Page 1

БРОЙ 67 / юли 2016


БРОЙ 67 / юли 2016

2

Детайлен разговор...ИЛИ…

Страница № 1 с всички подробности

Хайвер от благородна сьомга…За да я разберете по-добре е необходимо да се потопите в предисторията. Нека веднъж завинаги да поставим точката. И така, сладководните басейни на Северното кълбо, а така също и във водите на Тихия и Атлантическия океан се обитават от рибите от семейство Сьомгови (Salmonidae), добре извесни дори на хората, които са далече от ихтиологията. Причината за тази широка популярност е вкусното месо на повечето от тези риби, а така също и великолепен червен хайвер. Сьмгата - това не е наименование само на една риба, Сьомгови - това е семейно наименование. Голямото семейство Сьомгови се състои от три по-малки семейства: • Сигови • Сьомгови

• Хариусови Всички те се наричат «червена риба». Много смятат, че това наименование на рибите от семейство Сьомгови се дължи на цвета на месото им. Но това съвсем не е така. «ЧЕРВЕНАТА РИБА» - ТОВА Е ТРАДИЦИОННО РУСКО БИТОВО И КУЛИНАРНО ОБОЗНАЧЕНИЕ НА ВСИЧКИ СЪВКУПНОСТИ

ОТ ЕСЕТРОВИ И СЬОМГОВИ РИБИ, ПРЕМИНАЛИ ТАЗИ ИЛИ ОНАЗИ КУЛИНАРНА ОБРАБОТКА. КОЯТО И ДА Е ОБРАБОТКА НА «ЧЕРВЕНАТА РИБА», КОЙТО И ДА Е ПРОДУКТ, ПРИГОТВЕН ОТ НЕЯ, ВИНАГИ СЕ СМЯТА ЗА ДЕЛИКАТЕС. ЧЕРВЕНИЯТ ХАЙВЕР Е ОСОБЕН ДЕЛИКАТЕС. И така, хайверът, за който се пише, че е сьомгов, може да е от каквато и да е риба

от семейство Сьомгови: кета, горбуша, сьомга, розова сьомга, кохо сьомга и т.н. Червеният хайвер, разбира се, е с кехлибарено-оранжев до наситено червен цвят. Но това е и богатството на съставната част на което и да е угощение. Богато не само от гледна точка на йени и делиатесност, но и от гледна точка на оздравителното въздействие върху организма.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЧЕРВЕНИЯ ХАЙВЕР

Интересен факт № 1: храна за дълголетие и силна памет Според учените хората, които веднъж седмично консумират червен хайвер, се отличават с добри умствени способности, дори на преклонна възраст, а живеят средно със 7-10 години по-дълго.

Интересен факт № 3: сушели го, докато не решили да го осолят Червеният хайвер е бил един от най-евтините хранителни продукти на рибарите от Далечния изток. Те го приготвяли ведвага, след като го добивали и го изсушавали като запас. Започнали да го осоляват в началото на XIX век.

Интересен факт № 2: белтъчините не искат месо Червеният хайвер на 30% се състои от висококачествени белтъчини, които се усвояват лесно от организма, затова се препоръчва да се консумира от хората, които са с отслабени сили и тежки болести. Хайверът борзо възстановява силите и спомага за повишаването на тегло.

Интересен факт № 4: червен хайвер по шаляпински Фьодор Шаляпин много обичал хайвер и смятал за необходимо да го консумира едва ли не всеки ден. Той си похапвал от него с огромно удоволствие, просто го поставял с лъжичката върху сандвич от бял хляб с масло, и го пиел с водка.

Интересен факт № 5: висококалорично, но диетично ястие Интересно е, че червеният хайвер спада към диетичните ястия, тъй като съдържа много полезни вещества, тъй като в него има 250 ккалории на 100 г. Всичко е просто: никой не яде в такова количество червен хайвер. А от една супена лъжица няма да има вреда, а само полза. Интересен факт № 6: хайвера на хайвера прави разликата Твърдят, че «червеният хайвер», както много смятат, е един-единствен продукт. Всъщност, съществува хайвер: — кета (с най-едрите зърна хайвер – до 9 мм, жълто-оранжеви на цвят); — горбуша (размер на зърната хайвер 3-5 мм, тъмнооранжеви на цвят); — нерка (размер 3-4 мм, има много наситен червен цвят, горчива); — кохо сьомга (размер 3-4 мм, червен цвят); — чинук сьомга (размер 2-3 мм, червен цвят, люта); — сим сьомга (размер 2-3 мм, тъмночервен цвят, вкусна).

Интересен факт № 7: консумирайте хайвера с лъжици! В червения хайвер на практика се съдържат всички необходими на човек вещества. Ако се консумира само червен хайвер, то би било достатъчно да се похапва в количество най-много 200 г седмично.

Интересен факт № 9: дори и самият Оливие Най-първата салата, приготвена от Люсиен Оливие, в най-голямата си част съдържа месо от яребици и червен хайвер.

Интересен факт № 11: безпристрастна статистика На световния пазар ежегодно се продават около милион и половина тона червен хайвер. Става така, че всеки средностатистически жител на планетата от раждането си до дълбока старост изяжда по 200 грама от този деликатес.

Интересен факт № 8: известный афродизиак Червеният хайвер е храна на младоженците. Повишава нивото на серотонина в кръвта (хормон на радостта), като насища организма с полиненаситени мастни киселини, повишава потентността и способства за благоприятното начало на бременността.

Интересен факт № 10: храна за ханове През 1240 година летописците на хан Батий създали хроника за това, че на трапезата на хана се сервира червен хайвер, който му се харесва много. Не се съобщава как е приготвен хайверът.

Интересен факт № 12: който веднъж го е пробвал От 10 души, които за първи път са пробвали червен хайвер, на един не се е харесал съвсем, а 6 ще си купят по време на празници, а 3 - във всички случаи.


БРОЙ 67 / юли 2016

3

ПИВО Детайлен разговор...ИЛИ… ЛИДСКОЕ PREMIUM Страница № 1 с всички подробности На нашите въпроси отговарят бащите-основатели Днес ни се удаде щастлив лучай – да поговорим с един от водещите технолози на необикновената бира «Лидское Premium». Наричаме тази бира „необикновена“, тъй като тя е уникална не само на вкус, но и понеже идеята за създаването й обединила лидските и скандинавските пивовари, които си поставили за цел да направят подобра бира. Влагайки опита и душата си и усъвършенствайки процеса на приготвяне, майсторите изработили уникална рецепта и се получило така, че напитката съвместила в себе си най-доброто от двете традиции в пивоварството.

Тема № 3: АТМОСФЕРА Олег ни показва наградите на бира «Лидского» PREMIUM, получени на международни конкурси:

Олег Малахов, водещ технолог ОАО «Лидское пиво» Притежател на диплома Brewmaster с оценка «very good» на немския Научноизследователски институт по пивоварство в Берлин (VLB).

Тема № 2: ТЕХНОЛОГИЯ - А самият процес на приготовяна отличава ли се по нещо от производството на други сортове бира? - При приготовянето на бира Лидское Premium е усъвършенстван процесът на ферментация. Особеното е, че бирата ферментира при по-ниски температури и за по-продължителен период от време, отколкото при класическата технология. Контролирайки температурата, ние определяме продължителността и интензивността на процеса на ферментиране на бира «Лидского Premium», което позволява постигането на плътен вкус с благородна горчивина и мек послевкус.

