Page 1

Брой 76 / април 2017


Брой 76 / април 2017

2


Брой 76 / април 2017

3

Учените го наричат «капсула на здравето»

Става въпрос за хайвер от минтай

Наивните спомени от детството или историческа справка

Хайверът от минтай ни е познат още от времето на СССР: хайверът на есетровите и сьомговите риби тогава е бил рядък дефицит, а сега «минтаевият» може да се купи напълно свободно и да се консумира с удоволствие заедно със сандвичи - на мъжете много се харесва в качеството на мезе към алкохолни напитки. Сандвичът от черен хляб с масло и качествен хайвер от минтай е наистина отлично мезе и то не само за мъжете: този продукт е полезен и за жените - в това число и бременните, и за децата, и за възрастните хора.

Преди всичко, да уточним какво е това минтай... Минтай – това е риба, която се причислява към се- е задължително в храната мейството на тресковите. Минтай обитава студените да се включват продукти, води на северните морета и океани. които са богати на омега-3. Това помага много на нашия организъм: притежава противовъзпалително действие, и съгласно изследванията, понижава риска от сърдечни заболявания, ревматизъм и онкологични заболявания. Същевременно ОМЕГА-3 играе важна роля за здравето на мозъка. Оптималното количество ОМЕГА-3 са две-три порОттук лесно може да се нации мазна риба за седправи изводът: минтай е една от мица или 100 г хайвер тези риби, които са най-богати на риба от северните на прословутата ОМЕГА-3. морета. При това, идеалното съотношение от всички мазнини, които консумирате, трябЕкспертите предупреждават, че организмът ни не ва да съдържа омега-3 може да произведе омега-3 мастните киселини, така че мастни киселини.

Към днешна дата

Днес много хора смятат хайвера от минтай за продукт «второ качество» или евтин - за бедните - заместител на червения и черен хайвер. Такова мнение се насажда често, поради недостатъчната информация. Пренебрежителното отношение към хайвера от минтай може да е, поради причината за достъпността му: нали сме свикнали (отново още в СССР), че добрите продукти трябва да струват скъпо и да са рядкост)))

И подробно за хайвера от минтай Енергийната стойност на 100 г хайвер от минтай съдържа 132 ккал. С каква полза, освен с високото съдържание на ОМЕГА-3, може да се похвали хайверът от минтай? Моля! • Високото съдържание на белтъчини в хайвера не само го прави продукт, който способства за оздравяването на болните, но и придава заряд на бодрост и сили. • Хайверът е полезен при атеросклероза и заболявания на сърдечно-съдовата система, благодарение на това, че в него се съдържат полиненаситени мазнини.

• Хайверът от минтай се счита за отлична профилактика на заболявания, свързани с дефицит на минерали, той е незаменим при нарушения на функциите на щитовидната жлеза. • Продуктът задължително следва да се включи в дневното меню на децата, които страдат от малокръвие. • И накрая, редовната консумация на филе от минтай укрепва зрението, повишава имунитета и способства за извеждането на шлаките от организма.

Но лично за мен най-основното е вкусът! А вкусът при хайвера от минтай… Пробвайте сами! Предлагам ви прекрасни съчетания

1. В руската кухня е добре позната рецептата от палачинки с червен хайвер, но палачинките могат да се сервират и със сос от хайвер минтай: получава се също оригинално и вкусно. Палачинките могат да се приготвят както обикновено или да се купят готови, а за соса са ви необходими: • настъргана на едрото ренде прясна краставица; • сметана – 150 г • лимон – вземете пресен • нарязан на ситно зелен лук - на вкус

Смесете всичко това. Сместа трябва да е не много течна; бурканчето с хайвер се добавя преди сервирането.

2. Освен това, хайверът от минтай се съчетава особено добре с пресни краставици. С него можете да приготвяте сандвичи от краставици: върху парче краставица, нарязано на дълго, се поставя хайвер, смесен със зехтин и нарязани варени яйца - ползата е много по-голяма, в сравнение с варинтите с бял хляб или сухар.

