Page 1

THE SCANDINAVIAN SKYLINE

1


INEHOLDSFORTEGNELSE DET LUFTIGE SVÆV TROPEKLIMA I EN KOLD VINTERTID

KØBENHAVN – EN BY I FORANDRING Malmö

EN FÖRBRYLLANDE STAD


Det luftige svæv Oplev Oslofolkets hjerte Tekst & Billed: Kenya Foss Parsons Det er noget helt særligt over at tage til Oslo om vinteren. En by der ellers kan virke grå og adspredt, får et andet liv, når gradestokken kryber mod minus og luften dufter af sne. Den træder i karakter. At vandre langs Aker brygge, hvor Operaen ligner et isbjerg mod den mørke fjord og de forskellige museer krydrer byens silhuet, er en tur der stimulerer sanserne på mange plan. Men det er det, at langsomt og i korte glimt, ane byens rigtige skønhed når metroen klatrer mod Holmenkollen, der sætter sig i hjertet på en. I alle byens år som hovedstad har beliggenheden, tæt på naturen, været lokkende for byens indbyggere. I 60’erne valfartede arbejderklassen ud af byen så snart klokken slog fredag eftermiddag, og for de fleste stod der ski på programmet. Som sund, aktiv ungdom var vinterens aktiviteter som at kælke og gå på ski, det helt store, og tidens store idoler var ski– og skøjteløbere.

Holmenkollbakken er verdens ældste skibakke og har været synlig fra de fleste steder i byen siden opførelsen. Den har været lavet om mange gange, og den seneste, og mest omfattende renovering har været i årene 2007–2010. Den har også haft værdi som identitetsskabende for Oslo igennem alle år, og der var mange følelser involveret da de kom 105 forslag til den moderne udgave skulle kåres. Det dansk/belgiske bureau JDS’ Arkitekters forslag vandt på, at de med bakkens slanke kurver, formåede at trække usynlige linjer videre op i himlen, så man nærmest fornemmer at den stiger i det uendelige. De havde også i stor udstrækning taget hensyn til hårde vind– og vejrforhold, som den gamle bakke led meget under. Som en by i forandring, og med stadig nye arkitektoniske opførelser de sidste 10 år, var Holmenkollbakken ved at tabe sin attraktionsværdi, da kommunen gik med på at lade bakken totalrenoveres. Som en tilføjelse blev skimuseet udvidet og er en fornøjelse, selv om man ikke er den mest ivrige skihopper.

På ski igennem tiderne Når man vandrer igennem skimuseet, kan man opleve det udstyr der blev brugt af polfarerne, og man kan ikke undgå at mærke ærefrygten kilde i maven. 4 000 års skihistorie beskrives med en nærhed, hvor folkets mange års passion for ski, er til at røre ved. For at få den fulde oplevelse af bakken, skal man tage turen op på toppen og kigge ud over ‚hænget‘. Elevatoren består af glas på alle 4 sider og stiger i takt med at let anslag af højdefrygt. Vel oppe er det svært ikke at forestille sig hvilket sug i maven man må have som skihopper, sekundet inden man sætter af sted. Hvis du er frisk, oplev det selv! Kollensvevet er en aktivitet for dem der har lyst til en lille udfordring. Der er ingen aldersbegrænsning og glidebanen er også tilrættelagt for funktionshæmmede. Det får den suverænt bedste udsigt over Oslo, og hjælmen du får udleveret er gearet til at du kan montere dit kamera, så du kan tage oplevelsen med dig hjem. Du skal bare være opmærskom på at oplevelsen er betinget af værforholderne. Vel nede, und dig selv en kop varm chokolade i kaféen til at berolige sjælen igen, sådan oplever du Holmenkollbakken fra sit bedste.

1

ORIGINAL ÅBNET 31. JANUAR 1892. 12 000 TILSKUERE SÅ DET FØRSTE HOP, DET LÆNGSTE VAR PÅ 21,5 METER. ER BLEVET BYGGET OM 18 GANGE. LÆNGSTE HOP I DAG ER 141 METER, SAT AF ANDREAS KOFLER, VM 2011. FØRSTE DAMEHOP VAR I 2001, DOG DE ALLEREDE VAR PÅ PLADS MED FØRSTE SKIKONKURRENCE I 1954. HØJESTE HASTIGHED VED ET HOP ER CA 92 KM/T. ET SVÆV VARER CA 4,5 SEK.


