Page 1

BEN PEAKE ben@benpeake.com +61 432 656 838

CONTENTS

1. Sussex Cut & Elevated Living Proposal, 2012 2. Coronors Court & Morgue Proposal, 2012


1. Sussex Cut & Elevated Living, 2012


With over 50% of the world’s population now living in cities we have delivered fresh air to the car, while we channel ourselves district on a daily basis. What enjoyment, what pleasure can be had of the city? What choice do we have? Above or below the 80km/h express way? To avoid being urban decorators Architects must challenge authority, we must destroy the tunnel and give the city back to people....

In a similar fashion that the Western Distributor was constructed through the site in the 1970’s the proposal suggests the removal or Margaret street to create an open air tunnel. The objective is to create a dramatic route for the morning commute, by removing cutting through urban fabric by removing Margaret Street. This is a challenge to the way urban infrastructure has been integrated into the city in the past, and it is a clear message, new infrastructure should respond to the needs of pedestrians. Furthermore, the cut assist the commuter in experiencing the city more like a local tourist. Moving from the compressive nature of the tunnel into the void encourages the pedestrian to look upwards. The verticality of the surrounding walls drives the gaze upwards to see the city towering above. Twelve metres below Margaret St ground level, the view forms an dynamic aperture that changes with daily weather conditions.


30,

5%

230

100m Western Distributor: 30,047 m2 1:10,000 Land Area: 604,213 m2

RE-OCCUPY

In the immediate, 500m radius, area surrounding the Sussex Street site over thirty thousands square

site being occupied for the vehicle. While there are numerous examples of buildings below this cut through the city, the road prevents increases in density through vertical living. Re-occupying 5% of land in Sydney, and building at current density would provide homes for two hundred and thirty thousand new residents. What other opportunities are there to re-occupy the city, and place people above cars?


SECTION: BARRANGARROO TO WYNYARD Scale: 1:500

WATER EDGE The proposed cut and walkway terminate at the waters edge, providing a place for lunch-break contemplation & connection to nature.

SUSSEX STREET Pedestrian Priority Lights at Sussex Street Crossing


ART GALLERY The Art Gallery building form links Sussex Street and Kent Street, and provides a cultural attraction to daily commuters.

MARGARET STREET SECTION When a tunnel isn’t a tunnel. The Margaret Street section is an attraction in itself, and a reaction to Transport NSW goal of

CLARENCE STREET PORTAL Following the Art Gallery’s fenestration the Clarence Street portal provides an entry void to the Sussex Cut, and Wynyard Station.


CULTURAL ATTRACTIONS INTEGRATED WITH COMMUTER JOURNEY Using the changing levels between Kent and Sussex Streets the Art Gallery creates a pedestrian and bicycle link through the site, while offering the commuter a cultural, tourist like experience on their commute. During off-peek hours the area can be used by school groups or visiting tourists.


CommercialOffices

3 Bedroom Terrace

Commercial Offices

Housing

Circulation Spine

Golf Pro Shop

Nightclub Dance Floor

Nightclub Bar

Chapel

Sussex Hotel

Ramp to Kent Street

Art Gallery

Art Gallery

Foyer

Cafe

Art Gallery

Pedestrian Walkway

ELEVATED WORKING & LIVING AREA the western distributor. An investigation into ways existing urban infrastructure can be re-occupied, the proposal is a statement - people over cars. Finding an additional 5% of new land in Sydney, and using this space to build at current density, could result in housing for an additional 230,000 residents.


SUSSEX CUT View from the proposal pedestrian walkway following the removal of Margaret Street.


7F


6F


Sky Park

Pro Shop

Golf Practice into Netts

5F 1:500


Sussex Cut Walk-through

Hybrid tunnels the Western Distributor

SEQUENCE Inverting the car/pedestrain relationship by removal of Margaret Street, and covering the Western Distributor. By destroying the pedestraian tunnel the city has been given back to people.


Sussex Street Site

Iterative Models

Sketches & Diagrams

DESIGN DEVELOPMENT


2. Coronors Court & Morgue Proposal, 2012


PEOPLE SPACES BUILDINGS

LIFE DEATH LIGHT

An architecture that establishes hierarchy: people, spaces, and then buildings. Considering Ghel’s

The application of a mesh façade gives the building an object like quality and offers a backdrop to the public park-room by day, and an illuminated public attraction at night.

