit artikel betreft het ondermeer de EonNAS Pro, de EonStor DS en de high end ESVA oplossingen met hun Cluster file systeem.

EonNAS Pro De Infortrend EonNas Pro producten voldoen perfect aan de uiteenlopende noden van grafische bedrijven, zowel SOHO als KMO. Ze zijn verkrijgbaar met 2, 5 of 8 hard disks en consolideren server en opslagcapaciteit in één enkel toestel. De ondersteuning voor alle courante netwerkprotocols zorgt ervoor dat ze zich vlekkeloos integreren in eender welke omgeving, inclusief Apple Mac. Er is ondermeer support voor AFP, CIFS/SMB, NFS, HTTP, HTTPS, FTP en bovendien biedt het iSCSI protocol ook block-level toegang. Ondermeer volgende EonNAS Pro features helpen uw data nog beter te beveiligen en te beschermen: - Snapshots laten gebruikers toe differentiële copies te maken die gebruikt kunnen worden om terug te keren naar een vorige toestand. - Met remote replicatie kan data gerepliceerd worden naar een ander EonNAS Pro of third party systeem, synchroon of asynchroon. - Het ZFS file systeem, ingebakken in elke EonNAS Pro, verhindert ‘stille’ datacorruptie en garandeert daardoor de data integriteit. - Van EonNAS Pro data kan gemakkelijk een backup worden gemaakt naar externe disk drives via USB of eSATA connectie.

Daarnaast biedt EonNAS Pro optionele mogelijkheden, die kunnen bijdragen tot een verhoogde Return On Investment. De belangrijkste is data deduplicatie, een krachtige functie die overtollige data automatisch verwijdert, wat kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de effectief vereiste storage capaciteit,. Data compressie en thin provisioning technologie zijn enkele andere belangrijke features.

EonStor DS De Infortrend EonStor DS reeks biedt rackmount RAID storage systemen, die ideaal geschikt zijn voor KMO’s. Alle EonStor DS systemen zijn uitgerust met FC 8GB/s of SAS 6 GB/s interface en zijn compatibel met Mac OS en kunnen bijgevolg ook efficiënt worden ingezet in Apple omgevingen. EonStor DS oplossingen zijn beschikbaar in uitvoeringen met enkelvoudige of redundante controller, en van 1U tot 4U rack hoogte. Daarnaast bieden ze de keuze uit modellen voor 3.5 inch disk drives (LFF) of 2.5 inch disk drives (SFF). Extra expansiemodules (JBODs) bieden flexibele uitbreidingsmogelijkheden. Door ze aan bestaande EonStor DS systemen toe te voegen kan de beschikbare capaciteit dynamisch vergroot worden (tot meer dan 100 hard disks), om te voldoen aan de meest uiteenlopende noden. De initiële investering kan hierdoor substantieel verlaagd worden en de TCA (Total Cost of Acquisition) geoptimaliseerd.

Om de maximale capaciteit optimaal te benutten ondersteunt EonStor DS nu ook 3TB disk drives. Eventueel in combinatie met andere beschikbare capaciteiten laat dit toe de beschikbare resources aan te wenden in functie van de noden van uw applicaties. In vergelijking met andere storage oplossingen voor de KMO markt, garandeert EonStor DS steeds een optimale performance, waarmee kan worden tegemoet gekomen aan de meest veeleisende applicaties. Maximum worden tot 2800 MB/s Read en 1300 MB/s Write snelheden gehaald (FC 8Gb). Naast performance biedt EonStor DS uitmuntende betrouwbaarheid. Door het redundante design van de systemen (power supplies, fan modules, RAID controllers), beschermt EonStor DS de gebruikers tegen het individueel falen van onderdelen en verzekert hierdoor een hogere beschikbaarheid van de data.

ESVA met Cluster File System Infortrend ESVA met zijn Cluster file systeem is de uiterst performante en betrouwbare storage oplossing voor grafische bedrijven die veel werken met hoge resolutie beelden en video content. Ontworpen voor toepassingen zoals content productie,bewerking en archivering , stelt ESVA Apple Mac gebruikers in staat tegemoet te komen aan al hun data behoeften met een enkele alomvattende oplossing.


50

IT oplossingen

IT oplossingen

NEC T09A2 : een unieke 9 cartridge oplossing in 1U rack formaat. NEC Computers verrijkt zijn gamma tape libraries met de nieuwe NEC T09A2-LTO5, T30A en T60A oplossingen. Met een rijke ervaring van 40 jaar, ontwikkelt en produceert NEC een uitgebreid gamma tape producten voor mainframe en open systems. Dankzij deze expertise heeft het de uiterst betrouwbare NEC T09A2 ontwikkeld om een antwoord te bieden aan de vitale behoeften van zijn klanten. Recent zijn 2 nieuwe tape units aangekondigd, de T30A en T60A, die een grotere capaciteit bieden. Training & Application Specialist Dimitri Stevens De NEC T09A2 library biedt een compacte en economische tape backup oplossing, voor hen die een beperkte rack ruimte ter beschikking hebben. Deze oplossing vermindert ook de manuele interventies en het risico op menselijke fouten. De NEC T09A2 stockeert in een compacte 1U rack ruimte een aanzienlijke hoeveelheid data, tot 7,2TB in totaal. Deze typische KMO oplossing is een excellente combinatie voor wie compactheid en data beveiliging belangrijk zijn.

keuze LTO-5 of LTO-4. Deze technologieën verdubbelen – volledig beveiligd – de opslagcapaciteit tot 27TB gecompresseerd, en dat alles in een 1U rack!

De ontegensprekelijke voordelen van het systeem:

Garantie van 3 jaar vanwege de constructeur

- Compact: 1U rack formaat met 9 cartridges voor een totale natieve opslagcapaciteit van 12,5TB - Performantie: ondersteuning voor een LTO-4 of LTO-5 drive aangesloten via SAS, met een maximale transfer rate natief van 140MB/s - Eenvoudige werking: via een “mail box” slot worden geselecteerde cartridges individueel geëxporteerd en geïmporteerd - Eenvoudig beheer: via een web interface of via een vooraan gemonteerde LCD display - Compatibel: integreert zich met zowat alle besturingssystemen (Apple, Windows, Linux…)

De NEC libraries bieden standaard 3 jaar garantie op wisselstukken en werkuren, met on-site interventie.

