Page 1

Брой 74 / февруари 2017


Брой 74 / февруари 2017

2

СЛАНИНАТА – не е толкова лесно, както си мислите... Сланината придобива най-голямата си популярност по времето, когато номадите, които не консумирали свинско месо, извършвали набези над Русия. Те отнели целия добитък, с изключение на свинете. И тогава местното население се научило да добива за бъдеща употреба сланина.

Доверете се на специалистите по осоляване на сланина - не всяка сланина може да се осолява

В руските, украинските и белоруските села сланина винаги е била на почит: с черен хляб, с лук, хрян и ряпа. Консумирала се е и през зимата, и през лятото - било лесно да се вземе сланина и на работа, и на лов, при други мероприятия.

Специалистите смятат, че най-добрата сланина може да се получи от 15-месечно прасе. Запомнете този факт, с цел удобство. Ако никога не сте имали работа с приготвянето на сланина, най-добре ще бъде да се доверите на специалистите - те знаят как да направят «правилно» сланина и подбират сланина много внимателно: • За осоляване е подходяща сланина от гърба и страничната част на прасето с дебелина не повече от 2,5 см (без да се отчита дебелината на кожата). • Неподходяща за осоляване сланина е тази от коремната част на прасето, а така също и сланина, взета по дължината на трупа - сланина в тази част се получа-

ва трудно. • Консистенцията на сланина за осоляване трябва да бъде твърда, а не мека. • Цветът на сланина трябва да е бял или нежнорозов, а не жълт или сивкав, което е характерно за сланина, взета от старо животно. • Не е подходяща за осоляване сланина от свине, които притежават остра характерна миризма. За разлика от месото от тези животни, сланина при осоляване не губи от неприятния си аромат. • Тънката кожица с жълтеникав или розов оттенък - това е знак, че сланина ще стане мека и вкусна. Дебелата кожа е знак за това, че сланина ще бъде твърда. А кожата с кафяв цвят предупреждава, че сланина за осоляване е стара.

А сега - традиционна сравнителна таблица: Митове и факти за сланината

Празниците не минавали без сланина: сланина е най-подходящото мезе за водка. Тя предотвратява силното напиване. Също така, сланина се съчетава добре и със сухи червени вина.

В състава на сланина влизат полезни вещества, които са се «събрали» в такива съчетания, че тя се усвоява по-лесно, отколкото маслото. Това не е известно на всички, повечето хора смятат, че е обратното.

МиТ

ФАКТ

Съществува мнение, че от сланина се пълнее и отчасти това мнение е вярно.…

Но не трябва да се забравя, че напълняване може да се получи от всеки продукт, дори от най-диетичния. Става въпрос за количеството консумирана храна. Това се отнася и до сланина - трябва да се консумира на малки порции, за да не се пълнее.

Много хора смятат, че сланина спада към особено тежките продукти за стомаха на човек.

Но ценната мазнина от сланина се топи при температура на човешкото тяло, затова здравият стомах добре усвоява този продукт.

Нерядко може да се чуе, че сланина представлява вреден холестерол.

Холестеролът в определен продукт, естествено, се съдържа, но в значително по-малко количество, отколкото, например, в маслото. Това количество, което се съдържа в сланина, не може да предизвика появата на атеросклероза. Благодарение на очистването в съдовете на отлагания на мастни киселини, за което е ставало въпрос, сланина, обратно, способства за предотвратяването на натрупването на наслагвания на холестерол.


Брой 74 / февруари 2017

3

Внимание! Зимата е повод да се храните не само вкусно, но и правилно!

ХИТЪТ на сезона е сгряващата храна! Но за начало - лирическо отстъпление с наименованието „шкварочки“(shkvarochki)... Имало едно време в тигана шкварочки (shkvarochki)

Добре си живеели, задружно. Пържели се на горещата полянка в златиста мазнина, хвалели се една на друга със заоблените си страни и непрекъснато приказвали. Шкварочкал (Shkvorchala) тиганът, поруменявали шкварочките (shkvarochki)— весело било! И започнали шкварочките (shkvarochki) да подскачат от удоволствие. Буйстват, плават във всички посоки. А една шкварочка (shkvarochka), най-пухкавата и румената, подскочила най-високо от всички. Подскача, обръща се във въздуха и се смее... Понататък историята за веселия живот на шкварочките (shkvarochki) затихва и започва историята на тяхното приготвяне. Но да дефинираме понятието - какво е това „шкварочки“ (shkvarochki)? Шкварочки (shkvarochki) - това са неголеми силно запържени късчета мас или мазно месо. Те са не само вкусни, но и сгряват кръвта, и изпълват живота с веселие...опитайте се да ги приготвите. За целта е необходимо да вземете солена мас (в „Берёзка“ винаги има.) Тази рецепта на приготовления на шкварокчки (shkvarochki) от мас е толкова лесна, че даже ми е неловко да я описвам. С нея ще се справи, както се казва, и ученик. И така, как да направите шкварочки (shkvarochki) от мас:

