Issuu on Google+

ENGINE SWAP DEL III SKYLINE-KVÆRN I EN TYSKER

ALT OM PAKNINGER BLIV KLOG I TEKNISK SKOLE

# 1 5 0 JUBILÆUM:

FLERE BIL

STØRRE BRYSTEER R

ET G G Y B D E R B

T A E S I F I SC

ÆND, ELLER ER ER DER LANDET MARSM RE SPACY DENNE TURBO-LEONNBA GE? UD OVER DET SÆDVA LI

DHB DRIFT-VINDEREN HAN KOM IND FRA HØJRE OG KØRTE KOFANGERNE AF KONKURRENTERNE – 543 HK BMW M3

Kr. 59,95 

GATEBIL:

NORGE GÅR TOTALT AMOK!

NY 3,2 KILOMETER LANG BANE OG ENDNU FLERE PATTER...

ÅRETS BRÆNDERBIL KONGEN AF BRÆNDERPLADSEN VISER VOGNEN FREM!

NUMMER 150 – NOVEMBER 2011

Benjamin Publications AS www.benjamin.dk

BK 06.10.11 - 02.11.11

DU FÅR OGSÅ: STYLET SAXO / 662 HK WILLYS COUPE / VALLÅKRA 2011 / VIND LYS-FOLIE FOR 10.000 KR.


Hej Vmax-drenge – find mig inde i bladet! Jeg lover, Vmax 150 er en hårrejsende oplevelse!

INDHOLD

H

ALLE EDR ER SAGER E GODE K AN F,ISOM DU VMAX NDE I 150

22 SPRØD SAXO

Selvom vi troede, det var umuligt, er det lykkedes os at finde en superfin Citroën Saxo, som i den grad kunne overbevise Vmax-redaktionen om, at den skulle i bladet.

28 LANDETS FLOTTESTE WILLYS

Bilen er fra starten af 40‘erne, men se artiklen, og bliv imponeret over dette fantastiske danske bilprojekt, som startede i Horsens, men blev færdiggjort hos Nybo Rodshop.

34 GATEBIL 2011

Vi har besøgt Norges bedste og største biltræf, Gatebil på Rudskogen. Nordmænd er sindssyge!

10

VMAX.DK

40 DRIFT-VINDEREN

Vi har mødt vinderen af drift-konkurrencen til DHB 2011 og set nærmere på, hvordan bilen er bygget til denne konkurrenceform.

46 MOTOR-SWAP DEL 3

Følg med i serien om Vmax‘ motor-swap-projekt, hvor der smides en Skyline-motor i en Mercer!

54 ALT OM TOPPAKNING

I dette nummer skal du på skolebænken og lære alt om toppakning og andre pakninger i motoren.


VMAX #150 November 2011

HVER MÅNED

Gå ikke glip af de faste sektioner, hvor vi bombarderer dig med toptunet læsestof!

12 BRÆNDSTOF

Her får du nyheder, konkurrencer, tips og tricks, babes og andet blandet lir!

16 VMAX ANMELDER

Vmax-redaktionen har kigget, testet og lyttet til musik, spil og selvfølgelig lidt porno.

18 BRÆNDSTOF-BABE

60 ÅRETS BRÆNDERBIL

Vi har haft dejlige Tinna Silke foran et kamera, og du kan roligt glæde dig.

Det var denne utraditionelle stationcar, eller nærmere ejeren, der vandt prisen ‘Årets Brænder Man‘ hos Team Man på DHB.

20 VIDSTE DU DET?

Ved du, hvad du hælder i benzintanken på din bil. Nej, vel? Lær alt om det lige her.

83 GEARKASSEN

Hold dig opdateret på fælge, ICE, tun og alt det andet grej.

88 PITSTOP

Vmax-eksperterne giver dig svar på alle dine problemer med tuning og styling.

94 EFTERBRÆNDEREN Det er stedet, hvor næsten alt er tilladt! Denne gang med tre slags pølser...

74 MONSTER LEON

96 LEGENDEN

Den forrige Seat Leon er stadig et ultrahot stylings-emne. Mød en af de vildeste og ikke mindst bredeste, vi har set i DK.

66 TRÆF-SEKTIONEN

VALLÅKRA TRÄFFEN lige ovre på den anden side af Øresund er et årligt højdepunkt i august, du bør besøge.

I 2001 satte vi de to Cosworth-ejere Kiesa og Lyngholm i stævne. Ikke kedeligt...

VANDEL RACE med både en masse action, som 402-meterrace og ikke mindst drifting.

DÆKIMPORTEN har altid succes med sine træf ved firmaet i Horsens. Vi var på pletten, da Boye inviterede til Big Meet.

