Page 1

БРОЙ 61 / януари 2016


БРОЙ 61 / януари 2016

2

Стара руска поговорка гласи: "От първата водка те удря кола; втората водка те кара да полелетиш като сокол; от всяка следваща водка ставаш лек като птичка…"

АКТУАЛНО ВИНАГИ! ОСОБЕНО ПРЕЗ ЯНУАРИ… ПИЙ И ЗАМЕЗВАЙ ПРАВИЛНО!

За това ще ви помогне януарската АКЦИЯ в БЕРЁЗКА: Най-напред, можете да си купите прекрасна руска водка Российская корона Оригинал, 0,7 л и веднага да получите като ПОДАРЪК към нея най-правилното мезе «Фенер от пушена сьомга» около 0,400 кг Какво представлява Фенерът от пушена сьомга? Това е месото на рибата заедно с костите. Как да използвате този вкусен продукт: 1. Разопаковайте съдържанието; 2. Нарежете фенера на малки парченца 3. Използвайте ги са сандвичи с масло или като мезе.

Ето тази салата, която отлично заменя суши «Суши-салат» А може просто набързо да направите сандвичи:

Съставки

Порции: 4 1 ч.ч. ориз (кръглозърнест); 2 ч.ч. вода; 150 г месо от «Фенер от пушена сьомга»; 2 с.л. оцет; 2 с.л. растително масло (без аромат); 2 пресни краставици; 1 голяма червена чушка; 2 яйца, твърдо сварени; 4 с.л. соево сос Начин на приготвяне: Подготовка: 15мин. Приготовление: 20 мин. Общо време: 35мин.

1. Отидете в «Берёзка»

1. Предварително сварете ориза в 2 ч. вода. 2. Нарежете краставицата на тънко, черваната чушка – на квадартчета, яйцата – на кубчета. Накъсайте сьомгата на парчета. 3. Добавете към ориза оцета и растителното масло.

4. Смесете ориза с краставиците, сьомгата, чушката, яйцата. 5. Разпределете по чиниите, като добавите соев сос на вкус.

Само ПОМНЕТЕ: към водката е необходим особен подход – тя е като една капризна дама! ПАМEТКА

а) Водката преди консумация трябва да бъде задължително охладена до 8-10°С; б) Както всяка благородна напика, водката трябва да се пие в малки количества, на малки глътки, като й се дава възможност да се разлее по цялата уста. Пиенето на водка набързо, на екс, се счита за проява на лош вкус.

4. Купете водка - ето тази

2. Купете черен хляб – ето този

3. Купете масло - ето това

5. Получавате ПОДАРЪК фенер от пушена сьомга – ето този

6. Прибирате се вкъщи – размразяваете фенера… 7. И душата ви се понася в рая! Понеже сте намацали с ИСТИНСКО масло ИСТИНСКИЯ литовски черен хляб, поставили сте върху маслото пушена сьомга, покрили сте я с още една филийка черен хляб, ударили сте една чашка СТУДЕНА ИСТИНСКА 40-ГРАДУСОВА ВОДЧИЦА…ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ!)))

ЩЕ ВИ ДАМ ОЩЕ ЕДНА ПОЛЕЗНА ПОДСКАЗКА!

в) Водката при руснаците не е прието да се смесва с други алкохолни или безалкохолни напитки или с техни съставки.

ПРЕЗ ЯНУАРИ В БЕРЁЗКА ИМА ОЩЕ АКЦИИ: КУПЕТЕ 3 КУТИИ ХАЙВЕР ОТ СЬОМГА «ЯНТАРНАЯ», 0,130 КГ И ПОЛУЧЕТЕ КАТО ПОДАРЪК НАМАЛЕНИЕ ЗА ВСЯКА КУТИЯ– 41%!

г) Водката се пие от чашки за водка с вместимост не повече от 50 г.

Какво означава това да нас и вас?

д) Водката е благороден продукт, който е създаден да носи радост, разкрепостяване, за отнемане на умората, стрес и т.н. Крайно невероятно е да се отъждествява водката със злото, с пиянството. Пиянството се корени не във водката или във виното, а в самия човек. Ето защо всеки, който пие, трябва да контролира себе си, като отчита дозата изпит алкохол.

Това значи, че ние купуваме 3 бурканчета общо за 29,97 лв.

е) Консумацията на водка се съпровожда със специално руско мезе, студено и горещо мезе, които са неизменен атрибут на всяко мезе, което се консумира с водка.

Към руските национални мезета, с които е прието да се консумира водка, спадат: Рибни мезета: сьомга, хайвер, сельодка, икра, селедка, есетра, осолена цаца и др.; Месни мезета: свинска мас, шунка, желе, телешко, сварена сланина; Зеленчукови мезета: солени краставички, кисело зеле, солени домати, солени и мариновани гъби, руски винеграт, сварени картофи. Към всички тези мезета водката се явява идеално гастрономично допълнение.

Мезетата са изключително важни за оценка на продъжителното значение на водката като напитка. Като скъпа напитка, водката се нуждае от скъпо допълнение: хайвер, солена и пушена риба, мариновани гъби. Без засищащо и солено мезе водката не може да разкрие всичките си свойства.

А без намалението цената би била 50,70 лв.! НО НЯМА ДА СТЕ ТЪЖНИ! ПРОСТО ЩЕ КУПУМ ХАЙВЕР ПО НОВАТА ЦЕНА, а заедно с това ще купим и водка «Российская корона ОРИГИНАЛ», като получим като ПОДАРЪК «Фенер от пушена сьомга»… и отново ЖИВОТЪТ ЩЕ ПОТРЪГНЕ!


Сладки истории

БРОЙ 61 / януари 2016

3

Януари в Берёзка– любим месец на сладкоежковците и гурманите! Всеки сладостен гурман получава ПОДАРЪК или НАМАЛЕНИЕ! На арената – РУСКИ БОНБОНИ И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО! За бонбоните

И така, обещаните интересни факти за бонбоните

СУЕВЕРИЯ 1. Ако искате да сънувате хубав сън, изяжте 3 шоколадови бонбони. Ако хапнете понички – кошмари. Не говоря за кошмарните цифри на кантара. 2. Ако любимият ви човек ви е подарил опаковка бонбони, засечете времето на изяждане на последния бонбон. Колкото по-бързо го изядете, толкова по-бързо ще получите като подарък следващия)))

1 СТЪПКА. Отивате в «БЕРЁЗКА» 2 СТЪПКА. Купувате над 1 кг руски бонбони АССОРТИ НА ЦЕНА 29,90 ЛВ. 3 СТЪПКА. Получавате намаление – 33%!, т.е. цената на вашата сладка вълшебна покупка за 1 кг става 20 ЛВ. 4,5,6 и т.н. СТЪПКИ. Тук се появяват варианти… А) Радвате децата с бонбони без соя!

