Page 1

TN

Goed bekeken Nummer 4 winter 2017

In dit nummer o.a. > Fietsdag Gorredijk > ThermoNoord Veghel > Klant aan het woord > Projecten

Goed in klimaat

oplossingen


2

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

Henno Westerink Manager ThermoNoord


Voor woor d

Het warme bad! U heeft ongetwijfeld ook wel eens de ervaring met een, laten we zeggen ‘optimale klantbeleving.’ Het gevoel dat je als klant welkom bent, het welbekende warme bad. Klantvriendelijkheid staat bij mij hoog in het vaandel en ik kan mij niet altijd bedwingen als dit niet het geval is. U kent het wel, je komt ergens binnen en niemand komt naar je toe, “hallo?” En, staan ze nu de bestelling op te nemen van mensen die na ons binnenkwamen? Zijn we soms onzichtbaar? Of deze, eerst de koffie krijgen en 10 minuten later het gebak, “Hebben we hierom gevraagd?” Komen we hier terug? Vult u maar in. Interesse in de klant? Het is toch niet zo ingewikkeld? Maar,….als het warme gevoel er wel is, ben ik direct om en stap ik in het warme bad en geniet volop. Een voorbeeld: U kent het wel, een avondje uit met partner. Gezellig naar een zorgvuldig uitgekozen eetgelegenheid die zeer goed gewaardeerd wordt op allerlei sites. Daar aangekomen ontstaat het volgende: “Goedenavond, familie Westerink, buonasera en van harte welkom in ons restaurant en wat fijn dat u ons gekozen heeft!” Heerlijk die Italiaans/Nederlandse klank. Spontaan krijgen we van al het bedienend personeel een hand en alvast een lekker drankje. We worden naar de tafel geleid en de vraag wordt gesteld “Waar houdt u van?” Nadat we begrepen dat het over het eten ging kregen we te horen dat alles mogelijk was. U bepaalt signora! Dat hadden ze al snel goed ingeschat, is thuis namelijk ook zo. Om kort te gaan het ging de hele avond zo door en toen bij het afrekenen het pinapparaat het niet deed, kregen we de rekening mee met de opmerking “Als het u uitkomt dan maakt u het gewoon over, signor” Ook dat hadden ze weer goed ingeschat, ik betaal meestal. De hele avond voelde als een warm bad en nu werden we ook nog vriendelijk afgedroogd! Wat voelden wij ons welkom in dit restaurant en echt gast. De rekening is door ons dezelfde avond nog betaald, aangevuld met een lovende recensie op de site. Inderdaad, interesse in de klant is heel simpel, je moet het alleen wel hebben. Het zal u niet verbazen, dat is ook bij ThermoNoord dik in orde! Tot binnenkort!

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

3


Colofon Deze ThermoNoord Goed bekeken is een uitgave van de Plieger groep. Koxkampseweg 6 5301 KK Zaltbommel

Redactie: communicatie@plieger.nl jaargang 3 winter 2017 Oplage: 5.500

De ThermoNoord Goed bekeken is een blad vol technische informatie, projecten en product nieuws voor de technische installateur. Wij hebben de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van de informatie in deze ThermoNoord Goed bekeken, fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. Gehele of gedeeltelijke overname van deze artikelen is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de redactie. De kracht van ThermoNoord is het merkonafhankelijk samenstellen van systemen die specifiek zijn afgestemd op de behoefte van de afnemer. Een bezoekje aan of belletje naar ThermoNoord is dan ook meer dan de moeite waard!

4

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


Inhoudsopgave Bedrijfsnieuws Voorwoord

3

ThermoNoord Veghel viert 20-jarig bestaan

6

Fietsdag Gorredijk op 3 juni

18

Hoe begon het allemaal? Een terugblik naar 36 jaar historie van ThermoNoord

19

Nieuwe medewerker

22

Het logistieke team in Gorredijk

24

Fujitsu avonden ThermoNoord

32

Hardenberg

42

Productnieuws Blauwe lijn meetinstrumenten

12

Reznor blijft zichzelf opnieuw uitvinden

13

Honeywell Evohome beveiliging

28

Honeywell Lyric T6 ontworpen voor installateurs, gemaakt door gebruikers

29

Wolf Energiesystemen CRL HR-WTW serie uitgebreid

34

Uitbreiding Swep’s dubbelzijdige warmtewisselaars

39

Cox Geelen introduceert de EcoconextÂŽ Qi

40

Projecten Zwembad het Klaverdijkje: De extra meerwaarde van zonnewarmte

8

Voordeel van groot dakoppervlak! Zonne-energie ook voor de agrarische sector

14

Pioniers in de polder, geholpen door warmtepomp pionier

30

PTB Groningen: monumentale status eist kennis van zaken

36

Klant aan het woord Blankenspoor

20

Weetjes Waar moet u zich aan houden bij het bepalen van de capaciteit van de ventilatie-installatie?

22

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

5


Bedrijfs nieuws

ThermoNoord Veghel viert haar 20-jarig jubileum De roots van ThermoNoord Veghel liggen bij KEPO, een kleine, regionale groothandel van Kees Portegijs. Na de overname in 1996 werd het assortiment flink uitgebreid met klimaatartikelen, vooral CV-materialen. In 2002 sloot ThermoNoord zich aan bij de Plieger-groep. Vanaf dat moment werd ook sanitair in het programma opgenomen. In de jaren daarna beleefde het bedrijf een enorme groei die door de recessie weer wat getemperd werd. Recessie of niet, een ding bleef altijd als een paal boven water staan en dat is de

v.l.n.r. Martijn Arends, Johnie Rovers, Roy Gruyters, Henk van Deursen en Willy van Ooijen (voor de balie)

6

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

trouwe klantenkring! Dat komt niet vanzelf en dat begrijpt het team Veghel maar al te goed! Al 20 jaar bouwt ThermoNoord Veghel aan vertrouwen! “We zijn geen dozenschuivers maar adviseurs met kennis van zaken” zegt vestigingsleider Henk van Deursen. “We bemiddelen tussen leverancier en installateur en dat doen we op een zo prettig mogelijk manier. Soms krijg je de kans de een wat te gunnen, soms de ander. Het leuke daarvan is dat dit ook


een wisselwerking heeft”. Maar natuurlijk moeten de basisvoorwaarden in orde zijn en dat is ook zo in Veghel. Het assortiment is steeds meer gericht op de wensen van de klant. Ze weten dat we de juiste spullen hebben en dat misgrijpen een woord is dat ze in Veghel niet kennen!

Maar misschien wel het belangrijkste van alles, is het team Veghel. Allemaal vertrouwde gezichten, ons kent ons. Dat geeft vertrouwen, voor nu en voor een lange, lange toekomst. Tijdens onze jaarlijkse barbecue in september en op de beurs in Venray hebben wij ons 20- jarig bestaan gevierd!

