a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

| NUMMER 15 | SEPT/OKT | 2017 | GRATIS!

EIGENZINNIG EN KLEURRIJK NIEUWS UIT KROMMENIE & OMSTREKEN | REDACTIE@MIJNKAMELEON.NL |

11

FEESTWEEK KROMMENIEDIJK

9 Eindelijk… we zijn er weer! Na onze zomerstop zijn we weer fris, fruitig en geheel opgeladen. Met het zand nog in de haren zijn we volop aan de slag gegaan. Maar dan wel super relaxed en vol nieuwe ideeën. We mogen weer 22.000 brievenbussen vullen ;-) Yeah! En het is overduidelijk dat wij niet de enige zijn die er zin in hebben. Zo heeft André Baas deze zomer zijn

grandcafé (de Kroon) omgetoverd tot een prachtig Lokaal; Léon Hamming is zijn mooie winkel Saenkanter flink aan het verbouwen;Tante Tee viert haar 5 jarig bestaan en de feestweek van Krommeniedijk is ook alweer achter de rug. Wat een zomer! Wij boffen toch maar dat iedereen zich zo heeft uitgesloofd. Voor ons is er weer van alles te ontdekken. Dat voelt dan toch nog (nu de zomer zo abrupt is afgelopen) een

Door Renée Vrijman

beetje als vakantie in eigen streek. Dus… er op uit! De herfst tegemoet, heerlijk! Oproep! Voor de Kameleon zijn we opzoek naar een enthousiaste en ervaren eindredacteur. Naast het redigeren van de artikelen vind je het ook leuk om zelf te schrijven. Wil je graag meewerken aan onze kleurrijke krant? Stuur ons dan een mail met je motivatie en cv.

WIJKMANAGER DRIEGENERATIES LENIERADEMAKER

. R.H.M.  B       

 

        


2

SEP OKT

de Kameleon.

ZEIL! OP FIETSEXPEDITIE DOOR DE HISTORIE VAN DE ZEILDOEKWEVERIJ IN KROMMENIE EN ASSENDELFT. VOOR DE TWEEDE MAAL STAAT EEN STUK VAN DE GESCHIEDENIS VAN KROMMENIE CENTRAAL TIJDENS EEN EXCLUSIEVE FIETSTOCHT.

D

e geschiedenis van de zeildoekweverij in Krommenie en Assendelft vormt de basis van een boeiende fietsroute onder begeleiding van een expeditieleider, die dit jaar in september en oktober wordt georganiseerd als onderdeel van het derde Internationaal Festival Industriecultuur Zaanstreek - IFIKZ, fonetisch Engels voor ‘ik maak ‘t / de Zaanstreek maakt ‘t!’. Het is een product van de Expedities Industrie, waarmee we op expeditie gaan naar elementen van het rijke Zaanse industriële verleden, onderweg genieten van de omgeving, maar ook op zoek gaan naar de innovatiekracht en ambtelijkheid van hedendaagse bedrijven. De verplaatsing van het Assendelfter Wevershuis naar de Zaanse Schans was de aanleiding voor een zoektocht naar de oorsprong van de periode van welvaart voor de rolreders of fabrikeurs in Krommenie en de ploeterende Assendelver thuiswevers die voor een schamel loon in opdracht van hen, thuis werkten. De zeildoekweverij was de basis voor de FORBO-linoleumfabriek die als duurzame producent nog steeds met natuurlijke materialen werkt. En zijn drie locatiestops: het Assendelfver Wevershuis op de Zaanse Schans, Oud- Krommenie en tot slot een uitgebreid bezoek aan de FORBO. Met een rondleiding door oud-Krommenie en een lunch in de sfeervolle Vermaning, staat Krommenie in de spotlights en dat verdient het ook! Denkt u, ‘Ja dat weet ik als Krommenieër wel’ maar wellicht vrienden of familie nog niet, tip ze dan voor dit unieke en sfeervolle dagje uit en verwijs hen naar de site van IFIKZ. De Expeditie Zeil vindt twee maal plaats: op 22 september en 5 oktober. De prijs is €25, - inclusief lunch, de expeditie duurt ruim 5 uur en start om 10.30 uur bij het Zaans Museum. Meer informatie op de site: www.ifikz.nl/expeditie-industrie. Daar leest u ook over de expeditie PAPIER! over de historie van de Zaanse papierindustrie en andere activiteiten als de Zaansafari, de Cacaomaand en een theatrale vaartocht naar pakhuis de Vrede aan het Noordzeekanaal.

Lokaal de Kroon gaat lokaal HET IS WARM BUITEN, MAAR BINNEN IS ‘T HEERLIJK KOEL. OP DE GEVEL STAAT DUIDELIJK VERMELD WAAR HET LOKAAL DE KROON VAN ANDRÉ BAAS VOOR STAAT .

‘Met de keuze voor een lokaal - met lekker eten en drinken hadden we de kans het interieur ingrijpend te veranderen. Terug naar de roots, moesten we ver terug naar de oude staat van De Kroon. Hiervoor hebben we gebruik kunnen maken van de originele tekeningen met details van het gebouw dat dateert uit 1907. Bijzondere details hebben we terug kunnen laten komen in onze nieuwe uitstraling.’ ‘Zo zijn oude balken tevoorschijn gehaald, werden de zijramen teruggebracht in de oude staat, de voorzetmuren verwijderd - de muren zijn ca. 30 cm dik - en last but not least is er een bar teruggeplaatst.’ ‘Met de keuze voor een lokaalfunctie kon het formaat van de bar aanzienlijk ingekort worden.

Die ruimte hebben we gebruikt voor een ruimere opstelling van de tafeltjes. Het biedt ons ook de mogelijkheid om meer gastvrijheid te laten zien. De tijd van gastheer achter de bar is definitief voorbij’, aldus André. Wat nog gekoesterd wordt uit het verleden is de herinnering van vroeger. Een levensgrote foto van de uitspanning aan de Marktstraat geeft het Lokaal de nostalgie die het met zo’n lange historie verdient. ‘Lokaal de Kroon is hét adres voor lekker eten en drinken en een goed glas wijn en natuurlijk één van de vele (bijzondere) bieren op de tap. In de keuken werken we zoveel mogelijk met eerlijke lokale producten. Voor onze speciaalbieren hebben we ons ook lokaal georiënteerd met keuzes als de

Hoop bier, bieren van Brouwerij ‘t IJ en Breugems Bier’, vertelt onze gastheer. In het Lokaal kan je terecht voor lunch & diner. Met een beknopte maar gevarieerde kaart wordt de gasten met lekkere trek echt in de watten gelegd. Het Lokaal biedt je die ruimte aan één van de vele tafeltjes binnen maar ook uiteraard op het eigentijds ingerichte terras met robuuste banken waar je gezellig kan aanschuiven en kan genieten van de passanten die voorbij komen. De zaal achter het Lokaal blijft gehandhaafd in het nieuwe jasje van Lokaal de Kroon. Deze locatie staat garant voor een mooi (bruilofts-)feest.

GEOPEND: Di - Do 12:00 – 23:00 uur Vr - Za 12:00 – 01:00 uur Zo 14:00 – 22:00 uur

Bridgen in de Palmboom We zijn er weer! Na een heerlijke vakantie gaan we 6 oktober weer open. U bent van harte welkom met alles wat u onder uw arm mee kunt nemen, zoals broodroosters, koffiezetters, stofzuigers, speelgoed, kleding en natuurlijk fietsen. Onze reparateurs gaan dan weer proberen deze spullen te redden van de vuilnisbelt. Wij hopen dat

u net als de voorgaande jaren ons weer kunt vinden aan de Kerkstraat 4 in Wormerveer. Dit is het oude gebouw van de Arbeid, achter administratiekantoor Westerwatering.

Op 5 september startten we weer met onze bridgeclub ‘Gezellig bridgen in de Palmboom’ voor ouderen. Op dinsdagmiddag van 13 tot 17 uur worden de kaarten weer geschud, de hersens spannen zich weer in om na te denken.

Kom gewoon eens langs of bel Joop 06 34 039 73.

