Page 1

Брой 72 / декември 2016


Брой 72 / декември 2016

2

Новата година – идва и си отива бързо!

В различните страни всеки празнува по различен начин Новата година, но РАДОСТТА присъства навсякъде. Но знаете ли, че има традиции, които ни връщат към детските спомени, в която и страна да живеем. Помните ли? Нека заедно да си припомним))) 1. Ароматът на мандарини и портокали се е появил вкъщи по-рано от елхата, а сега той е визитната картичка на Новата година. От къде идва това? Традицията да се купуват цитруси на празника се е появила в следствие на дефицита на тези плодове. По време на комунизма те бяха труднодостъпни до обикновенните семейства и хората можеха да си ги купят само на Нова година. Всички помним как ние и нашите родители се редяхме на опашки и чакахме с часове за да успеем да си купим портокали или мандарини. Важното беше не колко време ще изгубим, а как ще зарадваме всички вкъщи. Ето защо сега не можем да си представим Новата година без сладко-опияняващия цитрусов аромат. 2. Помните ли момента, когато вкъщи носят истинска елха или как изваждахме от килера изкуствената елха. Тогава започваха чудесата с играчките и гирляндите. По-рано играчките не бяха, както сегашните модерни стъклени топки, а смешни фигурки с човечета, животни и птици - елхата се превръщаше в истинско Райско дърво и по нея съжителстваха всички живи твари, сияеха и освежаваха дома. Под елхата, украсена с новогодишни играчки, бонбони и плодове, се поставят подаръците за всички близки. Отварянето на подаръците е прието да става сутринта на 1 януари, като се изваждат из под елхата! Но по нетърпеливите получавах подаръците си веднага след настъпването на Новата година - след 00:00 часа. Ако все още не сте ги приготвили подаръци за най-скъпите си хора, то сега е времето да започнете.

3. По темата с традициите на богатата новогодишна трапеза може да откриете повече информацияна стр. 7 от нашия вестник; 4. Шампанско! Без него не може! Във всеки дом тапата полита към тавана в 00:00 часа! Новата година настъпи! Ние наричаме тази напитка „Игристое“, защото не е от провинцията Шампан, но пък за сметка на това то не е помалко игриво, ароматно и феерично. Цветът на игривото бяло вино, искрящите мехурчета в чашата, излитащата тапа от бутилката - всичко това се съчетава отлично с естетиката на празника. И ето няколко ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРАВИЛА, свързани с Игристое на Нова година: • Чашата шампанско задължително се изпива точно в 00.00 часа. Не забравяйте да си намислите желание! • Има още една тайна: за това краткото време, докато отваряте виното, трябва да напишете на листче желание, което може да ви промени съдбата, да го смачкате, да го запалите, да го хвърлите в чашата си с вино и да я изпиете точно в 00.00 – в самия момент на настъпването на Новата щастлива година! 5. Ето и още едно - много съкровено)) В Русия вече 25 години нито една Нова година не минава без филма «Ирония на съдбата или честита баня!“ - весела и красива история за съдбоносната среща, която се случва точно в Новогодишната нощ. А ето, в Румъния рано сутринта на 1 януари пред телевизора се събират за филма «Сам вкъщи»... ...а знаете ли, че трябва да гледате програмата в Новогодишната нощ непременно в червено бельо?)))

ПОЗДРАВЯВАМЕ ВИ С НОВАТА ГОДИНА, ЖЕЛАЕМ ВИ НЕПРЕКЪСНАТО ЩАСТИЕ И ПО УСТОЙЧИВА РАДОСТ!


Брой 72 / декември 2016

3

Съвсем откровено! Скоро настъпват празниците, като един от основВсеки си задаваше подобни въпроси, докато в един ните – това е Нова година. Нова - самото определние ден Министерството на икономическото развитие на ни задължава да помислим над проблемите, свързани Руската федерация не измисли единен бренд за водкасъс собствената си промяна. Никой няма да ни проме- та и сельодката. От тогава се навършват 9 години... ни, ако ние сами не си го направим! Напускаме Старата добра година и влизаме в Новата млада и прекрасна година със свое послание: «Само чашка водка на масата!»

И ето я, тя се появява – ИСТИНСКАТА СЕЛЬОДКА. Заема позиция в средата на масата и започва да ви изкушава. Става неизбежно – трябва да я опитате! Забодете парченце с виличката - нетърпеливо го хапнете точно в момента на приятното изгарящо усещане от водката в устата...и полетете... Задълбочавайки се в литературата, навлизаме в дълбочина, търсейки най-руските рецепти за мезе от Сельодка.

И така, мезе от Сельодка…

2. Смесваме съставките за саламурата: вода + оцет - 100 г + захар - 50 г. Поставяме филето от сельодка в саламурата за 1 час.

Не си мислете, че непременно трябва да се ограничавате с една чашка водка на масата. Просто самата чашка студена водка с капчици роса, които се стичат по тънкото стъкло - това е поетичният образ на най-добрия приятел.

