Page 1

HALFWAY 14

In Halfway 14 tonen we waar 2014 volgens ons over zal gaan. Een overzicht van wat leeft bij de creatieve generaties die zweven tussen de digital natives en de babyboomers. Die al decennia op zoek zijn en dus heerlijk in beweging blijven. Halfway 14 gaat over ontdekken: van waar de dingen komen, hoe eerlijk ze zijn, hoe we ze kleuren, hoe we onze tijd indelen en een pleidooi over hoe we beter met elkaar kunnen omgaan. Zeven hoofdstukken voor een wereld voor een jaar. Die er misschien ook helemaal anders gaat uitzien. Meer weten? Contacteer Bert of Yves bert@dift.be | +32 479 33 97 01 | yves@dift.be | +32 496 90 03 68


NOW WHERE THAT COME FROM?


Laten we eens van dichtbij kijken. Na lokaal eten, lokaal shoppen en handmade-in-belgium komen we tot de ontdekking dat dat eigenlijk niet zo heel veel vertelt. Want wat zit er in dat product? Van waar komt het? Hoe wordt het gemaakt? Je lokale boer is daarom niet de meest correcte, dat rokje dat je voor je dochter maakte niet noodzakelijk van duurzaam katoen. Dus gaan we in 2014 een stapje verder. Tot op het bot: op zoek naar de volledige maakgeschiedenis van een product. NIKE en andere bedrijven begonnen er al mee. Zij vertellen je precies in welke fabriek welk product gemaakt wordt. Zo willen ze de geruchten rond sociaal onrecht bij de productie van hun sneakers en sportswear tegengaan. Maar er zijn een pak merken en organisaties die nog veel verder gaan.

ICEBREAKER Icebreaker is een Nieuw-Zeelands kledingmerk dat zich toelegt op thermische outdoor-kleding. In plaats van de hi-tech trends die je vaak bij dit soort merken ziet, doet Icebreaker beroep op de beste ontwikkelaar die er bestaat: de natuur. Want zoals het merk zelf zegt: “De natuur is een fenomenale designer, al haar creaties zijn eenvoudig, efficiënt en mooi.” Een van die straffe natuurcreaties is de wol van merinoschapen, een van de oudste én stoerste schapensoorten ter wereld.  Ze leven in de Nieuw-Zeelandse Alpen, waar ze onderhevig zijn aan barre koude in de winter en tegelijk hoge temperaturen in de zomer. De merinowol is bijgevolg een sterk staaltje natuurproduct: het laat voldoende lucht door in de zomer, houdt warme binnen in de winter en is bovendien heel zacht en licht. Maar wat wij zo interessant vinden aan Icebreaker is het oorsprongverhaal. Om die reden heeft Icebreaker het ‘Baacode traceability programme’ geïntroduceerd.  Dankzij deze applicatie kan de koper nagaan waar de wol uit zijn of haar kledingstuk vandaan komt. Het enige dat je hoeft te doen is de ‘Baacode’ van jouw aankoop ingeven. Vervolgens krijg je een beeld van de omstandigheden waarin de schapen leven, ontmoet je de kweker en kan je het hele productieproces volgen. Een van de garanties die Icebreaker op die manier kan geven is het ‘no mulesing’. Bij ‘mulesing’ (er bestaat geen Nederlands woord voor) wordt een stuk van de huid aan de poep van het schaap weggesneden om ziektes te voorkomen.


HONEST BY Bruno Pieters heeft met Honest By voor een duidelijk andere richting gekozen. Zijn persoonlijke filosofie werd beĂŻnvloed door te reizen door India, waar ook zijn denkpatroon over mode veranderde. De plaatselijke bevolking wist waar hun kleren vandaan kwamen en door wie ze vervaardigd werden. Dit inspireerde Bruno om die transparantie naar een internationaal niveau te tillen. Honest By is het eerste bedrijf ooit dat alle kosten en de herkomst van het product duidelijk omschrijft: van het snijden, het samenstellen, het strijken tot het transport. Iedereen kan de volledige weg volgen die het product heeft afgelegd. Op deze manier ontstaat een platform waarop designers en merken het designproces kunnen delen. Een pionier in het vak.

