Page 1

БРОЙ 68 / август 2016


БРОЙ 68 / август 2016

2

Повече информация за седмичните акции от стр. 1 БИРАТА, КОЯТО ПОБЕДИ В ИСТОРИЧЕСКИ АСПЕКТ СВОИТЕ КОНКУРЕНТИ ПРЕЗ АВГУСТ В „БЕРЁЗКА” «Жигулевское» - това е най-известната и популярна марка пиво от съветско време. Компания «Балтика» започва историята си именно с пускането на партидата «Жигулевское». Днес «Жигулевское» се произвежда по традиционна рецепта, съгласно държавния стандарт, но вече със съвременно оборудване и само от висококачествени суровини, което още повече увеличава популярността му...Защото е вкусно! Още от 2005 година «Жигулевское», сварено в заводите «Балтики», заема една от лидерските позиции на руския пазар и първо място в своя сегмент.

Галерия: Историята на пиво «Жигулевское» в етикети. желанието от насладата: искате ли продължителна наслада? Вземете много пиво и много риба и морски дарове, а ако след „сбирката на по пиво“ остане нещо - или пиво, или морски дарове и риба, ще изпитате стрес от това, че нещо не е достигнало (пиво или риба). А ако не искате стрес, запасете се и с това, и с другото и тогава целият ритуал ще премине точно по фъншуй, или както се казва в една китайска народна поговорка „Без проблеми - благополучно“. Сега няма да изпитвате чувство на тъга, че празникът е приключил. Това е чувство и има и такъв индикатор - лакмус, с който можете да определите, че всичко е направено правилно.

А познавачите съветват – трябва да ги послушаме! Историята на пивото започва през 1881 годин, когато «Товарищество Жигулевского пивоваренного завода в Самаре» пуска първата партида наливна бира. Прародителят на пиво «Жигулевское» е пиво «Венское. След 36 години в Русия започва революция. А след това - национализация. Но «Жигулёвское» устоя на всичко. Нали пивото е изключително важен продукт на пролетариата. Но не само пролетариата пие пиво «Венское» - това би било идеологически неправилно, затова през 1934 година пиво «Венское» се преименува в «Жигулевское». Усещате ли на какво „намирисва“ тук? Да! Да! Точно така! Пиво «Жигулёвское»само ни се струва обикновено, но всъщност то е «Венское», т.е. „високопоставено“ пиво. Новото наименование на пивото и наименованието на завода произлизат от планините Жигули, които са разположени на брега на Волга, недалеч от Самария. Общоизвестен факт е, че в пивото основно е качеството на водата каквато е водата, такова ще бъде и пивото. А с водата в местността на планините Жигули не всичко е просто...Тайни и загадки. Ето едни от тях... Учените от «Авесты» (изследователи на древните текстове на зороастризма) понастоящем са събрали много поствърждения за това, че Острият завой, разположен в средното течение на Волга и наричан Самарска Лука, дължи появата си на...инженерната деятелност на извънземния разум. Съгласно хипотезата, деятелността на хипотетичната подземна геомашина в района на планините Жигули, както е видно, предизвиква в тези места загадъчно явление - хрономиражи. Местните жители наблюдавали в небето призрачни градове, въздушни замъци и летящи острови

още преди стотици години, за основа на които служили безброй епоси и легенди. Най-известното от тези явления е миражът на Мирния град, за който най-често разказват туристите, които почиват в планините Жигули, на брега на Волга. Узнавайки за всички тези загадки, неволно съпоставяш популярността на пиво «Жигулёвское» с легендите и разбираш: водата наистина тук е особена и затова и пиво «Жигулёвское» е така популярно. На вашето внимание - «говорещ» факт: почти 80 % от консумацията на пиво в бившия СССР се дължи на «Жигулевское». В какво се състоят особеностите на пиво «Жигулевское»? В състава на това пиво влизат ечемик, светъл малц, хмел и захар. Вкусът е с приятна горчивина на хмел. Но най-характерната особеност на това пиво е, че то утолява прекрасно жаждата. А не очакваме ли това от истинското пиво? В топлия ден да изпиеш чаша пенливо студено пиво - това значи, че ще получиш мигновена наслада...

Не си пречете да се наслаждавате на живота в цялата му пълнота! В синята вечер да седнеш сам или с приятели на пиво със сушена рибка - това е наслада за истински гурмани...спомнете си старата руска пословица, плакатите с която висяха из всички ученически столове на Съветския съюз „КОНСУМИРАЙ РИБАТА КЪМ ПИВОТО УМЕРЕНО!“... добре, или нещо подобно. Какво означава това? Само едно. Много не бива да е нито от едното, нито от другото мярката трябва да е съгласно


БРОЙ 68 / август 2016

3

Повече информация за седмичните акции от стр. 1

ДЪЛГОТРАЙНА НАСЛАДА ОТ ДЕТСТВОТО Ирис •Яшкино• Винаги са ни радвали сладките неща, а ако те са направени от натурални продукти – радостта ще бъде двойно по-голяма! Ето такъв необичаен натурален ИРИС, истински подарък от сибирските сладкари, сега ни радва и в Берёзка. Марка «Яшкино» е отдавна известна в Русия като един от най-големите гаранти за качество. Всеки един жител на Сибир още от детска възраст знае: Яшкино значи, вкуууусно! Ирис «Яшкино» се приготвя по класическа рецепта. В състава му са включени: кондензирано мляко, масло, произведени по ГОСТ (Държавен стандарт). Тези съставки даряват продукта с любимия вкус на детството. Тегло: 140 г. Срок на съхранение: 6 месеца Поотделно за всеки вид:

Ирис •Яшкино• Ирис •Яшкино• Ирис •Яшкино• СМЕТАНОВ

с ШОКОЛАДОВ ВКУС

Ирис с нежен млечен вкус и изтънчен сметанов аромат.

