Page 1

EFTERSKOLEN FOR MUSIK OG TEATER

Ã…rsskrift 2016


Indhold 3

Vostrup

Efterskolen for Musik og Teater

5 6

Comedy

er ikke for sjov

Mindemiddagen Hold 1

8

Monumentum

10

Et

Hold 2

12 16 17 20 21 22 24 26

røvforkælet, møgtaknemligt middelklassebarn Gratis

psykologhjælp,

NU!

27

Exotic

28

Bag

Award

Ice

om Vosstock

- i ord og billeder

30 32 33

Demokratisk TeaterVi

Iværksætter

og Musikhuset

glæder os til...

Verdensborger

i Danmark

Vejen fra idé til forlag Gl.

Elevforening

Parcelhusbastarden

glammer

25

Kulturnatten i Skjern Perfekt

er kedeligt

Udgiver VOSTRUP - Efterskolen for Musik og Teater

Redaktionen Karen Luise Rindom karen@vostrup.dk

Tarmvej 73 6880 Tarm Tlf. 9737 4188 kontor@vostrup.dk www.vostrup.dk

Henrik Munch Søndergaard forstander@vostrup.dk

2

Amandola i ord og billeder

- Historien om et band

18

Gyserhuset Dolly

14

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

Layout og rentegning Jon Berghof Grafisk tilrettelæggelse & produktion Berghof Grafisk Foto: Skavenfoto, samt elever og lærere på Vostrup Efterskole

Rørende unge i Natholdet

Tryk Vostrup Årsskrift er trykt hos Skive Offset, der er FSC®-certificeret (Forest Stewardship Council®). I FSC® skove fældes der ikke mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Oplag 1.000 stk.


Endnu et år er gået med lynets hast Når jeg tænker på 2016, har der også i år været utrolig mange processer, der har handlet om at komme fra ide til handling.

muligheder for at få endnu flere perspektiver i spil. Af andre initiativer i det forgangne år skal nævnes Vostrups deltagelse i projektet ”Demokratisk Iværksætter” Et projekt, jeg på skolens vegne er meget stolt af, fordi det har sat tydelige spor, styrket vores samarbejde ud af huset og derved medvirket til stærk læring på flere niveauer.

af Henrik Munch Søndergaard forstander, Vostrup

Comedy fra ide til handling Men hvor kom ideen om comedy på Vostrup fra? Kimen til ideen kom fra en kammerat i Salling, der d. 26. okt. kl. 21.54 i 2015 sendte følgende sms: Kom lige til at tænke på, om I har en stand-up linje. Det må være et område, ikke mange har. Smsudvekslingen fortsatte, og efterfølgende var der noget sat i gang, og ideer boblede og arbejdede i det små. En undersøgelse gjorde det tydeligt, at ingen uddannelsesinstitution i Danmark havde en comedylinje endnu!

en 25. august 2016 skrev vi i en pressemeddelelse: ”VOSTRUP – Efterskolen for Musik og Teater lancerer Danmarks første comedylinje!” Fra skoleåret 2017/2018 bliver det muligt at vælge comedy som linjefag på Vostrup, men allerede i dette skoleår har efterskolen flere prøveballoner i luften. Det betyder blandt andet, at skolen får besøg af en række kendte komikere og skuespillere, herunder Carsten Eskelund og Troels Malling” På Vostrup er der hele tiden nye ideer i gang. Vi er en kreativ skole, hvor vi ønsker at tænke nyt i undervisningen på tværs af fag samt styrke vores samarbejde med omverdenen. Vi har med ovenstående initiativ taget en skolepolitisk beslutning, som også giver nye

Læs mere om D.I. på side 28 -29

Efter grundige overvejelser med personale og bestyrelse blev det, i foråret 2016 tydeligt, at comedy var det vi ville realisere som en ny linje, og den 7. juni 2016 godkendte bestyrelsen grundlaget for lanceringen af Danmarks første comedylinje.

er virkelighed, da tilbuddet på lige fod med vores to andre linjer rummer store læringspotentialer. Ydermere ser jeg en stærk og god sammenhængskraft mellem vores nuværende linjer og den nye comedylinje. Med comedylinjen sætter vi et stærkt fokus på samfund og dannelse, og vi skaber derved en fantastisk platform, hvor eleverne kan komme ud med budskaber ad humorens vej. Vi afholdte den 28.-30. oktober efterårscamp med teater, musik og comedy workshops. Weekenden blev vældig lærerig og en succes. Komikeren, Carsten Eskelund var meget begejstret over mødet og arbejdet med comedyeleverne. Derfor er det perfekt, at Carsten vender tilbage på nytårscampen d. 7.-8. januar 2017.

Comedy er en virkelighed Som forstander glæder det mig, at comedy VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

3


Comedy på skoleskemaet på Vostrup Efterskole er med andre ord en vigtig kulturpolitisk manifestation Troels Malling, skuespiller Til sommerskolen den 25.-30. juni 2017 vil comedy også være en mulighed at vælge.

4

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

Det siger de professionelle? I tilblivelsen af comedylinjen har jeg talt med rigtig mange personer, der beskæftiger sig med comedy, og de bakker vores initiativ op, hvilket har været dejligt at mærke. F.eks. har Thomas Warberg sagt, at:

rigtigt håndværk og vil gå i dybden med emnet. Jeg glæder mig til ikke bare at lære hvordan man laver comedy, men også til at få viden om historien bag comedy og det samfundsrelaterede i comedy. Det har også en stor betydning for mig, at Vostrup har fået nogle ret store stjerne indenfor den danske comedy til at være med i projektet. Det viser bare, at Vostrup har tænkt sig at gå ALL-IN.

”det ville være en brilliant idé med en comedy-skole, hvor comedy bliver taget seriøst”, og Troels Malling udtaler. ”Comedy på skoleskemaet på Vostrup Efterskole er med andre ord en vigtig kulturpolitisk manifestation”.

Talentfulde miljøer På Vostrup tror vi på, at alle har og kan udvikle sit talent, og vi har erfaring med at lave et talentfuldt miljø, hvor mangfoldigheden af talent kan udvikles på tværs af fag, linjer, elever og lærere.

Hvad siger de unge På efterskolernes dag mødte jeg Vostrup første comedyelev, Sofie, og hun var så begejstret over comedy og skrev efterfølgende dette til mig, og det må bare med:

Der har de sidste år været meget fokus på talentudvikling i mange forskellige sammenhænge, og flere toneangivende forskere har fokus på metoder hertil. Professor Ph. d. Lene Tanggaard udtaler:

Nu tilbyder Vostrup efterskole Danmarks første comedylinje. Det synes jeg, er fedt, fordi comedy er noget helt specielt, som man ikke bare lige kan lære. Comedy er et område, som, når man er ung, betyder ret meget og som virker umiddelbart svært at komme ind i, fordi man netop ikke bare kan stille sig op og være plat.

“jeg understreger, hvor vigtigt det er, at talenterne får mulighed for at bringe egne kompetencer i spil sammen med andre. Disse relationer kan styrkes, hvis vi fokuserer på at skabe talentfulde miljøer, hvor vi går fra et individfokus til i højere grad at fokusere på opbygningen af læreringskulturer præget af læring, tillid og ansvar”.

Der skal ligesom mere til, for at det bliver rigtig sjovt. Derfor er det også bare så rart, at Vostrup tænker på comedy, som et

Dette lykkes Vostrup med! Rigtig god læsning med Årsskriftet 2016


Comedy er ikke for sjov ! af Mette Rønne skuespiller, teaterleder og instruktør

Der er enormt mange læringslag i arbejdet med comedy. En afgørende del af arbejdet er at forfine sin evne til at observere og analysere en given information. Dernæst skal den vinkles, så den ønskede pointe gøres tydelig. I det arbejde ligger en mængde moralske og etiske spørgsmål, som skal besvares, og som derved åbner op for samtaler og refleksioner om interaktionen mellem mennesker, klasseforskelle, stereotyper, fordomme osv.

Der er også en stor dannelse i humor, for hvornår og hvor er noget sjovt, og hvornår er det krænkende eller upassende? En anden gave ved at arbejde med comedy er, at eleven er nødt til at udvikle en evne til at kunne adskille sit personlige jeg og sit comedyjeg, således at de gentagne ‘tæsk’, man får på scenen, ikke knækker en. Med andre ord; man bliver hårdfør og duelig i tilværelsen.

Vostrup er et oplagt sted at starte en comedylinje. Omgivelserne er perfekte, og skolen er fremsynet og forstår de skjulte værdier i scenekunst. Alle de kunstnere, som jeg - i kraft af min rolle i Kulturmarkt - har haft til at spille forestillinger og shows i Vostrup, er kommet tilbage med meldingen om, at eleverne i Vostrup er noget særligt. De er fokuserede, dedikerede og virkelig sultne efter at lære om scenekunst.