Bridgen is boeiend en het is een investering in je ouwe dag!! Aanmelden: Joop Seitner, Venusstraat 38, 1562 ZB Krommenie.

www.repaircafenoorderlichtwormerveer.nl

Telefoon: 075 628 27 32

Email repaircafewormerveer@gmail.com

E-mail: jjhseitner01@hetnet.nl


de Kameleon.

Advertorial

SEP OKT

3

Saenkanter Fashion kiest voor nieuw concept op één locatie! DE KAMELEON SPREEKT PETRA EN LÉON HAMMING OP EEN LEUK TERRAS IN DE ZAANBOCHT TE WORMERVEER. ZIJ STAAN AAN DE VOORAVOND VAN EEN MOOIE UITDAGING DIE UITEINDELIJK IN MAART 2018 VOOR ONZE KLANTEN ZICHTBAAR ZAL ZIJN. SAENKANTER FASHION GAAT NAMELIJK FLINK UITBREIDEN EN VERBOUWEN. STRAKS KUNNEN ONZE KLANTEN OP MAAR LIEFST 1100 M2 KIEZEN UIT EEN GEVARIEERD AANBOD AAN MODE. WE INTRODUCEREN SAENKANTER SUITS, WAAR JE STRAKS UIT EEN PRACHTIG AANBOD KOSTUUMS KUNT KIEZEN. DAARNAAST WORDEN DE BESTAANDE WINKELS, SAENKANTER WOMEN EN SAENKANTER MEN, AAN DE ZAANBOCHT TE WORMERVEER VERBOUWD. SAMEN MET ONZE FANTASTISCHE MEDEWERKERS CREËERT DIT ZAANSE FAMILIE DUO DRIE EIGENTIJDSE MODEWERELDEN WAARIN ONZE BESTAANDE EN HOPELIJK OOK VEEL NIEUWE KLANTEN ZICH NOG MEER THUIS VOELEN EN DIE MODE AANTREFFEN DIE ZE ZOEKEN.

S

teeds meer Zaankanters ontdekken onze winkel in Wormerveer aldus Léon. Daarnaast zien we gelukkig ook steeds meer inwoners van daarbuiten zoals uit Heemskerk, Castricum, Beverwijk, Purmerend en Amsterdam die onze winkel weten te vinden en met een tevreden gevoel huiswaarts keren. We werken met elkaar hard om onze klanten dat gevoel te geven. Klanten waarderen de vooral de gezellige en gemoedelijke sfeer, de authenticiteit, de onderscheidende collecties, de service, de aanwezige parkeermogelijkheden en ook de prachtige ligging aan de Zaan. De centrale ligging en bereikbaarheid van Wormerveer helpen daar zeker bij. Op onze Facebookpagina laten klanten dat vaak merken.

Saenkanter Suits, onze nieuwe winkel, wordt de 3e modewereld. Op maar liefst 160 m2, met een eigen ingang, wordt een pakkenwereld gecreëerd die door zijn omvang, assortiment, merkenaanbod en professionele bediening naar verwachting veel Noord-Hollanders gaat aantrekken. Léon en Petra willen nog niet veel kwijt over de exacte invulling, om de verassing des te groter te laten zijn. Want Saenkanter Suits is vernieuwend, verrassend en origineel!

Drie Modewerelden Saenkanter Fashion gaat zich onderscheiden door middel van 3 modewerelden. Saenkanter Men wordt de 1e modewereld. We gaan hier het karakter veranderen, maar de gezelligheid blijft. We gaan in dit onderdeel naar volledig casual. Dat is mogelijk, omdat de kostuums van deze locatie gaan verhuizen naar Saenkanter Suits, onze nieuwe winkel die nu gebouwd wordt op de voormalige plek van de ABNAMRO te Wormerveer. Door de ruimte die vrijkomt zijn we in staat Saenkanter Men een complete casual beleving mee te geven. Tegelijkertijd introduceren we ook nieuwe en stoerdere merken. Saenkanter Women wordt de 2e modewereld. We kiezen ervoor meerdere totaalcollecties van gewilde merken een eigen plek te geven in de winkel. Dat gebeurde in 2015 ook zeer succesvol met de komst van de YAYA-shop in shop. We borduren voort op dit succes. Herkenbaarder en avontuurlijker.

Ook investeren in de omgeving De afgelopen 3 jaar heeft Léon met succes en passie veel geïnvesteerd in de locatie Wormerveer. Hij zag investeren in zijn woon- en leefomgeving als noodzakelijk om zelf ook succesvol te kunnen zijn. Daarnaast woont hij zelf ook in Wormerveer en vond dat Wormerveer meer verdient. Samen met anderen stelde hij een gebiedsvisie op en richtte de stichting Hotspot Wormerveer op met daarin opgenomen de aandachtsgebieden wonen, werken, winkelen, toerisme en sociaal welzijn. De visie werd aan wie het maar horen wilde uitgedragen. Met passie en vasthoudendheid. Dit werd beloond. De visie is maar liefst 3 keer aan het college en de gemeenteraad van Gemeente Zaanstad en maar liefst 10 andere partijen gepresenteerd. Van Zaanse Schans tot in Amsterdam deelde Leon de visie. In 2016 zijn de inspanning en de vele uren beloond. Stichting Hotspot Wormerveer zag het door hun bedachte toerismepro-

"Hoe fantastisch is het wel  niet om vanaf het water en  de Zaanoever te kunnen zien  hoe leuk en mooi dit dorp is"

SAENKANTER FASHION KIJK VOOR ALLE INFO OP WWW.SAENKANTER.NL ZAANWEG 118-119-120, 075-6281555

duct ´Zaanboulevard´ terug in het beleid van de gemeente. Onder de naam Zaanboulevard wordt Wormerveer als aantrekkelijk verblijfs-, winkel- en evenementengebied op de toeristische kaart gezet naast het Hembrug terrein, de Zaanse Schans en het nieuwe stadhart van Zaandam. Niet alleen de gemeente, maar ook bewoners en winkels in Wormerveer raakten steeds meer overtuigd van de haalbare ambitie Wormerveer op de kaart te zetten als een echte Hotspot. Léon heeft er dus voor gekozen ook flink naar buiten te kijken. "Wat is nodig om Wormerveer de kansen te geven die het verdient? Hoe creëer en verbeter je het imago? Wormerveer had geen echte identiteit en als ie al bestond werd Léon er in 2014 niet vrolijk van. Voor de tijd en aandacht die ik er heb mogen steken wil ik mijn zus, ons team maar ook de collega-ondernemers bedanken, want wat hebben ze me de afgelopen jaren vele uren moeten missen," aldus Léon. Rondvaartboot Afgelopen week werd bekend dat er een serieuze bootverbinding komt tussen Zaandam, de Zaanse Schans en Wormerveer. Vanaf mei volgend jaar zal er bijna dagelijks

maar liefst 10 keer gevaren worden naar Wormerveer. Rederij Lee maakt hiervoor gebruik van twee nieuwe stille elektrische rondvaartboten. Fietsers kunnen op deze boten bovendien hun eigen fiets meenemen. We gaan binnenkort starten met het samenstellen van arrangementen om zo optimaal te kunnen profiteren van het toerisme. Hoe fantastisch is het wel niet om vanaf het water en de Zaanoever te kunnen zien hoe leuk en mooi dit dorp is. Een fantastische manier voor de Zaankanters en de toeristen kennis te maken met ons mooie dorp en natuurlijk het bijzondere winkelaanbod. Toerisme Wat is het toeristisch product van Wormerveer? Dat is de vraag die Léon vaak gesteld krijgt. Een vraag

die Léon niet goed begrijpt. Kijk nu eens naar ons tijdens dit interview. Wij genieten van de bootjes, de Zaan, het uitzicht en natuurlijk het industrieel erfgoed. Dat is op zich al een prima basis en voor vele al een hele ervaring. Toch is dit niet voldoende en om die reden heb ik veel overleg met andere toeristische aanbieders zoals de Zaanse Schans, het Zaans Museum en het Hembrugterrein. Ook starten wordt gewerkt aan arrangementen en bedenken we allerlei evenementen die de toeristen vaker moeten verleiden het noordelijk deel van Zaanstad te komen bezoeken. Dat geeft gezelligheid en dynamiek en biedt de ondernemers en winkels in Wormerveer extra economische kansen. Winkelen en verblijven als totaalbeleving. Welkom in Wormerveer!


