Page 1

Bergslagen Outdoor En cykel- och vandringsguide med 25 rundturer i Bergslagen


Svårighetsgrad för turer

Symbolnyckel för kartor

Vandring, s 4–32 Lätt – Kort, tillgänglig och ganska flack led. Ett bra alternativ för ovana vandrare, barn och personer med viss funktionsvariaton.

Hytta/bergsbruk Naturreservat Bergslagsleden Postleden

Medel – Halvdagstur, med fler nivåskillnader än lätt tur. Passar alla som klarar distansen.

Kafé/mat

Utmanande – Heldagstur eller flerdagstur, lång varierad led med många nivåskillnader. Passar alla som har friluftsvana och som klarar distansen.

Sevärdhet

Cykling, s 34–64 Lätt – kort och ganska flack tur, (2–3h) Medel – Halvdagstur, med fler höjdmeter än lätt tur, (3–5h) Utmanande – Heldagstur eller flerdagstur, lång tur med många höjdmeter, (5–7h)

Toalett Tillgänglighetsanpassat

Påfyllning av vatten Bad

Insida omslag

Tips Kultur/kreativitet Utkikstorn Vindskydd Utkiksplats Informationsplats Parkering Eldplats Kamel Passage på mer trafikerad väg Turistväg


Äventyret i Bergslagen börjar här. Här tornar gruvbyggnader upp sig över de djupa skogarnas toppar. Mellan den vibrerande blå sjön och den barrbeklädda stigen finns tid för eftertanke och upplevelse. Landskapet gör oss påminda om vad som var då, bergsbruket och en plats på kartan som en av världens viktigaste industriregioner. Omställningen från Bergsbruk till äventyrsbruk (med mera!) är igång och den här guiden ger ett smakprov på några av favoriterna, på temat outdoor.

rings- och cykellederna i den här guiden är, då som nu, upptrampade av människor som precis som du sökt ett äventyr i Bergslagen.

Den här guiden innehåller ett urval rundturer med varierade svårighetsgrader, för både korta och lite längre äventyr. Förhoppningen är att de skall inspirera och bjuda in till att utforska Bergslagen, inåt och utåt.

Tänk på att göra ett så litet avtryck i naturen som möjligt. Ta med ditt skräp och visa hänsyn till djur, växter och boende på de platser du passerar.

Genom alla tider har människor och impulser utifrån alltid varit Bergslagens styrka. Vand-

Bergslagens Outdoor-karta Vi rekommenderar att du kompletterar denna guide med Bergslagens Outdoor-karta. Den innehåller mer detaljerad information och är ett bra stöd att ha med sig på turen. Kartan finns att köpa på Turistbyråerna i Bergslagen samt på www.bergslagen.se

Knyt skorna, pumpa däcken. Nu börjar äventyret i Bergslagen! 3


Vandring Checklista för vandring • Vatten • Stabila och sköna skor/kängor • Plåster/skavsårsplåster • Matsäck 4


Vandring

Vandring Digerberget 6 Järleån 8 Kindla 10 Kloten 16 Knuthöjdsmossen 18 Lindessjön runt 20 Ljusnaren runt 22 Murstensdalen 26 Rikkenstorp 28 Skärmarboda 30 och Amboberget Uskavi 32

5


Vandring Digerberget

Digerberget Längd: 9 km Tid: 3 timmar Start: Pershyttan eller Digerberget Svårighetsgrad: Medel

Den här turen startar mitt i historien om Bergslagen och järntillverkningen. Upptäck bergsmangårdar, smedja, hytta och gruva. Kulturreservatet Pershyttan är en spännande plats för både små och stora. Turen når Dammsjön och strax efter följer leden en äldre grävd kanal. I naturreservatet Kvarnbäcken-Lerkesån gömmer sig den sällsynta

Nora

Pershyttan

244

Digerberget

Bergslagsleden

Bergslagsleden 6

flodpärlmusslan och i slagghögarna kan en och annan blå bergslagssten glimma till. I Pershyttan finns många aktiviteter att välja bland. Bli proffs på järn- och bergsbruk i besökscentret eller varför inte testa någon av de populära mountainbikelederna?


Vandring Digerberget Börja upplevelsen på tåget. Mellan Nora och Pershyttan går veterantåg med ånglok under högsäsong.

7


Vandring Järleån

Järleån Längd: 2–12 km Tid: 1–4 timmar Start: Huvudparkeringen Svårighetsgrad: Lätt till utmanande

Öster om Norasjön, vid Järleåns inlopp startar vandringen mot Järle. Längs med den brusande ån, över spångar och via beteshagar skär turen genom det vackra kulturlandskapet. Det stora antalet olika lövträd gömmer pratglada fåglar och i hagarna kan du få syn på en och annan betande vän. ­Järleåns dalgång sluttar ned mot ån och på sina håll är det brant men de rejäla trapporna är en stadig kompanjon och ett roligt inslag.