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

5


af Anton Engelbrecht Nielsen elev 2015/16

Hold 1:

Mindemiddagen I år havde vores teaterlærer Marie-Louise valgt, at vi selv skulle skrive en god del af stykket. Eneste krav var: ”Der skal være en kiste.” 6

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

g en kiste kom der. De, der gerne ville være med til at skrive stykket, lavede en gruppe og satte sig sammen. Teatereleverne prøvede forskellige karakterer af til scenerne. De scener, der ikke var replikker på, improviserede vi frem. På den måde opstod mange af replikkerne. Det, der fungerede, skrev vi ned, og vi fik på den måde manus til at vokse.

Vi skulle nu lægge billet ind på, hvilke af de mange fantastiske karakterer, vi ville spille. Vi skulle skrive vores 3 første prioriteter ned til Marie-Louise. Stort set alle fik den karakter, de helst ville have. Jeg selv fik Luffe, en kejtet fyr med slikhår, kæmpe ego, og så spillede han utrolig dårligt guitar og sang dansktop, som Birthe Kjær og Kim Larsen. Vi valgte selv kostumer og kom med de skøre ideer.


Det ekstremt høje niveau, Vostrup har indenfor musik og teater, er helt klart noget, man mærker. Anton E.N.

Imens skrev musikholdet deres egne sange af blandt andre:Josephine Cope, Petra Banke og Emma Olesen. Oven i det blev der lavet musik til, når f.eks. nogen af karaktererne ledte efter spor i stykket. Der blev lavet et cover af Elvis’ ”Return To Sender” samt fløjtespil, som hurtigt blev navngivet ”Enhjørningen” af Jacob, hold 1s musiklærer. Mindemiddagen er et absurd, komisk stykke. Stykket har flere reference til bl.a. den danske dogmefilm ”Festen”. Til stykket havde vi lånt en kiste, og vi havde fået fat på 4 guitarer, der alle skulle smadres - en til hver forestilling. Man lærer meget af at reagere på samme måde hver aften over noget, man har set utallige gange. Når børnene først opdager, at det er en kiste, de sidder på og ikke en sofa, eller når guitaren bliver revet ud af hænderne på Luffe og smadret ned i en papkasse, så der flyver splinter ud til alle sider. At lave Mindemiddagen er en af de ting, jeg kigger tilbage på med mest fornøjelse. Man kunne mærke på alle, at de udviklede sig utrolig meget i den tid, vi lavede stykket. Det var hårdt og krævede en god del tid, men i sidste ende var det alt det værd og mere til. Det ekstremt høje niveau, Vostrup har indenfor musik og teater, er helt klart noget, man mærker. Det var noget, vi hurtigt blev enige om, da vi efterfølgende lavede en evaluering.


Hold 2:

Monumentum Det er lidt ligesom dinosaurussex. Sådan lyder en af de ret så bizarre replikker fra forestillingen Monumentum. af Stine Kempel og Laura Sangild elever 2015/16 ngen af os havde vist forestillet sig noget så absurd, som det vi blev præsenteret for. Efter den første gennemlæsning var vi alle sammen mere forvirrede end oplyste. Alene navnene på karaktererne var nok til at forårsage en lettere overophedning af hjernen. Marabou, Mande-Hanne, Kazinski og Abdalonimus Hvad skulle det dog ende ud i? Vi begyndte heldigvis forberedelserne i god til, så vi fik gennemarbejdet scenografien og kostumerne samt brainstormet på trailer og plakat. Musikerne begyndte så småt at fokusere og fordybe sig i deres, alt imens vi fra teaterholdet prøvede kræfter af med de forskellige karakterer, for at vælge den, der føltes helt rigtigt. Efter nøje overvejelser besluttede vi

8

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

os for, hvilken karakter, der tiltalte os mest, og herefter skulle vi “fremlægge” VORES helt personlige udkast af favoritkarakteren for teaterlærer Jeppe Due. Han havde herefter et større puslespil foran sig. Efter store overvejelser kunne de interessante nyheder overbringes til os. Vi var noget nervøse, for havde vi nu fået den karakter, vi så inderligt håbede på? - Heldigvis var det med en positiv energi, vi fortsatte det store arbejde, der hører med til en holdforestilling på Vostrup. Arbejdsmetoderne var noget anderledes for musikeleverne. De blev udstyret med sære instrumenter som en xaphoon og en jødeharpe. Så kunne de ellers prøve kræfter med at komponere små musikstykker selv, og efter lange musiktimer med koklokker i vand og en berimbau direkte importeret fra Brasilien. var de nu ved at have en idé om, hvilken musik forestilling skulle indeholde. Scenografien var også noget for sig. Vi havde et let rustent, dinglende stillads stående bagerst på scenen og et otte meter højt birketræ plantet solidt i centrum af det hele. Gulvet var en kulsort flade kun brudt af få kridtstreger. Musikerne stod under stilladset klædt i hvidt med hvide snore om håndleddene, så de mest af alt mindede om uhyggelige marionetdukker fra en gyserfilm, som de stod der og kiggede

Musikerne var på scenen under hele forestillingen og blev som skuespillerne marionetter i en absurd komedie, hvor menneskets frie vilje havde dårlige odds.

tomt ud i luften. Musikken, de formåede at levere, var til gengæld lige i øjet. Vi vidste, at der ikke var ubegrænsede mængder af tid til at finde sammenhæng, så vi øvede på højtryk og gav alt, hvad vi kunne, selvom det kunne være nogle strenge eftermiddage at skulle igennem. Men selv her blev vi ikke slået ud, for spændingen om, “hvor langt når vi nu i dag”, var for fed. Efter halvanden uges hårdt arbejde begyndte det hele at give mening. Birketræet blev mere og mere dødt i takt med at musikere og skuespillere blev mere levende og åndeligt til stede. Vi blev endnu mere optimistiske, da vi efterhånden fik kostumerne gjort færdige. Musikken begyndte at spille, og replikkerne sad efterhånden lige i skabet. Endnu en gang viser Vostrup, at hårdt arbejde betaler sig, og det var med en fantastisk følelse, vi afsluttede den første forestilling onsdag formiddag. Lidt anderledes var det torsdag aften, da lyset gik ud i teatersalen, og publikum begyndte at klappe. Her vidste vi, at nu var det slut. Nu var der ikke mere Monumentum. Vi havde nået målet og heldigvis meget mere end det. Vi havde fået et fantastisk sammenhold og en ubeskrivelig oplevelse som hold. Så selvom følelsen af, at Monumentum var slut, var trist, så overstrålede alle de gode oplevelser tristheden, og vi var glade og tilfredse med vores resultat.


Den følgende artikel bygger over Mathias Ottesens svar på lektor Gitte Nørby Nowacks debatindlæg i Politiken den 3. oktober 2016 hvori der blandt andet stod: “Lektor: Efterskoleår for middelklassebørn kan være spild af tid og penge.”

Et røvforkælet, møgtaknemmeligt middelklassebarn

“ Skal staten virkelig bruge knap 2 milliarder kroner årligt på, at velfungerende unge skal have det sjovt i et år ? “ 10

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016


Jeg er et middelklassemenneske. Jeg var en middelklassefolkeskoleelev og er i dag en middelklasseuniversitetsstuderende.

af Mathias Ottesen elev 12/13 eg var måske faktisk endda en del af den højere middelklasse. Da jeg gik i gymnasiet, fik jeg i hvert fald den på daværende tidspunkt laveste SU-sats, hvorfor mine forældre, som altså ifølge staten har tjent rigeligt til også at kunne forsørge mig og min søster, formentligt også fik den laveste støtte, da jeg fik lov at tage på efterskole. Jeg havde intet fagligt behov for at tage på efterskole. Faktisk var jeg præcist det veltilpassede middelklassebarn. Jeg havde ingen personlige problemer, hverken i skolen eller derhjemme. Jeg havde det godt socialt og kom fint ud af det med mine klassekammerater og havde også et socialt liv ved siden af skolen. Desuden klarede jeg mig glimrende i skolen, og topkarakterer var mere reglen end undtagelsen. Jeg var, i retrospekt, måske faktisk på grænsen til at være en tolv-tals-dreng. Så derfor havde jeg altså på papiret ikke noget at vinde ved at tage et år på efterskole. Sågar i tiende klasse, på en eksamensfri efterskole, for noget så ligegyldigt og indtægtsudsigtsløst som musik og teater.