Ondersteuning voor LTO-5 en LTO-4 De tape library gebruikt een bar code systeem om de positie van de LTO tapes te registreren. De drive technologie is naar

De LTO-4 drive wordt ook aangeboden met WORM technologie (Write Once Read Many) om geschreven data te beveiligen tegen wijzigingen. Bovendien worden uw kritische gegevens efficiënter bewaard dankzij de “anti-dust” technologie, die ze beschermt tegen stof en veelvuldig gebruik.

De nieuwe NEC T30A en T60A tape libraries In de vorm van een 2U 19” rack biedt de

T30A een capaciteit van 18 cartridges. Het systeem kan bovendien mits activatie van een extra licentie worden uitgebreid naar 30 cartridges. De T30A kan maximum 2 LTO-5 of LTO-4 drives bevatten, met een maximale capaciteit (gecompresseerd) van 90TB. Wat betreft de T60A, deze biedt in een 4U 19” rack formaat een capaciteit van 48 cartridges (uitbreidbaar tot 60 via licentie). De T60A kan met maximum 4 LTO-5 of LTO4 drives worden uitgerust, voor een maximale capaciteit van 180TB (gecompresseerd). Dit model heeft bovendien een redundante voeding. Naast een gemiddelde transfer snelheid van 140MB/s en 1,5TB natieve capaciteit per cartridge, komt de LTO-5 technologie ook met een “Linear Tape File System”. Dit LTFS laat toe de data op tape te benaderen zoals data op een externe harde schijf. LTFS verbetert ook aanzienlijk de toegangstijd tot de data.

HELIOS Software introduceert UB2. De Unbreakable fileserversoftware. HELIOS UB2 biedt betere serverprestaties, compatibiliteit met nieuwe serverbesturingssystemen, Mac OS X Lion client support, innovaties zoals Spotlight zoekacties voor Mac-, Windowsen webclients en remote soft- en hardproof mogelijkheden. HELIOS Software GmbH, een toonaangevende ontwikkelaar van veelzijdige serversoftware voor bestands- en afbeeldingenbeheer, proofing, samenwerking van op afstand en pdf-server, kondigde vandaag aan dat haar HELIOS UB2serversoftware klaar is voor verzending. HELIOS PCShare UB2, EtherShare UB2 en WebShare UB2 maakt het voor Windows-, Mac- en internetgebruikers gemakkelijk om bestanden te delen en samen te werken via hun LAN of het internet. De HELIOS ImageServer UB2, PDF HandShake UB2 en PrintPreview UB2 prepressoplossingen maken het voor ontwerpers, uitgevers, drukkers en anderen mogelijk hun beelden documentproductieprocessen te automatiseren. Gebruikers zullen de vele nieuwe UB2-kenmerken, zoals proofing op afstand met threaded-annotaties en Apple Spotlight-compatibele zoekacties erg handig vinden. “HELIOS-gebruikers en -partners van over de hele wereld hebben de UB2-functies binnen het hele UB2-gamma uitgebreid getest ,” gaf Helmut Tschemernjak, CEO van HELIOS Software GmbH, aan. “Door uitgebreide pre-release tests in veeleisende omgevingen kan HELIOS het best presterende, functionele serversoftwareplatform aanbieden dat stabiel en betrouwbaar is en de bestaande hardwarebronnen bij klanten optimaal benut.”

HELIOS UB2-serversoftware introduceert - Apple Spotlight-compatibele zoekacties voor Mac, Windows en webgebruikers om snel serverbestanden op naam, tekstinhoud en metadata te vinden. - Functionele remote soft- en hardproofoplossingen met threaded annotaties om gemakkelijk van op afstand te kunnen samenwerken. - Verbeterde WebShare UB2-ondersteuning voor iPad, iPhone en andere mobiele apparaten, waaronder het openen van pdf’s, films en andere bestandstypes rechtstreeks in de webbrowser - WebShare UB2-previews van meerbladige pdf’s en Office-documenten - Nieuw PDC-authentificatiesysteem - Prestatie- en compatibiliteitsverbeteringen voor AFP- en SMB-fileservers - Bijkomende ondersteuning voor de volgende serverplatforms: Red Hat Enterprise Linux 6, Oracle Solaris 11 en Mac OS X 10.7 - Ondersteuning voor Mac OS X 10.7 (Lion) clients Een volledig overzicht van alle nieuwe functies van het HELIOS UB2-softwarepakket vindt u op de website van HELIOS Software via www.helios.de Klanten met een upgradeovereenkomst ontvangen de nieuwe versie automatisch. Anderen kunnen tot eind oktober 2011 gebruikmaken van het speciale introductie upgradeaanbod.

Slimme ideeën voor beter netwerken HELIOS Software Unbreakable Server Solutions bieden bedrijven, overheden en universiteiten cruciale serveroplossingen voor hun prepressvestigingen. Met geavanceerde file- en printserverservices en gemakkelijk remote serverbeheer stellen WebShare, EtherShare, en PCShare geïntegreerde en platformonafhankelijke netwerken ter beschikking voor Mac-, Windows- en webclients. HELIOS ImageServer, PDF HandShake en PrintPreview bieden erg efficiënte en geavanceerde mogelijkheden voor ontwerp-, prepress- en printactiviteiten.

HELIOS-producten werken op krachtige en schaalbare servers zoals Apple Mac OS X, IBM AIX, Linux, Oracle Solaris en Windows-systemen. HELIOS-producten bieden betrouwbare platformonafhankelijke ondersteuning voor Mac-, Windows-, UNIX- en webclients. Contacteer ons voor meer info: 056/255 511 of via info@onlinegrafics.be

51


52

opleidingen

opleidingen

Kennis is de motor voor kwaliteit!

Opleidingskalender

Nieuwe grafische applicaties en software-updates volgen mekaar razendsnel op. Indien u niet meteen tijd maakt om bij de komst van iedere nieuwe software-versie met de vernieuwingen vertrouwd te raken, raakt u al snel achterop. De nieuwsgierigheid naar de nieuwe mogelijkheden gaat hierdoor soms gepaard met frustraties. U ziet mensen rondom u reeds werken met de nieuwste snufjes en u hebt het gevoel dat u achterop hinkt.

