Page 1

VEGETARIAN

I ARGENTINA?


Argentina, landet i söder där pampas är kungariket och korna är heliga av en helt annan anledning än i Indien. Det är köttets förlovade land och dess rykte har spritt sig över hela världen, även till de som inte är köttätare. I december satte jag mig på ett plan mot Buenos Aires, med tanken att inte bara njuta av värme och latinotoner utan också ett klart mål i syfte; att utforska stadens vego-djungel.

”Stackars dig, titta på allt det här goda. Klarar du dig ändå?” Vi sitter runt bordet allihop. Det är julafton och serveringsbordet är proppfullt med mat, kallskuret, frukter, bröd, snittar, vin och massor av saker jag inte känner igen. I rummet där vi sitter samlade nu brukar de hålla de flesta stora middagarna eftersom husets kärna och stolthet finns här, inmurad i väggen; den enorma grillen. Det är min kompis pappa som precis stolt visat upp filéerna, kottletterna och revbensspjällen och undrat om jag inte blir lite sugen ändå. Jag försäkrar honom om att jag klarar mig. Termometern visar att det är 38 grader ute och jag har inget emot att missa snöstorm och bjällerklang denna jul. Trots en temperaturskillnad på nästan 50 grader ser julmiddagen ut ungefär som hemma. Vi äter, skrattar, äter ganska mycket till, hamnar i matkoma, sneglar på något program på Tv:n och tar oss ur matkoman för en sockerchock. Det är min första vecka i Buenos Aires och jag har tre till framför mig. Under dessa veckor kommer jag att få uppleva många spännande möten, åka på äventyr på en ekologisk park som drivs

av Hare Krishna och även god, vegetarisk mat. Upplevelser som berikat mig i min resa som vegetarian, genom livet och vidare. Summan av kardemumman av min resa, min research och mitt intresse för de frågor som rivs upp genom det här ämnet skulle ju sedan bli något konkret. Resultatet har du framför dig i ett hopkok av bilder, tankar, tips, texter från bloggen jag skrivit under arbetets gång och även lite recept. Kanske kan det vara en hjälp på traven för framtida vegoturister i Argentina, kanske ger det någon en tankeställare. Kanske är det bara jag som fått något ut av det. I vilket fall har det varit en lärorik resa och jag dunkar mig själv mentalt i ryggen. ¡Que disfrutes!


“Not responding is a response - we are equally responsible for what we don't do” Jonathan Safran Foer, författare till “Eating Animals”


Nyår på ekologisk yogapark Det skumpar något otroligt i taxin på den förfallna väg som slutade vara asfalterad och trafikerad för länge sedan. Den nergångna Toyota Corollan är utsmyckad med en nickedockande katt och en liten disco-kula i taket och den heta luften som slår mot mig från de nervevade rutorna är den enda air-condition som finns till hands. Jag hoppar på sätet när vi kör på den gropiga vägen och håller tummarna för att vi är framme snart när taxichauffören avbryter mina tankar ”Hör du hur tyst det är här. Så avskilt och harmoniskt” Jag nickar och hummar att nog är det avskilt. Närmaste by ligger ett par kilometer bort och här finns bara åkrar, träd och ängar så långt ögat når. På vägen, ute på vischan mellan ingenstans och grönska, ser jag för första gången en djurfabrik. Jag ser tusentals hönor i stålburar, staplade på varandra, skyddade endast av glesa plankor och förfallet plåttak. Nog är det en käftsmäll i ansiktet men också en spark i baken. Jag är ju i alla fall på väg åt rätt håll.

Efter 20 minuter stiger jag ur bilen och blir mottagen av en man i hel-orange traditionell Hare Krishna dräkt och blir visad runt på området. Schemat som sitter uppe på väggen i köket, där all närodlad mat tillagas gemensamt, visar vad det finns för olika aktiviteter under nyårshelgen och vid vilka tider det serveras mat. På den ekologiska yoga parken som ägs och drivs av en Hare Krishna församling hittar man både lokala Buenos Aires-bor som har valt ett alternativ nyår på landet såväl som turister som volontär-arbetar en tid på parken under sin genomresa i Sydamerika. Jag delar bungalow bland annat med Mario, 33 som jobbar som IT-ingenjör i centrala Buenos Aires som vill fira in det nya året i spirituell anda och också lära sig mer om vegetarisk och organisk kost i praktisk form och upplevelse. I samma hus, som består av lerväggar och bastu-tak, sover också ett argentinskt par som


