Page 1

БРОЙ 66 / юни 2016


БРОЙ 66 / юни 2016

2

Идва ЛЯТОТО! Идва сезона на СЛАДОЛЕДА!

Спомняте ли се детството и как всеки от нас е мечтал да помага на продавача на сладолед?))) Така е нали? Пораснахме, но никой не можа да осъществи мечтата си... Но по всяко време имаме възможността да се наслаждим на сладоледеното вълшебство! Широка гама от тези вкусотии днес може да намерим не само във всеки магазин, но и на практика на всеки ъгъл. Но ето, че се появява дилема - какъв сладолед да изберем, от кой вид да си вземем?

млечно киселите бактерии загиват на студа.

Нека да анализираме! Сладоледа се дели условно на три вида: 1. Плодов лед, сорбет (този мек сладолед от плодове, обикновено се прави без мляко, от плодове и сок), 2. Сладоледите при производството на които се използват млечни продукти са: • сметанови (м.д.ж. 5-8%), • млечни (м.д.ж. 10%), 3. най-любимия - пломбир (15-20%)! Истина е, че е голямо изпитание е да изберем найвкусния! Преди да започнем да опитваме трябва да се запознаем с повече информация за сладоледа: Сметанов сладолед - в него се съдържа от 8 до 11,5% млечната мазнина. Всичко останало е като при пломбира. Млечен сладолед - това е сладолед с най-малко съдържание на млечните мазнини – до 7,5%. Най-често срещан е млечния сладолед. Той е разпространен като Мек или Цветен сладолед, който се съхранява при температура от -5 до - 7°С и се поставя във фунийки директно пред купувача. Такъв вид сладолед е по-предпочитан от „твърдия“, т.е. силно замразения. Но при мекия сладолед или така наричаните „замразени йогурти“ вероятността да от заразяване със стомашните бактерии като салмонела, дрожди и плесени е по-голяма! Пломбир. Най-мазния сладолед с около 12 % млечна мазнина, обикновено съдържа сметаново масло, мляко, каймак или кондензирано мляко. Има и друг вид сладолед - Необикновен. Десерт. Ако в готовия продукт по-голямата част от млякото е заменена с палмово масло, то този продукт вече няма право да се нарича сладолед. По същия принцип плодовите сладоледи тип шербет и сорбет, направени от ягодов или плодов сок, не могат да се наричат сладоледи. Кисело-млечен сладолед се продава като „полезен за здравето“ десерт. Той е с малко съдържание на калории (млечна мазнина не повече от 7,5%) и не е толкова сладък. Произвежда се с помощта на микроорганизми за подкваса и млечно-кисели продукти. Ползата от такъв сладолед е краткотрайна, тъй като по-голямата част от

Разбира се, с най-наситен вкус е сладолед – Пломбир! За първи път този сладолед е приготвен във френски град Пломбер ле Бан през епохата на Наполеон III. Glace Plombieres се приготвяли на база мляко или сметана, с добавяне на голямо количество яйца и натурални вкусови добавки като ванилия, шоколад, плодове и орехи. С течение на годините рецептата постоянно се е променяла, затова продукта, които се среща по света, коренно се различава от оригинала. Как да изберем сладолед пломбир, истински и качествен? Мисля, че за човек с интелект няма невъзможни неща и затова моля да обърнете внимание на следното. Маркировка. Най-важното е МАСЛЕНОСТ! Маслеността на истински пломбир започва от 12%! Опаковка. Може би това е един от най-важните критерии, защото на всеки от нас поне един път в живота ни се е случвало да видим сладолед в скъсана или повредена опаковка. Опаковката трябва да е плътно затворена и без повреди! Ако се има на предвид, че основата на сладоледа са млечните продукти, то с лекота може да се направи извод, че това е изключително добра среда за развиване на бактерии, гъбички и други подобни. Само здравата опаковка и правилното съхранение могат да предпазят сладоледа от разваляне. Не забравяйте, че сладоледа трябва да се съхранява във фризер при температура -18°С. Срок на годност. Качествения пломбир, според нормативните документи, не може да се съхранява повече от една година от датата на производството. Състав. Съгласно на нормативните документи разглеждания от нас продукт може да съдържа: краве мляко (обикновено или пастьоризирано), кондензирано мляко със захар, кондензирано мляко със захар с помалка масленост, сухо мляко, сметана (натурална или на прах), мътеница, суроватка, суроватъчни протеинови концентрати, сухи смеси, краве масло, яйца, яйчен прах, захар, различни натурални добавки ( плодове, шоколад, ягоди, кафе и др.), хранителни оцветители, емулгатори, пшенично брашно и вода. Както виждате никъде не присъстват кокосови или палмови масла!

ПОЛЕЗНО

Как да избираме сладолед? По-добре е да си купувате сладолед в индивидуални опаковки, тъй като в открити „фунийки“ бактерии попадат по-лесно. Опипайте сладоледа в опаковката, много е важно той да не е деформиран – това се получава най-често следствие на неправилно съхраняване ( т.е. сладоледа се е стопил и бил отново замразен). Това разваля вкуса на сладоледа.

Надяваме се, че с идването на дългоочакваното затопляне и високите температури въпроса как да изберете сладолед пломбир вече няма да ви затрудни. Въпреки това, съществуват редица митове за пломбир, който ние много лесно ще развенчаем ... И така, Мит №1 От него боли гърлото Това не е така! Напротив, ако вие ближете сладолед без да бързате се получава своеобразно каляване. По този начин лигавицата става неуязвима за различни патогени. Има само едно условие – не отхапвайте големи парченца от сладоледа. Мит № 2 В пломбир няма никакви витамини Това не е така! На всички ни е известно, че сладоледа се прави от млякото, така че и в него вие ще намерите всичките полезни вещества и витамини, които се съдържат в изходната суровина. Това са витамини от група В (те се борят с лошо настроение, подобряват съня, кожа и коса), витамин А (необходим за добро зрение), витамин D (помага да се усвоява калций в организма), витамин Е (предпазва от ранни бръчки и сърдечно-съдови заболявания). Мит № 3 От пломбир се напълнява Всичко е според зависи! Можем да напълнеем от всяка една храна, всичко зависи от количеството. Пломбир наистина съдържа голямо количество на захар и мазнина, но в сравнение, например, с торта и едното и другото в сладоледа е в по-малко количество. В 100 гр торта се съдържат примерно 450 кКал, а в стандартна фунийка сладолед не повече от 200. Между впрочем, тези които обичат газирани напитки трябва да знаят, че малка кутийка сладка вода (0,33 л) по калоричност не отстъпва на една фунийка сметанов сладолед. Но както се казва, с вода не можеш да се заситиш, но със сладоледа е лесно!

