Page 1

Брой 73 / януари 2017


Брой 73 / януари 2017

Илка Енчева Здравей, Березка! Не заради промоцията, просто така, да ви поздравя! Люба Иванова Zdrastvui, Berezka!Ochen horo6o, chto vi su6testvuete!

НАПРАВИХМЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Darina Hristova Здравей, Берьозка! Шоколадовите ви бонбони са страхотни! С удоволствие пазарувам от вас.

През месец Декември „Берёзка” се впусна във Фейсбук игра със своите почитатели, като Svetla Andreeva Прекрасна беше идеята и осъществяването й в България да има руски магазини! Имате всеки, който каже или напише кодовите думи много почитатели, които се радват на вашите стоки. „Здравейте Берёзка” получава подарък и кли- Обслужването също е на ниво. Весели празници! етска карта. Изненадата беше огромна, когато за 5 дни получихме 674 коментара и 72 Alex Hristova Здравей „Березка“! Благодаря, за прекрасният асортимент от вкуснотии! Весели празници!от поста – това е доказателство за нас, че се вкуснотии! развиваме в правилната посока, като удовлетворяваме изискванията на нашите кли- Тихомир Тачев Березка! Все вкусни неща! И ги няма никъде другаде! енти и приятели. Решихме да споделим с Вас по-интересните Румяна Костова Здравей Берьозка. Харесвам руската публикации в автетичен вид. култура, език и риба Сайра.

Елена Бродская Мой магазин! Все вкусное и свежее! Часто захожу - рядом с домом! Adriana Levi-michel O4enj harasho !!! Екатерина Петрова Аз харесвам магазин „Берьозка“, внуците ми обожават пелмени. Това не е магазин за всеки ден, а за празници и затова цените не ме притесняват! Успех!!! Stanislav Stoikov ,,Здравей Березка“Благодаря, че Ви има.От храната до играчките всичко е прекрасно.Пожелавам Ви светли празници!!! Ognian Penev Редовно пазарувам от там ! Стоките са качествени и много хубави..Успехи Ви пожелавам приятели и през новата година, бъдете здрави !!

Георги Бодурски Здравей Березка!Шпротьi са найвкусните рибни консерви! Tony Tingarova Браво ! Непременно ще се посети ! Непременно ! Tsvetanka Tabakova Аз съм ВАШИЯ НАЙ-СТРАСТЕН ФЕН ! Винаги пазарувам при Вас, защото ВСИЧКО Е ИСТИНСКО !!!! Rumyana Kirkova Привет на любимия ми магазин БЕРЕЗКА. Често купувам от вашите вкусни предлижения. Първоначално ви посещавах на бул.Хр.Ботев, после на бул.Дондуков, но от известно време сте ми на ”едни пантофи разстояния” на ул.Оборище. И за днешния празник осигурих рибни деликатеси от любимия магазин. Вече сме набелязали график на следващите покупки. Благодарности за асортимента и облужването!!!

2

Hristo Chimbulev „Здравей Березка“ :) Как мога редовно да получавам информация за офертите ви? Пишете ми на лично съобщение ако желаете ! Rumyana Kirkova Привет на любимия ми магазин БЕРЕЗКА. Често купувам от вашите вкусни предлижения. Първоначално ви посещавах на бул.Хр.Ботев, после на бул.Дондуков, но от известно време сте ми на ”едни пантофи разстояния” на ул.Оборище. И за днешния празник осигурих рибни деликатеси от любимия магазин. Вече сме набелязали график на следващите покупки. Благодарности за асортимента и облужването!!! Krassimir Vladimirov Здравей Березка! Редовно си купувам от Вас гречка, пелмени, квас и пастета от сьомга, заедно с приправы :-) Следващата покупка ще е чашата с надпис за „Моя бабушка ....“ Eleonora Gorcheva „Здравей Березка“ Бъдете, живи и здрави! Продължавайте да радвате Нас, Вашите клиенти с прекрасните си предложения и изобилие! Весели празници! Ralitza Patchéva-Alexandrova „Здравей Березка“ - и икру любю, и водку, и пелмень :) Ни пуха ни пера! Младен Кожухаров Здравей, Березка! При вас открих вълшебните мехлеми и балсами на Валентин Дикуля. „Зарибих“ с тях мои близки и приятели, които са ви (ми) признателни сега.:)))) Да не говоря за „Белая березка“ и прочие ваши артикули на които се наслаждаваме. Благодарим ви! Весели празници! Успех! Irena Dikova Здравей,“Березка“!Аз си Ви обичам и винаги Ви посещавам в МОЛ „Варна“.Няма Ваша стока,която да не ценя,но дори да нямам нужда от нищо,без бонбонки гриляж и шодоладче „Аленка“ не излизам.Чудесни сте! Елена Микова Здравей Березка, във вашите магазини си спомням приятни неща от младостта си.


