Page 1

БРОЙ 57 / септември 2015


И така! През целия септември можете да избирате – вие избирате продуктите и получавате подаръци!

БРОЙ 57 / септември 2015

Сега ще ви разкажа как, с помощта на кренвирши, горчица, хрян и шунка можете да направите интересни и много вкусни и „сърдечни” ястия.

Кренвирши в зеле Бързо, лесно и вкусно!!! Отлично ястие за любителите на зелето и кренвиршите! Препоръчвам при тази рецепта да използвате листа от младо зеле, точно сега е правилното време. Пиша рецептата за младо зеле, с бележка за обикновеното есенно зеле.

Какво съветвам?

Съставки: Бяло зеле (листа) — 6 бр.; Кренвирши «Докторские» (сварени) — 6 бр.; Твърдо сирене («Российский» настъргано) — 150 г; Яйце (за панировка) — 1 бр.; Панировъчни сухари; Растително масло (за пържене); Горчица Махеевъ - люта

Вижте, разчетът е следният: можете да се запасите, например, с кренвирши, шунка или пелмени, и да получите като подарък сос, подходящ за тези продукти: ГОРЧИЦА или ХРЯН Махеевъ. Зная, че продуктите от ТАТАРСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ Махеевъ са лидери на пазара на сосовете. Зная, освен това, че можете да съхранявате пелмените във фризера не помалко от няколко месеца… Нищо не рискувате, като купувате килограм кренвирши «Докторский» и едновременно с тях пелмени «Под водочку на троих». По този начин вие правите покупка на сума над 15 лева и получавате като подарък или ХРЯН Махеевъ, или ГОРЧИЦА Махеевъ, или РИБА ТОН В ДОМАТЕН СОС 200 г – което пожелаете.

1. Леко начукайте листата от зеле и ги намажете с горчица Маххевъ.

3. Разбийте яйцето.

2. Поръсете с настъргано сирене «Российский»

4. Поставете сварения кренвирш «Докторский» и завийте стегнато. След това потопете кренвирша «Докторский» в разбитото яйце и го запържете в растителното масло от двете страни. Можете да го панирате, а след това да го запържите. Приятен апетит!!!

Тръбички от шунка с хрян За приготвянето им ще са ви нужни: Шунка «Крестьянская» — 250 г; хрян Махеевъ «Столовый» — 28 г; сварено яйце — 2 бр.; сметана «Латвийское золото» — 1 бурканче; сок от лимон — 1 ч. л. зеленина – магданоз и копър; сол; захар

Може още да си купите килограм ШУНКИ «КРЕСТЬЯНСКОЙ» - тя също може да се съхранява във фризера (само не ви съветвам да поставяте шунката цяла във фризера – по-добре ще бъде да оставите в хладилника 1/3 от нея и да я изядете, а да оставите в камерата останалата част)

Начин на приготвяне:

ГОРЧИЦАТА, КАКТО И ХРЯНЪТ, вече са готови за консумация, и едно бурканче ще ви стигне за 2 месеца. Абсолютна покупка на пелмени за ще получите към тях.

2

1. Нарежете яйцата на ситно.

Махеевъ «Столовый», яйцата и подправете с лимонов сок и захар.

с подправка с разбита сметана, като декорирате със зеленина.

3. Нарежете шунката «Крестьянская» на парчета, навийте тръбичките и напълнете

Сервира се с тостове и бяло вино.

изгода: при кренвирши, един месец подарък сос

Но най-интересното тепърва предстои…

2. Посолете и разбийте охладената сметана. Добавете хряна

И накрая, нашите любими пелменчета… Като начало, неголямо лирическо отстъпление с наименованието «Чудо-сос» Сос – вълшебна пръчица, която може да спаси което и да е ядене! Без преувеличение: правилно подбраният и добре приготвен сос е способен да замаскира много недостатъци на кулинарните „нешедьоври”. Освен това, ако ястието се получи, сосът или подправките също така няма да са излишни и само ще подсилват и ще допълват вкуса му. Най-обичай-

Соево-горчичено-майонезен сос за пелмени

Майонеза – 200г; Горчица – 2 ч.л.; Оцет – 1 с.л.; Соеев сос – 3 с.л. Поставяме всичките съставки в купа и разбъркваме внимателно. Ето, сосът е готов!

ният сос за пелмени, безспорно е сметаната. Нашите прабаби и прадеди са консумирали пелмените именно с този кисело-млечен продукт. По-късно на трапезата се появява майонезата, а дълго време този сос държеше първенството. Сега списъкът на подправките стана по-разнообразен. За пелмените могат да се избират различни сосове. Да се запознаем с най-интересните рецепти за сосове за пелмени.

Сос със сирене за пелмени

Горчичен сос

Сметана «Латвийское золото» – 100 мл; Твърдо сирене «Российский» – 100г; Горчица «Махеевъ» – 2 с.л.; Сол и пипер на вкус. В тенджера или тиган, като разбъркваме постоянно, оставяме сметаната «Латвийское золото» да кипне. Настъргваме сиренето «Российский», разбъркваме, изчакваме, докато сиренето се разпредели напълно. Добавяме горчицата и подправките, разбъркваме, изключваме котлона.

Сметана «Латвийское золото» - 350 мл; Месен бульон – 2 с.л.; Горчица Махеевъ – 1 с.л.; Сол и пипер на вкус. Смесваме сметаната «Латвийское золото» с бульона и поставяме на котлона. Оставяме течността да се изпари на среден огън, като разбъркваме постоянно, докато стане гъста. Добавяме подправките и горчицата Махеевъ, разбъркваме и изключваме котлона.

Сос-майонеза с хрян

Соевият сос вече отдавна ни е привичен, въпреки че буквално преди няколко години нямахме понятие за това какво представлява тази „подправка”. Но ако соевият сос се употребява в чист вид,това е нещо обичайно, можем да приготвяме по-сложни ястия, които все още не сме се научили да приготвяме добре. А в това няма нищо сложно.

Майонеза Махеевъ– 250г; Яблълково пюре – 50г; Хрян Махеевъ– 20г; Лимонов сок – 20мл. Разбъркваме всички съставки и сосът е готов.


3 Изгодна покупка за 40 лева в «Берёзка» или храната трябва да е вкусна! БРОЙ 57 / септември 2015

И отново – икономическо-вкусен съвет. Ако желаете – възползвайте се… Препоръчвам силно!) И така, като направите покупка за 40 лева през септември 2015 година в «Берёзка», вие ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще получите един от ПОДАРЪЦИТЕ (по ваш избор): 2 бр. хайвер от мойва - червен 100 г - 9,80лв. Зефир в шоколадова глазура 360 г - 9,99лв 1 бр. Кашкавал «Золотой» - 10лв.

Седнах…помислих… и ето какво измислих: Ако купя този набор от продукти: «Пельмени под водочку на троих», сирене «Золотой», кренвирши «Докторские» – 1 кг, консерва «Сайра» - 2 бр., каквато и да е водка 0,5 – да стои до празника – не пречи на никого, а и не иска нито храна, нито вода. Пелмените спокойно могат да си стоят във фризера, т.е. този страхотен запас е вкусна и засищаща храна за всеки случай, когато някой си готви сам. Кренвирши «Докторские» - там са. Консервите се съхраняват дори без хладилник – когато е необходимо ги отваряте. И така, примерно икономически-вкусно-изгоден набор. Естествено, вие имате своите идеи, просто аз ви предложих изгодна сделка)))

А ето пример за вкусна вечеря Сварете някакво количество кренвирши за вечеря и направете салата от сирене «Золотой» и хайвер от мойва – цялото семейство ще бъде щастливо!

