Page 65

>>>

nom LCD zaslonu. Dominantan podatak je, primjereno sportskom motociklu, grafički prikaz broja okretaja, tu je, jasno, indikator odabranog stupnja prijenosa, ali i prikaz brzine. Osim o navedenim elektronskim pomagalima kontrolni instrumenti vozača informiraju i o DQS, dakle Ducati Quich Shift sustavu, odnosno da li je ili nije aktiviran, a tu je i štoperica za one koji žele znati koliko jure po natjecateljskoj pisti. Na koncu, Panigale 899 je moguće opremiti DDA+ sustavom telemetrije, koji zatim omogućava i GPS funkciju mjerenja vremena kruga, ali to je pitanje kićenja ionako odlično opremljenog motocikla dodatnom opremom.

Pristupačnije performanse

Pamtimo da je Panigale 1199 ekstreman kada je u pitanju ergonomija. Dobro, ekstreman je po mnogim pitanjima, ali ovo je nešto čega se sada sjećamo, jer prvo što smo zamijetili kod modela 899 upravo je napadački, beskompromisni položaj vozača. Njegovi dizajneri tvrde kako je trokut sjedalo-upravljač-oslonci za noge na Panigale 899 revidiran, no jedino što možemo priznati jest da sjedalo nudi nešto više udobnosti. Osim toga, ono je naglašeno nagnuto prema naprijed, a noge su postavljene visoko, što na stazi neće smetati, mada zajedno s vrlo opterećenim rukama vožnju cestom ne možemo zamisliti kao jako udobnu. Prepoznatljivost ovog motocikla te njegova duboka povezanost s tvrtkom iz koje potječe ne očituju se samo u izgledu, već je tu i prepoznatljiv zvuk. Gotovo da suosjećamo s minimalno dimenzioniranim elektropokretačem koji ima zadatak oživjeti sofisticirani V2 agregat, a kada se to jednom dogodi, prolama se arogantna prepoznatljiva grmljavina. Prilikom stajanja na mjestu ovaj motocikl možemo proglasiti glasnim jer ispuh ispod agregata te mehanički zvukovi usisa i agregata gotovo ničim nisu prigušeni. Spojku smo na stazi jedva koristili, pa nije na nas ostavila neki dojam, ali teško da je Ducati stvorio čudo i ugradio spojku koja zahtjeva malo sile za povlačenje. Mjenjačka kutija preuzeta s Panigele 1199 odlično funcionira, pa se ne oglašava niti prilikom odabira prvog stupnja prijenosa. Skraćeni sekundarni prijenos znači da zakretnog momenta ponajviše u srednjim okretajima ima u izobilju, a nešto što bismo proglasili divljačkim otvaranjem gasa još u drugom stupnju izaziva propinjanje na stražnji kotač. Posve logično, u višim stupnjevima prijenosa to je manje izraženo, ali međuubrzanja su žustra i moćna. Za postizanje vremena na stazi jednako važno, a za sigurnost još važnije, kočnice na ovom motociklu doista su impresivne. Moćna kočiona kliješta radijalnog prihvata pod direkcijom ništa manje radijalne pumpe stišću prednje diskove promjera 320 mm, iz čega nastaje impozantna sila kočenja. Sila bez kontrole ne znači ništa, to svatko zna, a ovu silu vozač može dozirati rijetko viđenom finesom s tim da sve vrijeme dobija sve povratne informacije koje može poželjeti. Prednja vilica pritom ponire vrlo fluidno, pa čak i kada diskovi zagrizu oštro vilica se ne zakucava lako do granice svoga hoda. Ma, rekli bismo, čista petica. Da sve ne bude savršeno brine se već na oko oskudno dimenzioniran vjetrobran iza kojeg se možda mogu sakriti samo trofejni "dečkići" iz MotoGP-a. Prosječna glava u prosječnoj kacigi neće naći zaštitu iza ovog vjetrobrana u svakodnevnoj upotrebi, iako aerodinamika ovog motocikla nudi gotovo dovoljno za divljanje po stazi. Ono što će razveseliti i u zaborav poslati sve nedostatke bez dvojbe je odličan i odlično usklađen ovjes.

Iako navodno ublaženog položaja, Panigale 899 vozača drži u napadačkom stavu što pak donosi munjevite promjene smjera i odličan osjećaj za prednji kraj Prednja BPF vilica od svake podloge čini dobru podlogu te kao takva odlično podupire već pohvaljene kočnice. Prilikom kočenja, koliko god ono agresivno bilo, prednja vilica ponire točno onoliko koliko nam se čini da treba. S druge strane, naoko dug motocikl kod snažnog kočenja na stazi, u "Race" modu, ima nemiran stražnji kraj jer usprkos svim sustavima za ograničenje kočenja agregatom stražnji kotač u određenoj mjeri poskakuje. Kada je riječ o promjenama smjera, Panigale 899 je prava natjecateljska zvijer: spuštanje u zavoj događa se oštro i napadno. Ovo dijelom možemo zahvaliti agresivnoj ciklistici, dijelom rasporedu masa, a sigurno značajnu ulogu igra i napadački položaj voza-

ča. Kao i do sada kod Ducatija, preciznost je impresivna, pa je kroz zavoj moguće izvoditi vrlo precizne korekcije. Izlasci iz zavoja su očekivano zabavni, a elektronika odlično obavlja svoj posao, za razliku od domaćih institucija koje se na to poziva. Kako je testiranje proteklo dijelom na mokroj stazi, imali smo priliku uživati u impresivnoj demonstraciji sposobnosti kišnih guma, ali i - što je još važnije - napredne elektronike kojom je ovaj motocikl opremljen. Koliko god testirani 899 bio slabiji i umjereniji od moćnog modela Panigale 1199, nismo imali osjećaj da nam je u nekoj situaciji nedostajalo snage, a što je još važnije, usprkos potencijalno opasnim uvjetima

Duga stražnja vilica ovaj puta je s dvije ruke, a elektronika se može brinuti da stražnji kotač ne poskakuje na kočenju

O spojki nemamo puno za reći, ali tu je elektronika koja ograničava kočenje agregatom

Kočnice su očekivano moćne, a u kombinaciji s BPF prednjom vilicom nude obilje povratnih informacija te mogućnost savršeno preciznog doziranja br. 138/11.-12./2013.

MOTO PULS

65

Profile for MOTOPULS

MOTOPULS 138 : 11/12/2013  

MOTOPULS 138 : 11/12/2013  

Advertisement