Page 1

БРОЙ 65 / май 2016


БРОЙ 65 / май 2016

Какво да ти кажа за колбасите? През 1936 година е бил разработен нов сорт корбаси - докторски. Наименованието на колбасите се обяснява с особена почетна мисия - тя била предназначена за „поправяне на здравето на лицата, пострадали от произвола на царския режим.“

Кренвиршите, както и колбасите, се продават готови за употреба. Не е задължително да ги варите, а за подгряване е достатъчно да ги поставите в кипяща вода и да ги оставите да се „преобърнат“ веднъж. Необходими ли са колбасите за храната ви, всеки може сам за себе си да реши. И ако сте настроени да не се лишавате от удоволствието да опитате парче варен колбас, направете това красиво. Така, да сервираме обикновения варен колбас красиво! За разлика от елитните суровопушени и твърдопушени сортове варени колбаси , ва-

2

рените колбаси стават продукт за повсеместна консумация. Сложно е да си представите каквато и да е трапеза без месни мезета. Мезето - (във френската кухня horsd‘œuvre, entrée) е ястие, което се сервира преди основното ястие. ПРи нас думата мезе се асоциира с яденето, с което обикновено замезваме със спиртни напитки или правим лека закуска между основния прием на храна. Най-разпространеното студено месно мезе е парчета салам. Днес ще ви покажа няколко начина за красиво подреждане на парчета от обикновен варен колбас.

Украшение на ястие Ежко

Сега тези колбаси са едно от национално-любимите колбаси на руснаците. И никой не се плаши, че при описанието на състава на колбасите ще се натъкнем на нишесте. Защо? Да, защото нишестето няма да навреди на организма ни. Което не е странно - наличието на нишесте в колбасите ни предпазва от онкологични заболявания. Благодарение на нишестето в хранопровода се образува бутират, производно на маслената киселина, което притежава антиканцерогенни свойства.

3. Поставете трите парчета с клечки за зъби така, че да се получи форма като 3/4 кръг. Двете останали заготовки поставете отгоре, като достроите фигурата като полусфера.

отколкото месото, от което е направен. Не търсете по-евтин, по-добре ще е да купите с едно парче по-малко, но да е качествено. Извод: по-надеждно е да купувате продукцията на големи и известни производители, тъй като там контролът на качеството е много сериозен.

Как правилно да се избере вареният колбас

Спрос на вареные колбасы остается достаТърсенето на варени колбаси остава относително високо. За да се ориентирате в огромното количество изделия, които се предлагат на пазара на колбасите, е необходимо да знаете няколко несложни правила. 1. Външният вид на колбасите е първият критерий на избора. При срязване структурата трябва да е мека и пореста, без вдлъбнатини и празни места, а цветът - светло-розов. Наличието на сиви петна, мазнини, насипна плънка, жълтеникав цвят на плънката при разрязване на колбасите - това са поводи за съмнение в качеството на колбасите. Това е доказателство за нарушение на технологията на приготвяне. Също така, при избора в магазина на варени колбаси обръщайте внимание да няма при разреза големи празни места. Палките колбаси трябва да са сухи, без мазнини. Колбасите трябва плътно да са прилепнали към обвивката.

2. Още един критерий за качеството на колбасите е цената. «Докторският» висш сорт не може да струва два пъти по-евтино,

1. Сгънете парче варен колбас на половина, а след това на три „акордеончета“.

3. Производителят трябва да притежава документ за колбаса - етикет, който е или върху обвивката, или върху тарата, където се поставя продукта. На него съотношението на съставките е указано в низходящ ред - от по-голямо към помалко. Ако в „Докторскйй“, например, е на първо място свинското, то не бива да се съмнявате: то е с най-голямо съдържание в колбаса. На етикета задължително трябва да бъде указан съставът на продуктите, от което можете да видите дали в този колбас има заместители на месо. 4. Внимателно изучете срока на годност на дадения продукт. Вареният колбас е нежен продукт. Срокът на съхранение на колбаса в изделието в изкуствена опаковка е до 45 денонощия. На опаковката задължително трябва да има дата, до която даден продукт може да се консумира. Колкото по-нисък сорт е колбасът, толкова по-кратък е срокът на съхранение. 5. При покупка на варен колбас е необходимо да обърнете внимание на условията на съхранение на продукцията. Варените колбаси трябва да се съхраняват н хладилник при температури от +4 до +8 градуса. Поставете варения колбас в хартия и го съхранявайте на ниския рафт на хладилника.

2. Забийте в тези три парчета клечка за зъби. Това е основа за бъдещата фигура. Нека заготовките ви да са пет.

Украшение на ястие Хризантема

4. Разрежете едното парче наполовина и поставете едната половинка под формата на конус - това ще бъде „нослето“ на таралежа. 5. Декоририрайте с ягодови плодове и зеленина.

Варените колбаси са най-известните в света. Сандвич с такъв колбас и чашка ароматен чай - ккаво може да бъде по-добро в качеството на «закуска», когат отака не ви достига времето за неотложни дела. А ако ги разположите по чинията красиво, то доброто настроение ви е гарантирано.

3. Свържете сгънатото „валяче“ в долната четвърт с перо зелен лук. 4. Поставете около сърцевината 12 четвъртинки парчета колбаси. Това ще бъдат по-долните венчелистчета на „цветчето“.

1. Поставете надълго 18 нарязни на половина парчета варен колбас.

2. Направете от тези парчета „валяче“, като започнете движението от гънката на първото парче.

5. Разширете основата на венчелистчетата, украсете „хризантемата“ със зеленина.

Водка с квас - Най-руският от коктейлите

Най-първото мезе за водката - солени краставички, които много подхождат на кваса. Тук изведнъж се събира всичко: и най-добрите бармани от света на модата при смесването на шотове - плеснаха с ръце и тръгнаха. «Водка с квас» — тренинг за тези, които по никакъв начин не се отказват от лонг-дринковете, и държат чашката с шота в ръцете си през цялата вечер, защото ако не се изпие

този коктейл на един дъх, по-добре е да се пие водка без нищо. И две са основните любови на руските експерти: водката и мехурчетата. При това съчетание водката с квас е сред безвредните заличаващи съзнанието съчетания на водката с шампанското. Еуфорията трае пет минути, а лоботомичното действие е изключено. Съставките са изчислени в наименованието. Най-добре е да ги налеете така: налейте в чаша квас, поставете в тази чаша широк нож и по остриете налейте студената, но не с лед водка, за да разделите продуктите и цвета. Гвоздеите са два - и двата са с квас. На първо място, някои бармани препоръчват да го кипнете с мед или захар, да оставите да се изпари до 1/4, да се изсуди и след това да се консумира. Тогава след огнената вода в гърлото навлиза гъстият сироп, в който от кваса се съхранява излишния хлебен дух, а всички други свойства се заменят от захарта. В този случай се отменя газираната съставка, която съставлява коктейла и което е по-важното, отменят се еуфоричните последствия от срещата на водката с мехурчетата. Не кипваме кваса, сипваме го чист. Вторият въпрос е в пропорциите. Четвърт квас - три водки? Наполовина? Да, както ви е удобно. Не дай боже прасето да не яде!