På papiret vandt jeg intet - for mine karakterer var jo gode i forvejen. Hvad skulle jeg dog bruge det år til, spørger du måske dig selv. Dertil kan jeg så svare, at verden handler om andet end kvantiteter og tal på et papir. Når der opfordres til, at man sætter spørgsmålstegn ved de faglige gevinster af et efterskoleophold for de, der egentlig klarer sig godt i forvejen, så overser man fuldstændig pointen med dannelse. Dét er nemlig meget mere og andet end faglighed. Men den forseelse er selvfølgelig behjælpelig for argumentet om at spare, men som jeg gerne vil gøre det meget klart her, så er det altså at glemme selve livet. Og som Ghita Nørby kunne jeg spørge:” Hvem er det, det ikke vil livet?” For så handler et efterskoleliv om at stå på egne ben, lære sig selv at kende, men lige så vigtigt er det at møde de, der ikke er dig selv. Det kan meget vel være, at det er en diskurs, men det betyder ikke, at det ikke er sandt. Et efterskoleliv handler om lige præcist dét - livet efter skolen. Livet, som det leves ude i den såkaldte virkelige verden. Livet der eksisterer udenfor bøgerne og regnestykkerne mennesker imellem. Den erfaring manglede jeg, da jeg i 9. klasse gik ud af folkeskolen. Det bedste valg, jeg har taget i løbet af mine snart 21 år her på Jorden, har været at tage på efterskole. For jeg var ikke den samme, da jeg kom ud på den anden side. Ikke nok med, at jeg havde lært at hvile i mig selv på en helt anden måde, end jeg gjorde, da jeg tog afsted. Jeg lærte også, at der er mange i verden, som ikke er som mig, men som alligevel er

præcist det samme værd. I det henseende er efterskolen et demokratisk, medborgerligt dannelsesprojekt. Men, vil nogen nok indvende, så kan jeg jo ikke bevise, at man ikke kan få det samme ved at gå i gymnasiet. Nej. Det kan jeg ikke bevise. For det er der ingen, der har undersøgt, for det er simpelthen ikke en størrelse, der er nem at veje og måle. Jeg kan kun præsentere det, som jeg har oplevet – nemlig, at da jeg startede i gymnasiet, kunne man uden slinger i valsen pege på samtlige elever i min klasse, som ikke havde været på efterskole i tiende klasse. Der var en mærkbar forskel, og det virkede som om, at de, der havde lidt mere med i bagagen faldt hurtigere til med de nye mennesker, måske fordi de ikke samtidig skulle bruge tiden på at finde sig selv. Og den gevinst i livet, at man allerede fra man starter på gymnasiet kan fokusere på det faglige og fokusere på sin skolegang i stedet for at skulle zappe mellem lektier og identitetsdannelse, bør man ikke nægte middelklassens børn eller nogen andre for den sags skyld, bare fordi de kunne have fået gode karakterer og fint arbejde, havde de været foruden den oplevelse. Jeg synes ikke, vi skal leve vores liv for statens skyld. Jeg synes, vi skal leve vores liv for selve livets skyld. Det betyder også, at man gerne må bruge tid og ressourcer på det, der ikke tilføjer noget direkte til fælleskassen. Jeg tror dog hurtigt, det ville sætte en stopper for den her slags diskussioner, hvis man kunne veje den relative ændring i min og andres selvtillid og selvværd efter et år på efterskole. VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

11


Gratis psykologhjælp

NU! Vidste du at... 20% af Danmarks befolkning har oplevet eller vil komme til at opleve, psykiske problemer i løbet af livet? Vi bruger årligt 55 mia. kroner på de interne omkostninger ved psykisk sygdom? Det vil sige at pengene ikke går til behandling, men derimod til følgerne af den manglende behandling, som fx førtidspension og langtidssygemelding. Vi kunne komme helt ned på 10% af de omkostninger, hvis blot vi startede behandling omgående?
 Alt dette fandt 6 af vi piger fra 15/16 ud af i vores skoleår. Og det chokerede os.

af Josephine Søjberg Cope elev 15/16 i har selv stået i situationer, hvor vi har haft alvorligt brug for psykologhjælp, men vi har alle måttet kæmpe en lang kamp for at kunne have nogle forhåbninger om at få hjælp - og det er for de fleste af os endt ud i, at vi selv måtte finde de penge, vi ikke havde, til at betale for det. Derfor valgte vi, at vi ville gøre noget ved det, da vi fik chancen. Det fik vi på Vostrup. En chance for at sætte et projekt i gang, som kunne ændre noget. Hvis ikke for andre, så i hvert fald for os selv. Demokratisk Iværksætter I år lavede vi en kampagne for Gratis Psykologhjælp. Vi startede det, da vi i nogle uger i forbindelse med faget IIL (Iværksætteri, Innovation og Ledelse) var kommet med i et projekt, der var skabt af efterskoleforeningen,

12

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

kaldet Demokratisk Iværksætter. Vostrup var i år, som en af 10 efterskoler, blevet inviteret til at deltage i projektet. Det gik ud på, at man skulle lave demokratiske projekter og arrangementer, som involverede lokalområdet. Man skulle prøve at arbejde med en lokal samarbejdspartner, og man skulle lære at få et projekt på benene.


endte nemlig med at sidde en gruppe piger, som alle havde oplevet, hvordan systemet kunne svigte, når psyken bristede.

Armbånd skulle symbolisere en kamp Vi brainstormede lidt, men ikke længe, for hurtigt kom der en idé, som omhandlede at skabe et produkt, som skulle kunne købes, så man kunne give og vise sin støtte og sprede budskabet. Det skulle symbolisere en kamp. Man kunne sammenligne det med brocherne fra Kræftens Bekæmpelse. Så der begyndte vores idé om de armbånd, vi nu både har produceret og har været godt i gang med at sælge.

i forbindelse med projektet - en af gangene på Christiansborg. Vi har været i kontakt med flere afdelinger af Bedre Psykiatri og har fået lov til at sælge vores armbånd i flere forskellige butikker i kommunen. Vi har holdt et “foredrag” i Ringkøbing, hvor viceborgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune, Kristian Andersen var ude at høre, hvad vi havde at sige. Her lovede han os, at han ville kæmpe for, at gratis psykologhjælp kom på kommunens budget. Han sagde, at det ville hjælpe, at byrådet kunne se det arbejde, vi lavede. Og han havde ret. For det viste sig, at alt det hårde arbejde, vi har lagt i dette projekt, hjalp en hel del i sidste ende.

På de sidste budgetforhandlinger vedtog kommunen, at de ville afsætte 1,6 mio. kr. til et forsøgsprojekt med gratis psykologhjælp.

Vi fik os hurtigt en samarbejdspartner i formanden for Bedre Psykiatri i RingkøbingSkjern Kommune, Arne Christiansen. Vi fik en Facebookside op at køre, og vi producerede foldere og armbånd. Hurtigt begyndte omverdenen at lægge mærke til os, og vi blev kontaktet af P4 Midt og Vest, som ville interviewe os i deres morgenprogram. I en “opvarmning” til projektet havde vi to unge mennesker fra SFU på besøg, som fortalte os om kampagner og deres arbejde. Vi skulle derefter selv udarbejde idéer til en kampagne. Det var her, at idéen til Gratis Psykologhjælp NU kampagnen startede. Vi

God opbakning Vi har haft et godt samarbejde med lokalområdet og de lokale medier. Vi havde en udstilling i to af kommunens biblioteker. Vi havde et samarbejde med en lokal fotograf. Vi har været i København to gange

På de sidste budgetforhandlinger vedtog kommunen, at de ville afsætte 1,6 mio. kr. til et forsøgsprojekt med gratis psykologhjælp. Det træder i kraft fra næste år. 
Vi har lagt blod, sved og tåre i dette projekt. Det har været utroligt hårdt til tider, men det har også givet os mere glæde end noget andet. Det har vist os, at vi kan gøre en forskel. Det har påvirket mange mennesker, og vi har mødt en helt utrolig opbakning. Vi har fortsat blod på tanden og vil blive ved med at kæmpe for alle de mennesker, der er blevet - og fortsat bliver - svigtet af systemet. 
Projektet stopper ikke, bare fordi skoleåret er slut. I kommer til at se meget mere til os, bare rolig.

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

13


Amandola

i ord og billeder af Esther Marie Rasmussen elev 2015/16

Da vi en søndag aften i april mødte op på skolen med vores tasker pakkede, var alle glade, og der blev smilet og krammet. Vi kunne næsten ikke sidde stille, for nu skulle vi endelig til Amandola. Den tur, som vi havde glædet os til, lige siden vi startede. Da vi satte os i bussen var alle helt op at køre. Bussen var fyldt af små hyggelige konstellationer. Nogle gange var der nogen, der fandt en ukulele frem, og så var der dømt fællessang. Busturen til Amandola De voksne, som var med på turen, var gode til at komme med konkurrencer, og så havde de også skrevet en sang med inspiration fra citater af eleverne. Da vi fandt ud af, at der er en ende på alt, selv de ellers så tilsyneladende endeløse tyske motorveje, synes jeg ikke, der gik lang tid, før vi var i Amandola i Italien. Endelig fremme Da vi tirsdag kom frem, blev vi indkvarteret på værelser med 6 personer. Da vi så endelig kunne få fri, gik turen ned ad bakken fra vandrehjemmet til Cafe Belli for at få den første italienske is. Derefter gik turen videre ud for at opleve byen.