На чашката водка можете да разкажете всичко: и за радостта, и за тъгата, и за любовта...дори и за работата! Тя изслушва, вместо вас ще стопи капчиците скреж... А след това ще се слее с вас - веднага ще ви затопли и руменина ще огрее лицето ви... И ще започне тихо-тихо да загрява тялото и да размразява душата ви.

За облекчаване на тежкия труд на готвачите ще използваме солено филе от сельодка. Започваме! Пикантната вкусна Сельодчица! Любителите на селдата (херинга) и горчица политат!!! Най-важното – не се учудвайте на нищо! Съставки за ястие с наименованието «Селёдочка душевная»: Солено филе от сельодка - 4 бр.; Вода (саламура) - 500 мл; Оцет (9%, саламура - 100 мл + 2 с.л в сос) - 100 мл; Захар (саламура - 50г + 4 с.л в соса) - 50 г; Горчица (готова, колкото по-люта, толкова повкусно) - 100 г; Олио - 4 с. л.; Зелена подправка (нарязан на ситно копър) — 50 г

3. Смесваме съставките за соса: горчица + захар - 4 с.л (при мен - 2) + оцет - 2 с.л + олио- 4 с.л + копър (по желание).

Това е нейния чар – тя е чаровница.

1. Измиваме соленото филе сельодка. Ако то е много солено, по-добре е в течение на 1 денонощие да го накиснем в студена вода.

4. Потопяваме в соса нарязаните парченца филе от Сельодка. Охлаждаме в хладилника за 24 часа. 5. След 1денонощие започваме със задоволство да замезваме. P.S. Направете го по-добре от предната вечер, за да може на следващата вечер да ви очаква истинско блаженство в хладилника.

Ето още една изконно руска рецепта

И веднага след като душата се освободи от своите окови, а стомахът ще се произнесе «Аз също искам да бъда част от всичко това, искам си вкусното мезе!» За да може не само душата, но и целият организъм да се почуства в блажено състояние на покой, комфорт, любов към себе си и към целия свят! Ако някой заслужава награда за МИР - това е истинската водка! Помиряваш се както със себеси така и с целия свят.

Мезе от книгата на В. Похлебкин „Моя кухня“. Много интересен „букет“ - съчетание от солено, сладко, кисело. Единственият недостатък: готовото ястие не може да стои дълго време, ябълката пуска сока си и ястието губи „търговския си вид“, НО НЕ И ВКУСА СИ! Важното е да се приготви непосредствено преди консумацията. Прекрасно е, че подготовката отнема не повече от 15 минути. Съставки за ястието „Ябълково-херингово спасение“: Сельодка солена (филе) - 250 г; Ябълка (кисело-сладка) - 2 бр.; Бадеми - 1-2 с. л.; Майонеза (Провансаль легкий) - 1-2 с. л.; Кефир - 1-2 с. л.; Доматено пюре - 1 с.л.

льодка на парчета и ги поставете на един ред. Залейте с ябълково-бадемовото пюре, а отгоре - с майонезено-кефирната смес.

2. Можете да украсите с лук или магданоз. Оставете да престои 10 минути.

Какво означава да замезвате блажено? За да настъпи този момент на блаженство и той да не се провали, мезето трябва да се приготви предварително. Поставете го вече готово в хладилника - да дочака времето си, този сакрален час, когато може да се покаже иззад кулисите за изпълнението на звездната роля.

1. Настъргваме ябълките на ситното ренде, смесваме със смлените бадеми. С подходящия прибор разбийте майонезата, кефирът и доматеното пюре. Нарежете филето от се-

3. Ведната го сервирайте на масата!


Брой 72 / декември 2016

НовО ОТ "БерёзкА" за ПРАЗНИЧНАТА ТРАПЕЗА П он еже настъпв ат Колед а и Но в а годи на! Това сирене се произвежда вече 115 години. Млечицето за него се набавя от здраве и едри крави в Латвия. Производителите съхраняват тайните рецепти от поколение на поколение. Но, съгласете се, по-добре е веднъж да пробвате, отоколкото 100 пъти да прочетете или да слушате. Аз пробвах!

И персонално:

МОЦАРЕЛА

Това свежо сирене крие в себе си класически средиземноморски кулинарни традиции. Използва се за приготвянато на многобройни ястия - различни видове пица, изискани мезета, сочни салати и основни ястия, например, нежно пилешко филе. Оценете вкуса на моцарелата, като я поставите върху парче запечен хляб заедно с домати «чери» и свеж босилек!

И ще ви кажа: сиренето от SMILTENES PIENS – това е НЕЩО. Всяка сутрин с удоволствие режа тънки парчета едно от видовете сирене SMILTENE, сипвам си чашката горещо кафе... и денят започва с празника. Няма да ви разказвам нищо повече - не е възможно да се преразкаже насладата...