1. Ако кожата по сланината е тлъста, найдобре е да я отрежете, или пък можете да я оставите за любителите на запържените кожички:) 2. Нарязваме сланината на неголеми кубчета и я поръсваме със сол и пипер. И можете да добавяте подправки на вкус. 3. Взимаме дълбок тиган с плътни стени и изсипваме в него сланината. 4. Поставяме на слаб огън и като закрием с капак, задушаваме, като не забравяме от

За да бъдат шкварочките (shkvarochki) хрупкави, сланината в тигана трябва да се нагрее добре, но да не изгори. Ако в процеса на пържене се образува много мазнина, която се разпръсква настрани, преди приготовлението е най-добре да закриете свободната повърхност на котлона с фолио. Тогава котлонът ще остане чист и няма да се наложи да почиствате от мазнината. Шкварочките (shkvarochki) се сервират на масата топли, заедно с късчета ръжен хляб и варени картофи. С една дума, опитайте се да направите шкварочки (shkvarochki) от мас в домашни условия, за да разберете как именно да ги приготвяте в бъдеще. А освен това, ако останат от обяда шкварочки (shkvarochki), можете да ги съхранявате в буркан, в който сте поставили мазнина в процеса на приготвянето - така те могат да се съхранят много дълго време!

време на време да разбъркваме. 5. Мазнината ще се разтопява, така че внимателно хващайте получените шкварочки (shkvarochki), за да не прегорят. Тук вече е въпрос на ваш вкус - някои харесват мекички шкварочки (shkvarochki), които могат да намажат по късче хляб, а други ги пържат чак докато започнат да хрупкат. Пържим шкварочките (shkvarochki) от двете страни немного, а когато цветът им стане златист ги снемаме от огъня.

За вкусове не се спори, но е важно да се откриват различията

Да поговорим за зеленчуковите консерви Няма да говорим тук за общовалидните истини, че при всеки народ има традиции при приготвянето на обяд, както и натрупаните през вековетете вкусови пристрастия. Следва на отбележим, че предпочитанията съвпадат и по отношение на това какви са климатичните условия в определена географска област на планетата, миграцията на хората, както и какви растения обитават съответния райн... Изобщо, условията за формиране на вкусовете са много.

Да се обърнем към зеленчуковите заготовки Накратко за характерните черти на руско-украинскитебелоруски традиции. • Консервираните краставички са: слабоосолени (бързо приготвяне без оцет), солени (без оцет) и мариновани (с неголямо количество оцет)

• Киселото зеле се прави не само със сол, но и със захар, задължително с моркови, напълно без оцет и винаги трябва да е хрупкаво.

Ето така съвпадат и кулинарните традиции: ако имате възможност да съхранявате готово ястие продължително време, благодарение на студа, можете да направите пелмени за цялата зима, събирате се цялото семейство и започвате да ги приготвяте задружно. Ако е необходимо малко да разгорещим кръвта, за да не мръзнем, приготвяме храната с пикатнти подправки и билки. И така нататък. Как стои въпросът със зеленчуците и по-скоро приготвянето им през зимата? Да пробваме да сравним вековните традиции за приготвянето на консерви от зеленчуци в България и Румъния и такива на територията на Русия, Украйна, Беларус...

• Хайвер от тиквички и патладжани - никога не се смесват

Да се обърнем към зеленчуковите сосове и подправки За основната руска „студена“ зеленчукова подправка се смята хрянът, който се добавя към всички студени и варени рибни ястия. Също така с хрян се консумират рибни пироги и пайове, защото за тях е прието да се консумират студени на следващия ден, а не горещи. Наред с рибните ястия подправката хрян се сервирала и към студени месни ястия, особено свинско. Така хрянът задължително се добавял към желета, холодец, към студено желирано прасенце, към желе от домашни птици, към сварено говеждо (студено), към език, към говежди и свински карантии (но не към овнешки!), към свинска глава (на Василовден, 7—10 януари), към плънки и студено телешко.