Какаото осигурява на ириса ясно изразени шоколадови нотки.

С ФЪСТЪЦИ

Печените фъстъци придават на ириса допълнително ярко изразен вкус на ядки.

И накрая, няколко отзива от нашите клиенти Елена Николенко:

Валерия:

Продукцията Яшкино е моят наркотик. Изобщо обожавам сладкото, а тази марка ме влудява! Отдавна изпробвах този ирис за първи път и се влюбих в него. Почерпи ме дядо ми, също голям любител на сладкото. Като такъв, мога да му се доверя относно изборът на лакомство, в това отношение той е професионалист и не яде всичко. Така и ми каза: „Леночка, открих твоя детски ирис!“ На вкус той е едно към едно с този от миналото. Дядо е купил този ирис от Берёзка и се е зарадвал много! Прочетох състава на опаковката и честно се заравах за това, че на първо място са захарта и кондензираното мляко - на всички ни е известно, че което първо е указано в състава, то е повече в продукта. Ще бъда обективна: ирисът леко залепва по зъбите. Но това е ирис - това е негова „лична“ характеристика - „черта на характера“. Но това е толкова малко, в сравнение с вкуса! Да, и цената е смешна - 0,99 лв. Пишейки тази статия, бях принудена да си отворя една опаковка ирис...

Питате дали обичам ирис? А вие обичате ли ирис? Нима има човек на света, който да не обича ирис? Сред моите познати такива няма! Винаги съм готова да го похапна с удоволствие. Какъв трябва да е ирисът? Според мен той трябва да е мек и свеж. И ето, в София, когато бях в „Берёзка“, видях опаковка ирис «ЯШКИНО». Леко я докоснах и тя се оказа мека. Естествено, веднага си я закупих. Но я отворих след няколко дни във Варна - просто бях забравила за нея. И се оказа, че ирисът не се е втвърдил. Той беше умерено сладък и се топеше в устата. Затова му поставям непоколебима шестица. Отличен ирис - сега ще обиколя всички варненски магазини „Берёзка“ с цел да купя повече ириси «Яшкино».

НОВИНА В БЕРЁЗКА! ИСТИНСКА ХАЛВА! Всичко е под контрол Запомнете! Качествената халва трябва да е суха и да е със слоеста структура. Истинското лакомство трябва да се троши лесно. Голямото количество люспи и семена в халвата е признак за ниско качество на продукта. Срокът на годност на халвата във вакуумна опаковта е 6 месеца. Халвата трябва да се състои само от натурални съставки - семки или обелена слънчогледова маса, захар и пенообразуватели - екстракт от сладък и сапунен колен.

Вкусни съвети за сръчни дами и кавалери

Торта от халва Тесто: брашно – 300 г, мас- забравяйте да добавите към ло – 150 г, пудра захар – 150 брашното малко бакпулвер. г, бадеми – Поставете 50 г, яйчен бадемите жълтък - 3 в тестото. бр., вода – Омесете 1 с. л., ванитестото и го лова захар поставете – 0,5 ч.л., във форма бакпулза печене вер - 0,5 поставете ч.л. Плънка: във фурна, слъвнчогнагрята до ледова хал180 градува – 400 г, извара – 200 г, сме- са, за 10-15 минути. тана – 200 г, желатин – 2 ч.л. Плънка. Разбийте охладеТесто. Смесете пудрата ната сметана, добавете иззахар и маслото. Добавете варата, натрошената халва. щипка ванилена захар и 1 Разбъркайте. Залейте с 2 ч.л. лъжица вода. Отделете белтъ- желатин с 2 с.л. вода. Разбърците от жълтъците и добавете кайте и оставете да престои жълтъците към основата за пет минути. След това разтоторта. Разбърквайте посте- пете на водна баня и добавете пенно, като постепенно до- към изварата. Нанесете крема бавяте пресятото брашно. Не върху готовия блат. Такава вкусотия не сте пробвали!


БРОЙ 68 / август 2016

4

Руски пирожки Разказва шеф-готвача Сергей Лунёв

На много витрини на магазини «БЕРЁЗКА» можете да видите традиционните румени руски пирожки. Това е малко ястие от тесто с мая, което се пече в печката или се пържи в тиган или във фритюрник. Думата «пирожок» (единственото число за думата «пирожки») произлиза от думата «пирог» - аналогично, но по-голямо ястие, което се пече във фурната.

Много са рецептите за пирожки. Основната разлика е при тестото (по правило се използва тесто с мая) и плънка (с лук и яйца, със зеле, с картофи, с гъби, с месо, с риба, с плодове, с мармалад, с каши и т.н.).