14

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016


Vostrup on Tour Show Vores program bød blandt andet på vandreture, byrundture og en strandtur for ikke at glemme vores Vostrup on Tour Show, som vi havde forberedt hjemmefra og vist på Tobakken i Esbjerg. Klovne var et gennemgående tema for showet. Klovnene var sjove, og så var det en måde at kommunikere og præsentere os for alle :Børn som voksne, danskere som italienere. Vi viste vores On Tour Show på skoler og på byens torv. Når vi så fik fri, brugte vi tiden med at gå ture og udforske byen, spise is og snakke med nogle af de unge i byen. Vi stod selv for al madlavning i kontaktgrupperne, så vi fik også handlet ind og kokkereret. Lørdag aften havde vi arrangeret en Caféaften, hvor alle i byen kunne komme og byde ind med et indslag. Det var vældig hyggeligt. Den obligatoriske fodboldkamp Sidst men ikke mindst havde vi den obligatoriske fodboldkamp Danmark mod Italien. Vostrup troppede op med et stærkt mandskab (Selvom der også var drenge med på holdet). Der blev scoret mange mål, men det var ikke helt til vores fordel. Kampen endte 4-11. Selvom vi kæmpede bravt, og tilskuerne støttede holdet i tykt og tyndt. måtte vi indse, at det ikke lige var i Italien vikingerne skulle plyndre. Vi sagde farvel til Amandola og tak for en masse fantastiske oplevelser. Da bussen kørte mod Danmark, var der igen sang, hygge og snak. Vi var kommet endnu tættere på hinanden og kunne addere flere minder til vores efterskoleår. Vi var klar til at komme hjem til Vostrup og nyde sidste par måneder af skoleåret. VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

15


Gyserhuset Vostrup var som en af 10 efterskoler i Danmark med til at virkeliggøre faget Demokratisk Iværksætter af Nicoline Smidt og Christoffer Splidsboel elever 2015/16 Hele projektet om at lave skolen om til et gyserhus startede netop i dette fag. Ideen om Gyserhuset var blot et af mange forslag på et utal af postit notes. Der gik ikke lang tid, før vi var en gruppe i gang med videreudvikling af ideen. Vi fik skabt indhold og fylde nok til at mødes med en repræsentant fra vores samarbejdspartner Ringkøbing-Skjern Museum. De ydre rammer bød os nemlig at finde en ekstern samarbejdspartner.

og filmede og snakkede med os om projektet. Udsendelsen kan findes på: www.tvmidtvest.dk under titlen ”Efterskole bag gys og gru” Guidet tur i skoven og kirkegården Vi havde lavet en guidet tur, hvor gæsterne i mindre grupper blev ført gennem skolen, indtil guiden blev kidnappet af monstre, og gruppen må fortsætte gennem ”den mørke skov” og ”kirkegård” uden nogen hjælp. Efter turen blev man budt ind i den hyggelige dansesal, hvor der blev serveret kaffe/the og kage til de skræmte.

Efter mødet var vi nu klar med en dato og et tidspunkt, hvorefter den egentlige planlægning kunne gå i gang. Gruppen fik lavet flyers, en annonce til avisen, og vi fik taget kontakt til en radiostation, som sendte interview med os.

Nogle måneder senere, den 26. maj havde gruppen bag Gyserhus arrangemenet den fornøjelse at være en del af en evaluering og præsentation af det helt nye fag Demokratisk Iværksætter i København. Fra Vostrup var vi ikke kun én gruppe, der var med i København. Pigerne bag projektet ”Gratis Psykologhjælp NU” var også med.

Efterskolen bliver til et kæmpe mareridt Før vi vidste af det, kom dagen, hvor vi skulle forvandle skolen til et kæmpe mareridt. Vi lånte andre af skolens elever, som var lige så vilde med aftenen, som vi selv var. Der kom en journalist og en kameramand fra TV- Midtvest

Gennem fagene IIL og Demokratisk Iværksætter lærte vi at køre et projekt fra ide til virkelighed. Vi fik lært at skabe kontakt til pressen, samarbejdspartnere og få samarbejdet internt i gruppen til at fungere. Et spændende og lærerigt forløb.

16

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016


Dolly Awards 2016 En konkurrence - men mere end det

I januar 2016 deltog Vostrups filmhold for første gang i Dolly Awards. Festivalen betegnes af arrangørerne, Lunderskov Efterskole, på følgende måde:

af Redaktionen “Vi betragter Dolly Awards som de kreative efterskolers svar på idrætsefterskolernes stævner; rammen er en venskabelig dyst, men formålet rækker videre end det. På Dolly Awards får eleverne udsyn til andre efterskoler. Det bliver en del af den dannelsesrejse, som et efterskoleophold er, at man møder andre efterskoleelever”. Glade og forventningsfulde drog filmeleverne til festival, og stolte og inspirerede vendte de hjem med Juryens specialpris. Filmen fra Vostrup, der vandt denne eftertragtede pris,

hed intet mindre end ”39,133125;26,504582” eller ”Tør kylling i strutskørt danser på glasskår”. Så det er ikke så sært, at dette års filmelever har fået blod på tanden og i weekenden den 27. – 29. januar deltager i Dolly Awards 2017. Dolly Awards ligger lige midt i skoleåret – med god grund. Eleverne har nået at lære så meget om film, at de kan være glade og stolte af deres produktioner. Men der er stadig god tid i skoleåret til at udnytte den nye viden og inspiration, de får med sig hjem. Vi ser frem til at se resultaterne af filmelevernes arbejde. VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

17


Verdensborger i Danmark af Ellen Fjord Elev 2016/17

Mandag den 3. oktober startede vi på vores fællesprojekt. Et projekt vi alle på Vostrup havde glædet os til. Fællesprojektet ”Verdensborger i Danmark” skabte begejstring hos mange. orestillingen var en teaterkoncert baseret på nogle af Benny Andersens digte. Det var to uger med intensiv øvning af både teater og musik. Det var til tider meget hårdt og udmattende, men vi vidste alle, at det var det hele værd i sidste ende. Fællesprojekt bragte os helt sikkert tættere på hinanden. Vi kæmpede alle sammen for at få stablet det hele på benene, noget som kun kunne gøres, hvis vi gjorde det i fællesskab. Et stykke med kant og humor Vi blev meget begejstrede, da vi hørte, hvad stykket handlede om, da vi følte, det var noget vi kunne relatere til, som samtidig havde kant og humor. Stykket handlede om, hvor svært det egentlig er, som flygtning, at komme ind og blive statsborger i Danmark. Hvilke krav,

18

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016


der bliver stillet flygtninge, for at de kan få dansk statsborgerskab. Stykket viser, hvordan selv danskere kan have svært ved at svare på ”danskhedstesten”, og leve op til Danmarks krav.

Eleverne leverede musik, dans og skuespil for fuld udblæsning i årets fællesprojekt, hvor det gjaldt om at holde tungen lige i munden til “danskhedstesten.”

Opstart Teatereleverne blev inddelt i tre grupperinger, og musikeleverne gik allerede mandag i gang

Teaterelever i 3 grupper Skræmsler som skulle forestille at være flygtningene og danskere, der ikke kunne svare rigtigt på testen Oldekoller som ville hjælpe skræmslerne med at flygte Systemet som skulle fjerne skræmslerne, når de var dumpet i danskhedstesten,

Musikelever i 3 grupper Sangere Musikhold 1 Musikhold 2

med øvning af forestillingens mange sange. De blev, ligesom teatereleverne, inddelt i tre grupper Et stærkt samarbejde Hele ugen gik med glæde og frustration over de skæve toner. Gå-på-modet meldte sig, da bassen spillede, men først og sidst handlede det dog om samarbejde på højeste plan og et fællesskab, der voksede. Alle elever blev rystet sammen og fik på den måde fornøjelsen af tættere bånd til både hinanden og lærerne. Alle gav en hånd med under vores store projekt og arbejde hårdt fra tidlig morgen til sen aften, men det var bestemt det hele værd. Teaterkoncerten var en kæmpe succes både for elever og lærere, såvel som for publikum. Vi fik fornøjelsen af at spille forestillingen hele fire gange, hvor bl.a. familie, venner og tidligere elever fik muligheden for at se resultatet af 2 ugers koncentreret arbejde. VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

19


Fra ide til forlag - med omveje undervejs deadline og skrive – noget, jeg i høj grad forbinder med Vostrup.

