Page 1

БРОЙ 70 / октомври 2016


Повече информация за седмичните акции от стр. 1

БРОЙ 70 / октомври 2016

2

Да поговорим за напитката на аристократите – DIVIN Ние сме умни, образовани и мъдри и затова сме информирани • бренди – това е общото название на напитките, произведени по една и съща технология; • коняк — особен вид бренди, произвеждан само в региона на Франция, с наименованието Коняк, затова напитката, която се нарича коняк, е напитка от Франция; • напитка с име DIVIN, това е напитка, произведена по същата технология, като френския коняк, но в Република Молдова на винено-конячния завод «KVINT». Какви условия трябва да са изпълнени, за да се нарича коняк или DIVIN? Всичко е в таблицата - сравнявайте! Условия

DIVIN

Напитката трябва да се държи в дъбови бъчви не по-малко от 30 месеца

Минимално задържане на конячен спирт в дъбова бъчва на «KVINT» три 3 година DIVIN произвежда само от бяло грозе: Бианка, Алиготе, Първенец Магарача, Рислинг, Ритон, Сурученско бяло, Уни Блан, Коломбар

В процеса на приготвяне трябва да се използва бяло грозде определен сорт Високотехнологично оборудване и висока степен на пречистеност

Заводът KVINTе установил най-съвременните аналитични приспособления: газов хроматограф с мас-детектор; течен хроматограф на фирмата Agilent (Германия); атомно-абсорбционен спектрометър c хидросистема на фирмата AnalytikJena AG (Германия); система на капилярната електрофореза «Капель 105М» (Русия).

Благодарение на всичко това «KVINT» Е ЛИДЕР В ПРОИЗВОДСТВОТО НА АЛКОХОЛНА ПРОДУКЦИЯ В МОЛДАВСКИЯ РЕГИОН. Производството на дивини (коняк) в завод KVINT започва през 1938 година.

САМО ФАКТИ • Уникален климат, богатство на почвите, сложност на терена и близост на реката Днестър създават благоприятни условия за получаването на екологично чисти натурални суровини; • Днес в хранилищата «KVINT» има около 10 милиона литра абсолютен алкохолен конячен спирт на възраст от 1 до 60 години. Наличието на конячните спиртове в такава широка възраст позволяват на специалистите в производството на коняк да разработят нови брендове коняк. • Ежегодно от предприятието се пус-

кат около 20 милиона бутилки виненоконячна и ликьорна продукция, сред които има имените напитки Дивин на възраст от 3 до 50 тодини. • Започвайки от 2000 година, тирасполският винено-конячен завод работи по международна система на качеството ISO:9001 (BVQI). • Качеството на продукцията «KVINT», потвърдено от многобройни награди, спечелени на международни междурегионални дегустации и конкурси: 3 супер Гран-При, над 20 Гран-При и около 230 златни и сребърни медали.

ПОСТИЖЕНИЯ НА ДИВИН KVINT SURPRISE

СЛУХОВЕ

Създаден през 1961 година на XXII конгрес на комунистическата партия в СССР и в течение на няколко десятилетия «Сюрпризный» се смята за най-добрия «партиен» коняк. Мек, хармоничен дивин (коняк), с изтъчнен аромат на полски цветя и ванилено-смолисти оттенци.

Говори се, че човек е междинно звено от еволюцията, който се появява заради това да създаде съвършеното - чашка коняк с парченце лимон. Според една от версиите руският цар Николай II замезвал коняк не просто с лимон, а ето с какво: парче лимон се поръсва със смляно кафе, оставя се за 3-4 минути да престои, а след това се поръсва с пудра захар. Мезето е готово за консумация.

Второ мезе: един известен учен е научил конякът да се замезва с грозде. Подобното с подобно. Гроздето подчертава вкуса на коняга, гроздовия му произход. Добре е към гроздето да се добави и парче пармезан.

ЗЛАТЕН МЕДАЛ 2016 Белгия (Брюксел) Международен конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles 2016 ЗЛАТЕН МЕДАЛ 2011 Русия (Москва), XV Юбилеен международен професионален конкурс за вина СРЕБЪРЕН МЕДАЛ 2005 Украина (Ялта, Крим), Ялта. Златен грифон -2005 ЗЛАТЕН МЕДАЛ 2004 Беларус (Минск), Международен конкурс за дегустация ЗЛАТЕН МЕДАЛ 2001 Украйна (Ялта, Крим), Ялта. Златен грифон-2001 ЗЛАТЕН МЕДАЛ 1999 Украйна (Ялта, Крим), IV Международен конкурс “Крым. Коньяк-99» ЗЛАТЕН МЕДАЛ 1997 Украйна (Ялта, Крим), Международен конкурс “Крым. Коньяк-97»

ОСОБЕН РАЗГОВОР ДИВИН KVINT SURPRISE

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО

Сервира се на масата при температура 2022°С в специални чаши с късо краче и горна част с широко дъно и тесен връх. Благородната напитка се съчетава прекрасно с нетлъсто месо, с маслини, със сирена. Възраст: 10 години Сила: 40% об. Сорт грозде: Бианка, Алиготе, Първенец Магарач, Рислинг, Ритон, Сурученски Бяло, Уни Блан, Коломбар.