БРОЙ 65 / май 2016

3

Къде можете да хапнете в София? Да прекарате весело празника? Просто да си поговорите задушевно? Препоръчваме! Руско бистро «Берёзка» Този адес не е познат само на ленивите: гр. София, жк. „Младост“ 2, бул. „Ал. Малинов“, до блок 202 Въпросите, които можете да зададете, и отговорите, които можете да получите:

- Има ли специални предложения в менюто? - Задължително! Полюбувайте се:

- Каква е кухнята в руското бистро «Берёзка»? - Руска, българска, европейска

А още!!! В бистро «Берёзка» можете буквално да се насладите на истински сибирски пелмени. Поръчайте към пелменчетата сметана или оцетен разтвор, а може и горчичка - и ще почувствате блаженството! Хапвайте нетърпеливо, но не позволявайте на пелмените да изстинат много. А пелмените с водчица - това е двойна наслада

Пелмени,

- Има ли с какво да се занимава и нахрани детето? - Разбира се! Детски кът, игри, аниматори, сладки и не само…

- А какиви ястия в бистрото са най-популярни? - Популярните ястия сами ще ви се представят... И така, най-известните ястия в руско бистро «Берёзка» За обяд няма нищо по-хубаво от борш - засищащо и много вкусно ястие и 100% по-хубаво такова няма да пробвате никъде другаде. А ако преди да го консумирате изпиете една чашка от 50 г прозрачна като сълза изстудена водка, а след това замезите с горещ засищащ борш, то можете да разберете какво е това рай…

Украински Борш,

320 гр., 3.90 лв.

Състав: свинско месо,картофи,цвекло,лук,м оркови,зеле,чушка,захар,оцет,сметана,магд аноз,черен пипер

200 гр., 2.90 лв.

Състав: бородински хляб и кашкавал.

300 гр., 6.50 лв.

- Какви са цените? - Приятни!

НО!!! Това далеч не е всичко!

Предястие - сухари “Бородински с кашкавал“,

Възможно е да сте дошли в бистро «Берёзка» просто нетърпеливо да поседнете с приятели, дапиете бира, да си поговорите... Вземете си с бирата сухарчета „Бородински с кашкавал“- няма да сбъркате, това е проверено от много гости в бистрото. Сухарчетата от бородински хляб - това са сухарчета от особен вид хляб, който се пече без консерванти и подобрители на вкуса. В сравнение с белия хляб, бородинският е по-малко калоричен, като в него се съдържат четири пъти повече витамин В, необходим за нормалното функциониране на нервната система. Влакнините на нишестето на бородинския хляб като четка прочистват хранопровода, като освобождават организма от шлаките и токсините. Така че няма нищо по-хубаво към бирата, супата и просто - да замезите.

А за десерт абсолютен хит в бистро «Берёзка» се превърна торта «Медовик». Не е трудно да се досетим, че корите за торта «Медовик» се приготвят с мед. А това само по себе си е е оригинално и полезно - и най-главното - вкусно. Поръчайте торта «Медовик», чашка кафе или чай…и нека целият свят си отпочине)

Торта „Медовик“,

200 гр., 3.90 лв.

Състав: кондензирано руско мляко, медни блатове, крем.

Весел колектив от сътрудничци!

Е ТО Н И И Н

- Има ли жива музика? - Всеки петък – заповядайте: слушайте нашата певица, пейте вие, танцувайте, веселете се!

- А може ли дасе излезе на свеж въздух? - О! Да! Имаме прекрасна слънчева лятна веранда.

Но ние с вас знаем точно какво е много добре да похапнем, като изберем засищаща салата. В бистро «Берёзка» една от най-известните салати е традиционната в Русия - «Селёдка под шуба». Има една истина, известна на всички кулинари: съчетанието на солено, сладко с малко кисело - това е вкусно и най-привлекателното съчетание. Към това в бистро «Берёзка» е винаги най-свежото и без примеси на изкуствени подобрители на вкуса.

„Сельодка под шубой“,

300 гр., 4.50 лв.

Състав: картофи, филе от седьодка, лук, моркови, цвекло, майонеза Провансал.

Заповядайте в нашия топъл и уютен дом! Очакваме ви! Позвънете! Резервирайте маса! Всичко е за вас! Нашият телефон: 087 920 9884 Изрежете този талон и получете намаление!

АС !


БРОЙ 65 / май 2016

Как да изберете сирене?

Любовта към сиренето надминава всички граници: през миналата година на WorldCheeseAwards бяха опитани 2629 вида сирене — едва ли не повече, отколкото броя на езиците по света...

А сега - към това, което ни е известно (просто да уточним): както и езиците, и при сирената е прието да се разделят на семейства. По начина на производство те биват: • сирищни (млякото се „свива“ под действието на сирищен фермент), • кисемломлечни (използва се млечнокисела закваска), • обработени. Обикновено сиренето се прави от краве, овче и козе мляко или техните смеси. Например, италианският сорт TestunalBarolo се прави от краве и овче мляко. В екзотичните страни може да откриете сирена от биволско, конско или камилско мляко. В магазини «Берёзка» има предимно полутвърди сирена от краве мляко: «Российский», «Костромской» и други. Впрочем, ето техния колективен портрет

Имаме и твърдо сирене

И пушено сирене към бирата

Като цяло, има голямо разнообразие при сиренето и е трудно да направим избора си. Но! Може! Изобщо, пред нас няма пречки! И така, най-напред да разгледаме външния вид на сирената...т.е., цвета… Окраска на сиренето Летните сирена са по-жълти, отколкото зимните, заради каротина, който се съдържа в свежата трева. Но окраската може да бъде изкуствена, въпреки че това не означава, че самата окраска е изкуствена това са натурални, естествени оцветители,

които се получават от шафран или анато (добива се от семена на тропическото растение Bixaorellana). Колкото по-жълта е тя, толкова по-привлекателна се струва тя на клиентите. А това не се отразява по никакъв начин върху вкуса. Мнението на специалиста Светлана Шевелева, завеждащ лаборатория по санитарно-хранителна микробиология и микроекология на научно-изследователския институт по хранене: «Сиренето не трябва да бъде много ярко, „на райета“ или на петна. Ако сиренето е с неравномерна окраска, значи то не е узряло. От друга страна, в „бледото“ сирене няма нищо страшно - то просто не е оцветено“».

Разположение Сирената продължават да зреят и да дишат на рафтовете в хладилника у вас. Те лесно отделят аромата си и попиват от другите миризми. Затова ако поставите сиренето до месо или друга храна със силен аромат, сиренето ще промени както мириса си, така и вкуса си. В хладилника е подобре да го държите до млечните продукти или неразрязани зеленчуци.

„Очички“ и „писти“ При твърдите и полутвърди сортове трябва да има дупки («очички» на жаргона на майсторите на сирена). Изключение са «Чедър» и «Пармезан». Забележете, че диаметъра на „очичките“ може да бъде 5 мм, но е възможно да има и малки „очички“ с неправилна форма и цепки.