СЪНОВИДЕНИЯ

Г) Не подарявате на никого! Наслаждавате се сами на вечерята, като пиете коняк или вино!

Б) Поставяте в красива опаковка и дарявате на жените: майки, жени, лели…, съседки… , колеги в (ще бъде оригинално да се приложи картичка с интересни факти за бонбоните, която можете да изрежете от тази страница – по-долу – ако изрежете такава картичка, съветвам ви да я залепите върху картон – ще се запази за по-дълго време). В) Поставяте в красива опаковка и подарявате в знак на благодарност към този, на когото искате да благодарите – той (тя) ще бъде много щастлив, защото бонбоните са ЕКСКЛУЗИВНИ – само защото са пристигнали от Москва! Например, в Русия се е наложила традицията да се поднасят бонбони на жените по какъвто и да а е повод, независимо от това дали става въпрос за рожден ден, 8 март или просто признание в любов. Освен това, сред руснаците е особено разпространена консумацията на шоколад като повод на сближаване. Така, бонбоните се дават при ходене на гости, поставят се на празничната трапеза и се споделят с близки хора по време на пиенето на чай.

БОНБОНЕН ЗОДИАК Всяка нощ по небето се появяват звезди, а всяка сутрин пред очите ни се озовават хороскопите. Дори и да не вярвате в звездите, понякога е любопитно да прочетете за това, което ви очаква, според мнението на астролозите. И така, хороскоп за любителите на шоколадовите бонбони: • Овен – изяжда всички шоколади на едно ядене. • Телец - обича шоколад и може да сподели с теб само бонбони с плодов пълнеж. • Близнаци – могат да ратрошат всеки един бонбон, като погледнат пълнежа и да изберат необходимото. • Рак – разпределя запасите си от бонбони за дълго време, като минимум – месец. • Лъв – взима всички бонбани и споделя излишното, след което с удоволствие се наслаждава сам. А това, което не обича, ще ви го даде на вас.

1. ГОЛЕМИЯТ ШОКОЛАДОВ БОНБОН, който ви се присънва, не винаги е признак на глад. Според мнението на членовете на племето на маите, в скоро време ви очаква среща с любовта. 2. Ако в съня си сте изяли или отчупили парче шоколадова бонбона, това също е знак за промяна, но от друг характер: ремонт (по отношение на ремонтите маите, също така, нелошо разбирали. Защо толкова дълго време оцеляват пирамидите им!). 3. Зигмунд Фройд считал, че ако насън искате да почерпите някого с шоколадова бонбона, това може да говори за чувствеността или нежността ви, които съвпадат с вкуса на дори придирчивите партньори. 4. Съгласно всевъзможните съвременни народни тълкования на сънища, ако видите насън шоколад, това означава, че в реалния си живот сте човек, който е способен да подсигури и да защити близките си. Ако ви се присънят бонбони, то те, преди всичко, символизират партньорите ви по бизнес или като цяло, които се оказват надеждни и честни. 5. Държането на шоколадов бонбон означава, че имате изгодни перспективи в работата и сте надеждни във финансово отношение към деловите партньори. 6. Има шоколадов бонбон – към любовните ухехи или плътска наслада, които ще бъдат желани и приятни, и ще донесат удоволствие. Без оглед на това, че тълкуването на сънищата често не съвпада, в тях има нещо общо – шоколадът, котйто може да означава неочаквана радост, както и множество отлични идеи в главата ви, страст или енергия, или благополучие и разцвет – не е задължително да е нещо положително и свързано с емоционални оттенъци. Дори и великият скептик Фройд не е бил в сила да оспори това.

• Дева – взема две парчета шоколад – бял и черен. Едното е за нея, другото – за теб. • Везни – много обичат шоколад шоколадчета и ги изяждат наведнъж. Избират за себе си това, което е по-голямо. • Скорпион – бавно опитва шоколада или бонбоните. Понякога шоколадът по палците му се топи по-бързо, отколкото в устата. • Стрелец – обича и избира вносен шоколад или скъпи бонбони. • Козирог - предпочита трюфели. • Водолей – избира бонбонки и извара и ядки. • Риби – раздават бонбони на всичките си приятели и познати. Може дори да забравят за себе си да оставят късче за проба.

Завършвам тази кратка гасторомическа екскурзия, като бих искала да добавя, че въпреки разнообразните шоколадово-бонбонени привички, всички хора са обединени от едно – неугасващата през цялото време любов към това удивително лакомство, без което просто не можем да си представим живота.

И така, ЯНУАРИ В БЕРЁЗКА – месец на шоколадовите наслади!


БРОЙ 61 / януари 2016

4

СЕЛЬОДКА – рибка за всички…

Започваме по-близкото запознаване със СЕЛЬОДКАТА (на научен език тази риба се нарича СЕЛДА) И така, ако искате да я поставите в списъка за издирване, то забележете какви са особеностите на тази риба (изрежете ПАМЕТКА и търсете настоящата сельодка в БЕРЁЗКА):

ПАМEТКА

Научете за СЕЛЬОДКАТА 1. Тялото е сплескано странично, с назъбени ръбове по корема. 2. По-често е с нормални размери или голяма, рядко е малка. 3. Горната челюст не се подава над долната. 4. Устата е с умерени размери. 5. Зъбите, ако ги има, са рудиментарни и падащи. 6. Перката е умерено дълга и е с над 80 лъча. 7. Гръбната перка е над корема. 8. Опашната перка е раздвоена.

Срещнахте ли се със СЕЛЬОДКАТА в БЕРЁЗКА? Прекрасно! Сега ще се запознаем с вътрешния й свят))) Има една руска поговорка: „Рибата търси дълбокото, а човекът – по-доброто”. Известно е, че рибата също търси мястото, където е по-добре, а на дълбокото й е по-добре. Колкото по-добри са условията на обитаване на селдата, толкова подобри са вкусовите й качества. Гурманите, както и учените, смятат, че много добра по вкусовите си качества е АТЛАНТИЧЕСКАТА СЕЛЬОДКА, която обитава бреговете на Норвегия, Холандия и Исландия. Именно на тези места има най-благоприятни условия за отглеждането й. Защо? Защото там има благоприятни океански течения. Сред народа тези сортове селда получават съответните названия „норвежка” и „холандска”, и „исландска”. Те притежават приятен вкус, нежен, хубаво осолено месо и характерен аромат на сельодка. Сега за селдата, която се отглежда на руска територия. Тук най-силно ценен вид е т.нар. „царска сельодка” или залом. Как да я разпознаете? 1. Гърбът е черен, затова понякога се нарича „черногръбка”. 2. На дължина достига 36 см. (освен това, тя съдържа до 20 % мазнини). 3. За разлика от другите каспийски сельодки (малоценни по вкусови качества), тя притежава крехко месо, което е добре осолено. 4. Цени се и тихоокеанската (далекоизточна сельодка). Тя може да притежава рекордно количество мазнини – до 33 %, но и в периода на преустановяване на храненето може да бъде и много «слаба» - съдържа до 2 % мазнини (т.е. нискомастна е). НО!!! Благодарение на ви-

Защо е ПРИЕТО ДА СЕ ОСОЛЯВА СЕЛЬОДКАТА?

