Page 1

G I L L I V I FR april 2013

Naturbrande giver travlhed for frivillige Fuldskalaøvelse i Region Syddanmark Frivilligpriser 2012 uddelt af forsvarsministeren


FRIVILLIG Et månedligt nyhedsbrev fra alle frivillige i Beredskabsforbundet

Lad os også forebygge naturbranden i stedet for kun at slukke den Medlemmer af Beredskabsforbundet har som frivillige i flere beredskaber været indsat ved store naturbrande i den seneste tid.

forebyggelse, og en synlig stand ved den lokale brugsforening i de første forårsweekender kan virkelig gøre en forskel. Folk sætter jo ild i naturen af vanvare, fordi de ikke ved bedre. Så oplysning virker virkelig forebyggende. Samtidig har en artikel i ugeaviserne om det frivillige arbejde også sin plads. Synlighed skaber opmærksomhed – og det er jo målet med oplysende arbejde.

Vi har nok en forestilling om, at når sneen er smeltet, og foråret kommer, så er det ikke brandfare i naturen, vi skal være mest bekymret for – der er jo vådt og fugtigt alle vegne. Naturbrande hører den knastørre sommer til. Men sådan er det ikke.

Naturbrandene er derfor et godt eksempel på en opgave, hvor frivillige kan gøre en virkelig forskel – både for at undgå ulykken, og med at afhjælpe, når skaden er sket.

Og det fik vi bevis for i april, som Beredskabsstyrelsen skriver: “Alarmcentralerne har i de første 3 dage i april allerede kaldt brandvæsenet ud til 77 naturbrande. Til sammenligning rykker brandvæsenet i gennemsnit ud til godt 250 naturbrande om måneden i perioden april til september.”

Sæt naturbrandene ind i kredsens opgavesæt og hør hos beredskabschefen, om ikke det er tid til en forebyggende kampagne. Det er også værdifuldt frivilligarbejde for samfundet.

Det har givet mange og store opgaver til frivillige, der jo gør god nytte ved store og langvarige indsatser, hvor det daglige akutberedskab let bliver udfordret både i krav til mandskab og den lange varighed. Der er også opgaver med forplejning undervejs – brandmænd skal ikke leve af pizza og pølsehorn. Og begge dele kan medlemmer af Beredskabsforbundet hjælpe til med.

Beredskabsstyrelsen skriver: Vegetationen er tør trods vintervejr. Selvom Danmark har fået sne, og vejret har været vinteragtigt i marts, har sol og frost bevirket, at planter, træer og buske er tørre og har meget let ved at brænde. Tal fra DMI viser, at der blot er faldet 9 mm nedbør i marts måned, hvorfor overfladen er knastør. Samtidig har frosten i jorden gjort det svært for planter at trække væske op af jorden.

Men endnu bedre ville det være, hvis branden slet ikke opstod. Med en effektiv forebyggelse kan der gøres meget – og her gælder det om at være kreativ. En kampagne til alle sommerhusene med gode råd om

Fuldskalaøvelse i Syddanmark

Per Junker Thiesgaard Landschef

Naturbrande

Frivilligpriser 2012

2


Invitation til kredslederdag Temadag om Beredskabsforbundet: ”Mål og mennesker” og Forebyggelse DATO VEST: Lørdag, den 25. maj 2013, Beredskabsstyrelsen Midtjylland, Herning ØST: Lørdag, den 21. september 2013 (sted vil tilgå senere) TIDSPUNKT Foregår begge dage i tidsrummet kl. 10.00 – 16.00. TILMELDINGSFRIST VEST: Onsdag, den 15. maj ØST: Onsdag, den 11. september Tilmelding sendes til ta@beredskab.dk FORMÅL Briefing om Beredskabsforbundet, status og planer: Vi sætter kredsende i centrum • Hør mere om, hvordan Mål og Mennesker: Bliv klogere på, hvordan vi som ledere kommer fra ord til handling • Hvad kommer i vejen for at nå vores mål? • Hvad nu hvis jeg selv kommer i vejen? • Hvorfor kommer vi nogen gange til at fokusere på problemer frem for løsninger? PROGRAM 10.00 – 11.00 11.00 – 12.00 12.00 – 13.00 13.30 – 13.30 13.30 – 14.30 14.30 – 14.50 14.50 – 15.30 15.30 – 16.00

