Page 1

Danmarks eneste magasin til kvinder 40+

25

masser + af nye sider til dig

Pernille Højmark (52): “Når jeg bliver gammel satser jeg på at finde to unge bøsser der gider varte mig op og høre alle mine anekdoter.”

Skønhedsredaktørens makeup-skole (er det så let?) + Boligreportage: Her bor en 40+ kvinde

– fordi du vil leve det! 52,95 kr. marts 2013

iben hjejle (41)

“Nu gør jeg, hvad jeg selv har lyst til”

Smukt hår – igen! Fra tyndt til fyldigt, fra kruset til blødt og fra matgråt til tjekket

B for benzin

(Se hvordan på s. 62)

Sådan får du det vigtige vitamin, der holder din hjerne i gang

Sådan ser 40+ ud nu

“du har forandret mit liv – tak”

3 kvinder siger tak til dem, der hjalp, da livet slog kolbøtter

Seks kvinder beviser det:

40+ er sejt, smukt og overraskende – det gælder også dig!

Kr. 52,95 Norge: NOK 59,00  07.02.13-13.03.13

Side 86

plus: Forårets største tendenser + rå i læder + Mikkel Beha rejse: thelma & louise anno 2013 + Demontér diabetesbomben

Benjamin Publications AS benjamin.dk magasinetliv.dk

BK returuge 11


I DETTE NUMMER MARTS 2013

Iben Hjejle er blevet bedre venner med sig selv.

Side 20

PÅ FORSIDEN

Der sker et eller andet med os kvinder, når vi når op i 40’erne. Nu gider vi ikke høre på alt det pjat.

Marianne Florman gør status – og hun er et godt sted.

Side 32

Foto Ditte Capion Hår og makeup Louise Hauberg Styling Anna Bjørg Frellesvig Bluse fra Tiger of Sweden, Armbånd fra Marlene Juhl

4

Kvindeliv

9 LÆSERKLUMME

Liv-læser Bine Bjerregaard har fået et lettere liv – uden maske. 10 BØGER Nyt fra Suzanne Brøgger og operasanger Kirsten Vaupel. 12 SMÅT NYT Guide til den gode jobsamtale og kærlighedsgaver til dig selv.

20

IBEN HJEJLE ... synes, hun peaker lige nu. Sagt helt blæret og udansk. Og befriende fedt!

26

ALLE GODE GANGE 40! Hvor meget kan man egentlig gøre eller have 40 gange? Meget. Læs selv.

28 “ANJA, DU DØR IKKE”

Anja Toftekær Andersen levede med en dødsdom: Hun skulle have nye lunger. Det fik hun.

32

52

54

79 86

88

SÅDAN SER 40+ UD NU Nygift, nyskilt, bedstemor, studerende ... Seks kvinder gør status. MIKKEL BEHA “Det er meget sjovere at flirte med voksne kvinder. De har jo forstået, hvad det går ud på.” TAK! Tak er ikke et fattigt ord. Slet ikke, når det er Naja, Janie og Kirsten, som siger det. VIL DU VÆRE LIV-MODEL? Jagten er sat ind – igen. PERNILLE HØJMARK “Når jeg bliver gammel, satser jeg på at finde to bøsser, der gider høre alle mine anekdoter.” 3 USA-ROADTRIPS Følg i Thelma & Louise’s hjulspor + Napa Valley og Florida.

Sneakers er smarte – også til dig!

Mode

Side 50

38 NYT OM MODE 39 40 44 50

Bilka lancerer shapewear, og Moncler lancerer forårsdun. TID TIL URE Tik tak, tjek de nye. 3 FORÅRSTENDENSER Tre af de kommende forårshits, som skabt til 40+ kvinder. BORN TO BE WILD Du er ikke for gammel til læder! DE SVÆRE SMARTE SKO Sådan bruger du lange støvler, sneakers og herresko.

magasinetliv.dk


Pimp dine kalorier.

Side 94

Mikkel Beha har flere veninder end venner.

Side 52

Hverdagsmakeuppen: trin for trin.

Side 68

Bolig

Skønhed

61 62 66 67 68

magasinetliv.dk

Skønhedsredaktøren elsker de nye Chubby Sticks og den naturlige anti-snue-creme. SKØNT TIL MARTS Dufte, lakker, olier klædt i pang – så er det (snart) forår. GIV MIG LÆKKERT HÅR ... IGEN! Tyndt, kruset, gråt – fikset! MASKERADE Din hud skriger på fugt og pleje. Giv den en maske. BESKYT DIN VINTERHUD 10 fabelagtige vintercremer til den daglige pleje. MAKEUP-SKOLE Hverdags-makeup – sådan gør du!

Hver gang i Liv

80 NYT OM BOLIG

60 NYT OM SKØNHED

Geometri og et verdenskort med ikoniske hjem. KONTORET ER ÅBENT 82 Her bor en 40+ kvinde.