Брой 73 / януари 2017

3

Аргументи и факти за нашите НОВИНКИ

Винени новости… От 2010 година - най-добрите сортове грузински вина, като Хванчкара, Киндзмараули, Ркацители, Мукузани, Саперави, се превърнаха в контролируеми имена по произход. Това означава, че всяко вино има законово утвърдена технология на производство и може да се прави само от определени сортове грозде, отглеждани не където е удобно, а в строго определени региони. И всички производители

трябва да следват тези правила неизменно, в противен случай те се лишават от правото си да нарекат своята продукция, Мукузани, например. Грузинските вина са направени от особени, южни сортове грозде, каквито не се срещат в Европа.

Вино ХВАНЧКАРА

Вино МУКУЗАНИ

Вино САПЕРАВИ КВЕВРИ

Гастрономическите съчетания на вино Хванчкара: най-много подхожда на леките десерти. Достатъчно често се използва като акомпанимент към меките сирена. Оптималната температура на сервиране на виното, е, например 12-14 градуса. Известно е като любимото вино на Сталин. Първоначалното наименование на това вино е Кипианивское – на името на грузинските князе Леван и Дмитрий Кипиани – създатели на това вино. Но работата е в това, че Сталин, по политически съображения, не можел да си позволи да пие спиртна напитка, наречена в чест на князе. А това вино му харесвало много. Той го нарекъл „напитка с женска душа“. И какво направил този другар? Той преименувал виното! По-точно, издал указ да се смени наименованието, и производителите дали на виното името на региона, в който се произвежда то Хванчкара. Освен това, говори се, че първото запознанство на Сталин с бъдещата му жена Като Сванидзе се случило именно на дегустацията на това вино). Неведоми са пътищата Господни: на дегустация си, изглежда, а съдбата ти се стича по по-различен начин. Разказвайте интересни истории - хората ще няма да устоят)

Самите грузинци наричат Мукузани вино със сложен, упорит характер. Дегустацията му не търпи бързане. Всяка глътка последователно разкрива букета на напитката, притежаващ плътен послевкус, наситен с дъбови, ягодови нотки. Вкусът е издържан по всички правила - «Мукузани» притежава класическа структура на сухото вино: има и вискозитет, и тръпчивост, и кадифена мекота, продължително завладяваща рецепторите с пикантността на дъб, подправки, палитрата на черни горски плодове. Тъмният цвят на Мукузани най-добре отразява същността на наименованието на гроздето, от което се произвежда. «Саперави» — оцветителят - именно така характеризират сока му местните жители. Гъст, тъмногранатов, не пропускащ светлина. Когато попадне върху тъкан, не се отстранява, а ако капне върху кожата, не се отмива 2-3 дни. Такъв е и цветът на виното, което съхранява наситеността си, дори при разреждане с вода. Оптималната температура за неговата дегустация— от 12 до 16 градуса, затова задължително извадете бутилката от хладилника или избата час преди да го сервирате. Гъстата текстурна напитка се нуждае от съответния гастрономичен съпровод. Това са традиционни месни ястия от грузинската кухня, шашлик и просто месо, приготвено на открит огън, свинско месо, шунка, пастърма, пикантни горещи мезета.

Грузинският технолог, който създава тези вина, остава верен на грузинската традиция и прави Саперави с темпераментен, ярък и непритесняващ със своя аромат на френско грозде.

червено полусладко, 0,75 л

червено сухо, 0.75 л

червено сухо, 0.75 л

Какво означава думата «КВЕРВИ» В Грузия приготвянето на вина в «квеври» (глинена стомна с голям размер, зарита в земята) води началото си отпреди 8 хиляди години и съхранява традицията си до днешни дни. На грузинския традиционен метод на приготвяне на виното в „квеври“ през 2013 година бил присъден статус на паметник на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което свидетелства за уникалността на този метод и фактически се явява обещание на целия свят за това, че виното е съставна част от древната грузинска култура.

