Page 1

Opdr ac ht enboek

I mmer s i veSpac e

gemaaktdoor : Ber t J anSol l i e kl as : C1ADT s t udent nummer : 515289


OPDRACHT 1 Immersice Space 3 immersive ruimtes Joe & Max (2D) David Dimichelle (2.5D) Elexa Meade (3D)


Joe & Max

(2D)

Joe en Max reizen de hele wereld af om straten van 3d schilderingen te voorzien. Prachtig hoe zij met 2d werk 3d beelden kunnen creeren! Door het tekenen van deze levengrote 3d beelden waan je je in een andere wereld. Het mooie is dat er twee werelden met elkaar gecombineerd worden. De ‘echte’ wereld en een ‘toegevoegde’ wereld. Deze werelden zouden in real-life niet samen kunnen gaan, zoals antartica in Syndey enz. Een mooi voorbeeld voor mij van Immersiveness!


Ingrid Siliakus 2.5D Ingrid is een papierarchitect/kunstenaar. Geboren in 1955 in Amsterdam. Sinds een jaar of 15 beoefend ze nu deze kunst., welke zijn oorsprong kent in Japan. In het westen is deze kunst overigens nog redelijk ombekend. De laatste jaren komt daar langzaam verandering in. Iets dat volledig 2d is zo knippen en snijden dat er diepte in komt. Heel mooi hoe gedaitalleerd deze kunst is. Complete gebouwen en steden komen op deze manier tot leven uit een stukje karton/papier. Immersiveness, omdat je wanneer je deze kunstwerken van dichtbij bekijkt je jezelf graag in de gebouwen zult willen begeven. Sprookjesachtige en indrukwekkende kastelen waar je zelf urenlang daarheen zou willen dwalen en ieder detail in je op wilt nemen. De doorkijkjes en de spitzige vormen.


Elexa Meade

(3D)

Alexa Meade is een 23 jarige artiest uit D.C. met een hele eigen stijl. Ze combineert schilderen met echte modellen en fotografeert deze vervolgens wat een zeer vervreemdend effect oplevert. Prachtig voorbeeld van ‘‘immersiveness’. Op deze manier wordt een schilderije met haar sfeer en emoties tot leven gewekt. Je waant je in het schilderij en je kunt echt in de setting plaats nemen. Helemaal facinerend is het dan als het schilderij ook nog tot leven komt en er interactie ontstaat. Het lijkt mij dan ook een bijzondere ervaring om iets wat misschien wel realistisch is geschilderd, maar duidelijk een passieve houding illustreert ineens tot leven te zijn komen!


OPDRACHT 2 Immersice Space Foto opdracht


50 vragen

OPDRACHT 3 Immersice Space Brainstorm

1. In welke, wat voor een, wereld zijn we? In een grote, beetje magische melancholische wereld, in de onderwereld van grote steden. De Metro. 2. Wat zien we? Mensen, metro’s, kunstwerken, graffiti, criminelen, spanning, grimmige sfeer, maar ook een plek waar mensen contact zoeken met elkaar en waar altijd wat te beleven valt. 3. Is het een wereld die ik herken? Ja, ik houd van al deze aspecten, behalve van criminaliteit. 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Nee, maar wel een wereld waar ik me in zou willen begeven. Altijd wat te beleven. Een roerige wereld die nooit slaapt. 5. Voel ik me op mn gemak? Ja, in de meeste gevallen wel, maar dat komt omdat ik niet snel bang ben. 6. Komt de wereld mij vreemd voor? Nee 7. Denk ik dat het echt is? Ja, maar soms komt het over als een slaperige, droomwereld. Je weet niet waar je moet kijken en wat je ziet kan van het ene op het andere moment zomaar verdwenen zijn. 8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Voor een deel wel. Ik krijg er een ander gevoel bij. De metro en ondergrondse is iets bijzonders. Er gebeurd meer dan je je bedenken kunt. 9. Vind ik het hier leuk? Ja, want er is altijd wel wat te beleven en te zien. De meest bijzondere mensen kom je er tegen. Er gebeurd meer dan boven de grond. 10. Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? Ik kijk door de ogen van een reiziger. De ene keer sta ik op het perron en kijk om me heen. Even later zit ik in de metro.


11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Wie ben ik? Een rustig persoon. Die alles observeert. Ik ben gevoelig voor geluiden en bewegingen. Niet ontglipt aan mijn aandacht. Ik ben altijd waakzaam en oplettend. Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Ik word er rustig van. Kan erin wegdromen, maar tegelijk ben ik altijd alert en waakzaam. Welke objecten kan ik onderscheiden? Tot in de kleinste details. Natuurlijk de metro en het perron, maar ook personen, voorwerpen die zij bij zich dragen, zoals paraplu, sigaretten, tassen, brillen, kleding, wapens, drugs,graffiti, mobieltjes, tablets. Voorwerpen op het perron: kauwgom, sigaretten/joint, geld, tassen, koffers enz. Stoplicht, koplampen metro, bestuurder metro, tunnel. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? Ver weg: stoplicht, tunnel, koplampen, bestuurder metro. Dicht bij: de rest. Hoe zien die objecten er uit? Redelijk realistisch, maar toch een duidelijke getekende sfeer. Details van de voorwerpen zijn niet heel spectaculair, maar de mate waarin in de hele setting voorwerpen te vinden en te zien zijn wel. Welk moment van de dag is het? Dat maakt voor deze omgeving weinig uit. Alles speelt zich ondergronds af, dus altijd donker. Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? Licht komt van de tl-verlichting. Verder van koplampen van de metro en van schermpjes van mobieltjes en tablets. Zie ik schaduwen? Ja vaak zachte schaduwen van het gedempte licht op de perrons. Soms harde schaduwen van een naderende metro. Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Wel een schaduwkant. Lichtkant bekijken bij realisatie.