Салата от сирене в лодки от домати 5. Добавяме чушката – на вкус. 8. Отстраняваме меката част и се получават такива лодки.

Съставки: Домати – големи и пресни - 2 бр.; Сирене «Золотой» - 100 г; Сварени кокоши яйца - 2 бр.; майонеза Махеевъ с яйца от пъдпъдък - 30 г; чесън - 1 скилидка; хайвер от мойва - 100 г; чушка – сладка, смляна – на вкус.

1. Сваряваме яйцата, докато станат твърди. Мием доматите. Почистваме чесъна.

3. Прекарваме чесъна през 2. Настъргваме на ситно си- пресата и добавяме майонезаренето «Золотой». та Махеевъ от пъдпъдъчи яйца и разбъркваме.

4. Настъргваме на ситното ренде твърдо сварените яйца.

6. Добавяме хайвера от мойва и 9. Във всяка лодка с лъжичка разбъркваме внимателно всичко. поставяме от салатата.

7. Нарязваме доматите, поло- 10. Украсяваме по желание. винките – на четири части. Приятен апетит.))

Между другото, за хайвера от мойва постъпи нова информация от А за зефира няма какво повече ново да се каже, освен вече казаното британски учени ката на депресия и препятства развитието на този продукт оказва положително дейст-

Хайвер от мойва • Влиза в списъка на най-полезните морски продукти. Благодарение на невисоката си цена, този продукт е отлично съчетание на цена и качество. • Понижава риска от появата на негативни последици от стресови състояния и честота на поява на стрес. • Подобрява състоянието на кожата, забавя процесите на стареене, способства за нормализирането на обменните процеси в организма. • Оказва благоприятно влияние върху зрението, подобрява снабдяването на главния мозък с кислород, помага при профилакти-

ракови заболявания. • Има положително въздействие върху дейността на дихателната и нервната система, предпазва организма от разрушителното действие на свободните радикали. • Укрепва имунитета и подсилва клетките. • Подобрява мускулната и умствената дейност, нормализира нивото на кръвната захар и функциите на задстомашната жлеза. Заради високите си хранителни стойности е необходимо хайверът от мойва да се въведе в хранителните дажби на хората, които извършват тежки физически усилия. ВАЖНО!! Хайверът от мойва способства производството на серотонин и тестостерон. Тези хормони повишават сексуалната активност при мъжете, подобряват настроението и се явяват действителна профилактика при депресивни състояния и психически заболявания. ВАЖНА ТЕМА!!! Най-добре е бременните жени да консумират често този продукт, тъй като той съдържа малко калории и много полезни съставки. Например, хайверът от мойва способства образуването на костна тъкан при бебето и понижава риска от появата на аномалии в костно-мускулните тъкани на матката.

1. Зефирът не е целувка (има различни рецепти за приготвянето му и разлика в състава). 2. Зефирът съдържа в състава си плодово пюре, захар и яйчен белтък. Всички тези съставки се разбиват внимателно и се разбъркват до получаването на еднородна смес с голямо количество мехурчета въздух. След това така получената смес се загрява и към нея се добавя желеобразуващо вещество – агар-агар или желатин. Зефирът действително е продукт, който руските диетолози и дори педиатри считат за безкрайно полезен. А само ако

вие върху детския организъм, то за възрастните не заслужава да говорим… И за да се разбере по-лесно каква е ползата от зефира е необходимо добре да се изучи състава му. Ползата от зефира: 1. Доставя удоволствие))) 2. Лесно се усвоява от организма. 3. Агар-агарът и пектинът в зефира ускоряват храносмилането, активират перисталтиката на червата и препятстват попадането на излишен холестерол в кръвта. С други думи, именно те са защитата на съдовете ни от запушване, а на целия организъм – от атеросклероза. По този начин химическият състав на зефира осигурява на организам на практика всичко необходимо за нормалните жизнени функции. Захари – за активност и по-добро мислене. Белтъчини – за изграждане на собствена мускулна тъкан и зарастване на рани. Нишесте – за оздравяване на червата и кръвта. И минерали от плодове – за поддържането на голямо количество физиологични процеси в организма. И при това: нито грам излишно тегло и море от удоволствия!


4 Мислим какво да купите, ако като ПОДАРЪК непременно ще получите водка «Белая берёзка» БРОЙ 57 / септември 2015

Освен това, в оригиналния дизайн – руски народни художествени изкуства под наименованието «ГЖЕЛЬ»

И така, водката като ПОДАРЪК ще я получим, ако направим покупка за 60 лева… Мислим…мислим…мислим… Измислихме!!!! Купуваме това, което задължително трябва да съпровожда руската водка. А трябва да кажем, че водката «Белая берёзка» ГЖЕЛЬ е най-руската от всички най-руски водки))). Тази водка се приготвя далече в Сибир, на основата на най-чистата сибирска вода и … сок от бреза! Да! Не сте ли чули, че е именно така. Но само не си мислете, че в състава на

водката има сок. Недейте да подозирате тази водка в сладникав привкус! Работата е в това, че ако към сока от бреза не се добави захар, той няма да бъде сладък)). И така, водката «Белая Берёзка» ГЖЕЛЬ струва в магазина 19,90 лв. – това значи, че за 60 лева мога да наредя шикозна маса и да получа веднага водката!!! Прекрасно! Започвам да слагам масата – вижте моето „Меню” – всичко, което е в това „Меню”, винаги го има в «Берёзка» - отидете в магазина с това «Меню» и следвайте неговите «инструкции»))) Вие вече знаете: нищо лошо няма да ви посъветвам!

А в края ще ви кажа, …ето и салатката!

Форшмак от сельодка

18. Нарязваме на ситно парчетата херинга.

(класическа рецепта)

13. Ябълката разрязваме на 4 парчета, отстраняваме семките. 19. Постепенно добавяме към нарязаните сельодка яйцата, лука, ябълковото пюре с меката част от хляба. Поставяме получената маса в купата за салата.

Приготвяме легендарно, много лесно и същевременно изключително вкусно ястие. Лъвският пай изисква собствена подготовка, а собственото му приготовление може да се сведе до фразата: „Разбъркайте внимателно и сервирайте”. Времето на активното приготовление е 30 минути + необходимо е да поставите готовото ястие в хладилник за не по-малко от 2 часа.

Ингредиенты: сельодка – солена - среден размер - 1 бр.; неголяма глава лук – 1 бр.; Кокоши яйца - 3 бр.; Кисела ябълка - 1 бр.; Сухи късчета бял хляб - 2 бр.; Мляко - 1/2 ч.; Масло «Фермерское» - 70 г; соль – на вкус; черен млян пипер – на вкус; лимонена киселина – на вкус. Начин на приготвяне: За приготовлението на форшмак е най-добре да се организира плавен процес, това ще позволи икономия на време и е удобно.

14. Всички продукти са готови за смесване и приготвяне на страхотното мезе.

20. В тенджера затопляме маслото.

15. Останалите яйца почистваме и настъргваме на ситното ренде.

1. Започваме с варенето на яйцата. Добавяме сол и заливаме с вода. Поставяме в тенджера на среден огън.

2. Махаме коричките на парчетата сух хляб – необходима ни е само порестата и въздушна средна част. Нарязваме я на неголеми късчета.

3. Заливаме късчетата хляб с мляко. Млякото омекотява структурата на хляба и добавяме тънкия сметанов вкус към нашето ястие.