4

SEP OKT

de Kameleon.

Nieuwe jas voor het BertrandRussellcollege DE GEBOUWEN VAN HET BERTRAND RUSSELL COLLEGE HEBBEN MET INGANG VAN HET ZOJUIST GESTARTE SCHOOLJAAR EEN GEHEEL NIEUWE UITSTRALING, DIE PAST BIJ DE KERNWAARDEN VAN HET BERTRAND RUSSELL COLLEGE. DE SCHOOL IS: VAN DE SAMENLEVING, PROGRESSIEF, PERSOONLIJK, TOEGANKELIJK EN MODERN. MET NAME DE LAATSTE KOMT NU GOED TOT UITING.

H

et vorige schooljaar was het logo reeds vernieuwd en was de website aangepast aan de nieuwe huisstijl. Hierbij heeft het portret van Bertrand Russell een prominente plaats gekregen en wordt de naam van de school weer voluit geschreven. Op de beide entrees van de gebouwen is Bertrand Russell nadrukkelijk aanwezig. De reden om de naamgever van de school duidelijk naar voren te halen heeft te maken met de ideeën van Bertrand Russell die de school onderschrijft. Bertrand Russell heeft zijn hele leven actief gestreden voor de wereldvrede. Dat gedachtegoed straalt het Bertrand Russell college ook uit. De school staat bekend om het sociale karakter.

Je bent je eigen BAAZ! ER ZITTEN DRIE JONGE MEIDEN OM DE TAFEL: SARAH, FADUMIIN EN MILÈNE. ZIJ HEBBEN ERVOOR GEKOZEN OM TE WERKEN MET JONGEREN EN ZE AAN TE ZETTEN TOT ACTIE. DE ENERGIE DIE ZE UITSTRALEN IS AANSTEKELIJK. JE WORDT HIER ECHT BLIJ VAN. DE LOCATIE IS TROUWENS EEN PLÁÁTJE! HIP, INDUSTRIEEL EN UITNODIGENDE PLEKKEN OM TE WERKEN, TE CHILLEN EN NOG VEEL MEER. ER IS EEN SCHERM, ER ZIJN LAPTOPS, SPELLETJES EN EEN HEERLIJKE BAK KOFFIE!

S

arah was in januari bij de start van BAAZ aan de Parkrijklaan in Assendelft, pal naast het winkelcentrum de Kaaikhof. Ze ziet het helemaal voor zich: een dynamische ruimte met jongeren die bezig zijn met hun leven. Huiswerk maken, een bakkie drinken, kletsen, een workshop volgen en plezier maken. Kortom, een plek waar iedereen even langs gaat omdat dat fijn is. Er is een actieplan geschreven om dit voor elkaar te krijgen, want jongeren moeten wel weten dat zij zelf iets kunnen organiseren met behulp van BAAZ. Milène heeft daar ook hard aan gewerkt en zij is er zichtbaar trots op. Ze gaan de komende weken promo-acties houden, een filmpje

maken en hun ambassadeurs gaan dan jongeren informeren. Leerlingen van scholen in de omgeving zijn al actief in de focusgroep, en het Bertrand Russelcollege heeft net een expeditie gepland naar BAAZ. ‘Het is allemaal makkelijker dan je denkt.’ Stel je voor: je wilt iets organiseren met je klas. Gewoon, je wilt iets doen maar je hebt geen poen. Maak een afspraak met BAAZ en kom eerst kennismaken met je klas. Er staat iemand klaar om je te ontvangen die ook nog informatie geeft hoe je met elkaar iets fantastisch kunt organiseren. ‘Ze moeten zelf zeggen wat ze willen!’. Als er dan een idee is, maakt de klas een plan, een budget en hoe alles met elkaar in orde komt. BAAZ coacht, kan meefinancieren of je leren sponsors

te werven. Als je het nu zelf kunt regelen, kan je dat in het vervolg ook. Wil je met vrienden een actie houden, of iets spectaculairs doen, dan kun je terecht bij BAAZ. BAAZ is een onderdeel van stichting Raaz. Jongeren- en cultuurparticipatie in Zaanstad wordt succesvol gebundeld. Raaz ondersteunt goede ideeën en initiatieven van jongeren. Succesvolle evenementen die ondersteund werden zijn Haltpop en het Good Vibes Festival. Het is een avontuur dat ik wil meemaken Dat zegt Fadumiin, student Sociaal Werk. Zij vindt het supergaaf om de jongerenparticipatie op een hoog niveau te tillen door actief te zijn binnen BAAZ. Het is de bedoeling dat BAAZ een movement wordt. Jongerencentrum dekt de lading niet echt, en klinkt oubollig. Tja, hoe zullen we het noemen.. Ach, er komt vast wel iemand op een idee. BAAZ is trouwens voor iedereen in Zaanstreek-Noord die de baas van zijn eigen toekomst wil zijn. http://raaz.nu/baaz/

Door projecten en de invulling van de reguliere lessen draagt de school actief bij aan de begeleiding van de leerlingen, zodat ze opgroeien tot volwaardige wereldburgers. Wereldburgers die weten wat in de samenleving gebeurt en die begrip hebben voor al die anderen die ze nu en in de toekomst tegen (gaan) komen. Door de nieuwe uitstraling wordt duidelijk dat de twee gebouwen aan de Erasmusstraat tot dezelfde school behoren. Het Bertrand Russell college wil duidelijk laten zien dat het er is. Houd ons in de gaten! Kees Laan, rector

Advertenties

075 628 37 82 • info@jpleguijt.nl • jpleguijt.nl

JP Leguijt is al meer dan 215 jaar actief in de Zaanstreek. Een lange historie waarin duurzaam bouwen altijd een belangrijke rol heeft gespeeld en nog steeds speelt. Wij zijn specialist in het: Onderhouden, verbouwen, uitbreiden & inspecteren van woningen.

DÉ AANNEMER IN DE ZAANSTREEK EN OMGEVING

Bij inlevering van deze bon krijgt u € 5 korting. Eén bon per klant. Geldig tot 11-10-2017.

HEILIGEWEG 183 • 1561 DJ KROMMENIE • WWW.EVERTBRUYNS.NL • 075 628 1590


de Kameleon.

Streets of the world,

een tentoonstelling die je horizon verbreedt JEROEN SWOLFS IS IN 7 JAAR DE HELE WERELD AFGEREISD OM IN ELKE HOOFDSTAD EEN FOTO TE MAKEN. EEN FOTO VAN HET LEVEN ZOALS HET IS. JEROEN IS FOTOJOURNALIST EN WAS KLAAR MET HET EENZIJDIGE BEELD DAT WE KRIJGEN VAN HET NIEUWS. HET BEELD DAT WIJ HEBBEN VAN DE WERELD WORDT GEVORMD DOOR DE MEDIA. WE ZIEN VAAK BOMBARDEMENTEN MAAR ZELDEN DE WEDEROPBOUW DOOR DE BURGERS. ER GEBEURT ZOVEEL MOOIS DAT HET ZONDE IS OM DAT TE LATEN LIGGEN. DE 195 FOTO’S ZIJN GEBUNDELD IN EEN MOOI BOEK EN TEVENS TE ZIEN IN HET STREETS OF THE WORLD PHOTO MUSEUM IN ZAANDAM OP HET HEMBRUGTERREIN. EEN TENTOONSTELLING DIE OPTIMISTISCH STEMT. JEROEN SWOLFS EN DE KAMELEON HEBBEN EIGENLIJK DEZELFDE BOODSCHAP: MEER POSITIVITEIT IN DE WERELD BRENGEN. Veel overeenkomsten Er gebeurt zoveel moois in de wereld, een fractie daarvan haalt maar het nieuws. Het is jammer dat we dat niet zien. We zouden er beslist een stuk positiever van gestemd raken. Met Streets of the World wil Jeroen de overeenkomsten laten zien tussen verschillende mensen, plekken en culturen.