• Консервираните червени домати също така биват: слабоосолени (бързо приготвяне без оцет), солени (без оцет) и мариновани (с неголямо количество оцет)

Защо оцетът не е на почит? Много просто! Защото в Русия е много, меко казано, по-прохладно, отколкото в България и Румъния - оттук следва, че оцетът не е необходим в качеството на консервант. Ето и полза за вашия стомах!)) Защо солта не е на голяма почит? Поради същата причина! И отново ползата - кръвното налягане не харесва много сол.


Брой 74 / февруари 2017

Трифон Зарезан ИСТОРИЧЕСКИ КОРЕНИ Смята се, че Трифунци (както се наричат Трифон Зарезан и двата дни след него) води началото си от Дионисиевите празници, празнувани още по времето на траките. Така живелият през 3в. Във Фригия лечител Трифон, става по-късно патрон на по-раншните празници и днес ние ги знаем като дни на Свети Трифон. Според народните поверия в някои части на страната пък, Свети Трифон е брат на Богородица. Веднъж тя минала покрай него с малкия Исус на ръце докато той режел лозето, той й се присмял, но тя продължила пътя си и отишла в дома му, като рекла на жена му: „Иди бързо на лозе, че мъжът ти си отряза носа” . Трифоница хукнала към лозето и като го видяла читав, му казала какво са й рекли. А той да се похвали, казал: „Аз не режа тъй, а тъй” и вдигнал ножиците да

4

покаже как реже, но без да исканаистина си отрязал носа. Оттам идва и „Зарезан”, а в някои части на страната му викат и „Чипия”. Някъде на иконите той се изобразява с косер в ръка и с отрязан нос.

КАКВО ГОВОРЯТ НАРОДНИТЕ ТРАДИЦИИ Празнува се не само Трифон, но и двата следни дни, наричани „Трифонци”. Тогава не се работи, от страх да не пострадат хората от вълци. Жените не плетат, не предат, не тъкат и не отварят ножици, за да бъдат затворени челюстите на вълците. По разни белези се гадае времето през годината. В Родопско домакинята удря с брадва о някой стълб и вина:”Чуеш ли ме, Трифоне?” А от къщи й отговарят :”Не чуем те от масло, от сирене” и т.н. и това

се нарича „Трифоносване” (за плодородие). В Северна България (Русенско, Търновско, Плевенско, Врачанско) на тоя ден става избор на цар на лозята. Като се съберат, именно, на лозе, лозарите слагат на трапезата китка босилек, увита с червен конец, и три пръчки от лоза, и най-старият казва: „Кой е честит, нека поеме китката и да стане Трифон (цар)”. Който желае, става, поема китката и всекиму честити.

Царят тогава благославя: „Хайде да бъде честито и берекетлия! На всяка лоза по шиник, а от всяка гижа (пън) по чъбър!” Всичко отговарят „Амин”. Гледа се при избора да бъде царят по-заможен, защото трябва да почерпи всички, и още да е той късметлия, т.е. през неговото царуване (труфонуване) да е имало голямо плодородие. Като се свърши ядене и пиене по лозята, тръгват с гайди, цигулки и тъпани за село.

Берёзка празнува Трифон Зарезан На всички е известно как прекрасните български вина са ароматни, леки и наистина благородни. Но в древни времена с винопроизводство се занимавали и в Грузия. Предлагаме ви да пробвате грузинските вина. При грузинските винопроизводители не съществуват традиции - празнува се Трифон Зарезан. И може би напразно...Но колкото повече възможности имаме за познаване на новото, толкова по-интересно ни е да живеем. Да пробваме! И така, пълен списък на грузинските вина в Берёзка

Школа за дегустатори или как да дегустираме вино вкъщи Знаете ли, че виното има също очи, нос и уста? «ОЧИ» Това е външният вид, цветът на виното, оттенъкът, наситеността му, блясъкът и дори възрастта! Очите на виното се оценяват или на дневна светлина, или на фона на чисто бял лист хартия. За целта трябва да наклоните чашата с вино. «НОС» Тези аромати на виното, интензивността им и обонятелните асоциации. «УСТА» вкусовите усещания и асоциации.

1. Отваряме бутилката. 2. Изучаваме тапата. Ако внимателно изучим корковата тапа, но можем много

да разберем за качеството на виното. Най-напред е необходимо да помиришем тапата.

