Page 1

De wereld van

Snelheid

Benjamin van Baak BVBGRAPHICS Datum: 17-12-2010

Klas: IC1K


Inleiding

Inhoudsopgave Inleiding Conceptvorming Mindmap(s) Wereld van mindmap(s) Visie De 50vragen Onderwerpen Het idee uitwerken Intro Intro Idee Scene 1 Ruimte Vormgeving Ontwerpschetsen Sfeer Assets Manquette Geluid Scene 2 Ruimte Vormgeving Ontwerpschetsen Sfeer Assets Geluid Scene 3 Ruimte Vormgeving Ontwerpschetsen Sfeer Assets Geluid Einde Storyboard

2

3 3 3 4 6 6 7 8 8 9 10 10 11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 16 17 17 18 18 19 19 19 20 20

BVBGRAPHICS

Dit ontwerprapport zal gaan over de te ontwerpen immersive space. In dit verslag zal ik uitleggen hoe ik tot het ontwerp ben gekomen wat er vooraf is gegaan. In de inhoudsopgave is te zien hoe dit ontwerprapport is opgedeeld dit is in een aantal hoofdonderwerpen met sub onderwerpen. De structuur is als volgt; Conceptvorming, ruimte, vormgeving, geluid en story. Samen zullen deze onderwerpen het totaal plaatje van mijn ontwerp vormen.

Conceptvorming In dit onderwerp zal ik de algehele vorming van het concept beschrijven. Het begin van het concept. Voordat ik begonnen ben met schetsen, ontwerpen op papier of op de vele andere mogelijkheden was er al een gedeelte voltooid dit gedeelte noemen we conceptvorming. De conceptvorming bestaat uit een mindmap(wat associĂŤren we met het onderwerp) de visie(hoe zien we dit ontwerp in de toekomst), vragen aan mijzelf of aan andere. Ook heb ik meerdere onderwerpen gekozen in het begin om daar uiteindelijk mijn keuze uit te maken en als laatste het uiteindelijke idee.

Mindmap(s) EĂŠn van de eerste face van conceptvorming is het maken van een mindmap. Normaal gesproken zou je een onderwerp kiezen en daarvan uit alle associaties op papier zetten. Bij mijn eerste mindmaps ging dat net iets anders. Het idee was om drie onderwerpen uit te kiezen. Die dan in een aantal rondes door de klas te laten gaan en op die manier aan associaties te komen op het onderwerp. Hier uit zijn een aantal mindmaps gekomen die ik op de volgende pagina heb weergegeven. Ik heb de volgende drie onderwerpen gekozen; Motorracer, Boer, Brandweerman.

Benjamin van Baak Klas: IC1K

3


Wereld van(mindmaps):

4

BVBGRAPHICS

Benjamin van Baak Klas: IC1K

5


Visie

Onderwerpen

Ik zie mijn Immersive space als een omschrijving van het onderwerp “Snelheid” wat houd dit voor mij in. Ik probeer via mijn immersive space dit te weergeven op mijn manier. Mijn doel is de gebruiker te laten zien wat voor een snelheden wij gewent zijn of misschien nog nooit eerder hebben gezien. Natuurlijk ga ik op een leuke/grappige manier deze items weergeven. Dit ga ik bereiken door een goed ontwerp te maken, en daarna het ontwerp succesvol uit te werken met behulp van Adobe Flash en Adobe After effects.

De onderwerpen bedenken ging eigenlijk vrij snel, de bedoeling was in een paar minuten een aantal onderwerpen op te schrijven. Van deze onderwerpen werden mindmap(s) gemaakt. Uiteindelijk heb ik geen van deze onderwerpen gekozen maar wel een associatie van dit onderwerp. Waarom heb ik geen van deze onderwerpen gekozen? Er was eigenlijk maar één onderwerp dat mij van de drie onderwerpen aansprak ik had;

De 50 vragen Nadat de mindmap(s) waren gemaakt kregen wij de opdracht de 50vragen te maken en zo in een notendop uit te leggen waar onze immersive over ging. Hier onder heb ik een aantal vragen geselecteerd die ik het meest interessante vond om in het ontwerprapport neer te zetten. Waar zijn we? - Station Welke objecten kunnen we zien? - Trein(ICE) - Perron - Bankje - Kaartjes Automaat - Klok

• • •

Motorracer Een Boer Brandweerman

Uit deze drie onderwerpen sprak mij motorracer het meeste aan deze zou mijn passie voor MotorGP goed weergeven. Helaas zou het een te “compact” onderwerp zijn en heb ik dus iets nieuws moeten bedenken. Ik kwam op nog een aantal onderwerpen mede door de associaties die gemaakt waren op de eerste drie onderwerpen. • • • •

Snelheid Natuur Grote stad Waterzuivering

Het is de wereld van “Snelheid” geworden mede omdat dat toch uiteindelijk toch wel te maken heeft met motorracer. Daarnaast ben ik zelf altijd enthousiast als dingen hard/snel gaan.