Нашите пирожки в «Берёзка» се пекат в печка по традиционна семейна рецепта. Те са с различна форма, в зависимост от плънката: овални, кръгли, триъгълни, с фигурки, къдрави или прищипани. Пекарите следят за ключовите моменти при приготовлението на нашите пирожки - замесване и надигане на тестото, температура и време на изпичане. Ние развозваме прясно изпечените пирожки из магазините. Въпреки че пирожките от витрината не са горещи, както от фурната, те са много свежи и трябва леко да се затоплят в микровълновата печка преди да се консумират, без да се прегряват. В Русия традиционно пирожките (и сладки, и солени) са популярни с черния сладък чай. С пирожките може да се пие и «дълго кафе». Но освен с чай и с кафе, пирожките си подхождат идеално със сметана. Освен това, те са популярни и със супата: пирожка със сьомга си върви с уха (руска рибена супа), пирожка с месо - с ароматен месен бульон със зеленчуци, а пирожката с гъби идеално допълва гъбената супа. И както е прието да се събираме в семейството всички около масата с пирожки и да отгатвайки плънката - да се наслаждаваме на вкуса и общуването помежду си. Ако не сте открили подходяща рецепта

за пирожки или време да ги изпечете, от сърце ви каним за пирожки в нашите магазини *! Мы любим вас и хотим, чтобы вам всегда было вкусно *пирожките се продават в магазините от верига «Берёзка» в гр. София, Пловдив, Стара Загора, Велико Тырново.

РецептА от шеф-ГОТВАЧА НА рускА кухня «Берёзка»

Гъбена супа

Плънката на пирожката винаги е напълно скрита от тестото. Отворените пирожки често погрешно се наричат „ватрушки“ (при тях в качеството на плънка се използва изварата), „расстегаи“ (с рибна плънка), „беляши“ (с месо).

В Русия гъбите, в зависимост от района, се берат от пролетта до есента. Руснаците традиционно много обичат да берат гъби и да приготвят от тях различни ястия: да се пекат (например, с лук и картофи), да се задушават със зеленчуци, да се приготвя от тях гъбена супа или крем супа, да се пекат като жулиен със сметана и сирене, да се приготвя хайвер от тях, да се използват като плънки за пирожки и пироги. Също така, гъбите се сушат, осоляват и мариноват за консумация през годината до настъпването на новия сезон. Солените и мариновани гъби, а също така и жулиенът от гъбисе смятат традиционно за едно от най-добрите мезета към руската водка. Вече разказахме в този брой за нашите пирожки с различни плънки и бихме препоръчали сервирането на пирожките с гъби и гъбена супа. Важното е, че добрата гъбена супа няма да стане, ако я приготвяте от изкуствено отглеждани гъби (печурки, кладница). Най-вкусната гъбена супа се получава от диворастящи гъби (ма-

натарки или бели манатарки, трепетлика гъби, пачи крак и други). Това може да са асорти, които може да сте набрали собственоръчно или поради липсата на време и незнаене на местата, където растат гъби, и непознаване на едливите гъби, да купите от пазара или от магазина (замразени). И така, имате куп свежи или замразени диворастящи гъби! Можете да приготвите гъбена супа, като ги сварите за 20-30 минути в кипяща вода, като добавите нарязани и запържени лук и моркови, пресни обелени картофи, а също така и предварително сварени почти до готовност зърнени култури: ориз, ечемик, просо, елда или гручка. Дафинов лист, сол и черен пипер - на вкус. Гъбената супа също ще стане великолепна, ако се приготви с месен бульон - най-добре от говеждо. Вкусът на гъбите се подсилва от майораната. Можете да добавите щипка, а най-добре - прясната подправка в края на варенето. Подправете гъбената супа с лъжица гъста сметана.

Добър апетит!


БРОЙ 68 / август 2016

5

Независимо от това, че България се смята за една от "най-винените" страни, пивото е една от найпредпочитаните напитки на жителите на страната И нашият ресторант не прави изключение в този Освен наливното пиво ние предлагаме и цял арсенал от известни руски видове пиво: „Жигули случай. барное“ - бренд, достигнал до нас от времето на Топло лято. Тераса. И ето - на масата се появява СССР, но с уникален лек освежаващ вкус. Стилнистудена, запотена чаша с ледена кехлибарена на- те бутилки „Жигули“ достойно „оформят“ вапитка с бяла като облак шапка. шата масичка (масочка!). Предлага се и наливно живо пиво „Пети океан“. Лекият сладникав аромат допълва пикантните Има и голям избор на пиво с марка „БАЛТИКА“. Всички видове имат своя номер: леката светла нотки на хмел. Вкусът е мек, но напълно конкре„тройчица“, златистата и близка по стил до icebeer тен, освежаващ и релаксиращ. „петичка“, тъмната и кадифена „шестичка“, премиално Нашия шев готвач Живото, непастьоризирано пиво „Пети океан“ се произвежда по руска технология в България и носи българския вариант на наименованието „ЖИВО ПИВО“ (а не „жива бира“). Пивото, след варенето, престоява в „резервоари“ няколко месеца, след което се транспортира, налято в „неголям“, 250-литров метален варел, откъдето пивото се озовава в чашите на Гостите. В металния съд продуктът живее още 30 дни, като усъвършенства вкуса си, става по-ясен и по-зрял. Затова нашите Гости обичат да идват на „живо пиво“, вкусът на който непрекъснато еволюира. С това пиво Гостите предпочитат както традиционни мезета (пържени картофи със сирене, домашен чипс от картофи със сметаново-чеснов или пикантен доматен сос), така и руски (например, солени бородински сухарчета с кашкавал) или европейски (пръчици от сирене с ягодов или меден сос или баварски колбаси със сос от горчица).