håller på att öppna en yogastudio tillsammans, brasilianska Daniela och Hernan som är en inbiten utövare av meditation. De är trevliga och harmoniska människor som generöst delar med sig av tidigare liknande upplevelser och vi turas om att berätta om varför vi befinner oss här denna nyårs-helg. Inledningsvis blir jag tillfrågad om jag är intresserad av att delta i yogan i ”biografen” under eftermiddagen och ett självklart ja är på sin plats. Nästan alla besökare på parken befinner sig i ”El cine” vid fyra och yogar, andas djupt och rytmiskt och svettas ymnigt till följd av både ansträngning och en extremt fuktig lokal. Tillsammans går vi sedan till templet för en av de typiska mantra-sessionerna de har både i gryningen och på eftermiddagarna. Slå upp sida 25 i mantraboken och låt dig befrias i ord om kärlek och frihet” Ooooohm, hare hare, krishna oh krishna, simsalabim hamham. Jag känner mig lite felplacerad, jag är ju en stel svennebanan, det här känns lite

konstigt faktiskt. Vi uppmanas att dansa i ring, klappa i händer och när jag ser de andras leende ansikten bestämmer jag mig för att släppa på garden och bara vara. Oohm, hare hare, krishna oh krisna. Dagarna på parken förflyter i takt med att tid och rum nästintill slutar existera. Jag har glömt laddaren till min dator, mobilen har ingen teckning och wi-fi känns som en onåbar dröm. Frukosten intas vid åtta och alla äter i tystnad och hummar mellan tuggorna, visst är det gott allihopa? Får man kanske ta lite mer av den söta vaniljgröten? Efter frukost är man fri att hitta på lite vad man vill och jag volontärar i köket ena dagen och sover bort den andra efter en natt med fattig sömn. Dagen jag anlände var det varmt och kvavt och jag skämdes över den varma sovsäcken jag släpat med mig. Lagom till nyårsnatten började det dock att blåsa och temperaturen sjönk med 15 grader. Istället blev det tur att gråta över min dåliga packning. 


Trots kalla vindar firades det nya året in på ett spektakulärt sätt. Alla klädde på sig lite extra fina kläder och så samlades vi vid 10 i biografen för att äta middag. Vi hade flera stycken hjälpts åt under dagen i köket med alla föreberedelser. I biografen hade de gjort iordning mattor att sitta på och vi intog maten samtidigt som vi turades om att ta bilder med varandras kameror och än en gång jubla över den utsökta maten. Det närmar sig tolvslaget när vi, extremt mätta och väldigt belåtna, tar oss ut till lägerelden. På den nattsvarta himlen ser vi fyrverkerier och jag tänker på mina vänner som står och skålar i champagne någon annanstans, som har satt på dig klackar och

finfluga och kanske redan är på väg in i nyårsdimman. Till halv ett står jag ut med dikter om fred och harmoni, ännu lite mer Hare Krishna på guran och ’brindis’ med hallonsaft. Sedan lockar sovsäcken.

På yogaparken insåg jag att jag delade mitt intresse för vegetarisk mat med många av de andra besökarna. Jag pratade med Mariano som bor och jobbar i Buenos Aires.

och fläskproduktionen såväl som i nötköttsproduktionen förekommer det mycket medicin och gift som vi knappast behöver få i oss.

Av vilken anledning blev du vegetarian? En av de viktigaste anledningarna är min hälsa. Idag är processen från det att djuren dödas för att hamna på vår tallrik under all kritik. Det är som en odling, djuren anses vara konsumtionsprodukter och jag tycket det är ovärt, även fast det för mig tillhör det mer spirituella. Det handlar om att anse att de också är levande varelser som lider precis som vi, något de inte förtjänar med tanke på att vi faktiskt kan ersätta kött väldigt lätt. Dessutom får vi i oss gift genom att de framodlas så sjukt, och kemiska tillsatser som i skaldjur och fisk. Både kyckling-

Följande dag är det dags att åka hem och vi skumpar hem genom åkrar och fält, susar på motorvägen och på senare eftermiddagen ser jag Buenos Aires torna upp sig i horisonten. Knappast harmoniskt med bilar och muller, avgaser och skyskrapor, men jag tänker att jag gillar det här med. Högt och lågt, svart och vitt, bullrigt och ökentyst. Kontraster.