Vattenkraften från Järleån har historiskt varit en viktig plats för Bergslagen där bland annat hytta, kvarn och smedja för järnförädling varit i bruk. Idag är delar av Järleån ett rofyllt naturreservat och hammaren har sedan länge tystnat. Tidigt på våren är forsen som mäktigast men landskapet bjuder in till en härlig upplevelse året om. Det finns många rastplatser längs ån och turen går lätt att anpassa för både korta och längre äventyr.

Hammarby

Bergslagsleden

Huvudparkering

8

Järle


Vandring Järleån

!

Ta med kvällsmaten ut och slå dig ned på en klippa vid Långforsen. 9


Vandring Kindla

Kindla Längd: 3–15 km Tid: 1–5 timmar Start: En av fyra startplatser Svårighetsgrad: Medel till utmanande

10


Vandring Kindla Mot Hjulsjö

Välkommen till naturen. Checka ut från vardagen och in i äventyret. Det finns fyra officiella startplatser in till naturreservatet. Härifrån hittar du en variation av rundslingor. Knutpunkten för nästan samtliga turer är vid Klosstjärn, som ligger i reservatets ungefärliga mitt. Kindla är högt beläget och bjuder därför på tre stycken utkiksplatser. Bergslagens bästa vy når du från Kindlahöjdens utkikstorn. Högt ovanför grantopparna öppnar landskapet upp sig och endast sjöarna gör ett avbrott i det annars gröna landskapet. Spana efter någon av gruvbyggnaderna som tornar upp sig, som Stråssa gruva i öst och Stripa gruva söderöver.

Kindlahöjden Bergslagsleden

Klosstjärn

Mot Järnboås

Mot Guldsmedshyttan


Vandring Kindla

De vältrampade stigarna slingrar sig genom skogen, över klipphällar och på spångar över moss- och myrmark. Kängor är ett klokt val då det i partier är både sankt och blött. Pulsen höjs i de branta partierna. Solnedgången från Kindlahöjden är magisk, ett minne för livet. Ta med tältet och gör Kindla till en tur på flera dagar. I området finns även flera vindskydd, raststugor och en kolarkoja att övernatta i. Upplev en stilla morgon med

12

värmande kokkaffe från eldstaden och se daggen skimra i gräset på den gamla slottermossen. Torpruinerna vi passerar vittnar om att Kindla varit en speciell plats i generationer tillbaka. Kindla har nyttjats av människan under bergsbrukets blomstring för bland annat energi i form av ved- och träkol till de närbelägna hyttorna. Idag laddar de gamla träden om för att så småningom bli en ny urskog.


Vandring Kindla

!

Njut av en höjdarlunch från egen ryggsäck och nykokt kaffe över öppen eld.

13


Vandring

Bildup

14


Vandring

ppslag

15


Vandring Kloten

Kloten Längd: 16 km Tid: 5 timmar Start: Kloten Svårighetsgrad: Utmanande

Mitt i det vidsträckta naturreservatet Malingsbo-Kloten ligger den lilla byn Kloten som är startplats för denna tur. Byn har en lång historia av äventyrssökande gäster, som både vinter- och sommartid vill ta del av områdets rika friluftsliv.

Gräsberget MalingsboKlotenleden

Långvattnet Bergslagsleden start 16

Kloten

Turen går norrut och det dröjer inte länge förrän kängan möter mjuka barrtäckta stigar och ögonen njuter av gröna toner från gran och tall. De vibrerande blå sjöarna, myr- och slottermark öppnar upp det annars skogstäta landskapet. Århundraden av bergs- och skogsbruk har präglat naturen och här och var syns de spår som gruvnäringen lämnade efter sig. I Kloten finns stugby, vandrarhem och campingmöjligheter för den som vill slå av på takten och stanna till en stund. Sommartid hör vandring, kanot och fiske till de mer populära aktiviteterna i området.


Vandring Kloten

!

Glöm inte bär- och svampkorgen! När säsongen tillåter så är skogens skafferi fyllt av läckra primörer.

17


Vandring Knuthöjdsmossen

Knuthöjdsmossen Längd: 1,5 km Tid: 0,5–1 timmar Start: Parkeringen i söder Svårighetsgrad: Lätt + tillgänglighetsanpassad

18

enen lvlv SvSavratärtä

Ett stenkast från Hällefors tätort finner du naturreservatet Knuthöjdsmossen. En rundslinga på spångar slingrar sig genom mossen, förbi hundratals gölar (små sjöar), sanddyn, myr och tall. Delar av slingan är tillgänglighetsanpassad för rullande hjälpmedel som rullstol eller barnvagn. Detta är en oas för stillsamhet, naturnära promenader och inte minst fågelskådning. Här kan du bland annat få syn på smålom, gräsand, kricka och knipa. En perfekt tur för hela familjen.

