Page 1

4º ESO A

ÈTICA

DESIGUALTAT DE GENERE A ESPANYA

Berto Muñoz Vázquez – Paula López Pastor


DESIGUALTAT DE GÈNERE AL CAS ESPANYOL DURANT EL SEGLE XX.

Durant els darrers 50 ó 60 anys la situació de la igualtat de gènere en Espanya ha sofert un canvi molt important. En tan sols dos generacions les dones espanyoles han fet un bot molt significatiu en la conquesta dels seus drets i llibertats. Espanya és el segon país on hi ha una major percepció del problema de la desigualtat de gènere. El 71% dels espanyols considera que la desigualtat de gènere està "molt estesa" al país, això ho posiciona en el segon lloc per darrere de França. Per tant la societat és conscient del problema existent, i nosaltres hem d'intentar acabar amb això. La desigualtat de gènere en matèria salarial reflecteix una distància de 25 anys en el temps, és a dir que una dona treballadora cobrà el 2005 el salari mitjà que cobraven els homes el 1980. Finalment, es destaca la importància del dia 8 de març, el dia de la dona treballadora, un dia que commemora la incorporació de la dona al món laboral i reivindica la igualtat entre homes i dones. Alguns poden pensar que aquest reconeixement en ple segle XXI ja no cal, però segueix i seguirà sent necessari mentre no hi haja una igualtat absoluta entre dones i homes. I com hem vist anteriorment, són molts els estudis que mostren la gran tasca que tota la societat tenim al davant, per això hem de seguir lluitant dia a dia, contra uns rols i educació que mai s'haurien d'haver establert així.

ASPECTES DE MILLORA PER A LES DONES ESPANYOLES I INFORMACIÓ:

·Obtenir el dret al vot. Les dones, fa uns pocs anys, no tenien dret a votar, però desprès de tanta lluita varen conseguir el seu dret.

·Tindre dret a poder aspirar a qualsevol carrera universitària . Avanç, simplement pel fet de ser dona, no podies estudiar determinades carreres universitàries. Hui e dia ja poden estudiar qualsevol cosa, però encara queden tòpics de estudis d’homes. ·Poder aspirar a un càrrec polític. Mai un dona ha aspirat a qualsevol càrrec polític, aquesta tasca era sols per a homes, però ara ja poden hi haver dónes i emplear les mateixes funcions. ·Tindre dret a estar de baixa per embaràs. Sols pel fet de que una dona es quedara embarassada, la tiraven del treball per a que no pagar-li els mesos que hauria d’estar a casa. Ara aquest acte a disminuït molt, però encara hi ha gent que segueix despedint dones del treball sols pel fet d’estar embarassades. ·Tindre dret a cobrar lo mateix que un home fent la mateixa tasca. Les dones, simplement pel fet de ser dones, cobraven menys que un home i a mes desenvolupant la mateixa tasca que ell. Açò encara hi ha, però ha millorat moltísim.


PERSONES ENTREVISTADES: Les persones entrevistades son: ·Maria Muñoz Raga Perquè es la tia de Berto, es a dir, la germana de la seva iaia i al ser una dona major es la persona ideal per a fer una entrevista sobre aquest tipus de temes. ·Gema Pastor Machí Perquè es una dona i la mare de Paula; i a banda d’aixó, també perquè viu en una situació un poc masclista.

PREGUNTES DE L’ENTREVISTA:

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Penses que els homes de hui en dia son masclistes? Per què? Creus que ara en l’actualitat encara hi ha desigualtat de gènere? Per què en aquella època els homes tenien més drets que les dones? De què vos privaven en aquella època? Saps si antigament alguna dona es va rebel·lar pels seus drets? Tens algo més a dir sobre aquest tema?

FORMAT DE L’ENTEVISTA:

Finalment vam decidir que el nostre format per a l’entrevista fora un vídeo i una entrevista escrita, ja que d’aquesta manera tenim més material i de dos maneres diferents. A continuació estará l’entrevista escrita, pero la visual et serà donada en un pen drive.

CONCLUSIÓ:

Abans, les dones, tenien molts problemes de drets i llibertat, sobre el que podien i no podien fer, encara que els homes no tenien cap restringió. Aleshores, les dones lluitaren per aquet tipus d’injustícies, per a sortir d’aquest mon masclista. Hui en dia de moment han aconseguit moltes coses, però encara queda per fer contra la desigualtat de gènere...

DESIGUALTAT DE GÈNERE EN L'ESPANYA RECENT  
DESIGUALTAT DE GÈNERE EN L'ESPANYA RECENT  

Desigualtat de genere

Advertisement