4

А каква трябва да е празничната трапеза? Точно! Вие сте абсолютно прави! Интересно, защо вие винаги сте прави?...Просто е невързможно да ви удивим! Празничната трапеза трябва да е ПРАЗНИЧНА! Вкусна, необичайна, оригинална - изобщо, удивителна.

КРЕВИЯС 50%

Сиренето КРЕВИЯС 50% е традиционно, любимо след народа полутвърдо сирене, което е с много широко приложение: от ароматните хлебчета за закуска, сгушено под свежи листа от салата, до изисканите плата със сирене, запеканки, кремове и салати. Сиренето се получава, като се отдели твърдото вещество от течността, което се случва при смразява-

нето ня млякото с фермента химозин или млечнокисели бактерии. Както на масата за семейна закуска, така и в уютно капанче на края на пътя, преди всичко, няма да е трудно да се намерят като минимум няколко ястия, в които е използвано това практично лакомство -– сирене КРЕВИЯС 50%. Температура на съхранение: 0°…+6°C

МААСДАМЕР 45%

Сирене «Маасдамер» – полутвърдо швейцарско сирене, което се приготМеко неузряващо сирене. Масова фракция на мазнини - 45%. Влагата вя по особена рецепта, и характерв обезмаслените части е над 67%. ната особеност на което са големите Състав: меко сирене (пастьоризи- дупки или «очи», придаващи на сирерано мляко, калциев хлорид, микИ още множество робиален фермент, закваска от тернови сирена мофилни кисело-млечни бактерии, готварска сол). БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ, Съхранение - при температура от ВСИЧКИ ТЕ СА С ЕТО + 2 C до + 10 C.

ТОЗИ ЕТИКЕТ

нето особено съблазнителен вид. Сиренето се държи в специални изби за сирена, при определена температура, която му придава кремавия, сладкокисел вкус.


Брой 72 / декември 2016

Кашкавал пушен Коса, 150 г

Кашкавал пушен Перли, 100 г

Това е фигурално влакнисто саламурено сирене, историята на което започва в Армения. Притежава силен кисело-млечен вкус, умерена соленост. Приготвя се от немаслено краве мляко. Отлично подхожда за мезе към пивото.

Класическо пушено сирене под формата на малки балончета. Благодарение на формата си е много удобна съставка за салата - оригинално, удобно, красиво. Най-лесният вариант на тази вкусна салата е елементарен за приготвяне. Тя ще се превърне в отлично мезе за вашата семейна вечеря, дори отлично ще изглежда на празничната маса. Благодарение на него зеленчуковата салата става с ярко запомнящ се и привлекателен вкус. Това ястие е отличен вариант за масата по време на задаващите се празници: можете лесно да го приготвите от това, което е останало в хладилника, и не е подходящо за нарязване. 150 г пушено сирене «Жемчуг», 300 г шунка, две средни пресни краставици, един голям домат, зеленина, 2 с.л. маонеза със зехтин. Всички съставки, освен сиренето, нарежете на еднакви кубчета, а зеленинана нарежете на ситно (можете да оставите листчетата цели за украса). Подправете готовата салата с пушено сирене «Жемчуг» и майонеза, пробвайте го на сол и по необходимост, добавете щипка.

Кашкавал пушен Сламка, 200г

5

Кашкавал пушен СНЕК ЧИЗЕРИ, 35 г

Най-вкусните рибни консерви за НИКУЛДЕН и всеки един ПРАЗНИК

Шпроти в олио, 160 г Шпротите в масло са много популярен продукт на нашата маса. Това е вкус на детството, вкус на празничната маса, вкус на дефицита. Откакто бурканчето с шпроти е било дефицит и символ на празничната трапеза минаха много години, но народната любов към шпротите е силна, както отпреди.

Сайра натурална, 250 г Вкусни едри парчета в масло, удобна опаковка и отлично съхранение.

Шпроти в олио, 240 г

Пастет от калмар, 160 г

Калмар в собствен сос, 185 г

Шпроти с прозрачен капак! Можете да видите продукта, а това е много удобно за това да направите правилния избор.

Пастетът от калмари навярно ще заинтригува вашите гости и ще предизвика възторг у любителите на морските дарове

Най-нежното филе на калмара, приготвено в собствен сос! Нискокалорично, но прекалено вкусно ядене!

Сайра натурална в олио, 250 г Консервираната сайра с добавяне на масло може и удобно да се използва в различни ястия - маслена подправка вече има в консервата: лека и бърза супичка, пирог, но и разбира се, в разнообразни салати.

Сьомга атлантическа натурална, 240 г Атлантическа сьомга - второто наименование сьомга - благородна риба, малко порядко срещана, в сравнение с другите «червени» рибии. Ще ви се получи невероятен пирог - пробвайте!

И ОЩЕ МНОГО ДРУГи НОВИ ПРОДУКТИ...


Брой 72 / декември 2016

6

Точно това не го знаехте!