Сельодката в процеса на осоляване влиза в сложна реакция със солта и постепенно, под въздействието на нейните белтъчини, мазнини и въглехидрати, се преработва в принципно друго качествено състояние. Благодарение на това солената риба придобива неповторим вкус и аромат. Този процес се нарича съзряване. Най-добре се поддават на подобно въздействие атлантическата и тихоокеанската сельодка.

СЪВЕТИ ЗА КУПУВАЧА

ДОБРИ тайни на сельодката 1. 100 грама риба съдържат до половината дневна норма белтъчини. 2. Сельодката дава на организма най-малко два пъти повече калории, отколкото бялата риба. 3. Според учените, именно мастните киселини на селдовите риби: • способстват за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. • намаляват риска от образуване не тромби в съдовете • способстват за подобряването на кръвотока в капилярите 4. Готовата съзряла сельодка съдържа до 25% мазнини, около 20% белтъчини, витамини B12, РР, А и D. В състава на белтъчините на селдата влизат и незаменими аминокиселини. 5. Има данни, че консумацията на сельодка: • отслабва някои от симптомите на псориазис • подобрява зрението и мозъчните функции • понижава съдържанието на холестерин в кръвта.

сококачественото месо, тази риба е изключително ценен продукт.

Как да изберете сельодка и какви сортове са по-добри 6. Изследване показва, че сельодката увеличава съдържанието в организма на т.нар. „добър холестерол”, който, за разлика от „лошия холестерол”, съществено намалява риска от появата на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. 7. Мазнината на сельодката намалява размера на мастните клетки, което способства за намаляване на риска от появата на диабет тип 2. 8. Сельодката също така понижава съдържанието на окисление в плазмата на кръвта, т.е. съдържа антиоксиданти. 9. Консумацията на сельодка предпазва от появата на астма. Това се обяснява с действието на омега-3 мастните киселини, които притежават противовъзпалителни свойства, и магнезий. 10. Сельодката съдържа никотинова киселина и витамин Д, които също така са важни фактори за заздравяване на костите и нервната система, и способстват усвояването им.

1. Качествената солена селда трябва да е чиста и да няма странични аромати.(снимок качественная солёная Селда с лого берёзка)

2. Неправилното съхранение може да предизвика т.нар. «осапунване», при което по повърхността на селдата (както солена, така и пушена) се появява слой, наподобяващ сапун. Този дефект може лесно да се отстрани, като се измие внимателно рибата, след което тя е годна за консумация.


БРОЙ 61 / януари 2016

5

СЕЛЬОДКА – рибка за всички… Хайвер от сельодка

Мляко на сельодка

Японците отдавна знаят ползите от хайвера от селда и плащат за него много пари. Впрочем, днес в цял свят нараства нейната популярност, понеже е изключително богата на полезни вещества. В нея има лецитин, витамини А, Е, D и групата В, фосфор, желязо и други минерални вещества и органични съединения, които са необходими за нормалното развитие на организма, за образуването на нови клетки на кожата, за регулиране на кръвното налягане и също за повишаването на хемоглобина в кръвта. В мазнината на хайвера от селда се съдържа също така „добър” холестерин в големи количества: от 1,5 до 14%, лецитин - от 1,0 до 43% и витамини A, B, D и С. От микроелементите съдържа калий, сяра, натрий, калций, магнезий, а така също селен, цинк, желязо, йод и други минерали. Затова, КУПУВАЙКИ В БЕРЁЗКА СОЛЕНА СЕЛЬОДКА, радвайте се, ако намерите в нея хайвер – смело залейте със слънчогледово масло или направете сандвич, както на нашата снимка, и хапвайте! Наздраве!

Най-напред да отговорим на въпроса – какво е семенната течност/мляко? Това е спермата на мъжките риби, която съдържа ценни белтъчини и мазнини. Това е висококалорично ястие: в 100 г продукт се съдържат 100 кКал. Затова те се използват за възстановяване на силите след боледуване или занимания със спорт. Също така, в млякото се съдържат в голямо количество омега-3 мастни киселини. Те са изключително полезни за сърдечно-съдовата система, на първо място, за предупреждение на инфаркт, инсулт и атеросклероза. Глицинът, който се съдържа в млякото, стимулира клетките на главния мозък. Специалистите също така твърдят, че семенната течност или млякото може да се прилага в качеството си на имуномодулатор. Така че, ако в самото начало на настинката започнете с мляко от селда, заболяването или няма да се развие, или ще премине много леко – толкова силно действа този продукт. А още, млякото от селда оказва благоприятно влияние върху мозъчната дейност, благодарение на съдържащия се в нея глицин. Как да го разпознаете – вижте на нашата снимка

ВНИМАНИЕ! КУПЕТЕ СЕЛДА И Я СЪХРАНЯВАЙТЕ ПРАВИЛНО! Препоръчва се съхранението на селда да става на тъмно и хладно място, ОЩЕ ПОДОБРЕ В СОБСТВЕНА САЛАМУРА (КУПЕТЕ СЕЛДА ЗАЕДНО СЪС САЛАМУРА – ТОВА Е ПОПРАВИЛНО, ОТКОЛКОТО АКО Я КУПИТЕ БЕЗ САЛАМУРА. Под въздействито на светлината, въздуха и влагата мазнината на селдата ще придобие горчив вкус – ще се окисли. А СЕГА – КУЛИНАРНИ СЕДЯНКИ)))

Сельодка с горчица, лук и копър

Сельодка със сметана, копър и горчица

Предазначение: Закуска, Основна съставка: Сельодка, морски дарове, Ястие: Студено ястие, Време на приготвяне: 10-20 минути Сельодката сама по себе си е вкусен продукта, ако е слабо осолена. Но в такава марината тя е особено вкусна. Аз я оставям да престои за няколко часа в хладилника, а след това я поставям на масата. Започваме:

Предазначение: Мезе, Основна съставка: Риба, морски дарове Ястие: Студено ястие, Време на приготовление: 10-20 минути Съставки: Селда – по-голяма 1 бр.; Лук – голяма глава - 1 бр.; Сметана «Латвийское золото» или «Ромашка» 2 с.л.; Горчица зърниста 1-2 ч.л.; Копър – пресен или сушен

1. Пригответе набора продукти

Как да го приготвите? Ще ви предложа рецепта за най-вкусния пастет!