Meer info op www.onlinegrafics.be/opleidingen opleiding

startdatum

einddatum

locatie

taal

Strata Design 3D CX 6

19/10/11

20/10/11

Kortrijk

NL

Digital Publishing Suite voor creatieven

26/10/11

26/10/11

Kortrijk

NL

Adobe Photoshop CS5 beginners

2/11/11

3/11/11

Kortrijk

NL

Interactiviteit met InDesign CS5.5

7/11/11

7/11/11

Kortrijk

NL

InDesign CS5 workshop: Grep-stijlen

8/11/11

8/11/11

Kortrijk

NL

What's New in CS5?

14/11/11

14/11/11

Kortrijk

NL

Fotobewerking via Nik Software

22/11/11

22/11/11

Kortrijk

NL

3D integratie in Adobe Photoshop CS5 Extended

24/11/11

24/11/11

Kortrijk

NL

Adobe Illustrator CS5 beginners

29/11/11

30/11/11

Kortrijk

NL

Druktechnische basis voor creatieven

5/12/11

5/12/11

Kortrijk

NL

Adobe Acrobat X Professional

6/12/11

6/12/11

Kortrijk

NL

Colormanagement in grafische apllicaties

12/12/11

12/12/11

Kortrijk

NL

Raw-beelden bewerken met Adobe Photoshop

15/12/11

15/12/11

Kortrijk

NL

PDF voor prepress

19/12/11

19/12/11

Kortrijk

NL

Adobe Indesign CS5.5 beginners

9/01/12

10/01/12

Kortrijk

NL

Digital Publishing Suite voor creatieven

17/01/12

17/01/12

Kortrijk

NL

Strata Design 3D CX 6

18/01/12

19/01/12

Kortrijk

NL

Adobe Illustrator CS5 advanced

24/01/12

24/01/12

Kortrijk

NL

Adobe Photoshop CS5 advanced

25/01/12

26/01/12

Kortrijk

NL

Adobe Photoshop CS5 beginners

6/02/12

7/02/12

Kortrijk

NL

Colormanagement in grafische apllicaties

14/02/12

14/02/12

Kortrijk

NL

Animaties via PhotoShop Illustrator & Flash CS5

16/02/12

16/02/12

Kortrijk

NL

What's New in CS5?

21/02/12

21/02/12

Kortrijk

NL

InDesign CS5.5 workshop: werken met stijlen

22/02/12

22/02/12

Kortrijk

NL

3D integratie in Adobe Photoshop CS5 Extended

28/02/12

28/02/12

Kortrijk

NL

InDesign CS5 workshop: Grep-stijlen

29/02/12

29/02/12

Kortrijk

NL

Maak uw website met BudgetMate

7/03/12

7/03/12

Kortrijk

NL

Non-destructief détoureren en retoucheren

8/03/12

8/03/12

Kortrijk

NL

Adobe Illustrator CS5 beginners

14/03/12

15/03/12

Kortrijk

NL

Adobe Acrobat X Professional

20/03/12

20/03/12

Kortrijk

NL

Druktechnische basis voor creatieven

21/03/12

21/03/12

Kortrijk

NL

Training & Application Specialist Dimitri Stevens Door de enorme toevloed aan mogelijkheden is het onmogelijk geworden om alles zelf uit te gaan zoeken. Tijdsgebrek is vaak het argument om te blijven werken zoals we tevoren deden. Maar strakke tijdslimieten mogen nooit ten koste gaan van kwaliteit. Om tijd te kunnen winnen is in de eerste plaats kennis en bijscholing vereist. Wanneer u urenlang moet zoeken naar een eventuele oplossing is dit tijd- en geldverspilling. De productiedruk is de dag van vandaag te groot om niet te investeren in kennis. We helpen u graag om meer uit uw bestaande of nieuwe programma’s te halen. Goed opgeleid en ervaren personeel is van vitaal belang voor elke onderneming. Het zorgt voor een hogere graad van rentabiliteit, efficiëntie en voldoening binnen het bedrijf. De technologie evolueert en als u of uw bedrijf niet achterop wil geraken, is permanent bijscholen de boodschap. Het volgen van opleidingen zorgt bovendien voor gemotiveerde mensen op de werkvloer. Naast de stap zetten tot het volgen van opleiding op zich, is ook de wijze waarop deze wordt gegeven van uiterst belang. Bij Online Grafics leert u technieken aan waarop u in de toekomst kunt verder bouwen. Wij leggen de nadruk op de efficiënste werkwijze binnnen een programma in plaats van alle functies te willen overlopen. Onze ervaren lesgevers zorgen ervoor dat de cursisten in een korte tijspanne een globaal zicht krijgen op de betreffende applicatie, problematiek of workflow.

We bieden u een ruime keuze aan gespecialiseerde grafische opleidingen en zorgen er steeds voor dat u kennisvoorsprong neemt op uw concurrent. Online Grafics heeft dankzij de vele jaren ervaring in de grafische sector een eigen visie ontwikkeld bij het geven van trainingen. Het overlopen van de tools en de menu-items van een softwarepakket zijn van ondergeschikt belang tegenover de vraag: “hoe pak ik een probleem het efficiëntst aan?”. Hoe kom ik met andere woorden het snelst tot het mooiste resultaat op een zo mogelijk nondestructieve manier?

Krijg tot 50% van uw opleiding terugbetaald! Online Grafics is een Qfor-erkende organisatie! Hierdoor kunt u aanspraak maken op aanzienlijke kortingen op al onze opleidingen via de kmo-portefeuille. De kmo-portefeuille maakt deel uit van de steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid die beheerd worden door het Agentschap Ondernemen. meer info: ewbl-publicatie.vlaanderen.be

Ons huidig cursusaanbod: - What’s New in CS5 and 5.5? - Adobe PhotoShop voor beginners - Non-destructief détoureren en retoucheren - 3D integratie in Photoshop - Strata Design 3D CX 6.2 - Animaties via PhotoShop, Illustrator & Flash - Nik Software - Interactiviteit met Indesign CS5 - Adobe Illustrator CS5 en CS5.5 - Adobe PhotoShop CS5 en CS5.5 - Adobe Indesign CS5 en CS5.5 - WorkShop InDesign: GREP-stijlen - WorkShop InDesign: werken met stijlen - Adobe Flash Catalyst - Maak uw website met Budgetmate - Colormanagement in grafische applicaties - Creatief met vectoren - Adobe Acrobat 10 Professional - Raw-beelden bewerken in PhotoShop CS5 - PDF voor prepress - Adobe Bridge CS5: meer dan een bestandenbrowser - Fontbeheer op de Mac - Mac OSX voor gebruikers - Druktechnische basis - Styling & Lay-out U kunt inschrijven op één van onze geplande cursussen (zie hiernaast) of u kunt op maat kiezen.