“Het assortiment is steeds meer gericht op de wensen van de klant”

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

7


Pro ject en

Zwembad het Klaverdijkje

De extra meerwaarde van zonnewarmte Dat ThermoNoord een begrip is op warmwater gebied blijkt wel uit het feit dat bij een duurzame uitbreiding van een warmwater installatie de klant terugkomt bij de eerste leverancier van de installatie. Bij zwembad het Kalverdijkje in Leeuwarden bleek dit ook het geval. Gezond een baantje trekken en na afloop lekker genieten van een heerlijk kopje koffie met wat lekkers, is heel goed mogelijk in zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden. Met

een prachtig 25-meter bassin en een extra verwarmd doelgroepenbad is het heerlijk zwemmen in speciaal behandeld water. Door de oude installatie van het fabricaat Sile kwam installateur P. de Vries uit Leeuwarden al gauw op het spoor van ThermoNoord. P. de Vries installatietechnieken BV is een dynamisch bedrijf en opereert voornamelijk in de Noordelijke provincies, met Leeuwarden als thuisbasis. Edwin Goudberg van P. de Vries (lees verder op pagina 10)

Harm Jansen, accountmanager ThermoNoord en Edwin Goudberg, van P. de Vries

8

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


“Met een prachtig 25-meter bassin en een extra verwarmd doelgroepenbad is het heerlijk zwemmen in speciaal behandeld water� ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

9


en ThermoNoord warmwater productspecialist Hayco de Kroon namen het werktuigkundig bestek onder handen en kwamen tot een passende duurzame installatie. De huidige indirect gestookte warm tapwater opwekking bleef gehandhaafd. Wel was de eis om aan de bestaande boilers een zonnewarmte-installatie toe te voegen dat de maximale benutting van zonnewarmte kon garanderen.

Een mooi voorbeeld van een combinatie toepassing van duurzame zonnewarmte op verwarmings- en warm tapwater gebied. De aanschaf van een Cosmo Solar pakket is nu extra aantrekkelijk want de ISDE regeling geldt sinds 1 januari 2016. De Cosmo Solar pakketten staan vermeld op de apparatenlijst RVO; http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie/voor-welke-apparaten/zonneboilers.

Uitgangsvermogen was 20 kW met de mogelijkheid dit in een later stadium te verdubbelen. Er is gekozen voor 24 zonnepanelen van het fabricaat Cosmo in combinatie met de DeJong RVS zonneboiler van 500 liter. Deze zonneboiler dient met voorkeur de bestaande voorraadboilers op te warmen, welke het zwembad van warmwater voorzien. Om de effectiviteit van de zonneboiler te vergroten is ook de zwemwater installatie van het wedstrijd- en doelgroepenbad met zonnewarmte verwarmd. Dit gebeurt via 2 in het concept opgenomen Swep platenwisselaars. Daarnaast is er een Legionella spoeling opgenomen door middel van een centraal aangestuurde Grundfos pomp die via de naverwarmer de zonneboiler thermisch desinfecteert.

DeJong RVS zonneboiler van 500 liter

10

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


BIS Bifix® Beugel Nu nog beter!

BIS Bifix® G2 De nieuwe generatie De BIS Bifix® Beugel is te gebruiken voor binnen- en buitentoepassingen. Robuust, gemakkelijk en veilig te bevestigen! Volledige range Ø 10 - 225 mm.

Walraven B.V. | Postbus 15, 3640 AA Mijdrecht | Tel. +31 (0)297 23 30 00 | info.nl@walraven.com facebook .com/walravengroup |

t wit ter.com/walraven _ nl | walraven.com


Pro duct nieuws

Blauwe Lijn meetinstrumenten Blauwe Lijn biedt een compleet assortiment meetinstrumenten voor HVAC-doeleinden, waaronder rookgasanalysers, drukmeters, temperatuurmeters, gaslekzoekers en luchtsnelheidsmeters. Bij het afstellen of onderhoud van een cv-installatie wordt vaak gebruik gemaakt van een rookgasanalyser om de samenstelling van de rookgassen te meten en het verbrandingsproces in de cv-ketel te optimaliseren. Er zijn echter ook andere instrumenten die bij deze werkzaamheden nodig zijn: S2601 Een nauwkeurige en betrouwbare druk(verschil)meter is een onmisbaar instrument bij cv-onderhoud. U gebruikt dit toestel onder andere voor meting van de voordruk, branderdruk en controle van de drukverschilschakelaar. De BLAUWE LIJN S2601 is ideaal voor dit doel. Het toestel biedt een meetbereik tot 150 mbar en een resolutie vanaf 0,01 mbar. Het toestel is handzaam, lichtgewicht en voorzien van een rubberen beschermholster met magneten. De S2601 is temperatuur gecompenseerd, waarmee het direct kan worden gebruikt als het van een koude bedrijfswagen in een warme stookruimte wordt toegepast. Het toestel is uiteraard EN50379-2 gecertificeerd en tevens verkrijgbaar met andere meetbereiken. FlowTemp M Bij een ingestelde capaciteit van een warmwatertoestel of door wisselende waterdruk kan een situatie ontstaan waarbij de tapwaterhoeveelheid niet juist is. Om dit te controleren en het warm-

12

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

watertoestel correct af te stellen dient u de tapwaterhoeveelheid en tapwatertemperatuur te meten. Met de BLAUWE LIJN FlowTemp M kunt u deze metingen gelijktijdig uitvoeren en beide waarden ineens aflezen. Het meetbereik van de FlowTemp M is instelbaar van 1,6 tot maximaal 15 liter/minuut. Het instrument wordt geleverd met een handige kunststof beschermkoker. GSP 3 flex Voor controle van bestaande of nieuw aangelegde gasleiding dienen de koppelingen te worden getest op gaslekken. De BLAUWE LIJN GSP 3 flex is een bijzonder handzaam en lichtgewicht instrument voor dit doel. Door de geringe afmetingen van het toestel is deze gemakkelijk op te bergen en kan het in krappe ruimten worden toegepast. De halfgeleidersensor is gemonteerd op een handige zwanenhals en detecteert vrijwel alle brandbare gassen, zoals methaan (aardgas), butaan en propaan. Door de hoge gevoeligheid van de sensor wordt de gebruiker zelfs bij een zeer klein lek direct gealarmeerd. De korte reactietijd maakt het zoeken van een lek snel en nauwkeurig.

GSP3 flex


Pro duct nieuws

Reznor blijft zichzelf opnieuw uitvinden Nieuwe ventilatoren De vierde generatie van de UDSA heeft nieuwe ventilatoren gekregen, die voldoen aan de vereisten van de ErP. De Europese Unie heeft namelijk ambitieuze doelen gesteld met betrekking tot klimaatbescherming. De ErP richtlijnen moeten voor een reductie van het energiegebruik in Europa zorgen.

Door de efficiënte modulerende premix-brander kan het vermogen van de RHeco teruggebracht worden tot 20%. Als er slechts een kleine hoeveelheid warmte geproduceerd moet worden om de ruimte op temperatuur te houden, zal de brander een minimum aan gas verbruiken. Dit in tegenstelling tot branders die enkel aan/uit kunnen functioneren, of in twee trappen.

Meer comfort Mooi meegenomen is dat deze ventilatoren niet alleen zuiniger zijn, maar eveneens stiller. Op sommige modellen werd het geluid van de UDSA met wel 12 dB verminderd.

Dezelfde redenering zal dit najaar doorgetrokken worden naar de nieuwe axiale ventilatoren van de RHeco luchtverwarmer. Zodra de ruimte op temperatuur is, zal de snelheid van de ventilator teruggebracht worden dankzij EC-technologie, waarmee de snelheid van de ventilator en dus het debiet van de luchtstroom gereduceerd kan worden. Een minder snel draaiende ventilator zal minder energie verbruiken.