af Jeppe KS Due, tidligere teater- og filmlærer på Vostrup 2013-2016

I sommer forlod jeg Vostrup. Det er der som sådan ikke noget odiøst i, for det samme gjorde skolens samlede elevhold, og efterskolen er i sagens natur blot et midlertidigt ophold. et er dog alligevel med et vist vemod, at jeg har hældt rødvin i glasset og kaffe i koppen og sat mig for at skrive dette. For det første var jobbet som underviser på Vostrup mit første voksenarbejde og møde med virkeligheden efter universitets trygge rammer, og for det andet er netop denne situation – at sidde en aften ganske tæt på

20

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

Nemmere at skrive det selv Jeg havde skrevet en smule teater, inden jeg blev ansat på Vostrup, men ikke i samme omfang og bestemt ikke til ligeså dedikerede skuespillere, som jeg fandt blandt skolens elever. Det blev tidligt tydeligt for mig, at hvis man ville have gode dramaer for store grupper seriøse skuespillerspirer, var det nemmere at skrive det selv. For er der en ting, Vostrup aldrig har været og aldrig bliver, så er det ligegyldig. Troen på at det umulige er muligt er ligefrem skrevet ind i skolens værdigrundlag, og en gåtur ned ad gangen med plakater fra de sidste 25 års forestillinger bekræfter dette. Her hænger Shakespeare, Goethe, Ibsen, Brecht og Neruda og vidner om en skole, der ikke er bange for at udfordre sine elever og sit publikum, og jeg er på alle måder stolt over at hænge side om side med disse teaterhistoriske giganter. Forlaget DRAMA antog mit manuskript til forestillingen ”Lorem Ipsum”, som jeg skrev til mit teaterhold på årgang 2014/2015, og udgav det i foråret 2016. I denne forbindelse skrives der en lektørudtalelse som en vejledning til biblioteker om, hvor mange eksemplarer af et givent værk, de bør

anskaffe. I denne hedder det bland andet: ”Absurditeten dyrkes på en sådan måde, at en forståelse af handlingen er vanskelig”, “som hele er det svært at forstå stykket” og den helt korte: “Begrænset anskaffelse anbefales.” Et sådant skudsmål kan godt lyde en smule nedslående i den håbefulde og ikke længere helt unge dramatikers ører, men så kan jeg heldigvis finde trøst hos tidligere elev Christian Ursell-Smith, der om sine oplevelser som skuespiller skriver om “det intet mindre end absurd set fantastiske stykke” og at “så snart vi stod og øvede på scenen, skete der for alvor en magi, jeg længe ikke har oplevet.” Det er den salgs respons, der har givet mig modet til at tro på at forsøge at leve af at skrive. Uden Vostrup havde jeg ikke haft endnu et stykke liggende til vurdering hos DRAMA eller haft modet og troen på egne evner til at tage imod en bestilling på en forestilling fra en aarhusiansk teatergruppe, som jeg sidder her i min lejlighed og skriver på i øjeblikket. De fleste Vostrupelever gennemgår en fantastisk udvikling som mennesker på bare et år. Enkelte tager to år for at få det hele med. Som voksen er det helt naturligt, at jeg er noget sløvere i optrækket og derfor havde brug for hele tre år, inden jeg for alvor kunne optage Vostrup-ånden i mig og lade stedet blive en del af mig, som vil følge mig resten af mit liv.


Vostrup kalder. Nostalgien kalder. Weekenden, hvor du vender hjem. Gl. Elevforening beretter:

af Simon Krogh Nielsen, formand i Gl Elevforening er er nemlig Gl. elevweekend allerede den 21. og 22. januar 2017. Så kom og vær med til en forrygende gensynsweekend fyldt med glæde, kærlighed og god karma. En elevweekend, hvor man kan besøge nostalgiens land – Vostrup. Gl. elevforening står for afholdelsen af gammel elevweekend og sender Vostrups årsskrift ud til medlemmerne. Foreningen

har eksisteret siden 1997 og styres af en bestyrelse. Bestyrelsens arbejde består i at imødekomme de krav og ønsker, der måtte være fra gamle elever, så de gamle elever stadig har et efterskoleliv. Men vigtigst af alt skaber foreningen et sammenhold på tværs af Vostrups årgange og sætter rammerne for et fællesskab for Vostrups gamle elever. Bestyrelsen vælges hvert år på generalforsamlingen, hvor nye, ledige pladser skal besættes. Bestyrelsen består at 5 medlemmer nedsat for 2 år ad gangen, og 2 suppleanter, nedsat for 1 år ad gangen. I år er der 4 pladser, der skal besættes i bestyrelsen: 2 bestyrelsesmedlemmer og 2 suppleanter.

Program: Lørdag den 21. januar 2017 13:00 Indkvartering 14:00 Velkomstmøde + workshops 18:00 Festmiddag 20:00 Caféaften Søndag den 22. januar 2017 · Kærlighedsruten for de friske · Mokost · Generalforsamling · Fodbolddyst mellem gamle/nye · Oprydning · Drømmetime med Lise Weekenden slutter kl. 15:30 Gl. Elevweekend er et alkoholfrit arrangement. Overtræder man denne regel, bliver man permanent bortvist fra skolen.

Tilmelding: Senest 9. januar 2017. til konto-nr.: 7800-2027149 Husk navn og kontaktoplysninger. Priser: Lørdag: 150,Søndag: 100,Begge dage: 200,Priser er inkl. kontingent på 50,Ændringer kan forekomme, så tjek foreningens Facebook side. facebook.com/VostrupGEF

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

21


Parcelhusbastarden glammer af Camilla Thybo Rasmussen lærer på Vostrup teater, film og engelsk

22

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016


Underviser i teater, film og engelsk. Er desuden en besindig tvivler, behændig søger og fremtidig first mover i eget liv. ære Læsere. Jeg tænker, vi skal følges ad? Inden vi begiver os på rejse sammen, er en kort præsentation af mig selv på sin plads. Egentlig er jeg ikke meget for at snakke om mig selv, men jeg tænker nu, at det kunne være en god issmelter, før vi møder hinanden og går derhen, hvor det er virkelig interessant. De sidste hippiers krampetrækninger Jeg er født ind i en tid på kanten; mere nøjagtig lige på kanten af en ny tid. En tid hvor tålmodighed stadig var en dyd, men som, da den drog ind i den nye tid, hurtigt druknede i nemme løsninger, som fejlagtigt blev karakteriseret som simple. Jeg er født ind i en tid, hvor de sidste hippiers krampetrækninger desperat forsøgte at holde vejret og holde fast i en fællesskabstanke, før de pustede det sidste røgslør ud over hullerne, hvor der før var brosten. Jeg er barn af en tid, hvor nogen havde meget og andre lidt, men hvor man kunne gemme sig en smule bag parcelhusets snorlige gule sten. Det var selvfølgelig kun, indtil Bifrost fik Maria til at lukke vinduet op, og duften af genopvarmet øllebrød for tredje dag i træk sneg sig gennem gaderne, og man efterfølgende, iklædt storebrors aflagte tøj, stod i skolegården med et længselsfuldt blik rettet mod krokodiller på tøjet og tre-stjerner på brødet hos de børn, hvis forældre hørte Shu-bi-dua.

Jeg er teenager af en tid, hvor betonbygningernes grå stær spejdede, så langt øjet rakte. Bag facaden blev det ene one hit wonder rystet af skuldrene efter det andet, og fra Tv’et hørte vi Kurt Cobains depressive jagtgevær jamre og kugler over Balkan blive opløst i mørket, som de Blå Ugler, Hundeprutter og Mågeklatter, mine venner og jeg med stor begejstring stod og betragtede i mangt en sprutflaske, inden turen, med udødeligheden som skytsengel, gik op og ned af Jomfru Ane Gades shaky ground iført plateausko. Et prædikat som fucked-up Som barn, ung og nu voksen af dette til tider ugennemskuelige, konstant rystende og skiftende sammensurium af tid, svømmer jeg i nye strømninger og vandrer gennem de efterladte tåger som en tetrisbrik med alle muligheder på ryggen og et prædikat som fucked-up, på jagt efter nye former og indhold. Med jordens rystelser som kompas søger jeg steder, hvor jorden er sprækket, brostenene fjernet, så nye ideer og tendenser kan fødes og slå rod. Og nu har det bragt mig/os til Vostrup. Og hvad skal vi så her? Alt imens de ”sociale” venner gylper på Facen, Iselfie(be)sætter sig på Instagram, og nogle få er begyndt at tro, at man kan sove sammen på Skype, så skærer vi støjen fra og rappeller ned mellem sprækkerne til fordybelsens indre. Vi stiller os i jordskælvets epicenter, ser nye muligheder og beslutter at skabe noget eller rive alt op med rode for at starte i en helt ny retning. Vi skal på opdagelsesrejse der, hvor jorden ryster nye kulturelle mønstre sammen og der, hvor selv de mindste fragmenter slår revner i fundamentet, kiler sig ind i det store billede og både evner at passe ind og stikke ud.