Hoe ga je om met het begrip ontdekken? - De gebruiker moet uitzoeken hoe hij van de ene na de andere scene komt Hoe past je idee binnen de definitie van Immersive Space? - Geeft mijn idee van snelheid goed weer Welke rol speelt kleur? - Geeft aan waar de gebruiker op moet letten

6

BVBGRAPHICS

Benjamin van Baak Klas: IC1K

7


Het idee uitwerken

Intro idee

De immersive space die ik heb gekozen is de wereld van “Snelheid”. Het doel er van is de gebruiker entertainen en mijn visie op snelheid te laten zien. De gebruiker kan door een aantal werelden heen gaan door het uitvoeren van een aantal klik acties. In mijn wereld is actie reactie, ze klikken op een voorwerp en deze zorgt er voor dat ze bijvoorbeeld naar de volgende wereld kunnen komen. Het verhaal begint op het station de gebruiker staat op het station en moet zorgen dat hij met de trein mee kan. Hij zal eerst een ticket moeten kopen daarna pas kan hij met de trein mee, als hij dat eerder probeert zal er een popup komen die hem verteld dat hij een ticket moet kopen. De tweede ruimte is een vliegveld waar een F16 staat deze zal van zijn startblokken losgemaakt moeten worden en de gebruiker kan vervolgens met het vliegtuig mee. De gebruiker staat ook in de keuze voordat hij naar het vliegveld gaat, direct na de laatste ruimte te gaan. Dit is de lancering plek van een raket, als hij voor deze keuze gaat dan zal het spel afgelopen zijn en zal het daarna overnieuw starten. Ik zal het idee gaande weg in het verslag verder uitleggen en ondersteunen door middel van illustraties.

Intro Als de immersive space word gestart(SWF) zal er een regen aan letters zijn die samen de woorden; De wereld van “Snelheid” vormen. Nadat deze regen zich af heeft gespeeld en de tekst compleet is, is er een mogelijkheid om door de te gaan naar de eerste scene. Hoe komt de gebruiker na de volgende scene? Er zal een startknop zijn nadat de woorden zich hebben gevormd. Op de volgende pagina is er een schets te zien hoe ik dit in gedachten heb.

8

BVBGRAPHICS

Benjamin van Baak Klas: IC1K

9


Scene 1

Vormgeving

Ruimte

De vormgeving van deze scene was de eerste die ik gelijk helemaal af had. Ik had in gedachten dat het een hoge snelheids trein moest worden die er moest staan. Of wel een ICE die tussen Arnhem en Duitsland met hoge snelheid reist. Naast de trein moesten er wat objecten op het perron staan sowieso een kaartjes automaat omdat deze nodig was om met de trein mee te reizen. Daarnaast wilde ik ook iets van een bankje en natuurlijk een klok en info bord waar de reis heen zou gaan. Nadat ik een schets had gemaakt en een maquette voor deze scene zijn wij op “excursie� geweest naar Wentink die alles op het gebied van modeltreintjes aanbied.

Na de intro van mijn immersive space en als de gebruiker verder geklikt heeft komt de gebruiker automatisch in de eerste scene terecht. De gebruiker staat op het station, er komt een trein binnen rijden waarvan de deuren open gaan. De bedoeling is dat de gebruiker er achter komt hoe hij met de trein mee kan reizen. Naast de trein(ICE) staat er een bankje en een kaartjes verkoop automaat. Het station moet een beetje lijken op dat van Arnhem maar dan in de oude stijl niet het nieuwe futuristische station wat nog in aanbouw is. Hier onder staat wat inspiratie voor de eerste scene:

Ontwerpschetsen Ik ben begonnen met schetsen aan de hand van het idee wat ik al eerder heb uitgelegd. Hier onder staan twee schetsen die ik aan de hand van dit idee heb gemaakt. Er zijn nog wel wat verschuivingen mogelijk betreffende positie van de objecten maar dat ga ik gaande weg in realisatie verwezenlijken.