Повече информация за седмичните акции от стр. 1

БРОЙ 70 / октомври 2016

3

ТЪРСИХМЕ ДЪЛГО НАВСЯКЪДЕ И ГО ОТКРИХМЕ В ГРУЗИЯ Ние винаги търсим най-добрите продукти. И това е причината хората да идват при нас специално и да се връщат отново за това, което го няма в България и Румъния, но се цени от жителите на бившия СССР. Минерална вода натурално газирана № 1 в Грузия Почти всички са слушали за грузинската минерална вода Боржоми и само грузинзците предпочитат Набеглави, възможно ли е те да знаят нещо??

магнезия)))…по-добра профилактика на сърдечно-съдови заболявания просто няма* Купете и пийте минерална вода Набеглави с натурална газировка за 1.99 лв. за 1 литър и 1.99 за 0.5 литра (но вече в стъкло)

Те знаят точно: - водата е с приятен несолен вкус и може да се използва всеки ден, за разлика от повечето лечебни минерализирани води; - водата започва да се добива от кладенец на дълбочина 847 метра през 1948 година, а вкусът й е винаги еднакъв; - във водата има само това - йони на

Продава се във всички аптеки (не, там не се продава, за съжаление) магазини Берёзка в България и Румъния! *що за чудо! В Уикипедия пише, че грузинците са световни лидери по дълголетие.

Щастливи стави! Красиви крака! И още някои новости…

В преходния сезон нашите стави се нуждаят от особено внимание. Повишената влажност, променливото време, физическите натоварвания застрашават да нанесат удар в долната част на гърба и да предизвикат болки в ставите. Как да се предпазите от този проблем? За поддържането на кръвоснабдяването на ставите природата е измислила ефективно средство - пчелната отрова. Тя на момента подобрява кръвообращението, активизира обмяната на веществата в областта на ставите и снабдява ставите с ценни хранителни вещества. Не е задължително да поставяте ставите си под жилото на пчелите. Съществуват доста по-достъпно и приятно средство - крем Софья с пчелна отрова. Действието на пчелната отрова в крем Софья е усилено, с екскракти на 12 растения (алое, очеболец, пелин, градински чай, златен мустаци, жълт кантарион, розмарин, хвойна, бял оман, репей, черен оман, босвелия), допълнително – с естествения биостимулатор Мумиё. С такава защита като крем Софья с пчелна отрова няма да ви се удаде да изпитате дори минимален дискомфорт в ставите. Погрижете се за вашите стави заедно с крем Софья. И тогава няма да се страхувате от преходните

сезони! Някой ползвал ли е крема «Софья Экстракт пиявки»? Ако сте го ползвали, разкажете, моля, във фейсбук страницата ни (Руски магазини„Берьозка“ https://www.facebook.com/AntoDrevlyane/?fref=ts) Изобщо, той е добър помощник в тези неприятни моменти, когато краката са силно уморени, ставите са напрегнати, а вените са некрасиво издадени. Лично на мен този крем ми хареса много. След тренировка мажа краката си винаги с него: нанасям щедро и втривам в посока отдолу нагоре. Познавам много хора, чиято работа е свързана с краката - предложих им да пробват. Казват, че това им помага много, дори след 12 часа, прекарани на крака. А една приятелка случайно забеляза, че нашите страшни неприятели – «звездичките» по краката, изчезват благодарение на този крем. Но ето и най-удивителното: този крем помага не само да се запази красотата на краката, но и прави безупречна кожата на краката. Как? По принцип, всички съставки на крема са прекрасно подходящи за кожата на лицето. За да се отстрани куперозната мрежа по лицето е също важно укрепването на стените на съдовете. Няма никакви вредни съставки в крема.

ОТКРИЙТЕ В БЕРЬОЗКА ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ КОЗМЕТИКА, ПОДХОДЯЩИ ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ И ПОТРЕБНОСТИ.


БРОЙ 70 / октомври 2016

4

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЕРËЗКА – 1,99лв ЗА КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

Какво представлява кондензираното мляко? Кондензираното мляко е хранителен продукт, който се произвижда от концентрирано краве мляко с добавяне на захар (а понякога и на други съставки). В бита често се нарича просто «сгущенка».

Как се прави кондензираното мляко? Кондензираното мляко се получава по следния начин: • натуралното краве мляко се изпарява; • смесва се с лактоза, • добавя се кристална захар, • полученият продукт се концентрира. В резултат се получава еднороден състав със сметановобял или бежов цвят, гъста Един от начините за приготвяне на «сгущенка» е карамелизацията. Така се получава кремообразна консистенция, със сладък вкус и млечно-захарен аромат. отличен вариант за използване в сладкарското производство - варена «сгущенка».

Понякога съставът на «сгущенка» се обогатява и се допълва с цикория, кафе, какао, ванилия. При такива случаи на етикетка се указват вкусовите особености на продукта. «Сгущенка» се предлага в различни разфасовки - наред с традиционните консервни кутии, можете да откриете кондензираното мляко в тубички, в пластмасови чашки, картонени кутии и т.н.

