Page 1

DANMARKS NYE MAGASIN til kvinder 40+

Vil du være skarpere? 4 lækre retter, der gør underværker for din hjerne

– fordi du vil leve det!

40+

49,95 KR. NOVEMBER 2011

CAMILLA MIEHE-RENARD (46) “Den pæne pige? Hende er jeg færdig med”

Vi har fundet dine

drømmejeans – OG DE SIDDER PERFEKT! (se selv på side 54)

de nye støvler og vinterjakker

Tag ordet – og bliv hørt!

Find din power

VERDEN RUNDT

Single i Mexico, rocksanger i USA, lærer i Kina ... og 5 andre kvindeliv LIVS STORE SUNDHEDSSERIE

“Jeg følte mig som en zombie”

Se, hvad stress gør ved din krop – og hvordan du undgår det HVORNÅR ER DET FOR SENT?

Mor på 42 – eller 66?

BETINA (42) LEVEDE MED VOLD:

“Jeg satte mit liv på spil for en tyran”

DIN GUIDE TIL MERE SELVTILLID OG GENNEMSLAGSKRAFT

PLUS: BRUNCH I NORDISK STIL + PLEJE TIL DE GRÅ LOKKER + SORT SKIND MICHAEL CARØE + SPØRG OM DIN SUNDHED + INSIDERGUIDE TIL NEW YORK

Kr. 49,95

Benjamin Publications AS benjamin.dk

magasinetliv.dk

BK 13.10.11-9.11.11


I dette nummer november 2011

Camilla Miehe-Renard – midt i lykken.

Side 42

Hvad tager du på til en hvid silkeskjorte?

på forsiden

Side 28

Er du for gammel til at få børn, når du er over 40?

Side 72

Michael Carøe – lidt af en tøs ifølge sig selv.

Side 34

Wow, hvor skal vi være efterårslækre!

Side 26

Kvindeliv

16 småt nyt 24 34 36

Foto Jakob Kirk Makeup og hår Carina Rehmeier Styling Sarah Paaschburg Denimkjole fra Surface to Air hos Lubarol, str. 34-42, 1.899 kr. Træ og guldfarvet armbånd fra Blond Accessories, 199 kr. Armbånd med nitter fra Tokyo Jane, 199 kr. Tyndt skindarmbånd fra Tokyo Jane, 199 kr.

magasinetliv.dk

Bente Klarlund: “Kærligheden hører aldrig op.”

42

48

Slip vreden, vask miljørigtigt, og bliv en god netværker. 52 digitalt klubhus månedens bøger Anni blev svigtet som barn. Nu Hurra, efterårets allerbedste hjælper hun unge på nettet. moden mor romaner er landet – glæd dig! 72 michael carøe Kristine og Heidi var over 40, “Jeg vil giftes med Ulla Terda de fødte – er du også klar kelsen. Hun har babe-faktor.” til Projekt Baby? 40+ verden rundt 78 bente klarlund Hvad drømmer kvinderne om “Det er løgn, at du skal vælge i Spanien, Mexico, Kina og mellem familie og karriere.” “jeg blev slået” fem andre lande? 80 camilla Betina lod sine to mænd miehe-renard tyrannisere og tæve hende. insiderguide til n.y.c. “Før var jeg sød. Nu er mine 104 Åh, skøn shopping, charmeraserianfald legendariske.” sig din mening ... rende gule taxier og skyhøje ... og bliv hørt (uden at råbe). bygninger. Here we come!

Mode

Side 78

28 hvid silkeskjorte

Så smukt kan den styles. jeans til enhver numse Rund, flad, smal eller bred? Vi har de jeans, du bare vil bo i. drømme-skind 60 En taske, en sko – eller måske en nederdel? Skind er in! lange støvler ... 62 ... giver dine ben et sexy look. Og der er både flade og høje. varme frakker 64 Er du til klassisk uld, vamset dyne eller cool parka? Vi viser det hele – og lidt til.

54

9


V i n d ! Stylingsæt

Hvem vil til nordisk brunch? Det vil vi!

Side 108

fra ghd Samlet værdi: 14.862 kr. Side 119

Bliv stolt af det grå garn som Gun-Britt.