De afstand die door het nieuws - tussen ons en de landen ver weg gevormd wordt, wordt met deze tentoonstelling alleen maar kleiner. Je ziet dat mensen in de hele wereld met hetzelfde bezig zijn: ze voetballen op straat, zijn verliefd, hebben plezier, werken en sluiten vriendschap, kortom ze leven, net zoals wij. Uiteraard wachten ze op betere

tijden maar in de tussentijd maken ze er het beste van. De (veer-)kracht van de mens, daar lijkt deze expositie om te draaien. De foto's zijn allen op dezelfde manier gemaakt, de camera staat telkens op gelijke hoogte, zodat de horizon overal even hoog is. Je kunt de foto's als het ware aan elkaar plakken, dan heb je één grote doorlopende foto.

Irak, Bagdad

Door de hoogte van de camera (ooghoogte) en de grootte van de foto’s sta je zelf echt tussen de mensen. Je loopt van land tot land en de grenzen vervagen langzaam.

‘Durfelkaarteomarmen, sluitjenietafmaarsta voorelkaaropen.Doe jebestomteontdekken waarhetechtovergaat.' Jeroen Swolfs

Irak, Bagdad Een van de foto’s is genomen in Bagdad, Mutanabbi Street. Een plek die de gemiddelde westerling stereotiep associeert met oorlog, bombardementen en Islam als enig geloof. We zien een straat die vol staat met boekenkraampjes. Hier worden al duizend jaar boeken verkocht. Wat je op de foto niet ziet is dat er in 2007 een aanslag gepleegd is door Al-Qaida, waarbij de straat en het theehuis op de hoek werden weggevaagd: een aanslag op het intellect. Op het moment dat Jeroen de foto nam in 2016 is hier niets meer van te zien. De gehele straat is inmiddels (met internationale steun) wederopgebouwd. De autobom was bedoeld om verdeeldheid te veroorzaken maar miste wat dat betreft doel, het kreeg een positief effect en leverde juist verbinding op. Jeroen Swolfs: 'De boeken hebben gewonnen van het geweld.' Als je goed kijkt naar de foto word je verrast door de verscheidenheid aan boeken. Zo liggen Mein Kampf, The Secret, de bijbel en de biografie van Hillary Clinton gebroederlijk naast elkaar.

SEP OKT

5

Georgië, Tbilisi Zelfs achter de foto genomen in een dierentuin zit een verhaal. Je ziet moeders en kinderen bij een groot aquarium waarin een pinguïn zwemt. Ze hebben duidelijk meer oog voor hun telefoon dan voor de dieren (Overal hetzelfde liedje ;-)). Deze foto moest door een technische fout over geschoten worden. Maar toen Jeroen de volgende dag terug kwam was de dierentuin weggevaagd. Door zware regenval was er niet veel meer van over. Tweederde van de dieren was overleden, er liepen leeuwen door de straten. Heel even was het wereldnieuws… De pinguïn van de foto is een aantal weken later honderden kilometers verderop teruggevonden. Een echte overlever dus. Een hoofd vol verhalen Jeroen heeft tijdens zijn reis veel mensen ontmoet en evenzoveel verhalen gehoord. Het was mooi om te zien hoe ver mensen komen door samen te werken. Hoe zwaar een land het ook te verduren heeft, mensen maken er toch het beste van. 'Ze pakken samen de problemen aan. We zijn in zoveel dingen hetzelfde, we lijken meer op elkaar dan je zou denken.' Die reis van zeven jaar was indrukwekkend en soms ook eenzaam. Jeroen zit vol verhalen. Momenteel werkt hij aan een boek om al zijn ervaringen een plek te geven. Een echt leesboek, de eerste 100 pagina’s zijn al geschreven. Primeur! De tentoonstelling was officieel tot en met september 2017 te bezoeken maar op het moment dat wij langskwamen hadden we een primeur! Ze blijven zeker nog tot 1 april 2018 open. Renée Vrijman

Advertenties

#567 Ik wil per direct aan de slag in de Zaanstreek. Luba maakt het mogelijk. 一䤀䔀唀圀 䈀䤀䨀 䜀刀伀伀吀

Per direct hebben wij plek voor een productiemedewerker in Assendelft. Wat wij vragen is iemand die: - Fulltime beschikbaar is voor een twee ploegendienst - Enige ervaring heeft als productiemedewerker - De Nederlandse taal spreekt Interesse of meer weten? Bel of kom gerust langs op onze vestiging in Krommenie. Neem direct contact op met: Luba Uitzendbureau Krommenie Vlietsend 61 T (075) 628 6828 krommenie@luba.nl

www.luba.nl


6

SEP OKT

de Kameleon.

Schrijvenvoorhetechie ZES WEKEN GEEN KAMELEON. GEEN DEADLINE. GEEN LEERLINGEN. GEEN SCHOOLBEL. GEEN... HET LEEK WEL VAKANTIE. EN DAT WAS HET. VAKANTIE MET DIKKE VETTE LETTERS. U LEEST HET GOED, DE VOLLEDIGE REDACTIE VAN DE H3O KLAS HEEFT VAKANTIE GEVIERD. GELUKKIG ZIJN ALLE JOURNALISTEN WEER VEILIG TERUGGEKEERD OP HUN VERTROUWDE STEK. TENMINSTE…

Opgestaan, plaats vergaan? Op de eerste schooldag liepen mijn journalisten regelrecht naar hun o zo vertrouwde lokaal. En dat was even schrikken. Want dat lokaal was bezet… Door een nieuwe lichting H3O leerlingen! Dus hup de trap op naar een nieuw lokaal. Het gaat ingericht worden op een manier die past bij het leren met je Hoofd, Hart en Handen. En dat gaat niet in een opstelling waarbij je alleen of naast slechts één klasgenoot zit. Dat gebeurt in steeds wisselende groepen. Waar ze het afgelopen jaar vooral hun bekende omgeving hebben ontdekt, trekken onze H3Oers nu de wijde wereld in. Nieuw koppies We zijn enorm blij met de nieuwe eerste klas H3O. Allemaal leergierige, dappere leerlingen die op een andere manier willen leren. Ook zij laten de boeken voor wat ze zijn en duiken letterlijk de Zaanstreek in. En wat zijn ze enthousiast! Ze hebben het lokaal van hun voorgangers gekregen en geven er hun eigen draai aan. Wellicht was het u al opgevallen, dit stuk is niet door de leerlingen, maar door de docent geschreven. Een hele trotse docent. Ik kan niet wachten om de opdrachten weer uit te zetten en te vergaderen met de journalisten. Hun creativiteit en ontwikkeling te lezen. De enorme glimlach te zien verschijnen (en een stiekeme high five) op de koppies wanneer ze horen dat hun stuk is geplaatst. Een lach van oor tot oor. Want dit is pas “schrijven voor het echie”! Docent Jacyntha Vlaar

45.000 leerlingen starten met de

Jantje Beton scholenactie VAN 13 TOT EN MET 27 SEPTEMBER KOMEN RUIM 45.000 KINDEREN VAN CIRCA 450 BASISSCHOLEN IN NEDERLAND IN ACTIE VOOR BUITENSPELEN. DE JAARLIJKSE JANTJE BETON LOTERIJ GAAT WEER VAN START. LEERLINGEN VAN DEELNEMENDE SCHOLEN VERKOPEN LOTEN VOOR HUN EIGEN SCHOOL. MET DE HELFT VAN DE OPBRENGST KAN DE SCHOOL HET SCHOOLPLEIN OPNIEUW INRICHTEN OF (BUITENSPEEL)MATERIALEN AANSCHAFFEN. DE ANDERE HELFT VAN DE OPBRENGST GAAT NAAR PROJECTEN VAN JANTJE BETON. Spelen is leren Leerlingen van deelnemende scholen verkopen van 13 t/m 27 september loten. Iedereen die een lot koopt, steunt spelen en bewegen tijdens en na schooltijd. En dat is goed voor een gezonde ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Helaas speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts een keer per week vrij buiten. En 80% van

de kinderen in Nederland beweegt onvoldoende. Tijdens het spelen ontwikkelt het kinderbrein door alle uitdagingen die hierbij komen kijken. En daar hebben kinderen hun leven lang profijt van. Wat doen scholen met de opbrengst? In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst buitenspeelmaterialen aangeschaft,

speeltoestellen op kunnen knappen en extra voorzieningen op het plein aangebracht. De leerlingen doen het samen ‘Groep 8 organiseert zelf het schoolkamp, ik leg de leerlingen uit dat de spaarpot gevuld moet worden en met een goede instructie en aanjagen halen we ieder jaar veel op’ vertelt leerkracht Marcel Claessen. ‘Loten verkopen is leuk’ vindt Janne Marcelissen. Haar vriendin Jessica Maassen vertelt ‘met de opbrengst organiseren wij onze eigen activiteiten op kamp. Dus ons schoolkamp wordt echt leuk’. Zij had meer dan 6 boekjes nodig, zoveel loten heeft ze verkocht! De leerlingen doen het echt samen en daar is Marcel trots op.