Повече от месо «Сиренето по нищо не се отличава от месото, казва диетологът Юлия Бастригина. — В 100 г сирене, също както и при месото, има до 60% мазнини, а дори повече белтъчини (до 33 г), отколкото в месото и рибата. Затова придава устойчиво чувство на ситост.».

Предлагам ви своята класация от пет вида известни сирена

Латвийско полутвърдо сирене TRIKATA «Российский»

Латвийско полутвърдо сирене TRIKATA «Костромской»

4

Латвийско полутвърдо сирене TRIKATA «Столичный»

Цялата истина за водка «Белая берёзка» от самото сърце на Сибир Информация на етикета: Натурален продукт. „Белая березка“ е нежна и чиста. Сокът от бреза я изпълва с живителна сила. Съдържа сок от бреза. Сила: 40 градуса Енергийна стойност: 224 килокалории Цвят: прозрачен Мирис: едва доловим аромат на водка Вкус: мек, със сладък оттенъчен послевкус Условия на съхранение: от 15°С до 30°С Срок на годност: неограничен Първият бренд «Белая березка» се появява на бял свят през 2002 година. Тази вълшебна водка се приготвя от зърнен спирт клас «Люкс» и изкуствено омекотена вода. Добавеният сок т бреза и екстрактът от листа на блеза придават на водката кадифенвкус. Много отдават предпочитание на водка «Белая Березка», поради причината че тя не притежава рязък аромат на водка и не притежава на практика почти никакъв аромат. Ето още една тайна на водка «Белая Берёзка»: във водка «Белая березка», освен сок от бреза се използва и мед от бяла акация, което й придава тънкия изискан вкус. Интересни факти Водка «Белая Березка» притежава много награди и отличия: • национална премия на Руската федерация за качество • премия «За экологическую безопасность» • сребърен медал в конкурса «Лучшая водка 2008» в номинацията «Премиум».

Латвийско полутвърдо сирене TRIKATA «Премиум»

Сирене «Косичка»


БРОЙ 65 / май 2016

5

Състав на напитката: • етилов спирт от зърнени суровини «Люкс»; • преварена питейна вода; • натурален растителен тонизиращ екстракт «Реликт»; • захарен сироп.

Водка Российская Корона

Водка «Российская Корона Оригинальная» Водка «Российская Корона Оригинальная» е изключително чист и лек продукт, приготвен за празничните трапези. В своя състав водката съдържа натурален мед и настойка от цвят от липа, което придава на напитката особена мекота. Състав на напитката: • етилов спирт от зърнени суровини «Люкс»; • пречистена питейна вода; • натурален мед от светли сортове; • настойка от цвят от липа.

От Русия с уважение и любов!

40%

Настойка «Российская Корона На меду с перцем» Настойка «Российская Корона На меду с перцем» е напитка с топъл натурален цвят, който сгрява душата ви и разпалва истински огън в кръвта.

Водка «Российская Корона» е благородна напитка с уникален авторски дизайн на бутилката под формата на гарафа – това е достойно украшение на празничната маса и наследство на руските традиции. За приготвянето на тази водка се използват САМО: • най-добрият зърнен спирт; • артезианска вода; • изпитани с времето рецепти; • съвременни технологии. Резултат: шедьоври на вкуса – водка «Российская Корона».

Рецептата на настойката се отличава с тънки нотки на остър пипер, смекчен с натурален мед. Само натуралните билки и подправки, сред които са джинджифилът, калганът, мащерката, кориандърът, дафиновият лист придават неповторимост и привлекателност на вкуса на тази изискана напитка. Състав: • етилов спирт от зърнени суровини «Люкс»; • питейна вода - пречистена; • настойка от растителни суровини (джинджи фил, калган, черен пипер, мащерка); • настойка от пипер от червени чушки; • настойка от дафинов лист; • захарен сироп; • натурален мед.

Водка «Российская Корона Премиум» Водка «Российская Корона Премиум» е безупречен продукт, истинска руска водка с висока категория на качеството. Тази водка е един от лидерите в продажбите в света, еталон за изтънченост и мекота на вкуса.

Ново в Берёзка!!! Зеленчукови деликатеси «ВЕРЕС» Те вече дойдоха при нас, вече успяхме да направим първите запознанства с купувачите, вече успяхме да направим отлично впечатление...а как иначе? и вкусът, и характерът им са отлични! Всичко това са консервирани зеленчуци овощи «Верес».

Мога да потвърдя всичко, което е казвано многократно - мнението на известния кулинарен експерт от Украйна Анна Стрелец, която е главен редактор на списание «Cooker». Анна сподели впечатленията си за консервирането на «Верес»: - Сега настъпва времето на активните пикници сред природата, така че може да се смята, че «Верес» откри сезона. Като кулинарен експерт с опит, мога да отбележа, че зеленчуковите консерви «Верес» са отлични помощници на домакините - както в кухнята, така и по време на барбекю из града. А сега - по-подробно за някои от най-добрите зеленчукови консерви... И така, хайвер от тиквички «Верес» Экстра Започвам с това, че напомням: хайверът от тиквички и съветско изобретение. Затова в нито една страна не се ползва с такава популярност, както в страните от бившите ОНД. Хайверът от тиквички «Верес» е с безупречно качество, което е отличено с много награди, както и с познат от

детството ни любим вкус. Но да ви разказвам за това колко е вкусно това, е доста благодарно - най-добре ще бъде да пробвате...само че внимателно! Този вкус направо предизвиква пристрастяване... но е много вкусно... В състава на хайвера се оказва, че всичко е лесно: тиквички, доматена паста, моркови, лук, растително масло, сол, захар, черен смлян пипер, смлян бахар, ароматизатор - копър. Но това е самата леснота, която гарантира, че продуктът е абсолютно натурален, без притеснителни примеси, тип подобрители на вкуса. Солени краставички «Верес» Осоляването в бидони е една от най-старите традиционни рецепти на домашното консервиране. Освен това, в древността бидоните, преди осоляването, са опушвани с пирен, който играел ролята на консервант. Особеният вкус и аромат не дават възможност краставичките «Верес» от бидона се сбъркат с други. Солените краставички «Верес» - са напълно натурален продукт: краставички, сол, оцетна киселина, копър, листа от хрян, чесън, червен пипер, дафинов лист. Мариновани краставички «Пикули» Най-малките краставички се наричат «пикули». Размерът им не е по-голям от 5 см. Маринованите краставички «Верес» се приготвят по традиционна домашна рецепта - с копър, чесън, листа хрян и подправки. Хрупкави и ароматни, пикули от «Верес» са безупречно мезе за вашата трапеза. Състав: краставички, сол, захар, копър, оцетна киселина, листа хрян, черен, червен пипер, дафинов лист. Естествено, зеленчуковите консерви «Верес» са при нас с кулинарни рецепти. Да, те нае са много, но основното е не количеството, а качеството. Съгласни ли сте с това?!