4. Почистваме и нарязваме лука на средни парчета.

5. Необходим ни е сочен, вкусен и нежен лук. Добавяме маринатата от водата и лимонената киселина. Оставяме лука да престои.

6. Пристъпваме към сельодката. Поставяме рибата върху пакета – така е по-лесно за почистване на отпадъците.

7. Отстраняваме люспите. Сега найважното – внимателно отстраняваме костите от филето. Най-лесният вариант е просто да отделим филето, без да „счупим” рибата.

10. Полученото филе разрязваме на дълги ивици и отстраняваме костите.

21. Заливаме с него почти готовия форшмак и внимателно разбъркваме с лъжица. Черният млян пипер е на вкус и според желанието на приготвящия ястието. 16. За рязането може да се използва блендер, но аз лично харесвам да режа всичко с нож. Излейте маринатата от лука и го нарежете на ситно. Поставете получената маса в дълбока салатна купа.

8. Отделяме филето по дължина от гръбнака, разрезите около главата и внимателно изстъргваме филето от костта.

9. Оглеждаме получените 2 филета за евентуално наличие на кости и безжалостно отстраняваме всичко, което е излишно.

11. Парчетата нарязваме напряко и отново отстраняваме всички видими кости.

12. Дойде редът на сочната ябълка. Киселата ябълка придава на форшмака пикантност, а тънкият ябълков аромат – свежест. Почистваме ябълката.

Приятен апетит!!!

22. Изсипваме готовия форшмак в контейнер и оставяме за няколко часа в хладилника – застиващото масло ще направи пастета по-плътен. 17. Нарязваме ябълката на ситно. Добавяме към ябълката добре „притиснатия” хляб и внимателно го разбъркваме. Добавяме салатата към лука. 23. Форшмакът може да се сервира като отделно ястие или намазан върху неголеми количества хляб. Късчетата черен хляб подчертават вкуса на сельодката, като придават по-ярък вкус.


БРОЙ 57 / септември 2015

Изобилие от риба в магазините „Берёзка“

но богата е на незаменими полиненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), белтъчини (пълноценни и лесноусвоими), минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, цинк) и витамини (от групата В, карнитин, холин). Понижава “лошия” и повишава “добрия” холестерол в кръвта. Омега-3 мастните киселини ускоряват метаболизма и изгарянето на калории. Белтъчините в сьомгата са лесноусвоими и това я прави много подходящ продукт за тези от вас, които спортуват активно и се борят за здравословно отслабване.

Прословутата сьомга

Сьомга за здраве, сьомга за отслабване, сьомга за мускулна маса, ползите от тази уникална риба от семейство Пъстървови са неоспорими. Но като погледнем цената й в магазина, често забравяме да я купим. Заслужава ли си парите сьомгата?

Сьомга – най-нискокалоричната и най-диетичната риба Сьомгата е най-диетичната риба - нискокалорична и лесносмилаема. Изключител-

Сандвич с пушена сьомга

Вкусни рецепти със сьомга

Начин на приготвяне: 1. Почистеният, измит и настърган кромид лук с малко част от маслото «Фермерское» се задушават леко, за да се убие лютивината. 2. Останалото краве масло «Фермерское» се разбива на крем и към него се прибавя кашкавал «Российский». 3. Всичко се разбърква добре и се използва за намазването на филийките. 4. Отгоре се слагат лентички пушена сьомга.

Съставки: Кашкавал «Российский» - 200 гр.; Краве масло «Фермерское» - 120 гр.; Кромид лук - 1/4 глава; Заквасена сметана «Латвийское золото» - 2 с.л.; Пушена сьомга – 100 гр.

Диетичен сандвич с авокадо и сьомга

Начин на приготвяне: Намажете филийките с тънък пласт от заквасена сметана «Латвийское золото». Покрийте всичко с тънки резенчета пушена сьомга. Отгоре покрийте с резени авокадо. Поръсете с малко сол и черен пипер и изстискайте отгоре пресен лимонов сок. И поднесете с чаша ароматен чай!

Съставки: Сметана «Латвийское золото»; Зрял плод авокадо; Сол и черен пипер на вкус; Прясно изстискан лимонов сок; Резени пушена сьомга; Филийки ръжен хляб

Салата «По-старорусски със сельодка (атлантическа херинга)»

Салата - неразделна част от готвенето на съвременна Русия. Ястие, което може безкрайно да оживи, демонстрирайки гостите неуемность своята фантазия и наслаждаваме на себе си любимите нови вкусови усещания. Оттук неугасающий интерес кулинаров не само към неизведанным рецепти, но и към отдавна забравени национален. Концепцията за „салата“ сравнително младото, и в Русия е само в XIX век; Първоначално херинга не е използвана в класически, чисто зеленчукови салата. С ясно изразен солен вкус, херинга е нужна само тогава, когато в хода отиде корени, които са смятани за „подземни“, т.е. нечисти продукти (трябва да е било да вкара им земен вкус). Сурови корени в това време не смееше да влиза в съда, предварително отваривали. Имена на заведения за хранене салати не съдържат спи-

5

сък на продуктите, както сочеха страна или град, където са били измислени рецепти: оттук идва и името на нашата салата – «Старорусский с херинга».

Съставки: слабо солена херинга (филе) - 2 бр.; картофи варени - 250 г.; месо (свинско, говеждо месо) варено - 250 г.; яйца (твърдо сварени) - 2 бр.; кисели краставички - 1-2 бр.; цвекло варено - 150 г.; ябълките (с киселинност) - 1-2 бр.; заквасена сметана - 125 г.; горчица МАХЕЕВЪ, готова за консумация - 1 супена лъжица. л.; хрян МАХЕЕВЪ - на вкус; оцет - 1 чаена лъжичка; лук - 05 бр.; сол, подправки - на вкус. Стъпки за приготвяне: 1. Картофи, яйца, цвекло, месо, варени. 2. Сварените зеленчуци се почистват и нарязват на кубчета с дебелина 1 виж 3. По подобен начин се нарязва филето от херинга. 4. Нарязани на кубчета краставици, месо, малко по-малки - обелени от кожата ябълки. 5. Добавете нарязаните яйца. 6. Заквасена сметана, разбърква се добре с горчица, хрян, оцет. Получената ароматна и островатой смес се подправя салатата. Опитайте на вкус и ако е необходимо, малко слънчоглед. Поставете салатата в дълбока купа, отгоре се украсяват със ситно нарязан лук и билки.


БРОЙ 57 / септември 2015

6

В края на лятото аз все още пия квас) Моята любов към тази напитка е безгранична! Старая се да пия вода, но съм си… квасолюбител.

Какво представлява квас «Древлянский? Тази марка квас е с историческа основа Най-известната и най-тъжна история за древляните е историята за погрома и окончателното подчинение на Киев през 945-946 г. Без оглед на това, че древляните били, като цяло, миролюбив народ, те дълго време не искали да се покорят на Киев и на киевския княз. И когато княз Игор се опитал да получи от тях повторна почит, древляните го убили. Като отмъщение, вдовицата на княз Игор, княгиня Олга, напълно унищожила древляните… Малко са останалите исторически сведения за този народ, но е напълно очевидно, че древляните наистина варяли и пиели квас (първото писмено свидетелство за кваса като отдавна съществуваща и широко разпространена напитка датира от 988 година), той присъствал неизменно на празниците и обредите - не само при обикновените хора, но и при богаташите. Нашите предци прекрасно се справяли с лятната жажда, без да нанасят вреда на организма си. Компоти, плодови напитки и естествено квас – всичко това са напитки, които ободряват в жегата.