Sundhed

16 NYT OM SUNDHED

Japansk træningsprincip og test af lugtfri træningstop. 72 SUNDHEDSBREVKASSE Så mange kopper kaffe må du drikke om dagen – tør du se?

74

SÅDAN DEMONTERER DU DIABETESBOMBEN Diabetes boomer og særligt blandt 40+ kvinder.

Mad

92 NYT OM MAD

6 REDAKTØREN SKRIVER 8 59

Ny fuldkorn og de sødeste babyrødbeder. 94 KAFFESLABBERAS 102 Othello, Napoleon. Kær kage har mandenavne. 98 AFTENSMAD 104 Så er der grønkålsrisotto. B FOR BENZIN 100 106 TIL HJERNEN Du har brug for alle B-vitaminer.

Ann Qvist siger tak. Tak til sin familie og tak til jer læsere. SKRIV TIL LIV Vi synes selv, det er et helt godt blad, vi laver. Hvad synes du? KONKURRENCE Vind to luksusoutfits fra Boss – fra catwalken til dig. QUIZ-X Vind to kogebøger af Claus Meyer – om kager og brød. LÆSERSERVICE Find forhandlerne her. KLUMMEN Journalist Karen Seneca har fået fjernet sin livmoder. Men ikke sin kvindelighed. 5


Interview

Skuespiller Iben Hjejle:

“Jeg vil have mælk i kaffen og smør på min croissant” Lever jeg det liv, jeg gerne vil? For to år siden måtte Iben Hjejle svare nej, da hun konfronterede sig selv med spørgsmålet. Men efter bruddet med Casper Christensen, tænkepause og ny hovedrolle har skuespillerinden fået fod på prioriteringerne. Der blandt andet går ud på at sætte nydelse højt. Af Trine Pio / foto: ditte capion

Mobiltelefonen viser 9.00. Iben Hjejle kigger sig søvndrukkent i spejlet og skærer ansigt. Det lyse hår leger pindsvinepigge, øjnene er ikke helt stået op. Så panikker hun. Klokken 10.00 skal hun møde på Brasserie Nimb i Tivoli. Til et interview. Med Liv. Et fint sted, et fint magasin. Hvad pokker skal hun tage på? Hvilket signal skal hun sende, dundrer en stemme i hendes hoved. Et par kjoler bliver hevet ud af skabet, prøvet og dumpet. Det samme gør en bluse. Hun sætter sig opgivende på sengekanten. Så trækker hun vejret og bliver enig med sig selv om at børste tænder og tage et varmt bad. Det går jo nok alt sammen, også i jeans og sweater. Hun er den, hun er, og hun gider ikke klæde sig ud som en anden. 20

“Havde det været for fire år siden, var jeg kommet anstigende en halv time for sent dullet op i en alt for fin balkjole, og alle ville have stirret måbende. Men det er en af de gode ting ved at have passeret de 40, at du tager det hele mere afslappet. Jeg er blevet meget bedre til at improvisere og er ikke længere så bekymret for, hvad der kan gå galt. Jeg er ikke lige så fit, som jeg var for tre år siden, men faktisk er jeg mere tilfreds med mig selv. Når jeg ser mig selv i spejlet, så tænker jeg: Snart 42, det kører sgu da meget godt,” siger Iben Hjejle.

Pyha, endelig her Krise, erkendelse, reorientering. De seneste to år har været forandringernes tid for Iben Hjejle.

iben hjejle (41) Privat: Kæreste med Cas­per Werner Vulpius, som er sanger og elinstallatør. Mor til William på 15 år, som hun har fra sit tidligere ægteskab med trommeslager Emil de Waal. Job: Skuespiller. Uddannet fra Statens Teaterskole i 1996. Debuterede på film i Portland, fik sit gennembrid i Mifunes sidste sang, fik et internationalt gennembrud i High Fidelity og fortsatte i Blinkende lygter, Flugten, Rosa Moreno og senest Klovn: The Movie. Er også kendt ansigt fra tv-serier som Anna Pihl, Langt fra Las Vegas, Klovn og Live fra Bremen. Og lige nu og her: i Dicte på TV 2, baseret på Elsebeth Egholms krimier.

magasinetliv.dk


hår og makeup: Louise Hauberg

Jeg er blevet bedre venner med mig selv. Jeg tør flere ting og er blevet bedre til nej.

“Jeg har tænkt rigtig meget på kvinder, da jeg ind­spillede Dicte. Mine veninder, søskende, tanter og kusiner. Dicte er summen af alt det kvindeliv, jeg har kendt til,” siger Iben Hjejle om sin nye hovedrolle i sin nye TV 2-serie, Dicte.

magasinetliv.dk

21


Kvindeliv

Lene Lauritzen (41):

Sådan ser

40+ ud nu Engang var 40+ der, hvor det begyndte at blive tomt. I dag er det der, hvor du både kan blive mor og bedste­mor. Skilt, forelsket, gift for tredje gang eller kærester uden at dele køleskab og oprydning. Hvor du kan blive ­selvstændig, studerende, chef, det du vil. Læs selv! Seks 40+ ­kvinder gør status.

