Page 1

berkay guney architectural portfolio


BG 02


BG 03


DE-COMPOSITION OF TIME The composition of time is a conceptual project that is based on a critical analysis of a watch breaking it into its parts and redefining the system behind it. The process starts with the deconstruction of components of the watch and modeling them in a digital medium. The point where the mainspring and the connection to the levers occur is chosen as a critical moment in the working principle of the watch. The 4 elements that transfers the energy from the mainspring to the lever are then ‘ lofted’ to each other resulting a fragmented sculptural object.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

BG 04


BG 05


PERMANA HOUSE - JAKARTA A private house project in Jakarta, Indonesia with in collaboration with Mark Rakatansky studio. The building questions the idea of property wall requirments in jakarata where the wall itself literally is peeled off from the property line intruding the building mass thus allowing the building to detach itself from the actualy property line in order to create exterior spaces. Basic parameters include two tectonic elements; the property wall brick and the black plaster. While the plaster shapes the majority of living spaces. The brick acts as a negotiating element between the exterior and interior dialouge of various living activities. The middle of the building is naturally lit with a skylight penetertaing all the floors down to the living area while the east facade has a double height curtain wall to maximize the interaction with outside. This clearly identifies the 2 masses that make the building which is connected through an interior bridge. The layout is dictated by a feng shui regulation that persists in jakarta. This was curcially adapted defining the interior layout of the house and the main axis.

BG 06


BG 07


This project holistically manifests Mark Rakatansky’s theoretical studies of tectonic evolution of architectural styles over different cultures and generations of design; every element is parametrically connected to one another thus contributes to the overall read of the building. Every void is a reason for a solid and every solid is a reason for any void. At the bottom is the "deconstruction" process of property walls in order to create the voids and traces left by the windows, in other words the "peeling effect". This language is carried out through the building perimeter, facade as well as the inside (as seen on the right).

BG 08


The exterior deck is elevated for ultimate privacy and is accompanied with a linear pool element that breaches through the garden into the exterior deck flooring.

BG 09


LAMA CHAIR Lama chair is a design built project that reconsiders the notion of public seating at a theoretical level which then is implemented as a practical multi purpose object as a seating unit. The piece was exhibitied in Istanbul Design Week .The object serves as a bookshelf and a seating unit at the same time to provoke time spend waiting in public areas with a secondary activity and also for people to exchange books as a temporary object. The object can serve as both a bench and a chair in which two positions will have plexiglass bookcases as it pivots around itself. A metal tube extrusion forms the main skeleton of the chair. It is then infilled with mdf board and finished with plywood to form the sitting surface. The unit includes detachable plexiglass surface to form the book shelves. Similar like the plexiglass, a steel bracing element is designed as a support while the unit is intended to be used as a chair. This element can also be detached when in the bench form.

BG 10


BG 11


EAST VILLAGE LIBRARY This proposal is a library building to serve the east village community as an educational hub. The program integrates a library with a workshop/educational facility that extends out to the open yard to the north of the property. The building is designed in response to sandy hurricane that had hit NYC in 2012; an elevated mass with a multi purpose buffer zone on the ground floor that blends into a small pond to tolerate any water surchage that could be caused by a potential storm. Two bridges extend out to the elementary school and the community center to the north east of the building. The focus is on using natural resources, mainly sun to drive the design process. Individudal reading spaces are carved out according to the movement of the sun to maximize the potential of natural lighting. The interior/exterior relationship and facade materiality is used as an opprtunity to reflect sun to certain interior spaces in specific times of the day. Summer Solstice

Winter Solstice

Equinox

BG 12


Two bridges extend out to the elementary school and the community center to the north east of the building. The focus is on using natural resources, mainly sun to drive the design process. Individudal reading spaces are carved out according to the movement of the sun to maximize the potential of natural lighting. The interior/exterior relationship and facade materiality is used as an opprtunity to reflect sun to certain interior spaces in specific times of the day.

