Horizon januari 2023

Page 1

HORIZON Driemaandelijks infoblad BPA • jan - feb - maa 2023 Verantwoordelijke uitgever: Bergsportvereniging Provincie Antwerpen, Boomgaardstraat 22 b 44, 2600 Berchem,

BERGSPORTVERENIGING PROVINCIE ANTWERPEN VZW

Club van de Klim- en Bergsportfederatie VZW

COLOFON

Het clubmagazine Horizon verschijnt vier maal per jaar en is een uitgave van Bergsportvereniging Provincie Antwerpen VZW

Publicatiedata 2023: begin januari, begin april, eind juni, begin oktober

Deadlines redactie 2023: 20/11/20221, 20/02/2023, 15/05/2023, 20/08/2023

Redactieverantwoordelijke: Tine Schrijvers (horizon@bpa.be)

Verantwoordelijke uitgever: Bergsportvereniging Provincie Antwerpen, Boomgaardstraat 22 B44, 2600 Berchem Website: www.bpa.be Facebook: www.facebook.com/BergsportverenigingProvincieAntwerpen/

LEDENVOORDELEN

BPA-light lidmaatschap:

• Tijdschrift Horizon 4x per jaar

• Verzekering tegen ongevallen in het binnenland (niet alpien en/of klimgerelateerd)

• Gratis deelname aan dag of ½dagwandelingen

• 10% korting bij BPA-partners AltaVia Travelbooks en Optic Services

• Voordelig materiaal huren van BPA

BPA/KBF-lidmaatschap:

• Voordelen BPA-light

• Toegang tot deelname aan klim- en bergsportactiviteiten van BPA

• Uitgebreide verzekering voor klim- en bergsportongevallen

• Korting bij overnachting in de meeste berghutten

• Korting bij KBF-partners

• KBF-magazine Monte

• Toegang tot kaderopleidingen en bijscholingen van KBF

Lees het volledige aanbod op https://www.klimenbergsportfederatie.be/voordelen-leden-sportkaders

CONTACT

Voorzitter

Jort Van Schil 0498 14 47 70 voorzitter@bpa.be Secretaris Wout Dekoster 0493 10 17 85 admin@bpa.be Penningmeester & admin Marc Hermans 03 238 43 55 admin@bpa.be Bestuurder Bernard Mestdagh 0492 20 97 23 bestuur@bpa.be Bestuurder & Horizon Tine Schrijvers 0486 49 45 88 horizon@bpa.be Administratie activiteiten Johan Van Antenaeken 0495 20 85 36 activiteiten@bpa.be Materiaalverhuur Kevin Mertens 0486 37 29 87 materiaal@bpa.be Website Wout Dekoster 0493 10 17 85 website@bpa.be

2 I Horizon - jan 2023

BERGWANDELEN - KLIMMEN 25 ACTIVITEITEN

- BIVAKKEREN EN TENTENTREKKING - HUTTENTOCHTEN 2023 - MEERDAAGSE WANDELACTIVITEITEN - ORIËNTATIE GEVORDERDEN 2023 - CLUBWEEKEND 30 VOOR U GELEZEN

WOORD

Beste lezer,

VOORAF

Het januarinummer van Horizon begint traditiegetrouw met al onze leden en lezers het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Dat is nu niet anders: het bestuur hoopt dat al je dromen op bergsportvlak in 2023 mogen uitkomen. De weg naar succes start met een goede gezondheid en een degelijke fysieke voorbereiding, maar ook een dosis geluk is bepalend. Goede weersomstandigheden en terreinomstandigheden liggen helaas niet in de eigen macht.

De donkere wintermaanden zijn het uitgelezen moment om aan de keukentafel nieuwe plannen voor de lente en de zomer te smeden. Een beklimming waarvan je al jaren droomt? Een meerdaagse tocht die al decennia op je wenslijstje staat? De uitwerking van de tocht is al het halve plezier. Bovendien kan BPA je mogelijk ondersteunen in deze plannen, want in het voorjaar zijn nog een aantal vormingsmomenten gepland, van een opfrissing oriëntatie tot een start to via ferrata. In dit Horizonnummer vind je de mogelijkheden netjes opgelijst.

De goede voornemens van de club eindigen daar niet. De ploeg van bergwandelbegeleiders heeft een programma uitgewerkt van 7 huttentochten en 2 tententrekkings. Daarmee heeft BPA het breedste aanbod in dit segment van alle KBF-clubs. Iets om terecht zeer fier over te zijn.

Een breed aanbod betekent echter ook een grote administratieve verwerking achter de schermen. Het huidige 5-koppige bestuur zit aan de limiet van zijn mogelijkheden. Dit leidt op sommige momenten tot keuzes van wat we wel of niet kunnen realiseren. Een 6e bestuurder zou dus zeer welkom zijn, zodat de club ook in de toekomst verder kan groeien. Zoek je nog naar een goed voornemen voor 2023, dan hebben we je daarmee een waardevolle tip gegeven.

Wet op de Privacy: BPA is een zelfstandige club, een vzw, aangesloten bij de Klim- en Bergsport Federatie (KBF).

Het ledenbestand van BPA wordt, in opdracht van onze vereniging, bijgehouden door de Klimen Bergsportfederatie.

De gegevens worden zowel gebruikt voor ledenadministratie als voor informatie van de regionale afdelingen (alleen voor die leden die in hun regio wonen) en voor het bekomen van toelagen van officiële instanties. De leden hebben ten allen tijde toegang tot hun persoonlijke gegevens en kunnen hiervan steeds verbetering vragen (Wet van 8-121992 ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer).

Op zaterdag 7 januari plannen we een nieuwjaarsreceptie, waarop het bestuur je hartelijk ontvangt met een gevuld glas en een hapje. In het voorjaar, van 18 tot 21 mei, vindt een groots clubweekend plaats in Bohan-sur-Semois. Ook dat is de uitgelezen kans om samen met clubgenoten van de goede dingen des levens te genieten. Ik hoop je op beide evenementen te mogen begroeten.

Ik wens je tot slot veel leesplezier met dit Horizonnummer.

Jort Van Schil voorzitter

Horizon - jan 2023 I 3
INHOUD 02 COLOFON 03 WOORD VOORAF + INHOUD 04 CLUBNIEUWS 06 MOUNT COACH DOLOMIETEN STAGE 12 VERSLAG : ALTA VIA 4 15 KALENDER 19 HOOGGEBERGTE STAGE IN STUBAITAL 23 OPLEIDINGEN -

CLUBNIEUWS

NIEUWJAARSRECEPTIE (7/01/2023)

Het BPA-bestuur nodigt alle clubleden uit op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Deze heeft plaats op zaterdag 7 januari 2023 vanaf 19.45u in ’t Centrum te Mortsel. Met een hapje en een drankje brengen we een toost uit op het nieuwe jaar. De voorzitter voorziet in een toepasselijke toespraak. Om een inschatting te kunnen maken van het aantal aanwezigen, vragen we vriendelijk uw aanwezigheid te registreren via de website.

BPA CLIMBING TROPHY OP 15 OKTOBER 2022

Na een heel lange afwezigheid en een dubbel uitstel wegens corona, was het op zaterdag 15 oktober opnieuw zo ver: BPA organiseerde haar BPA Climbing Trophy. Een druilerige dag die zich perfect leende om je binnen te verschuilen in klimzaal Wall Street (dank voor de perfecte setting) om de sterkste klimmers in het Antwerpse aan te moedigen. De zaal was volgepakt, het publiek moest zo nu en dan het hoofd in de nek leggen om de passen te volgen. Onvergetelijke dag mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Mounteq shop, 802 Networks, KBF, K2, Alta Via bookstore en klimzaal Wallstreet en dankzij de enthousiaste en tomeloze aanwezigheid van de monitoren, bestuur, gelegenheidsfotografen en natuurlijk alle klimmers en supporters! Dit wordt hopelijk een jaarlijks event!

Alle winnaars op de back/cover van dit nummer (foto’s: Valerie Blanckaert & Tine Schrijvers):

Reeks 1 (finale 6A) -16 Kamiel Robbe Daan +16/49 Tuur Katleen Emke +50 Wil Patricia Bernard

Reeks 2 (finale 7A+ ) -16 Casper Jander Leon +16/49 Iesha Tom Kevin +50+ Geert Bruno Nico

HERNIEUWING LIDMAATSCHAP IN ORDE?

Reeks 3 (finale 7C) Emiel Maro Hans

Met jaarwisseling is mogelijk je lidmaatschap niet meer actief. Om ook in 2023 te blijven genieten van de vele clubactiviteiten en de voordelen van je BPA-lidmaatschap, dan is een hernieuwing nodig. Voor het BPA/KBF-lidmaatschap kan je via het webportaal van KBF de verlenging doorvoeren. Voor het BPA Light-lidmaatschap kan je via Twizzit je lidmaatschap van 2023 in orde brengen.

Let op: zonder actief lidmaatschap kan je niet deelnemen aan een BPA-activiteit omdat je dan niet verzekerd bent tegen ongevallen.

4 I Horizon - jan 2023 CLUBNIEUWS

TRAIL DU BARRAGE TE NISRAMONT

De trailrunning community van BPA groeit gestaag. Op 25 oktober namen 7 BPA’ers deel aan een trailrunwedstrijd in Nisramont. Een zwaar parcours van hoofdzakelijk single tracks slingerde langs het stuwmeer van Nisramont en de rotsen van Le Hérou. Bovendien moest ook de Ourthe tweemaal doorwaad worden. Op de 30km eindigde Joris Maes knap 23e met een tijd van 3u36’37”, terwijl Koen Ooms er 4u58’15” voor nodig had. Op de 22km kwam Jitse Matthijnssens als 17e over de streep met een scherpe tijd van 2u34’46”. Jort Van Schil (3u00’37”) en Wendy Saerens (3u21’20”) werden resp. 62e en 122e. Jan Cools en Hilde Breesch namen deel aan de 15km en zette een tijd van resp. 1u52’29” en 2u10’22” neer.

Er werd ondertussen nog getraild op 4 december in La Roche voor Trail de la Soupe en op 18 december gelopen of gewandeld voor lokale goede doelen op de Kalmthoutse heide.

Wens je op de hoogte gehouden te worden van BPA trailrunning activiteiten? Neem dan contact op met Koen Ooms via trailrunning@bpa.be

CURSUS HOOGGEBERGTE VAN START

Het vlaggenschip van BPA is en blijft de Cursus Hooggebergte. De cursus ging op 8 november van start met 45 enthousiaste deelnemers in de nieuwe cursuslocatie te Mortsel. Met 1 West-Vlaming, 3 Oost-Vlamingen, 5 Vlaams-Brabanders, 2 Limburgers en uiteraard heel wat Antwerpenaren zijn alle provincies vertegenwoordigd. De cursus eindigt 27 april met een afsluitende receptie en attestuitreiking.

