Page 1

B E N J A M I N J O H N A L L N AT T

// Curriculum Vitae and Architectural Portfolio //


B E N J A M I N J O H N A L L N AT T

// Curriculum Vitae //

Email: benallnatt@gmail.com

Website: http://cargocollective.com/benallnattarchitecture

Address: 2 Robieson Lane, Wellington, New Zealand

Software: Adobe Suite, Revit, AutoCAD, Rhino, 3dsMax

DOB: 02.09.1990

Architectural Skills: Digital modelling and visualisation, physical modelling and analogue drawing

Nationality: New Zealand Language: English (native)

General Qualities: Excellent verbal communication skills, co-operation, enthusiasm, humour, diligence.

E D U C AT I O N

REFEREE

Victoria University of Wellington, New Zealand 2014-15 (Masters - Pending December 2015)

Sam Kebbell BBSc, BArch (Hons), MDesS (Dist) Harvard, Registered Architect

The Royal Danish Academy of Fine Arts, Copenhagen 2013 Semester Exchange, Masters Level

Victoria University of Wellington 2010-12 (Bachelor of Architectural Studies) Wellington College 2004-2008 Wellesley College 2002-2003

Architect at KebbellDaish Architects PHD Candidate at RMIT University Research Fellow at University of Westminster

Email: sam.kebbell@vuw.ac.nz Phone: +64 4 463 6237


WORK EXPERIENCE Victoria University_Design Tutor 200 level Interior Architecture - course coordinator, Sam Kebbell Victoria University_Summer Research Assistant Production of material for a research publication on design methodology

Feb 2014-Jun 2014 Nov 2013-Feb 2014

Allan Morse Architects_Architectural Intern Visualisation Work - International competition entry for a museum in Denmark

Nov-Dec 2013

Victoria University_Graphic Editor Graphic editor for a Master’s of Architecture Thesis Publication

Nov-Dec 2012

Encore School of Music_Tutor Piano and Vocal Teacher

Jan 2011-Dec 2012

ACADEMIC HISTORY MArch 4th Year BAS

GPA = A+

3rd Year GPA = A 2nd Year GPA = A+ 1st Year GPA = A+

High School NCEA 1, 2 & 3 with ‘Excellence’ Scholarship English AWA R D S A N D S C H O L A R S H I P S Top 12 - National finalist in the NZIA Graphisoft Student Design Awards 2014 Victoria University Masters by Thesis Scholarship 2014 Wellington City Council Light Box Competition Winner (team entry) 2014 NZ Co-operative Society Prize for Professional Practice 2014 NZIA Graphisoft Student Design Highly Commended Awards (Years 1, 2 & 4) Stephenson & Turner Prize for Integration in 4th Year Architecture 2013 NZ Historic Places Trust & Prendos Award for Excellence in Heritage Design 2013 ‘TEAM Architects’ National Distinction Award for 4th Year Architecture 2013 SSANZ 24-Hour Design Team Competition, Honourable Mention 2013 Winner of the Danish Technical University Competition for Sustainable Retrofitting 2013 CCANZ Concrete Prize (National award and Conference Presentation) 2012 Victoria University Graduate Award 2012 PFM Burrows Memorial Scholarship for 3rd Year Architecture 2012 Victoria University’s ‘Dean’s List of Academic Excellence’ 2012 Mainzeal Scholarship Recipient for 2nd Year Architecture 2011 Victoria Excellence Scholarship Recipient (Years 1, 2 and 3) OTHER ACHIEVEMENTS Good Will Ambassador for Japan as part of ASEAN Scholarship Programme 2014 Trinity ATCL Diploma in Performance Piano 2008 Wellington College Prefect 2008 NZ representative in the “New Zealand Secondary Students Choir” 2007 Youth Soloist with New Zealand Symphony Orchestra 2005 Dux of Wellesley College 2003


B E N J A M I N J O H N A L L N AT T

// Selected Architectural Portfolio //


// CONTENTS //

MAJOR PROJECTS 01 //

Plan B Hive: An Outpost in the Hinterland

02 //

Cuba Street Heritage Restoration and Regeneration

03 //

Spinal Settlements - A live/work typology for Islands Brygge, Copenhagen

04 //

Mount Victoria Community gardens and baths

ADDITIONAL PROJECTS 05 // Sunbath 06 // Cloudlines 07 // House of Fairytales 08 // New Zealand School of Music 09// National Earthquake Museum


01 //

PLAN B HIVE

AN OUTPOST IN THE HINTERLAND FINAL YEAR MASTERS THESIS 2014 Victoria University

Top 12 National Finalist in the New Zealand Institute of Architects + Graphisoft Competition, 2014