Квасът не е само вкусна и евтина напитка, но е и основа на много вкусни ястия от руската кухня. Ето едно от тях:

Класическая руска окрошка

вариант, тази студена супа се приготвя също от простокваш или ряженка, но това вече е съвсем различна история…

2. Нарежете на ситно картофите и яйцата.

но преди да я сервирате, да я поставите в чиния.

5. Нарежете колбаса „Докторский” на кубчета. 1. Сварете картофите в тенджерата. Яйцата трябва да са твърдо сварени. Аз правя това в една и съща тенджера, просто поставям яйцата в нея по-отрано.

3. Разбъркайте репичките и прясната краставица.

Съставки: Картофи: 2 бр.; Кокоши яйца: 3 бр.; Репички: 150 г; Краставица: 1 бр.; Докторски колбас : 300 г; Зелен лук: 30 г; Сол: на вкус; Копър: 30 г. По класическия вариант окрошката се приготвя с квас с пресни зеленчуци и нарязано на дребно сварено телешко месо, но по времето на СССР в нея започнали да слагат докторски колбас или млечни кренвирши. Освен традиционния

4. Нарежете на ситно зеления лук и копър.

7. Поставете половината окрошка да бъде като основа за ястието и залейте с кваса. Добавете 1 с.л. сметана и сол на вкус. Разбъркайте. Любителите на по-лютите ястия могат да добавят 1 ч.л. трапезен хрян. 6. Поставете всички съставки в дълбок съд и разбъркайте. Можете да съхранявате тази салата, покрита с чиния, в хладилник, а непосредстве-

Приятен апетит!

БИО продукти с "Берёзка"

Бисквити Стевия– необикновено съчетание: вкусно, сладко и ПОЛЕЗНО!

Стевия – сладкият път към здравето и дълголетието!

КАКВО КРИЯТ ОТ НАС ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЗАХАР… И така, малко са тези, които все още не са чували за тази сладка билка с наименованието стевия. Ако има някой, който да не е слушал, да чуе, понеже това е много важна информация – ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ УСВОИ ОТ ВСЕКИ! На всички известната захар тихо ви убива отвътре! До каква възраст искате да доживеете? – до 90, 80, 50, 60 години…вие можете да изберете, понеже днес в света съществуват достатъчно полезни продукти, с които можете да замените много вредни такива, като например захарта, и да удължите живота си! Запомнете: знанието – това е сила! Сега и вие ще научите за стевията, основното е правилно да приложите тази информация. Вашият организъм е най-главният ви актив! Длъжни сте да му давате най-доброто, което съществува в природата! Започвам с цитатите – това са думи на най-известния в света диетолог Робърт Аткинс относно вредата от захарта: «Нищо в историята на човечеството не е предизвикало повече заболявания от умението да се пречиства сокът от захарна тръстика до бяла захар». Под захар той има предвид захароза – мина със забавено действие. А СТЕВИЯТА НИ ПОМАГА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ЕЖЕДНЕВНОТО ЗАХАРНО САМОУБИЙСТВО СТЕВИЯТА е неголям храст с изправени стебла и листа по тях. Растението е известно вече отпреди 1500 години сред индианците в Южна Америка и от сравнително неотдавна по света. От един храст могат да се съберат от от 600 до 1200 листа, в което се заключава и сладката ценност

на това растение. Естественият ареал на растеж на тази медена трева е достатъчно нисък: основно това е североизточен Парагвай и прилежащите части на Бразилия, в частност високопланинския приток на река Парани. Естествено, след като за нейните забележителни свойства узнава целият свят, в Парагвай, както и в много страни с подходящ климат, започват да я отглеждат в специални плантации в промишлени количества. Листата на стевията са със сладост 10-15 пъти повече, отколкото в захарозата! Това се обяснява със съдъжанието на ценни вещества, които се съдържат само в нея и никъде другаде: това са дитерпенови глюкозиди, основните от които са стевиозид и ребаудиозида. В чист вид тяхната сладост е 150 – 300 пъти по-силна, отколкото в захарозата! За разлика от захарозата, чувството на сладкия вкус настъпва по-бавно, но продължава по-дълго време. При това, всички тези сладки вещества се характеризират с невероятно ниска, практически нулева калоричност, а така също и с леки антибактериали свойства. БИСКВИТИТЕ СТЕВИЯ са сладост, която е вкусна, тя ще се хареса на всички любители на сладкото, а и при това е полезна, тъй като СТЕВИЯТА е с: - Калории – 0,00% - Антибактериално действие – 40% - Сладост, в сравнение със захарта средно повече - 200 пъти

ПИЙТЕ КАФЕ С ПОЛЕЗНИ БИСКВИТИ – ИЗБИРАЙТЕ ПО ВАШ ВКУС: С БАДЕМИ, СЕМКИ ИЛИ СТАФИДИ, НО ВСИЧКИТЕ СЪС СТЕВИЯ!


БРОЙ 57 / септември 2015

7

Татарски пелмени «юфахаш» «Няма нищо по-вкусно от пелмените», казват сибирняците. А именно коренното население на Сибир – татарите – идвайки в Сибир, научили свободолюбивите руси да готвят пелмени. Тук – на свободната сибирска земя и храната трябвало да стане нова, неизвестна досега. Новото за русите от XVII век – това е храната, която може да се приготви за цялата зима, защото тя – тази храна – спокойно си отлежава в леда (в съвремието – в хладилни камери) и не се случва нищо нередно с нея. Извади от фризера, свари и си хапни спокойно. Невъзможно е да не се съгласим със сибирняците, но, струва ни се, фразата може да се разнообрази: «Няма нищо по-вкусно от пелмени с водка!», тъй като се носят слухове за тези прекрасни вкусови качества на превъзходното мезе – пелмените. Навярно, като някои от тези, които консумират «белчовците», нито веднъж не съм използвал в качеството на мезе към водката пелмени: месни, рибни или каквито и да е. Да, и езикът някак не ни е в услуга при назоваването на това вкусно ястие само мезе – това е пълноценна храна! Но да замезвате с пелмени е доста по-интересно, отколкото да нямате мезе – това ще ви каже всеки един гурман. Основната полза от мезето от пелмени са вкусовите усещания. Пробвайте, след като сте изпили шотче с охладена водка, сочен пелмен, от който се надига пара, със сметана или масълце и осъзнайте, че комбинацията е вкусна и трябва да потърсите още от нея! Кажете какво ви харесва. А месните пелмени са страхотно мезе към добрата водка, след която можем да преиначим известната фраза: «Водка без пелмени – пари хвърлени на вятъра!» Но! Ще ви бъде интересно как приготвяли пелмените първите сибирски майстори на ястията от пелмени – татарите? Интересно!!! А ето как… Названието «юфахаш» в превод от татарски означава «пелмени за жениха», тъй като по традиция ги приготвя невястата за своя любим. Но вие можете да не ги приготвяте – пелмените, които максимално подхождат за приготвянето на «юфахаш», са в «Берёзка» - това са пелмени «Элитные» и пелмени «Царские»

2. Сега пускаме в него нашите замразени пелменчета «Царские» до получаването на гъста супа, оставяме всичко да кипне и варим в продължение на 2-3 минути, а след това сервираме «юфахаш» на масата.

4. Сметана «Латвийское золото» Начинаем!