ярката „седмечка“ и плътната и силна, истински мъжка „девятка“. За всеки „номер“ има Гост, ценител. Каним Ви да се насладите на най-добрата пивоварна продукция, приготвена по рецептите на руските пивовари. Това пиво е напълно точно налята не от „един кран“, както е прието днес да се характеризират повечето пивно продукции, които се предлагат на широк кръг от купувачи. Това е отличителната черта измежду другите - тя прави нашия ресторант наистина уникален! Каним ви да се присъедините към бройката на истинските ценители на достъпното и качествено пиво в руския ресторант „Берёзка“. Нашето лято продължава с Вас!

С баварските колбаси правим различни акции - например порция колбаси с пържени картофи и маринован лук плюс чаша наливно пиво „ПЕТИ ОКЕАН“ = 9,90лв.

В магазин „Березка“, в съседство с ресторанта, Гостите могат да си вземат сушена рибка и срещу малка сума и да я комбинират с бира, поръчана на терасата. Това е традиционно руски вариант, като пивото

се консумира с чиста сушена рибка, отсъсвайки от нея малки парчета, нетърпеливо похапвайки ги, усещайки вкуса на аромата на соленото Черно море и „запивайки“ с „Пети океан“!

Адрес: гр. София, жк. „Младост“ 2, бул. „Ал. Малинов“, до блок 202 Телефон за резервация: 087 920 9884


БРОЙ 68 / август 2016

6

И ВСИЧКО ТОВА ЗА НАС!

Ново ЛОГО в магазини «Берёзка» Възможно е, както вече сте забелязали, че няколко от магазини «Берёзка» промениха външния си вид. «Берёзка» промени логото си – обърнете внимание!

Колективът в «Берёзка» живее интересно. Нашите основни събития през юни-юли. Футболния отбор на «Берёзка» взе участие в първенството АМАТЬОРСКА МИНИ ФУТБОЛНА ЛИГА (АМФЛ) – Варна, сезон 2015/2016г По-подробно… Тимът на «Берёзка» участва в първенството АМФЛ Варна, сезон 2015/2016 и успя да спечели 2-ро място в В група. Ето ги и нашите състезатели

Няколко интересни моменти в играта: 1. Всеки път мачовете започнат нервно, играчите изучават играта на противника и търсят правилния път към победата. Играта често води до мъжки единоборства, но няколко съдии контролират феърплея. И ето - дългоочакваният момент – отборите излязоха на терена и мачът започна!

2. Ляво крило в отбора на «Берёзка» е Михаил Великов. Често се налага съперникът да изважда топката от мрежата си след топовните удари на Мишо. Когато играта му върви – противниците нямат шанс. Венци Вълчев обича да реализира трудни положения, пласира се така, че острите пасове често стигат до десния му крак и той не пропуска. Венци е скритото оръжие в отбора 3. Ето го и ТОП реализатора на отбора- Максим Секов. И изключително универсален играч в отбора на «Берёзка», играе еднакво с ляв и десен крак, което затруднява противника. Често демострира добра футболна техника, извежда съотборниците си да добри позиции и ги улеснява при завършващия удар. Заслужено Максим получи 2 индивидуални награди в групата за НАЙ-ПОЛЕЗЕН ИГРАЧ и за АСИСТЕНТ

5. Последната секунда изтича, Треньорът на съперниците пуска на игрището най-добрият нападател, закупен наскоро от Занзибар за 30 милиона долара, което се равнява на брутния годишен доход на държавата! Но при нас е Виктор Бакуревич – футболния специалист и футболист от Сибир. Играта на терена става по-мъжка и оспорвана, често граничеща с чест и достойноство. Ето какъв е резултата от турнира: Футболистите от «Берёзка» заеха 2-ро място във В група, за което получиха купа, сребърни медали и флагчета.

4. Треньорът и капитан на отбора Сергей Кулешов води отбора до победи. Той подбира индивидуалните качества на всеки играч и построява схемата на отбора. Неизменния стълб в защита Галин Костадинов трудно пропуска противника зад себе си – доброто пласиране и здравата физика на играча респектират съперника. Вратата на отбора е трудно пробиваема, ако там е опитният вратар Страхил Бойчев той успява да отрази много неспасяеми топки.

Нашето Почетно Табло Състезателен дух!