3. Можете да «създадете» бързо и лесно интересно мезе от хайвер и маслини. Купете бурканче с най-едрите маслини (60/80) без костилки, отрефете върха, напълнете с хайвер, смесен със зехтин (поставете няколко зрънца хайвер от кета, ако имате, и поставете «похлупачето» на място. Можете да удивите напълно неочакваните гости с оригиналността и леснотата на такова ястие.


Брой 76 / април 2017

4

Как са посрещали Великден нашите прапрадеди?

В Румъния от Велики четвъртък мъжете преустановявали домакинските си задължения, а жените пристъпвали към приготвянето на ритуални ястия - печене на Великденски торти (куличи), а така и на особения изпечен калач (cozonac). На този ден се украсявали червени великденски яйца, а също това се украсявали яйца. А още в Румъния традиционно великденско ястие е печеното великденско агне. Всички тези ястия се приготвяли на пещ.

В древността всеки ден от Великденската седмица е притежавал свой особен смисъл. През първия и втория ден от седмицата – дни за къпане. През това време поливали с прохладна вода всеки, който не се е събудил навреме и е закъснял за богослужението в храма. Но и шеговитият обред бил признак за този ден: младежите на този ден придружавали момичетата и изливали вода върху тях — «за красота, за здраве». А когато тази вода попаднела върху момичето, за което младежът възнамерявал да изпрати сватове! Под всеобщото хихикане можели, въпреки всичко, да я изкъпят в реката. Наричали срядата «градушка». На този ден трябвало да се трудят, за да не бъде погубен «хлябът от град». На четвъртия ден от седмицата се споменавали починалите роднини. В петък бил «денят за прощаване». Събота величаели като «хороводница». На Светлата седмица в събота с «хороводница» особено се утешавало младото племе — песните не преставали, един хоровод се заменял от следващия. Традиционно хороводенето било до самата Троица. Не прекъсвали и игрите, момчетата се възхищавали на дамите, избирали си невести. А през почивните дни — на «Червения хълм» — достатъчно често пирувила и правели сватби. Ето така, всичко било и както си му е редът, и правилно, и весело. А уж се говее през тази седмица, както се казва, както е божията воля...

Още едно любопитно ястие, присъщо на Румъния и Молдова - «babele» - великденска баба, специално приготвено на пещ сладко ястие от макарони, юфка, която се залива в специални формички. В някои райони това е задължително великденско ястие, а в други не се приготвя изобщо. Трябва да се спомене, че е съществувал обичай за приготвяне на баба, но естествено е имало и ястие с «противоположния пол» - дядо. Но, за разлика от бабата - ястие, което е било сладко, а след приготвянето му задължително е трябвало да остане бяло, дядото е бил с кисел или солен вкус, а цветът е бил задължително кафяв, като цяло тъмен. Но съществуват и различия - в други села правели дядото сладък, а бабата - кисела, но цветът оставал същият.

Преди всичко е интересно да се узнаят основни традиции от Великденските ястия в Румъния, България и Русия

В България приготовленията за празника се явяват като продължение на всички предшестващи Страстната седмица. Обикновено рано сутрин на Велики четвъртък във всички домове се украсяват яйца (ако това не е направено тогава, то яйцата може да се украсят рано сутринта в събота). Най-възрастната жена прави с първите боядисани червени яйца кръст по челото на всички деца в дома. След това яйцето се поставя пред иконата у дома. Обикновено тогава се пекат и Валикденските хлябове (калачи), в които се поставя нечетно количество яйца. А на сутринта след празничната литургия отново хората посещават църковната служба, а след това се събират по семейному. Младите обикновено ходят на гости на родителите си или на кумовете. На масата се сервират, по правило, ястия от овнешко, много салати от свежи зеленчуци, сипва се червено вино.