Meer gebruiksgemak met centrale bediening Ook bij de standaard luchtverwarmer UDSA werd bekeken hoe de mogelijkheden tot centrale aansturing uitgebreid konden worden. De gebruiksvriendelijke GA11 thermostaat, al bekend van de RHeco, is nu ook beschikbaar op het UDSA- en UDSBD-gamma, hetzij in een combinatie met de module Commander. Met de Commander kunnen tot 10 UDSA’s aangestuurd worden, waarbij elke luchtverwarmer een Commander nodig heeft. De Commander kan eveneens aangesloten worden op een Modbus PLC, zodat tot 247 UDSA- of UDSBD-toestellen centraal geregeld kunnen worden. Reznor ULSA hoogrendement gasgestookte luchtverwarmers nog stiller en nog zuiniger dankzij EC-technologie

Het voordeel voor de gebruiker is dan weer het verhoogd comfort. Wanneer de brander moduleert, zal de ventilator mee moduleren, wat resulteert in: • een constante uitblaastemperatuur • minder energieverbruik • een nog stillere werking Kortom; totaalcomfort voor de klant! Vraag naar de vele toepassingen en de nog geldende investeringsaftrekmogelijkheden met Reznor gasgestookte luchtverwarmers bij uw ThermoNoord vestiging.

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

13


Pro ject en

Voordeel van groot dakkoppervlak!

Zonne-energie ook voor de agrarische sector Niet alleen de winning van gas geeft problemen, er is nog een grondstof die voor problemen zorgt in Noord-Nederland: zout. In het Friese Harlingen, waar een zoutfabriek staat, wordt ernaar geboord. Hierdoor verzakt en verzilt de bodem. Voor melkveehouders heeft verzilting van de bodem soms grote gevolgen. Zo ook voor de familie Dijkstra uit Oosterbierum, een melkveehouder met 90 stuks melkvee. Deze boer kreeg de mogelijkheid met subsidie vanuit de provincie te verhuizen naar Tzum. Aangezien er

Gert Jan Bok van Heat Consult

14

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

nog opvolging aanwezig is binnen de familie is dit een weloverwogen keuze. Er werd een bestaand bedrijf overgenomen. De stal werd volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd. Voor de installatie kwam Johan Molenmaker van Heat Consult al gauw in beeld. Heat Consult uit Tzummarum is een dynamisch bedrijf wat in 2008 is gestart door Johan Molenmaker. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd op het gebied van verwarming (lees verder op pagina 16)


Accountmanager Harm Jansen van ThermoNoord en Familie van Dijkstra (vader & zoon)

ThermoNoord ThermoNoordGoed Goedbekeken bekekenwinter winter2017 2017

13 15


“Voor de installatie kwam Johan Molenmaker van Heat Consult al gauw in beeld”

en installatietechniek. Dit voor zowel woningen als bedrijfspanden. Heat Consult biedt advies, verkoop, montage, service en onderhoud van de meest verscheidene technische installaties. Zonnepanelen zijn een interessante oplossing voor agrariërs omdat zij grootverbruikers zijn van energie. De zonnepanelen bieden een manier om direct te besparen op energiekosten. De voordelen van zonnepanelen zijn dat agrariërs vaak veel panelen kwijt kunnen op staldaken, dat daardoor de kosten van het totale systeem relatief laag zijn, dat de panelen lang mee gaan, dat de terugverdientijd kort is en bovendien ontvangen zij ook een interessant belastingvoordeel. Harm Jansen, accountmanager van ThermoNoord, en Johan Molenmaker hebben samen een “klik”. Deze klik is de basis van het zaken doen. Door Harm zijn ervaring met PV panelen werd er snel geschakeld; de eerste calculatie begon met 30 panelen maar groeide al gauw uit naar 160 panelen. Leverancier DGE en binnendienst medewerker Otte Adema maakte een goede calculatie. Na akkoord werden de PV pa-

16

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

nelen naar tevredenheid geleverd en gemonteerd. Heat Consult heeft de panelen in twee delen gemonteerd zodat men geen last heeft van de schaduwwerking van de voersilo’s. 160 panelen met elk een opbrengst van 260 Wp maakt een gemiddelde opbrengst van 39.723 kWh (op basis van gemiddeld 1.550 zonuren per jaar). Dit ligt boven het jaarverbruik van de familie Dijkstra, zodat er ook aan het net teruggeleverd kan worden. Een mooi duurzaam begin voor de toekomstige opvolger van de boerderij. Weer zo’n prachtig project van Harm Jansen. Zo ziet u, ThermoNoord is van alle markten thuis als het gaat om duurzame oplossingen.


Uponor Meerlagenleidingen Schoon drinkwater vanuit de bron

(pQOHLGLQJJHVFKLNWYRRUYHHO¿WWLQJ • ( pQOHLGLQJJHVFKLNWYRRUYHHO¿WWLQJ technologieën waarmee geheel aan uw eisen wordt voldaan • Omvangrijke kwaliteitscontrole tijdens de productie voor maximale veiligheid in de drinkwaterinstallatie • Leidingdiameters van 14 mm tot en met 110 1 10 mm voor iedere objectgrootte • Eenvoudige verwerking, ideaal voor LLQHQRSERXZPRQWDJH QHQRSERXZPRQWDJH www.uponor.nl

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

15


Bedrijfs nieuws

Fietstoertocht Gorredijk op 3 juni Traditioneel werd op de eerste vrijdag van de maand juni de ThermoNoord Fietstoertocht verreden. Onder prima weercondities konden de 48 wielrenners het asfalt onder de pedalen wegtrappen, wederom onder begeleiding van ex-profwielrenner Gert Jacobs. Tijdens deze editie werd extra aandacht besteed aan de technische aspecten van het wielrennen, zoals fietsen in een waaier (door zijwind), tempo maken in groepjes van vijf en hard demarreren over klinkerwegen. De deelnemende ThermoNoord-klanten en -leveranciers lieten zich niet onbetuigd en na de tus-

18

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

senstop met koffie en gebak werd er vol gas gekoerst naar thuishaven Gorredijk waarbij snelheden van boven de 50 km per uur meer regel dan uitzondering waren. Aangekomen in Gorredijk kon men eerst douchen en omkleden, waarna de inmiddels gearriveerde Chinese maaltijd de verbrande koolhydraten dankbaar en smaakvol kon aanvullen. Na een dankwoord van Jeroen Post aan leveranciers, klanten en organisatoren van deze rit vertrok men moe maar uiterst voldaan weer huiswaarts.


Bedrijfs nieuws

Hoe begon het allemaal? Een terugblik naar 37 jaar historie van ThermoNoord In de vorige ThermoNoord Goed Bekeken heeft u gelezen dat in 1990 ThermoNoord werd overgenomen door Dikema & Chabot. De verwarmingsdivisie van Dikema & Chabot uit Rotterdam was een dochter van het grote Belgische staalconcern Cockerill Chambres, later bekend als de ArcelorMittal multinational steelgroup.

als het niet deugt kopen we het niet en dat weten onze klanten”. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich steeds….. Wordt vervolgd…..