Advertenties

Haal planten in huis. Mooooi!

Gratis Fornaccine crackers bij aankoop van 3 van deze verrukkelijke kaasjes!

ARDÈCHOIS BICHONNÉ

CAMEMBERT BONCHOIX AOP

MACHECOULAIS

PONT D’YEU SECRET DU COUVENT BICHONNÉ

Assendelft Kaaikhof 30 1567 JP Assendelft T 075 640 39 53

Krommenie Rosariumplein 4-5 1561 DX Krommenie T 075 640 39 51

ROCHE MONTAGNE

Deze ambachtelijke kazen zijn speciaal geselecteerd voor ons Grand Cru assortiment. Ze worden op traditionele wijze geproduceerd door kleine kaasmakers die enkel met zuivere producten uit de regio werken.

Smaakmaker van Krommenie

www.ruedusaint.nl • info@ruedusaint.nl • Rosariumplein 7 • 1561 DX Krommenie • tel 075 640 28 48 Volg ons ook op : facebook.com/ruedusaint/


de Kameleon.

De grote clubactie DE GROTE CLUBACTIE GAAT DIT JAAR VAN START OP ZATERDAG 16 SEPTEMBER. LEDEN VAN VERENIGINGEN UIT WORMERVEER GAAN LANGS DE DEUREN OM LOTEN TE VERKOPEN. ZE DOEN MEE AAN DE JAARLIJKSE ACTIE OM DE CLUBKAS TE VULLEN. CLUBS GEBRUIKEN DE OPBRENGSTEN VOORAL VOOR MATERIAAL, ACTIVITEITEN, DE HUUR VAN EEN ACCOMMODATIE EN BEGELEIDING. MAAR LIEFST 80% VAN DE OPBRENGST VAN DE LOTEN GAAT DIRECT NAAR DE VERENIGINGEN.

D

e Grote Clubactie bestaat dit jaar 45 jaar, een gedenkwaardig jubileum. Vanaf het begin draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Jaarlijks nemen bijna 6.000 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, zo’n 225.000 leden gaan de straat op om loten te verkopen voor hun club. Inwoners van Wormerveer, Krommenie en Assendelft kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto. 45 jaar later Veel verenigingen in Nederland zijn afhankelijk van sponsoring en andere initiatieven voor extra financiële middelen. Er is geld nodig om te kunnen groeien en goede faciliteiten aan leden te kunnen bieden. De Grote Clubactie speelt hierin een grote rol. Pierre Claessens bedacht 45 jaar geleden de Grote Clubactie. Ter ere van dit mooie jubileum is het Pierre magazine uitgebracht. In dit jubileummagazine gaat de directeur van de Grote Clubactie,

Frank Molkenboer, in gesprek met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, over het belang van het verenigingsleven en de Grote Clubactie. Frank Molkenboer: “Vele vrijwilligers en leden zetten zich in om extra geld in te zamelen voor hun vereniging. De betrokkenheid tussen de club en haar leden is enorm groot mede dankzij de Grote Clubactie. Samenwerking is hierbij het sleutelwoord. Vaak zijn de leden nog jong. Zij hebben een intrinsieke motivatie nodig om op pad te gaan voor hun club. Koppel er een beloning aan en kinderen worden enthousiast. Wij zeggen niet voor niets: “Jong geleerd is oud ook nog doen”. Jonge leden van nu krijgen later misschien een functie in een commissie of bestuur van een club.”

Op pad met Jochem van Gelder en Stan van den Dobbelsteen Dit jubileumjaar reist het hilarisch duo Jochem van Gelder en Stan van den Dobbelsteen, onder de naam ‘‘het Grote Clubactie Actieteam’’, kriskras door Nederland om verenigingen en clubs een helpende hand te bieden. Via aansprekende vlogs kan iedereen profiteren van hun tips en adviezen. Van Gelder: “De ene keer instrueren we jeugdleden die langs de deuren gaan om loten te verkopen, de andere keer maken we kennis met sport, dan weer ligt het accent op de Superloten. Ondertussen leren we de verenigingen kennen, ontdekken we wie de spil is en de kar trekt. Het is echt een feest om de vlogs te maken. We komen zoveel mooie verhalen tegen, met weinig moeite zou je er een televisieprogramma van kunnen maken.”

SEP OKT

Ditjaardoenmee:

Over de Grote Clubactie De Grote Clubactie is in 1972 bedacht door Pierre Claessens, chef-redacteur bij het toenmalige Nieuwsblad van het Zuiden. Tijdens de eerste Grote Clubactie werden er 55.000 loten in Tilburg verkocht. Het unieke van de Grote Clubactie is dat 80% direct naar de clubkas gaat, van de overige 20% wordt een loterij georganiseerd. In 1977 brak de Grote Clubactie door in heel Nederland. In 2016 werden er 2,8 miljoen loten verkocht en werd er in totaal 8.382.846 euro opgehaald door de deelnemende verenigingen.

Assendelft • Badmintonvereniging Swish • Judoschool Cees Hoebeke Krommenie • KV Furore • Lycurgus-Hygiea (gymnastiek) • Sporting Krommenie • Clam Dycke (volleybal) • Budo-Club Krommenie • Krommenieër LTV • S.V. Krommenie • T.V. De Cromme Bal Wormerveer • Z.V. De Ham • Volleybalverereniging Zaanstad • R.K.V. Saenden • S.V. Fortuna-Wormerveer • Reddingsbrigade Zaanstad • Judovereniging Tenkaichi • Nuevo • Traditionele Kung Fu School Xin Yi

Minister Schippers beaamt dit: “Verenigingen horen bij Nederland, zij zijn het cement van de samenleving. Jong en oud ontmoeten elkaar en komen hierdoor met elkaar in contact. De sociale cohesie versterkt enorm door een actieve inzet van leden. Nederlandse verenigingen zijn daar kenmerkend en uniek in.” SFK-advertentie13x13cmHR.pdf

1

02-02-17

10:57

SFK-advertentie13x13cmHR.pdf SFK-advertentie13x13cmHR.pdf

1 1

02-02-17 02-02-17

10:57 10:57

Advertenties

LOKAAL DE KROON

Mercuriusstraat 11, Krommenie, tel. 075-6217666 Mercuriusstraat Mercuriusstraat 11, 11, Krommenie, Krommenie, tel. tel. 075-6217666 075-6217666

ʻGROOTS IN LOKAAL GENIETENʼ WWW.LOKAALDEKROON.NL | 075-628 22 40 MARKTSTRAAT 11, 1521 DW WORMERVEER

7

Bodyshape / Pilates / Powerpump / Boksen Bodyshape // Pilates // Powerpump // Boksen Bodyshape Pilates Powerpump Boksen Kickboksen / Seniorengym / Spinning Kickboksen / Seniorengym / Spinning Kickboksen / Seniorengym / Spinning TRX / Tai-Chi / Yoga / Zumba TRX TRX // Tai-Chi Tai-Chi // Yoga Yoga // Zumba Zumba Onbeperkt Fitness Onbeperkt Fitness Onbeperkt Fitness en Groepslessen en Groepslessen en Groepslessen Gratis proefles Gratis proefles Gratis proefles per maand opzegbaar

25,25,-

per per maand maand opzegbaar opzegbaar

10-ritten zonnebank á 20 min. 45,10-ritten á min. 45,10-ritten zonnebank á 20 20 op min. 45,Kijk voorzonnebank het lesrooster de site Kijk voor het lesrooster op de site Kijk voor het lesrooster op de site

www.sport-fitnesscentrum.nl www.sport-fitnesscentrum.nl


8

SEP OKT

de Kameleon.

