Page 1

Gemaakt door: Klas: Docent: School:

Benjamin Troost IC1U Marieke Vogel Hogeschool Arnhem Nijmegen 1


Inhoudsopgave

- Merkgeschiedenis - Persoonlijke merkgeschiedenis - Merkdoelgroepen - Merkpositionering - Merkinnerlijk - Merkuiterlijk - Merkgedrag - Nawoord - Bronnenlijst

2

Blz. 3 Blz. 5 Blz. 6 Blz. 6 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 8 Blz. 9 Blz. 9


Merkgeschiedenis

In het Friese Dokkum startte Schuitema in 1978 onder de naam operatie ‘calculatie 1000’ met het experimenteren met een nieuwe formule. Het getal duizend staat voor duizend zeer laaggeprijsde artikelen. Deze winkel moet inspelen op de krappe beurs van de meeste Nederlanders in die tijd. De naam komt op zeer pragmatische wijze tot stand. De winkel in Dokkum was een Centra en had deze naam nog in zes rechthoekige letterbakken op de pui staan. De ‘C’ laat de projectgroep staan, van de ‘E’ werd alleen het middelste streepje gebruikt als verbindingsstreepje. Op de resterende bakken komt het cijfer duizend. Later wordt aan C1000 nog ‘voordeelmarkt’ toegevoegt. In 1981 komt aan het experiment een einde en wordt C1000 officieel een nieuwe winkelformule van Schuitema.

De nieuwe formule bleek een schot in de roos. In 1985 viert Schuitema de opening van de 100ste C1000. Midden jaren ’90 zijn dat er al driehonderd. Schuitema bouwt langzamerhand het aantal andere formules (Kopak, Centra, Casper) af. Eind jaren ’80 trekt de economie aan en krijgen klanten meer te besteden. De C1000-winkel wordt in 1987 opgewaardeerd zonder afbreuk te doen aan het zorgvuldig opgebouwde prijsimago. Er komt meer sfeer en inspiratie in de winkel. De mintgroene kleur van deze tweede generatie C1000 doet zijn intrede. Speerpunt in de winkel zijn de versgroepen. Naast ‘voordeelmarkt’ verschijnt op de pui het woord ‘versmarkt.

3


In 1996 opende een derde generatie C1000 de deuren. De formule omvat een open plafond, een voordeelstraat en wederom een groter assortiment. De winkel is onderverdeeld in een stad- en een landgedeelte gescheiden door de voordeelstraat, waarbij het landgedeelte staat voor de versafdelingen en het stadgedeelte voor kruidenierswaren. Ook werd de rode kleding vervangen door groene en de witte strepen in het logo door groene strepen. De combinatie van lokaal ondernemerschap met een ijzersterke formule is zeer succesvol. De kracht van C1000 is en blijft de ‘klik’ met de omgeving. Het imago van C1000 is no-nonsense, prijsbewust, effcient, Hollands en nuchter. De reclameslogan ‘geen fratsen, dat scheelt’ sluit daar in 2002 naadloos op aan en is een schot in de roos.

4

Als Albert Heijn in 2003 een prijzenslag ontketent, komt C1000 in de verdrukking. De formule is immers gepositioneerd tussen servicesupermarkten en discounters. Een nieuwe generatie C1000-supermarkten, waarbij de kleur oranje z’n intrede doet, kan het tij niet keren. Waar andere formules marktaandeel winnen door het faillissement van concurrent Laurus, levert C1000 vanaf 2005 fors marktaandeel in. In 2008 gaat het roer radicaal om. Ahold verkoopt zijn meerderheidsbelang (sinds 1988) aan investeerder CVC Capital Partners, een grote groep C1000-ondernemers en een deel van het management. Er wordt gereorganiseerd: tweehonderd medewerkers op het hoofdkantoor worden boventallig en het distributiecentrum Eindhoven sluit de deuren.


Er wordt een strategisch plan gemaakt welke aan zowel de voor- als achterkant van de organisatie verbeteringen brengt. Belangrijkste onderdeel is de metamorfose van de C1000-formule. De keuze voor de kleur rood is een symbolische keuze voor herstel van de ‘wortels’ van C1000. Deze nieuwe generatie C1000 wordt niet voor niets C1000 Rood gedoopt. Een winkel waar de sterke elementen die de C1000-historie de boventoon voeren: vers, scherpe prijzen en lokaal ondernemerschap.

Persoonlijke merkgeschiedenis Ik heb zelf 4 jaar lang bij de c1000 gewerkt. Ik heb daar een erg leuke tijd gehad. Het personeel was erg vriendelijk, en de leidinggevende ook. Echter werd er een nieuw beleid toegepast waardoor er strenger werd toegezien of het personeel zich wel aan het concept hield. Hierdoor werden nieuwe regels gevormd die ten gunste waren voor de klant, maar nadelig voor het personeel. Zo moesten wij gebruik gaan maken van een soort stalen rek, die we vervolgens op de kar moesten plaatsen om daar het karton op te leggen. Dit koste veel meer tijd, aangezien we dat rek regelmatig moesten legen met een winkelkarretje. Daarnaast kregen we een tijd opgelegd over hoelang we maximaal over een kar met producten moesten doen. Klanten helpen ging dus van je tijd af. Dit haalde de sfeer naar beneden en dus besloot ik weg te gaan. Verder vind ik de huismerk producten van de c1000 over het algemeen redelijk goede kwaliteit.