ЛЮБОПИТНО За бъдещите майки. Съгласно резултатите от проведено изследване в училище по здравословно хранене в Харвард, сладоледа се явява като отличен стимулатор за забременяване. Учените установили, че жените, които редовно консумират сладолед имат с 25% по-голям шанс да забременеят от тези, които пренебрегват това вкусно лакомство. Медиците предполагат, че това се дължи на наличие на необходимите за овулация мазнини, които в изобилие се съдържат в сладоледа и най-вече в пломбира.

НА КРАТКО

Антистрес. Със сигурност като ближете сладоледа вие усещате радост. Това се дължи на «л-триптофан», който се съдържа в сладоледа. Това вещество представлява своеобразен транквилизатор, който ни дарява чувството на щастие.

Коктейл от синя боровинка и сладолед

На края Ви предлагаме да поглезите себе си и вашите близки с вкусен и полезен десерт! В основата на десерта е сладолед Пломбир. Всички съставки вие лесно ще намерите в нашите магазини «Берьозка»! Гъстия коктейл от синя боровинка и сладолед изглежда доста празнично, а неговата прохлада отлично хармонира с горещи щрудели и сладкиши, затова той може да се сервира с подобни десерти вместо сладолед. Ако искате по-различни вкусови усещания добавете малко шоколадови стърготини при разбиване на коктейла. Напитката може да се прави по-гъста или по-рядка, в зависимост от вашите предпочитания. Гъстотата на коктейла се регулира с количеството на добавения пломбир. Съставки: синя боровинка (замразена се предлага във верига магазини «Берьозка») - 250 гр; пломбир- 250 гр; мляко - 0,5 л; пудра захар - 50-100 гр (не е задължително); шоколадови стърготини – 1 ст. л. (не е задължително).

Стъпка 1: Оставете пломбира леко да се стопи.

Стъпка 2: Размразете, изчистете, измийте и изсушете синята боровинка.

Стъпка 3: Оставете една част от боровинките за украса.

Стъпка 5: Към боровинковото пюре добавете мляко, пломбир и по желание шоколадови стърготини.

Стъпка 4: Сложете боровинките в блендера (ако искате по-сладък коктейл добавете и пудра захар) и направете пюре.

Стъпка 6: Сипете коктейла в чашите и украсете с боровинки.


Изрежи листа от календара и пазарувай на СУПЕР ЦЕНА! Скъпи читатели! Лятото е малък живот! Този факт не предизвиква съмнение в никого! Затова искаме заедно с вас да направим новото лято вкусно, радостно и неочаквано. Идвайте през юни по-често в «Берёзка», понеже там можете да срещнете приятни изненади. Една от подготвените изненади ще ви издам като специален шпионин-кореспондент, като как инсайдер, който много иска първо вас да ви зарадва. И така, пушена сьомга, традиционни сибирски пелмени от два вида месо, които се топят в устата, и най-нежния палтус и бренди - всичко това ви очаква в «Берёзка» през юни... НО!!!! Тези деликатеси се продават на смешни цени само един ден в месеца. Но, това е и правилно: деликатесите винаги държат на своята репутация)) и понижават цената си само в случай на празнично настроение. Започваме летния живот с празнично настроение! Купете и се насладете на деликатесите сами, нагостете приятелите и роднините... Освен това, можете смело да купите само риби и пелмени, колкото се поберат във фризера ви.

Правила на съхранение на студено пушена риба Рибата, която е студено пушена, добре понася съхранението, което се обяснява с неголямото количество влага, високото количество соли, присъствието на бактерицидни компоненти. При температура от -2 до -5 °С, т.е., във фризера, продуктът запазва вкуса си 45-60 денонищия. Пушената риба може да се замрази във вакуумна опаковка, което ще удължи срока на годност. Ако замразите продукта, то срокът на годност е около три месеца. Рибата, която не е опакована във вакуумна опаковка, следва да се опакова във фолио или пергамент, за да не попие от мириса на други продукти, ако те са в хладилника.

Затова купувайте смело и сьомга, и палтус - може да ви стигне за цялото лято.

Правила на съхранение на пелмени Всичко е съвсем просто - поставете ги в целофан и – във фризера. В Сибир така се съхраняват пелмените - цяла година: през есента правят за цялото семейство хиляди парчета - и така ще сте осигурени с леко, бързо и вкусно хапване през цялата година - до следващата есен.


БРОЙ 66 / юни 2016

ЛЯТО!

4

Лятно настроение… Леки летни десерти за деца и възрастни от Берёзка

Лято – това е, разбира се, добре...През лятото е топло и слънчево... Настроението през лятото е винаги по-добро, отколкото през зимата... И въпреки всичко … и въпреки всичко …и през лятото организмът има нужда от допълнителни количества ендорфин - хормонът на щастието. Та нали за никого не е тайна, че пърхат пеперудите в корема, че сте окрилени и че настроението ви е отлично - това н ее нищо друго, а химически процеси в организма, предизвикани от биологично активни вещества: ендорфин, серотонин, допамин, окситоцин. Нека да разберем как да стимулираме естественото производство на тази полезна четворка за организма ни. Събитията, които спомагат за образуването на естествените опиати на организма, са незле изучени и се делят на три основни групи: хранене, навици и физически упражнения. Ние, естествено, ще се спрем на храненето... Отначало - само факти:

А сега - за това, което можете и сами да приготвите и за себе си, и за децата. Обърнете внимание, че всичките ни предложения: а) са лесни за приготвяне, б) са леки като тип храна (не предизвикват тежест в корема), в) са разрешени за деца.

На първо място са ястията с извара, понеже, освен всичко, те са вкусни, събуждат хормона на щастието, те са много полезни: изварата активно участва в укрепването на мускулната система - просто не позволява нито на лицето да остарява, нито на тялото, нито на душата. А при децата се грижи за зъбките и укрепва костите.

И така! Запеканка с извара Зебра

1. В изварата поставяме захар, ванилия, сол и яйца. Разбъркваме. След това добавяме млякото и гриса. Разбъркваме добре.

1. Правилният тъмен шоколад, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, предпазва от сърдечни удари, понижава кръвното налягане, понижава нивото на лошия холестерол и повишава нивото на добрия холестерол, и което е интересно за нас - стимулира производството на ендорфини.