Състав на кондензираното мляко • Маслеността на кондензираното мляко съставлява от 4 до 15%, в зависимост от вида. • Калоричността на кондензираното мляко е достатъчно висока - от порядъка на 320 кКал на 100 грама. • Съгласно нормите, съставът на «сгущенка» по ГОСТ задължително трябва да включва белтъчини, а така също

мазнини и захари. • Така също, в състава може да има консерванти, стабилизатори, производни на калия и натрия. Срещат се варианти на млечния продукт с добавки на растителни мазнини и подобрители на вкуса, но тогава на етикета е указано, чо това е продукт от кондензирано мляко.

Приложение на кондензираното мляко «Сгущенка» често се прилага в условия, когато продължителното съхранение на обикновените млечни продукти не е възможно. Това на практика е необходима съставка на всяка вкусна дажба. то не се разваля, удобно е за съхранение, а херметически за-

твореният буркан е най-популярната разфасовка за съхранение. Кондензираното мляко може да се добавя към чай и кафе, каши и сладкиши, както и да се използва при приготвянето на десерти.


БРОЙ 70 / октомври 2016

5

Крем от кондензирано мляко за торта: основна рецепта Можем да майсторим различни вкусни десерти. Това може да са торти, сладкиши, просто кремове, които да намазвамевърху обикновени бисквитки и с наслада да консумираме тези сладки сандвичета с чай или кафе. Като начало, да се запознаем с основната рецепта на който и да е крем на основата на кондензирано мляко. Този крем може да отиде в съкровищницата «Вкусни неща». Необходими продукти: масло – 250 г; кондензирано мляко – 1 ч.ч.; ванилова захар – 1/3 пакетче. Приготовление:

1. Поставете маслото на стайна температура в купа и разбийте с миксер, докато стане пухкаво.

2. Преместете масата в съд и разбийте до побеляване. Можете да правите това и на ръка, лъжица или да разбиете с миксер.

3. Сипвайте кондензираното мляко с чаени лъжички, като продължавате да разбивате масата, докато стане пухкава. Добавете ваниловата захар от пакетче.

4. С готовия крем намажете тортата или сладкиша.

Ексклузивни рецепти

Домашен «Медовик»

Състав: Блатове за торта «Медовик» За крема: масло - 300 г; кондензирано мляко (варено) - 1 консерва; орехи - 100 г; филирани бадеми или шоколад за украса

2. В 4-5 приема добавайте вареното кондензирано мляко, като не преставате да разбивате.

4. В блендер смелете орехите или го натрошете с нож.

6. Поръсете тази част със смлени орехи.

5. Поставете в чиния блата и намажете с част от крема.

7. Покрийте отгоре с втория блат и т.н. Така направете тортата.

Да приготвим крема. 1. Поставете маслото на стайна температура в купа и разбийте с миксер, докато стане пухкаво.

3. Разбийте крема до получаването на еднородна смес.

Най-отгоре и отстрани намажете с крем. Украсете отстрани тортата с наситнените орехи (поставете в длан парченцата, притиснете отстрани към тортата, като отстраните излишните парцета). Украсете повърхността на тортата с ореховите ядки и по желание - с филираните бадеми. Можете, вместо с филирани бадеми, да украсите с шоколадови парченца (настържете шоколад) или със стърготини (отрежете от шоколада със стайна температура, стружки, с помощта на белачка за плодове или нож). Поставете тортата в хладилника и оставете да престои 6-12 часа. 8. Приятно чаепиене!

Медена торта - класическа рецепта с малка тайна Медена торта по класическа рецепта - страхотният вариант за сладък завършек на празника. Предлагаме ви да внесете към популярната рецепта и малко разнообразие. Всички знаят и обичат нежната, вкусна и пухкава медена торта, но не всички могат да я приготвят. Ако никога не сте пекли медена торта, то тази рецепта е точно за вас. Това е класическа рецепта на медена торта, но с леко видоизменена рецепта. За тази торта правим два крема - от сметана и от кондензирано мляко. Сметановият крем придава нежност, а кремът от кондензирано мляко - невероятен сметанов вкус. При което, именно вкус, а не усещането, че ядете отрязано парче масло, от което обикновено се правят розичките в тортите по магазините. Състав: Блатове за медена торта За сметановия крем: Сметана 20% – 500 г; Захар – 300 г (1 ч.ч. + 2 ч.ч./л) За крема от кондензирано мляко: Кондензирано мляко – 360 г; Масло – 200 г За поръсване: Бисквити по желание (най-добре от маслено тесто) Приготвяме два забележителни крема за медената торта: сметанов и крем от кондензирано мляко. 1. Разбиваме сметаната със захар, като добавяме по 1 ч.л. захар.

капака за циркулиране на въздуха, за да може блатовете да не изсъхнат.

2. А кондензираното мляко разбиваме с маслото. Маслото трябва да е със стайна температура, но не прекалено меко. Блатовете и двата крема за тортата се готови, осава само да направим тортата. Съвет: Така се случва, че в навечерието на празниците имате много малко време и понякога ви се иска торта, както и домашен сладкиш. Можете да не печете блатовете (да не губите време и сили), а просто да купите готови в «Берёзка». Предварително купените блатове за торта можете да съхранявате на стайна температура (като обикновени сладкиши) под капак, като леко открехнете

3. Поставяме крем по избор в чиния и поставяме отгоре корите - така най-долната кора ще е най-мека, напоена с крем.

4. Правим цялата медена торта, като редуваме двата крема. Не е важно в каква

последователност ще мажете блатовете. Важно е друго - колкото повече крем има, толкова по-вкусна и нежна ще е тортата.