Side 94

Snyd bisserne hvide med de rigtige stifter.

Side 86 108

Skønhed

26 skønt nyt 86

90 92 94

10

96 skønne tips

Kollagen, hårlak og slank Forførende dufte, skøn negleuden kur. Nysgerrig? lak og S.O.S. til håret. Sundhed hvide tænder Er dit smil gulnet lidt? Vi 22 sunde nyheder Jo, efteråret er da et fint tidsgiver dig to sikre løsninger punkt at starte dit løbeliv! (og lidt snyde-tips). sexet med én streg spørg eksperterne 98 Eyelineren er din ven – sådan Musearm, arvelig sukkersyge får du mest ud af den. og kraftige blødninger. argh, stress! naturligt skøn 100 Har du lidt travlt? Godt for Hvad gør dig smukkest? dig, det er sundt. Er du stresNaturens produkter! gråt er cool set? Dit helbred er i fare. Lær Sådan plejer du dit grå hår – at skelne mellem det gode og bliver en helt ny type. kick og den farlige stress.

Er du stresset? Elise var! Læs, hvordan hun kom videre.

Mad

nordisk brunch Træt af bacon, pølser og æg? Så go nordic! 112 hvad skal vi ha‘? Vi skal have simrekylling på den italienske måde. spis dig klog 114 Mad, der gør dig skarp, – opskrifter, der gør dig glad.

Bolig

30 bord, dæk dig

Vær kreativ med pynt og pjank, dine gæster vil elske. 32 tid til hygge Den bløde pude, det varme tæppe – så godt i en kold tid. 33 klassisk klasse Når kun det bedste design er godt nok!

Side 100

Hver gang i Liv

12 redaktøren skriver En bid af lykken.

14 skriv til liv 97 118 120 122

Indimellem giver I os tørt på – sådan skal det være! konkurrence Vind tre hårstylingsæt fra ghd, og leg med krøllerne. quiz-x Kan du løse vores krydsord? læserservice Find din forhandler her. klumme Om apparatet, der ændrede Isabel Fluxá Rosados liv.

magasinetliv.dk


Interview

CAMILLA GOHS MIEHE-RENARD (46):

“Lykken gjorde mig angst” Fra feteret tv-darling med en fyldt festkalender til ønskejobbet bag skærmen og ro i familielivet. Camilla Miehe-Renard er landet i sit liv.

STYLING: SARAH PAASCHBURG / MAKEUP: CARINA REHMEIER SKJORTE FRA ISABEL MARANT HOS GOSSIP, BUKSER FRA STILLS, RING MED STEN FRA GLITTER, PLATEAU SKO FRA ALL SAINTS

AF ISABEL FLUXÁ ROSADO / FOTO: JAKOB KIRK

Camilla Miehe-Renard stod midt i lykken, da hun en dag var ved at kvæles i den. Bogstavelig talt. Et halvt år tidligere havde hun mødt manden i sit liv, Nicolai Gohs, og de havde aftalt at gå hele vejen. De ville have barn og giftes. Nu stod hun så her i sin entré. Og gik lige så stille i panik. “Jeg kunne ikke lukke min vinterfrakke. Når jeg prøvede at lyne den højere op end lige under brystet, var jeg ved at blive kvalt. Til sidst opgav jeg og måtte gå ud i minus 12 grader med halvt åben frakke. Så prøvede jeg med et løst tørklæde, og det gik an, men jeg kunne ikke have det op i halsen. Der gik et par uger, hvor jeg simpelthen ikke kunne lyne min frakke uden at tro, at jeg ville blive kvalt. Det var så virkeligt!” fortæller Camilla Miehe-Renard. Efter et par uger med åben krave i stiv kuling gik det helt galt. Camilla Miehe-Renard sad en søndag morgen i sin seng, det tryggeste sted i verden, og læste avis. “Pludselig blev al luft suget ud af rummet. Det var, som om der blev skabt et vakuum, og jeg kunne ikke trække vejret. Jeg følte det, som 42

magasinetliv.dk


Camilla MieheRenard snublede i lykken – nu lever hun godt i den.