EN ER ZIJN ER NOG: Tom en Katrien van OR koffiebranderij en espressobars gaan elk jaar verschillende plantages bezoeken. Zo blijven zij dicht bij hun product. Ontdek de verhalen over de koffie die jij drinkt in hun bars! Ook Nudie Jeans - what’s in a name - kiest voor de naakte waarheid. Op hun website kan je de grondstoffen checken en ontdekken waar welk product gemaakt wordt.


critical food


Ondanks oeverloos gelobby wijken we meer en meer af van de Vlaamse dagelijkse kost. Patatten, een lap vlees en groenten: het komt steeds minder op tafel. Terwijl we een paar decennia geleden voor het eerst vreemde culturen op ons bord kregen, daarna gingen experimenteren met chemische reacties en intussen weer bij de boer om de hoek gaan kopen, is er daarnaast nog een andere culinaire omwenteling aan de gang. We eten minder vlees. Vaak uit onvrede met het dierenleed, maar even vaak omdat we bewuster omgaan met ons milieu en met onze gezondheid. En dat weerspiegelt zich in ons eetpatroon. Maar er worden ook steeds meer vragen gesteld rond (vlees) eten. Matthew Vos, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, vraagt zich bijvoorbeeld af of we wel een kip zouden eten als het als een DIY-pakket zou verkocht worden: een levende kip met alle gereedschap erbij om het dier zelf te slachten. En in Gent opent in 2014 een nieuwe concept store met als werknaam MEYER&MOOR. Zij zullen alleen voeding verkopen waarover is nagedacht. “Voeding waar een mens content van wordt”. En niet louter aan de buitenbocht, want het eten dat er verkocht wordt is niet alleen organisch, maar ook vegetarisch, soms veganistisch en wordt enkel gemaakt met natuurlijke zoetstoffen. 

DE VEGETARISCHE SLAGER De Vegetarische Slager speelt slim in op deze trend. Zij maken smaakvolle vlees- en visvervangers, die nauwelijks te onderscheiden zijn van ‘the real stuff’. Voor de productie van deze vervangers, gebruiken ze lupine. Dit is een plant die makkelijk te telen is zonder kunstmest en chemische middelen. The Independent pikte hun verhaal op en stelde zich zelfs de vraag “Is this the end of meat?”. De groep believers neemt in ieder geval toe. Zo heeft ook de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn sinds kort een volledig assortiment aan veganistische vleesvervangers. Een vegetarische of zelfs veganistische revolutie? Daar lijkt het alleszins op. De Vegetarische Slager heeft intussen zo’n 1.000 verkooppunten en is de grootste slager ter wereld op Twitter. En ze zijn niet de enigen, ook bij Morrissons in de UK vind je al een volledige dairy free afdeling.


beyond meat / beyond eggs De kip of het ei. We weten niet wat er eerst was. Wat we wel weten is dat we in de toekomst geen kippen nodig zullen hebben hebben om ons te voorzien van eieren. Meer nog, we zullen zelfs geen dieren meer nodig hebben om vlees te produceren. En dat hebben ze ook in Silicon Valley goed begrepen. Niemand minder dan Bill Gates himself verheft zijn stem om de wereld bewust te maken omtrent de toekomst van voedselproductie. Wetenschappers zijn namelijk in staat om plantaardige alternatieven voor eieren en vlees te ontwikkelen die hetzelfde smaken. Voorbeelden daarvan zijn de Amerikaanse bedrijven Beyond Meat en Hampton Creek Foods. Beyond Meat creëert een nieuw soort vlees: namaakvlees op basis van plantaardige proteïnen, met dezelfde smaak en textuur als echt vlees. Hampton Creek Foods is verantwoordelijk voor Beyond Eggs, een poedervormige eivervanger, ook weer op basis van planten. De producten van Beyond Meat en Hampton Creek Foods zijn verkrijgbaar bij de Amerikaanse verssupermarktketen Whole Foods. Maar waarom zouden we deze producten in godsnaam namaken? Als we de VN mogen geloven zal onze planeet tegen 2050 zo’n 9,6 miljard mensen tellen. We zullen dus hoe dan ook onze eetgewoonten moeten aanpassen om alle monden te voeden. Door dieren weg te nemen uit het productieproces, verminderen we niet alleen het dierenleed, de impact op het milieu wordt ook veel kleiner. De productie van vlees is namelijk een van de grootste redenen voor de opwarming van de aarde. En last but not least zijn deze artificiële vervangers gezonder dan het origineel en willen ze ze ook goedkoper gaan maken. Voldoende redenen om te spreken van een revolutie in de voedingssector? Wij durven denken van wel.