Категория: Ястия за над 3-годишни. Съставки за 10 порции: Извара «Милочка» 9% (500 г.); Захар (5 с.л.); Яйца (2 бр.); Грис «Ярмарка» (4 с.л.); Готварска сол (2 г.); Какао на прах «Золотой ярлык» (1 с.л.); Ванилин (2 г) Мляко (150 мл)

2. Горчица - маслото от горчица също повишава нивото на серотонина. Добавяйки горчицата в сосовете, с които се подправят салатите, ще усетите прилив на сила и бодрост.

4. Запекантака може да се приготви по два начина. Поставяме във фурната за около 35-40 минути при температура 170-175 градуса. Аз я запекох в микровълновата фурна. Поставяме формата с тестото в печката. Включваме на максимална мощност (при мен - 750) и настройваме таймера на 10 минути.

2. Тестото разделяме на две еднакви части. Към едната добавяме какао.

3. Намазваме формата за запеканката с масло и започваме да редуваме бяло тесто и кафяво тесто. И така, докато свърши тестото.

5. След 10 минути запеканката е готова. Оставяме в микровълновата за още 2 минути. Изваждаме от формата, охлаждаме и разрязваме на порции. Може да я обърнем и да я намажем с шоколад, но това зависи от вкуса ви.

Сега да преминем към «ястието на удоволствието», което предизвиква романтично-щастливо настроение с името си: сирене «Филадельфия». Освен че ползата от него е безспорна, в състава му има кефир, а само ленивците не знаят за ползите от кефира - както за възрастните, така и за децата. Кефирът е от полза за фигурата, спомага за работата на хранопровода, а и повишава настроението.

Рецепта за приготвяне на сирене «Филаделфия» 3. Почти същото действие притежава и сладоледът. Но не замразеният сок, а именно сметановият (каймак) сладолед. Най-добре – пломбир.

Категория: Ястия за след 1 година Отличен вариант за сандвичи или за мезе е тартата Ляток. А децата, които още не ядат сандвичи, могат да хапват това меко, нежно сирене просто с лъжичка. Вкусно и бързо! Изпробвайки няколко рецепти с «Филаделфия», се спрях на тези. Съставки: • Мляко - 1 л • Кефир - 0,5 л • Яйце - 1 бр. • Сол - 1 ч. л. • Лимонена киселина (на върха на ножа)

1. Сипваме млякото в тенджера, която поставяме на котлона на среден огън и постоянно разбърквайки, добавяме солта, като оставяме да кипне.

2. Веднага след като кипне добавяме кефира и разбъркваме, докато масата не се „пресече“.

Добър апетит! 4. Води до повишаване на нивото на серотинина и сладостта.

А за тържествения десерт да направим тайна торта! «Птиче млако» - това е най-нежната торта на света.Тортата, приготвена по тази рецепта, не може да се сравни с това, което съм пробвала досега! А от суфлето съм просто във възторг;) Уверена съм, че ако вие приготвите тортата по тази рецепта, няма да съжалявате :) Категория: Ястия за над 3-год.

Съставки: За блата: Масло «Сваля» - 100 г; Захар - 100 г; Яйце - 1 бр.; Брашно - 150 г; Ванилия - щипка. За суфлето: Белтъка от 2 яйца; Захар - 310 г; Масло «Сваля» 180 г; Лимонена киселина - 1/2 ч.л.; Желатин - 20 г; Кондензирано мляко - 100 г; Ванилия - щипка.; Вода - 130 мл За глазурата: Шоколад - 100 г; Сметана(каймак)- 100 мл 1. Блатове: 1.1. Разбийте маслото на стайна температура със захарта. 1.2. Добавете яйцето, ванилията и разбийте още веднъж добре. 1.3. Добавете брашното. Замесете тестото. 1.4. Разпределете тестото на два

кръга - по диаметъра на формата. Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса за 10-12 мин. 1.5. Охладете блатовете. Поставете изстиналия блат във формата. 2. Суфле: 2.1. Разбийте маслото на стайна температура с кондензираното мляко. Залейте желатина с вода и оставете 30 минути. 2.2. На бавен огън оставете водата със захарта - да кипнат. Варете 5 минути, като разбърквате постоянно с лъжица. 2.3. Разбийте белтъците с ванилията и с лимоновата киселина. 2.4. Като продължавате да разбивате, излейте горещия сироп на тънка струйка.

3. Прецеждаме тази маса през марля, след това закачвяме тази марля над мивката за 15 минути и оставяме да се изтече суроватката. Тя е подходяща за приготвяне на палачинки и за красота за изплакване.

4. Разбиваме добре яйцето и малко лимонена киселина. Към разбитото яйце добавяме получената извара и още веднъж разбиваме до получаването на еднородна пищна маса. 2.5. Разтворете желатина. 2.6. Смесете белтъците в маслото с кондензираното мляко и сипете желатина. Разбийте с миксер на ниска скорост, докато масата не стане еднородна. 2.7. Излейте половината суфле ванилия във формата с блата. Поставете блата. Поставете отгоре още един блат. 2.8. Добавете останалото суфле. Поставете в хладилника за 3 часа. 3. Глазура: 3.1. Разтопете шоколада със сметаната. Разпределете глазурата по тортата. Поставете в хладилника (желателно - за една нощ). 4. По желание украсете готовата торта ягоди. Приятен апетит ;)


БРОЙ 66 / юни 2016

Утолявайте лятната жажда с полза за здравето Пие ви се нещо? Ох, как ви се пие! Лятото навън! Можете и дори е необходимо да пиете вода обикновена, негазирана, чиста вода. Всичко това ни е известно. Но не на всички им е известно, че има напитки, които утоляват жаждата не по-зле от водата, а при това и действат доста по-оздравяващо.

На първо място в списъка е кефирът Сравнявайки кефира с други кисело млечни продукти, може без съмнение да се направи изводът, че именно той е на първо място по полезност и известност. Руският учен И.И. Мечников е отбелязал, че кефирът получава особените си полезни свойства благодарение на особената закваска. Кефирът е продукт, който е полезен за хората на всяка възраст.

ЛЯТО!

При признаци на дисбактериоза кефирът позволява да се възстанови микрофлората на стомашно-чревния тракт и същевременно унищожава вредните бактерии, които способстват за появата на заболявания. При дисбактериоза кефирът трябва да бъде задължително включван в дневната доза. Необходимо е да се пие в малки количества преди да се консумира храна.

Кефирът оказва благоприятно въздействие върху мускулната система на човек.