И така, разговора с Олег Малахов можем условно да разделим на няколко теми, всяка от които от тази или онази страна ни запознава с пиво «Лидское» PREMIUM Тема № 1: СЪСТАВКИ - Олег, аз, разбира се, не ви моля да разкривате всички тайни за създаването на уникалния вкус на бира «Лидское» PREMIUM,

зная, че това е тайна на майстора. Но може би малко ще вдигнете завесата на тайната? - В рецептурата на този сорт бира ние обединихме всичко най-добро: мека артезианска вода от дълбочина 280 м, ароматен немски хмел, селектиран малц и особен вид мая на концерна OLVI, която се използва само за приготвяне на премиални сортове бира.

През 2014 година на международния конкурс за дегустатори «SuperiorTasteAward ‚2014», в Брюксел (Белгия) пиво Лидское Premium получи най-високата награда – три звезди за «превъзходен» вкус, като получи 93 точки от 100 възможни. Особеността на този конкурс е в това, че журито се състои от 120 известни шеф-готвачи и специалисти по напитката от 14 най-известни европейски културни асоциации. Продуктите се оценяват за вкусови качества по метода на сляпата дегустация.

В ТОПЛИЯ ЮЛСКИ ДЕН – ПИВО «Лидское» PREMIUM ЩЕ ОБНОВИ ЕНЕРГИЯТА ВИ И ЩЕ ПОВИШИ НАСТРОЕНИЕТО ВИ

Пиво «Лидское» PREMIUM ВАШИЯТ ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ И НАЙ-ДОБЪР СПЪТНИК ЗА ВСИЧКИ СЛУЧИ В ЖИВОТА

Супер-хляб! Ново в «Берёзка»!

Една от най-старите и най-големите в Литва хлебопекарни, които пекат натурален традиционен литовски ръжен хляб и която екологично представя в «Берёзка» своя нов ръжен хляб. Историята натази хлебопекарна започва през 1953 година в Биржай. Компанията е удостоена със сертификата „Ekoagros“ за производство на екологичен хляб. Предприятието произвежда стопроцентов ръжен, ръжено-пшеничен

пшеничен хляб, хляб, пръчици от хляб (итал. grissini), френски гевреци, пироги, хлебчета, бисквити. Произвежданата от ЗАО „Biržųduona“ бързо замразена продукция се отличава с продължителен период на реализация (до 18 месеца) и изделията съхраняват вкусовите си качества и аромат. Затова в търговските обекти на различните страни тази продукция се цени като неизменна част от качествения аростимент. Хляб BEMIELE се пече само от ръжено брашно и други натурални суровини съвсем без мая. Натуралните суровини, топлина на ръцете и любов от персонала позволява да се изпече истинския ръжен хляб без мая, който запазва за дълго време свежестта на хляба със сладко-кисел вкус. В него се съдържат много витамини от групата В и той се усвоява лесно.

ЗА ПО-БЛИЗКОТО ВИ ЗАПОЗНАНСТВО С ТОЗИ ХЛЯБ «БЕРЕЗКА» ПРЕЗ ЮЛИ ПРОВЕЖДА АКЦИЯ - ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С УДОВОЛСТВИЕ.


БРОЙ 67 / юли 2016

Домашен обяд от «Берёзка» Или ВКЪЩИ Е ДОБРЕ! Какво представлява домашният обяд? Това е, преди всичко, добра и лесна храна, без подобрители на вкуса и добавки. Не добавяме оцветители и дрги химически „подобрители“. И бабите и майките ни не правят това. Понеже ЗАГРИЖЕНОСТТА винаги е проява на ДОБЪР ВКУС. Именно такива ЗАГРИЖЕНИ И ДОБРИ ЯСТИЯ ви предлагаме в магазини «Берёзка». Вземете- отнесете вкъщи и консумирайте сами с удоволствие и гогщавайте гостите си. Вие, навярно, веднага ще завоювата награда палма в областта на кулинарното изкуство в което и да е обкръжение. На пръв поглед, всичко е много лесно: салати «Селёдка под шубой», «Оливье», «Винегрет». Но това е само на пръв по-

глед. Всяка от тези салати има своя тайна при приготвянето...и то не е една. Например, за да направите вкусна салата «Селёдка под шубой» трябва да знаете такива тънкости, като особена подготовка на лука, сельодката. Трябва да се знае как правилно да се сварят зеленчуците именно за тази салата. И едва ли не най-основното - каква майонеза да се вземе. А също е важно да се знае, че «Селёдка под шубой» - това е идеалното мезе за силните напитки, на първо място - към водката. Защото солената сельодка е основната съставка на салатата - прекрасно гаси нотките на водката и подчертава хлебните нотки във водката. Запомнете това и пробвайте с удоволствие!

Колонка на шеф-готвача Мастер-клас № 2

Шефът на ресторанта и кухнята на «Берёзка» консултИра… Русия е страна, заобиколена от много морета, океани, богата е на пълноводни реки и дълбоки езера. От древни времена риболовът е едно от основните препитания на народите, населяващи съвременна Русия. Тук има много начини и пособия за риболов, на които може да се посвети отделна книга. Има стотици анекдоти за риболова. И именно в Русия има множество варианти за консумирането на риба, като се започне с консумирането й в суров вид -“строганин“ - ястие, при което благородната риба се сервира в замразена, нарязана с нож, а също така и „чушь“ - когато рибата се консумира „топла“, т.е. току-що уловена, прясна. Именно в Русия рибената супа е прераснала в отделно гастрономично ястие с особеното наименование „уха“. Именно тук рибата се осолява по различни начини. Обособяват се: • „суха“ саламура- без течна саламура, • саламура, • слаба (деликатна) саламура, • специална саламура (с дафинов лист, черен пипер, чесънче). Рибата се маринова (особено вкусни са маринованите сельодка и скумрия). Рибата се суши, опушва на горещ или студен дим. Рибата се запича, пече, пълни с всевъзможни плънки (яйца, скариди, гъби, картофи, ориз и т.н.). От рибата се правят плънки на пироги и пирожки. Дори за пирожките с риба има отделен вид наименование - „растегай“. Рибата се консервира по всевозможни начини, в т.ч. домати и други маринати. На рибните пазари и рафтове можете да видите всякакъв вид риби: като започнем с разнообразните червени (Сьомгови) - от

Далечния Изток (щипок, горбуша, кета, нерка, кохо сьомга, чинук сьомга), продолжавайки с уникалните най-нежни омул и бяла риба от езерото Байкал и огромните бели риби от сибирските реки: Лена, Енисей и Об, а така също и от реките от европейската част на Русия, най-известна от които е Волга, и завършвайки с Черно, Балтийско море и Северен Ледовит океан. Руснаците много обичат да попитват рибата от различин части на света, където не са били, като консумират рибните ястия с бели или розови вина, бира или както е прието в цял свят, с водка. Руснаците, също така, обичат да ловят риба на тези места, където изват, като сравняват полученото удоволствие и резултат с това, което получават в родните си места. И без оглед на цените руснакът винаги носи със себе си рибния вариант „в джоб“ и няма да остане без риба. Откривайки нашите магазини „Берёзка“, ние също така се погрижихме за това, че в тях да има широк избир от риби различни видове. При нас можете да купите нежна сельодка, богата на омега-3, сьомга, консервирана килка, пушени попчета. Към всяка рибка можете да откриете нужната напитка - независимо дали това е бира, вино или водчица.

На витрината на нашата кулинария има скумрия, запечена със зеленчуци по бабина рецепта, има сьомга в собствен сос, а така също - хек, печен в тесто за палачинки, рецептата за който ще споделя сега с вас.