20. Kan ik ver kijken? Redelijk. In ieder geval zover het perron reikt. En verder de metrotunnels in. 21. Kan ik me bewegen (panorama)? Ja, maar niet volledig 360 graden. 22. Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Alles wat er gebeurd. Interacties tussen mensen. 23. Zie ik dingen waar ik op kan klikken? Ja, mobieltjes die afgaan. Kranten waar mensen uit lezen. Zonnenbrillen die duistere figuren dragen. Iemand die een jointje rookt. Een muis die voorbij schiet. 24. Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Wanneer je er met de muis overheen gaat zal het oplichten. Of er zal een klein ‘+’-tekentje bij geplaatst worden. 25. Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? Ja, Ruzie tussen personen, rokende mensen, pratende mensen, lachende mensen, Iemand die moet niezen. 26. Zijn er dingen die bewegen? Ja, zie bovenstaand antwoord. 27. Wat hoor ik? Lachen, schelden, metrogeluiden, voetstappen, pratende mensen, niezen, hoesten. 28. Wat kan ik doen? Verplaatsen van perron naar metro naar metrotunnel. Klikken op voorwerpen of interacties. 29. Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Ja. Daar de ruimte die de omgeving opwekt en door oplichtende pijltjes weet je dat je je kunt verplaatsen. 30. Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Door oplichtende pijltjes die verschijnen, of een persoon die naar je wenkt. 31. Denk ik dat ik dan weer terug kan?


Ja, zodra de metro stilstaat gaan de deuren open.

32. Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Ja bijvoorbeeld een persoon die je ineens aanspreekt. Of de metro die plotseling vol in de remmen moet. 33. Heb ik zin om rond te kijken? Ja, aandacht wordt alle kanten op getrokken. 34. Hoe komt dat? Er is altijd wat te zien. 35. Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Nee, het is een realistische wereld, maar toch hangt er ook weer een bijzondere sfeer. Er kunnen dingen gebeuren die niet lijken te kloppen met de werkelijkheid. 36. Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Ja, maar ergens heel ver weg. 37. Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja, dezelfde sfeer. Dezelfde omgeving en verlichting. Veel interactie. 38. Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Ja. 39. Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) De boodschap is: ontdek de wereld van de metro. Er is altijd wat te beleven en bezienswaardigheid opzich! 40. Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Ja, dat het leuk is om mensen in een andere setting te zien, In plaats van altijd boven de grond een keertje onder de grond te leven. De metro is niet alleen vies en crimineel. 41. Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Dierentuin, supermarkt, speeltuin 42. kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Olifanten, giraffen, leeuwen, snoep, glijbaan, schommel 43. wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Arena

44. wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Wc-hokje? 45. waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Verlichting, sfeer, door objecten die er aanwezig zijn, geur 46. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Donker, stank 47. waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? In mijn hersens? 48. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Oceaan, New York, London Underground 49. van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Ruimte, diep onder water in oceaan. 50. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? beschrijf die. Metrostation, donker bos, geheimzinnige verlaten sfeer‌, regen en onweer, veel schaduwen, ongure types.


Brainstorm ABC A - aardedonker, architectuur B - biertje C - chagarijnig D - donker E - Eng, eten F - foto, fout G - geld, graffity H - horen I – instappen J - junkie K – (rond)kijken, krant L – lopen, lezen M – metro, mobile, mysterieus N - niezen O - opruimen P – praten, (paraplu) Q – NVT R – roken, rijden, reizen S – stelen T – telefoneren U – uitglijden V – vallen W – wijzen X – NVT Y – NVT Z – zakkenrollen

OPDRACHT 4 Immersice Space Research


Inspiratie


OPDRACHT 5 Immersice Space Animatiestijl

Synopsis


Omschrijving van wereld Mijn wereld speelt zich af in de ondergrondse, waar van alles te beleven valt. Er is altijd wel wat te doen, zien, horen, voelen of ruiken. Van sociale contacten en interacties tussen mensen tot geweld en criminaliteit. In mijn wereld kan je reizen tussen 2 verschillende steden/culturen en kan je plaats nemen in een metro en zo de inspirerende, aparte maar ook interessante gebeurtenissen die zich afspelen in de ondergrondse waarnemen.

