Page 1

Chris Schippers is een ervaren fotograaf die zich heeft gespecialiseerd in zwangerschapsfotografie. Hij runt zijn eigen bedrijf in Woerden genaamd Fotkie Fotografie. Vandaag praten we met hem over zijn grote passie fotografie. Hoe heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt?

Hoe is het ooit begonnen? Ik heb altijd al een passie gehad voor fotografie. Toen ik 20 was heb ik mijn eerste camera gekocht, sindsdien ben ik constant bezig geweest met fotografie. Ik ben eigenlijk begonnen als een bobby fotograaf. Een echte opleiding in fotografie heb ik niet, ik ben niet naar een fotoacademie geweest. Ik was wel constant bezig met fotograferen. Ik heb het vak aangeleerd door veel te experimenteren. Techniek kun je leren, met of zonder hulp van een fotoacademie. Wat veel belangrijker is, is het creĂŤren van je eigen feeling. Je eigen gevoel in een foto verwerken, je eigen speciale kijk op dingen vastleggen, dat is iets waar geen enkele school je bij kan helpen.

Je bent vooral bekend door je specialisatie in zwangerschapsfotografie. Is die specialisatie een bewuste keuze geweest? Het begon toen mijn vrouw in verwachting was van ons dochtertje. Ik vond die grote zwangere buik ontzettend mooi. Daarom ben ik de zwangerschap gaan fotograferen. Zo’n buik is prachtig in combinatie met verschillende lichtspelingen. Het vergt zeker oefening om de juiste hoek voor de foto te bepalen. Ik experimenteer ook veel met verschillende attributen. Op die manier ontstaat er steeds opnieuw een verassend en vernieuwend resultaat.


Wat maakt zwangerschapsfotografie zo bijzonder? Voor vrouwen is een zwangerschap natuurlijk een heel bijzonder ervaring. Helaas durven maar weinig vrouwen te zeggen dat ze mooi zijn tijdens de zwangerschap. “Liever niet op de foto”, hoor ik vaak. Ik vind het figuur van een vrouw tijdens de zwangerschap juist het allermooist. Het is de kunst van een goede fotograaf om die schoonheid te zien en naar voren te brengen op een foto. Bij een trouwerij wil elke bruid de beste fotograaf voor haar trouwfoto’s. Waarom dan niet naar de fotograaf voor dat andere bijzonder moment in je leven?

Wat is het leukste aan het fotograferen van zwangere vrouwen? De verhalen die ik tijdens de fotoshoots te horen krijg zijn erg leuk. Klanten vertellen prachtige en bijzondere verhalen over de zwangerschap en over ‘dé buik’. Het doet me goed om te zien dat mijn klanten blij zijn met het resultaat, en hun waardering laten blijken. Het allermooiste om te zien is dat sommige vrouwen verbaasd zeggen “oh, ben ik dat? Echt? Wat mooi!”. Het is mooi om te zien dat die vrouwen hun eigen schoonheid ontdekken. Het gastenboek op de website spreekt boekdelen. Het is ook erg leuk om de reactie van de trotse partner te zien. Ik vind het een eer om dat speciale moment in het leven van een vrouw en haar partner te mogen vastleggen.

Wat onderscheid jou van andere fotografen? Ik neem tijdens fotoshoots de tijd om elke klant persoonlijk te leren kennen. Ik luister naar de wensen van de klant en probeer dar rekening mee te houden. Op die manier voelt de klant zich op haar gemak, dat zorgt ook voor een beter eindresultaat. Veel zwangere vrouwen zijn tevreden over mijn ongedwongen manier van werken en komen later ook weer terug voor een fotoshoot van hun kleintjes.


Hoe ziet de studio eruit? Het is zeker heel anders dan bij een fotograaf waar je een pasfoto laat maken. Ik heb een professionele studio aan huis. De studio is maar liefst 40m2 groot, met een extra hoog plafond en een aparte kleedkamer en visagieruimte. Ik heb gekozen voor een studio aan huis omdat de huiselijke sfeer, in combinatie met de professionele apparatuur, absoluut bijdraagt aan een mooi eindresultaat.

Voor een geslaagde fotosessie is het belangrijk dat de gefotografeerde vrouw zich volledig op haar gemak voelt. Daarom vind ik een prettige, relaxte sfeer met zacht muziek op de achtergrond erg belangrijk.

Klopt het dat er zelfs een videofilmpje over jouw werk gemaakt is? Ja, dat klopt. In mei 2008 heeft VitababyTV mij benaderd omdat ze graag een filmpje wilden maken over mijn werk. VitababyTV is een internet site met veel informatieve filmpjes over zwangerschap en geboorte. Een perfecte manier om zwangere vrouwen te benaderen dus. Het was een erg leuke ervaring en ik ben erg blij met het resultaat.

Nog meer momenten waarbij je zelf in de spotlight kwam? Een van mijn klanten had een foto opgestuurd naar de website babyinfo.nl. Haar foto werd gekozen als foto van de maand. De redactie was erg lovend over mijn foto’s en vroeg direct naar mijn contactgegevens.

Wat kunnen wij in de toekomst nog meer van je verwachten? Ik ben nu vooral bezig met het ontwikkelen van nieuwe concepten. Ik wil mijn klanten meer keuze bieden. Bijvoorbeeld een combinatie van zwangerschapsrapportages met het afdrukken van geboortekaartjes. Ik wil mijn klanten meer manieren bieden om de bijzondere momenten in hun leven vast te kunnen leggen.

Bellies UP  
Bellies UP  

Tips and inspiration for beautiful maternity photography

Advertisement