10

BVBGRAPHICS

Benjamin van Baak Klas: IC1K

11


Vormgeving

Manquette

Sfeer

Zoals ik al eerder in de vormgeving heb aangegeven heb ik een manquette van de eerste scene gemaakt. Dit was een opdracht die uitgevoerd moest worden voor één scene. Dit geeft ook gelijk een idee van wat ik in gedacht had met de eerste scene. Zie hier onder wat foto’s van de manquette;

De sfeer die ik wil weergeven is een sfeer wat je eigenlijk bij iedere station wel hebt. Het is er vaak druk, luidruchtig en er heerst een haastige sfeer. In de scene die ik wil gaan realiseren probeer ik wat minder drukke sfeer neer te zetten. De gebruiker zal als enige op het perron staan en kan onder het genot van een rustig deuntje uitzoeken hoe hij met de trein mee kan reizen. Aan het uitzoeken zit geen tijdslimiet zolang de gebruiker geen kaartje koopt zal de trein niet vertrekken, wat in het normale leven natuurlijk wel zo is. Om een immersive space gevoel op te wekken heb met behulp van een aantal assets het wat interactiever gemaakt. Deze zal ik hier onder beschrijven. Assets Trein (ICE) De trein komt binnen rollen vervolgens stop hij en de deur zal open gaan. Op het moment dat de deuren open gaan zal de gebruiker instaat zijn om op deze te klikken maar zal alleen mee kunnen als er een kaartje gekocht is. Is dit niet het geval dan krijg hij een fout melding waar in staat dat er eerst een ticket gekocht zal moeten worden. Ticket automaat De ticket automaat is een simpele automaat er kan maar één kaartje gekocht worden. Deze kan met een knop gekocht worden en de gebruiker zal vervolgens weer uit zoemen naar het eerste overzicht. Klok/Inforbord De klok zal stilstaan maar als de trein binnenkomt zal het bord een geluidje geven en aangeven waar de trein heen gaat.

12

BVBGRAPHICS

Geluid Achtergrondgeluid Een rustig deuntje, het idee was een soort van radio gevoel te creeren. Effectgeluid Elke interactie heeft een eigengeluid, de trein zal een fluit geluid maken en de ticket automaat een soort print geluidje.

Benjamin van Baak Klas: IC1K

13


Scene 2

Vormgeving

Ruimte

De vormgeving van deze scene had ik in het begin te simpel genomen voor mezelf ik ben wat gaan onderzoeken en heb wat ideeën uitgewerkt. Er staat een verkeerstoren rechts in de scene en daarnaast staat het paaltje dat verandert van rood na groen als de gebruiker mee kan met het vliegtuig. De F16 zelf staat op een soort heuveltje en word tegen gehouden door de startblokken. Voordat ik een schets had gemaakt voor deze scene zijn wij op “excursie” geweest naar Wentink die alles op het gebied van modeltreintjes aanbied. Ook stonden hier een aantal vliegtuigen waarvan ik een foto heb gemaakt die is op de vorige pagina weergegeven.

Nadat de gebruiker de trein heeft gepakt en opgelost heeft hoe hij met de trein mee kan komt hij voor de keuze of hij na het vliegveld wilt of na raketlanceering. De tweede scene is in dit geval het vliegveld. Hier is de bedoeling dat de gebruiker de start blokken weghaald en vervolgens in het vliegtuig stapt om weg te vliegen. Totdat hij ze weg haald zal er een rood lampje op een paal branden en zodra de blokken weg zijn gaat het lampje groen branden. Hier onder staat wat inspiratie voor de tweede scene van mijn immersive space;

Ontwerpschetsen Ik ben begonnen met schetsen aan de hand van het idee wat ik al eerder heb uitgelegd. Hier onder staat één schets zoals ik het idee in gedachten heb. De positie van de objecten zal blijven zoals ze hier staan.

14

BVBGRAPHICS

Benjamin van Baak Klas: IC1K

15


Vormgeving

Scene 3

Sfeer

Ruimte

De sfeer die ik wil weergeven is een sfeer die spannend is. Er moet een oplopend achtergrond muziekje zijn om het wat spannender te maken. De gebruiker zal in de toren wat mensen zien staan en zal een oplossing moeten vinden om met het vliegtuig mee te kunen. Hier ook weer is er geen tijdlimiet aan het uitzoeken hoe weg te komen met het vliegtuig. Het uiteindelijke doel is natuurlijk ook om de gebruiker te entertainen en wat te laten zien wat snelheid is door een steeds snellere machine neer te zetten.