Ако при виното има някакви нюанси, ароматът на тапата ще ни разкаже за това. На второ място, трябва да разгледаме тапата. По-долната част на тапата трябва да е с червен цвят (в случая с червеното вино). Ако по тапата е протекло, възможно е виното да се е развалило. 3. Оценяваме цвета на виното. За оценяване на цвета на виното се налива на дъното на чашата. Върху масата се поставя бял лист хартия, желателно е и покривката също да е бяла. Ако чашата се повдигне над бя-

лата хартия и се наклони така, че върху хартията да се отрази цветът, то по краищата може да се видят различни оттенъци, в зависимост от възрастта и сортовия състав на виното. Ако виното е по-младо, ще се виждат ярките оттенъци в бордо. С възрастта те ще придобиват оранжеви оттенъци. За старите вина са характерни дълбоките кафяви оттенъци, а при съвсем възрастните можем на наблюдаваме кирпичен цвят. 4. Вдъхваме аромата.Сега можем да пристъпим към оценка на аромата и букета вино. Това се разделя на два етапа. Първият: следва да се поднесе чашата към носа и да се вдъхне дълбоко. Вторият етап преминама по същата тази схема, но само преди да се вдиша от чашата с вино е необходимо да

се направи кръгово движение, тоест да се даде възможност на виното за съприкосновение

и смесване с въздуха. На този етап може също да се обърне внимание на стените на чашата след движението. По нея остават «капчици», наричат ги още «крачета» или «сълзи». Смята се, че колкото повече са «капчиците», толкова повече алкохол има в напитката, толкова по-зряло е било гроздето. За да опишем ароматът и букетът вино се използва аналогия от аромати, например от цветя, плодов, растителен, пикантен, лют и т.н. 5. Пробваме на вкус.

6. Любуваме се на виното на залез слънце...


Брой 74 / февруари 2017

5

Денят на всички влюбени... Нестандартен поглед Дали сте влюбени или сте в състояние на търсене това не играе голяма роля. Трябва да поздравите всички - може и самия себе си, затова че ни обичат още от люлката. А ако има наистина такъв специален ден - ден на влюбените, не бива да пропускате шанса отново, за да го отпразнувате.

Мъжът-гурман. Това е ценител и любител на изисканите ястия или ценител на напитките, в това число и виното. Той несъмнено високо цени такъв подарък.

Проведохме неголямо социологическо изследване, а именно: в продължение на месец, с помощта на анкета, разкривахме какви мъжки психотипове са по-привлекателни за жените, и обратно - какви женски психотипове са по-привлекателни за мъжете. Правехме това със съвършено земна цел: да приготвим специални подаръци в магазини «Берёзка». Като резултат от проведения анализ решихме, че е по-добре да разкажем нанашите читатели за получаната информация, а те (тоест вие) сами да решат на кого и какво е уместно да подарят за Деня на Свети Валентин. И така, женщите предпочитат 3 основни мъжки психотипа: Брутален мъж. Брутални сега наричат мъжете, чиято външност понастоящем е мъжествена, а характерът е твърд, устойчив и настоятелен. Такива мъже се харесват много на жените, понеже те символизират сила, надеждност, стабилност и увереност в утрешния ден. Какво да подарите на такъв мъж? Естествено, наймъжката напитка – Благородный Дивин

Мъжът-джентълмен. Народна английска мъдрост гласи, че джентълменът е мъж, който като настъпи в тъмното котка, ще възкликне: «Котка!», а няма да каже тази дума, която, за съжаление, в подобни случаи слушаме често. В последно време тръгнаха слухове, че джентълменът е мъж, който не съществува. Не се поддавайте! Това е провокация! Той съществува, без съмнение. Просто трябва да вярвате в това. И така, какво да подарите на джентълмена? Вижте тук.

А сега да поговорим за жените… И така, лидери-любимки на мъжете станаха 2 типа жени: Жените с ангелски характер. Тези жени се отличават с изключителна кроткост, нежност, доброта. Така че въздушен нежен подарък ще се превърне в отражение на характера на жената и ще привнесе във вашите отношения изтънченост, възхищение.

Жени-сладкоежки. А знаете ли защо? Защото сладкоежките са най-добрите и най-веселите и с тях винаги е леко. Подарете им истински шоколад.