I unge skal undersøge den fortid, der har præget jer, den nutid, der præger jer og den fremtid, I ser, skal præge os, og sammen finder vi ud af: hvor går vi hen, når vi går? Det eneste, vi ikke medbringer, er en GPS. Den rækker alligevel ikke der, hvor vi skal hen. Jeg håber I har lyst til at gå med, jeg nyder nemlig gode selvskabere. På rigtig godt gensyn.

Selvom opløsningens tid kun lige var begyndt, da blev jordskælvet under min generation i midt 00’erne noget, der kunne mærkes. Her fik vi nemlig det lidet flatterende prædikat af filosoffen: Generation Fucked-Up. Camilla Thybo Rasmussen om at være ung i 00’erne

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

23


Kulturnatten i Skjern af Lærke Norlander Mohrsen Jensen elev 2016/17 en 16. september 2016 var vi i Skjern til Kulturnatten, hvor vi som skole skulle ud og vise flaget, så folk i omegnen kunne se, hvad vi laver på Vostrup Efterskole, og hvad vi kan bidrage med til lokalsamfundet. Vi havde delt os i tre grupper: dramaworkshop, boomwhackers-workshop og danse-workshop. Vi skiftedes til at vise, hvad vi kunne. Vi prøvede at få folk til at stoppe op og kigge, eller være med. Der var mange folk, der stoppede op og kiggede, når vi lavede noget, og der var rigtig mange børn, der var med til at lege og spille med os. 20 minutters indslag i TV-Midtvest TV-Midtvest var meget begejstrede for, hvad vi kunne og ville gerne have os til at fortælle om det, så vi fik lavet et langt interview. Det blev til et 20 minutter langt indslag i programmet. Vi var naturligvis alle begejstrede for, at vi var i tv, og ikke mindst for, at vi klarede det godt.

derfor var der også tid til, vi kunne gå rundt og se, hvad de andre havde lavet. Der var fx nogle bands, der spillede, og nogle andre unge fra balletskolen havde lavet en lille forestilling. De var alle meget dygtige, og vi prøvede at være med til det, de lavede og viste os. Omvendt var de med til at spille på boomwhackers, danse, og lave teater. Gamle Vostrup-elever spiller Da børnefamilierne tog hjem, og vi var færdige med at lave workshops, var vi inde og høre Artful Candid. Det er et band med gamle elever fra Vostrup. Det var virkelig fascinerende at se, hvor meget Vostrup har betydet for dem, og hvor dygtige de er. Da de var færdige med at spille, var vi inde og høre vores to nuværende elever Cecilia og Ruben og nogle andre gamle Vostrup-elever. De var allesammen virkelig dygtige, og jeg tror, det gik op for os der, hvor meget vi betyder

Det var virkelig fascinerende at se, hvor meget Vostrup har betydet for dem, og hvor dygtige de er.

Vi skiftedes som sagt alle til at være på, og

for hinanden, og hvad man kan lære, hvis man vil. Efter en lang - men god aften - tog vi bussen hjem, men vi var ikke mere trætte, end vi alle sang hele vejen hjem.


Rørende unge i Natholdet Historien om hvordan Vostrup Efterskoles Rørunger endte i Natholdet af Sofie Ol Natholdsredaktionen

mail, med et tv-tip fra TV MidtVest om unge, der spillede med rør på hovedet. Det var mig, der hentede klippet ned, og udover det umiddelbart sjove i at se folk slå sig selv i hovedet (For let’s be honest – det er det, der sker), blev jeg ganske imponeret da melodien fra Titanic tonede tydeligt ud af høretelefonerne. For man kunne faktisk høre, hvad der blev spillet.

å Natholdet får vi mange tips fra vores skønne, skønne seere – det er det vores program lever af. En smuk tirsdag i september… eller jeg er egentlig ikke sikker på det var en tirsdag, det lyder bare så godt i anekdoter. Hvorom alting er: Vi fik en

Rør til tonerne af Nik & Jay Vi snakker på redaktionen om, at det er svært at gøre grin af folk, der gør sig umage, og at det altid er sjovere at smile med end af (note: Når det drejer sig om politikere og TV-værter gælder andre regler).

Derfor fik jeg idéen til at bruge rørene live i studiet i stedet, og da vi snakkede om indslag til Nik og Jay, lå Den Rørende Musik Quiz lige for. Da jeg fandt ud af, hvor langt væk Tarm ligger fra Amager, ca. 333 km, opgav jeg næsten at få Jer herover med det samme. Men, det viste sig jo, at I var klar på både køreturen og at bruge nogle dage på at lære Nik & Jay-numre. Som igen overraskede redaktionen! I er jo vanvittige på de rør – og vi endte jo også med at høre numrene til slut fremfor at afbryde, ganske enkelt fordi det spillede. På vegne af Natholdet: Tak fordi I var så gode, og tusind tak fordi I kom! VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

25


Perfekt er kedeligt af Jakob Roswall lærer på Vostrup

Indimellem er de opmærksomme. og at de i øvrigt

De lytter.

alle sammen

Ugerne går.

De ser.

kan lære en hel masse

Månederne går.

De ved alt,

- først og fremmest

Nogen af dem lærer

og de ved ingenting.

Nogen kan rigtig meget,

af hinanden.

aldrig

andre så godt som ingenting.

Så siger de,

at komme til tiden.

De fleste forsøger

at jeg snakker udenom,

at danne sig et overblik

og jeg siger

En elev stopper.

over hvem,

at det har de ret i,

Hun savnede mor.

Nogen siger

der kan hvad,

men til gengæld

Eller også

de har fundet sig selv.

og hvor de selv

siger jeg noget klogt,

savnede mor hende.

Andre siger

befinder sig på ranglisten.

mens jeg gør det.

Så en dag er det pludselig slut, og alting begynder.

de har fundet noget vigtigere. Alle sammen vokser de

De vil også meget gerne

- sammen.

Jeg føler mig overflødig.

have min vurdering.

De spiller sammen,

Alt er, som det skal være.

Jeg siger som regel,

de griner og græder

at de alle sammen

sammen, de smugryger og

er nogen dejlige unger,

drikker sammen. Trigonometri og hormonkaos.

26

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016


Exotic Ice

- historien om et band Open Mic, og fredag den 18. november var vi opvarmningsband for det gamle Vostrupband Artful Candid. Vi vandt som sagt Generators ”Spil dansk” Talentkonkurrence på et tidspunkt, hvor vi ikke havde spillet sammen mere end 3 uger. Vi havde faktisk kun lige de 3 sange, som var minimumskravet for, at man kunne være med. Det var Ruben, der fik os til at melde os til konkurrencen, da han sidste år stillede op med sit daværende band og på denne måde havde kendskab til arrangementet og hele konceptet.

Slukket lys. Introen går i gang. Sådan starter vi, når vi er ude at spille, og lidt efter lidt bliver sangen bygget op, og så bliver det vildt. af Mikkel Dalsgaard Pedersen elev 2016/2017 i startede efterskolebandet ” Exotic Ice” ret kort tid efter, vi begyndte på skolen. Der gik ikke mere end omkring 3 uger, før Ruben, forsanger og rytmeguitarist i bandet, og undertegnede, bassist, snakkede om, at vi ville arbejde videre på det musikprojekt, som vi startede på i sommer, da vi lavede sangen ”Live Like This” på Sommerskolens musikhold. Da vi så kom i gang med at spille sammen igen, fik vi Michel, trommeslageren med ned og øve på sangen.

Vi blev nu alle 3 enige om, at vi gerne ville have to guitarer med i bandet. Vi snakkede derfor med Mads, leadguitarristen, om han ville være med, hvilket han heldigvis virkelig gerne ville. De første sange Vores arbejde i øvelokalet har nu medført, at vi efterhånden har fået skrevet 6 sange, og vi gik i gang med vores 7. og 8. sang i november. Vi har også på nuværende tidspunkt været til Generators Talentkonkurrence, hvor vi vandt. Vi har spillet igen på Generator til deres

En hovedpræmie på 10.000 kr. Vi lod os heldigvis ret let overtale, og det resulterede så i, at vi vandt hovedpræmien på 10.000 kroner, som vi stadig ikke har fundet ud af, hvad vi vil bruge til. Lige da vi havde spillet vores sange som det 5. band i konkurrencen, gik vi ud for at få noget luft. Kasper, lydmanden, kom så ud til os og sagde, at han gerne ville lave en Cd med os. Det blev så en aftale og et mål at gå efter. Det er aftalt, at vi skal indspille vores musik mellem jul og nytår og derefter få vores sange på streaming sider. På nuværende tidspunkt venter vi alle fire bare på at se, hvad fremtiden bringer. Vi håber, at vi kan se frem til en masse spillejobs og så bare have det sjovt med det, vi brænder allermest for - nemlig musik! VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

27


Bag om Vosstock i ord og billeder Stjernehimmelen står svagt tændt, imens publikum vandrer ind i salen, og ugers forberedelser er overstået om 10 timer. 28

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

af Nikolaj Svingholm elev 2015/2016 m få minutter vil konferenciererne stå på scenen og sige ordene: ”Velkommen til Vosstock musikfestival 2016”, og så vil det hele være i gang. Alt det vi, musiklinjeelever, har brugt de sidste ugers linjetimer og en masse fritid på at forberede. Selv havde jeg brugt mange timer af min fritid på at forberede festivalen både som musiker, arrangør og lysmand.