Вече втори месец наградата за най-добър магазин във веригата отива при руски гастром Берьозка Дондуков (бул. „Александър Дондуков“, 62). Мениджърът на магазина Максим Карамалак разказва: «Да бъдеш победител не е само почтено, но и изключително трудно - това звание задължава постоянно да търсиш начини за подобряване на качеството на работата, като обслужването на клиентите е винаги на първо място. Много е важно постоянно да се изучават особеностите стоките, тъй като повечето от тях са нови за българските купувачи. Няма да

повярвате, но ние изучаваме и кулинарните рецепти, които са свързани с практическото приложение на нашите продукти, понеже клиентите нерядко се интересуват от това. А магазинът трябва постоянно да е в тонус: чистота, прилежно подреждане на стоките, привлекателни цени, винаги добре изложени пресни салати и други кулинарни шедьоври от руската кухня - всичко това създава настроение. Това е показател на нашето уважение към клиентите. Зная, че сплотеният ни колектив прави всичко това не само, за да бъде победител в магазини «Берёзка», но и от любов към работата си. Заповядайте при нас в магазина - ще ви посрещнем с радост и ще ви почерпим с кафе))»

Работно време: понеделник - събота: 09:00 - 21:00ч.; неделя: 10:00 - 20:00ч.

Сред нашите момчета имаше и индивидуални награди, една от които спечели Страхил Бойчев – найдобър вратар в В група и други две Максим Секов .


БРОЙ 68 / август 2016

7

И ВСИЧКО ТОВА ЗА НАС!

За приятелите - приятелски цени! ДОСТЪПНИ ЦЕНИ - ВИСОКО НЕМСКО КАЧЕСТВО - НАЙ-ДОБРИТЕ РУСКИ ТРАДИЦИИ Без предисловие: между «Берёзка» и месокомбината GERMES отдавна са установени особени, приятелски отношения. С годините те така са укрепнали, и ето - в началото на юли двамата ръководители: Виктор Бакуревич - директор на компанията «Берёзка», и Вадим Протцел – директор на месокомбината GERMES, сключиха договор за предоставянето до края на 2016 година на специални цени на колбасите «Три поросёнка» за магазини «Берёзка» в България и Румъния. На нашето внимание - кратка екскурзия из месокомбината GERMES заедно с Виктор Бакуревич.

Производство. Фирмена руска рецепта, смеси, подправки и опушване с естествени стърготини.

Интересна новинка: «Три поросёнка» започват производството на кренвирши «Маша и медведь», които вече се предлагат на рафтовете в «Берёзка»

Отлично немско оборудване: на всички етапи създаването на продуктите във всеки цех се осъществява под постоянен контрол на състоянието на въздуха, температура, което се осъществява с помощта на специални датчици, като тук не може да има недостатъци.

Най-добрите традиции на руската кухня се въплъщават в комбината GERMES. И това не е случайно: и директорът, и технологът, и началниците на цехове - всички са от Русия и страните от ОНД.

И така, какво разбираме, щом пристъпим прага на комбината? Високо ниво на санитарния контрол: обкръжение от хора с бели престилки, със задължителните бели шапки, които напълно закриват косите им, ръкавици и респиратори. Също така, оборудването е стерилно - всяка вечер в комбината се провежда обща санитарна обработка - цялото оборудване се мие щателно.

Цех за суровини. Тук има една аксиома: суровините са само най-висши сортове. Използва се само охладено месо от животни, които са отглеждани и хранени в условия на алпийска екология в Бавария.

Късно вечер цехът се мие – подготвят се за следващия работен ден.

Само в цифри: от 150 сътрудници в предприятието – 140 души са рускоезични граждани - от Русия, Казахстан, Украйна и разбира се, България. Сега клиентите на магазини Березка могат да получат качествените колбаси на достъпни цени, не по-евтини, а именно достъпни. Всички разбираме, че истинското качество не може да бъде евтино!

КРЕНВИРШИ ДОКТОРСКИЕ

7.90лв/кг

КРЕНВИРШИ ОТ ГОВЕЖДО МЕСО, 450 г

6.90лв/бр

КОЛБАС СЕРВИЛАТ ГОВЕЖДИ КАВКАЗСКИЙ 280 г

4.99лв/бр

КОЛБАС ВАРЕН ДОКТОРСКИ МАЛЪШКА 500 г

НОВ МАГАЗИН «БЕРЁЗКА»

ЗАПОВЯДАЙТЕ В НАШИЯ НАЙ-НОВ И КРАСИВ МАГАЗИН В СОФИЯ! Адрес: гр. София, ул. Мария Луиза 9/11, тел. 0879333547 Управител: Инна Михайлова, тел. 0879333547 Работно време: понеделник - петък: 9.00 - 21.00. събота и неделя: 10.00 - 20.00

5.90лв/бр


Няма да устоиш!