Horizon - jan 2023 I 5
Koen Ooms tijdens Trail des Hautes Fagnes

MOUNT COACH

‘Vercors Stage’

Foto’s en tekst: Christian Suys

MOUNT COACH

Oorspronkelijk zou deze stage in de Dolomieten doorgaan, maar door wisselvallig weer hebben we beslist om naar de Vercors (Frankrijk) te gaan. Deze stage is voornamelijk een ervaringsstage waar we de geleerde trad- en multipitchtechnieken toepassen op hogere kalkwanden. In tegenstelling tot Valle dell’Orco waar de routes mooie barsten volgen, die we dan ook gebruikten om af te zekeren, zijn hier minder barsten. Daardoor wordt het plaatsen van tussenzekeringen en het vinden van de route aanzienlijk lastiger.

Zondag klimmen we op de Mont Aiguille. Een prachtige, vrijstaande berg met verticale wanden rondomrond. Sommigen zeggen dat het alpinisme op deze berg ontstaan is. De eerstbeklimming dateert namelijk al van het jaar 1492. 530 jaar geleden gaf de koning van Frankrijk de opdracht om de berg te beklimmen. Met ladders en touwen slaagden ze erin de berg te beklimmen.

Miel en ik klimmen vandaag de Voie du 29 Mai. Een ideale route om te wennen aan de manier van klimmen, beginnend met een 3c en in negen lengtes geleidelijk opbouwend tot een 6c crux. We vertrekken ‘s ochtends vlak bij de camping en beginnen aan de aanloop van ongeveer een dik uur. We wennen hier maar beter aan want de rest van de week zal elke dag beginnen met een relatief lange approach. Beginnen klimmen op vijf minuten van de parking zit er deze week niet in. We vinden direct het begin van onze route en ik maak me klaar om de eerste lengte voor te klimmen. De helling waarop we vertrekken is zodanig steil, dat we nergens comfortabel kunnen staan. Daarom beslis ik deze lengte nog op mijn approachschoenen te klimmen. De rots is brokkelig en er zijn weinig opties voor friends en nuts. Enkele oude slaghaken zijn onze enige veiligheid, de ene al wat losser dan de andere. De relais is gelukkig wel betrouwbaar en ik zeker Miel na. De volgende lengtes gaat het niveau rustig omhoog: 4a, 4c, 4c/5a, 5a, 5c. Hierna volgt de crux. Een 6c die echter wel vol steekt met pitons zodat deze indien nodig artif geklommen kan worden. Zowel Miel als ik moet maar één keer aan een setje trekken om de route door te komen. Één

uitklimlengte later komen we na vier uur klimmen aan op het topplateau. Van hier wandelen we naar de top van de Mont Aiguille. De afdaling is een mooi avontuur op zich. We beginnen met afklimmen door een couloir gevolgd door twee rappels waarvan de laatste veertig meter in een gigantische kloof. De rest is terug over het pad dat we vanochtend omhoog zijn gewandeld.

De tweede dag rijden we door naar Châtillon-en-Diois en kiezen we voor een iets kortere route. Al is dit relatief, met elf lengtes traverseren voor de boeg. De traverse zelf gaat goed, met slechts één lengte moeilijker dan 5a, maar de uitklim is toch nog het vermelden waard. De laatste twee lengtes gaan terug omhoog om boven de traverse in het bos uit te komen. Dit mag vrij letterlijk genomen worden. Waarschijnlijk ben ik ergens wat fout geklommen en plots komen we terecht in een steil bos waarbij we ons moeten voortbewegen door aan takken en struiken te trekken en door smalle openingen te wringen. Tot slot moeten we een overhangend rotswandje overwinnen door gebruik te maken van boomwortels boven aan het wandje. Via een zeer vaag padje en met de hulp van onze gps, komen we uiteindelijk op het pad dat ons terug naar het dorp brengt.

Dinsdag klimmen we voor het eerst in het machtige Cirque d’Archiane. Een prachtige wand van vierhonderd meter hoog met ongeveer in de helft een ‘vire médiane’, een horizontale rotsband. Omdat er in de namiddag wat regen is voorspeld, kiezen we voor een route tot aan deze vire médiane en dalen van daar af. Cédric, Arne en ik kiezen

Horizon - jan 2023 I 7
Het machtige Cirque d’Archiane

voor de noordoost pijler. De laatste log op de CampToCamp website was van mei 2000 en volgens de topo werd het tweede deel ‘nog’ minder beklommen dan het eerste. Wij doen dan wel niet het tweede deel, maar de ‘nog’ zegt toch ook wel iets over de eerste helft… Na opnieuw een uur aanlopen vinden we gemakkelijk het begin van onze route. Cedric klimt de eerste twee lengtes vlot voor. De derde wordt al wat pittiger. Niet zozeer qua niveau maar vooral omdat het moeilijk af te zekeren was en de rots toch niet echt zo vast was. Wanneer ik boven aan de relais kom zegt Cedric me dat de relais toch niet zo super is en ik best wat lager blijf staan. De rots is ook hier super los. Het touw moet ergens tegen gekomen zijn waardoor plots een rots ter grote van een halve microgolf kantelt. Ik kan hem nog net tegenhouden, maar stenen die er bovenop lagen zijn tussen de rots en de wand gevallen. Hierdoor kan ik de rots niet terug op zijn plaats zetten. Aangezien ik zelf op een verticaal stuk rots sta, met enkel de voorste helft van mijn voeten op een klein plateautje, heb ik mijn ene hand nodig om me vast te houden en

mijn andere om de rots tegen te houden. De stenen wegnemen is dus geen optie. Ik kijk naar beneden en zie Arne een tiental meter lager recht onder de rots klimmen. “Arne, best een beetje door klimmen” roep ik, hoewel dat niet evident is in dit terrein. Na enkele minuten is Arne uit de weg en kan ik de rots eindelijk laten vallen. Arne komt tot bij ons en Cedric vertrekt in de volgende lengte; een 5a. Hij doet er vrij lang over en Arne en ik vervloeken onze oncomfortabele semi hangrelais. Op een gegeven moment zien we Cedric niet meer en komt het touw enkele meters terug, dan weer weg, dan weer terug. Cedric is aan het op en af klimmen. Hij roept dat er geen relais is, behalve een oude verroeste piton. Arne vraagt of hij iets kan bijsteken waarop Cedric antwoordt dat zijn materiaal zo goed als op is. Hij steekt vijf meter verder rechts achter het hoekje een cam. Dit zal moeten volstaan. Arne en ik vertrekken in de volgende lengte en snappen nu waarom het zo lang duurde. De route, een verticale gladde hoekversnijding, was veel moeilijker dan 5a en tussenzekeringen plaatsen was verre van een evidentie. Respect Cedric om dit

voor te klimmen! We komen boven en Cedric klimt de laatste lengte tot een grote richel voor.

Van daar neem ik voor de laatste twee lengtes over. Dit laatste deel leidt door een grote schoorsteen waarbij op het einde zelfs door een gat geklommen moet worden. De eerste lengte gaat vlot. De tweede begint met een lastige traverse terug de schoorsteen in gevolgd door het gat. Het gaat goed zolang de schoorsteen breed genoeg is om mezelf te klemmen met mijn rug tegen de ene kant en twee voeten aan de andere kant (de manier waarop iedereen als kind wel eens in een deuropening geklommen heeft ;-) ). Ter hoogte van het gat wordt de schoorsteen echter maar een halve meter breed en de voetsteunen verdwijnen. Hierin omhoog werken vereist schoorsteentechnieken die ik absoluut niet beheers. Ik vind uiteindelijk ergens achter mij een plaatsje waar een kleine cam past en worstel me, door aan de cam te trekken zo hoog mogelijk om de bovenkant van het gat te kunnen pakken. Niet de mooiste manier van klimmen, maar het werkt en ik kom uiteindelijk uit op de ‘vire médiane’ van Cirque d’Archiane. De

8 I Horizon - jan 2023
MOUNT COACH
Tijdens de avontuurlijke afdaling van de Mont Aiguille De chimney op het einde van de noordoost pijler van Cirque d’Archiane

afdaling verloopt vlot door een puin couloir vol losse stenen. In het dorpje Archiane is er nog een terrasje open waar we napraten met een drankje en een ijsje over deze toch wel speciale route.

De volgende dag is er in de namiddag opnieuw minder goed weer voorspeld en gaan we voor een kortere multipitch aan de Rocher de Bénévise. An, Niels en ik kiezen voor de Pilier de l’Impromptu. Niels klimt de eerste twee lengtes voor en ik de laatste twee. Een kort dagje met meer aanlopen en afdalen dan klimmen, maar dit is niet slecht gezien de mentaal zware dag gisteren en de lange dag die we morgen voor de boeg hebben. Die avond zijn we op tijd terug op de camping om onze eerste echt lange multipitch voor te bereiden. Niels en ik kiezen voor de Voie du Levant. Een vierhonderd meter hoge multipitch van zestien lengtes tot 6b. Die nacht was er veel regen voorspeld, maar het zou moeten stoppen voor 5u wanneer we opstaan.

Ik word iets na middernacht wakker en buiten raast een stevige storm. Ik hoor wat geroezemoes in

de tent naast me maar val vrij rap terug in slaap. De wekker gaat en ik kleed me aan. Ietsje later staat Arne aan mijn tent om te zeggen dat we pas morgen de lange route gaan doen aangezien ze veel te nat gaat liggen. Het heeft veel harder gestormd dan verwacht en blijkbaar heeft Cedric zijn ‘tent van de supermarkt’ het begeven waardoor Cedric en Miel verhuisd zijn naar de busjes van Niels en An. We balen allemaal wat en staan rustig op. Omdat we uiteraard toch iets willen klimmen, zoeken we in de topo opnieuw naar korte multipitches en vinden ergens een gebiedje met maar een kwartier approach. We gaan langs een winkeltje en picknicken aan een rivier in de zon. Zeker aangenaam om eens rustig te genieten met de groep, want buiten de stages is het moeilijk om met ons zessen allemaal samen af te spreken. Iets na de middag vertrekken we naar onze routes. Ik klim met Arne een multipitch met vier lengtes tot 6b maar wel met spits afgezekerd. Toch aangenaam om even weer wat meer en betrouwbare behaking te hebben! We klimmen rustig door en ook Annelore en An komen vlot achter ons aan. We gaan terug naar de

camping en kruipen opnieuw vroeg in ons bed. Vannacht is er geen regen voorspeld dus morgen wordt een lange dag!