5. Начупваме бисквитите и ги смиламе в блендера.

6. Обилно посипваме с трохите бисквити тортата отгоре и отстари. Оставяме да престои на стайна температура за 1,5-2 часа и прибираме в хладилник за 6 часа, а най-добре - за нощ.

7. И не казвайте, че това не е вкусно!))

Медена торта «Ангарский» Лимонено-меденият вкус на блатовете придава невероятен вкусов баланс с кисело-сладък аромат, срещу наситените с мед сладки блатове. А и сметановият крем с карамелено-медено кондензирано мляко само по себе си е изключително и изключително вкусен, особено в съчетание с всичко останало. Самата торта е нежна, мека и се топи в устата. Състав: Кожи для торта «Медовик» За кремa: мед - 1 с.л. мед; масло – 100 г; кондензирано мляко – 400 г; сметана (30% масленост) – 500 – 600 г; маслено тесто за украса За сиропа: лимон – 2 бр.; захар – 3 с.л.; мед – 3 с.л.

Приготвяне на крема 1. Правим сироп за напояване: изстискваме сока от лимоните, добавяме 3 с.л. захар, 3 с.л. мед и оставяме на огъня. След като кипне, оставяме на среден огън 7-10 минути. 2. Оставяме малко да се охлади и с почти горещия сироп напояваме блатовете. 3. Правим крема. За крема оставяме кондензираното мляко, 1 с.л. меда и 100 г масло на бавен огън и постоянно разбърквайки, оставаме да кипне. Кипва за 4-6 минути, до светлокафяв цвят. 4. Получава се нежна карамелена маса. Охлаждаме на стайна температура. За по-голяма бързина можете да поставите чашка с кондензираното мляко в тенджерка с хладна вода, като разбърк-

вате често. След 15 минути ще е изстинало всичко. Когато масата изстине, тя ще се сгъсти малко. 5. Добавете сметаната към кондензираното мляко и разбъркайте всичко с миксера, но не разбивайте. 6. Много обилно напоете блатовете с крема и складирайте един върху друг. Не жалете крема. 7. Най-горния блат поставете с равната страна нагоре. 8. Оставете в този вид тортата на стайна температура за 2 часа. 9. Ако ви е останал от крема, приберете го в хладилника. По-добре е да оставите малко количество - смесете го с натрошено сладкарско тесто и намажете тортата отстрани. Украсете тортата на вкус и поставете в хладилник за една нощ, минимум за 8-10 часа.


БРОЙ 70 / октомври 2016

6

ЗА РИБАТА… ДРЕВНА РУС… И РЕСТОРАНТ Адрес: гр. София, жк. Младост 2, бул. Ал. Малинов, до блок 202 Разказва Сергей Лунёв Шеф-готвач на руски ресторант «Берёзка»

Големи ценители на рибните храни били древните гърци. За получаването на всяка нова партида на пазара на риба в Атина, гражданите узнавали по камбанения звън. Тайната на някои древногръцки рибни ястия не са разгадани досега. Както, например, древните готвачи се изхитрявали да приготвят цяла риба - една трета от която била печена, една трета - варена и една трета - осолена? (който знае – пишете на имейла: drevlyane@yandex.ru – ще благодарим и подаръци ще подарим!)

- Петър, Андрей и други, до призоваването им от Христос, били рибари. Христос по невероятен начин нахранил идващите към него пет хиляди души с пет хляба и две риби. Той ял печена риба, когато след Възкресението Си посетил своите ученици.

А какво е било при русите? Рибата отдавна е любима храна на руския народ. В реките и езерата на Русия тя била в изобилие, при което е общоизвестно, че речната риба е много по-вкусна от морската, въпреки че гърците консумират морска (и какво да се прави?). Но през това време морската риба била основен хранителен продукт при жителите на северните райони. И до края на XVIII век в Русия битували достатъчно смътни представи за морската риба. Русите били смущавани от такива непознати названия като: треска, меджид, шафран-треска, мойва... Речната риба консумирали в различна разновидност печена, варена, сушена, осолена и ...сурова (само че прясно уловена). Изключително майсторски приготвяли уха: гола (без подправки), бяла (с пипер), жълта (с кехлибарено жълта чига), червена (с шафран), сладка (от ерш), рибарска (с примеси на зърно), асорти и др. Главните майстори при правенето на рибни ястия били русите-монаси. Тъй като консумирането на месо било забранено в манастирите, всичкият опит на манастирските готвачи бил насочен към рибата

В необичайния свят: руският народ е изобретил много начини за превозване на жива риба. Да вземем за пример уникалния начин, който използвали сибирските мужици - огромна есетра те превозвали на количка под постоянно „опиянение“ (то есть опияняване).