Coroners Court & Morgue.

drive and facilitates a pedestrian connection to Lidcombe station.

Coronial Courts have an intrinsic link to death, which established the counterpoints of life, death and light. Light as a representation of our beginnings and end. The play of light and shadow throughout the civic program spaces creates unique experiences aimed at being a lasting memory in the mind of those who visit.


LIDCOMBE FIELD FORCES Rookwood Necropolis retains a gravitational pull over the region, a condition since the cemetery’s establishment in 1867. Sydney Olympic park and its Lidcombe – a future gravitational force focused on events and entertainment, when understood these larger scale considerations can be addressed.


Massing to Site

Courtyard Insertions

Extract Mass

+ Library + Childcare

Library as Public marker

Pulic Courtyards on Ground plane

+ Skin

‘Slippage’ - courtyard mesh acts as locking pins

GENERATION OF FORM Coroners Court & Morgue functions are placed along side Library and child

to shaping the building.


Ground Floor Courts A. Water Courtyard Body Viewing Below B. Air Courtyard (Public) C. Earth Courtyard (Private) D. Fire Courtyard (Public, accessible through Library) E. Uninterrupted pedestrian crossing over Olympic Drive connects to pathway through park. F. Bridge Street opened to exit only Olympic Drive. G. Park Pavilion with public toilets I. Two rows of Grab Apple Tree J. Circular track surrounds park K. Existing trees to remain L. Non-heritage extension removed to make way for public entry to Library, cafe, and bike parking

1. Entry 2. Foyer 3. Information Desk 4. Registry & Security Desk 5. Inner Foyer 6. Court Large 7. Court Small 8. Judicial Secure Circulation 9. Robing Room 10. Sheriff Workstation 11. Sergeant 12. Interview Room 13. Witness Room 14. Remote Witness 15. Witness WC 16. Public WC 17. Public Exhibition 18. Regional Information Desk 19. Library 20. Cafe 21. Cafe Kitchen 22. Emergency Exit 23. Car Park Entry


F

E

Olympic Drive

J K

22

16

G

H

eR

dg

Bri

d

oa

I

2

23 7 A.

3 1 B.

8

7 4 5

6

11

13

6

13

15 16

10

13

14

D.

20

C. 9

12 12

19

12

12 12

21 16

18 20

17

GROUND PLAN Scale: 1:400

L


Family

Body Viewing Room Entry

Foyer

Stairs to Basement

Air-Lock


MORGUE WORKSHOP 1-2

Body Body Store

Air-Lock

Loading

CIRCULATION BASED SECTION Scale: 1:200

The dual journey to view the recently deceased takes the family member thorough a series of vast and compressive zones ultimately leading to the body viewing room where the body is presented under dappled light created by the water above. The inaccessible water courtyard is the catalyst for a series of courtyards each representing an element through materials selection.


LOBBY


B1

G

L2


L3

L4

L5

L6

FLOOR PLANS Scale: 1:1000


L6

L5

L4

L3

L2

L1 - Ground

B1

Coronial Courtrooms

Civic Program

Program Distribution

Spacial Circulation

Library

Civic

Childcare

Coroners

Secure

Cafe

Morgue

Vertical Circulation

Forensics

Civic

Transfer Security Threshold


EXTERIOR OF CORONERS COURTROOMS Isolated courtrooms are inserted within creating a cavernous space with interstitial pockets of shadow and contemplation. The contrast of light and shadow is revealed upon entering the courtrooms, which are day-lit via a series of extrusions through the childcare into the exterior, the effect of death


NORTH SOUTH SECTION Scale: 1:400


Olympic Drive

EAST WEST SECTION Scale: 1:400


LIGHT, SHADOW, & DETAIL MODELLING horizontal blades creating lighting effects subtly marking the passage of the day.


BODY VIEWING ROOM The epicentre of the building: a body viewing room below the ground with a layer of water above to create an illuminated surreal image of refraction in the memory of those who come to view the dead.


BEN PEAKE www.benpeake.com/portfolio ben@benpeake.com +61 432 656 838


Ben Peake Architecture Portfolio  

Ben Peake Architecture Portfolio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you