Брой 76 / април 2017

В Русия за празничната трапеза се готвят от Велики четвъртък. Боядисват се яйца, печали се сладки, баби, мазурки (сухи пирожки със стафиди и бадеми), медени пряники. Върху валикденските пряники, за разлика от обикновените, имало силуети – агънца, зайчета, гълъбчета, чучулиги или яйца. Върху сладите приготвяли „кокоше гнездо“: продухвали яйцата от двете страни, продухвало се съдържанието, измивали се, пълнели се с желе и се поставяла за едно денонощие на прохладно място, след което се почиствала внимателно черупката яйцата от желе се поставяли върху плодове, нарязани на ивици. Великденските яйца се оцветявали с фуксин, с ярки оппадъци от коприна и се поставяли върху свежо покълнал овес или пшеница. По витрините на магазините за радост на децата се появявали въртележки с яйчица, които тихо се въртели, трептейки ту в мек червен, зелен или жълт цвят... За домакините настъпвало страдание: трябвало да се изпекат куличи с такива размери, че за всеки член от семейството (а то се състояло от дайсетина души) да стигне по късче за всеки ден в течение на цялата Великденска седмица; да се приготви „свещена“ пасха за цялото семейство, „парадна“ – за гостите, пасхална - за слугите и бедните роднини. Имало много рецепти за пасха: варена и сурова, сметанова и с масло, с шоколад и с шам фъстък. Ще ви разкажем и за един от тези варианти на ястия - за суровата изварена пасха без яйца. Получава се истинско лакомство, което се изяжда на мига! За приготвянето му са ви необходими специална формичка, но ако нямате такава, вместо нея можете да използвате и обикновено цветно гювече или гевгир, през чието дъно да изтече суроватката. Състав: 500 г извара, 1/2 ч.ч. захар, 1 пакетче ванилена захар, 1/2 ч.ч. сметана (20-25%), 100 г масло, 1/2 ч.ч. стафиди или още по-добре - замразена червена боровинка, 1/2 ч.ч. ядки (орехи или други), 1/2-3/4 захаросани плодове, сгущенка.

5

1. Подгответе продуктите за Великден. Оставете маслото на стайна температура, за да стане меко. Натрошете орехите на много ситно. Ако зааросаните плодове са много едри, разрежете ги на парчета. Продуктите, посочени в състава, са достатъчни за форма, както на снимката, с обем 1 литър. 2. Подберете стафидите и ги залейте с вряща вода за 10 минути. Излейте водата, прецедете стафидите и ги оставете да се подсушат. 3. Претрийте изварата през дребното сито, за да стане тя въздушна и еднородна. Това е много лесно - пресипваме част от изварата в ситото и с лъжица размазваме по него. 4. Смесете сметаната с ванилова и обикновена захар и размесете, за да се разтвори тя. 5. Получената сладка сметана добавете към изварата. Добавете тук и размекнатото масло. Разбъркайте добре, може и с миксер. 6. Добавете орехите към изварената маса, стафидите, ядките и захаросаните плодове (по желание можете да поставите още портокалова или лимонова кора). Разбъркайте. 7. Поставете в чиния формата за изварената пасха и поставете марля отвътре. Напълнете с изварена маса. Завържете така, че краят на марлята да е отгоре. 8. Поставете нещо тежко, напремир трилитров буркан с вода, с капак отгоре. Оставете на прохладно място за 10-12 часа. (При мен пасхата, притисната отгове, стоя 10 часа в кухнята, на стайна температура.) Периодично се излива суроватката от чинията. 9. Отстранете тежестта и поставете пасхата в хладилник за няколко часа или за една нощ. 10. Извадете готовата изварена паста от формата, като отстраните от едната страна пасечника (или обърнете чинията, ако формата е несиметрична). Отстранете марлята. 11. Украсете по ваше желание с разноцветни поръски, захаросани плодове и т.н. Или залейте със сгущенка. Това е всичко! Красивата и вкусна изварена пасха е готова! Най-добре е да я приготвяте в събота сутринта, навръх Великден, паралелно с куличите без яйца, ако ще ги освещавате в четвъртък или петък.


Брой 76 / април 2017

6

Станете професионалист в кухнята 5 кулинарни хитрости

1. Какво може да развали сварените пелменчета? Възможно е тестото да е твърдо. Съветвам тези, които често се занимават с това ястие, да се снабдят с чаша студена вода и например на третата минута от кипването да излеят водата към кипящите пелмени.

2. Ако спешно ви е необходимо меко масло (за сандвичи), а вие току-що сте го извадили от камерата, имате нужда от следната рецепта: поставете чаша с вода в микровълновата фурна, загрейте я. Излейте водата, покрийте с топлата чаша маслото и след няколко минути то ще стане меко.