Camilla Gohs Miehe-Renard (46) FØDT: 1. juni 1965 i København. Datter af skuespiller Pierre MieheRenard, barnebarn af Louis MieheRenard og niece til Isabella og Martin Miehe-Renard. JOB: Studievært og redaktionschef på Sand TV. Startede som runner i Det Danske Filmstudie i Lyngby. Blev headhuntet til Kanal 2, hvor hun var vært. Kom til DR, hvor hun blandt andet har været vært på Melodi Grand Prix, Damernes Magasin og Her er dit liv. Har arbejdet for TV 3 og TV 2. Lige nu arbejder hun på en reportageserie, der hedder Mig og min mor. Er forfatter til bogen Lykken findes. Ambassadør for Ecco Walkathon, hvor kendte og ukendte går for en god sags tjeneste. PRIVAT: Gift med entreprenør Nicolai Gohs, mor til Sophy på 7 år.

magasinetliv.dk

43


Kvindeliv

BELGIEN

MEXICO KINA

USA SPANIEN

NICARAGUA

ZIMBABWE

40+ verden rundt AUSTRALIEN

Hvordan er det at være karrierekvinde i Zimbabwe eller yogaentusiast i Australien? Går de tit på restaurant i Nicaragua, og hvor langt vil en kvinde i Washington gå for skønheden? Følg med, når vi besøger otte 40+ kvinder i hele verden. Ligner deres liv dit? AF MAI RASMUSSEN

36

magasinetliv.dk


HARARE, ZIMBABWE: SITHEMBILE CHIROMO (54)

Passer på kroppen Hvad betyder mest for dig i dit liv? “Min familie er vigtigst – og også familiens og min egen sundhed.” Har du dit drømmejob? “Ikke endnu, men jeg er på vej. Jeg har været administrator i en international organisation i ti måneder. Før da var jeg vicedirektør. Mit nuværende job er godt, men det er et skridt tilbage, for jeg har også tidligere været administrator, så udfordringerne er begrænsede. Min drøm er at blive direktør i en international organisation. Men jeg er taknemmelig for mit nuværende job, for der er ikke mange gode jobs for tiden.” Hvad laver du, når du er sammen med dine venner? “Vi går ud og shopper eller mødes på konferencer. Og så taler vi om vores børn og ægteskaber. Vi opmuntrer hinanden og taler om de udfordringer, livet byder på. Vi taler også om vores fælles, kristne tro, og vi diskuterer vores drømme. Og så støtter vi hinanden i at gøre noget ved det med træningen.” Hvordan var dit liv, da du var 30? “Det var spændende, krævende, aktivt og sjovt. ”

Bliver kærligheden sværere eller nemmere med årene? “Kærligheden bliver nemmere med alderen. Jeg tror, det er, fordi du begynder at lægge vægt på det, som for alvor betyder noget. For eksempel at holde sammen. Og du får lettere ved at tilgive og rumme det, som ikke er helt perfekt ved din partner.” Spiser du oftest ude eller hjemme – og hvem laver så maden? “Jeg spiser oftest hjemme. Jeg har en hushjælp, som laver mad, fordi jeg arbejder meget. Somme tider hjælper børnene eller andre familiemedlemmer også med at lave mad.” Hvor langt vil du gå for skønheden? “Jeg passer godt på min krop og forkæler mig selv, så snart jeg får chancen. Skønhedskirurgi ville jeg aldrig overveje. Den slags hører ikke til i kategorien ‘forkælelse’. Hvad er din største drøm for fremtiden? “Min største drøm er at komme til at leve et lykkeligt liv som pensionist og have god tid sammen med mine børnebørn. Jeg vil også gerne rejse verden rundt.”

MADRID, SPANIEN: ALICIA ARRIBAS (40)

Kærligheden er svær virkelig drømmer om, er at tjene penge og være sammen med min familie på samme tid.” Hvad laver du, når du er sammen med dine venner? “Vi plejer at tale om store og små ting i vores liv. Vi joker, griner og spiser middag sammen eller får bare en drink. Engang imellem tager vi på en tur sammen i naturen, eller vi går i biografen med vores familier.”

Hvad betyder mest for dig i dit liv? “Min familie og at vi alle sammen er sunde og raske.”