We staan opnieuw op om 5u, ontbijten en vertrekken richting Archiane. Ik klim samen met Niels en Loïc de route Voie du Levant. Niels begint als voorklimmer met de eerste vier lengtes. De derde lengte is direct een speciale. Hier zit een pendel in, waarbij we van het ene touw naar het andere moeten pendelen. Niels doet dit zeer vlot, Loïc en ik hebben daarentegen meer moeite om aan het volgende touw te geraken. Lengtes drie en vier klimt Niels in een keer door en we komen boven in een soort holte in de rots. Ik neem hier over van Niels. De eerste twee lengtes zijn relatief eenvoudig. Hierna volgt de crux. Een boulderachtige 6b die toch wel een plusje verdient. De rots heeft eerst een kleine overhang gevolgd door een technisch verticaal stuk bestaande uit allemaal kleine verticale waterkanaaltjes. Dit maakt dat er enkel sidepull-crimps zijn voor de handen en quasi niets voor de voeten. De route ging tot hiertoe heel vlot en we spreken af dat minstens een van

Horizon - jan 2023 I 9
Niels volgt in de voorlaatste lengte van Voie du Levant Op de top van de Mont Aiguille!
10 I Horizon - jan 2023
Mooie zichten op Cirque d’Archiane tijdens de lange traverse Het steile puin couloir waarin we afdalen Met Loïc en Niels na de beklimming van Cirque d’Archiane via de route Voie du levant Loïc klimt de laatste lengtes van Voie du Levant voor

ons drie deze lengte toch moet vrij klimmen. Dat wil zeggen, zonder aan het touw dat er hangt of aan setjes te trekken. Ik begin goed maar moet juist op het einde van het 6b(+) stuk toch naar het touw grijpen. Niels net hetzelfde. Alle druk ligt nu bij Loïc. Gelukkig lukt het hem wel om deze lengte vrij te klimmen! Een eenvoudige lengte brengt ons nu tot op de vire médiane. De volgende lengte voert ons door een diedre/ couloir tot aan de vire superieure. De volgende twee lengtes kunnen in één lengte geklommen worden, maar de tweede is opnieuw een schoorsteen. Ik zeg tegen Niels en Loïc dat ik de eerste zeker nog wel wil doen maar dat het kan zijn dat ik relais maar voor de schoorsteen en terug doorgeef aan Niels, die toch wel meer ervaring heeft met die klimstijl. Wanneer ik er vlak onder sta lijkt het toch beter mee te vallen dan het gat drie dagen geleden en ik beslis door te klimmen. Een meter voor de relais is het touw op. Ik roep

dat ze mogen stoppen met zekeren en maak stand. Hierna volgt de laatste 6a van de multipitch. Een schitterende hoekversnijding gevolgd door een technische traverse. Na deze lengte zijn er nog drie lengtes tot boven. Loïc gaf eerder al aan de laatste lengtes te willen voorklimmen. Hij neemt over en klimt in een schoorsteen gevolgd door een gat. In deze schoorsteen zien we restanten van een gierennest, prachtige dieren die we al heel de week boven, naast en onder ons zien vliegen. Loïc klimt voorbij de relais van de eerste lengte. Tien meter hoger maakt hij relais op een boom. Dit zorgt ervoor dat hij de volgende twee lengtes in een keer kan klimmen en om iets na vier uur in de namiddag staan we boven op het topplateau van Cirque d’Archiane.

In het begin lopen we wat fout maar eens we de topo van de afdaling nog eens goed gelezen hebben dalen we zeer vlot met enkele rappels

terug af in het puincouloir van drie dagen geleden.

Alweer een leerrijke stage met een spectaculaire laatste dag. Dit was de voorlaatste Mount Coach stage. Nog één deze winter gevolgd door de expeditie komende zomer. Zij die ons willen steunen, kunnen vanaf nu koffie (-bonen of gemalen) kopen. Stuur mij een berichtje op Facebook of Instagram, of mail naar christian.suys@gmail.com. Alvast een dikke merci! 

Horizon - jan 2023 I 11
in de klimafdeling tijdens de klimweek: 7 - 11 maart 2023
ALTA VIA 4 DE MEEST TECHNISCHE HUTTENTOCHT IN DE DOLOMIETEN
Jort
VERSLAG : ALTA VIA 4
Tekst:
Van Schil - Foto’s: Sander Vancanneyt

De Dolomieten tellen meerdere lange afstandspaden, de zogenaamde Alta Via’s. Alta Via 4 strekt zich over 92km uit van San Candido tot Pieve di Caddore, dwars door het oorlogsfront uit WO I en langszij de iconische Drei Zinnen.

Het nieuws over de naar beneden stortende ijsmassa op Marmolada is nog maar enkele dagen oud. Ofschoon deze schoonheid zich op veilige afstand bevindt, stellen we toch het thuisfront maar gerust. Vanuit het berghotel Croda Rossa trekken 9 deelnemers en 3 begeleiders gepakt met via ferratamateriaal, vijgen en regenkledij langsheen de Dürrensee en Rienzvallei richting een eerste col, het Wildgrabenjoch, een goede 650m hoger. Een eerste bekabelde klim wordt zonder al te veel moeite overwonnen, waarna we op een balkon uitkomen dat uitkijkt op de fameuze Drei Zinnen of Tre Cime. In de omgeving volgt het ene relikwie uit WO I na het andere. Van 1915 tot 1918 lag hier immers het Dolomietenfront, met aan de ene kant de Italiaanse stellingen en aan de andere kant de stellingen van Oostenrijk-Hongarije.

De Toblinger Knoten is vanuit de Dreizinnenhütte een leuk extratje. Verschillende opeenvolgende ladders, beugels en voetsteunen brengen ons tot op de top, met een 360°-zicht als beloning. Intussen is één van ons compagnons ziek geworden. Omdat gevreesd wordt voor een blinde darmontsteking, beslissen we toch maar tot repatriëring over te gaan. In een spiksplinternieuwe Landrover Defender wordt hij rond 23.00u opgehaald en kan iedereen eindelijk aan de welverdiende nachtrust beginnen. Tijdens de 2e etappe banen we ons een weg naar de Paternkofel (alt. 2744m). Met uit de rotsen gehouwen tunnels en schietgaten is de route opnieuw een overblijfsel uit 1915-18. Enkele eenvoudige via ferratasecties brengen ons na een klim van 2 uur op de top. Onder de stralende hemel levert dat een indrukwekkend beeld van de omgeving op. Beneden ons komt ook het toerisme duidelijk op gang: op het pad tussen de parking (Auronzo) en de Dreizinnenhütte loopt een lint van mensen als kleine miertjes achter elkaar.

Sentiero Berti - ongezekerd gedeelte

Behoedzaam om steenslag te vermijden dalen we af naar Rif. Auronzo. Vandaaruit vertrekt de Sentiero Bonacossa, genoemd naar de stichter van de Italiaanse skifederatie en IOC-lid Alberto Bonacossa. Korte bekabelde secties volgen, maar zijn van een zeer eenvoudig niveau. In de kleine, gezellige Rifugio Fonda Savio brengen we de nacht door. De 3e etappe is een uitputtende overgangsetappe van de Gruppo Tre Cime naar de Gruppo del Sorapiss. Het eerste deel bestaat uit de Sentiero Durissini, een avontuurlijk pad met heel wat puinhellingen en een 3-tal colletjes. Eens aan de Rif. Citta di Carpi op alt. 2130m volgt een lange, slopende afdaling naar alt. 1368. Daar pikken we onze inmiddels voldoende herstelde compagon de route weer op en stijgen gestaag naar de Rif. A. Vandelli (alt. 1928m). Dankzij de vele dagtoeristen heerst er een drukte van jewelste, maar eens ’s avonds blijkt onze groep voor de drukte te zorgen. De bevallige bediening zit er misschien voor iets tussen?

De 4e etappe is de meest delicate van de hele Alta Via 4. De Sentiero F. Berti draait in een grote rechtsboog omheen de Ponta del Sarapiss

over een strookje van bij momenten nauwelijks 50cm breed, met een diepte van enkele honderden meters onder je. Elke struikelpartij is hier fataal en de route is dus enkel aan te raden bij goed weer. We zijn maar al te blij dat we eindelijk de gezekerde secties aantreffen en we met behulp van een ladder afklimmen, om nadien via een andere via ferrata sectie weer heel wat hoogte te winnen. Op de Forcella del Bivacco (alt. 2670m) ligt het moeilijkste deel van de route achter ons en is het puur genieten van de adrenaline van zonet. De steile afdaling naar Rif. San Marco, zo’n 850m lager, doet nog behoorlijk pijn aan knieën.

De volgende dag wordt onweer voorspelt. Dat samen met de lange afstand van de etappe doet ons vroeg vertrekken. Het eerste deel over de Forcella Piccola naar Rif.

P. Galassi is vrij eenvoudig. Daar begint de klim op de flanken van de Antelao, de 3264m hoge top die dit deel van de Dolomieten domineert. Na een uurtje staan we oog in oog met de rotsplaat die ons van de Forcella di Ghiacciaio scheidt. Met behulp van een gespannen touw loodsen we iedereen veilig over een ijzig sneeuwveld en starten aan de beklimming van de rotsplaat. Met behulp van de kabels, hier en daar een voetsteuntje, lukt het om de col van 2584m te bereiken. Een korte

Horizon - jan 2023 I 13
Bivacco Slataper

via ferrata in de afdaling buiten beschouwing gelaten vormt de rest van de route geen moeilijkheden. Steenbokken, Edelweiss en andere kleurrijke bloemen maken van het laatste deel een waar natuurspektakel. De laatste nacht brengen we door in de Rif. Antelao, uitgebaat door een crazy guy die de alcohol vlot laat vloeien.

De slotetappe houdt weinig om het lijf: een afdaling van enkele uurtjes tot het charmante dorpscentrum van Pieve di Caddore. Daar nemen we de pin van de Alta Via 4 in ontvangst en reizen we met het openbaar vervoer terug naar de vetrekplaats.

De Alta Via 4 is een zeer mooie en afwisselende tocht. Voor een geoefende, tredzekere bergwandelaar met wat ervaring in (eenvoudige) via ferrata’s is de route zeker haalbaar. Het indrukwekkendste deel is zonder twijfel de Sentiero F. Berti.