Рецепти и друго за Рождество и Нова година от шеф-готвача от ресторанта на «Берёзка» Така се случва, че руснаците в началото чествали Нова година, а седмица по-късно, в нощта на 7 януари - Рождество Христово. Двата празника са много популярни в Русия, но най-популярна, поради много причини, въпреки всичко се оказва Нова година. На първо място, исторически, докато на власт беше комунистическото правителство, празнуването на Рождество, както и почти всички други религиозни празници, не било прието, а се осъждало. И сега е необходимо време, за да могат хората искрено да се върнат към многовековните

Ако се загледате в дома на руснаците в Новогодишната нощ, ако застанете до тях, то задължително ще ви поканят на празничната отрупана, изобилна трапеза. Каквато е трапезата, такава ще бъде и годината. Шампанското е традиционният задължителен продукт на новогодишната трапеза. Искрящата напитка е символ на блестящото веселие, празник, новогодишна радост. И въпреки че русите твърдят, че са се уморили от салатите салатите „Оливье“ и „Селедка под шубой“, на Нова година преди всичко това са две от най-популярните ястия на новогодишната трапеза. Важното е, че това са и най-достъпните ястия заради целогодишната наличност на необходимите продукти и невисоката им стойност.

Изследването е проведено по метода на онлайн интервю при ползването на панела IVOX Статистическата грешка не превишава 3,1%

На масата вие също ще видите ярки оранжеви и много ароматни мандарини (желателно - абхазки, но стават и марокански или все по-често появяващите се китайски). Ще има много мезета към алкохолните напитки. Тъй като такава напитка на повечето от трапезите ще бъде водка, и закуската ще е съответстващата - солени краставички и домати, кисело зеле, мариновани и солени гъбки, моркови по корейски, желирано месо, месни плата...

ОСВЕН ТОВА, ВСИЧКИ НИЕ СЕГА ПРИГОТВЯМЕ ТОВА В БЕРëЗКА

си традиции. Истинно вярващите хора, които спазват коледния пост, изпитват някакво неудобство, като посрещат Нова година, тъй като са ограничени в консумацията на храни и напитки (краят на поста е традиционен - с появата на първата звезда на небето в нощта на 6 срещу 7 януари). Анекдот на тази тема Празникът Пасха (Възкресение Христово). В Кремъл, сутринта, по коридора върви Леонид Илич Брежнев. Насреща му се задава човек и казва: „Христос Воскресе!“ Брежнев продължава напред, а срещу него се задава още един човек и отново му казва: „Леонид Илич, Христос Воскресе!“ - Зная, вече ми доложиха, - отговаря Брежнев.

На второ място, Русия е страна, където освен православните християни, има и хора с други религии, които не отбелязват Рождество, но празнуват своите религиозни празници в съответствие със своите традиции, и задължително посрещащи Новата година. На трето място, Нова година в Русия се отбелязва първа, за нея се готвят и се изразходват и последващите почивни дни, които правителството на Руската федерация дава на руснаците - от 8 до 11 дни, почти всички сили и средства. За яркия празник Рождество не остава така много енергия, за съжаление.


Брой 72 / декември 2016

7

За основно домакините ще изпекат нещо във фурната (месо или пиле с картофи, месо със зеленчуци в гювечета). Нещо такова е поставила домакинята във фурната, а самата тя отива да се приготвя за празника. За десерт ще има някаква домашна тортичка - купена или направена у дома. Всичко зависи от наличието на време у домакинята, от таланта за печене и степента на мързелуване. Освен това има идея. Много лесно и бързо може да се приготви торта Наполеон или Медовик – при нас в магазини Берёзка има всичко това. НО РАНО ИЛИ КЪСНО НАСТЪПВА 1 ЯНУАРИ… 1 януари от фризера пелмените. Някои поставят „махмурлучени“ супи (уха е сред на-разпространените). Дояждат вчерашните салати. Смята се, че на втория ден те са особено вкусни! И това не е без основание.

В празничните дни в Русия хората си ходят на гости. Носят нещо със себе си, с нещо ги гощават домакините. Гуляят много, без оглед на времето: пързалят се из ледените планини, излизат сред природата, правят шашлици. Който не е успял да отиде на баня преди новогодишните празници, отива с компания в празничните дни. В баничката, а по-правилно - след баничката, се случва контрастът с хладно пиво с пенеста шапка със сушена или пушена риба. Банята с гореща пара и брезови клонко спомага за поправяне на здравословното състояние и за отслабване след обилните празнични трапези.