Рибата често се споменава на страниците на Евангелието. Много апостоли

В Русия рибната трапеза е била винаги обилна и много разнообразна. Сред първите ястия, които се сервирали на пировете в Древна Рус, обикновено било киселото зеле със селда. Наред с това, в качеството на мезе, се поставял хайвер в различни видове:

«бял», т.е. свежо солен, «червен» — леко солен, «черен» — силно осолен. Най-разпространен бил хайверът от есетра, белуга, севрюга, щука, лин. Хайверът се сервирал с пипер и нарязан лук, ароматизиран с оцет и «провансалско» (зехтин) масло. Хайверът бил допълван от филета, които в древността се наричали «спинками», и «провесная» (разновидност на пушената) риба: сьомга, бяла риба, есетра, белуга и т. н. Към тази риба сервирали «ботвинью» (студена супа с кисел квас). След това следвала рибата на пара, а след нея - печената. От това изобилие на мезета се преминавало към ухата. Задължителни били, също така, пирогите и пирожките с плънка от смляна риба, с визига (гръбнак на есетровите риби), селда, бяла риба. Само че това не е всичко. След ухата те се лакомили с «присольным» — прясна и солена риба в саламура (краставички, сливови, лимон, цвекло) и винаги «под зваром» — така наричали истинските руски сосове с хрян, чесън, горчица. Пробването на всички тези ястия «баловались» с варени раци. В руската кухня, като добавки към рибните ястия използвала различни подправки: пипер, лук, чесън, горчица, оцет. Любимата подправка към рибата бил също така хрянът на пюре с оцет. Специално внимание трябва да се обърне на подправката шафран. В Древна Рус без него не се случвало приготвянето на много варени и задушени рибни ястия. Жалко, че в днешно време шафранът е почти забравен. Цялата руска рибна кухня е много самобитна. Само за своята многовековна история тя е претърпяла различни изменения относно появата на нови продукти, нови видове риба, особено морска, също и под влиянието на съседните народи, а така също и с влиянието на френската кухня.

Нашият ресторант се отнася с трепет към руските рибни традиции, затова в почти всички раздели от нашето меню вие ще откриете рибни предложения:

НАШИТЕ ТРАДИЦИИ СА НА ВАШИТЕ УСЛУГИ!


БРОЙ 70 / октомври 2016

7

Къде отплува червена риба и къде хвърли хайвера си? ИЛИ Природата се весели...

Новината е такава: червената риба с име Горбуша тази година не хвърли хайвера си! На въпроса Защо Горбушата да не снесе червения си хайвер по обичайните си места – НЯМА ОТГОВОР. Природата си е природа. Това се случва непредвидено. Специалистите по рибите, науката не могат да обяснят с какво е свързано това явление, но приблизително веднъж за 40-45 години рибата плува някъде на други места. Така се случи и тази година. Очаквахме по-добра реколта от хайвер в Аляска, а тя стана по-добра на друго място. А в Аляска коли-

Основното е да запазите спокойствие!

чеството на хайвер от Горбуша се оказа с 10-12 пъти по-малко от очакваното. Това лошо ли е? Да го кажем така: това не е много добре, понеже, ако нещо е малко, то става по-скъпо - това е закон не само на икономиката, но и философия, и природа) Извод: хайверът от горбуша поскъпва навсякъде. Какво да правим? А сега няколко въпроси, свързани с консумацията: Как се консумира червеният хайвер?

ПО-ДОБРЕ ЕЖЕДНЕВНО

Каква е нормата на консумация на червен хайвер за възрастен човек? Норма за консумация от деца на възраст над 3 години?

Защо хайверът е с различна консистенция? Защото има червен хайвер от Кета. Кета - това е по-ценната родственица на Горбушата. Хайверът от Кета е бил винаги скъп, но тя винаги е била по-ценена.

А Кета е дисциплинирана риба и хвърля хайвера си навреме. Отчита се. Остави ни хайвер.

Как се съхранява хайверът? Какъв е срокът на съхранение?

Всичко това я характеризира добре. А можем още да добавим, че хайверът от Кета е по-наситен, с по-нежен вкус и с по-високо съдържание на белтъчини и омега-3 и 6. Така че изобщо няма поводи за тъга.

По какво се отличава хайверът от горбуша от хайвера на кета

Хайвер на горбуша

Хайвер на кета

Диаметър на зърното хайвер – до 5 мм

Диаметър на зърното хайвер – до 7 мм

Цвят на зърното хайвер – светлооранжев По-течна, тъй като обвивката на зърното хайвер е по-нежна, склонна към повреждане

Цвят на зърното хайвер – яркооранжев до червен По-гъста, тъй като обвивката на зърното хайвер е по-плътна

Вкус - интензивен Мазнини - 11,2 г

Вкус - по-нежен Мазнини - 13,2 г

Какво означава надписът «ЗЪРНИСТ»?

Безопасната и полезна норма на консумация на хайвер за възрастен човек е приблизително 7 чаени лъжички или 200 г седмично Безопасната и полезна норма на консумация на хайвер за деца над 3 години е приблизително 4 чаени лъжички или 120 г седмично Хайверът е натурален продукт, ако обвивката на зърната хайвер е много нежна, което зависи от времето на улова тя може да се наруши при обработката. Добросъвестният производител не добавя сгъстител. Съхранява се в хладилник, при температура от 0° до +4°C, и се консумира в продължение на половин година. Съхранява се при по-ниска температура е недопустимо. Отвореното бурканче се съхранява в хладилник до 72 часа. Зърнист - хайвер, приготвен от прясна (незамразена) риба.

Отделни препоръки за любителите на хайвер от Кета Традициона украса на масата: хайверът от Кета е най-красивият и едър хайвер и е с най-плътната обвивка. Затова може да се задържи по-дълго време на масата, като

съхрани свежестта си. Най-добрата профилактика на опиянението: Висока масленост + лесно усвояем белтък.

