Page 1

Benjamin Peace Academic Exercises in Architecture

1208 Astor Avenue, Ann Arbor MI. 48104 #4823 ben_peace@outlook.com (954) 632.4139


SYSTEMATIC DETAILING MENDING URBAN FABRIC IDENTITY THROUGH MATERIAL ENVIRONMENTAL INTERACTIONS

PORTFOLIO CONTENTS


10012 REDUX

REVEALED NODES

STATION 1


Revealed Nodes Design 5: Critic; Charlie Hailey Creating a connection between the interventions and Earth was only possible by framing and utilizing the changing tides seen at Cedar Key, FL. As the tide rises and lowers, the nodes’ intentions shift from being individualistic to forming their own itineraries. Connections are revealed as the tide leaves creating a focal point of rest centered on a smoker designed to act as a unifying point for the day’s journey. Cedar Key, made from the remains of oysters left behind by Natives, should continue to build in the same manner, so only remains of fish and oysters are allowed on site and in the smoker.


Low Tide Plan: The Smoker, surrounded by COR-TEN, acts as a hub, intervened on a niche that exposes as the tide recedes. A beacon, the smoker cooks local seafood and emits smoke, unifying the interventions with land and sky.

A study of natural system and their relative distance to each other in terms of walking, within Florida’s landscape. This study translated into programmatic measures of the site, including stable ground as an entrance, smoker as a beacon, boat house as a place of rest, and balloon as a place to end and reflect above natural systems, unaffected by the tide.


Smoker

Boat House

Balloon


Station 1

Addressing “Panic Theater”

Graduate 1: Critic; Malcolm McCullough The notion of “Panic Theater”, or the increase in hysteria of disaster events from over-exposure from social media, has led to an increase in cautionary living practices that limit us. The opportunity to design a fire station creates an opportunity to reconnect citizens of Ann Arbor with those who keep them safe. Through the designation of a great room, used in emergency but open as an extension of the community in normal weather, the fire station becomes a familiar place prior to a safe space.


10012 Redux

Redirecting Gentrification to Better a Community Design 7: Critic; Tom Smith Partner; Tracie Battle

Located in one of Manhattan’s most culturally diverse neighborhoods, 10012 Redux is set in The Bowery near the Lower East Side. As gentrification sets its eyes on this vivid area, the project is designed to lead the inevitable by molding it to add to the character of the location rather than take away from it. The project looks at what was the Bowery and what it currently is. The Bowery once acted as a route for farmers who lived north of the neighborhood to reach their farms to the south, then it later transitioned into what it is today, an area dedicated to helping its population, with two of the nation’s best homeless shelters and a YMCA. The project takes the Bowery Mission, the main shelter on the site, and explodes it’s program in the form of education, culture, and community among the site, creating a community center, trade school including horticulture, and a cultural hub for performing arts


Napkin Sketch and site diagram. Maintaining the character of the site throughout the sketching face was obtained through single line diagrams done onsite with napkins. They then translated to digital, incorporating orthogonal grids to translate them into a tangible diagram.


10012 Redux is set parallel to the Eleanor Roosevelt park in the Bowery. The program incorporates a cultural center facing the park that hosts a performance space for music and an additional space for dance. Ground floor surrounding the block incorporates retail to attract nonresidents while classrooms for trade degrees and high school equivalent degrees are located above them. High density residential is located opposite the park, conserving a porous flow from site to park. Horticulture school is located on the lower corner adjacent to the park, an idea borrowed from an existing garden inside the park.


Section through Cultural Center. The center of the site connects the program at the center, acting as a pivotal hub of innovation and expression, also allowing for pedestrian flow to the park. The multidirectional design of the cultural center also highlights a transitional point, acting out of scale, breaking the north end, of retail and large scale, from the south end of existing, thin residential buildings.


Render and model of mixed income residential tower. Unlike the other mid-rise towers, this tower is non-student for attending the performing arts portion of the redux block. This tower frames its own portion of the interior court yard, partitioning a semiprivate entrance for access from all sides of the site.


Student work samples  
Student work samples  
Advertisement