VESTJYLLANDS FLOTTESTE BIL I Esbjerg var torvet midt i byen omdannet til en konkurrence om den flotteste bil.

STREET CUP GREVE afholdt tredje afdeling af deres lovlige gaderace-arrangementer med mange biler på asfalten.

VMAX.DK

11


TEKNISK SKOLE

ALT, DU SKAL VIDE OM

PAKNINGER

DE SIDDER I ALLE MOTORER, MEN HAR DU NOGENSINDE TÆNKT OVER, HVILKE PAKNINGER DIN MOTOR INDEHOLDER? HOP PÅ VMAX’ SKOLEBÆNK, OG BLIV MEGET KLOGERE!

HVAD BETYDER DET, AT TOPPAKNINGEN ER RØGET?

FORBRÆNDINGEN i en motor udvikler enorm varme og et endnu højere tryk, som toppakningen har til opgave at holde inde i cylindrene. Samtidig går der olie- og vandkanaler tæt langs cylindervæggene, og de må absolut ikke blive blandet med hinanden eller for den sags skyld forbrændingen. Når en toppakning går i stykker, kan det betyde flere ting, og det kræver en smule fejlfinding at bekræfte symptomerne. For eksempel kan toppakningen være blevet utæt mellem en vand- og oliekanal, så olien blander sig med vandet og omvendt. Der kan også blive brændt hul i en af flammeringene,

54

VMAX.DK

som tætner cylindrenes høje tryk, hvilket kan give overophedning af kølevand, overtryk i kølesystem eller motorolie med i forbrændingen. Hvis en toppakning bliver brændt som på billedet her, vil det straks kunne mærkes på motorens gang, da kompressionen fra de to cylindre vil blande sig og give ulige takter.

VANDKANALER Rundt om hver cylinder er der flere vandkanaler, som skal tætnes på sin vej op i topstykket. BRÆNDT RING Sådan ser en toppakning typisk ud, når den har brændt en flammering i toppakningen. OLIEKANALER Både olietryk og retur går gennem toppakningen, og de skal altså være helt tætte.


SÅ STÅR DER GUIDES, TIPS OG TRICKS PÅ SKEMAET

UDEN PAKNINGER – INGEN MOTOR!

TIDLIGERE I Teknisk Skole er vi gået grundigt i dybden med mange af motorens komponenter, men vi har aldrig set nærmere på de dele, som holder dem alle sammen. Det er egentlig meget simpelt, for uden pakninger vil en motor aldrig kunne køre, og selvom det skulle lykkes, ville det være en meget kort fornøjelse. Som med andre dele i motoren findes der mange forskellige typer af pakninger til din motor, og dem har vi samlet en stor del af til gennemgang. Opgraderes pakningerne i motoren til kraftigere materialer, vil det give motoren en længere holdbarhed og gøre den modstandsdygtig over for ekstreme arbejdsforhold, som originale pakninger for længst havde givet op over for, og det er i særdeleshed vigtigt på hårdt tunede motorer for overhovedet at kunne overleve. Som en ekstra bonus kommer vi også ind på boltene, der holder de hårdt pressede komponenter sammen og hvorfor de er så vigtige at opgradere, når motoren tunes hårdt. Hvis du læser dette, mens du sidder på toilettet, vil vi råde dig til at stige af, for inden du er færdig med at nørde her, sover dine ben med garanti.

D

PLANSLIBNING AF TOPSTYKKET

FOR AT TOPPAKNINGEN kan holde 100 procent tæt, skal topstykket være helt plant på anlægsfladen. Hvis en motor har været kraftigt overophedet, for eksempel på grund af en utæt toppakning, kan aluminiums-topstykket let slå sig, og det vil derfor ikke hjælpe noget kun at skifte toppakningen. Som en god hovedregel er det altid en god idé at få planslibet topstykket, samtidig med at toppakningen skiftes, for at sikre en helt plan anlægsflade. Stort

TOPSTIYTKK SK AL VÆR E HELT LIGE!E

set alle motorværksteder har en plansliber til topstykker, og det koster i omegnen af 450 kr. at få det slebet. Når nu du er i gang, anbefaler vi også, at du lader motorværkstedet trykprøve dit topstykke for mikroskopiske revner, der vil give motoren problemer på sigt, og som er umulige at se med det blotte øje.

VMAX.DK

55


SHOW | GATEBIL 2011

DU VED, AT NORDMÆND ER SINDSSYGE, HVIS DU HAR SET DEM TIL DHB – MEN SÅ SKULLE DU OPLEVE DEM PÅ DERES HJEMMEBANE ’GATEBIL’. DET ER EKSTREMT! NYD MASSER AF HØJOKTAN OG BRÆNDT GUMMI. 34

VMAX.DK


LOKALE TRÆF, RACE OG STORE SHOWS TEKST: Henke FOTO: Fly acclr8.com & Buller

NORGE TUNING : L AND SNUMM UNOERO

Jeg har lige fået en lumsk idé... Du burde tegne abonnement på Vmax!