Na de integratie ging het bedrijf verder onder de naam Thermo-Noord met vestigingen in Dordrecht, De Goorn, Gorredijk, Groningen en Putten. Door de toen al hoge kwaliteitseisen, de nieuwe Wet Waterbeleid en het streven zuinig om te gaan met het milieu, werden hoge eisen gesteld aan het personeel. De meeste personeelsleden hadden een HTS of HEAO opleiding. “Ken je je producten dan kan je je moeilijk een buil vallen” aldus oud directeur Buul. “We zijn kritisch, stropen alle beurzen af op af op zoek naar kwaliteit. We zijn dikwijls niet de goedkoopste, want

Oprichter Anton van Buul

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

19


Klant aan het woord

Bert Hol van Blankespoor Installaties

ThermoNoord, niet de goedkoopste maar wel de betrouwbaarste! Blankespoor BV is een middelgroot installatiebedrijf met 35 medewerkers verdeeld over twee vestigingen, Putten en Lunteren. Zo’n 60% van hun werkzaamheden bestaat uit onderhoud van bestaande installaties bij particulieren en vastgoedeigenaren. De overige 40% gaat naar nieuwbouw en renovatie. “In de afgelopen crisisjaren lagen de verhoudingen wel anders, toen bestond wel 80% van de werkzaamheden uit onderhoud van installaties en reparaties,” zegt Bert Hol, projectleider van Blankespoor in Lunteren. “Samen met 6 allround monteurs hebben we die moeilijke tijd gelukkig het hoofd kunnen bieden”. “Deze monteurs zijn al lang bij ons werkzaam, ze zijn allround maar hebben ook ieder een eigen specialisme. Particulieren stellen het erg op prijs dat als een monteur moet komen het een ietsje ouder iemand is: Die stralen kennis en vertrouwen uit en dat wordt gewaardeerd. Ik denk ook dat we mede daardoor zo’n grote, trouwe, particuliere, markt bedienen!” “Inmiddels hebben we 2 nieuwe, jonge, monteurs erbij die vooral ervaring opdoen in de nieuwbouw en renovatie en zit Jan Willem op kantoor om het reilen en zeilen van onze dagelijkse bezigheden in goede banen te leiden. De administratie wordt door onze vrouwelijke parttime collega verzorgd en de dagelijkse leiding

20 ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

door Marlous van Nieuwamerongen-van Nieuwenhuizen’. Bert werkt veel en graag met ThermoNoord Putten. Natuurlijk om hun specialistische kennis op het gebied van zonne-energie, warmwatertechniek, warmtepomptechniek en klimaat beheersing. Zeker bij grote projecten zoals bijvoorbeeld het Congrescentrum de Werelt in Lunteren, waar Blankenspoor niet alleen de renovatie heeft gedaan maar ook het onderhoud verzorgt, komt die kennis goed van pas. Onlangs is het project Vathorst, 11 appartementen opgeleverd waar ThermoNoord onder andere de Nathan vloerverwarming, de duurzame Stelrad Eco M radiatoren en een afzuigunit van Zehnder heeft mogen leveren en kunnen diverse bedrijven ‘het hoofd koel houden’ dankzij de door ThermoNoord geadviseerde multisplit systemen van Fujitsu! Maar eigenlijk is de echte reden van de langdurige samenwerking de goede verhouding met de mensen van ThermoNoord Putten! “Het meedenken, het informeren bijvoorbeeld als er iets niet op voorraad is, het een man een man, een woord een woord principe, is voor mij van groot belang. Daar onderscheidt ThermoNoord zich echt in. Soms proberen we het weer eens bij een andere groothandel maar negen van de tien keer beseffen we dat de kwaliteit en de service bij ThermoNoord echt beter is. En dan maakt die eventuele laatst euro meer echt niet uit!


Jacques Hazeleger, vestigingsleider ThermoNoord Putten en Bert Hol, projectleider van Blankespoor ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

21


F&F

facts& figures

Be drijfs nieuws

Weetje Waar moet u zich aan houden bij het bepalen van de capaciteit van de ventilatie-installatie? Minimale ventilatie richtlijnen De wettelijk benodigde hoeveelheden verse lucht is vastgelegd in het huidige Bouwbesluit. De richtlijnen zijn bepaald voor de volgende gebouwen: Kantoren Kantoorruimtes Bijeenkomstruimtes Magazijnen e.d.

23.4 m3/h p.p. (1 persoon per 10m2) 14.4 m3/h p.p. (1 persoon per 6m2) 23.4 m3/h p.p.

Winkelpanden Winkelruimte minimaal 1x per uur de totale kubieke inhoud verversen Horecagelegenheden Voor de horeca wordt een mechanische ventilatie-inrichting die rechtstreeks met de buitenlucht in verbinding staat vereist en een luchtverversingscapaciteit van 3.8 x10-3m3/s per m2. Omgerekend betekent dit een luchtverversingsfrequentie van 5.7 x per uur bij een hoogte van 2.40 meter, (0.0038 x m2).

Nieuw in dienst:

Sybrand van der Heide

Woningen Voor woonhuizen geldt een vereiste ventilatiecapaciteit per m2 vloeroppervlak 0.9 dm3/s per m2. Sybrand is op 3 oktober 2016 in dienst getreden als Commercieel Medewerker Binnendienst Als voorbeeld een woonoppervlak van 100 m2 -> Klimaat. Hiervoor heeft hij gewerkt bij Technea in 100 x 0.9dm3/s x 3.6 = 324m3/h. Hiervan eisen Leeuwarden en heeft hij ervaring opgedaan met onderstaande ruimtes minimaal: soortgelijke producten als ThermoNoord levert. Keuken (Miva) Toiletten Badkamer

75 m3/h 25 m3/h 50 m3/h

Voor meer details kunt u contact opnemen met de Klimaatafdeling in Gorredijk!

22

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

Sybrand is 31 jaar en woont samen met zijn vriendin Eva in het centrum van Drachten. Hun huis hebben zij eigenhandig opgeknapt! In de weekenden zijn hij en zijn vriendin regelmatig te vinden op de Vespa motorscooter of speelt Sybrand met vrienden een gezellig potje tennis.


Veiliger dan een CO-melder duurzaam · VEILIG · makkelijk · bestand tegen condensaat

Push-Fit

systeem

eelen Cox G n nu ook te producrijgbaar bij verk oNoord Therm

GESCHIKT VOOR HR KETELS - T120

Concentrisch kunststof/kunststof rookgasafvoersysteem

Emmastraat 92 • 6245 HZ Eijsden • T 043 40 99 500 • www.coxgeelen.com

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

23


Be drijfs nieuws

Het logistieke team in Gorredijk Zonder verkoop geen omzet, zonder logistiek geen leveringen. In een bedrijf hebben we elkaar allemaal nodig: van receptioniste tot directeur, van kantinemedewerker tot chauffeur. Allen zijn onmisbare schakels welke een bedrijf succesvol kunnen laten groeien: het Logistieke Team in Gorredijk is daar onder andere een uitstekend voorbeeld van. Met passie en de wil om alles tot in de puntjes te regelen en organiseren, worden dagelijks meer dan 200 klanten in het Noorden van Nederland voorzien van de daags eerder opgegeven orders. In Gorredijk kan men putten uit ruim 17.000 artikelen, waarvan ruim 9.000 standaard op voorraad liggen. Daarnaast is op vakgebied bijna alles te bestellen of leverbaar via het

distributiecentrum in Zaltbommel, waar ruim 25.000 artikelen voorradig zijn. Twee planners zorgen er dagelijks voor, dat de gelopen orders effectief worden verdeeld over de 8 en soms 9 vrachtwagens, waarbij flexibiliteit voorop staat, want hier geldt: geen order is gelijk! Voordat de planning kan worden gemaakt is een team logistieke specialisten aan het werk geweest om de orders vanuit de verschillende magazijnen (6000 m2) te picken, sorteren en verzamelen. Mede door de lange werkdag van 05:00 uur tot 23:30 uur en de (lees verder op pagina 26)