3. Изваждаме бързо от камерата водката и я наливаме в чашките. Замезвайте за здраве! Как се варят? За приготовлението на «юфахаш» са ни необходими: 1. Опаковка пелмени «Царских» 2. Агнешки кокалчета 3. Голяма глава лук, един голям морков, корени магданоз, зърна черен пипер, два дафинови листа.

1. Варим бульон от агнешки кокалчета и към края, десет минути преди да е готов бульонът, пускаме в него нарязания на едно лук, нарязания на едро морков, разрязания на 4 части корен от магданоз, около 15 зърна черен пипер и дафиновия лист, сол на вкус.

5. В сметанката вече е поставена лъжица и тя очаква приложението си… • Раз! Водчицата пое към устата – разнесе се по небцето… и тръгна – тръгна –… мммм – как затваряте очи, каква наслада… • Два! Забодохте пелменчето на виличката и го потопихте в сметанката… Опа! След водчицата – горещо пелменче и прогладна сметанка… • А сега лъжичката – бульонче в чашката (най-добре кръгло) …една глътка…втора… Какво блаженство? И това е точно това, което сега изпитахте)

4. Парата се надига от пелменчетата в бульона.

Повече - стр. 8


БРОЙ 57 / септември 2015

8

И отново за здравето и красотата… Балсами В. Дикуля: подробности! Побързайте! В «Берёзка» ассортиментът от балсами В. Дикуля е почти пълен!

Много наши клиенти вече са изпробвали върху себе си действието на балсамите В. Дикуля. Ние успяхме да съберем отзиви. И ги предлагаме на вашето внимание. Иван Вазов (София): «Този балсам го купи жена ми от «Берёзка», знаейки, че понякога ме понаболява гърбът. Но аз не повярвах в неговото действие - така и си помислих, че не е полезен, но не…

Болката обхвана гърба и ме скова. Реших да помоля близките ми да ми направят масаж в домашни условия, а под ръка веднага се оказа този балсам. Масажът премина отлично. След като балсамът бе намазан по гърба и немного втрит с помощта на лек масаж на гърба в продължение на десет минути, болката започна да стихва. Мускулите се отпуснаха и релаксираха, а умората отмина. Стана ясно, че се отваря „втори дъх”. Три дни масаж с този балсам „поставиха” гърба в ред

и повече нямаше синдром на болката, въпреки че препоръчителният курс в продължение на 10 дни не бе изпълнен. Може да се прилага при натъртвания, при болки в ставите, мускулите с обикновено втриване. Консистенцията на балсама не е течна, с млечен цвят.

Много се зарадвах на природния състав. Толкова много полезни съставки. Сега този балсам е винаги в аптечката ни! Препоръчвам ви го да си го купите! Бъдете здрави и не боледувайте!

Ето какво ни разказа Елена Громова (Варна): «След раждането на детето при мен започнаха проблеми с гърба. Болката беше внезапна и така силна, че не можех да се изправя от пода до леглото. При това кърмех детето и се боях да приемам обезболяващи препарати. Да, и в упътването на обезболяващите таблетки кърменето беше описано като противопоказание. Нямаше никого до мен, а малкото дете беше непрекъснато на ръцете ми и постоянно трябваше да му обръщам внимание. Майка ми ме посъветва да пробвам балсама на Валентина Дикуля „Радикулин“ при болки в кръстната област. Мазах кръста си с тънък слой балсам, а след това се омотавах с топъл шал. Балсамът на практика подейства на момента. На мен ми помогна веднага, още от първия път. А след няколко дни приложение се изправих и станах отново човек. Съставът на балсама на практика е целият натурален: вода, обогатена с йон на среброто, пчелна отрова, меча жлъчка, мумийо, екстракт от жлезите на медицинска пиявица, пчелен восък, масло от хвойна, масло от коноп, растителни екстракти от мащерка, сабелник, кантарион, чушки, борови пъпки и други натурални вещества. Бъдете здрави:) Ето и балсама Радикулин

Милена Иванова (Добрич) използва балсама Дикуля «Живокост» с БОСВЕЛИЯ. Тя написа в книгата за отзиви на магазини «Берёзка»: «Лекувам хондрозата си с какви ли не лекарства. Докато в работата ми не донесоха «Живокост» Дикуля – колегите много го похвалиха. Купих си го от «Берёзка» от любопитство и намазах гърба си. Има загряващо действие, а на сутринта вече не ме болеше гърбът. Мазах се десет дни, а след това дълго време нямах проблеми с гърба. Балсамът ми подейства добре, сега се опитвам да си го взема. Детето се удари по коляното, намазах го, болката отмина бързо, а синината не беше наситена». Отзив за балсам за тяло «Живокост» с пчелна отрова, споделя Сергей Петров (Русе): «С пчелната отрова нашите деди са лекували болните си стави. Аз също: когато усетя болка в ръката или като жена ми я заболи ръката или коляното, веднага се мажем. Само Живокост се ползва с такава популярност, че не е лесно да се намери, трябва да се търси. Затова веднага си вземам няколко опаковки, давам и на децата, за да си имат. Защото този натурален продукт се отличава с бързо действие.»

Крем-балсам Живокост с бишофит – Бърз лекар при разтежения и болки в гърба –така смята Людмил Живов (Бургас): «Представям ви бърз помощник при болки в ставите, гърба, разтежения и отлагане на соли - крем-балсам Живокост с бишофитом Дикуля. Кремът-балсам е с достатъчно плътна текстура, но влажността му е висока, като на гел. Нанася се лесно, необходимо е да се намаже цялата зона на болката, като се обхванат още по 2-5 сантиметра наоколо. Кремът-балсам много бързо отнема болката в гърба, ставите, помага дори при болки, изтръпване и усукване на мускулите и ставите, свързани с промяната на времето. Качествено и бързо успокоява неврологичните болки в шийната и гръдна област на гръбначния стълб, с добро действие е върху трапецовидните мускули, където винаги има големи наслагвания и отлагания на соли. Прекрасно отнема оттока на краката след работа. Със съпругата ми сме много доволни от това средство, което използваме постоянно. Кремът-балсам се импрегнира достатъчно дълго, до 20 минути, не по-малко. Но придава не мазно, а влажно чувство. Няма никакви други усещания при използването на това средство – нито топлина, нито изгаряне. Найдобре е, естествено, да се използва кремът и да останете в покой, докато подейства, да откриете по-топло място, където да нанесете крема-балсам. Но това не е задължително, ако няма такава възможност, основното е да дадете възможност на кремабалсам да попие добре. Е след като средството попие, то не се разтича, не мирише, не оставя абсолютно никакви следи по кожата. Сам по себе си кремът-балсам Живокост с бишофит мирише като обикновен балсам от билки – не рязко и не отблъскващо. В състава му е включено минерално масло, така че, моят личен съвет е след 5-6 часа добре да изплакнете мястото на въздействие на крема-балсам, заради това че минералните масла запушват порите на кожата. Препоръчвам го! Бъдете здрави! Успех!»

Масло от облепиха от Горен Алтай – загадка на природата или просто чудо на света? И отново се срещнете в «Берёзка» с масло от облепиха за ВЪТРЕШНО приложение! цвят. Учените открили, че каротиноидите притежават мощно действие срещу заболяванията. Ако в дневната ви доза тези вещества са недостатъчно, можете да ги приемате чрез добавките, които ги съдържат. Маслото от облепиха е безспорен лидер по съдържание на каротиноиди сред всички известни в днешно време растителни масла. В това масло има витамин Е. Този силен антиоксидант се съдържа в маслото от облепиха два пъти повече, отколкото в маслото от пшеничен зародиш, въпреки че съдържанието на витамин Е в зародиша от пшеница е достатъчно високо. Още една особеност на маслото от облепиха – просто огромното съдържание на витамин С в него е по-високо, отколкото в лимоните и портокалите. Наред с това, аскорбиновата киселина в това масло е изключително устойчива на преработка. Учените обясняват тази особеност на плодовете на облепихата с това, че в тях отсъства фермента, който превръща аскорбиновата киселина в активна форма.