53


54

diensten

diensten

Oplossingen en diensten met lange termijn visie. Online Grafics wil u als klant de kennis, de producten en de diensten aanreiken om uw grafische productieprocessen te vereenvoudigen, te versnellen, te verbeteren en af te stellen op elkaar door middel van de grafische ISO standaarden. Tussen het idee van elke opdrachtgever en het eindproduct, zitten verschillende schakels of productieprocessen. Wil men een zo efficiënt mogelijke workflow, dan moeten deze processen op elkaar afgestemd worden. Service Manager Alain Van Laer Online Grafics wil u als klant de kennis, de producten en de diensten aanreiken om uw grafische productie processen te vereenvoudigen, te versnellen, te verbeteren en af te stellen op elkaar door middel van de grafische ISO standaarden. Tussen het idee van elke opdrachtgever en het eindproduct, zitten verschillende schakels of productieprocessen. Wil men een zo efficiënt mogelijke workflow, dan moeten deze processen op elkaar afgestemd worden. Ieder bedrijf heeft te maken met één of meerdere productieprocessen. De meest courante hiervan zijn Digitale Fotografie?, DTP, WEB Publishing, Kleurbeheer, Computer To Plate, Digitaal drukken, Groot formaat printen en IT als overkoepelende schakel. Daarom hebben wij al onze diensten op deze productieprocessen afgestemd. Als systeemintegrator en dienstleverancier in de grafische sector zijn wij trots op ons uitgebreid service team, waarvan eenieder zich heeft kunnen specialiseren in zijn interessedomein. We beschikken tevens over verschillende, zeer ervaren, docenten en consultanten met meer dan 10 jaar praktijk ervaring in de sector. Online Grafics splitst zijn oplossingen en diensten graag uit op een transparante wijze. Op die manier kunnenn voor u de best passende elementen naar waarde schatten en uitkiezen.

Consultancy en Analyse tijdens het voortraject: Pré-Sales

fabrikant betreft met lange termijnvisie.

Deze analysefase is door de snelle technologische evolutie uiterst belangrijk, maar krijgt soms te weinig aandacht. onvoldoende naar waarde wordt geschat. Het doel moet alleen de juiste middelen heiligen. Daarom vinden wij het onze plicht te luisteren en te adviseren vooraleer we u een oplossing voorstellen. We zoeken elke keer opnieuw naar de beste oplossingen voor uw specifieke doelstellingen. Tijdens deze fase willen wij daarom vooral advies verlenen over bestaande oplossingen en markttendensen: compatibiliteit met bestaande infrastructuren, ergonomische en evolutieve kenmerken van oplossingen gecombineerd met prijs/ kwaliteit en vooral terugverdientijd.

Install Comfort Packs: voor installatie en configurati van nieuwe hardware

Hard- & Software Het is onze strategie om met gerenommeerde fabrikanten te werken, voor zowel hardware als voor software. Hierdoor kunnen wij u niet alleen een maximale compatibiliteit en ondersteuning garanderen maar tevens een extra lange beschikbaarheid van onderdelen. Voor wat software betreft zijn het typisch deze fabrikanten die de mogelijkheid bieden om in een “software maintenance” systeem te stappen. U bent er uiteraard vrij van om al of niet voor deze mogelijkheid te kiezen. In elk geval weet u hierdoor tenminste dat het een

Bij nieuw aangekochte hard- en/ of software kunt u opteren om deze te laten installeren/ configureren door onze diensten. Wij kunnen uiteraard zorgen voor een naadloze integratie van al onze oplossingen in uw bestaande configuraties. Om u als klant een duidelijk zicht te geven op de inhoud van deze diensten bieden wij ze apart aan in de vorm van “Install Comfort Packs”. Een Comfort Pack beschrijft alle door onze specialisten uitgevoerde taken en de hieraan verbonden dienstgaranties. De forfaitaire prijzen van alle bestaande packs worden op maandelijkse basis geëvalueerd naar prijs en inhoud. Des te meer omdat het onze bedoeling is om een zo juist mogelijke inschatting te doen van de uitvoeringstijd.

u hoe u deze opportuniteiten optimaal kunt benutten.

Enkele veel gevraagde Production Optimalisatie Packs: - Certified Color: De doelstelling is om op een voorspelbare manier, steeds weer opnieuw, dezelfde kleuren te kunnen reproduceren, doorheen heel de productieketen, door gebruik te maken van de ISO standaarden. Doorheen heel de grafische ketting kunnen wij ervoor zorgen dat het “WYSIWYG” principe geldt van scherm en proofer tot Digitale- en Offset pers. Zowel de Prinect als GMG kleurbeheer oplossingen worden door ons aangeboden. Het resultaat is dat uw bedrijf uitgerust is met de juiste hard- en software hiervoor en dat u de nodige kennis hebt opgedaan om deze optimaal te gebruiken.

- Certified PDF: Zowel u als uw klant Production Comfort Packs: verhogen van de efficiëntie In de praktijk stellen wij vast dat bestaande hard- en software dikwijls onder de mogelijkheden wordt benut. Efficiëntie en innovatie van uw bestaande productieprocessen zijn de doelstellingen van onze “production packs”. Ter hoogte van elke schakel in de grafische productieketting zijn er verschillende opportuniteiten. Wij gaan deze voor u graag analyseren en tonen

of het bureau aa wie u uw opdracht toevertrouwt willen de zekerheid dat de inhoud van uw grafisch document onveranderd blijft doorheen het volledig grafisch productieproces. Ontdek en leer hoe u alle betrokken partijen deze zekerheid kunt bieden. Ook hier volgen wij de laatste marktstandaarden en zijn we zeer succesvol met de Prinect workflow, Enfocus en Adobe producten.

- Opleidingen: Qfor Certified! Omdat het belangrijk is dat uw medewerkers zich professioneel ontwikkelen en op die manier al hun kwaliteiten optimaal kunnen benutten zijn opleidingen op hoog niveau onontbeerlijk. Daarom hebben wij meerdere zeer ervaren lesgevers in dienst. Raadpleeg zeker onze kalenderopleidingen op: www.onlinegrafics.be/opleidingen. Meer info m.b.t. maatopleidingen kan u bekomen via info@onlinegrafics.be. Online Grafics is houder van het Qfor kwaliteitslabel waardoor u ook aanzienlijke kortingen kan bekomen via KMO portefeuille!