Салата «Оливье» е с доста дълга и почти детективска история. Тя не само че заема здраво лидерската позиция на празничната трапеза в Русия, че започнала да се нарича „руска салата“. И това Винегрет…Много смятат, че винегретът е сос. Но, за да не се бъркате - има такъв сос... Но има и такава салата. Това е не само вкусно вегетарианско ястие, това е и суперполезна храна, защото в качеството на соса в нея е включено САМО нерафинирано слънчогледово масло. А на нас отдавна ни е известно, че нерафинираното слънчогледово масло е богато на наситени мастни киселини, особено полиненаситената линолова киселина. Тя съдържа витамини А, Е, Д, както и от групата В. Витамин Е в слънчогледовото масло е в няколко пъти повече, отколкото при зехтина. Най-краткият списък на полезните му свойства е впечатляващ: • Благоприятно влияе върху сърдечносъдовата система, способства за понижаването на нивото на холестерина, укрепва стените на съдовете, служи като профилактика при атеросклероза, тромбози, инфаркти и други заболявания на съдовете и сърцето. • Оказва положително въздействие при дейността на главния мозък, подобрява умствените способности и паметта. • Помага за добрата дейност на стомаш-

не противоречи на произхода - майсторът-готвач с френски произход на име Оливие изобретил тази идеална с вкусовите си съчетания на продуктите салата, докато работел в Русия. И тази салата има своите тайни...Например, не всяка една краставичка в нея ще е подходяща, не всеки колбас - само «Докторская»…Но не можем да ви разкрием всичките тайни - ще ни мъмри шефътготвач на нашата кухня. Затова не се тюхкайте и не се обвинявайте - купете и бъдете уверени, че засищащият и вкусен обяд ще ви е гарантиран.

но-чревния тракт, справя се със запека, полезен е при гастрит и язвени болести. • Оказва положително въздействие върху ендокринната и пикочната система на човек. • Подобрява състоянието на кожата и косата. Редовната употреба на нерафинирано слънчогледово масло спомага за предпазване на организма от преждевременно остаряване. Но вие няма да пиете нерафинирано слънчогледово масло, затова консумирайте винегрет. А в него, освен масло, има още мада богати на витамини съставки.

4

ме три яйца, като добавяме към тях сол и черен млян пипер на вкус, а след това разбиваме яйцата и добавяме брашно към тях, без да преставаме да разбъркваме. Консистенцията трябва да е с гъста сметана, без шупли. Особено важно е тя да е гъста, да не се стича лесно от лъжицата, ако се опитваме да поставим рибата във фритюрника. Можете да експериментирате с тестото, като добавяте към него, например мляко или бира или различни подправки.

Съставки: Хек (филе) прясно замразен - 1кг; Кокоши яйца - 3 бр.; Брашно; Сол; Черен пипер.

1. Размразете хека - желателно е това да стане в хладилник при температура 5С. За това ще е необходимо денонощие, но месото ще съхрани крехкостта и сочността си. При размразяването на рибата на стайна температура тя става по-чуплива, като от нея, заедно с водата, изчезва и сочността. Рибата не обича водата, затова може да не я миете, а леко да я изплакнете със студена вода. При всички случаи подсушете рибата със салфетка, за да отстраните излишната влага от повърхността й.

2. Нарежете рибата на парчета (в нашия случай филето от хек се реже на парчета с дължина от порядъка на 10 см). Бавно посолете рибата и поръсете с черен пипер. По желание можете да я мариновате за 30 4. Нагрейте силно тигана, минути в лимонов сок, без като поставите в него слънчогледово рафинирано това да е задължително. олио (или нагрейте фритюрника). Ако тиганът не е добре нагрят, тестото ще се разтече в него! Потопете обилно късчетата риба в тестото и ги поставете в тигана. Пържете от всяка страна до получаването на златист цвят, без да похлупвате тигана с капак. 3. Приготвяме тестото - тесто (от фр. clair — течно) — течно тесто, в което се потапят продуктите преди да се пекат. За обикновено тесто разбива-

Приятен апетит!

Ако не искате да губите времето си в P.S. И накрая - един от рибарските анекдоти: Двама рибари ловят риба. ловене на хек в просторите на студените - При риболова - казва единият на друморета или да го търсите из магазините, да губите сили, за да го приготвите - заповя- гия - основното е търпението. дайте в магазини „Березка“ и си го купете - От утре ще търпя, не мога повече, давайй тирбушона! приготвен в тесто за палачинки! С уважение, Сергей


БРОЙ 67 / юли 2016

5

Протеини на красотата: какви продукти усилват изработката на собствения колаген и еластин? Ако мъжете сега кажат «Ох! Пак ли тези женски работи!», няма да са прави (както обикновено))), защото колагенът и еластинът са също така необходим на мъжете, както на и жените. Може би някой от мъжете не иска да бъде привлекателен, стегнат и бодър? Всички искат! Но ги мързи…Какво пък, случва се! Но има съвсем прости средства, които не само ще помогнат да бъдат във форма - когато очите блестят, усмивката играе, гърбът се изправя, но те и доставят гурме наслада. Като за начало малко информация: еластинът и колагенът това са двата вълшебни протеина, които правят нашата кожа и тяло красиви и стегнати. Съществуват няколко неприятни причини, които намаляват нивото на изработка на колаген, една от основните е естественият процес на стареене, който настъпва след 25 години. Обменът на веществата, естествено, се забавя. Аминокиселините се синтезират все по- слабо. В резултат на това, кожата губи еластичността си, появяват се бръчки, мускулите се отпускат... и въобще нещата не изглеждат добре. Още един враг на младата и еластична кожа са слънчевите лъчи, по-точно ултравиолетовите. А от тях в Болгария има достатъчно. Любителите на по-дългото излагане на слънце са подложени на преждевременна поява на бръчки. Нека да си поговорим за причината, чието отстаняване е доста по-лесно, отколкото първите две, а именно: неправилното хранене. Разбира се, ние не можем напълно да спрем процеса на стареене на кожата. Обаче, както и всяка болест, загубата на колаген е по- просто да бъде предотвратена, отколкото после да се възстанавява. Защо нашата борба за младост на кожата започва отвътре... Как? Много просто! Внимание – хранене! Трябва всичко на всичко да добавите в своето меню определени продукти. Обезателно е нужно да се включат продукти, съдържащи «протеини на красотата»: 1. Рибни ястия. Препоръчваме да обърнете внимание на студено пушения палтус. На-първо място, пушената риба е продукт, който е запазил всички вкусови качества на прясната риба. При това нейният вкус и мирис за много хора е далеч по- привлекателен, отколкото вкусът и мирисът на варената или печена риба заради тънкия «опушен» аромат. На второ място, студено пушената риба запазва повече хранителните си свойства, отколкото топло пушената риба – до 90%. Особено полезна е мазната студено пушена риба, тъй като в нея се съхраняват Омега-3 мастни киселини и белтъчини, така необходими на нашите клетки, в това число и на клетките на кожата. А филето от пушена риба запазва своите качества достъчно дълго. Счита се, че една от най-вкусните риби е палтусът. Тази риба живее на дъното на моретата, и прилича на камбала, само че е с много поголям размер. Тази риба е с много вкусно, меко, мазно и нежно месо, в него почти няма кости. Пушеният палтус е ценен дели-

катес, заради своя специфичен вкус. Най – нежно е месото при младите палтуси, но те не се развъждат в изкуствени водоеми и затова пушеният деликатес струва доста скъпо. Хранителната стойност на палтуса е удивителна: в нея има и протеини, и витамини, особено витамините от група В; минерали (фосфор, магниезий, селен, калий), Омега-3 мастни киселини, а също и незаменимата аминокиселииа триптофан.