Маслото от облепиха се приготвя от плодова облепиха, която също така се нарича „царски плод”. Притежава характерен аромат и оранжево-червен цвят; съдържа биологично активни вещества, които са необходими на човешкия организъм. Маслото от облепиха се използва успешно в кулинарията: запеканката с добавка от масло от облепиха придобива красив златист цвят и приятен аромат; облепиха, добавена към салатата, придава пикантни нотки, а ястията от месо и риба, подправени с нея, са били любими на трапезата на древните жители на Сибир, които се славят със здраве и дълголетие.

Защо маслото от облепиха притежава ярко оранжев цвят? Ярко оранжевият цвят на маслото от облепиха се обуславя от необичайно високото съдържание на каротиноиди. Каротиноидите – това са пигменти, които придават на някои плодове и зеленчуци интензивния червен, оранжев и жълт

В какви случаи маслото от облепиха, приемано вътрешно, безспорно помага? Маслото от облепиха при язвени болести на стомаха и дванайсетопръстника. Препоръчително е да се използва по 1 ч.л. 2-3 пъти дневно 30 минути преди хранене.

чеството на биологично активна съставка към храната: или да се включва това масло в дневните порции (без да се подлага на термична обработка), или да се приема по 1 ч.л. сутрин и вечер.

Масло от облепиха при колит и енероколит. Препоръчителен е приемът по 1 ч.л. 30 минути преди закуска, обяд и вечеря, а също така и през нощта. Преди употреба е необходимо количеството масло от облепиха да се разбърка в половин чаша кипяща вода.

Масло от облепиха при хемороиди и фисури на правото черво. Препоръчително е да се приема вътрешно масло от облепиха няколко пъти дневно и задължително преди сън. Освен това е необходимо да се правят микроклизми с масло от облепиха, да се поставят тампони, напоени с масло от облепиха или да се поставят свещички с масло от облепиха.

Масло от облепиха при сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е маслото от облепиха да се употребява в ка-

Масло от облепиха при заболявания на женската полова система. Обилно напоени с масло от облепиха тампони се поставят

във влагалището, като се оставят да престоят на 16-24 часа. Курсът на лечение е 8-12 процедури при ерозии на шийката на матката и 12-15 процедури при колпит и ендоцервицит. При необходимост курсът на лечение може да се повтори след половин месец. Масло от облепиха при заболявания на ушите. В болното ухо се поставя спирала от марля, напоена в масло от облепиха, а след 15-20 минути тя се изважда. Масло от облепиха при заболявания на носоглътката. Препоръчително е ежедневно да се намазва лигавицата на носа и гърлото с масло от облепиха. Също така са полезни инхалациите с масло от облепиха

в продължение на 15 минути. Освен това е необходимо да се съчетае местното приложение на маслото с вътрешния му прием по 1 ч. л. 3 пъти дневно. Масло от облепиха при заболявания на очите. Като профилактично поливитаминозно средство маслото от облепиха се приема по 1 ч.л. 3 пъти дневно. Масло от облепиха за профилактични цели. За профилактични цели и като поливитаминозен препарат маслото от облепиха се препоръчва обикновено да се приема 2 пъти дневно 20 минути преди хранене.


БРОЙ 57 / септември 2015

9

Особая серия… Да! Да! Именно ОСОБАЯ СЕРИЯ козметични средства от производителя «Русская козметика» Особая серия – това е козметична линия, създадена на основата на натурални екстракти и масла, които привличат гурманите със своите особено вкуснии аромати. Какво е ОСОБЕНОТО, което дойде при нас? Полюбувайте се на: Лауреата на наградата «Моя козметика» в номинацията «Серия козметични продукти» Гъст сапун за коса и тяло «Кедровое». Гъстият сапун за коса и тяло с етерично масло от кедър ефективно почиства и грижливо поддържа косата и кожата, като я тонизира и възстановява нейната еластичност. ЗАБЕЛЕЖКА (аз сега използвам само него) Какво е ОСОБЕНОТО в него? • Гъст сапун със 100 % натурално етерично масло • С него може да се мие както тялото, така и косата. • Осигурява грижа за кожата на тялото и косата. • Необикновено приятна нежна консистенция. • Разпенва се страхотно и се отмива добре, като оставя по кожата и косата леко тръпчив дървесен аромат на кедър. Сухи факти: Етеричното кедрово масло е незаменимо козметично средство както за кожата, така и за косата.

То се явява мощен антиоксидант, тонизира кожата, като възстановява еластичността й, овлажнява и защитава. Способства за предотвратяването на косата и появата на пърхот, намалява омазняването на косата. Натуралният бетаин способства за поддържането на влагата в клетките на кожата, като придава гладкост и мекота на косата. Начин на приложение: Нанесете необходимото количество сапун върху влажна коса и тяло, разпенете с масажиращи движения, а след това измийте с вода. Лауреатът на наградата «Моя козметика» в номинациията «Серия козметични продукти» Гъст сапун за коса и тяло «Липов цвят» Ето с какво е ОСОБЕН • Гъст сапун с натурален екстракт от липа • С него може да се мие както тялото, така и косата. • Осигурява грижа за кожата на тялото и косата. • Оставя по кожата и косата лек и ефирен аромат на липов цвят за ДЪЛГО ВРЕМЕ. Сухи факти: Натуралният екстракт от липа меко почиства и овлажнява кожата, като повишава нейната еластичност и успокоява. Придава блясък и еластичност на косата, като възстановява жизнената й сила. Натуралният бетаин способства за поддържането на влагата в клетките на кожата, като придава гладкост и мекота на косата.

Начин на приложение: Нанесете необходимото количество сапун върху влажна коса и тяло, разпенете с масажиращи движения, а след това измийте с вода. Шампоан ПРОТИВ ПЪРХОТ със сок от бреза Благодарение на уникалните си свойства сокът от бреза оказва лечебно действие върху кожата на главата, ускорява процеса на растеж на косата и предотвратява опадането й; придава на косата блясък и еластичност, като не допуска омазняване на косъма. Включеният в състава на шампоана климбазол бързо и грижливо почиства косата и кожата на главата от пърхота, като отстранява причината за появата му, при това без да уврежда естествената защита. В състава на шампоана са включени: вода, сок от бреза, основно измивно вещество (от производни на кокосовото масло), омекотяващо измивно вещество (от производни на кокосовото масло), овлажняващ компонент (от производни на кокосовото масло), противопърхотен компонент, компонент-кондиционер за коса, омекотяваща активна съставка (продукт от преработката на захарно цвекло), провитамин В5 (пантенол), глицерин, готварска сол, омекотител на водата, лимонена киселина, консерванти, парфюмна композиция.