24 декември… Рождество в България и Румъния Не смятам,че най-важното при празнуването на Рождество е датата. Най-важното е коледният дух. И това, че руснаците празнуват Рождество на 7 януари, а румънците и българите на 24 декември, естествено, не ни разделя на «правили» и «неправилни». Навсякъде момичетата, както и жените, гадаят за съпруга си, коледарите изпълняват древни обреди, семействата се готвят за посрещане на Рождество, купуват нещо от пазара и от магазините, изпразват портмонетата. Коледната трапеза, в зависимост от възможностите, по-често се украсява с пълнена птица - гъска или патица. В домовете с по-скромен бюджет са доволни на пилешки бройлери от магазина. По-рядко запичат риба (шаран или толстолоб) или дивеч.

Най-главното - Рождество - това е повод да се съберем около масата само в семен кръг, да се прегърнем, да си кажем някоя добра дума и да дадем напътствия на близките си, да подарим подаръци на тези, на които не сме успели все още да ги връчим. Някои ходят преди това на църква, а други ходят там само на празника Богоявление…(но това вече е друга история!). Пиша тези редове и си мисля: а какво искам да приготвя и да ви посъветвам за предстоящите бъдещи празници? Пелмени! Но не просто пелмени, които нахвърляте в тенджерка с кипяща вода, а след 5-7 години са готови да ги хапнете със сметана. Това би ило прекалено лесно!

На празничната трапеза ще изглеждат пленяващо, а и се подготвят несложно „Пелмени, задушени в гювече“ За една порция вземете 12-15 броя сварени до полуготовност месни пелмени. Какво представлява полуготовността на пелмените? В кипяща подсолена вода поставете замразените пелмени и ги варете след повторното кипване на водата буквално за 1-2 минутки. Извадете тези пелмени от водата, поставете ги в гювече. Добавете там 2 ч.л. масло и 1/4 чаша сметана. Запечатайте гювечетата с „лепенка“ от многолистно тесто (продава се в магазините). След това запечете гювечетата с пелмени във фурната в продължение на няколко минути до образуването на румена коричка от тесто .

Бих посъветвал да задушите пелмените с плънка от пиле в гювече с гъби, лук и сметана. Така сваряваме пелмените до полуготовност, поставяме в гювече и заливаме с кипяща сметана до ниво, докато не покрие пелмените. Добавяме в гювечето пържени гъби (по обем това е една трета от пелмените) и запържен лук (една трета от обема на гъбите). Затваряме гювечето също с многолистно тесто и го запичаме до образуването на румена коричка.

Приятен апетит и топли зимни празници! С най-добри пожелания, Сергей Лунёв


В СВЕТА НА ИНТЕРЕСНОТО И ПОЛЕЗНОТО

Брой 72 / декември 2016

8

Как да извлечете максимална полза от «царицата на зърнените храни» От далечни времена е известно, че гречката е вълшебен продукт. Например, монасите умело са яприлагали за възстановяване след физически и психически натоварвания. Те потвърждавали, че прилагането на гречка към храната спомага за засищането, а така също - за възстановяването на енергията. И това всъщност е точно така. Обърнете внимание, че калоричността на кашата от гречка е 313 ккал на 100 г И сега, по подробно: 1. Този продукт може да заинтересува вегетарианците и постещите: ценността на белтъка, който се съдържа в кашата, е аналогичнана този, който е включен в състава на рибата или на месото. 2. Кашата от гречка задължително ще се хареса на хората, които се опитват да се отърват от излишните килограми и сантиметри: благодарение на включените в състава полиненаситени мазнини, можете да понижите нивото на холестерола в кръвта, а така също за ускорите метаболизма. Гречката ще ви придаде чувство на ситост, а така също ще очисти организма от токсичните вещества и шлаки. 3. Кашата от гречка ще спаси тези, които работят в офиси и страдат от недостиг на слънчева светлина и въздух: витамин от група P — рутин, който влиза в състава на гречката, ще ви помогне за повишаване на проходимостта на капилярите и ще понижи „чупливостта“ на съдовете. Достатъчно е да изядете една чиния каша от гречка , за

да се понижи умората и да се отстрани депресията. 4. Бременните жени трябва задължително да се консумира от бременните жени. В състава й е включена фолиевата киселина, която е отговорна за нормалното развитие на детето в утробата на майката. Редовнатаконсумация на гречка ще ви помогне за подобряването на общото състояние на организма, ще укрепи ноктите и косата, а така също ще изравни цвета на лицето ви. Зелена гречка Светлозеленият цвят е обусловен от това, че зърнената храна не преминава през термообработка, а това ознчава, че в зародиша й се съхраняват жизнени компоненти. Неимоверно ценният и хранителен продукт сега е особено популярен сред поклонниците на здравословната храна в цял свят, особено сред суровоядците. В Русия в последно време все повече се ценят покълналите семена заради очистващите, оздравителни свойства. С помощта на кълновете може дори и леко да се отслабне.