TROPEKLIMA I EN KOLD VINTERTID

Tekst & Billed: Allan Lindy D u har travet op og ned af strøget flere gange og har været inde i adskillige butikker. Du begynder efterhånden at få en klaustrofobisk følelse da det føles som om du går rundt i en myretue af mennesker hvor den ene har mere travlt end den anden. Jeg måtte i hvert fald væk fra denne menneskevrimmel og besluttede mig for at søge tilflugt i en grøn oase som ironisk nok ligger klods op af storbyens knudepunkt – nemlig Nørreport. Oasen hedder Botanisk have og er et levende museum og rummer Danmarks største samling af levende planter og den eneste genbank for vilde planter. Havens vigtigste opgave er at opretholde en righoldig og levende plantesamling til brug for forskning, undervisning og formidling. Botanisk Have huser et af verdens største herbarier, dvs.

Botanisk Haves butik i havens nordøstlige hjørne kan du blandt andet købe klassiske eller specielle planter, kort, plakater, haveredskaber og urtepotter til brug i din egen have eller på altanen. Botanisk Haves café finder du ved Palmehuset og Botanisk Haves butik, tæt ved indgangen til Botanisk Have fra Øster Farimagsgade.

2

pressede og præserverede planter og svampe fra hele kloden. Det var drøn koldt da det var januar måned at jeg gæstede haven, men til frossenpindens store lettelse befinder der sig et stort flot drivhus i haven kaldet Palmehuset. I det store palmehus fra 1874 kan man sagtens få varmen da det er opvarmet til 5 forskellige tropiske klimaer så de tropiske planter kan gro der. Jeg gik på opdagelse i det store palmehus og fand ud af hvordan papyrus, kæmpeåkander, kaneltræer og peberbuske så ud i virkeligheden. Kontrasten er stor fra kulden og menneskemylderet til dette fantastiske sted hvor man kan drømme sig bort til de fjerne himmelstrøg. Efter jeg havde fået varmen gik jeg ud igen for at se på de mange vækster i haven – ja der er Danmarks

største samling af levende planter i botanisk have, helt præcis 23.462 stk! Men det ikke kun planter som du møder på din vej rundt i haven, der er nemlig også en del skulpturer, heriblandt et mytologisk tema med adskillige bronzeafstøbninger af antikke statuer som for eksempel Pallas Athene, Artemis og Narcissus. Hvis du er den helt store planteelsker kan du få en guidet rundvisning i Botanisk Have efter havens lukketid. Det er en oplagt mulighed for at nærstudere botanikken og komme helt tæt på de frodige elementer. Kom med på besøg i Palmehuset og nogle af de mindre drivhuse, der normalt ikke er åbne for publikum. Så hvis du har brug for fred og ro for storbyens trængsel og larm kan jeg varmt anbefale Botanisk have.

Vinter:

Sommer:

Selve haven holder åbent 1. okt. – 30. april kl.: 8:30–16:00* (Alle dage) Entré: Gratis på nær ved særlige arrangementer.

Selve haven holder åbent 1. maj – 30. sept. kl. 8:30–18:00* (Alle dage)


KØBENHAVN – EN BY I FORANDRING. Tekst & Billed: Lasse Stenderup Pedersen

De mange nybyggerier rundt omkring Danmarks hovedstad, er med til at skabe en større forandring i Københavns skyline, og fører Danmark ind i det nye århundrede.

Tårne og spir står ensomme op over den ellers ensformige skyline i København. Disse dominerer stadig hovedstadens skyline, og er med til at definere København som magtens centrum i Danmark, ligesom de visualiserer kristendommens historiske betydning i Danmark. Dog er den skyline vi kender fra Danmarks hovedstad i forandring, og vil om få år være en helt anden. Teknologiens æra er over os. Det ses klart i vores hjem, i vores kommunikationsformer og nu snart også på vores udsigt. For i de kommende år får Københavns skyline som den kendes, i højere grad konkurrence fra det stigende antal højhuse, som er under opførelse i byen. Ikke mindst ved Amager Strandpark, hvor en lille ny skyline er under udvikling.

”De slanke tårne og kobberspir er en vigtig del af byens identitet. De dominerer stadig byens skyline, ligesom de gjorde, da byen var afgrænset af voldene i sin tid. Tårnene har således en indbyrdes rangorden. Det er nemlig ikke tilfældigt, at tårnet på Christiansborg; magtens centrum, er højest (106,5 m), og at tårnet på Københavns Rådhus er én meter lavere. Dette forhold har også præget de senere diskussioner om placering og højde af højhuse. Arne Jacobsens SAS Royal hotel er derfor også bevidst lavere end tårnet på Københavns Rådhus”.

Udover magtforholdene var datidens byggerier dog også underlagt tidens teknologiske udvikling, idet træog stenkonstruktioner gjorde det umuligt at nå nutidens mulige højder. Der er derfor stor debat om hvorvidt disse nye bebyggelser skal have lov til at overgå Christiansborg eller hvorvidt der skal viderebygges på det gamle slot således at vores historiske arv og historie ikke bliver overdøvet at kommende boliger og kontorer.