Пастет от мляко на солена сельодка И така, от млякото на солена сельодка може да се приготви вкусен пастет за сандвичи или за тостове. Соленият рибен пастет от мляко е прекрасна закуска или мезе. Съставки: Мляко от солена сельодка - 4 бр., масло «Сваля»– 150 г, глава лук, подправки, пипер, зелена салата, чушки и черен хляб за приготвянето на сандвичите. Процес на приготовление: Приготвяме пастета за сандвичи от мляко, което е от солени сельодки. В блендер поставяме млякото, добавяме размекнатото масло – на вкус (ако харесвате по-мазно, поставете целия пакет - 250 г, аз сложих150 г). Нарежете лука на четири части и го поставете също в блендера. Добавете подправките и смления пипер. Направете с блендера всички съставки на еднородна смес, поставете във ваза. Измийте и подсушете зелената салата. Почистваме чушките от семките, измиваме ги и ги нарязваме на дълго, пасираме ги с растителното масло. Можем да запечем сладките чушки и цели на грил в печката, да ги поставим в полиетиленов плик за няколко минути. По този начин може лесно да се отстрани кожата, а след това да се нарежат на половинки. Сега режем черния хляб на квадратни парчета, поставяме върху тях лист зелена салата, а отгоре – пастет от мляко от солена селда. Украсяваме с чушчиците. Приятен апетит!

Селда по корейски Предазначение: Мезе. Основна съставка: Сельодка, морски дарове. Време на приготовление: 30-60 минути Просто сельодчица с лукче – това, разбира се, е вкусно! А ако пробвате този вариант по корейски, ще бъде безумно вкусно.

Съставки: Слабоосолена сельодка - 1 кг; Лук - 2 бр.; Оцет - 9 % 1-1,5 с.л.; Морков – по-голям - 1 бр.; Захар 1,5 с.л.; Соев сос - 40 мл; Сол 0,5 с.л.; Черен и червен млян пипер - по 0,5 ч.л.; Мускатово орехче, кориандър, босилек, джинджифил, щипка сусам; Растително масло - 40 г; Охладена преварена вода

1. Пригответе продуктите. 1. Нарежете филето на неголеми парчета.

2. Разфасоваме сельодката. Задължително отстраняваме вътрешностите, перката, кожата. Оставяме само филето, без костите, и го режем на парчета.

3. Режем лука на тънки парчета.

4. Добавяме лука към сельодката, нарязания на ситно копър, горчицата, смления пипер и майонезата МАХЕЕВЪ.

2. Нарежете лука на тънко – на полукръгове.

3. Пригответе маринатата, като смесите в дълбок съд всички останали съставки (захарта трябва напълно да се разтвори).

4. Залейте селдата с лук и моркови с приготвената марината, разбъркайте, за да бъде покрито всичко с течността. Захлупете съда със селдата и поставете в хладилник за 3-5 часа. Може и веднага да консумирате, но колкото по-дълго време се маринова сельодката, толкова по-вкусна е тя!

4. Смесете в купа селдата, лука, сметаната, горчицата, копъра (аз използвам сух). 2. Настържете моркова на рендето за моркови по корейски, нарежете лука на тънки полукръгове. Смесете парчетата със селда.

Готово! Разбъркваме и оставяме в хладилника за час. Не заменяйте копъра с магданоз, няма да е същият вкуса.

3. Разфасовайте селдата, отстранете кожата, костите – да остане само филето. Нарежете на парчета.

Готово! Разбъркайте! Сервирайте охладено. Приятен апетит!

Готово! Приятен апетит!


БРОЙ 61 / януари 2016

6

Януари – месец на интелектуалното ПОВИШАВАНЕ на ИМУНИТЕТА от БЕРЁЗКА! Празниците свършиха… Време е да се погрижим за възстановяването на силите, на светлото съзнание и на имунитета. Всички ние знаем прекрасно това, че при екстремно физическо и психоемоционално натоварване от серума на кръвта на човек могат напълно да изчезнат имуноглобулините – белтъчните молекули, които определят състоянието на имунитета. Нормалната им концентрация се възстановява само след 2–4 седмици след преживения стрес. А какво са празниците, ако не екс-

тремно физическо и психоемоционално натоварване?! Танцуваме, пеем, имаме гости, ходим на гости…като цяло празниците – дори и в Африка са празници… Започваме с възстановяването, като въздействаме върху всичко веднага, с помощта на правилните ястия от правилните хора! С всички правилни продукти за тези рецепти ще се снабдите с лекота в който и да е магазин БЕРЁЗКА.

Започваме с рецептата на великия руски писател Антон Павлович Чехов!

7. Сервирайте с хайвер...

4. Разбийте белтъците и ги смесете със сметаната (при мен се получи достатъчно гъсто тесто и не разбивах сметаната) и смесете внимателно сметаново-белтъчната смес в надигащото се тесто.

Антон Павлович е писал за храненето толкова, че да се намери подходящ цитат за която и да е храна... И така, цитатът от разказа на Чехов „За непостоянството”: „...Наоколо има напитки в художествен безпорядък - пренаселено е със селда със сос от горчица, килка, сметана, зърнист хайвер, свежа сьомга и т.н. Подтикин гледаше всичко това жадно и жадно преглъщаше слюнката си. Очите му се изпълваха с масло, а лицето му се покриваше със сладострастие… — Е, може ли така дълго? — мръщеше се той, обръщайки се към жената. — По-бързо, Катя! Но ето, накрая се показа готвачът с палачинките… Семьон Петрович, като рискуваше да изгори палците си, хвана две отгоре, най-горещите палачинки и ги пльосна апетитно в своята чиния. Палачинките бяха горещи, порести, бухнали, като рамото на дъщерята на търговеца… Потдикин се усмихна приятно, хлъцна възторжено и ги заля с горещо масло. След това, за да разпали апетита си и да се наслади на предвкусването им, той бавно ги намаза с хайвер. А местата, които не бяха покрити с хайвер, той заля със сметана… Оставаше само да ги изяде, нали? Но не…Подтикин погледна творбата си и не бе удовлетворен…Като помисли малко, той постави върху палачинките най-мазното парче сьомга, килка и сардинка, а след това, мляскайки и задъхвайки се, сгъна палачинката на тръбичка, с чувство изпи чашката с водка, изгрухтя и отвори устата си…”

Преминаваме към укрепване на имунитета и спокойствие. Опитахме с вас палачинките с различни плънки и… Трябва да завършим вечерята достойно! Най-правилното завършване на трапезата ще бъде с чаша коняк. Още по-добре – наричат коняка «еликсир на здравето». Защо? Всичко е просто: в процеса на приготвяне на истинския коняк се отделят голямо количество етерни масла, биологично активни спиртове и тези вещества оказват благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Дъбовите бъчви, в които се държи конякът многократно усилват положителния ефект от биологично активните съставни. Много хора използват коняка с лечебна цел. Той е със силни противовъзпалителни и антимикробни свойства. Още през XVIII век просветителите Даламбер и Дидро в своя труд «Тълковен речник на науката, изкуството и занаятите» убедително са доказали благотворното действие на коняка върху организма на човек при много заболявания.