3. Отгоре покрийте с два слоя марля (за да дишат зърната) и ги измийте под течащата вода. 4. Оставете водата да се оттече малко и поставете гев-

гира и оставете настрани за 8 часа за покълване на гречката. 5. Сед 8 часа отново намокрете марлята с вода, оставете водата да се оттече и оставете „да се излюпва“ 6 часа. 6. След 6 часа гречката трябва да се извади от марлята и да се постави в дълбока купа за промивка, за да се отстрани образуваната бяла пяна (слуз) и неприятен мирис. В действителност, тя също притежава полезни свойства, но е добре преди всяка употреба да се измива. Необходимо е да се съхранява в хладилник, но не повече от 3-4 дни. Изобщо, аз се старая да я да я мия. Необходимо е да я съхранявате в хладилник, но не повече от 3-4 дни. Изобщо, аз се старая тя да покълвана Как да покълне зелената гречка 1. Най-напред трябва да се изплакне няколко пъти: да порции - необходими са 50 грама - да покълне именно се залее с вода, да се отстранят изплувалите начупени това количество и не повече. Ако искате зелената гречка да пусне по-големи кълсемена (те не прорастват) и боклуците. 2. В гевгир постепелете един слой марля и изсипете нове, дръжте я до 20-24 часа, само че на всеки 7-8 часа не забравяйте леко да я навлажнявате (промивате). измитите зърна.

Има ли от пиле мляко?

Миллион алых роз или коя е жената, заради която се е разорил художникът Нико Пиросмани (главен герой в известната песен на Ала Пугачова)

Има данни, че словосъчетанието „Птиче мляко” съществува от времето на древните гърци. Означава нещо нечувано, невъзможно, граница, връх на всички желания. По думи на древногръцкия историк Страбон, поетите, прославящи плодородието на остров Самос, пишат че на него има дори „птиче мляко”. Споменава се за мляко от птица и в старите славянски летописи. В древните легенди се разказва за райската птица, която кърмела малките си с мляко. Ако човек отпие от това мляко, ще бъде защитен от всички болести и врагове. Особено предприемчиви се оказали прекрасните принцеси, които искали от досадните кавалери птиче мляко. От какво се приготвя „Птиче мляко” Птичето мляко, както и следва от името му, е свързвано само с дефицит

и разкош. Днес това сладкарско произведение от съветското минало може да си позволи всеки клиент на Берьозка. Между другото, малко хора знаят, че първоначално са били изобретени бонбоните „Птиче мляко” Каква е тайната на рецептата?

Всичко се дължи на пълнежа, в чиито състав влиза „Умното желе” Една от основните „птичи” съставки е – агар-агар (понякога се пише просто агар или Е406), за която много от нас никога не са чували. Точно на него се дължи нежната, но плътна текстура, както на този продукт, така и на зефира, суфлето и др. Структурата на продукта е изтеглива и често се използва за приготвянето на нежни въздушни слоеве с мехурчета. Агара обикновенно изглежда като бял или жълт прах. Агар-агара се добива от червени или кафяви морски водорасли, които виреят в Тихия океан или Бяло море. Той е напълно натурален и е подходящ за вегетарианци, тъй като желатина, който се добива от съединителната тъкан на животните, съдържа само растителни суровини. Ето, че споделихме с вас тайната на бонбоните, които се топят в устата.

Любопитно е, че съществува и торта „Птиче мляко”, рецептата на която е измислена в московския ресторант „Прага” по идея на Владимир Гуральник. Ресторантът произвеждал на ден по 600бр! Но за московчани и техните гости това количество категорически не стигало. През 80-те години в Москва са се образували такива опашки от чакащи хора да си купят тортата, че пречели на движението на булевардите Калинин и Арбат. Счита се, че името на тази торта произлиза от това, че тя е много оскъдна и трудно може да се добереш до нея.

Ето една приказно-романтична история, случваща се в гр. Тбилиси в Грузия... Един ден в града се появили афиши: «Новост! Театър «Бел Вю». Само седем гастрола на красавицата Маргарита Де Севр в Тбилиси. Тя притежавала уникална дарба да пее шансони и едновременно да танцува кек-уок! Художникът Нико Пиросмани я вижда на афиша и се влюбва мигновено в нея. Точно в този момент той рисува знаменитата картина «Актриса Маргари-

та». А вече след като я чува да пее на концерта, той се решава на тази постъпка, която е основен мотив в песента «Милиони, милиони, милиони алени рози виждаш през прозореца...който е влюбен може наистина да превърне живота си заради теб в цветя...“ На рождения си ден Пиросмани продава гостилницата си и цялото си имущество, а със събраните пари купува всичките цветя в града. Той изпраща девет колички с цветя към дома на Маргарита де Севр. Там е имало не само рози, а и много други видове - люляк, акация, глог, бегонии, анемони, лилии, макове, божури и всички те отрупали цялата улица улицата. Историците потвърждават, че такова нещо не са виждали никога. След като изпратил цветята Нико отишъл да се весели с приятели Актрисата му изпратила покана, от която той така и не се възползвал. По-късно, когато художникът решил

да отиде при нея, Маргарита вече била напуснала града. Според слуховете, тя избягала с богат ухажор и повече никога не посетила Грузия. Прочутото грузинско червено вино Пиросмани е наречено в чест на главния герой на този история, от чиято съдба се е вдъхновил и автора на песента „Миллион алых роз” . Някои сюжети от неговите картини са използвани при оформлението на етикетите на грузинско вино. Предлагам ви да пиете за любовта, романтиката и свободата!)