THESIS ABSTRACT In May 2014, the New Zealand Government released plans that in the wake of a major Wellington disaster, parliament would temporarily shift to Auckland. This thesis instead proposes an alternative governmental ‘outpost’ on the Kapiti Coast. Functioning as a Disaster Research Centre, this would maintain the flexibility to support a temporary ‘crisis parliament’ post-catastrophe. The notion of an ‘outpost’ stems from observations of the 2011 Christchurch earthquake and recognises how important sub-centres have been in supporting the city as it slowly recovers. While this thesis tests a specific scenario, it becomes an example of establishing a resilient polycentricism between the city and its hinterland. Identifying a ‘peri-urban’ condition, this thesis investigates architecture’s role at the periphery, exploring alternative models of settlement to the existing exurban sprawl. These alternatives are explored through design-led research that culminates in a developed design presented as Plan B-Hive. Within a large quarry, the extreme scenario is matched by an extreme site, and investigates a settlement shift away from the coast to the more stable foothills. As a monolithic and singular form, it becomes a provocation for enlarged architecture in the hinterland. Through the lens of architect and theorist Pier Aureli, the thesis explores a confluence between the political and formal mechanisms of architecture and the possibility they hold in structuring urban space.


MODEL 1:200

MODEL 1:1000

Plaster cast

SITE PLAN

RUAHINE STREE T

Laser cut


VOLUME

nomos

The form is a pure and monolithic span across the quarry valley, a muted line in the landscape. It is an autonomous box, secure and emblematic of this retreat to higher, more stable ground. The pure orthogonal volume juxtaposes the unusual, FLEXIBLE GRID quarry. Its elevated volume austere scarPLANNING left by the requires minimal further excavation and preserves the useable flat ground below for disaster overflow functions. The building is configured as an elevated container (136 m longCITY by 36 m wide), with myriad HOUSE programmes dispersed across five heterogeneous floors, forming a veritable core-sample of the city and its composite of parts. Typical research facilities are supplemented by dining areas, cafes, a gallery, auditoria, baths, library, secure bunkers and temporary hotel-type accommodation with associated back-of-house PRIVATE PUBLIC services. Extra-public 8-15m Stud

Public 5m Stud

Lightest structure / load Largest fenestration

COLLECTIVE

SPARSE

Crush 4m Stud

Individual 3m Stud

SPARSE

DENSE

FLEXIBLE

RIGID

LIGHT

HEAVY

VOID

SOLID

Heaviest structure / load

Finest fenestration ANTAGONISTIC

POLAR

INDIVIDUAL

DENSE

1_ AGORA / CHAMBER OF PARLIAMENT 2_ INTERNAL STREET 3_ W/C 4_ PRIMARY CORE 5_ INFORMAL/SERVICE ENTRANCE 6_ SECONDARY CORE 7_ PLANT ROOM 8_ LAUNDRY COMPROMISE IDEALITY 9_ DINING HALL 10_CONFERENCE 11_CLASSROOM 12_CHANGING ROOMS 13_HEALTH CENTRE 14_GYM 15_OFFICE KITCHEN

LEVEL 1

LEVEL 2

13

11

1

2

4

12 3

10

14


15

9

5 2

6

7

10 11

8


5 1

2 3

7

8

4

LONGITUDINAL SECTION KEY 1_ AUDITORIUM 2_ PLANT ROOM 3_ COMMERCIAL KITCHEN 4_ BASEMENT SERVICE DROP OFF 5_ SECONDARY CORE 6_ INFORMAL/SERVICE ENTRANCE 7_ INTERNAL STREET 8_ AGORA / CHAMBER OF PARLIAMENT 9_ COVERED PLAZA 10_FORMAL ENTRANCE 11_PRIMARY CORE 12_FORMAL VEHICLE GARAGE 13_WAR ROOMS 14_CHANGING ROOMS 15_BATHS 16_BUNKER

6

9


11

15

14 13 12

10

16


AUDITORIUM

SUNKEN LINE IN THE LANDSCAPE


INFORMAL HUB / CHAMBER OF PARLIAMENT


*** Spread taken from NZIA Graphisoft Judges Citation Booklet


02 //

CUBA STREE T CLUSTER H E R I TA G E R E S T O R AT I O N A N D R E G E N E R AT I O N FOURTH YEAR DESIGN 2013 Victoria University