2. Зърнени храни, бобови. С най - високо съдържание на белтъчини е гречката и овесът. 3. Редица морски дарове - скаридите, стридите , мидите

съдържат мед. Колкото е по високо нивото на меда в клетките, толкова е по –силен синтезът на колаген И разбира се, специалният продукт ,червеният хайвер - източник на Омега-3, който е истински извор на здраве и не е нужно да Ви бъде разказвано за него. Навярно све забелязали, че сьомгата присъства в много диети: независимо от това, че е мазна, тя съдържа колаген.

4. Морските водорасли ламинария са богати на йод и различни соли, които също така усилват производството на колаген. 5. Месото на пуйката може да се употребява в неограничени количества благодарение на съдържащия се в него важен елемент карнозин. Това съединение снабдява колагена с необходимите елементи, за може той да не се разруши и за да поддържа кожата в тонус. 6. Зеленчуци, горски плодове, плодове с високо съдържание на витамин С, помощник в производството на колаген. 7. Аскорбиновата киселина е необходим компонент за синтеза на колаген.

А за добрия Ви външен вид Ви предлагаме «Салата на красотота», в която има всичко, което да Ви направи млади, бодри, красиви и щастливи... Не ви е нужно много: 200 гр. студено пушен палтус (чисто месо); 2 нарязани стъбла целина; 1/2 главички нарязан кромид лук или 3-5 стръка зелен лук; 3 суп л. майонеза; 3 суп.л. сметана; сок 11/2 лимон; 1 маруля; смлян черен пипер; 1-2 ч. л. нарязан пресен магданоз за украса. Стъпка 1. Разделете пушения палтус на дребни парченца. Стъпка 2. Смесете в купа нарязания кромид (или зелен) лук, майонеза и сметана. Добавете лимонов сок по вкус. Стъпка 3. Добавете в зеленчувата смес пушения палтус и я подправете с пипер. Подредете върху чиниите листата от маруля, отгоре сложете салата. Поставете за известно време в хладилник. Поднесете салатата охладена, като я поръсите с магданоз.

И още едно традиционно северно блюдо с червен хайвер! Руски «олади» със сметана и хайвер Състав: 100 гр. бяло брашно; 100 гр. типово брашно (или 200 гр. обикновено брашно); 10 гр. захар; 5 гр. сол; 1 пакетче суха мая; 4 яйца; 200 мл. мляко; 50 мл пълномаслена сметана (за готвене); 90 гр. краве масло; Заквасена сметана и червен хайвер - за поднасяне. Стъпка 1. Смесете двата вида брашно (ако не използвате само бяло), солта, захарта и маята. Стъпка 2. На слаб огън затоплете млякото, сметаната и маслото, докато маслото се разтопи. Стъпка 3. Оставете да се охлади леко (под 45 градуса) и смесете с брашната. Разбъркайте добре и оставете на топло място около час, час и половина. Стъпка 4. Когато се удвои обема на тестото, разбийте яйцата леко и ги добавете към сместа, като смесвате внимателно. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете отново да се надигне за около час. Стъпка 5. На слаб котлон, в тиган който не залепва, без мазнина изсипвате лъжица от сместа, оформяте в кръг – не задължително идеално кръгъл - и печете, докато по горната страна се появят балончета. След което обръщате и печете и от другата страна. Сместа е гъста и с нея се работи доста лесно. От сместа се получават около 24 малки олади. Сервират се със заквасена сметана и хайвер!

Изумлението ще е безкрайно! Известно е мнението на Хипократ: «Лекарят лекува болестта, но истинският лечител е природата!» А ние просто говорим за здравето – нали не може да има красота без здраве. Ние помним, че зеленчуците и млечните продукти са много важни за нашия организъм и ето затова още една салатка за очистване на червата: За приготвянето на тази салата ще са Ви нужни: петдесет грама нискомаслена извара, нарязана свежа целина, магданоз или копър (може всичко да се използва заедно), половин настъгано киви, лъжичка течен мед.

Употребявайте дадената салата вместо закуска в течение на две седмици, като я заливате с кефир или вода с лимонов сок.


БРОЙ 67 / юли 2016

6

Експеримент на ресторанта… или «Обича-не обича»…

Любов, палачинки, барбекю и жива бира в ресторант «Берёзка»

Органолептика - метод за определяне на показателите на качеството на продукцията на основа на анализа на възприятията на сетивата - зрение, обоняние, слух, осезание, вкус.

Всъщност, така се вдъхнових с настроението и вкуса на тези ястия в този ресторант, че дори надминах себе си: направих колаж с наименованието Моят любим обичащ ме ресторант «Берёзка» - раздел ПАЛАЧИНКИ!

Чувствам…Във въздуха витае любов...Е, естествено, аз дойдох в ресторант «Берёзка»! О, боже…що за аромати – сега ще се задъхам от възторг... Моята баба и майка от детството ми ме научиха, че домът трябва да е изпълнен с уют - това на първо място са вкусните аромати от кухнята. В неделя домът ни винаги започваше с това, че аз подавах носа си изпод одеялото, блежено разбирайки, че днес няма да ме будят - не трябва да ходя на училище, бавно се протягам, жумя към проникващата през завесата светлина, обгърната от щастие. Щастието - това не е разбиране, не е осъзнанаване, това е чувство на цялото ми същество: обичат ме! Любовта витае в атмосферата на целия дом - тя говори за присъствието си по различен начин, но най-важното са ароматите. Ето така, носът ми, подавайки се изпод одеялото в неделя сутринта, долавяше този аромат - аромат на загриженост. Да го кажем на по-земен начин: аромат на палачинки! Ето такава неделна сутрин от детството изпълва с щастие в ресторант «Берёзка»: истински руски палачинки пече за мен истинският руски готвач, който познава от детството всички аромати на щастието. А аз го гледам тайничко - той все още е красавец и богатир. Заговори ми, погледна ме - гласът му е дълбок, с нотка на весела ирония - заслушах се и дори не разбрах какво именно казва)).

Подава ми палачинките, залива ги, по моя молба, със сметана...Е, господа, мене вече ме няма...разтопих се - и така, този продукт получава моя ЛИЧЕН ПЕЧАТ

И ОТНОВО ИЗПАДАМЕ В ЛЕК ПРИЯТЕН ТРАНС ОТ ЧУВСТВОТО, ЧЕ НИ ОБИЧАТ СЕГА! Ето какво предпочитаме в ресторант «Берёзка» в такива вечери

Само че, както се говори, «още не е вечер»… Вечер обичаме да идваме с приятелите си в ресторант «Берёзка» «на скара». Така наричаме вечерта, когато много ни се иска да седнем с приятели, да си поговорим под дима... Истинска скара на истински въглища. Сещате ли се как ходихте на поход? Как сте пекли кренвирши в жарта? Помните ли? Разбира се, помните. Или такова мероприятие «барбекю на вилата»? Тук, в «Берёзка» има точно такова барбекю. Приготвят го истински романтици - неотдавнашни студенти от Сибир под ръководството на шеф-готвач, също неотдавна пристигнал от Сибир. Незнам: някак си на сибирняците се доверявам на 500 процента! Защото само точно те знаят какво е това шиш за поход, котлети за поход, свински ребърца, печени на въглища, като на поход... Знаете ли какво е това поход в Сибир? Това е непроходимата тайга (непроходима тайга от хвойна), голям огън на открито, който се прави от семейството: 1. Димът прогонва огромните комари 2. Огънят ще прогони рисовете и росомахите. 3. На огъня може да се свари горска супа и да се свари чай. 4. На въглищата изпечете месото. 5. На въглища-

А да пием с това предпочитаме ЖИВА БИРА! Например, ето така:

Изобщо, преди да вляза, аз снимах любимия сервитьор, въпреки че всички там са супер!