Брой 74 / февруари 2017

6

Подготвяме се за празниците предварително!

Просто традиции или вселенска мъдрост… Hermes. Harmony. Баланс. Румъния. Българи. Тракийци… Баба Марта и Марцишор Хармонията е балансът. Цялата природа, без изключение, се стреми към хармония. А знаете ли вие, че най-мъдрият обожествен египетски цар и първият египетски вестител на християнството Хермес Трисмегист (Хермес Триждевеличайший) написал: «Това, което се намира долу, съответства на това, което е горе; и това, което е горе, съответства на това, което се намира долу, за да се осъществи чудото на едно нещо». Само се Например, в България това е празникът Баба Марта – един от най-характерните за българската етническа територия.

замислете колко отдавна е било казано това. А сега си представете колко е мъдър народът, съхранил традициите, свързани с почитането на хармонията - баланса. Понеже тази традиция е продължение на живота, а не на революцията и социални катаклизми. Закономерно е, че с изключение на езичеството, хората са взели със себе си традициите, в които е заложено напомнянето за необходимостта от хармония.

А в Румъния този празник е Марцишо р́ . На този ден хората си даряват един на друг малки бутониерки под формата на цветчета от бял и червен цвят.

На 1 март всяка година радостните хора си даряват един на друг мартеници и мерцишо р́ и – символи, които представляват две преплетени нишки: бяла и червена. Преплитането на нишките не е случайно. Нали спиралата е най-стабилната фигура от известните във вселената. Основата на основата - нишките на ДНК - това е спиралата. С други думи, мартениците и мерцишо р́ ите символизират спиралния кръговрат на енергията - мъжката и женската, които са неразривно свързани помежду си и са в постоянна зависимост един от друг. Този принцип се явява предмат на цялото съществуване, което наричаме живот на хората. Празникът е празник и освен всичко, свързано с традиците на който и да е празник, хората винаги се угощават. Стана ни интересно дали има такова угощение, което също би отразило идеята за хармония, баланс и дали това чувство се вселява в усещането.

Представяме ви такива угощения, приготвени по-празнично I. Овесена каша Като се храните с овесена каша, насищате организма с тиамин, който е известен и като витамина на оптимизма. Бъдете уверени, че нивото на захар в кръвта е в норма. Освен това, учените съветват да се подбират здравословните източници на въглехидрати, към които спада и овесената каша. Сложните въглехидрати способстват за произвеждането на хормона

серотонин, който участва в борбата с отрицателните емоции и тревоги, способства за подобряване на настроението, привежда организма в тонус и зарежда с енергия.

Как да приготвите овесена каша в празничния ден «Нощната» овесена каша - това е рецепта за тези, които ги мързи да готвят, а им се ще да си хапнат нещо вкусно на сутринта. Основното е да не забравяте да приготвите лека заготовка вечерта, за да може след съня да ви очаква хармонизираща закуска. Съставки: Овесени ядки - половин чаена чаша;

Мляко – ½ чаена чаша; Натурален йогурт - 1 с. л.; Мед - 1 ч. л.; Стафиди - 1 с. л.; Ванилия - щипка; Канела – ½ ч.л. Начин на приготвяне: Рецептата е от най-лесните. Необходимо е преди всичко да смесите всички съставки, да ги захлупите и да ги оставите за не помалко от 5 часа, а най-добре за през нощта. Много е лесно, също така, да се «жонглира» с рецептата. Например, вместо стафиди добавете нарязани плодове, вместо канела - какао, вместо йогурт - сметана.


Брой 74 / февруари 2017

7

II. Морски дарове, хайвер, червена риба Благодарение на високото съдържание витавини, белтъчини, фосфор и цинк, те притежават антидепресивно действие. Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини които отървават организма от стреса и повишават нивото на серотонина. В състава на морското зеле влиза пантотеновата киселина, която е отговорна за произвеждането на адреналин. Морските дарове задължително повишават работоспособността и енергийният обмен, избавят от раздразнение и, в крайна сметка, подобряват настроението.

Празнична салата от сьомга с краставички и червен хайвер Лека, изискана благоуханна пролетна свежа салата. Съставки: Слабоосолена сьомга; 2 твърда сварени; 1 с.л. червен хайвер; 1 прясна обелена краставица, нарязана на кубчета; 2 с.л. консервиран зелен грах; Нарязан на ситно лук; 4-5 с.л. майонеза МАХЕЕВЪ; Сол; Половин лимон - необходим ви е изцеденият сок.