”Jeg har arbejdet som grafiker i 20 år. Jeg begyndte at læse til socialrådgiver for et års tid siden.”

Sira Skibsholt (40): “Til manges forundring er jeg også blevet draget ind i det lokale menighedsråd.”

Af Louise Thorsted foto: frederikke heiberg, Diana Lovring og Sine Nielsen

32

magasinetliv.dk


Marianne Florman

(48): “Jeg har opdaget, at det er meget mere givende for mig at rejse indad.”

Lis Kasper Bang (47): “Det

er en gave at få et barnebarn. Alt det praktiske kan man lægge væk.”

Tine Albinus Ørberg

(50): “Det er en dejlig ting at være næsten nygift som 50-årig – at opdage, at det ikke kan blive for sent.”

Trine Heidemann Garde (46): “I dag øver jeg mig i at dvæle ved t­ ingene. Jeg har lært det på et lederkursus.”

magasinetliv.dk

33


Kvindeliv “Hvis det ikke havde været for min mand og mine børn, var jeg død, for så var jeg aldrig kommet ud af sengen. Børnene holdt mig oppe – de skulle hentes fra skole og have hjælp til lektierne.”

kær Anja Toftne (42) Anderse han, mor til

med Step PRIVAT: Gift 11 år. og Nanna på Marcus på 13 dannet ud , lidepension JOB: På inva zumbaog g go lepæda pædagog, ta instruktør.

28

magasinetliv.dk


Anja Toftekær Andersen ville dø, hvis ikke hun fik nye lunger:

“Jeg ville bare så gerne, at der var en, der sagde:

Anja, du dør ikke” Hun havde talt sin egen begravelse igennem med sin mand, men kunne ikke få sig selv til at skrive afskedsbreve til sine børn. For lungesyge Anja Andersen ville ikke sige farvel. Og i sidste sekund fik hun de donorlunger, hun så desperat havde brug for.

hår og makeup: lars bonnén

Af Trine Pio / foto: lars horn

“Hvad mener du med nye lunger?” Mit hjerte hamrede, og mine håndflader blev klamme. Lægen foran mig havde lige spurgt, om nogen havde talt med mig om en lungetransplantation. Pludselig stod det klart for mig, hvor alvorligt syg jeg var. At jeg kunne dø. Det var januar 2006. Jeg var til et helbreds­ tjek på Aalborg Hospital og havde insisteret på at få en gangtest. Den viste, at min lungefunk­ tion var nede på 70 procent, når jeg gik. “Du skal have et iltapparat, Anja. Og det kan komme på tale med nye lunger,” sagde lægen. Et halvt år forinden havde jeg fået stillet diagnosen lungefibrose. En sygdom, som gør, at der dannes bindevæv i lungerne, så lungerne bliver stive. Dengang havde lægerne lovet mig, at jeg nok skulle blive rask. Efter en skrap kur med binyrebarkhormon. Men sådan var det ikke gået. Hver gang de trappede mig ud af medicinen, begyndte jeg at hive efter vejret igen. Siden 2001 havde jeg fået det gradvist værre. Det år fik jeg tre lungebetændelser i rap. Jeg var konstant forpustet. Jeg kunne ikke klare

magasinetliv.dk

larm og havde ingen energi til at lege med mine børn, Marcus og Nanna. Alt var en kraftan­ strengelse. Bare det at skulle i bad. Den varme damp fik mig til at hive efter vejret. Som regel endte jeg med at sidde på gulvet i brusekabinen og tudbrøle og tænke: Det er fandeme ikke noget liv det her. Til sidst kunne jeg ikke andet end at ligge på sofaen. Man bruger utrolig meget luft, når man spiser, og ofte resulterede det i, at jeg fik hosteanfald. På et tidspunkt var jeg nede at veje 47 kilo. En dag, vi var ude at køre, begyndte Marcus at græde, da han fik øje på en mor, som hoppede i trampolin med sine børn. Han ville så gerne, at vi skulle hoppe i trampolin sam­ men. Jeg følte mig som verdens dårligste mor. Efter helbredstjekket på Aalborg Hospital begyndte jeg at få ilt. Jeg gik med en slange i hvert næsebor og en kæmpe rygsæk på ryggen. Jeg var flov over at gå med det. Jeg har altid været forfængelig, og mine børn syntes, det var ubehageligt, når andre børn stirrede på mig. Men på en måde var det også en lettelse at få det iltapparat, for nu kunne folk tydeligt se, at jeg var syg.

