Issuu on Google+

ontwerpt


ontwerpt


Bernard Otte ontwerpt interieurs. In juni 2014 voltooide ik de bachelor interieurarchitectuur (bdes) aan de HKU. In dit portfolio heb ik mijn ruimtelijk vrij werk, studieprojecten en publicaties gedocumenteerd. Mijn werkwijze kenmerkt zich door onderzoek naar de opgave zelf, de context, de betekenis van het ontwerp en de daarbij behorende vormen en materialen.

Vooraf


Ruimtelijk vrij werk


albast, marmer, speksteen, brons, gips


Ik beeldhouw in steen. Ook maakte ik kennis met bronsgieten. Bronsgieten is fascinerend door het vloeibare brons. Het kleimodel, de mal en blauwe was model maak ik zelf. Het gieten van het brons in een bak met Brusselse aarde doet de bronsgieter.


Gaaswerk en gips; 80 x 50 x 60 cm.


Marmer en Belgisch hardsteen; ca. 30 x 25 x 25 cm.


keuken voor Dirk en Marleen Dirk en Marleen willen een nieuwe keuken laten plaatsen, maar zien nogal tegen de aanpak op. Ik maak een inventarisatie van hun behoeften, een bouwdoosje met keukenonderdelen en enkele schetsen. Door er mee te experimenteren komen zij er achter wat ze echt willen. Het ruimtelijk afsluitende blok aan de achterzijde wordt vervangen door een spoeleiland waarin de afwasmachine een plaats krijgt. Vanuit de woonkamer komt er weer zicht op de achtertuin en variatie in looproutes.

Huidige situatie.

Ontwerpschets


Bouwdoosje.

Natuurtinten: hout, zand

Natuurtinten: groen

Warm rood

Kleurenonderzoek

Grafisch: marmer, hardsteen, grijstinten

Realisatie juli 2012.


HKU spatial design


Standaard abri geĂŤxplodeerd tot autonoom object.


Lamp met enkelgekromde constructie. Fruitschaal van schijfactief MDF. Vormstudie naar het begrip wanorde.


levensloopbestendige woning


De levensloopbestendige woning is ontworpen voor de Solid IJburg. Een Solid heeft een vrij indeelbaar casco, met hogere verdiepingsruimte. Hierdoor is het gebouw (her)bruikbaar voor uiteenlopende functies. In dit project ontwierp ik de plattegrond van een levensloopbestendige woning.

VO Schakeling van het nevenappartement met het hoofdappartement via de keuken.

Het levensloopbestendige komt tot uitdrukking in de overgangszone tussen hoofd- en nevenappartement. De overgangszone bestaat uit de keuken, de eettafel en het terras. Contact tussen bewoners vindt daar op natuurlijke wijze plaats, als eb en vloed, naar gelang de wens van de bewoners.

DO Het nevenappartement is met één trafémaat vergroot. Hierdoor ontstaat een beter zicht op het terras en een ruimer bemeten, volledige woning. Nadruk op de zichtlijnen naar buiten door lange assen in de woning.


filmhuis Jansplaats Arnhem


Studie naar een filmhuis voor korte films op de Jansplaats in Arnhem. Het filmhuis is op een 4 meter breed en 25 meter lang kavel gesitueerd, waar op dit moment een lunchroom is gevestigd. Uit mijn onderzoek komt geen directe relatie tussen film en Arnhem of tussen film en Jansplaats naar voren. Het filmhuis op de Jansplaats moet de concurrentie aangaan met winkelen en de ruime terrassen. Het verleiden tot een (kort) bezoek aan het filmhuis is het specifieke van de opgave. De verleiding wordt bereikt door projecties op grote doeken, zichtbaar vanaf de Jansplaats. Stapje voor stapje komt de bezoeker binnen en raakt in de ban van de film. Naast verleiding kom ik op ‘zien en gezien worden’ als thema. Dit geeft interactie met de stad. Het is zichtbaar in het balkon naar de Jansplaats en de zichtlijnen op verschillende niveau’s in het gebouw. De bezoekers en de omgeving kunnen op elkaar reageren.

Zien en gezien worden Verleiden


Bestaande situatie.

Een balkon kijkt uit op de Jansplaats.

Filmprojectie verleidt tot kennismaken.


Filmprojecties vanaf de luie trap in het filmhuis.


Op het dak is een openlucht filmzaal, een cadeautje aan de Arnhemse bevolking.

Op de tweede verdieping kan de bezoeker naar het videoscreen op de Jansplaats kijken. De bezoeker kan in de loungezaal naar films van langere duur kijken.

Op de eerste verdieping steekt een balkon het plein op. Vanaf dit balkon nodig je omstanders uit om ook een kijkje in het filmhuis te nemen. Twee videoscreens laten terrasbezoekers meegenieten. Aan de achterzijde van het gebouw is de eerste filmzaal voor wat langer verblijf. Ook de toiletten bevinden zich op het 1+ niveau.