“In Gorredijk kan men putten uit ruim 17.000 artikelen�

24

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

25


complexiteit van de processen zijn 4 teamleiders dagelijks bezig om de diverse werkzaamheden te stroomlijnen. Voordat de orderstroom begint om 07:00 uur worden er in de ochtend eerst 2 vrachtwagens geladen, die vervolgens vertrekken voor hun route. Inmiddels zijn de andere 6 vrachtwagens al vertrokken met de orders die de avond daarvoor zijn geladen tot 23:30 uur. Naast de routinematige orders wordt er veel tijd en aandacht besteed aan zogenaamde speciale opdrachten. Indien de klant het wenst worden orders gesorteerd en op gewenste tijd + datum aangeleverd, waarbij de chauffeur als ambassadeur het laatste stukje service verleend door bij-

voorbeeld de orders gesorteerd per woning aan te leveren of vooraf contact heeft met de klant over bepaalde leveringswensen. Zoals eerder genoemd: iedereen in het proces is belangrijk en dat is bij ThermoNoord niet anders, gezamenlijk de schouders er onder waarbij de laatste letterlijke duw van de goederen in vertrouwde handen is bij het Logistieke team van Gorredijk!


(advertentie)

TN

TNEXPRESS Gemak heeft ’n naam. U kent dat wel: lekker bezig en dan‌ misgrijpen op een onderdeel of gereedschap. Dan is het goed om te weten dat ThermoNoord zes Express vestigingen heeft. U kunt daar niet alleen uw materiaal snel afhalen of bestellen maar ook advies krijgen over duurzame ontwikkelingen in de installatietechniek.

ThermoNoordB.V. B.V. Gorredijk Gorredijk NLNL ThermoNoord

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

25


Pro duct nieuws

Honeywell Evohome beveiliging Beveiliging, veiligheid en comfort. Dat is wat Honeywell biedt nu het haar connected portfolio uitbreidt met Evohome beveiliging. Een slim, draadloos beveiliging- en veiligheidssysteem waarmee huiseigenaren hun woning op elk gewenst moment kunnen bekijken en bedienen. Zo regelt u nu de verwarming en de beveiliging met ÊÊn en dezelfde app op uw smartphone, waar ook ter wereld. Slim systeem voor volledige controle Vandaag de dag willen gezinnen zelf de controle hebben over de veiligheid, beveiliging en het comfort van de woning. Met directe meldingen op de smartphone wanneer er rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd, de temperatuur verandert of er een deur wordt geopend. Evohome beveiliging is ontwikkeld voor een eenvoudige en snelle installatie in elk type woning. Van COen rookmelders, naar deurcontacten, diervriendelijke bewegingsmelders en camera’s voor snapshots. Met tot wel 32 systeemcomponenten biedt Evohome beveiliging voor elke specifieke gebruikerswens een passende oplossing. Zonder hak- en breekwerk installeren Via de Total Connect Comfort app kan de beveiliging op afstand worden in- en uitgeschakeld en krijgt de gebruiker direct een melding wanneer er iets in de woning gebeurd. Met de camera-PIR kan direct worden bekeken wat er in huis gaande is. Op elk moment of automatisch wanneer bijvoorbeeld de voordeur wordt geopend. Zo vormt

28

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

Evohome beveiliging een perfecte uitbreiding op de slimme zone regeling, maar ook een goede aanvulling voor u. De robuuste, betrouwbare technologie maakt het immers zeer eenvoudig om elke installatie met vertrouwen te plannen en te installeren. De compacte en draadloze componenten zijn snel te installeren. Zelfs een schroefvrije installatie is mogelijk. Kortom, een compleet beveiliging- en veiligheidssysteem dat uw klant volledige controle geeft. Vraag uw ThermoNoord vestiging naar de vele nieuwe mogelijkheden met Honeywell Evohome beveiliging.


Pro duct nieuws

Honeywell Lyric T6, ontworpen voor installateurs, gemaakt voor gebruikers Lyric T6 is het nieuwste op het gebied van programmeerbare wifi thermostaten. Een intuïtieve verwarmingsregeling, die zich onderscheidt door uitgebreide innovatieve functies als geofencing het op basis van locatie aansturen van de verwarming en koppeling met woning automatiseringsplatform Apple HomeKit. Eenvoudig installeren Deze zelflerende, optimaliserende thermostaat is hét antwoord op de groeiende vraag naar intuïtieve regelingen. Een slimme geautomatiseerde verwarmingsregeling met touchscreen bedienpanelen app-bediening. Tel daar de innovatieve nieuwe functies als geofencing bij op en je krijgt een thermostaat die slimmer dan slim is. En met zowel bedrade als draadloze voorgeprogrammeerde versies van Lyric T6 kunt u altijd de perfecte installatie voor uw klant kiezen. De thermostaat is geschikt voor zowel aan/uit regeling als wel OpenTherm modulerend. Lyric T6 is aan te sluiten op bestaande bedrading en door de intuïtieve bediening eenvoudig te installeren en op te starten. Dankzij de ingebouwde wifi maakt Lyric T6 ook super eenvoudig verbinding met het wifi netwerk van de woning van uw klant, zonder benodigde extra apparatuur. De Lyric is bovendien standaard ‘smart home’ gereed en geschikt voor Apple HomeKit waarmee het eenvoudiger wordt om Apple apparatuur in de woning te ontdekken, bedienen en groeperen.

De Lyric wordt bediend via Apple apparatuur (iOS 8.1 of hoger). Eenvoudig bedienen Lyric T6 is eenvoudig in te stellen en aan te passen via het touchscreen bedienpaneel of de Lyric app. Met deze app heeft de gebruiker altijd volledige controle. Daarnaast is de thermostaat uitermate efficiënt door o.a. de modulerende OpenTherm aansturing die zorgt dat de cv-ketel minimaal aanslaat om de gewenste instelling te bereiken en de geofencing functie. Met dit locatie gebaseerde programma past het systeem de verwarming aan op basis van de gebruikerslocatie. Wanneer men een bepaald gebied verlaat of binnenkomt, wordt de verwarming automatisch lager of hoger gezet. Honeywell brengt ons met Lyric T6dichterbij een slimmere, connected woonomgeving en voldoet volledig aan de verwachtingen van consumenten en installateurs. De Honeywell Lyric T6 producten zijn gecodeerd en liggen bij uw verkoopvestiging op voorraad.

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

29


Pro ject en

Pioniers in de polder, geholpen door warmtepomp pionier Almere – Oosterwold, een agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde, is een unieke woon- en werkgebied in Nederland. De inrichting ervan wordt geheel aan eigen initiatief overgelaten. Iedereen mag op elke plek een kavel uitzoeken en zelf beslissen over de woning, riolering, wegen en paden. Zo ook het project Bosveld op een stuk grond van 11.000 vierkante meter waar negen geschakelde woningen zijn neergezet.

Bosveld is een woon- en werkgemeenschap waar de bewoners nog echte buren zijn. Een naam die staat voor groen, duurzaamheid en betrokken inwoners. Bosveld is zelfvoorzienend waar verwacht wordt dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Het agrarische karakter van het landschap blijft, groente en fruit worden verbouwd op eigen grond. Er is geen riool maar het afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenfilter.