BG 13


the dedicated rooms which are mainly opening themselves to the North is what shapes the massing of the library. INSULATED ALUMINUM PANELING CUSTOM GLASS PANEL C-CHANNEL FRAMING

A

B

C

A

STRUCTURAL I BEAM INSULATED REFLECTOR PANEL

The shading device on the archive room acts as a reflector to the north facing reading room while diffusing a portion of the incident sun rays to illuminate the stacks. Reading rooms are configured around a static staircase. A majority of the rooms facing south are more for collaborative reading thus the south facing facades has the frosted pane louvers in order to diffuse the incoming direct sun. The configuration of the dedicated rooms which are mainly opening themselves to the North is what shapes the massing of the library.

The shading device on the archive room acts as a reflector to the north facing reading room while diffusing a portion of the incident sun rays to illuminate the stacks. Reading rooms are configured around a static staircase. A majority of the rooms facing south are more for collaborative reading thus the south facing facades has the frosted pane louvers in order to diffuse the incoming direct sun. The configuration of the dedicated rooms which are mainly opening themselves to the north is what shapes the massing of the library.

Summer Solstice

B

Winter Solstice

Equinox

BG 14

C

SUN PATH DIAGRAMS

SUN PATH DIAGRAMS


BG 15


SPECTRUM is a al for the Wi design Compe on a frozen of Winnipeg

SPECTRUM pro al iconic for ed nomaic v techniques to offers a san ements while experience lig through tran al interrelatio simple twelve will be cons site and brou joined to a ba ring. Transluc manufactured a gradated p placed within a color whe form. The p sited to the to the prevail capture the s certain times creating a d matuc pana visitors that and exterior

BG 16


SPECTRUM

INDUSTRY STANDART PLEXIGLASS DOME

Spectrum is an installation proposal for the Winnipegs Warming Huts design competition that takes place on a frozen stream in the town of winnipeg in Canada every year. Spectrum proposes a pan cultural iconic form, built with adopted nomaic vernacular construction techniques to create a shelter that offers a sanctuary from the elements while allowing visitors to experience light and color filtered through translucent ice. Sectional interrelationship between them, a simple twelve- sided joist structure will be constructed in panels off site and brought to the forks to be joined to a base and compression ring. Translucent ice blocks will be manufactured locally, tinted using a gradated pigment spectrum, and placed within the joists to produce a color wheel in monolithic built form. The pavilion entry will be sited to the southwest with respect to the prevailing winter winds and to capture the sun in its oculus during certain times of dat - theres by creating a delightfully cozy prismatic panaromic experience for visitors that allows both interior and exterior perspectives to play.

ICE BLOCKS PLACED IN BETWEEN STUDS

COMPRESSION RING 10’-0” HEIGHT

MAIN FRAME COMPOSED OF 2X10 WOOD STUDS

6’-0” DIAMETER 15’-0” DIAMETER

FROZEN HAY AS SEATING UNIT TEXTURED PLEXI GLASS OVER MIRRORED FILM PLYWOOD BASE PLATFORM

BG 17


BG 18


BG 19


651 HANCOCK STREET RENOVATION A gut renovation and extension of a 4,000 square foot townhouse located in the historic district of bedford-stuyvesant in brooklyn. The phased renovation scope of this corner brownstone includes 2 commercial spaces, 3 floor residential space and 1 penthouse being added above an existing garage building. Additionally, a facade design is proposed that blends into the existing texture of the nearing malcolm x boulevard while providing a generous landscape design that embodies the whole structure. The existing garage space is renovated to host a small bar space with take out food and above is the new addition of a penthouse with an open terrace. The other side of this corner townhouse receives a larger restaurant space with a brutalist concrete facade that exposes the original steel columns of the building. BAR VIEW

BG 20


TOWNHOUSE EXTENSION

BG 21


BAR VIEW

RESTAURANT FLOOR PLAN

BG 22


BUILDING RENOVATION FLOOR PLANS

BG 23


MIDTOWN EAST MODULAR Midtown east modular is a high rise tower project in the midtown east district of new york city that Addresses the current state of zoning and new developments taking place in the business district. The project locates itself in 452 lexington avenue (currently occupied by a tower designed by Norman Foster and Partners) and it takes into consideration the current far availability(shown in diagrams Below) and active workspace guidelines in order to create a publicly accessable multicomplex Tower that typologically redfines the dialouge between a skyscraper and its emerging district.