Nyt fra Landsforbundet Introduktion til Arbingersproget: Hvordan kommer vi i vejen for at nå vores mål? – Del 1 Frokost Introduktion til Arbingersproget: Hvordan kommer vi i vejen for at nå vores mål? – Del 2 Gruppearbejde med inspiration fra World Café konceptet Pause Fremlæggelse af gruppearbejde Afslutning / opsummering fra Landsforbundet

Vi glæder os til at se dig til en konstruktiv og hyggelig kredslederdag. Med venlig hilsen Landsledelsen

Årsberetning for 2012 er udkommet Beredskabsforbundets Årsberetning for 2012 er nu udkommet og kan læses på forbundets hjemmeside. Man kan blandt andet læse præsidentens og landschefens beretning om 2012. Man kan også læse om frivillige, der har deltaget under Giro d’Italia, storbranden i Kolding og Totalforsvarets dag. Der bliver sat fokus på kredsene Slagelse og Brønderslev samt De frivilliges opgaver 2012, som er udpluk af de frivilliges indsatser rundt omkring i landet. Der berettes ligeledes om BF Reporter App, forebyggelsesuddannelsen og hvervekampagnen Bliv Brandmand Nu. Se mere på www.beredskab.dk 3


Fuldskalaøvelse med tre trafikuheld

Af Marianne Kjær, Regionsleder Syddanmark Torsdag den 21. marts kl. 16.00 mødte der 14 frivillige fra henholdsvis Vejle, Varde og Vejen op i V. Nebel ved sportspladsen. De havde været så friske, at de havde meldt sig som figuranter til en fuldskalaøvelse, som Kolding Brandvæsen afholdt.

i den ene ende, men var nødt til at vende om og køre en omvej for at komme om på ’den anden side’ af ulykken. Men det klarede de fint. Der var deltagelse fra Tyrstrup, Lunderskov, Falck, Egtved, Beredskabsstyrelsen, hjemmeværnet, politi, frivillige fra Kolding Brandvæsen og Dan Rescue.

Her blev de modtaget af et hold, som var på markeringslederkursus i Tinglev. De startede med at registrere de frivillige, og så gik de ellers i gang med at blive sminket. Kl. 17.15 blev de transporteret til ‘ulykkesstedet’, hvor de blev placeret i de køretøjer, de hørte til.

Stor ros til figuranterne, som virkeligt levede sig ind i deres roller – og var med til at gøre øvelsen meget realistisk. Især taget i betragtning, at det sneede og var meget koldt.

Der var sket tre trafikuheld med ca. 100 meters mellemrum på en meget smal og snoet vej. Kl. 17.30 gik alarmen, og efter meget kort tid var den første sprøjte på stedet, og så kom de ellers bare med kort afstand.

Vi sluttede øvelsen af med, at logistiktjenesten fra Kolding Brandvæsen kom med varmt mad til alle deltagere i øvelsen. Det smagte fantastisk. Jeg vil også gerne her sige tak til de frivillige fra Vejle, Varde og Vejen for deres deltagelse.

Beredskabet havde virkeligt fået en stor opgave i at få det til at fungere, da man ikke kunne komme forbi 4


5


Travleste måned nogensinde for frivillige i Ringkøbing-Skjern Af Henrik Dalager, vicekredsleder Ringkøbing-Skjern

Efter en god uges tid med daglige udrykninger med tankvognen til naturbrande skulle søndag den 31. marts vise sig at blive travl for de frivillige i Ringkøbing. De frivilliges tankvogn blev kl. 15.10 kaldt til assistance ved en bilbrand, der udviklede sig hurtigt og spredte sig til den omkringliggende natur i sommerhusområdet, som er præget af klitter. Branden var kommet faretruende tæt på sommerhuset, som bilen var parkeret ved. Vi var lige ankommet og var i gang med at efterslukke, da der kom en melding på en anden naturbrand, denne gang lige i udkanten af Hvide Sande. Da vores tankvogn holdt bagerst, og der ikke var taget vand fra den, gik det stærkt med at få turen ind på GPS’en og snuden vendt syd på.