“Cees

Besseling is één van de eerste pioniers met warmtepomptechnieken”

v.l.n.r. Cees Besseling van Sixways B.V., John Caspari van ThermoNoord en Hayo Besseling van Sixways B.V.

30 ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


Dit is een filter van riet en zandlagen. De woningen en werkplekken worden zo gebouwd dat ze optimaal gebruik maken van de zon op het zuiden zodat er weinig gestookt hoeft te worden in de winter. In plaats van een gasaansluiting is gekozen voor alternatieve vormen van verwarming. Het ontwerp van de woningen oogt simpel. De negen woningen vormen samen een langgerekt bouwblok met een verhoogde vloer. De vloer, wanden en het dak worden op dezelfde manier opgebouwd zodat zo min mogelijk bouwdelen en materialen nodig zijn. De lengte moet het formaat van de kavel en de weidsheid van het landschap benadrukken.

werd er snel geschakeld en zijn 3 van de 9 woningen uitgevoerd met een Alpha Innotec Alterra warmtepomp. Weer zo’n mooie driehoek tussen adviseur/ installateur, leverancier en groothandel. Terwijl de bewoners hun casco woning nog vol aan het verbouwen zijn, doet de warmtepomp stilletjes haar werk. Prachtig om te zien hoe een warmtepomp pionier de woonpioniers in de polder duurzaam bijstaat.

Om alle toekomstige bewoners te adviseren hoe binnen het bouwconcept om te gaan met gasloos verwarmen werd Cees Besseling van Sixways Wognum ingevlogen. Sixways BV is een adviesbureau, gespecialiseerd in het begeleiden en uitvoeren van duurzame energie oplossingen. Cees is één van de eerste pioniers met warmtepomptechnieken en al meer dan 20 jaar actief, met recht een autoriteit op dit gebied. Het bedrijf Sixways wat hij samen leid met zijn zoon Hayo, heeft zich onder andere gespecialiseerd in ventilatievloeren en aardwarmte oplossingen zoals warmtewisselaar heipalen. Deze kleinschalige woningen van 160m2 – 120m2 lenen zich bij uitstek voor een Duo warmtepomp in combinatie met lage temperatuur verwarming door middel van vloerverwarming. Er werd tijdens de bouw onder het huis een verticale bron geslagen. Toen het aankwam op de keuze van het fabricaat was de grootste eis van de bewoners het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden. Voor Cees is er maar één fabricaat dat hiervoor in aanmerking komt, Alpha Innotec. De Alpha Innotec Alterra brine/water combiwarmtepomp type WZSV is bijzonder geschikt voor nieuwbouw en heeft niet meer oppervlak nodig dan een diepvrieskast. In de compacte toestellen bevindt zich alles wat nodig is voor verwarmen, koelen en het bereiden van warm tapwater. Een buffervat voor warm tapwater met een inhoud van 180 liter is geïntegreerd en zorgt op ieder tijdstip van de dag voor voldoende warm water. Het toestel kan flexibel worden opgesteld, aangezien alle aansluitingen zich boven op het toestel bevinden en alle instellingen aan de voorkant van het toestel kunnen worden uitgevoerd. Een prachtige all-in-one oplossing voor de bewoners. Samen met Roelof Vallinga van Nathan Systems en John Caspari van ThermoNoord De Goorn

Hayo Besseling van Sixways B.V. ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

31


Be drijfs nieuws

Fujitsu avonden ThermoNoord Op donderdag 22 september vond er bij ThermoNoord een informatieavond plaats over de lucht/water warmtepomp Waterstage van Fujitsu. 35 Installateurs uit de regio waren hierbij aanwezig. Na een hartelijk welkom en een warm buffet werd er door ThermoNoord en Thercon, importeur van Fujitsu, een presentatie verzorgd. Zoals iedereen weet vindt er momenteel een enorme inhaalslag plaats als het gaat om verduurzaming. De wereld verandert snel. De overheid heeft zichzelf duurzaamheiddoelstellingen opgelegd en de rechtelijke macht dwingt meer en meer af. Wordt er nu veelal op aardgas verwarmd, de toekomst is aan andere systemen. Hoe dit er precies uit gaat zien weet niemand,

maar een ding is zeker volledig elektrisch, zonder gasaansluiting, is een manier die in de toekomst zeker een grote rol zal spelen! Naast de presentatie was er de mogelijkheid om de producten te bekijken en ook een werkende opstelling was ‘ingevlogen’. Uiteraard waren zowel de vertegenwoordigers van Thercon als ThermoNoord aanwezig om vragen te beantwoorden. Er ontstonden goede en waardevolle discussies over de producten, over de toepassingen en over de markt. Installateurs die al met Fujitsu Waterstage hebben gewerkt vertelden hun ervaringen als ware ambassadeurs voor het merk. En dat is goed want een goede installatie komt voort uit samenwerking tussen de fabrikant, installateur en groothandel. Daarom hechten wij als ThermoNoord ook zoveel waarde aan deze bijeenkomsten. Want naast het overdragen van kennis aan onze klanten wordt er ook onderling veel kennis overgedragen. En dat leidt naar onze mening tot betere oplossingen. De Fujitsu Waterstage lucht/water warmtepomp is een uiterst energiezuinige oplossing voor de productie van warm water. Zo geniet men van een hoog comfort, tegen lage energiekosten. Deze unit presteert dit zonder elektrische verwarming doormiddel van een element en zonder tweede compressor. Dat levert een hoog COPrendement op van wel 5,3. Door te kiezen voor een Waterstage warmtepomp in plaats van een HR gasketel valt een EPC-winst van meerdere punten te realiseren. De energieprestaties van

32

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


deze warmtepomp worden gegarandeerd door de Kiwa gelijkwaardigheidcertificaten. Met een Waterstage lucht/water warmtepomp kan een hoog comfort gerealiseerd worden. De buitenunit pompt met een hoog rendement natuurlijke warmte in het water voor afgifte aan radiatoren, convectoren en vloerverwarming. Door toepassing van een Waterstage boiler kan men het hele jaar door genieten van warm tapwater. Fujitsu lucht/water warmtepompen behoren tot de energiezuinigste in de markt en zijn kampioen op het vlak van COP-rendement bij temperaturen onder het vriespunt.

Aan het einde van de avond konden we voorzichtig concluderen dat er de komende tijd veel gaat veranderen in de markt en dat er een verschuiving ontstaat naar producten waarin de warmtepomp een belangrijke rol speelt. Wij houden u op de hoogte van de informatieavonden in 2017 want voor ons is het overdragen van kennis een absoluut speerpunt.

Deze oplossing draagt bij aan het verder verduurzamen van de energievoorziening in huishoudens. De CO2 uitstoot is tot 70% te verminderen door toepassing van de Waterstage. Maar ook waar het gaat om besparen van energie draagt de Waterstage zijn steentje bij. De consument kijkt ook meer en meer op een andere manier naar het energieverbruik. Het is mogelijk om tot wel 40% te besparen op het energieverbruik. Hierdoor wordt de investering voor consumenten interessant, zeker als je bedenkt dat er ook een ISDE subsidie van minimaal â‚Ź 2.000,00 mogelijk is. Hier liggen dus grote kansen! Over het rendement van de warmtepomp voor het bereiden van tapwater hoeft u zich geen zorgen te maken, de Waterstage heeft de hoogste klasse A.