Finns det bra utbud på vegetariska substitut eller måste man gå till specialiserade affärer? I Buenos Aires är det lätt att hitta organisk frukt och grönsaker, det finns flera marknader… Men generellt är nog svaret nej… Men det finns definitivt mer nu än förut. Vissa produkter är svårare att få tag på än andra, när det kommer till att hitta värdiga ersättare för protein. Alger är till exempel svårare än tofu. Det börjar dock komma flera hälsokostbutiker med den här typen av produkter nu.


Tycker du att utbudet har förbättrats? Ja, det tycker jag. Det är lättare att få tag på icke-animaliska produkter idag. I BA finns det faktiskt ett bra antal restauranger och vegetarisk mat även om de flesta endast finns i mer priviligierade delar av stan.

till det här ämnet. , Jag tycker att regeringar borde garantera bredare information, inte införa regler, men informera. Sen är det upp till varje person att ta sitt beslut. Det finns många intressen som står på spel, det blir en väldigt känslig politisk debatt.

Du tänker alltså att vegetarisk mat är mer för de priviligierade? I alla fall i dag är det lite dyrare att vara vegetarian. Eller ja, det är dyrare att äta organiskt vilket ofta går hand i hand… Men det är i alla fall dyrare att äta vegetariskt ute. Men av naturliga skäl, produkterna måste vara fräscha och gjorda i stunden. Har man en stor familj att försörja kanske det känns och är dyrare och mer komplicerat att göra grönsaksbaserade rätter än att slänga ihop en stek med ris… Dessutom finns det få vegetariska alternativ för snabbmat.

Hur brukar folk reagera när du berättar att du inte äter kött? Ofta blir folk förvånade, man bryter ju en norm. Att äta kött är någonting som lever vidare från generation till generation. Jag tror att deklarera sig vegetarian helt enkelt är lika förvånande som vad som helst som bryter mot de djupt rotade idéerna kring mat och val över huvudtaget. Det är väldigt sällan som folk blir jätteimponerade, ofta mer intresserade.

Men man investerar i framtiden och hälsan så i slutändan blir det ju inte dyrare… Exakt. Det är den dolda kostnaden som de flesta inte ser. Att genom att inte ta ett beslut så gör de faktiskt det. Vår hälsa är ovärderlig och som vi brukar säga här ”Bröd idag, hunger imorgon”. Men vad anser du att vi bör göra för att öka medvetenheten? Använda medier, och börja arbeta hemifrån så gott man kan, prata med de i sin närhet, vänner och bekanta, på jobbet. Jag delar med mig av information och tips på Facebook och har också en blogg där jag skriver om saker relaterade

Har man rätt till att missionera? Man ska kunna prata om vad som helst, men med respekt och kunskap och rätt intentioner. Jag delar jämt av mig, ibland är de inte intresserade och ibland väcker det istället ett stort intresse. Måste man ha stor kunskap kring sin kost för att inte få brist på protein och vitaminer? Att ha en varierad kost är viktigt, vare sig du äter kött eller inte. Vår kropp är en perfekt konstruerad maskin, men man måste känna till vad den behöver och ge den det. En nyttig kost är nyckeln till att vara hälsosam, att få i sig alla vitaminer som kroppen behöver för att fungera väl. At känna sig själv och lyssna till vad vi behöver.


Kort och gott Tips på vad som kan vara bra och trevligt att veta för att inte riskera att gripas av panik när ordet ”steakhouse” tycks förfölja en vart man än går.