И така, действайте! Вкусно за всички дни!


БРОЙ 70 / октомври 2016

8

Грузинска любов…

Както вече е известно на нашите читатели, в «Берёзка» с голям успех днес се продават грузински вина от корпорация Киндзмараули. „Корпорация Киндзмараули“, както вече знаем, е един от най-големите винени заводи на територията на Кахетия. Той е разположен в самия център на градчето Кварели и е основният производител на прословутото полусладко вино „Киндзмараули“. Днес към завода принадлежат 300 от 400 хектара микрозони лозя.

(в Грузия брожението се случва в глинени съдове - квери).

В какво е особенността на грузинските вина от Кахетия? Грузинските вина се правят от особени, южни сортове лозя, каквито не се срещат в Европа. Освен това, грузинските вина се характеризират също и с особения начин на приготвяне. Сред тях - и особената кахетинска технология. Кахетинските вина се получават по-тръпчиви, екстрактни (тъй като джибрито, тоест остатъците, кожичката и семките на гроздето не се отделят от сока и дава високо съдържание на танини), към такива вина се отнасят, например вино Мукузани. За

Уникалността на способа на производството на естествено полусладки вина на «Корпорация Киндзмараули» се състои още и в това, че за него е характерно непълното ферментиране на гроздето с висока захарност. По този начин във виното оставя естествената захар. Ферментацията се осъществява не с добавяне на спирт, както при силните вина, а с охлаждане. Преди разлимване в бутилката естественото полусладко вино се пастьоризира. разлика от грузинските винопроизводители, европейците напълно отделят джибрито от сока, а виното ферментира в метални баки или дървени бъчви

Решихме да си припомним най-известните грузински вина и да подберем към тях най-подходящине гастрономически двойки.

Киндзмараули

Цинандали

Виното има цвят на презряла череша. Букетът е сложен, тръпчив, с ягодови и дъбови нотки. Отлично се съчетава с плодове и десерти.

Притежава светлосламен цвят. Букет – плодово-цветен, хармоничен. Съчетава се с птици, риба, пхали.

Мукузани

Какво е това ПХАЛИ?

Виното е с плътен червен цвят. Букет от зряла череша с дъбови нотки. Съчетава се с шашлик, с пикантни ястия, сирене.

О! Това е вкусно, а с вино Цинандали – вкусно-превкусно! Пригответе ПХАЛИ, отворете бутилка, блестяща на слънцето в началото на златната есен…И обичайте! Един от вариантите за приготвяне на ПХАЛИ Предупреждение: по-добре е да приготвите пхали предварително, за да може да се съчетаят и да се разкрият всички вкусове на всички съставки. те (фасулът трябва да остане Съставки: 500 г аспержи или здрав)около 5-7 минути (за асзелен фасул; 1 средна глава пержата) и го поставете в купа лук; 2-3 скилидки чесън ; 0,5-0,7 със студена вода с лед, за да се ч.ч. орехи; 1 щипка кориандър съхрани цветът на фасула. (ако нямате кориандър, не е фатално - ще минете и без него); 1 ч.л.хмел-сунели (има го в «Берёзка»); 1 ч.л.кориандър на зърна или 0,5 ч.л. смлян кориандър; 3-4 ч.л.винен оцет(на вкус) ; лют червен пипер; сол

съна и счукайте заедно всичко. 3. Прецедете добре фасула и го прекарайте през машинката за месо или го нарежете с нож.

2. Смелете орехите през машината за месо(!) или ги счукайте в хаванче. Нарежете на ситно лютата чушка и кориандъра. Допълнително към такова пхали можете да добавите нарязана на ситно мента (около 1 с.л.). Поставете подправките и сол в хаванчето, след това добавете че-

4. Нарежете на ситно лука, поставете го в сито и го потопете в кипящата вода. Смесете в купа всичките съставки. Добавете оцет на вкус. Поставете в хладилника. Може да се сервира под формата на неголеми „котлетчета“, украсени със зърна нар или кучешки дрян. Приятен апетит!

1. Сварете фасула в кипяща вода, без да го препарява-


БРОЙ 70 / октомври 2016

9

Съвременната кухня смело руши столетни правила… Неотдавна бяха разклатени устоите и се провали още един, струва ни се, неизменен принцип, според който към червеното месо и сиренето трябва да се сервира само червено вино, а към бялото месо и рибата - бяло. Авторите на кулинарни експерименти по метода на пробата и грешката, чрез съчетаването на несъчетаемото, изясниха, че рибата може да «се сприятелява» с найразнообразните розови и червени вина. Това утвърждение се отнася не само към основните рибни ястия, но и към рибните мезета (пастети, карпачо, дресинги, салати), а така също и към рибните супи. Неслучайно жителите на Средиземноморието

много харесват да комбинират гъстите рибени супи именно с леки червени вина. А решаваща роля към избора на напитката към ястието принадлежи именно на рибата, по-точно - на нейния произход: морската риба, с малки изключения, притежава по-изразен вкус, отколкото сладководната. Немаловажни са също така начините на приготвяне на рибни ястия, гарнитури,

подправки и сос. Нерядко именно сосът се явява свързващият мост между виното и рибата. Един от класическите примери: ако към рибата се сервира засищащ, ароматен сос, например гарнитура от домати и пикантна гарнитура, то можем да се спрем на сухото розово вино. Освен към домати, риба, червеното вино се подчертава хубаво от чесъна и практически всички плодови сосове.