Приготовление на салата от сьомга: 1. В голяма купа смесете нарязанята сьомга с яйцата. 2. В друга купа сипете граха, червения хайвер, краставицата, лука и майонезата. 3. Заливаме получената маса сьомга с яйцата и добавяме лимоновия сок, след което с ръце или с помощта на форма формираме желания външен вид, украсен със зеленина.

III. Сирене от твърди и полутвърди сортове Сирената твърди сортове, благодарение на аминокиселините: тирамин, триктамин и фенилетиламин стимулират образуването на хормона на щастието.

Препоръчвам идеалната «двойка» за вино:

Канапе със сирене и мармалад

Съставки за 4-5 порции: Маслини – 200 г; Разноцветен мармалад – 100 г; Твърдо или полутвърдо сирене - 100 г; Лимон – 1 бр. Виждате ли? Продуктите са със съвършено различни вкусове: кисел, солен, нежен, сладък. Но именно това неочаквано съчетание поражда целия този фойерверк на насладата! И на пръв поглед не-

съвместимите продукти придобиват истинско хармонично звучене. Практиката показва, че особено това канапе се харесва на дамите и подхожда към слабите алкохолни напитки и коктейли. Приготовление: Нарежете сиренето на неголеми кубчета, като ги набодете на сабички. След това завийте около сабичката късче лимон. Върху лимона трябва да има парченци мармалад - редувайте цвета на мармалада по сабичките. Последни са маслините - на всяка сабичка по една.


В СВЕТА НА ИНТЕРЕСНОТО И ПОЛЕЗНОТО

Брой 74 / февруари 2017

8

Новият хит в Берёзка – блатове за торта Медовик С необичайна популярност в магазини «Берёзка» започнаха да се ползват готовите благове да торта «Медовик» и в това няма нищо странно. Торта «Медовик» от готови блатове е любимата торта, която се приготвя за броени минути. Лесно, бързо и евтино - няма такава торта. Приготових любимия крем, намазах готовите блатове и тортата се озова на масата. Това е идеалният вариант, ако с неохота се въртите около печката, за да печете корите самостоятелно. Близките ви дори няма да разберат, че тортата е приготвена от блатове, купени в магазина. Нежна и вкусна. «Медовик» се получава «едно към едно», като домашната торта. Просто необикновено. Тортите в магазина са по-скъпи, а домашният крем е много по-вкусен, тъй като той е от натурални качествени съставки. Съветвам всички да направят торта от готови блатове. Не се съмнявайте - няма как да не се хареса. А ето и рецептата. В рецептата описвам найдобрия крем за «Медовик». Съставки: Медени готови блатове —1 опаковка Варена сгущенка натурална — 1 бурканче Сметана 21% масленост — 200 г Начин на приготвяне: 1. Пригответе крема. Добавете към варената сгущенка сметана. За крем а е важно да използвате натурална варена сгущенка. В състава й има само лечебно мляко. 2. Разбийте крема с миксер до получаването на еднородна смес. 3. Намажете всички блатове с мед, без последния. Необходимо е да го украсите.

Крем от кондензирано мляко за торта Медовик: основна рецепта

Можем да майсторим различни Съставки: вкусни десерти. Това може да са торти, масло – 250 г. сладкиши, просто кремове, които да накондензирано мляко – 1 ч.ч. мазвамевърху обикновени бисквитки и ванилова захар – 1/3 пакетче с наслада да консумираме тези сладки сандвичета с чай или кафе. Като начало, 1. Необходимо е предварително да да се запознаем с основната рецепта на извадите маслото от хладилника, а при който и да е крем на основата на конден- приготвянето то трябва да бъде със стайзирано мляко. Този крем може да отиде в на температура. съкровищницата «Вкусни неща». 2. Преместете масата в съд и разбийте до побеляване. Можете да правите това и на ръка, лъжица или да разбиете с миксер. 4. С готовия крем намажете тортата или сладкиша

4. Ако в купчината от готови блатове има няколко счупени, не се притеснявайте. Поставете ги в средата, а кремът ще ги съедини. Основното е найдолният и най-горният блат да са цели. 5. Начупете на парчета единия блат и го поставете в блендера. 6. Блендирайте го. 7. Поръсете тортата отгоре и отстрани с трохите от блата. 8. Торта «Медовик» от готови блатове е готова. Оставете да престои на стайна температура за 1-2 часа, а след това я поставете за няколко часа в хладилник, най-добре за една нощ. Приятен апетит!