Hällefors


Vandring Knuthöjdsmossen

!

Börja turen med audioguiden som du hittar vid starten. Med hjälp av din mobiltelefon kan du lära dig mer om naturreservatet.

19


Vandring Lindessjön runt

Lindessjön runt Längd: 7 eller 8,5 km Tid: 2–3 timmar Start: Strandpromenaden, Lindesberg Svårighetsgrad: Lätt + delvis tillgänglighetsanpassad Vackra Lindessjön runt är en tätortsnära rundslinga med god tillgänglighet på en till största delen grusad eller asfalterad gångväg. Slingan sträcker sig från strandpromenaden i norr till Näsets naturreservat i söder och vidare förbi ängs- och åkermark i väster. En lugn morgon hörs endast det rika fågellivets

Lindesberg arena Lindesberg

Lindesjön

20

sång och senare på dagen får du antagligen följe av fler hurtiga personer längs detta populära motionsstråk. Utöka turen genom att addera Kyrkberget och Tempelbackens naturreservat till din rutt runt sjön. Delar av turen är särskilt anpassad för rullande hjälpmedel.


Vandring Lindessjรถn runt

!

Fรถr den som vill hรถja pulsen ytterligare och maxa musklerna sรฅ finns ett gediget utegym vid Lindesbergs arena.

21


Vandring Ljusnaren runt

Ljusnaren runt Längd: 21 km Tid: 7 timmar Start: Djäkens badplats Svårighetsgrad: Utmanande

Från starten vid Djäkens badplats följer turen Bergslagsleden mot Stjärnfors. Terrängen är omväxlande. Mjukt ringlar sig turen genom blåbärsris, över sandåsar och på barrtäckta stigar. Sjön Ljusnaren sägs ha fått sitt namn för att den var ett lysande inslag, en ljusning, i det annars skogstäta landskapet. Sjön är en trogen följeslagare och stigen gör bara några få avstickare från den.

Postleden

Här i skogarna har kopparfyndigheter tidigare brutits och bokstavligen satt Kopparberg på kartan. Den västra sidan av Ljusnaren präglas mer av moss- och myrmark. Framme i Nittbo vid Nittälvens utlopp i Ljusnaren finns en trevlig rastplats. Sitt ned och vila fötterna för en stund. Om du har tur simmar en bäver förbi, men troligast är nog ändå att du ser en kanotist som njuter av detta populära paddlingsstråk.

Bergslagsleden Skäret

Djäkens badplats

Kopparberg

63

Sa n

sjö

lbo

Ljusnaren

Stjärnfors

22

Bergslagsleden


Vandring Ljusnaren runt

!

Ljusnaren runt är en relativt lång vandringstur som med fördel kan delas upp i två etapper. Övernatta i ett av vindskydden eller ta med ett tält. 23


Vandring

24


25

Vandring


Vandring Murstensdalen

Murstensdalen Längd: 5 eller 12 km Tid: 2–4 timmar Start: Karlbo Svårighetsgrad: Lätt eller medel

I Lokadalen, strax söder om den anrika kurorten Loka Brunn finner du ett av de mest vildmarksartade naturreservaten i Bergslagen. Här vandrar du genom en tyst och orörd mark. Här finns djupa raviner, högplatåer med gammal tallskog. Turen passerar myrar, tjärnar och sjöar.

Mot väg 205 & Loka

Karlbo

Fisklösen

26

Store Flosjön

Du kan välja på en kortare rundslinga på 5 km ( ) eller en lite längre på 12 km ( ), bägge är välskyltade. Vilken tur du än väljer får du garanterat en oväntad naturupp­levelse och det finns flera härliga platser att äta din medhavda matsäck på.


Vandring Murstensdalen

!

Ta med en uppslagsbok och utforska reservatets rika flora och fauna.

27


Vandring Rikkenstorp

Rikkenstorp Längd: 2 eller 8 km Tid: 1 eller 3 timmar Start: Rikkenstorp Svårighetsgrad: Lätt eller utmanande

Finngården Rikkenstorp är ett äldre finnboställe omringad av en fantastisk natur. Här finns vandringsleder, Finnmarksmuseum, pörte (rökstuga), och en hel del bevarad finsk kultur. Kulturstigen ( ) går runt gården, en vacker tillgänglig led. Rökstugans gårdstun med bord och bänkar uppåt backen är alltid tillgänglig för besökare. Finnmarksmuseet i ladan öppnas vid förfrågan.