Полезно е да знаете: Сибирски сапун от кедрово масло за коса и тяло Етеричното кедрово масло е най-уникалният природен продукт, който няма аналог нито в промишлеността, нито в природата. Кедровото масло се прилага успешно отдавна и в кулинарията, и в народната медицина, и в козметиката. Когато става въпрос за кедровото масло, няма как да не се спомене за аргинина, за минералните вещества, за полинаситените мастни киселини, витамините, антиоксидантите, микро- и макроелементите. Тези вещества превръщат кедровото масло в истинска панацея за много проблеми – както медицински, така и козметични. Както е известно, витамините В, А и Е са залог за здравата и сияйна коса. А в кедровото масло те се съдържат в огромни количества, отколкото се използват в козметичните марки. Средствата за коса с кедрово масло придават на косъма блясък, възстановяват структурата му, облекчават разресването, отстраняват пърхота, отнемат от раздразнението по кожата на главата, препятстват опадането на косата и оплешивяването. Органичното масло от сибирски кедър, благодарение на включените в състава му витамини Е и А, подхранва косата в дълбочина, като я прави гладка и еластична. Традиционното сибирско кедрово масло в състава на сапуна за коса и тяло осигурява укрепване, гладкост и блясък, еластичност и необикновено свеж, екзотичен аромат на вашата кожа.

Цвят от липа - свойства и приложение в козметиката Гръцкото наименование на липата е „дърво, любимо на пчелите”. Наистина липата е прекрасно медодайно растение. Медът, събран от цветовете й, се смята за един от най-вкусните и полезни продукти. Едно дърво липа дава толкова мед, колкото цяло поле от елда. С мед от липа са лекували тежки рани още във войските на Юлий Цезар и Александър Суворов. Лечебните свойства на липата са свързани с комплекса на биологично активните съединения, които са включени в състава на това растение. Липата често се използва в народната медицина, тъй като притежава множество полезни свойства и се използва да приготвяне на лекарствени препарати. В козметичните продукти липата е включена под формата на екстракт, богат на витамин С и други активни съставки. Шампоаните, сапуните, балсамите, които я съдържат, освежават, подхранват и омекотяват кожата на лицето и тялото. Уникалното свойство на този екстракт се заключава в това, че действа „по-възприемчиво” към всичко тези активни компоненти, които са включени в състава на козметичните препарати. Екстрактът от липа ефикасно отстранява застоя на лимфа и задържане на течности в тъканите, и следователно отстранява отоците и повишава еластичността. Той укрепва кожата, като я прави по-еластична, като изглажда ситните бръчки. Кремовете и маските с цвят от липа прекрасно тонизират, овлажняват, омекотяват, успокояват и подобряват цвета на кожата.

Сокът от бреза в козметиката

ЗА лечебни цели с помощта на брезата се използва всичко – листата й, кората, сокът от бреза, брезовите гъби (чаги), клоните. Особено знаменитата бреза със сока си, който може да се събира в определено време и да се пие в суров вид. береза своим соком, который можно собирать в определенное время и пить в сыром виде! И много повече - сокът от бреза еполезен. Сокът от бреза се изработва от растителните клетки на корените на дървото. Когато настъпи топлото време и започне есенното захлаждане, дървото произвежда сок, който съдържа биологично активни вещества, които са необходими за останалите части на брезата. Под въздействието на кореновото налягане сокът се „изкачва” по ствола към върха. Сокът от брез апрекрасно дезинфектира и тонизира кожата и поради тази причина е изключително подходящ за проблемна и немлада уморена кожа. В древността със сок от бреза изплаквали косите, тъй като той подобрява растежа на косъма и преборва пърхота. Осланяйки се на изконно руските традиции, производителите на козметика започват все по-често да се обръщат към сока от бреза като важен компонент в състава на шампоани, балсами, кремове и други средства. Добавена към козметичното средство на основата на сок от бреза, настойката от билки (например, мента или кантарион), може значително да подсили лечебните свойства – за изплакване на косата и за измиване.

ТЪРСЕТЕ В «БЕРЁЗКА» НОВАТА НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА ОТ СИБИР!


БРОЙ 57 / септември 2015

10

Наздраве! Биопродукти в «Берёзка» Най-загадъчният продукт за мен се оказа хималайската розова сол. С нея и ще започна… Прилича на розовия кристал хималайска сол… «Какво е това?» - озадачих се и започнах да търся информация. Но, както винаги е трудно да се вярва на написаното, затова и си купих тази фино смляна сол и започнах да я изследвам. Какво да се прави със солта? Естествено, първото, за което се сещате, е да се соли яденото. Взех и посолих шопската салата. И какво си помислихте? Вкусовите качества на тази сол са отлични. Тя е помалко солена, отколкото солта, с която сме свикнали, но е достатъчно съвсем малко количество, за да се подчертае вкусът на ястието. Първия път се обърках – поръсих салатата с цяла шепа сол и я пресолих, естествено. Установих, че трябва да се подсоляват ястията по време на приготвянето им по малко. желязо. Всички минерали си взаимодействат един с друг: • хималайска сол богата на йод; • с ниско съдържание на натрий; • съдържа в състава си набор от над 80 минерала и елементи - 85.62% натриев хлорид и 14.38% други минерали, в това число: сулфат, магнезий, калций, калий, бикарбонат, метил, борат, стронций и флуор.

Вкусът на солта е достатъчно чист и мек, той е по-мек от морската сол. Твърдостта на вкуса на морската сол вероятно се придава от йода, с който често тя е обогатявана. В хималайската сол това не присъства. Такъв кристал волът може да разтвори в устата си, без да го обземат неприятни чувства. Той я разтопява бавно в устата си, забележимо солен, но не и рязко солен. Освен това, разбрах, че кристалите на солта се препоръчват от някои диетолози да се резорбират след прием на храна, тъй като хлорът като елемент на солта влиза в състава и на солната киселина на стомашния сок и стимулира кръвообращението, като понижава риска от чувство на тежест след хранене. След проведени експерименти с храна и осъзнаването на това, че с хималайската сол храната е по-вкусна, отколкото с другата, вкусът на яденето става по-ярък, по-активен. Още повече, разбрах, че консумирайки салатата или супата с хималайска сол, не изпитваш чувство на преяждане, дори и да изядеш повече от обикновеното. А също така отшумяха и пристъпите на хипертония. След всичко това започнах да изучавам състава й и същевременно разбрах защо тя е с розов цвят. Оттенъците на розовото, червеното и бялото свидетелстват за наличието на различни минерали в солта, а също така кристалите на хималайската сол са богати на

На хималайската сол като цяло се приписват приказни свойства и едва ли не тя се превръща в панацея… Оказва се, че хималайската сол притежава многобройни лечебни свойства: • регулира баланса на електролити в организма; • повишава хидратацията; • регулира съдържанието на вода – както във, така и извън клетките; • балансира рН (алкалността/ киселинността); • предотвратява мускулните спазми; • помога на метаболизма; • укрепва костите; • понижава кръвното налягане; • подпомага червата за усвояването на хранителни вещества; • подобрява кръвообращението; • способства за изкарването на токсините; • повишава либидото; • намалява признаците на стареене;

• очиства организма от тежките метали. Но аз я използвам не с лечебна цел – използвам я при приготвянето на основните ястия, подсолявам студените и горещи храни. Ще се повторя, че по вкусови качества тази сол ми допада повече от всички останали видове, които съм пробвала по-рано. Тя ми напомня по външен вид на кримската сол, където съществуват Сакските розови езера и където се получава сол с най-добро качество в света. НО!!! Трябва да се знаят ключовите моменти за правилното използване на хималайската сол в кухнята • Хималайската сол е подходяща подправка и за морски дарове, и за месо, както и за екзотични ястия. Тази сол присъства редовно на масата на чревоугодниците, които предпочитат ястия с екзотичен оригинален вкус. Успешната симбиоза на витамините и микроелементите, които се съдържат в хималайската сол, я правят must-have за използване от хора, които страдат от проблеми с храносмилането или от недостиг на минерали в организма. • Едрите кристали на хималайската сол са страхотни не само за печене не само на месо и скариди, но и на много други продукти: гъби, картофи, миди и изобщо каквито и да е продукти, които са подходящи за приготвяне чрез печене. Само е необходимо да потопите продуктите в едрите кристали хималайска сол и в сухия тиган. Силата на котлона – под средната. • Което и да е ястие, подсолено със сол от Хималаите, е обогатено с минерали и ценни съединения, които са необходими за пълноценното функциониране на организма. • Немалка роля за известността на хималайската сол играят антисептичните й свойства, което априори са важни за приготвянето и консумирането на храната. • Добавянето на подправки не влиза в «конфликт» с вкуса на хималайската сол, а устойчивият и оригинален вкус й позволяват яденето да се приготвя без добавяне на каквито и да е други подправки. За кого е особено препоръчителна хималайската сол? • Потреблението на хималайска сол в ястията е препоръчително за хора, които страдат от проблеми с вътрешното налягане и обменните процеси. • Розовата хималайска сол способства за повишаването на апетита.