Съставки за рецепта ПАЛАЧИНКИ «ЗДРАВЕ»: За квас: Мляко - 2 чаши; Брашно «Макфа» - 2 чаши; Суха мая (жива) - 8 г (30 г) За тестото: Квас - всякакъв; Яйца - 4 бр.; Масло «Сваля» - 100 г; Сметана (маслеността няма значение) - 200 мл; Брашно «Макфа» - 2 чаши; Захар - 2-3 с.л.; Сол - 1 ч.л. Начин на приготвяне: квас:

1. Разтворете маята в топло мляко, добавете брашното «Макфа» и разбъркайте добре. Поставете на топло място. Обемът трябва да се увеличи два пъти.

2. Оставете маслото «Сваля» на стайна температура с жълтъците - на стайна температура.

3. Добавете към кваса и разбъркайте добре, след това добавете захар, сол, останалото брашно «Макфа» и отново разбъркайте добре. Поставете на топло място за един час.

Помним, че по правилата на съвременния етикет конякът следва да се пие само като диджестив, т.е. в края на храненето. Ето и ние пием коняка след леката полезна вечеря.

Само в една от фантастичните книги на руския писател Сергей Лукяненко се описва идеалното мезе към коняка …ето прочетете: „В началото той се захвана с приготвянето на мезето. Постави в мелничката за кафе захар до състояние на ситна пудра, изсипа го в чинийката. Хвърли в мелницата десетина кафейни зърна и ги превърна в прах, негодна дори за «еспресо». Смеси със захарта. Сега оставаше само да нареже на тънки парчета лимона и да поръси получената смес, да вдигне знаменития «николашку», забележителния принос на последния руски цар в кулинарията… Почисти под чешмата и добави към горещата вода лимон, нарязан на тънки кръгчета, и посипа със захарно-кафеената пудра. Няколко естети препоръчваха да се добави към хармонията кисело-сладко-горчив вкус и още солени нотки – малка щипка сол или малка порция хайвер. Но на това Мартина винаги казваше излишество и чревоугодничество. Сега приготовленията към соло пиянството бяха завършени”.

8. Сьомга…пушена или солена

9. Шпротички...

5. Оставете тестото да престои за 15-20 минути.

6. Изпечете палачинките и поставете чашки, като намазвате всяка палачинка с разтопено масло.

И така, рецептата за идеално мезе за коняк я прочетохте – остава само да купите коняк (в БЕРЁЗКА към него през януари дават подарък… Затова отидете и купете коняк от БЕРЁЗКА!). А мезето, описано по-горе, както вече разбрахте, е изобретено от последния руски цар Николай II.

10. Сметанка, студена бира! И изобщо, с каквото пожелаете!!! Как е вкусно всичко това!!! Хапвайте! Но най-важното е истинската РЕЦЕПТА на ЗДРАВЕТО! Най-напред, тази закуска ще ви помогне да се отпуснете напълно, понеже създава домашен уют: из апартамента се носят топли приятни аромати и вие, нетърпеливо, спокойно сядате пред телевизора и се наслаждавате на тези палачинки и се усмихвате…


БРОЙ 61 / януари 2016

7

Януари – месец на интелектуалното ПОВИШАВАНЕ на ИМУНИТЕТА от БЕРЁЗКА!

На сутринта трябва да закусим обилно, защото закуската е залог за успеха. И сега се възползваме от приказния «възстановител». Случавало ли ви се е, като четете книга, да се натъкнете на описание на процес на готвене или хапване на особено вкусна храна от героя, която да искате да превърнете в кулинарен експеримент ?:) С мен се случва това. И аз реших да пробвам това ястие с КРЕНВИРШИ С ПЕЧЕНИ ДОМАТИ, което препоръчват обитателите на приказния Хогуортс!

Първата пробна стъпка са МЛЕЧНИТЕ кренвирши с печени домати, които се сервират на обединената маса в Голямата зала в Школата по чародейство и вълшебство Хогуортс. Просто и весело… И, както се оказва, вкусно.

на осминки. Разтопяваме растителното масло на тигана, а след това поставяме в него кренвиршите, и разбърквайки, ги запичаме до появата на апетитна червенина. След това добавяме доматите в тигана и разбърквайки всичко с кренвиршите, изчакваме появата на сока.

Това, което ни е необходимо – просто това са съставките: няколко кренвирша «Молочных»; растително масло; узрели и сочни домати; зърнеста горчица. Разрязваме всеки кренвирш на четири части надълго и го намазваме със зърнената горчица. Разрязваме доматите

Ястието е готово. Добре дошли в Хогуортс! Приказната закуска ще привнесе приказен стил! P.S. Най-подходящи са кренвирши «Молочные», но можете да вземете и «Докторские».

А за тези, които се трудят усилено на работа, за вечеря е подходящ класическият сандвич на героинята на книгата „Момичето с татуировка на дракон”. Както е описана в романа: „С чувството на глад тя се раздели, като отиде в кухнята и включи кафеварката. Преди това тя не беше яла нищо и сега си направи три големи сандвича със сирене, хайвер и твърдо сварени яйца.”

на разнообразието от съдържащите се в продукта съставки: обилието от протеини помага да се съхрани и да се възстанови мускулната тъкан. Витамините А, Е и група В са полезни за кожата, косата, зрението. Аскорбиновата киселина активизира имунната система. Калцият и фосфорът укрепват системите, образуват костната тъкан, предпазват зъбите от разрушаване. Редовният прием на твърди или полутвърди сортове сирена в храната е показано за хората, страдащи от анемия, а така също те способстват за повишаването на количеството хемоглобин в кръвта. А ето тези продукти са на рафтовете на магазини «БЕРЁЗКА» - НЕКА ДА ПОМИСЛИМ ЗА ЗДРАВЕТО ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ!

Какво е необходимо за това? Трябва да имате в хладилника хубаво полутвърдо или твърдо сирене – то не само че е по-дълготрайно от мекото, но и по-полезно. То притежава мощна лечебна сила за организма на човек. И всичко това - благодарение

За вечеря! За обяд! За закуска! На празник! ВИНАГИ ГОТОВО В БЕРЁЗКА!