3. Когато запичате ястие във фурната, поръсете го с настъргано сирене пет минути, преди да е готово. В противен случай то ще загори и заедно с разтопения топинг може да се получи коричка,която е невъзможно да се отхапе.

4. Искате да се наспите хубаво? Хапнете за вечеря порция мазна риба, най-добре слабоосолена. Киселината, която се съдържа в мазната риба, засилва образуването на мелатонина (хормона на съня). Тези киселини понижават нивото на стресовия хормон в кръвта, заради който отслабват силите ни и искаме да си починем.

5. Детето ви иска нещо сладко? Прекрасно - има полезно сладко, а именно тъмен шоколад. Отдайте предпочитанията си на шоколад със съдържание на какао 50 - 70%. Такъв продукт е най-полезен. Именно той стимулира мозъчната дейност, подобрява дейността на сърдечно-съдовата система и укрепва имунитета.

Купили сте готово ястие, но искате да направите вкуса му по-оригинален? А може би се страхувате, че то ще се развали при съхранението му? Съветите на шеф-готвача са на вашите услуги 1. Ако искате оцетът да придобие изтънчен и приятен вкус, добавете към него 1 с.л. мляко и 1 ч.л. пудра захар.

2. Много от нас вече са свикнали с купените пелмени и палачинки в камерата. Това е наистина много лесно и бързо: купуваш веднъж и според необходимоста, изваждаш и загряваш. Такъв подход е особено актуален, ако нямате време за приготвянето на храната. Но е необходимо да знаете, че вкусът и ароматът няма да изчезнат от тези вкусни ястия.

• Най-добре е да правите това в пластмасови или стъклени контерйнери с плътно затварящ се капак, понеже те не попиват странични аромати. • Отлично подхождат и значително икономисват място в хладилника специалните пакети със zip-lock, но имайте

предвид, че те не са подходящи за всички ястия, понеже не запазват формата си. Има смисъл отделно да се поговори и за сроковете на съхранение в камерата. Поради ниската температура действието на всички микроорганизми се прекратява и продуктите могат да се съхраняват продължително там. Но трябва да се отчете фактът, че когато редовно надникваме във фризера се стига до спад на температурите, което съкращава срока на съхранение на готовите ястия. Именно затова специалистите съветват да не се рискува и да се обновяват запасите не по-рядко от 2 месеца.

палтус, мойва — от 2 и до 2,5 месеца), а рибната продукция (филета и т.н.) при такава температура от половин месец до месец. Студено пушената риба при съхнанение може да бъде поразена от плесен. Затова е много важно да осигурите достъп до свеж въздух - закривайте контейнера с капак.

3. Купили сте топло пушена риба, но не сте я изяли? Какво да правите? Позволено е замразяването на топло пушена риба до -30°С и да се съхранява около 1 месец. Преди консумацията продуктът предварително трябва да се размрази при температура не повече от 8 °С. Препоръчителната влажност на въздуха на мястото на съхранение на пушената риба е — 75-80 %, за замразена продукция — 90 %.

Быстрый рецепт Вземете черен хляб с каквато и да е форма или филия черен хляб със семена. А след това вземете онова, което е останало в хладилника: малко майонеза МАХЕЕВЪ,нарежете домати и като намажете едната филия хляб с майонеза, поставете върху нея домати и закрийте с другата филийка хляб. Да, не забравяйте и лист босилек.

4. Купили сте судено пушена риба? Рибата, която е студено пушена, се съхранява добре, което се обяснява с неголямото съдържание на влага, високото количество сол, наличието на бактерицидни компоненти. Естествено, рибата може да се съхранява продължително време, ако се спазват определени условия. При температура от -2 до -5 °С продуктът запазва вкуса си 45-60 денонощия (скумрия, селда,


Брой 76 / април 2017

Здраве през пролетта

Здравето и красотта винаги вървят ръка за ръка. Това е известно на всички. През зимата организмът ни се изтощава, губи от запасите на имунитета и витамините - нека да му помогнем да възстанови силата и красотата си. И така...

Имунитет!