5


Merkdoelgroepen

Merk-innerlijk

Aangezien de C1000 producten verkoopt die van levensbelang zijn is de doelgroep: iedereen. Voor de kinderen zijn er snoepjes en zelfs tijdschriften voor hun doelgroep. Voor de tieners die net 16 geworden zijn is er drank aanwezig met een laag percentage aan alcohol. En voor de volwassenen zijn er de dagelijkse huishoudelijke middelen. Voor iedereen wat!

De C1000 is een merk dat zich goed staande weet te houden op de markt. Wanneer er bedreigingen aan lijken te komen, denkt de C1000 vooruit en gaat er serieus op in.

Merkpositionering De C1000 richt zich 3 dingen: Kwaliteit, consumentenprijs en een efficiënten winkelindeling. Hierdoor heeft de C1000 een sterkte plaats in het rijtje tussen de Albert Heijn en Super de Boer. Deze winkels hebben ongeveer hetzelfde assortiment, maar de C1000 is goedkoper dan de Super de Boer en heeft efficiëntere ingerichte winkels dan de Albert Heijn.

Merkvisie De C1000 wil door middel van een lage prijs (door middel van huismerken) en een efficiënte winkelverdeling de klant een plezierige en vooral snelle tijd bezorgen in de winkel. Merkmissie Door steeds meer producten toe te voegen aan het huismerk hoopt de C1000 in de toekomst nog meer producten goedkoper aan de klant aan te bieden. De nieuwe collectie C-merken genaamd C1000 basis is hier een goed voorbeeld van. Merkwaarden De C1000 heeft als merkwaarden: - Het goedkoop aanboeden van kwaliteit producten - De klant tijd besparen d.m.v. de Voordeelstraat

6


Merkpersoonlijkheid

Voelen

De C1000 wil een bedrijf zijn waar de klant voorop staat. Het leveren van kwaliteit voor een zacht prijsje heeft de prioriteit.

De C1000 heeft in elke winkel ongeveer dezelfde indeling, zodat de klant precies weet waar zij haar producten kan vinden.

Merkbelofte De merkbelofte en de merkmissie zijn identiek aan elkaar.

Merkconcept Geen fratsen, dat scheelt.

Ruiken N.V.T. Proeven

De producten die de C1000 in haar assortiment heeft zijn zowel A-merk producten (die al voor kwaliteit staan) als huismerk producten die Zien eerst van tevoren worden getest door consumentenpanels. Hierdoor is de Het C1000 logo heeft al verscheismaak van het product in topcondidene kleuren gehad. Groen, oranje, maar het kwam altijd weer terug naar tie. het oude vertroude rode kleurtje. Dit Taal: komt omdat de C1000 terug wilde naar het oude logo, omdat de kleur De slogan van de C1000 is geen rood veel agressiever overkomt. fratsen, dat scheelt. Dit slaat op het feit dat boodschappen doen zo eenHoren voudig mogelijk moet zijn, en dat is waar de C1000 naar streeft. De C1000 heeft haar eigen radiozender die zij afspeeld in de winkel. Hierdoor is het mogelijk om Personen: eens in de zoveel tijd een reclamesHet personeel draagt allemaal hetpotje tussen de liedjes door af te zelfde polo met het merk erop. Dit spelen. versterkt de herkenbaarheid van het merk. Ook worden de personen opgeleid onder het motto: De klant is koning.

Merkuiterlijk

7


8

Merkgedrag

Externe communicatie

Producten Alle huismerk producten van de C1000 dragen hetzelfde logo. Dit geld voor zowel de B-merken als de C1000 basis producten. Dit schept herkenbaarheid

De C1000 heeft een overzichtelijke website waar de klant haar eigen boodschappenlijstje kan samenstellen. Ook worden er alle aanbiedingen op basis van categorie gesorteerd, waardoor de klant het product snel kan vinden.

Interne communicatie

Onderneming

Het personeel wordt streng opgeleid om klantvriendelijk te zijn. Helaas moeten hierdoor regels worden opgelegd om dit na te streven. Sommige van deze regels zijn zo streng dat het de motivatie van het personeel naar beneden haalt.

De C1000 is een onderneming gestart door de familie Schuitema, voor het eerst opgezet in 1978 in het Friese plaatsje Dokkum. Beeldtaal Het logo van de C1000 is rood, met witte letters. Dit logo staat op elk huismerk product.


Nawoord De C1000 is een onderneming, die erg op haar klant gefocust is en ernaar streeft om de klant in alle opzichten ten gunste te zijn. Dit resulteert in een waardering die de klant voor het bedrijf heeft, waardoor het tussen alle grote supermarktketens een hoge plaats in de markt heeft.

Bronnenlijst Tekst: - C1000.nl, http://www.c1000.nl, geraadpleegd op 25-02-2011 - Wikipedia.nl, http://nl.wikipedia.org/wiki/C1000, geraadpleegd op 25-022011 - Benjamin Troost Plaatjes: - C1000 logo, http://www.c1000.nl/ - Plaatje van supermarkt, 1e pagina, http://www.uwsupermarkt. nl/?aid=5059 - C1000 winkel, pagina 3, http://www.c1000.nl/over-c1000/bedrijfsproďŹ el/ geschiedenis - C1000 medewerker helpt klant, pagina 4, http://www.c1000.nl/overc1000/bedrijfsproďŹ el/geschiedenis - C1000 vrachtwagen, pagina 8, Theo Daling, 2009.

9

C1000 Merkanalyse  

Dit is mijn merkanalyse over het merk C1000.