А сега нека да се разберем защо червеното вино и рибата не се харесват Основноте противоречие на тези два продукта е неприятният метален послевкус, който се подчертава особено ясно, ако наситеното вино се консумира с мазна сьомга или палтус. Става въпрос за това, че в състава на виното е включено желязото, концентрацията на което зависи от сорта на гроздето, годината на реколтата, мястото на произход и условията на съхранение. В белите вина желязото е значително по-малко, отколкото в червените, затова те и засенчват с вкуса си вкуса на другите продукти с ниско съдържаниена желязо, като риба и морски дарове, и затова е по-добре да не се смесва с тях. Червените вина са богати на танини, често са тръпчиви,

агресивни, като са способни да заглушат вкуса на която и да е риба. Оттук водят началото и традиционните, векове формирани правила за избор на виното към рибните ястия и морски дарове. Колкото по-крехка е рибата, толкова по-нежно трябва да е виното - леко, не много силно и само леко кисело. За мазните риби, например за палтуса, трябва по-силно вино. С палтуса си отива бялото вино, но не му подхождат леките вина или вината с лимонен вкус. За вечерята на истинските гурмани подберете особено изискано съчетание: грузинско вино Цинандали и пушен палтус за тост със сос от череши и салата.

1. Нарежете филето от пушен палтус. Нарежете белия хляб на тънки парчета. Намажете го с жълтък. Поставете отгоре рибата. Запържете в тигана, като добавите зехтин.

2. Нарежете морковите, крушата, стеблото селари на тънки парчета. Добавете спанака, нарязания на ситно копър, лимоновия сок, солта и зехтина. Разбъркайте.

3. Направете соса. Поставете черешите в тенджерата. Добавете вода и захар. Нека се получи гъста консистенция.

4. Поставяме салатата в чинията. Поставяме отгоре плтука. Украсяваме със соса от череши. Добър апетит!

Как се приготвя? 1. Само купете грузинско бяло вино Цинандали. 2. Купете също филето от пушен палтус. 3. Пригответе от пушения палтус оригинално мезе гурманите ще оценят това. За целта вземете: Продукти: Пушен палтус - 150 г; бял хляб - 100 г; яйца - 2 бр.; морков - 1 бр.; стебло селари - 30 г; круша - 1 бр.; копър; спанак - 20 г; лимонов сок - 10 мл; череши - 150 г; вода - 30 мл; захар - 20 г; зехтин; сол на вкус

Ех!...сельодчиците да бяха повече и повече!

А ние да си дойдем на своето… Е, не мога равнодушно да гледам тази сельодчица «Санта Бремор» Може само да се нареже на парчета, да се залее със слънчогледово олио с аромат на семчици и да се гарнира с горещи калтофки …ммм, дори от това описание потичат слюнките... Сельодчицата е умерено солена, умерено маринована, изобщо - нежният и идеален вкус това е нейното предимство))).

И тук се удивяваме на нещо: над 15-те години дейност на пазара позволиха на компанията «Санта Бремор» да натрупа безценен опит в производството на висококачествена сельодка, която удовлетворява всички желания на потребителите. Консервите с търговска марка «Матиас» се произвеждат от селектирана атлантическа селда, уловена в най-чистите крайбрежни води на Норвегия. Атлантическата селда се разфасова на мястото на улов и постъпва в производството под формата на филе. Пестящи технологии Технолозите на компанията «Санта Бремор» произвеждат отбрани суровини непосредствено на мястото на добива и преработката. Именно затова потребителят получава гарантирано свеж и вкусен продукт. Уловът на сельодка се осъществява два пъти годишно - през пролетта и есента. Именно за произвоството на селда «Матиас» се използва селда, която е уловена само през есенния период. Есенната селда е значително по-мазна, по-богата на белтъчини и витамини.

Оборудване Най-новото европейско оборудоване на световните доставчици, притежаващи дългогодишни традиции на преработка на селдовите риби, а така също и приложението на иновативни технологии, дава възможност на компанията грижливо и деликатно да произведе готовият продукт, да го съхрани при преработката на полезни и ценни свойства използваните суровини. Рецепт ура Уникалната рецептура на приготовяне на сельодка «Матиас», е разработена от компанията «Санта Бремор» и дава възможност за създаването на този особен вукс, който избират повечето потребители на Русия и Беларус. Етапът на съзряване на «Матиас» трае общо три денонощия. За ускоряването на процеса се използва смес от плодови киселини, а така също и декстроза или гроздова захар. В резултат на съзряването селдата придобива нежна и сочна консистенция, инекален вкус и аромат, характерни само за сельодка «Матиас». С търговска марка «Матиас» се реализира само мазното и едро филе. Селдата, достигаща 16 и повече процента мазнини, се смята за деликатесна. Филето на селда «Матиас» не съдържа подобрител на натриев глутамат.

За осоляване на сельодка «Матиас» се изпраща само мазното и едро филе, което наистина се счита за деликатес.

А сега две особени кулинарни рецепти за специални събития.