Bränntjärnstorpet

Rikkenstorp Mot Grängesberg

Mot Kopparberg 28

Här finns även flera längre turer som går längs äldre ströv- och transportstråk i finnmarken, som Brännkärrsrundan ( ). Alla turer leder tillbaka till finngården Rikkenstorp. De markerade stigarna passerar många öde­gårdar och byar. Upplev underbara vyer och spännande miljöer. Glöm inte stövlar och oömma kläder, för här bjuder inte naturen på några moderna anpassningar.


Vandring Rikkenstorp

!

Vandra till Bränntjärnstorpet, som är skalden Dan Anderssons fars barndomshem.

29


Vandring Skärmarboda

Skärmarboda och Amboberget Längd: 3 eller 9 km Tid: 1 eller 3 timmar Start: Skärmarboda eller Mogetorp Svårighetsgrad: Medel I Skärmarboda kan du vandra på havets botten och utforska geologiska fenomen. Här har inlandsisen tryckt ned berget, slipat det och lämnat efter sig nya landskapsformer. När isen sedan smälte var här en gång öppet vatten. Idag är havet borta, kvar är stora bergsblock som reser sig mot skyn och stenhällar som bildar roliga gömställen. Vid entrén till naturreservatet finns det många olika turer att välja bland, för både stora och små. En av dom är Yoldiarundan ( ), det är en spännande upplevelse på drygt 3 km med start från entrén.

!

Börja eller avsluta turen med hinderbanan vid entrén. En rolig utmaning för hela familjen!

Bergslagsleden

Amboberget ( ) är ett naturreservat som gränsar till Skärmarboda. Dess högsta punkt kan nås från entrén till Skärmarboda om du följer Bergsrundan söderut och hakar på rundslingan vid Amboberget. Du når även Ambobergetrundan från parkeringen vid Mogetorps värdshus, som också är ett av etappmålen för Bergslagsleden.

Mot Nora & Lindesberg Skärmarboda

50

Mot Örebro

Mogetorp

30

Bergslagsleden


31

Vandring Skärmarboda


Vandring Uskavi

Uskavi Längd: 12 km Tid: 4 timmar Start: Uskavigården Svårighetsgrad: Medel

Med Uskavigården och vackra sjön ­ Usken i ryggen kliver vi rakt in i äventyret. Den här turen bjuder på flera av Bergslagens guldkorn och passar därför den nyfikna upptäckaren perfekt. Bromsjöbodar är en övergiven by som lämnades till sitt öde på 40-talet. Kontrasten mellan de småkusliga öde husen och den vackra glänta byn utgör i landskapet är påtaglig. Varför byn övergavs är oklart men deckardrottningen från Nora, Maria Lang, har inspirerats av platsen i boken En främmande man.

naturen sakta tar tillbaka denna plats. Första veckorna i juni blommar den ovanliga orkidén guckusko här. Åter i Uskavi finns många möjligheter för både övernattning och fler utflykter. I närheten finner du den praktfulla och välbevarade bergsmans­gården Siggebohyttan. För den mer fyndsugne ligger loppisarna tätt längs Tre sjöars väg under sommaren.

Bergslagsleden

Turen gränsar till Leja naturreservat där du bland annat finner en övergiven industriruin från brytningen av kopparkis. Ruinerna är spännande och det är vackert att se hur

Tre sjöars väg 50

Leja

Usken

Uskavi

Siggebohyttans bergsmansgård

32

Bromsjöbodar Mot Lindesberg Bergslagsleden


33

Vandring Uskavi


Cykling Checklista för cykelturen • Hjälm • Pump • Slang/lagningskit • Vatten • Energibar/smörgås 34


Cykling

Cykling Gruvrundan 36 Koppartrampen 38 Lasse-Majarundan 40 Lokadalen runt 42 Norasjön runt 46 Råsvalen runt 48 Silvergruvan runt 52 Sörälgen runt 54 Torrvarpen runt 58 Två sjöar runt 60 Uskenrundan 62 Vikern runt 64

35


Cykling Gruvrundan

Gruvrundan Längd: 27 km Höjdmeter: 304 m Start: Nora Svårighetsgrad: Lätt

Den här turen är en upptäcksfärd för hela familjen till några av de tongivande gruvorna runt Nora. Det som lade grunden till Bergslagens framgång var bergsbruket. Här fanns gott om både malm och skog, vilket möjliggjorde framställningen av järn.