3

Dette understøttes yderligere af de nye metrostationer, der med den forbedrede infrastruktur skaber større efterspørgsel på boligkomplekser i centralområdet. Eksempelvis på den kommende sydhavnsmetro der med sig skaber en yderligere bebyggelse på Sydhavn i form af 1350 lejligheder. Kobberspirenes betydning Dog er der stor omtanke bag hver enkelte skyskraber og højhus, da der tages højde for de nutidige landemærker fortæller Jesper Christiansen, arkitekt for CPH-Structures;

FREMTIDEN ”Der er ingen tvivl om at der kommer flere større byggerier til København. Den store efterspørgsel på bosteder i hovedstaden, skriger efter at bygge mod skyerne. Men det er højst usandsynligt, at et boligkompleks skulle få tilladelse af diverse styrelser og foreninger til at komme op, og i en sådan højde at de konkurrerer med lande-

mærkerne. De enkelte eksempler vi på nuværende tidspunkt har på højhuse i København, er derfor placeret således at de rent æstetisk ikke kan forstyrre de ældre historiske bygninger, der nu definerer København.” Således skuttes mit interview af med Jesper Christiansen der herefter med et glimt i øjet tager tilbage på kontoret for at ”bygge Københavns kommende skyline”.


Malmö EN FÖRBRYLLANDE STAD

Tekst & Billed: Karrar Kadhim Arkitekten bakom Turning Torso heter Santiago Calatrava. Spanjoren är en av vår tids mest uppmärksammade arkitekter med en lång rad uppseendeväckande och nyskapande projekt bakom sig. DEN GIGANTISKA BYGGNADEN Det är en vit byggnad som når molnen och är en av Europas högsta bostadshus. Malmö har varit en industristad i många år och är nu mot en utveckling till en kunskap stad tack vare den gigantiska byggnaden som gjordes på ett Spektakulärt sätt. Du kan se turning torso från Malmös alla hörn, om du är på väg till Copenhagen Air port via Öresundsbro så kan du se det vita höghuset och även om du är utanför staden Malmö så ser du TT. 190 METER HÖG Torson är ett spektakulärt 190 meter högt hyreshus som ritats av den spanske arkitekten Santiago Calatravas som är konstnär, skulptör och ingenjör. Turning Torso föreställer en människokropp i en vändande rörelse. Om vi ska jämföra den med Kaknästornet i Stockholm som är 155 meter högt så är Torso mycket högre. TT består av nio kuber och består av 54 våningar och 147 lägenheter. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp. Det passar båda studenter och storfamiljer. TT har lägenheter som har mellan 45 och 190 kvadratmeter.

360 GRADER VY Behöver du konferenslokal med svindlande utsikt mot Öresund så är våning 53 och 54 som gäller för dig. När solen skiner så kan man se Falsterbo och Trelleborg i söder, Helsingborg i norr, Köpenhamn i väster och Skåneslätten i öster. Det är en fantastisk vy säger Kadhim Karrar som var på besök med några vänner. Han säger att dem var på hotellsvit som dem hade bokat genom Park Inn i Västra hamnen. Karrar säger hissen tog 38 sekunder från våning 1 till 54 som gjorde att det kittlades i magen. På våning 43 så övernattade jag och mina vänner. Det fanns motions plats, bastu mm. På våning 7 så blev vi bjudna på en fest som TT hade ordnat. Jag blev chockad säger Karrar! Det var en fest lokal. TURNING TORSO MEETINGS På de två överst våningarna, våning 53 och 54, bedriver Turning Torso Meetings en verksamhet där affärsidén är att skapa tilldragande och kreativa mötesmiljöer. Turning Torso Meetings värnar om miljön och arbetar efter Svanen-märkets kriterier för hotellverksamhet, för att på så sätt kunna erbjuda kunderna en miljömedveten mötesmiljö.

VIKTIGA DATUM • Första spadtaget 14 februari 2001 • Byggstart juni 2001 • Grunden göts mars 2002 • Fundamentet färdigt augusti 2002 • Beräknad inflyttning november 2005 ÖRESUNDSREGIONEN Dynamisktnäringslivmedmånganyetableringar både på svenska och danska sidan. Välrenommerade universitet och högskolor, med expansiva forskningsbyar. Goda kommunikationer med flyg, tåg och bil. Stort utbud av kultur, natur och rekreation. MILJÖSTANDARD Turning Torso är konstruerat och utformat för att hålla en mycket hög miljöstandard och påverka miljön så lite som möjligt, både i stort och smått. Før mer info besøk: www.turningtorso.se

4

The scandinavian Skylinie  

Skolprojekt som handlar om olika byggnader i scandinavian.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you