- Consultancy - Analyse werkmethodes: Tijdens een dergelijk bezoek worden de productieprocessen ontrafeld en repetitieve taken blootgelegd. De doelstelling is uw productiviteit en efficiëntie te verhogen door automatisatie en scripting. Daar waar een Prinect workflow nog enorm kan worden geautomatiseerd door gebruik te maken van de JDF standaard, kan elke grafische cel ook al zijn repetitieve taken eenvoudig laten uitvoeren door Indesing plug-in scripting, Applescripts, Enfocus Switch workflows, e.a. …

- Consultancy - Proactieve aanpak via onze “Follow up Packs”. Als bedrijfsleider is het vaak niet meer mogelijk om alle cruciale processen in kaart

te brengen of te houden. Op het moment dat een bepaalde schakel in de productieketting uitvalt, komt men dikwijls pas te laat tot het besef dat niet alle voorzorgsmaatregelen werden genomen om een vlot herstel te laten plaatsvinden. Om u toe te laten nog oorzakelijker te worden hebben wij onze Follow-up Packs in het leven geroepen. Het betreft een proactieve aanpak, waar we in onderling overleg afspreken om een vast aantal dagen per jaar bij u langs te komen met de bedoeling al uw kritieke schakels in kaart te brengen en de nodige voorzieningen te treffen opdat zelfs in geval van problemen de herstelling snel en vlot kan verlopen. Een aantal voorbeelden van behandelde onderwerpen en vraagstellingen: Bestaat er een up-to-date netwerkschema met alle IP adressen en paswoorden? Heb ik een backup van alle voor mijn bedrijf belangrijke data? Wordt de back-up degelijk gecontroleerd? worden al mijn tijdrovende en kostbare instellingen ergens bewaard? Heb ik een back-up van mijn kostbare kleurprofielen? Zijn er geen redundante servercomponenten uitgevallen? Zijn onze kleurproeven nog binnen de normen? Zijn alle onderdelen van de gebruikte configuratie nog voor handen? Werk ik met de meest optimale software versies? Aangezien u op onze Consultancy kunt rekenen, hoeft u nooit meer wakker te liggen van deze vragen!

55


56

diensten

onderwijs

Uitgebreide waarborg op Hardware door de fabrikant: Het is onze taak u op de hoogte te brengen van alle, door de fabrikant aangeboden, nuttige garantie uitbreidingen. Het is onze doelstelling deze waarborgen samen met u op te volgen en u op de hoogte te brengen wanneer deze vervallen opdat u vrijblijvend de kans krijgt deze al dan niet te verlengen. Enkele voorbeelden zijn: AppleCare, HP Carepaq, Epson Coverplus, …

Uitgebreide waarborg op Software door de fabrikant: Bijna elke software leverancier biedt tegenwoordig “software maintenance” formules aan. Dankzij deze formules krijgt u

steeds de laatste versies van de betreffende software aangeleverd. Gemiddeld bespaart u 30% op upgrade- en migratiekosten indien u voor een dergelijke formule opteert. Software maintenance contracten worden eveneens door ons geregistreerd en opgevolgd.

Onderhoud/ waarborguitbreiding door Online Grafics: Omdat standaard garantie uitbreidingen van leveranciers zich beperken tot het product zelf en niet de eigenlijke functie ervan in uw productie, heeft Online Grafics voor alle mogelijke noden Comfort Formules ontwikkeld die toelaten dat u om het even welke productieschakel kunt veilig stellen. Onze Comfort Formules

starten vanaf telefonische assistentie (uiteraard door professionelen) en gaan over “remote control”(overname van uw scherm door onze mensen) naar de meest uitgebreide dekkingen rond uurloon, verplaatsingsonkosten, onderdelen, reactietijd en gegarandeerde interventietijden. Vanaf de kleinste comfort formule engageren wij ons al om te reageren binnen het uur. U krijgt bij ons als klant een “Comfort status” wat betekent dat er extra vangnetten in onze opvolgingsprocedures zijn ingebouwd en het prioriteitsniveau aanzienlijk wordt verhoogd! Vraag vrijblijvend info over uw Comfort Formule op maat via: contracten@onlinegrafics.be

Onze standaard Comfort Formules: Als systeemintegrator en dienstenleverancier in de grafische sector, is het onze betrachting om een volledig aanbod voor al uw mogelijke noden te kunnen bieden. Het is steeds ons doel geweest om u, op een zo efficiënt mogelijke manier met de door ons voorgestelde oplossingen en diensten, de kans te bieden uw klanten professioneel te bedienen. Onze oplossingen ten dienste van uw lange termijn klantenrelaties.

Inbegrepen

Third Party Service

Verschillend

Vervanging Supplies

Optioneel

Onderhoudsmateriaal

Arbeids- & Reiskosten Remote Interventietijd: -10% 4u of next business day

Consultancy

Preventief Onderhoud

Preventief Onderhoud

Consultancy

Vervangingsmateriaal

Onderdelen

Onderdelen

Arbeids- & Reiskosten

Arbeids- & Reiskosten

Arbeids- & Reiskosten -10%

Arbeids- & Reiskosten

Interventietijd: 4 uur of next business day

Interventietijd: 4 uur of next business day

Interventietijd: 4 uur of next business day

Interventietijd: 4 uur of next business day

Remote Control -10%

Remote Control

Remote Control

Remote Control

Remote Control -10%

Remote Control

Reactietijd: 1 uur

Reactietijd: 1 uur

Reactietijd: 1 uur

Reactietijd: 1 uur

Reactietijd: 1 uur

Reactietijd: 1 uur

Reactietijd: 1 uur

Updates & Patches

Updates & Patches

Updates & Patches

Updates & Patches

Updates & Patches

Updates & Patches

Updates & Patches

Gepersonaliseerde Opleidingen -5%

Gepersonaliseerde Opleidingen -10%

Gepersonaliseerde Opleidingen -10%

Gepersonaliseerde Opleidingen -10%

Gepersonaliseerde Opleidingen -10%

Gepersonaliseerde Opleidingen -10%

Gepersonaliseerde Opleidingen -15%

Hotline

Hotline

Hotline

Hotline

Hotline

Hotline

Hotline

Hotline

Budget

Remote

Support

Support +

Essential

Full

Online grafics & Lab9, IT partner voor het onderwijs. Hoe leerlingen en studenten reageren op de wereld om hen heen, wordt tegenwoordig mede bepaald door technologie. Het is dan ook niet meer dan logisch om tijdens de les gebruik te maken van de tools en media die ze zelf ook gebruiken. Met Apple is dat heel eenvoudig. Een overzicht van de vele mogelijkheden. Digitaal materiaal maken is uitermate simpel, webresearch gaat snel en op een veilige manier en virtueel samenwerken is ook voor de jongsten volledig veilig. Online Grafics heeft jarenlange ervaring met het ondersteunen van onderwijsinstellingen bij de inrichting van hun ICT-omgeving. Of het nu de levering van hardware of software betreft, de inrichting van een serverpark, de realisatie van een stabiele infrastructuur of het leveren van andere hulpmiddelen, Online Grafics is uw solide partner van A tot Z!