Winner of the New Zealand Historic Places Trust award for excellence in Heritage Design Winner of the Stephenson & Turner Award for Excellence in Integrated Design (Structural) Winner of the NZIA Graphisoft Highly Commended 4th Year Design Award

This project details the design for a cluster of buildings adjoining Cuba street with the vision of projected completion in 2039. The redesign began with a seismic retrofit of a heritage art-deco building named “The Vic”. Reinvigorating the site with its original programme, a boutique hotel, the design worked with the verticality of the original stripped classicism and aimed to expose the new structure as the new 'bones' required to support the failing heritage building. Extending the site in a second phase, the large plot was consolidated with a second building. In order to capitalize on what is the largest plot within the urban block, a proposal evolved for an university campus - ‘Faculty of Innovation and Technological Change.’ The design deals with both the heritage precinct character and the dual need for innovation. Formally, the main concern was to break down the bulk of the building mass so that while on a larger plot, the building will be more in keeping with the finer urban grain elsewhere in the block. This was done through iterative testing and shifting of mass, and further variegation of façade fenestration and patterning. Internally, the major planning principle relies on a central feature stair in which the floor plates tangentially pivot about, creating multiple overlapping openings. Kept mostly open, small pods are inserted for key functions while the remaining space is left amorphous and fluid, with the notion that open learning will occur as students and teachers alike populate the spaces as they see fit.


03 //

SPINAL SETTLEMENTS A L I V E/W O R K T YP O LO G Y F O R I S L A N D S B RYG G E, CO P E N H AG E N FOURTH YEAR DESIGN 2013 Royal Danish Academy of Fine Arts, Copenhagen, KADK

Winner of the TEAM Architects National Distinction Award for Fourth Year Design

Spinal Settlements is a that project works to redefine a live/work typology and is simultaneously based on both replicability and individuality. The response to the brief was heavily informed by the typology of swales, used as both regenerating device for a polluted site, and the major urban tectonic that subsequently underpinned the entire masterplan. Creating a hyper dense solution to living, the aim is to also offer an increased sense of community within distinct elevated villages, a kind of autonomous collectivism. This is enabled by prefabricated dwelling modules (or living organs) that are entirely supported by an economic and structural ‘spine’. The design attempts to maintain a sense of individual identity when moving from detached to multi-unit housing. The ultimate goal was a kind of master form that could evolve over time and yet maintain visual consistency and a sense of continuing order. A ‘dynamic cellularism’ is set up, where the assemblage of units is more in terms of growth and change than of mere addition, more akin to patterns of crystal formations or biological divisions than to the static rigidity of a structural grid. Public space prevails in the interstices of the dwelling, integral to the form of the design as a social condenser.


04//

MOUNT VIC TORIA COMMUNIT Y G A R D E N S A N D B AT H S SECOND YEAR DESIGN 2011 Victoria University

Winner of the NZIA Graphisoft 2nd Year Design Award - Highly Commended

The hub acts as gateway between Wellington CBD and its natural periphery. Through a series of formal operations, the building form attempts to create a secondary topography on the site that ameliorates a previous excavation. These operations help to merge the building within the site. Providing a calming addition, the baths work as a ritualistic cleansing and communal activity that stands as a reward after the hard work put into the gardening of the site. Inspired by roman baths, the concrete interior offers recluse and sanctuary. While the concrete interior offers a solid retreat, the exterior takes a lighter approach, faceted and folded wooden panels wrap around and down into the gardens, blurring the seams between garden and building. Inside, the space is open and continuous allowing visual connection with each different programme on the site, creating a programmatic narrative consisting of gardening > undressing > bathing > cooking and finally eating.


05//

T H E S U N B AT H G L U L A M I N S TA L L AT I O N , W O O D T R I E N N I A L Virserum, Sweden 2013

Masters of Architecture Workshop Team: M. Naujalyte, J. Vybiral, J. Mirabelli, X. Fu, I. A. Mittelu, B. Allnatt Tutors: Katrine Lotz, Nikolaj Callissen Friis Royal Danish Academy of Fine Art, School of Architecture

Sun Bath is an installation designed to frame the sky and shift the user’s perspective of the world. It challenges the usual physical position of the body by suggesting the possibility to recline. When one lies on the angled boards, the line of sight is shifted to the movements of the sky and to the fragments of the surrounding trees and buildings that can be glimpsed; these shifts allow for the observation of things that were previously unseen. The installation is constructed entirely from cut pieces of glulam timber. The form is refreshingly simple - a regular circle of sloping members that open up towards the heavens, punctuated by a modest opening that allows for movement between the exterior and interior. The angle of the slope of the inner circle is mirrored in the outer supports, which extend halfway up the facing board and form an equilateral triangle. The circle is composed of a single self-supporting module that is repeated forty-seven times and then braced by horizontal members. Each module consists of three members that interlock together and are secured with wooden dowels; there are no screws or bolts so that the installation reads as a single piece of timber furniture.