И така… Яйчни кошнички

Необходими продукти: Яйца - 5 бр.; Хайвер от тиквички ТМ „Верес“ - 1 бурканче; Гъби печурки - 5 броя; Сол - на вкус. Начин на приготвяне:

1. Сварете яйцата. С остър нож направете разрези от двете страни така, че да се получи кошничка.

2. Внимателно отстраняваме жълтъка, намачкваме го с вилица и добавяме хайвера от тиквички „Верес“ и запържените гъби. Посоляваме на вкус.

3. Всяка една кошничка пълним с приготвената плънка, като украсяваме със зеленина и гъбки. Приятен апетит!

Кошничка със сельодка Приготвя се много лесно и е подходящо за пости! Необходими продукти: Голяма ябълка - 1 бр.; Филе сельодка - 100 г; Червен лук - 0,5 глава; Бял хрян - 1 с. л.; Мариновани краставици «Пикули» - 5 бр.; Растително масло - 1 с. л.; Перо зелен лук за украса - 2 бр. Приготовление: 1. Нарежете измитата ябълка на две части, като издълбаете меката част с лъжица, а след това трябва да я нарежете на ситно.

2. Нарежете на ивици филето от селда, лук и краставици. Смесете всички продукти, подправете с хрян и раститебно масло. Поставете приготвената смес в ябълката.. 3. От втората част на ябълката изрежете дръжка за кошничката, като я прикрепите с клечки за зъби. Украсете със зелен лук и краставици, и оформете като цифрата 8 от ябълки. И всичко е готово!


БРОЙ 65 / май 2016

Великден!

Искаме! Много искаме шоколадово кексче с извара със захаросани портокали. А ако искаме нещо, то задължително ще се случи. Приготвяме шоколадово великденско кексче със захаросани портокали. За приготвянето му се нуждаем от следните продукти: извара «Сказка» - 270 г, захар - 60 г, ванилова захар - 10 г, масло «Сваля» - 40 г, сметана «Латвийское золото» - 30 г, какао-порошок - 1 ч.л., сол – щипка, захаросани портокали - 100 г. НО! За начало приготовяме захаросаните портокали – това ще отнеме цял ден, затова правим заготовката от по-рано. За захаросаните корички от портокал са ни необходими: 5 кори от портокали, 2 ч.ч. захар, 2 ч.л. сол, сока на един лимон, 10 л вода, малко пудра захар или захар.

Великден е най-радостният християнски празник. Основното му значение е високо духовно. Светлото Възкресение - Светло, преди всичко, за душата и за духа. Но не бива да се забравя и нищо земно. Вкусната великденска трапеза - това е задача на всяка добра домакиня. Зарадвайте близките си с куличи, с кексчета от извара, със свинско, с рибни ястия, украсени с лук, и с домашно приготвена напитка В Русия има традиция на Великден да се пекат куличи, те се отличават от козунаците - и по начина на приготвяне, и по вкус. А това означава, че има възможност да се разнообрази великденското меню - да се поставят на празничната маса веднага две великденски лакомства - кулич и козунак. Можете да купите кулич в който и да е магазин Берёзка не само на самия Великден, но и преди, и след него. Вие, естествено, ще се поинтересувате каква е разликата между куличите и козунаците? Няма да разкривам всички тайни, но ще ви кажа: нашите прабаби традиционно приготвяли куличи на Велики Четвъртък. Те вярвали, че залавянето с тази работа е възможно само с добро настроение. Смятало се е, че ако куличът

е сполучлив, и в дома ще цари благополучие. В древността куличите се печали във форми с обем на кофи: 10 литра. Печенето на кулич с такъв размер било възможно само в огромна руска печка. Русите украсявали кулича точно така, както и днес: с разбит белтък и боядисано просо. Обикновено куличът оставал на масата до Светото Възнесение, християнският празник, който се отбелязвал 40 дни след Великден. Тестото за куличите, също както и за козунаците, задължително трябвало да се приготвя с мая. Но в кулича се поставят повече яйца, за да може меката част да е наситена с жълт цвят. И куличите, и козунаците се украсяват по различен начин. Общо взето, на масата те прекрасно се допълват един други.

6

1. Почистваме портокалите от корите, още днес. А от самия плод можете да приготвите приятна напитка, за да не се изхабят продуктите:) Поставяме корите от портокал в тенджера, където наливаме 2,5 л студена вода.

от сиропа остане малко количество, за последен път прецеждаме коричките през гевгира - докато се оттече излишното.

8. Сега смесете какаото с тестото и отново разбъркайте внимателно.

5. Освен това, сирепът след варенето на портокаловите корички става по-вкусен, по консистенция и цвят той напомня на мед, а това значи, той може да замени последния, да, скъпи мои вегани. Например, палачинки от тиква с портокалон сироп, просто съчетание. Освободените от сиропа кори поставяме на тигана, на който предварително сме поставили хартия за печене. Може да поставите тигана близо до котлона, за да ускорите процеса, а може и да не правите това: оставете да изсъхнат добре портокаловите корички и без допълнително нагряване.

9. Прокарайте през ситото прясната суха извара.

10. Добавете към него сметаната.

2. Оставяме водата да кипне, варим корите в продължение на 10 минути, след което ги поставяме в гевгир и ги изплакваме със студена вода.

А сега ще ви разкажа подробно за второто основно ястие на великденската трапеза, така че да ви се прииска да го приготвите самостоятелно - това е екскчето с извара. Всяка една домакиня пази тайните на рецептите за приготвянето на този великденски десерт. Моят разказ ще е дамо за една от тези рецепти. За приготовлението на кексчето с изара се използват само свежи и качествени продукти - прясна извара, яйца и захар, маслена сметана, масло. В кексчето можете да сложите стафиди, ядки, захаросани плодове, конфитюр, лимонови кори, какао всичко зависи от вкуса ви. Кексчетата са сурови, варени и с яйчен крем. Те са сходни по състав и вкус, но се отличават по начина на приготвяне.

3. Повтаряме всичко отначало. Заливаме корите с 2,5 л студена вода. ВНИМАНИЕ: този път добавяме към водата 1 ч.л. сол, тъй като солта спомага за отстраняване на студената вода. След като кипне, варим, изливаме, поставяме под студена вода. И третия път правим същото: тенджера, кори, вода, сол, кипене, варене за 10 минути, изплакване със студена вода - това е ВСИЧКО. След това оставяме водата да се оттече и нарязваме портокаловите корички на широки ивици с ширина половин сантиметър.

4. В тенджера разтваряме две чаши захар в чаша с гореща вода, като даваме възможност на захарния сироп да закипи, и пускаме в него цитрусовите корички. Ще варим. Варенето е продължително - от 40 минути до час, докато сиропът не се свари напълно. А когато коричките станат почти прозрачни, а

6. След два часа вече можете да оваляте готовите корички в пудрата захар (или в захарта), а след това използвайте по ваше усмотрение: украсете тортата, добавете към сутрешните овесени ядки, добавете към тестото за кекса или просто пийте с тях чай. Имайте предвид, че подобни корички можете да направите от лимон, мандарина, лайм, дори и от грейпфрут. Приятен апетит! P.S. Аз имам захаросани портокалови корички с лека горчивина - може би недостатъчно съм изплаквала коричките със студена вода. Следващия път ще пробвам все пак тази «класика» с тридневно накисване.