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

33


Pro duct nieuws

Wolf Energiesystemen CRL HR-WTW serie uitgebreid

34

De CRL HR-WTW serie van Wolf Energiesystemen is nu verkrijgbaar in nog meer varianten, zowel voor de buiten-, als binnen-opstelling. De binnen-opstelling is verkrijgbaar met verschillende posities voor de luchtkanalen in de varianten CRL-iH, CRL-iD en CRL-iDH. De positie van de toe- en afvoer, de bedieningszijde en de locatie van de kleppenregisters kan naar wens worden geselecteerd.

De CRL kan voldoen aan de ErP 2016 en ErP 2018 eisen. De serie is Eurovent gecertificeerd en komt dankzij het A energielabel in aanmerking voor de EIA subsidieregeling.

Het warmtewiel van de CRL heeft een rendement tot 90% en is verkrijgbaar als condensatie-, enthalpie-, of sorptierotor. Uniek aan de CRL is de warmtewiel afdichting met labyrint waardoor luchtlekkage over het warmtewiel wordt gereduceerd tot minder dan 2%.

ThermoNoord is goed in ventilatie oplossingen met Wolf WTW oplossingen. Vraag naar de mogelijkheden.

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

De CRL is voorzien van een stekkerklare regeling en kan uitgebreid worden met een communicatiemodule (BACnet, ModBus, Lonworks, KNX of Ethernet).


Reznor UDSA luchtverwarmers blijven evoluer evolueren en

Meer gebruiksgemak met centrale bediening

Zuiniger ventilatoren voor de UDSA

De UDSA luchtverwarmer van Reznor is bekend als een betrouwbare en efficiënte verwarmingsoplossing voor commerciële en industriële ruimtes. Met het gebruiksgemak in gedachten heeft Reznor nu de mogelijkheden voor centrale aansturing uitgebreid.

De Europese Unie heeft ambitieuze doelen gesteld met betrekking tot klimaatbescherming en beoogt met de ErP-richtlijnen een reductie van het energiegebruik in Europa.

De gebruiksvriendelijke GA11 thermostaat, bekend van de RHeco, is nu beschikbaar op het UDSA- en UDSBD-gamma, hetzij in een combinatie met de module Commander. Met de Commander kunnen tot 10 UDSA’s aangestuurd worden met slechts één GA11 thermostaat, waarbij elke luchtverwarmer een Commander nodig heeft. De Commander kan eveneens aangesloten worden op een Modbus PLC, zodat tot 247 UDSA- of UDSBD-toestellen centraal geregeld kunnen worden.

Reznor heeft de vierde generatie van de UDSA uitgerust met nieuwe axiale ventilatoren, die minder energie gebruiken om de warme lucht efficiënt in de ruimte te verspreiden. De nieuwe ventilatoren voldoen aan de vereisten van deze ErPrichtlijnen. Mooi meegenomen is dat de UDSA ‘s nu niet alleen zuiniger zijn, maar eveneens stiller.

Voordeliger AluZink uitvoering Reznor houdt de UDSA prijsconcurrerend dankzij de AluZink uitvoering, die ongeschilderd is, maar wel beschermd met een coating. Zo krijgt de installateur degelijke Reznor kwaliteit tegen een voordelige prijs.

ReznorEU Reznor® is a registered trademark of Nor tek Global HV VA AC, LLC. Company Standards and Services: All products manufactured by Nor tek Global HV VA AC facilities in Europe are tested and approved to obal HV VA AC production facilities are assessed to EN ISO 9001 CE standards. All European Nor tek Global Quality Assurance.

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

35 33


Pro ject en

Monumetale status eist kennis van zaken

Project PTB machinefabriek Groningen In het centrum van Groningen, nabij het UMCG en naast het sfeervolle Typografengasthuis staat de voormalige PTB machinefabriek. In deze monumentale fabriekshal werden sinds het begin van de twintigste eeuw gereedschap en zware hijswerktuigen geproduceerd. Vanwege de veranderende markt en de uitbreiding van de stad is het machinebedrijf in 2014 genoodzaakt om ergens anders onderkomen te zoeken en werd er voor de fabriekshal een nieuwe bestemming gezocht. Dankzij de centrale ligging en de mogelijkheden

36

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

van het perceel kreeg de oude fabriekshal een woonbestemming. De invulling van deze nieuwe bestemming zou vanwege de monumentale status van het pand, als zijnde een van de laatste overgebleven relicten van de agro-industrie in en om de stad Groningen, wel rekening moeten houden met een aantal harde voorwaarden. Zo moesten het casco, de bestaande ruimtelijke kwaliteit en het industriĂŤle karakter van het interieur gerespecteerd worden. Qua opzet is er bij dit plan gekozen voor het doos-in-doos principe, (lees verder op pagina 38)


Gerard Kroes, eigenaar van het bedrijf Kroes Technisch Onderhoud (KTM) ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

37


hierdoor wordt de ruimtelijkheid in de hal gewaarborgd en is het verschil tussen oud en nieuw duidelijk geaccentueerd. In totaal werden 20 woonstudio’s verwezenlijkt. Hoe ga je nu om met een nieuw te maken technische installatie in een monumentaal pand? Edwin Kingma van Handelsonderneming Kingma is de aannemer in dit project. Naast aannemer is Kingma als installateur ook verantwoordelijk voor de technische installatie. Kingma benaderde Harm Jansen van ThermoNoord voor de uitwerking van de installatie. In eerste instantie alleen voor de ventilatie maar algauw werd ThermoNoord gevraagd mee te denken met de andere installatiecomponenten. Koos van Bleek, de ventilatie productspecialist van ThermoNoord, beet zich vast in het ontwerp. Door een aantal bouwkundige wijzigingen moest het eerste plan meerdere malen worden herzien. Uiteindelijk was er alleen de mogelijkheid om centraal mechanisch af te zuigen met toevoer via de gevel. Het benodigde kanalenplan met een centrale Zehnder CVF afzuigbox en R-Vent ventilatie componenten werd voor de installateur uitgewerkt, inclusief alle vereiste brandscheidingen.

Harm Jansen van ThermoNoord, Gereard Kroes van KTM en Edwin Kingma van Handelsonderming Kingma

In een bestaande bouwsituatie vraagt dit om kennis van zaken. Met behulp van een door ThermoNoord uitgewerkte scheve projectie van de ventilatie installatie was het voor de installateur op de bouw gesneden koek. De volledige installatie binnen het pand is CV, water- en gaszijdig aangesloten met het Uponor leidingsysteem. De installatie draait inmiddels een half jaar en de gebruikers zijn uitermate tevreden. Kortom een mooi project waarbij ThermoNoord de installateur volledig kan ontzorgen.