БРОЙ 68 / август 2016

8

Грузински вина МАРАНИ – ГУРМЕ НОВИНА

Вълшебно превръщане ТЪРГОВСКА МАРКА МАРАНИ – предлага на своите клиенти: • постояннно търсене и безспирен стремеж към съвършенство, • съвременни технологии, • универсалная система за контролиране на температурния режим, • дъбови бъчви, • традиционни и нови глинени съдове („квеври“) съхранение и производството на вино. ДОСТАВЧИК НА ИЗИСКАНИ ГРУЗИНСКИ ВИНА В «БЕРЁЗКА»

И така, направо в Грузия - към най-известните грузински вина от винопроизводителния района Кахетия, характерен с винопроизводството, където цари умеренноконтинентален климат Кратка история на тяхната поява на бял свят: 1. Гроздето се бере на ръка в пика на зрелостта. 2. След внимателно отделяне на чепките и смачкването на гроздето започва престояването в резервоари от неръждаема стомана при контролирана температура (23-28°C), за подсилване на екстракцията на ароматни и оцветяващи вещества от кожата на гроздето се прилагат технологиите «делестаж» и «ремонтаж». 3. След 5-7-дневно накисване, когато се достига нивото на остатъчните захари, процесът на ферментация се преустановява чрез охлаждане и филтрация на виното, така че то да запази естествената си сладост и свежест. 4. Преди бутилирането виното се съхранява в цистерни при температура около нулата. А сега да се запознаем с всяко вино поотделно - лично, както се казва...

КАХЕТИ Сортов състав: Ркацители 100%

Забележки по дегустацията

Източник на грозде: 30% от лозята се отглеждат в Кондол, 70% от лозята - на североизток от Кахетия Тип вино: Бяло сухо Алкохолен показател: 13%

ПИРОСМАНИ

Цвят: Светло-кехлибарен със златисти проблясъци Аромати: В концентрирания плодов букет изпъкват тоновете на ябълки и пъпеш Вкус: Плътно вино, с тонове на сушени плодове и приятна тръпчивост. Продължителен послевкус.

Сортов състав: Саперави 100%

Забележки по дегустацията

Източник на грозде: 100% се отглежда в Кахетия Тип вино: Червено полусухо Алкохолен показател: 12%

Цвят: Интензивен рубинен с лилав оттенък Аромати: Доминиращи аромати на черен касис и къпини, с тонове на сушени сливи Вкус: Младо, плътно вино с вкус на сочни, сладки плодове, с нежни подправки и продължителен вкус

Награди: Награди: Конкурс

Страна

Награда

ENOEXPO, 2013

Полша

Сребърен медал

Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2008

Грузия

Знак на одобрение

Конкурс

Страна

Награда

Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2008 Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2006

Грузия

Златен медал

Грузия

Златен медал

XV KonkursWiniarski, 2006

Полша

Златен медал


БРОЙ 68 / август 2016

РКАЦИТЕЛИ

САПЕРАВИ Сортов състав: Саперави 100%

Сортов състав: Ркацители 100%

Забележки по дегустацията

Източник на грозде: 30% от гроздето се отглежда в лозята на Кондол, 70% - в серевозападна Кахетия

Аромати: В прекрасния плодов букет изпъкват тоновете на ябълка и пъпеш

Тип вино: Бяло сухо

Цвят: Кристално-чист сламен

Вкус: младо и леко вино с тонове на ябълка и пъпеш, прекрасно поддържане на цитрусова свежест в послевкуса

Алкохолен показател: 13%

САПЕРАВИ РОЗЕ Сортов състав: Саперави 100%

Забележки по дегустацията

Източник на грозде: 100% се отглежда в лозята на Кондол Тип вино: : Розово сухо Алкохолен показател: 13%

Цвят: Бледо-червен розов Аромати: Силно изразен аромат на черен касис, органично съчетан с тоновете на зрели праскови и малини Вкус: Вино със средна плътност, младо и свежо, с вкус на червени плодове, пикантно и с отлично балансиран продължителен послевкус

Награди: Конкурс

Страна

Награда

IWSC, 2014

Англия, Лондон

Сребърен медал

IWSC, 2013

Англия, Лондон

Сребърен медал

International Wine Challenge, 2008

Англия, Лондон

Сребърен медал

9

Забележки по дегустацията

Източник на грозде: 100% грозде, което се отглежда в лозята на Кондол Тип вино: Червено сухо

Цвят: Тъмногранатов с виолетови оттенъци Аромати: Яркоизразен аромат на черен касис, къпини и вишни Вкус: младо, плътно вино с вкусови съчетания от сладки плодове и черни плодове, които определят великолепно балансирания продължителен послевкус

Алкохолен показател: 13%

Награди: Конкурс

Страна

Награда

IWSC, 2013

Англия, Лондон

Сребърен медал

IWSC, 2012

Англия, Лондон

Сребърен медал

International Wine&SpiritCompetition, 2008 Decanter World Wineawards, 2007 VinaliesInternationalies, 2007

Англия, Лондон

Сребърен медал

Англия, Лондон

Сребърен медал

Франция, Париж

Сребърен медал

УЧЕНИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ... Не забравяйте да покажете при удобен случай

Защо бутилка вино с обем 0,75 литра?