Използването на хималайската сол в козметологията Лекарите и козметиците също обръщат особено внимание на полезните свойства на хималайската сол за поддържането на красотата и здравето на кожата. Хималайската сол се явява естествено антимикробно средство, затова е възможно да се включи като скраб, крем или да се използва за разслабителни вани. Хималайската сол служи за пречистване и детоксикация на кожата, тя я прави по-гладка, мека и чиста от всякога. Хималайската сол се използва за облекчаване на сърбежа от ухапвания на насекоми, за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, както и артрит.

А сега, по традиция, рецепта за традиционно ястие от Сибир:

Зеле и картофи с шунка на тиган Време на приготвяне: 30 минути. Количество порции: 4 Тази рецепта е достатъчно бърз вариант за семейна домашна вечеря. Не изисква много средства и е много вкусна. Пресните зеленчуци, приготвени на тиган, са с месни късчета. Смятам, че ще се хареса на много от вас.. Съставки: Картофи — 5-6 бр.; Бяло зеле — 300-400 г; Шунка «Крестьянская» «Три поросёнка» — 100-130 г; Лук — 1 глава; Растително масло — 2 с. л.; Масло «Сваля» или «Фермерское» — 20 г; Хималайска розова сол. Какво трябва да направите:

1. Да купите: • Масло - 82% масленост («Сваля» или «Фермерское» - всичко това го има в «Берёзка») • Шунка («Крестьянская» «Три поросёнка» 85% месо – има я в «Берёзка») • Ситно смляна розова хималайска сол (има я в «Берёзка») • Прясно бяло зеле, лук, картофи, растително масло.

2. Почистете картофите, нарежете ги на неголеми парчета и ги сварете в кипяща подсолена вода с хималайска сол с вода за 10 минути. Прецедете.

3. Почистете картофите, нарежете ги на неголеми парчета и ги сварете в кипяща подсолена вода с хималайска сол с вода за 10 минути. Прецедете.

4. Нагорещете растителното масло. Предварително обтрийте зелето с хималайска розова сол и заедно с лука запържете на тигана, разбъркайте до пълна готовност.

5. Добавете шунката, нарязана на едри парчета. Запържете заедно със зелето за 2-3 минути.

6. Накрая добавете готовите картофи.

7. Разбъркайте. Поставете върху зеленчуците парчета масло, похлупете и задушете за още 10 минути. Или запечете до зачервяване на грил.

Приятен апетит! Разнообразете менюто на семейството си!


БРОЙ 57 / септември 2015

11


БРОЙ 57 / септември 2015

Частното средно общообразователно училище “Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ е на първо място по резултати от Националното външно оценяване след VІІІ клас сред варненските училища с интензивно изучаване на руски език. Това е поредният успех на учениците и преподавателите през тази година, сред като ІV клас зае трета позиция, а VІІ клас изведе ЧСОУ „Юрий Гагарин“ в топ 4 на най-добрите училища във Варненска област. Седмокласниците са на първо място по резултати на матурата по Английски език и География! ски, руски и английски език, по математика, художествено слово, сценични и приложни изкуства. Но отличните резултати от Националното външно оценяване след ІV, VІІ и VІІІ клас са най-добрият атестат за работата на висококвалифицираните преподаватели.

Индивидуалният подход към всяко дете е водещ - съобразно неговите образователни необходимости и творчески заложби. В Училището на бъдещето се преподава с най-модерните методи и технологии, според изискванията на българската образователна система.

Учители

От тази година Училището на бъдещето в Санаторно-оздравителен комплекс «Камчия» приема ученици и за гимназиалната степен – от VІІІ до ХІІ клас, като обучението е профилирано – с първи специален предмет - руски език, а втори – английски език. VІІІ клас е година на интензивно езиково обучение – за руския език са отделени 18 часа от седмичната програма. В ІХ клас предстои усвояване и на неезикова дисциплина на руски език.

Екип от специалисти педагози предлага мотивиращо и атрактивно обучение по всички учебни предмети. Часовете по задължителните учебни предмети се редуват с часове за самоподготовка и занимания по интереси. Застъпено е усилено и интензивно изучаване на руски език, запознаване с руската литература, традиции и култура. Втори чужд език е английски език. Обучението по чужди езици е съпроводено с организиране и подготовка за участие в изпити за сертификат.

Учебна база

Базата, в която се намира училището, е без аналог в България – в уникална, чиста природна среда, съчетаваща парк, море и река. В Учебно-възпитателния център на СОК „Камчия” кабинетите са оборудвани с интерактивни дъски, система „Шепот“ и мултимедийни устройства. На разположение на децата и учителите са лаборатории, лекционни и изложбени зали, библиотека и медиатека, басейн, физкултурен салон и спортни игрища.

Извънкласни форми

Учениците на Камчия спечелиха много награди в национални състезания, олимпиади и конкурси по българ-

В училището на бъдещето, с мечтите са свързани и извънкласните форми на обучение - космонавтика, авиомоделизъм, изкуства, познание за природата. Те се про-

12

веждат в Авиокосмическия център с цифров Планетариум и площадката за астрономически наблюдения, в интерактивния модел на спускаемия апарат „СОЮЗ - ТМА”, в пресцентъра, звукозаписното студио, учебното радио и тв студио, Славянския център, хореографската зала и музикалните кабинети. Чрез изкуствата, преподавателтите разкриват творческия потенциал, който всяко дете носи в себе си.

Спорт

Базата предоставя уникална възможност на децата за спорт – плуване, танци, бойни изкуства. Обучението е целодневно и е осигурен транспорт. Храненето е четирикратно, а менюто е разработено от детски диетолози. За спокойствието на родителите е осигурено денонощно медицинско обслужване и охрана. Има възможност и за настаняване на децата с пълен пансион. Децата, които са учили в Русия вече могат да завършат образованието си в ЧСОУ «Юрий Гагарин», където от миналата година е разкрит пункт за полагане на матура по руските образователни стандарти (ЭГЕ). ЧСОУ «Юрий Гагарин» е лицензирано със заповед № РД-1481/31.07.2013 г. на Министъра на образованието и науката. Обучението е в дневна форма по учебен план за основна степен на образование и учебен план за профилирано обучение в гимназиална степен, отговарящи на изискванията на Наредба № 6 от 28 май 2001 г.; по учебните програми на Министерство на образованието и науката.

Berezka br 57 ru  
Berezka br 57 ru  
Advertisement