Tit glemmer man, hvor meget arbejde der ligger bag at få sådan et arrangement op at køre. Jeg var i hvert fald selv meget overrasket over det. Cirka 6 uger inden havde vi siddet i Den Blå sammen med Kield og det eneste, der på daværende tidspunkt var planlagt, var hvilken dato, det skulle foregå. Opgaverne bliver fordelt Vi blev delt ind i nogle få grupper, som hver havde en bestemt opgave i forhold til planlægningen af Vosstock. Den ene gruppe


skulle ringe og skrive til andre efterskoler og musikere udefra for at høre, om de ville komme og spille eller være publikum til festivalen. En anden gruppe skulle sørge for at have kontakt med de tilmeldte og finde ud af hvilke instrumenter, de skulle bruge og sende den information, de havde brug for. Den tredje og sidste gruppe skulle sørge for alt, der havde med PR at gøre såsom at lave en begivenhed på Facebook og sørge for, at plakaten blev lavet. Scenerne bygges op Udover de mange musikelever, der var i gang med forberedelserne, arbejdede lysgruppen

på højtryk ovre i teatersalen hver morgen til morgenmotion og mange aftner i ugen op til festivalen for at få sat podier op til scenen samt sætte og programmere det lys, der skulle bruges. Og så er der klar til Vosstock 2016 Dagen inden Vosstock var sat af til at få de sidste detaljer på plads og sætte musikinstrumenter og højtalere op ovre i teatersalen. De andre elever havde travlt med at få sat de mange boder op, som skulle være inde i Dansesalen. Det var en dag, hvor alle arbejdede på højtryk med den opgave, de nu havde fået. Jeg skulle hjælpe inde i teatersalen, hvor vi havde nogle problemer med at få plads til

alle de mange instrumenter og monitorer, der skulle være på scenen og få plads til det ekstra udstyr, som nogle kunstnere selv havde med. Selvom det til tider har været ekstremt hårdt at forberede Vosstock, har det samtidig været vildt fedt. Det er et af de tidspunkter på året, hvor man virkelig kan mærke alt det ansvar lærerne giver en, for alt hvad der bliver lavet til Vosstock er noget ,vi elever selv har valgt. Hvem der skulle komme og optræde, programmet, lyset, boderne og hvordan dagen skulle forgå, har alt sammen været noget, vi selv har valgt, hvilket gør Vosstock til noget helt specielt. VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

29


Elevernes fyrtårne Thomas Jensen Initiativtager til at flytte sportsklubben om bag efterskolen. Svend Åge formand for forsamlingshusets bestyrelse i Vostrup. Hanne Mette Jensen ejer af Vemb forsamlingshus, madkunstner

Demokratisk Iværksætter af Lise Schøler Kjær og Tina Munch Søndergaard, lærere ålet er, at eleverne bliver bevidste om, at demokratiske processer også starter i det små. Demokratisk iværksætter sætter fokus på samspillet borgerne imellem i nærområderne. I Demokratisk Iværksætters første år valgte vi, at vi ville lave et talkshow, hvor eleverne interviewede lokale iværksættere eller fyrtårne, som vi besluttede at kalde dem. Mennesker, der på den ene eller anden måde gør en forskel i deres nærmiljø. I ugen op til talkshowet gav vi eleverne en række af forskellige inputs bl.a. i form af besøg af forskellige mennesker, som kunne give

30

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

iværksætteri og det at engagere sig perspektiv. Vi havde bl.a. besøg af unge fra SFU og Liberal Alliance, der fortalte om, hvordan man kan være med til at skabe forandring. En af grundlæggerne af Rokokoposten, et satirisk online medie, som siden har fået fast spalteplads i en af landets største aviser, kom forbi og fortalte om, hvordan man kan bruge satire og fake news til at kommentere den politiske virkelighed. Fyrtårne bliver interviewet Vi havde udvalgt de mennesker, eleverne skulle interviewe, men først skulle de jo møde hinanden, og eleverne valgte selv, hvem de gerne ville møde, og de tog derefter i grupper på besøg hos de forskellige fyrtårne.

Tove Lauridsen foregangskvinde i Mejeriet, Tarm, et lille kulturhus Søren Knudsen med i opstarten af spillestedet Generator i Ringkøbing. Søren Bak har været med i en lokal gruppe, som har sat Lydum Mølle i stand.

Efter besøget hos fyrtårnene forberedte eleverne interviews, og på selve talkshows­ aftenen havde vi inviteret til fællesspisning og fællessang, før vi gik i teatersalen for at overvære elevernes eget talkshow med indlagt underholdning. Det var en rigtig fin aften, og som én af eleverne udtrykte efterfølgende: ”Tænk, at der ikke skal mere til at sætte noget i gang!” Aftenen gav dem i den grad stof til eftertanke, og den gav publikum og alle de medvirkende en fornemmelse af, at der foregår rigtig mange ting omkring os, og at der er rigtig mange, der gerne gør en indsats lokalt – om det så er i fodboldklubben, i forsamlingshuset eller som arrangør af kulturelle events.


Der opstod forskellige spændende projekter i forbindelse med “Demokratisk Iværksætter”. Nogle af dem så spændende, at vi fik besøg af TV Midt-Vest, der lavede indslag på lokalt TV.

I ugerne efter talkshowsaftenen, fik eleverne til opgave at finde en lokal samarbejdspartner og at forsøge at lave samarbejde omkring et arrangement eller en ide. De fik inspiration til at afsøge feltet af lokale samarbejdspartnere via et besøg fra Frivillig- og Ildsjæleakademiet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Flere forskellige projekter Der opstod flere forskellige projekter. En gruppe henvendte sig til Ringkøbing-Skjern Museum og spurgte, om de kunne tænke sig at indgå samarbejde om en gyseraften på efterskolen. På museet har de rigtig mange uhyggeeffekter, som eleverne gerne ville låne, og heldigvis sagde museet ja. En gruppe af eleverne fik organiseret alle kammerater og af-

holdt en meget velbesøgt gyserhusaften, hvor alle besøgende fik sat en god skræk i livet. Et andet projekt blev igangsat af en gruppe af piger, som alle på en eller anden måde havde haft det svært, og som syntes, at det var alt for besværligt at få hjælp, når der var behov for det. De kontaktede den lokale afdeling af Bedre Psykiatri – en pårørende organisation – og spurgte, om de kunne tænke sig at samarbejde om at gøre opmærksom på problemet. Projektet kaldte de Gratis Psykologhjælp Nu!, og den historie er god og eksemplarisk. Den er beskrevet andetsteds i årsskriftet. Disse er bare et par af eksemplerne på de fine projekter, eleverne fik igangsat.

Men hvad synes eleverne så om faget og projekterne? Der er ingen tvivl om, at de ind imellem kan synes, at den teoretiske del og besøgene kan være lidt tunge, især hvis ikke de helt har forstået endnu, hvorfor og hvordan det hele giver mening. Forståelse og iderigdom Men i samme øjeblik de skal til at være mere handson, tager de fra i både forståelse og iderigdom. Eleverne har haft nogle rigtig fine samarbejder, og i udviklingen og gennemførelsen af projekterne er der ingen tvivl om, at det hele gav mening. Vostrup Efterskoles 10.årgangs elever deltager i udviklingsprojekt om demokrati. VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

31


Teater- og Musikhuset Siden sidste årsskrift har vi afviklet følgende arrangementer i Teater- og Musikhuset Juletræsfest

Lønborg Vostrup Borgerforening

Efterskolernes aften Niels Hausgaard

Koncert

Gyseraften - et D.I. projekt Mindemiddagen Vostrups hold 1

Magisk Mashup

Kulturmarkt

Limfjordsteateret

Næste(n) kærlig Stand up / Kulturmarkt

Koncert

Caféaften

Vostrup On Tour 2016

Forældreweekend

Vostrups elevhold 2015/2016

Workshop med Ringkøbing/ Skjern Produktionsskole John Engelbrecht

Koncert

med MGK Esbjerg

MonumentuM Vostrups hold 2

Rocknight 2016

Gallafest Sommercamp

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

for 14-18 årige

Sing, Sing, Sing Koncert

Kunsten inviterer inden for Efterskolernes dag Verdensborger i Danmark Fællesprojekt