Разбира се, кефирът не е чудодейно средство, което на момента излекува болестите. Но приемането на тази напитка в комбинация със здрав сън и воденето на здравословен начин на живот ще позволи предотвратяването на много заболявания.

Гречка с кефир – диета или Удивителна рецепта за здраве Освен всичко това, необходимо е да се пие повече вода. Но без да се увличате. Максимум - 7 дни. При това е желателно организмът да се поддържа с някакви комплекси витамини, а в края на диетата е необходимо да се храните правилно и умерено, в противен случай няма да има полза от нея. И не се препоръчва правенето на диетата, без да сте се консултирали със специалист.

Какво вълшебство прави кефирът? Кефирът способства за въстановяването на природния баланс на човека, благодарение на наличието на микроелементи в състава си (флуор, мед, йод), витамини (най-вече витамини от групата В, които стимулират произвеждането наенергия, а също така оказват благоприятно действие на нервната система, кожата и обменните процеси), белтъчините и полезните микроорганизми. В кефира се съдържа много калций, повече, отколкото в млякото.

5

За любителите, които консумират много месо - в червата им преобладава алкална среда, която се явява благоприятна за развитието на вредни патогенни организми. Тези организми оказват пагубно влияние върху вътрешните органи на човек. Кефирът също така помага на организма да се справи и с този проблем.

Кефирът нерядко се препоръчва да се пие през нощта, понеже по това време той действа успокояващо на нервите и на червата

Струва си да се отбележи, че кефирът се явява крайно полезен продукт при захарен диабет.

Диетата с кефир може да бъде само един ден - като разтоварващ, а диетата с кефир и гречка може да се спазва и няколко дни. Посочената диета е доста ефикасна, вследствие на което придобива широката си популярност. По време на диетата се пият около 0,5 л кефир на ден и се яде каша от гречка. През нощта съд с каша от гречка се залива с кияща вода и се оставя, без да се добавят подправки. Кефирът може да се пие както отделно, така и да се подправя с гречка.

Следващият в нашия ПОЛЕЗЕН списък е КВАСЪТ!

Натуралният квас не само че тонизира, но и подобрява обмяната на веществата - това е мнението на специалистите. «Квасът е една от най-древните известни на русите напитки. Сервирали го на царските трапези, както и на селските», — отбелязва историкът-кулинар Павел Сюткин. Квасът не само че прекрасно утолява жагдата, но и благодарение на уникалния набор от аминокиселини и други необходими на човека вещества е много полезен. Той оказва благоприятно влияние върху храносми-

лането и обмяната на веществата, той съдържа витамините Е, D, група В и С. А днес ще ви разкажа за воините, за които квасът не е само напитка за сгряване на душата и тялото, но и ефикасно бойно средство. Древните летописи разказват: «Това се е случило в дълбока древност. Племето квасници обитавало дивите земи. Те живеели под постоянната заплаха от нашествие на вражески племена. Това допринасяло за вродената им суровост, но не омаловажавало любовта им към празници. Страстта към пирове се увеличавала с всички трудности, които

трябвало да преодоляват, понеже осъзнавали, че животът е мимолетен и не бива да се пропилява нито един шанс, който ти е отреден. Един от продуктите на любовта им към живота и към празниците - това е безалкохолната напитка квас. Тя била най-популярната напитка след водата. Квасниците наистина й се наслаждавали и се отнасяли към нея като към нещо магическо. Майките давали квас на семействата, за да прогонят болестите и да съхранят топлината в дългите зимни месеци, а воините пиели квас за храброст и късмет.»


БРОЙ 66 / юни 2016

6

Шокиращи новости! Замразен кефир = вълшебен сладкиш Сега ще бъдете удивени…С какво? С още едно уникално свойство на кефира… Оказва се, че можете да го купите в големи количества, без да се страхувате, че ще прокисне, ако не успеете да го изпиете. Всичко е в това, че след размразяване кефирът става още по-хубав в качеството на съставка ва прекрасни десерти и не само...

И така, извод 1: Кефирът може да се съхранява в хладилник, ако не успеете да го изпиете навреме. Също така, можете да извадите кефира от камерата, да почакате малко и като се размрази да започнете да правите вкусни ястия. Лично аз приготвям от размразен кефир богати палачинки с дупки. А дупките се получават от добавянето на сода в кефира. В половин литър кефир поставям отначало половичн лъжичка захар, а след това поставям чаена лъжичка сода, и така се получава актинво газоотделяне. Изчаквам, докато утихне, активно разбърквам с кефира, а слез това добавям, с помощта на сито, брашно. В края на замесването добавям едно или две яйца. Мислите си, защо поставям сода в кефира? Да! Защото кефирът е естествен окислител! Абсолютно правилно отговорихте на въпроса Извод 2: Свойствата кефира след замразяване са запазват За тези, които се грижат за здравето си, тесто без мая от размразен кефир Също така, след размразяването на кефира може да напарвим тесто без мая - това е за всички тези, които се грижат за здравето си. Ето една древна рецепта. Тестото без мая е за всички случаи от живота - за пирожки и пироги, за печене и пържене. То не съдържа яйца. Действително, то е страхотен вариант за тези, които се грижат за здравето си, понеже тестото с мая способства за понжаване на имунитета, а така също населява червата с нездравословна микрофлора. Тестото от размразен кефир е отличен избор! Ето един от примерите - Пица от тесто от размразен кефир и майонеза «Провансаль»

Съставки: Яйце (за тестото) - 1 бр.; Сол (за тестото) - 0,5 ч. л.; Кефир (за тестото) - 300 мл; Майонеза «Махеевъ» от пъдпъдъчи жълтъци (за тестото) - 1-2 с. л.; Сода (за тестото) - 0,5 ч. л.; Пшенично брашно (за тестото) - 2-3 ч.ч.; Кетчуп «Татарский» (за плънката) - 5-6 ст. л.; Кренвирши «Докторские» (за плънката) - 300-400 г; Лук (за плънката) - 1-2 бр.; Гъби (пресни, за плънката) - 400 г; Майонеза «Махеевъ» от пъдпъдъчи жълтъци (за плънката) - 300 г; Полутвърдо сирене «Костромской» (за плънката) - 100 г; Масло растително (за печена и намазване на тигана) - 1-2 с. л. Извод 3: Най-добре е да замразите кефира, който не сте успели да изпиете, за да може тази здравословна съставка винаги да ви бъде под ръка А сега за децата! Как да направите домашна извара от замразен кефир Если Вы хотите порадовать близких вкусным и нежным домашним творожком, приготовьте его сами. Делается такой творог очень легко, а результат порадует всех любителей кисло-молочной продукции. Помимо творога мы