TOCHT IN CIJFERS

Alta Via 4 : De meest technische huttentocht in de Dolomieten

Etappe 1: Croda Rossa - Rif. Tre Cime) 6u00 / +1158hm / -192hm

Etappe 2: Rif. Tre Cime - Rif. Fonda Savio 6u50 / +516hm / -644hm

Etappe 3: Rif. Fonda Savio Rif. A. Vandelli 7u11 / +769hm / -1208hm

Etappe 4: Rif. A. Vandelli - Rif. San Marco 8u00 / +940hm / -1045hm

Etappe 5: Rif. San Marco Rif. Antelao 8u00 / +1065hm / -1092hm

Etappe 6: Rif. Antelao - Pieve di Caddore 2h30 / +10hm / -921m

Ingeval je de voorgaande delen al lastig vond, dan kan je daar best de alternatieve route volgen. Opgedragen aan onze goede vriend Bartel die ons net voor aanvang van de tocht spijtig genoeg definitief verliet.

Tochtgenoten: Dirk Lens, Sander Vancanneyt, Chris Baarendse, Lynn Hale, Jozef Struyfs, Dirk Suykens, Matthias Suykens, Lieve Van Espen, Jens Willemse

Begeleiding: Wendy Saerens, Jort Van Schil, Pieter Schroé 

14 I Horizon - jan 2023
VERSLAG : ALTA VIA 4
Lago del Sorapiss Sentiero Durisini Via ferrata Forcella del Ghiacciaio

KALENDER

1STE KWARTAAL 2023

WANDELKALENDER

Gebruikte afkortingen: CW conditiewandeling DW dagwandeling SEN seniorenwandeling NMW namiddagwandeling VMW voormiddagwandeling

8 JANUARI

DW/V9/KM+/-26

Na de drukke periode van de Eindejaarsfeesten is het misschien wel nodig om de overbodige kilo’s er weer af te sporten. De wandeling loopt door het domein van de Hoge Rielen naar het Kabouterland van Kasterlee en de Witte Bergen in Lichtaart.

Vertrek om 9u aan de parking van het hoofdingang van het Domein Hoge Rielen, Molenstraat 62, Kasterlee. Wandelleider: Gui Lemmens 0468 15 31 80 gui.lemmens@telenet.be

DW/V9/KM 31

Dagwandeling Wortel, Topo 8/3-4, Vertrek: 9u00 aan de kerk. E19 uitrit 2, Wandelleider: Marcel Vleugels 0494 40 66 87

12 JANUARI

Sen V10

Zoersel

De juiste vertrekplaats van deze wandeling is nog niet gekend. Dit wordt later gecommuniceerd via de website van de club en de mail aan de donderdagwandelaars. Wandelleider: Marc Verpoten 0474 811 849 marc.verpoten@telenet.be

15 JANUARI

VMW/V9/KM16

Voormiddagwandeling te Mol-Postel

De alom bekende abdij van Postel is een mooi aantrekkingspunt met vooral in de winterperiode een zeer rustige wandeling door bos en hei met de bijhorende waterplassen. Wandelleider: Jos Korthout 0478 20 65 15 jos.korthout@skynet.be

22 JANUARI

CON/V/KM27/650Hm

3de conditiewandeling

Inmiddels een klassieker bij de conditiewandelingen maar toch telkens weer wat onderschat; De Limburgse heuvels van de Hoge Kempen. Het bleek in het verleden voor meerderen vaak een wake-up call voor hun conditiepeil. Vertrek om 9u op de wandelparking aan de Joseph Smeetslaan 280, Maasmechelen

Graag vooraf aanmelden via mail om het administratieve werk bij vertrek te beperken.

Wandelleider: Gui Lemmens 0468 15 31 80 gui.lemmens@telenet.be

29 JANUARI

VMW/V9/KM16

Voormiddagwandeling te Vorst-Laakdal Vertrek: 9u00 Markt

Door weiden en velden naar de Schoter Heide. Wandelleider: Jos Korthout 0478 20 65 15

5 FEBRUARI

DW/V9/KM28

Vertrek om 9u aan de parking bezoekerscentrum Boshuis, Jachtweg 27, 2380 Ravels Wandelleider: Gui Lemmens 0468 15 31 80 gui.lemmens@telenet.be

9 FEBRUARI

SEN V10:15/8KM + 6.5KM

Gevarieerde wandeling door de stad en de omgeving van de vestings- en garnizoensstad Diest. Een stad die ook prat is op zijn naam van ‘Oranjestad’.

De Demer stroomt weer open door de stad en we gaan langs de verdedigingswerken, Webbekoms broek, het begijnhof en historische gebouwen.

Vertrek om 10u15 aan het station. (Berchem 9u23 - LierHeist-od-Berg - Diest 10:03). Er is nog een echt stationsbuffet in het gebouw!

Voormiddag 8km. Boterhammen eten in de Biertempel op de Markt. Namiddag 6,5 km en we eindigen aan het station.

Om in de sfeer te komen: http://straatpoezie.nl/gedicht/diest-mijn-stad/ Wandelleider: Hugo Meeusen 0475/47.66.09 hugo.meeusen@hotmail.be

11 EN 12 FEBRUARI

Wintertrekking Bouillon

Wandelleider: Roos Ooms Dirk Van Laer

Horizon - jan 2023 I 15 KALENDER

12 FEBRUARI

DW/V9/KM25/500Hm

Wandeling OstBelgien

De omgeving nodigt uit voor een mooie en stevige wandeling. We volgen een stuk van de Eschbach en de Weser en steken ook de grens over naar onze Oosterburen. Hopelijk ligt er sneeuw en kunnen we van de winterpracht genieten.

Vertrek: Alter Bahnhof Raeren, Bahnhofstrasse 70, 4730 Raeren

Wandelleider: Tom Lauwereins 0495 58 44 48 tom.lauwereins@gmail.com

19 FEBRUARI

CON/V9.00/25KM/800Hm

4de conditie wandeling Hermeton

Voor het eerst dit seizoen trekken we met een conditiewandeling naar de Ardennen. De vallei dan de Hermeton is ideaal om regelmatig padloos de hellingen te trotseren. Perfect om de nodige staptechnieken te oefenen. Eén van mijn favorieten!

Vertrek om 9u aan de kerk van Hermeton sur Meuse. Wandelleider: Gui Lemmens 0468 15 31 80 gui.lemmens@telenet.be

19 FEBRUARI

DW/V9l/KM30

Dagwandeling te Bevel, Topo 16/5-6 + 26/1-2 Vertrek: 9u00 aan de kerk. E313 uitrit 19 Wandelleider: Marcel Vleugels 0494 40 66 87

26 FEBRUARI

VMW/V9/KM16

Voormiddagwandling te Zandhoven Vertrek: 9u00 : kerk Amelbergastraat Wandeling met veel afwisseling en naar het fort van Oelegem.

Wandelleider: Jos Korthout 0478 20 65 15

5 MAART

DW/V9.30/KM 25

Dagwandeling in Huldenberg langs Ijse en Dijle Vertrek: 9u30 op het gemeenteplein van Huldenberg. Wandelleider: Marc Goossens 0495 21 78 07 marc goossens 99@gmail.com

12

MAART

VMW/V9/KM16

Voormiddagwandeling te Geel-Oosterlo

Vertrek: 9u00 : kerk : Eindhoutseweg. We wandelen door het grote Netewoud, langs de boorden van de Nete langs de Kalvarieberg en door open velden. Wandelleider: Jos Korthout 0478 20 65 15

19 MAART

CON/V9.00/26KM/980Hm

5de conditie wandeling Xhoffraix De riviertjes die ontspringen op de Hoge Venen vormen steeds een boeiend decor tijdens een wandeling. We volgen tijdens deze conditiewandeling enkele van de meest aantrekkelijke, gecombineerd met toch wat “vals plat” hoogtemeters.

Zeker wanneer het er drassig bij ligt niet te onderschatten wandeling.

Vertrek 9u aan de kerk van Xhoffraix, rue Curé Beckmann Wandelleider: Gui Lemmens 0468 15 31 80 gui.lemmens@telenet.be

26 MAART

DW/V9/KM27

Dagwandeling te Achel, Topo NL 57 E, 27 km Vertrek: 9u00 parking vóór de Achelse Kluis rechts. E34 afrit 32 Wandelleider: Marcel Vleugels 0494 40 66 87

2 APRIL

VMW/V9/KM16

Voormiddagwandeling te Sint Jozef Olen Vertrek: 9u00 P-kerk. Lichtaartseweg Door het Olens broekgebied en terug langs de Schouten vijver. Wandelleider: Jos Korthout 0478 20 65 15

DO 6 - MA 10 APRIL

Kampeer- en wandelweekend Pfalz Van donderdagnamiddag 6 april tem Paasmaandagmiddag 10 april zijn er enkele plaatsen gereserveerd op de camping in het Moosbachtal. Van daaruit maken we stevige wandelingen door het heuvelachtige beboste landschap en langs grillige rotsformaties. Verblijf is in eigen tent(je) op een camping met het nodige comfort en sanitair. Er is 1 gemeenschappelijk stroompunt voorzien (opladen smartphone, batterijen). Wens je een eigen stroompunt dan kan dit ter plaatse geregeld worden. Wandelleider: Gui Lemmens 0468 15 31 80 gui.lemmens@telenet.be

10 APRIL (PAASMAANDAG!)

DW:V9/KM 25

Dagwandeling te Wezemaal Vertrek: 9 uur Wezemaalplein Wandelleider: Christel Van de Velde 0497 597 316 christelvandevelde66@hotmail.be

16 APRIL

CON/V9.00/26KM/1040HM

6de conditie wandeling Spa

We testen deze keer een nieuwe wandeling in het conditie wandelingen programma uit. Het bosrijke gebied boven Spa is hopelijk uitnodigend genoeg voor wat fikse hoogtemeters.

Vertrek om 9u op de parking van het kerkhof, Spaloumont 2, Spa

Wandelleider: Gui Lemmens 0468 15 31 80 gui.lemmens@telenet.be

KALENDER 16 I Horizon - jan 2023

VASTE CLUBACTIVITEITEN

CONDITIETRAINING

Wekelijks op woensdag. Check de kalender op de website voor de juiste data. Uur: 20u - 21u Locatie: Sportzaal Sint Eduardus, Broeder Frederikstraat 3, 2170 Merksem Inkom: gratis voor BPA/light, 3€/les voor KBF

OPEN KLIMDAGEN 2023

22/01/23 in of rond Brussel 10/02/23 vrijdagavond met een pintje erbij 25/03/23 Corphalie 29/08/23 Dave 13/05/23 kuisdag 18/06/23 Hotton 08/07/23 Flone 12-13 /08/23 Freyr 20/08/2023 open klimdag niet leden 09/09/23 Pont a Lesse 15/10/23 Beez 26/11/23 indoor 16/12/23 indoor

Breng steeds je identiteits- en lidkaart KBF mee. Volg de facebookpagina en website. Meer info via kevinvanzurenborg@gmail.com

WORKSHOPS

WORKSHOP BIVAK

Donderdag 3 maart 2023

Tijdens de workshop bivak geeft Frederico Penta je een uiteenzetting over materiaal en tochtplanning in functie van je tententrekking. Welk materiaal is op de markt? Waar plaats je je tent en waar beter niet? Hoe ga je om met voeding en water?