Klacka Lerbergs gruvpark

Den första gruvan turen når är i Striberg. Idag finns minnesmärken att betrakta vid gruvlave och anrikningsverk vid Carls schakt (se gruvområde på Outdoor-kartan). Åter i sadeln går turen till Klacka-Lerbergs gruvpark. Här finns lämningar av såväl gruvhål som malmtorg. I den spektakulära gruvmiljön anordnas numer också kulturarrangemang. Åter i Nora rekommenderas en avstickare till Pershyttan. Här finns Bergslagens bäst bevarade bergsmansby, med bland annat hytta, gruvor och vattenhjul att studera i kulturreservatet.

Fåsjön

lg sjö

n

Striberg

n asjö Nor

Carls schakt Ås Nora 36

Pershyttan


Cykling Gruvrundan

!

Spisa den medhavda matsäcken i gruvparken Klacka-Lerberg.

37


Cykling Koppartrampen

Koppartrampen Längd: 30( ) eller 60 km( ) Höjdmeter: 314/510 m Start: Kopparberg Svårighetsgrad: Medel till utmanande

Koppartrampen är ett motionslopp som ­ingår i Bergslagsklassikern men går så klart lika bra att trampa året om. Turen är en mäktig naturupplevelse mestadels på grusvägar som skär igenom djupa skogar, naturreservat och Nittälvens brus. I området pågår kultur och konst i världsklass. Pausa på Opera på Skäret eller vidga äventyret till Ställbergs Gruva och The Non Existent Center. Turens längd kräver sina fikastopp. Ta med en termos och ett par mackor för när du rullar ut ur Kopparberg lämnar du tätort och service för ett tag. Istället tar naturen, kulturen och minnen från ett bergsbruk vid. Äventyret kan börja!

Ställbergs gruva

Ställdalen

Skäret Kopparberg

38


Cykling Koppartrampen

!

Fyll på vattenflaskan vid Brattforsen, drygt 100 m vandring ned från vägen. Ta med cykeln eller parkera den vid skylten till naturreservatets början. 39


Cykling Lasse-Majarundan

Lasse-Majarundan Längd: 65 km Höjdmeter: 683 m Start: Storå Svårighetsgrad: Utmanande

Längs den slingrande vägen gör sig berättelser om omställning från bergsbruk till kultur- och upplevelsebruk påminda. På väg från Storå höjs pulsen. O ­ m inte av den stadiga stigningen upp mot Stråssa, så kanske av den storartade utsikten över Storådalen du

Ramsberg 50

möts av väl uppe på slaggkammen vid Stråssa gruva. Väl värt en liten avstickare. Slingrande kröker sig sedan vägen mjukt mot Ramsbergsbygden. Efter Morskoga tonar skogen upp sig och friheten är total. Det är du, dina tankar och skogen. Mot Lindesberg öppnar landskapet upp sig igen och nu börjar antagligen magen säga sitt om ett tilltugg. Åter i sadeln leder Bottenån dig ut ur Lindesberg och vidare mot bergen i norr.

Stråssa

Storå

Djupdalen Morskoga

!

s Rå

68

en

l va Grönbo Lindesberg Kåfalla 40

Den här turen har fått sitt namn efter den säregna äventyraren och banditen Lasse-Maja uppvuxen i Djupdalen utanför Ramsberg på mitten av 1800-talet. Gör ett stopp vid hans minnessten vid Ramsbergs Kyrka där du kan läsa ”I Ramsberg hans vagga, i Arboga hans grav, i rättsprotokollet hans minne”.


Byt?

41

Cykling Lasse-Majarundan


Cykling Lokadalen runt

Lokadalen runt Längd: 85 km Höjdmeter: 774 m Start: Grythyttan Svårighetsgrad: Utmanande Naturreservaten och sjöarna avlöser varandra. På partiet mellan Sirsjön och Skärjen rullar cykeln lätt på den tidigare banvallen som skär rakt igenom moss- och myrmark. En tidig morgon vibrerar dimman och där står björkarna i välkomnande alléer. Vägen fram till hyttan vid Granbergsdal slingrar sig angenämt genom skogen. Stanna till och njut av platsen, medhavd fika eller något gott från hyttkaféet (säsongsöppet). Sedan bär turen norröver igen, förbi Lokadalens långsmala sjöar och genom Bergslagens historiska skogar.

Tor r

Grythyttan

var p

en

Loka brunn

Missa inte att fylla på vattenflaskorna på Loka Brunn. Det rena, friska vattnet sägs bära på en speciell kraft som ger hälsa och styrka. Perfekt för en lång cykeltur. Hit har människor kommit för återhämtning och rekreation i flera hundra år.

Granbergsdal Mot Karlskoga 42


Cykling Lokadalen runt

Dela upp turen på två dagar och ta hand om ömma muskler med en massage på Loka Brunn.