Vi ankom som de første, og ISL kaldte over radioen og sagde, at vi skulle tage branddaskerne og komme op til ham på den højeste klit, så vi kunne se, om ilden kunne standses der. De, som har prøvet det, kan nok sige ja til, at klitter hurtigt kan tage pusten fra selv dem med ret god kondi, så det var en hård kamp for både os, men også de brandfolk fra Hvide Sande, som var ved at lægge slanger ud. Det gik stærkt, og der kom forstærkning fra stationen i Ringkøbing for, at vi kunne få bugt med flammerne. Da der nu var både Hvide Sande og Ringkøbing samt de frivilliges tankvogn på stedet, valgte ISL at varsle flere frivillige i Ringkøbing til at være klar med sprøjten, da den nu stod i første udrykning. Det 6

viste sig at være en klog beslutning, da der hen på eftermiddagen indløb melding om endnu en brand, denne gang i en industribygning i Kloster. De frivillige blev nu sendt af sted i sprøjten sammen med de frivilliges tankvogn, der blev sendt fra Hvide Sande, da der er ved at være styr på branden derude. ISL kørte også med. Da vi ankom, viste det sig, at det var en afbrænding af pap, der havde udviklet sig, dog ikke til virksomheden, men til en græsmark, så meldingen var ikke så slem, som man kunne have frygtet. Der kom hurtigt styr på branden, som blev slukket med to HT-udlægninger. Det var efterhånden blevet et godt stykke over spisetid, og da forplejningstjenesten var ude og levere mad i Hvide Sande, var


der ikke nok til de frivillige, der så måtte bestille mad ude. Og lige som det skulle hentes, kom der endnu en brand, denne gang i et sommerhus, og de frivillige blev sendt af sted med sprøjte og tankvogn, da man ikke endnu vidste, om Falck var kommet hjem, så maden måtte vente. Men det viste sig, at Falck var nået frem, da de frivillige ankom, så de

frivillige returnerede, og på vejen hentede de den bestilte mad, og nu kunne de frivillige holde fri.

ændrede vejret sig, og fra den ene dag til den anden var det faktisk slut med udkald.

Det er første gang, at de frivillige i Ringkøbing har været kaldt til så meget på en dag, så dagen huskes nok et godt stykke tid fremover. Også de næste dage blev der dagligt kørt med tankvognen til naturbrande, men heldigvis

Marts 2013 har været den travleste måned for de frivillige i Ringkøbing nogen sinde med 13 udrykninger med tankvognen og to med sprøjten.

1-1-2 app er klar til brug En ny 1-1-2 app, som taler sammen med myndighedernes systemer, skal afhjælpe situationer, hvor folk ikke kan angive, hvor de helt præcist befinder sig. Uden en præcis adresse har redningskøretøjerne svært ved at finde frem til tilskadekomne, og det kan koste liv.

aktiveret, som sender koordinater direkte til både politiet og brandvæsen, så de i deres egne systemer kan se en prik på kortet på det punkt, hvor ulykken bliver ringet ind, siger projektleder Steffen Svinth Thommesen, Geodatastyrelsen. 75 procent af alle opkald til 1-1-2 sker i dag fra en mobiltelefon, og over halvdelen af alle solgte mobiler, der sælges i dag, er smartphones med en indbygget GPS, der kan oplyse, hvor du står. Det er disse nye teknologiske muligheder, der tages i brug i 1-1-2 app’en.

Den nye applikation til smartphones er udviklet i et samarbejde mellem Rigspolitiet, Københavns Brandvæsen, Geodatastyrelsen og Intergraph og finansieret af TrygFonden. – Den fungerer ved, at man ringer 1-1-2 ved at trykke på en knap inde i app’en. Men i modsætning til et almindeligt alarmopkald bliver en GPS-funktion

Den nye 1-1-2 app er ikke en erstatning for det normale opkald til 1-1-2, men et supplement.

7


Årets frivilligpriser 2012 uddelt Forsvarsminister Nick Hækkerup uddelte fredag den 19. april Årets Frivilligpriser. Overrækkelsen foregik på Kastellet, hvor frivillige fra redningsberedskabet og hjemmeværnet fik et synligt bevis for deres indsats. Af Mads Jakobsen, kommunikationschef Et stort engagement og viljen til at træde frem og gøre en forskel er noget, der kendetegner de frivillige i redningsberedskabet og i hjemmeværnet. Derfor uddeler forsvarsministeren hvert år priser til personer og beredskaber, der i det forløbne år har ydet en helt særlig frivillig indsats. Formålet med uddelingen af Årets Frivilligpriser er at påskønne det store arbejde og den indsats, som frivilligberedskaberne og de enkelte frivillige udfører. Årets prismodtagere i redningsberedskabet er: Årets Frivillig: Kenneth Erik Johansen, Roskilde Brandvæsen Kenneth Erik Johansen, 26 år, er kredsleder i Beredskabsforbundet Roskilde. Han har siden 2007 været aktiv i redningsberedskabet og har allerede taget en lang række uddannelser. – Du har ydet en usædvanlig aktiv indsats som frivillig i kredsen i