Als erkende Apple Solutions Expert voor Onderwijs geven wij speciale onderwijskortingen aan alle types onderwijsinstellingen, educatieve vzw’s, bibliotheken en musea. Studenten en leerkrachten kunnen terecht bij Lab9, onze Apple Premium Reseller-winkels in Kortrijk, Aalst en Ieper waar zij eveneens kunnen rekenen op speciale kortingen. Hebt u vragen of wenst u meer te weten te komen over wat we voor uw school kunnen betekenen? Geef ons dan gerust een seintje. We komen met alle plezier eens bij u langs!

Onze oplossingen en diensten voor het onderwijs: - Installatie van Apple computers en servers volgens de noden van uw school - Educatieve software voor Mac en PC - Projectoren en interactieve borden - Ontwerpen, installeren, configureren en beveiligen van netwerken - Oplossingen voor communicatie en samenwerking: mailservers, podcastserver, gedeelde agenda’s en contactpersonen, FTP servers - Backup en RAID systemen - Multifunctionele printers en grootformaatprinters

www.lab9.be

57


58

OKTO

print 2011

BER2011

Desktop Publishing

Bezoek de enige Belgische beurs voor print en direct mailing. Op 12 & 13 oktober 2011 vindt de tweede editie van PRINT plaats in Brussels Expo. Zoals bij de vorige editie, wordt PRINT 2011 gelijktijdig georganiseerd met de belangrijkste verpakkingsbeurs in België, EMPACK 2011. Op die manier zijn de vaak aanvullende verpakkings- en grafische sector verzameld onder één dak. Wie zijn de exposanten?

Een hoogstaand programma

Praktische informatie

PRINT2011 is een uniek platform in België, waar de meerwaarde van drukwerk centraal staat. Dit tweedaags event biedt aan doelgerichte professionele beslissingnemers, betrokken bij de aankoop, het ontwerp, de productie en de afwerking van drukwerk, een unieke kans om volop nieuwe ideeën op te doen. De exposanten van PRINT2011 zijn actief in verschillende domeinen : - Prepress & premedia-systemen, apparaten en software - Print-on-Demand & Commercial Publishing oplossingen - Technologie voor het binden en afwerken van drukwerk - Diensten & advies - Direct Mail & Direct Marketing oplossingen - Drukpersen & printers, apparaten en onderdelen - Federaties en media De exposantencatalogus is online beschikbaar op www.easyFairs.com/print-be. U vindt er voor elke exposant een fiche met de producten en diensten. Het is mogelijk om de exposanten te selecteren die u interesseren en een plattegrond en lijst met uw voorkeuren aan te maken.

De bezoekers willen leveranciers ontmoeten, tendensen oppikken, nieuwe producten vinden, netwerken of gratis learnShops bijwonen. Deze miniseminaries behandelen praktische en actuele thema’s binnen de grafische en communicatiesector. Zij maken deel uit van het randprogramma van de beurs, waarvoor de beursorganisator samenwerkt met exposanten en beroepsverenigingen, die onmisbare info verschaffen op het vlak van innovatie, opleiding, wetgeving, tendensen, enz. De casestudies van de exposanten worden gebracht door Adobe, HP, Kodak, Online Grafics en Xeikon. De miniseminaries worden georganiseerd in samenwerkinig met BDMA, Cepegra, GRAFOC, FSC, PEFC en VIGC. De beurs is een uniek ontmoetingsplatform dat talrijke netwerkmogelijkheden biedt. De eerste beursdag wordt afgesloten met de officiële uitreiking van de Grafische Gazellen door Roularta/Grafisch Nieuws. De Grafische Gazellen 2011 bekronen de snelst groeiende grafische ondernemingen in hun gewest. Deze bedrijven staan symbool voor competitief ondernemerschap en innovatie, hebben een positieve invloed op de werkgelegenheid en werken inspirerend voor andere bedrijven.

PRINT2011 - Brussels Expo, paleis 9 Woensdag 12 oktober 2011 : 12.00 – 20.00 Donderdag 13 oktober 2011 : 10.00 – 18.00 Surf naar www.easyFairs.com/print-be voor meer informatie. Online Grafics en Adobe stappen dit jaar samen naar Print! Bezoek ons op stand B023. Wij bieden u op Print volgende LearnShops aan:

Woensdag 12 oktober: 13u30 – 14u00: De commerciële mogelijkheden die Tablet Publishing u biedt. Bart Van de Wiele (Online Grafics)

Print het in uw geheugen • • • •

Toonaangevende exposanten Innovatieve casestudies Inspirerend seminarprogramma Feestelijke uitreiking van de Grafische Gazellen

De toegang tot de beurs & de seminars is gratis. Bereid uw bezoek voor met de handige online plattegrond en catalogus. Surf naar easyFairs.com/PRINT-BE voor uw GRATIS toegangsbadge en meer informatie over het seminarprogramma.

15u30 – 16u00: Creative Suite 5.5: de ultieme set professionele creatieve gereedschappen voor creatie van ontwerpen voor meerdere media.Ton Frederiks (Adobe)

12 & 13 OKTOBER 2011 - BRUSSELS EXPO, PALEIS 9

PRINT2011

16u00-16u30: Adobe Digital Publishing Suite: publicaties maken voor tablets Bart Van de Wiele (Online Grafics)

Donderdag 13 oktober

DE VAKBEURS VOOR PRINT & DIRECT MAILING

11u30-12u00: De commerciële mogelijkheden die Tablet Publishing u biedt Bart Van de Wiele (Online Grafics) 14u30-15u00: Adobe Creative Suite CS5.5 en Adobe Digital Publishing suite : content creëren voor print, web en tablets Ton Frederiks (Adobe) Cataloguspartner

Mediapartners

Niet te missen

In samenwerking met

16u30-17u00: Cross Media Publiceren met WoodWing: maak in één handomdraai publicaties voor zowel print, web als tablets. Laurent De Wilde (Online Grafics)

ALS ALLE VAKBEURZEN ZO GEMAKKELIJK WAREN!