11. Разбъркайте и постоянно въвеждайте неголемите порции към предварително приготвената смес от масло, захар и какао.

12. Разбъркайте добре и добавете коричките.

Ето сега, когато коричките са готови, се захващаме с кексчето с извара.

7. Оставете маслото «Сваля» на масата в кухнята за два часа, за да се разтопи и да се отпусне. Разрежете маслото и добавете захар, сол, ванилин и разбъркайте всичко това внимателно.

13. Когато сместа за козунака придобие равномерен шоколадов цвят, поставете я в тенджера, покрита с марли, като отгоре поставите преса (например, еднолитров буркан, напълнен с вода).Съхранявайте на хладно място, например около денонощие (ще се образува течност, която е необходимо да изливате). След едно денонощие обърнете внимателно върху чиния и махнете марлята. Посипете с шоколадови стърготини, украсете с плодове - изобщо, както ви подскаже фантазията. И поставете това царско КЕКСЧЕ на празничната трапеза.


БРОЙ 65 / май 2016 Зарадвайте себе си, близките си, просто новите си познати с тези изключително вкусни ястия за този така Светъл ден - това значи да допринесете към общата радост с усмивки, с добро. Сега ще ви разкажа за съвършено, може да се каже, немислимо уникално ястие от слабоосолена сьомга... Не! Точно такова не сте пробвали! Направете го - включете ръцете си в творчеството! Точно това ви ТРЯБВА!

И така, … завесата се вдига… на сцената… Руло от сирене със сьомга

Никой няма да оспорва истината, че сьомгата е много вкусна в какъвто и да е вид. Тя ипоставя на пиедестала на честта всяко едно ястие, в което благосклонно се съгласява да вземе участие. Много вкуснотии се борят за вниманието на сьомгата, но тя удостоява с внимание само някои от тях. Така например, слабоосолената сьомга е много благосклонна по отношение на сиренето.

1. Включете приятна, найдобре - ритмично-лирична музика… Говорят, че Моцарт способства за творческата активност…

А да пиете в този ден изобщо не е грях! А ако има и домашно питие, кажете да на сибирската червена боровинка... Сакралната напитка ще се получи! Да я направим от по-рано - 2 седмици преди употребата! Започваме да правим напитката към 17 април и на 1 май ще е готова.

Домашна напитка «Клюковка»

4. буркана с капак и поставете на тъмно и топло място. Две седмици не се сещаме за буркана.

Съставки: замразени плодове от червена боровинка 250 г; водка «Белая берёзка» или «Российская корона» - 0,5 л; захар - 1 супена лъжица (без да е задължително); вода - 50 мл (без да е задължително). Приготовление:

Продуктите за руло, което се превръща в апотеоз на съчетаването на най-добрите вкусове, не изискват много - по-скоро да кажем, малко. Това са: • Слабоосолена сьомга - 150 г.; • Полутвърдо сирене - 150 г.; • Пресен копър и магданоз; • Листа от салата - по желание

кайте ги с дървена точилка, до получаването на еднородна смес.

4. А сега ще напарвим така: в широка купа ще налеем вода, в нея ще поставим сместа със сиренето и зеленината, след това - купа с вода и тенджера, и тенджера - на котлона, на водна баня. Тук трябва да разбъркваме, за да не залепне сиренето на дъното на тенджерата. Разбъркваме, разбъркваме...в такт с музиката...докато сиренето се разтопи.

1. Измийте червените боровинки, без да ги размразявате, и ги пресипете в литров буркан.

8. Внимателно отвийте рулото, като едновременно с това отстранете най-долния слой от фолиото.

7

2. След като престоят на стайна температура, например за около 1,5 час, намач-

5. След две седмици правим следното: Поставете върху тенджерата черити слоя марли. И изсипете съдържанието на буркана в тенджерата през марлите. Можете да приключите с това приготовление, но ако не ви устройва киселината на вкуса, преминете към следващия етап. 6. Сварете сироп от захарта и водата, оставете да се охлади до стайна температура, добавете го към настойката и разбъркайте внимателно.

3. Сега можете да добавите водката и да разбъркате всичко добре.

7. Остана да затворите буркана с капак и да оставите «Клюковката» за денонощие на топло място. След това можете да я пробвате.

Предания от древните времена… Помислих си: ако така или иначе купувате от Берёзка червени боровинки за приготвянето на домашна напитка, защо не използвате половината от тях за приготвянето на кисел «Здраве над нормата» - съвремено наименование на друвно руско ястие. Открих рецептата в спомените на Е. Синицина от срещите й с А. С. Пушкин. 2. Вземете голямо парче сирене и отрежете от него примерно 150 г. Останалото нарежете на тънки парчета върху поднос за сирене, обтрийте с чесън и майонеза за салатата, и пригответе сандвичи за закуска - за вас, за мъжа ви, за децата. А засищащата и добрата закуска не е маловажна.

3. Поставете букета от зеленина в гевгира, подсушете леко, нарежете на ситно и поставете там, където е настърганото сирене. Разбъркайте всичко това - ще се получи красива изимрудено-кехлибарена смес. Отидете настрани и се порадвайте..., а музиката ще продължава да ви вдъхновява...

5. Изключваме печката. Взимаме слабоосолената сьомга. Тънък и остър нож. Нарязваме сьомгата на тънки парчета.

6. Настъпи моментът на апотеоза. Вземете фолио за храна и го поставете на масата... Така, сега поставяме в него масата от сирене от тенджерата...покриваме отгоре с още един слой фолио... Вземете точилката! Разточете масата от сирене…

7. Получихте плоска палачинка...можете да свалите горния слой на олиото и върху тази изумруденокехлибарена палачинка от сирене поставяме тънки резени слабоосолена сьомга.

9. Обърнахте ли рулото? Махнате ли фолиото? А сега отново завийте вече готовото роло във фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.

10. Остава да извадите от хладилника и да нарежете на парчета.

11. Поставете ястието върху листа от салата, отгоре поставете поставете красиво нарязаните колелца и украсете с клончета от магданоз и копър. Усилете музиката. Можете да сервирате на масата!

Кисел от червени боровинки «…Сега с Александър Сергеевич станахме по-близки. На другия ден седнахме да обядваме. Сервираха ни кисел от картофи и червени боровинки. » От спомените на Е. Е Синицина 1 фунт червени боровинки се намачкват в дървен или глинен съд, разреждат се с вода, прецеждат се, изваждат се; или плодовете се кипват във вода с кората или вътрешността на един лимон, изваждат се плодовете с лъжица, прецежда се сокът. От сока се взимат пет чаши, които се сипват в захарта, оставят се да кипнат, добавя се нишесте, разредено в една чаша студен сок, като се разбърква бързо, оставя се да кипне, а ако има парчета се прецежда. Вземат се 2 ч.ч. червени боровинки (1 фунт), кора, меката част на половин лимон, 1 ч.ч. захар (0,5 фунт). Непълна чаша картофено брашно. Отделно се сервират захар и сметана. Задължително се вари в керамична тенджера или в меден съд. В противен случай цветът няма да е чист.