Hiep Hiep Hoera! We hebben een jarige! ALS ER ÉÉN PLEK IN KROMMENIE TE VINDEN IS WAAR ZE NET ALS DE KAMELEON BEZIG ZIJN MET THEMA’S ALS VERBINDEN EN POSITIVITEIT DAN IS HET WEL BIJ TANTE TEE. DE LEUKSTE ONTMOETINGSPLAATS VAN HET DORP VIERT BINNENKORT ALWEER HAAR VIJFJARIG BESTAAN EN DAT VONDEN WE EEN PRIMA AANLEIDING VOOR EEN EXTRA BEZOEKJE. EN WIE KENT ZE ONDERTUSSEN NIET? ALS IK ’S OCHTENDS OM 11.00 UUR BINNENLOOP IS ER VOLOP BEDRIJVIGHEID.

wordt vergroot en zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Het contact met de klanten, die inmiddels van heinde en verre komen, vergroot hun zelfvertrouwen en maakt ze zelfstandiger.

Je ziet ze groeien als  ze een complimentje  krijgen, prachtig! Over alles is nagedacht: de producten die gebruikt worden zijn zoveel mogelijk biologisch en om de voorraad zo klein mogelijk en verspilling minimaal te houden, wordt regelmatig nog even een boodschap gedaan bij de slager, bakker of groenteman om de hoek, zelfs op het moment dat de klant bestelt. Nog een mooi klusje voor de medewerkers, dat ook weer bijdraagt aan hun zichtbaarheid en zelfstandigheid. In de winkel zijn leuke cadeautjes te koop die zoveel mogelijk gemaakt zijn door mensen met een beperking. Eet je glutenvrij, heb je een allergie of ben je vegetarisch? Geen probleem, ook daar wordt rekening mee gehouden.

Evelien, Chantal en Niels.

V

ol enthousiasme bedienen jongeren met een beperking hier hun graag geziene gasten onder begeleiding van onder andere Letty, destijds initiatiefneemster van dit prachtige project. Samen met haar ga ik zitten aan een van de gezellige tafels waar ze vol geestdrift vertelt over het ontstaan van Tante Tee, haar team en de vrijwilligers die volop en soms ook al jaren meedraaien. Ondertus-

sen maakt Niels grapjes, serveert hij ons warme chocolade­melk en cappuccino en zijn Evelien, Chantal en Jort druk in de weer met hun klanten en de voor­ bereidingen in de keuken. Het is mooi om te zien dat er overduidelijk niet in beperkingen maar in mogelijkheden wordt gedacht. Want net als u en ik hebben ook deze jongeren talenten die mede door het werk dat ze hier doen naar voren komen. Het hele team draagt dezelfde bedrijfskleding,

een paarse polo en een zwarte sloof. Daarin onderscheid maken is ook helemaal niet nodig, vindt Letty terecht. Tante Tee en bakkerij ‘De Koeke­ bakker’ zijn een onderdeel van de kleinschalige stichting ‘Ook voor jou’ horeca. Het doel van de stichting is het bieden van een zinvolle dagbesteding aan jongeren met een beperking. De horeca blijkt daar uitermate geschikt voor te zijn; ze staan midden in de samenleving, waardoor hun ­wereld

Tante Tee

Steeds te laat voor uw droomhuis? Neem ons mee!

Brantjes Makelaars - Kaaikhof 3, Assendelft - 075 640 18 88

Al pratend wordt snel duidelijk dat Letty een aanpakker is. Toen het idee eenmaal geboren was en uiteindelijk het pandje aan de Noorderhoofdstraat 3A werd gevonden, heeft ze samen met familie en vrienden de handen uit de ­mouwen gestoken en de ruimte omgetoverd tot de fijne plek die het nu al jaren is. En het draait hier niet alleen om koffie en lunch. Soms lijkt het alsof hier alles kan, lacht ze. Je babbelt hier lekker bij met je vriendinnen of geniet gewoon even van de rust, maar je kunt hier ook terecht voor een heerlijke high-tea met allerhande zoete en hartige lekkernijen

en gezelschappen kunnen hier prima hun (kinder-)feestje vieren. Op bestelling maken ze taarten en verzorgen ze de catering (ook op locatie) voor bedrijven en particu­ lieren. Laatst hebben ze zelfs een catering voor maar liefst honderd personen verzorgd voor een lokale bank. Voor kinderen is een bezoekje aan Tante tee altijd een feest, afgezien van de taarten staat er ook speciaal voor hun iets lekkers op de kaart en kunnen ze zich hier prima vermaken met een spelletje. De jongeren die hier werken kunnen op verschillende manieren hun vaardigheden kwijt, vertelt Letty. De een voelt zich prettiger in de bediening, de ander werkt liever een beetje op de achtergrond in de keuken of de bakkerij, of ze wisselen het af. Zo leren ze samenwerken en doen ze nieuwe vaardigheden op. Tijdens de rondleiding die ik krijg nemen we een kijkje in De Koeke­ bakker die pal achter Tante Tee ligt. In deze mooie ruimte, die twee jaar geleden ter beschikking kwam en voor allerlei doeleinden geschikt is, wordt vandaag hard gewerkt aan de appeltaarten. Onder begeleiding van een van de vrijwilligsters wordt hier heel geconcentreerd appels geschild en deeg gekneed. Even kijkt Randy op als ik vertel wat ik kom doen. Hij drukt hij me op het hart dat zijn naam gespeld wordt met een ‘y’ en maakt zich een beetje zorgen of De Kameleon wel bij Tante Tee bezorgd wordt. Nadat ik beloofd heb dat ik een stapeltje langs zal brengen neem ik afscheid van ze, maar niet voor lang, want op 30 september is het feest! Tijdens de Krommenieër braderie wordt het vijfjarig bestaan groots gevierd met ballonnen, muziek en een springkussen voor de deur, die bij mooi weer wagenwijd open zal staan. Karen Brom


de Kameleon.

SEP OKT

9

Kom mee naar buiten allemaal… LENIE RADEMAKER IS WIJKMANAGER VAN ASSENDELFT. ER ZIJN ER ELF IN ZAANSTAD, EN ZIJ HEBBEN ALLEMAAL DE TAAK OM TE ONDERZOEKEN WAT ER IN DE WIJK SPEELT. ZIJ ONDERSTEUNEN BEWONERS, ORGANISATIES EN SCHOLEN EN KIJKEN SAMEN WAT ER MOET GEBEUREN OM DE WIJK TE VERBETEREN. ALS JE GOOGELT HOE JE WIJKMANAGER WORDT, EN WELKE STUDIE ERBIJ HOORT, KOM JE NERGENS. JE MOET DAARVOOR ECHT AAN ELKE WIJKMANAGER VRAGEN WAT HUN BEROEPSROUTE WAS.

L

enie heeft haar eigen verhaal. Zij was eerst met veel enthousiasme raadslid bij gemeente Zaanstad en ze werkte in de commerciële sector. Zij is behalve een beleidsmaker, een doener, ondernemend en vooral ook positief. Op het moment dat er een vacature wijkmanager was bij Gemeente Zaanstad, greep ze de kans om maatschappelijk nog actiever te worden. ‘Ik ben een mensenmakelaar’, zegt Lenie. De ontwikkeling van een samenleving doe je samen, en als wijkmanager kan je daar een grote rol in spelen. De opdracht van de gemeente is duidelijk door scores vanuit een wijkmonitor. In Assendelft liggen de speerpunten in de faciliteiten voor ouderen (Festina Lente 2.0), mensen met een zorgvraag, maatschappelijke inzet en sociale cohesie verhogen. De rol van de jeugd is ook heel belangrijk.