Здраве

Интересен факт: Американските индианци смачквали червени боровинки и ги смесвали със сушено месо, за да удължат срока му на годност.

Източник на • Антиоксиданти, • Танини

Съдържа

Лекува и предотвратява • Инфекции на пикочните пътища • Камъни в жлъчния мехур • Простуда и грип

Интересен факт: На нашата планета съществуват храсти на клюква, възрастта на които достига 100 години.

• Повишава артериалното налягане • Диабет

• Витамин С, Включва •3 киселини: хининова, лимонова, яблъчна, а те създават неблагоприятна среда за бактериите.

• Калий, • Витамин Е

ЧЕРВЕНАТА БОРОВИНКА

И ВСИЧКО, КОЕТО

КРАСОТА

Как да се прилага правилно

БИХТЕ ИСКАЛИ

ДА ЗНАЕТЕ ЗА НЕЯ

ЗА НОКТИ

ЗА ТЯЛО

ЗА КОЖАТА

ЗА КОСАТА

ЗА ЗЪБИ

Съдържа магнезий и калий: справя се с разцепването, придава блясък на нокътната плочка, размеква сухите кутикули. ПОЛЕЗНО е мекотата на плодовете да се втрива в нокътната плочка.

Съдържа витамин РР. Нормализира нивото на холестерола, оказва влияние върху стесняването на мастните клетки, подобрява обмяната на веществата. ПОЛЕЗНО е да се консумират плодовете или да се пие сок от червени

Съдържа антиоксиданти: препятства стареенето, разглажда «пачия крак», избелва кожата, придава здрав вид. ПОЛЕЗНО е да прокарате през кожата кубче лед от сок от червени боровинки.

Съдържа витамини: В1, В2, В5, В6. Придава обем на косата и здрав блясък, поддържа цвета на боядисаната коса. ПОЛЕЗНО е да правите домашни маски с червена боровинка.

Притежава бактерицидни свойства, понижава възпалението навенците, предпазва зъбите от кариес, лекува парадонтозата. ПОЛЕЗНО е да плакнете устата си със сок от червена боровинка.

боровинки ежедневно.

ВКУС

КАК Д АСЕ КОНСУМИРА ПРАВИЛНО?

ШИРОКО СЕ ПРИЛАГА В КУЛИНАРИЯТА: за печене, сосове, десерти, салати. СЪХРАНЯВА ПОЛЕЗНИТЕ СИ СВОЙСТВА дори в готовия продукт. ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЯСТИЯ е подходяща както свежата, така и замразената червена боровинка.

ЗАМРАЗЕНАТА ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА запазва полезните си свойства, вкус, аромат, удобна е за съхранение.

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ВЪВ ВСЯКАКЪВ ВИД

СОК ОТ ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА Натурален, тонизира, утолява жаждата, укрепва имунитита, справя се със сезонните простуди.

7


Брой 76 / април 2017

8

Опитай да спечелиш 1000 точки Лекота, здраве, красота и леснота…

леност. 4. За да се получат палачинките с извара богати и въздушни: • Предварително претрийте изварата през рендето; • Вземете немного брашно - 2 с.л. на 500 г немасна извара. 5. За да не изгорят палачинките в тигана, не поръсвайте с излишно количество захар. По-добре е след това да залеете готовите палачинки с кондензирано мляко. 6. За да се получат палачинките златисти, използвай за печене смес от растително олио и масло. Маслото трябва да е добре нагорещено. 7. Печете палачинките на несилен огън, по-ниско от средното. Но ако палачинките не поруменеят, усилете котлона)) 8. Покрийте тигана с капак само тогава, когато обръщате палачинките, т.е. едната страна се пече без капак.