Roskilde. Du er en person, som brænder for dét at være frivillig, og du vil frem for alt gerne være med til at præge beredskabet. Du er altid tilgængelig og imødekommende med fokus på at hjælpe befolkningen og sikre løsningen af fremtidens beredskabsopgaver, sagde forsvarsminister Nick Hækkerup. Forebyggelse er en vigtig opgave for frivillige, hvilket er en opgave, som Kenneth Erik Johansen med stor ildhu har kastet sig over. – Som forebyggelsespilot har du taget fat på en af de opgaver, hvor beredskabet i fremtiden får særligt brug for frivillige kræfter. 8

Du har sendt breve til samtlige afdelinger under Boligselskabet i Sjælland om befolkningsuddannelsen i forebyggelse, og med din aktive indsats er der kommet gang i gennemførelsen af uddannelsen. I din kreds har I afholdt adskillige kurser sidste år – og mange flere vil komme i 2013 på grund af dit engagement. Herudover har du engageret dig i aktiviteter for børn og unge. Du


har været der i forbindelse med ”Projekt brandkadetter” og oprettelsen af et ungdomsbrandkorps i kommunen, du har opfundet ”Børnedagen” og arbejdet med alarmering, brandbekæmpelse og meget andet blandt børn. Du forstår at lege alvorlige emner ind i børnene. I alt har du lagt ca. 550 timer i beredskabet sidste år ud over, at du har passet dit fuldtidsjob. Du er fuld af gode idéer, og vi glæder os til, at du fører dem ud i livet. Kenneth, du er et eksempel til efterfølgelse. Du turde tage fat på den nye vigtige opgave, som befolkningsuddannelsen i forebyggelse er og har vist, hvordan frivillige kan fremme forebyggelse af ulykker og ad den vej bidrager til at gøre samfundet mere trygt, sluttede Nick Hækkerup. Årets Frivilligberedskab: Statslige frivillige i Beredskabsstyrelsen I alt 93 frivillige fra Beredskabsstyrelsen deltog i slukningen af branden på Avedøreværket syd for København i august 2012. Branden opstod søndag den 12. august på et transportbånd i 50 meters højde og spredte sig til to siloer med hhv. 14.000 og 35.000 ton træpiller.

I første omgang blev Vestegnens og Københavns Brandvæsen og mandskab fra Beredskabsstyrelsen Sjælland og Beredskabsstyrelsen Hedehusene indsat, men opgaven viste sig at være mere tids- og mandskabskrævende end først antaget. Derfor blev mandskab fra alle Beredskabsstyrelsens seks beredskabscentre indsat, heriblandt de 93 frivillige, som nu modtager prisen som ’årets frivilligberedskab’. Først efter 12 dage var indsatsen endeligt afsluttet, og i hele perioden blev der arbejdet i døgndrift både med at slukke branden og med at hindre, at den skulle brede sig yderligere. I alt ydede de frivillige en indsats på mere end 2.400 mandtimer. Det er mere end en fjerdedel af Beredskabsstyrelsens samlede indsats under branden. For dette valgte forsvarsministeren at hædre Beredskabsstyrelsens frivillige: – Som frivillige i det statslige beredskab kom I fra hele landet og bidrog med et stort stykke arbejde omkring indvendig og

9

udvendig slukning, som del af kommandostadet, i forbindelse med kemiske målinger i siloerne og forplejning af mandskabet. I udviste et ekstraordinært stort engagement og villighed til at bidrage og yde hjælp som en del af en samlet national indsatsstyrke, uanset hvor i landet I er forankret til dagligt. Det skal I have en stor tak for. I løftede blikket ud over jeres egen dagligdag og viste, at vi kan regne med jer, uanset hvor I befinder jer, og hvor langt I skal køre for at gøre en forskel, sagde Nick Hækkerup. Årets frivillige i hjemmeværnet Årets Frivillig: Erik Bjørn Sørensen, Hjemmeværnet Ærø Årets Frivillige hjemmeværnsenhed: Virksomhedshjemmeværnskompagni Nykøbing-Falster Stort tillykke til alle prismodtagere.


Frederikssund bekæmper

Wild Fire

Af Peter Agerholm, vicekredsleder i Frederikssund

I weekenden den 2.-3. februar var alle holdledere fra Frederikssund-Halsnæs Brand & Redningsberedskab inviteret til at deltage i et kursus om, hvorledes man taktisk ”læser og bekæmper” store naturbrande, på engelsk kaldet Wild Fire.