Hvordan så dit liv ud, da du var 30 år? “Jeg havde ikke nogen børn, og mit liv var 100 procent anderledes – men ikke bedre. Det var ikke rigtig fuldendt. Det bedste var, at jeg havde tid til hvad som helst, jeg havde lyst til at lave. Det var en egoistisk tid forstået på den måde, at jeg kunne bruge al min tid på blot at tage mig af mig selv.”

Har du dit drømmejob? “Jeg tror ikke, at der findes noget drømmejob til mig. Det, jeg

Bliver kærligheden sværere eller nemmere med årene? “Kærligheden er altid svær. Du

JOB: Funktionær. PRIVAT: Gift, har to døtre på 3 og 5 år.

magasinetliv.dk

JOB: Administrator i Norsk Flygtningehjælp i Zimbabwe. PRIVAT: Gift, har en søn på 28 år, en datter på 27 år og en søn og datter på 25 år (tvillinger). Er værge for to forældreløse piger på 18 og 19 år.

Bliver du boende, hvor du bor, resten af livet? “Nej. Vi bor i et udmærket kvarter nu, og vi har et godt hus med fire soveværelser, et anneks med to soveværelser og et lille hus i baghaven til de folk, vi har ansat. Men det er nærmest som en tom rede, efter at børnene er blevet store og flyttet hjemmefra. Jeg vil gerne flytte til et mindre og mere moderne hus i et mere roligt kvarter. Men det er svært at flytte fra alle minderne. Jeg har boet i huset i 21 år!”

“Min mand og jeg har lært at tolerere vores forskelle bedre.” må pleje kærligheden hver eneste dag, lige gyldigt om du er 20 eller 60 år. Men min mand og jeg har lært at tolerere vores forskelle bedre og at være mere tålmodige.” Spiser du oftest ude eller hjemme – og hvem laver så maden? “Vi spiser nogenlunde lige ofte ude og hjemme. Min mand og jeg laver begge to mad.” Hvor langt vil du gå for skønheden? “Hvis jeg havde det dårligt med min krop, ville jeg prøve at ændre den. Også med skønhedskirurgi, hvis det var nødvendigt. Men jeg er overbevist om, at hemmeligheden ved skønhed er at være lykkelig. Så dér gør jeg min indsats.” Hvad er din største drøm for fremtiden? “Min største drøm er altid at være en god mor, altid at være lykkelig, og altid at føle mig så ung, som jeg føler mig nu.” 37


Mode

Find dine nye

drømmeFor rund, for flad, for lang? For gammel? Aldrig! Jeans er og bliver cool og ultra-anvendelige. Og så både former de og holder det hele på plads. AF SARAH PAASCHBURG / FOTO: JAKOB KIRK

“Jeg har talt mine jeans, og samlingen tæller hele 14 styk! Lige lovligt mange, for jeg har alligevel kun ét par, som jeg er rigtigt glad for: mine mørkeblå jeans med smalle ben og høj talje. Hvorfor? Fordi jeg er lidt skinny, og med dem på får jeg ekstra form. Jeg har selvfølgelig forsøgt mig med alverdens modetendenser gennem tiden og spædet samlingen op med både bootcut, lave taljer og nye smarte farver, men der er nu intet, der overgår favoritparret. For det handler jo ikke om mode, det her. Det handler om at finde det par, der gør noget særligt for mig og for dig. Sæt jagten ind nu!”

MAKEUP OG HÅR: TRINE LEE HASSING / MAC

Livs moderedaktør, Sarah Paaschburg, er uddannet beklædningsformgiver fra Håndarbejdets Fremmes Seminarium og har arbejdet som modestylist i mange år.


Zofia Alberts Støvler fra Vagabond, str. 37-41, 999 kr.

(47), sagsbehandler, single, to børn.

Halskæde fra 2nd Day, 199 kr.

Tip! Undgå små baglommer! Stik Jeans fra The Local Firm, model: Ursula Wash, str. xs-l, 1.200 kr.

en flad hånd i baglommen, mens du har bukserne på. Kan hånden være der, er det den rette størrelse. Skjorte fra 2nd Day, str. xs-xl, 1.199 kr.