БРОЙ 65 / май 2016

Добрата домакиня винаги фантазира! Не знам как е при вас, но аз почти съм уверена, че повечето от вас са като мен: и по време на работа, и по време на общуване с приятелите, както и по време на четене или гледане на интересен филм - изобщо, постоянно на подсъзнателно ниво са загрижени как да угодят на близките си, как да им направят вкусна вечея или да им подсладят деня. Съгласете се, че най-хубавият аромат вкъщи е на топли, вкусни, апетитни ястия, които се приготвят... Помните ли, като в детсвото, спиш до късно в неделя, а от кухнява се носи аромат на нещо подобно...Това са мама или баба, които са станали по-рано и правят палачинки или бухтички, а може би дори и кифлички...И така, става ни така топло и радостно - усмихваме се, затваряме очи, завиваме се още повече с одеялото - чак до под брадата и не бързаме да ставаме от постелята, понеже този вид покой ни обзема, такава благодат е за нас, че потъваш и потъваш в това щастие и потъваш...Ето това е чувството в семейството, чув-

За нашите любими

Пръстчета със сгущенка

ството и аромат в дома. Ето, аз лични свикнах, че в главата ми, освен останалите мисли, работи и кулинарната фантазия. Не, тя не изисква специално време. Тя е като естествено съществуваща постоянна величина. Тя дори не идисква вечна преданост към кухнята. Още повече, колкото повече сте обзети от работата или хобито, толкова „по-вкусни“ са вашите фантазии. Но ако се дисциплинирате, ако се учудите от съставянето на творческа история на живота си. А можете да започнете да създавате такава оригинална историческа книга, например, с наименованието «Моите най-добри фантазии». В тази книга ще има няколко «черни» книги – ето вота е фантазията, за която са ви разказвали приятелите. Например, фантазията от мен можете да запишете в книгата «Берёзка няма да ви посъветва лошо». Днес предлагам да изрежете и да запазите в кулинарната книга «Берёзка няма да ви посъветва лошо» раздел «За нашите любими».

ПРИГОТВЯНЕ - СТЪПКА ПО СТЪПКА

Вкуснотийка за покварени консуматори на сладки! Лесно, бързо и оригинално! СЪСТАВКИ ЗА 21 ПОРЦИИ - основната съставка е това

1. Топлото (задължително топло!) мляко смесете със захар и мая и оставете да престои на топло място, за да започне да се надига (обикновено около 5-10 минути).

2. Смесете брашното с бакпулвера, пресейте, добавете към бакпулвера сода, а така също и маята с маслото. Сега замесваме тестото. То трябва да е меко, маслено и еластично. Правим топката и оставяма да се надигне на топло място за 15 минути, а след това - за 2-3 часа в хладилник.

8

Помним, всичко (!) основните съставки, които винаги (!) можем да купим в Берёзка. Купихте ли ги? Отлично! И така, отправяме се към кухнята

4. Изрязваме от разстланото тесто триъгълници, неголеми, например около 5-6 см в основата и около 10 см дължина. В основата на триъгълника поставяме малко сгущенка и правим тръбичка в откъм върха на тръгълника.

5. Поставяме нашите «пръстчета» в съд, който поставяме в нагорещената фурна. Температурата трябва да е 200 градуса и оставяме така 15-20 минути.

3. Добавете извара.

5. содата и разбъркайте още веднъж всичко. Тестото трябва да стане като гъста сметана, а ако е течно, можете да добавите и грис. Разбъркайте и оставете да престои така.

6. Приятен апетит! )

3. Разточваме пласт с делебина няколко милиметра (5-6).

Мляко - 250г; Масло «Сваля» - 250 г; Мая - 50 г; Бакпулвер 0.5 г; Захар - 1 с.л. ; Брашно - 500 г; Сгущенка - 300 г.

С КАКВИ НАПИТКИ СЕ КОНСУМИРА: кафе, чай, компот, шейк, мляко

За нашите любими

Бухти от грис и извара Съставки: Извара - 250 г; Кефир - 2-3 с.л; Грис - 150 г; Сода - 0,5 ч.л.; Яйца - 2 бр.; Масло растително - за печене; Захар - 2 с.л.; Сол на вкус Основните съставки са тези:

1. Залейте гриса с кефира и оставете да престои 15 минути, за да набухне.

2. Добавете захар и малко сол.

4. Добавете яйцето и разбъркайте всичко до получаването на еднородна смес. 6. Печете на загрят котлон с растително масло, на средна температура, от двете страни.

7. Бухтите с извара и грис са готови. Сервираме ги със сгущенка или сметана, а може и с мед и сладко.


БРОЙ 65 / май 2016 Само не си мислете, че домакиня означава пълна отдаденост на домакинството. Неслучайно започнах със заглавието «Добрата домакиня винаги фантазира!». Фантазията, фантазирането добяват блясък в очите ни, към устните - усмивка, към лицето - червенина, на походката ни - лекота, на семейството ни - топлина, изобщо, радост на всички останали. А още! Още - който и да е натурален продукт може да се използва в полза на красотата. Защо да не съвместим полезното с приятното и приятното с приятното? Аз лично винаги ги съчетавам. Стоя си в кухнята до печката и правя поредната вкуснотия, докато няма никого вкъщи или всички спят... И веднага се заемам с две полезни и приятни неща: 1. Создавам уют в дома. 2. Подсилвам красотата си! Как? Изрязвайте и поставяйте всичко това в раздела от нашата книга «Берёзка няма да ви посъветва лошо»

За нашите любими

9

Помисли за себе си

Приготовяне: 1. Приготвите всичко необходимо за вкусната закуска или вечеря - създайте полуфабрикат от шедьоври - поставете във фурната или започнете да печете. И се заемете с красотата си: сипете в една купа овесена каша (можете да я направите ситна, като я поставите в блендера или в пасатора). Налейте йогурт или кефир, разбъркайте внимателно до образуването на еднородна смес.

За едно от най-добрите натурални средства за кожата се смята открай време овесът. Овесената маска е подходяща за всички типове кожа, тя притежава тонизиращи и подмладяващи свойства.

2. Загрейте меда на водна баня. За целта дръжте за няколко минути една лъжичка над тенджера с гореща вода. 3. Добавете няколко капки мед към масата и разбъркайте добре.

И аз прибягвам до нея веднъж седмично.

Приложение: Нанесете маската на лицето и оставете да действа 10 минути. След това измийте с топла вода. След процедурата овлажнете кожата с крем за лице.