Frivillige Beredskab fik den weekend den teoretiske del af dette meget spændende emne. Lørdag den 6. april blev det så tid til også at afprøve taktikken i praksis. Frederikssund-Halsnæs Brand & Redningsberedskab har indkøbt en del nyt specialudstyr til opgaven, og beredskabet har været så heldig at få lov til at hjælpe naturmyndighederne med at bortbrænde et areal med fyrretræer i Asserbo Plantage i Nordsjælland.

Kurset var kommet i stand i forbindelse med Frederikssund-Halsnæs Brand & Redningsberedskabs deltagelse i et europæisk projekt sammen med Northumberland Fire and Rescue Service fra England.

Specialudstyret er designet til, at man arbejder til fods i naturen og i teams, som med håndværktøj skaber brandbælter og antænder kontrolleret ’modild’ for på den måde at standse brandudbredelsen. Ved store ekstreme naturbrande, som vi har oplevet i udlandet, handler ledelsestaktikken derfor om at

Northumberland Fire and Rescue Service, der som nogle af de få i verden er certificeret i dette emne, stod for undervisningen, hvilket naturligvis så forgik på engelsk. Kurset var det allerførste af sin art i Danmark, og fire holdledere fra Det Supplerende 10


sammenholde vejrudsigter, terræn og beplantning for at kunne beslutte, hvor de enkelte teams vil skulle indsættes for at stoppe branden – som jo kan vare i mange dage. Men princippet, stor naturbrand/mindre naturbrand, er det samme og er meget anvendeligt særligt i områder, hvor tilgængelighed med slukningskøretøjer er nedsat, og så kræver det ikke de kæmpe store mængder vand … hvilket er lidt smart.

11


Ny køkkenvogn indviet i Viborg Ved Beredskabsforbundet Viborg har de frivillige brugt mange timer på at renovere deres køkkenvogn. Nu er de frivillige med en topmoderne køkkenvogn klar til nye udfordringer.

efteråret, og vi samtidig fik økonomien på plads omkring det, var det helt naturligt at gå i gang med en gennemgribende renovering af køkkenvognen, fortæller kredsleder Lars Erik Leth.

Frivillige ved Beredskabsforbundet i Viborg har igennem efteråret brugt mange timer på at renovere deres køkkenvogn. Køkkenvognen anvendes i forbindelse med indkvartering og forplejning, ved ulykker og katastrofer. Men de er også klar, når de bliver budt ind til at forpleje aktører og hjælpere ved forskellige publikumsarrangementer rundt om i kommunen.

Køkkenvognen har været totalt adskilt og bygget op igen med ny beklædning på vægge og sider, nyt inventar og ny belysning, så køkkenet nu fremstår som et helt nyt og moderne stykke værktøj til det fremtidige arbejde med forplejning. Dette store stykke arbejde blev afsluttet på bedste vis, da Viborg Kommunes borgmester og formand for beredskabskommissionen, Søren Pape Poulsen, klippede det røde bånd og dermed forestod den endelige indvielse af den “nye” køkkenvogn.

– Vi har i kredsen i mange år gået og ønsket os at få forbedret vores forhold omkring tilberedning og fremstilling af forplejning ved de mange forskellige opgaver, som vi deltager i. Da vi så stod for at skulle planlægge aktiviteter for

Borgmesteren kom under sin tale ind på, at man jo ikke kan sætte nok pris på den indsats, som de

12

frivillige gør i vores samfund og i kommunen: – Ud fra det resultatet, der er kommet ud af arbejdet med renoveringen af køkkenvognen, er det tydeligt, at de frivillige bruger rigtig meget fritid på opgaver, som kommer hele samfundet til gavn. De er en uvurderlig styrke, som til enhver tid er parat til at bruge deres dyrebare fritid på at hjælpe andre mennesker, og det uden at det er for egen vindings skyld. Det skal der sættes stor pris på, sagde borgmester Søren Pape Poulsen. Ved indvielsen deltog udover Viborgs borgmester også brandchef Henning Holm Johansen, Beredskabsforbundets viceregionsleder Flemming Elniff, frivillige fra Beredskabsforbundet Skive og Beredskabsforbundet Favrskov samt frivillige fra Beredskabsforbundet Viborg.