10 sekunder fra at dø I efteråret 2008 skulle jeg til undersøgelse på Rigshospitalet. De skulle finde ud af, om jeg kunne komme i betragtning til nye lunger. På turen til København fik jeg et forfærdeligt hosteanfald. Det var, som om hele mit indre var på vej ud af munden. Min mand, Stephan, og jeg skulle sove hos nogle venner, og om afte­ nen, når jeg trykkede på min krop under mine armhuler, knaste huden. Om natten måtte jeg skrue mit iltapparat op på maks. Alligevel lyk­ kedes det mig med støtte fra Stephan at få slæbt mig ind på Rigshospitalet mandag morgen. Det viste sig, at min ene lunge var klappet sammen. Efter to dage tog Stephan hjem til børnene. Nanna havde fødselsdag i løbet af ugen. Da Stephan var taget af sted, klappede min anden lunge sammen. Jeg kan huske, at jeg så min far, da jeg i huj og hast blev kørt over til intensivafdelingen. Det næste, jeg registrerede, var en maske, der blev presset hårdt ned over mit hoved. Jeg gik fuldstændig i panik. Adrenalinen susede med 1.000 kilometer i timen. Jeg var ved at blive kvalt, følte jeg, og gjorde så meget modstand, 29


Mode

Tip!

Born to be wild

Skift din blazer ud med en læderjakke i minimalistisk snit.

Er du holdt op med at gå i læder? Læder er et både sexet og sensuelt, råt og klassisk materiale, og det er du jo også. Slip rebellen eller den sofistikerede lady løs. Se, hvordan du styler læder denne sæson.

Hår og makeup: Trine Lee Hassing. Model: Vesna (40)/Le Management

Af Sarah Paaschburg / Foto: Thomas Dahl

Læderjakke fra Jofama, str. xs-xl, 3.195 kr. Bluse fra Modström, str. xs-xl, 500 kr. Bukser fra Graumann, str. xs-xl, 1.500 kr. Lædertaske fra Object, 800 kr.

44

magasinetliv.dk


HÅR OG MAKEUP: TRINE LEE HASSING. MODEL: VESNA (40)/LE MANAGEMENT

Jakke fra Selected Femme, str. xs-xl, 699 kr. Bodystocking fra Noir, str. xs-xl, 900 kr. Læderbukser fra Jofama, str. xs-xl, 4.795 kr. Lædersko fra A Pair, str. 36-41, 2.299 kr.

Læderjakke fra Ichi, str. xs-xl, 1.300 kr.

Lange øreringe i plexiglas fra Erbs Bjerke, 159 kr.

Lædersandaler fra A Pair, str. 36-41, 2.299 kr.

Bukser med læder fra Esprit, str. xs-xl, 1.499 kr.

Tip!

Match læder med klassiske styles, og dit udtryk bliver knap så råt.

Lædertaske fra Bel Sac, 1.499 kr.

magasinetliv.dk

45


Mad

Tip! Har du ikke seks multi-

ringe, så lav en stor othellokage, hvor du bruger omkredsen fra en springform til at holde på kagen. Kagen rækker til otte personer.

Livs madredaktør, Lone Kjær:

“Jeg synes, at drømmen om selv at lave konditorkager smækfyldt med flødeskum og pyntet til perfektion, er befriende i en tid, hvor alle forsager sukker og hvedemel. Jeg lever sundt, men elsker også at bage og spise kage – så for mig handler det om at hylde princippet ‘alt med måde’. Så kan jeg med god samvittighed give plads til hjemmebag og andre lækkerier.”

94

magasinetliv.dk


Kaffeslabberas

Der skal fine kager på fadet, og konditoren, det er dig! Vi glemmer alt om fedtforskrækkelse og kalorietælling og hopper med på tidens kagetrend. Det er ret svært at lade være ... Af Lone Kjær / Foto: Tia Borgsmidt

Små othellokager ca. 45 min. + hviletid Til 6 stk. De små othellokager ser uimodståelige ud og smager også sådan. For at arbejdsbyrden ikke bliver for stor, bruger vi købte lagkagebunde og makroner i stedet for at bage dem selv. 3 dl sødmælk 2 æggeblommer 1 spsk sukker 1 spsk majsstivelse korn af 1 vaniljestang lidt sukker til drys 2 ½ dl piskefløde 6 multiringe a 7 cm i dia­meter 2 lagkagebunde 1 dl hindbærmarmelade 150 g makroner 100 g flormelis 1 spsk kakaopulver

magasinetliv.dk

2 spsk kogende vand 1 pakke overtræksmarcipan evt. chokoladehjerter eller anden kagepynt Kom mælk, æggeblommer, sukker og majsstivelse i en gryde. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i gryden. Varm cremen over svag varme, til den tykner, og pisk i den hele tiden. Når othellocremen er tyknet, tages gryden af varmen. Pisk i cremen, til den er kold. Drys cremen med lidt sukker. Pisk fløden til en tyk skum. Vend halvdelen af flødeskummet i den afkølede creme. Stil resten af flødeskummet i køleskabet til senere. Udstik lagkagebundene med multiringene, så du har 12 stykker i alt. Læg først en lagkagebund, herpå et lag hindbærmarmelade og halvdelen af othellocremen. Knus så