ми - веднага става ясно, че в училище сте учили добре уроците си по химия и не сте преписвали от съучениците си, а сте помнили всичко, което е казвал учителят! Просто добавете сода към кефира и той ще започне да шухва! Палачинките или катмите ще станат изключителни! Ето моите палачинки от кефир. Съгласете се, те изглеждат изключително апетитни, а вкусът е необикновен, благодарение на кефира, понеже именно кефирът погасява содата така, че да не остане привкус от нея, а да остане богатият й вкус. Има, наистина една тайна -– не ми се ще да я издавам, но не мога да се сдържа: най-напред содата се разбърква с брашното, а след това - с кефира. Тогава реакцията протича бавно, а тестото ще е по-въздушно:)

1. Замесете тестото: яйца, сол, кефир, майонеза, сода, брашно. Тесто то трябва да бъде като за бухти!!!!

4. Нарежете на ситно кренвиршите «Докторские».

7. Добавете гъбите и запечете, докато водата не закипи, посолете.

10. На равен, тънък слой подредете гъбите!!!!!!!!!

2. Поставете тестото на намазнена форма на равен слой...

5. Поставете кренвиршите «Докторские» и „потопете“ в тестото!!!!

8. Посатвете гъбите в тигана...“потопете“ в тестото...

11. Поръсете с настъргано сирене... във фурната на 150-170 градуса.

3. Намажете с кетчуп «Татарским».

6. Запържете лука.

9. Майонеза «Махеевъ» от пъдпъдъчи жълтъци

12. Ето, че се получи!!!!!! Приятен и здравословен апетит!

3. Когато кефирът се разтопи, ще имате най-нежната извара, а в тенджерата ароматна суроватка.

4. Поставете изварата върху чиния и сервирайте. Приятен апетит!

получаем еще и сыворотку, на которой можно испечь хлеб, блины, а тем, кто хочет надолго сохранить красоту, сывороткой можно умываться по утрам. Начин на приготвяне: 2. Поставете цилиндъра от кефирна маса върху марля над тенджера и оставете да се разтопи на стайна температура.

Категория: Ястия за над 3 год. Съставки: Кефир - 2 ч.ч.

1. Поставете кефира в чаши ив хладилника и замразете. След това отстранете кофичките - можете да ги разрежете по дължина.

Можете бързо за приготвите изварка от незамразен кефир. Ето така: наливаме чаша кефир в съд с вместимост 0,5 л и оставяме за 1-2 минути в микровълновата фурна. Изварата образува върхов слой, суроватка, сътветноо по-надолу. Прецеждаме изварата и охлаждаме. Сервира се с ягоди или със захар, може и с банани - изобщо, включваме фантазията си.


БРОЙ 66 / юни 2016

7

Шокиращи новости! Пироги със сельодка = новото любимо лакомство без тесто Съгласете се, всички ние свикнахме, че сельодката ериба, която не се пече. Тя е хубава с картофи, към водката...но не и към чая. И тук и там. Колко много години прекарахме в заблуда! Аз съм шокирана!

И така, основните съставки

«Российский». 3. Режем филето от сельодката на парчета със среден размер. 4. Доматите режем на кубчета. 5. Праза - на полукръгчета, запържваме го в зехтина до леко зачервяване.

9.2. Парчета сельодка,

6. Сипваме настърганите картофи при настърганото сирене «Российский» и разбъркваме.

Как да изпечете вкусен пирог със сельодка Категория: Ястия за над 3 години Пирог със сельодка - това е необикновено вкусно ястие, което се харесва на цялото домочадие и гости. Това ястие е изключително лакомство, а ароматът, който се носи от кухнята, събира около масата цялото семейство. Това е нетипичен и оригинален пирог със сельодка в домашни условия и се изяжда моментално! Икономичен и бърз за приготвяне, засищащ, вкусен и ароматен - трябва да се пробва! Действително се радвам, че своевременно открих тази класическа рецепта от пирог със сельодка, която дойде при нас, между другото, от мрачна Британия - там пирогите със сельод-

ка и лук са обичани открай време и се приготвят често. Предлагам ви да имате на разположение и да усвоите тази достъпна екзотика. Вкусно и засищащо: може да е подходящо за всяко ядене през деня. Приготвянето не е сложно, главното е сельодката да е мазничка и вкусничка. Ето такава:

Основа на пирога: 5-6 сварени в тенджера средни, почти големи, картофим 80-100 г настъргано сирене «Российский»м Плънка: филе от една слабоосолена сельодка (освен това, в «Берёзка» винаги има няколко вида филе от сельодка - за пирога е подходящ който и да е от тях)

1 бяла част от праз лукм 2 средни доматам 4-5 с.л. зехтин (за запържването на праза)

Заливка: — 200 мл маслена сметана (каймак) (отново в «Берёзка)

1 яйце; 50-70 г настъргано сирене «Российский»

1. Почистваме картофите и ги настъргваме на ситното ренде.

7. Във форма с диаметър 20 см застиламе хартия за печене. (По-добре ще бъде да я намаслите, тъй като картофената маса след запичане залепва плътно по нея.) 8. Сипваме във формата картофената маса, уплътняваме я и правим „брони“ с помощта на «чинийка». 9. След това плънката:

поставяме

9.1. Запържения праз,

2. На ситното ренде настъргваме и сирене

9.3. Кубчета домати. 10. След това приготвяме заливката: • Смесваме сметаната, яйцето и разбиваме. Добавяме настърганото сирене и разбъркваме. • Заливаме плънката от пирога със заливката. • И поставяме да се пече в предварително нагрята фурна до 180 градуса за 25-30 минути. При желание можете да поръсите готовия пирог със смлян черен пипер и да го украсите със стръкчета копър. Консумира се вкусно и топло, или студено. Всичко зависи от вашите предпочитания...

ПриятEH апетит!

Комплекти от сьомга за уха откриха «второто дъно»… Оказва се, че от тях може да се приготвя не само уха... В Русия стана модно да се пече главата от сьомга. Пробвах и сега… Сега да преминем към това ястие, което нарекох: «Една глава - добре, а две - подобре» - пристрастих цялото ми семейство и съседите, които дойдоха, за да разберат тази рецепта, как из апартамента се разнесоха умопомрачителните аромати)

Ястието притежава много незаменими достойноства, то е: • вкусно, • нискокалорично, • икономично, • натурално - без излишни мазнини и подобрители на вкуса Какво трябва да направим?