Брой 72 / декември 2016

9

Кулинарна география Внимание! Във вестника се открива нова рубрика! Тук ще пътешестваме из различните краища на света и ще хапваме от най-традиционното, вкусно и полезно от това, което готвят там.

Първото място, което ще посетим, това, разбира се, е Сибир... А по-точно - гр. Томск.

Томск

Ето най-древната томска рецепта за холодец Съставки: Свински крачета – 2 Говеждо коляно – 1 Чесън – много Дафинов лист – на вкус

Защо именно този град? Много просто! Защото там сме се родили))

Какво правим:

Суровият климат на Сибир, отдалечеността на района от големите градове и почти 9-месечната зима карат сибирняците да измислят малки и прости рецепти, които биха носили полза и засищали всички членове на семейството. Акцентът е върху месото, рибата, печеното. Затова най-актуалната храна в Сибир били пирогите: месни, рибни, с плънка. Рибата в тези пироги се поставяла цяла, като за целта се използвали пъстърва или налим. Месото се смилало или се запържвало, а това, което било сурово, поставяли в пирога под формата на кайма. Само че този брой на вестника е предпразничен, което означава, че е уместно да поговорим за празничните традиционни гурме изделия от сибирския град Томск. Като бонус ще ви дам ексклузивна рецепта за сибирска горчица. Вземете прах за горчица «Сарепта», буркан мариновани домати, 1/3 ч.л. мед, ½ ч.л. зехтин и нищо повече. Вземете бурканче, например 100 г, поставете праха от горчица, немного - например половин бурканче, поставете САЛАМУРАТА от домати и едновремено с това разбъркайте горчицата на прах, за да няма бучки. След това сипете там зехтина и меда - разбъркайте всичко внимателно - консистенцията трабва да бъде като сметана. Покрейте буркана с капак, загънете го в кухненска кърпа и поставете на топло място за една нощ. А на сутринта само помиришете и сами ще разберете всичко))) А след това горчицата може да стои достатъчно дълго в хладиника.

През това време коледните празници в Сибир са съпровождани от масовото клане на животни, за да има нещо за храна през зимата. Затова домакините правели холодец - прозрачен, месен, разтърсващ. Но трябва да се реже с нож, до такава степен се сварявали костичките. Винаги при нас на празничната трапеза има холодец. Честно, когато бяхме с децата, много си хапвамхе холодец, той предизвикваше у нас някакви мандаринени чувства - месо, а при нас се сервират мандаринки с портокали. Но, с лекото остаряване, разбрахме очевидността на тези заблуждения. Холодец - това е нещото, което трябва...а ако е с нашата сибирска горчичка, то няма място за конкуренти.

1. Мием, заливаме със студена вода и варим свинските крачета и говеждото коляно. Костите с месото трябва да са с такъв размер, че да се сместят в най-голямата в дома тенждера, не е необходимо да се нарязват на ситно. Съотношението вода и месо с кости - 1/2 (например, 3 килограма месо с кости – 6-6,5 литра вода. Трябва да се варят дълго - 5 часа. Естествено, че водата в процеса на кипене ще се изпари, но не си струва да я изливате, в противен случай бульонът ще стане мътен, а вкусът му ще ви разочарава. Не допускайте бурно кипене на течността. Варете на много слаб огън. Най-добър ефект придава лук с обвивката - придава на бульона красивия цвят. Поставя се в бульона в началото на варенето. 2. Най-добре е солта да се поставя в края - не знаете колко течност ще изкипи в процеса на варенето и ще бъде много досадно, ако бульонът се окаже пресолен.

В нашето меню трайно се настаниха пелмените. Но малко са тези, които знаят, че те са традиционни за сибирската куухня. Обикновено те се приготвяли от три вида месо, което придавало невероятен вкус на ястието.

5. Сега взимаме няколко пластмасоми или емайлирани формички, поставяме тук месото, например толкова, за да покрие дъното около 3 см, поставяме чесъна - 1012 късчета от тези, които сте нарязали по-рано. 3. След 5 часа смъкване тенджерата от огъня, изваждаме месото и го оставяме малко да се охлади. Бульонът остава в тенджерата. А през това време почистваме чесъна и режем всяка скилидка на 2-3 части. 4. А сега отстраняваме месото от костите. Можете да дадете костите на кучето. А месото, хрущтялчетата всичко това режем на неголеми парчета, а най-добре - разделяме на „влакна“ (не по едно влакно, разбира се, но и едро)

6. Разливаме бульона по формите (не забравяйте да извадите от него лука) - това е още 5 см над месото.