Медена торта «Архангельский»

Необичаен начин на приготовление, минимум продукти, не е скъпа. При това е нежна, ароматна, безумно вкусна. Пробвайте, няма да съжалявате! Съставки: Блатове за медена торта за крема: заквасена сметана - 400 г захар Приготвяне на крема 1. Разбиъте сметаната със захара. Сметановият крем хубаво попива в блата и добавя приятна киселинка. Правим тортата 1. Поставяме блатовете един върху друг, като мажем всеки блат с крем, а ако имаме желание го украсяваме. Може да украсим с ядки, може - с шоколад, а може и със стафиди. Най-добре ще е, ако тортата остане в хладилника за няколко часа, за да се напои добре с крема. 2. Получаваме торта с много наситен меден вкус и аромат. По консистунция малко прилича на медено изкушение, така нежна е тя.


Брой 74 / февруари 2017

9

Нашето Почетно Табло

Както е установено в края на всяка година, и тази сега проведохме съровнование между магазини «Берёзка» в България. Без съмнение победата беше на магазин «Берёзка в МОЛ Варна! Три пъти УРА! В тяхна чест! Порадвайте се заедно с нас за чудесните момичета - продавачки в този чудесен магазин. Идвайте при нас по-често - радвайте тях и себе си с приятни обещания и вкусни изненади! Адрес на магазина: Варна, МОЛ Варна Работно време: понеделник - неделя: 10.00 - 22.00ч.

Руската кухня представя…

Труден и много активен месец за продавачите - декември Най-добрите продавачи през декември 2016 г. станаха нашите любими момичета в магазин «Берёзка» в град Плевен. Подравяваме тях и купувачите с това, че в «Берёзка» Плевен цари една от найхубавите атмосфери на доброта, отзивчивост и радост. Заповядайте и няма да съжалявате. Адрес на магазина: гр. Плевен, бул. Данаил Попов 6 Работно време: понеделник - петък: 9.00 - 20.00 ч.; събота и неделя: 10.00 - 19.00 ч.

РУСНАЦИТЕ ЗНАЯТ КАК ДА ПРИГОТВЯТ РУСКА САЛАТА (ОЛИВЬЕ)

Сергей Лунёв

Шеф-готвач на руски ресторант «Берёзка» Непрекъснатото обновяване на асортимента на руската кухня от нашия главен изготвител на традиционни за страните от ОНД ястия. В самото начало на Новата 2017 г. руската кухня изобрети 3 нови салати: • Салата Рубин • Салата Морски дарове • Руска салата с пилешко филе Особено внимание обръщам на салатите - афродизиаци: Рубин и Морски дарове, понеже смятам, че те са много актуални за Деня на влюбените - 14 февруари...

Питайте в магазини Берёзка!

И тази година бяхме на ниво с предлаганата от нас руска кулинария. Само за последната седмица от месец декември в магазините от веригата „Березка” бяха продадени над 3500 кг от традиционната руска салата, с вкус без аналог на българския пазар.

Шеф-готвач Сергей Лунев награди магазин Березка „Гео Милев” като най-добър продавач на руска салата (Оливье) през месец декември. Колегите получиха ваучери за СПА процедури - напълно заслужено. Дали тайната на приготвянето е в руската майонеза или в докторския колбас – уверете се сами!


Брой 74 / февруари 2017

10


Брой 74 / февруари 2017

Безкрайно вкусно с Здравейте! Не всички все още са запознати с нашата «вкусна» страничка във фейсбук. Тя се нарича Безкарайно вкусно с Берёзка». На тази страница публикуваме много лесни и много сложни кулинарни рецепти, всичко необходимо за приготвянето - което лесно можете да купите от всеки магазин Берёзка. Уверени сме, че практически всеки от нашите читатели има своите пристрастия и свои хитрости при приготвянето на любими ястия с участието на продукти от Берёзка. И откриваме флашмоб: «Безкрайно вкусно с Берьозка»». Изпращайте вашите рецепти на лични съобщения на нашата страница Безкарайно вкусно с Берьозка» или на моя имейл: drevlyane@ yandex.ru. Рецептата ще бъде публикувана задължително, а този, който изпрати най-много рецепти до 28 февруари, задължително ще бъде възнаграден с изненада от Берёзка.

11


Berezka br 74 bg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you