Подробности четете тук --> стр. 8


БРОЙ 61 / януари 2016

8

Как да престанете да бъдете МНОГОРЪКА ДОМАКИНЯ и ДА ЗАПАЗИТЕ МИРА В СЕМЕЙСТВОТО… Встъпление… Драматично Някъде, в самото начало на есента, седях в стаята си пред компютъра, като разбрах с ужас, че срокът за влизане на вестника в печат е след два дни, а работата не е свършена. Нещо повече, нямаше идеи! Ужасът ме «обземаше» все посилно и по-силно… И изведнъж в пространството се дочу писък от кухнята: – Хладилникът ни е напълно празен – чух гласа на сина ми. – Няма абсолютно нищо – дочух фалцета на жена му, т.е. на снаха ми. Те се бяха върнали от работа и искаха много да си похапнат, а аз седях, обхванала главата си с ръце и «раждах» идеи вместо да стоя в кухнята и да готвя вечерята…След секунда и двамата се озоваха в моята стая. – Къде е вечерята? – попита синът ми. – А с нея и обядът и закуската? – на мига се обади снаха ми. Но на мен не ми беше до това! Като по чудо ме осени поредната гениална идея. Напълно обладана от откритието си, започнах да се радвам като малко дете. – Какво искате? – Да хапнем нещо – малко недружелюбно отвърна снаха ми. Обикновено, като чувам такива изказвания се мръщя, но днес бях в състояние, което боксьорите наричат „грог”, и отвърнах: – Аз също, пригответе нещо! – От какво? – възмути се снахата. – От продукти! – Какви? – Е,... от каквото намерите. – Нямаме нещо – кресна снахата – изобщо! Това не е хладилник, а пустинята Сахара! А от мен, накрая остана ужаса и аз невъзмутимо станах от дивана, облякох се и тръгнах…Къде мислите?

ПРОДЪЛЖЕНИЕ…ОПТИМИСТИЧНО! Я отидох в близкия магазин БЕРЁЗКА, защото там всичко винаги е готово! И хладилникът в «Берёзка» не е празен! И така, влизам в «Берёзка» - отправям се директно към любимата ми витрина с домашни вкусотии – ето я

Аз вече зная, че тук винаги всичко е прясно и винаги е вкусно! Да, при това, още по-необикновено от другите магазини, които търгуват с кулинария - ТОЧНО това няма там. Даже, оказа се, че навсякъде продаваната руска салата е с напълно друг вкус в Берёзка. Естествено, разбира се, и майонезата е друга, която се използва, както и колбасите, и дори грахът…Но нали и той е от руски магазин. Следователно, който прави идеална баница, няма да получи идеалната „Руска салата” и обратното: създателят на идеалната руска салата никога няма да получи идеалната баница)). Ето, вижте каква „Руска салата” купих в Берёзка

А през януари ще си купувам всеки ден: На първо място, много вкусно! На второ, през януари ще е много по-евтина! На трето, ако купите от тази салата в «Берёзка» , дори и сега е по-евтина, отколкото да стоите цял ден в кухнята, а можете да посветите времето си на нещо по-интересно!

Само че зная, че синът ми не само просто обича, той обожава още една традиционна руска салата «Сельодка под шуба». Ако се върна от магазина без «Сельодка под шуба», той ще бъде силно разочарован. Аз зная рецептата на тази салата, понеже зная и колко трудно е да се направи «Сельодка под шуба».А в «Берёзка» тя е идеална – ВЗИМАМ!

Набързо ще взема и лека и супер полезна гречка. Вкъщи само ще я затопля (въпреки че тя е вкусна и без загряване)

Ако има някой, който още да не е наясно, напомням: тази гречка е най-полезна от всички полезни ястия. Освен това, от нея не се пълнее, нито грам. Гречката може да се консумира с каквото желаете – със зеленчуци, с котлети, с месо, с гъби. С каквото искате! На мен ми харесва с печена рибка и затова купувам за любимите си хора печена рибка към гречката – ето я.

А моята снаха е вегатарианка, затова към нейната гречка ще има зеленчуци – асортиментът от тях е огромен. Ще взема към това салата «Моркови по корейски» - винаги сочна, умерено люта, НО! Приготовлението на авторите на салатата е тайна, затова всяка домакиня, която се опита да направи «Моркови по корейски» самостоятелно, прави това по собствените си представи или с помощта на рецептите в интернет пространството. Не е така лесно да се приготви ИСТИНСКАТА САЛАТА «МОРКОВИ ПО КОРЕЙСКИ». Започвам с това, че рендето за тази салата трябва да е специално, а съставките… Със съставките всичко е сложно…Освен това, има една тънкост при приготвянето (много значителна), която дори не всеки готвач знае. Тук, в «Берёзка» готвачът знае истинската рецепта. Аз взимам само оттук салатата - «Моркови по корейски»!

Какво още да взема за сина ми към гречката? Ще му купя котлетчета: те тук са от пилешко месо, има и от свинско – еднакво вкусни са. Истина е, много са нежни и крехки. Да, вижте сами:

Е, сега само се опитайте да кажете, че няма нищо в хладилника!))) Призовавам всички тук!


БРОЙ 61 / януари 2016

Не може да се живее без риба на света? Не!

9

И ТОВА ДАЛЕЧ НЕ Е ВСИЧКО! Ще потвърдим ценността на рибата с благодарствени писма!

Благодарствени писма в полза на РИБАТА

На всички ни е добре известно, че рибата е най-ценният хранителен продукт. Специалистите по здравословно хранене потвърждават, че тя трябва да присъства няколко пъти седмично в дневното ни меню. Всички, които планират да живеят дълго и активно, трябва да се погрижат за консумацията на риба и няма да има проблеми. Какво правят омега-3 и омега-6? 1.Понижават риска от появата на заболявания на сърцето и съдовете. 2.Понижават нивото на лошия холестерин. 3.Предпазват клетките. 4. Подобряват обменните процеси в организма. 5. Регулират кръвното налягане.

6. Способстват за повишаването на умствената дейност. Какво правят йодът и селенът? 1. Нормализират дейността на щитовидната жлеза. 2. Работят като антиоксиданти.

3. Нормализират енергийния обмен. 4. Справят се с процесите на остаряване. Къде може без проблем да се купят различни видове най-дора риба? Разбира се, в БЕРЁЗКА – вижте и се убедете

Асоциацията на психолозите и психотерапевтите с дълбока признателност ви благодарят, уважаеми жители на водните простори, за огромната помощ в вашия труд. Нови изследвания на учените показват, че рибата активно се справя с депресията. И затова ние особено много препоръчваме рибна кухня на хората, страдащи от меланхолия и постоянна депресия.

Ние – диетолозите от целия свят благодарим на рибата за помощта, която оказва на хората, страдащи от затлъстяване. Изразяваме надежда за по-нататъшното увеличение на популацията на рибата в световния океан и рибните продукти на нашите рафтове.

Един от основните примери в полза на консумацията на риба и морски дарове е – Япония: тук продължителността на живота една ли не е най-високата в света, и това се свързва с културата на хранене. При това японците консумират морски дарове в пъти, а това е десетки пъти повече, отколкото нас.

Рибата – най-добрата храна за бременните!