Wanneer: Donderdag 3 maart 2023 van 19.30u tot 22.15u Waar: Dieseghemhof, Osylei 43, Mortsel Prijs: EUR 10,00 voor BPA-leden; EUR 12,00 voor anderen

ADVENTURE RUNNING

elke donderdag (vanaf september). Uur: 19.30u - 21u Locatie: Fort IV Mortsel, Krijgsbaan (parking), 2640 Mortsel, Inkom: gratis voor BPA/light, KLIMMEN

14 mei 2023 Via Ferratadag te MLD

ROTSKUIS 2023

21/01/23 …./02/23 25/03/23 collectieve kbf yvoir 22/04/23 13/05/23 samen met klimschool kvb3 10/06/23 09/09/23 14/10/23 25/11/23 collectieve kbf …../12/23

Meer info via tomdevocht@yahoo.com

Zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023

Tijd nu om er op uit te trekken. Bestemming is de regio rond Trois-Ponts alwaar we een 2-daagse bivaktrekking zullen ondernemen. Dagelijks stappen we zo’n 15 à 20 km met volledige bepakking en doorkruisen daarbij een verscheidenheid aan Ardense landschappen. Langs dit traject komen diverse topics aan bod zoals uiteraard het bivakkeren zelf maar ook het pakken van de rugzak, omgang met kookmateriaal & voeding, kleding, tochtplanning, fysieke voorbereiding e.d.

Wanneer: Zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023

Waar: Vertrek en aankomst : het station van Trois-Ponts Prijs: EUR 55,00 voor BPA-leden; EUR 70,00 voor andere KBF-leden

Horizon - jan 2023 I 17

HOOGGEBERGTE STAGE IN STUBAITAL

VERSLAG: STAGE IN STUBAITAL
BERGBEKLIMMEN Tekst en foto’s: Tuur De Boulle

Hotel Waldcafe, Falbeson, Neustift im Stubaital 1196 m (Vrijdag 24 juni 2022)

Deze week is de stage van de cursus Hooggebergte in Stubai, Oostenrijk, samen met 8 medecursisten en Filip en Wim, onze 2 stagebegeleiders. Na een vlotte rit komen we om 14u30 aan in hotel Waldcafe in het dorp Falbeson. Ik verken het dorp met Philip en Siegfried en wandel naar een waterval. Om 18u30 is iedereen er en kunnen naar het lekker avondeten. We gaan op tijd slapen.

Sulzenauhütte 2191 m (Zaterdag 25 juni 2022)

Na het ontbijt pakken we onze rugzakken. Ik twijfel of ik mijn fototoestel meeneem. Dat is bijna een kilo extra. Een alpiene bepakking met touw zou 19 kg wegen, fototoestel en water inbegrepen. Ik beslis uiteindelijk om het fototoestel achter te laten. Te zwaar, te groot risico op beschadiging… . Er is dus wel plaats voor touw of pralines (die ons een warme ontvangst in de berghutten garanderen). Ik neem de pralines, een heel belangrijke taak. Rond 11 uur start onze tocht. We nemen nog een kijkje aan de mooie Grawa Wasserfall. Daarna richting Sulzenaualm. Daar oefenen we kaart en kompas. Vervolgens verder naar de hut waar we lekker eten en drinken. Ik heb de laatste keuze van huttensloffen maar het zijn wel de mooiste, al zijn het vrouwenschoenen en eentje mist de binnenzool. Na het eten worden Pim en Marie aangeduid om de tocht naar de Aperer Freiger van morgen voor te bereiden en te leiden. Om 22u gaan we slapen, dan is het Huttenruhe en moet het stil zijn.

Sulzenauhütte 2191 m (Zondag 26 juni 2022)

Vandaag stappen we naar de Aperer Freiger. Volgens de voorbereiding thuis en de topo gaan we rechts van de rivier. Na wat stappen blijkt dat we te ver gelopen zijn. We gaan terug. We kunnen de brug over de rivier niet vinden. Blijkt dat er helemaal geen brug is. Weggespoeld? De topo is blijkbaar een aantal jaren oud. We leren dat we niet zomaar

alles mogen geloven en dat we het moeten checken bij de Huttenwirt of iemand anders die het terrein goed kent. Aan de hut stonden wegwijzers. Voor de Aperer Freiger moesten we onmiddellijk de rivier over. Langs de rechterkant van de rivier stond geen wegwijzer. We hebben de weg rechts van de rivier gevolgd omdat dit zo gepland was. Er had al een belletje moeten rinkelen omdat er maar 1 optie aangegeven werd. Lesje geleerd, we gaan terug naar de hut en steken daar de brug over. We geraken niet tot aan de Aperer Freiger. We hebben te veel tijd verloren. Ergens halverwege oefenen we staptechniek en simultaan vorderen op een graat. Op de terugweg naar de hut passeren we een meer.

Het is stralend weer en ik heb al de hele dag zin om de zwemmen. De personen vooraan stappen erg snel. Filip zit achter hen. Ik vraag of er tijd is om te zwemmen maar hij hoort me niet. Ik wandel verder maar de zin om te zwemmen blijft. Wanneer ik terugkeer om aan Wim toestemming te vragen (hij loopt achteraan) zie ik wanneer ik aan het meer kom, dat Wim, Jens en Inge juist het meer in duiken. Ik spring er snel.

Het is heerlijk om af te koelen in het frisse water en zo ben ik ook ineens gewassen. Aan de hut oefnen we nog het aantrekken van de stijgijzers. Tijdens de briefing na het eten zijn er toch wat tochtgenoten met veel spijt dat ze niet gezwommen hebben.

Het valt me op dat we overdag niet veel eten. We zijn constant bezig. Het ontbijt en avondeten is erg uitgebreid en bevat veel calorieën. Ik zal proberen om elke dag op te schrijven wat ik gegeten heb tussen het ontbijt en avondeten. Dan weet ik voor de volgende keer wat ik exact moet meenemen (optimalisatie rugzak). Vandaag heb ik 1 energiereep gegeten.

Müllerhütte 3145 m (Maandag 27 juni 2022)

Vandaag een lange dag. We trekken van de Sulzenauhutte naar de Müllerhutte. Jens en Maude zijn vandaag de leiders. We vertrekken

Over de graat op weg van de Müllerhütte naar de Hildesheimer Hütte.

Horizon - jan 2023 I 19

een kwartier te laat (7u45). De overschrijding van de Wilder Freiger is een optie maar in de Sulzenauhutte hangt een mededeling dat de wandeling van de Wilder Freiger naar de Müllerhutte af te raden is wegens steenslaggevaar. Er is bovendien slecht weer voorspeld voor de namiddag. We bekijken hoe snel we vorderen. De wandeling gaat vlot. We hebben een paar leermomenten. Op de grens Oostenrijk - Italië krijgen we een prachtig uitzicht over de gletsjer waar we over moeten. We zien ook de Müllerhutte liggen in de verte. Het is mijn eerste keer op een gletsjer. Heel leuk. Ik moet het spoor niet trekken, dat is voor Jens. Hij zegt dat het heel zwaar is om sporen te trekken op het einde van een lange dag. Na 1500 positieve hoogtemeters wacht de Huttenwirt ons op met welverdiende schnaps. Bij sommige mensen vloeien er traantjes.

Ik heb vandaag tijdens de tocht 1 appel en 2 repen gegeten.

Müllerhütte 3145 m

(Dinsdag 28 juni 2022)

Voor één persoon is het gisteren te heftig geweest, hij blijft vandaag in de hut. We oefenen staptechnieken, wandelen met stijgijzers op ijs. Het gaat best vlot. Op de steile helling ben ik wel wat voorzichtig. Voor 2 personen gaat het iets moeilijker. Wim en Filip zekeren hen met ijsschroeven. Daarna oefenen we de

seilrolle. Dit is een reddingstechniek om iemand uit een gletsjerspleet te halen. Er is slecht weer op komst. De oefening wordt afgebroken. Onderweg naar de hut begint het te regenen. Na een uurtje in de hut barst er een onweer los. Vandaag heb ik 1 reep gegeten.

Müllerhütte 3145 m (Woensdag 29 juni 2022)

We gaan terug naar de plaats van gisteren om de seilrolle verder te oefenen. Filip en Wim tonen nog verschillende technieken en hulpmiddeltjes. We oefenen ook de Münchhausentechniek, waarmee je zelfstandig uit een spalt kan geraken wanneer het touw in de sneeuw ingesneden is. In de hut geven Filip en Wim nog een demonstratie van het rappelen, info die we morgen nodig hebben. De mensen die nog geen wandeling geleid hadden zijn morgen wandelleider. Dat zijn Phillip, Inge en ik. Vandaag heb ik 6 handvollen nootjes gegeten.

Müllerhütte 3145 m (Donderdag 30 juni 2022)

Vandaag leid ik de cordée over de gletsjer naar de graat die we over moeten om op de Wilder Freiger te geraken. Het is eigenlijk niet zo moeilijk, het is niet ver en het is hier al bekend terrein voor ons want we hebben hier gisteren nog geoefend. We kunnen de graat gewoon volgen tot aan het kruis van de Wilder Frei-

ger. Qua oriëntatie is deze tocht dus niet zo moeilijk. Het is super om als groep op de top van de Wilder Freiger aan te komen, het hoogste punt tot nu toe, op 3418 m hoogte. Iets onder de Wilder Freiger hebben Filip en Wim een rappel gehangen langs waar we terug naar de gletsjer afdalen. We oefenen nog verschillende valtechnieken: met of zonder pikkel, met of zonder stijgijzers. Daarna hebben we nog staptechnieken met stijgijzers op sneeuw geoefend. Moe en voldaan gaan we in cordée over de gletsjer terug naar de hut waar ons opnieuw een heerlijke maaltijd wacht.

