Page 10

10

reportasjer

Tirsdag 17. oktober 2017

stavsmartn 2017

Veterantraktorene paraderer på martn

terje lisødegård

ninger å se i farta, sier Håvard Sagheim i martns-komiteen. Paraden med veteraner på hjul har fulgt martn de siste trefire årene. Antallet har variert en del, og nå håper Sagheim at riktig mange tar turen. Veterantraktorene skal kjøre på området alle tre martnsdagene, mens paraden skjer fra Tjønnlykkja søndag formiddag.

– Her blir det mange gamle og vakre do-

- KOM: Håvard Sagheim på en skikkelig veteran. Nå håper han riktig mange kommer seg til Stav på martn.

Ett av de mest populære innslaget på Stavsmartn er veterantraktorparaden. Arrangøren håper at riktig mange traktorer tar turen til Tretten. redaksjon@byavis.no 920 66 201

Det måtte bli Øydis Uthberg:

Ekte hestejente ble «Å Det måtte jo bare skje. At ei kvinne ble «Årets hestkar» under Stavsmartn. At det historiske valget falt på Øydis Uthberg fra Vestre Gausdal, ja, det var absolutt ikke overraskende innad i hestemiljøet. terje lisødegård redaksjon@byavis.no

Da martnsavisa skulle intervjue prisvinneren Øydis, ja, så måtte vi til en gard på Biristrand en søndag formiddag. Hun skulle trene en norsk varmblods-hest for eieren,fordi sistnevnte nylig hadde fått andre ting å tenke på, en velskapt baby. Hvordan det er å bli «årets hestkar» for ei kvinne, spør du sikkert. Svaret kommer kjapt fra prisvinneren på 36 år. - Det er mange gode kandidater til denne prisen. At valget falt på meg i år var veldig hyggelig. Jeg ser på denne prisen som en anerkjennelse, noen en er fortjent til, ikke bare fordi man er mann eller kvinne. Det har liksom ikke noe med kjønnet å gjøre, forklarer Øydis.

Fire år gammel hesteeier Prisvinneren er ekte vestring, altså bosatt i Vestre Gausdal. Egentlig måtte det bli «hestejente» av Øydis Uthberg. Hun eide sin første hest som fireåring! Det var hennes lekekamerat i unge dager. Siden er det blitt mer og mer hest. Nesten på fulltid. Også hennes ni år gamle datter er selvsagt opptatt av hest. Slikt er nok arvelig, tenker vi. - Kjempefint at dattera liker hest og vil være med på det meste, sier mamma.

Håndball og hest Nå har ikke prisvinneren bodd alle sine dager i Vestre Gausdal. Som 18-åring dro hun fra redet og flyttet til Porsgrunn. Før det hadde hun utmerket seg i håndball på hjemlige trakter, både på J 16-laget og i 3. divisjon for Faaberg. I Porsgrunn spilte hun seg inn på

1. divisjonslaget. Men det var dette med hestedilla, da. I Porsgrunn begynte hun som hestepasser og fikk en tøff jobb med spranghester til en profesjonell utøver. Plutselig sto hun ansvarlig for topp konkurransehester. Etter Porsgrunn ble det Son i Akershus, der Øydis ble ansatt i en rideskole med masse undervisning som oppgave. – Da var det virkelig i gang, sier prisvinneren, som så dro til Asker og mer undervisning på to rideskoler der. Hun jobbet i barneskole på dagtid og rideskolene på kveldstid. Periodevis hadde hun også hester inne til til ridning.

Hjelper utsatte barn Prisvinneren kan ikke bare hest. Hun er universitetsutdannet i pedagogikk og psykologi, og har videreutdanning i emnet utsatte barn. Også for disse barna er hest og hesteaktiviteter viktig. Ridning på hest kan avgjort hjelpe på psyken, sier Øydis Uthberg, - hesten hjelper mange som har det vanskelig. - Er det mulig å snakke med en hest, undrer vi i samtalen med prisvinneren. - Å ja. Vi får mange svar av hesten. Forskjellen er at vi har et språk vi uttrykker, mens hesten har kroppsspråket. Det er høyt utviklet, skal jeg si deg. Du vet at hesten kan gjøre mange ting. Den er et familiemedlem med sitt særegne språk. Jo bedre du kjenner hesten din, jo, mer forstår du hva den uttrykker. Den viser sine tanker i alt og ett.

Må forstå hesten sin - Det er derfor det er viktig med riktig stell og trening av hesten, og det er viktig at den enkelte hesteeieren forstår sin hest, forstår hva den uttrykker i de enkelte situasjonene. - På den måten kan vi unngå ulykker , samt at kommunikasjonen mellom hest og rytter blir bedre. Det er mange unødvendige ting som skjer fordi rytter misforstår hester. Og det er viktig at vi skjønner at det er mennesket som skal forstå hesten, vi kan ikke forvente at hesten skal forstå oss. - Men hester kan motiveres.

WILLIAM: Her står vallaken William, norsk varmblods, og prisvinneren Øydis Uthberg på et jorde på Biristrand en sønd De lærer utrolig fort. Den viser glede og er glad når den og eieren får til noe positivt sammen. Og så er den følsom, veldig følsom, sier Øydis Uthberg med stort engasjement i røsten.

Hest på heltid Øydis Uthberg er engasjert på mange plan og nivåer innen alt som har med hest å gjøre. I dag

er hun nærmest hestejente på heltid. Hun er ansvarlig for «Grønt kort» i Opplands rytterkrets. Det vil si hun kvalifiserer interesserte til å delta i stevner. Og så driver hun stadig rideundervisning. To kvelder i uka er prisvinneren opptatt med rideopplæring og annet på Stav, der hun også er en del på dagtid. Jeg startet med undervisning

på Stav for 6 år siden. Og interessen for ride- og kjøreundervisning har bare økt. Sommeren 2015 startet jeg med feltrittreninger på Stav, og det har vært veldig populært. Dit kommer folk fra fjern og nær, og i år har det vært deltakere som har kjørt helt fra Lillestrøm for å være med på trening.

Stavsavis2017  
Stavsavis2017  
Advertisement