Колбасно-кренвиршни НОВОСТИ

КОЛБАС ВАРЕН ДОКТОРСКАЯ ОТ ПИЛЕШКО, 400г. Необикновено нежен колбас – рядкост на който и да е пазар.

КОЛБАС ЗАСТОЛЬНАЯ, 550г

КРЕНВИРШИ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО, 450г

79% месо! Пикантен аромат! Гордост на всяка трапеза.

Ненадмината закуска, уверете се…


Брой 73 / януари 2017

4

«Начальник Камчатки»…

Ако се вгледате в Камчатка от птичи поглед ще ви се стори, че това е огромна риба, която е насочила опашката към материка. Очертанията на полуострова повтарят контура на основното му богатство. Животът тук е тих и спокоен и ще си остане такъв, докато бистрите реки се разпенват от пасажи сьомга, които идват тук да хвърлят хайвера си. За жителите на Камчатка говорят, че те ядат риба за закуска, за обяд и вечеря, като пият с рибата чай. Няма «мъртъв» сезон за риболов на Камчатка: от края на пролетта до началото на зимата от океана идват горбуша, сима, нерка, камчатска сьомга, кета, особено ценната сьомга. Такъв деликатес, като сьомговия хайвер, има винаги при местното население.

Да се спрем по-подробно на хайвера от кета, понеже тя се е появила като поредната новинка в Берёзка.

с нежен аромат. Как е по-добре да се яде този хайвер? Във всеки случай - най-добре охладен. А в останалите случаи - както искате.

И последно…или …В света на интересното Знаете ли как консумират хайвера в Япония? О! Това е най-лесното на света (на пръв поглед) - ястието „икурадон“. Това е дълбока чиния, наполовина напълнена с ориз, а наполовина - с хайвер. Сервира се така, на слоеве, и само непосредствено преди да се изяде се смесва оризът с хайвера. Струва ни се, че може да бъде по-лесно: само за да се приготви идеалния бял свеж ориз е необходимо да се притежава особено майсторство. Пробвайте!

И така, хайвер от кета и хайвер от горбушата от Камчатка...В какво са отличителните й черти от другия червен хайвер? Съществуват няколко вида сьомгови риби, сред които са кетата и горбушата - това са подвидове на сьомгата. Хайверът от горбуша е с по-малки зърна хайвер от кетата. Хайверът е светлооранжев, а всяко зрънце хайвер сякаш свети отвътре със слънчева светлина. Вкусът на хайвер от горбуша е по-интензивен, отколкото вкусът на кета. Кетата дава най-големи зърна хайвер, с диаметър от 4-5 мм, оранжево-червени на цвят,

Истина и митове... Обърнете внимание – все повече в «Берёзка» има хайвер в стъклени бурканчета - все по-лесно е да определите качеството му визуално. Много говорят за хайвера. Много е лесно да се объркате. Нека поставим всичко на мястото си. И така Истина

Митове

Хайверът е много хранителен Зърната хайвер, както и другите яйца, са предназначени за развитие на новия организъм. А това значи, че съдържат уникален набор от хранителни елементи и биологично активни вещества. Това са: • около 30% протеини, които на практика се усвояват напълно от организма. • фолиева киселина - както е известно, тя е необходима за здравия вид на кожата и профилактика на анемия. • лецитинът помага да се отдели холестеринът от кръвообращението. Това е основното хранително вещество за нервните клетки. • в ихайвера на практика няма «вредни» мазнини, затова той е богат на полиненаситени омега-3 мастни киселина. Тези вещества подобяват кръвообращението и намаляват риска от образуване на тромби, което е много важно за сърцето и съдовете.

От хайвера се пълнее — мит Всъщност, в морските деликатеси няма нито една „празна“ калория. Състав: • белтъчини - около 30%, • мазнини: 13-15%, • калорийност— общо 240-260 ккал/ 100 г Хайверът може да нанесе съществена вреда на фигурата, само в случай че всеки ден се консумира с хляб, щедро намазан с масло или поставен в палачинки. Следователно, хората с излишно тегло трябва да консумират хайвер не с хляб, а например върху половинка твърдо сварено яйце. Тогава и принципът на разделно хранене ще се спазва (белтъчини разделно от въглехидрати), а и калориите няма да са много. Половин яйце с шапка от хаъвер засища отлично и при това съдържа всичко на всичко 60 ккал.