Projekt Østbørn Gør noget godt for andre i din sommerferie! Har du nogle dage i starten af juli (uge 27-28), hvor du kunne stille op som legeonkel, køkkenhjælp eller andet, så kontakt din lokale lejrleder og hør om mulighederne. Du skal være forberedt på samtykke til en børneattest. Ishøj-lejren søger All round-hjælp, legeonkler samt fotograf: Er du vild med at tage billeder, så kunne vi godt bruge en fotograf til at tage med på ture eller bare indfange stemningen på lejren.

Kolding-lejren søger Vi kan godt bruge flere hænder, så hvis du kunne tænke dig at være med, så giv mig lige en melding, og om det er en dag eller mere, det kommer an på, hvad der passer ind i din kalender.

Kontakt lejrleder Kirsten Nielsen Mobil: 21 76 32 25 E-mail: vrgl1@bfrh.dk

Kontakt lejrleder Marianne Kjær Mobil: 21 43 50 40 E-mail: mksyddanmark@gmail.com

13


Bornholms frivillige hjælper Global Medical Aid Brugt hospitalsudstyr og kontormøbler blev pakket, opbevaret og fragtet ganske gratis for at støtte en god sag. Af Hanne Buchholdt, frivilligkonsulent Jeg blev ringet op af vores tidligere Amtborgmester Knud Andersen, som nu sidder i Region Hovedstaden. Han og Johnny G. Larsen er også medlem af det, der hedder Global Medical Aid, som samler hospitalsudstyr og andre effekter, som de videresender ud til hele verden. Han spurgte, om vi frivillige kunne være behjælpelig med at pakke 20 senge sammen fra Bornholms Hospital, således de kunne videresendes med fragtfirma Ole Holm (vederlagsfrit) den 25. marts 2013. Men forinden blev jeg ringet op af Ellen Nilsson fra Tryg Forsikring, det var før jul, om Beredskabsforbundet stadig sendte ting til

Polen, fordi de skulle nedlægge deres kontor her på Bornholm. Det drejede sig om 7 hævesænke-borde, samt en masse skabe, stole, lamper og andet kontormateriale, og dette kontor skulle være tømt inden den 4. januar. ISS var også til stor hjælp den 4. januar, idet de stillede en vogn og Verner Haagensen også uden betaling til rådighed, en frygtlig snevejrsdag. Problemet var nu, hvor vi kunne opbevare alle disse ting, indtil de skulle videresendes den 25. marts, men heldigvis bor vi på en lille ø, så man kender mange mennesker. Jeg kender en tidligere Falck-mand Ole Røme, som bor på

en gård ved Muleby. Han har en masse ubrugte længer, men som nu fungerer som opbevaring af campingvogne, amerikaner-biler, motorcykler osv. Jeg kontaktede ham for at høre, om han havde plads til alle disse kontormøbler, indtil de skulle sendes af sted. Det Frivillige Beredskab Bornholm (DFRB) var til stor hjælp med at bære og pakke alt dette ned og op igen i den store containerbil, så de har slæbt godt og grundigt, de unge stærke mænd. Der var i alt ni personer, og som hver brugte ca. 5 timer fordelt på disse to datoer.

FAKTA • Global Medical Aid er en frivillig organisation, hvis overordnede formål er at sende ‘dansk tiloversblevet’ hospitalsudstyr og medicin til udviklingslande forskellige steder i verden. • På nuværende tidspunkt doneres der til Afghanistan, Benin, Burkina Faso, Cambodia, Nepal, Somaliland og Sri Lanka. • Der samarbejdes med regeringerne i de pågældende lande, og det kontrolleres bl.a., at man lokalt har mulighed for at reparere evt. nedbrud af mere avanceret udstyr mv. • Medicin og udstyr stilles vederlagsfrit til rådighed for det pågældende land eller organisation. Pakning og transport sker generelt uden betaling for ydelserne. Som eksempel på større donorer vedr. transport er bl.a. Maersk og Forsvaret.

14


Beredskabsforbundet inviterer til temadag omhandlende forebyggelse

lørdag den 4. maj 2013 i øst og lørdag den 14. september 2013 i vest* kl. 10-15. På dagen vil der være mulighed for at møde dine kollegaer fra branchen, udveksle erfaringer på området og vidensdele generelt.

Formålet Temadagen skal medvirke til en øget nyttiggørelse af de frivillige i redningsberedskabet ved at sammenbringe medspillere på området til at debattere og diskutere områder, hvor der kan udvikles og dygtiggøres.