2. Размразяваме, внимателно измиваме главата, задължително изрязваме хрилете. 3. Посоляваме, но немного, понеже рибата лесно се пресолява. Посоляваме с черен млян пипер. 1. Да купим в «Берёзка» комплект за уха със сьомга. Той винаги е в този фризер, както и пелмените. Ако не го забележите, питайте продавачите. Ето, вижте, този комплект ще ни свърши работа.

4. Почистваме картофите (ако картофите са млади - не се почистват, ще са по-вкусни), режем на четвъртинки, посоляваме, поръсваме с черен пипер.

5. Поставяме в тигана главата, картофите и поставяме във фурната на 200 градуса.

6. След 25 минути изваждаме от фурната и поръсваме с нарязаните полукръгчета лук и зеленина. Поставяме капака - оставяме така 10 минути... Това е всичко... най-вкусното ястие е готово. Воала!

Какво правим с опашката на сьомгата, която също е включена в набора за уха? От него приготвяме ястието «Премия Мира»! Ястието ни ще символизира дружбата на народите! Защо? Защото опашката е от рибите на северните народи, а останалите съставки - почти всички са от топлите страни. Необходими са ни за 2 порции (за 1 опашка): Опашка от сьомга от вече купен комплект за уха; Чушка 1 бр.; Целина - 2 стъбла; Зелен лук - нарязан - 2-3 с. л.; Чесън - 2 скилидки; Пресен джинджифил - парче с размери 2×2 см; Лимон четвъртинка; Соев сос - 4 с.л.; Зехтин - 4 с.л.; Лют пипер - 1/10 част (може и без него); Черен млян пипер и морска сол.

1. Почистваме опашката, като се опитваме да не повредим кожата. След това е необходимо много внимателно с ножа да я разделим по дължина на костта.

2. Ето такъв резултат ни е необходим. Не изхвърляме костта, а внимателно я опаковаме в специален пакет и я прибираме във фризера. Ще я използваме като приготвяме супа от червена риба.

3. По кожата правим не много дълбоки разрези. Поръсваме с пипер и морска сол. Поставяме във фурна нагрята до 180 градуса.

5. Застиламе неголяма форма за печене с двоен слой фолио. Изливаме сместа. И поставяме там нашата риба. Намазваме рибата съвсем леко със зехтин. Поставяме във фурната. Примерно за 1520 минути. И тя е готова!

6. Разпределяме рибата както следва: гарнитура, сос, който се е получил в момента на запичането, риба. Какво да се използва в качество на гарнитура? Аз обичам повече от всичко ориз. Съчетава се добре с картофено пюре, със сварени или печени картофи.

4. Нарязваме пипера на ситно, целината - също. На ренде настъргваме чесъна и джинджифила. Поставем всичко в купата, добавяме зеления лук, сока от четвърт лимон, соевия сос и зехтина. Разбиваме с блендер. Главата ни се замайва - така ухае през лятото.

ПриятEH апетит! Обърнете внимание на моята икономичност и ме похвалете! Нали от всичко, което е останало от съдържанието на комплекта за уха, купена от «Берёзка», ще си варим още една рибена суха!!!


БРОЙ 66 / юни 2016

8

В синьо стъкло – двойна защита

Уникалната синя бутилка е защита от фалшификати Алкохолна сибирска група

Жива вода – Жива легенда Сибирска водка «Пять озёр» - водка № 1 Знаменитите Пет езера са разположени в глухата сибирска тайга, на границата на Омска и Новосибирска област. Данилово, Линево, Щучье, Урманное. И тайнственото пето – Тайното… Те са се образували преди много хиляди години в резултат на падането на земята на огромен метеорит. Водата в тях не е просто чиста. Тя е уникална. Съдържа сребро и е способна да изцерява. Существува поверие: този, който може да намери Тайното езеро, а след това да се изкъпе във всички пет езера, ще се изцери от всякакви болежки, ще придобие богатство и ще се радва на съвършено здраве. Но е необходимо къпането да става в определена последователност - тогава различните по начин на въздействие свойства на езерната вода ще се подсилват едно друго. Именно тази легенда е използвал в сюжета си авторът на «Конче гърбоконче» Петр Ершов, който е роден недалеч от тези места. «Пять Озер» е уникална сибирска водка на основата на водата на езерата от тайгата. Тя се произвежда единствено в завод «Омсквинпром», разположен в самото сърце на Сибир. Днес легендарната водка се пуска във фирмена бутилка от синьо стъкло, което се явява надеждна гаранция за защита от фалшификати.

Водка – това съвсем не е просто… Мислите си, че водката е нещо съвсем лесно? А, не! Много, разбира се, предпочитат да пият водката по класическия начин, като не я смесват с нищо. А на мен ми стана любопитно...ами какво ще стане, ако...Понеже водката няма нито цвят, нито мирис, а това значи, че тя няма да повлияе на външния вид и аромат на който и да е коктейл. А от друга страна - това е силна напитка, което също подчертава уместността й в алкохолни коктейли.

Опитвайки се да смеся няколко коктейла с водка, стигнах до формулата на коктейла с водка. И така, ето я формулата: А + 2В + 7С, где А – сладка част (ликьор или сироп), В – кисела част (например, лимонов сок), С – алкохолна база (в нашия случай -водка). И още следва да се отчете важната препоръка на професионалистите: за получаването на коктейл с водка със средна сила на седем части от тази алкохолна напитка е необходимо да се сложат три части от други

съставки. Въоръжени със знания на тези две препоръки всичко любители на експериментите с напитките вече могат да пристъпят към това интересно занимание - създаване и дегустиране на алкохолни коктейли с водка. А по-долу ще откриете няколко вече готови рецепти за коктейли с водка. При това в основата са слабоалкохолните коктейли, а и може да се каже, че това разширява възможностите за приложението й от всички желаещи.

Обикновени алкохолни коктейли с водка Коктейл-афродизиак «Релакс»: ВОДКА + КОНЯК + СОК ОТ КАСИС.

Коктейл «Кейп Кодер»: ЗАМРАЗЕНА ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА + ВОДКА + ПЛОДОВЕ ОТ ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА.

Не е сложна рецептата на силния коктейл и съответно той е подходящ за мъже. Необходимо е в обикновена чаша или в широка чаша с лед да сипете по 20 милилитра водка и коняк. След това добавете 80 мл сок от касис. За консумиране използвайте коктейлна сламка.