43


Cykling

44


45

Cykling


Cykling Norasjön runt

Norasjön runt Längd: 22 km Höjdmeter: 200 m Start: Nora Svårighetsgrad: Lätt

De vibrerande kullerstensgatorna rullar igång utflykten ut ur Nora. Som helhet är turen lättrampad och passar hela familjen. På östra sidan väntar en magnifik vy över Nora. Kyrktornet, Alntorps ö, båtarna och kanotisterna fastnar lätt i linsen. Mot Born öppnar landskapet upp sig och turen slingrar sig mellan ängs- och åkermark. Åter i Nora finns mer att upptäcka på cykeln. Kanske en

Norasjön Norasjön Nora

Pershyttan 244

46

arkitektonisk studie av trästaden eller varför inte en tur till Noras kreativa kvarter Kv Bryggeriet, Göthlinska gården eller Rosenträd­ gården? Favoriterna är många. Nora stad grundades 1643 och är idag en av Sveriges bäst bevarade trästäder med byggnader huvudsakligen från 1700- och 1800-talen.


Cykling Norasjön runt

Fira turen eller fyll på reserverna. I Nora finns både egen glass­ tillverkning och delikatesser från lokala öl- och mathantverkare.

47


Cykling Råsvalen runt

Råsvalen runt Längd: 37 km Höjdmeter: 197 m Start: Lindesberg Svårighetsgrad: Lätt

Storå

Stripa gruvområde

Guldsmedshyttan

Rå sva le

n

50

Mellan Lindesberg och Storå ligger sjön Råsvalen, som denna tur tar dig runt. Norrut slingrar sig Kallernäsvägen fram. Det är en trivsam sträcka som passerar gårdar och betande fyrfotingar, till synes ett paradis. När du passerat Storå och vidare genom Guldsmedshyttan tornar den plötsligt upp sig, Stripa gruva, en av Sveriges mest kompletta modernare gruvmiljöer. Här pågår en omställning och nya kreativa verksamheter har redan flyttat in i den välbevarade gruvmiljön. Turen fortsätter tillbaka mot Lindesberg via byarna Hafsta och Snuggan. Avsluta en god tur genom att njuta av konst längs Lindesbergs gator, rulla mellan de fem stora muralmålningarna 68 som finns på fasader i stadens centrum. Turen har två kortare passager på väg 68 och väg 50. Här kan tung trafik förekomma så tänk på att hålla ihop när ni cyklar och att vara väl synliga. Lindesberg

48


Cykling Råsvalen runt

!

Stripa gruvmiljö är ett härligt stopp. Parkera cykeln och låt dig hänföras av platsen ett tag.

49


Cykling

50


51

Cykling


Cykling Silvergruvan runt

Silvergruvan runt Längd: 20 km Höjdmeter: 150 m Start: Hällefors Svårighetsgrad: Lätt

Landskapet är till en början öppet, turen passerar ängsmark och mindre gårdar. I hagarna syns nyfikna blickar från ko och häst. Som på många andra håll i Bergslagen döljer skogarna berättelser om traktens historia inom bergsbruk, här specifikt silverhantering. Silvergruvan i Hällefors var en gång i Sveriges näst största silverfyndighet.

Silvergruvan

en ng

rså

Sto Hällefors 52

Den här turen är en motionsrunda för hela familjen. Överlag lätt trafikerade vägar förutom en passage på en större trafikerad väg i höjd med Vinerhöjden till Silver­gruvan. För bästa komfort rekommenderas lite bredare däck.


Cykling Silvergruvan runt

Skulpturparkerna i Hällefors är värda ett stopp. Här finns flertalet verk av stora konst­ närer att utforska.

53


Cykling Sörälgen runt

Sörälgen runt Längd: 38 km Höjdmeter: 393 m Start: Sikfors Svårighetsgrad: Medel

Knuthöjdsmossens naturreservat

En kulinarisk resa för äventyrliga livsnjutare. Ladda batterierna på Sikfors herrgård eller spara denna pärla till målet. När du lämnar Sikfors cyklar du snart rakt in i goda blåbär- och hjortronstråk. Grusvägen slingrar sig vidare nära sjökanten och de skogbeklädda mjuka bergen på andra sidan sjön speglar sig vackert i Sörälgens västra strandkant.

Sikfors

Hällefors

Hökhöjden

63

Sör-älgen Grythyttan

54

För den som gärna kombinerar sin cykeltur med en god bit mat så väntar i Grythyttan färdkost i världsklass. Gästgivaregården, Måltidens Hus, Grythytte Qwarn, Neerings Glass och Pizzans Hus är några populära stopp. Västra sidan av sjön är något mer kuperad, men som helhet är turen relativt lättrampad. Nedförsbacken vid Hökhöjdens naturreservat utanför Hällefors blir en perfekt avslutningsrull tillbaka till Sikfors.