De entree van het filmhuis is aan het plein. De bestrating van het plein is doorgetrokken naar de entreehal. De projecties op de doeken en een luie trap verleiden stapsgewijs tot een bezoek.


mobiele fruitbar


Processchema fruitmeubiel

klant inladen, verplaatsen, installeren

bestelling van de klant

fruitcocktail

fruitsap

fruit pakken fruit uit voorraad of uit opbergbox

blikje pakken koelbox, blikje

fruit snijden mes, snijplank

fruit mixen sapcentrifuge

beker pakken beker

inscheppen lepel uit bestekbak

blikje

inschenken sapcentrifuge

ijsblokje of siroop ijsblokje, siroopfles

overgebleven fruit in opbergbak lepel, opbergbak

fruitschillen weg afvalzak

handen wassen / handen afdrogen water, handdoek

betalen geldlade

lepel, rietje, servetje display zelfbediening

zitten uitklapstoeltjes

afval weggooien vuilniszak

opruimen, afval verzamelen, deinstalleren, wegrijden

exploitant

In ‘totaalmeubiel’ wordt een combinatie van een mobiel en een meubel ontworpen. Ik koos voor een mobiele fruitbar, die niet alleen binnen een leegstaande ruimte, maar ook in de buitenlucht gebruikt kan worden. Eerst werd een Programma van Eisen opgesteld en de handelingen in een processchema onderzocht. Vervolgens verdiepte ik mij in de ruimtelijke organisatie. Hoe kunnen de onderdelen uit het PvE een plaats in het meubel vinden?


Fruitbar en voertuig kunnen tot één geheel gecombineerd worden. Op basis van PvE, referenties en ruimtelijke organisatie is een leidraad voor het ontwerp bepaald, met als kernwoorden ‘stroomlijn’ en ‘what you see is what you get’. Door te refereren aan de zeppelin ontstaat een opvallend fruitmeubiel.

Zeppelin Panamarenko als inspiratie.

Aanscherpingen werden gevonden door het voertuig als elektrische brommer met draaiend achterwiel en vaste voorwielen uit te voeren. Dat leidde tot een wat langer voertuig, waarbij rekening werd gehouden met de verdeling van de lasten over de assen.

Onderzoeksmodel naar interne organisatie.


atelier in Groeneveld In de jaren ‘50 werd Kasteel Groeneveld bewoond door fotograaf Joop Colson en zijn echtgenote Ali. Zij nodigden regelmatig kunstenaars, musici en schrijvers uit. Voor iedereen stond een warme maaltijd en een bed klaar. Groeneveld werd een vrijplaats voor creatieven.


De Appelboom Na de renovatie van kasteel Groeneveld is een zaal beschikbaar voor wisselende activiteiten. In een groepsproject is een voorstel ontwikkeld voor de eerste invulling: een atelier voor workshops voor kinderen op de zondagmiddagen. Het concept is ‘De Appelboom’ genoemd, omdat zowel Karel Appel als Cees Nooteboom de gastvrijheid van Joop Colson ondervonden.

Het barbaarse atelier Het barbaarse atelier doet het schildersbeest Karel Appel herleven. Kinderen gaan direct aan de slag.

De geluidsstudio De geluidsstudio is geïnspireerd door het rumoer in Colsons salon en de rust van de buitenplaats als tegenpool.

De fotostudio Achter de appelboom worden beelden en films geprojecteerd. In fauteuils kan je lekker onderuit zakken, net zoals Karel Appel deed om op afstand naar zijn schilderij te kijken.

Het klaslokaal Bij deze versie van het atelier ligt de nadruk op educatie. Het is de bedoeling om door middel van schilder- en schrijfopdrachten de kinderen iets bij te brengen over kunst, de vroegere bewoners en geschiedenis van kasteel Groeneveld.

Er werden vier concepten ontwikkeld: • het barbaarse atelier; • de geluidsstudio; • de fotostudio; • het klaslokaal.


De Colson kamer Na overleg met de tentoonstellingsmaakster van kasteel Groeneveld is besloten de geschiedenis van Colson en zijn gasten te laten herleven.

DO maquette.

In de boom werden de kunstwerken tentoongesteld. In het meubilair is aansluiting gezocht op de jaren ‘50, met een knipoog naar de hedendaagse witte tentoonstellingsruimte.


Stage

Studies boxen lifthal en corridors naar kantoorruimtes.

Inrichten van een kantoorgebouw aan het Rietlandpark in Amsterdam. De klant is een internationale non-profit organisatie met 160 werknemers in de fiscale dienstverlening. Werkzaamheden waren deelstudies voor de inrichting van de centrale hal, de gangen, de pantries en het personeelsrestaurant.


Mosa murals blend Tiles mid warm grey #2 30070 #1 30060 #3 30080 #4 30090

Inrichten van het shared facility centre: ontvangst, vergaderruimte en horeca voor de klanten van Thales, fabrikant van radarsystemen en nachtkijkers. Voor Thales werkte ik mee aan het materialenpallet voor de pitch. Tijdens het ontwerp maakte ik kleurstudies voor de banken in het bezoekersrestaurant en deed voorstellen voor het buitenmeubilair.