Хайверът — афродизиак Продукт, който засилва сексуалното влечение и чувствените кости. На Изток дори съществува древен обичай да се предлага на младоженците преди брачната нощ хайвер - за да бъде женихът на висота и да е безгранична любовната наслада.

Всичкият хайвер е еднакъв Хайверът всява раздор сред хайвера. Например, черният е по-хубав, колкото по-едри и светли са зърната. А червеният хайвер на сьомговите риби се дели на два сорта. Хайверът от първи сорт има цели и здрави зърна, с приятен лек рибен аромат и без странични вкусове. В него не трябва да има „счупени“ зърна, филм и още повече кръв. Хайверът от сорт 2 губи по един или няколко показателя. В хайвер от сорт 1 се съдържат от 4% до 6% сол, а в сорт 2 се допускат от 4% до 8%. Истинският хайвер не се различава от фалшивия… При покупката на хайвер в стъклени бурканчета се убедете, че той е запълнил пространството плътно, без празни места. Качественият хайвер в буркан не съдържа течност. По вътрешната стена на стъклото и капака не трябва да има залепнали зърна.

И нека животът бъде още по-красив!


Брой 73 / януари 2017

5

Елитно, вкусно, полезно… винаги го има в «Берёзка»… Какво е това? Черният хайвер е нещо обособено от другите видове храна, нещо елитно, това, което се е превърнало в символ на преуспяването. В която и да е страна по света, сред множеството други деликатеси, хайверът от есетрови риби е преди всичко цар на кралската трапеза, символ на разкош и гастрономична изтънченост. Можете да поспорите (и то без да загубите), че именно с водката и черния хайвер повечето чужденци, които са в Русия, започват първата си поръчка в руски ресторант.

За деликатесността Както смятат европейските експерти, само за гастрономически цели глобалното търсене на черен хайвер съставлява не по-малко от 500 тона годишно при официално предложение по-малко от 200 тона. Как е по-вкусно Вариант 1. «По-руски» Русите са свикнали да консумират черния хайвер със супени лъжици. Традицията за това води началото си от царските времета, когато хайверът е струвал толкова, колкото парче сланина. И до днес, без оглед на подражанието, „имперският подход“ се е съхранил. Така също в Русия е допустимо да се замезва с хайвер с водка, а Федор Шаляпин изобщо предпочитал обратния ред, като обяснявал, че с „хайвер не се замезва. С него се запива с водка“. Вариант 2. «По-неруски» 50-грамово бурканче на стойност 1000 долара, се разделя на пет части, и при това се нахранваш.

Мои познати, астраханци, предпочитат да консумират черен хайвер, като го мажат върху пресни краставици. При което деликатесът в това съчетание е именно краставицата. Есетрите - това са цялата река Волга)))

Исторически аспект Без оглед на това, че черният хайвер е обичан още от князовете на Киевска Рус, до 19-ти век той е бил по-скоро простонародно лакомство, отколкото деликатес. Използвали го, естествено, съгласно етикетите за ранг: хайвер от най-нисш сорт - яйчен, бил консумиран от простолюдието, пресован консумирали всички. Разбира се, Русия не е единствената страна в света, в която се отглеждат есетрови риби и където от тях се произвежда хайвер. Било удобно да се развъдят тези благородни риби не само в руските водоеми и в Каспийския регион. Есетровите на практика се отглеждат по цяла Европа, в реките на Азия, Китай, във водоемите на Северна Америка и на много други територии. Но ето, традициите на приготвяне на хайвер - осоляването се е правило именно в Русия, затова там започнали да използват хайвера в храната още през XII век, т.е. 6 века, преди да разберат за него в Европа.

а ето, есетровият зърнист хайвер се смята за разкош от далечни времена Не съвсем черен Всъщност, хайверът на есетртовите риби не е съвсем черен. Черният хайвер е само от младите риби. Колкото по-малко черен е той и колкото по-кафяви са зърната, толкова повече се цени той. Най-добрият „царски“ хайвер с кафяв цвят със залтисти нюанси, който се получава от есетрови риби на над 60 години. Цената на висококачествения черен хайвер достига до 4000 щатски долара за килограм.