SENSE Sense is een nieuw initiatief van drie studenten Moraalwetenschappen aan de UGent. Met Sense willen ze dierenrechten en veganisme in de spotlights zetten. Om dit te verwezenlijken, organiseren ze zowel academische als ontspannende evenementen, zoals bijvoorbeeld diners of vertoningen van interessante documentaires. Sense houdt de evenementen heel bewust laagdrempelig. De initiatiefnemers willen namelijk zoveel mogelijk mensen en dus niet alleen studenten aanzetten om stil te staan bij dierenrechten en veganisme.


LET’S SAY NO


let’s say no. Beste baas, doe iets aan de heersende burn-outboom. Erika Van Tielen liet het nogal luid klinken, haar ‘nee’. Maar het signaal omvat eigenlijk veel meer. We zijn niet meer in staat om nee te zeggen. Of toch niet direct. Dat ligt aan twee dingen. Het is voor de meeste mensen nooit meer goed genoeg. Dat zegt Kurt Ostyn in ‘De tranen van de ondernemer’. We zijn steeds meer ‘ondankbaar’: “Werknemers, klanten, … ze verwachten van de ondernemer dat hij/zij Superman of Mega Mindy is: flexibel, begrijpend, genereus, attent. Ze verwachten het niet alleen, ze eisen het ook.” Het mes snijdt aan twee kanten, want veel ondernemers hebben het moeilijk. Niet financieel of inhoudelijk, maar met de druk die zij krijgen. Druk die van klanten én werknemers komt. Maar zij zeggen niet nee. Dus Erika & Kurt: let’s meet in the middle. We moeten allemaal wat beter nee leren zeggen. Voor de ondernemer: begin bij jezelf. In tijden van crisis word je nog beduchter voor problemen. Je neemt nog minder risico’s en kiest voor zekerheid. Een onderneemster vertelde me: “Ik ben nu zes jaar bezig en heb intussen al twee keer mijn grootste klant, die goed was voor zo’n 30% van mijn omzet, aan de deur gezet. Omdat ik mijn prijzen niet kon aanpassen of omdat het niet meer klikte.” Neem hier een voorbeeld aan. Of begin al wat vroeger selectief te zijn. Bepaal voor wie je wil werken en weet waarom je dat doet. Kies je klanten in plaats van ze te zoeken. En ook: schreeuw niet altijd je onbegrip uit. Elke dag fulmineren we op onze Facebook-profielen en twitter-accounts . Dat creëert geen sympathie, maar onbegrip. De perceptie veranderen van de ondernemer die goed zijn boterham verdient is een pak moeilijker dan je klanten goed opvolgen. Kies voor het tweede. Voor de werknemers: word weer wat mondiger. Zeg eens waar het op staat. Kijk eens naar onze noorderburen (overdrijf wel niet) en leer wat assertiviteit is. Je hebt vaak die “Vlaamsche” aard, waarin alles met een goedkeurend knikje aanvaard wordt, maar je mort je te pletter. Ik merk dat elke dag als ik naar mijn kantoor stap en de rokers passeer. Die zijn niet content, die knikken niet goedkeurend. Zeg dat dan eens tegen uw baas, in plaats van opgefokt weer te gaan zitten slaan op je toetsenbord. En voor iedereen: toon wat meer begrip. Voor elkaar. Maar in hoofdzaak ook voor jezelf. Je bent niet wonderwoman of superman. Jij ook niet, Sofie Verschueren, die zo fulmineerde over Monica De Coninck omdat ze mensen - misschien ietwat ongenuanceerd - wou laten nadenken. En ook jij niet, Monica De Coninck, want een minister staat niet boven de gevolgen van hoe huishoudens het de komende jaren moeten gaan redden. Het is net je taak om daaraan te denken, niet om een meta-minister te zijn. Ik hoop dat dit debat weer aan tafel gevoerd wordt. Dat we elkaar eens wat meer in de ogen kijken en vertellen waar we het moeilijk mee hebben. Wat we willen dat de ander doet. En wat we zelf niet willen doen. Dat we eens vaker nee tegen elkaar zeggen en ook uitleggen waarom. Ik hoop dat we in 2014 weer wat tijd nemen om met elkaar te ‘klappen’, want dat verkavelingswoord omschrijft het zo mooi. Het is in de klappen delen en praten: het is een conflict en het ook uitspreken. En als je gaat klappen, zet je dan aan tafel en pak er kop koffie bij. Een bakkie troost, zoals ze in het noorden zeggen. Bert Bronnen Kurt Ostyn, De tranen van de ondernemer (m/v), op Marketingadviseurs Beste Baas, doe iets aan de heersende burn-outboom, door Erika Van Tielen op De Morgen Sofie Verscheuren, op Sofinesse & Knack Monica De Coninck, op Knack Lees meer Hoe vind ik en hou ik (goeie) klanten http://www.dift.be/project/hoe-vind-ik-en-hou-ik-goeie-klanten