НИ ИЗК ЛЮЧИТЕ ЛЧНИ ТИ П И Л ОРГАНО К АЧЕС ТВА Но ето просто днес ми се приискаха палачинки със сметана. Вчера сутринта отидох до работата - много ми се прииска ободряващо сладичко - изядох палачинките с мед - дори ги снимах и се оказа, че мога да поема и вкуса, и аромата))) Илюзия, разбира се, но си осигурих настроението за целия ден: и лесно работих, и постоянно ми се искаше да се усмихвам

Започваме с приготвянето на шишчета или ребърца - и отново определяме качеството на продуктите на основата на възприемането на органите и чувствата - зрение, обоняние, слух, обоняние и вкус (научно – органолептика)

Който не е разбрал къде е този рай, да си запише:

та изпечете картофите! 6. Седнете около огъня в тъмната гора, вдъхнете от дима и пейте песни песни с китарата. 7. Влюбете се в приятеля, който седи срещу вас, и му направете мили очи... Ако не направите всичко това - значи подходът не работи ((( Ето така! В ресторант «Берёзка» има такова барбекю, котлети, свински ребърца - всичко по собирски! И дори можете да изпеете песен на китара и не само на китара - КАРАОКЕ!!! Всичко за любовта )))

гр. София, ж.к. „Младост“ 2, бул. „Ал. Малинов“, до блок 202, телефон за резервация: 087 920 9884 А ето и карта


БРОЙ 67 / юли 2016

Уникална водка от страната на брезите Брезата – бяла, чиста, спокойна красавица е истинският символ на Русия. Тази стройна хубавица не само вдъхновява към творчество, но и лекува... Листата й, кората й, пъпките й, корените й, пепелта и сокът й се прилагат отдавна от народните лечители, които помагат на страдащите. Но най-популярното народно средство за много заболявания е сокът от бреза. Това е истински жив източник на витамини. Сокът от бреза се събира през ранна пролет, когато се образува младият сок. Когато всичко започне да се топи, природата се събужда, а брезата започва да отделя своя сок. Склад на хранителни вещества. Именно тази съставка прави уникална сибирската водка «Белая берёзка». А още водката «Белая берёзка» със сок от бреза е идеална основа за създаването на домашна «аптечка». Да започнем с това, че сама по себе си водката осигурява: а) прекрасно настроение (важно за здравето – дори не се опитвайте да спорите), б) дезинфекция не само на стомашния тракт, но и при необходимост – при драскотини и ожулвания, които може да се случат, например, по време на пикник... Продължаваме с това, че водка «Белая берёзка», благодарение на сока от бреза, се е превърнала в носител на свойствата на сок от бреза, такива като: способност да се изкарат от организма елементите на тежки метали и токсините, помага за справяне с умората. Така че всички тези свойства не е зле да се умножат. И това е напълно достъпно за всеки: Вземете: • бутилка водка «Белая берёзка» 0,5 л, • 15 неузрели орехчета (сега е подходящото време), • Разрежете орехите на четвъртинки и ги поставете в емайлиран или стъклен съд. • Оставете на пряка слънчева светлина за 14 дни. • Приемайте по 20-30 мл след хранене и ще прогоните гастрита, ентероколита, диарията. Ще наситите организма с витамини, ще укрепите имунитета, ще очистите съдовете.

7

Пробвайте да приложите водка «Белая берёзка» към вашето кулинарно творчество – никой няма да се досети какво е направило салатата ви така вкусна...

Салата със сельодка и водка «Белая берёзка» със сок от бреза

Съставки: Сельодка с ниско съдържание на сол – 4 парчета; Сварени картофи – 4 бр.; Сварено цвекло – 1 бр.; Мариновани краставици – 2 бр.; Лук – 1 бр.; Копър – 1 връзка; Водка «Белая берёзка» - 80 мл; Бял винен оцет – 2 с. л.; Сметана («Латвийское золото» или «Молочная культура») -100 г; Горчица «Русская» - 1 ч.л.; Сварени яйца за украса – 2 бр.; Сол, пипер – на вкус Време на приготвяне: 40 минути Начин на приготвяне: Водка «Белая берёзка» е подходяща дори в качеството на приготвяне на един от основните сосове за обикновени ястия, като им придава нов пикантен вкус. Защо тя е подходяща за сосове? Всичко се дължи на сока от бреза, който влиза в състава на тази уникална водка. Например, салатата от сельодка и зеленчуци. Той е с доста характерен вкус, но водка водка «Белая берёзка» го прави по-мек и по-нежен.

3. Смесете в този сос зеленчуците, лука и сельодката.

4. Поставете салатата в хладилника да се охлади.

1. Нарежете сельодката (подобре е да вземете цяла осолена сельодка, а не филе), краставици и да нарежете лука на ситно; нарежете също на кубчета и сварените цели и почистени след варенето зеленчуци: цвеклото и картофите. Нарежете на ситно копъра.

2. Разбийте оцета с горчицата (в «Берёзка» има горчица «Русская» - това, което ви трябва), сметана (по-добре ще бъде да вземете «Латвийское золото» или «Молочная культура») и нарязания на ситно копър, водка, сол и пипер.

5. Поставете салатата върху чиния и украсете с яйца и зеленина.

ИСКАМ ВСИЧКО ДА ЗНАМ ИСКАМ ВСИЧКО ДА ЗНАМ ЗА КВАСА! ЗА ПЛОМБИРА!


БРОЙ 67 / юли 2016

8

Джак Спароу препоръчва! Домашен кук - най-добрият избор на лятото! Кок (иначе - кук) - морски термин, готвач на плавателен съд. Думата «кок» е холандска (холандски - kok), произлиза от лат. coquo готвя, пека, пържа. Зеленчуци, плодове... Колко прекрасно е през лятото! Това е най-подходящото време да приведете организма във форма, без да го претоварвате с мазнини и тежка храна...Но на всеки му се ще да си хапва. Не споря: салатата е превъзходна..., но как подозрително бързо след като сме хапнали салата отново ни се ще да ядем.

А през това време топлината си върши работата, т.е. коварно препятства появата на желанието да си похапнете отново пържолка. Какво да правите? има изход! «Берёзка» през лятото строго следи препоръките на легендарните капитани, по-точно Джак Спароу. Съгласете се, такъв енергичен красавец, който проявява гъвкавост на ума, остроумие, обаяние - добър пример на здрав и бодър организъм. Акак мислите, какво може да предложи той? Точно! Напълно сте прави. Естествено, риба и морски дарове! В «Берёзка» ассортиментът им е достатъчно разнообразен

Риба, скариди, сельодка, ролца от раци, водорасли – прекрасни летни храни Факти за сравнение и изводи:

Състав

Месо

Риба и морски дарове

Йод на 100 г. продукт

От 6,6 mcg. до 9,7 mcg.

От 60 mcg. до 160 mcg.

Белтъчини

От 14 г. до 20 г. тежките белтъчини се преработват в организма, примерно 5 часа

От 15 г. до 22 г. Лесноусвояемите белтъчини се прерабобтват в организма, примерно 2-3 часа

Мазнини

Ненаситени мастни киселини: 0

Ненаситените мастни киселини: 0,5- 8 % в зависимост от вида риба

Омега 3

Малко количество САМО в месото на ДОМАШНИТЕ говеда

От 0,2 г. до 5,3 г.