НЕНАДМИНАТА

ПО СКАНДИНАВСКИ

Селда с картофени палачинки, хайвер и сос от жълтъци Необходими са ви следните продукти: филе от селда - 2 бр.; яйца - 8 бр.; растително масло - 200 мл; подправки, билки - на вкус; оцет - 1 с. л.; лимонов сок - 1/2 лимон; масло със стайна температура - 150 г; черен хайвер за украса - 40 г; мляко - 90 мл; мая - 10 г; брашно - 100 г; сол; картофено пюре - 100 г; нарязан червен лук - 50 г; майонеза МАХЕЕВЪ 1. Поставете 6 желтъка, растителното масло и подправките в тенджера. Загрейте съдържанието до 63-65 градуса С (без да повреждате структурата на жълтъка) до момента, докато започне да се свива. Оставете да изстине. Переместете жълтъците в блендер. Добавете оцет и лимонов сок. Смесете всичко в блендера, добавете растителното масло (докато сместа не се сгъсти). После добавете размекнатото масло. Косистенцията трябва да стане гладка и гъста. Добавете солта, пипера. 2. Смесете млякото, маята, брашното, 2 жълтъка и картофеното пюре. Поставете сместа в пластмасова купа и оставете в хладилника за 1 ден. На следващия ден разбийте 2 белтъка с 1 ч.л. сол и смесете със сместа от хладилника. Печете в тиган с желани размери и форма. 3. Нарежете филето от селда на малки кубчета. Сервиране Сложете картофеното пюре на дъното на чинията, а отгоре поставете парчета филе от селда, а върху него - черен хайвер. Украсете със зеленина или зелен лук.

Сельодка в сметанов сос с добавки от хрян, топено масло, картофи и копър Необходими продукти: филе от селда - 4 бр.; сметана - 200 мл.; хрян - 1/2 ч. л.; жълтък - 2 бр.; оцет - 2 с.л.; слънчогледово масло - 200 мл; масло - 500 г; неголеми картофи - 8 бр.; неголяма връзка копър - 1 бр.; червен хайвер - 40 г 1. Разбийте сметаната и добавете хряна, малко сол и пипер. Разрежете всяко филе на селдата на дължина на 2 части и мариновайте в получения сметанов сос. 2. Разтопете маслото до получаването на кафеникаво-златист цвят, прецедете и отделете затопления белтък (необходимо е да се използва именно той, а не самото масло, което се приготвя за друго ясти). Смесете оцета и жълтъците, като постепенно добавяте към масата слънчогледовото масло. Добавете получения затоплен белтък и солта с пипера на вкус. 3. Сварете картофиге докато омекнат и ги разрежете на две половини. 4. Подгответе копъра. Сервиране Поставете 2 филета селда в центъра на чинията, а до тях поставете 4 резена картофи. Добавете няколко капки майонеза около цялата композиция и завършете, като поставите върху полученото ястие няколко клончета копър или магданоз, или зрънца хайвер.


БРОЙ 70 / октомври 2016

10

гр. Бургас, ул Александровска №76 Тел.: 0878256919 Работно време: понеделник-петък 09:00-21:00 ; събота-неделя 10:00-20:00 Побързайте!

Нашето Почетно Табло Съревнованието «Не може да бъде по-добре» набира обороти! Август 2016 – най-топлият месец и найтрудният за продавачите: топло е, времето минава бавно, много ни се ще да сме на плажа, колко много хора минават покрай магазините за разнообразие, а лицата им са щастливи сега ще влязат във водата или ще си полегнат под някое дърво, а ...продавачът е на своя пост! Понякога и той, продавачът, дори си мисли за почивка: в магазина има много работа: да приема клиенти, да им разкаже всичко, да подреди правилно и красиво продуктите,

да се погрижи за чистотата на рафтовете, да оправи цените, за да «не танцуват» накриво и на случаен принцип... изобщо, както се казва, много. И още! Съревнованието продължава и в него победиха момичетата от магазин «Берёзка» в Стара Загора! Напомняме адреса на магазина: Стара Загора, ул. "ПетърПарчевич" 44 А (до механа "Каручката"), Телефон: 0879575403 Работно време: понеделник - петък: 09.00 - 20.00 ч.; събота: 10.00 - 19.00 ч.; неделя: 11.00 - 18.00 ч.

Ръководителят на екипа на победителите Наталия Димитрова

С Наталия си поговорихме... Наталия разказва: «Магазинът ни не е голям, но е много уютен - в него е добре на всички - и на клиентите, и на продавачите. Ние обичаме клиентите си и познаваме почти всички и по физиономия, и по име. Това е здравословно - да имаш такъв добър контакт с клиентите - за много неща можем да си поговорим с тях, да споделим рецепти с ястия, които могат да се приготвят от нашите продукти. Например, малко са тези, които

знаят, че пушеният палтус е много подходящ за деликатесна салата или че от консервата на сайра се получава изучителен пастет, а от зефира - торта, която не трябва да се пече... Всичко това е интересно на клиентите, а на нас ни е приятно да споделяме това с тях. Заповядайте по-често при нас - никога няма да се уморим да ви се радваме.» И така, да побързаме към победителя! Как да стигнем дотам? Картата е пред вас!


БРОЙ 70 / октомври 2016

11


Berezka br 70