Issuu on Google+

ben stokke

UNIVERSITY OF NEBRASKA-LINCOLN M. Arch Email 4 0

2

.

4

benjamin.r.stokke@gmail.com 4 0 . 9 2 5 3

1


contents:

2


1.PROJECTS

ACADEMIC 01 china

2013 02 manse 2010 03 produce art 2011 04 nu tailgate park 2011 05 tectonics 2012

PROFESSIONAL 06 kindergarten 2012

04-11 12-14 16-19 20-23 24-27

28-31

3


4


HISTORICAL SHIBATI DISTRICT

+

MODERN CHONGQING

=

VERTICAL SHIBATI

UPPER CHONGQING

LOWER CHONGQING

vertical shibati

MIXED -USE DEVELOPMENT

UNIVERSITY OF NEBRASKA-LINCOLN/UNIVERSITY OF CHONGQING CHONGQING, PEOPLE’S REPUBLIC OF CHINA

The Shibati district in Chongqing is an underdeveloped and historically important district that has been slated for demolition by the Chinese Government. For the purposes of my design, I engaged in a study of living patterns and culture to program and design an urban village and market space at the center of the proposed master plan. The goal was to facilitate those public activities previously in place on the site while adhering to international building code standards to ensure accessibility, safety, and general welfare. I investigated a new typology, the vertical village, where I configured units relative to several community spaces or courtyards for public activities. The courtyards developed in the vein of traditional Chinese courtyard houses. The courtyard spaces in the housing were intended to encourage personal relationships and communal interaction near circulation corridors.

5


URBAN VILLAGE

vertical shibati: URBAN VILLAGE

SHIBATI DISTRICT, CHONGQING

urban facilities

green areas living facilities

HUTONG VERNACULAR, BEIJING:

outdoor spaces

main building

main building

rear courtyard

rear courtyard

ecological living

inner courtyard

inner courtyard

outer courtyard

outer courtyard

communal relationships

entrance

entrance

URBAN MARKET

+

connection to masterplan ->chongqing

food + goods + services

permanent + transient market vendors

STREETS 6

COURTYARDS

PRIVATE SEMI-PUBLIC PUBLIC


CILBUP

COURTYARD PERSPECTIVE

INTERIOR COURTYARDS

street courtyard

maximize sunlight

private courtyards / street courtyard

1 private courtyard per 1 unit

PERIMETER COURTYARDS

7


vertical shibati: URBAN MARKET steel bolt joint plate gypsum board polystyrene vapor barrier wood stud parapet plywood sheathing wood decking wood joist structural channel signage header wood cladding

bifold door motor storefront

concrete slab concrete footing

.25

.5

1

2m

MARKET PERMEABILITY 8


GROUND LEVEL MARKET 9


FLOOR PLAN FLOORS 4-34

FLOOR PLAN MARKET LEVEL 10

FLOOR PLAN FLOORS1-3


SECTION A-A’

SECTION B-B’ 11


manse on manse RESIDENCE

UNIVERSITY OF NEBRASKA-LINCOLN LINCOLN, NE The concept for this proposal rooted itself in the nature of the clients’ relationships to one another. An odd intellectual pair, Willa Cather and Louise Pound met at the University of Nebraska and quickly became close lifelong friends. While the nature of their relationship remains unknown, there seemed to be a deep rooted connection, sexual or asexual, that kept these two women close at heart. Despite Willa’s frequent travels across the country and world, these women still remained seemingly atomically bonded. The form is thus derived from this obscure connection that these women possess. Juxtaposed, yet connected, the main forms composing this two-leveled cantilevered home are analogous to the obscurity of a potential homosexual or otherwise affectionate relationship occurring in the early decades of the1800’s.

12


PRIVATE SHARED CIRCULATION CONNECTION VOID CONNECTION

13


SITE PLAN

14


SECOND FLOOR PLAN

15


produce art

ARTIST RESIDENCY

UNIVERSITY OF NEBRASKA-LINCOLN LINCOLN, NE This project was developed in collaboration with the landscape architecture department at the University of Nebraska. Together with Adam Donner and Dan Gage, we developed a design concept for an artist residency that integrates organic food production, “Produce Art” into just west of Lincoln, NE. The following work was my contribution to the larger group project. choice scenario After developing several options for programmatic sequencing and organization, the above programmatic sequence paired with the program section were chosen. The elevation at the entry is intended to be greater than that of the gardens and studios which gives the visitor a view into the complex that encourages them to venture into those spaces during an established weekend farmers market. The market space and gallery are set to a higher elevation to provide site overviews for any visitors or artists who pass through the entire progression from start to finish. The gallery and markets are about a celebration of both artistic and food production processes which implies a space that is somehow “uprooted” from the complex or looking into the complex. The studios and gardens are intended to be set at lower elevations so as to provide the artists with spaces that are fully immersed in the site without distraction from outside the residency. The artists are in a bowl and all public programs line the periphery.

16


gallery:

studios:

17


STUDIO INTERIOR

0

18

15’

studio plans, section


19


nu tailgate park URBAN DEVELOPMENT

UNIVERSITY OF NEBRASKA-LINCOLN LINCOLN, NE

The program calls for a tailgate park adjacent to Memorial Stadium that can serve alternative functions during its off-season. The design intention was to maximize green space while retaining existing parking spaces to create unique urban green space that exists within a dense infrastructure.