60

Lab9

Lab9 www.lab9.be

www.lab9.be

Kies voor een Mac bij Lab9. Vanaf dit najaar ook in Ieper!

Lab9 Academy: onze missie!

We zijn fier te melden dat Lab9 dit najaar zijn derde winkel opent.

Met trots kondigen wij Lab9 Academy aan. Ons eigen Apple Authorized Training Center. In het verlengde van onze gratis Lab9 introductielessen en het opleidingsaanbod van Online Grafics kunt u bij ons vanaf nu ook de officiële Apple opleidingen volgen en uzelf onderscheiden door uw Apple certificaat te behalen.

Naast de vertrouwde winkels in Kortrijk en Aalst kunnen wij onze particuliere en professionele gebruikers, studenten en leerkrachten eind 2011 ook bedienen in onze nieuwe winkel in de Boterstraat 27 te Ieper, in het hart van het centrum. De nagelnieuwe winkel, die eind 2011 feestelijk zal ingehuldigd worden, zal de eerste Lab9 winkel zijn die de nieuwe inrichting hanteert die Apple aan zijn Apple Premium Reseller oplegt. De focus komt nog meer te liggen op de productervaring bij de meest recente Apple producten zoals iPad en iPhone. Verder zorgt de nieuwe inrichting er voor dat alle randapparatuur duidelijk en overzichtelijk geordend wordt. Op termijn volgen zowel Aalst en Kortrijk met deze nieuwe inkleding. Bij Lab9 Ieper zal u net als in Kortrijk en Aalst steeds de meest recente informatie, de allernieuwste Apple producten en een ruim aanbod aan mogelijkheden en oplossingen kunnen ontdekken. U kunt rekenen op onze Apple expertise en onze kennis op het gebied van foto, audio, video en home entertainment. Als u een product zoekt dat u niet terug vindt op onze website, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ontdek 9 redenen om een Mac te willen. 1. In alle opzichten een beter computer. Als u een computer koopt, wil u dat deze lang meegaat. Bij een Mac kun je daar zeker van zijn. Een Mac is namelijk niet alleen een lust voor het oog, maar levert ook betrouwbare en krachtige prestaties.

3. Het meest geavanceerde besturingssysteem.

9. Geschikt voor Windows en Windows-programma’s.

Eenvoudig en intuïtief, maar toch verbazingwekkend krachtig. Dat is Mac OS X Lion, en dat is wat van een Mac een Mac maakt.

Maak je geen zorgen als je een programma nodig hebt dat niet beschikbaar is voor de Mac. Op een Mac kun je gewoon Windows installeren, zodat je nog steeds dat Windowsprogramma kunt gebruiken waar je echt niet zonder kunt.

4. We helpen je op weg. Als je voor een pc hulp nodig hebt, word je vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Bij een Mac is dat niet zo. Als je vragen hebt, kun je volstaan met één telefoontje naar AppleCare of ga je te raad in één van de Lab9 winkels.

5. Geschikt voor Office e al je pc-bestanden. Met Office voor de Mac kun je Word, Excel en PowerPoint gebruiken. Je kunt de bestanden probleemloos openen op PC en Mac, en ook andere PC-bestanden als mp3’s en zips.

6. Compatibel met wat je nu gebruikt. Bijna alle apparaten met een USB-kabel, audiokabel of draadloze Bluetoothtechnologie werken ook op een Mac. Zodra je zo’n apparaat aansluit, kun je aan de slag.

7. Immuun voor pc-virussen en betrouwbaar. Een Mac wordt, anders dan windows computers, niet door duizenden virussen belaagd. Dankzij de ingebouwde beveiliging in Mac OS X blijft je computer optimaal beschermd, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

2. Software waar je iets aan hebt.

8. Voorzien van de nieuwste technologie.

Op een nieuwe pc staan tal van programma’s die je helemaal niet nodig hebt. Bij een Mac krijg je daarentegen fantastische software die gemakkelijk te leren is en altijd van pas komt.

Snelle Intel-processors zijn standaard op elke Mac, dus alle programma’s werken razendsnel. En 802.11 Wi-Fi zorgt voor een snelle draadloze verbinding.

Lab9 Academy lesgevers Benjamin Desmet & Dominique De Bouver

Waarom Lab9 Academy?

En drie goeie redenen om deze bij Lab9 aan te kopen. 6% educatieve korting op Mac’s Hogeschool- en universiteitstudenten en leraars genieten van 6% educatie korting op bijna alle hardware en Apple software. Vergeet zeker niet je identiteitskaart én studentenkaart mee te nemen naar de winkel!

Gratis introductielessen Met de Mac kun je bijna alles. Om aan te tonen hoe eenvoudig het allemaal is, geven we elke zaterdagvoormiddag gratis opleidingen. Schrijf je gratis in via onze website en neem deel aan zoveel en gelijk welke sessies je zelf wilt.

Eigen hersteldienst Als Apple Authorised Service Provider hebben wij het voordeel van een eigen hersteldienst in huis te hebben. Alle Mac’s worden bij ons ter plaatse hersteld. Zo kan de herstellingsduur zo kort mogelijk gehouden worden.

Lab9 Academy: onze missie! Media heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor de mens. Door middel van prachtige technologie is multimedia, gedurende de afgelopen 15 jaar, een essentieel onderdeel geworden van ons leven. Lab9 Academy ziet het belang en de grote dynamiek van dit moment in. Daarom willen we met Lab9 Academy onze kennis met betrekking tot video productie, muziek productie, systeemgebruik en nog veel meer met u delen. Lab9 Academy wil u helpen uw talent te vormen, zodat u uw ideëen daadwerkelijk kan realiseren.