Витамини

А, В1,В2, В3, В9 Незначително: Е

А, В1,В2, В3, В9, С, Е

Изводи: • Никога няма да почувствате тежест в корема, ако изядете порция риба или морски дарове повече, отколкото обикновено, както би се случило, ако преядете с месо. • морски дарове — необходима храна за тези, които искат да се чувстват с тонус без прекъсване на следобедния сън и т.н. • в белтъчините на рибата и морските дарове се съдържат всички жизненонеобходими аминокиселини. Лишаването от някои от тези продукти може да доведе до задържане на растежа, до понижаване на телесната маса, до появата на анемия, атеросклероза, имунодефицит, невроза, депресия, безсъние, преждевременно стареене на кожата и други проблеми със здравето. При това на никой, както се казва, не му се консумира еднообразна храна. Вкусничко, домашно приготвено, изисква се фантазия... На любящата домакиня й се иска да стане КУК! Защото кой по-добре ще приготви рибните и морски ястия, ако не готвачът на кораб? Как да стане това? Много просто! Вдъхновете се! И прочетете малко тук) При нас, в «Берёзка», има такъв любящ майстор на такива ястия - шеф готвачът на руската кухня и «Берёзка» – така че на нашите клиенти им върви)))

Но е необходимо и самите ние понякога да фантазираме! Започваме с лесното – ролца от раци. Веднага уточнявам, че ролцата от раци в «Берёзка» са от Беларус. В «Берёзка» са представени от световния лидер по преработка на хайвер (мойва, сельодка, треска, минтай, летяща риба, сьомга, хайвер на сьомговите риби), един от лидерите в продажбата на готови да употреба продукти и морски дарове в Русия - компанията «Санта Бремор».

Ролца от раци - това дори не е полуфабрикат, а напълно готов за консумация продукт, т.е. от тях може и да не се готви нищо - просто се топят в майонеза и се хапват, а майонезата при това може да се смеси със ситно нарязан копър - ще си оближете пръстите!

Кой и кога е измислил робцата от раци? Естествено, те са измислени от японците - нали те винаги измислят новото и интересното, а след това целият свят използва и се удивлява на тези неща: така и трябва. Ролцата от раци, като цяло, са измислени отдавна от японците, още в началото на XII век. По-точно тогава японците започнали да правят от рибата бяла панировка, наричайки я „сурими“. Това беше лирическо отстъпление… а сега трябва да си изясним от какви продукти се правят ролцата от раци в компанията «Санта Бремор». Битува мнението, че сурими се произвеждат от остатъците от преработката на риба, затова и ролцата от раци са вкусен, но неполезен продукт. Това не е така. Сурими е концентрирана рибна белтъчина, т.е. чисто месо на рибата, без мазнини, кръв, кости, кожа и разтворими ферменти. Още повече: при производството на сурими рибното филе не преминава термична обработка, благодарение на което в него се съхраняват всички витамини и микроелементи. «Санта Бремор» произвеждат ролца от раци из сурими-трескови видове (минтай, хек, син меджид) – такива ролца от раци се смятат за най-добрите в цял свят. Охладените продукти от сурими осигуряват голямо количество пълноценни белтъчини и калций при ниско съдържание на мазнини, въглехидрати и липса на

холестерин. Те са с нежен и сочен вкус и здрава консистенция. Не се разрешава оцветяването на рибната продукция със синтетични оцветители и това изискване е изпълнено при «Санта Бремор»: в състава има екстракт кармин, който е натурален оцветител. Е202 - калиев сорбат, е един от най-известните консерванти. Той е признат за безопасен за човешкия организъм. Е322 - лецитин. Е407 - карагинан, който се произвежда от морски водоросли. Е415 - ксантанов камед, естествен полизахарид. Е417 - тари камед, смлени семена на дървото тар. Натриев глутамат (Е621) - най-разпространеният усилвател на вкуса в света. Японците го наричат «умами» - петият вкус (след сладкото, соленото, киселото и горчивото). Можете да разберете хранителната стойност на ролцата от раци, ако погледнете обратната страна на опаковката там е изчислено абсолютно всичко. Естествено, важно е и това, че цената на робцата не е висока, а срокът на съхранение - дълъг. Срок на съхранение: 90 дни t на съхранение: от -1 до +5 Ролцата от раци могат са се използват не само за лека закуска, но и за приотвяне на салати и различни сложни гарнитури и ястия. Започва урокът в училището на Кука!

Представяме весела рецепта

Ролца от раци "Очаровашки" Съставки: Ролца от раци «Санта Бремор» - 1 опаковка (200 г), яйца - 3 бр., сирене «Российский» - 70-100 г, чесън - 1 скилидка, майонеза МАХЕЕВЪ - на вкус.

1. Сварете яйцата. Отделете белтъците от жълтъците и ги рендосайте в различни купи.

2. Настържете сиренето «Российский» на ситното ренде.

Приятен апетит!

3. Смесете белтъците, сиренето «Российский», чесъна, подправете с майонеза МАХЕЕВЪ и разбъркайте. Поставете в купа настърганите жълтъци. Размразете ролцата от раци добре (ако не се получава, оставете ги за няколко минути в гореща вода), намажете с яйчено-сирената маса и завийте на роло. Всяко роло намежете с майонеза МАХЕЕВЪ и потопете в настърганите жълтъци.


БРОЙ 67 / юли 2016 Да се обърнем към още един морски дар, за който често просто забравяме

водорасли (ламинария) В «Берёзка» те са представени по два начина «Салата от водорасли с моркови» и просто «Салата от водорасли» Салатата от водорасли вече е готова за консумация. Но...Всичко ли знаем за тях? Започваме с това, че това са водорасли, които растат на дъното на морето. Водораслите са богати на богата макро- и микроелементи, които получават от морската вода. Водораслите укрепват организма, като го насищат с полезни вещества. Водораслите са много богати на йод, желязо и магнезий. Освен това, този морски продукт е богат източник на витамини: в него се съдържат витамини A, E, C, от групата B. За сметка на съдържанието на съединението на бром, водораслите спомагат за бързото преодоляване на стресовите състояния. Именно водораслите позволяват да се осъществи мечтата на Хипократ: „за да може нашата храна да бъде лекарство“. От незапомнени времена много народи използвали водораслите за лечение на различни заболявания:

• Аборигените от Хибридските острови прилагали няколко вида водорасли като потогонно средство, ирландците - в борбата с живеницата, индусите - при туберкулоза. Но най-често това растение било помощник при ликвидирането на заболявания на щитовидната жлеза (гуша). За мен е най-важно, че водораслите спомагат за запазване на младостта.

• Лекарите на Древен Китай и Япония наричали водораслите морски женшен, заради способността им бързо да възстановяват силите на уморения и отслабнал човек. Интересно е, че в старинната трактовка на

Скариди

«Хуандинан» има данни за съществуването на държавен указ, според който китайските граждани били задължавани ежедневно да го използват в качеството си на диетично средство (за година не по-малко от два килограма). Губернаторът дори на удържал пари от хазната: водораслите в града и селото се доставяли безплатно. В състава на чудо-зелето има „борци“ с холестерина - стерини. Те позволяват да се съхрани младостта за дълго. Учените също така доказали, че при продължителна употреба в храната водораслите значително подобряват кръвните показатели: стерините препятстват повишаването на съсирването, образуването на тромби и нормализират менструалния цикъл при жените. • След като водораслите са откъснати от морските дълбини, те се подлагат на недотам силна термична обработка и изсушаване, тъй като те почти изцяло се състоят от вода. Дори и след тази манипулация водораслите са не по-малко полезни: те губят излишната влага, но витамините и микроелементите се съхраняват напълно. Освен това, те не се лишават от ценните си свойства, дори и да са замразени и нарязани в пликове до температура -15...-18 С. В който и да е случай, каквито и водорасли да предпочетете, можете да ги „възстановите“ и да ги сервирате с което и да е ястие. Но на първо място трябва да се поинтересувате от външния вид на водораслите.