EN TUR TIL GATEBIL på Rudskogen Motorsenter lidt syd for Oslo i Norge er noget, som er lidt af en speciel og vild oplevelse. Hvis du har været der så kig ekstra godt på alle billederne på disse sider. Vmax var selvfølgelig på pletten selv for at indånde en masse høj-oktan og snuse til tonsvis af brændt gummi. Vi havde desuden tre fotografer rundt på den ekstreme bilfestival på den nye 3,2 km lange bane. Gatebil.no er vores norske kollegaer,

som laver et magasin i samme stil som Vmax. De laver også en række bilevent på racerbaner i Norge og hovedfestivalen er sommerens race på Rudskogen. Her er alt hvad bilfreaks kan drømme om. Der er et kæmpe udstillerområde med en masse firmaer, som viser styling- og tuningsudstyr, der er trackdaykørsel rundt på racerbanen, time attrack, drifting, skønhedskonkurrencer og hvad de vanvittige nordmænd og de mange svenske gæster kan finde på.

Drifting er altid den absolut bærende del af arrangementet på Rudskogen, og på den nye 3,2 kilometer lange bane, får bilerne virkelig lov til at strække ben. Der er ingen tvivl om at vi vil være tilbage på Gatebil hovedfestivalen igen i 2012, i mellemtiden må vi nøjes med billeder og updates på www.gatebil.no

VMAX.DK

35


LÆSERBIL // WILLYS COUPE 1941 PRO MOD

28

VMAX.DK


TEKST: HENKE // FOTO: HENKE

QUICK SPEC: MOTOR: YDELSE: FÆLGE: KABINE: AIRBRUSH: LAK:

CHEVY V8 572 CUI BIGBLOCK 662 HK OG 1.355 NM CONVO PRO 18,5” BREDE MED M/T-GADESLICKS LÆDER FRA FIRE STK. ARNE JAKOBSEN “ÆGGET” DEE DINER-MOTIV LAVET AF CAPPER BRUN VW-LAK OG HJEMMEBLANDET HVID

made in Denmark

DANMARKS MÅSKE FEDESTE HOT ROD OG DFB-SØLVVINDER! vis denne bil havde opholdt sig i USA, havde den uden tvivl været en stjerne. Nu er den sindssygt lækre hot rod i Danmark, hvor den også er ombygget, og så burde den være en superstjerne. Mindst. Men nu er Danmark ikke så amerikaniseret på bilfronten, så her på vores kolde og våde breddegrad har denne hot rod ikke opnået den efter vores mening fortjente respekt. Faktisk har den skabt mere opsigt i vores naboland Sverige, som altid har været mere bidt af US-biler.

VMAX.DK

29


LÆSERBIL // BMW E36 M3

Vinderen

40

VMAX.DK


TEKST: PYRA // FOTO: PYRA & BILFOTO.DK

QUICK SPEC: BMW E36 M3 3,2 MOTOR: YDELSE: KOMPRESSOR: BREMSER: UDSTØDNING: RUDER:

3.2-LITERS M3 543 HK OG 550 NM ROTREX C38-81 6-STEMPLEDE KSPORT FOR OG BAG 3” GENNEMGÅENDE 3 MM LEXAN

HELT UVENTET OG MOD ALLE ODDS KØRTE JIMMI KOFANGERNE AF SINE MODSTANDERE OG VANDT DEN STORE DHBPOKAL. VI GIVER DIG HER HISTORIEN BAG! VMAX.DK

41


LÆSERBIL // SEAT LEON

SCI-FI SEAT LEON DEN KOM TIL MALER EN UGE FØR DHB 2011. ALLIGEVEL LYKKEDES DET ODENSE-DRENGEN HARIS AT NÅ MED TIL DFB, HVOR HAN FIK EN FLOT TREDJEPLADS I UNLIMITED-KLASSEN. FÅ HELE HISTORIEN OM DEN BREDE TURBO-LEON LIGE HER...

KORT FORTALT: MOTOR: YDELSE: FÆLGE: ICE: BODYKIT: UNDERVOGN:

74

VMAX.DK

1,8 TURBO 20V 180 HK KONIG LACE 8,5 X 20 OG 10 X 20 KOMPLET ROCKFORD FOSGATE RUBIN – KUN LAVET 6 STK. G.A.S. V1 LUFTUNDERVOGN


TEKST: HOLT // FOTO: COVERMODEL.DK & HOLT

BODYKITT ER ÉT UDET AF SEKS P VERDENS Å PL A N

VMAX.DK

75


Vmax nr. 150