Cykling Sörälgen runt

!

Skifferbrytningen är fortfarande aktuell i Bergslagen. Lyft blicken i Grythyttan och se vad som ligger på taken!

55


Cykling

56


57

Cykling


Cykling Torrvarpen runt

Torrvarpen runt Längd: 42 km Höjdmeter: 260 m Start: Hällefors Svårighetsgrad: Medel Cykelturen går motsols ut från Hällefors. Tätorten hinner knappt lämnas innan landskapet ändras till moss-, myr- och skogsmark. Efter byn Saxhyttan når turen fram till sjön Torrvarpen. Här blir asfalt grusväg när du cyklar nära sjökanten och genom de djupa skogarna. Björskogsnäs naturreservat blir en avstickare från rutten, men en väl värd sådan. Här finns ett vackert beläget kulturlandskap med utsikt över Bergslagens skogsbeklädda höjder.

I juni blommar den ovanliga orkidén guckusko och här finns gården som Ernst (Kirchsteiger) renoverat. Att Bergslagen är en mat- och dryckesregion med sitt epicentrum i Grythyttan, gör sig påmint när turen når tätorten. Gästgivare­gården och Måltidens hus inbjuder till ett perfekt matoch fikastopp. 63

Hällefors Krokbornsparken Saxhyttan

Grythyttan

Torrvarpen

Björskogsnäs Skräddartorp 58

Mot Loka


Cykling Torrvarpen runt

Gör ett besök på Krokbornsparken, Sveriges äldsta folkpark. Sommartid pågår olika evenemang i parken. Andra säsonger är den ett vackert kulturminne med avkopplande naturstigar.

59


Cykling Två sjöar runt

Två sjöar runt Längd: 50 km Höjdmeter: 410 m Start: Nora Svårighetsgrad: Medel

Vägen från Nora slingrar sig i mjuka bågar mellan sjö och hage. De två sjöarna Fåsjön och Usken gör snart entré. Turen viker av mot Järnboåsbygden, ståtliga granar omsluter vägen och bildar raka korridorer. Landskapet öppnar sig igen och Fåsjön tittar åter fram. Utsikten är nära bländande och tramporna går nu av sig själv. Usken tar vid på nytt, här väntar både fikastopp och loppisfynd. Sjöar och vattendrag användes flitigt i Bergslagen för att frakta både järnmalm och timmer till och från hyttorna. Idag tillhör Fåsjön och Usken de mer populära utflyktsstråken i Bergslagen. Cyklingen runt sjöarna är på lättrullade vägar, på sina håll lite kuperade men de rätar ganska snart ut sig. Turen går enkelt att anpassa. Cykla runt båda sjöarna eller ta en i taget. En rolig och vacker utflykt för hela familjen.

Mårdshyttan Mot Järnboås

Usken

Uskavi

Öskevik

Klacka Lerbergs gruvpark

Fåsjön

Siggebohyttans bergsmansgård

Vreten Tre sjöars väg

Nora

60


Cykling Två sjöar runt Cykelvänligt året om. Sommartid är sjöarna Usken och Fåsjön perfekt för badsugna!

61


Cykling Uskenrundan

Uskenrundan Längd: 35 km Höjdmeter: 230 m Start: Lindesberg Svårighetsgrad: Medel

I västlig riktning från Lindesberg väntar en riktig höjdare. Från toppen av Siggebo­ hyttebacken leder den häpnadsväckande utsikten turen ned till Siggebohyttans bergsmansgård, med ursprung i sent 1700-tal. Båda väl värda ett besök. Turen fortsätter längs med Tre sjöars väg där landskapet

färgas av de gröna skogsbeklädda bergen i norr och av röda bergsmansgårdar intill vägen. Snart dyker sjön Usken upp. Under sommartid är strandkanten fylld av både bad- och fiskesugna. Ett utmärkt ändamål även för denna tur. Sjön Råsvalen leder slutligen turen tillbaka till Lindesberg.

Mot Kopparberg

s Rå n

le va

Mårdshyttan

50

Us ke n

68

Uskavi

Siggebohyttans bergsmansgård Tre sjöars väg Mot Nora 62

Mot Örebro

50

Lindesberg


Cykling Uskenrundan

!

Till Siggebohyttebacken kommer långväga besökare för ett höjdarpass och för att njuta av utsikten över Bergslagens vackra vyer.