BG 24


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

600' Rooftop

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Building is formally composed of vertical and horizantal shear floor slab configurations in order to create a radical spatial continutuity between the floors thus allowing more interaction between potential tenants and offices. The modular layering of designated volumes compose internal facades as well as multiple exterior and interior relationships through out the building . Which is crucial for crafting spaces that are user oriented and can serve a variety of purposes.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

500' Outside Space

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

OFFICE LAYOUT 3

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

ENCLOSURE

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

FORM

OFFICE LAYOUT 2

420' Outside Space

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

OFFICE LAYOUT 1

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

150' Mies Connection

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PUBLIC ACCESS AT PODIUM

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

STAIRS

190' Outside Space

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

from the current FAR aviows building higher yet also itself from the surrounding m light and views. The loware reconidered as climbted to a publicly accessable tiniously shifting and repeatch way that every 5 floors paces could be created for r. .

320' Outside Space

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

ior and SPACESinterior relationships s crucial for crafting spacserve a variety of purposes.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The slender design is derived from the current far aviailability of the lot where it allows building higher yet also allows the massing to detache itself from the surrounding buildings in SECTION order toPARTIAL provide them light and views. The lower perimeter concrete party are reconidered the as climbing tacking of thewalls floors, walls that are directly connected to a of vertical and horizanpublicly accessable gym at the podium level. The continiously shifting and in order to create a radrepeating volumes are configured n the floors thus allow- in such way that every 5 floors potental tential tenants openand plazas andoffices. roof spaces could be created for d volumes compose internal Public access through the tower.

GROUND FLOOR PLAN

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

BG 25


WEST STILES PROTOTYPE P A prototype Passive House in Philadelphia in collaboration with Habitat For Humanity. The project ultimately adapts the German Passive House standarts and explores airtight wall construction techqniues using local resourcA prototype passive house the in philadelphia collaboration withspaces habitat for humanes while maximizing living in and storage inside.

WEST STILES PROTOTYPE PASSIVE HOUSE

ity. The project ultimately adapts the german passive house standarts and explores The airtight design sparks the idea the while CORE; a utiliwall initially construction techqniues using local of resources maximizing the tarian where theThecenter of sparks every unit livingapproach and storage spaces inside. design initially theindividual idea of the core; a houses low energy mechanical units while allowing natural utilitarian approach where the center of every individual unit houses low energy melight inside through the skylights surrounding it. This projchanical units while allowing natural light inside through the skylights surrounding ect is collaborated with 3 other designers including a PHPP it. This projectand is collaborated with 3designer. other designers including phppthe consulatant consulatant a lighting The cost a of projand a lighting designer. The cost of the project was throughly analysed and cd ect was throughly analysed and the CD set productedthewas set producted was gifted habitat for humanity for theirfuture future referenece. gifted to Habitat forto Humanity for their referenece.

BG 26

TYPICAL BEDROOM WALL

Section sho tion, specul on site. Th cal equiptm er and wat prefabricate


OTOTYPE PASSIVE HOUSE

collaboraultimately and explores al resourcaces inside.

RE; a utilidividual unit wing natural . This projding a PHPP of the projoducted was referenece.

DROOM WALL

Section shows the assembly of timber modular construc-

Section the assembly prefabricated of timber modular construction, speculating prefabricattion,shows speculating pieces that will beasssembled ed pieces that willThe beasssembled The core as the center lght and and mechanical on site. CORE on assite.the center for for lght mechaniequiptments, such a s the minisuch split heataexchanger water plumbing also actsexchangas the cal equiptments, s theandmini split heat erspine and water plumbing actsduring asdelivery. the main spine for main for prefabricateing as it acts asalso the support prefabricateing as it acts as the support during delivery.

BG 27


BG 28


BG 29

Profile for Berkay Guney

Berkay Guney CV and Architectural Portfolio  

Berkay Guney CV and Architectural Portfolio  

Advertisement