Lange sølvøreringe fra Julie Wettergren, 1.350 kr.

Timeglas Det er sjældent, at der kun er ét hensyn at tage, når du shopper jeans. Zofias perfekte timeglasform er ingen undtagelse, for figuren giver både en rund numse og et par fyldige lår.

Husk, når du køber jeans: Stærk denim holder på plads Vælg kraftige denim-materialer, som former kroppen flot og holder det hele godt på plads. Løse modeller giver ingen form Du får måske lyst til at hygge dig i et par løse og baggy jeans, men de får dig blot til se stor og formløs ud. Vælg jeans, der sidder til uden at være superstramme. Længere ben med lange bukseben Har buksebenene lidt ekstra længde, får du automatisk længere ben. Enkelthed er godt til former Baglommer og syninger skal være så neutrale som muligt, fordi de ellers vil skabe fokus på lår og numse. Undgå også slid, broderier og andet pynt.

magasinetliv.dk

... og når du tager dem på: Kombinér mørke jeans med lyst Lyst i top eller bund trækker opmærksomheden mod dit ansigt eller dine fødder – og dermed væk fra lår og numse, så der skabes balance i dit look. Vælg enkelt og småt tilbehør Prøv at købe tynde lange kæder eller øreringe, som skaber flotte, lange linjer, i stedet for store smykker, som kan give fornemmelsen af kompakthed. Tag sko med chunky, høje hæle på Hæle skaber en god balance, du får en flottere silhuet, og da dine ben syner længere, ser det ud, som om der ryger et par centimeter fra lårene.

Jeans fra Won Hundred, model: Birgitte, str. 24/3231/34, 900 kr. Skjorte fra Reiss, str. 36-46, 1.200 kr. Sko fra Bertie, str. 36-41, 790 kr. Halskæder med stjernevedhæng fra Pandora, 1.0501.250 kr.

55


Kvindeliv

“At leve med vold er som at blive holdt under vand.”

er (42) Betina Betz tre børn på 2,

le, mor til PRIVAT: Sing . rive 17 og 19 år . Er ved at sk og designer ch dde oa C he : B JO r, der skal sine erfaringe en bog om de ni liv. Katten med

80

magasinetliv.dk


BETINA SLAP LEVENDE FRA TO VOLDELIGE FORHOLD:

“Det tager jo kun to minutter at dø” Vold er sikkert udelukket i dit parforhold. Men hvert år bliver 28.000 danske kvinder mishandlet af deres partner. De havde ikke forestillet sig, at det kunne ske. Det havde Betina Betzer heller ikke.

MAKEUP: SILKE GRANE

FORTALT TIL MAI RASMUSSEN / FOTO: MARIA SATTRUP

“Det er som at blive dykket ned i vand og først få lov at komme op, lige før der ikke er mere ilt. Der er lige tid til at trække vejret, og så er det ned i vandet igen. Du når aldrig at sunde dig eller blive rolig. Sådan kan jeg bedst beskrive, hvordan det er at leve i et voldeligt forhold. Jeg har selv levet i to. Det første varede i syv år og var både fysisk og psykisk voldeligt. Det andet varede endnu længere og var psykisk voldeligt med trusler, usikkerhed og forvirring. Da min anden mand også slog mig, rejste jeg fra ham. Min første mand mødte jeg, da jeg var 19 år og var rejst til Frankrig. Han var 12 år ældre end mig, og jeg var vild med ham. Vi var kærester i tre år, og så friede han til mig. Vi boede i en lille by uden for Paris. Min mand var læge og tjente mange penge som alle andre i den lille by. Jeg behøvede ikke at arbejde på grund af hans indtægt. Jeg havde tidligere været designer hos Benetton, men lod mig overtale til at gå hjemme. Så jeg tjente ingen penge, og faktisk havde jeg ikke rigtig noget liv selv, for jeg kendte næsten kun hans venner.

magasinetliv.dk

Jeg blev gravid og fik mit første barn, en dreng, da jeg var 23 år. To år senere fik jeg en datter. Da var min mand for længst begyndt at kritisere mig. Det begyndte med, at han kritiserede små ting, som at jeg udtalte et ord forkert eller valgte et forkert ord. Jeg tænkte, at det havde han jo ret i. Med tiden kom han til at kritisere nærmest hvad som helst ved mig. Det