Hildesheimer Hütte 2899 m (Vrijdag 1 juli 2022)

We ontbijten vanmorgen om 6 uur. We vertrekken om 7 uur. We oefenen nog een uurtje met de ijsschroef. Het is koud en er is veel wind. Om 8 uur vertrekken we naar de Hildesheimer Hütte. Jens, Maud en Marie zijn vandaag de leiders. Het eerste stuk gaat over een graat tot aan de Wilder Pfaff. Onderweg zijn er sterke windvlagen. De aankomst op de top van de Wilder Pfaff is leuk, ons hoogste punt dat wij deze week zullen bereiken, 3456 m. We schrijven zoals op de Wilder Freiger iets in het boek. Wij hebben blijkbaar te lang getreuzeld op de Wilder Pfaff want Filip en Wim zijn al verder. Wij gaan even later op eigen houtje verder. Bij een sneeuwveldje binden

20 I Horizon - jan 2023 VERSLAG: STAGE IN STUBAITAL
Op weg naar de Wilder Freiger. Over de graat naar de Wilder Freiger.

we de stijgijzers aan en gaan we in cordée. We zien amper nog iets door de mist. We moeten een stukje over rotsen. We blijven in cordée en houden de stijgijzers aan voor het stukje rotsen tot aan de gletsjer. Dat stukje rotsen is toch iets langer dan we denken. Door de mist is het moeilijk in te schatten. Wim en Filip staan ons beneden op te wachten. Ze zeggen dat het absoluut not done is om in cordée en met stijgijzers over rotsen te klauteren. Lesje geleerd. ‘s Avonds in de hut vertellen Filip en Wim ook dat zij vertrokken zijn tijdens het klein momentje dat de mist even opgetrokken was. Zo konden zij zien waar zij naartoe moesten. Zij zijn 10 minuten onderweg geweest, wij 45 minuten. Oké, weer een lesje geleerd. Ik zit in de eerste cordée die op de gletsjer aankomt. We wachten op de drie andere cordées. Ondertussen begon er een onweer dichterbij te komen en worden we getrakteerd op hevige windstoten, hagelbuien, bliksem en donder. Er is overal mist. Dat heet een whiteout. De tocht over de gletsjer gaat gelukkig verder zonder problemen. Op een bepaald moment zien we een steen met een pijl richting de hut. We binden uit en doen de stijgijzers af om over de rotsen naar boven te klauteren. De stenen schuiven naar beneden. Deze rotswand is helemaal niet stabiel. We gaan over de gletsjer een stukje terug naar boven om daar

over de rotswand te gaan. Waarom staat het dan anders aangeduid? Misschien stond die steen eerst ergens anders en is die verschoven. We wandelen verder richting Hildesheimer Hütte. Het hagelt. Helemaal op het einde vlak voor de hut moeten we door een soort van geul met kabel naar boven. Door de hagelbuien is dit een waterval/ riviertje geworden waardoor we genoodzaakt zijn om onszelf door middel van 2 musketons en 2 bandlussen te zekeren aan de kabel voor het geval iemand zou uitglijden. De tocht door de geul met de bandlussen gaat vlot.. Iedereen blij wanneer we eindelijk in de hut aankomen. We zijn blijkbaar verwend geweest in de vorige hut want de service hier is toch iets minder dan de voorbije dagen. Vandaag hebben we vooral geleerd hoe snel het weer kan omslaan in de bergen.

Hotel Waldcafe, Falbeson, Neustift im Stubaital 1196 m (Zaterdag 2 juni 2022) Vandaag is het onze laatste stapdag. Ik mag de tocht leiden. Normaal gezien is er gepland dat we van de Hildesheimer Hütte naar de Dresdner Hütte wandelen waar we de lift naar beneden nemen. De tocht wordt ingekort. We gaan nog meer oefeningen doen en een lift hoger nemen, de lift van de Eisgrat. Daardoor kunnen we rustig opstaan. Ontbijt om 7u en na het ontbijt met

z’n allen naar de rots vlak voor de hut voor de bespreking van de tocht van gisteren. Daarna vertrekken. Na een half uur stappen, geven Filip en Wim aan de rotsen uitleg over alpiene zekeringen met camalots. Dit zijn mobiele zekeringen om te gebruiken bij rotsbeklimmingen in niet geëquipeerd terrein. Dit is een mooi extratje bovenop het standaardpakket van de hooggebergtestage. Zeer interessant om gezien te hebben. De gletsjer waar we nu over gaan is veel minder mooi dan die hogerop. Er ligt veel meer vuil zoals stenen, zand, hout en stukken materiaal van de skipistes. Op de gletsjer zelf doen we nog wat oefeningen met de ijsschroef. Filip en Wim geven nog uitleg en een demonstratie van hoe je een standplaats maakt op ijs en hoe je elkaar zekert bij beklimmingen op ijs. Daarna wandelen we over de skipistes verder richting Eisgrat om de lift te nemen. Op sommige plaatsen liggen er witte matten om de sneeuw te beschermen. Dit wordt nog maar sinds de laatste jaren gedaan. Dit is dan ook een rechtstreeks gevolg van de klimaatopwarming. Het ziet er lelijk en raar uit. Hoe dichter we bij de lift komen hoe meer we omringd worden door kolkende riviertjes van smeltwater op de Daunkogelferner.

Er is vandaag toevallig een trailrun-evenement. Er is veel volk. “Die Südtiroler Mander”, een muziekbandje van 2 mannen in lederhosen

Horizon - jan 2023 I 21
Boekje van de Wilder Pfaff. Klinken op een geslaagde week.

speelt muziek. Fijn dat er moeite wordt gedaan voor onze finish…! We bestelden radler en bier. Alles gaat vlotjes binnen. De apfelstrudel met vanillesaus smaakt ook goed. Het is warm. We nemen de lift van 2900 m hoogte naar 1697 m. Beneden is het nog warmer natuurlijk. Ik lees achteraf dat de Eisgratbahn de duurste lift in de Alpen is met een prijskaartje van 68 miljoen Euro. Beneden gaan we met de auto terug

naar het hotel. Gisteren in de Hildesheimer Hütte met het slechte weer keken we enorm uit naar het hotel met sauna. Met de warmte van vandaag heeft niemand nog zin in een sauna, het enige dat iedereen nog wil is een verfrissende douche om het (angst)zweet van een week hooggebergte weg te wassen. Ikzelf ga morgen nog een week naar de Dolomieten met twee kameraden. We genieten van een overvloedig

laatste avondmaal van knödel met stoofvlees à volonté. Hotel Waldcafe in Falbeson is een aanrader. Lekker eten en goede en vriendelijke service. Na het eten wordt er nog nagepraat en worden er plannen gesmeed om met dezelfde groep volgend jaar terug naar Stubai te komen om zonder begeleiding de tocht in de andere richting te doen of zo. We sluiten een heerlijke en leerrijke week af met schnaps! 

De laatste stapdag van de Hildesheimer hütte naar de kabellift.

Wim en Filip, onze 2 herders laten zien hoe je een T-anker maakt.

Briefing voor de aanvang van de dag.

22 I Horizon - jan 2023
Herder Wim geeft op de zolder van de hut demonstratie hoe je moet rapellen.

BERGWANDELEN

CURSUS BERGWANDELEN 2023

Wil je graag in de bergen wandelen met je gezin of met je vrienden? Kom je graag op plaatsen met een magnifiek uitzicht waar de gewone (auto)toerist niet kan komen?

Ben je op tocht misschien al eens overvallen door een plotse weersomslag zonder dat je wist wat te doen? Of ben je tijdens een wandeling al eens op de verkeerde bergtop terechtgekomen omdat je gewoon het pad aan het volgen was?

Kom dan de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar volgen! In deze cursus leer je o.a. met welk materiaal je veilig en comfortabel de bergen kan in trekken en leer je kaart, kompas en gps gebruiken om je te oriënteren. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de voorbereiding en de planning van tochten en aan de omgeving waarin je wandelt.

Na het voltooien van de cursus heb je alle bagage op zak om zelfstandig de bergen in te trekken voor een-of meerdaagse bergwandelingen.

Aansluitend op de cursus kan je deelnemen aan een praktijkstage in de Alpen of Pyreneeën. Dit aanbod verschijnt in het najaar op de website.

Onderwerpen die aan bod komen in de cursus:

• Materiaal en uitrusting

• Oriëntatietechnieken: kaart en kompas, gps

• Tochtvoorbereiding en -planning (op papier en digitaal)

• Weerkunde

• Fysieke voorbereiding & staptechnieken

• Gevaren in de bergen

• Eerste Hulp bij Bergsportongevallen

• Bergomgeving (geologie, fauna en flora, ecologie, bergen huttenleven)

• Workshop: hiking en bivakkeren

• Voeding

Praktisch:

• De lessenreeks start op zondag 15 januari 2023. We maken een wandeling waarbij we kennis met elkaar kunnen maken. Onderweg komen oefeningen aan bod om onze conditie te verbeteren. Vertrek en aankomst: ’t Centrum, Osylei 43 te Mortsel (makkelijk te bereiken met openbaar vervoer of per fiets; gratis parking), van 9u tot 12u30.

• De theoretische lessen lopen van 19 januari tot 30 maart 2023 (geen les tijdens de schoolvakanties). Er zijn 10 lesavonden, telkens op donderdag van 19u30 tot 22u15. De lessen gaan door in ’t Centrum, Osylei 43 te Mortsel. Tijdens de lessen worden theorie en praktijk gecombineerd waar mogelijk.

• Oriëntatiedag in het Meerdaalwoud (Sint-Joris-Weert) op zondag 5 maart 2023: korte theoretische uitleg over het gebruik van kaart en kompas, oefenen van kaartlezen en gebruik van kompas.

• Praktijkweekend in Bohan van zaterdag 22 april tot zondag 23 april: oriëntatietechnieken, staptechnieken, gps, EHBO-praktijksimulatie.

Prijs: Lid BPA: € 170,00

Lid KBF: € 200,00

De deelnameprijs omvat: begeleiding, syllabus, 1 overnachting in halfpension in vakantiecentrum De Knapzak (Bohan) tijdens het praktijkweekend, aandenken.

Deelnamevoorwaarden: om deel te nemen moet je lid zijn van BPA of van een andere KBF-club. Als je nog geen lid bent, kan je dit eenvoudig zelf doen via de website van Klim- en Bergsportfederatie. Een lidmaatschap afgesloten in het najaar van 2022 geldt tot eind 2023.