Naturaleza Sabia Beläget i mysiga San Telmo hittar du den vegetariska restaurangen Naturaleza Sabia som erbjuder allt från linsburgare, pizza, soja-filéer till gröna sallader och en trevlig atmosfär. Personalen är trevlig och priserna är medel. Picnic I microcentro, motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm, kan man ta en paus i shopping och turistande. Det är ganska ovanligt att det gör en storsatsning med en vegetarisk/vegansk snabbmatskedja beläget så centralt, vilket såklart är kul. Dock var jag själv aldrig och åt men det såg väldigt mysigt ut för att vara en kedja. Ett minus förutom att de hade dåligt utbud på lager när vi var inne, var att jag i efterhand förstått att de är ganska smakfattiga och tråkiga rätter. Kanske en kaffe och vegansk glass iallafall...? Hälsokost-butiker Det finns en hel del hälsokost-affärer som säljer tofu-produkter, nötter till bra pris, barer och dylikt. Det är ett trist utbud på vegetariska produkter i vanliga mataffärer men till skillnad från

Stockholm har de kvar traditionen i Buenos Aires att man går och köper frukt på ett ställe, bröd på ett annat osv. Tycker man att det är kul och mysigt att gå mellan olika handlare så ska man passa på att just gå till hälsokost-affärer. Priserna är inte alls som i Stockholm och man kan på flera ställen hitta både sojabiffar och quorn. Palermo är området där jag sett mest av denna typ av handlare. Snabbkäk Vad äter man om man ska ha snabbkäk? Att de har sojakorv i korvkiosken är ju bara att glömma. Själv är jag en sucker för empanadas. Det är billigt, lätt att varier och lätt att ta med sig. Hål-i-väggen ställen finns lite överallt och jag föredrar själv med roquefort-ost, spenat eller ost och tomat. Jueves a la mesa Gulliga Meghan från USA jobbar som yogalärare i Buenos Aires sedan flera år och driver också en "hemma-resaturang". Man kan, genom att förboka på internet, få komma hem till henne på torsdagkvällen och inte bara få äta fantastiskt god tre-rätters, utan också träffa människor från hela världen.


Visste du att… … den medelsnittlige svensken konsumerar 46,8 kilo kött per år. Utan att räkna med slaktkroppsvikt, ben och kött i färdigmat.

… Svenskens totalkonsumtion av kött ger ett växthusgasutsläpp på motsvarande 0,7 ton per person och år.

… i Argentina konsumeras det ännu större mängder kött och man har räknat att den årliga konsumtionen per person ligger kring 70 kilo rent nötkött.

… den första internationella kongressen rådande vegetarianism hölls i Chicago 1893.

… tillverkning av ett kilo kött kräver 4 000 liter vatten jämfört med 10–15 liter för ett kilo växtmat; salladsblad, säd, ärter och bönor.


Medveten matlagning  Quornfärs smakar nästan identiskt med köttfärs om du kryddar den rätt…  … det gäller även quornbitar och quornfiléer som fungerar som bra substitut för kyckling.  Tofu är extremt proteinrikt och funkar i såväl grytor som huvudingrediens. Du kan marinera den och sen steka, lägga i den i färdiga röror eller kanske panera den och baka i ugnen.  Asiatiska matbutiker brukar ha bra pris på tofu och sojaprodukter.  Köp baljväxter torra och blötlägg själv hemma! En billig och användbar proteinkälla.  Frys in! Det kanske tar lite mer tid att göra morotsbiffar än att steka lite prinskorv, men gör du mycket åt gången kan du frysa in en del och ha i beredskap för att bara värma upp i mikron.  Många är rädda för att inte få i sig tillräckligt med protein om de inte får äta kött. Sanningen är dock att köttätare som äter en allsidig kost nästan alltid får i sig den tredubblade mängden protein som är rekommenderad. Det finns alltså ingen anledning att oroa sig om du äter varierat med mat och ingredienser.

 Med en mixer kan du hitta på en massa roligt och det blir mycket enklare när du ska göra smoothies och soppor.


Med bra r책varor 채r det l채tt att f책 ett bra resultat.


Att utnyttja vårt välstånd Tiderna förändas och så gör även vi. Många priviligierade länder, däribland Sverige, har kommit väldigt långt inom utveckling och idag finns inte längre några ursäkter för okunskap. Nätet, radio, Tv, appar, podcast, tidningar, böcker, reklam, demonstrationer. It’s out there. Inget snack om saken, informationen går det ingen nöd på.