Indholdet Dagen vil bestå af en paneldebat med nøgleaktører fra beredskabssektoren såvel som den private sektor. Som deltager på dagen får du mulighed for at høre, hvad der rører sig på området og mulighed for at stille opklarende spørgsmål til panelet. Efterfølgende vil der blive afholdt workshops, hvor deltagere har mulighed for at arbejde i fællesskab med de udfordringer, de har i forbindelse med forebyggelsesuddannelsen, og hvad der kan gøres for at overkomme disse. Detaljeret program følger.

Det praktiske Dagen den 4. maj bliver afholdt i Ringsted Brandvæsens lokaler på Rønnedevej 11, 4100 Ringsted. Dagen den 14. september bliver afholdt i Beredskabsgården i Herning på H P Hansens Vej 98, 7400 Herning. Der vil i løbet af dagen blive serveret frokost, samt kaffe, te og vand. Husk at give besked i tilfælde af, at du har behov for en særlig diæt. Tilmelding er påkrævet og svar udbedes Ringsted: senest den 1. maj 2013 kl. 12:00. Herning: senest den 2. september 2013 kl. 12:00 Tilmelding kan ske enkelt- eller kredsvis på: bf@beredskab.dk Ved spørgsmål kontakt da: Helgi Bachmann Tlf. 51 89 69 46 helgibachmann@gmail.com

Benthe Petersen Tlf. 51 88 30 11 bpt@beredskab.dk

Vi håber, at du vil støtte op om temadagene, og vi ser frem til et par spændende og produktive dage! *Vær opmærksom på, at der er tale om to ens temadage. Såfremt du er forhindret i at deltage til den ene, er du velkommen til den anden.

15


Regions- og viceregionsledere 2013 Region Nordjylland

Region Hovedstaden

Regionsleder Kurt Pedersen Viceregionsleder Ejgil Boye Mortensen Viceregionsleder Hardy Wounlund

Regionsleder Carsten Lind Olsen Viceregionsleder Kirsten Nielsen Viceregionsleder Søren Brandt Viceregionsleder Kirsten Larsen Viceregionsleder Carsten Wolf Larsen

Region Midtjylland

Regionsleder Charlotte Lund Viceregionsleder Nanna Aggerholm Viceregionsleder Flemming Elniff

Region Sjælland

Regionsleder Britta Mortensen Viceregionsleder Torben Andersen Viceregionsleder Erling Møller Jensen

Region Syddanmark

Regionsleder Marianne Kjær Viceregionsleder Frank Kristiansen

Støtteforening søger projekter at støtte Har du forbindelse til redningsberedskabet og skaffer nødhjælp til Østeuropa, er det efterfølgende måske interessant for dig.

Har projektet behov for hjælp til brændstof til transporten, eller er den primære målgruppe vanskeligt stillede børn øges interessen.

Er du tilknyttet et projekt, der ’bare’ mangler lidt økonomisk støtte, skulle du prøve at sende en ansøgning med mindst følgende oplysninger:

Send ansøgningen til sfhf@bf-holstebro.dk

• • • •

Vi ser frem til at modtage din ansøgning!

Projektets navn En kort beskrivelse af dem, der skal modtage nødhjælpen og nødhjælpens vej til Østeuropa En tidsplan Oplysninger om hvorledes projektet kan kontaktes

16

Støtteforeningen for Holstebro Humanitære Fond Jan Vestentoft Formand & Kredsleder i Beredskabsforbundet Holstebro Kreds


BERETNINGER FRA FORBUNDETS FRIVILLIGE marts & april 2013 - Udvalgt af frivillig konsulent Peter B. Lange

tet?t r o dk r de

lan komme den å p gør ts den

dsag for, at r App ognemt! n i er rte IN sør

o t Er sDikke, såe BF Reypnlig – de Hvi t brug sats s a ved lige ind il friv

18.03.2013 – Vejen – Skarp Indsats

Intet billede

Blev kaldt ud med nødstrømsgruppen til Skodborg plejehjem da Skodborg by var uden strøm. Vi blev dog annulleret kort efter afgang da strømmen kom igen. 4 frivillige, i alt 4 frivilligtimer

18.03.2013 – Kolding – Standby

Intet billede

Vinterberedskab stå stand by hele natten. 3 frivillige, i alt 24 frivilligtimer

17


BERETNINGER FRA FORBUNDETS FRIVILLIGE marts & April 2013 - Udvalgt af frivillig konsulent Peter B. Lange