BYE BYE STORE HELLO ...


We shoppen niet meer zoals vroeger. Als we al de deur uit komen, dan willen we ons tijdens het shoppen amuseren. Het moet een beleving zijn. Het is een uitdaging waar heel wat retailers de komende jaren tegenaan kijken. Maar hoe pak je die aan? Een straffe inrichting alleen lijkt retail niet te redden van een steeds grotere concurrent. We kiezen in de winkel en kopen online. Nieuwe ideeën dringen zich op. Retailers gaan op andere manieren loyalty creëren bij hun klanten of nemen heel drastische keuzes. Als ze de winkel in 2014 willen redden, dan is het tijd om een aantal vernieuwingen toe te staan.

REWIND B.L.C.K.+ Zwart. Worden hier andere kleuren verkocht? Nee. Christophe Urbain van Rewind doet al jaren zijn eigen ding, én met succes. Zijn nieuwste aanwinst, Rewind B.L.C.K.+, is een tijdloze shop in shop en opende eind augustus zijn deuren. Een uniek concept waar belang wordt gehecht aan de vorm en plooi van kleren, niet aan felle patronen of een extraordinaire kleur. Met focus op het silhouet. En liefde voor het zwart. Enkel zwart. En dat is durven.

ESPOO Sinds 2009 is de Antwerpse winkel Espoo een gevestigde waarde in het Belgische interieurlandschap. Geen

NUDIE REPAIR STORES Met een vette ‘Congratulations, your jeans are finally broken’ pakt Nudie uit met een repair kit. In de plaats van ze weg te gooien of er hot pants van te maken, repareer je ze gewoon. Op hun website kan je - aan de hand van een simpele foto van je kapotte jeans - een repair kit bestellen. Daar zit alles in om je jeans te repareren. Gratis. Maar als je in Stockholm, Göteborg, Sydney of Melbourne woont, is het nog makkelijker. Je steekt er je broek binnen in een repair store, waar ze je jeans gratis repareren.

allegaartje van alles hier, enkel fris en gewaagd Scandinavisch design. Maar hoe je dat trendy Scandinavisch design nu eigenlijk kunt implementeren bij je thuis, daar maken zij het verschil. Espoo zet in op een trendboek. Een boek waarin aan de hand van kleuren verteld wordt hoe je - als eindgebruiker van Scandinavische meubelen - met je interieur toch nog alle kanten kan uitgaan. Een ‘handleiding’ voor je binnenhuisinrichting. Het trendboek heeft geen commerciële doelstelling, maar wil mensen zich beter laten voelen en beter laten omgaan met de producten die je bij Espoo vindt.