“Jeg løb gennem huset, gennem alle stuerne, og gemte mig i et skab.” skete langsomt, og jeg lagde ikke mærke til det, mens det skete. Han kunne blive rasende over, hvordan jeg satte puderne i sofaen, hvad jeg tog på, eller hvordan jeg dækkede bord. Selvfølgelig blev jeg ked af det, men det udviklede sig så langsomt, at jeg tænkte, at jeg faktisk gjorde det forkert – ikke at hans kritik var forkert. Jeg var jo så ung, og det var mit første rigtige forhold.

6 råd til dig, der lever med vold 1 Ring til politiets direkte servicenummer 114, hvis du er i fare, eller hotlinen Vold mod kvinder på 7020 3082, hvis du er udsat for vold og har akut brug for hjælp. 2 Søg i sikkerhed, for eksempel på et krisecenter, hvis du føler dig i livsfare. På lokk.dk kan du finde et krisecenter i nærheden af, hvor du bor. 3 Fortæl, hvad der sker derhjemme til en person, du stoler på, for eksempel en ven, en kollega eller din arbejdsgiver. Personen kan hjælpe dig til at få den hjælp, du har brug for. 4 Brug mulighederne for anonym rådgivning pr. telefon eller mail – se links her på siderne. 5 Sig til din partner, at han skal søge hjælp. De fleste mænd ved godt, at vold både er forkert og ulovligt, og de fleste mænd er lydhøre over for at stoppe volden. 6 Husk, at det ikke er dig, der er noget i vejen med. Det er din partners handlinger. Kilde: Danner

81


Skønhed Små daglige tiltag kan hjælpe med at holde tænderne hvide.

Anti-age dine tænder

Livs skønhedsredaktør, Silke Grane, er uddannet makeup-artist, har skrevet om skønhed i over ti år og er fast skønhedsguru på TV 2’s Go’ Morgen Danmark.

“Jeg er heldig at være udstyret med lyse tænder og er ofte blevet spurgt, om jeg har fået dem bleget. Indtil videre har det ikke været nødvendigt, men jeg kan godt se forskel på mine tænders farve, fra jeg var 20 år til nu. Så hvem ved, måske bliver en hjemmetandblegning næste skønhedsstep for mine tænder?”

86

Dine tænder tager imod farve fra mad og drikke, og emaljen slides, når du tygger. Se, hvordan du bevarer dit hvide smil. AF SILKE GRANE / FOTO: THOMAS DAHL

Drikker du mere rødvin, kaffe eller te end for bare 10-20 år siden? Så har du forklaringen på, hvorfor dine tænder bliver mere gule med tiden. Den mest almindelige årsag til gule tænder er nemlig de fødevarer, vi indtager. Misfarvningen fra mad- og drikkevarer er stort set uundgåelig, medmindre du beslutter dig for kun at spise og drikke fødevarer uden farver (og det lyder unægtelig lidt kedeligt). Du tygger din mad flere hundrede gange om dagen, og dette slider naturligt på dine tænders emalje. Det kan få den underliggende tand, som er gul i sig selv, til at skinne igennem og give dine tænder et mere gulligt skær. Er du den heldige indehaver af en tykkere tandemalje, vil dine tænder forblive lysere i længere tid. Når du kommer over 60-årsalderen, kan det

ske, at emaljen bliver mere gennemsigtig og tænderne dermed gule.

Pleje eller blege? Du kan til en vis grad selv forebygge, at dine tænder bliver misfarvede. Selvfølgelig handler det om det helt indlysende i at børste tænder og bruge tandtråd, men du kan også få renset dine tænder med ultralyd og en polérpasta hos tandlægen ved hvert besøg. Endnu en god grund til at overholde dine almindelige tandlægetjek hvert halve år! Men det er desværre ikke altid nok. Nogle misfarvninger kan ikke bare børstes eller poleres væk, men skal i så fald bleges. En tandblegning vil til gengæld belønne dig med et smil, som ikke blot bliver smukkere, men også får dig til at se yngre ud. Læs her, hvordan du tager kampen op mod de gule bisser.