Rugsted og Kreutzfeldt Koncert

32

Foredrag

”Vosstock” Musikfestival

Slemmer dreng

Erik Mendez

Caféaften - Påskecamp

Efterårscamp Rytmisk Konservatorium Koncert

Faun Legacy Uffe Elbæk

Koncert

Foredrag

Mob Off arrangement med SSP/ungdomsskolen

Talentaften - Musikskolen Ungt Hjerte Filmpremiere

MGK Holstebro Koncert

På kanten

Vostrups hold 2


Vi glæder os til… 28.12. 2016

22.02. 2017

Lønborg Vostrup Borgerforening

Jazz og Rock

Juletræsfest

20.04.2017

Mob Off arrangement for 6.klasse

Lars Lilholt

Vostrup og Ungdomsskolen/SSP

01.03. 2017

Den komiske Tragedie Kulturmarkt /  Vostrup-Efterskolen for Musik og Teater 02.03 2017

MGK Esbjerg 7.- 8.01 2017

Koncert i Store Musik

med teater, musik og comedy

Folkeklubben

Nytårscamp for 7.-9. klasse

Vostrup- Efterskolen for Musik og Teater

Vostrup- Efterskolen for Musik og Teater

Jazz og Rock

11.01. 2017

Åbent Hus – Efterskolernes Aften Vostrup-Efterskolen for Musik og Teater 13.01.2017

Niels Hausgaard Jazz og Rock

17.01.2017

Peter Øvig Knudsen – Foredrag

20.-21.05. 2017

Vosstock Musikfestival Vostrup- Efterskolen for Musik og Teater 26.04.2017

28.03.2017

Generalforsamling

Luthers spindoktor

Vostrup- Efterskolen for Musik og Teater

Kulturmarkt /  Vostrup-Efterskolen for Musik og Teater

Vostrup On Tour

20.06. 2017

Show 2017

Vostrup elevhold 2016/2017

Kor og Orkester 16/17

29.03.2017

Vostrup On Tour

Vostrup Efterskoles

Show 2015

Spillestedet ”Tobakken” i Esbjerg

Afskedskoncert i Lønborg Kirke 25.06. – 30.06. 2017

Vostrup-Efterskolen for Musik og Teater

Sommercamp

18.01.2017

Vostrup- Efterskolen for Musik og Teater

for 14.-18 årige med teater, musik og comedy

Sune og Jaribarh

Kulturmarkt /  Vostrup-Efterskolen for Musik og Teater

Henvendelse:

26.01.2017

Rammer

Ringkøbing Fjord Teaterforening 08.-09.02. 2017

Holdforestilling – Hold 1 Vostrup - Efterskolen for Musik og Teater

02.04.-13.04.2017

Vostrup On Tour 2016 Amandola, Marche Provinsen, Italien 19.04.2017

Vostrup On Tour

Jazz og Rock ved Ringkøbing Fjord: tlf.: 7528 0110 Ringkøbing Fjord Teaterforening tlf.: 4043 4409

Kulturmarkt tlf.: 2025 3873 Skjern Bibliotek tlf.: 9974 2625 Vostrup tlf.: 9737 4188

Superbrugsens generalforsamling, Skjern VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

33


Elevholdet 2016 / 2017 Anne Leve Clausen.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gredstedbro Anne Elisabeth Nygaard Langballe. . . . . . . . . . . . . . . . . . Ølgod Anne-Louise Holm.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Skjern Asbjørn Kristian Egebjerg Mikkelsen .. . . . . . . . . . . . . Vejle Barbara á Nordi Thomassen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bramming Cecilia Hyldgaard Gaardsmand . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Herning Cecilie Relund. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Herning Ellen Søllingwraae Fjord . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Holstebro Emily Kjeldgaard Lindt .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ringkøbing Emma Uldum Christensen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Hundslund Freja Asmussen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Esbjerg Freya Hindkjær . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sønder Felding Helene Winther. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Esbjerg Ida Brønden Damsgaard .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mårslet Isabella Radulovic Dyrager . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Thyborøn Isabella Katrine Kjeldbjerg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vinderup Josefine Sørensen Gøtzsche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bedsted Josefine Olling Smedegaard . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Esbjerg Julie Kjærby Laursen .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kjellerup Karoline Ravn Johannesen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Farsø Katja Gundesbøl Nielsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Herning Lasse Linus Knudsen.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bredsten

34

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

Lasse Frølund Sørensen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kibæk Laura Sangild Nielsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sunds Laura Haarbo Andersen .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vejle Linette Lafrenz Hounisen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Fjerritslev Lærke N. M. Jensen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Rødding Mads Kronborg Svingholm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bredsten Maja Bak Nielsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Holstebro Majken Mølgaard Pedersen.. . . . . . . . . . . . . . . . . . Ansager Malene Bruun Hansen .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tarm Malte Ottosen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Varde Maria Kobberø Bærentzen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Holstebro Marie Ahlmann Kristensen.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ringkøbing Mette Shravya Træholt. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vejle Mette Marie Hjul Laursen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vejle Michel Schweigert . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bredsted Michelle Trinh Ho . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Herning Mie Kjær Jensen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Esbjerg Mikkel Dalsgaard Pedersen . . . . . . . . . . . . . . . . . Ikast Natasja Lohse Mikkelsen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Karup Nikoline Leed la Cour . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Thisted Nina Plov Vejl Madsen.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Store Heddinge Nuka Kaali Kleist . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sisimiut Olivia Fonnesbech Black. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Lem Pernille Olesen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ringkøbing Ragnar Marr Erlandsson . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tórshavn Ruben Junge Bedvig. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ringkøbing Samantha Sanchez Pedersen . . . . . . . . . . . . . . Ålborg Sarah Hamborg Jakobsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Struer Sarah Loria Larsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Esbjerg Sebastian Buch Gylling. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Store Heddinge Søren Josenius Abelsen.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Billund Toke Andresen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ikast Valdemar Dvinge.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ribe Victor Refsing. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Varde Victor Sanggaard Schultz. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Årslev Victor Fiedler Terkelsen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ulfborg Victoria Trendholm. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bredebro


Navne Medarbejderstaben – skoleåret 2016/2017 Henrik Munch Søndergaard.. . . . . . . . . . . . forstander Camilla Thybo Rasmussen. . . . . . . . . . . . . . . lærer Jakob Roswall.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . lærer Karen Luise Rindom Jensen. . . . . . . . . . . . lærer Kield F. Andersson. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . lærer Lise Schøler Kjær. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . lærer Marie Louise Lund Henriksen. . . . . . . . . . lærer Tina Munch Søndergaard. . . . . . . . . . . . . . . . . lærer Jens Pedersen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pedel Erik Jørgensen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pedelmedhjælper Jette Søndergaard. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . køkkenleder Eva Kolbæk Nielsen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . køkkenassistent Ragnhild Hagen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . køkkenassistent Gitte Møbjerg Jensen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sekretær Vostrup Efterskoles bestyrelse Ole Marzec, Kolding. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . formand Niels Chr. Nielsen.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vostrup Jacob Tybjerg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Uldum Thomas Jensen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Lønborg Erik Hansen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tarm Vostrup Efterskoles elevforeningsbestyrelse Simon Krogh Nielsen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11/12 Sidsel Linea Olesen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14/15 Bolette Buur Clemmensen. . . . . . . . . . . . . . . 13/14 Bror Brændholt Sørensen.. . . . . . . . . . . . . . . . 13/14 Rasmus Pontoppidan. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13/14

Glem ikke vores stolte traditioner Vostrup bygger på de grundtvigske skoletraditioner og søger at give eleverne indsigt og forståelse for vore kulturelle værdier, for derigennem at give dem de bedst mulige betingelser for at deltage i et demokratisk samfund. Vostrup søger gennem undervisning, fælles oplevelser og aktiv udøvelse at kvalificere eleverne til aktive, ydende deltagere i det danske kulturliv. Der tilstræbes en helhedsskabende, tværfaglig undervisning med særlig vægt på musik og teater.

Dan Søndergaard (sup). . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14/15 Inge Agerholm Thorup (sup). . . . . . . . . . . . 14/15

VOSTRUP / ÅRSSKRIFT 2016

35


Medarbejderne på Vostrup ønsker alle årsskriftets læsere en god jul og et godt nytår.

EFTERSKOLEN FOR MUSIK OG TEATER

Tarmvej 73 · 6880 Tarm · 9737 4188 · kontor@vostrup.dk

Vostrup Årsskrift 2016  

Vostrup er efterskolen for Musik og Teater. Læs om alle de spændende oplevelser skolens elever og lærere har oplevet i løbet af året...

Advertisement