Хайверът от есетри с кафяв, тъмнобронзов оттенък

За ползата • Хайверът е най-ценната в хранително отношение част от рибата. По калоричност той превъзхожда месото. В него има и белтъчини, и минерални соли. Това, което липсва в него, са въглехидратите. Диабетици, обърнете внимание! • Особено много мироелементи има в хайвера: фосфор, калий и цинк. А витамините в него са във форма, която е най-благоприятна за усвояване, т.е. хайверът подобрява функцията на нервната система, обмяната на веществата, възстановява имунитета.

Известен е афоризмът на химиците: „Без фосфор няма мисъл“.Професор В. А. Енгелгардт добавя: „Без фосфор няма движение“. • Най-новите изследвания показват, че съдържащите се в хайвера мастни киселини са ефективно средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. • Установено е, че тези вещества са по-ефективни дори за лечението на хронични инфекции, дибет и някои възпаления.

Някои варианти за получаване на наслада и полза:

Апетитно

Защото няма нищо по-добро))

Изискано

С палачинки

Малък сандвич

С яйчен жълтък и пресен лук


Брой 73 / януари 2017

6


Брой 73 / януари 2017

7

Верен начин да се приближите към късмета

Поредната рецепта от нашия шеф-готвач 2017 година е годината на петела по източния календар. Затова ние ще удивим гостите си на Коледа (в руски стил) или на старата („руска“) нова година с топло ястие от кокошка с портокал. И ще успокоим настъпващата година. Вкусът и ароматът на нашето ястие няма да оставят никого равнодушен. Символът на 2017 година - петелът, ще е доволен, ако празничната трапеза в годината на петела е украсена с такава кокошка! Ястието се приготвя от достъпните за всички продукти, а ние ще пробваме да добавим към това ястие известен балкански колорит за сметка на присъствието в него на „кисело мляко“. Необходими са ни: пилешки бутчета - 4 бр.; портокали - 2 бр.; кисело мляко 4 с.л.; подправки - какви-

то предпочитате. Можете да добавите куркума, риган или провансалски билки.олио - 3 с.л.; сол; черен пипер. 1. Измийте и подсушете бутчетата. 2. Измийте портокалите. Настържете на средното ренде кората на единия портокал. 3. Поставете бутчетата в купа. Посолете, поръсете с пипер, може да добавите любимите подправки. 4. Добавете сока от половин портокал, кората и киселото мляко. 5. Внимателно разбъркайте всичко, разпределете равномерно по бутчетата. Оставете в хладилник за 1-4 часа, за да се маринова. 6. Измийте портокала, разрежете го по дължина заедно с кожата.

7. Нагрейте тигана, налейте олио. Поставете кожата и половината парчета портокал. 8. Печете на силен огън до появата на златиста коричка 2-3 минути. 9. След това обърнете и печете кожата до появата на златиста коричка от другата страна (2-3 минути). 10. Намажете формата за печене с масло, поставете резенчетата портокал. Отгоре поставете кожата. По желание може да поръсите с малко захар. Поставете съда във фурната на средното отделение. Печете на 170 градуса до готовност (около 30-40 минути). Изцедете сока от втората половинка портокал. Поръсете готовите бутчета с парчета портокали и със свежа зеленина. Можете да сервирате. Приятен апетит!


В СВЕТА НА ИНТЕРЕСНОТО И ПОЛЕЗНОТО

Брой 73 / януари 2017

8

Преди 50 години бе подписан международният договор, който постави начало на сътрудничеството между България и СССР. Кръглата годишнина е достоен повод да си спомним историята. И ТАКА, БЪЛГАРСКА СЛЕДА В УДОРСКАТА ТАЙГА Историята на Зирянския край, бившата република Коми, е богат на своите традиции и легенди. Говори се даже, че викингите плавали тук за кожа. Блясъкът на белите нощи и северното сияние, безкрайните гори, блатата с червени боровинки и северно разнообразие от билки. Край на неповторими езера, дворци на вечната замръзналост.