magasinetliv.dk


LØSNING 1:

Plej dine tænder Daglig pleje af tænderne er dit allerbedste værn mod gule tænder. Vælg de rigtige remedier, så er du godt på vej. Tandbørsten Brug altid en blød tandbørste, alt andet slider for hårdt på både tandkødet og emaljen. Husk, at de tandbørster, som betegnes som ‘medium’ i supermarkederne, også er hårde. Du kan også vælge at bruge en elektrisk tandbørste, hvor fordelen er, at børstehovedet er lille og kan komme ind alle de besværlige steder, for eksempel på siden af de bagerste kindtænder. Derudover renser en el-tandbørste tænderne med bittesmå rystende bevægelser i børstehovedet. Ulempen er, at det ofte er svært at finde bløde tandbørstehoveder til el-tandbørster, men du kan få dem hos mange tandlæger. Der er dog intet i vejen for at fortsætte med din almindelige tandbørste, hvis du foretrækker den. Husk blot at børste i de anbefalede to minutter (det er faktisk lang tid).

Tandbørsten Sonicare Healthy White fra Philips slukker efter to minutter og har en clean and white-indstilling, som fjerner hverdagens misfarvninger. 999 kr.

Tandpastaen Der findes et hav af blegende tandpastaer på markedet. Ifølge tandlæge Daniel Okuno virker tandpastaer med såkaldt whitening effect, fordi de indeholder et slibemiddel, der sliber misfarvningerne af tænderne. Men pas på! Ligesom når du bruger skurepulver på en bordplade, kan du på sigt ridse og skade emaljen på tænderne. Brug kun den type tandpasta i en kort periode, så du ikke slider dine tænder for meget. Det vigtigste er faktisk, at din tandpasta indeholder fluor, som er et effektivt middel til at forebygge karies. Karies opstår, hvis der er bakteriebelægninger (plak) på tænderne. Disse bakteriebelægninger optager sukker, som omdannes til syre og dermed ætser tandemaljen. Derfor skal du ikke lade dig friste til at hoppe på øko-bølgen, når det gælder dine tænder – mange af de økologiske tandpastaer indeholder nemlig ikke fluor, fordi det er et syntetisk stof. Det er fristende at vælge en blegende tandpasta, men brug dem kun i korte perioder, lyder tandlægens råd.

derne føltes renere! Det lille børstehoved er lynhurtigt og effektivt, og det er smart med timeren og de tre hastigheder. Om tænderne også bliver hvidere, er svært at se med det blotte øje.

5

der snyder dine tænder hvidere

Vælg din lipgloss eller læbestift med omhu. Liv står inde for disse fem, men ellers er reglerne; Undgå: Så snart der er et orange, gyldent eller brunligt skær i din læbestift, vil den fremhæve det gule i dine tænder. Det samme gælder, hvis din læbestift indeholder guldshimmer. Gå efter: Kolde farver med en blå undertone som pink, blomme, lilla eller kolde rosa nuancer.

3 tips

til mindre misfarvning

LIV MENER Aldrig har tæn-

læbefarver,

Vidste du, at ... en smoothie hver dag i mange år er skidt for tænderne? Frugtsyren slider nemlig hårdt på emaljen.

1. Kvit smøgerne: Rygning giver, oven i alt det andet dårlige, gule tænder. 2. Brug mælk: Hvis du hælder lidt mælk i din kaffe og te, kan det mindske misfarvningen af dine tænder. 3. Børst tænder efter maden: Rødvin, gulerødder og gul karry indeholder meget farve, så husk at børste tænder, når du har skyllet en god karryret ned med vin.

Sensai The Lipstick fra Kanebo, farve: Sawarabi, 385 kr.

Color Elixir fra Max Factor, farve: Pomegranate, 89 kr.

Lipstick fra Elys­ ambre, farve: Old Rose, 129 kr.

Læbestift fra Nilens Jord, farve: 731, 145 kr.

Shimmering Rouge Lipstick fra Shiseido, farve: RS308, 195 kr.

Liv nummer 9  

Danmarks bedste magasin til kvinder +40

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you