06//

C LO U D L I N E S SANNZ 24 HOUR DESIGN COMPETITION ENTRY Victoria University 2013

Awarded - Honourable Mention In collaboration with Tom Damerham, Liam McGarry, Tom Dobinson

This project was completed for a 24 hour design competition in response to a brief to develop an innovative transport solution for Wellington in 2040. The proposed solution involved the development of a network of ‘cloudlines’. This suspended transport network was based on gondolas and was conceived as a logical yet poetic response to the challenging topography of Wellington by taking people to specific high points around the city to encourage travelers to then cycle or walk from. This project involved rapid development of a concept through to developed design of towers, terminals and cloud pods in only 24 hours.


C LOU DL I N E S N E T W O RK


07//

H O U S E O F FA I R Y TA L E S I N T E R N AT I O N A L C O M P E T I T I O N E N T R Y Odense, Denmark. 2013

Visualisation work for Allan Morse Architects. All renders done by Ben Allnatt. Design team - Allan Morse, Rachel Murray, Ben Allnatt, Tom Inwood, James Patullo, David Ferrari

Situated between the low-rise historic dwellings of Odense, emerges a place for children. The story begins as we enter Lotzes garden, a porous network of paths linking a series of timber pavilions with the existing urban grain. The integration of these isolated pavilions with differing programmes prompt a continual interaction between the built and the landscape. Skeletal timber structures rise out of low masonry walls with large glazed areas that allow natural light to flood the interior exhibition and recreation spaces. The exposed timber frameworks evokes the qualities of Andersen’s storytelling– those of openness of heart, honesty and humility. Red tiled roofs help to visually connect the buildings with the existing Odense built typology. Entries to the pavilions acknowledge and accentuate the differing scale of visitors, where separate smaller doors welcome children into the pavilion, and lead into child-size alcoves inside. The garden design emphasises dynamic relationships between structure, surface and occupation. Cobble stones, water, timber, and lawn create a seasonal and sensitive response to context and historic value, inviting active and multi-functional spaces for all ages. The garden and buildings form a new centre where children and adults alike can immerse themselves in a fairy-tale world, the world of Hans Christian Andersen.


08//

NEW ZEALAND SCHOOL OF MUSIC THIRD YEAR DESIGN 2012 Victoria University

The School of Music design works as a dense amalgam of layers in its tight urban site. The mass is broken in to two main sides, one housing the research and teaching areas, and one housing the practice and performance spaces. Between these two sides runs a public thoroughfare and welcomes engagement by passers by. A central circular staircase forms the axial hinge of the design and the stable core around which the programmatic layers revolve. These layers merge and fan, creating a lyrical cantilever above the streetscape.


09//

N AT I O N A L E A R T H Q U A K E M U S E U M THIRD YEAR DESIGN 2012 Victoria University

Winner of the CCANZ National Concrete Prize 2012 Design presented at the CCANZ conference - Queenstown 2013

When designing a National Earthquake Museum for the Wellington waterfront, it was important to simultaneously capture the colossal turmoil caused by a large-scale earthquake, as well as Man’s ability to regain order and clarity post-disaster. The use of grids within the museum’s architecture informed an ordered spatial environment, creating a strong sense of perspective and symmetry. However, at the axial intersection of the design, a moment of monolithic upheaval occurs, evocated by a hulking concrete mass that surges from below the ground and writhes towards the sky. As the building undergoes this torsional strain, the mass twists and deforms, folding and creasing like lines of pressure close to fracture. This central mass juxtaposes the orthogonality that both precedes and succeeds it, creating a complex dialogue of spatial situations which resonate both inside and out.


T H A N K YO U.

For more projects please visit my website: http://cargocollective.com/benallnattarchitecture

To access my full thesis document: http://issuu.com/benallnatt/docs/plan_b_hive_an_outpost_for_the_hint

Benjamin Allnatt Architectural CV and Portfolio  

A collection of work completed at Victoria University of Wellington, NZ and The Royal Academy of Fine Arts, KADK, Copenhagen, Denmark

Benjamin Allnatt Architectural CV and Portfolio  

A collection of work completed at Victoria University of Wellington, NZ and The Royal Academy of Fine Arts, KADK, Copenhagen, Denmark

Advertisement