Mijn visie Graag wil ik overbrengen dat als je je zintuigen goed gebruikt je zoveel meer te weten en zien komt dan je vooraf voor mogelijk zou houden. Het is intrigerend hoe mensen met elkaar omgaan en wat zich op een bepaalde plaats op een bepaalde plek in de wereld allemaal af kan spelen. Hoeveel interacties er tussen mensen zijn en hoe mensen kunnen opgaan in hun eigen gecreeerde wereldje. Tegelijk wil ik mede door mijn visie zoals hierboven omschreven een wereld creeeren die een beetje dromerig overkomt, door misterieuze geluiden toe te voegen en een sort van een puzzelelement.

Beschrijving 3 ruimtes Ruimte 1 De eerste ruimte speelt zich af in een metrohal in Londen. Hier staan mensen te wachten op de metro en vinden er interacties tussen mensen onderling plaats. Er zijn mensen aan het telefoneren, roken, praten, hoesten, niezen, rondkijken, internetten, drinken, eten, lachen, zakkenrollen, graffiti spuiten enz. In deze ruimte kan je de metro instappen, maar ook klikken op voorwerpen of mensen waardoor ere en bepaalde interactive plaatsvindt. Je kijkt in deze ruimte door de ogen van een persoon.

Ruimte 2 De tweede ruimte speelt zich af in de metro. Je hoor geluiden van een rijdende metro, pratende, hoestende mensen. Mensen houden zich vast of zitten op een bankje en zijn bezig met telefoneren, internetten, rondkijken, lachen, lezen enz. In deze ruimte kan je zelf kiezen waar je naar toe wilt reizen (twee opties Moskou en Londen), maar ook klikken op voorwerpen of mensen waardoor ere en bepaalde interactive plaatsvindt. Je kijkt in deze ruimte door de ogen van een persoon. Ruimte 3 Deze ruimte speelt zich af in een metrohal in Moskou. Ook hier staan mensen te wachten op de metro en vinden er interacties plaats tussen mensen onderling. Het verschil met ‘ruimte 1’ is hier dat je duidelijk merkt dat je je begeeft in een andere cultuur mensen gedragen en kleden zich anders en er is een andere architectuur. In deze ruimte kan je de metro instappen. maar ook klikken op voorwerpen of mensen waardoor ere en bepaalde interactive plaatsvindt. Je kijkt in deze ruimte door de ogen van een persoon.

Beschrijving van de sfeer Het is erg belangrijk om bij mijn wereld de sfeer over te brengen. Mensen die de wereld bekijken moeten er direct een bepaald gevoel bij krijgen. Een gevoel waarbij zij zich thuisvoelen of juist angstig en onveilig. Iedereen zal dit op zijn eigen manier in gaan vullen. Er zijn mensen die zich meteen thuis voelen in een wereld met veel mensen om zich heen, veel interacties en waar altijd wat te beleven valt. Er zullen ook mensen zijn die houden van rust en privacy. Deze mensen zullen zich niet thuis gaan voelen in mijn gecreeerde ruimtes. Het is er altijd rumoerig, er is een beetje criminaliteit, maar ook sociale interacties tussen mensen vinden plaats.


Beschrijving van de vormgeving De vormgeving is niet heel gedetailleerd, maar wel zo realistisch mogelijk in een getekende stijl. Schaduwen worden wel gebruikt, maar in beperkte mate. Licht en donker contrast wordt gebruikt om diepte aan te geven en de ruimtes perspectief te geven.

Voorbeelden van mogelijke acties

OPDRACHT 6 Immersice Space

Door op mensen en voorwerpen te klikken kunnen de volgende acties plaatsvinden: - - - - - - - - - - - - - -

rokende mensen rondkijkende mensen pratende mensen telefonerende mensen internettende mensen lachende mensen scheeuwende mensen vallende mensen lopende mensen hoestende mensen instappen in de metro reizen van station naar station toeterende metro lampen aanzetten van metro

Objecten in de ruimte


OPDRACHT 7 Immersice Space Teken een boom


OPDRACHT 8 Immersice Space Storyboard


I nt r o Fi guur t j ever t el tver haalen vr aagthul p.Daar nakanj ede met r oi ns t appendooropde deur ent ekl i kken.

I ndeMet r o Fi guur t j ev al tr ei z i gerl as t i g. Kl i kopf i guurom r ei z i gert e hel penenkl i kdanpasopde deurac ht er i nom ver vol gens t eki ez enwaarj enaar t oewi l t r ei z en.Keuz et us s enMos kou ofLonden.


St at i onMos kou

St at i onLonden

Tweef i gur ens t aant e wac ht enopdemet r o.Rui m eer s tdebanaanopvoor dater eenongel ukgebeur tens t ap danpasi ndemet r oom naar Londent er ei z en.

Tweef i gur ens t aant e wac ht enopdemet r o.I emand z i tt er oken.Spr eekhem er s nelopaanom eenongel ukj e t evoor komenenr ei st er ug naardei nt r ovooreenmooi e bel oni ngvoorj ehul p.

Opdrachtenboek immersive space  

8 opdrachten t.b.v. de course Immersive Space

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you