20


21


INCREASED PROGRAM

Diverse

PROGRAM OVERLAP

Diverse

24’

PROGRAM DIVISION ARCH 311/LARCH 311_Project_1

24’

Donner.Stokke.Gage

44’

64’

44’

64’

THIS CONFIGURATION IS PREFERRED AS IT PROVIDES TAILGATERS AND VISITORS THE OPPORTUNITY TO PARK THEIR VEHICLES UNDERNEATH OR DIRECTLY ADJACENT TO THE GREEN BERMS. THE FORMS ENCOURAGE PEDESTRIAN MOVEMENT FROM CIRCULATORY ROADS AND DESIGNATED PARKING AREAS TO THE ELEVATED GREEN SPACE SITUATED ABOVE THE PARKING.

SITE

4 1

ARCH 311/LARCH 311_Project_1

Donner.Stokke.Gage

2

5 3

9 8 6

ARCH 311/LARCH 311_Project_1

Donner.Stokke.Gage

(1)CHOSEN IDEAL CONFIGURATION (2)CONFIGURATION EXTRUDED IN A SINGLE DIRECTION (3)CONFIGURATION FRAGMENTED AND REVERSED EVERY OTHER PIECE

22

(4)SINE CURVE EXTRUDED (5)SINE AND COSINE CURVES LOFTED TO CREATE SUFRACE THAT ACHIEVES CONSTANT IDEAL CONFIGURATION

7

(6)SURFACES LAID ON STANDARD PARKING GRID WITH 24’ CIRCULATION SPACES (7)SURFACES SCALED AS THEY REACH THE NORTH AND SOUTH OF THE SITE ALLOWING FOR A DIVERSITY OF SPACE (8)EXISTING SITE CIRCULATION CONSTRAINTS

(9)BERM-ED SURFACES APPLIED TO SITE, CIRCLES DENOTE BERM ENDS WHERE SURFACE BREAKS THE ESTABLISHED GEOMETRY TO CREATE FLAT ELEVATED SURFACES FOR ACCESS POINTS


23


24


SUMMARY

CIRCULATION PATTERNS

LAYOUT

IMAGERY

Roof Structure Elev. 134’

Hyper InEfficiency

Conventional Efficiency EXIT

Grocery and Conveniience Stores

ENTRY Conventional grocery retail stores have entrances and exits located at the front of the store. Aisles then allow for customers to circulate throughout the store and linger. Merchandise is strategically displayed to encourage the customer to make unplanned purchases. Most grocery retailers are interested in keeping the customer in the store for as long as possible so they purchase more product. Customers are led in a inefficient manner throughout the store so as to linger and make unexpectd purchases.

CHECK OUT

Second Level Facade and Floor Plates

Merchandise

Museum> “specific”

EXIT

CHECK OUT

EXHIBITIONS

VARIABLE

EXHIBITIONS

EXHIBITIONS

EXIT

Efficiency in a museum is concerned with the arrangement of art and exhibitions. The exhibitors are organized by curators and set in spaces which flow from one exhibition space to another. The goal is to encourage visitors to see all the exhibitions. Visitors to museums have the intention of lingering throughout the spaces for as long as they desire. Circulation can vary from visitor to visitor.

ENTRY

EXHIBITIONS

Merchandise EXIT

ENTRY

ENTRY

Second Level Elev. 118’

roofscapes

ROOF STRUCTURE PROTOTYPE Proposed Base Structure

UNIVERSITY OF NEBRASKA-LINCOLN LINCOLN, NE

Conventional grocery retail stores have entrances and exits located at the front of the store. Aisles then allow for customers to circulate throughout the store and linger. Merchandise is strategically displayed to encourage the customer to make unplanned purchases. Most grocery retailers are interested in keeping the customer in the store for as long as possible so they purchase more product. Customers are led in a inefficient manner throughout the store so as to linger and make unexpected purchases.

Existing Strip Mall

Efficiency in a museum is concerned with the arrangement of art and exhibitions. The exhibitors are organized by curators and set in spaces which flow from one exhibition space to another. The goal is to encourage visitors to see all the exhibitions. Visitors to museums have the intention of lingering throughout the spaces for as long as they desire. Circulation can vary from visitor to visitor.


26


aluminum shade capping

Elev. 133’-6” T.O. Primary Tube Steel

primary steel tube

glazing roof window moullion beam casing steel beam shade connection aluminum shade gypsum

floor

Exhibition Space

Exhibition Space

thermal insulate vapor barrier

floor joist

fixing battens

underfloor air distribution system (UFAD)

timber substrate metal sheet

Elev. 117’-8” T.O. Floor Plate

waffle slab

stud

steel plate

capping

steel bolts

brick 2” air cavity 2” insulation air barrier CMU

steel beam diagrid steel beam

sill plate

steel column

glazing William’s Cleaners (existing)

Elev. 100’-0” Ground Floor

concrete slab 2” layer sand expanded polystyrene expanded polystyrene foundation footing

27


kindergarten und PRIMARY SCHOOL

BAD ARCHITECTS GROUP KIRCHDORF, AT

This competition called for the renovation and addition to a primary school located in the core of the village of Kirchdorf, AT. For the schematic design phase I attended several meetings with the local municipality and residents. Our aim was to identify the needs of the community by directly engaging with the public. This public space served several functions in addition to a primary public school that was intended to catalyze and facilitate public activity. The scheme we developed attempts to negotiate both student space and public space within the medieval core of the city.

NACHMITTAG K

V

VERANSTALTUNG MITTAGESSEN

SPORT

28


IDEALE ORGANISATION

VOL

BIBLIOTHEK

KSS

KIND

ERGA

RTEN

CHU

LE IN

M

AD

TURNHALLE

29


30


31


32


thank you!

UNIVERSITY OF NEBRASKA-LINCOLN M. Arch Email phone

benjamin.r.stokke@gmail.com 402.440.9253

33


2013 Ben Stokke Portfolio