‘IkwildatAssendelft desociaalstewijkvan Zaanstadwordt!’ Assendelft is financieel gezond, en de bevolking is goed opgeleid. Je kunt mensen hun eigen oplossingen laten bedenken, en de gemeente kan dat faciliteren. De wijkmanager is de spin in het web en koppelt bewoners en ambtenaren aan elkaar. ‘Als je weet welke talenten er zijn om je heen, is het

heel belangrijk om ze te benutten. Vraag wat iemands passie is, en welke behoefte is er in de wijk. Als je alles met elkaar in contact brengt kun je toch alleen nog maar een fantastische leefomgeving bouwen? Als voorbeeld noemt ze de huttenbouw van deze zomer. Ze spotte een jongen die geen huis bouwde, maar een bar, zette het vol frisdrank. Lenie kwam een drankje bij hem halen. Betalen? O, dat kan via mijn mobiel mevrouw. ‘Kijk, zegt Lenie blij, en dat bedoel ik nou. Die jongen heeft een talent, en daar moet hij iets mee gaan doen, dat moet geprikkeld blijven. Hij start nu op het Saenredam en ik ben echt nieuwsgierig hoe hij zich ontwikkelt.’ Lenie straalt als ze haar plannen vertelt over kinetisch leren, dat is leren door doen! ‘Als je buiten speelt, beweeg je, onderhandel je, ontwikkel je je sociaal en maak je plezier.’ Dichtbij de Bijenkorf en De Brug wordt een natuurspeelplaats ontwikkelt, waar iedereen

ed met onze Elk feest of bijeenkomst gaat pas gor! schotels, warm of koud, altijd lekke

naartoe kan. Voor de omliggende scholen een perfecte plek om op safari te gaan! De verbinding van het bedrijfsleven, de gemeente, sport, cultuur en de scholen is een droom die steeds meer medespelers krijgt, en dat is precies waar Lenie onder andere graag een rol in speelt!

KOM NAAR DE VRIJWILLIGERSMARKT VAN ZAANKANTERS VOOR ELKAAR! WIL JIJ WETEN WAT ER ALLEMAAL MOGELIJK IS OP HET GEBIED VAN VRIJWILLIGERSWERK IN ZAANSTAD?

K

De saladeschotels:

M 06 21402975 F 075 8901660 E info@lunchspecialistjan.nl

- dient u minimaal 2 dagen van tevoren te bestellen - worden geleverd met stokbrood en kruidenboter - worden kosteloos geleverd op ieder gewenst tijdstip

Tineke Alberts

Aan de slag als vrijwilliger?

om dan naar de Meet & Greet! Donderdag 28 september organiseert Zaankanters voor Elkaar van 19:30 tot 21:30 een Meet & Greet, vrijwilligersmarkt in buurtcentrum de Lorzie in Wormerveer. Verschillende organisaties zijn aanwezig met een kraam en presenteren hun vrijwilligersvacatures en activiteiten. Organisaties die zich inzetten voor dieren, ouderen, werelderfgoed, nieuwkomers, noodhulp,

Bestellen kan via:

mantelzorg, de buurt en nog veel meer zijn aanwezig. Dit jaar schenken wij extra aandacht aan nieuwkomers en vacatures voor nieuwkomers. Kom jij een kijkje nemen? De Meet & Greet is gratis toegankelijk!

www.janbrakenhoff.nl

Colofon DE KAMELEON VERSCHIJNT ACHT KEER PER JAAR IN EEN OPLAGE VAN 22.000 EXEMPLAREN EN WORDT HUIS-AAN-HUIS VERSPREID IN KROMMENIE, WORMERVEER & ASSENDELFT. DE VOLGENDE KAMELEON VERSCHIJNT IN NOVEMBER. Redactie: Tineke Alberts Trias VMBO Jerry Jansen Vrij Bewegen Fysiotherapie Karen Brom Columns, Verhalen & Tekstbureau Evelien Mager ’t Noorderhuys Ben Snijder & Renée Vrijman Sans Serif

Concept, vormgeving & hoofdredactie: Sans Serif vormgevers Advertenties: Ben Snijder, e-mail: redactie@mijnkameleon.nl Drukwerk & verspreiding: Rodi Media

Redactieadres: Kroeskarper 5, 1562 KD Krommenie, redactie@mijnkameleon.nl

Vragen? Je kunt ons bereiken via info@ zaankantersvoorelkaar.nl of via 075-2060010.

De Kameleon betracht uiterste zorgvuldigheid bij het maken, samenstellen en verspreiden van de informatie in deze uitgave, maar kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie.De Kameleon aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die zou kunnen ontstaan als gevolg van de publicatie van informatie in dit blad.


10

SEP OKT

de Kameleon.

COLUMN

UITGEZOMERD

WEKENLANG KEKEN WE ERNAAR UIT EN HET ZAT ER AL WEER OP. MET WEEMOED STOPTE IK DE HANDDOEKEN, DIE STIJF STONDEN VAN HET FRANSE ZOUT EN ZAND, IN DE WASMACHINE. HET IS VAST EEN ACHTERLIJK IETS, MAAR IK ROOK ER NOG EVEN AAN VOORDAT ZE HET RUIME SOP KOZEN. NOG ÉÉN KEER SNOOF IK DE GEUR VAN STRAND EN MISTRAL OP. IK MIS HET ZODRA IK TERUG BEN, MET ALLES EROP EN ERAAN. IK BEKEN: JE SUIS UNE FRANCOFIEL. SOMS DENK IK DAT DOOR MIJN ADEREN GEEN BLOED STROOMT MAAR EEN MENGSEL VAN ROSÉ, KNOFLOOK EN PROVENÇAALSE KRUIDEN.

D

e pubers hier in huis zijn er al aan gewend: zodra we terugkomen uit Frankrijk draaien mijn hersenen overuren en houd ik me slechts bezig met de vraag wanneer ik weer terug kan. Kortom: na de jaarlijkse kampeertrip krijg ik last van het ‘Ik vertrek-syndroom’.

Dan struin ik urenlang websites af en verlekker me aan opknaphuisjes in slaperige dorpjes met een wekelijkse pittoreske markt. Zo’n markt waar je geitenkaasjes koopt en al slikkend zegt ‘doe er maar zes’ en waar de plaatselijke wijnboer je net één wijntje te veel laat proeven. Zoiets. Een mens moet iets te wensen hebben en dus droom ik graag van een Frans stekje buiten de drukte van de stad, liefst op een half uurtje van het strand en met ruimte voor een ezel en een geit. En elk jaar na de vakantie pols ik voorzichtig mijn jongens hoe ze denken over een eventuele emigratie. Stiekem hoop ik dan op een antwoord dat klinkt als ‘Oh ja, das vet!’ maar standaard roepen ze ‘Nee hè mam, niet weer…’. Meestal duurt die idioterie een week of twee en dan is alles weer terug bij het oude. Zo ook dit jaar. Met het vertrekken van de zomer verging langzaamaan ook mijn weemoed. Al boeken kaftend voor het nieuwe schooljaar pikte ik zorgvuldig alleen de witte chocoladepepernoten uit een pondszak. Want ook dat is een vast gegeven: ‘Iedereen weer aan de bak: pepernoten in het schap’. Heerlijk toch?

Karen Brom

Word ook een SwimStar ZONDAG 24 SEPTEMBER START SWIMSTAR WEER VAN 13:00 TOT 14:00 IN DE WATERING .VIJF KEER ZWEMMEN VOOR €10,- VOOR KINDEREN TOT 13 JAAR MET EEN ZWEMDIPLOMA.