FOR THE SAKE OF THE TWEET


We hebben de hand vol van Twitter. En toch. De dropouts nemen toe en de early digital natives couldn’t care less. Wat is er mis? Een opsomming in tweets en hashtags. En wij zijn ook schuldig.

De ondraaglijke #lichtheid van het bestaan #NetDeHondUitgelatenNuEvenRustenDanNaarDeWinkel #hetisvrijdag Mariah Carey just checked in at. #I’m@WhoCares #omdathetkan #LookAtMyFoodLook! #ExtraKlontjeSuikerInDeKoffieYOLO Royalty goes digital. #royalbaby #VanOngenuanceerdeMeningTotNieuws Ik dacht dat Twitter wat minder #dailylife was dan de foto’s van de kinderen op #Facebook. #ikziealleentweetsoverhetweer #bendezagen I don’t want to change the subject, but are we getting a pizza #livebreakup

De ondraaglijke #werknemer van het bestaan Het is zondagavond 22.00 en ik ben eindelijk door mijn mailbox heen. #middenstandsklap #HardAanHetWerk #mailboxontploft #14uurwerkdag

De ondraaglijke #populariteit van het bestaan Ik wil zo snel mogelijk nog meer volgers #ripdatdodemeisje Van je @een, @twee, @drie #KijkEensWieIkAllemaalKen #ikhebzoveelvolgers #Duizendvolgers Gezien in een enquête: “mag niet ontbreken: twitterberichten van personen die iets betekenen in de regio” #iedereenberoemd

De ondraaglijke #snelheid van het bestaan #twintigtweetsin1uur #ElkeDagHetzelfdeTweeten Oh my god! Astrid Bryan volgt mij! #LookWho’sFollowingMe


COLOR TRENDS


We bring color. Drieënhalve (de helft van zeven) inspirerende kleurschema’s voor 2014. De terugkeer van industrieel, het nieuwe felle van technocolor en - eindelijk - de kleur van eten mag weer! Zowel zacht als donker.

FRUIT - DARK

CABBAGE GREEN

GOLDEN KIWI

KIWI GREEN

S TA R F R U I T Y E L L O W

DEEP ORANGE

GRAPEFRUIT PINK

RHUBARB PINK

RED ONION

PA PAYA O R A N G E

FIG RED

EGGPLANT PURPLE

PA S S I O N F R U I T P U R P L E

BLUEBERRY

ZUCCHINI GREEN

FRUIT - SOFT

DRAGON WHITE

TURNIP WHITE

BANANA YELLOW

LY C H E E W H I T E

PUMPKIN WHITE

PA R S N I P B E I G E

GARLIC GREY

BUTTERNUT BEIGE

GINGER BEIGE

ARTICHOKE GREEN

MELON GREEN

CARROT ORANGE

DRAGON PINK

G U AVA P I N K

BLUEBERRY PURPLE


industrial

W H I T E WA L L

M E TA L S H I N E

STEEL BLUE

CONCRETE GREY

STEEL GREY

INDUSTRIAL CREME

DARK CONCRETE

LIGHT WOOD

RUST

BRICK BROWN

PA I N T E D M E TA L B L U E

M E TA L G R E Y

PA I N T E D M E TA L R E D

PA I N T E D M E TA L G R E E N

DARK WOOD

technocolor

REFLECTING WHITE

SILK SCREEN

L I Q U I D S I LV E R

BUBBLE BLUE

TECHNO DUST

CHROME

PLASTIC PLUM

NEON GREEN

GINGER BEIGE

D I G I TA L G R E E N

NEON PINK

NEON SALMON

M E TA L L I C B R O N Z E

M E TA L L I C O I L

DARK FLUID


EN OP DE ZEVENDE DAG


En toen rustte god. En menig mensen. Nu we van #middenstandsklap verlost zijn is het tijd om te rusten. De manier waarop we rusten verandert constant. Waar hobbykoks & pilates vroeger de plak zwaaiden blijft reizen en handwerk hot. Maar dan wel nieuwe vormen van reizen en handwerk waar je vijf jaar geleden nog koude rillingen van kreeg. Op de zevende dag hebben we het over borduren, huizenruil en zo sjiek en goedkoop mogelijk reizen.