We gaan er vannuit dat de gebruiker na de trein scene, voor de vliegveld scene heeft gekozen. Nadat de gebruiker met het vliegtuig weg is gegaan komt hij automatisch bij de lanceeringsplaats. De lanceeringsplaats in scene 3. De laatste scene kwam ik als laatste mee ik had nog niet echt een idee bij deze scene. De bedoeling is dat de gebruiker via de computer de raket tot lanceering brengt hij zal de raket met een nood gang weg zien gaan. Dit is het einde van de immersivespace. Hieronder staat wat inspiratie voor scene 3;

Assets Vliegtuig Maakt een start geluid zodra de startblokken weg zijn. vervolgens vlieg de gebruiker weg met het vliegtuig. Lamp De lamp geeft twee kleuren af rood als het vliegtuig nog niet mag vertrekken en groen als het mag vertrekken. Verkeerstoren De verkeerstoren is een asset waar niks mee gedaan kan worden deze staat er voor de sier en zal alleen via de radar was signaaltje uitgeven

Geluid Achtergrondgeluid Een spannend deuntje, waarschijnlijk iets in de trend van shark of een wat zwaardere muziek stijl. Effectgeluid Elke interactie heeft een eigengeluid, het vliegtuig maakt een start geluid en de blokken die maken een schuif geluid. De lamp laat een ping horen als die op groen gaat

16

BVBGRAPHICS

Benjamin van Baak Klas: IC1K

17


Vormgeving

Vormgeving

De vormgeving van deze scene simpel gebleven. Ik wilde dit vooral omdat er een rustige sfeer moest hangen. Want zodra de raket word gestart barst de hell los. Er komt vuur onder de raket en die schiet met een nood gang de lucht in. De omgeving waar de raket staat is kaal en woestijn achtig, met hier een daar een plukje verdort gras. Er zijn geen mensen te plaatsen op de gebruiker na. Ik wil bij deze scene een soort van bunker view laten zien waar een pc in staat die de lanceering kan starten van de raket.

Sfeer

Ontwerpschetsen Ik ben begonnen met schetsen zonder precies te weten wat ik eigenlijk wilde. Tijdens het schetsen dacht ik laat ik het lekker simpel houden. Het was eigenlijk alleen de bedoeling te laten zien hoe snel een raket weg is/gaat.

Zoals ik al bij de vormgeving aangegeven heb wil ik dat er een rustige sfeer hangt omdat na het starten/lanceren van de raket de hell los barst. Eerst zal er een rustig deuntje afspelen en tijdens de lanceering een ruig deuntje. De gebruiker zal denk dat het er saai is door de woestijnachtige grond en het verdorde gras. Maar zodra hij de computer het start signaal laat doorgeven dan veranderd al dat rustige in hell. Assets Raket Raket maakt een start geluid en constant geluid zodra hij word gestard vervolgens komt er vuur onder uit en vlieg de raket weg. Stof wolkje Komt elke keer overnieuw langswaaien over de grond. Computer Maakt een start geluid en word gevraagd of de raket gelanceerd moet worden.

Geluid Achtergrondgeluid In het begin een rustig deuntje, als de raket gestard word een hard deuntje die hard blijft totdat de raket weg is. Effectgeluid Elke interactie heeft een eigengeluid, de computer een start geluid en als er ja word geklikt een ping geluid. De raket start geluid en constant geluid met een soort van ontploffing.

18

BVBGRAPHICS

Benjamin van Baak Klas: IC1K

19


Einde Het einde is als alle scene’s door lopen zijn en de gebruiker de raket heeft gelanceerd. Hierna zullen er een aantal credits afgespeeld worden en de gebruiker zal automatisch bij de intro terecht komen.

Storyboard Het storyboard geeft in het kort weer hoe de gebruiker door de scene’s heen loopt. Zie hier onder een voorbeeld:

Intro automatisch naar eerste scene dat is altijd het station

Eerste scene hier moet een ticket worden gekocht en zal daarna een keuze krijgen om naar het vliegveld of raket te gaan.

Tweede scene hier moeten de start blokken weggehaald worden om door te gaan naar raket of terug te gaan naar de trein.

20

Derde scene hier moet de raket geactiveerd worden en de gebruiker zal automatisch naar het begin scherm door gestuurd worden.

BVBGRAPHICS

Ontwerprapport Immersive Space Benjamin van Baak IC1K  

Ontwerprapport van Benjamin van Baak Klas: IC1K

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you