S

wimStar is een initiatief om er voor te zorgen dat kinderen regelmatig kunnen blijven zwemmen na het behalen van hun zwemdiploma. Voor veel ouders zijn de KOSTEN een belangrijke reden om na het halen van het diploma, hun kinderen niet of minder te laten zwemmen. De ambitie is om met SwimStar en een aantal andere activiteiten de financiële drempel zo veel mogelijk te verlagen. Daarbij is de doelstelling om de prijs te houden op ongeveer €2,- per keer. De scholen zijn belangrijke partners. Na de start in 2014 met basisschool de Mei, hebben we nu contact met

25 basisscholen in ZaanstreekNoord. Dat gebeurt in overleg met de directie van die scholen, de bredeschool medewerkers en de ouders van deelnemers. Het geeft de scholen de mogelijkheid om kinderen die relatief weinig bewegen te stimuleren om deel te nemen. Het is voldoende als ze het aanbod onder de aandacht brengen en er zijn voor de scholen geen kosten aan verbonden. Sinds de start hebben er al circa 300 kinderen één of meer keren deelgenomen aan SwimStar of één van de andere activiteiten. Behalve SwimStar, worden er ook spelmiddagen in de “koude” schoolvakanties, de Zwemvierdaagse en sinds afgelopen zomer ‘de Vaart er in’

samen met de Boulevaart, georganiseerd. Natuurlijk is het de bedoeling om met dit programma ook in de nieuwe Crommenije verder te gaan en het misschien zelfs nog uit te breiden. De Stichting Partners in Beweging is de organisatie van waaruit al deze activiteiten worden georganiseerd en gefinancierd. Dat kan alleen dankzij de steun van fondsen, sponsoren, zv de Ham en een groep vrijwilligers. Nadere informatie en inschrijven mail naar- swimstar@zvdeham.nl

Dit seizoen – 2017/2018 , hebben we nog wel een paar sponsoren nodig om het financieel mogelijk te maken. Als u dit initiatief aanspreekt en het wilt steunen, neem dan contact op met Tjalling Beets 06 22 077 888, of mail swimstar@zvdeham.nl

Feestweek Krommeniedijk VAN ZONDAG 3 SEPTEMBER TOT EN MET ZONDAG 10 SEPTEMBER WAS HET WEER EEN GROOT FEEST. DE WEEK STOND BOL VAN ALLERLEI GEZELLIGE EN FEESTELIJKE ACTIVITEITEN.

foto Erik van Delft


de Kameleon.

SEP OKT

11

Wormerveer is meer – De Lorzie IN GESPREK MET MIEKE PASMAN EN JOOST KUIPERS

V

oor veel Wormerveerders uiterst bekende gezichten. Mieke en Joost zetten zich al jarenlang in voor het op de kaart zetten van Wormerveer, onder meer door het starten van bijvoorbeeld “Bakkie Leut aan de Zaan”. Daarnaast is Mieke door de weeks te vinden in De Lorzie op het Marktplein in Wormerveer. Samen met voorzitter Johan Knopjes startten zij ook deze zomer het activiteitenseizoen. In 2015 heeft het stichtingsbestuur het pand De Lorzie, Marktplein 3, Wormerveer gekocht van gemeente Zaanstad. Bewoners onderhouden en beheren het pand en maken zelf ook gebruik van de activiteiten of zij organiseren die. Het Sociaal Wijkteam van Wormerveer heeft hier zijn standplaats en andere professionals huren op gezette tijden diverse zalen.

‘De Lorzie’ is de naam ontleend aan een herberg aan de overkant van de Zaan, een logement waar je logies kon krijgen. Van logies naar lorzie is niet zo’n grote stap, vandaar de naamgeving. Stel je er niet al te veel van voor, dat logies daar, dat was niet al te veel’, aldus Mieke. Wat wel veel is, is de grootte van het pand. Na een kleine rondleiding val je van de ene verbazing in de andere. ‘Dat hebben veel mensen die hier voor het eerst binnenkomen’ zegt Mieke, die enthousiast voorgaat en alles met duidelijk aanwezig enthousiasme toelicht. ‘Opgeteld komen we aan vijf zalen: Grote Zaal, Ontmoetingsruimte, Vergaderzaal 2 en 3, de Muziek/ training zaal en de prachtig ingerichte Gymzaal. ‘Van buitenaf zie je het er niet meteen vanaf, maar

hier kan écht veel tegelijkertijd georganiseerd worden’ gaat Mieke verder. ‘Voor de meeste sociale bijeenkomsten rekenen we een schappelijk tarief, maar voor de zakelijke ondernemingen schrijven we een normaal tarief. Dat is nodig ook want het onderhoud van een pand, met alle bijbehorende veiligheidsvoorzieningen vraagt de nodige financiën’. Waarom gaan we naar de Lorzie? ‘Het nieuwe programma voor 2017/2018 is weer van start gegaan’ aldus Joost, die helpt om de website op te zetten. ‘Er is zo ontzettend veel te doen in het buurthuis en niet alleen voor Wormerveerders. Het is niet alleen de maaltijd, die iedere laatste vrijdag van de maand voor een laag bedrag genoten kan worden, maar ook muzieklessen, gymnastiek, yoga, taallessen, vergaderingen en noem maar op.’ ‘Ja’ zegt Mieke ‘we zitten nu al redelijk vol maar er zijn nog dagdelen die wij vrijelijk kunnen invullen. Voor alles waar je een lokaal voor nodig hebt kun je ons inzetten. Kijk maar eens naar ons programma op: www.buurtcentrum-delorzie.nl. Daar vind je alles wat wij in een maand doen, dat is een heel programma. Het vraagt enorm veel tijd van alle vrijwilligers die wij hebben rondlopen. Gelukkig is iedereen heel erg enthousiast en bijna niets is teveel. We zouden willen zeggen: waarom heeft u nooit eerder aan De Lorzie gedacht?’

HET INNOVATIEVE CONCEPT UIT FINLAND Een nieuwe kijk op correctie van de stand van de voeten bij lichamelijke klachten.

Nu verkrijgbaar bij

Weverstraat 13 • 1561 EE Krommenie • 075 628 4414 info@fysiotherapievrijbewegen.nl • fysiotherapievrijbewegen.nl

MARKTPLEIN 3 WORMERVEER 075 - 7729766 WWW.BUURTCENTRUM-DELORZIE.NL

ACTIVITEITEN talen creatief bewegen digitale wereld lifestyle seniorenactiviteiten muziek. WILT U ZELF IETS ORGANISEREN? DAT KAN NATUURLIJK OOK. WIJ HEBBEN DIVERSE RUIMTEN TE HUUR. O.A. EEN GYMZAAL, MUZIEKRUIMTE, LESRUIMTE OF DE GROTE ZAAL.


12

SEP OKT

de Kameleon.

Puzzel No 13

3 4 7

2

1

Winnaar puzzel no. 12 Net als alle voorgaande puzzels stromen de oplossing daags na het verschijnen van de Kameleon binnen. De vorige oplossing was: VAKANTIETIJD Ondanks dat Henk Egberts (email bij de redactie bekend) véél te laat was met inzenden heeft hij toch de prijs gewonnen.

6

10

11

8

5

12 14 9

13

16

17

15 18

Horizontaal 1. Sport & Fitness Krommenie 5. van Baal 8. Footbalance (zonder spatie) 9. Activiteiten 12. Aan de slag 13. Dé aannemer 14. Mooooi 15. 5-jarig feest (zonder spatie) 16. Fashion 18. Groots in genieten (zonder spatie) 19. Viavai

Henk krijgt van ons bericht over de mail dat hij zijn prijs bij Rue du Saint kan ophalen. Dit keer dus geen worst van Kwaliteitsslager Buijs maar twee flessen wijn. Zo ziet u maar: als je mee doet maak je gewoon kans!

Verticaal 2. Bruyns 3. Parkpop (zonder spatie) 4. Fornaccine crackers (zonder spaties) 6. Droomhuis 19 7. Weggooien? (zonder spatie) 10. Goedkoop zwemmen 11. Feest of bijeenkomst? 17. Mobiel sanitair Alle antwoorden staan ergens in deze Kameleon. Gebruik de lichtblauw gekleurde vakjes om het oplossingswoord te vinden. Oplossingen voor 30 oktober insturen naar: redactie@mijnkameleon.nl of per post naar ons redactie-adres: Kroeskarper 5, 1562 KD Krommenie.

DUTCH TRAVEL ARNE & FRIENDS PLUSSUPPORTACT COLD TURKEY THE LOCAL BOYZZ

Profile for Sans Serif

Kameleon#15  

20 september 2017

Kameleon#15  

20 september 2017

Advertisement