makronerne, og fordel dem over. Brug multiringene til at holde på formen. Hvis du laver en stor lagkage, så brug omkredsen af en springform til at holde på kagen, når den lægges sammen. Fordel resten af othellocremen oven på makronerne. Læg en lagkagebund øverst, og stil kagerne på køl i min. 3 timer. Rør flormelis med kakaopulver og kogende vand til en glasur. Tag kagerne ud af køleskabet, og løsn dem forsigtigt op af formene. Dekorér kagerne med et fint lag glasur på toppen. Skær marcipanen ud i 6 bånd, der er så lige så brede, som kagerne er høje. Fordel marcipanen rundt om kagerne. Kom resten af flødeskummet i en sprøjtepose med stjernetylle, og dekorér kagerne. Pynt eventuelt med små chokoladehjerter. 95


Introduktionstilbud til nye abonnenter

– Danmarks eneste magasin til kvinder 40+ Kvindeliv “Birgitte sparkede mig videre, da jeg blev fyret”

Marianne, Oda, Birgitte og Helle. Det lyder som en sømandssang, men er Janes liste af misundelsesværdige veninder.

Marianne Jespersen (49),

‘Nu laver vi den hjemmeside til dig!’. Det var ordene fra veninden, da Anja Hansen, kort tid efter at hun mistede sin mor, også mistede sit job. På grund af veninden kunne Anja realisere sin drøm om at blive selvstændig terapeut.

kollega. Malede, mens hun havde gæster.

Kender du det, at alting altid falder sammen? Da Anja Hansen i januar i år fik beskeden, at samtlige medarbejdere i det firma, hun arbejdede for, skulle afskediges, begyndte hendes verden at sitre. Det var mindre end en måned siden, hun havde mistet sin mor efter et barskt sygdomsforløb. “Jeg var ansat som salgschef og kendte selvfølgelig til virksomhedens økonomiske situation, men det var alligevel overvældende,

Oda Jensen

siden (54), veninde . første ægteskab Hende med set. sommerhuset. sommerhu

fordi det skete på et tidspunkt, hvor jeg stadig var i sorg og lige havde været igennem en kaotisk tid. Desuden satte det gang i en masse tanker. Hvad skulle jeg så? Og ville min mand og jeg kunne få det hele til at hænge sammen økonomisk?” Anja blev i 2011 terapeut og arbejdede sideløbende med sit job som salgschef som kvindeterapeut og mindfulness-instruktør. Hun havde længe haft en drøm om at få sin egen praksis,

Birgitte Gade (55), veninde siden børnene

Veninder i tykt og tyndt. Da Anja (tv.) havde brug for peptalk og karriereassistance, var Birgitte der som det famøse søm.

gik i børnehave. Primus motor på nyt hus.

Birgitte Hermansen (44), bedste veninde, næsten søster. Har brugt 70 timer på Anjas hjemmeside.

Helle Jonas (45), kollega. Med-kø ber af sofa og spisebor d.

(50) Jane Kaas mor til Tobias på 14

: Single, Privat på 22 år. Katrine ent inden og Anna ndig konsul mere på Se Job: Selvstæ ingsstrategi. for forretn kaasactio.dk

Tak, veninder!

Symbiotisk forhold

Anja Hanse

n (42)

Privat: Gift, mor til Phillip Adrianna på 9 og på 11 år. Job: Kvindeter apeut og sexologisk rådgiver. Se mere på mindfulm e.dk

En skulder, et nap med malingen og frem for alt støtte, støtte, støtte. Du ved godt, når en veninde har gjort noget usædvanligt for dig, og hvornår du har brug for det. Det ved Jane Kaas og Anja Hansen også. Nyd et par venindeforhold, når de er bedst. Af Trine Pio / foTo: Winnie meThmAnn

62

men havde ikke rigtig turdet tage springet. “Jeg gik og overvejede, om jeg magtede at bygge noget op som selvstændig endnu en gang, for jeg har tidligere haft et firma med min veninde, så jeg ved, hvor meget arbejde der er i det. Da jeg endelig satte mig for, at nu skulle jeg have lavet en professionel hjemmeside, blev min mor alvorligt syg, og så var der slet ikke overskud til det,” fortæller Anja. Anjas bedste veninde gennem 20 år var en ven i nøden, da Anjas mor døde. Birgitte hjalp med at hente Anjas børn, så de kunne komme med på hospitalet og sige farvel til deres mormor. Og hun ordnede en del praktisk, som er svært at overskue, når man er i sorg. “Det var hende, der ringede rundt til de forskellige mennesker, der skulle have besked om min mors død, og det var hende, der sendte invitationer ud til begravelsen. Hun fandt også en af min mors gamle veninder på Facebook, som min mor ikke havde haft kontakt med i en årrække, men som jeg syntes skulle med til begravelsen. Og efter begravelsen sendte hun takkekort ud. Hun var en enorm støtte.” Og denne bedste veninde viste sig endnu en gang at være en uvurderlig hjælp. Da de to en aften i januar talte fremtid, sagde Birgitte: “Du skal have en hjemmeside, og jeg skal nok hjælpe dig med at lave den. Hun var overbevist om, at jeg ville få succes med at etablere mig som terapeut,” siger Anja, som straks tog imod venindens tilbud.