9

Е, а сега отиваме към рибната витрина в «Берёзка»

Тук всичко е уникално и полезно. Помним, че в «Берёзка» е представена рибата на северните морета, а това значи, най-богатата на омега-3 и омега-6. А още помним, че сега усвояваме почетната професия домашен кук, пожелавайки на близките си и на нас самите

бодрост, енергия, красота и продължителна младост. Мисля си, докато гледам витрината... Аха, ще отнеме минута сельодката… Не! Взимаме две сельодки! Понеже за вечеря в събота вечер ще имаме

ролмопс

Как да изберете • Сред еднаквите салати отдайте предпочитание на водораслите в прозрачна опаковка - само тогава ще можетеда ги разгледате внимателно. Ако водораслите не са с ясна текстура, ако изглеждат като каша, не си струва да ги купувате. Преди всичко, те са развалени. • Преди да купите водораслите, поинтересувайте се от произхода им. Най-полезните водорасли са тези, които са расли в студените Бяло и Баренцово море. Те съдържат много повече витамини и микроелементи, отколкото водораслите от тропическите води. • Качествените водорасли и в консервиран вид трябва да бъдат еластични, но не и твърди. Саламурата трябва да е прозрачна марината, с проятен аромат.

В какво се състои ползата?

Скаридите са богати на витамини от групата В (нужни на нервната система), витамин А (необходим на очите), витамин В «Берёзка» вие лесно ще откриете D (без него костите стават чупливи, а натози удивителен морски продукт, вече строението - ниско). А по съдържание на готов за употреба, и ще станете домашен микроелементи скаридите не отстъпват кук без труд) на калмарите.

Родината на това ястие е Северна Германия. Именно оттк ролмопсът започва победоносното си шествие отначало из Балтийските страни, а след това и из целия свят. Германците и сега продължават да смятат, че няма нищо по-вкъсно от ролмопса..., освен вурстчета с бира. Започнете да приготвяте 48 ч преди сервирането Необходими са ви: 2 големи мазни солени сельодки 2 средни глави лук 2 средни моркова 1,5 с.л. растително масло 100 мл 3% оцет 1 ч.л. захар 1 дафинов лист 2 зрънца карамфил Канела на върха на ножа Пипер 10-12 порции Подготовка: 48 ч Приготовление: 10 мин.

1. Поставете за 2 часа сельодката в млякото - тя ще стане необичайно нежна.

2. Нарежете моркова и лука на тънко: морковите на дълго, а лукът - на полукръгчета. Поставете парчетата в тенджера с кипяща вода (примерно ½ чаша), добавете дафинов лист, пипер, карамфил, захар. Гответе 15 минути. Долейте оцета, варете още 3 минути. Оставете да се охлади, преместете моркова и лука с лъжица от маринатата в купа.

3. Почистете сельодката, отделете филето. Поставете филето върху дъската за рязане с външната страна (където е била кожата) надолу, леко отделете с дървена лъжица, намажете с растително масло. Поставете върху филето моркови и лук, направете ролото.

4. Приготвените ролмопсове поставете в стъклен или фаянсов съд, залейте с останалата марината и затворете плътно. Поставете в хладилник за два дни и сервирайте охладено.

Съвет на «Берёзка» Ако искате да направите по-бърз вариант на ролмопсове, купете готово филе, накиснете го за два часа в мляко, а след това - за няколко часа в марината, която е описана в рецептата, след което обвийте късчетата филе с готови мариновани краставички-корнишони или мариновани лукчета. Закрепете с клечка за зъби и сервирайте.


БРОЙ 67 / юли 2016

10

А ето, че водка «Российская Корона оригинальная» съдържа: • етилов спирт от зърнени суровини «Люкс», • пречистена преварена вода, • натурален мед светли сортове, • настойка отлипов цвят. Двете последни съставки не оказват влияние нито върху вкуса, нито върху аромата. Медът, специално приготвен за целта, придава на водката т.нар. мекост. А тя се явява едно от най-важните свойства на водката. Винаги медът се е считал за уникален природен лечебен продукт. Именно поради тази причина за приготвянето на водка се използва само натурален мед, който й придава отчасти лечебни свойства. Съцветията на липата отказват меко седативно влияние върху централната нервна система, т.е. успокояват, умиротворяват...и нека целият свят да почака!

А пробвали ли сте да замезвате като пиете водка с червен хайвер? Да, с дървена лъжичка... Охладена...

Защо хайверът е добър с водка? Добрата водка не е евтина напитка, а и й трябва достоен съпровод, най-добре «Российская корона». Ако на масата има уж коронована водка, то и мезето към нея трябва да бъде царско: хайвер, солена и пушена червена риба, сьомгова, есетрова. Именно благодарение на засищащото и солено мезе водката е способна да разкрие всичките си свойства - това е необходим за нея фон. Тези мезета дават възможност на водката да проличат най-добрите й вкусови качества, а на пиещия ще помогнат да контролира опиянението си. Ако не сте сигурни каква водка е най-

добре да изберете към хайвера, препоръчвам ви тя да бъде без добавки и ароматизатори. Прекрасно подхожда водка «Российская Корона Премиум», понеже в състава й има само: • етилов спирт от зърнени суровини «Люкс», • пречистена преварена вода, • натурален растителен тонизиращ екстракт «Реликт», • захарен сироп. P.S. Да! Към водката е подходящ хайверът, особено с палачинки. Не съветвам за бира.

ХАЙВЕРЪТ И ВОДКАТА УВЕЛИЧАВАТ СЕКСУАЛНОТО ЖЕЛАНИЕ Вследствие на експеримент на Миланския университет, ръководен от Фереро Рочер, съвместно с експерти, било установено, че... Романтичната вечеря, която се състои от водка с хайвер, повишава сексуалното желание с почти 100 %. Експериментът бил проведен при над 200 души от различен пол. Възрастта на участниците била от 23 до 45 години. Експериментът помогнал на учените да установят, че най-добри за повишаване на възбудата и на сексуалното влечение са червеният хайвер и водката, консумирани едновременно. По-рано били признати за най-добри

С какво е най-добре да се узползва тази мека блага водка? С тънки парчета шунка, с твърдо сирене, с морски дарове.

възбуждащи средства такива продукти като трюфелите и шоколадите. Сексуалното влечение при консумацията им се усилва почти с 40 процента. Хайверът съдаржа хранителни вещества, които оказват благоприятно влияние върху нервните окончания на клетките на половите органи. И както обясяват експертите, това въздействие върху организма се укрепва и се стимулира с приема на водка. Така че, приготвяйки менюто за романтична вечеря, ако искате да прекарате вечерта плодотворно, купете си водка и хайвер! И нека съседите ви да ви завиждат!

И накрая, няколко съветА за пиене на водка 1. Пийте водката само в добро настроение. В противен случай, мрачното настроение ще стане още по-мрачно. 2. Пийте водката само в приятна компания. Ако пиете сами, е противопоказано. 3. Не пийте, ако в този ден не сте имали физическо натоварване. Ако сте прекарали целия ден в леглото, то за каква водка може да става въпрос? 4. Не пийте водката на гладно. Тя може да увреди лигавицата на стомаха. Да, и опиянението ще настъпи по-бързо. 5. Не замезвайте водката с продукти, които съдържат етерични масла. Например, цитрусите не са подходящи за замезване. 6. Помнете, че всяка водка си има свое мезе. Към силните водки т шашликът, картофите. Към по-меките - тънки парчета шунка, салата. Освен това, идеалното мезе за почти всяка водка са хлябът и сиренето. 7. Пийте водката в неголеми количества.