7. Това е! Поставете в хладилника! Но в никакъв случай не на балкона и във фризера - холодецът не търпи минусови температури. След 10-12 часа нежният холодец ще бъде готов.

горещо. С такова месо се препоръчва пиенето на водка. Но това е много сложна рецепта. Затова, ако някой хване мечка - пишете на адрес: drevlyanr@yandex.ru Ольга Бакуревич - аз ще отговоря на рецептата. Една народна томска мъдрост гласи: основните правила на сибирската кухня. Най-напред трябва да ядеш всичко с хляб. На второ място, ако ядеш с хляб и не ти е вкусно, добави масло или сметана. Трето, ако със сметана и масло не ти харесва яденето, премини към радикални подправки тип хрян или горчица...Ако, поради каквито и да е невероятни причини не ти е харесало ястието с горчица или хрян...то преди всичко тази китайска кухня и сибирските правила, които важат за нея, не се разпространяват.

И точно екзотична се явява рецептата за приготвяне на мечи лапи, които се мариноват, пекат, а след това дълго се задушават. Мечки около Томск - тайгата е пълна. Такова ястие трябва да се консумира задължително


Брой 72 / декември 2016

10

Нашето Почетно Табло Нашите победители през октомври ви поздравяват с настъпващите празници и ви канят при себе си в магазина!

Адрес: гр. София, бул. «Царица Йоанна» 15 Местоположение: Мега Мол, ниво минус 1, Точно до м-н Билла Транспорт: Метролиния 1 «Западен парк»; Трамвай № 8; Автобус № 310

Адрес на магазина-победител в съревнованието на магазини «Берёзка»: гр. Варна, МОЛ Варна, Работно време: Понеделник - Неделя: 10.00 - 22.00ч.

Работно време: 10.00 – 22.00 Мениджър: Дмитрий Друмев Тел.: 0883233060

най-накрая Берëзка в ЛЮЛИН!

СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ БЕРëЗКА КЛУБ

Завърши есенната ТОМБОЛА в магазини «Берёзка»! Всички участници получиха КЛИЕНТСКИ КАРТИ Победителите са наградени с билети за концерта на руската група «Любэ»

МНОГО ПРИЯТНО бе да получа писмо – отклик на статията в нашия вестник. Като знак на благодарност внимателната читателка Ваня Иванова получила билет за концерт на група «Любэ» в София. Голямо благодаря на Ваня Иванова и на всички приятели на нашия вестник

Много удобно и стилно… Предпраздничен подарък ни поднесе ресторант «Берёзка» в София. Вижте каква прекрасна «Талига на вкусотиите» посреща всички посетители на ресторанта. Можете сами да си изберете мезе - за себе си и за вашата компания. Мезенцата са изключително традиционни за руската трапеза. Тук има и солени гъбки, и кисело зеленце, приготвено по руска рецепта, и нарязан на ситно мессен руски

холодец...А каква горчица има само с прозвището «Очистительные слёзы» дори да я помиришете е достатъчно, за да нахлуе адреналинът в кръвта ви. Всичко е просто: вземете чания по избор - по-голяма или по-малка, отидете до «Талига на вкусотиите» и поставете в тази чиния всичко, което е пред вас. Трупайте, не се притеснявайте - няма да съжалявате.

И други запомнящи се подаръци P.S. В делнични дни до 15.00 часа цената на малка чинийка е 5.90 лв. 9,90 лв. - в останалите дни и през останалото време - за голяма чиния! Продължаваме да раздаваме КЛИЕНТСКИ КАРТИ – можете да получите своята карта в който и да е магазин «Берёзка»

Адрес: гр. София, жк. „Младост“ 2, бул. „Ал. Малинов“, до блок 202

Внимание! 06 Декември НИКУЛДЕН Имен ден: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница.

КЛИЕНТСКА КАРТА БЕРЁЗКА ПРЕДОСТАВЯ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСЕКИ КАРТОПРИТЕЖАТЕЛ ДА НАТРУПВА НА ВСЕКИ 15 ЛВ. ПОКУПКА БОНУС ОТ 1 ЛВ., КОЙТО МОЖЕ ОТНОВО ДА ИЗХАРЧИ ВЪВ ВЕРИГАТА БЕРЁЗКА. ОСВЕН ТОВА, НА ВСЕКИ КЛИЕНТ С КАРТА ЩЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯ ВЪЗМОЖНОСТ ДА КУПУВА ОПРЕДЕЛЕНИ СТОКИ С ГОЛЯМА ОТСТЪПКА.

Народните представи за „мокрия Свети Никола“ или „рибния светец“ са разнообразни. Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга на Св. Никола“. Но всяка риба е добра за праздноване на Никулден, затова БЕРЕЗКА ПРЕДЛАГА по случай празника 20% намаление на видове солена и пушена риба, която се продава по щандовете в Берëзка.


Брой 72 / декември 2016

11


Berezka br 72