magasinetliv.dk

De to gik i gang med at udtænke hjemmesidens design og lede efter egnede hjemmesideprogrammer, men selv om Birgitte er uddannet grafiker og har arbejdet som systemansvarlig, var det at kode en hjemmeside helt nyt for hende. “Jeg ville gerne have en blog på hjemmesiden, men vi kunne ikke få det til at fungere teknisk,” siger Anja, som så endnu en gang måtte overraskes af veninden: Birgitte tilbød da bare, at hun nok skulle finde ud af det. “Hun satte sig simpelthen for at lære et helt nyt program fra bunden af. Hun arbejdede på alle tider af døgnet. Indimellem fik jeg mails fra 65

magasinetliv.dk

Mode NAJA MUNTHE

Naja N Na aja Munthe aja M nt Mu n he (44), kreativ direktør hos

Munthe plus Simonsen.

Rützou

Silkekjole med stretch fra Rützou, str. xs-xl, 2.199 kr. Smykker og støvler er Susannes egne.

Mit favoritlook fordi: “Jeg har sat den bløde rosa farve sammen med hårdt og sort, da jeg godt kan lide nogett hårdt kontrasten. I dett hele hele taget afspejler dette outfi outfitt megett godt godt min stil. Dog er det megett uvant uvant for for mig at gå med så stramme bukser,r,r men jeg øver ø r øve mig i det – og i at gå med høje hæle! Jeg err 44 44 og og føler,rr, jeg er i harmoni med min krop. Jeg ved, der err ting, jeg gerne vil skjule, og ting, jeg gerne vil fremhæve. Jeg designer tøj til almindelige kvinder – kvinder,r,r som netop følerr både fordele og ulemper ved deres krop. Hemmeligheden er at få de rette proportioner ind i sine outfi ts.” outfits.”

Vi viser altid den seneste mode på modeller på 40+, så du nemt kan se, hvad der passer til dig.

SUSANNE RÜTZOU

Susanne Rützou (47), chefdesigner hos Rützou.

Munthe plus Simonsen

Jakke fra Munthe plus Simonsen, str.r.r xs-xl, 2.199 kr. r r. TTop fra Munthe plus Simonsen, str.r.r xs-xl, 499 kr. r r.

Bukser fra Munthe plus Simonsen, str.r.r xs-xl, 1.599 kr. r r. Smykker,r,r bælte og sko er Najas egne.

Mit favoritlook fordi: “Jeg har valgt en kjole, som repræsenterer min primære inspirationskilde, 1920’erne og datidens societykvinder – i min fortolkning. Deres rige liv, overlegne leg med referencer, mikset af minimalisme og overdådighed. Stærke farver er ikke en del af min personlige garderobe, hvor farverne oftest er helt afdæmpede. Men kjolens slanke silhuet er med til at forlænge mine linjer, og de fine draperinger i siderne bryder fladerne, hvilket gør, at jeg bliver mindre kropsbevidst og har det godt med mig selv i kjolen.”

Susannes bedste 40+ stylingtip:

Najas ajas be a bedste dste 40+ styl sty stylingtip: lingti lingt ingtip:

“Det klæder os ikke at fylde for meget på – både i forhold til tøj og makeup. Lad fokus ligge på et enkelt udtryk og et sammenhængende look.”

“Husk at udfordre måden, du klæder er dig dig på. Det er så vigtigt at ruske op i gamle vaner – som måske ikke er dem, der gør mest for din krop.”

Dynejakke med dun fra Rützou, str. xs-xl, 1.999 kr.

Jakkee med pels og læder fra Munthe plus Simonsen, Simonsen str.r.r xs-xl, 8.999 kr. kr. r

Silkekjole fra Rützou, str. xs-xl, 2.999 kr.

Hot stuff! “Indbegrebet H af kollektionen, fordi den er luksus, men også casual.” Asymmetrisk kjole fra Munthe plus Simonsen, str.r.r xs-xl, xs-xl 2.399 kr. r r.

Vi har bedt seks af Danmarks nmarks dy d dygtigste ygtigste designere vise dig yg deres favoritlook fra deres nye efterårskollektion res ny n ye eft ye f erårskollektion og ft y ingtip – fr yl ffra a 40+ kv k inde til 40+ give dig deres bedste stylingtip kvinde v 40 og mere stilfulde ver kvinde. For det er det, de er: over ogensinde. og inspirerende end nogensinde. AF SARAH PAASCHBURG / FOTO: DITTE CAPION

Kimonojakke fra Rützou, str. xs-xl, 2.199 kr.