Най-разпространеният обем на бутилка вино традиционно си остава не този от 1 литър, а от 0,75 л, но малко от любителите на тази напитка си задават въпроса „защо“. Ние решихме да изясним произхода на дадения стандарт. Интересно е, че повечето винопроизводители и специалисти по виното не могат да дадат точното обяснение. „Това е свързано със стандартите, установени по европейското законодателство“, разказва Жан-Марк Бахан, преподавател в университета Монтескьо дьо Бордо IV и специалист в областта на правенето на вино. Действително, от 1974 година европейското законодателство съгласува номиналното количество напитка. Действащата директива датира от 2007 година и тя разрешава осем различни обеми, сред които 100 мл, 1 л, 1/2 л1 0,75 л и др. Но дали се разрешава да се използват бутилки с обем 1 л, защо се настоява за 0,75 л? Първи вариант на отговор:0,5 - малко, 1,0 - много. Истина - 0,75 - както обикновено, по средата)) Правилен отговор: Причините са по-скоро исторически, отколкото

юридически. Стандартът от 0,75 литра облекчава износа на вино в Англия, което е един от основните пазари на продажба за френските винопроизводители. Жан-Робер Питт, географ, бивш президент на университета Сорбонна-Пари IV и автор на няколко исторически труда за виното, обяснява: „12 бутилки по 0,75 литра правят два галона (англосаксонска мярка за измерване на съответстващите 4,5 литрам, примерно), затова избраният обем не е случаен. Той облекчава изчисленията при сделките при износа в Англия“. „Това, също така, опростява доставката на вино, – уточнява Жан-Марк Бахан - през това време время капацитетът на корабите се изчислявал в бъчви (обемът на една бъчва е бил 900 литра). Ако се раздели 900 на 0,75, ще получим 1200, което значи 100 компелкта по 12 бутилки. Както често се случва, разгадаването на загадката се превръща в практическа полза.“ Удобството е главното условие не само за спазването на традициите, но и за разпространението им - сега винената бутилка с обем 0,75 л е световна традиция.


БРОЙ 68 / август 2016

10

Месяц творчества - Август Анонс культурных событий в августе Многим из нас – гостям и жителям Болгарии - часто не хватает информации о тех явлениях художественной и музыкальной культуры, которыми изобилует эта гостеприимная земля. Поэтому одну из страниц нашей газеты мы решили сделать своеобразным культурным путеводителем под названием «Месяц творчества». Здесь мы будем публиковать информацию о наиболее интересных явлениях искусства в Болгарии в предстоящем месяце. Итак, начнём…

София 05.08.2016 – 07.08.2016 Летний фестиваль „Опера на върховете – Белоградчишки скали”

Софийская опера приглашает на летний оперный фестиваль в Белоградчик. Событие „Опера на върховете – Белоградчишки скали” реализует инициативу акад. Пламена Карталова. Фестиваль пройдёт с 5 по 7 августа в окружении природных пейзажей крепости. Внутренний двор древней римской Блоградской крепости преобразится в оперный зал на 500 мест, а естественной декорацией станет мировой феномен – Белоградчишките скали. На этом внушительном фоне магической красоты публика насладится гениальными творениями Джакомо Пучини: „Тоска” и „Турандот”, балетом П. И. Чайковского «Лебединое озеро».

Амфитеатър “Арена” : 19.08.2016, 18:30 ч. на русском языке – детский спектакль “Полет, пролет и прозорец” 20.08. 2016, 20:00 ч спектакль “ Особености на руската любов” 21.08.2016, 20:00ч. - Мастер-класс по джаз импровизация с Михаилом Йосифовым - танцевальное Ателье с Надеждой Дичевой Все представления сопровождаются переводами или субтитрами на русском языке.

• вход свободный

Вам представлена только часть событий искусства и культуры в Болгарии в августе 2016 г. Но, как нам кажется, это наиболее интересная часть А теперь культурные новости Варны В Варне есть, где отдохнуть и встретить новых друзей

София 07.08.2016 – 28.08.2016 Фестиваль городской культуры „София диша” Фестиваль объединяет музыку, театр, литературу, экологию, спорт. Каждую неделю центральные улицы Софии ждут жителей и гостей столицы. В области перфоманса вы сможете увидеть Станислава Генадиева и Виолету Витанову. Уникальные ирландские танцы, афро самба, флава хаус и музыкальные проекты „Вокализирай това”.

Бургас 06.08.2016 ЛИЛИ ИВАНОВА Звезда болгарской эстрады, которую многие из нас помнят с детства. Когда ещё небо было голубее и деревья выше)). А она не меняется. Кто это? Лили Иванова! 6 августа (суббота), за два часа до полуночи, состоится концерт звезды болгарской эстрады - Лили Ивановой. 77-летняя народная артистка Болгарии - Лиляна Иванова - снова будет радовать своих многочисленных поклонников любимыми хитами. А сам концерт состоится под открытым небом, на Центральном пляже Бургаса, в рамках программы фестиваля Spirit of Burgas 2016. За почти 50 лет карьеры

Святой Влас 18.0.2016 – 21.08.2016, Фестиваль «Лицето на изкуството» будет проходить на двух языках: болгарском и русском

Лиляна Иванова записала более 600 песен, многие из которых стали Золотыми не только в Болгарии, но и в Европе.

Отметим, что концерт Лиляны Ивановой на Spirit of Burgas 2016 состоится благодаря финансовой поддержке болгарского бизнесмена Димитра Тодоранова.