Ние знаем, че рибата е добра не сама по себе си, но и като съставка на различни рибни ястия. И затова препоръчваме само няколко интересни рецепти, в които една от съставките е пушената риба. И така, САЛАТА С ЯБЪЛКИ, ЦВЕКЛО И ПУШЕНА СКУМРИЯ

Рибата е прекрасна храна, ако сте «в положение». Тя съдържа жизнено необходими за организма мастни киселини, които са също така много важни за развитието на мозъка на бъдещото ви дете. Така че си хапвайте! Наздраве! Затова по време на бременност е изключително важно в храната ви да са включени различни видове мастни и бели риби (200-300 г няколко пъти седмично). Още едно предимство на рибната храна: тя е еднакво полезна както прясно замразена, така и пушена, и солена. А накрая - сравнителна таблица

Съставки: ябълки - 2 бр.; прясно цвекло - 2 бр.; скумрия студено пушена ½ бр.; рапунцел - 1 шепа; рукола - 1 шепа; слънчогледови семки - 1 шепа; лимон - ½ бр.; червен лук - ¼ глава; копър- 3 стръкчета; високомаслено мляко - 2 с. л.; зехтин - 3 с. л.; оцет - 2 с. л.; черен прясно смлян пипер - ¼ ч. л.; сол - 4 с. л.; морска сол ¼ ч. л. НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Предварително загрейте фурната до 230–240°С.

1. Измийте и подсушете цвеклото, леко го осолете и го поръсете с чeрен пипер, като го напръскате със зехтин и го загънете индивидуално във фолио.

Уважаема риба! Световната здравна организация изразява искрената си благодарност на вашия род за неуморната грижа за сърдечно-съдовата система на населението на земното кълбо. Ние здравословно усвоихме, че две рибни порции седмично помагат в пъти да се понижи рискът от появата на инфаркт или появата на аритмия.

РИБА

ИЛИ

МЕСО

ВИТАМИНИ И МИКРОЕЛЕМЕНТИ 5. От половината лимон изцедете сока и залейте с него ябълките.

9. Поставете ябълките, цвеклото и лука в дълбок съд и ги напръскайте с оцет.

Рибата е богата на ОМЕГА-3 и витамини D и В12 Рибата е богата на калций, фосфор и минерали: цинк, желязо, калций, магнезий Редовната консумация на риба понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулти и инфаркти. Рибата е идеален източник на голямо количество белтъчини с ниско съдържание на мазнини.

В червеното месо се съдържа много желязо, което се усвоява добре. В месото има много белтъчини и витамин В12 Фосфорът от месото се усвоява много по-добре, отколкото от растителните продукти. Витамин А, който се съдържа в месото, поддържа остротата на зрението, укрепва костите и зъбите.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ 2. Изсипете едрата сол в тигана, поставете върху нея цвеклото във фолио и запечете на загрята фурна 20 минути.

6. Почистете запеченото цвекло и го нарежете на дълго – със същия размер, като ябълките.

10. Добавете руколата и царевицата, залейте с 2 с.л. зехтин и йогурт, посолете и поръсете с черен пипер, и разбъркайте.

2 ПОРЦИИ РИБА СЕДМИЧНО ПОНИЖАВАТ РИСКА ОТ СМЪРТНОСТ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ С 1/3 7. Почистете червения лук и го нарежете на пръчици.

3. Подсушете семките на нагретия тиган.

11. Поставете салатата върху ястието, отгоре поставете парчетата скумрия и поръсете с подсушените семки.

Преборват се с депресията

Осигуряват мозъчната дейност и доброто зрение

Предотвратяват появата на астма

Спомагат за предотвратяване на рак

Борят се с възпаленията

4. Поставете ябълките в сърцевината, нарязани на едри парчета.

8. Почистете скумрията, отделете филето от костите и нарежете на неголеми парчета.

Ако предците ни се са яли месо, то мозъкът ни е трябвало да бъде по-малък с ¼

Понижават риска от диабет

ПО-ПОЛЕЗНО: РИБА ИЛИ МЕСО?

12. Нарежете копъра на едро и поръсете с него салатата. Почувствайте прелестта!)

Според специалистите, тук трябва да е златната среда. Опитайте се да редувате месни продукти с риба, като ОТДАВАТЕ ПРЕДПОЧИТАНИЕ НА РИБАТА, и непременно оставете един ден в седмицата за качествено разтоварване.


БРОЙ 61 / януари 2016

Обърнете внимание! САМО НЯКОЛКО ГЛЪТКИ КОНЯК…

10

Не пиете коняк? Това е голяма грешка! Качеството на живота – това е, преди всичко, здравето! И, изобщо: красиво е да живееш, без да си забраняваш)) 1. Няколко глътки коняк повишават артериалното налягане, отнемат от главоболието и общата слабост. Биологически активните вещества, които се съдържат в коняка, стимулират дейността на стомаха и подобряват работата на храносмилателния тракт.

Конякът предизвиква усилено кръвообращение в органите и тъканите на мозъка, повишава работоспособността и тонизира стените на съдовете. Истина е, че ефектът е краткосрочен и не след дълго всичко се връща в началното състояние.

При профилактика на простудни заболявания и за повишение на имунитета е добре да добавите към чая няколко чаени лъжички коняк. Ако простудата е започнала вече, то можете да използвате коняк в съчетание с джинджифил. 2. При ангина за прочистване на гърлото се използва греян коняк. Така също конякът може да се приема с мед и лимон и като понижаващо температурата средство. А ако към меда се добави мляко се получава добро отхрачващо средство при бронхити и ларингити.

4. За избелване на кожата на лицето се правят маски от коняк, сок от лимон, мляко и бяла козметична глина. Получената смес трябва да се разпредели равномерно по лицето, като се избягва областта около очите. Конякът се използва в козметологията като средство против акне в комбинация с глицерин, боракс и вода в равни количества на съставките. С тази смес се третират възпалените кожни участъци.

Няколко глътки коняк преди сън отнемат от нервното напрежение, което се е натрупало през деня, и избавят от безсъние.

Световен конкурс на виното и спиртните напитки в Ню Йорк

5. За да укрепне косата е необходимо към яйчния жълтък да се добави супена лъжицаконяк и супена лъжица мед и да се разбъркат внимателно. Сместа се разпределя равномерно по корените на косата и се оставя да престои 30 минути, като се отстранява без използването на шампоан.

3. При зъбобол е необходимо в неголямо количество коняк да се разтвори сол, за да се получи наситен разтвор. С получения разтвор се напоява памучен тампон и се поставя върху болния зъб. След няколко минути болката отминава.