TRAVEL MAGIC Meer en meer mensen vinden het geweldig om in hun vrije tijd te reizen. Voor velen gaat het niet alleen over de reis op zich. Er gaat namelijk een heel proces aan vooraf. Wie denkt dat een luxehotel, vliegen in eerste klasse en champagne tijdens de vlucht enkel weggelegd zijn voor de rijken, heeft het mis. Met de juiste tactiek, voorbereiding en ervaring kan je tegenwoordig zélf gewoon zo’n vijfsterren hotel in. Travel Magic speelt volledig in op deze nieuwe trend, door ervaren reizigers een podium te bieden. Hun expertise leert de deelnemers dat

behomm Vrije tijd is een schaars goed in onze huidige samenleving, daarom gaan meer en meer mensen er steeds bewuster en kieskeuriger mee om. Behomm is een

comfort niet enkel het gevolg is van een groot budget. Dit reisseminarie heeft één duidelijk doel voor ogen: zo veel mogelijk uit je reis halen met zo weinig mogelijk middelen.

online community voor designers en visuele kunstenaars die een liefde voor smaakvolle dingen delen. Die niet zomaar op reis willen. Mensen die op zoek zijn naar een huiselijk sfeer in een setting die past bij hun esthetisch gevoel. Geen hotels of B&B’s, huizenruil is het woord. Je leent je eigen huis voor een bepaalde duur uit, in ruil voor dat van degene die bij jou intrekt. De Behomm-leden worden uitgenodigd door de community met als criterium dat enkel designers en visuele kunstenaars met prachtige huizen (of hutten, appartementen, tenten,… ) worden toegelaten. Je komt er niet zomaar in, maar voor mensen die op zoek zijn naar een vakantie die persoonlijk aanvoelt en aangepast is aan hun noden, is deze community de moeite waard. Bovendien zijn de oprichters van Behomm, August & Eva, wel héél sympathieke Spanjaarden.

borduren Karen Barbé, Reinilde De Peuter, Misako Mimoko, Ilse Acke, ... Allemaal doen ze het. Borduren is het nieuwe breien. There’s no denying, borduren is hot. Volgens ontwerpster Ilse Acke bestaat er wel degelijk een verschil tussen de huidige houding ten opzichte van borduren en die van vroeger. Tegenwoordig borduren we het om ons persoonlijk uit te drukken, terwijl het vroeger eerder uit noodzaak was. We maken dus niet langer onze eigen lakens, sjaals en truien omdat we moeten, maar wel omdat we er toe in staat zijn. In de plaats van braaf patroontjes te kopiëren zoals onze oma dat deed, wordt er tegenwoordig fel op los geëxperimenteerd. Met wonderlijke resultaten tot gevolg.


beelden en bronnen

www.nike.com

www.rewindstore.be

www.icebreaker.com

www.espoo.be

www.honestby.com

www.vier.be/deidealewereld

www.orcoffee.be

www.tumblr.com

www.nudiejeans.com

www.kokopelia.pl

www.devegetarischeslager.nl

www.pinterest.com

www.designacademy.nl

www.karenbarbe.com

www.matthewvos.nl

www.ilseacke.blogspot.com

www.beyondmeat.com

www.behomm.com

www.hamptoncreekfoods.com

www.travelmagic.be

www.maketheconnection.be

www.dift.be

www.morrisons.co.uk

www.speciesism.info

Halfway 14  

7 hoofdstukken voor 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you