1. В Варне 1 раз в месяц проходят так называемые «Тематические вечеринки». Что это такое? Мы спросили у постоянной ведущей Ирины, и она рассказала нам об этом чуде… Итак, «Тематическая вечеринка» - это праздник, который не зафиксирован в классическом календаре, потому что

создают его сами участники. За последние 2 месяца на «Ура!» прошли такие праздники и мероприятия: «Вечеринка в красном», «Вечеринка в белом» «Дискотека в стиле 80х-90х», СПА-уикенды. А сейчас идёт подготовка к пиратской вечеринке.

2. А еще в Варне есть сообщество интеллектуально-эрудированных и находчивых людей, которые собираются каждый второй и четвертый четверг месяца и играют в интеллектуально-развлекательную игру КВИЗ. Собирается до 10-12 команд, в каждой команде от 4 до 6 игроков. Если Вы начитанный и находчивый, а еще и имеете таких друзей – приходите к нам и «обмазгуйте» всех! Принцип игры состоит в одновременном отгадывании вопросов, ребусов, загадок и т.п. На каждый вопрос отводится по 1 минуте. Игра состоит из 4-х раундов в раунде по

5-6 вопросов. Выигрывает команда, которая наберёт больше всех баллов за правильные ответы. Перед каждой игрой формируется символический денежный фонд, часть которого разыгрывается в текущей игре. Правила, график игр, места проведения игр и другую подробную информацию можно прочитать на странице КВИЗ – Варна в фейсбуке.

А для того, чтобы хорошо отдыхать, надо быть здоровым! Уникальная новость для тех, кто ещё не оформил медицинскую страховку

Все подробности Вам расскажут по телефону: +(359)887/666-482 или в Skype: glv0607

Life BULSTRAD. Да! Вы просто обратитесь к вашему страхователю, когда этого потребует случай, – он направит вас к доктору, который окажет вам помощь согласно договору со страхователем. Вам не придётся собирать рецепты, фактуры и чеки из аптек. Вам не придётся посещать страховую комиссию. Всё заранее договорено. Ваши нервы и кошелёк останутся в порядке и достатке.

Не новость: медицинская страховка нужна всем. Не новость: медицинскую страховку можно сделать на каждом углу. Не новость: цены на медицинскую страховку бывают разные. Не новость: оплата медицинских услуг всегда происходит наличными во время получения медицинской Итак, застраховался ли помощи, и лишь потом услу- береги нервы, здоровье ты? Береги нервы – иди в Life га может быть оплачена по BULSTRAD и кошелёк страховому полису, если диагноз будет признан страховым случаем. Телефоны русскоязычные: Приятная новость: есть такая медицинская Варна: +359878507600, страховка, которая даёт право не оплачиваСофия: +359884721988, ть медицинскую помощь в момент её полуПоморие: +359878876714005, чения и не доказывать никому, что случай Солнечный Берег: +359877123844, был страховым – эта страховка называется Бургас: +359988716323.


БРОЙ 68 / август 2016

11

Живот в стил комильфо Или Не си забранявай да живееш красиво! Вечерта е приятна като никога. Цари копнеж във въздуха. Звездите примигват во още е необходимо да пълното щастие? Вкус! Вкус, който ме кара да полудея (навярно намекват за нещо). Живея! И на мен ми се удаде невероятно красива ве- - леко непредсказуем и малко вълшебен. Настойките на «Российская корона» ще чер...Ароматите на лятото, блясъкът на звездите и усмивката на луната. Как- ми подарят всичко това…

Настойка

Настойка

Российская Корона Боровинка

Российская Корона мед и чушка

Изискана напитка със завладяващ пурпурен цвят с неповторим аромат на червена боровинка. Настойката се ползва с особена любов от прекрасната половина на човечеството.

Напитка с топъл натурален цвят, който сгрява душата ви и разпалва истински огън в кръвта. Настойката се отличава с тънка нотка на остър пипер, смекчена от натурален мед. Само натурални билки и пикантност, сред които джинджифил, градински чай, кориандър, мащерка, дафинов лист, които придават неповторимост и очарование на вкуса на тази изискана напитка.

Коктейл Аврора с настойка «Российская Корона Боровинка» Рецепта Настойка «Российская КоронаБоровинка» 40 мл; Сметана - 40 мл Рецептата е за една порция. Начин на приготвяне: За приготвянето на този коктейл се взима сметана с висока масленост (35%) - разбива се с миксер до получаването на гъста пяна. Сметаната се смесва с напитката. Отгоре коктейлът може да се поръси с настърган шоколад, с бисквити, с корички цитрусови плодове, с кокосови стърготини и т.н.

Коктейл Антитеза с настойка «Российская Корона мед и чушка» Рецепта Настойка «Российская Корона мед и чушка» - 60 мл; Сух бял вермут - 15 мл Рецептата е за една порция. Начин на приготвяне: Съставките се смесват в миксера. Сервират се с 2-3 кубчета лед в ретро чаша. Коктейлът се украсява с тънки резени пресен домат. Може да се посолят резените домат.

Но може и да е по-силно...и по-студено... и по-горещо...За това идеално под- Приемете един малък съвет: замразете каквито и да е плодове и ги изхожда водка «Российская корона». Тя привнася в настроението стремител- ползвайте като лед за тази водка. ност на бурния поток, в тялото - прохлада, в мечтите - горещина.


Berezka br 68