Inschrijven: Via het inschrijvingsformulier op de website. Meer info: bergwandelcursus@bpa.be

Horizon - jan 2023 I 23
OPLEIDINGEN

KLIMMEN

START TO VIA FERRATA

STARTERSWEEKEND 10-11 juni 2023

WilVia ferrata, ook wel klettersteig genoemd, is een snel opkomende tak in de bergsport. Wij van BPA willen jullie een opleiding aanbieden op maat van iedereen. Eerst even duiden, wat is via ferrata eigenlijk. Letterlijk betekent het, ijzeren weg. Je volgt inderdaad een vast verankerde kabel aan de rots. Smalend wordt het wel eens klimmen voor dummy’s genoemd. Dat klopt voor een deel. Wanneer je deze sport beoefent onder begeleiding, hoef je inderdaad geen touwtechnieken of knopen te kennen. Als je echter op zelfstandige basis verder wil gaan, komt er wat meer bij kijken.

Het traject dat wij jullie willen aanbieden, bestaat uit twee weekends. Eén om jullie de basis bij te brengen, het tweede om de meer gevorderde technieken aan te leren. De twee staan los van elkaar en kunnen dus ook apart gedaan worden, mits een palmares voor het tweede. Het eerste weekend gaat door op 10 en 11 juni met overnachting in de Samsonhut in Mozet (avondmaal inbegrepen). Verder zorgt BPA voor: een presentatie,

de reservatie van de klimmassieven, begeleiding door gediplomeerde instructors en het technisch materiaal, nl. een klimgordel, helm en via ferrataset. Indien u zelf één of meerdere van deze items hebt, mag u die uiteraard gebruiken.

Zelf zorgt u voor een picknick en drank voor twee dagen, alsook voor ontbijt op zondag. Wij zorgen wel voor koffie, thee en aanverwanten. Vervoer van, naar en tussen de massieven als ook voor een paar stevige schoenen. Liefst bottines maar stevige sportschoenen kunnen ook wel. Het liefst heeft u ook geen last van hoogtevrees. De prijs voor dit alles is 65 euro voor BPA leden en 80 euro voor andere KBF leden. Lidmaatschap van KBF is dus verplicht (verzekering). Het weekend start zaterdag om 9 uur op de parking van de rotsen van Pont a Lesse en eindigt zondag om 16 uur aan het commandocentrum van Marche les Dames.

Inlichtingen: Steven Horemans 0496 07 44 21 stevenhoremans.sh666@gmail.com

24 I Horizon - jan 2023 OPLEIDINGEN
Toblinger Knoten VF Grand Malades

BERGWANDELEN BIVAKKEREN EN TENTENTREKKING

Met de tent, bivakzak of tarp de bergen in trekken is de ultieme manier om de natuur te beleven. In volle vrijheid en in pure harmonie tussen mens, weer, fauna & flora rijgen de indrukken zich aan elkaar. Een magistrale ervaring! Een bivaktocht ondernemen vergt een net iets andere voorbereiding dan een gewone huttentocht. Daarom heeft BPA een mooi aanbod uitgewerkt waarin ervaren en gepassioneerde lesgevers je tips en tricks geven voor jouw volgende avontuur.

WORKSHOP BIVAK (THEORIE)

Tijdens de workshop bivak geeft Frederico Penta je een uiteenzetting over materiaal en tochtplanning in functie van je tententrekking. Welk materiaal is op de markt? Waar plaats je je tent en waar beter niet? Hoe ga je om met voeding en water?

• Wanneer: Donderdag 3 maart 2023 van 19.30u tot 22.15u

• Waar: Dieseghemhof, Osylei 43, Mortsel

• Prijs: EUR 10,00 voor BPA-leden; EUR 12,00 voor anderen

WORKSHOP BIVAK (PRAKTIJK)

Tijd nu om er op uit te trekken. Bestemming is de regio rond Trois-Ponts alwaar we een 2-daagse bivaktrekking zullen ondernemen.

Dagelijks stappen we zo’n 15 à 20 km met volledige bepakking en doorkruisen daarbij een verscheidenheid aan Ardense landschappen. Langs dit traject komen diverse topics aan bod zoals uiteraard het bivakkeren zelf maar ook het pakken van de rugzak, omgang met kookmateriaal & voeding, kleding, tochtplanning, fysieke voorbereiding e.d.

• Wanneer: zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023

• Waar: Vertrek en aankomst aan het station van Trois-Ponts

• Prijs: EUR 55,00 voor BPA-leden; EUR 70,00 voor andere KBF-leden

• Deelnamevoorwaarden: een degelijke conditie en de voorbereidende workshop bivak theorie gevolgd hebben.

Contact: Joeri Laenen - joeri.laenen@kuleuven.be

STAGE EN BEGELEIDE BIVAKTOCHTEN IN DE ZOMER

BIVAKTOCHT LOFOTEN – NOORWEGEN (begeleide tocht)

(15/07/2023 – 23/07/2023)

Ontdek de machtig prachtige Lofoten. Bereid je voor op een sprookjesachtige tocht met de tent, op en rond woeste bergen die oprijzen uit de zee. Vanuit Moskens gaan we 7 dagen op stap, in een doorgaande tocht en slapen afwisselend op campings, in de wilde natuur of in een onbemande hut of hostel.

BIVAKTOCHT HARDANGERVIDDA - NOORWEGEN (stage)

(25/08/2023 – 3/08/2023)

8-daagse trekking met tent in volledige autonomie over het Hardangerplateau te Noorwegen. Het is een tocht waar alle aspecten van een trekking aan bod komen zoals tochtplanning, materiaal, oriëntatie, bivak en voeding. Gaandeweg bouwen we zo ieders zelfstandigheid in bivakkeren op en genieten tegelijk van de ontluikende herfst in dit desolate wildernis/berggebied.

Meer info en inschrijven: check de website www.bpa.be

Horizon - jan 2023 I 25
ACTIVITEITEN

HUTTENTOCHTEN 2023

Sinds meerdere jaren heeft BPA het grootste en breedste aanbod aan huttentochten van alle KBF-clubs. Ook in 2023 biedt BPA een waaier aan mogelijkheden, waarvan je hieronder een overzicht vindt. Wens je meer info, dan verwijzen we graag naar de website waar je de volledige tochtbeschrijving en praktische info kan terugvinden!

PETER HABLERWEG IN HET ZILLERTAL - OOSTENRIJK (02/07/2023 – 09/07/2023)

De Peter Habeler Runde is genoemd naar de bekendste inwoner van Mayrhofen, die samen met Reinhold Messner de legendarische eerste beklimming zonder zuurstof van de Mount Everest realiseerde. De route ontsluit het westelijk deel van het Zillertal en voert je in 6 etappes rond de Olperer, langsheen gemzen, marmotten en een prachtige natuur.

DOORHEEN DE GOTTHARDREGIO - ZWITSERLAND

(22/07/2023 – 30/07/2023)

De Gotthardpas wordt vaak vol bewondering voorbij gereden op weg naar Italië. Best jammer, want het betreft een zeer aantrekkelijke en uitdagende wandelregio. Ver van en hoog boven het autoverkeer dat doorheen de tunnel raast, trekken we in 7 etappes langsheen de Dammastock (alt. 3630m), enkele luchtige via ferrata passages, de 90m lange Salbit hangbrug, en heel wat uitdagende blauw wit gemarkeerde paden (Niv. T4).

KARNISCHER HÖHENWEG – OOSTENRIJK

(30/07/2023 – 06/08/2023)

De Karnischer Alpen vormen het grensgebergte tussen Oostenrijk en Italië en zijn één van de zonnigste gebieden van de Alpen. Steeds parallel aan de graat lopen we in 6 etappes van west naar oost. Oostenrijkse gründlichkeit & Italiaanse flair, restanten van de WO I en een avontuurlijk en mooi kalklandschap maken van deze week een succes.

NATIONAAL PARK POSETS - ANETO – SPANJE

(05/08/2023 – 13/08/2023)

Deze 7-daagse huttentocht loopt doorheen het Posets- en Anetomassief, over soms uitdagende trajecten (T4) met grotere hoogteverschillen. Ondanks deze regio de hoogste toppen van de Pyreneeën omvat, is het er toch nog relatief rustig wandelen. Onderweg wordt ruim tijd voorzien voor didactische momenten over tempobepaling, staptechnieken, oriëntatie, fauna en flora…

EEN TOUR IN DE VANOISE – FRANKRIJK (05/08/2023 – 12/08/2023)

In een poging de steenbok van de ondergang te redden, werd in 1936 het Parc National de la Vanoise opgericht. Dankzij de GR Tour de la Vanoise is het gebied druk bezocht. Daarom kiezen wij voor onze 6-daagse huttentocht een alternatief, rustiger circuit. Een gevarieerde tocht in een indrukwekkend landschap.

DOORHEEN HET NATIONAAL PARK GRAN PARADISO – ITALIË

(19/08/2023 – 27/08/2023)

Op ontdekkingstocht doorheen het nationale park van de Gran Paradiso. Grote kans om steenbokken te spotten in een decor van gletsjers en hoge bergpassen. We blijven 7 dagen hoog in de bergen. Overnachten in berghutten met halfpension. De laatste stapdagen van 8-10 u vergen een goede fysieke conditie.

VIRGENTAL – OOSTENRIJK

(10/09/2023 – 17/09/2023)

Aan de zuidkant van de Grossvenediger ligt het prachtige Virgental. We trekken 6 dagen van hut naar hut door dit schitterende landschap over en in de buurt van de Lassörling en Venediger Höhenwegen. We wandelen door het Nationalpark Höhe Tauern en haar overweldigend landschap met meer dan 200 bergtoppen boven de 3000 meter en meer dan 300 gletsjers.

Meer info en inschrijven: check de website www.bpa.be

26 I Horizon - jan 2023 ACTIVITEITEN

MEERDAAGSE WANDELACTIVITEITEN

WINTERTREKKING BOUILLON (11/02/2023 – 12/02/2023)

Tijdens een 2-daagse wandeling doorheen de prachtige Semoisvallei snuiven we de winter op. We vertrekken in het dorpje Bellevaux en trekken in de richting van Rochehaut om zo de Semois te volgen tot in Bouillon. Daar overnachten we in de jeugdherberg. Op de tweede dag volgen we de Semois stroomopwaarts tot Dohan om dan af te buigen naar het vertrekpunt waar we onze auto’s hebben achtergelaten. De dagtochten zijn niet al te lang (resp. 20km en 17km), zodat iedereen met een sportieve instelling mee kan. Deelnameprijs: BPA- en BPA-light-leden: EUR80,00; Andere KBF-leden: EUR95,00 Inbegrepen: Overnachting in halfpension, gebruik van bedlinnen, begeleiding en organisatie Begeleiding: Roos Ooms en Dirk Van Laer

PAASWANDELWEEKEND

PFALZERWALD

(06/04/2023 – 10/04/2023)

Soortrijke gemengde bossen, zonnige weidedalen, machtige rotstorens en legendarische kasteelruïnes maken het Pfalzerwald, tevens het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland, uniek. Vanwege het bijzondere karakter, erkende UNESCO het Pfalzerwald in 1992 als biosfeerreservaat. Vanuit een camping maken we stevige dagwandelingen door het heuvelachtige beboste landschap.