С какво е полезна сланината: митове и реалност Сланината почти никого не може да остави равнодушен: някои я харесват, а някои говорят, че не могат да я понясат. Повечето хора обаче говорят така, защото едва ли са пробвали истинска сланина, или пък са я консумирали неправилно. Има още една категория хора, които специално си внушават нелюбов към сланината, като я считат за много „вред-

на” за здравето. А това мнение не е обосновано с абсолютно нищо. Калоричността на сланината Калорите в сланината са така много - 770810 на 100 г, и дори повече. Хората, особено дамите, се плашат и предпочитат да си купят

маслени смеси и маргарин. А така си нанасят вреди! Състав на сланината В състава на сланината влизат полезни вещества, които са се «събрали» в такива съчетания, че тя се усвоява по-лесно от маслото – за това далеч не знаят всички - повечето хора мислят другояче. Ценните животински мазнини в сланината са над 88% - те са наситени и ненаситени с мастни киселини, съдържат белтъчини и витамини; над 10 вида минерали. Биологическата ценност на свинската мас е много по-голяма, отколкото в маслото. Сланината е много наситена с елементи с наименованието АРАХИДОНОВА КИСЕЛИНА. Тя е напълно необходима за дейността на надбъбречните жлези, черния дроб, мозъка и т.н. При недостиг на арахидонова киселина в организма на човек по-често се стига до появата на възпаления. Именно заради това специалистите препоръчват употребата на сланина: тя не се съдържа в растителните продукти, в маслото е 10 пъти по-малко, отколкото в сланината, а при други животински продукти се съдържа изключително малко.

случай организмът започва активно да използва мастните си запаси, както по време на диета – той е „помислил”, че закуската ще бъде „по-плътна”, н о е получил излишество от немного мазнини. Така „заблудата” в течение на 2-3 месеца (10 дни консумация на мас сутрин, 20 дни - почивка) спомага да се върне стройната фигура без спазване на строги диети и извършване на силови упражнения. Говори се, че този способ се препоръчва дори от ендокринолозите.

Полезни за здравето рецепти със сланина

Сланината може да се консумира ежедневно, но в малки количества –достатъчни са 50 г, с чрен хляб, зеленчуци или салата. Основното противопоказание за употребата й са хроничните заболявания на черния дроб.

1. Сланината помага за възстановяването след тежки заболявания по-добре, отколкото много лекарства, и освен това не дава никакви странични действия. След прекарано заболяване, и особено в случаи на загуба на тегло, при изтощение, се използва тази смес: разтопена на водна баня смес и масло - по 1 с.л., мед – 2 с.л. 2. Сланината може да се използва за отслабване, а резултатът е много впечатляващ – ако се решите да пробвате този начин. Малко парче сланина – 30 г трябва да се изяде сутринта, дори и да постите, в 6-7 часа, без хляб. Ако не трябва да ходите на работа, можете да си легнете отново. В противен

А сега – малко за това какво може да се приготви със сланина

Класическо мезенамазка «Мас як Мас»

Рецепта «Бомбочки»

Съставки: Картофи; Сланина «Настоящее»; Дафинов лист; Магданоз

Съставки: Сланина «Настоящее»; Чесън; Черен пипер; Черен хляб «Уртес»

1. Изберете картофи със среден размер, желателно е да са с овална форма. Измийте и почистете.

1. Отиваме в «Берёзка» и купуваме мас «Настоящее» (в акция) и черен литовски хляб.

2. Прокарваме маста през машината за месо с чесън, поръсваме с черен пипер на вкус.

3. Мажем на хляба. (с подсладен чай е много вкусно! Но може да замезвате и с водчица – не само че е толкова вкусно, но и правилно!)

2. Сланината, която е предварително замразена, нарежете на тънки парчета.

3. Разрежете всеки картоф надълбоко, но не до края. В средата на всеки картоф направете 4 дълги разреза надълго.

4. Във всеки разрез поставете тънко парче сланина. По желание, в разреза можете да поставите дафинов лист и да го поръсите със сушена зеленина. Оставете да се изпече в печката до готовност, след което поръсете със сол. Картофите се сервират топли.


Радостни новинки в БЕРЁЗКА

БРОЙ 61 / януари 2016

11

Новинка № 1 Рижский балсам – визитная карточка Латвия Душевным балсам след празниците Празничните дни приключиха официално, но душата иска продължение на празниците. Какво да правите? Отговорът е лесен: насладете душата си с Душевным балсам. Това е коктейл на основата на Рижский балсам. Основната съставка на Душевным балсам е прословутият и истински Рижский балсам, който притежава уникални – както тонизиращи, така и успокоителни свойства В нашия Душевным балсам присътства кафето, което несъмнено притежава тонизиращ ефект и придава позитивен импулс при започването на работа. В Душевным балсам присъства също така сладолед, която ви доставя допълнително удоволствие на вкус. Как да си направите любимия Душевный балсам? 1. Купете в Берёзка Рижский балсам и който и да е сладо-

лед

2. Напълните 2/3 голяма чаша с Рижский балсам 3. Поставете в него 2 с. л. сладолед и 1 ч.л.кафе (разтворимо) 4. Разбийте всичко с помощта на вилица или блендер. А сега за земното…Какво представлява Рижский балсам и за какво е нужен? Отговорите са тук Рижский балсам – това е алкохолна напитка от категорията на битер напитките с наситено горчиво-сладък вкус. Балсамът се приготвя на основата на натурални екстракти от билки, листа, плодове и корени. Първоначално Рижский балсам е бил създаден за приложение в качеството на лечебно тонизиращо средство, а сега целебните свойства на балсама се оценяват по достойнство в цял свят. Освен това, Рижский балсам заслужава внимание и като алкохолна напитка, която притежава уникален вкус.

За своята история балсамът получава световно признание и заслужава над 50 международни награди.

Новинка № 2 Весели играчки на музикални дискове Скъпи приятели! Ако искате да успеете да се снабдите с МЕЧОКА от прословутия анимационен филм «Маша и мечокът» или руски музикални хитове – побързайте в Берёзка…може да се окаже късно!

Състав на Рижскый балсам В състава на прочутия Рижскый балсам влизат 24 съставки: • специално подготовена вода • натурални растителни екстракти (малина, джинджифил, кантарион, липов цвят, боровинки и др.), • пъпки от бреза, които са включени в състава на балсама, които се срещат само при латвийските брези, които растат в Кемерския резерват. • висококачествен зърнен етилов спирт, захар, коняк • перуанско балсамово масло, натурален меден ароматизатор. НО!!! Без оглед на това, че всички съставки на балсама са отдавна известни, тази рецепта се пази в строга тайна. Както уверяват представителите на компанията «Латвияс Балзамс», рецепт ата на националната напитка е известна поне на трима: на майстора на цеха за ликьори и на двама подмайстори.

Интересно е, че Рижский балсам в днешно време дори е включен в ежегодното издание в Латвия «Пособие по лекарствени средства», което е предназначено за латвийските лекари. Рижский балсам действително притежава изразени лечебни свойства, което се потвърждава с многото награди и положителни отзиви на хората. Той помага при депресивни състояния, при простуда, при отслабване на силите. Прилага се за профилактични цели и се използва при ревматизъм. Включените в състава на Рижский балсам билки лекуват жлъчно-каменна болест и стомашно-чревни заболявания. Традиционната латвийска напитка оказва благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система и забавя процесите на стареене на организма.


БРОЙ 61 / януари 2016

12

Berezka br 61 bg  
Berezka br 61 bg  
Advertisement