T-shirt fra Munthe plus Simonsen, str.r.r xs-xl xs-xl, 699 kr. r r.

Clutch fra Munthe plus Simonsen, 1.899 kr kkr. r. r.

Silketørklæde fra Rützou, 599 kr.

HÅR OG MAKEUP: BETINA ZÜBERLEIN

DANSK ANS SK DESIGN SIGN SIG GN

Læderbukser fra Munthe plus Simonsen, str.r.r xs-xl, 3.499 kkr.

48

Hot stuff! “Med mulighed for at løsne op og stramme til. Den dybrøde farve klæder desuden skandinavisk hud – også i vinterperioden.” Kjole fra Rützou, str. xs-xl, 1.199 kr.

49

magasinetliv.dk

Sundhed

Få klar besked om din sundhed, og hvordan du styrker din krop – i den store sundhedsserie eller på de mange lækre madsider.

Sundhed

40+ Giv dig selv et

sundhedstjek

Halvdelen af alle sygdomme er livsstilsbetingende.

LIVS STORE SERIE OM SUNDHED

“Mange kvinder går rundt med for højt kolesteroltal og for højt blodtryk uden at være klar over det.”

DIT SUNDE LIV Hver måned går vi i dybden med din sundhed: JANUAR: HORMONER FEBRUAR: FARVEL, TOPMAVE MARTS: 40+ SUNDHEDSTJEK APRIL: BRYSTKRÆFT MAJ: FÅ PULSEN OP JUNI: TRUSLER MOD DIT HELBRED JULI: GENVEJE TIL SUNDHEDEN AUGUST: KLAR I HJERNEN SEPTEMBER: STYRK DIN 40+ KROP OKTOBER: MERE ENERGI - SÅDAN NOVEMBER: OVERGANGSALDER DECEMBER: VINTER-BLUES

Hvis biler og tagrender skal tjekkes jævnligt, hvorfor gør vi så ikke det samme med kroppen? Hvis symptomerne bliver opdaget i tide, kan mange livsstilssygdomme nemlig forebygges. AF GITTE HØJ

kolesteroltal, har du en meget større chance for at undgå for eksempel blodpropper. Derfor vil Hjerteforeningen rigtig gerne have indført et decideret sundhedstjek for alle over 40 år. “Alle over 40 år skal have ret til et sundhedstjek hos lægen, fordi vi ved, at det nytter at forebygge. Som minimum bør du få målt dit blodtryk og kolesteroltal. Desuden er det relevant, at du får målt dit blodsukker og undersøgt din lungefunktion, hvis du for eksempel er tidligere ryger,” siger sundhedschef Charlotte Kira Kimby fra Hjerteforeningen.

40+ uden skavanker Måske mærker du på en mere håndgribelig måde, at din krop er blevet ældre. Det kan være, at din krop er lidt mere stiv, at du nemmere får ondt i ryggen, lettere bliver forpustet, hurtigere mister overblikket eller noget helt andet. Alderen begynder at sætte sig og dårlige vaner begynder at have konsekvenser. Du er måske oven i købet begyndt at spekulere på, om der kan være noget galt. Hvis ja,

kan du trøste dig med, at du slet ikke er alene. Sådan tænker en del af de kvinder, som opsøger lægen Claus Hyldahl fra Lægernes Testcenter, nemlig også. Det er 40+ kvinder, der ikke fejler ikke noget alvorligt her og nu, men de oplever nogle ubalancer enten fysisk eller psykisk, og der er ofte lagt i støbeskeen til problemer senere i livet. Netop derfor er det ofte en snak om livsstil, der fylder allermest. “Selv om jeg lægger ud med at screene for forskellige sygdomme, tjekke arvelige forhold og livsvilkår, ender det som regel med, at vi taler om, hvordan man smider skyklapperne og ser konsekvenserne af sin egen livsstil i øjnene, inden den bliver til sygdom,” siger Claus Hyldahl. Han tilføjer, at over halvdelen af de sygdomme, der behandles for i sundhedsvæsenet, bunder i dårlig livsstil. Derfor er det også vigtigt, at du selv mærker efter, hvordan du har det, og i det hele taget er opmærksom på din krop, så du ikke bliver en del af den kedelige statistik.

76

Tjek af underliv og bryster Hvert tredje år tilbydes kvinder mellem 23 og 59 år en celleprøve fra livmoderhalsen. Den foregår hos egen læge og har til formål at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft. Du kan også få lavet en celleprøve på en privat klinik og selv betale for det. Når du er fyldt 50 år, og frem til du er 69 år, bliver du hvert andet år tilbudt en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brystet. Den kan afsløre forandringer i brystet, som kun er få millimeter store, og som du ikke kan mærke med fingrene. Undersøgelsen foregår på en mammografiklinik og er frivillig. Er du ikke fyldt 50 år, og har du en mor eller søster, der har eller har haft brystkræft, kan du gå til din egen læge og bede om en mammografi. Du kan også for egen regning få den foretaget på en privatklinik, hvis du ikke vil vente på en indkaldelse.