Vloer Le CafĂŠ Tafelbladen Eiken Abet laminati 891, 853

Banken Vescom - Leone plus 7021.24 - Leone plus 7021.28 - Leone plus 7021.21

Poefjes Kvadrat - Steelcut Trio 2 - 565 - Steelcut Trio 2 - 515 - Steelcut Trio 2 - 713

Plafond kopergaas Carpet lounge Ege - Funky Graphic bulls eye - Nono runners symbol x

Banken Vescom - Leone plus 7021.27 - Leone plus 7021.13 - Leone plus 7021.09 - Leone plus 7021.27 Vloer lounge Therdex 7050 Lounge vloer en meubilair HPL Color Ply bruin

Fauteuils Kvadrat - Divina Melange 2 - 731 - Divina MD - 213 - Divina 3 - 356 - Divina Melange 2 - 280 Fauteuils Kvadrat - Divina 3 - 552 - Divina 3 - 562 - Divina 3 - 623

Treinbanken HPL Color Ply lak wit

Toilet Mosa Tiles Schoonloopmat Zenoprotect Protect Terra Maestricht Super color 3061 204 V

Bovenblad uitgifte keuken Front uitgifte keuken Silestone lagoon Abet laminati 392

Keukenvloer Bolidt Top 700 Terrazzo 01 Vloer begane grond Chinees graniet

Speciaalmeubilair Duropal crystal white


Ontwerp van folies voor de scheidingswanden in de afdeling Bedrijfsvoering van de Rechtbank Noord Nederland.


Onderzoek naar herindeling van de centrale hal van de Faculteit Industrieel Ontwerpen. Studenten kunnen hier individueel of groepsgewijs studeren. Realisatie van de eerste fase in augustus 2013.


In de Zanddrijver kunnen mensen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking • van strand en zee genieten; • vrienden en familie ontmoeten; • therapie krijgen.

Afstudeerproject

De Zanddrijver past in de therapie van revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Verwijst naar zout door de afgeschuinde uit elkaar vallende vlakken. De Zanddrijver heeft de beeldtaal van de kust.


het Zouthuis

de Loggia

rust therapie

ontmoeten


de Drijver vrijheid


Publicaties


bedenken maken overtuigen

Met Arjan Karssen, zelfstandig ontwerper, schreef ik een praktisch leerboek over maquettebouw. Het boek is bedoeld voor studenten in ruimtelijke disciplines, zoals stedenbouwkunde, landschapsarchitectuur, openbare ruimte ontwerp of interieurarchitectuur. In het boek wordt de maquette als schetsmatige onderzoekstechniek, als ontwerptool en als communicatiemiddel toegelicht. De praktische kant wordt ruim toegelicht en ge誰llustreerd. Het boek is in juni 2013 in eigen beheer verschenen. De Engelse editie voor Frame Publishers verscheen in mei 2014 als Model Making Conceive, Create and Convince.


Maat houden Met maat wordt de samenhang tussen de onderdelen bedoeld. Dat is iets anders dan de schaal. Elke werkfase vraagt om een eigen uitdrukking. Schetsmaquettes zijn grover. Een presentatiemaquette is verfijnd, in detaillering of in het materiaal dat je gebruikt. De schetsmaquette zit daar tussenin, afhankelijk van wat je onderzoekt of uitdrukt. Veel gemaakte fouten zijn het weergeven van wanden of plafonds in te dun karton of het situeren van een schetsmaquette in een gedetailleerde omgeving.

Schetsmaquette in een neutrale achtergrond. Het gaat hier om de metafoor van het huisje als robuust, ecologisch gebouw. Er worden nog geen uitspraken gedaan over materialisering en details.

Maquette geplaatst in realistische situatie. Hiermee suggereer je een realistisch beeld, terwijl je ontwerp zich nog in een conceptueel stadium bevindt.


Naam

Otte, Bernard C.W.M.

Bureauadres

Kinderhuissingel 1f, 2013 AS Haarlem

Telefoon

06 - 43550720

Mail

bernardotte@telfort.nl

Website

www.bernardotte.nl

Geboortedatum

19 - 11- 1957

Opleiding

2010 -2014 1975 - 1979 1970 - 1975

Avondstudie Spatial Design HKU Verkeersacademie Tilburg (thans Nederlandse Hogeschool voor Toerisme en Verkeer) HAVO

Loopbaan

vanaf 2014 2009 - 2013 2008 - 2009 2005 - 2008 1997 - 2005 1990 - 1997 1980 - 1990 1979 - 1980

zelfstandig interieurarchitect zelfstandig verkeerskundig adviseur Lansingerland, gemeente Lansingerland afdeling Beheer&Onderhoud, adviseur verkeer Amsterdam, dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, sr. beleidsmedewerker Amsterdam, Ingenieursbureau Amsterdam, sr. verkeerskundig adviseur, manager RIV advies a.i. Haarlem, Gemeentewerken Haarlem, verkeerskundig projectleider Amsterdam, dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, verkeerskundig ontwerper militaire dienstplicht



Portfolio