1. Купи водка «Пять озёр» Премиум, замразени червени боровинки, сок от червени боровинки. 2. Напълни голямата чаша с кубчета лед догоре. 3. Постави 4-5 плодчета червени боловинки и налей 50 мл водка. 4. Долей със сока от червена боровинка догоре и внимателно разбъркай с лъжица. Легенда на коктейла «Кейп Кодер»: Шифровачите обичат безумно този коктейл, затова и често го наричали помежду си: «Шифровач в дъждобран»…


БРОЙ 66 / юни 2016

9

Слово на шефа! Или за всичко, което е скрито за ресторант "Берёзка". От първа ръка... Руският ресторант «Березка» в София е място на традиционно руско гостоприемство, което даряваме на всички любители на руската кулинария в София и изобщо в България. Нашата мисия: да обединяваме хората и да правим живота им по-сит и весел. Затова се готвим за разбираеми от страна на госта и известни ястия и напитки, приготвяме руска кухня и носим духа на руската празнична трапеза. При нас готвят руски готвачи, затова вие получавате ястията такива, каквито ще ги откриете в ресторанта или у дома в Русия. Много обичаме да създаваме радост, затова празнуваме заедно с гостите си както традиционни български, така и руски празници, които са обичани в България. Тук звучи смесена българско-руска реч, която се разбира от всички, без изключение. Витаещият в ресторанта дух на дружба и добросъседство - както между двата братски народа, така и между жителите на съседните квартали, е нашата основна награда. Кое приготвяме особено вкусно? На първо място, това са … песните!))Всеки петък и събота в ресторанта ни звучи жива музика. Нашата артистка – Елена Грин-Андреева спечели сърцата на гостите, които заедно с нея пеят известни руски песни и заедно с нея танцуват традиционни руски и български танци. При нас няма как да се притеснявате да вземете микрофона в ръка и да изпълните любима солова песен. Естествено, че има и руски борш със сметана и зеленина, и огромен шашлик от свинско месо, приготвен от нашите момчета на скара. Има и традиционни руски кисели краставички с водка, които задължително се сервират в замразена чашка, и пелмени в гювече, както и любимите в България традиционни руски салати: «Руска салата» и «Селёдка под шуба».

Именно в летния сезон ние правим слабоосолени краставички, приготвени по домашна руска рецепта, които идеално подхождат на горещи картфи.

2. Руски палачинки

И накрая, това са пирожки с различни плънки, руски палачинки - както сладки, така и с плънка, които могат да заместят целия обяд. Към добрия руске банкет ние правим подарък традиционна руска чаена церемония със самовари в ъглите.

1. Пирожки

Нашите сервитьори - емикранти от Русия, говорят и на български, и на руски език. Те се стараят да удовлетворят желанието на всеки гост, и винаги препоръчват нещо вкусно. Дори могат да пеят и да танцуват. Такъв празник ще се заформи! А може да се гуляе и празнува в «Берёзка». Не вярвате? Заповядайте!

Нашият адрес: София жк. „Младост“ 2, бул. „Ал. Малинов“, до блок 202 Телефон за резервация: 087 920 9884

Уверяваме ви, че само в нашия ресторант ще можете да си хапнете деликатестно ястие - солена сьомга по рецепта на сахалинските рибари.

Постоянна рубрика: Тайните на шеф-готвача на руски ресторант «Берёзка» Сега нашият шеф-готвач Сергей Луньов ще разкаже за тайните, с помощта на които ще можете по най-добър начин да разкриете вкуса на нашите ястия... За водката и мезето: Водката трябва да се консумира охладена, но не и ледена! Можете да поставите чашката във фризера, но тогава не охлаждайте бутилката. Или охладете водката в хладилник, или дори във фризера (хубавата водка не замръзва при минус 20 градуса), но я наливайте в незамразена чашка. В Русия водката се пие именно от чашки, на екс, без да се отпива на малки глътки. Ако не искате да пиете наведнъж цялата чаша, можете да си налеете по-малко, но сте задължени да я изпиете до дъно! Често поднасям на сведителите на сватби чаша с водка, а гостите скандират: «Пий до дъно! Пий до дъно! Пий до дъно!...», докато чашата не бъде напълно пресушена. Пиенето до дъно е стара руска традиция, която символизира, че човек винаги трябва да извърви пътя си до края, като постига набелязаната цел. Това също е

традиция на руската непредпазливост. «Е, за късмета!» - ще възкликне руският човек и ще пресуши чашката. Веднага да се замезва - също така е признак на неопитния участник на трапезата. Нужно е да се насладите на това като хладината на напитката, как преминава през гърлото и надолу, как загрява и как в края приятно затопля стомаха. След като изпиете чашката е прието да поднесете към носа си къс ръжен ароматен хляб или друго мезе (хрупкава солена и студена краставичка, сандвич със салам или шпроти и т.н.), да вдъхнете аромата му, който допълва вкуса с пшенична или ръжена водка, а след това, без да се стърпявате да вкусите малко късче и да му се насладите, да го сдъвчете. Както се казва в Русия, «мезето отнема от градусите». Затова не е прието да се преяжда с водка. Прието е именно да се замезва. Обилната трапеза ще бъде по-късно, когато настроението стане напълно празнично, когато гостите са нетрезвени и станат важни, за да се появят нови сили. Тогава идва редът на горещите мезета и основните ястия. Колкото по-хубава е водката, тя може да съпровожда всички ястия от първата чашка в качеството на аперитив, до крайната (на руската трапеза не е прието да се казва думата «последен», предпочита се думата «краен») в качеството на дайджестив. При руснаците съществува шега, че по време на цялото хранене не се изпива толкова водка, колкото се пие, преди да се напусне гостоприемният дом. Традиционната руска чашка „на посошок“ (от думата «посох» - дълга и дебела тояга, на която се подпира човек, когато върви пеша в го-

рата, например) или «на изпроводяк» е отминала традиция. Когато се изпращат гостите се пие чашка водка «на изпроводяк», след това – «стременна» чашка (пие се от госта, когато той, качвайки се на коня, поставя крака на стремето си), след това може да се изпие чаша «задхълмова» (от думите «бугор», «холм» - за хълм), когато гостът вече е стигнал достатъчно далече и наближава хълма. И т.н. Говори се, че има до 30 различни варианта на тостове, които се произнасят, напускайки празника. Така че да пием за това при нас да има колкото е възможно по-често празнични трапези. Добре дошли в руски ресторант «Березка» в София!