Vi som har en välfärd att luta oss tillbaka mot i kris, som har mat på bordet och ofta för mycket av det goda när det kommer till materiella ting, som har det mesta för att överleva, borde vi inte också ha råd med ett samvete? Ett samvete som bör kunna scanna varorna i mataffären och göra medvetna val? Genom att tänka längre än vad girigheten räcker och flytta våra perspektiv från insidan av våra tjocka plånböcker kan vi ge andra chansen att också få råd och inte utnyttja våra resurser eller de som inte har samma förutsättningar – något som gäller både djur och människor.

”Genom att tänka längre än vad girigheten räcker och flytta våra perspektiv från insidan av våra tjocka plånböcker kan vi ge andra chansen att också få råd och inte utnyttja våra resurser eller de som inte har samma förutsättningar”

Med ökad konsumtionshets ökar också prispressen. Den ständiga hetsen på att priser ska sjunka för att vi ska kunna köpa och suga ut mera gör att många blir lidande. Bönderna får sämre villkor och sämre betalt, djuren proppas med mer medicin och klimatet förändras snabbare än någonsin. Vi lever i en värld där allt finns tillgängligt med ett klick eller två men vi föredrar att göda våra egon och bankkonton. Men vad gör man då för att få folk att sluta vifta med den vita flaggan? Det måste ju gå att få folk att inse att den här kampen går att genomföra med gemensamma krafter och vilja, det är ju inte försent. Än. I Danderyds Gymnasium infördes en köttfri dag i veckan på initiativ av mina två vänner Ebba och Emelie, som hade det som projektarbete. Tanken var att testa i en månad för att se vad det väckte för reaktioner och sedan eventuellt fortsätta med konceptet. En lunch i veckan, 4,7% av dina måltider räknat på att du äter tre mål om dagen. 4,7% då man väljer bort kött för ett djurvänligare, klimatsmartare och ofta mycket hälsosammare, alternativ. Det blev rabalder och vilda protester och aldrig har valfriheten varit så helig. Det gudfruktiga proteinet, de blindas klagande och dagisliknande argument. Emelie och Ebba lade ner sin själ i den här frågan och svarade på mail och anklagelser och ändå ville få se att det här är chansen! Chansen att göra något gott, tillsammans. Jag tänker att vi som bor i en av Sveriges rikaste kommuner har alla resurser framför oss för att leva bättre. Borde vi inte bruka det? Utnyttja den maktpositionen vi sitter på och utnyttja vårt välstånd för att vara


ett gott exempel? Ignoransen är extremt påtaglig och visar sig allt tydligare ju mer köttpriserna sjunker. Det måste finnas ett sätt att genomborra den blockad som så många gömmer sig bakom i sitt medvetande. All fakta som behövs, alla argument, alla vapen och alla medel. Det saknas ju bara någon som skriker action! Men nu står de flesta fortfarande handlingsförlamade. Oförmögna att kliva ur sin bekvämlighetsbubbla och agera, för andra och för sig själva. Tänk att du ska handla en bit kött och just som du ska stoppa den i kundvagnen får se den långsiktiga konsekvensen av ditt konsumerande. Om du framför dig fick se energikostnaden, utsläppen och också den största kostnaden – liv, då kanske du skulle tänka om? Kanske skulle priset på köttet

ändras. Kanske skulle vi få insikt om att priset på framtiden är viktigare? Det går inte att komma undan. Klimatfrågan är överallt och allt mer statistisk visar att vi kan förändra mycket genom att bara ändra våra matvanor. Genom att byta ut kött mot grönsaksbaserade produkter sparar vi inte bara på miljön utan ger också möjligheten för flera att bli mätta. Genom att inse den omfattande köttkonsumtionens konskevenser och ta ställning kan vi också minska de hemska livsöden som tusentals djur går till mötes varje dag. Vi måste inse att om några förändringar ska ske, så ligger det i våra händer. Det är nu vi måste inse att friheten att välja är ett privilegium – någonting som vi måste förvalta.

Vegetarian i Argentina?  

Ett projektarbete som tog sig i form av en liten tidning. Vegetarianism med fokus på Argentina.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you