Deelnameprijs: BPA- en BPA-light-leden: EUR110,00; Andere KBF-leden: EUR130,00

Inbegrepen: Overnachting op camping in eigen tent, begeleiding en organisatie Begeleiding: Gui Lemmens

WANDELWEEK LAKE DISTRICT (24/04/2023 – 02/05/2023)

Het Lake District National Park is het grootste nationaal park van de UK en een paradijs voor de “berg”wandelaars. Vanuit een vaste campingplaats in de Langdale vallei maken stevige dagtochten naar de Fell’s in de omgeving. We verblijven op een camping waar het nodige sanitaire comfort aanwezig is. Ieder kookt zijn eigen potje, al voorzien we zeker eens een bezoekje aan de lokale pub voor een “pint” of “local supper”.

Deelnameprijs: BPA- en BPA-light-leden: EUR200,00; Andere KBF-leden: EUR220,00

Inbegrepen: Overnachting op camping in eigen tent, begeleiding en organisatie Begeleiding: Gui Lemmens

Horizon - jan 2023 I 27

OPFRISSING VAN DE NAVIGATIE SKILLS!

Trek je komende zomer de bergen in, maar ben je niet zo zeker meer van je oriëntatievaardigheden? Ben je al eens verloren gelopen tijdens een white-out of in slechte weersomstandigheden? Wil je graag jouw oriëntatietechnieken eens opfrissen? Het belang van goede oriëntatievaardigheden om je veilig in de bergen te begeven valt niet te onderschatten.

BPA organiseert hiervoor dit voorjaar een oriëntatie “update” weekend. Het weekend is gericht op gevorderden, maar iedereen met basiskennis oriëntatie die net dat stapje verder wil gaan is welkom. Wat komt zeker aan bod: een (korte) opfrissing van de basistechnieken kaart en kompas, tochtplanning, oriëntatie op gebaand terrein, oriëntatie op ongebaand terrein, oriëntatie bij slechte zichtbaarheid (nachtoriëntatie). We doen dit aan de hand van diverse praktijkgerichte oefeningen in de mooie omgeving van Bohan en geven hierbij de nodige tips & tricks.

Periode: weekend zaterdag 22/04/2023 tot zondag 23/04/2023 Prijs: zie website Inbegrepen: Overnachting zaterdag 22/04/2022 in half pension in De Knapzak (Bohan), begeleiding Deelnamevoorwaarden: Basiskennis oriëntatie met kaart en kompas. Bij voorkeur oriëntatievaardigheden uit opleiding zelfstandig bergwandelaar of gelijkwaardig bezitten (niet verplicht). Lid zijn van BPA of een andere KBF-club Inschrijven: vanaf 01/12/2022 t.e.m. 01/04/2023 via de website

info via: Wout Dekoster - wdekoster@bpa.be

28 I Horizon - jan 2023 ACTIVITEITEN
ORIËNTATIE WEEKEND GEVORDERDEN 2023
Meer
Misstraat 93 - 2590 Berlaar Dirk Lippens - 0496 10 43 53 dirk@optic-service - www.optic-services.be webshop: www.opticstore.be

AVONTUUR IN BOHAN-SUR-SEMOIS

Een palet aan avontuurlijke activiteiten, een prachtige omgeving en gezellig tafelen met clubgenoten. Dat is de korte samenvatting van het clubweekend van BPA tijdens het Hemelvaartweekend van 18 tot 21 mei 2023.

Vanuit onze uitvalsbasis “J-Club - De Knapzak” in Bohan-sur-Semois trek je samen met een ervaren BPA-begeleider op een avontuurlijke missie in de prachtige natuur rondom. Je stelt zelf je programma samen, want dagelijks worden meerdere opties aangeboden die jong en oud kunnen bekoren.

• Kayaktocht van Alle-sur-Semois naar Bohan: laat je met de stroom meevoeren doorheen de mooiste vallei van de Ardennen.

• Packraft-initiatie: gepakt en gezakt vertrek je te voet de wijde wereld in, tot aan de rivier die je dwingt over te schakelen op een opblaasbaar bootje en peddels.

• Mountainbike: met je eigen mountainbike stijg je naar mooie uitzichtpunten boven de vallei, en zoef je gezwind weer naar beneden.

• Wandelingen: diverse wandelingen voor jong en oud over smalle paden, doorheen feeërieke valleitjes, naar uitkijktorens hoog boven de beboste hellingen.

• Trailrun: lopen doorheen de natuur met een minimum aan verharde wegen en niet vies van wat hoogtemeters. .

• GPS-zoektocht: met behulp van een GPS-toestel ga je op zoek naar verschillende locaties in de omgeving. Vind je de schat?

• Kliminitiatie Roc-la-Tour: een klein rotsmassief net over de grens met Frankrijk nodigt uit om beklommen te worden.

• …

Periode: 18/05/2023 – 21/05/2023

Prijs: EUR 160,00 voor BPA-leden, BPA-lightleden en hun inwonende gezinsleden; EUR 105,00 voor -12 jarigen en EUR 135,00 voor -18 jarigen; EUR 180,00 voor andere KBF-leden

Inbegrepen: 3 overnachtingen in 4-persoonskamer, half pension, begeleiding en organisatie. Niet inbegrepen: eigen vervoer, lunchpakket en versnaperingen, eigen dranken. Voor sommige activiteiten is een bijkomende kostprijs van toepassing voor het gebruik van het materiaal. Er kan ter plaatse een lunchpakket aangekocht worden aan EUR 7,00.

Organisatie en contact: Jort Van Schil +32 498 14 47 70 of voorzitter@bpa.be)

CLUBWEEKEND 18-21 MEI 2023

VOOR U GELEZEN

Tekst & foto’s: Dirk Van den Berghe - www.altaviatravelbooks.be

ALPENEIS

Er zijn ongeveer 4400 gletsjers in de Alpen. Toch - want door de opwarming van de aarde is het ogenschijnlijk “eeuwige ijs” aan het verdwijnen. Volgens prognoses zullen tegen het einde van deze eeuw nog maar een paar ijsvelden over zijn van zelfs de grootste gletsjer in de Alpen, de Aletschgletsjer in Zwitserland.

Steile ijsvallen, gletsjertongen met gletsjerspleten, gletsjerpoorten waaruit glinsterende smeltwaterstromen vloeien, door de ontdooiende permafrost verscheurde toppen en gigantische morenen - Bernhard Edmaier brengt met adembenemende beelden in beeld hoe klimaatverandering de Alpen verandert. De 185 bijzondere foto’s tonen de verscheidenheid aan vormen die daarbij verloren gaan, maar ook wat er nieuw ontstaat: kleurrijke merenlandschappen, door ijs gepolijste rotsen of woestijnachtige puinhellingen, die geleidelijk weer door de vegetatie worden overgenomen.

uitgave: Rother prijs: 55 €

OFF-GRID

‘Wees je eigen satelliet, en reis af en toe naar je tegenpolen. Wijk af. Zwerm uit. Val uit elkaar. Herschik al je atomen. Wees mild. Schiet wortel. En omring je met zij die in de goedheid van de mens geloven. Want de toekomst is ook vreugdevol, opzwepend en hoopvol. We worden wat we geloven. Dat avontuur begint hier, nu.’

Off-Grid Adventures bundelt twintig uitzonderlijke reisverhalen naar bijzondere bestemmingen over de hele wereld. Zoals de Japanse kunsteilanden Naoshima en Teshima, het koraaleiland Vamizi in Mozambique, maar ook Zuid-Korea, Kirgizië, Tsjernobyl en Antarctica. Ontdekkingsreiziger en auteur Lien De Ruyck trekt al meer dan tien jaar lang naar alle uithoeken van de wereld en neemt haar grenzeloze nieuwsgierigheid mee. Ze daagt je uit een avontuurlijk leven te leiden en met frisse verwondering naar de wereld te kijken. Dit boek is een bron van inspiratie voor de moderne avonturier die ver van de platgetreden paden wil blijven, op zoek naar ervaringen om het leven te vieren, met respect voor de natuur en de plaatselijke bevolking.

uitgave: LIEN DE RUYCK prijs: 45 €

30 I Horizon - jan 2023 VOOR U GELEZEN

SCOTTISH WILD COUNTRY BACKPACKING

30 wilde en uitdagende backpackroutes in Schotland. Gericht op ervaren en zelfredzame backpackers, routes zijn tussen de 2 en 4 dagen lang en doorkruisen de meest afgelegen, wildste en meest spectaculaire landschappen die de Hooglanden en eilanden te bieden hebben. Het boek behandelt ook uitrusting, toegang, weer, veiligheid en eerste hulp.

De meeste van deze routes zijn het hele jaar door geweldig om te wandelen, hoewel er natuurlijk seizoensaanpassingen moeten worden gemaakt op het gebied van uitrusting en navigatie. Sneeuw, ijs, zeer natte grond en harde wind kunnen problemen zijn in de winter, herfst en vroege lente, terwijl muggen en teken spelen van de late lente tot de herfst.

uitgave: Cicerone prijs: 35 €

SLAPEN ONDER DE STERREN

In Slapen onder de sterren van Lonely Planet vind je de meest fantastische plekken in Europa om te overnachten in de natuur. De experts van Lonely Planet hebben de beste campings, wildkampeerplekken en berg- en schuilhutten in 22 Europese landen geselecteerd. Met tips en praktische informatie over het plannen van de reis, de beste periode om te gaan, hoe er te komen en uitdagende activiteiten om te ondernemen. Voor zowel de ervaren kampeerder als de beginner die de drukke stad wil ontvluchten naar een slaapplek in de wildernis.

uitgave: LONELY PLANET prijs: 25,95 €

Al deze gidsen zijn verkrijgbaar bij: altaviatravelbooks.be Nassaustraat 32 2000 Antwerpen

Horizon - jan 2023 I 31
TUUR
PATRICIA
WIL
EMKE RITA voor BERNARD KATLEEN ROBBE KAMIEL DAAN TOM IESHA KEVIN NICO GEERT BRUNO EMIEL HANS MARO