БРОЙ 66 / юни 2016

10

Питайте за НОВИНКИ - забавления в «Берёзка» Бонбони желе «Маша и Медведь» - мармалад за дъвчене за любимите деца, а и за вас самите!

Сухарчета РЪЖ 3 корички – много вкусно и полезно за храносмилането занятие – гризкайте в свободното си време от тези сухарчета

Семки слънчогледови БАБКИНЪ в удобна опаковка

Лучени кръгчета – точно такива още не сте пробвали - идеални са за бира!

За тези, които разбират смисъла на сладкото! Вафли № 1 в Русия – това са вафли Яшкино Холандски и Шоколад Млечен «Яшкино»

Лято! Развлечения! Вкусни забавления! Прекрасно настроение!


БРОЙ 66 / юни 2016

Новости от «Берёзка» - ценита са още по-приятни!

11

Нашето Почетно Табло

Най-добрият магазин «Берёзка» през април 2016 година! Всеки месец продавачите и мениджъри те на верига магазини «Берёзка» участват в състезанието. Не е лесно да станеш найдобрата верига магазини. Много фактори се отчитат от взискателното жури – от рентабилност, изпълнителност, санитарно състояние на магазина до взаимоотношението с купувачите, инициативността, творческия подход към работата. Четем и отзивите на купувачите, които са един от основните фактори за определението най-добра верига магазини. През април 2016 година такъв стана магазин «Берёзка» в МОЛ Варна. Идвайте в магазина почесто – нашите продавачи ще ви посрещнат винаги радушно!

Адрес: гр.Варна, МОЛ Варна Работно време: понеделник – неделя: 10.00 – 22.00

Нашата постоянна рубрика. Рецепти от най-добрите филми. Днес - рецепти за коктейли Коктейл «Космополитен» от сериала «Сексът и градът»

Рецепта за бърз млечен шейк «Мартин и Луис» със сладолед от филма «Криминале». Естествено, всички помнят как УМА ТЪРМАН преди танца с Джон Траволта пи поктейл за пет долара «Мартин и Луис». Всъщност, това е класически млечен ейк. Какво е необходимо: 100 г сладолед; 100 г мляко; 1–2 с. л. сладък сироп.

Те седяха в центъра на Манхатън и пиеха «Космо». Красиво! Защо да не го повторят? Какво е нужно: 50 г водка; 25 г «Куантро» много добре го замесня Рижский Бальзам – основата е същата.; Сок от 1/2 лимон; 10 г плодове червени боровинки; Лед на вкус.

Как да приготовите коктейл «Мартин и Льюис» от «Криминале» : 1. Смесете всички съставки в блендера. 2. При желание, можете да украсите с череша, с разбита сметана, да добавите корички и ванилия. 3. Коктейлът «Мартин и Льюис» от «Криминале» е готов. Приятен апетит!

Как да приготвите коктейл «Космополитен» от сериала «Сексът и градът»: 1. Смесете всички съставки в шейкър и го разтръскайте добре. 2. Сипете напитката в коктейлна чаша. Украсите с череша. 3. Коктейл «Космополитен» от сериала «Сексът и градът» е готов. Приятен апетит!


БРОЙ 66 / юни 2016

12

Ако ти си мъж, Изпробвай себе си! «През топлите летни вечери, когато така ти се ще да утолиш жаждата си с леко вино, изпробвай силата на волята. Налей в чаша любимата си лека напитка, постави я пред себе си и стой така, докато не почувстваш, че си преодолял желанието си да я изпиеш. След това се възнагради, като изпиеш двойна доза. За укрепване на силата на волята по този метод подхождат също така ягоди със сметана и момичета». (съвет от анонимен източник) Въпросите, разбира се, са много... Първият: А каква е тази лека винена напитка? На кого – как… Има мнение, че плодовото вино е по-леко от гроздовото. Най-често плодовото вино се прави в Армения, което е и логично. За 6 хиляди години, в в земята, принадлежаща на Армения, се произвежда вино, което трябва да премине дългия път на експерименти и съвършенство. Да-да! Именно шест хиляди години! През 2011 година при разкопките в пещерата на границата на Армения и Иран са открити останките на най-старата дестилерия. Възрастта й над 6 хиляди години. Плодовото вино, разбира се, изобщо не прилича на гроздовото. И това е естествено - то не е от грозде. А процесът на приготвяне на плодово вино наподобява на процеса на правенето на гроздово вино, но има свои особености: Плодовете отново се мият, само след това се преработват. А след това полученият сок става светъл. Затова концентрираният, имащ повишена киселинност сок, се разрежда с вода или се смесва с други сокове. Срокът на производството на такива вина е кратък - от 22 до 40 дни. И узряването им

Бутилката е била затворена нехерметически и виного е започнало да ферментира отново. При производството е била нарушена технологията. Хубава утайка Ако сте видели прозрачна утайка,

Лоша утайка

продължава основно 6 месеца. Само виното от кайсии и праскови зрее 12 месеца. Вторият въпрос, който може да възникне: А може ли в бутилката от плодово вино да има утайка? Ако внимателно погледнете бутилката вино, можете да видите на дъното утайка. Това може да означава, че виното е развалено. А може да потвърждава натуралността му и солидната изсръжливост. Сега ще се научим да различим тези два случая. Лоша утайка Когато дрождите са свършили работата си, те изпадат на дъното под формата на утайка. Към тях се присъединяват мъртвите бактерии. Тази утайка подобрява вкуса на виното. И колкото

по-дълго време е в съприкосновение с напитката, толкова по-гладко ще бъде виното. Тези утайки представляват сама по себе си малка зърнена култура. Те са сиви. Може да са с червеникав или жълтеникав оттенък (докато е в бутилката, едва ли ще ги видите, но ако вече сте успели да ги откриете...). Такава утайка може да се появи само по две причини:

Хубава утайка

която прилича на частици счупено стъкло, не бързайте да се възмущавате. Преди всичко това са солите на калция и калия. Наричат ги още «винен камък». Тази утайка се появява по време на ферментацията. Солите й попадав във виното със суровините. Тоест, ако я има, значи виното е точно натурално. Още повече че такава утайка има само при старите вина. Следователно, тя може да послужи като потвърждение за това, че виното действително е на почтена възраст. Само че тази утайка също така предизвиква неприятно чувство, затова такова вино се прелива в гарафи.

Пробвайте! Какво да изберете, необходимо е да пробвате!

Плодово вино от АРМЕНИЯ!

Berezka br 66  
Advertisement