FOTO: GETTY IMAGES

Går du og tænker på, om din krop burde have et serviceeftersyn? Bare for lige at sikre dig, at alt er i den sundeste orden. Måske har du besluttet, at det er noget, du skal undersøge nærmere og endda kaste dig ud i? Det er ikke nogen tosset idé. Du kan nemlig stadig nå at forebygge ved at justere på din livsstil og på den måde undgå at blive ramt af en livsstilssygdom, der ofte er et resultat af årevis med dårlig livsstil. Det kan rigtig godt betale sig at finde ud af, om du for eksempel sløser lidt med din kost, negligerer din vægt og ikke prioriterer at bevæge dig nok i dagligdagen. En af de helt store livsstilsskavanker er hjerte-kar-sygdomme, som hver tredje danske kvinde, der har passeret overgangsalderen, dør af. Det er langt flere, end der dør af kræft. Rigtig mange kvinder går rundt med et for højt kolesteroltal og et for højt blodtryk, men de er bare ikke klar over det. Begge dele kan føre til hjerte-kar-sygdomme og blodpropper. Hvis du i tide får tjekket dit blodtryk og dit

magasinetliv.dk

77

magasinetliv.dk

Interview

Liv bringer spændende portrætter af kendte danske kvinder, men også indblik i ’almindelige’ kvinders liv. Fælles for dem alle er, at de her noget på hjerte. Og at de er 40+.

Interview

filminsTrukTør susAnne Bier:

Susanne Bier prioriterer det, hun brænder for. Og står ved sine fravalg – også dem, der skuer i andres øjne.

Jeg bliver aldrig en super husmor På den ene side styrer hun uden problemer et 300 mand stort filmhold. På den anden side bliver hun usikker ved tanken om en tøsemiddag. Susanne Bier ved, hvad hun er god til, og undgår det, hun er dårlig til. Og gør hun ikke, er hun ikke bange for at fejle. For det skal jo nok gå.

Susanne Bier (52) PRIVAT: Kæreste og samboende med komponist og producent Jesper Winge Leisner. Mor til Gabriel på 20 og Alice Esther på 17 år. JOB: Filminstruktør. Debuterede med filmen Freud flytter hjemmefra i 1990, som modtog flere internationale priser. Brød for alvor igennem i 1999 med den romantiske komedie Den eneste ene. Har siden skabt dramaerne Elsker dig for evigt, Brødre, Efter brylluppet, Things We Lost in the Fire og Hævnen, som i 2011 indbragte hende en Golden Globe og en Oscar for bedste udenlandske film. AkTuel med: Den romantiske komedie Den skaldede frisør, som har premiere 6. september.

Af Trine Pio / foTo: diTTe cAPion

“And the Oscar for Best Foreign Film goes to ...” Helen Mirren åbner kuverten. Langsomt. “... In a Better World (Hævnen, red.) and Susanne Bier!” Susanne Bier springer op af plyssædet i Kodak Theatre i Los Angeles. Yes! Sejren er i hus. Øjeblikket, hun har gruet for og håbet på, sker lige nu og her. ‘Ikke falde i stilletterne’, formaner en stemme i hendes hoved. Og så står hun pludselig der – på podiet med funklende Van Cleef-diamanter om halsen, iført en petroleumsblå Elise Gugkjole i fed silke. Og frem for alt med Oscarstatuetten i hænderne.

28

magasinetliv.dk

“‘Hold nu op, det er virkelighed. Det er for vildt’, tænkte jeg. Jeg stod med en Oscar i hånden, og ude i salen sad alle mine helte og heltinder. Jeg blev rimelig lammet,” fortæller Susanne Bier. Hun snublede hverken i stiletter eller kjole, og hun hakkede ikke i takketalen. Alt klappede, som det skulle. Men bag det brede smil var instruktøren ved at splintres af spænding. “Jeg havde været sitrende nervøs hele dagen, jeg havde intet spist, kun drukket vand. Efter talen drak jeg tre glas vodka og juice på stribe i baren bag scenen. Jeg drikker stort set aldrig spiritus,” siger Susanne Bier. CUT! Tre timer senere. Susanne Bier står

magasinetliv.dk

Og meget mere ...

Bestil på 7338_LIV_Egenannonce_225x296.indd 1

29

3

Få nr. SPAR for kun 44 %

89,-

Liv/Benjamin Publications, en del af Bonnier Publications International AS, Kundeservice, postboks 413, 0900 København C, tlf. 39 10 30 71

I Liv får du altid stærke og inspirerende fortællinger – fra kendte såvel som ukendte kvinder på 40+.

Tema: Veninder

magasinetliv.dk/abonnement 10/01/13 13.32

Magasinet Liv nr. 25  
Magasinet Liv nr. 25  

Danmarks eneste magasin til kvinder 40+

Advertisement