Wat is Lab9 Academy? Lab9 Academy is een Apple Authorized Training Center. Dit betekent dat wij officiële Apple opleidingen en examens organiseren van diverse Pro Applicaties en IT Applicaties. Wie bij Lab9 Academy een training volgt en succevol het examen aflegt, ontvangt een Apple Certified Pro certificaat. Voor gebruikers die eerst op beginnersniveau kennis willen maken met de Mac, bieden wij tevens onze gratis workshops aan.

De meerwaarde van een Apple certificaat is groot! - U kunt uw inkomsten verhogen. Studies tonen immers aan dat gecertificeerde professionals meer kunnen verdienen dan hun niet-gecertificeerde collega’s. - Onderscheid uzelf van anderen in uw branche. Bewezen meesterschap van een technologie helpt u om zich te onderscheiden van de massa. - Verhoog uw waarde. Personeelsmanagers hebben de neiging om kandidaten met een certificaat te begunstigen. - U kunt uw inkomsten verhogen. Studies tonen immers aan dat gecertificeerde professionals meer kunnen verdienen dan hun niet-gecertificeerde collega’s. - Publiceer uw Apple Certificaten. Bij elke certificering ontvant u een logo dat u kunt weergeven op visitekaartjes, cv’s en websites. Daarnaast kunt u uw certificaten publiceren op het Apple Certified Professionals Registry om zo contacten te leggen met scholen, opdrachtgevers en werkgevers. Waarom zou uw bedrijf een Apple Certified Professional aanwerven? - Bewezen en getest niveau van competentie. Wanneer u iemand aanneemt die Apple Certified is, weet u exact welke vaardigheden ze hebben. - Blijf in uw branche op de hoogte van de beste technologieën. Het inhuren van gecertificeerde professionals helpt u en uw bedrijf om op de hoogte te blijven van

de nieuwste technologieën en de beste toepassingen in de industrie. - Verhoog uw geloofwaardigheid tegenover zakelijke partners en klanten die op zoek gaan naar gegarandeerde bekwaamheid. Werknemers met de bewezen expertise voor bepaalde een functie zullen de geloofwaardigheid van uw bedrijf helpen opbouwen. Daarenboven zullen uw opdrachtgevers en klanten blijven terugkomen. - werknemerstevredenheid. Werknemers die certificaten behalen in een gespecialiseerd gebied zijn geïnteresseerd in dat gebied en blijven dus gemotiveerd, productief en tevreden. Wanneer en welke opleiding? Wij hopen u te mogen verwelkomen op een van onze opleidingen. Het volledig opleidingsaanbod vindt u terug op onze website: www.lab9academy.be

Lab9 Kortrijk Lange Steenstraat 9, 8500 Kortrijk 056 255 555 kortrijk@lab9.be

Lab9 Aalst Lange Zoutstraat 45, 9300 Aalst 053 211 000 aalst@lab9.be

Lab9 Ieper Opening voorzien eind 2011 Boterstraat 27, 8900 Aalst

61


62

online supplies

Supplies bestellen via de Webshop van Online Supplies. Misschien bestelde u in het verleden uw gebruiksgoederen al via onze WebShop. Dan bent u ongetwijfeld al vertrouwd met het online aankopen. Vanaf nu kan dit veel eenvoudiger. Wij verzamelden zoveel mogelijk opmerkingen en tips van de mensen die de oude WebShop gebruikten om zo een zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijke nieuwe WebShop te maken. www.onlinesupplies.be Sinds februari 2011 verwelkomen wij u met enige trots op onze nieuwe WebShop. Daar vindt u alle informatie over ons aanbod. Om u vlot laten gebruik te maken van onze catalogus kunt u kiezen hoe u uw artikels wenst op te zoeken. U kunt zoeken op een woord of u kunt rechtstreeks op één van de vijf hoofdgroepen klikken. Indien u zoekt op een woord (via het zoekveld), kunt u nog filteren in de gevonden items door in de linker kolom een filter aan te klikken. Indien u gewoon ons volledig aanbod voor een specifieke richting in de grafische sector wenst te bekijken, kunt u eveneens een

categorie selecteren. Bent u een fotograaf op zoek naar een specifieke inkt voor uw printer of een creatieve geest die op zoek is naar nieuwe papiersoorten? Gewoon “categorie” selecteren en daarna verder een keuze maken uit de hoofdgroepen. Wenst u via onze WebShop een artikel aan te kopen, gelieve dan eerst een login en paswoord aan te vragen. Hiervoor moet u zich eerst registreren. Na het ontvangen van de login en paswoord kunt u 24/7 de bestelling uitvoeren. Zodra u een bevestiging ontvangt van onze back-office, wordt uw bestelling automatisch in ons bestelsysteem ingevoerd.

Voor elke bestelling van €100 die u via onze WebShop plaatst krijgt u 1 WebShoppunt.

COLOFON Online Grafics Kortrijk Dumolinlaan 5 8500 Kortrijk T 056 25 55 11 F 056 25 54 59 Online Grafics Evere Kareelovenlaan 5 1140 Evere T 02 727 31 05 Website www.onlinegrafics.be E-mail info@onlinegrafics.be

Deze punten kan u sparen en deze later verzilveren bij Online Supplies of Online Grafics.

Redactie Kiosk 31 Online Grafics medewerkers

De waarde van een WebShoppunt is verschillend naargelang uw doelgebruik:

Vertaling www.architekst.com

- 1 WebShoppunt heeft een waarde van €1,00 indien u deze punten in mindering brengt op een volgende bestelling. - 1 WebShoppunt heeft een waarde van €2,00 indien u deze wenst te gebruiken voor een opleidingen op maat in de kantoren te Kortrijk, Evere of bij u ter plaatse. - 1 WebShoppunt heeft een waarde van €2,00 indien u deze wenst te gebruiken voor het aanmaken van een gepersonaliseerd kleurprofiel. - 1 WebShoppunt heeft een waarde van €4,00 indien u deze wenst te gebruiken voor een standaard opleiding in de kantoren te Kortrijk of Evere.

Vormgeving Online Grafics

U kan alle info omtrent de reeds gespaarde WebSoppunten steeds raadplegen in uw persoonlijk account-venster.

Font Proxima Nova Druk en afwerking Drukkerij Geers Offset Eekhoutdriesstraat 67 9041 Gent 09 251 05 75 info@geersoffset.com www.geers-offset.be


www.onlinegrafics.be www.onlinesupplies.be

Kiosk 31 _ Nederlands  

Kiosk 31 _ Online Grafics Dumolinlaan 5 8500 KORTRIJK

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you