Но ние искаме да си споменаваме за викингите... Споменаваме за не по-малко героичните българи, които съгласно подписания на 3 декември 1967 година договор за това, че СССР предоставя на България правото ежедневно да прибират реколтата на територията на Удорския район от 1 милион кубични метра дървеса/годишно, идват в Коми. Числеността на българите, които работят в Коми, възлизала на 17,5 хиляди души. Едни си тръгвали, други идвали. По скромни изчисления, в Коми за годините на сътрудничество по „комсомолска линия“ били над 100 хиляди души. Създавали се интернационални семейства. Хайде да прелистим албума Много скоро – след идването на българите - сред „нищото“ изведнъж се появили градове с български наименования на улиците, със знаци на български език, с паметници на героите в борбата за свобода на българския народ. Цялата тази история е особено удивителна, като се отчита, че от центъра на Република Коми до слънчевите брегове на България не са малко хилядите километри. На картата се появили Благоево, Междуреченск, Верхнемезенск и Усогорск, над 7000-километрови пътища

Напълно е възможно някъде из горите на България още да бягат потомците на двете кафяви мечета, подарени през май 1968 година от заместник-председателя на комитета на българско-съветската дружба Надя Живкова. Тя дошла в Сыктывкар в състава на официална делегация за подписване на договор за сътрудничество с Коми.

В началота на 80-те години в Удорския район киностудия Бояна (България) и Ленфильм заснели художествен филм «Под едно небе», посветен на съветско-българското сътрудничество. Филмът за силната мъжка дружба, изпитания на съдбата и любовта в недобри времена. В главните роли: Наум Шопов, Цветана Манева, Владимир Меньшов, Наталья Фатеева

Преди 40 години учените изучавали влиянието на Севера върху здравето на българите... Както показвали изследванията на учените, българите достатъчно добре се адаптирали към суровия климат на Коми и тежкия физически труд. Едно време в Удор заедно с българите работели кубинци. Ако първите можели да излизат на улуцата в студа без шапки, то вторите ги нахлупвали така, че едва се виждали очите им. Коато температурата на въздуха падала до 35-40 градуса, то нерядко се обявявала почивка, а с желание работели в гората. От 1972 година започнали да се провеждат фестивали на дружбата на съветските и българските младежи. Всичко, както при приятелите, било по равно - една година домакини на фестивала са българските села, а след две години вече гости очаква един от градовете на Република Коми. Фестивалите са се провеждали два пъти годишно. За тях пристигали делегации от всички райони и градове на Коми. Събирали се до две-три хиляди души. Тъй като местата в хотелите и общежитията не били достатъчни, хората се настанявали в мотриси, които специално тръгвали към местата на провеждане на фестивалите. На такива мащабни мероприятия имало съперничество на футболните и волейболните полета, устройвали се концерти, танци...Било весело и интересно.

През 2014 година в Коми се възродил фестивалът на българската култура «Алеша» През 2016 година между КОМИ и РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ се постигна договореност за съвместна работа по развитието на туризма. Не е лесно да се опише истинската красота на Коми. Перлите на екотуризма - струва си да видите Република Коми!


Брой 73 / януари 2017

9

Кулинарна география

Вкусни спомени от Коми Шома капуста (кисело зеле както се приготвя в Коми) Съставки: Прясно зеле – 1 кочан; Ръжен хляб – 1 парче; Дафинов лист; Черен пипер; Сол – на вкус

3. Поставете зелето в тенджера. Отгоре покрийте с клонки касис и копър, залейте с водата, в която сте вариливари зелето.

Шыдöса шаньга (Шаньги със зърна) Съставки: Маргарин – 250 г; Ръжено брашно - 3 кг ; Простоквас (може да го замените с кефир) – 2; Ечемик – 1 кг; Яйце– 1 бр.; Сметана – 100 г; Мас–200 г; Сол

3. Приготовете намазката: разбийте добре яйцето, добавете сметана, а след това разбъркайте още веднъж. 1. Почистете зелето, разрежете кочана на 2–4 части, в зависимост от големината му.

2. Разрязаното зеле поставете в подсолена кипяща вода и варете от 4 до 10 мин., докато се затопли, а след това охладете.

Турипув ва (Сок от червена боровинка)

4. Поставете марля отгоре, а върху нея парче изсушен във фурната ръжен хляб, затворете капака и сложете нещо тежко отгоре. Оставете да престои 2-3 дни.

5. По време на отлежаването по повърхността на зелето ще се появи пяна. Трябва да я отстранявате, тъй като в нея се съдържат гнилостни микроорганизми. След края на срока на отлежаване тенджерата се поставя на хладно място. По време на съхранението е необходимо перионо да се отстранява плесента, а марлята, капакът и тежестта своевременно да се промиват с кипяща вода. В тенджерата трябва да има толкова саламура, че да покрие зелето.