Всяка домакиня има няколко трика, които й помагат да готви вкусно и здравословно. «Берёзка» споделя няколко от тях с вас - те ще ви осигурят не само икономия на време в кухнята, но и ще ви подарят нови гастрономични впечатления. 1. За да може да се получат палачинките с извара с идеална форма, приложи следния трик: панирай в ГРИС заготовката от палачинките с извара, като покриеш всяка една с чаща или кръг с голям диаметър. Започни да въртиш чашата, без да я отделяш от работния плот, но не особено интензивно. Заготовката ще стане кръгла и ще приеме правилна форма, а всички палачинки ще изглеждат красиво в чинията. 2. С какво да се заменят яйцата при печене на сладости Замяната на яйцата при печене на сладости може да се случи успешно и с помощта на други продукти. И така, 1 яйце, това е: 1 с. л. царевично нишесте + 2 с. л. вода или пюре от един банан, или 1/4 с.л. пюре от ябълки. 3. За да не се разтекат палачинките с извара по тигана, вземи обезмаслена извара или такава с 2 процента мас-

Надяваме се, че тези съвети ще облекчат поне малко живота на заетите домакини и ще помогнат да пристъпите към приготвянето на храна с двойна сила вдъхновение!

Още един глобален лайфХак

Мързеливи кнедли с извара

Защо мързеливи? Защото се приготвят единствено 10 минути + 5 минути за да се сварят!

колбасче,върху дъската, поръсена с брашно. 6. Притиснете леко колбасчето с палци или с плоската страна на ножа, за да му придадете по-плоска форма. 1. Прекарайте изварата през блендера или я прекарайте през ситото (кнедлите стават по-нежни).

4. Поставете тестото върху поръсена с брашно дъска и оформете топка.

2. Добавете яйца, захар, малка щипка сол, разтопено масло и разбъркайте добре всичко.

Състав: извара - 500 г, яйца - 2 бр. (или 3-4 жълтъка), брашно - 1 ч.ч. (около 100 г + малко за поръсване на дъската), масло «Сваля» - 3 с.л. + масло за сервиране, захар - 2-3 с.л. сол на вкус

3. Към изварената маса сипете пресятото брашно и разбъркайте. Извареното тесто не трябва да бъде твърдо.

ца, за да не прилепнат към дъното. Когато кнедлите изплуват на повърхността, гответе още 2-3 минути. 9. Поставатете готовите кнедли върху чиния с помощта на решетъчна лъжица. 7. Разрежете по диагонала на неголеми ромбчета.

5. Отделяйте от топката малки парчета тесто. Оформете всяко парче като

8. В тенджера оставете вода да кипне и посолете. Пускайте колбасчетата във врящата вода, като периодично разбърквате с лъжи-

Полейте обилно кнедлите с разтопено сметаново масло или поставете върху горещите кнедли парченце масло. По желание, можете да полеете кнедлите със сметана.


Брой 76 / април 2017

9


Брой 76 / април 2017

10

Известни факти за водка Beluga Водка Beluga е лидер в сегмента от супер- и ултрапремиални водки в Русия по обем на продажбите (* според данни на ACNielson). Производител е Beluga на Мариинской-ликеро завод за водка в Русия.

Водка Beluga активно се покачва на експортния пазар. А така също и в DutyFree. Beluga се продава в над 40 страни от Европа, Азия, ОНД, САЩ, Близкия изток и Канада. Beluga можете да си купите също от 70 летища, които са в 33 страни.

Нови факти за водката и червения хайвер Италиански учени установили, че червеният хайвер и чашка водка са афродизиаци. Експерти от университета в Милано начело с професор Ферерро Рочер провели изследване, в което участвали 234 мъже и жени на възраст от 23 до 45 години. Участниците в експеримента били разделени на две групи: първата група била подложена на стандартна терапия за подсилване на сексуалното желание,

а втората използвала афродизиака: червен хайвер с водка, шоколад и трюфели. След седмица учените установили, че при доброволците от първата група, които били подложени на обикновено лечение, еротичното влечение се възстановило или се увеличило средно с 25%. При втората група, която употребявала «смес» от хайвер и водка, дадените показатели се повишили с 90%. А при групата с шоколад и трюфели - с 43 процента.

Хайверът притежава особени качества, смятат учените, които подхранват и укрепват необходимите нервни клетки, а така също способстват за повишаване на либидото. При консумацията на хайвер и водка се разпалва страстта, което отбелязали изследваните мъже и жени. А ето други продукти с такива високи положителни резултати.


Брой 76 / април 2017

Нашето Почетно Табло

11


Брой 76 / април 2017

12

Berezka br 76 bg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you