За приготвянето на тази маска са необходими: – 1 с.л. смлени овесени ядки; – 1 с.л. кисело мляко - без подобрители на вкуса или кефир; – няколко капки мед. Основните съставки

Нашата постоянна рубрика: Рецепти от най-добрите филми и Берёзка Днес ви предлагаме шикозна кинорецепта – този шедьовър е на личния готвач на президента на Франция от филма «Готвач на президента». А дали с вас заедно ще напълним зелето със слабоосолена сьомга така, както в началото на филма направи това личният готвач на президента на Франция - Ортанс, който приготвя за президента си именно това ястие. Това е така красиво показано във филма, че аз не се сдържах и го приготвих също. Във филма ястието се хареса на президента, на мен и моите гости също се хареса..., а сега и на вас ще се хареса! Какво е нужно: 1 савойско зеле (можете да го замените с неголям кочан младо зелено зеле), 300 г слабоосолено филе от сьомга, едра морска сол, 2 литра вода, 1 с.л. лимоннов сок. За соса: 100 г сметана, няколко клончета пресен копър, зелен лук, 1 с.л. лимонов сок. Основни съставки Сьомга слабоосолена

Сметана - най-подходящата

1. След това трябва собственоръчно да навиваме зелето, но за целта са ни необходими цедката и плътни салфетки или марли с размер 50х50 см. Аз имах трислойни марли. Поставете салфетката така в гевгира, че краищата й да висят отвън. Поставете зелевите листа на два слоя. Отгоре поставете трети слой - сьомга. Не солете! След това - следващия слой и още два-три в указаната последователност.

2. Когато завършите със сьомгата, внимателно съберете салфетката така, че зелето да е с кръгла форма, и завържете с конец. Загрейте бульона в тенджерата и поставете в него салфетките със зеле. Аз не поставях дори гевгир в тенджурата - марлята отлично държи формата. Съвет: за да е по-вкусен бульонът можете да добавите половин дафинов лист и 1/4 ч.л. сол. Не е необходимо повече - длъжни сме да запазим вкуса на зелето и на нежната риба.

3. 3. Оставете бульона да кипне и варете 15 минути на слаб огън. След това развържете възела, оставете малко да се охлади и развийте. Внимателно поставете пълнения кочан в чиния. Докато зелето се вари, правим соса: добавяме към сметаната нарязан на ситно копър и зелен лук, лимонов сок и сол на вкус. Поставете върху чинията парче сармичка и няколко лъжички сос. И така, основните съставки ги купих тук. рата от котлона. След това извадих кочана, оставих го да изстине, като откъснах листата. Съвет: не изливайте бульона от зелето, в него ще продължим да варим. След като водата в тенджерата заври, нарежете слабоосоленото филе от сьомга на тънки ленти.

Как се приготвя: Най-напред трябва да бланширате зелето, за да омекнат листата. Аз не усложнявах задачата: просто

сложих целия кочан в тенджерата и залях с вода. Добавих малко сол и лъжичка лимонов сок. Оставих да кипне и отстраних тенжду-

Съвет: сьомгата е мазна риба и затова е добре да я замразите леко, за да можете по-удобно да я нарежете на ивици.


БРОЙ 65 / май 2016

10

В процеса на преход от постна храна към червените риби и хайвера

УДИВИТЕЛНО СЕ ПРОМЕНЯ ЦВЕТЪТ НА ЛИЦЕТО! Време е да се подобри тенът на лицето! Зимата приключи, пролеттта вече се разхожда из цялата планета - трябва да сме в крак! Основното правило за това да се подобри тенът на лицето е включването в дневното меню на полезни продукти, които са богати на витамини, необходими за кожата ни, а именно: Витамин Е заслужено се нарича витамин на младостта, тъй като е отговорен за обновяването на клетките на кожата и препятства вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Той е основен представител на групата на антиоксидантите.

Витамин С осигурява еластичност на кожата, както и гладкост, а без него кожата изглежда сбръчкана и сива. Той не се синтезира в организма и освен това се разрушанва бързо поради стрес и силни физически натоварвания. Организмът на човек в процеса на еволюция е изгубил способността си да изработва витамин С, затова трябва да си го набавя с продуктите или под формата на препарати. Дневната потребност от витамин С при здрав човек е 70-100 мг. Усвояемост: за да се усвоява витамин С

Дневната потребност от витамин Е на възрастен човек е 140-210 МЕ. Усвояемост на витамин Е: при условие че постъпва в стомаха едновременно с мазнините и жлъчката. Факторите, които оказват влияние върху съдържанието в продуктите на витамин Е: витамин Е се разрушава под въздействието на високата температура, светлината, при контакт с вздуха, замразяване, а така също и при повторно загряване на маслото. При топлина се разрушават 98% от токоферолите, които се съдържат в маслото. Най-добрият начин за извличане от маслото е да се подправят с него салатите.

Витамин А без витамин А кожата става суха, лющеща се, а той спомага за поддържането в отлично състояние на ноктите и косата. Витамини-

те от групата А е необходимо да се приемат заедно с витамин Е, тъй като той способства усвояването им.

Ето, изхождайки от това, да се опитаме да направим есенното меню: Уникалността на нашето меню е в това, че: а) по-добро от него няма да намерите никъде (ние сами се постарахме с помощта на специалисти-диетолози), б) болшинството от продуктите можете да купите в магазин Берёзка. И така, менюто, условно наречено «Е+С+А» - всички, необходими за кожата витамини, в комплекс Например, закуска Овесена каша с масло! Хубава е заради това, че „обгръща“ стомаха и го предпазва от киселините, а освен това съдържа 88 ккал/100 г – ако я варите във вода, и 134,4 ккал/100 г – в мляко. Няма как да се получи по-добре! А още, овесената каша е любимата каша на Шерлок Холмс, на съотечествениците му - англичани, както и на балерините и моделите. Една порция от сутрешна доза овесена каша осигурява денонощната потребност на организма ви от магнезий с 48%, желязо - 40%, витамин B9 - с 14%, витамин B5 - с 26%. Но няма да издържите дълго само на една овесена каша. Но винаги можеш да я разнообразим: овесената каша може да се направи с мляко, сметана, йогурт, ядки, пресни консервинани и сушени плодове, ягодови плодове, шоколадови пръчици, мед, корички и други вкусотии. Много е лесно приготвянето на основа - да наречем овесената каша «Мис Съвършенство» 1. Взимаме следните продукти от Берёзка: • Овесена каша (витамин Е)

смесваме в равни пропорции), добавяме щипка сол. Оставяме да кипне и варим на бавен огън в продължение на 4–5 минути, като разбъркваме, за да не изгори кашата. Можете да приготвите кашата и в микровълнова фурна, като смесите овесените ядки, млякото или водата и солта в дълбока купа, подходяща за приготвяне в микровълнова фурна. Поставете сместа в печката, като включите режим с висока температура за 3-5 минути, а след като извадите кашата я оставите да престои под похлупак още 2 минути, преди да я консумирате. 3. Добавете масло на вкус.