63


Cykling Vikern runt

Vikern runt Längd: 35 km Höjdmeter: 376 m Start: Nora Svårighetsgrad: Lätt

Den här turen inkluderar både kameler och folkhem. På en trivsam lummig cykelväg från Nora via Hagby ängar passerar turen Gyttorp centrum. Här berättar de gamla arbetarbostäderna i funkisstil (ritade av arkitekt Ralph Erskine) om såväl folkhemmets ideal som det moderna brukssamhälle som växte fram i Bergslagen kring tillverkningen av nitroglycerin och andra explosivämnen.

Nu följer en sjönära cykling runt östra sidan av sjön Vikern. På den västra sidan ligger byarna tätt och här finns inte bara hästar i hagarna, en och annan kamel dyker också upp! Turen fortsätter mot Striberg och skär genom en härlig luftig skog som inbjuder till en paus i blåbärsriset.

Striberg

Gyttorp

Saxen

Vikern

64

Käppsta friluftsbad

Nora


Cykling Vikern runt

!

Vid sjön Vikern strax utanför Gyttorp ligger Käppsta friluftsbad med sin härliga sandstrand. Här finns omklädningsrum, torrdass och brygga.

65


Mer att upptäcka! Naturreservat I Bergslagen finns ett stort antal naturreservat. Några av de mest besökta är Kindla, Skärmarbodabergen, Järleån och Knuthöjdsmossen, men du kanske hittar din egen favorit med hjälp av kartan. Alla naturreservat och tips på tillgänglighet och bästa tid för besök hittar du på www.lansstyrelsen.se/orebro. Mountainbike Utmana dig själv på stigarna i skogen. Här finns mer än 400 km fördelat på minst 23 leder. Allt från lätta gröna leder till långa och krävande svarta leder. Nora/Pershyttan, 13 leder, 2,6–46 km, svårighetsgrad Hjulsjö, 8 leder, 7–43 km, svårighetsgrad Lindesberg/Fritidsbyn, 4 leder, 1,4–18 km, svårighetsgrad Kanotleder I Bergslagen finns flera fina kanotleder. Forssträckor och kraftverk är tydligt skyltade och upptag finns för landtransporter. För varje kanotled finns etappblad med karta. Arbogaån, 60 km (Lindesberg–Arboga) Järleån, 32 km (Nora–Väringen) Nittälven, 38 km (Uvbergsbron–Kopparberg) Rastälven, 61 km (Hjulsjö–Nora) Svartälven Norra, 51 km (Tyfors–Hällefors) Svartälven Södra, 56 km (Hällefors–Brattforsen) 66

Vandringsleder Kort eller långt. Tuffare terräng eller bekväma stigar. Är du sugen på mer vandring än vad denna guide bjuder på finns det fler turer att utforska i Bergslagen! Bergslagsleden är den mest kända av alla vandringsleder i Bergslagen. Den är uppdelad i 17 etapper, varav de första sju går genom vårt Bergslagen med start i Kloten och mål i Mogetorp. Etapperna sträcker sig mellan 13–22 km och tar ungefär en dag per etapp. Silverleden är en längre rundtur som går genom trakter där silverbrytningen var omfattande under 1600-talet. Leden har start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Silverleden är 65 km och tar 2–3 dagar att vandra. Postleden är en vildmarksled mellan Hällefors och Kopparberg. Leden går genom stora naturreservat som bjuder på vidsträckta utsikter, stora myrar och gammelskog. Postleden är 56 km lång och tar 2–3 dagar att vandra. Mer information www.bergslagen.se www.bergslagsleden.se www.bergslagencycling.se www.lansstyrelsen.se/orebro


Insida omslag

outdoor Ansvarig utgivare: Håkan Ceder, Destination Bergslagen, Tursam i Bergslagen Art direction och grafisk form: Skogen Grafisk Form Text: Skogen Grafisk Form och Nora Turistbyrå Fotografer: Frida Edlund, Skogen Grafisk Form, Nora Turistbyrå Papper: Munken Polar Tryck: Strands Grafiska, Lindesberg Bergslagen Outdoor är delfinansierat av Region Örebro län.


Den här guiden innehåller 25 stycken rundturer med varierade svårighetsgrader, för både korta och lite längre äventyr till fots eller på cykel. Förhoppningen är att de skall inspirera och bjuda in till att utforska Bergslagen, inåt och utåt.

outdoor

www.bergslagen.se

Bergslagen Outdoor  

25 förslag till rundturer för både korta och längre äventyr i Bergslagen. Till fots eller på cykel. Det är vad du kan inspireras av om du be...

Bergslagen Outdoor  

25 förslag till rundturer för både korta och längre äventyr i Bergslagen. Till fots eller på cykel. Det är vad du kan inspireras av om du be...

Advertisement