“Qua opzet is er bij dit plan gekozen voor het doos-in-doos principe”

38

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


Pro duct nieuws

Uitbreiding Swep’s dubbelwandige warmtewisselaars Met de nieuwe Swep B35TDW, de grote broer van de al bekende B16DW, breidt Swep haar aanbod van gesoldeerde platenwarmtewisselaars uit met dubbelwandige technologie. Beide modellen zijn ontworpen voor toepassingen waarbij hoge thermische efficiëntie een vereiste is en meteen optimale lekdetectie biedt. De B35TDW richt zich op toepassingen bij hogere capaciteiten, met de nadruk op sanitair warmwater bereiding, stadsverwarming, boilers, koeltechniek, transformator oliekoeling en warmteterugwinning uit luchtcompressoren. De B35TDW kan toegepast worden voor capaciteiten van 1½ a 2MW voor tapwater bereidingen tot 220 kW voor chillers, met één enkele wisselaar! De dubbelwandige technologie is een uitstekende manier om bij mogelijk optredende lekkages verontreiniging te voorkomen, bijvoorbeeld

bij het verwarmen van het tapwater door middel van CV-water. De Nederlandse wet verbiedt het toepassen van enkelwandige warmtewisselaars bij tapwater bereiding bij vermogens boven 45kW. Swep’s dubbelwandige technologie lost dit probleem op, op de meest betrouwbare en efficiënte manier in termen van warmte overdracht. Indien een lekkage optreedt, zal het water tussen de dubbele platen naar buiten lekken, wat een duidelijk visuele waarschuwing geeft. Swep was een van de eerste producenten van compacte, dubbelwandige en gesoldeerde warmtewisselaars. Alle producten worden op een unieke wijze, met volledig proces controle geproduceerd en individueel op druk en lekkage getest voor een veilige werking met een lange levensduur. Klein en compact, zonder afbreuk te doen aan de thermische efficiëntie, Swep's assortiment van dubbelwandige warmtewisselaars kan worden geïntegreerd in een verscheidenheid van systemen. De B16DW en B35TDW zijn beide Kiwa en Belgaqua gecertificeerd. ThermoNoord al sinds jaar en dag leverancier van de Swep producten kan u verder adviseren bij de selectie van de nieuwe B35TDW.

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

39


Pro duct nieuws

Cox Geelen introduceert de Ecoconext Qi ®

een ronde schoorsteen voor rijwoningen Cox Geelen ontwikkelt en produceert innovatieve rookgasafvoer producten voor de installatiebranche. Gemak, snelheid en veiligheid zijn hierbij leidend. De Econext® Qi is een uitstekend voorbeeld. Met de Econext® Qi biedt Cox Geelen een unieke prefab schoorsteen aan voor plaatsing in de seriematige woningbouw, speciaal voor de eengezinswoning, en past op elk dak. De schoorsteen combineert diverse doorvoeren wat zeker ten goede komt aan de uitstraling van de woning. Deze Econext® Qi prefab schoorsteen-

oplossing kan toegepast worden bij renovatie en nieuwbouw. De ronde Econext® Qi schoorsteen combineert de concentrische rookgasafvoer- en verbrandingsluchttoevoer pijp (80/125 mm) van de HRketel, het kanaal van de mechanische ventilatie (150 mm) en de pijp voor de rioolontluchting (110 mm). De schoorsteen is gemaakt van aluminium en is beschikbaar in de kleuren zwart en terracotta, waarbij de speciale matte poeder coating

“Een unieke prefab schoorsteen voor plaatsing in de seriematige woningbouw”

40

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017


een luxe uitstraling geeft aan de fraaie ronde schoorsteen. Deze ronde vorm heeft ook een gunstig effect op de invloed van de wind. Door zijn natuurlijk vorm is fluiten van de wind niet of nauwelijks aan de orde. Verder zorgt ‘rond’ voor slechts 1 model, getekend en gespiegeld is niet nodig, draaien totdat de juiste positie is verkregen. Dit kan zelfs in de woning nog bij het aansluiten van bijvoorbeeld de cv-ketel. Deze schoorsteenoplossing wordt als complete set geleverd en bestaat uit de schoorsteenkap, een dakopstand en een set aansluitpijpen. Voor platte daken hebben de aansluitpijpen een lengte van 1.000 mm en voor hellende daken 1.500 mm. De dakopstand is in alle gangbare hellingshoeken leverbaar en standaard voorzien van een loodvrije slab aan de onderzijde. Voordelen zijn licht van gewicht, snel te verwerken en geen loodstrepen op de pannen na verloop van tijd. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met tijdverlies en faalkosten door het gemak van installeren van de aansluitpijpen. De onderzijde van de schoorsteen is namelijk voorzien van snapfingers, slechts een kwestie van de pijpen aan de kap klikken. Zo eenvoudig kan het zijn. Ga voor meer informatie naar www.coxgeelen.com. De Econext® Qi schoorsteen is bij ThermoNoord uit voorraad leverbaar.

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

41


Be drijfs nieuws

ThermoNoord op de installatie vakbeurs Hardenberg, editie 2016 Natuurlijk was ThermoNoord ook dit jaar aanwezig op de installatie vakbeurs in Hardenberg. Op onze oude, vertrouwde plek in hal drie, maar wel met een grotere stand en mede daardoor ook een nieuwe uitstraling. Groter, omdat er zoveel interessante en duurzame, nieuwe producten zijn die we u niet wilden onthouden maar ook omdat we ruimte nodig hadden om producten ‘in werking’ te laten zien.

42

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

Zo kon men een werkende lucht/water warmtepomp bekijken, maar ook PV- en thermische- panelen en ventilatie. ThermoNoord was volgens de klanten ook de enige stand met een werkende airco. Dit was een nieuwe Reznor gasgestookte luchtverwarmer, die door zijn behoorlijke geluidsreductie prima kon functioneren als “airco”. Dat kwam, met een buitentemperaturen rond de 35°C, wel bijzonder goed uit!


Een mooie fotowand met dakpannen waar de zonnepanelen op gemonteerd waren, een felgroene poster met een doorsnede van een goed doordachte, duurzame woning, en een achterwand waar een bank midden in een weiland met een koe staat gaf de stand en ook ThermoNoord als totaalleverancier van duurzame producten een frisse uitstraling. Voor ons was de beurs ĂŠĂŠn groot feest. Enthousiasme is daarin het sleutelwoord en dat trekt veel bezoekers, zowel bekenden als onbekenden, op de stand. Door de op de hoek van de stand opgestelde innovatieve Fujitsu Climeleon geluidskast voor warmtepomp buitendelen was het ook op het gangpad gezellig druk! Ondanks het warme, benauwde weer kijken wij terug op een succesvolle beurs en verheugen wij ons nu al op Hardenberg 2017!

ThermoNoord Goed bekeken winter 2017

43


Goed gelezen Hoofdkantoor ThermoNoord B.V. Tolhรปsleane 7 8401 GA Gorredijk, Postbus 133 8400 AC Gorredijk T 0513 469 999 F 0513 469 909 www.thermonoord.nl info@thermonoord.nl

EV EV EV EV EV EV

De Goorn 1648 HG Breeuwhamer 3 T 0229 548 820 F 0229 548 829 Gorredijk 8401 GA Tolhรปsleane 7 T 0513 469 999 F 0513 469 909 Gorinchem (Spijk) 4212 LR Veersteeg 9 T 0183 610 805/800 F 0183 610 806/801 Groningen 9723 BH Osloweg 55 T 050 316 8780 F 050 316 8789 Putten 3881 LB Industrieweg 18 T 0341 369 760 F 0341 369 769 Veghel 5466 AM Costerweg 13 T 0413 315 800 F 0413 315 809

E Express V Verkoop

Tn goed bekeken nr 4 januari 2017 Thermonoord magazine Goed bekeken  

Colofon Deze ThermoNoord Goed bekeken is een uitgave van de Plieger groep. Koxkampseweg 6 5301 KK Zaltbommel Redactie: communicatie@plieger....