Ето кои са продуктите, богати на витамин А

Ето кои са продуктите, богати на витамин Е

най-добре, продуктите, които го съдържат, трябва да се приемат най-добре в края на храненето. Факторите, които оказват влияние върху съдържанието на витамин С в продуктите, са: витамин С - най-неустойчивият и чувствителен към действието на факторите в околната среда и кулинарна обработка витамин. Чувствителността на витамин С към действието на температурата е необходима, за да могат продуктите да се съхраняват при понижена температура или още по-добре - в замразен вид. Вот они продукты, щедрые на витамин С

• Масло (витамини: Е + А)

2. Поставяме овесените ядки в тенджера, заливаме ги с мляко или вода (или ги

Мис Съвършенство, както и мистър Съвършество, могат да започнат да ви даряват с наслада и здраве. Да пием за закуска сок от клюква (витамин С+Е)

Съставки (1 порция): Клюква — 300 г; Карамфил — 1 пъпка; Канела — 1 пръчица; Мед по желание — 1–2 ч. л.; Резен лимон и мента за украса Приготвяне: 1. Взимаме от Берёзка замразена клюква. 2. След като се размарзи, леко я пасираме с блендера или със сокоизстисквачката. 3. Прецеждаме през гевгир. 4. Можете да сложите меда в чашата и изсипете сока от клюква. 5. Украсете с резен лимон и листа от мента.


БРОЙ 65 / май 2016 Дойде време за обяд! ДА кажем категорично НЕ на тестените ястия, на катрофите и на другите «закуски»! Да обядваме с вкус и полза едновременно! И през цялото време да си спомняме за уморената от зимата кожа... Започваме…

11

Как да приготвите салата със слоеве от сьомга:

Салата „Срамежлива“ със слабоосолена сьомга Количество: 6 порции. Време на приготвяне: 20 мин. Салатата е отлична на вкус и лесна за приготвяне. Препоръчвам я на тези, които имат малко време за приготвяне, а искат близките им и те самите да са здрави. Продукти (за 6 порции): слабоосолено филе от сьомга (витамини: Е, А) - 300 г; полутвърдо сирене «Столичный» TRIKATA(витамини А, Е)- 150-200 г; яйца - 4 бр.; магданоз (витамини: С, А)- 1 връзка; лимонов сок (витамин С) - 1 с.л.; майонеза МАХЕЕВЪ (витамини: С, А) - 150 г. Основни съставки

1. Сваряваме твърдо яйцата. Охлаждаме ги и ги почистваме.

2. Нарязваме яйцата на кубчета.

4. Измиваме магданоза и го нарязваме на ситно.

5. Настъргваме сиренето на ситното ренде.

7. Намажете МАХЕЕВЪ

с

майонеза

10. Последният слой - сирене «Столичный» и решетка от майонеза МАХЕЕВЪ. Украсете салатата със слабоосолена сьомга по ваше желание.

8. Втори слой – слабоосолена сьомга и малко майонеза МАХЕЕВЪ.

11. Салатата на слоеве „Срамежлива“ със слабоосолена сьомга е готова. Сервира се охладена.

За да приготвите тази салата, можете просто да смесите всички съставки, а можете да направите салатата с пластове сьомга.

3. Нарязваме слабоосолената сьомга на малки кубчета, като отгоре изстискваме лимон.

Сега - задължително супичка!

6. Първи слой - яйца.

9. Следва другия слой - зеленина и малко майонеза МАХЕЕВЪ

Приятного аппетита!

А за вечеря ще наравим радостно ястие. Радостно, понеже не само че е вкусно и полезно, но и красиво. Освен това, с това ястие можете достойно да послещнете гостите си. И така, апотеоз! Торта от палачинки, състояща се от витамини Е, С, А! Торта от палачинки за мезе със слабоосолена сьомга и червен хайвер За тортата мезе са необходими палачинки (направете ги или купете готови), с нарязана на парчета слабоосолена сьомга, сирене «Золотой», червен хайвер за украса и сметана за разбиване. Варианти на слоеве – който и да е от слоевете – това са витамини: А, Е, С – всички са в наличност:

1. Купуваме от Берёзка буркан консервирана сайра (витамини: А+Е) и и черен хляб (витамин Е) 2. Поставяме сайрата в кипящата вода 3. Нарязваме лука. 4. 2-3 картофа 5. 1 морков 6. Сол на вкус 7. Добавяме нарязан черния хляб към супата Горещото и леко ястие е готово!

За второ ще бъде, например, гречка (витамин Е) с масло (витамин С) и със сирене (витамин А)

5. Поставете половината сирене върху гречката.

Съставки за рецептата «Гречка, запечена със сирене»: Гречка - 1 ч.ч.; Сирене «Российский» - 200 г; Масло «Сваля» - 50 г. Хранителна стойност на ястието «Гречка, запечена със сирене» (за 100 грама): Калории: 392 ккал. Брой порции: 2 Как да приготовитте ястието «Гречка, запечена със сирене» 2. Настържете полутвърдото сирене «Российский» TRIKATA.

6. Отгоре поставете останалата гречка и залейте с разтопеното масло.

1 вариант: настъргано на ситното ренде «Золотой» сирене, смесено с нарязана на ситно зеленина (копър, див лук) и неголямо количество сметана (витамини:А, Е, С – всички са в наличност) 2 вариант: настъргано на ситното ренде «Золотой» сирене, смесено с хрян, а отгоре - парчета слабоосолена сьомга. 3 вариант: настъргано на

ситното ренде «Золотой» сирене, смесено с нарязан на ситно лук- шалота и нарязана на ситно слабоосолена сьомга. Количество палачинки - минимум 5. Колкото по-голяма е тортата, толкова палачинките са повече. Украсете отгоре с разбитата сметана (без захар!) с нарязаната ни ситно зеленина или настърганата на ситното

ренде лимонена кора и червен хайвер. Не забравяйте да пиете вода час преди яденето и час след това. Препоръчвам ви да запазите тази страница от вестника, за да можете винаги да виждате продуктите, които съдържат необходимите за кожата ни витамини и самостоятелно да създавате вашето меню за красота и здраве.

Нашето Почетно Табло Най-добрият магазин!

1. Сварете гречката или я пригответе на пара, като не я варите, а я залеете с вода (1 чаша гречка/2 чаши вода) и оставете за 2-3 часа на масата – гречката ще набухне и ще бъде готова за консумация (и ще направим икономия с електричеството, а и няма да съсипем витамините, съдържащи се в гречката).

3. Разтопете маслото «Сваля».

4. Поставете във формата за печене половината гречка, като я подравните.

7. Поставете останалото сирене върху гречката.

8. Запечете във фурната до образуването на коричка.

Вече ви е известно, че всеки месец продавачите и мениджърите от верига магазини «Берёзка» участват в съровнование. Най-добрият магазин от веригата - това е съвкупност от много показатели: от отговорно водене на отчетността и документацията до приветливост на продавача и осведомеността му за особеностите на стоките. През март 2016 година в такъв се превърна един от магазини «Берёзка» в София. Идвайте в този магазин по-често - нашите продавачи винаги ще ви посрещнат радушно! Адрес: гр. София, ул. Солунска, 25. Работно време: Понеделник - Неделя: 10.00ч. - 22.00ч.


Berezka br 65 bg  
Advertisement