1. Приготовете тестото с прясна гъста консистенция (за коричка): в простокваса или кефира добавете сол, размекнатия маргарин, поръсете с ръженото брашно, разбъркайте добре до получаване на еднородна консистенция и оставете тестото 30 мин. да престои, след това тънко разточете от 1 до 2 мм като кръгли хлебчета, а крайчетата закръглете. Потопете в простокваса за 12 часа в ечемика.

4. Повърхността на шаньги намажете с намазката. Приготвените изделия поставете във фурната при температура – 220 ° за печене. Намажете печените изделия с разтопено масло.

2. В средата на тънко разточеното хлебче поставетв накиснатуте зърна, подравнени по повърхността на хлебчето, а след това поставете върху лист за печене или тиган, намазан с мазнина.

Съставки: Червена боровинка – 1 ч.ч.; Захар – 150 г

1. Намачкайте боровинките с дървена лъжица и прецедете сока.

вете да кипне, охладете и добавете към прецедения сок.

2. Това, което е останало след прецеждане на сока, залейте с гореща вода и оставете да ври 5 – 8 мин. След прецеждането добавете е отварата захар, оста-

3. Сокът се сервира студен.


Брой 73 / януари 2017

Адрес: София, кв. Иван Вазов, ул. Димитър Манов 75, Тел.: 0889 333 631 Работно време: понеделник - събота: 9:00 - 21:00 ч.

10

Адрес: София, Бул. Цариградско шосе 89, бл. 112, вх Г (до хотел „Плиска“) Работно време: понеделник- петък: 9:00 - 21:00; събота - неделя: 10.00 - 20.00ч.

Нашето Почетно Табло Адрес: ж.к. Люлин, гр. София, бул. «Царица Йоанна» 15, Тел.: 0883233060 Местоположение: Мега Мол, ниво минус 1, Точно до м-н Билла Транспорт: Метролиния 1 «Западен парк»; Трамвай № 8; Автобус № 310 Работно време: 10.00 – 22.00

Нашите победители през ноември 2016 г.! Магазин «Берёзка» във Варна на адрес: ул. Преслав, 37 – това е първият магазин «Берёзка», открит в България. Знаят го и го обичат много варненци и гости на града. Уютният и добър магазин посреща своите клиенти с разнообразен асортимент и добро настроение.

ИДВАЙТЕ ПРИ НАС ОЩЕ ПО-ЧЕСТО!

Работно време: Понеделник - Петък: 8:30 - 20:30ч.; Събота и Неделя: 10:00 - 19:30ч.


Брой 73 / януари 2017

11

Всички ние сме родом от детството…

Неотдавна (това, естествено е странно), но съвсем неотдавна, точно разбрах, че никога никой не е готвил по-вкусно от моята мама и баба. И моите деца са абсолютно уверени, че по-вкусно, отколкото у дома и при баба, няма. И напълно нетактично предлагат на жените си да попитат как да приготвят това или онова ястие. Но аз ви уверявам, това не говори за това, че баба ми, майка ми или в края на краищата аз сме кулинарни вълшебници)) Нищо подобно! Ние дори не сме чели кулинарни книги през живота си. Просто, което е било в детството, винаги е било вкусно...дори кипнало мляко с пяна, което тогава ми се струваше отвратително, сега, кипнато по мамината рецепта, е така утешително, че ми се иска да си го приготвям всяка вечер. Естествено, сега с кулинарни рецепти са запълнени и интернет пространството, и телевизията. Но това, което е интересно, са някои сложни рецепти и продукти, които често са екзотични. Майките винаги ги правят по-лесно, по-бързо и по-вкусно. Затова ми се прииска да събера тези удивителни рецепти от детството. Да направим това заедно. Предлагам нов флашмоб: «Нашето вкусно детство». Изпращайте рецептите на вашите майки, баби, прабаби..., а може и на бащите и на дядовците, на моя имейл: drevlyane@yandex.ru или просто на адрес: гр. Варна,9000, ул. Преслав, 37 «Руски магазин «Берёзка». Задължително ще ги публикуваме, а победителят ще е този, които изпрати до края на януари повече рецепти - той ще бъде възнаграден така, както се полага на победител.


Berezka br 73