БРОЙ 67 / юли 2016

11

Пушена риба в Берёзка – без алтернативи За начало да си припомним защо за нас рибата, освен че можем да й се любуваме в аквариума, е полезна? Рибата е ценна с това, че съдържа полиненаситени киселини, които нашият организъм не може да изработи самостоятелно. Колкото по-мазна е рибата, толкова повече са омега-3 мастните киселини в нея или полиненаситените киселини. „Омега-3“ са признато средство за възстановяване на здравето: те помагат за нормализиране на сърдечния ритъм, в определена степен способстват за излизане от депресия, а също така са в състояние да понижат показателите на съсирване на кръвта и артериалното налягане. Рибите, които се отнасят към категорията „мазни“ - това са риби, които съдържат не по-малко от 8 мл мазнини. Към тази група спадат мазните сортове сельодка, патус, есетровите риби, скумрията, мойрата и т.н. И така, калоричността на мазната сельодка средно е около 230 ккал за 100 г, мазната скумрия – 200 ккалл. Обърнете внимание: скумрията може да е мазна, а може да е средно мазна, като сельодката е от есетровите риби. Това зависи от това къде е отглеждана рибата. Колкото по-мазна е рибата, толкова по-наситена на омега-3 мастни киселини е тя, следователно толкова по-полезна е тя за здравето ни. Естествено, рибата, която обитава северните морета и северните части на океаните, е по-мазна, отколкото рибата от южните морета. И затова е с по-високо съдържание на омега-3. След като се опуши, рибата напълно съхранява качествата и витамините си. Всичката пушена риба, която се продава в Берёзка, е опушена в Полша. Това е важно да се знае от всеки купувач, понеже на световния пазар са всепризнати полските майстори по опушване като най-добрите. Полша се слави със своите най-вкусни пушени продукти. Те се приготвят по старинни рецепти, използват се традиционни методи за опушване с дим от хвойнови клонки. Много е вкусна сушената на въздух и пушена мойва. Мойвата обитава Балтийско море, Ледовития океан, Тихия океан, северната част на басейна на Атлантическия океан.

Мойвата е най-богатият източник на белтъчини, а в месото й се съдържат 23 процента. Те се усвояват лесно, което е обусловено от неголямото количество съединителна тъкан. В рибата се съдържа, например, 10 пъти повече, отколкото в месото. А също така не бива да се забравя, че селенът способства прекрасно за повишаване на настроението, което, съгласете се, е много важно за човек. Ако постоянно в менюто се включва мойва, организмът ще се снабди с необходимото количество естествен йод, а така може да се избегнат благополучно много заболявания на щитовидната жлеза. А както показват изследванията, наситените мастни киселини на мойвата способстват за понижаването на нивата на лошия холестерол в кръвта и премахването на плаките по стените на съдовете. Съветите са мойвата да се включва в дневната доза при лечението на заболявания на сърдечно-съдовата система, при инфаркт н амиокарда, при хирептония. Ниската калоричност на мойвата (общо 150 ккал за 100 г) я прави незаменим диетичен продукт

води на каквато и да е възраст активен живот. Скумрията постоянно мигрира в Мраморно и Черно море, по крайбрежието на Америка. Също така се лови в Япония и Австралия. Има атвстралийска, атлантическа, японска и африканска скумрия. В „Берёзка“ скумрията е от северния Атлантик. Консумацията на мазна риба предпазва от астма: хората с ниско съдържание на манезий са по-податливи на пристъпите на заболяването. Хората, които често консумират скумрия, са по-малко подложени на депресия.

Атлантическата селда в Берёзка се провдава както като цяла особена риба, така и като осолено филе, т.е. вече почистено от кости месо.

Месото му е бяло, крехко и мазно. В изкуствени водоеми рибата не се развъжда. Ето защо пушеният деликатес струва достатъчно скъпо. Хранителната стойност на палтуса е удивителна: в ниго се съдържат и белтъчини, и витамини, особено витамини от група В; минерали (фосфор, магнезиий, селен, калий), омега-3 мастни киселини, а така също и незаменимата аминокиселина триптофан. С какво е полезен палтусът? Преди всичко, с високото съдържание на омега-3, а за ползите за здравето за човека сме слушали всички. Тези вещества предотвратяват образуването на тромби и аритмия, а също така понижават риска от развитието на възпалителни заболявания и укрепват мембраните на клетките. Освен това, омега-3 ни предпазват от рак, а това е изключително важно. Японски учени смятат, че честата консумация на палтус (2-3 пъти седмично) в храната, под каквато и да е форма, препятства появата на рак на гърдата. Известно е, че в днешно време това е страшно заболяване, затова тази информация за полезните свойства на палтуса е осолбено актуална за жените. Следващото важно свойство на палтуса е детоксикиращото. То се дължи на селена, а той способства защитата на организма от онкологични заболявания. Витамини от група В, които са няколко на брой в палтуса, и препятстват появата на заболявания на централната нервна система - например болест на Алцхаймер, както и предупреждават за деградацията на невроните. Как се съхранява пушеният палтус? Ако искате дълго време да съхраняването рибата, правете това правилно в хладилника. Само не поставяйте рибата в полиетиленов плик, а я увийте в амбалажна хартия. Пушена скумрия. Скумрията, която се продава в «Берёзка», е едра и мазна. Тя обитава южните морета. Скумрията в „Берёзка“ е риба, която е уловена в северните части на Атлантическия океан.

Студено пушен палтус. Ареалът на отбитаване на палтуса е досаттъчно широк и включва в себе си практически цялата северна част на Тихия и Атлантическия океан. Различни видове от този хищник се срещат в тези морета, като Берингово, Баренцево, Охотско Палтус – бяла студено пушена риба Днес ще ви разкажем малко за бялата риба, която е студено пушена. За една от най-вкусните риби се смята палтусът. Тази риба обитава дъното на морето и прилича на камбалата, само че е доста по-голяма. Рибата е с много вкусно, меко, мазно и нежно месо и почти няма кости. Пушеният палтус се смята за ценен деликатес, заради особения си вкус.

Много са се замисляли за полезните свойства на скумрията. Това е засищаща и вкусна риба. Ползата от скумрията е огромна: месото на тази риба може да се приеме като основа на еликсира на младостта, ако такъв съществува, тъй като в нея има почти всички необходими за организма на съставки на човек, за да

Възможността да се наслаждаваме на сельодката с нежен осолен вкус води началото си от XIV век, благодарение на холандски рибар. Именно той озибретил начина за осоляване на току-що уловената риба директно на кораба. Това позволява да се съхрани свежестта и вкусът на рибата, когато се достави на пазара. Сельодката е незаменима риба в дневното меню. Химическият състав на Атлантическата сельодка е прекрасно балансиран и включва в себе си изключително редки, уникални елементи. Белтъчините са от 15 до 19%, а към тях спадат аминокиселини, които не се образуват в организма на човек, и може да се набавят само с храната. Витамин A е главният елемент за снабдяване на органите на зрението с необходимите вещества. Именно той способства за образуването на каротин. Витамин Д укрепва имунната сситема, като позволява на организма да натрупва енергия. Олеиновата киселина е ненаситена мастна киселина, която способства за подобряването на сърдечно-съдовата система и мозъчното кръвообращение. Пробвайте да съчетаете сельодчица с варени картофи - гаранцията за привикването към този вкус е 100 процента.


БРОЙ 67 / юли 2016

12

Berezka bg 67 bg