28.03.2013 – Frederikssund – Vagt/standby Skærtorsdag afholder Fjordløberne i Frederikssund deres traditionsrige motionsløb i Færgelunden v/Jægerspris og selvfølgelig var vi igen i år, lige så traditionsrigt, også tilstede med samaritervagt og selvfølgelig også med varm cacao og suppe til løberne, denne kolde Skærtorsdag. 8 frivillige, i alt 40 frivilligtimer

29.03.2013 – Frederikssund – Skarp Indsats Kl. 18:20 modtager vagthavende frivillig et opkald fra ISL. der beder om assistance med mandskab til efterslukning, lys og fyldning af trykflasker ved en brand i et sommerhus ved Frederiksværk. De frivillige kaldes ud via UMS og kl. 19:20 er de frivilliges 2 autosprøjter, M4 St. Højager, M4 St. Nord samt Mazda tender med kompressor, ankommet til skadestedet med 11 mand. Kort tid efter returnerer deltidsmandskabet fra St. Frederiksværk og St. Hundested til dagligt beredskab og skadestedet overdrages til det supplerende frivillige beredskab. Opgaven, der lyder på belysning og efterslukning, besværliggøres af at tagkonstruktionen flere steder er delvist sammenstyrtet. Der fyldes 22 flasker og bruges ca. 300 L vand. Kl. 22:30 er opgaven løst og der pakkes sammen, hvorefter vi returnere til Slangerup og Hundested. Kl. 00:30 er alle køretøjer reetableret. 11 frivillige, i alt 66 frivilligtimer

02.04.2013 – Egedal – Skarp indsats I forbindelse med storbrand i en stearinlysfabrik i Smørum sørgede Egedals frivillige for forplejning med kaffe, frokost og aftensmad dagen i gennem til den store indsatsstyrke. 8 frivillige, i alt 80 frivilligtimer

18


BERETNINGER FRA FORBUNDETS FRIVILLIGE marts & april 2013 - Udvalgt af frivillig konsulent Peter B. Lange

06.04.2013 - Sønderborg – Uddannelse Uddannelse af instruktører til forebyggelsesuddannelsen. 5 frivillig, i alt 90 frivilligtimer

08.04.2013 – Mariagerfjord – Skarp indsats

Intet billede

Mandag eftermiddag blev vi kaldt til brand i Tofte skov, det var vist noget naturpleje der var løbet løbsk. Det kom under kontrol. 10 frivillige, i alt 77 frivilligtimer

24.04.2013 – Kolding – Skarp indsats Forplejning til indsatte styrker ved Gårdbrand. Morgenmad, frokost og aftensmad. 9 frivillige, i alt 38 frivilligtimer

19


Her finder du Beredskabsforbundet På landsplan www.beredskab.dk

Region Syddanmark http://bf-syddanmark.dk

Region Nordjylland www.bfregion1.dk

Region Sjælland Ingen aktiv webside

Region Midtjylland www.bf-region2.dk

Region Hovedstaden http://bfrh.dk

Brug Beredskabsforbundet

Vi vil gerne have, at du som frivillig i det danske redningsberedskab aktivt bruger Beredskabsforbundet og de muligheder, som vi stiller til rådighed for dig – vi er dit organisatoriske ståsted.

Har du eksempler på Best Practice fra jeres kreds eller beredskab? – Så del den med alle de tusinde andre frivillige i Beredskabsforbundet. Skriv en kort mail om emnret til e-mail-adressen nedenfor, så bringer vi omtale af de bedste forslag. Du kan også bruge BF Reporter App. Husk et foto med frivillige i gang med Best Practice-aktiviteten eller et link til jeres hjemmeside med jeres medlemsblad etc. Send en mail direkte til 2. viceregionsleder Flemming Elnif, Region Midtylland: elniff@webspeed.dk

Send dit bidrag

Videndeling og Best Practice

FRIVILLIG udkommer månedligt for at støtte dialog og videndeling mellem Beredskabsforbundets ledelse og den enkelte frivillig – og mellem frivillige.

Hjælp os med at videndele på tværs af landets mange kredse. Fortæl om jeres initiativer som frivillige og aktiviteter, som andre kan lære af.

FRIVILLIG

Line Nielsen er redaktør og vil hver måned udvælge beretninger fra de frivilliges virke landet over. Du kan selv bidrage – enten direkte eller via din kreds. Brug BF Reporter App og/eller send en e-mail med tekst og foto direkte til: lin@beredskab.dk

Redaktør og udgiver: Kommunikationsmedarbejder Line Nielsen Beredskabsforbundet Hedelykken 10, 1. 2640 Hedehusene

 20

FRIVILLIG April 2013  
FRIVILLIG April 2013